Porovnávací test nejlepších kočárků 2018
& Jak vybrat kočárek

Poslední aktualizace: 17.1. 2018

Naše doporučení nejlepších kočárků dle typu

Sportovní kočárky

Dvojkombinace

Trojkombinace

Doporučujeme:

Peg-Pérego Book Cross Completo 2017

Doporučujeme:

DorJan Prestige Basic Comfort 2017

Doporučujeme:

CAM Dinamico Premium 2018

Orientační cena:
11 000 Kč

Přečíst recenzi

Orientační cena:
11 700 Kč

Přečíst recenzi

Orientační cena:
20 000 Kč

Přečíst recenzi

V našem výběru nejlepších kočárků jsme se zaměřili na kombinované a sportovní kočárky, kombinované modely jsme rozdělili na dvojkombinace a trojkombinace, jejichž součástí je i autosedačka. Do našeho výběru jsme nezařadili hluboké kočárky. Ty mají samozřejmě své příznivce, ale dítěti vystačí většinou jen od narození do šesti měsíců. Zpravidla je tak ekonomičtější a snazší pořídit rovnou kombinovaný kočárek, který bude dítěti sloužit až do tří let.

Jak pro kombinované, tak pro sportovní varianty je poměrně důležitá hmotnost kočárku, která vám může zkomplikovat manipulaci. Dobré je podívat se také na nosnost kočárku. Většina modelů měla klasickou nosnost, takže se nemusíte bát koupě žádného z nich. Některé ale měly nosnost i nadstandardní, na ty se můžete zaměřit, pokud máte obavu, že by dítě kočárku příliš brzy odrostlo.

Další zásadní faktor výběru jsou kola kočárku. Pro pohodlnější pohyb po městě, nebo i v přírodě, jsou vždy lepší kola nafukovací nebo terénní. U sportovních kočárků občas narazíme i na plastová kola, ty se ale hodí opravdu jen do města, proto tyto modely dostaly méně bodů. Zaměřili jsme se také na variabilitu kočárku, tedy co vše si můžete nastavit a přizpůsobit podle svých potřeb. Samozřejmostí byl také bezpečnostní pás u sportovních variant. Dorbností, přesto užitečnou, je další příslušenství, jako je taška na madlo, pláštěnka nebo třeba moskytiéra.


Výběr nejlepších kočárků podle typu

V každé konkrétní kategorii jsme pro vás vybrali "TOP produkt" – produkt, který v dané kategorii nabízí to nejlepší, produkt "Cena/výkon" - výrobek, který je v dané kategorii stále velmi dobrý a přitom je levnější než TOP produkt. Poslední v nabídce je "Dostupná varianta", což je stále kvalitní a spolehlivý kočárek, ale zároveň je nejlevnější v našem výběru.

Varianta výběru Vzhled Nejlepší kočárky Klady
vzhledem ke kategorii
Zápory
vzhledem ke kategorii
Orientační cena Aktuální cena
0.

TOP produkt

Sportovní kočárky

Peg-Pérego Book Cross Completo 2017

Přečíst recenzi

Ruční brzda

Vyšší cena

11 000 Kč

1.

Cena/výkon

Sportovní kočárky

Britax B-Motion 3 2017

Přečíst recenzi

Velký důraz na bezpečnost

Opěrka nohou není nastavitelná

6 600 Kč

2.

Dostupná varianta

Sportovní kočárky

Caretero Golf Alfa 2016

Přečíst recenzi

Cena, Okénko ve stříšce

Podnožník není polohovatelný, Rukojeti nejsou výškově nastavitelné

1 300 Kč

3.

TOP produkt

Dvojkombinace

DorJan Prestige Basic Comfort 2017

Přečíst recenzi

Prostorná korbička, Dobrá výbava

Vyšší hmotnost

11 700 Kč

4.

Cena/výkon

Dvojkombinace

Raf-pol White Lux 2016

Přečíst recenzi

Variabilita

Vyšší hmotnost

6 600 Kč

5.

Dostupná varianta

Dvojkombinace

TecTake 3v1

Přečíst recenzi

Cena, Vysoká nosnost

Menší hluboká korbička

4 600 Kč

6.

TOP produkt

Trojkombinace

CAM Dinamico Premium 2018

Přečíst recenzi

Velmi variabilní, Pojistka proti samovolnému složení

Chybí moskytiéra

20 000 Kč

7.

Cena/výkon

Trojkombinace

X-lander XA 2017 set

Přečíst recenzi

Velká kola

Chybí pláštěnka a moskytiéra

10 000 Kč

8.

Dostupná varianta

Trojkombinace

Kunert VIP 2013

Přečíst recenzi

Cena, Dobrá výbava

Přední kola nejsou otočná

4 500 Kč

Základní parametry nejlepších kočárků

Údaj

Peg-Pérego Book Cross Completo 2017

Britax B-Motion 3 2017

Caretero Golf Alfa 2016

DorJan Prestige Basic Comfort 2017

Raf-pol White Lux 2016

TecTake 3v1

CAM Dinamico Premium 2018

X-lander XA 2017 set

Kunert VIP 2013

Výrobce

Peg-Pérego

Britax

Caretero

DorJan

Raf-pol

TecTake

CAM

X-lander

Kunert

Nosnost (kg)

15

17

15

20

15

15

15

Kola

terénní

nafukovací

plastová

nafukovací

nafukovací

nafukovací

pěnová/nafukovací

nafukovací

pěnová

Přední zatáčecí kola

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ne

Aretace předních kol

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ne

Odpružení

ano

ano

ne

ano

ano

Neuvedeno

ano

ano

ano

Brzda

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ano

Upevnění po i proti směru jízdy

ano

ano

ano

ano

ne

ano

Nastavitelná opěrka zad

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ano

Nastavitelný podnožník

ano

ne

ne

ano

ano

ne

ano

ano

ano

Nastavitelná výška rukojeti

ano

ano

ne

ano

ano

ano

ano

ano

ano

Přenosná korbička

ano

ano

ano

ano

ano

taška

Bezpečnostní pás

pětibodový

pětibodový

pětibodový

pětibodový

pětibodový

pětibodový

pětibodový

pětibodový

pětibodový

Bezpečnostní madlo

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ano

Příslušenství a rozměry kočárků

Údaj

Peg-Pérego Book Cross Completo 2017

Britax B-Motion 3 2017

Caretero Golf Alfa 2016

DorJan Prestige Basic Comfort 2017

Raf-pol White Lux 2016

TecTake 3v1

CAM Dinamico Premium 2018

X-lander XA 2017 set

Kunert VIP 2013

Nákupní košík

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ano

Taška na rukojeť

ne

ne

ne

ano

ano

ne

ano

ano

ano

Nánožník

ano

ne

ne

ano

ano

ano

ano

ano

ano

Pláštěnka

ano

ne

ne

ano

ano

ano

ano

ne

ano

Moskytiéra

ne

ne

ne

ano

ano

ano

ne

ne

ano

Rozměry hluboké korbičky (š/d/v-cm)

35/85/20

36/80/20

35/74/20

31/75/21

85/37/20

Rozměry sportovního sedátka (š/d/v-cm)

26/22/45

34/26/48

32/21/48

Rozměry složeného kočárku (š/d/v-cm)

63/46,5/91,8

58/70/35

28/112/28

60/91/32

60/85/40

59,5/97/25

69/77/37

61/90/47

60/84/43

Rozměry rozloženého kočárku (š/d/v-cm)

63/114/107

58/105/105

45/66/103

60/115/95

59/108/111

69/103/106

61/111/117

Hmotnost (kg)

10

11

5,5

15

16

10

13

14

15

Jak vybrat kočárek

1. Typy kočárků

2. Kola, odpružení

3. Hmotnost

4. Nosnost

5. Skladnost

6. Autosedačka

7. Bezpečnost

8. Vybavení

9. Cena

Kočárek je nezbytnou výbavou pro každé malé dítě. Některé kočárky jsou vhodné už pro novorozence, jiné budou vyhovovat až trochu starším dětem. Na co se u kočárku zaměřit? Jaká by měla být jeho nosnost, nakolik hraje roli hmotnost a co je to trojkombinace? To vše a další informace jsme pro vás zpracovali a sepsali spolu s recenzemi kočárků. Recenze kočárků naleznete na samostatných stránkách.

Na co se při výběru zaměřit?

V první řadě je nutné zvážit některé individuální potřeby a na základě toho vybrat nejlepší kočárek právě pro vás. Před samotným výběrem si tedy zodpovězte tyto otázky:

  • V jakém terénu se budete s kočárkem pohybovat? (Podle toho vybrat kola)
  • Jak často bude dítě jezdit autem/hromadnou dopravou? (Zvážit modely s autosedačkou, zaměřit se na skladnost a hmotnost kočárku)
  • Budete s kočárkem chodit na delší procházky/nákupy? Kolik s sebou potřebujete věcí? (Některé kočárky mají kromě nákupního koše i tašku, která se připevňuje na madlo)

1. Typy kočárků

Při výběru kočárku je v první řadě důležité myslet na správný vývoj dítěte a také na to, jak dlouho bude kočárek použitelný. Kočárky můžeme rozdělit na čtyři základní typy:

  • Hluboký kočárek
  • Sportovní kočárek
  • Kombinovaný kočárek
  • Sourozenecký kočárek

Novorozená miminka by měla mít korbičku s vodorovným dnem, které je důležité pro správný vývoj páteře. Dítě, které si již sedá, můžete začít vozit v sportovním kočárku. Některé sportovní kočárky mají sedačku sklopnou do vodorovné polohy a teoreticky jsou tak použitelné již od narození, záleží ale na vašem uvážení, zda je takové řešení podle vás pro dítě optimální. Dítě narozené v zimě by mělo mít určitě první měsíce života k dispozici hlubokou korbičku. Pro letní měsíce už můžete zvážit i využití sklopného sportovního kočárku.

Hluboký kočárek

Klasická hluboká korbička na houpacím podvozku je nejlepší volbou pro novorozence. Většinou dítěti vydrží do šesti až osmi měsíců, kdy už je na hluboký kočárek buď příliš velké, nebo si samo začíná sedat a různě se v kočárku vrtět. S delší dobou používání se nedá počítat, na druhou stranu se ale hluboké kočárky dají docela úspěšně prodat.

Sportovní kočárek

Sportovní kočárek se hodí pro děti od šesti měsíců do tří až čtyř let. Většinou se dá polohovat jak opěrka zad, tak nožiček, pro co největší pohodlí a bezpečí dítěte. Některé jsou vhodnější spíše do města, jiné obstojí i v horším terénu, záleží hlavně na kolečkách a odpružení. Sportovní kočárek dítě používá mnohem déle, než první hluboký. Je tedy dobré dát si při jeho výběru obzvlášť záležet, aby nebylo jeho používání spíš utrpením. Jedno ze stěžejních kritérií výběru je hmotnost, je také dobré zaměřit se na nosnost. Některé děti dosáhnou 15 kg mnohem dříve, než ve třech letech, dá se předpokládat, že kočárek unese i těžší dítě, ale nedoporučujeme na to zcela spoléhat.

Kombinovaný kočárek

Kombinovaný kočárek provází dítě od narození až do školkového věku. Sestává z podvozku, na který je možné připevnit hlubokou korbičku, sportovní sedátko a často i autosedačku. Na základě počtu těchto komponentů pak mluvíme o dvojkombinaci hluboké korbičky a sportovního sedátka, nebo trojkombinaci korbičky, sedátka a autosedačky. Korbička a autosedačka se zpravidla dají použít i k přenášení dítěte. Odpadnou tak starosti s jeho buzením a přendáváním.

Ze tří základních typů kočárků je nejuniverzálnější a nejdéle použitelný. Svou variabilitou se přizpůsobí dítěti podle toho, jak roste a přibývá na váze. Většinou je pořízení kombinovaného kočárku levnější, než kupování dvou kočárků a případně ještě autosedačky. Pozor si ovšem dejte na rozměry hluboké korbičky, většinou nebývá největší a dítě z ní tak rychle vyroste. Nevýhodou kombinovaných kočárků může být také vyšší hmotnost.

Sourozenecký kočárek

V sourozeneckém kočárku můžete vozit dvě děti současně, vedle sebe nebo za sebou. Takový kočárek je vhodný pro dvojčata i mladší a starší dítě. Výhodou je, že s dvěma dětmi může ven vyrazit pouze jeden člověk. Manipulace s kočárkem ovšem není nejlehčí, zejména při cestování hromadnou dopravou. Logicky nepatří ani k nejlehčím a nejlevnějším variantám.


2. Kola, odpružení

Pro komfortní jízdu je vždy lepší, aby byl kočárek odpružený. Vyhnete se tak nepříjemnému drncání a poskakování na nerovném terénu. Většinou jsou více odpružené klasické hluboké kočárky, u kombinovaných a sportovních kočárků se dočkáte spíše menšího odpružení. Oproti hlubokým kočárkům se tak do jisté míry budete muset vzdát "houpání".

Co se týče kol, v jejich případě záleží zejména na tom, v jakých podmínkách se budete pohybovat. Na asfalt a chodníky ve městě si vystačíte s plastovými kolečky. Do přírody, parků a horšího terénu doporučujeme nafukovací nebo terénní kola s větším průměrem. Nevýhodou nafukovacích kol je riziko píchnutí. Oproti plastovým kolečkům jsou ale komfortnější a odolnější.

Pro snazší manipulaci s kočárkem jsou výhodnější přední otočná kola, většinou mají také možnost aretace. Tu využijete třeba při rychlejší chůzi nebo běhu, kdy se vám bude kočárek lépe držet v přímém směru.

Pokud často cestujete autem, budou se vám hodit rychloodnímatelná kola, která usnadňují uložení podvozku kočárku do kufru auta. Hodit se budou také pokud máte málo místa na skladování kočárku doma.

Tip: Kolečka je vhodné pravidelně promazávat pro zachování jejich životnosti. K tomu dobře poslouží silikonová nebo teflonová maziva, vyhněte se přípravkům na bázi oleje nebo vazelíny, na které se lepí nečistoty.


3. Hmotnost

Kolik kočárek váží, pocítíte zejména při jeho vynášení do schodů nebo třeba do autobusu. Pokud víte, že se nevyhnete častému přenášení kočárku, určitě volte ty s co nejnižší hmotností. Při transportu do třetího patra oceníte každé kilo dolů. Většinou musíte k váze kočárku připočíst i váhu dítěte v něm. Běžná hmotnost kočárku se pohybuje okolo 10 – 13 kg. Například u sportovních kočárků je možné najít i modely lehčí než 8 kg nebo naopak narazit na kočárky vážící až 15 kg. Pro někoho není vysoká hmotnost problém, ale většinou je výhodnější koupit lehčí kočárek, pro všechny případy.


4. Nosnost

U hlubokých kočárků pro novorozence není potřeba se maximální nosností nijak zvlášť zabývat. Ta přichází na řadu při hledání kombinovaného nebo sportovního kočárku. Běžná je nosnost do 15 kg, některé modely vydrží i 20 a více kg. Obecně jsou kočárky vhodné pro děti do tří nebo čtyř let. Je vždy lepší kupovat vyšší nosnost, než nižší, růst dítěte se nedá dopředu zcela přesně odhadnout.


5. Skladnost

Skládání kočárku se nevyhnete zejména při používání auta, složený kočárek také zabírá méně místa doma. Je proto dobré podívat se na rozměry jak rozloženého, tak složeného kočárku, a porovnat je s vašimi možnostmi, například co se místa v kufru týče. Většinu kočárků je dnes možné složit velmi jednoduše, často pouze jednou rukou. Sportovní kočárky se skládají buď i se sedačkou, nebo je možné sedačku odepnout a využít například k přenesení dítěte.


6. Autosedačka

K převozu v autě se váže i další faktor, a to je autosedačka. Samozřejmě je možné oba produkty, kočárek i autosedačku, zakoupit zvlášť. Pokud ale jedete například na nákup, určitě nejednou oceníte možnost připnout autosedačku přímo k podvozku kočárku a nebudit tak spící dítě přendáváním do korbičky a zpět. Autosedačku najdete u kočárků s trojkombinací, u těch s dvojkombinací je často možnost dokoupit adaptér a k tomu vyhovující autosedačku. To je možné například i u některých sportovních kočárků. A pokud vás zajímá, jak autosedačku vybrat, můžete si přečíst také náš článek věnovaný autosedačkám.


7. Bezpečnost

U všech kvalitních kočárků se dají standardně zabrzdit kolečka. Kočárek doporučujeme zabrzdit vždy, když zrovna stojí a také když měníte korbičku. U sportovních kočárků není od věci zvážit i ruční brzdu na rukojeti kočárku, která umožní rychle reagovat, což je u trochu větších dětí vždy výhoda. Využijete ji k přibrzdění nejvíc při sportu, ať už běhu, nebe třeba jízdě na in-line bruslích. Přijde vhod i při klasické chůzi z kopce, pokud máte třeba trochu těžší kočárek.

Dalším bezpečnostním opatřením, které by nemělo u sportovních kočárků chybět, je pětibodový bezpečnostní pás, díky kterému dítě z kočárku nevypadne. Ten by měl být u každé sportovní sedačky samozřejmostí. Často bývá doplněný také odnímatelným bezpečnostním madlem. Výhodou je u tohoto madla pratelný potah, dítě jej velmi snadno upatlá a ožužlá. Pozor na polstrování madla, mělo by být dostatečně odolné například proti ukousnutí. Brzdy a pásy kočárku je dobré před každou jízdou zkontrolovat.

Pokud chcete mít ohledně bezpečnosti kočárku jistotu, zaměřte se na bezpečnostní normy, které by mě kvalitní kočárek splňovat. V první řadě je to evropská norma EN 1888, která specifikuje bezpečnostní požadavky na dětské kočárky.


8. Vybavení

Při výběru kočárku není od věci zaměřit se také na vybavení a variabilitu modelu. Tyto záležitosti sice nejsou prioritní, ale mohou vám značně usnadnit život a zpříjemnit výlety s novým kočárkem.

Otočná sedačka

Mezi rodiči je populární u kočárků otočná sedačka, popřípadě přehazovací rukojeť. Ta umožňuje dítěti sedět jak po směru, tak proti směru jízdy. Sezení proti směru jízdy má dvě výhody, zaprvé přímý vizuální kontakt s dítětem a za druhé, v případě horšího počasí není dítě tolik vystavené chladnému větru. Po směru jízdy na druhou stranu rády sedí starší děti, které se chtějí již více dívat kolem sebe. Ačkoliv je tato funkce užitečná, není zcela nezbytná. Valná většina kočárků má v boudičce dostatečně velký průhled pro kontrolu dítěte. Před větrem jej zase ochrání stříška, například v kombinaci s nánožníkem kočárku.

Nánožník

Teplý návlek, který se připíná na kočárek a chrání dítě před chladem a nepříjemným počasím. Využívá se jak u hluboké, tak sportovní korbičky. U některých kočárků se v základní výbavě neobjevuje, v případě zájmu ale není problém jej dokoupit, nebo nahradit teplým fusakem.

Polohovatelné opěrky

U lepších sportovních kočárků je vždy polohovatelná opěrka zad dítěte, u velké části je možné nastavit i opěrku nohou. Díky tomu můžete dítěti sedačku například sklopit, když si chce zdřímnout. Polohovatelnou opěrku hlavičky mají také některé hluboké korbičky.

Nastavitelná rukojeť

Tu zase ocení hlavně rodiče. Hodí se zejména, pokud se v obsluze kočárku střídat několik různě vysokých lidí, jedna výška rukojeti nemusí být stoprocentně pohodlná všem.

Nákupní košík a taška na kočárek

Nákupní košík ve spodní části kočárku dnes najdete prakticky u všech modelů. Některé mají navíc i tašku, kterou je možné upevnit na rukojeť kočárku. Taška navíc je vždy výhodná, přebalovací potřeby miminka je stejně nutné mít vždy s sebou a takto je možné mít tašku sladěnou a kompatibilní s kočárkem.

Další příslušenství

Ve výbavě kočárku se může objevit další libovolné příslušenství. Nejčastěji se jedná o pláštěnky na kočárek, některé mají k sobě i moskytiéru. U sportovních kočárků zase můžete narazit na tácky nebo držáky na pití. Záleží na vašich potřebách a preferencích, jaké příslušenství budete vyhledávat. Vše se dá případně ke kočárkům dokoupit, ovšem, stejně jako v případě tašky, je příjemné kupovat vše při jednom.

Pokud si i přes všechny naše rady nebudete jisti výběrem konkrétního kočárku, mohou vám pomoci názory a recenze přímo uživatelů kočárků. Recenze můžete najít například na Heureka.cz, nebo na webu eMimino.cz, kde je poměrně rozsáhlý katalog kočárků s hodnoceními přímo od jeho uživatelek. Další možností jsou různé weby zaměřené na maminky, kde se můžete o kočárcích dočíst reálné zkušenosti, případně na nich bývají různé tipy na akční ceny nebo výhodné nákupy kočárků, autosedaček a dalších věcí. Jedním z takových webů je například odmaminky.cz.


9. Cena

Dobrý kočárek seženete již kolem 5 000 Kč, naopak některé modely vás mohou vyjít na více než 30 000 Kč. Pojďme se tedy podívat, s jakou investicí byste měli při pořizování kočárku počítat a co za své peníze můžete očekávat.

Do 5 000 Kč

V cenové hladině do 5 000 Kč seženete základní verze hlubokých, sportovních i kombinovaných kočárků. Do 2 000 Kč můžete úspěšně pořídit golfový kočárek, kolem 5 000 Kč většinu ostatních. I v této cenové hladině můžete najít dobré kočárky, nedá se od nich ale očekávat moc, co se týče výbavy, popřípadě variability.

Od 5 000 Kč do 10 000 Kč

V kategorii od pěti do deseti tisíc si pravděpodobně vybere největší množství rodičů. Kočárky v této kategorii už poskytnou slušnou výbavu a kvalitní provedení, zejména v případě sportovních nebo hlubokých modelů. Kombinované kočárky v této kategorii patří k nejoblíbenějším, pro opravdu vychytaný set ale budete muset sáhnout ještě o cenovku výše. V této cenové hladině také začínají sourozenecké kočárky.

Od 10 000 Kč do 20 000 Kč

Pokud hledáte kočárek se stylovým zpracováním a bohatou výbavou, pravděpodobně i nejlépe vyberete z modelů, které stojí od deseti do dvaceti tisíc. Už na spodní hranici tohoto cenového rozmezí můžete najít velmi dobré modely, které vám budou ve všech směrech vyhovovat.

Nad 20 000 Kč

Jestliže jste ochotní investovat do kočárku více než dvacet tisíc korun, můžete se těšit na značkové modely s luxusním provedením a bohatou výbavou. V této kategorii je nejlepší pořizovat rovnou kombinované kočárky, které se finančně nejvíce vyplatí.

Jak vám pomohl tento test? Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Porovnání kočárků
Průměrné hodnocení 4 z 43 hlasů

Ke zlepšování našich služeb využíváme na webu souborů cookie. Používáním webu s tím souhlasíte. Více

Na této stránce používáme cookie ke zkvalitnění webu a možnosti nabídnout jeho uživatelům co nejlepší zobrazení tohoto webu. Cookie může být také použita pro měření návštěvnosti jednotlivých stránek. Pokud budete pokračovat v používání této stránky, souhlasíte s tím.

Zavřít