Recenze nejlepších domácích pekáren | Test 2022 | Arecenze.cz
Menu

Recenze 10 nejlepších domácích pekáren ze srovnávacího testu

Aktualizováno:
Duben 2022
Autor:
Eliška Srncová, Karolína Šerá
ETA Duplica Vital Plus 2147

Vítěz porovnání

Top produkt z velkých domácích pekáren

Jakou domácí pekárnu vybrat dle srovnávacího testu

Přečíst recenzi Orientační cena 2 800 Kč
Přečíst recenzi Orientační cena 2 000 Kč
Přečíst recenzi Orientační cena 4 600 Kč
Přečíst recenzi Orientační cena 2 300 Kč

Vůně čerstvého chleba je příjemným budíčkem, který si díky domácím pekárnám můžete dopřávat téměř kdykoliv. V našem výběru jsme pekárny jsme rozdělili do dvou kategorií, na menší modely s kapacitou do 1 kg a jedním hnětačem a větší modely s kapacitou nad 1 kg a dvěma hnětači. Mezi malými modely zvítězila pekárna Tefal PF 250135 s automatickým přidáváním ingrediencí, velkým variantám vévodila ETA Duplica Vital Plus 2147 s formou na bagety.

Jak srovnáváme domácí pekárny?

Z parametrů jsme se nejdříve podívali na příkon v poměru ke kapacitě. Dále jsme se zaměřili na systém ovládání (u většiny pekáren je ovládací panel membránový) a výbavu funkcemi, jako je například odložený start či paměť při výpadku proudu. V potaz jsme brali také výbavu, ta u většiny modelů sestává z odměrky, odměrné lžíce a háčku na vytahování hnětačů, u některých pekáren je ale doplněná také o různorodé pečicí formy a další prvky.

V případě pečicích programů jsme se zaměřili v první řadě na jejich počet a poté také na to, jaké konkrétní režimy u pekárny najdete. Mezi nejoblíbenější patří

  • bezlepkové pečení,
  • program pro rychlé pečení,
  • program na vaření marmelády nebo džemu.

Některé pekárny jsou připravené takřka výhradně na výrobu pečiva, jiné mají i různé multifunkční programy, např. na vaření rýže nebo pražení ořechů.

Pokud se chcete podrobněji zaměřit na některý z parametrů, případně potřebujete krok po kroku zjistit, jak postupovat při pořízení tohoto domácího spotřebiče, přečtěte si náš článek Jak vybrat domácí pekárnu.


Nejlepší domácí pekárny dle srovnání

Malé – Zvládnou upéct bochník o maximální hmotnosti 1 kg, jsou proto vhodné hlavně pro jednotlivce a dvojice. V kuchyni zaberou méně místa.

Velké – Poradí si s většími chleby i nad 1,5 kg, obslouží tak i větší rodinu. Jsou ale náročnější na prostor.

Malé domácí pekárny

Varianta výběru
Hodnocení
Nejlepší domácí pekárny
Klady
vzhledem ke kategorii
Zápory
vzhledem ke kategorii
Orientační cena Aktuální cena
0.

Top produkt

Malé domácí pekárny

93,2 %

  • 20 programů
  • Automatické přidávání surovin
  • Nastavitelný program
  • Kratší paměť při výpadku proudu
  • Popisky nejsou v češtině
  • Displej není podsvícený

2 800 Kč

Zobrazit nabídky
1.

Top cena/výkon

Malé domácí pekárny

87,8 %

  • Velmi specifické programy, včetně přípravy rýže
  • Poměr ceny a výkonu
  • Slabší příkon
  • Nemá nastavitelný program

2 000 Kč

Zobrazit nabídky
2.

Pro nenáročné

Malé domácí pekárny

79,5 %

  • Dostupná cena
  • Možnost pozastavení programu
  • Individuální program
  • Neuvaří rýži
  • Menší počet programů

1 800 Kč

Zobrazit nabídky
3.

Pro experimentátory

Malé domácí pekárny

82,9 %

  • Automatické přidání ingrediencí
  • Velký počet programů
  • 5 individuálních režimů
  • Chybí program na výrobu jogurtu
  • Chybí program na přípravu rýže
  • Nemá hák na vytažení hnětače

4 000 Kč

Zobrazit nabídky
4.

Nejmenší rozměry

Malé domácí pekárny

75,2 %

  • Průzor ve víku
  • Kompaktní rozměry
  • Menší kapacita
  • Ve většině ohledů průměrná

2 300 Kč

Zobrazit nabídky
5.

Netypický design

Malé domácí pekárny

86,8 %

  • 17 programů včetně přípravy rýže
  • Netypický design
  • Kompaktní rozměry
  • Chybí okénko ve víku
  • Nemá nastavitelný program
  • Hlučnější při hnětení

2 600 Kč

Zobrazit nabídky

Velké domácí pekárny

Varianta výběru
Hodnocení
Nejlepší domácí pekárny
Klady
vzhledem ke kategorii
Zápory
vzhledem ke kategorii
Orientační cena Aktuální cena
0.

Top produkt

Velké domácí pekárny

94,8 %

  • Dvě formy na chléb a forma na bagety
  • Programy na kvašení
  • Více hnětačů ve výbavě
  • Chybí program pro bezlepkové pečení
  • Vyšší cena

4 600 Kč

Zobrazit nabídky
1.

Top cena/výkon

Velké domácí pekárny

89,0 %

  • Individuální program
  • Možnost pozastavení programu
  • Paměť při výpadku proudu jen 10 min
  • Pouze jedna pečicí nádoba

2 300 Kč

Zobrazit nabídky
2.

Pro nenáročné

Velké domácí pekárny

77,6 %

  • Ve většině ohledů průměrná
  • Krátký program rychlého pečení
  • Velký průzor ve víku
  • Hnětače bez nepřilnavého povrchu
  • Popisky tlačítek v angličtině
  • Displej bez podsvícení

1 900 Kč

Zobrazit nabídky
3.

Pro experimentátory

Velké domácí pekárny

76,7 %

  • Velikost bochníku až 1 700 g
  • Mnoho nastavitelných programů
  • Různorodé využití
  • Pouze pro pokročilejší uživatele
  • Neumí udržovat teplotu po upečení
  • Vysoká cena

5 700 Kč

Zobrazit nabídky
4.

S dotykovým displejem

Velké domácí pekárny

81,1 %

  • Bochník o velikosti až 1 500 g
  • Nastavitelný program
  • Dotykové ovládání
  • Vyšší cena
  • V některých ohledech průměrná
  • Složitější manipulace s nádobou

3 400 Kč

Zobrazit nabídky

Jak chápat redakční hodnocení?

Doporučujeme jen produkty, které mají dle posouzení redaktora hodnocení nad 70 %. Podívejte se, co jednotlivé procentní hladiny znamenají.

Srovnání důležitých parametrů

Recenze Tefal PF 250135
Tefal PF 250135
Recenze Guzzanti GZ 620
Guzzanti GZ 620
Recenze ETA Delicca mini 8149
ETA Delicca mini 8149
Recenze Kenwood BM 450
Kenwood BM 450
Recenze Beper BC 130
Beper BC 130
Recenze Tefal PF 220838
Tefal PF 220838
Recenze ETA Duplica Vital Plus 2147
ETA Duplica Vital Plus 2147
Recenze Guzzanti GZ 635
Guzzanti GZ 635
Recenze ECG PCB 82120
ECG PCB 82120
Recenze Sana SBM Basic
Sana SBM Basic
Recenze ETA 7149
ETA 7149
Ocenění

Top produkt

Top cena/výkon

Pro nenáročné

Pro experimentátory

Nejmenší rozměry

Netypický design

Top produkt

Top cena/výkon

Pro nenáročné

Pro experimentátory

S dotykovým displejem

Hodnocení

93,2 %

87,8 %

79,5 %

82,9 %

75,2 %

86,8 %

94,8 %

89,0 %

77,6 %

76,7 %

81,1 %

Kategorie

Malé domácí pekárny

Malé domácí pekárny

Malé domácí pekárny

Malé domácí pekárny

Malé domácí pekárny

Malé domácí pekárny

Velké domácí pekárny

Velké domácí pekárny

Velké domácí pekárny

Velké domácí pekárny

Velké domácí pekárny

Orientační cena

2 800 Kč

2 000 Kč

1 800 Kč

4 000 Kč

2 300 Kč

2 600 Kč

4 600 Kč

2 300 Kč

1 900 Kč

5 700 Kč

3 400 Kč

Výrobce

Tefal

Guzzanti

Eta

Kenwood

Beper

Tefal

Eta

Guzzanti

ECG

Sana

Eta

Maximální hmotnost bochníku (g)

1 000

1 000

1 000

1 000

900

1 000

1 400

1 600

1 250

1 700

1 500

Příkon (W)

700

550

600

780

550

650

815

900

850

815

850

Počet hnětacích háků v nádobě

1

1

1

1

1

1

2

2

2

2

2

Počet velikostí bochníku

3

3

3

3

2

3

3

3

3

3

Stupně propečení kůrky

3

3

3

3

3

3

3

3

3

1

3

Ovládání

Membránové

Membránové

Membránové

Dotykové

Membránové

Membránové

Dotykové

Dotykové

Membránové

Dotykové

Membránové

Šířka (cm)

31,8

35,5

35,5

23,5

33

29

40

41,5

27,3

40

26,5

Hloubka (cm)

36,2

24

30,5

31,5

24

32

26

26

42

23

44

Výška (cm)

35,6

27,5

33

38,5

29

30

30,5

30,5

27

30

30

Hmotnost (kg)

4,5

6

5,06

9,5

4,5

4,3

9

6,7

5,9

10

6,5

Srovnání výbavy, rozměrů a funkcí

Recenze Tefal PF 250135
Tefal PF 250135
Recenze Guzzanti GZ 620
Guzzanti GZ 620
Recenze ETA Delicca mini 8149
ETA Delicca mini 8149
Recenze Kenwood BM 450
Kenwood BM 450
Recenze Beper BC 130
Beper BC 130
Recenze Tefal PF 220838
Tefal PF 220838
Recenze ETA Duplica Vital Plus 2147
ETA Duplica Vital Plus 2147
Recenze Guzzanti GZ 635
Guzzanti GZ 635
Recenze ECG PCB 82120
ECG PCB 82120
Recenze Sana SBM Basic
Sana SBM Basic
Recenze ETA 7149
ETA 7149
Ocenění

Top produkt

Top cena/výkon

Pro nenáročné

Pro experimentátory

Nejmenší rozměry

Netypický design

Top produkt

Top cena/výkon

Pro nenáročné

Pro experimentátory

S dotykovým displejem

Hodnocení

93,2 %

87,8 %

79,5 %

82,9 %

75,2 %

86,8 %

94,8 %

89,0 %

77,6 %

76,7 %

81,1 %

Kategorie

Malé domácí pekárny

Malé domácí pekárny

Malé domácí pekárny

Malé domácí pekárny

Malé domácí pekárny

Malé domácí pekárny

Velké domácí pekárny

Velké domácí pekárny

Velké domácí pekárny

Velké domácí pekárny

Velké domácí pekárny

Orientační cena

2 800 Kč

2 000 Kč

1 800 Kč

4 000 Kč

2 300 Kč

2 600 Kč

4 600 Kč

2 300 Kč

1 900 Kč

5 700 Kč

3 400 Kč

Počet programů

20

19

12

15

12

17

16

15

12

7

12

Bezlepkové pečení

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ne

Ano

Ano

Ano

Ano

Rychlé pečení

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ne

Ano

Marmeláda/džem

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Výroba jogurtu

Ano

Ano

Ano

Ne

Ne

Ne

Ano

Ano

Ne

Ano

Ano

Vaření rýže

Ne

Ano

Ne

Ne

Ne

Ano

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Nastavitelný program

Ano

Ne

Ano

Ano

Ne

Ne

Ano

Ano

Ne

Ano

Ano

Paměť při výpadku el. proudu (min)

7

10

15

8

10

7

10

10

10

Neuvedeno

10

Možnost pozastavení programu

Ne

Ne

Ano

Ne

Ano

Ne

Ano

Ano

Ne

Ano

Ano

Odložený start (hod)

15

15

15

15

13

15

30

15

15

10

15

Udržování teploty po upečení

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ne

Ano

Displej

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Akustický signál

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Automatické přidávání ingrediencí

Ano

Ne

Ne

Ano

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Počet pečicích nádob ve výbavě

1

1

1

1

1

1

3

1

1

1

1

Háček pro vyjmutí hnětačů

Ano

Ano

Ano

Ne

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Odměrka

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Průhledné víko

Ano

Ano

Ano

Ne

Ano

Ne

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Jak testujeme domácí pekárny

Do našeho testování jsme zahrnuli zástupce menších (s kapacitou do 1 kg) i větších (s kapacitou nad 1 kg) pekáren. Vybírali jsme produkty z různých cenových kategorií, od rozdílných výrobců. Při testování jsme všechny pekárny důkladně ozkoušeli v praxi a zaměřili jsme se zejména na komfort používání.

Zajímavé poznatky jsme získali i o výsledcích pečení, nepřikládáme jim ale až tak velkou váhu, jelikož je pečení tak trochu alchymie a zkrátka může chvíli trvat, než člověk vychytá všechny mouchy.

Návod

V první řadě jsme zjistili, zda má pekárna návod v českém jazyce a zda jsou v češtině také popisky na přístroji, to bohužel nebývá vždy samozřejmostí (s některými modely ale získáte sadu nálepek, kterými si můžete cizojazyčné popisky přelepit). Podívali jsme se také, zda návod obsahuje rady, jak řešit problémy při pečení, popřípadě zda jsou v něm zahrnuté také doporučené recepty.

Dohledat recept na pečení chleba v dnešní době samozřejmě není problém, recepty přímo od výrobců ale mají tu výhodu, že jsou propočítané na různé velikosti bochníku, ingredience jsou uvedené v takové pořadí, v jakém je máte přidávat do pečicí nádoby, a mohou obsahovat i rady na přípravu přímo v konkrétním přístroji (např. jaký program zvolit).

Komfort používání

Dále jsme se zaměřili na to, jak se s pekárnou pracuje. V potaz jsme brali například otevírání víka nebo proces vkládání a vyndávání pečicí nádoby. U některých modelů jde vše hladce, u jiných musíte s pekárnou trochu bojovat. Podívali jsme se také na ovládání, neduhem dotykových ovládacích panelů je například hrozící přenastavení pekárny neopatrným pohybem. Dotykové pekárny často bývají pro tyto účely vybavené zámkem ovládacího panelu.

U pekáren v chodu jsme změřili také jejich hlučnost, je poměrně zajímavé, na jakou škálu zvuků u různých modelů narazíte. Některé modely vydávají zastřené hučení, jiné zní jako startující vysavač.

Nakonec jsme si vyzkoušeli i čištění. To bylo u všech modelů až překvapivě snadné, nepřilnavá vnitřní vrstva opravdu dostála svému jménu a pečicí nádoba byla dokonale čistá během minutky, bez nějakého drhnutí. Jedinou komplikací mohou být hnětače, v jejichž otvoru se usazuje těsto. To je potřeba vyšťourat např. úzkým kartáčkem, se správnou pomůckou není ale ani tato část údržby nijak složitá.

Funkce a programy

Neopomenuli jsme ani vyzkoušet i důležité funkce. U pekáren jsme například využili pečení s časovačem, které se ve všech případech obešlo bez potíží. Otestovali jsme také, zda opravdu funguje paměť při výpadku proudu – všechny modely jsme v průběhu programu odpojili na několik minut od elektřiny. S potěšením musíme konstatovat, že testované pekárny okamžitě navázaly na rozdělanou práci.

Výsledky pečení

Při testování jsme vyzkoušeli čtyři různé pečicí programy – klasický, celozrnný, sladký a rychlý. U všech přístrojů jsme použili stejný recept a stejné suroviny, pekli jsme vždy bochník o hmotnosti 1 kg a se středním stupněm propečení. U pečení jsme sledovali nejen, kolik času na daný program pekárna potřebuje, ale také kvalitu bochníků, které jsme z pekáren dostali. Všechny upečené chleby byly chutné, vzhledově se ale přece jen lišily.

Některé pekárny dělají konstantně silnější a tmavší kůrku, u jiných jsme bojovali s mírným propadáním bochníku nebo např. připékáním těsta na hnětače. Při vyndávání hnětačů tak v některých bochnících zůstaly hluboké krátery, v jiných naopak nebyla po hnětačích téměř stopa. Každá pekárna je zkrátka trochu jiná a je třeba počítat s tím, že se možná prvních pár bochníků nepovede úplně podle vašich představ.

Recenze nejlepších domácích pekáren

O každé domácí pekárně jsme zpracovali samostatnou recenzi. Zde najdete její shrnutí a odkaz na celou recenzi na samostatné stránce. V samotné recenzi najdete podrobné zhodnocení hnětení a pečení, údržby, a vybavení a funkcí.

Top produkt Malé domácí pekárny
93,2 % Celkové hodnocení
  • 20 programů
  • Automatické přidávání surovin
  • Nastavitelný program
  • Kratší paměť při výpadku proudu
  • Popisky nejsou v češtině
  • Displej není podsvícený

U pekárny Tefal PF 250135 najdete na výběr až 20 programů včetně bezlepkového pečení, výroby džemu i jogurtu. Potěší funkce automatického přidání ingrediencí, odložení startu až o 15 hodin i udržování teploty po upečení. Má ovšem trochu kratší paměť při výpadku proudu a ocenili bychom možnost pozastavení programu. Uživatelé si také stěžují na špatně čitelný displej a cizojazyčné popisky.

2 800 Kč Orientační cena

Top cena/výkon Malé domácí pekárny
87,8 % Celkové hodnocení
  • Velmi specifické programy, včetně přípravy rýže
  • Poměr ceny a výkonu
  • Slabší příkon
  • Nemá nastavitelný program

Guzzanti GZ 620 je domácí pekárna vhodná pro jednotlivce či málo početné domácnosti, zvládne totiž upéct maximálně kilový bochník chleba. Nechybí ji žádný z důležitých programů, celkově jich nabízí 19, včetně rozmrazování, pražení ořechů nebo výroby rýžového vína. Délkou časovače i paměti při výpadku proudu se drží víceméně standardu, její příkon je ale jeden z nižších.

2 000 Kč Orientační cena

Pro nenáročné Malé domácí pekárny
79,5 % Celkové hodnocení
  • Dostupná cena
  • Možnost pozastavení programu
  • Individuální program
  • Neuvaří rýži
  • Menší počet programů

Eta Delicca mini 8149 90000 bude ideální do dvoučlenné domácnosti. V této pekárně připravíte řadu těst i dalších pokrmů, jako jsou marmelády a další. Vzhledem k přívětivé ceně má tento kousek skvělé parametry, které určitě stojí za zvážení, například patnáctiminutovou paměť při výpadku proudu.

1 800 Kč Orientační cena

Pro experimentátory Malé domácí pekárny
82,9 % Celkové hodnocení
  • Automatické přidání ingrediencí
  • Velký počet programů
  • 5 individuálních režimů
  • Chybí program na výrobu jogurtu
  • Chybí program na přípravu rýže
  • Nemá hák na vytažení hnětače

Pekárna Kenwood zaujme automatickým přidáváním ingrediencí a velkou možností přizpůsobení, nabízí totiž až pět individuálních programů, které si můžete vytvořit zcela sami. Na druhou stranu nepatří k modelům se specifickými programy, jako je výroba jogurtu nebo příprava rýže. Ve výbavě potom postrádá hák na vytažení hnětače.

4 000 Kč Orientační cena

Nejmenší rozměry Malé domácí pekárny
75,2 % Celkové hodnocení
  • Průzor ve víku
  • Kompaktní rozměry
  • Menší kapacita
  • Ve většině ohledů průměrná

Pekárna značky Beper patří mezi modely s nižší kapacitou, a to pouhých 900 g, hodí se proto do malých domácností. Nabídnout může tři stupně propečení kůrky, 12 programů včetně bezlepkového i rychlého pečení a výrobu marmelády, jogurt ale připravit neumí. Lze na ní odložit start až o 13 hodin a nechybí ani paměť při výpadku proudu či udržování teploty po dopečení. Ve většině ohledů je tak víceméně průměrná.

2 300 Kč Orientační cena

Netypický design Malé domácí pekárny
86,8 % Celkové hodnocení
  • 17 programů včetně přípravy rýže
  • Netypický design
  • Kompaktní rozměry
  • Chybí okénko ve víku
  • Nemá nastavitelný program
  • Hlučnější při hnětení

Pekárna značky Tefal zaujme mimo jiné originálním designem a kompaktními rozměry, které usnadní její skladování. Kapacitou 1 kg vystačí spíše méně početným domácnostem. Potěší velkým výběrem programů, včetně přípravy mléčných produktů či obilovin. Nemá ale průzor ve víku, její slabinou je také kratší paměť při výpadku proudu.

2 600 Kč Orientační cena

Top produkt Velké domácí pekárny
94,8 % Celkové hodnocení
  • Dvě formy na chléb a forma na bagety
  • Programy na kvašení
  • Více hnětačů ve výbavě
  • Chybí program pro bezlepkové pečení
  • Vyšší cena

ETA Duplica Vital Plus 2147 90020 je vhodná pro rodinné pečení. Lze v ní připravit bochník o hmotnosti až 1400 g. Při pečení si můžete vybrat z 16 programů. Chybí ale speciální režim pro pečení bezlepkového chleba. Výhodou je bohaté příslušenství, které zahrnuje velkou nádobu na pečení, dělenou nádobu na dva chleby a také formu na bagety.

4 600 Kč Orientační cena

Top cena/výkon Velké domácí pekárny
89,0 % Celkové hodnocení
  • Individuální program
  • Možnost pozastavení programu
  • Paměť při výpadku proudu jen 10 min
  • Pouze jedna pečicí nádoba

Guzzanti GZ 635 doporučujeme spíše než jednotlivcům větším rodinám. Má vysoký příkon, což je vzhledem k velikosti bochníku žádoucí. Pro uživatele, kteří rádi experimentují, bude dobrá zpráva, že nabízí 15 programů, ze kterých můžou vybírat. Pekárně chybí snad jen rozmanitější nádoby na pečení.

2 300 Kč Orientační cena

Pro nenáročné Velké domácí pekárny
77,6 % Celkové hodnocení
  • Ve většině ohledů průměrná
  • Krátký program rychlého pečení
  • Velký průzor ve víku
  • Hnětače bez nepřilnavého povrchu
  • Popisky tlačítek v angličtině
  • Displej bez podsvícení

Pekárna ECG se ve většině ohledů drží průměru, což je vzhledem k její ceně spíše výhoda. Při pečení si vede stejně dobře, jako některé dražší pekárny a nabízí výběr ze 12 programů. Její hlavní nevýhodou je povrch hnětačů, který není nepřilnavý, a tak se na něj často připéká těsto. Některým uživatelům vadí také popisky v angličtině nebo displej bez podsvícení.

1 900 Kč Orientační cena

Pro experimentátory Velké domácí pekárny
76,7 % Celkové hodnocení
  • Velikost bochníku až 1 700 g
  • Mnoho nastavitelných programů
  • Různorodé využití
  • Pouze pro pokročilejší uživatele
  • Neumí udržovat teplotu po upečení
  • Vysoká cena

Sana SBM Basic bychom doporučili pokročilejším uživatelům, kteří ocení možnost nastavit si všechny programy přesně podle svých představ. U této pekárny se nemůžete příliš spoléhat na přenastavené režimy, u kterých jen stisknete tlačítko, celý proces pečení si nastavujete sami. Zároveň jde o velmi objemný model s kapacitou až 1 700 g. Je však ochuzena o užitečné funkce, jakými je např. udržování teploty po upečení.

5 700 Kč Orientační cena

S dotykovým displejem Velké domácí pekárny
81,1 % Celkové hodnocení
  • Bochník o velikosti až 1 500 g
  • Nastavitelný program
  • Dotykové ovládání
  • Vyšší cena
  • V některých ohledech průměrná
  • Složitější manipulace s nádobou

Při pečení v pekárně Eta 7149 si můžete vybrat ze tří velikostí bochníku, početné rodiny potěší maximální hmotnost chleba 1 500 g. Na výběr máte z 12 programů, v pekárně lze připravit i džem či jogurt. Jeden z programů je také nastavitelný podle vašich potřeb. Nevýhodou je složitější otevírání a manipulace s pečicí nádobou. Pekárna je ale poměrně tichá a zaujme dotykovým ovládáním.

3 400 Kč Orientační cena

Nejprodávanější domácí pekárny dle Heureky

Pořadí Vzhled Název Hodnocení Orientační cena Aktuální cena
1.
Recenze SILVERCREST SBB 850 F2
SILVERCREST SBB 850 F2 94 %
Počet recenzí: 154
1 800 Kč Zobrazit nabídky
2.
Recenze ETA 7149 90030
ETA 7149 90030 92 %
Počet recenzí: 108
4 800 Kč Zobrazit nabídky
3.
Recenze ETA Duplica Vital Plus 2147 90020
ETA Duplica Vital Plus 2147 90020 92 %
Počet recenzí: 58
5 000 Kč Zobrazit nabídky
4.
Recenze Tefal PF 610138
Tefal PF 610138 97 %
Počet recenzí: 33
5 300 Kč Zobrazit nabídky
5.
Recenze Silvercrest SBB 850 E1
Silvercrest SBB 850 E1 99 %
Počet recenzí: 7
1 800 Kč Zobrazit nabídky
6.
Recenze ETA 2150 90000 Crustum II
ETA 2150 90000 Crustum II 91 %
Počet recenzí: 29
2 800 Kč Zobrazit nabídky
7.
Recenze Concept PC 5510
Concept PC 5510 94 %
Počet recenzí: 3
2 500 Kč Zobrazit nabídky
8.
Recenze Tefal PF 220838
Tefal PF 220838 97 %
Počet recenzí: 25
3 400 Kč Zobrazit nabídky
9.
Recenze Tefal PF 611838
Tefal PF 611838 91 %
Počet recenzí: 35
5 700 Kč Zobrazit nabídky
10.
Recenze Tefal PF 250135
Tefal PF 250135 82 %
Počet recenzí: 20
4 600 Kč Zobrazit nabídky

Zobrazit další produkty


Jak vybrat domácí pekárnu

Domácí pekárny se poprvé objevily v osmdesátých letech v Japonsku (Zdroj: Funai). Dnes už na ně narazíte v nejedné české domácnosti a jejich popularita stále stoupá. Tento praktický pomocník má dvě zásadní výhody – zjednoduší poměrně náročný proces domácího pečení a vy budete vždy vědět, z čeho je pečivo, které jíte vy a vaše rodina.

Pokud jste rozhodnutí pro koupi domácí pekárny (někdy zvané také pekárna na chleba, ačkoliv má i řadu dalších využití), přečtěte si náš článek, ve kterém se dozvíte, jak tento spotřebič vybrat. Zaměřili jsme se v něm na popis těch nejdůležitějších parametrů, vlastnostmi pečicí nádoby počínaje a cenou domácích pekáren konče.

A pokud se vám zadaří a osvědčí příprava domácího chleba, můžete dále zavítat na naše články Jak vybrat topinkovač nebo Jak vybrat toustovač/sendvičovač, a inspirovat se, jak tuto surovinu dále využít. Pro uložení by se vám pak zase mohl hodit kvalitní chlebník.

Jak vybrat domácí pekárnu stručně:

  • Zvolte objem pečicí nádoby – Požadovaná velikost bochníku se odvíjí například od počtu členů v domácnosti, pro čtyřčlennou rodinu je vhodné vybrat pekárnu pro chleba s hmotností okolo 1 200 g.
  • Věnujte se materiálu pečicí nádoby – Ta by měla být v každém případě nepřilnavá. Materiály se pak liší především svou odolností a cenou.
  • Vyberte požadované programy – Kromě upečení klasického chleba zvládnou některé modely i bezlepkové pečivo, či dokonce výrobu džemu.
  • Soustřeďte se na vybavení a funkce – Pro gurmány jistě přijde vhod možnost zvolit si z více stupňů propečení kůrky, oproti tomu časovač se hodí téměř pro každého.
  • Inspirujte se uživatelskými recenzemi – Ty dokáží napovědět, jak rovnoměrně pekárna peče nebo jak snadno se ovládá.
  • Stanovte si rozpočet – Pokud máte danou sumu, kterou do nákupu domácí pekárny chcete investovat, můžete se orientovat podle ní. Jiné cenové relace totiž nabízejí například odlišný počet programů a vybavení.

Je pro mě domácí pekárna vhodná?

Ještě před samotným výběrem doporučujeme dobře promyslet, zda domácí pekárnu potřebujete a adekvátně využijete. Nejde totiž o zrovna malý přístroj a pokud ji vytáhnete jednou za pár měsíců, pravděpodobně se vám její pořízení nevyplatí.

Výhody domácí pekárny Nevýhody domácí pekárny
+ Pečení takřka bez práce

+ Speciální bezlepkové programy

+ Multifunkční využití

+ Čerstvé pečivo kdykoliv

– Nároky na prostor

– Dá se nahradit jinými přístroji/lidskou prací

– Pečivo není stejné jako z obchodu

– Pečivo není stejně dobré jako z trouby

Výhody

Nespornou výhodou pekárny je jednoduchost použití, stačí nasypat ingredience, nastavit program a o zbytek se postará sama. Nemusíte mísit těsto, hlídat dobu a teplotu kynutí, tvarovat pečivo atd. Zároveň vždy víte, co přesně do pečiva dáváte, to je zásadní např u bezlepkové diety a jiných stravovacích omezení. Výhodou je i fakt, že domácí chléb často vychází levněji než kupovaný a můžete jej mít kdykoliv čerstvý.

Pekárna vám může přijít vhod i v případě, že domácí pečivo připravujete jen jednou za čas. Řada modelů totiž oplývá pestrou nabídkou dodatečných programů. Můžete v nich připravit třeba marmeládu, sádlo, jogurt nebo zavařeniny. Využijete ji také na hnětení těsta, třeba na knedlíky. Ve většině modelů upečete i maso, není tak problém nachystat čerstvý bochník chleba k snídani a sekanou k obědu v jednom přístroji.

Nevýhody

Je ovšem potřeba počítat s tím, že chléb z pekárny nebude nikdy stejný jako bochník, který zakoupíte v obchodě. Z různých praktických testů také vychází, že se plně nevyrovná ani chlebu upečenému v troubě. Z naší zkušenosti se kupovanému pečivu nejvíce podobají např. briošky, poměrně autentického výsledku můžete pravděpodobně dosáhnout i při pečení toustového chleba.

Negativem jsou také již zmíněné rozměry. Pekárna zkrátka zabere dost místa, nedá se přitom říct, že by byla zcela nepostradatelná. V podstatě vše, co zastane, zvládnete i bez ní, popřípadě můžete využít i jiné přístroje, které již v kuchyni máte.

Domácí pekárna

Velikost pekárny

V první řadě je potřeba rozhodnout, zda preferujete větší nebo menší domácí pekárnu. Velikostí pekárny myslíme především kapacitu její nádoby, od té se potom odvíjí např. počet hnětačů, tvar bochníku nebo i rozměry samotného přístroje.

Objem pekárny Počet hnětačů Určení
Do 1 kg 1 Jednotlivci, dvojice
Od 1 kg 2 Rodiny, zavařování ve větším objemu apod.

 

Na trhu najdete výrobky, které upečou bochníky s hmotností 500 – 1 800 g. Pro čtyřčlennou rodinu byste se měli poohlížet po modelu s objemem 1 200 – 1 300 g.

Pro jednotlivce vystačíte klidně s menším objemem, záleží ovšem na tom, k čemu pekárnu budete používat. Pokud chcete v přístroji například i zavařovat, sáhněte spíše po větším objemu. Je dobré pamatovat na to, že většina pekáren umožňuje nastavit velikost bochníku a v objemnější pečicí nádobě tak můžete upéct i menší chléb.

Některé pekárny umožňují vyměnit pečicí nádobu za jinou, např. rozdělenou na dvě části. I ve velké pekárně tak můžete místo jednoho většího bochníku upéct dva menší, například různě ochucené.

Hnětače

U domácích pekáren je v tomto ohledu důležitý počet hnětačů, který ovlivňuje zpracování těsta, a také jejich možnost vyjmutí.

Počet hnětačů

Můžete vybírat mezi modely s jedním nebo dvěma hnětači (háky, metlami). Rozdíl není úplně zásadní, obecně se s jedním hnětačem setkáte u modelů s menším objemem, které pečou bochník víceméně do tvaru krychle, se dvěma hnětači potom u větších pekáren.

Pekárny s různým počtem hnětačů se mohou lišit i nasazováním pečicí nádoby. Ve zkratce – u modelů se dvěma hnětači se musí nádoba do pekárny více „natlačit“, aby zapadla na své místo. Nádoby s jedním hnětačem mívají často ve spodní části jen ozubené kolečko, díky kterému se do těla pekárny nasadí velmi snadno a ani jejich vyndávání nevyžaduje žádnou větší sílu. To může být důležité např. pro seniory.

Vyjmout, nebo sklopit?

Některé pekárny mají také sklápěcí hnětače. V praxi to znamená, že se hnětače před pečením sklopí, a v bochníku tak nezůstanou tak velké díry (částečně se ale do chleba zapečou i tak, této vadě na kráse se zkrátka nevyhnete). Nevýhodou sklápěcích hnětačů může být trochu složitější čištění.

U ostatních pekáren je potřeba hnětače vyndat před pečením, nebo se do těsta zapečou a jejich vyndávání se ne vždy obejde bez poničení bochníku. V tomto ohledu záleží na materiálu hnětačů, ty s nepřilnavou úpravou se vyndávají snadněji a v bochníku po nich nezůstávají velké stopy.

Materiál pečicí nádoby

Při výběru pečicí formy můžete vybírat ze tří různých materiálů: teflonu, keramiky a nerezu. Každý má své výhody a nevýhody, které si tu rozebereme. Pří výběru domácí pekárny byste se měli ohlížet především na nepřilnavost nádoby.

  • Teflon – Forma z tohoto materiálu (nebo spíše s touto povrchovou vrstvou) je nenáročná na údržbu, těsto se v ní nepřipéká a čištění jde samo. Bohužel se ale teflon dá poměrně snadno poškrábat a forma potom ztrácí své nepřilnavé vlastnosti. S touto variantou se setkáte nejčastěji.
  • Keramika – Oproti teflonu je dražší, slibuje ale také větší odolnost vůči poškrábání a je trvanlivější. Stejně jako je tomu u teflonu, ani v případě keramiky není celá nádoba z tohoto materiálu. Většinou je ze slitiny a keramická vrstva se nastříká do její vnitřní části.
  • Nerez – Na rozdíl od předchozích dvou materiálů není nerez zcela nepřilnavý. Tato forma je použitelná pouze u pekáren s nastavitelnou teplotou, jinak hrozí připečení těsta. Na rozdíl od teflonu ale ani poškrábáním neztratí své vlastnosti a její životnost je prakticky neomezená.

Výběr programů a možnosti nastavení

Mezi faktory, které určují cenu domácí pekárny, neodmyslitelně patří počet programů, funkcí a také vybavení. Každá pekárna má co nabídnout, záleží jen na vás, jak širokou nabídku vyžadujete. Na trhu jsou modely určené pouze k pečení chleba, ale také k přípravě jogurtu či tempehu. Některé jsou opatřeny pouze časovačem, jiné dokáží samy přisypat ingredience v průběhu pečení.

Programy

Jedním ze zásadních aspektů rozhodování by měla být nabídka programů dané pekárny. Ta může být velmi pestrá, záleží na vás, které programy plánujete využívat. Je zbytečné připlácet si za desítky programů, které nikdy nepoužijete, na druhou stranu je ale škoda ochuzovat se o zajímavé možnosti využití, které pekárna nabízí (Ze zdroje: Recenzetesty.cz).

  • Pečení chleba – Základem jsou programy pro různé druhy chleba, velmi populární je zejména celozrnný nebo bezlepkový. Ten samozřejmě upečete v jakékoliv pekárně, ale se speciálním programem máte jistější výsledek.
  • Pečení jiného pečiva – Kromě základního programu na chleba dále můžete najít funkci pečení baget či sladkého pečiva.
  • Rychlé pečení – Většina modelů disponuje také programem na rychlé nebo superrychlé pečení pro všechny, kteří jsou v časovém presu.
  • Příprava těsta – Kromě samotného pečení zvládnou pekárny i hnětení a kynutí těsta, které oceníte třeba při přípravě pizzy nebo vánočky. Bez kynutí vám pekárna připraví i těsto na těstoviny.
  • Džemy a marmelády – Z jiného soudku jsou potom programy na přípravu džemů a marmelád. Při nich pekárna směs rovnoměrně zahřívá a promíchává. Na vás zůstává už jen přidat želírovací cukr a přelít horkou marmeládu do zavařovacích sklenic. Tu pak můžete přidat třeba do domácího jogurtu vyrobeného v jogurtovači.
  • Výroba jogurtu a sýrů – Pokročilé modely zvládnou také vyrobit jogurt, sýr či tempeh.
  • Obiloviny – Některé pekárny zvládnou také přípravu různých kaší nebo zastoupí i rýžovar.
  • Samostatné pečení – Když proces přípravy zbavíte hnětení a kynutí, zůstane vám program samostatného pečení, díky kterému se můžete pustit i do experimentů s přípravou sekané nebo třeba kuřete. Výjimkou ani nejsou programy na ryby.

Možnosti nastavení

Před spuštěním pekárny je nutné zvolit také velikost bochníku a stupeň propečení kůrky. Na základě toho pekárna přizpůsobí například délku programu. Většinou se u pekáren setkáte se 2-3 velikostmi a 2-3 stupni propečení, některé modely ale nabízejí i více. Pro pokročilejší uživatele mívají pekárny také možnost upravení délky programu nebo např. regulaci teploty.

Ovládání

Programy a všechny další možnosti nastavení budete volit na ovládacím panelu pekárny. Ten může být tlačítkový, membránový nebo dotykový. V současnosti nejčastější je membránová varianta, kdy jsou tlačítka překrytá vrchní membránou a nemají mezi sebou žádné spáry, do kterých by se dostávala špína.

U ovládacího panelu samozřejmě není podstatné jen jeho snadné čištění, ale také samotná jednoduchost používání pekárny. Pravděpodobně se lépe vyznáte v panelu s menším počtem tlačítek, který bude přehledně popsaný nebo označený obrázky. Před koupí pekárny si také ověřte, zda jsou popisky na tlačítkách v češtině. To není u všech modelů samozřejmost, některé ale nabízejí alespoň sadu nálepek, kterými si můžete cizojazyčné nápisy přelepit na české.

Ke snadnému ovládání vám dopomůže také displej, na kterém uvidíte celkový čas pečení nebo třeba která fáze zrovna probíhá. Některé pekárny vás také upozorní na přehřátí nebo závadu. Displej by měl být dobře čitelný, ideálně podsvícený (to ale není u pekáren samozřejmost). Na displeji většinou uvidíte jen čísla a symboly, v tomto ohledu tak naopak jazyk nemusíte řešit.

Funkce a vybavení

Funkce mají za úkol proces pečení ještě usnadnit, nebo vám nabídnout více možností jeho přizpůsobení.

  • Časovač – Ten vám umožní nastavit pečení třeba přes noc, a vy tak můžete ráno vstát k čerstvému voňavému chlebu. Časovač nepoužívejte při pečení se surovinami podléhajícími zkáze, vejce uzavřená 12 hodin v pekárně by vám nejspíš dobrou službu neudělala. Upečený bochník některé pekárny dokáží také udržet teplý, většinou po dobu jedné hodiny.
  • Paměť při výpadku proudu – Díky ní pekárna naváže na probíhající program i po několikaminutovém výpadku elektřiny. Bez této funkce můžete v případě výpadku proudu suroviny rovnou vyhodit.
  • Automatický přisypávač ingrediencí – Pokud chcete do chleba přidat nějaká semínka, nebo třeba do mazance rozinky, nemusíte čekat na zvukový signál, abyste je ve správné chvíli přidali sami. Zvolené ingredience nasypete do přihrádky v horní části pekárny, která je poté ve vhodný moment automaticky vyklopí do pečicí nádoby.
  • Pozastavení programu – U některých modelů můžete na chvíli pozastavit program, například právě k přidání ingrediencí. U jiných pekáren můžete program jen úplně zrušit.
  • Zámek – Ten mívají zejména pekárny s dotykovým displejem, které by jinak bylo poměrně snadné omylem přenastavit v průběhu pečení.

Příslušenství

Co se týče výbavy, některé pekárny mají v balení jednu formu navíc, například kulatého tvaru či rozdělenou na dvě. Většinou u pekárny najdete také odměrku a často výrobci přikládají i háček na vytažení hnětačů zapečených v chlebu. Hnětače můžete vytáhnout z formy ještě před pečením pomoučenými prsty, háček používejte pouze na uvolňování hnětačů zapečených v bochníku.

Příkon a spotřeba

Spotřeba domácí pekárny se odvíjí od jejího příkonu. Stejně jako u většiny menších spotřebičů, ani v případě domácí pekárny není spotřeba nijak zásadní. Celková doba přípravy chleba sice může trvat i několik hodin, na plný příkon ale pekárna pracuje v podstatě jen při samotném pečení. Na jedno pečení většina modelů spotřebuje méně než 0,5 kWh, v přepočtu jsou tak náklady na upečení jednoho bochníku nižší než 3 Kč.

Kupovaná směs může náklady mírně zvýšit, pokud si ovšem suroviny navážíte sami, často vás jeden bochník chleba vyjde i pod 15 Kč. V kombinaci s faktem, že pekárna spotřebuje přibližně pětkrát méně energie než běžná trouby, může být její koupě nakonec i příjemným odlehčením rodinného rozpočtu.

Rozměry a design

Domácí pekárna nepatří k nejmenším spotřebičům a může zabrat poměrně dost místa na kuchyňské lince. Na druhou stranu není příliš pohodlné ji po každém použití schovávat a znovu vytahovat. Pokud plánujete pekárnu trvale začlenit mezi spotřebiče, které jsou na očích, určitě vás budou zajímat také její rozměry a design.

Velikost samotné pekárny jsme částečně rozebrali už v úvodu, jedním z podstatných rozměrů, které se k pekárně vážou, je ale i délka přívodního kabelu. Rozdíl může být klidně i půl metru, v kuchyni s větším počtem spotřebičů může hrát tento údaj poměrně zásadní roli.

Design

Co se týče designu, u vnějšího provedení můžete většinou vybírat mezi plastem a nerezovým povrchem, záleží na vás, který model bude do vaší kuchyně lépe pasovat. Důležitým faktorem by mělo být i celkové zpracování pekárny. Čím více výčnělků a prohlubní, tím náročnější čištění. Není proto na škodu dát přednost například pekárně s dotykovým ovládacím panelem, který jen snadno setřete a nehrozí zanášení nečistot do spár okolo tlačítek.

Kromě údržby má design vliv také na komfort užívání. V tomto případě mluvíme o průhledném okénku ve víku, které vám umožní mít vizuální přehled o tom, co zrovna v pekárně probíhá. Minimálně ze začátku jde jistě o příjemnou možnost.

Rozdíly najdete např. také u otevírání víka. Většina pekáren má po stranách víka vyčnívající „pacičky“, za které víko snadno vezmete. Některé modely mají naopak zapuštěné madlo, které může být pro některé uživatele nepohodlné, často se dobře zvedá jen uživatelům s menšíma rukama. Ideální variantou je fyzicky ozkoušet model na prodejně nebo alespoň prostudovat uživatelské recenze domácích pekáren.

Uživatelské recenze

Při výběru domácí pekárny se často nevyhnete ani zkoumání uživatelských recenzí nebo doptávání informací od přátel. Jedním z důležitých aspektů je totiž například to, jak pekárna zadělává těsto. Některé modely zvládají tuto činnost zcela samostatně, jiným je potřeba trochu pomoct přisouváním těsta blíže k hnětačům nebo stíráním mouky a dalších ingrediencí ze strany formy do těsta.

Názory uživatelů je ale vždy dobré brát trochu s rezervou. Nezdary v pečení jsou totiž často způsobené např. nevhodně zvoleným programem a někdy zkrátka trvá trochu déle, než se člověk naučí pekárnu dokonale ovládat. Pojďme si tedy vysvětlit některé časté problémy, za které pekárna většinou nemůže.

Chléb se po upečení propadá

Závadu bychom opět neměli hledat v pekárně, ale spíše v receptu. Za propadlý chléb většinou může příliš vlhké těsto nebo nadměrná dávka droždí. Pokud je recept osvědčený, chyba mohla nastat také ve volbě programu.

Nedopečený chléb

Může se stát, že bochník zůstane v horní části nedopečený. Někteří uživatelé z tohoto problému viní topné těleso pekárny, které je umístěné ve spodní části. Umístění topného tělesa je ovšem u všech pekáren stejné, a tak nejde o nedostatek konkrétního modelu.

Nedopečeného chleba se snadno vyvarujete, když správně nastavíte teplotu a dobu pečení (ideálně nižší teplotu a delší dobu). Pokud ani toto nepomůže, příčinou je pravděpodobně nevhodně připravené těsto (je v něm například moc mouky), nebo příliš velká dávka těsta na konkrétní objem formy.

Pečení trvá příliš dlouho / v chlebu zůstávají díry po hnětacích hácích / bochník nevypadá jako z obchodu

Všechny tyto výtky, na které můžete narazit, nejsou chybou pekárny, ale zkrátka k domácímu pečení patří. Program na pečení chleba může sice zabrat několik hodin, na druhou stranu pro vás nepředstavuje v podstatě žádnou práci a energetická spotřeba je minimální. Příprava chleba bez pekárny by nebyla o nic kratší, za to o dost namáhavější.

Děr v chlebu se při použití pekárny nevyvarujete zkrátka nikdy. I ty sklápěcí po sobě nechají stopu, nejvíce škody potom napáchají háky, které se zapékají do chleba.

Výsledný bochník nikdy nebude vypadat jako chléb Šumava, na který jsme zvyklí z obchodu. Je to kvůli formě, ve které se chléb peče. V první řadě mu dá hranatý tvar, zadruhé má vliv také na kůrku. Ta, na kterou jsme z obchodu zvyklí, bude u domácího chlebu pouze na horní straně. Ze spodu a ze stran bude mít bochník kůrku výrazně jemnější a méně křupavou, protože je po celou dobu pečení v kontaktu se stěnami formy.

Oblíbené značky domácích pekáren

Mezi osvědčené výrobce domácích pekáren patří značky ETA, Kenwood, Sana a další. Níže si můžete přečíst více o specifických vlastnostech pekáren těchto značek.

Domácí pekárny ETA

V sortimentu české značky ETA najdete přes deset různých modelů domácích pekáren. Pekárny ETA jsou většinou poměrně velké, s kapacitou 1-1,5 kg, najde se ale i výjimka s objemem 0,75 kg, ETA Gustito. Příkon pekáren je zcela dostačující, pohybuje se mezi 500 W a 850 W, v závislosti na kapacitě pekárny.

Obvyklý je program bezlepkového pečení, poměrně často se setkáte také s programem na marmeládu a některé modely, např. ETA Duplica Vital Plus, zvládají i kvašení. Nejlevnější pekárny ETA seženete pod 2 000 Kč, nejdražší stojí více než dvojnásobek.

Domácí pekárny Tefal

Značka Tefal už má v oblasti kuchyňského vybavení a přístrojů dlouhou tradici. V kategorii domácích pekáren se soustředí především na menší modely s kapacitou do 1 kg. Výsadou těchto pekáren je vysoký příkon, který slibuje rychlé zahřívání. U menších modelů se pohybuje okolo 600-700 W, u větších přesahuje i 1 500 W.

Silnou stránkou je také nabídka programů, bezlepkové pečení je naprostou samozřejmostí, některé modely, např. Tefal PF 220838, ale zvládají třeba i uvařit rýži nebo připravit kaši z obilnin. Cenově jde zhruba o střední, místy až vyšší třídu. Nejlevnější modely vyjdou na 2 000 – 2 500 Kč, nejdražší cenovkou přesahují i 5 000 Kč.

Domácí pekárny Sana

Ačkoliv na trhu najdete vlastně jen jednu pekárnu této značky v několika různých variantách, rozhodně jde o populární volbu pro náročnější uživatele. Vybírat můžete z různých balíčků, které se liší příslušenstvím a typem nádoby – v základní variantě je teflonová, v pokročilejších nerezová. Pekárna Sana je oblíbená zejména u pokročilejších kulinářů, kteří ocení její specializaci na přípravu kvásku a dalších fermentovaných produktů, jako je např. tempeh.

Širší znalosti využijí pokročilejší uživatelé také při editaci programů, ty si totiž můžete upravit plně podle svých potřeb. Ve verzi Basic, tedy s teflonovou nádobou a hnětači, stojí pekárna Sana okolo 6 000 Kč. V pokročilejší verzi s nerezovou nádobou, nerezovými hnětači, teploměrem a skleněnými pokličkami vyjde na cca 8 000 Kč, v nejvyšší variantě s plnou výbavou už její cena přesahuje 9 000 Kč.

Cena

Trh s domácími pekárnami je velmi rozmanitý. Pokud chcete pekárnu používat opravdu často, neměli byste volit úplně nejlevnější model. Spotřebič s nízkou cenou totiž nemusí být konstrukčně kvalitně zpracovaný nebo může být z levnějších a méně trvanlivých materiálů.

Ve vyšších cenových kategoriích se na druhou stranu cena častěji odvíjí od počtu programů a funkcí, záleží tedy na vás, kolik funkcí využijete a jaký objem peněz jste ochotní do nich investovat. Následující kapitola nabízí porovnání domácích pekáren podle hladin jejich pořizovací ceny.

Cena do 2 000 Kč

V kategorii do dvou tisíc korun většinou seženete menší modely, často s jedním hnětacím hákem. Spotřebiče s větší kapacitou a dvěma háky najdete také, počítejte ovšem s menším počtem programů a funkcí. Pokud hledáte jednodušší spotřebič, primárně na pečení chleba, není problém vybírat i z této cenové kategorie. Jestli toužíte po větší nabídce programů a funkcí, doporučujeme zvážit o něco vyšší investici.

Cena od 2 000 Kč do 5 000 Kč

Zlatá střední cesta nabízí i v případě domácích pekáren nejširší možnost výběru. Najdete zde pekárny s jedním i dvěma hnětači, větším i menším objemem. Častěji se objevují i přístroje v nerezovém a designovém provedení. V této kategorii najdete modely s pestřejší nabídkou programů a funkcí, vyberou si zde i uživatelé, kteří plánují domácí přípravu jogurtů, džemů a dalších produktů.

Cena nad 5 000 Kč

V této cenové kategorii najdete plnou výbavu programů a funkcí, ruku v ruce s kvalitním materiálem a designovým provedením. Na jedno použití týdně je ovšem taková investice zbytečná, doporučujeme proto dobře zvážit, zda se vám nákladnější pekárna vyplatí. Pozor si dávejte také na značku, často je cena vyšší pouze kvůli ní, a v nižší cenové kategorii najdete stejně výkonný model, jen od jiné, méně známe značky.

Jak na dokonalý chléb

I příprava perfektního bochníku má svá pravidla. Na závěr vám tedy přinášíme několik jednoduchých doporučení, jak postupovat, aby se vám domácí chléb vždy perfektně povedl.

Pečlivě vybírejte mouku

Nejjednodušší je použít kupovanou směs. Ta ale vždycky nemusí být z nejkvalitnějších surovin, navíc je o něco nákladnější. Pokud si směs mícháte sami, nejspíš zvolíte nejčastěji hladkou mouku. Nejlepší je sáhnout po mouce s vyšším podílem lepku, která zaručí pružné těsto. Proto raději nekupujte běžnou hladkou, ale spíše mouku s označením „chlebová“. Zdravější variantou je potom mouka celozrnná.

Nemusíte se omezit pouze na pšenici, běžně se kombinuje s moukou žitnou, své příznivce si našla také špaldová, kukuřičná nebo třeba rýžová mouka. Ani bezlepkový chléb není potřeba péct z kupované směsi, na jeho přípravu se skvěle hodí například pohanková mouka.

Pozor na droždí

Pro pečení v pekárně můžete použít sušené i čerstvé droždí, milovníci tradice zvládnou s trochou praxe nachystat i domácí kvásek. Při používání droždí dávejte pozor zejména na jeho datum expirace, po které přestává účinkovat, a také na dávku. Příliš mnoho droždí totiž může zanechat v těstu nepříjemnou pachuť.

Nebojte se experimentů

V tekuté složce těsta můžete experimentovat například s podmáslím, díky kterému bude chléb vláčnější. Nebojte se do chlebu přidat libovolné suroviny, například bylinky, ořechy, sýr, sušená rajčata, škvarky, olivy a další.

Dodržujte pořadí

Při plnění pekárny byste měli nejdříve dovnitř vlít tekuté suroviny, poté přidat mouku a další suché ingredience. Důvod tohoto počínání je jednoduchý, hnětací háky většiny pekáren nezvládnou posbírat mouku z úplného dna, a tak by těsto zůstalo nedokonale promísené. Pokud používáte funkci odloženého startu, přidejte kvasnice až úplně nakonec. Kvasnice totiž nesmí přijít do kontaktu s tekutými přísadami, jinak by se předčasně aktivovaly.

Jak na bezlepkový chléb

Domácí pekárny nacházejí řadu příznivců zejména mezi celiaky. Ačkoliv je dnes bezlepkové pečivo už daleko dostupnější, stále je poměrně drahé a ve většině případů se setkáte spíše s vakuově balenými produkty než čerstvě upečeným chlebem. Pro méně zkušené majitele domácích pekáren ale může být pečení bezlepkového chleba docela výzvou, podělíme se proto s vámi o pár doporučení, které mohou celý proces usnadnit.

Mouka

Nejjednodušší možností je pořídit hotovou bezlepkovou směs pro domácí pekárny. Pokud ale máte s pečením již nějaké zkušenosti, můžete se pustit i do vlastních experimentů s bezlepkovou moukou. Tu můžete koupit jednodruhovou (rýžová, kukuřičná), nebo také ve směsi. Pro domácí bezlepkové pečivo se častěji používají světlé a tmavé směsi. Při přípravě je vhodné zkombinovat několik směsí, vyšší procento tmavé směsi navíc dodá více vlákniny.

Tekutiny a tuky

U bezlepkového těsta by měl být poměr tekutin k mouce zhruba jedna ku jedné. Stejně jako u klasického  pečení, i zde platí že tekuté ingredience patří do pečicí nádoby jako první, do nich se poté vmíchávají sypké ingredience. Pozor ovšem na tuky, ty by se měly do těsta přidat až nakonec, mohou totiž snižovat nasákavost mouky a ta by se hůře pojila s tekutinami.

Kynutí a pečení

Optimální je pro tyto účely pořídit domácí pekárnu s programem přímo určeným na bezlepkové pečení. Pokud tuto možnost nemáte, nebo už pekárnu vlastníte a bezlepkový program nenabízí, vhodnou alternativou může být rychlý program (pod 2 hodiny). V ideálním případě by se totiž bezlepkové těsto nemělo opakovaně promíchávat mezi kynutím (a tedy kynout více než jednou), což je u delších programů obvyklé.

Jak na marmeládu

Většina pekáren má přímo specifický program na přípravu marmelády. Hnětací háky nahradí vaši ruční práci a rovnoměrně míchají ovoce. Na vás zůstává jen příprava ovoce, želírovacího cukru následné naplnění sklenic.

Příprava ovoce

Marmeládu můžete připravit téměř z jakéhokoli druhu ovoce. Od třešní, přes lesní plody, meruňky až po dýni. Vyzkoušet můžete také netradiční kombinace jako pomeranč se zázvorem, višně s čokoládou nebo jahody s mátou. Pro přípravu stačí ovoce nakrájet na malé kostičky, nebo případně rozmixovat, záleží, jak velké chcete mít v marmeládě kousky. Pokud vám vadí zrníčka například z malin či jahod, ovoce rozmixujte a přepasírujte. Tím ale ztratíte část hmotnosti, pamatujte na to už při chystání surovin.

Želírovací látky

K želírování můžete použít několik přídavků. Buď želírovací cukr, gelfix, kyselinu citronovou či pektin. Vždy je potřeba dodržovat poměr uvedený na obalu. Ať si vyberete cokoli, stačí látku pouze přidat k připravenému ovoci.

Vaření

V této fázi stačí zmáčknout tlačítko, nastavit ten správný program a jen čekat. Délka programu se u různých výrobců liší, většinou se pohybuje kolem 90 minut. Mezitím si můžete připravit sklenice, nebo se věnovat nějaké jiné aktivitě. Jestli je marmeláda dost hustá lze vyzkoušet jednoduchým trikem. Na malý talířek si dejte pár kapek teplé marmelády, počkejte až vychladne a zkuste, jestli je dost pevná.

Plnění do sklenic

Až je marmeláda uvařená, přichází poslední krok. Připravenou směs je potřeba nalít do sklenic. Ty by měly být čisté a sterilizované. Nejjednodušší je dát je na plech do vyhřáté trouby a chvíli počkat. Sklenice jsou potom dokonale sterilní. Pak zbývá už jen nalít marmeládu, zavíčkovat a sklenice otočit dnem vzhůru.

Často kladené otázky k domácím pekárnám

Jak vybrat domácí pekárnu?

Domácí pekárna by měla co nejvíce vyhovovat vašim individuálním potřebám. Při výběru kapacity se proto řiďte počtem osob v domácnosti, při posuzování pečicích programů a dalších funkcí zase uvažujte nad tím, co opravdu využijete. Velmi oblíbený je například program na bezlepkové pečení. Kromě objemu a nabídky funkcí je dobré informovat se také o materiálu nádoby nebo počtu hnětačů. Nejlepší domácí pekárny potom najdete v našem srovnání.

Je možné péct bezlepkový chléb bez speciálního programu?

Bezlepkové pečení je možné i u pekáren, které nemají speciální bezlepkový program, výsledek ale nemusí být ideální. Pokud nemáte pekárnu s bezlepkovým programem, zkuste použít rychlý program (pod 2 hodiny), důležité je, aby šlo o program pouze s jedním kynutím. Více tipů k bezlepkovému pečení si můžete přečíst v kapitole Jak na bezlepkový chléb.

Co domácí pekárny umí?

Primárně jsou domácí pekárny určené k pečení chleba. Kromě toho ale zvládají i řadu dalších činností, ať už jde o mísení těsta, vaření džemu či marmelády nebo například výrobu jogurtů. Více informací o programech a funkcích domácích pekáren najdete v této kapitole.

Je chléb z domácí pekárny levnější?

Cena domácího chleba se odvíjí zejména od použitých surovin. Předpřipravené směsi na pečení mohou být poměrně drahé, ale jejich použití je jednodušší. Ušetřit můžete při míchání vlastních směsí. Domácí pečení tak spíše než nízké náklady zajistí kdykoliv čerstvý, klidně i bezlepkový, chléb, u kterého přesně víte, co přesně obsahuje.

Je lepší velká nebo malá domácí pekárna?

Obojí má své výhody i nevýhody, záleží spíše na osobních preferencích. Velká pekárna zvládne více než 1 kg těsta (někdy i přes 1,5 kg), a je tak vhodná hlavně do početnějších domácností, kde se větší objem pečiva spotřebuje. Malá pekárna mívá kapacitu do 1 kg, takže je vhodná spíše pro dvojice či menší rodiny. Její výhodou je, že zpravidla zabírá v kuchyni méně místa.

Eliška Srncová se jako redaktorka většinou zaměřuje na velké domácí spotřebiče. Pečení ale patří mezi její záliby, a ujala se proto i domácích pekáren. Tématu se pečlivě věnuje a díky několikaletým zkušenostem se srovnáváním produktů vám poradí, jak vybrat vhodnou domácí pekárnu a nenaletět. Z kuchyňských pomocníků má na starosti třeba také stolní trouby, klasické trouby a různé typy vařičů.

Diskuze, poradna a vaše zkušenosti

Zeptejte se na cokoliv a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Pokud potřebujete odpověď co nejdříve, napište na facebook skupinu, kde radí i další uživatelé a odborníci.

Dobrý den,
co všechno je možné připravit v domácí pekárně?

Jana Nejezchlebová

Dobrý den, v různých pekárnách je kromě chleba možné připravit například i bagety, rohlíky, vánočky, buchty či koláče, kromě toho těsto na těstoviny či pizzu. Dále potom marmelády, jogurty, tempeh nebo různé sýry. Některé modely také mohou posloužit jako odnož trouby a upéct maso či ryby, dokonce i pečené čaje. Záleží na programech konkrétní pekárny a také na tom, jaké nabízí plechy a nádoby.

Karolína Šerá, redaktor

Položte dotaz

Odpovědět na dotaz

Nenašli jste v diskuzi odpověď? Zeptejte se a naše redakce na praktické a zajímavé dotazy najde odpověď.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.6 z 37 hlasů