Recenze nejlepších kočárků 2022 | Test & Jak vybrat | Arecenze.cz
Menu

Recenze 10 nejlepších kočárků ze srovnávacího testu 2022

Aktualizováno:
Říjen 2022
Autor:
Eliška Srncová

V kategorii doporučujeme

CAM Dinamico Smart

19 000 Kč

Orientační cena

Jaký kočárek vybrat dle srovnání

Top produkt

Sportovní kočárky

Hodnocení 92,0 %
Přečíst recenzi Orientační cena 6 000 Kč
Top produkt

Dvojkombinace

Hodnocení 92,0 %
Přečíst recenzi Orientační cena 12 000 Kč
Top produkt

Trojkombinace

Hodnocení 90,3 %
Přečíst recenzi Orientační cena 19 000 Kč

Dětský kočárek budete prvních několik let života dítěte používat takřka každodenně, jeho nákup tak není radno brát na lehkou váhu. Kočárky v našem výběru jsou rozdělené na tři kategorie – sportovní, dvojkombinace a trojkombinace. Ze sportovních modelů jsme jako nejlepší variantu vybrali kočárek Hauck Runner 2, z dvojkombinací Kinderkraft Everyday 2v1 a z trojkombinací CAM Dinamico Smart. Všechny tyto modely jsou velmi variabilní a vynikají mimo jiné vysokou nosností.

Jak srovnáváme kočárky?

Dělení na sportovní kočárky, dvojkombinace a trojkombinace jsme zvolili proto, že se jednotlivé kategorie liší určením i některými specifiky. Sportovní kočárky jsou vhodné pro děti od cca 6 měsíců, kombinované modely dítě využije od narození až do 3-4 let (v trojkombinaci máte rovnou i autosedačku). Do srovnání jsme vybírali pouze modely osvědčených značek. Při hodnocení jsme se zaměřili v první řadě na nosnost kočárku, standard je okolo 15 kg, ale některé modely nabízejí i přes 20 kg. Roli hrála i celková konstrukce, tedy především:

  • Kola (typ, materiál)
  • Odpružení
  • Bezpečnostní prvky (pásy, pultík, brzdy)
  • Skladnost (možnost složení jednou rukou, pojistka proti rozložení)
  • Komfort (nastavitelná výška rukojeti, polohovatelné opěrky, ventilace)

V potaz jsme brali také užitečné prvky výbavy, například zda má kočárek pláštěnku, moskytiéru či nánožník do horšího počasí, nebo zda je vybavený přebalovací taškou na rukojeť či držákem nápojů.

Všechny parametry kočárků najdete podrobně vysvětlené v našem článku Jak vybrat kočárek. Nechybí v něm ani informace o cenových kategoriích, rady k údržbě či tipy, jak si poradit na procházkách s více dětmi.


Nejlepší kočárky dle srovnání

Sportovní kočárky

Jsou vhodné pro starší děti, které už zvládají samy sedět, mívají ale chabou výbavu. Najdete mezi nimi také modely vhodné do terénu nebo na sport.

Varianta výběru
Hodnocení Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Top produkt

92,0 %
Recenze Hauck Runner 2
Hauck Runner 2
  • Opravdu velká kola
  • Stojí po složení
  • Nosnost 22 kg
  • Podnožník není polohovatelný
  • Nelze složit jednou rukou
  • Vyšší hmotnost
6 000 Kč Do obchoduZobrazit nabídky

Top cena/výkon

80,3 %
Recenze Petite&Mars Sport Move
Petite&Mars Sport Move
  • Nánožník
  • Průzor ve stříšce
  • Odvětrávání
  • Nelze nastavit rukojeť kočárku
  • Chybí taška na rukojeti
  • Nemá pláštěnku ani moskytiéru
4 000 Kč Zobrazit nabídky

Pro nenáročné

74,0 %
Recenze Kinderkraft Trig
Kinderkraft Trig
  • Držák na nápoje
  • Dostupná cena
  • Nízká hmotnost
  • Nelze nastavit výšku rukojeti
  • Nehodí se do terénu
2 700 Kč Zobrazit nabídky

Pro aktivní rodiče

91,0 %
Recenze Thule Urban Glide 2
Thule Urban Glide 2
  • Ruční brzda
  • Nosnost 22 kg
  • Terénní kola
  • Vysoká cena
  • Podnožník bez možnosti polohování
16 000 Kč Do obchoduZobrazit nabídky

Dvojkombinace

Pokryjí potřeby dítěte od narození až do cca 3 let. Vyplatí se více než kupovat dva samostatné kočárky, mnohdy mívají i adaptér na autosedačku.

Varianta výběru
Hodnocení Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Top produkt

92,0 %
Recenze Kinderkraft Everyday 2v1
Kinderkraft Everyday 2v1
  • Nosnost 22 kg
  • Nastavitelná míra odpružení
  • Pěnová kola
  • Vyšší hmotnost
  • Nejde složit jednou rukou
  • Nemá tašku na rukojeť
12 000 Kč Do obchoduZobrazit nabídky

Top cena/výkon

85,4 %
Recenze Camini Frontera 2v1
Camini Frontera 2v1
  • Dostupná cena
  • Polohovatelná matrace v hluboké korbě
  • Taška na rukojeť
  • Vyšší hmotnost
  • Nemá pláštěnku
  • Nejde složit jednou rukou
9 700 Kč Zobrazit nabídky

Také nás zaujalo

88,0 %
Recenze ABC Design Salsa 4 Air
ABC Design Salsa 4 Air
  • Vysoká nosnost 22 kg
  • Ventilace
  • Velké pneumatiky
  • Vyšší cena
  • Chybí další výbava
20 000 Kč Do obchoduZobrazit nabídky

Trojkombinace

Zahrnují hluboký kočárek, sportovní kočárek i první autosedačku. Většinou jsou cenově výhodnější než nakupování všeho samostatně.

Varianta výběru
Hodnocení Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Top produkt

90,3 %
Recenze CAM Dinamico Smart
CAM Dinamico Smart
  • Taška na rukojeť
  • Polohovatelná matrace
  • Funkce kolébky
  • Nelze složit jednou rukou
  • Nosnost jen 15 kg
19 000 Kč Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

82,2 %
Recenze Kinderkraft Prime 3v1
Kinderkraft Prime 3v1
  • Dostupná cena
  • Taška na rukojeť
  • Pláštěnka
  • Chybí moskytiéra
  • Riziko propíchnutí kol
14 000 Kč Do obchoduZobrazit nabídky

Pro nenáročné

76,0 %
Recenze Kinderkraft 3v1 XMOOV
Kinderkraft 3v1 XMOOV
  • Nosnost 22 kg
  • Držák na nápoje
  • Moskytiéra
  • Nemá polohovatelný podnožník
  • Méně bytelná hluboká korbička
  • Nemá nánožník na sportovní sedátko
10 000 Kč Zobrazit nabídky

Jak chápat redakční hodnocení?

Doporučujeme jen produkty, které mají dle posouzení redaktora hodnocení nad 70 %. Podívejte se, co jednotlivé procentní hladiny znamenají.

Recenze Hauck Runner 2
Hauck Runner 2
Recenze Petite&Mars Sport Move
Petite&Mars Sport Move
Recenze Kinderkraft Trig
Kinderkraft Trig
Recenze Thule Urban Glide 2
Thule Urban Glide 2
Recenze Kinderkraft Everyday 2v1
Kinderkraft Everyday 2v1
Recenze Camini Frontera 2v1
Camini Frontera 2v1
Recenze ABC Design Salsa 4 Air
ABC Design Salsa 4 Air
Recenze CAM Dinamico Smart
CAM Dinamico Smart
Recenze Kinderkraft Prime 3v1
Kinderkraft Prime 3v1
Recenze Kinderkraft 3v1 XMOOV
Kinderkraft 3v1 XMOOV
Ocenění

Top produkt

Top cena/výkon

Pro nenáročné

Pro aktivní rodiče

Top produkt

Top cena/výkon

Také nás zaujalo

Top produkt

Top cena/výkon

Pro nenáročné

Kategorie

Sportovní kočárky

Sportovní kočárky

Sportovní kočárky

Sportovní kočárky

Dvojkombinace

Dvojkombinace

Dvojkombinace

Trojkombinace

Trojkombinace

Trojkombinace

Hodnocení 92,0 %
80,3 %
74,0 %
91,0 %
92,0 %
85,4 %
88,0 %
90,3 %
82,2 %
76,0 %
Orientační cena 6 000 Kč 4 000 Kč 2 700 Kč 16 000 Kč 12 000 Kč 9 700 Kč 20 000 Kč 19 000 Kč 14 000 Kč 10 000 Kč
Výrobce Hauck Petite&Mars Kinderkraft Thule Kinderkraft Camini ABC Design CAM Kinderkraft Kinderkraft
Nosnost (kg) 22 15 15 22 22 15 22 15 - 22
Kola Nafukovací Pěnová Pěnová Terénní Pěnová Gelová Nafukovací Pěnová/nafukovací Nafukovací Nafukovací
Zatáčení předních kol Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano
Aretace předních kol Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano
Odpružení Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Všechna kola
Nastavitelná míra odpružení Ne Ne Ne Ne 2 stupně Ne Ne Ne Ne Ne
Brzda Nožní Nožní Nožní Ruční Nožní Nožní Nožní Nožní Nožní Nožní
Nastavitelná výška rukojeti Ano Ne Ne Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano
Skládání jednou rukou Ne Ne Ano Ano Ne Ne Ne Ne Ne Ne
Pojistka proti rozložení Ano Neuvedeno Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano
Stojí po složení Ano Ne Ne Ne Ano Ne Ne Ano Ne Ano

Recenze Hauck Runner 2
Hauck Runner 2
Recenze Petite&Mars Sport Move
Petite&Mars Sport Move
Recenze Kinderkraft Trig
Kinderkraft Trig
Recenze Thule Urban Glide 2
Thule Urban Glide 2
Recenze Kinderkraft Everyday 2v1
Kinderkraft Everyday 2v1
Recenze Camini Frontera 2v1
Camini Frontera 2v1
Recenze ABC Design Salsa 4 Air
ABC Design Salsa 4 Air
Recenze CAM Dinamico Smart
CAM Dinamico Smart
Recenze Kinderkraft Prime 3v1
Kinderkraft Prime 3v1
Recenze Kinderkraft 3v1 XMOOV
Kinderkraft 3v1 XMOOV
Ocenění

Top produkt

Top cena/výkon

Pro nenáročné

Pro aktivní rodiče

Top produkt

Top cena/výkon

Také nás zaujalo

Top produkt

Top cena/výkon

Pro nenáročné

Kategorie

Sportovní kočárky

Sportovní kočárky

Sportovní kočárky

Sportovní kočárky

Dvojkombinace

Dvojkombinace

Dvojkombinace

Trojkombinace

Trojkombinace

Trojkombinace

Hodnocení 92,0 %
80,3 %
74,0 %
91,0 %
92,0 %
85,4 %
88,0 %
90,3 %
82,2 %
76,0 %
Orientační cena 6 000 Kč 4 000 Kč 2 700 Kč 16 000 Kč 12 000 Kč 9 700 Kč 20 000 Kč 19 000 Kč 14 000 Kč 10 000 Kč
Nákupní košík Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano
Taška na rukojeť Ne Ne Ne Ne Ne Ano Ne Ano Ano Ano
Nánožník na hlubokou korbičku Neuvedeno Neuvedeno Neuvedeno Neuvedeno Ano Ano Ano Ano Ano Ano
Nánožník na sportovní sedačku Ne Ano Ne Ne Ano Ano Ne Ano Ano Ne
Pláštěnka Ne Ne Ne Ne Ano Ne Ne Ano Ano Ano
Moskytiéra Ne Ne Ne Ne Ano Ne Ne Ne Ne Ano
Stojan na hlubokou korbičku Neuvedeno Neuvedeno Neuvedeno Neuvedeno Ne Ne Ne Ne Ne Ne
Držák nápojů Ne Ne Ano Ne Ano Ne Ne Ne Ne Ano
Rozměry složeného kočárku (š/d/v-cm) 59/47/87 56/94/28 52/86/34 69/87/34 60/80/36 63/80,5/28 63/80,5/28 57/29/87 Neuvedeno Neuvedeno
Rozměry rozloženého kočárku (š/d/v-cm) 59/126/110 56/97/110 52/86/103 69/105/102 60/99/114 63/95/110 63/95/110 57/87,5/100 59/100/106 61/91/105
Hmotnost (kg) 11 9,15 7,6 11,5 14,3 14 14 12,4 12 14
Top produkt
Sportovní kočárky
92,0 % Celkové hodnocení
  • Opravdu velká kola
  • Stojí po složení
  • Nosnost 22 kg
  • Podnožník není polohovatelný
  • Nelze složit jednou rukou
  • Vyšší hmotnost

Tříkolka Hauck Runner představuje ideální variantu pro aktivní rodiny. Díky opravdu velkým kolům a dobrému odpružení se hodí i do náročnějšího terénu a na sport. Nosnost 22 kg je nadstandardní a potěší pojistka proti rozložení. Slabinou je lehce vyšší hmotnost a podnožník, který není polohovatelný. Přečíst celou recenzi

6 000 Kč Orientační cena

Top cena/výkon
Sportovní kočárky
80,3 % Celkové hodnocení
  • Nánožník
  • Průzor ve stříšce
  • Odvětrávání
  • Nelze nastavit rukojeť kočárku
  • Chybí taška na rukojeti
  • Nemá pláštěnku ani moskytiéru

Z výbavy kočárku Petite&Mars musíme pochválit především nánožník. Parametrově se potom kočárek drží dobrých standardů. Nosnost 15 kg neurazí, pěnová kola potěší, pokud vyrážíte i do horšího terénu. Sedačka kočárku je dostatečně polohovatelná, to se ovšem nedá říct o jeho vodící rukojeti. Přečíst celou recenzi

4 000 Kč Orientační cena

Pro nenáročné
Sportovní kočárky
74,0 % Celkové hodnocení
  • Držák na nápoje
  • Dostupná cena
  • Nízká hmotnost
  • Nelze nastavit výšku rukojeti
  • Nehodí se do terénu

Kočárek Kinderkraft Trig představuje jednoduchou, skladnou a snadno ovladatelnou variantu na cesty po městě, náročnější terén už zvládá o něco hůře. Jeho nevýhodou je rukojeť, kterou nelze nastavit podle vaší výšky. Na druhou stranu potěší držákem na nápoje, dostatečným polohováním sedátka a nízkou hmotností. Přečíst celou recenzi

2 700 Kč Orientační cena

Pro aktivní rodiče
Sportovní kočárky
91,0 % Celkové hodnocení
  • Ruční brzda
  • Nosnost 22 kg
  • Terénní kola
  • Vysoká cena
  • Podnožník bez možnosti polohování

Nosnost 22 kg, aerodynamická konstrukce, terénní kola a ruční brzda, to jsou prvky, které dělají z kočárku Thule Urban Glide 2 vynikající model pro sportovně založené rodiče. Podle zkušeností uživatelů se s tímto modelem skvěle manipuluje a pochvaly se dočkal i prostorný nákupní košík. Nevýhodou ovšem může být chybějící bezpečnostní madlo, podnožka, která se nedá polohovat, a pochopitelně i poměrně vysoká cena. Přečíst celou recenzi

16 000 Kč Orientační cena

Top produkt
Dvojkombinace
92,0 % Celkové hodnocení
  • Nosnost 22 kg
  • Nastavitelná míra odpružení
  • Pěnová kola
  • Vyšší hmotnost
  • Nejde složit jednou rukou
  • Nemá tašku na rukojeť

Výsadou kočárku Everyday je vysoká nosnost, přesahující 20 kg. Jako jeden z mála modelů na trhu nabízí také nastavitelné odpružení. Pohybuje se přitom na pěnových kolech, u kterých nehrozí propíchnutí. Z výbavy stojí za zmínku především držák na nápoje, pláštěnka a moskytiéra. Tašku na rukojeť u tohoto kočárku nenajdete. Přečíst celou recenzi

12 000 Kč Orientační cena

Top cena/výkon
Dvojkombinace
85,4 % Celkové hodnocení
  • Dostupná cena
  • Polohovatelná matrace v hluboké korbě
  • Taška na rukojeť
  • Vyšší hmotnost
  • Nemá pláštěnku
  • Nejde složit jednou rukou

Kočárek Camini nabídne slušné parametry za přívětivou cenu. Jeho nosnost je standardní, nepotěší ale vyšší hmotností. Zaujme hlubokou korbičkou s polohovatelnou matrací a z výbavy nabídne například tašku na rukojeť a nánožníky,  postrádá ale pláštěnku. Přečíst celou recenzi

9 700 Kč Orientační cena

Také nás zaujalo
Dvojkombinace
88,0 % Celkové hodnocení
  • Vysoká nosnost 22 kg
  • Ventilace
  • Velké pneumatiky
  • Vyšší cena
  • Chybí další výbava

Líbivý design, vysoká nosnost a velké pneumatiky, to vše jsou silné stránky kočárku značky ABC Design. Pokud hledáte stylový kousek se skvělými vlastnostmi, jste na správném místě. Nevýhodou je ovšem v tomto případě vyšší cena, ovšem díky vysoké nosnosti 22 kg a možnosti přestavení na sportovní kočárek nejde jen o krátkodobou investici. Přečíst celou recenzi

20 000 Kč Orientační cena

Top produkt
Trojkombinace
90,3 % Celkové hodnocení
  • Taška na rukojeť
  • Polohovatelná matrace
  • Funkce kolébky
  • Nelze složit jednou rukou
  • Nosnost jen 15 kg

Kočárek Dinamico zaujme zejména hlubokou korbou. Ta má nejen nastavitelné odvětrávání, ale také polohovatelnou matraci a funkci kolébky. Výhodou je také sladěná taška na rukojeť a další prvky výbavy. U kočárku v této cenové kategorii bychom ale ocenili o něco vyšší nosnost než standardních 15 kg. Přečíst celou recenzi

19 000 Kč Orientační cena

Top cena/výkon
Trojkombinace
82,2 % Celkové hodnocení
  • Dostupná cena
  • Taška na rukojeť
  • Pláštěnka
  • Chybí moskytiéra
  • Riziko propíchnutí kol

U kočárku Kinderkraft musíme pochválit především jeho výbavu, která obsahuje i nánožník, pláštěnku a tašku na rukojeť. Nafukovací kola kočárku jsou vhodná i do horšího terénu, jen pozor na jejich propíchnutí. Hluboká korbička je přenosná, sportovní sedátko polohovatelné a lze sklopit do lehu. Nechybí ventilace, průzor ve stříšce ani důležité bezpečnostní prvky. Přečíst celou recenzi

14 000 Kč Orientační cena

Pro nenáročné
Trojkombinace
76,0 % Celkové hodnocení
  • Nosnost 22 kg
  • Držák na nápoje
  • Moskytiéra
  • Nemá polohovatelný podnožník
  • Méně bytelná hluboká korbička
  • Nemá nánožník na sportovní sedátko

Za relativně dostupnou cenu dostanete v kočárku Kinderkraft 3v1 XMOOV zejména model se zajímavou výbavou – ta zahrnuje například moskytiéru nebo držák na nápoje. Díky větším nafukovacím kolům a odpružení jde o model vhodný do města i do přírody. Jeho slabší stránkou jsou některé nedostatky v komfortu, hluboká korbička by například mohla být bytelnější a sportovní sedátko nemá možnost polohování opěrky nohou. Přečíst celou recenzi

10 000 Kč Orientační cena

Jak vybrat kočárek

Kočárek je nezbytnou výbavou pro každé malé dítě. Některé kočárky jsou vhodné už pro novorozence, jiné budou vyhovovat až trochu starším dětem. Na začátku tohoto článku si proto povíme, jaké varianty kočárků na trhu najdete a pro koho budou vhodné.

Zaměříme se také na konstrukci kočárků, možnosti polohování a další užitečné prvky. Dozvíte se, s jakou hmotností počítat, jakou nosnost upřednostnit a co vám usnadní skladování a převážení. Nechybí ani informace o výbavě, včetně bezpečnostních prvků.

Nakonec jsme kočárky na základě průzkumu trhu rozdělili do nejčastějších cenových kategorií. Díky tomu se dozvíte, co můžete za své peníze očekávat.

Jak vybrat kočárek stručně:

  • Vyberte typ kočárku – Rozhodněte se, jestli chcete trojkombinaci s autosedačkou, nebo třeba sportovní model pro větší dítě.
  • Zvažte způsob převážení – Při cestách hromadnou dopravou oceníte nižší hmotnost, pro cesty autem zkontrolujte, zda se kočárek vleze do kufru.
  • Ujasněte si terén – Tedy zda potřebujete terénní kola a důkladné odpružení, nebo si vystačíte s menšími kolečky do města.
  • Podívejte se na nabídku výbavy – Kočárky mívají tašky a nákupní koše, popřípadě výbavu do různého počasí, jako jsou nánožníky, pláštěnky a moskytiéry.
  • Stanovte si rozpočet – Na kočárku není radno šetřit, dražší modely se ale někdy liší spíše výbavou nebo designem.

Typy kočárků

Při výběru kočárku je v první řadě důležité myslet na správný vývoj dítěte a také na to, jak dlouho bude kočárek použitelný. Kočárky můžeme rozdělit na čtyři základní typy:

  • Hluboký kočárek
  • Sportovní kočárek
  • Dvojkombinace a trojkombinace
  • Sourozenecký kočárek

Novorozená miminka by měla mít korbičku s vodorovným dnem, které je důležité pro správný vývoj páteře. Dítě, které si již sedá, můžete začít vozit v sportovním kočárku. Některé sportovní kočárky mají sedačku sklopnou do vodorovné polohy a teoreticky jsou tak použitelné již od narození, záleží ale na vašem uvážení, zda je takové řešení podle vás pro dítě optimální.

Dítě narozené v zimě by mělo mít určitě první měsíce života k dispozici hlubokou korbičku. Pro letní měsíce už můžete zvážit i využití sklopného sportovního kočárku.

Typy kočárků podle konstrukce
Typ kočárku Věk dítěte Výhody Nevýhody
Hluboký do 6-8 měsíců + Vhodný pro novorozence

+ Dá se dobře prodat

– Krátká doba používání
Sportovní od 6-8 měsíců do 3 let + Velký výběr variant

+ Dlouhá doba používání

– Nevhodný pro novorozence
Kombinovaný od narození do 3-4 let + Nejdéle použitelný

+ Cenově výhodný

– Často vyšší hmotnost

Hluboký kočárek

Klasická hluboká korbička na houpacím podvozku je nejlepší volbou pro novorozence (Ze zdroje: Jak vybrat kočárek). Většinou dítěti vydrží do šesti až osmi měsíců, kdy už je na hluboký kočárek buď příliš velké nebo si samo začíná sedat a různě se v kočárku vrtět. S delší dobou používání se nedá počítat, na druhou stranu se ale hluboké kočárky dají docela úspěšně prodat.

Sportovní kočárek

Sportovní kočárek se hodí pro děti od šesti měsíců do tří až čtyř let. Většinou se dá polohovat jak opěrka zad, tak nožiček, pro co největší pohodlí a bezpečí dítěte. Některé jsou vhodnější spíše do města, jiné obstojí i v horším terénu, záleží hlavně na kolečkách a odpružení (Ze zdroje: Kocarky-nejlepsi.cz).

Sportovní kočárek dítě používá mnohem déle než první hluboký. Je tedy dobré dát si při jeho výběru obzvlášť záležet, aby nebylo jeho používání spíš utrpením. Jedno ze stěžejních kritérií výběru je hmotnost, je také dobré zaměřit se na nosnost. Některé děti dosáhnou 15 kg mnohem dříve než ve třech letech, dá se předpokládat, že kočárek unese i těžší dítě, ale nedoporučujeme na to zcela spoléhat.

Dvojkombinace a trojkombinace

Kombinovaný kočárek provází dítě od narození až do předškolního věku. Sestává z podvozku, na který je možné připevnit hlubokou korbičku, sportovní sedátko a často i autosedačku. Na základě počtu těchto komponentů pak mluvíme o dvojkombinaci hluboké korbičky a sportovního sedátka, nebo trojkombinaci korbičky, sedátka a autosedačky. Korbička a autosedačka se zpravidla dají použít i k přenášení dítěte. Odpadnou tak starosti s jeho buzením a přendáváním.

Ze tří základních typů kočárků je kombinovaný ten nejuniverzálnější a nejdéle použitelný. Svou variabilitou se přizpůsobí dítěti podle toho, jak roste a přibývá na váze. Většinou je pořízení kombinovaného kočárku levnější než kupování dvou kočárků a případně ještě autosedačky. Pozor si ovšem dejte na rozměry hluboké korbičky, většinou nebývá největší a dítě z ní tak rychle vyroste. Nevýhodou kombinovaných kočárků může být také vyšší hmotnost.

Sourozenecký kočárek

V sourozeneckém kočárku můžete vozit dvě děti současně, vedle sebe nebo za sebou. Takový kočárek je vhodný pro dvojčata i mladší a starší dítě. Výhodou je, že s dvěma dětmi může ven vyrazit pouze jeden člověk. Manipulace s kočárkem ovšem není nejlehčí, zejména při cestování hromadnou dopravou. Logicky nepatří ani k nejlehčím a nejlevnějším variantám.

Speciální kočárky

Zejména sportovním nadšencům mohou přijít vhod další typy kočárků, například kočárek na běhání (nebo in-line brusle), popřípadě kočárek/vozík, který lze připevnit za kolo. Tyto formy kočárků mají aerodynamičtější tvar a dítě je v nich zpravidla chráněné síťkou. Dětským cyklovozíkům jsme dokonce věnovali samostatné srovnání, jehož součástí je i článek Jak vybrat cyklovozík.

Konstrukce

Celkové provedení kočárku ovlivňuje, jak dobře se vám s ním bude manipulovat. Aby byl pojezd kočárku co nejhladší, skládání co nejjednodušší a abyste se nemuseli  při procházkách hrbit, je potřeba, aby jeho konstrukce splňovala některá kritéria.

Kola, odpružení

Pro komfortní jízdu je vždy lepší, aby byl kočárek odpružený. Vyhnete se tak nepříjemnému drncání a poskakování na nerovném terénu. Většinou jsou více odpružené klasické hluboké kočárky, u kombinovaných a sportovních kočárků se dočkáte spíše menšího odpružení. Oproti hlubokým kočárkům se tak do jisté míry budete muset vzdát „houpání“. Některé dražší modely umožňují míru odpružení nastavit.

Co se týče kol, v jejich případě záleží zejména na tom, v jakých podmínkách se budete pohybovat. Na asfalt a chodníky ve městě si vystačíte s plastovými kolečky. Do přírody, parků a horšího terénu doporučujeme nafukovací nebo terénní kola s větším průměrem. Nevýhodou nafukovacích kol je riziko píchnutí. Oproti plastovým kolečkům jsou ale komfortnější a odolnější. Subtilnější náhradou nafukovacích kol jsou kolečka gelová, která také zajistí měkkou jízdu, nehrozí ale jejich propíchnutí.

Pro snazší manipulaci s kočárkem jsou výhodnější přední otočná kola, většinou mají také možnost aretace. Tu využijete třeba při rychlejší chůzi nebo běhu, kdy se vám bude kočárek lépe držet v přímém směru. Co se počtu koleček týče, na výběr máte ze tří nebo čtyř. Se čtyřkolovou verzí se setkáte častěji a většinou je považovaná za stabilnější, někteří rodiče ale nedají dopustit na tříkolky a chválí si jejich snadnou ovladatelnost.

Možnosti nastavení a polohování

Ne každý rodič je stejně vysoký a ne každé dítě chce stále sedět ve stejné poloze. Proto je dobré, když má kočárek co nejvíce možností polohování a dalšího přizpůsobení individuálním požadavkům.

  • Polohovatelné opěrky – U lepších sportovních kočárků je vždy polohovatelná opěrka zad dítěte, u velké části je možné nastavit i opěrku nohou. Díky tomu můžete dítěti sedačku například sklopit, když si chce zdřímnout. Polohovatelnou opěrku hlavičky mají také některé hluboké korbičky.
  • Nastavitelná rukojeť – Tu zase ocení hlavně rodiče. Hodí se zejména, pokud se v obsluze kočárku střídat několik různě vysokých lidí, jedna výška rukojeti nemusí být stoprocentně pohodlná všem.

Změna směru sezení

Mezi rodiči je populární u kočárků otočná sedačka, popřípadě přehazovací rukojeť. Ta umožňuje dítěti sedět jak po směru, tak proti směru jízdy. Sezení proti směru jízdy má dvě výhody, zaprvé přímý vizuální kontakt s dítětem a za druhé, v případě horšího počasí není dítě tolik vystavené chladnému větru.

Po směru jízdy na druhou stranu rády sedí starší děti, které se chtějí již více dívat kolem sebe. Ačkoliv je tato funkce užitečná, není zcela nezbytná. Valná většina kočárků má v boudičce dostatečně velký průhled pro kontrolu dítěte. Před větrem jej zase ochrání stříška, například v kombinaci s nánožníkem kočárku.

Hmotnost a nosnost

Kolik kočárek váží, pocítíte zejména při jeho vynášení do schodů nebo třeba do autobusu. Pokud víte, že se nevyhnete častému přenášení kočárku, určitě volte ty s co nejnižší hmotností. Při transportu do třetího patra oceníte každé kilo dolů. Většinou musíte k váze kočárku připočíst i váhu dítěte v něm.

Běžná hmotnost kočárku se pohybuje okolo 10 – 13 kg. Například u sportovních kočárků je možné najít i modely lehčí než 8 kg nebo naopak narazit na kočárky vážící až 15 kg. Pro někoho není vysoká hmotnost problém, ale většinou je výhodnější koupit lehčí kočárek, pro všechny případy.

U hlubokých kočárků pro novorozence není potřeba se maximální nosností nijak zvlášť zabývat. Ta přichází na řadu při hledání kombinovaného nebo sportovního kočárku. Běžná je nosnost do 15 kg, některé modely vydrží i 20 a více kg. Obecně jsou kočárky vhodné pro děti do tří nebo čtyř let. Je vždy lepší kupovat vyšší nosnost než nižší, růst dítěte se nedá dopředu zcela přesně odhadnout.

Skladnost

Skládání kočárku se nevyhnete zejména při používání auta, složený kočárek také zabírá méně místa doma. Je proto dobré podívat se na rozměry jak rozloženého, tak složeného kočárku, a porovnat je s vašimi možnostmi, například co se místa v kufru týče.

Většinu kočárků je dnes možné složit velmi jednoduše, často pouze jednou rukou. Výhodou jsou také pojistky proti náhodnému složení nebo rozložení kočárku. Sportovní kočárky se skládají buď i se sedačkou, nebo je možné sedačku odepnout a využít například k přenesení dítěte.

Postup při skládání kočárku

Pokud často cestujete autem, budou se vám hodit rychloodnímatelná kola, která usnadňují uložení podvozku kočárku do kufru auta. Hodit se budou také pokud máte málo místa na skladování kočárku doma.

Bezpečnost

Kočárek není zrovna malá investice a převážíte v něm to nejcennější, co máte. Snaha zajistit co nejvyšší bezpečnost vašeho dítěte i samotného kočárku by tak měla být samozřejmostí. Poslouží vám k tomu nejen prvky, které jsou dnes u kočárků samozřejmostí, jako například brzda či bezpečnostní pás, ale také pomůcky, které můžete dokoupit, například zámek nebo GPS lokátor.

Brzdy

U všech kvalitních kočárků se dají standardně zabrzdit kolečka. U zadní brzdy dnes můžete vybírat mezi stále populárnější kolébkovou brzdou, nebo brzdou klasickou. Obě se sice ovládají nohou, ovšem kolébkovou brzdu zabrzdíte i odbrzdíte podrážkou boty, zatímco u klasické brzdy musíte odbržďovat špičkou boty, a ta se tak může zbytečně poškodit.

Kočárek doporučujeme zabrzdit vždy, když zrovna stojí, a také když měníte korbičku. U sportovních kočárků není od věci zvážit i ruční brzdu na rukojeti kočárku, která umožní rychle reagovat, což je u trochu větších dětí vždy výhoda. Využijete ji k přibrzdění nejvíc při sportu, ať už běhu, nebe třeba jízdě na in-line bruslích. Přijde vhod i při klasické chůzi z kopce, pokud máte třeba trochu těžší kočárek.

Důležité také je, aby brzda nebyla v dosahu dítěte a mohl ji ovládat pouze rodič, na to ale naštěstí výrobci zpravidla pamatují.

Bezpečnostní pás a madlo

Dalším bezpečnostním opatřením, které by nemělo u sportovních kočárků chybět, je pětibodový bezpečnostní pás, díky kterému dítě z kočárku nevypadne. Ten by měl být u každé sportovní sedačky samozřejmostí. Často bývá doplněný také odnímatelným bezpečnostním madlem.

Výhodou je u tohoto madla pratelný potah, dítě jej velmi snadno upatlá a ožužlá. Pozor na polstrování madla, mělo by být dostatečně odolné například proti ukousnutí. Brzdy a pásy kočárku je dobré před každou jízdou zkontrolovat.

Zámek

Málokdo dnes nechá bez dozoru nezamčené kolo, proč tedy takto nechávat kočárek? Zámek na kočárky se od toho na kola příliš neliší, musí mít jen dostatečně dlouhé lanko. Populárnější jsou varianty s číselným zámkem, ke kterým nemusíte hledat klíče. Zámek vám přijde vhod před obchodem, v parku nebo třeba při uskladňování kočárku ve společných prostorách. Zejména při dlouhodobějším skladování kočárku se hodí zainvestovat i do podlahového nebo nástěnného kotvení.

Lokátor

Kočárek můžete poměrně levně opatřit GPS lokátorem, existují také náramky s lokátorem, které můžete navléct přímo dítěti. Nikdo si nechce představovat situaci, kdy se kočárek s dítětem ztratí, v takových chvílích ale může být GPS lokátor nedocenitelnou výhodou.

Normy

Pokud chcete mít ohledně bezpečnosti kočárku jistotu, zaměřte se na bezpečnostní normy, které by měl kvalitní kočárek splňovat. V první řadě je to evropská norma ČSN EN 1888-1, která v roce 2019 nahradila normu ČSN EN 1888 a specifikuje bezpečnostní požadavky na dětské kočárky.

Častým problémem při testech bezpečnosti kočárků (stejně tak autosedaček) jsou zejména nebezpečné látky, například potenciálně karcinogenní polycyklické aromatické uhlovodíky nebo ftaláty, které způsobují celou řadu zdravotních problémů a děti jsou na ně více citlivé.

Vybavení

Při výběru kočárku není od věci zaměřit se také na vybavení a variabilitu modelu. Tyto záležitosti sice nejsou prioritní, ale mohou vám značně usnadnit život a zpříjemnit výlety s novým kočárkem.

Autosedačka

Samozřejmě je možné oba produkty, kočárek i autosedačku, zakoupit zvlášť. Pokud ale jedete například na nákup, určitě nejednou oceníte možnost připnout autosedačku přímo k podvozku kočárku, a nebudit tak spící dítě přendáváním do korbičky a zpět.

Autosedačku najdete u kočárků v trojkombinaci, u těch v dvojkombinaci je často možnost dokoupit adaptér a k tomu vyhovující autosedačku. To je možné například i u některých sportovních kočárků. A pokud vás zajímá, jak autosedačku vybrat, můžete si přečíst také náš článek věnovaný autosedačkám.

Ochrana proti nepřízni počasí

Kočárek by měl být připravený na vycházky v jakémkoliv počasí, s tím mu můžou pomoci některé doplňky:

  • Nánožník – Teplý návlek, který se připíná na kočárek a chrání dítě před chladem a nepříjemným počasím. Využívá se jak u hluboké, tak sportovní korbičky. U některých kočárků se v základní výbavě neobjevuje, v případě zájmu ale není problém jej dokoupit, nebo nahradit teplým fusakem.
  • Pláštěnka
  • Moskytiéra – Využijete ji hlavně na jaře a v létě, kdy chrání dítě před obtěžujícím hmyzem.
  • Ventilace – Pro pohodlí dítěte, zejména v horkých letních dnech, je dobré, když je stříška kočárku vybavená ventilačním otvorem. Některé modely mají navíc ventilaci také vespod korbičky.

Úložné prostory

Málokdo vyráží na vycházky s kočárkem nalehko, většinou je potřeba přibalit různé hračky, pití, svačinu,  kapesníky a další nezbytnosti. Proto je vždy výhodou, když má kočárek integrované úložné prostory, díky kterým nemusíte ještě tahat tašku navíc.

  • Nákupní košík – Košík ve spodní části kočárku dnes najdete prakticky u všech modelů. Je dobré si zkontrolovat jeho nosnost.
  • Přebalovací taška – Některé kočárky mají navíc i tašku, kterou je možné upevnit na rukojeť kočárku. Taška navíc je vždy výhodná, přebalovací potřeby miminka je stejně nutné mít vždy s sebou a takto je možné mít tašku sladěnou a kompatibilní s kočárkem.
  • Kapsy a přihrádky – Občas můžete narazit také na kapsu ve stříšce kočárku apod.

Další příslušenství

Ve výbavě kočárku se může objevit další libovolné příslušenství. Je to například stojan na hlubokou korbičku, podložka na hraní pro dítě atd. U sportovních kočárků můžete narazit na tácky nebo držáky na pití. Záleží na vašich potřebách a preferencích, jaké příslušenství budete vyhledávat. Vše se dá případně ke kočárkům dokoupit, ovšem, stejně jako v případě tašky, je příjemné kupovat vše při jednom.

A aby bylo vašemu miminku v kočárku teplo, doporučujeme se také podívat na článek Jak vybrat zavinovačku.

Zkušenosti uživatelů

Pokud si i přes všechny naše rady nebudete jisti výběrem konkrétního kočárku, mohou vám pomoci názory a recenze přímo uživatelů kočárků. Recenze můžete najít například na Heureka.cz nebo na webu eMimino.cz, kde je poměrně rozsáhlý katalog kočárků s hodnoceními přímo od jeho uživatelek.

Užitečným nástrojem při výběru jsou také videa, volně dostupná například na Youtube. Tam najdete nejen videorecenze uživatelů, ale také různé návody, jak kočárek složit či jak jej udržovat, nebo dokonce praktické ukázky, jak kočárek jezdí apod.

Cena

Dobrý kočárek seženete již kolem 5 000 Kč, naopak některé modely vás mohou vyjít na více než 30 000 Kč. Pojďme se tedy podívat, s jakou investicí byste měli při pořizování kočárku počítat a co za své peníze můžete očekávat.

Do 5 000 Kč

V cenové hladině do 5 000 Kč seženete základní verze hlubokých, sportovních i kombinovaných kočárků. Do 2 000 Kč můžete úspěšně pořídit golfový kočárek, kolem 5 000 Kč většinu ostatních. I v této cenové hladině můžete najít dobré kočárky, nedá se od nich ale očekávat moc, co se týče výbavy, popřípadě variability.

Od 5 000 Kč do 10 000 Kč

V kategorii od pěti do deseti tisíc si pravděpodobně vybere největší množství rodičů. Kočárky v této kategorii jsou nejprodávanější a poskytnou už slušnou výbavu a kvalitní provedení, zejména v případě sportovních nebo hlubokých modelů. Kombinované kočárky v této kategorii patří k nejoblíbenějším, pro opravdu vychytaný set ale budete muset sáhnout ještě o cenovku výše. V této cenové hladině také začínají sourozenecké kočárky.

Od 10 000 Kč do 20 000 Kč

Pokud hledáte kočárek se stylovým zpracováním a bohatou výbavou, pravděpodobně si nejlépe vyberete z modelů, které stojí od deseti do dvaceti tisíc. Už na spodní hranici tohoto cenového rozmezí můžete najít velmi dobré modely, které vám budou ve všech směrech vyhovovat.

Nad 20 000 Kč

Jestliže jste ochotní investovat do kočárku více než dvacet tisíc korun, můžete se těšit na značkové modely s luxusním provedením a bohatou výbavou. V této kategorii je nejlepší pořizovat rovnou kombinované kočárky, které se finančně nejvíce vyplatí.

Údržba

Aby vám kočárek dobře sloužil několik let, je potřeba dodržet pár základních pravidel pro jeho udržování (Zdroj: wikiHow Mom).

  • Kola – Kolečka je vhodné pravidelně promazávat pro zachování jejich životnosti. K tomu dobře poslouží silikonová nebo teflonová maziva, vyhněte se přípravkům na bázi oleje nebo vazelíny, na které se lepí nečistoty. Nafukovací kolečka by se neměla přefukovat, doporučovaná hodnota je 0,6 bar pro přední kola a 0,8 bar pro zadní kola. Samozřejmostí je pravidelné očištění koleček od zaseknutých kamínků a dalších nečistot.
  • Konstrukce – Stejně jako kola kočárku, i další pohyblivé části konstrukce si zaslouží jednou za čas promazat, aby nedocházelo k vrzání a zadrhávání. Stejně tak je třeba kontrolovat a dotahovat šrouby. Celý kočárek je potom vhodné skladovat na suchém místě a při návratu z venku je potřeba jej očistit, popřípadě osušit.
  • Textilní části – Potahy, tašky a další látkové části kočárku je zpravidla možné prát v pračce nebo očistit vlhkým hadříkem, kožené části můžete naimpregnovat vhodným přípravkem (pamatujte ale na to, že například bezpečnostní madlo děti velmi často ožužlávají). Ideální je používat přípravky, ve kterých perete dětské oblečení, tedy hypoalergenní, nedráždivé a bez obsahu bělidla.

Procházky s více dětmi

Každý rodič s více dětmi ví, jak mohou být procházky s kočárkem a větším dítětem náročné. Máme proto pro vás několik tipů na praktické doplňky ke kočárku, které vám pomohou vycházky s více dětmi lépe zorganizovat.

  • Stupátko ke kočárku – Tzv. skejt se umisťuje z řídítkové strany kočárku a větší dítě tak můžete ve stoje převážet zároveň s miminkem.
  • Očko k držení – Připevňuje se na kočárek a dítě se jej může držet, zatímco rodiči zůstanou volné ruce na ovládání kočárku.
  • Motorka/odrážedlo – Jde pravděpodobně o nejčastější řešení při procházkách s kočárkem a větším dítětem, má ovšem i své nevýhody. Vzhledem k tomu, že není odrážedlo ke kočárku nijak připevněné, může dítě rodiči ujíždět. Někdy se také děti odrážením rychle unaví a rodič tak má plné ruce práce nejen s dětmi, ale i s odrážedlem.

Často kladené otázky ke kočárkům

Jak vybrat kočárek?

Na začátku výběru je potřeba zvážit, zda je pro vás vhodnou variantou hluboký, sportovní nebo kombinovaný kočárek. Poté je vhodné zvolit kola a konstrukci odpovídající terénu, ať už se budete pohybovat ve městě nebo v přírodě. Zvažte nosnost, ale i hmotnost kočárku, která může znesnadnit jeho přenášení. Nakonec se podívejte také na výbavu, základem jsou bezpečnostní prvky, výhodou jsou různé doplňky do nepříznivého počasí nebo úložné prostory. Nejlepší kočárky najdete v našem srovnání.

Co je to dvojkombinace a trojkombinace?

Kočárek v dvojkombinaci má vyměnitelnou hlubokou korbičku pro novorozeně a sportovní sedátko pro větší děti. Trojkombinace je doplněná ještě o autosedačku. Tyto a další typy kočárků podrobněji rozebíráme zde.

Jaké bezpečnostní prvky by měl kočárek mít?

Základem je brzda, u sportovního sedátka bezpečnostní pás, navíc kočárek mívá třeba reflexní a další prvky. Se zabezpečením dítěte i samotného kočárku vám poradí tato kapitola.

Jaké jsou nejlepší kočárky do horšího terénu?

Zda je kočárek vhodný do města nebo do terénu rozhodují především jeho kola. Na výlety do přírody jsou vhodná větší nafukovací, pěnová nebo terénní kola. S plastovými kolečky si vystačíte spíše jen ve městě. Více se o kolech a odpružení dozvíte v kapitole věnované konstrukci kočárku.

Testoval kočárky dTest?

Mezi produkty otestovanými časopisem dTest najdete kombinované, sportovní i golfové kočárky, a dokonce i modely pro dvojčata a sourozence. U kočárků byla otestována například náročnost manipulace, funkčnost brzd, možnosti polohování a skládání či pratelnost potahu. Z různých dalších relevantních testů vycházíme i při tvorbě našeho srovnání produktů.

Eliška Srncová je seniorní redaktorkou a kočárky se zabývá už více než tři roky. Díky tomu si udržuje přehled o různých provedeních kočárků a jejich vlastnostech. Poradí vám, který kočárek vybrat do města či do přírody, jak velkou korbičku zvolit nebo třeba jakou nosnost vyžadovat. Kromě kočárků se věnuje také například autosedačkám, cyklosedačkám a dalším potřebám pro děti.

Diskuze, poradna a vaše zkušenosti

Zeptejte se na cokoliv a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Pokud potřebujete odpověď co nejdříve, napište na facebook skupinu, kde radí i další uživatelé a odborníci.

Jsou lepší kočárky se třemi nebo čtyřmi kolečky? Slyšela jsem, že tříkolky jsou nestabilní…

Marcela Chytková

Dobrý den, nedá se říct, že by jedna varianta byla lepší, obojí má své příznivce a odpůrce. U tříkolek si většinou uživatelé chválí snadné ovládání a pokud jde o kvalitní kočárek, měl by být i stabilní. Někteří rodiče ale na čtyři kola nedají dopustit. Ideální je zkusit si ovládání kočárku, třeba u známých nebo v obchodě, abyste věděla, s čím se vám lépe manipuluje.

Eliška Srncová, redaktor

Položte dotaz

Odpovědět na dotaz

Nenašli jste v diskuzi odpověď? Zeptejte se a naše redakce na praktické a zajímavé dotazy najde odpověď.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.3 z 68 hlasů