Nejlepší domácí pekárny 2025: Recenze, testy a srovnání
Jakou domácí pekárnu vybrat dle srovnávacího testu
Obsah článku
Vůně čerstvého chleba je příjemným budíčkem, který si díky domácím pekárnám můžete dopřávat téměř kdykoliv. V našem výběru jsme pekárny jsme rozdělili do dvou kategorií, na menší modely s kapacitou do 1 kg a jedním hnětačem a větší modely s kapacitou nad 1 kg a dvěma hnětači. Mezi malými modely zvítězila pekárna Tefal PF 250135 s automatickým přidáváním ingrediencí, velkým variantám vévodila Tefal PF 611838 s formou na bagety.
Jak srovnáváme domácí pekárny?
Z parametrů jsme se nejdříve podívali na příkon v poměru ke kapacitě. Dále jsme se zaměřili na systém ovládání (u většiny pekáren je ovládací panel membránový) a výbavu funkcemi, jako je například odložený start či paměť při výpadku proudu. V potaz jsme brali také výbavu, ta u většiny modelů sestává z odměrky, odměrné lžíce a háčku na vytahování hnětačů, u některých pekáren je ale doplněná také o různorodé pečicí formy a další prvky.
V případě pečicích programů jsme se zaměřili v první řadě na jejich počet a poté také na to, jaké konkrétní režimy u pekárny najdete. Mezi nejoblíbenější patří
- bezlepkové pečení,
- program pro rychlé pečení,
- program na vaření marmelády nebo džemu.
Některé pekárny jsou připravené takřka výhradně na výrobu pečiva, jiné mají i různé multifunkční programy, např. na vaření rýže nebo pražení ořechů.
Pokud se chcete podrobněji zaměřit na některý z parametrů, případně potřebujete krok po kroku zjistit, jak postupovat při pořízení tohoto domácího spotřebiče, přečtěte si náš článek Jak vybrat domácí pekárnu.
Nejlepší domácí pekárny dle srovnání
Malé domácí pekárny
Zvládnou upéct bochník o maximální hmotnosti 1 kg, jsou proto vhodné hlavně pro jednotlivce a dvojice. V kuchyni zaberou méně místa.
Hodnocení | Produkt | Klady | Zápory | Orientační cena | Aktuální cena |
---|---|---|---|---|---|
Top 1 |
|
|
2 800 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 2 |
|
|
2 000 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 3 |
|
|
1 800 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 4 |
|
|
2 600 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 5 |
|
|
2 300 Kč | Zobrazit nabídky |
Velké domácí pekárny
Poradí si s většími chleby i nad 1,5 kg, obslouží tak i větší rodinu. Jsou ale náročnější na prostor.
Hodnocení | Produkt | Klady | Zápory | Orientační cena | Aktuální cena |
---|---|---|---|---|---|
Top 1 |
|
|
4 500 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 2 |
|
|
2 300 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 3 |
|
|
1 900 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 4 |
|
|
3 400 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 5 |
|
|
5 700 Kč | Zobrazit nabídky |
Jak chápat redakční hodnocení?
Doporučujeme jen produkty, které mají dle posouzení redaktora hodnocení nad 70 % (alespoň „Dobré“). Podívejte se, co jednotlivé procentní hladiny znamenají.
Jak testujeme domácí pekárny
Do našeho testování jsme zahrnuli zástupce menších (s kapacitou do 1 kg) i větších (s kapacitou nad 1 kg) pekáren. Vybírali jsme produkty z různých cenových kategorií, od rozdílných výrobců. Při testování jsme všechny pekárny důkladně ozkoušeli v praxi a zaměřili jsme se zejména na komfort používání.
Zajímavé poznatky jsme získali i o výsledcích pečení, nepřikládáme jim ale až tak velkou váhu, jelikož je pečení tak trochu alchymie a zkrátka může chvíli trvat, než člověk vychytá všechny mouchy.
Návod
V první řadě jsme zjistili, zda má pekárna návod v českém jazyce a zda jsou v češtině také popisky na přístroji, to bohužel nebývá vždy samozřejmostí (s některými modely ale získáte sadu nálepek, kterými si můžete cizojazyčné popisky přelepit). Podívali jsme se také, zda návod obsahuje rady, jak řešit problémy při pečení, popřípadě zda jsou v něm zahrnuté také doporučené recepty.
Dohledat recept na pečení chleba v dnešní době samozřejmě není problém, recepty přímo od výrobců ale mají tu výhodu, že jsou propočítané na různé velikosti bochníku, ingredience jsou uvedené v takové pořadí, v jakém je máte přidávat do pečicí nádoby, a mohou obsahovat i rady na přípravu přímo v konkrétním přístroji (např. jaký program zvolit).
Komfort používání
Dále jsme se zaměřili na to, jak se s pekárnou pracuje. V potaz jsme brali například otevírání víka nebo proces vkládání a vyndávání pečicí nádoby. U některých modelů jde vše hladce, u jiných musíte s pekárnou trochu bojovat. Podívali jsme se také na ovládání, neduhem dotykových ovládacích panelů je například hrozící přenastavení pekárny neopatrným pohybem. Dotykové pekárny často bývají pro tyto účely vybavené zámkem ovládacího panelu.
U pekáren v chodu jsme změřili také jejich hlučnost, je poměrně zajímavé, na jakou škálu zvuků u různých modelů narazíte. Některé modely vydávají zastřené hučení, jiné zní jako startující vysavač.
Nakonec jsme si vyzkoušeli i čištění. To bylo u všech modelů až překvapivě snadné, nepřilnavá vnitřní vrstva opravdu dostála svému jménu a pečicí nádoba byla dokonale čistá během minutky, bez nějakého drhnutí. Jedinou komplikací mohou být hnětače, v jejichž otvoru se usazuje těsto. To je potřeba vyšťourat např. úzkým kartáčkem, se správnou pomůckou není ale ani tato část údržby nijak složitá.
Funkce a programy
Neopomenuli jsme ani vyzkoušet i důležité funkce. U pekáren jsme například využili pečení s časovačem, které se ve všech případech obešlo bez potíží. Otestovali jsme také, zda opravdu funguje paměť při výpadku proudu – všechny modely jsme v průběhu programu odpojili na několik minut od elektřiny. S potěšením musíme konstatovat, že testované pekárny okamžitě navázaly na rozdělanou práci.
Výsledky pečení
Při testování jsme vyzkoušeli čtyři různé pečicí programy – klasický, celozrnný, sladký a rychlý. U všech přístrojů jsme použili stejný recept a stejné suroviny, pekli jsme vždy bochník o hmotnosti 1 kg a se středním stupněm propečení. U pečení jsme sledovali nejen, kolik času na daný program pekárna potřebuje, ale také kvalitu bochníků, které jsme z pekáren dostali. Všechny upečené chleby byly chutné, vzhledově se ale přece jen lišily.
Některé pekárny dělají konstantně silnější a tmavší kůrku, u jiných jsme bojovali s mírným propadáním bochníku nebo např. připékáním těsta na hnětače. Při vyndávání hnětačů tak v některých bochnících zůstaly hluboké krátery, v jiných naopak nebyla po hnětačích téměř stopa. Každá pekárna je zkrátka trochu jiná a je třeba počítat s tím, že se možná prvních pár bochníků nepovede úplně podle vašich představ.
Recenze nejlepších domácích pekáren
O každé domácí pekárně jsme zpracovali samostatnou recenzi. Zde najdete její shrnutí a odkaz na celou recenzi na samostatné stránce. V samotné recenzi najdete podrobné zhodnocení hnětení a pečení, údržby, a vybavení a funkcí.
Tefal PF 250135
- 20 programů
- Automatické přidávání surovin
- Nastavitelný program
- Kratší paměť při výpadku proudu
- Popisky nejsou v češtině
- Displej není podsvícený
U pekárny Tefal PF 250135 najdete na výběr až 20 programů včetně bezlepkového pečení, výroby džemu i jogurtu. Potěší funkce automatického přidání ingrediencí, odložení startu až o 15 hodin i udržování teploty po upečení. Má ovšem trochu kratší paměť při výpadku proudu a ocenili bychom možnost pozastavení programu. Uživatelé si také stěžují na špatně čitelný displej a cizojazyčné popisky. Přečíst celou recenzi
Guzzanti GZ 620
- Velmi specifické programy, včetně přípravy rýže
- Poměr ceny a výkonu
- Slabší příkon
- Nemá nastavitelný program
Guzzanti GZ 620 je domácí pekárna vhodná pro jednotlivce či málo početné domácnosti, zvládne totiž upéct maximálně kilový bochník chleba. Nechybí ji žádný z důležitých programů, celkově jich nabízí 19, včetně rozmrazování, pražení ořechů nebo výroby rýžového vína. Délkou časovače i paměti při výpadku proudu se drží víceméně standardu, její příkon je ale jeden z nižších. Přečíst celou recenzi
ETA Delicca mini 8149
- Dostupná cena
- Možnost pozastavení programu
- Individuální program
- Neuvaří rýži
- Menší počet programů
Eta Delicca mini 8149 90000 bude ideální do dvoučlenné domácnosti. V této pekárně připravíte řadu těst i dalších pokrmů, jako jsou marmelády a další. Vzhledem k přívětivé ceně má tento kousek skvělé parametry, které určitě stojí za zvážení, například patnáctiminutovou paměť při výpadku proudu. Přečíst celou recenzi
Tefal PF 220838
- 17 programů včetně přípravy rýže
- Netypický design
- Kompaktní rozměry
- Chybí okénko ve víku
- Nemá nastavitelný program
- Hlučnější při hnětení
Pekárna značky Tefal zaujme mimo jiné originálním designem a kompaktními rozměry, které usnadní její skladování. Kapacitou 1 kg vystačí spíše méně početným domácnostem. Potěší velkým výběrem programů, včetně přípravy mléčných produktů či obilovin. Nemá ale průzor ve víku, její slabinou je také kratší paměť při výpadku proudu.
Přečíst celou recenzi
Beper BC 130
- Průzor ve víku
- Kompaktní rozměry
- Menší kapacita
- Ve většině ohledů průměrná
Pekárna značky Beper patří mezi modely s nižší kapacitou, a to pouhých 900 g, hodí se proto do malých domácností. Nabídnout může tři stupně propečení kůrky, 12 programů včetně bezlepkového i rychlého pečení a výrobu marmelády, jogurt ale připravit neumí. Lze na ní odložit start až o 13 hodin a nechybí ani paměť při výpadku proudu či udržování teploty po dopečení. Ve většině ohledů je tak víceméně průměrná. Přečíst celou recenzi
Tefal PF 611838
- 19 programů
- Vysoký příkon
- Formy na pečení bagetek
- Většina programů jen na pečivo
- Vyšší cena
- Paměť při výpadku proudu jen 7 min
Pekárnu Tefal PF 611838 můžeme doporučit experimentátorům, kteří ocení nabídku 19 programů a formy na pečení bagetek v balení. Její výhodou je vysoký příkon a nepostrádá standardní výbavu a funkce. Nevýhodou může být trochu kratší paměť při výpadku proudu a fakt, že většina nabízených programů je pouze na pečivo. Kaše, rýži apod. v ní zkrátka neuvaříte. Přečíst celou recenzi
Guzzanti GZ 635
- Individuální program
- Možnost pozastavení programu
- Paměť při výpadku proudu jen 10 min
- Pouze jedna pečicí nádoba
Guzzanti GZ 635 doporučujeme spíše než jednotlivcům větším rodinám. Má vysoký příkon, což je vzhledem k velikosti bochníku žádoucí. Pro uživatele, kteří rádi experimentují, bude dobrá zpráva, že nabízí 15 programů, ze kterých můžou vybírat. Pekárně chybí snad jen rozmanitější nádoby na pečení. Přečíst celou recenzi
ECG PCB 82120
- Ve většině ohledů průměrná
- Krátký program rychlého pečení
- Velký průzor ve víku
- Hnětače bez nepřilnavého povrchu
- Popisky tlačítek v angličtině
- Displej bez podsvícení
Pekárna ECG se ve většině ohledů drží průměru, což je vzhledem k její ceně spíše výhoda. Při pečení si vede stejně dobře, jako některé dražší pekárny a nabízí výběr ze 12 programů. Její hlavní nevýhodou je povrch hnětačů, který není nepřilnavý, a tak se na něj často připéká těsto. Některým uživatelům vadí také popisky v angličtině nebo displej bez podsvícení.
Přečíst celou recenzi
ETA 7149
- Bochník o velikosti až 1 500 g
- Nastavitelný program
- Dotykové ovládání
- Vyšší cena
- V některých ohledech průměrná
- Složitější manipulace s nádobou
Při pečení v pekárně Eta 7149 si můžete vybrat ze tří velikostí bochníku, početné rodiny potěší maximální hmotnost chleba 1 500 g. Na výběr máte z 12 programů, v pekárně lze připravit i džem či jogurt. Jeden z programů je také nastavitelný podle vašich potřeb. Nevýhodou je složitější otevírání a manipulace s pečicí nádobou. Pekárna je ale poměrně tichá a zaujme dotykovým ovládáním.
Přečíst celou recenzi
Sana SBM Basic
- Velikost bochníku až 1 700 g
- Mnoho nastavitelných programů
- Různorodé využití
- Pouze pro pokročilejší uživatele
- Neumí udržovat teplotu po upečení
- Vysoká cena
Sana SBM Basic bychom doporučili pokročilejším uživatelům, kteří ocení možnost nastavit si všechny programy přesně podle svých představ. U této pekárny se nemůžete příliš spoléhat na přenastavené režimy, u kterých jen stisknete tlačítko, celý proces pečení si nastavujete sami. Zároveň jde o velmi objemný model s kapacitou až 1 700 g. Je však ochuzena o užitečné funkce, jakými je např. udržování teploty po upečení. Přečíst celou recenzi
Nejprodávanější domácí pekárny dle Heureky
Pořadí | Produkt | Hodnocení | Orientační cena | Aktuální cena |
---|---|---|---|---|
Top 1 | 92 % Počet recenzí: 116 |
1 900 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 2 | 92 % Počet recenzí: 141 |
4 400 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 3 | 88 % Počet recenzí: 33 |
2 500 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 4 | 95 % Počet recenzí: 116 |
2 500 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 5 | 93 % Počet recenzí: 13 |
5 000 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 6 | 88 % Počet recenzí: 21 |
3 200 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 7 | 100 % Počet recenzí: 3 |
6 000 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 8 | 92 % Počet recenzí: 55 |
6 200 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 9 | 86 % Počet recenzí: 201 |
2 300 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 10 | 96 % Počet recenzí: 83 |
2 500 Kč | Zobrazit nabídky |
Jak vybrat domácí pekárnu
Domácí pekárny se poprvé objevily v osmdesátých letech v Japonsku (Zdroj: Funai). Dnes už na ně narazíte v nejedné české domácnosti a jejich popularita stále stoupá. Pokud jste rozhodnutí pro koupi domácí pekárny (někdy zvané také pekárna na chleba, ačkoliv má i řadu dalších využití), přečtěte si náš článek, kde shrnujeme všechny důležité informace k výběru, jako je například:
- Proč si pořídit domácí pekárnu – Můžete mít čerstvé (i bezlepkové) pečivo kdykoliv, máte přehled o jeho složení a pekárnu využijete i na marmelády a další pokrmy.
- Nevýhody domácích pekáren – Přístroje zabírají místo a pečivo obvykle nebude stejně dobré jako z obchodu nebo jako upečené v klasické troubě.
- Výběr domácí pekárny podle účelu – Do menší domácnosti si vystačíte s kompaktním modelem s menší kapacitou, početnější domácnosti a kulináři ocení velkou pekárnu se zajímavějším příslušenstvím.
- Důležité parametry při výběru pekárny – Zaměřte se především na kapacitu, příkon, nabídku programů, možnosti nastavené, použité materiály a design.
- Funkce a vybavení – Vybírat můžete z různých pečicích nádob a technologických vychytávek, chybět by neměla odměrka a hák na vyjmutí hnětačů.
- Oblíbené značky domácích pekáren – Mezi oblíbené výrobce na trhu patří Eta, Tefal, Sana, Kenwood a další.
- Cena – Nejlevnější, zpravidla menší, modely seženete do 2 000 Kč, velké pekárny s moderními technologiemi pak mohou stát i víc než 5 000 Kč.
A pokud se vám zadaří a osvědčí příprava domácího chleba, můžete dále zavítat na naše články Jak vybrat topinkovač nebo Jak vybrat toustovač/sendvičovač, a inspirovat se, jak tuto surovinu dále využít. Pro uložení by se vám pak zase mohl hodit kvalitní chlebník.
Proč si pořídit domácí pekárnu
- Pečení takřka bez práce – Nespornou výhodou pekárny je jednoduchost použití, stačí nasypat ingredience, nastavit program a o zbytek se postará sama. Nemusíte mísit těsto, hlídat dobu a teplotu kynutí, tvarovat pečivo atd.
- Přehled o surovinách – Vždy víte, co přesně do pečiva dáváte, to je zásadní např. u bezlepkové diety a jiných stravovacích omezení. Výhodou je i fakt, že domácí chléb často vychází levněji než kupovaný a můžete jej mít kdykoliv čerstvý.
- Bezlepkové programy – Pečivo pro celiaky je stále ještě hůře dostupné a často dost drahé, domácí pekárna tak může být při tomto dietním omezení nedocenitelným pomocníkem.
- Čerstvé pečivo kdykoliv – Nemusíte se nechat omezovat otevírací dobou obchodů a pekáren a čerstvý chléb si upečete třeba i ve státní svátek.
- Multifunkční využití – Řada modelů oplývá pestrou nabídkou dodatečných programů. Můžete v nich připravit třeba marmeládu, sádlo, jogurt nebo zavařeniny. Využijete je i na hnětení těsta, třeba na knedlíky. V pekárně se dá dokonce upéct maso, není tak problém nachystat čerstvý bochník chleba k snídani a sekanou k obědu v jednom přístroji.
Nevýhody domácích pekáren
- Pečivo není jako z obchodu – Je potřeba počítat s tím, že chléb z pekárny nebude nikdy stejný jako bochník, který zakoupíte v obchodě. Z naší zkušenosti se kupovanému pečivu nejvíce podobají např. briošky, poměrně autentického výsledku můžete pravděpodobně dosáhnout i při pečení toustového chleba.
- Pečivo není stejně dobré jako z trouby – Lepších výsledků (křupavější kůrky apod.) než při pečení v pekárně dosáhnete i při použití trouby. Je ale potřeba více zkušeností a výroba pečiva je takto pracnější.
- Nároky na prostor – Pekárna zabere dost místa, nedá se přitom říct, že by byla zcela nepostradatelná. V podstatě vše, co zastane, zvládnete i bez ní, popřípadě můžete využít i jiné přístroje, které již v kuchyni máte.
Výhody domácí pekárny | Nevýhody domácí pekárny |
+ Pečení takřka bez práce
+ Speciální bezlepkové programy + Multifunkční využití + Čerstvé pečivo kdykoliv |
– Nároky na prostor
– Dá se nahradit jinými přístroji/lidskou prací – Pečivo není stejné jako z obchodu – Pečivo není stejně dobré jako z trouby |
Výběr domácí pekárny podle účelu
V první řadě je potřeba rozhodnout, zda preferujete větší, nebo menší domácí pekárnu. Velikostí pekárny myslíme především kapacitu její nádoby, od té se potom odvíjí např. počet hnětačů, tvar bochníku nebo i rozměry samotného přístroje.
- Do menších kuchyní – Méně početné domácnosti si vystačí s menší pekárnou s objemem do 1 kg. Její výhodou jsou zejména kompaktní rozměry.
- Pro rodiny a nadšené kulináře – Do početnějších domácností a pro nadšené pekaře jsou vhodné větší pekárny s kapacitou nad 1 kg, mají více možných velikostí bochníků. Zaberou ale více místa.
Do menších kuchyní
Při hledání pekárny do menší kuchyně budou hrát zásadní roli její rozměry, potažmo objem. Pokud hledáte model pro jednu až dvě osoby, zvolte některou z menších pekáren s kapacitou do 1 kg, která vám ušetří místo. Tyto modely mají pouze jeden hnětač, ten se často zasazuje jednodušeji než hnětače dva, ty ale zase lépe zpracují těsto. Mívají ale méně variabilní příslušenství, příliš nepočítejte s různými specifickými pečicími formami.
Pro rodiny a nadšené kulináře
Pokud potřebujete nakrmit hned několik strávníků, nebo třeba zavařit větší množství ovoce ze zahrady, rozhodně se vám bude hodit pekárna s větší kapacitou nad 1 kg, nejnáročnější uživatelé mohou sáhnout i po modelu s objemem okolo 2 kg. Tyto modely disponují dvěma hnětači pro lepší promísení těsta a mohou mít pestřejší příslušenství. V kuchyni ale zaberou dost místa.
Určení | Objem | Specifika |
Do menších kuchyní | <1 kg | Jeden hnětač
Menší rozměry Menší nabídka příslušenství |
Pro rodiny a nadšené kulináře | >1 kg | Dva hnětače
Větší rozměry Mnohdy výměnné formy |
Důležité parametry při výběru pekárny
Při výběru nové domácí pekárny doporučujeme orientovat se podle těchto parametrů:
- Objem a rozměry – Čtyřčlenné rodině se bude hodit pekárna s kapacitou alespoň cca 1 200 g, menší domácnosti si vystačí s objemem do 1 kg. Při volbě kapacity je potřeba myslet i na rozměry, které s ní souvisí.
- Příkon a spotřeba – U menší pekárny bývá příkon cca 500-600 W, u větší 800-900 W, platí „čím více, tím lépe“. Naopak se spotřebou si nemusíte příliš lámat hlavu, jedno pečení stojí maximálně několik korun.
- Programy – V pekárně nemusíte připravovat jen pečivo, dnešní stroje zvládají i marmelády, jogurty, kaše a další pokrmy. Je tedy dobré dopředu se informovat, které programy se vám budou hodit.
- Možnosti nastavení – Bývají u většiny pekáren podobné, obvykle počítejte se 2-3 velikostmi bochníku a 2-3 stupni propečení.
- Ovládání – Může být tlačítkové, membránové nebo dotykové, záleží především na vašich preferencích. Je také dobré zkontrolovat, zda jsou nápisy na tlačítkách či na displeji v češtině.
- Pečicí nádoba – Nejčastěji je s nepřilnavým povrchem, může být ale i nerezová nebo keramická.
- Hnětače – Pekárna má 1-2 hnětače, obvykle s nepřilnavou úpravou. Někdy je možné je před pečením sklopit, nemusíte se pak trápit s jejich vytahováním.
- Design – Je dobré sledovat nejen, zda se vám pekárna líbí vzhledově, ale také zda se dobře otevírá víko, jestli má průzor dovnitř a další faktory, které ovlivňují komfort jejího používání.
Objem a rozměry
Na trhu najdete výrobky, které upečou bochníky s hmotností 500 – 1 800 g. Pro čtyřčlennou rodinu byste se měli ideálně poohlížet po modelu s objemem 1 200 – 1 300 g. Pro jednotlivce vystačíte klidně s menším objemem, záleží ovšem na tom, k čemu pekárnu budete používat. Pokud chcete v přístroji například i zavařovat, sáhněte spíše po větším objemu.
Je dobré pamatovat na to, že většina pekáren umožňuje nastavit velikost bochníku, a v objemnější pečicí nádobě tak můžete upéct i menší chléb. Některé pekárny navíc umožňují vyměnit pečicí nádobu za jinou, např. rozdělenou na dvě části. I ve velké pekárně tak můžete místo jednoho většího bochníku upéct dva menší, například různě ochucené.
Rozměry pekárny jsou obvykle úměrné její kapacitě. Jedním z podstatných údajů, které se k pekárně vážou, je ale i délka přívodního kabelu. Rozdíl může být klidně i půl metru, v kuchyni s větším počtem spotřebičů může hrát tento údaj poměrně zásadní roli.
Příkon a spotřeba
Při kontrole příkonu platí, že čím vyšší, tím lépe – vyšší příkon například zajistí rychlejší zahřívání. U menších modelů se obvykle setkáte s příkonem okolo 500-600 W, u větších okolo 800-900 W. Od příkonu se následně odvíjí i spotřeba. Stejně jako u většiny menších spotřebičů, ani v případě domácí pekárny není spotřeba nijak zásadní.
Celková doba přípravy chleba sice může trvat i několik hodin, na plný příkon ale pekárna pracuje v podstatě jen při samotném pečení. Na jedno pečení většina modelů spotřebuje méně než 0,5 kWh, v přepočtu jsou tak náklady na upečení jednoho bochníku nižší než 3 Kč. Kupovaná směs může náklady mírně zvýšit, pokud si ovšem suroviny navážíte sami, často vás jeden bochník chleba vyjde i pod 15 Kč. V kombinaci s faktem, že pekárna spotřebuje přibližně pětkrát méně energie než běžná trouba, může být její koupě nakonec i příjemným odlehčením rodinného rozpočtu.
Programy
Jedním ze zásadních aspektů rozhodování by měla být nabídka programů dané pekárny. Ta může být velmi pestrá, záleží na vás, které programy plánujete využívat. Je zbytečné připlácet si za desítky programů, které nikdy nepoužijete, na druhou stranu je ale škoda ochuzovat se o zajímavé možnosti využití, které pekárna nabízí (Ze zdroje: Recenzetesty.cz).
- Pečení chleba – Základem jsou programy pro různé druhy chleba, velmi populární je zejména celozrnný nebo bezlepkový. Ten samozřejmě upečete v jakékoliv pekárně, ale se speciálním programem máte jistější výsledek.
- Pečení jiného pečiva – Kromě základního programu na chleba dále můžete najít funkci pečení baget či sladkého pečiva.
- Rychlé pečení – Většina modelů disponuje také programem na rychlé nebo superrychlé pečení pro všechny, kteří jsou v časovém presu.
- Příprava těsta – Kromě samotného pečení zvládnou pekárny i hnětení a kynutí těsta, které oceníte třeba při přípravě pizzy nebo vánočky. Bez kynutí vám pekárna připraví i těsto na těstoviny.
- Džemy a marmelády – Z jiného soudku jsou potom programy na přípravu džemů a marmelád. Při nich pekárna směs rovnoměrně zahřívá a promíchává. Na vás zůstává už jen přidat želírovací cukr a přelít horkou marmeládu do zavařovacích sklenic. Tu pak můžete přidat třeba do domácího jogurtu vyrobeného v jogurtovači.
- Výroba jogurtu a sýrů – Pokročilé modely zvládnou také vyrobit jogurt, sýr či tempeh.
- Obiloviny – Některé pekárny zvládnou také přípravu různých kaší nebo zastoupí i rýžovar.
- Samostatné pečení – Když proces přípravy zbavíte hnětení a kynutí, zůstane vám program samostatného pečení, díky kterému se můžete pustit i do experimentů s přípravou sekané nebo třeba kuřete. Výjimkou ani nejsou programy na ryby.
Možnosti nastavení
Před spuštěním pekárny je nutné zvolit také velikost bochníku a stupeň propečení kůrky. Na základě toho pekárna přizpůsobí například délku programu. Většinou se u pekáren setkáte se 2-3 velikostmi a 2-3 stupni propečení, některé modely ale nabízejí i více. Pro pokročilejší uživatele mívají pekárny také možnost upravení délky programu nebo např. regulaci teploty.
Ovládání
Programy a všechny další možnosti nastavení budete volit na ovládacím panelu pekárny. Ten může být tlačítkový, membránový nebo dotykový. V současnosti nejčastější je membránová varianta, kdy jsou tlačítka překrytá vrchní membránou a nemají mezi sebou žádné spáry, do kterých by se dostávala špína.
U ovládacího panelu samozřejmě není podstatné jen jeho snadné čištění, ale také samotná jednoduchost používání pekárny. Pravděpodobně se lépe vyznáte v panelu s menším počtem tlačítek, který bude přehledně popsaný nebo označený obrázky. Před koupí pekárny si také ověřte, zda jsou popisky na tlačítkách v češtině. To není u všech modelů samozřejmost, některé ale nabízejí alespoň sadu nálepek, kterými si můžete cizojazyčné nápisy přelepit na české.
Ke snadnému ovládání vám dopomůže také displej, na kterém uvidíte celkový čas pečení, nebo třeba která fáze zrovna probíhá. Některé pekárny vás také upozorní na přehřátí nebo závadu. Displej by měl být dobře čitelný, ideálně podsvícený (to ale není u pekáren samozřejmost). Na displeji většinou uvidíte jen čísla a symboly, v tomto ohledu tak naopak jazyk nemusíte řešit.
Pečicí nádoba
Při výběru pečicí formy můžete vybírat ze tří různých materiálů: teflonu, keramiky a nerezu. Každý má své výhody a nevýhody, které si tu rozebereme. Pří výběru domácí pekárny byste se měli ohlížet především na nepřilnavost nádoby.
- Teflon – Forma z tohoto materiálu (nebo spíše s touto povrchovou vrstvou) je nenáročná na údržbu, těsto se v ní nepřipéká a čištění jde samo. Bohužel se ale teflon dá poměrně snadno poškrábat a forma potom ztrácí své nepřilnavé vlastnosti. S touto variantou se setkáte nejčastěji.
- Keramika – Oproti teflonu je dražší, slibuje ale také větší odolnost vůči poškrábání a je trvanlivější. Stejně jako je tomu u teflonu, ani v případě keramiky není celá nádoba z tohoto materiálu. Většinou je ze slitiny a keramická vrstva se nastříká do její vnitřní části.
- Nerez – Na rozdíl od předchozích dvou materiálů není nerez zcela nepřilnavý. Tato forma je použitelná pouze u pekáren s nastavitelnou teplotou, jinak hrozí připečení těsta. Na rozdíl od teflonu ale ani poškrábáním neztratí své vlastnosti a její životnost je prakticky neomezená.
Materiál | Výhody | Nevýhody |
Teflon | + Nejběžnější
+ Nenáročná údržba + Bez připékání |
– Hrozí poškrábání |
Keramika | + Delší trvanlivost
+ Odolná vůči poškrábání |
– Keramická je pouze vrchní vrstva
– Vyšší cena – Horší dostupnost na trhu |
Nerez | + Velmi dlouhá životnost
+ Nevadí poškrábání |
– Hrozí připékání
– Horší dostupnost na trhu |
Hnětače
Můžete vybírat mezi modely s jedním nebo dvěma hnětači (háky, metlami). Rozdíl není úplně zásadní, obecně se s jedním hnětačem setkáte u modelů s menším objemem, které pečou bochník víceméně do tvaru krychle, se dvěma hnětači potom u větších pekáren.
Pekárny s různým počtem hnětačů se mohou lišit i nasazováním pečicí nádoby. Ve zkratce – u modelů se dvěma hnětači se musí nádoba do pekárny více „natlačit“, aby zapadla na své místo. Nádoby s jedním hnětačem mívají často ve spodní části jen ozubené kolečko, díky kterému se do těla pekárny nasadí velmi snadno a ani jejich vyndávání nevyžaduje žádnou větší sílu. To může být důležité např. pro seniory.
Vyjmout, nebo sklopit?
Některé pekárny mají také sklápěcí hnětače. V praxi to znamená, že se hnětače před pečením sklopí, a v bochníku tak nezůstanou tak velké díry (částečně se ale do chleba zapečou i tak, této vadě na kráse se zkrátka nevyhnete). Nevýhodou sklápěcích hnětačů může být trochu složitější čištění.
U ostatních pekáren je potřeba hnětače vyndat před pečením, nebo se do těsta zapečou a jejich vyndávání se ne vždy obejde bez poničení bochníku. V tomto ohledu záleží na materiálu hnětačů, ty s nepřilnavou úpravou se vyndávají snadněji a v bochníku po nich nezůstávají velké stopy.
Design
Co se týče designu, u vnějšího provedení můžete většinou vybírat mezi plastem a nerezovým povrchem, záleží na vás, který model bude do vaší kuchyně lépe pasovat. Důležitým faktorem by mělo být i celkové zpracování pekárny. Čím více výčnělků a prohlubní, tím náročnější čištění. Není proto na škodu dát přednost například pekárně s dotykovým ovládacím panelem, který jen snadno setřete a nehrozí zanášení nečistot do spár okolo tlačítek.
Kromě údržby má design vliv také na komfort užívání. V tomto případě mluvíme o průhledném okénku ve víku, které vám umožní mít vizuální přehled o tom, co zrovna v pekárně probíhá. Minimálně ze začátku jde jistě o příjemnou možnost.
Rozdíly najdete např. také u otevírání víka. Většina pekáren má po stranách víka vyčnívající „pacičky“, za které víko snadno vezmete. Některé modely mají naopak zapuštěné madlo, které může být pro některé uživatele nepohodlné, často se dobře zvedá jen uživatelům s menšíma rukama. Ideální variantou je fyzicky ozkoušet model na prodejně nebo alespoň prostudovat uživatelské recenze domácích pekáren.
Funkce a vybavení
Funkce mají za úkol proces pečení ještě usnadnit, nebo vám nabídnout více možností jeho přizpůsobení.
- Časovač – Ten vám umožní nastavit pečení třeba přes noc, a vy tak můžete ráno vstát k čerstvému voňavému chlebu. Časovač nepoužívejte při pečení se surovinami podléhajícími zkáze, vejce uzavřená 12 hodin v pekárně by vám nejspíš dobrou službu neudělala. Upečený bochník některé pekárny dokáží také udržet teplý, většinou po dobu jedné hodiny.
- Paměť při výpadku proudu – Díky ní pekárna naváže na probíhající program i po několikaminutovém výpadku elektřiny. Bez této funkce můžete v případě výpadku proudu suroviny rovnou vyhodit.
- Automatický přisypávač ingrediencí – Pokud chcete do chleba přidat nějaká semínka, nebo třeba do mazance rozinky, nemusíte čekat na zvukový signál, abyste je ve správné chvíli přidali sami. Zvolené ingredience nasypete do přihrádky v horní části pekárny, která je poté ve vhodný moment automaticky vyklopí do pečicí nádoby.
- Pozastavení programu – U některých modelů můžete na chvíli pozastavit program, například právě k přidání ingrediencí. U jiných pekáren můžete program jen úplně zrušit.
- Zámek – Ten mívají zejména pekárny s dotykovým displejem, které by jinak bylo poměrně snadné omylem přenastavit v průběhu pečení.
Příslušenství
Co se týče výbavy, některé pekárny mají v balení jednu formu navíc, například kulatého tvaru či rozdělenou na dvě. Většinou u pekárny najdete také odměrku a často výrobci přikládají i háček na vytažení hnětačů zapečených v chlebu. Hnětače můžete vytáhnout z formy ještě před pečením pomoučenými prsty, háček používejte pouze na uvolňování hnětačů zapečených v bochníku.
Oblíbené značky domácích pekáren
Mezi osvědčené výrobce domácích pekáren patří značky ETA, Kenwood, Sana a další. Níže si můžete přečíst více o specifických vlastnostech pekáren těchto značek.
Domácí pekárny ETA
V sortimentu české značky ETA najdete přes deset různých modelů domácích pekáren. Pekárny ETA jsou většinou poměrně velké, s kapacitou 1-1,5 kg, najde se ale i výjimka s objemem 0,75 kg, ETA Gustito. Příkon pekáren je zcela dostačující, pohybuje se mezi 500 W a 850 W, v závislosti na kapacitě pekárny.
Obvyklý je program bezlepkového pečení, poměrně často se setkáte také s programem na marmeládu a některé modely, např. ETA Duplica Vital Plus, zvládají i kvašení. Nejlevnější pekárny ETA seženete pod 2 000 Kč, nejdražší stojí více než dvojnásobek.
Domácí pekárny Tefal
Značka Tefal už má v oblasti kuchyňského vybavení a přístrojů dlouhou tradici. V kategorii domácích pekáren se soustředí především na menší modely s kapacitou do 1 kg. Výsadou těchto pekáren je vysoký příkon, který slibuje rychlé zahřívání. U menších modelů se pohybuje okolo 600-700 W, u větších přesahuje i 1 500 W.
Silnou stránkou je také nabídka programů, bezlepkové pečení je naprostou samozřejmostí, některé modely, např. Tefal PF 220838, ale zvládají třeba i uvařit rýži nebo připravit kaši z obilnin. Cenově jde zhruba o střední, místy až vyšší třídu. Nejlevnější modely vyjdou na 2 000 – 2 500 Kč, nejdražší cenovkou přesahují i 5 000 Kč.
Domácí pekárny Sana
Ačkoliv na trhu najdete vlastně jen jednu pekárnu této značky v několika různých variantách, rozhodně jde o populární volbu pro náročnější uživatele. Vybírat můžete z různých balíčků, které se liší příslušenstvím a typem nádoby – v základní variantě je teflonová, v pokročilejších nerezová. Pekárna Sana je oblíbená zejména u pokročilejších kulinářů, kteří ocení její specializaci na přípravu kvásku a dalších fermentovaných produktů, jako je např. tempeh.
Širší znalosti využijí pokročilejší uživatelé také při editaci programů, ty si totiž můžete upravit plně podle svých potřeb. Ve verzi Basic, tedy s teflonovou nádobou a hnětači, stojí pekárna Sana okolo 6 000 Kč. V pokročilejší verzi s nerezovou nádobou, nerezovými hnětači, teploměrem a skleněnými pokličkami vyjde na cca 8 000 Kč, v nejvyšší variantě s plnou výbavou už její cena přesahuje 9 000 Kč.
Cena
Trh s domácími pekárnami je velmi rozmanitý. Pokud chcete pekárnu používat opravdu často, neměli byste volit úplně nejlevnější model. Spotřebič s nízkou cenou totiž nemusí být konstrukčně kvalitně zpracovaný nebo může být z levnějších a méně trvanlivých materiálů.
Ve vyšších cenových kategoriích se na druhou stranu cena častěji odvíjí od počtu programů a funkcí, záleží tedy na vás, kolik funkcí využijete a jaký objem peněz jste ochotní do nich investovat. Následující kapitola nabízí porovnání domácích pekáren podle hladin jejich pořizovací ceny.
Cena do 2 000 Kč
V kategorii do dvou tisíc korun většinou seženete menší modely, často s jedním hnětacím hákem. Spotřebiče s větší kapacitou a dvěma háky najdete také, počítejte ovšem s menším počtem programů a funkcí. Pokud hledáte jednodušší spotřebič, primárně na pečení chleba, není problém vybírat i z této cenové kategorie. Jestli toužíte po větší nabídce programů a funkcí, doporučujeme zvážit o něco vyšší investici.
Cena od 2 000 Kč do 5 000 Kč
Zlatá střední cesta nabízí i v případě domácích pekáren nejširší možnost výběru. Najdete zde pekárny s jedním i dvěma hnětači, větším i menším objemem. Častěji se objevují i přístroje v nerezovém a designovém provedení. V této kategorii najdete modely s pestřejší nabídkou programů a funkcí, vyberou si zde i uživatelé, kteří plánují domácí přípravu jogurtů, džemů a dalších produktů.
Cena nad 5 000 Kč
V této cenové kategorii najdete plnou výbavu programů a funkcí, ruku v ruce s kvalitním materiálem a designovým provedením. Na jedno použití týdně je ovšem taková investice zbytečná, doporučujeme proto dobře zvážit, zda se vám nákladnější pekárna vyplatí. Pozor si dávejte také na značku, často je cena vyšší pouze kvůli ní, a v nižší cenové kategorii najdete stejně výkonný model, jen od jiné, méně známe značky.
Cenová kategorie | Co nabízí | Co nenabízí | Pro koho je vhodná |
Do 2 000 Kč | – Malé přístroje
– Nižší příkon – Menší výběr programů |
– Velké, výkonné pekárny
– Pokročilé technologie |
– Do menších domácností
– Na občasné použití |
Od 2 000 Kč do 5 000 Kč | – Menší i větší pekárny
– Kvalitnější provedení – Multifunkční přístroje |
– Neobvyklé funkce | – Pro všechny běžné uživatele
– Na pravidelné využívání |
Nad 5 000 Kč | – Velké, kvalitní pekárny
– Automatické přidávání ingrediencí – Neobvyklé programy – Bohaté příslušenství |
– Nabízí vše | – Pro náročné uživatele
– Pravidelné použití |
Uživatelské recenze
Při výběru domácí pekárny se často nevyhnete ani zkoumání uživatelských recenzí nebo doptávání informací od přátel. Jedním z důležitých aspektů je totiž například to, jak pekárna zadělává těsto. Některé modely zvládají tuto činnost zcela samostatně, jiným je potřeba trochu pomoct přisouváním těsta blíže k hnětačům nebo stíráním mouky a dalších ingrediencí ze strany formy do těsta.
Názory uživatelů je ale vždy dobré brát trochu s rezervou. Nezdary v pečení jsou totiž často způsobené např. nevhodně zvoleným programem a někdy zkrátka trvá trochu déle, než se člověk naučí pekárnu dokonale ovládat. Pojďme si tedy vysvětlit některé časté problémy, za které pekárna většinou nemůže.
Chléb se po upečení propadá
Závadu bychom opět neměli hledat v pekárně, ale spíše v receptu. Za propadlý chléb většinou může příliš vlhké těsto nebo nadměrná dávka droždí. Pokud je recept osvědčený, chyba mohla nastat také ve volbě programu.
Nedopečený chléb
Může se stát, že bochník zůstane v horní části nedopečený. Někteří uživatelé z tohoto problému viní topné těleso pekárny, které je umístěné ve spodní části. Umístění topného tělesa je ovšem u všech pekáren stejné, a tak nejde o nedostatek konkrétního modelu.
Nedopečeného chleba se snadno vyvarujete, když správně nastavíte teplotu a dobu pečení (ideálně nižší teplotu a delší dobu). Pokud ani toto nepomůže, příčinou je pravděpodobně nevhodně připravené těsto (je v něm například moc mouky), nebo příliš velká dávka těsta na konkrétní objem formy.
Pečení trvá příliš dlouho / v chlebu zůstávají díry po hnětacích hácích / bochník nevypadá jako z obchodu
Všechny tyto výtky, na které můžete narazit, nejsou chybou pekárny, ale zkrátka k domácímu pečení patří. Program na pečení chleba může sice zabrat několik hodin, na druhou stranu pro vás nepředstavuje v podstatě žádnou práci a energetická spotřeba je minimální. Příprava chleba bez pekárny by nebyla o nic kratší, za to o dost namáhavější.
Děr v chlebu se při použití pekárny nevyvarujete zkrátka nikdy. I ty sklápěcí po sobě nechají stopu, nejvíce škody potom napáchají háky, které se zapékají do chleba.
Výsledný bochník nikdy nebude vypadat jako chléb Šumava, na který jsme zvyklí z obchodu. Je to kvůli formě, ve které se chléb peče. V první řadě mu dá hranatý tvar, zadruhé má vliv také na kůrku. Ta, na kterou jsme z obchodu zvyklí, bude u domácího chlebu pouze na horní straně. Ze spodu a ze stran bude mít bochník kůrku výrazně jemnější a méně křupavou, protože je po celou dobu pečení v kontaktu se stěnami formy.
Jak na dokonalý chléb
I příprava perfektního bochníku má svá pravidla. Na závěr vám tedy přinášíme několik jednoduchých doporučení, jak postupovat, aby se vám domácí chléb vždy perfektně povedl.
Pečlivě vybírejte mouku
Nejjednodušší je použít kupovanou směs. Ta ale vždycky nemusí být z nejkvalitnějších surovin, navíc je o něco nákladnější. Pokud si směs mícháte sami, nejspíš zvolíte nejčastěji hladkou mouku. Nejlepší je sáhnout po mouce s vyšším podílem lepku, která zaručí pružné těsto. Proto raději nekupujte běžnou hladkou, ale spíše mouku s označením „chlebová“. Zdravější variantou je potom mouka celozrnná.
Nemusíte se omezit pouze na pšenici, běžně se kombinuje s moukou žitnou, své příznivce si našla také špaldová, kukuřičná nebo třeba rýžová mouka. Ani bezlepkový chléb není potřeba péct z kupované směsi, na jeho přípravu se skvěle hodí například pohanková mouka.
Pozor na droždí
Pro pečení v pekárně můžete použít sušené i čerstvé droždí, milovníci tradice zvládnou s trochou praxe nachystat i domácí kvásek. Při používání droždí dávejte pozor zejména na jeho datum expirace, po které přestává účinkovat, a také na dávku. Příliš mnoho droždí totiž může zanechat v těstu nepříjemnou pachuť.
Nebojte se experimentů
V tekuté složce těsta můžete experimentovat například s podmáslím, díky kterému bude chléb vláčnější. Nebojte se do chlebu přidat libovolné suroviny, například bylinky, ořechy, sýr, sušená rajčata, škvarky, olivy a další.
Dodržujte pořadí
Při plnění pekárny byste měli nejdříve dovnitř vlít tekuté suroviny, poté přidat mouku a další suché ingredience. Důvod tohoto počínání je jednoduchý, hnětací háky většiny pekáren nezvládnou posbírat mouku z úplného dna, a tak by těsto zůstalo nedokonale promísené. Pokud používáte funkci odloženého startu, přidejte kvasnice až úplně nakonec. Kvasnice totiž nesmí přijít do kontaktu s tekutými přísadami, jinak by se předčasně aktivovaly.
Jak na bezlepkový chléb
Domácí pekárny nacházejí řadu příznivců zejména mezi celiaky. Ačkoliv je dnes bezlepkové pečivo už daleko dostupnější, stále je poměrně drahé a ve většině případů se setkáte spíše s vakuově balenými produkty než čerstvě upečeným chlebem. Pro méně zkušené majitele domácích pekáren ale může být pečení bezlepkového chleba docela výzvou, podělíme se proto s vámi o pár doporučení, které mohou celý proces usnadnit.
Mouka
Nejjednodušší možností je pořídit hotovou bezlepkovou směs pro domácí pekárny. Pokud ale máte s pečením již nějaké zkušenosti, můžete se pustit i do vlastních experimentů s bezlepkovou moukou. Tu můžete koupit jednodruhovou (rýžová, kukuřičná), nebo také ve směsi. Pro domácí bezlepkové pečivo se častěji používají světlé a tmavé směsi. Při přípravě je vhodné zkombinovat několik směsí, vyšší procento tmavé směsi navíc dodá více vlákniny.
Tekutiny a tuky
U bezlepkového těsta by měl být poměr tekutin k mouce zhruba jedna ku jedné. Stejně jako u klasického pečení, i zde platí že tekuté ingredience patří do pečicí nádoby jako první, do nich se poté vmíchávají sypké ingredience. Pozor ovšem na tuky, ty by se měly do těsta přidat až nakonec, mohou totiž snižovat nasákavost mouky a ta by se hůře pojila s tekutinami.
Kynutí a pečení
Optimální je pro tyto účely pořídit domácí pekárnu s programem přímo určeným na bezlepkové pečení. Pokud tuto možnost nemáte, nebo už pekárnu vlastníte a bezlepkový program nenabízí, vhodnou alternativou může být rychlý program (pod 2 hodiny). V ideálním případě by se totiž bezlepkové těsto nemělo opakovaně promíchávat mezi kynutím (a tedy kynout více než jednou), což je u delších programů obvyklé.
Jak na marmeládu
Většina pekáren má přímo specifický program na přípravu marmelády. Hnětací háky nahradí vaši ruční práci a rovnoměrně míchají ovoce. Na vás zůstává jen příprava ovoce, želírovacího cukru následné naplnění sklenic.
Příprava ovoce
Marmeládu můžete připravit téměř z jakéhokoli druhu ovoce. Od třešní, přes lesní plody, meruňky až po dýni. Vyzkoušet můžete také netradiční kombinace jako pomeranč se zázvorem, višně s čokoládou nebo jahody s mátou. Pro přípravu stačí ovoce nakrájet na malé kostičky, nebo případně rozmixovat, záleží, jak velké chcete mít v marmeládě kousky. Pokud vám vadí zrníčka například z malin či jahod, ovoce rozmixujte a přepasírujte. Tím ale ztratíte část hmotnosti, pamatujte na to už při chystání surovin.
Želírovací látky
K želírování můžete použít několik přídavků. Buď želírovací cukr, gelfix, kyselinu citronovou či pektin. Vždy je potřeba dodržovat poměr uvedený na obalu. Ať si vyberete cokoli, stačí látku pouze přidat k připravenému ovoci.
Vaření
V této fázi stačí zmáčknout tlačítko, nastavit ten správný program a jen čekat. Délka programu se u různých výrobců liší, většinou se pohybuje kolem 90 minut. Mezitím si můžete připravit sklenice, nebo se věnovat nějaké jiné aktivitě. Jestli je marmeláda dost hustá lze vyzkoušet jednoduchým trikem. Na malý talířek si dejte pár kapek teplé marmelády, počkejte až vychladne a zkuste, jestli je dost pevná.
Plnění do sklenic
Až je marmeláda uvařená, přichází poslední krok. Připravenou směs je potřeba nalít do sklenic. Ty by měly být čisté a sterilizované. Nejjednodušší je dát je na plech do vyhřáté trouby a chvíli počkat. Sklenice jsou potom dokonale sterilní. Pak zbývá už jen nalít marmeládu, zavíčkovat a sklenice otočit dnem vzhůru.
Často kladené otázky k domácím pekárnám
Použité a další zajímavé zdroje
Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti
Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.
Dobrý den,
co všechno je možné připravit v domácí pekárně?