Menu

Srovnávací test nejlepších domácích pekáren

Aktualizováno:
Duben 2021
Autor:
Eliška Srncová, Karolína Šerá
Guzzanti GZ 635

Vítěz testu 2021

Hodnocení: 89,0 %

Jakou domácí pekárnu vybrat dle srovnávacího testu

1. místo
Hodnocení 89,0 %
  • Vítěz testu 2021
Recenze Guzzanti GZ 635
Přečíst recenzi Orientační cena 2 300 Kč
2. místo
Hodnocení 88,1 %
Přečíst recenzi Orientační cena 2 600 Kč
3. místo
Hodnocení 88,1 %
Přečíst recenzi Orientační cena 2 800 Kč
4. místo
Hodnocení 88,1 %
Přečíst recenzi Orientační cena 3 400 Kč
5. místo
Hodnocení 86,4 %
Přečíst recenzi Orientační cena 4 000 Kč
6. místo
Hodnocení 86,4 %
Přečíst recenzi Orientační cena 4 500 Kč
7. místo
Hodnocení 84,8 %
Přečíst recenzi Orientační cena 4 600 Kč
8. místo
Hodnocení 84,6 %
  • Vítěz cena/výkon
Recenze Bravo B-4262
Přečíst recenzi Orientační cena 2 200 Kč
9. místo
Hodnocení 83,6 %
Přečíst recenzi Orientační cena 1 900 Kč
10. místo
Hodnocení 83,2 %
Přečíst recenzi Orientační cena 3 300 Kč

Vůně čerstvého chleba je příjemným budíčkem, který si díky domácím pekárnám můžete dopřávat téměř kdykoliv. Pokud chcete své rodině připravovat pečivo přímo na míru podle vašich představ, tento kuchyňský přístroj vám práci maximálně usnadní. V našem srovnání domácích pekáren jsme se důkladně věnovali uživatelsky oblíbeným přístrojům a vzájemně jsme je porovnali. Mezi nejdůležitější parametry jsme zařadili objem pekárny (neboli maximální velikost bochníku), příkon a počet hnětacích háků. Vždy je lepší koupit pekárnu o něco větší, velikost bochníku bývá nastavitelná. Příkon má zase na starost rozehřívání pekárny.

Dále náš test domácích pekáren hodnotil také počet hnětačů v nádobě, tedy jestli má pekárna jeden nebo dva, počet možných velikostí bochníku a stupně propečení kůrky. To jsou parametry, které vám umožní přizpůsobit výsledný produkt vašim představám. V potaz jsme vzali i ovládání přístroje, tedy zejména ve vztahu k údržbě. Dotykové nebo membránové ovládání stačí setřít a nehrozí, že by do různých spár a prohlubní zalézala špína, jako v případě tlačítkového ovládacího panelu. Materiál jsme do našeho výběru nezohlednili, protože z tohoto pohledu jsou na tom všechny námi představované pekárny stejně – pečicí mísa je v každém případě pokryta nepřilnavým povrchem.

Z hlediska programů jsme se zaměřili v první řadě na jejich počet a poté také na to, zda má pekárna nejčastěji vyžadované programy, tedy program pro bezlepkové pečení, program pro rychlé pečení a program na vaření marmelády nebo džemu. Z funkcí jsme největší váhu přikládali tomu, zda má pekárna paměť pro případ výpadku proudu. S menší důležitostí jsme potom hodnotili funkci odložený start a udržování teploty po upečení. V potaz jsme brali i přítomnost displeje a průhledného víka pro snazší používání. Do hodnocení jsme nakonec zařadili i výbavu v podobě doplňkového příslušenství.

Pokud se chcete podrobněji zaměřit na některý z parametrů, případně potřebujete krok po kroku zjistit, jak postupovat při pořízení tohoto domácího spotřebiče, přečtěte si náš speciální článek Jak vybrat domácí pekárnu.


Nejlepší domácí pekárny dle srovnávacího testu

Tabulka zobrazuje nejlepší domácí pekárny podle testu a odkaz na jejich recenze.

Pořadí
Nejlepší domácí pekárny
Hnětení a pečení
(max. 10)
Údržba a nastavení
(max. 10)
Programy
(max. 10)
Vybavení a funkce
(max. 10)
Orientační
cena
Celkové
hodnocení
Aktuální
cena

1.

Guzzanti GZ 635

10,0

8,2

9,8

8,5

2 300 Kč

89,0 %

Zobrazit nabídky

2.

Eta 2150 90000 Crustum II

10,0

8,2

9,4

8,5

2 600 Kč

88,1 %

Zobrazit nabídky

3.

ETA 2149 90021 Harmony II

10,0

8,2

9,4

8,5

2 800 Kč

88,1 %

Zobrazit nabídky

4.

ETA 7149

10,0

8,2

9,4

8,5

3 400 Kč

88,1 %

Zobrazit nabídky

5.

Tefal PF 610138

10,0

8,2

9,8

8,6

4 000 Kč

86,4 %

Zobrazit nabídky

6.

Tefal PF 611838

10,0

8,2

9,8

8,6

4 500 Kč

86,4 %

Zobrazit nabídky

7.

ETA Duplica Vital Plus 2147

10,0

8,2

8,2

8,7

4 600 Kč

84,8 %

Zobrazit nabídky

8.

Bravo B-4262

10,0

7,7

9,2

8,5

2 200 Kč

84,6 %

Zobrazit nabídky

9.

ECG PCB 82120

10,0

7,7

9,2

8,5

1 900 Kč

83,6 %

Zobrazit nabídky

10.

Tefal PF 250135

7,3

8,2

10,0

8,6

3 300 Kč

83,2 %

Zobrazit nabídky

Srovnání důležitých parametrů

Recenze Guzzanti GZ 635 Guzzanti GZ 635 Recenze Eta 2150 90000 Crustum II Eta 2150 90000 Crustum II Recenze ETA 2149 90021 Harmony II ETA 2149 90021 Harmony II Recenze ETA 7149 ETA 7149 Recenze Tefal PF 610138 Tefal PF 610138 Recenze Tefal PF 611838 Tefal PF 611838 Recenze ETA Duplica Vital Plus 2147 ETA Duplica Vital Plus 2147 Recenze Bravo B-4262 Bravo B-4262 Recenze ECG PCB 82120 ECG PCB 82120 Recenze Tefal PF 250135 Tefal PF 250135
Celkové hodnocení

89,0 %

88,1 %

88,1 %

88,1 %

86,4 %

86,4 %

84,8 %

84,6 %

83,6 %

83,2 %

Orientační cena

2 300 Kč

2 600 Kč

2 800 Kč

3 400 Kč

4 000 Kč

4 500 Kč

4 600 Kč

2 200 Kč

1 900 Kč

3 300 Kč

Výrobce

Guzzanti

Eta

Eta

Eta

Tefal

Tefal

Eta

Bravo

ECG

Tefal

Maximální hmotnost bochníku (g)

1 600

1 500

1 500

1 500

1 500

1 500

1 400

1 250

1 250

1 000

Příkon (W)

900

850

850

850

1 600

1 600

815

850

850

700

Počet hnětacích háků v nádobě

2

2

2

2

2

2

2

2

2

1

Počet velikostí bochníku

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

Stupně propečení kůrky

3

3

3

3

3

3

3

4

4

3

Ovládání

Dotykové / membránové

Dotykové / membránové

Dotykové / membránové

Dotykové / membránové

Dotykové / membránové

Dotykové / membránové

Dotykové / membránové

Tlačítka

Tlačítka

Dotykové / membránové

Srovnání výbavy, rozměrů a funkcí

Recenze Guzzanti GZ 635 Guzzanti GZ 635 Recenze Eta 2150 90000 Crustum II Eta 2150 90000 Crustum II Recenze ETA 2149 90021 Harmony II ETA 2149 90021 Harmony II Recenze ETA 7149 ETA 7149 Recenze Tefal PF 610138 Tefal PF 610138 Recenze Tefal PF 611838 Tefal PF 611838 Recenze ETA Duplica Vital Plus 2147 ETA Duplica Vital Plus 2147 Recenze Bravo B-4262 Bravo B-4262 Recenze ECG PCB 82120 ECG PCB 82120 Recenze Tefal PF 250135 Tefal PF 250135
Celkové hodnocení

89,0 %

88,1 %

88,1 %

88,1 %

86,4 %

86,4 %

84,8 %

84,6 %

83,6 %

83,2 %

Orientační cena

2 300 Kč

2 600 Kč

2 800 Kč

3 400 Kč

4 000 Kč

4 500 Kč

4 600 Kč

2 200 Kč

1 900 Kč

3 300 Kč

Počet programů

15

12

12

12

16

19

16

12

12

20

Program bezlepkové pečení

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ne

Ano

Ano

Ano

Program rychlé pečení

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Program marmeláda/džem

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Program výroba jogurtu

Ano

Ano

Ano

Ano

Ne

Ne

Ano

Ne

Ne

Ano

Paměť při výpadku el. proudu (min)

10

10

10

10

7

7

10

10

10

7

Odložený start (hod)

15

15

15

15

15

15

30

15

15

15

Udržování teploty po upečení

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Displej

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Akustický signál

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Automatické přidávání ingrediencí

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Ano

Počet pečících nádob ve výbavě

1

1

1

1

2

4

2

1

1

1

Háček pro vyjmutí hnětačů

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Odměrka

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Průhledné víko

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Šířka (cm)

41,5

28

42

44

Neuvedeno

28

40

Neuvedeno

27,3

Neuvedeno

Hloubka (cm)

26

42,5

27,5

26,5

Neuvedeno

36

26

Neuvedeno

42

Neuvedeno

Výška (cm)

30,5

31

29,5

30

Neuvedeno

45

30,5

Neuvedeno

27

Neuvedeno

Hmotnost (kg)

6,7

5,67

6,59

6,5

Neuvedeno

7,9

9

6,5

5,9

4,5

Recenze nejlepších domácích pekáren

O každé domácí pekárně jsme zpracovali samostatnou recenzi. Zde najdete její shrnutí a odkaz na celou recenzi na samostatné stránce. V samotné recenzi najdete podrobné zhodnocení hnětení a pečení, údržby, a vybavení a funkcí.

1. místo
Hodnocení: 89,0 %

Guzzanti GZ 635 doporučujeme spíše než jednotlivcům větším rodinám. Má vysoký příkon, což je vzhledem k velikosti bochníku žádoucí. Pro uživatele, kteří rádi experimentují, bude dobrá zpráva, že nabízí 15 programů, ze kterých můžou vybírat. Pekárně chybí snad jen rozmanitější nádoby na pečení.


2. místo
Hodnocení: 88,1 %

Pekárna Eta patří do střední až vyšší cenové kategorie a její hodnocení tomu vcelku odpovídá. V některých ohledech se sice drží jen standardních hodnot, kromě velké kapacity a vysokého příkonu ale nabídne například také poměrně neobvyklý program na výrobu jogurtů.


3. místo
Hodnocení: 88,1 %

Druhá řada pekáren Harmony od značky Eta nabízí vylepšené parametry. Příkon 850 W se sice dostal jen lehce nad náš průměr v testu, zlepšení ale vidíme v rozšířených možnostech pečení a uživatelského komfortu. Na výběr je nyní ze tří velikostí bochníku od 1 do 1,5 kg, potěší i membránové ovládání nebo dva hnětací háky. V nabídce 12 programů nechybí bezlepkové pečení, výroba džemu ani jogurtu.


4. místo
Hodnocení: 88,1 %

Při pečení v pekárně Eta 7149 si můžete vybrat ze tří velikostí bochníku, početné rodiny potěší maximální hmotnost chleba 1 500 g. Díky vysokému příkonu se rychle nahřeje, dva hnětací háky pak dobře zpracují těsto. Na výběr máte z 12 programů, v pekárně lze připravit i džem či jogurt.


5. místo
Hodnocení: 86,4 %

Tefal PF 610138 se na první pohled kromě barvy nijak neliší od modelu PF 611838. Parametry mají opravdu stejné, v nich vyniká vysoký příkon 1 600 W, tři stupně propečení kůrky a tři možné velikosti bochníku. Nižší cena u této pekárny však značí, že v tomto případě na vás místo 19 programů čeká "pouze" 16. Rozdíl je také ve vybavení, ne nadarmo má tento model druhý název Home Bread Baguettes. Kromě nádoby na chleba na vás totiž čeká nástavec se dvěma podložkami na pečení baget.


6. místo
Hodnocení: 86,4 %

Pekárna Tefal PF 611838 uspokojí potřeby menších, ale i větších domácností díky maximální hmotnosti bochníku 1,5 kg, která je jednou ze tří velikostí, které lze upéct. Pekárnu doporučujeme všem, kteří si s pečením chtějí vyhrát a hledají co nejvíce možností, 19 programů by mělo náročné uživatele uspokojit. Z hlediska rozměr by si uživatelé měli dát pozor na výšku a hmotnost, plánují-li pekárnu přesouvat nebo uklízet během nepoužívání.


7. místo
Hodnocení: 84,8 %

ETA Duplica Vital Plus 2147 90020 je vhodná pro rodinné pečení. Lze v ní připravit bochník o hmotnosti až 1400 g. Při pečení si můžete vybrat z 16 programů. Chybí ale speciální režim pro pečení bezlepkového chleba. Výhodou je bohaté příslušenství, které zahrnuje velkou nádobu na pečení, dělenou nádobu na dva chleby a také formu na bagety.


8. místo
Hodnocení: 84,6 %

Bravo B-4262 vyniká svým počtem hnětacích háků, dva totiž zpracují těsto lépe než jeden. S maximální hmotností bochníku 1 250 g se tato pekárna hodí i do větších domácností. Na výběr máte celkem ze tří velikostí chleba a čtyř stupňů propečení kůrky. Pekárna nabízí program bezlepkového i rychlého pečení a připravíte v ní i marmeládu.


9. místo
Hodnocení: 83,6 %

Domácí pekárna ECG PCB 82120 má širokou nabídku programů, velikostí bochníků i stupňů propečení kůrky. Maximální hmotnost bochníku je 1250 gramů, čímž se pekárna řadí mezi ty středně velké. Nemá funkci rychlého pečení ani automatické přidávání ingrediencí.


10. místo
Hodnocení: 83,2 %

U pekárny Tefal PF 250135 najdete na výběr až 20 programů včetně bezlepkového pečení, výroby džemu i jogurtu. Potěší funkce automatického přidání ingrediencí, odložení startu až o 15 hodin i udržování teploty po upečení. Jelikož je její kapacita maximálně 1 000 g, nemusí takový bochník dostačovat početné domácnosti. Pekárna má navíc jen jeden hnětač a jednu pečící nádobu.


Jak vybrat domácí pekárnu

Domácí pekárny se poprvé objevily v osmdesátých letech v Japonsku (Zdroj: Funai). Dnes už na ně narazíte v nejedné české domácnosti a jejich popularita stále stoupá. Tento praktický pomocník má dvě zásadní výhody: zjednoduší poměrně náročný proces domácího pečení a vy budete vždy vědět, z čeho je pečivo, které jíte vy a vaše rodina.

Pokud jste rozhodnutí pro koupi domácí pekárny, přečtěte si náš článek, ve kterém se dozvíte, jak tento spotřebič vybrat. Zaměřili jsme se v něm na popis těch nejdůležitějších parametrů, vlastnostmi pečicí nádoby počínaje a cenou domácích pekáren konče.

Jak vybrat domácí pekárnu stručně:

  • Zvolte objem pečicí nádoby – Požadovaná velikost bochníku se odvíjí například od počtu členů v domácnosti, pro čtyřčlennou rodinu je vhodné vybrat pekárnu pro chleba s hmotností okolo 1 200 g.
  • Věnujte se materiálu pečicí nádoby – Ta by měla být v každém případě nepřilnavá. Materiály se pak liší především svou odolností a cenou.
  • Nezapomeňte na počet hnětačů – Dva hnětací háky zpracují těsto lépe než jeden.
  • Vyberte požadované programy – Kromě upečení klasického chleba zvládnou některé modely i bezlepkové pečivo, či dokonce výrobu džemu.
  • Soustřeďte se na vybavení a funkce – Pro gurmány jistě přijde vhod možnost zvolit si z více stupňů propečení kůrky, oproti tomu časovač se hodí téměř pro každého.
  • Pro radost z výběru se řiďte uživatelskými recenzemi – Ty dokáží napovědět, například zda pekárna peče rovnoměrně, aby nebyl chleba zčásti nedopečený.
  • Napovědět může i cenová hladina – Pokud máte danou sumu, kterou do nákupu domácí pekárny chcete investovat, můžete se orientovat podle ní. Jiné cenové relace totiž nabízejí například odlišný počet programů a vybavení.

A pokud se vám zadaří a osvědčí příprava domácího chleba, můžete dále zavítat na naše články Jak vybrat topinkovač nebo Jak vybrat toustovač/sendvičovač, a inspirovat se, jak tuto surovinu dále využít.

Pro koho je domácí pekárna vhodná?

Domácí pekárnu využije každý, komu kupované pečivo z jakýchkoliv důvodů nevyhovuje. Například pokud si potrpíte na čerstvý chléb, ale ranní cesta do obchodu vás neláká, nebo třeba pokud máte bezlepkovou dietu a vhodné pečivo se vám špatně shání. Výhodou je i fakt, že domácí chléb často vychází levněji než kupovaný.

Pekárna vám může přijít vhod i v případě, že domácí pečivo připravujete jen jednou za čas. Řada modelů totiž oplývá pestrou nabídkou dodatečných programů. Můžete v nich připravit třeba marmeládu, sádlo, jogurt nebo zavařeniny. Ve většině modelů upečete i maso, není tak problém nachystat čerstvý bochník chleba k snídani a sekanou k obědu v jednom přístroji.

Domácí pečení pro vás dávno není žádnou novinkou, ale zatím jste pekárnu nepotřebovali? Ani pro vás není zbytečná, právě naopak. Spočítejte si, kolik námahy a času strávíte přípravou těsta, ručním hnětením, hlídáním bochníku než vykyne apod. Všechny tyto činnosti zvládne pekárna sama a vy se můžete věnovat něčemu důležitějšímu, nebo si klidně třeba zdřímnout.

 

Domácí pekárna

Vlastnosti pečicí nádoby

Základem pekárny je její nádoba. Od ní se odvíjí tvar a velikost bochníku a také to, jak snadno se vám chléb bude z formy vyklápět a jak snadná bude údržba pekárny. Uvnitř nádoby najdete také hnětací háky, které odvádějí všechnu manuální práci.

Objem

Jedním ze zásadních aspektů výběru pekárny je její objem. V jeho případě byste se měli řídit počtem členů v domácnosti a také účelem, k jakému budete pekárnu využívat. Na trhu najdete výrobky, které upečou bochníky s hmotností 500 – 1 800 g. Pro čtyřčlennou rodinu byste se měli poohlížet po modelu s objemem 1 200 – 1 300 g.

Pro jednotlivce vystačíte klidně s menším objemem, záleží ovšem na tom, k čemu pekárnu budete používat. Pokud chcete v přístroji například i zavařovat, sáhněte spíše po větším objemu. Je dobré pamatovat na to, že většina pekáren umožňuje nastavit velikost bochníku a v objemnější pečící nádobě tak můžete upéct i menší chléb.

Některé pekárny umožňují vyměnit pečicí nádobu za jinou, rozdělenou na dvě části. I ve velké pekárně tak můžete místo jednoho většího bochníku upéct dva menší, například různě ochucené.

Materiál

Při výběru pečicí formy můžete vybírat ze tří různých materiálů: teflonu, keramiky a nerezu. Každý má své výhody a nevýhody, které si tu rozebereme. Pří výběru domácí pekárny byste se měli ohlížet především na nepřilnavost nádoby.

  • Teflon – Forma z tohoto materiálu (nebo spíše s touto povrchovou vrstvou) je nenáročná na údržbu, těsto se v ní nepřipéká a čištění jde samo. Bohužel se ale teflon dá poměrně snadno poškrábat a forma potom ztrácí své nepřilnavé vlastnosti.
  • Keramika – Oproti teflonu je dražší, slibuje ale také větší odolnost vůči poškrábání a je trvanlivější. Stejně jako je tomu u teflonu, ani v případě keramiky není celá nádoba z tohoto materiálu. Většinou je ze slitiny a keramická vrstva se nastříká do její vnitřní části.
  • Nerez – Na rozdíl od předchozích dvou materiálů není nerez zcela nepřilnavý. Tato forma je použitelná pouze u pekáren s nastavitelnou teplotou, jinak hrozí připečení těsta. Na rozdíl od teflonu ji ale ničím nepoškrábete a její životnost je prakticky neomezená.

Hnětače

U domácích pekáren je v tomto ohledu důležitý počet hnětačů, který ovlivňuje zpracování těsta, a také jejich možnost vyjmutí.

Počet hnětačů

Můžete vybírat mezi modely s jedním nebo dvěma hnětači (háky, metlami). Rozdíl není úplně zásadní, obecně bychom ale doporučili spíše modely se dvěma hnětači. Modely s jedním hnětačem bývají určené pro menší objem těsta a bochník pečou spíše do tvaru krychle, varianta se dvěma peče větší bochník do tvaru kvádru.

Mezi jednohákovými a dvouhákovými modely většinou není moc velký rozdíl v rozměrech a příliš místa proto s volbou jednohákového modelu neušetříte. Dva hnětače ovšem slibují lepší zpracování těsta, pokud plánujete například i zadělávání samostatného těsta, třeba na pizzu, jistě je oceníte.

Vyjmout, nebo sklopit?

Některé pekárny mají také sklápěcí hnětače. V praxi to znamená, že nemusíte hnětače před pečením vyjmout, ale sklopí se, a v bochníku tak nezůstanou tak velké díry (částečně se ale do chleba zapečou i tak, této vadě na kráse se zkrátka nevyhnete). Nevýhodou sklápěcích hnětačů může být trochu složitější čištění.

U ostatních pekáren je potřeba hnětače vyjmout. Některé to umožňují před pečením, a v chlebu tak zůstávají pouze drobné otvory po osách háků. U ostatních se háky do těsta zapečou a jejich vyndávání se ne vždy obejde bez poničení bochníku.

Programy, funkce a vybavení

Mezi faktory, které určují cenu domácí pekárny, neodmyslitelně patří počet programů, funkcí a také vybavení. Každá pekárna má co nabídnout, záleží jen na vás, jak širokou nabídku vyžadujete. Na trhu jsou modely určené pouze k pečení chleba, ale také k přípravě jogurtu či tempehu. Některé jsou opatřeny pouze časovačem, jiné dokáží samy přisypat ingredience v průběhu pečení.

Programy

Jedním ze zásadních aspektů rozhodování by měla být nabídka programů dané pekárny. Ta může být velmi pestrá, záleží na vás, které programy plánujete využívat. Je zbytečné připlácet si za desítky programů, které nikdy nepoužijete, na druhou stranu je ale škoda ochuzovat se o zajímavé možnosti využití, které pekárna nabízí.

  • Pečení chleba – Základem jsou programy pro různé druhy chleba, velmi populární je zejména celozrnný nebo bezlepkový. Ten samozřejmě upečete v jakékoliv pekárně, ale se speciálním programem máte jistější výsledek.
  • Pečení jiného pečiva – Kromě základního programu na chleba dále můžete najít funkci pečení baget či sladkého pečiva.
  • Rychlé pečení – Většina modelů disponuje také programem na rychlé nebo superrychlé pečení pro všechny, kteří jsou v časovém presu.
  • Příprava těsta – Kromě samotného pečení zvládnou pekárny i hnětení a kynutí těsta, které oceníte třeba při přípravě pizzy nebo vánočky. Bez kynutí vám pekárna připraví i těsto na těstoviny.
  • Džemy a marmelády – Z jiného soudku jsou potom programy na přípravu džemů a marmelád. Při nich pekárna směs rovnoměrně zahřívá a promíchává. Na vás zůstává už jen přidat želírovací cukr a přelít horkou marmeládu do zavařovacích sklenic. Tu pak můžete přidat třeba do domácího jogurtu vyrobeného v jogurtovači.
  • Výroba jogurtu a sýrů – Pokročilé modely zvládnou také vyrobit jogurt, sýr či tempeh.
  • Samostatné pečení – Když proces přípravy zbavíte hnětení a kynutí, zůstane vám program samostatného pečení, díky kterému se můžete pustit i do experimentů s přípravou sekané nebo třeba kuřete. Výjimkou ani nejsou programy na ryby.
  • Možnost regulace teploty – Některé pekárny využijete kupříkladu také na přípravu kvásku. K tomu je nutná možnost regulace teploty.

Funkce

Funkce mají za úkol proces pečení ještě usnadnit, nebo vám nabídnout více možností jeho přizpůsobení. Jako naprostý základ zde figuruje časovač. Ten vám umožní nastavit pečení třeba přes noc a vy tak můžete ráno vstát k čerstvému voňavému chlebu. Časovač nepoužívejte při pečení se surovinami podléhajícími zkáze, vejce uzavřená 12 hodin v pekárně by vám nejspíš dobrou službu neudělala. Upečený bochník některé pekárny dokáží také udržet teplý, většinou po dobu jedné hodiny.

Zejména při pečení bez dozoru, například když budete v práci, přijde vhod funkce pokračování v pečení. Díky ní pekárna naváže na probíhající program i po několikaminutovém výpadku elektřiny. Bez této funkce můžete v případě výpadku suroviny rovnou vyhodit.

Drobné usnadnění přípravy potom představuje ještě automatický přisypávač ingrediencí. Pokud chcete do chleba přidat nějaká semínka, nebo třeba do mazance rozinky, nemusíte je ve správné chvíli přidat sami, ale pekárna se postará i o tuto povinnost, a je tak v přípravě ještě samostatnější. Někteří uživatelé potom ocení i další vychytávky, mezi které patří například nastavitelné propečení kůrky.

Vybavení

Co se týče výbavy, některé pekárny mají v balení jednu formu navíc, například kulatého tvaru či rozdělenou na dvě. Většinou u pekárny najdete také odměrku a často výrobci přikládají i háček na vytažení hnětačů zapečených v chlebu. Hnětače můžete vytáhnout z formy ještě před pečením pomoučenými prsty, háček používejte pouze na uvolňování hnětačů zapečených v bochníku.

 

Ovládání

U ovládacího panelu samozřejmě není podstatné jen jeho snadné čištění, ale také samotná jednoduchost používání pekárny. Pravděpodobně se lépe vyznáte v panelu s menším počtem tlačítek, který bude přehledně popsaný nebo označený obrázky.

Ke snadnému ovládání vám dopomůže také displej, na kterém uvidíte celkový čas pečení nebo třeba která fáze zrovna probíhá. Některé pekárny vás také upozorní na přehřátí nebo závadu.

Příkon a spotřeba

Spotřeba domácí pekárny se odvíjí od jejího příkonu. Stejně jako u většiny menších spotřebičů, ani v případě domácí pekárny není spotřeba nijak zásadní. Celková doba přípravy chleba sice může trvat i několik hodin, na plný příkon ale pekárna pracuje v podstatě jen při samotném pečení. Na jedno pečení většina modelů spotřebuje méně než 0,5 kWh, v přepočtu jsou tak náklady na upečení jednoho bochníku přibližně 2 Kč.

Kupovaná směs může náklady mírně zvýšit, pokud si ovšem suroviny navážíte sami, často vás jeden bochník chleba vyjde i pod 15 Kč. V kombinaci s faktem, že pekárna spotřebuje přibližně pětkrát méně energie než běžná trouby, může být její koupě nakonec i příjemným odlehčením rodinného rozpočtu.

Rozměry a design

Domácí pekárna nepatří k nejmenším spotřebičům a může zabrat poměrně dost místa na kuchyňské lince. Na druhou stranu není příliš pohodlné ji po každém použití schovávat a znovu vytahovat. Pokud plánujete pekárnu trvale začlenit mezi spotřebiče, které jsou na očích, určitě vás budou zajímat také její rozměry a design.

Důležité rozměry

Menší pekárny mívají pochopitelně také menší objem a častěji jde o modely s jedním hnětačem. Při volbě velikosti modelu se tedy kromě místa v kuchyni řiďte i vašimi nároky na objem a kvalitu hnětení. Je potřeba pamatovat také na prostor nutný k otevření víka.

Jedním z podstatných rozměrů, které se k pekárně vážou, je i délka přívodního kabelu. Rozdíl může být klidně i půl metru, v kuchyni s větším počtem spotřebičů může hrát tento údaj poměrně zásadní roli.

Design

Co se týče designu, u vnějšího provedení můžete většinou vybírat mezi plastem a nerezovým povrchem, záleží na vás, který model bude do vaší kuchyně lépe pasovat. Důležitým faktorem by mělo být i celkové zpracování pekárny. Čím více výčnělků a prohlubní, tím náročnější čištění. Není proto na škodu dát přednost například pekárně s dotykovým ovládacím panelem, který jen snadno setřete a nehrozí zanášení nečistot do spár okolo tlačítek.

Kromě údržby má design vliv také na komfort užívání. V tomto případě mluvíme o průhledném okénku ve víku, které vám umožní mít vizuální přehled o tom, co zrovna v pekárně probíhá. Minimálně ze začátku jde jistě o příjemnou možnost. Ideální variantou je fyzicky ozkoušet model na prodejně nebo alespoň prostudovat uživatelské recenze domácích pekáren.

Uživatelské recenze

Při výběru domácí pekárny se často nevyhnete ani zkoumání uživatelských recenzí nebo doptávání informací od přátel. Jedním z důležitých aspektů je totiž například to, jak pekárna zadělává těsto. Některé modely zvládají tuto činnost zcela samostatně, jiným je potřeba trochu pomoct přisouváním těsta blíže k hnětačům nebo stíráním mouky a dalších ingrediencí ze strany formy do těsta.

Ne vždy jsou ovšem názory uživatelů zcela spolehlivým zdrojem informací. Často totiž neumí pekárnu ideálně ovládat a neúspěchy při pečení přisuzují nespolehlivosti přístroje. Pojďme si tedy vysvětlit některé časté problémy, za které pekárna většinou nemůže.

Chléb se po upečení propadá

Závadu bychom opět neměli hledat v pekárně, ale spíše v receptu. Za propadlý chléb většinou může příliš vlhké těsto nebo nadměrná dávka droždí. Pokud je recept osvědčený, chyba mohla nastat také ve volbě programu.

Nedopečený chléb

Může se stát, že bochník zůstane v horní části nedopečený. Někteří uživatelé z tohoto problému viní topné těleso pekárny, které je umístěné ve spodní části. Umístění topného tělesa je ovšem u všech pekáren stejné, a tak nejde o nedostatek konkrétního modelu.

Nedopečenému chlebu se snadno vyvarujete, když správně nastavíte teplotu a dobu pečení (ideálně nižší teplotu a delší dobu). Pokud ani toto nepomůže, příčinou je pravděpodobně nevhodně připravené těsto (je v něm například moc mouky), nebo příliš velká dávka těsta na konkrétní objem formy.

Pečení trvá příliš dlouho / v chlebu zůstávají díry po hnětacích hácích / bochník nevypadá jako z obchodu

Všechny tyto výtky, na které můžete narazit, nejsou chybou pekárny, ale zkrátka k domácímu pečení patří. Program na pečení chleba může sice zabrat několik hodin, na druhou stranu pro vás nepředstavuje v podstatě žádnou práci a energetická spotřeba je minimální. Příprava chleba bez pekárny by nebyla o nic kratší, za to o dost namáhavější.

Děr v chlebu se při použití pekárny nevyvarujete zkrátka nikdy. I ty sklápěcí po sobě nechají stopu, nejvíce škody potom napáchají háky, které se zapékají do chleba.

Výsledný bochník nikdy nebude vypadat jako chléb Šumava, na který jsme zvyklí z obchodu. Je to kvůli formě, ve které se chléb peče. V první řadě mu dá hranatý tvar, zadruhé má vliv také na kůrku. Ta, na kterou jsme z obchodu zvyklí, bude u domácího chlebu pouze na horní straně. Ze spodu a ze stran bude mít bochník kůrku výrazně jemnější a méně křupavou, protože je po celou dobu pečení v kontaktu se stěnami formy.

Cena

Trh s domácími pekárnami je velmi rozmanitý. Pokud chcete pekárnu používat opravdu často, neměli byste volit úplně nejlevnější model. Spotřebič s nízkou cenou totiž nemusí být konstrukčně kvalitně zpracovaný nebo může být z levnějších a méně trvanlivých materiálů.

Ve vyšších cenových kategoriích se na druhou stranu cena častěji odvíjí od počtu programů a funkcí, záleží tedy na vás, kolik funkcí využijete a jaký objem peněz jste ochotní do nich investovat. Následující kapitola nabízí porovnání domácích pekáren podle hladin jejich pořizovací ceny.

Cena do 2 000 Kč

V kategorii do dvou tisíc korun většinou seženete menší modely, často s jedním hnětacím hákem. Spotřebiče s větší kapacitou a dvěma háky najdete také, počítejte ovšem s menším počtem programů a funkcí. Pokud hledáte jednodušší spotřebič, primárně na pečení chleba, není problém vybírat i z této cenové kategorie. Jestli toužíte po větší nabídce programů a funkcí, doporučujeme zvážit o něco vyšší investici.

Cena od 2 000 Kč do 5 000 Kč

Zlatá střední cesta nabízí i v případě domácích pekáren nejširší možnost výběru. Najdete zde pekárny s jedním i dvěma hnětači, větším i menším objemem. Častěji se objevují i přístroje v nerezovém a designovém provedení. V této kategorii najdete modely s pestřejší nabídkou programů a funkcí, vyberou si zde i uživatelé, kteří plánují domácí přípravu jogurtů, džemů a dalších produktů.

Cena nad 5 000 Kč

V této cenové kategorii najdete plnou výbavu programů a funkcí, ruku v ruce s kvalitním materiálem a designovým provedením. Na jedno použití týdně je ovšem taktová investice zbytečná, doporučujeme proto dobře zvážit, zda se vám nákladnější pekárna vyplatí. Pozor si dávejte také na značku, často je cena vyšší pouze kvůli ní, a v nižší cenové kategorii najdete stejně výkonný model, jen od jiné, méně známe značky.

Jak na dokonalý chléb

I příprava perfektního bochníku má svá pravidla. Na závěr vám tedy přinášíme několik jednoduchých doporučení, jak postupovat, aby se vám domácí chléb vždy perfektně povedl.

Pečlivě vybírejte mouku

Nejjednodušší je použít kupovanou směs. Ta ale vždycky nemusí být z nejkvalitnějších surovin, navíc je o něco nákladnější. Pokud si směs mícháte sami, nejspíš zvolíte nejčastěji hladkou mouku. Nejlepší je sáhnout po mouce s vyšším podílem lepku, která zaručí pružné těsto. Proto raději nekupujte běžnou hladkou, ale spíše mouku s označením „chlebová“. Zdravější variantou je potom mouka celozrnná.

Nemusíte se omezit pouze na pšenici, běžně se kombinuje s moukou žitnou, své příznivce si našla také špaldová, kukuřičná nebo třeba rýžová mouka. Ani bezlepkový chléb není potřeba péct z kupované směsi, na jeho přípravu se skvěle hodí například pohanková mouka.

Pozor na droždí

Pro pečení v pekárně můžete použít sušené i čerstvé droždí, milovníci tradice zvládnou s trochou praxe nachystat i domácí kvásek. Při používání droždí dávejte pozor zejména na jeho datum expirace, po které přestává účinkovat, a také na dávku. Příliš mnoho droždí totiž může zanechat v těstu nepříjemnou pachuť.

Nebojte se experimentů

V tekuté složce těsta můžete experimentovat například s podmáslím, díky kterému bude chléb vláčnější. Nebojte se do chlebu přidat libovolné suroviny, například bylinky, ořechy, sýr, sušená rajčata, škvarky, olivy a další.

Dodržujte pořadí

Při plnění pekárny byste měli nejdříve dovnitř vlít tekuté suroviny, poté přidat mouku a další suché ingredience. Důvod tohoto počínání je jednoduchý, hnětací háky většiny pekáren nezvládnou posbírat mouku z úplného dna, a tak by těsto zůstalo nedokonale promísené. Pokud používáte funkci odloženého startu, přidejte kvasnice až úplně nakonec. Kvasnice totiž nesmí přijít do kontaktu s tekutými přísadami, jinak by se předčasně aktivovaly.

Jak na bezlepkový chléb

Domácí pekárny nacházejí řadu příznivců zejména mezi celiaky. Ačkoliv je dnes bezlepkové pečivo už daleko dostupnější, stále je poměrně drahé a ve většině případů se setkáte spíše s vakuově balenými produkty než čerstvě upečeným chlebem. Pro méně zkušené majitele domácích pekáren ale může být pečení bezlepkového chleba docela výzvou, podělíme se proto s vámi o pár doporučení, které mohou celý proces usnadnit.

Mouka

Nejjednodušší možností je pořídit hotovou bezlepkovou směs pro domácí pekárny. Pokud ale máte s pečením již nějaké zkušenosti, můžete se pustit i do vlastních experimentů s bezlepkovou moukou. Tu můžete koupit jednodruhovou (rýžová, kukuřičná), nebo také ve směsi. Pro domácí bezlepkové pečivo se častěji používají světlé a tmavé směsi. Při přípravě je vhodné zkombinovat několik směsí, vyšší procento tmavé směsi navíc dodá více vlákniny.

Tekutiny a tuky

U bezlepkového těsta by měl být poměr tekutin k mouce zhruba jedna ku jedné. Stejně jako u klasického  pečení, i zde platí že tekuté ingredience patří do pečicí nádoby jako první, do nich se poté vmíchávají sypké ingredience. Pozor ovšem na tuky, ty by se měly do těsta přidat až nakonec, mohou totiž snižovat nasákavost mouky a ta by se hůře pojila s tekutinami.

Kynutí a pečení

Optimální je pro tyto účely pořídit domácí pekárnu s programem přímo určeným na bezlepkové pečení. Pokud tuto možnost nemáte, nebo už pekárnu vlastníte a bezlepkový program nenabízí, vhodnou alternativou může být rychlý program (pod 2 hodiny). V ideálním případě by se totiž bezlepkové těsto nemělo opakovaně promíchávat mezi kynutím (a tedy kynout více než jednou), což je u delších programů obvyklé.

Jak na marmeládu

Obvyklým programem je zvláštní režim na přípravu marmelády. Hnětací háky nahradí vaši ruční práci a rovnoměrně míchají ovoce. Na vás zůstává jen příprava ovoce, želírovacího cukru následné naplnění sklenic.

Příprava ovoce

Marmeládu můžete připravit téměř z jakéhokoli druhu ovoce. Od třešní, přes lesní plody, meruňky až po dýni. Vyzkoušet můžete také netradiční kombinace jako pomeranč se zázvorem, višně s čokoládou nebo jahody s mátou. Pro přípravu stačí ovoce nakrájet na malé kostičky, nebo případně rozmixovat, záleží, jak velké chcete mít v marmeládě kousky. Pokud vám vadí zrníčka například z malin či jahod, ovoce rozmixujte a přepasírujte. Tím ale ztratíte část hmotnosti, pamatujte na to už při chystání surovin.

Želírovací látky

K želírování můžete použít několik přídavků. Buď želírovací cukr, gelfix, kyselinu citronovou či pektin. Vždy je potřeba dodržovat poměr uvedený na obalu. Ať si vyberete cokoli, stačí látku pouze přidat k připravenému ovoci.

Vaření

Při klasické přípravě marmelády v této chvíli přichází zdlouhavé vaření a míchání. Při vaření v pekárně ale stačí smáčknout tlačítko, nastavit ten správný program a jen čekat. Délka programu se u různých výrobců liší, většinou se pohybuje kolem 90 minut. Mezitím si můžete připravit sklenice, nebo se věnovat nějaké jiné aktivitě. Jestli je marmeláda dost hustá lze vyzkoušet jednoduchým trikem. Na malý talířek si dejte pár kapek teplé marmelády, počkejte až vychladne a zkuste, jestli je dost pevná.

Plnění do sklenic

Až je marmeláda uvařená, přichází poslední krok. Připravenou směs je potřeba nalít do sklenic. Ty by měly být čisté a sterilizované. Nejjednodušší je dát je na plech do vyhřáté trouby a chvíli počkat. Sklenice jsou potom dokonale sterilní. Pak zbývá už jen nalít marmeládu, zavíčkovat a sklenice otočit dnem vzhůru.

Často kladené otázky k domácím pekárnám

Je možné péct bezlepkový chléb bez speciálního programu?

Bezlepkové pečení je možné i u pekáren, které nemají speciální bezlepkový program, výsledek ale nemusí být ideální. Pokud nemáte pekárnu s bezlepkovým programem, zkuste použít rychlý program (pod 2 hodiny), důležité je, aby šlo o program pouze s jedním kynutím. Více tipů k bezlepkovému pečení si můžete přečíst v kapitole Jak na bezlepkový chléb.

Co domácí pekárny umí?

Primárně jsou domácí pekárny určené k pečení chleba. Kromě toho ale zvládají i řadu dalších činností, ať už jde o mísení těsta, vaření džemu či marmelády nebo například výrobu jogurtů. Více informací o programech a funkcích domácích pekáren najdete v této kapitole.

Je chléb z domácí pekárny levnější?

Cena domácího chleba se odvíjí zejména od použitých surovin. Předpřipravené směsi na pečení mohou být poměrně drahé, ale jejich použití je jednodušší. Ušetřit můžete při míchání vlastních směsí. Domácí pečení tak spíše než nízké náklady zajistí kdykoliv čerstvý, klidně i bezlepkový, chléb, u kterého přesně víte, co přesně obsahuje.

Diskuze, poradna a vaše zkušenosti

Zeptejte se na cokoliv a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Pokud potřebujete odpověď co nejdříve, napište na diskusní portál Zodpovíme.cz, kde odpovídá více odborníků.

Dobrý den,
co všechno je možné připravit v domácí pekárně?

Jana Nejezchlebová

Dobrý den, v různých pekárnách je kromě chleba možné připravit například i bagety, rohlíky, vánočky, buchty či koláče, kromě toho těsto na těstoviny či pizzu. Dále potom marmelády, jogurty, tempeh nebo různé sýry. Některé modely také mohou posloužit jako odnož trouby a upéct maso či ryby, dokonce i pečené čaje. Záleží na programech konkrétní pekárny a také na tom, jaké nabízí plechy a nádoby.

Karolína Šerá, redaktor

Položte dotaz

Odpovědět na dotaz

Nenašli jste v diskuzi odpověď? Zeptejte se a naše redakce na praktické a zajímavé dotazy najde odpověď.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.6 z 34 hlasů