Srovnávací test nejlepších domácích pekáren

Autor: Eliška Srncová

Poslední aktualizace: Červenec 2019

Vítěz testu 2019

Tefal PF 611838

Hodnocení: 87,1 %

Vůně čerstvého chleba je příjemným budíčkem, který si díky domácím pekárnám můžete dopřávat téměř kdykoliv. Pokud chcete své rodině připravovat pečivo přímo na míru podle vašich představ, tento kuchyňský přístroj vám práci maximálně usnadní. V našem srovnávacím testu domácích pekáren jsme se důkladně věnovali uživatelsky oblíbeným přístrojům a vzájemně jsme je porovnali. Mezi nejdůležitější parametry jsme zařadili objem pekárny (neboli maximální velikost bochníku), příkon a počet hnětacích háků. Vždy je lepší koupit pekárnu o něco větší, velikost bochníku je potom nastavitelná. Příkon má zase na starost rozehřívání pekárny.

Dále jsme hodnotili také počet hnětačů v nádobě, tedy jestli má pekárna jeden nebo dva, počet možných velikostí bochníku a stupně propečení kůrky. To jsou parametry, které vám umožní přizpůsobit výsledný produkt vašim představám. V potaz jsme vzali i ovládání přístroje, tedy zejména ve vztahu k údržbě. Dotykové nebo membránové ovládání stačí setřít a nehrozí, že by do různých spár a prohlubní zalézala špína, jako v případě tlačítkového ovládacího panelu. Materiál jsme do našeho výběru nezohlednili, protože z tohoto pohledu jsou na tom všechny námi představované pekárny stejně – pečicí mísa je v každém případě pokryta nepřilnavým povrchem.

Z hlediska programů jsme se zaměřili v první řadě na jejich počet a poté také na to, zda má pekárna nejčastěji vyžadované programy, tedy program pro bezlepkové pečení, program pro rychlé pečení a program na vaření marmelády nebo džemu.

Z funkcí a výbavy jsme největší váhu přikládali tomu, zda má pekárna paměť pro případ výpadku proudu. S menší důležitostí jsme potom hodnotili funkci odložený start a udržování teploty po upečení. V potaz jsme brali také, zda má model displej a průhledné víko pro snazší používání. Do hodnocení jsme nakonec zařadili i počet pečicích nádob ve výbavě, háček pro vyjmutí hnětačů a automatické přidávání ingrediencí, které je ale spíš výjimkou.

Pokud se chcete podrobněji zaměřit na některý z parametrů, případně potřebujete krok po kroku zjistit, jak postupovat při pořízení tohoto domácího spotřebiče, přečtěte si náš speciální článek Jak vybrat domácí pekárnu.


Pořadí Vzhled Nejlepší domácí pekárny Hnětení a pečení
(max. 10)
Údržba a nastavení
(max. 10)
Programy
(max. 10)
Vybavení a funkce
(max. 10)
Orientační
cena
Celkové
hodnocení
Aktuální
cena

1.

Tefal PF 611838

10,0

8,2

10,0

8,0

4 000 Kč

87,1 %

2.

Guzzanti GZ 635

10,0

8,2

10,0

7,9

2 000 Kč

87,0 %

3.

Eta Delicca 7149

9,7

7,4

9,0

9,2

3 000 Kč

85,6 %

4.

ETA Duplica Vital Plus 2147

9,7

8,2

8,7

8,3

4 600 Kč

84,3 %

5.

Bravo B-4392

9,7

8,2

7,7

7,9

2 300 Kč

82,3 %

6.

Sage BBM 800

7,6

7,3

10,0

9,4

8 000 Kč

81,6 %

7.

ECG PCB 82120

9,7

7,0

9,0

8,1

1 600 Kč

81,1 %

8.

Gorenje BM 1400E

9,7

7,4

7,7

7,9

3 300 Kč

79,1 %

9.

Concept PC 5040

9,7

6,5

9,0

7,5

1 700 Kč

78,9 %

10.

Kenwood BM 450

6,9

8,2

10,0

6,7

2 800 Kč

77,7 %

Údaj

Tefal PF 611838

Guzzanti GZ 635

Eta Delicca 7149

ETA Duplica Vital Plus 2147

Bravo B-4392

Sage BBM 800

ECG PCB 82120

Gorenje BM 1400E

Concept PC 5040

Kenwood BM 450

Celkové hodnocení

87,1 %

87,0 %

85,6 %

84,3 %

82,3 %

81,6 %

81,1 %

79,1 %

78,9 %

77,7 %

Orientační cena

4 000 Kč

2 000 Kč

3 000 Kč

4 600 Kč

2 300 Kč

8 000 Kč

1 600 Kč

3 300 Kč

1 700 Kč

2 800 Kč

Maximální hmotnost bochníku (g) 

1 500

1 600

1 300

1 400

1 400

1 250

1 250

1 400

1 250

1 000

Příkon (W) 

1 600

900

800

815

815

830

850

815

850

780

Počet hnětacích háků v nádobě 

2

2

2

2

4

1

2

2

2

1

Počet velikostí bochníku 

3

3

2

3

3

4

3

2

3

3

Stupně propečení kůrky 

3

3

3

3

3

3

4

3

3

3

Ovládání 

Dotykové / membránové

Dotykové / membránové

Dotykové / membránové

Dotykové / membránové

Dotykové / membránové

Tlačítka

Tlačítka

Dotykové / membránové

Tlačítka

Dotykové / membránové

Údaj

Tefal PF 611838

Guzzanti GZ 635

Eta Delicca 7149

ETA Duplica Vital Plus 2147

Bravo B-4392

Sage BBM 800

ECG PCB 82120

Gorenje BM 1400E

Concept PC 5040

Kenwood BM 450

Celkové hodnocení

87,1 %

87,0 %

85,6 %

84,3 %

82,3 %

81,6 %

81,1 %

79,1 %

78,9 %

77,7 %

Orientační cena

4 000 Kč

2 000 Kč

3 000 Kč

4 600 Kč

2 300 Kč

8 000 Kč

1 600 Kč

3 300 Kč

1 700 Kč

2 800 Kč

Počet programů 

19

15

12

16

12

22

12

12

12

15

Program bezlepkové pečení 

Ano

Ano

Ano

Ne

Ne

Ano

Ano

Ne

Ano

Ano

Program rychlé pečení 

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Program marmeláda/džem 

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Paměť při výpadku el. proudu (min) 

7

10

30

10

10

60

10

10

10

8

Odložený start (hod) 

15

15

12

30

13

13

15

13

12

15

Udržování teploty po upečení 

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Displej 

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Automatické přidávání ingrediencí 

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Ano

Ne

Ne

Ne

Ano

Počet pečících nádob ve výbavě 

4

1

1

2

2

1

1

2

1

1

Háček pro vyjmutí hnětačů 

Neuvedeno

Neuvedeno

Ano

Ano

Ano

Ne

Ano

Ano

Neuvedeno

Ne

Průhledné víko 

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ne

Šířka (cm)

28

41,5

28

40

40

40

27,3

40

43

23,5

Hloubka (cm)

36

26

40

26

27

25

42

27

28

31,5

Výška (cm)

45

30,5

28

30,5

31

35

27

30,5

28

38,5

Hmotnost (kg)

7,9

6,7

6,8

9

8,03

5,9

8,8

5,9

9,5


Recenze Tefal PF 611838

Recenze Tefal PF 611838

1. místo - Vítěz testu 2019

Hodnocení: 87,1 %

Pekárna Tefal PF 611838 uspokojí potřeby menších, ale i větších domácností díky maximální hmotnosti bochníku 1,5 kg, která je jednou ze tří velikostí, které lze upéct. Pekárnu doporučujeme všem, kteří si s pečením chtějí vyhrát a hledají co nejvíce možností, 19 programů by mělo náročné uživatele uspokojit. Z hlediska rozměr by si uživatelé měli dát pozor na výšku a hmotnost, plánují-li pekárnu přesouvat nebo uklízet během nepoužívání.


Recenze Guzzanti GZ 635

Recenze Guzzanti GZ 635

2. místo

Hodnocení: 87,0 %

Guzzanti GZ 635 doporučujeme spíše než jednotlivcům větším rodinám. Má vysoký příkon, což je vzhledem k velikosti bochníku žádoucí. Pro uživatele, kteří rádi experimentují, bude dobrá zpráva, že nabízí 15 programů, ze kterých můžou vybírat. Pekárně chybí snad jen rozmanitější nádoby na pečení.


Recenze Eta Delicca 7149

Recenze Eta Delicca 7149

3. místo - Vítěz cena/výkon

Hodnocení: 85,6 %

Domácí pekárna Eta Delicca 7149 je jedním z cenově dostupnějších produktů, to však nijak neshazuje jeho kvalitu. Výhodou je program pro bezlepkové pečení, dalším překvapením je 30 minutová paměť při výpadku elektrického proudu. Velikostí bochníku by mohla vyhovovat i početnějším domácnostem.


Recenze ETA Duplica Vital Plus 2147

Recenze ETA Duplica Vital Plus 2147

4. místo

Hodnocení: 84,3 %

ETA Duplica Vital Plus 2147 90020 je vhodná pro rodinné pečení. Lze v ní připravit bochník o hmotnosti až 1400 g. Při pečení si můžete vybrat z 16 programů. Chybí ale speciální režim pro pečení bezlepkového chleba. Výhodou je bohaté příslušenství, které zahrnuje velkou nádobu na pečení, dělenou nádobu na dva chleby a také formu na bagety.


Recenze Bravo B-4392

Recenze Bravo B-4392

5. místo

Hodnocení: 82,3 %

Bravo B-4392 vyniká v počtu hnětacích háků, jinak dosahuje u ostatních parametrů naprostého standardu. Díky maximální hmotnosti bochníku 1,4 kg se hodí do početnější domácnosti. Pozor si dejte, plánujete-li pekárnu schovávat do skříňky. Je poměrně široká a těžká.


Recenze Sage BBM 800

Recenze Sage BBM 800

6. místo

Hodnocení: 81,6 %

Sage BBM 800 je domácí pekárna vhodná i pro náročnější uživatele. Nabízí 4 velikosti bochníku od 500 do 1250 g. Je tedy vhodná i pro početnější domácnosti. Nabízí 22 programů včetně bezlepkového a rychlého pečení, přípravu marmelády a hnětení těsta. Výhodou je sklápěcí hák, který se nezapeče do těsta a automatický přidavač surovin. Nevýhodou je vysoká pořizovací cena.


Recenze ECG PCB 82120

Recenze ECG PCB 82120

7. místo

Hodnocení: 81,1 %

Domácí pekárna ECG PCB 82120 má širokou nabídku programů, velikostí bochníků i stupňů propečení kůrky. Maximální hmotnost bochníku je 1250 gramů, čímž se pekárna řadí mezi ty středně velké. Nemá funkci rychlého pečení ani automatické přidávání ingrediencí.


Recenze Gorenje BM 1400E

Recenze Gorenje BM 1400E

8. místo

Hodnocení: 79,1 %

Nevýhodou pekárny Gorenje může být zejména její chybějící bezlepkový program. Kvůli tomu bychom ji příliš nedoporučili pro celiaky. Díky velkému objemu by ovšem mohla vyhovovat početnějším domácnostem a má ve výbavě jednu pečící nádobu navíc, což nahrává různým experimentům.


Recenze Concept PC 5040

Recenze Concept PC 5040

9. místo

Hodnocení: 78,9 %

Domácí pekárna Concept 5040 svou velikostí patří mezi středně velké pekárny. Disponuje programem pro bezlepkové pečení, toto ocení uživatelé s bezlepkovou dietou. Potěší také dvěma hnětacími háky v nádobě. Co se týče paměti při výpadku proudu a odloženého startu, je spíše průměrná.


Recenze Kenwood BM 450

Recenze Kenwood BM 450

10. místo

Hodnocení: 77,7 %

Pekárna značky Kenwood bude vhodná spíše do domácností s menším počtem členů. Je unikátní automatickým přidáváním ingrediencí a velkým počtem programů. Vhod přijde také uživatelům s bezlepkovou dietou, díky speciálnímu programu. Nevýhodou může být pouze jeden hnětač v nádobě.

Jak vybrat domácí pekárnu

  1. Pečicí nádoba
  2. Programy a funkce
  3. Rozměry a design
  4. Ovládání
  5. Příkon a spotřeba
  6. Uživatelské recenze
  7. Cena
  8. Jak na dokonalý chléb
  9. Jak na marmeládu

Na domácí pekárny dnes narazíte v nejedné české domácnosti a jejich popularita stále stoupá. Tento praktický pomocník má dvě zásadní výhody: zjednoduší poměrně náročný proces domácího pečení a vy budete vždy vědět, z čeho je pečivo, které jíte vy a vaše rodina. Domácí pekárnu proto využije každý, komu kupované pečivo z jakýchkoliv důvodů nevyhovuje. Například pokud si potrpíte na čerstvý chléb, ale ranní cesta do obchodu vás neláká, nebo třeba pokud máte bezlepkovou dietu a vhodné pečivo se vám špatně shání. Výhodou je i fakt, že domácí chléb často vychází levněji než kupovaný.

Jak vypada domaci pekarna

Pekárna vám může přijít vhod i v případě, že domácí pečivo připravujete jen jednou za čas. Řada modelů totiž oplývá pestrou nabídkou dodatečných programů. Můžete v nich připravit třeba marmeládu, sádlo, jogurt nebo zavařeniny. Ve většině modelů upečete i maso, není tak problém nachystat čerstvý bochník chleba k snídani a sekanou k obědu v jednom přístroji.

Domácí pečení pro vás dávno není žádnou novinkou a zatím jste pekárnu nepotřebovali? Ani pro vás není zbytečná, právě naopak. Spočítejte si, kolik námahy a času strávíte přípravou těsta, ručním hnětením, hlídáním bochníku, než vykyne apod. Všechny tyto činnosti zvládne pekárna sama a vy se můžete věnovat něčemu důležitějšímu, nebo si klidně třeba zdřímnout.

Jste rozhodnutí, že pekárnu využijete, a nepůjde jen o další „lapač prachu“ do kuchyně? Potom si přečtěte náš návod, jak takovou pekárnu vybrat.

A pokud se vám osvědčí a zadaří se vám příprava domácího chleba, můžete dále zavítat na naše články Jak vybrat topinkovač nebo Jak vybrat toustovač/sendvičovač, a inspirovat se, jak tuto surovinu dále využít.

1. Pečicí nádoba

Základem pekárny je její nádoba. Od ní se odvíjí tvar a velikost bochníku a také to, jak snadno se vám chléb bude z formy vyklápět a jak snadná bude údržba pekárny. Uvnitř nádoby najdete také hnětací háky, které odvádějí všechnu manuální práci.

Objem

Jedním ze zásadních aspektů výběru pekárny je její objem. V jeho případě byste se měli řídit počtem členů v domácnosti a také účelem, k jakému budete pekárnu využívat. Na trhu najdete výrobky, které upečou bochníky s hmotností 500 – 1 800 g. Pro čtyřčlennou rodinu byste se měli poohlížet po modelu s objemem 1 200 – 1 300 g.

Pro jednotlivce vystačíte klidně s menším objemem, záleží ovšem na tom, k čemu pekárnu budete používat. Pokud chcete v přístroji například i zavařovat, sáhněte spíše po větším objemu. Je dobré pamatovat na to, že většina pekáren umožňuje nastavit velikost bochníku a v objemnější pečící nádobě tak můžete upéct i menší chléb.

Některé pekárny umožňují vyměnit pečicí nádobu za jinou, rozdělenou na dvě části. I ve velké pekárně tak můžete místo jednoho většího bochníku upéct dva menší (například různě ochucené).

Materiál

Při výběru pečicí formy můžete vybírat ze tří různých materiálů: teflonu, keramiky a nerezu. Každý má své výhody a nevýhody, které si tu rozebereme.

  • Teflon – forma z tohoto materiálu (nebo spíše s touto povrchovou vrstvou) je nenáročná na údržbu, těsto se v ní nepřipéká a čištění jde samo. Bohužel se ale teflon dá poměrně snadno poškrábat a forma potom ztrácí své nepřilnavé vlastnosti.
  • Keramika – oproti teflonu je dražší, slibuje ale také větší odolnost vůči poškrábání a je trvanlivější. Stejně jako je tomu u teflonu, ani v případě keramiky není celá nádoba z tohoto materiálu. Většinou je ze slitiny a keramická vrstva se nastříká do její vnitřní části.
  • Nerez – na rozdíl od předchozích dvou materiálů není nerez zcela nepřilnavý. Tato forma je použitelná pouze u pekáren s nastavitelnou teplotou, jinak hrozí připečení těsta. Na rozdíl od teflonu ji ale ničím nepoškrábete a její životnost je prakticky neomezená.

Hnětače

U pekáren můžete vybírat mezi modely s jedním nebo dvěma hnětači (háky, metlami). Rozdíl není úplně zásadní, obecně bychom ale doporučili spíše modely se dvěma hnětači. Modely s jedním hnětačem bývají určené pro menší objem těsta a bochník pečou spíše do tvaru krychle, varianta se dvěma peče větší bochník do tvaru kvádru. Mezi jednohákovými a dvouhákovými modely většinou není moc velký rozdíl v rozměrech a příliš místa proto s volbou jednohákového modelu neušetříte. Dva hnětače ovšem slibují lepší zpracování těsta, pokud plánujete například i zadělávání samostatného těsta, třeba na pizzu, jistě je oceníte.

Některé pekárny mají také sklápěcí hnětače. V praxi to znamená, že nemusíte hnětače před pečením vyjmout, ale sklopí se a v bochníku tak nezůstanou tak velké díry (částečně se ale do chleba zapečou i tak, této vadě na kráse se zkrátka nevyhnete). Nevýhodou sklápěcích hnětačů může být trochu složitější čištění. U ostatních pekáren je potřeba hnětače vyjmout. Některé to umožňují před pečením a v chlebu tak zůstávají pouze drobné otvory po osách háků. U ostatních se háky do těsta zapečou a jejich vyndávání se ne vždy obejde bez poničení bochníku.

2. Programy a funkce

Mezi faktory, které určují cenu domácí pekárny neodmyslitelně patří počet programů a funkcí. Každá pekárna má co nabídnout, záleží jen na vás, jak širokou nabídku programů a funkcí vyžadujete.

Programy

Jedním ze zásadních aspektů rozhodování by měla být nabídka programů dané pekárny. Ta může být velmi pestrá, záleží na vás, které programy plánujete využívat. Je zbytečné připlácet si za desítky programů, které nikdy nepoužijete, na druhou stranu je ale škoda ochuzovat se o zajímavé možnosti využití, které pekárna nabízí.

  • Pečení chleba – Základem jsou programy pro různé druhy chleba, velmi populární je zejména celozrnný nebo bezlepkový. Ten samozřejmě upečete v jakékoliv pekárně, ale se speciálním programem máte jistější výsledek. Dále můžete najít program na rychlé pečení chleba, nebo pro pečení baget a sladkého pečiva.
  • Rychlé pečení – Většina modelů disponuje také programem na rychlé nebo superrychlé pečení pro všechny, kteří jsou v časovém presu.
  • Příprava těsta – Kromě pečení pekárny zvládnou i samostatné hnětení a kynutí těsta, které oceníte třeba při přípravě pizzy nebo vánočky. Bez kynutí vám pekárna připraví i těsto na těstoviny.
  • Džemy a marmelády – Z jiného soudku jsou potom programy na přípravu džemů a marmelád. Při nich pekárna směs rovnoměrně zahřívá a promíchává. Na vás zůstává už jen přidat želírovací cukr a přelít horkou marmeládu do zavařovacích sklenic. Tu pak můžete přidat třeba do domácího jogurtu vyrobeného v jogurtovači.
  • Samostatné pečení – Když proces přípravy zbavíte hnětení a kynutí, zůstane vám program samostatného pečení, díky kterému se můžete pustit i do experimentů s přípravou sekané nebo třeba kuřete.
  • Další – Některé pekárny využijete také na přípravu jogurtů nebo kvásku. Po těchto programech pátrejte mezi modely s možností regulace teploty.

Funkce a vybavení

Funkce mají za úkol proces pečení ještě usnadnit, nebo vám nabídnout více možností jeho přizpůsobení. Jako naprostý základ zde figuruje časovač. Ten vám umožní nastavit pečení třeba přes noc a vy tak můžete ráno vstát k čerstvému voňavému chlebu. Časovač nepoužívejte při pečení se surovinami podléhajícími zkáze. Vejce uzavřená 12 hodin v pekárně by vám nejspíš dobrou službu neudělala. Upečený bochník některé spotřebiče zvládají také udržet teplý, většinou po dobu jedné hodiny.

Zejména při pečení bez dozoru, například když budete v práci, přijde vhod funkce pokračování v pečení. Díky ní pekárna naváže na probíhající program i po několikaminutovém výpadku elektřiny. Bez této funkce můžete v případě výpadku suroviny rovnou vyhodit.

Drobné usnadnění přípravy potom představuje ještě automatický přisypávač ingrediencí. Pokud chcete do chleba přidat nějaká semínka, nebo třeba do mazance rozinky, nemusíte je ve správné chvíli přidat sami, ale pekárna se postará i o tuto povinnost, a je tak v přípravě ještě samostatnější.

Někteří uživatelé potom ocení i další vychytávky, mezi které patří například nastavitelné propečení kůrky.

Co se týče výbavy, některé pekárny mají v balení jednu formu navíc, například kulatého tvaru. Většinou u pekárny najdete také odměrku a často výrobci přikládají i háček na vytažení hnětačů zapečených v chlebu. Hnětače můžete vytáhnout z formy ještě před pečením pomoučenými prsty, háček používejte pouze na uvolňování hnětačů zapečených v bochníku.

3. Rozměry a design

Domácí pekárna nepatří k nejmenším spotřebičům a může zabrat poměrně dost místa na kuchyňské lince. Na druhou stranu není příliš pohodlné ji po každém použití schovávat a znovu vytahovat. Pokud plánujete pekárnu trvale začlenit mezi spotřebiče, které jsou na očích, určitě vás budou zajímat také její rozměry a design.

Menší pekárny mívají pochopitelně také menší objem a častěji jde o modely s jedním hnětačem. Při volbě menšího nebo většího modelu se tedy kromě místa v kuchyni řiďte i vašimi nároky na objem a kvalitu hnětení. U rozměrů je potřeba pamatovat také na prostor nutný k otevření víka.

Jedním z podstatných rozměrů, které se k pekárně vážou, je také délka přívodního kabelu. Rozdíl může být klidně i půl metru, v kuchyni s větším počtem spotřebičů může hrát tento údaj poměrně zásadní roli.

Co se týče designu, u vnějšího provedení můžete většinou vybírat mezi plastem a nerezovým povrchem, záleží na vás, který model bude do vaší kuchyně lépe pasovat.

Důležitým faktorem by mělo být i celkové zpracování pekárny. Čím více výčnělků a prohlubní, tím náročnější čištění. Není proto na škodu dát přednost například pekárně s dotykovým ovládacím panelem, který jen snadno setřete a nehrozí zanášení nečistot do spár okolo tlačítek.

Kromě údržby má design vliv také na komfort užívání. V tomto případě mluvíme o průhledném okénku ve víku, které vám umožní mít vizuální přehled o tom, co zrovna v pekárně probíhá. Minimálně ze začátku jde jistě o příjemnou možnost.

4. Ovládání

U ovládacího panelu samozřejmě není podstatná jen snadnost jeho čištění, ale také samotná jednoduchost jeho používání. Pravděpodobně se lépe vyznáte v panelu s menším počtem tlačítek, který bude přehledně popsaný nebo označený obrázky.

Ke snadnému ovládání vám dopomůže také displej, na kterém uvidíte celkový čas pečení, nebo třeba která fáze zrovna probíhá. Některé pekárny vás také upozorní na přehřátí nebo závadu

5. Příkon a spotřeba

Spotřeba domácí pekárny se odvíjí od jejího příkonu. Stejně jako u většiny menších spotřebičů, ani v případě domácí pekárny není spotřeba nijak zásadní. Celková doba přípravy chleba sice může trvat i několik hodin, na plný příkon ale pekárna pracuje v podstatě jen při samotném pečení. Na jedno pečení většina modelů spotřebuje méně než 0,5 kWh, v přepočtu jsou tak náklady na upečení jednoho bochníku přibližně 2 Kč. Kupovaná směs může náklady mírně zvýšit, pokud si ovšem suroviny navážíte sami, často vás jeden bochník chleba vyjde i pod 15 Kč. V kombinaci s faktem, že pekárna spotřebuje přibližně pětkrát méně energie než běžná trouby, může být její koupě nakonec i příjemným odlehčením rodinného rozpočtu.

6. Uživatelské recenze

Při výběru domácí pekárny se často nevyhnete ani zkoumání uživatelských recenzí, nebo doptávání informací od přátel. Jedním z důležitých aspektů je totiž například to, jak pekárna zadělává těsto. Některé modely zvládají tuto činnost zcela samostatně, jiným je potřeba trochu pomoct přisouváním těsta blíže k hnětačům, nebo stíráním mouky a dalších ingrediencí ze strany formy do těsta.

Ne vždy jsou ovšem názory uživatelů zcela spolehlivým zdrojem informací. Často totiž neumí pekárnu ideálně ovládat a neúspěchy při pečení přisuzují nespolehlivosti přístroje. Pojďme si tedy vysvětlit některé časté problémy, za které pekárna většinou nemůže.

Chléb se po upečení propadá

Závadu bychom opět neměli hledat v pekárně, ale spíše v receptu. Za propadlý chléb většinou může příliš vlhké těsto nebo nadměrná dávka droždí. Pokud je recept osvědčený, chyba mohla nastat také ve volbě programu.

Nedopečený chléb

Může se stát, že bochník zůstane v horní části nedopečený. Někteří uživatelé z tohoto problému viní topné těleso pekárny, které je umístěné ve spodní části. Umístění topného tělesa je ovšem u všech pekáren stejné, a tak nejde o nedostatek konkrétního modelu. Nedopečenému chlebu se snadno vyvarujete, když správně nastavíte teplotu a dobu pečení (ideálně nižší teplotu a delší dobu). Pokud ani toto nepomůže, příčinou je pravděpodobně nevhodně připravené těsto (je v něm například moc mouky), nebo příliš velká dávka těsta na konkrétní objem formy.

Pečení trvá příliš dlouho/v chlebu zůstávají díry po hnětacích hácích/bochník nevypadá jako z obchodu

Všechny tyto výtky, na které můžete narazit, nejsou chybou pekárny, ale zkrátka k domácímu pečení patří. Program na pečení chleba může sice zabrat několik hodin, na druhou stranu pro vás nepředstavuje v podstatě žádnou práci a energetická spotřeba je minimální. Příprava chleba bez pekárny by nebyla o nic kratší, za to o dost namáhavější.

Děr v chlebu se při použití pekárny nevyvarujete zkrátka nikdy. I ty sklápěcí po sobě nechají stopu, nejvíce škody potom napáchají háky, které se zapékají do chleba.

Výsledný bochník nikdy nebude vypadat jako chléb Šumava, na který jsme zvyklí z obchodu. Je to kvůli formě, ve které se chléb peče. V první řadě mu dá hranatý tvar, zadruhé má vliv také na kůrku. Ta, na kterou jsme z obchodu zvyklí, bude u domácího chlebu pouze na horní straně. Ze spodu a ze stran bude mít bochník kůrku výrazně jemnější a méně křupavou, protože je po celou dobu pečení v kontaktu se stěnami formy.

7. Cena

Trh s domácími pekárnami je velmi rozmanitý, seženete zde už i modely pod 1 000 Kč, ale také spotřebiče za více než 5 000 Kč. Pokud chcete pekárnu používat opravdu často, neměli byste volit úplně nejlevnější model. Spotřebič s nízkou cenou totiž nemusí být konstrukčně kvalitně zpracovaný, nebo může být z levnějších a méně trvanlivých materiálů. Ve vyšších cenových kategoriích se na druhou stranu cena častěji odvíjí od počtu programů a funkcí, záleží tedy na vás, kolik funkcí využijete a jaký objem peněz jste ochotní do nich investovat.

Cena do 2 000 Kč

V kategorii do dvou tisíc korun většinou seženete menší modely, často s jedním hnětacím hákem. Spotřebiče s větší kapacitou a dvěma háky najdete také, počítejte ovšem s menším počtem programů a funkcí. Pokud hledáte jednodušší spotřebič, primárně na pečení chleba, není problém vybírat i z této cenové kategorie. Jestli toužíte po větší nabídce programů a funkcí, doporučujeme zvážit o něco vyšší investici.

Cena od 2 000 Kč do 5 000 Kč

Zlatá střední cesta nabízí i v případě domácích pekáren nejširší možnost výběru. Najdete zde pekárny s jedním i dvěma hnětači, větším i menším objemem. Častěji se objevují i přístroje v nerezovém a designovém provedení. V této kategorii najdete modely s pestřejší nabídkou programů a funkcí, vyberou si zde i uživatelé, kteří plánují domácí přípravu jogurtů, džemů a dalších produktů.

Cena nad 5 000 Kč

V této cenové kategorii najdete plnou výbavu programů a funkcí, ruku v ruce s kvalitním materiálem a designovým provedením. Na jedno použití týdně je ovšem taktová investice zbytečná, doporučujeme proto dobře zvážit, zda se vám nákladnější pekárna vyplatí. Pozor si dávejte také na značku, často je cena vyšší pouze kvůli ní, a v nižší cenové kategorii najdete stejně výkonný model, jen od jiné, méně známe značky.

8. Jak na dokonalý chléb

I příprava perfektního bochníku má svá pravidla. Na závěr vám tedy přinášíme několik jednoduchých doporučení, jak postupovat, aby se vám domácí chléb vždy perfektně povedl.

Pečlivě vybírejte mouku

Nejjednodušší je použít kupovanou směs. Ta ale vždycky nemusí být z nejkvalitnějších surovin, navíc je o něco nákladnější. Pokud si směs mícháte sami, nejspíš zvolíte nejčastěji hladkou mouku. Nejlepší je sáhnout po mouce s vyšším podílem lepku, která zaručí pružné těsto. Proto raději nekupujte běžnou hladkou, ale spíše mouku s označením „chlebová“. Zdravější variantou je potom mouka celozrnná.

Nemusíte se omezit pouze na pšenici, běžně se kombinuje s moukou žitnou, své příznivce si našla také špaldová, kukuřičná nebo třeba rýžová mouka. Ani bezlepkový chléb není potřeba péct z kupované směsi, na jeho přípravu se skvěle hodí například pohanková mouka.

Pozor na droždí

Pro pečení v pekárně můžete použít sušené i čerstvé droždí, milovníci tradice zvládnou s trochou praxe nachystat i domácí kvásek. Při používání droždí dávejte pozor zejména na jeho datum expirace, po které přestává účinkovat, a také na dávku. Příliš mnoho droždí totiž může zanechat v těstu nepříjemnou pachuť.

Nebojte se experimentů

V tekuté složce těsta můžete experimentovat například s podmáslím, díky kterému bude chléb vláčnější. Nebojte se do chlebu přidat libovolné suroviny, například bylinky, ořechy, sýr, sušená rajčata, škvarky, olivy a další.

Dodržujte pořadí

Při plnění pekárny byste měli nejdříve dovnitř vlít tekuté suroviny, poté přidat mouku a další suché ingredience. Důvod tohoto počínání je jednoduchý, hnětací háky většiny pekáren nezvládnou posbírat mouku z úplného dna, a tak by těsto zůstalo nedokonale promísené. Pokud používáte funkci odloženého startu, přidejte kvasnice až úplně nakonec. Kvasnice totiž nesmí přijít do kontaktu s tekutými přísadami, jinak by se předčasně aktivovaly.

9. Jak na marmeládu

Obvyklým programem je zvláštní režim na přípravu marmelády. Hnětací háky nahradí vaši ruční práci a rovnoměrně míchají ovoce. Na vás zůstává jen příprava ovoce, želírovacího cukru následné naplnění sklenic.

Příprava ovoce

Marmeládu můžete připravit téměř z jakéhokoli druhu ovoce. Od třešní, přes lesní plody, meruňky až po dýni. Vyzkoušet můžete také netradiční kombinace jako pomeranč se zázvorem, višně s čokoládou nebo jahody s mátou. Pro přípravu stačí ovoce nakrájet na malé kostičky, nebo případně rozmixovat, záleží, jak velké chcete mít v marmeládě kousky. Pokud vám vadí zrníčka například z malin či jahod, ovoce rozmixujte a přepasírujte. Tím ale ztratíte část hmotnosti, pamatujte na to už při chystání surovin.

Želírovací látky

K želírování můžete použít několik přídavků. Buď želírovací cukr, gelfix, kyselinu citronovou či pektin. Vždy je potřeba dodržovat poměr uvedený na obalu. Ať si vyberete cokoli, stačí látku pouze přidat k připravenému ovoci.

Vaření

Při klasické přípravě marmelády v této chvíli přichází zdlouhavé vaření a míchání. Při vaření v pekárně ale stačí smáčknout tlačítko, nastavit ten správný program a jen čekat. Délka programu se u různých výrobců liší, většinou se pohybuje kolem 90 minut. Mezitím si můžete připravit sklenice, nebo se věnovat nějaké jiné aktivitě. Jestli je marmeláda dost hustá lze vyzkoušet jednoduchým trikem. Na malý talířek si dejte pár kapek teplé marmelády, počkejte až vychladne a zkuste, jestli je dost pevná.

Plnění do sklenic

Až je marmeláda uvařená, přichází poslední krok. Připravenou směs je potřeba nalít do sklenic. Ty by měly být čisté a sterilizované. Nejjednodušší je dát je na plech do vyhřáté trouby a chvíli počkat. Sklenice jsou potom dokonale sterilní. Pak zbývá už jen nalít marmeládu, zavíčkovat a sklenice otočit dnem vzhůru.

Jak vám pomohl tento článek? Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Domácí pekárny
Průměrné hodnocení 4.6 z 29 hlasů