Menu

Porovnávací test a recenze
nejlepších kočárků

Aktualizováno:
Duben 2021
Autor:
Eliška Srncová
Noordi Sole II 3v1

Vítěz porovnání

Top produkt z trojkombinací

Jaký kočárek vybrat dle srovnání

Přečíst recenzi Orientační cena 7 000 Kč
Přečíst recenzi Orientační cena 17 000 Kč
Přečíst recenzi Orientační cena 19 000 Kč

V našem výběru nejlepších kočárků jsme se zaměřili na kombinované a sportovní kočárky, kombinované modely jsme rozdělili na dvojkombinace a trojkombinace, jejichž součástí je i autosedačka. Do našeho výběru jsme nezařadili hluboké kočárky. Ty mají samozřejmě své příznivce, ale dítěti vystačí většinou jen od narození do šesti měsíců. Zpravidla je tak ekonomičtější a snazší pořídit rovnou kombinovaný kočárek, který bude dítěti sloužit až do tří let.

Jak pro kombinované, tak pro sportovní varianty je poměrně důležitá hmotnost kočárku, která vám může zkomplikovat manipulaci. Dobré je podívat se také na nosnost kočárku. Většina modelů měla klasickou nosnost, takže se nemusíte bát koupě žádného z nich. Některé ale měly nosnost i nadstandardní, na ty se můžete zaměřit, pokud máte obavu, že by dítě kočárku příliš brzy odrostlo.

Další zásadní faktor výběru jsou kola kočárku. Pro pohodlnější pohyb po městě, nebo i v přírodě, jsou vždy lepší kola nafukovací nebo terénní. U sportovních kočárků občas narazíme i na plastová kola, ty se ale hodí opravdu jen do města, proto tyto modely dostaly méně bodů. Zaměřili jsme se také na variabilitu kočárku, tedy co vše si můžete nastavit a přizpůsobit podle svých potřeb. Samozřejmostí byl také bezpečnostní pás u sportovních variant. Drobností, přesto užitečnou, je další příslušenství, jako je taška na madlo, pláštěnka nebo třeba moskytiéra.

Podrobné informace k veškerým parametrům vám představíme v následujícím článku.


Nejlepší kočárky dle srovnání

V každé konkrétní kategorii jsme pro vás vybrali „TOP produkt“ – produkt, který v dané kategorii nabízí to nejlepší, produkt „Cena/výkon“ – výrobek, který je v dané kategorii stále velmi dobrý a přitom je levnější než TOP produkt. Poslední v nabídce je „Dostupná varianta“, což je stále kvalitní a spolehlivý kočárek, ale zároveň je nejlevnější v našem výběru.

Sportovní kočárky

Varianta výběru
Hodnocení
Nejlepší kočárky
Klady
vzhledem ke kategorii
Zápory
vzhledem ke kategorii
Orientační cena Aktuální cena
0.

TOP produkt

Sportovní kočárky

90,6 %

  • Skládání jednou rukou
  • Úložná kapsa
  • Průzor ve stříšce
  • Sedací poloha je dost vleže
  • Vyšší hmotnost
  • Vyšší cena

7 000 Kč

Zobrazit nabídky
1.

Cena/výkon

Sportovní kočárky

80,3 %

  • Nánožník
  • Průzor ve stříšce
  • Odvětrávání
  • Nelze nastavit rukojeť kočárku
  • Chybí taška na rukojeti
  • Nemá pláštěnku ani moskytiéru

4 000 Kč

Zobrazit nabídky
2.

Dostupná varianta

Sportovní kočárky

72,0 %

  • Nízká hmotnost
  • Nižší cena
  • Nánožník
  • Vhodný pouze do města
  • Kolečka bez vzorku
  • Chybí ventilace

2 500 Kč

Zobrazit nabídky

Dvojkombinace

Varianta výběru
Hodnocení
Nejlepší kočárky
Klady
vzhledem ke kategorii
Zápory
vzhledem ke kategorii
Orientační cena Aktuální cena
0.

TOP produkt

Dvojkombinace

91,8 %

  • Vysoká nosnost 22 kg
  • Ventilace
  • Velké pneumatiky
  • Vyšší cena
  • Chybí další výbava

17 000 Kč

Zobrazit nabídky
1.

Cena/výkon

Dvojkombinace

82,0 %

  • Vysoká nosnost 22 kg
  • Pěnová kola
  • Nastavitelné komponenty
  • Chybí moskytiéra
  • Chybí pláštěnka
  • Chybí nánožník

11 200 Kč

Zobrazit nabídky
2.

Dostupná varianta

Dvojkombinace

71,5 %

  • Funkce kolébky
  • Taška na rukojeť
  • Odvětrávání ve stříšce
  • Chybí pláštěnka
  • Chybí moskytiéra
  • Riziko propíchnutí kola

8 000 Kč

Zobrazit nabídky

Trojkombinace

Varianta výběru
Hodnocení
Nejlepší kočárky
Klady
vzhledem ke kategorii
Zápory
vzhledem ke kategorii
Orientační cena Aktuální cena
0.

TOP produkt

Trojkombinace

92,0 %

  • Polohovací matrace
  • Bohaté vybavení
  • Gelová kola
  • Vyšší cena
  • Pouze standardní nosnost 15 kg

19 000 Kč

Zobrazit nabídky
1.

Cena/výkon

Trojkombinace

82,2 %

  • Dostupná cena
  • Taška na rukojeť
  • Pláštěnka
  • Chybí moskytiéra
  • Riziko propíchnutí kol

11 000 Kč

Zobrazit nabídky
2.

Dostupná varianta

Trojkombinace

72,8 %

  • Nízká cena
  • Přebalovací taška
  • Pláštěnka
  • Hluboká korba by mohla být bytelnější
  • Chybí ventilace

9 500 Kč

Zobrazit nabídky

Srovnání základních parametrů kočárků

Recenze Britax B-Motion 4 Plus
Britax B-Motion 4 Plus
Recenze Petite&Mars Sport Move
Petite&Mars Sport Move
Recenze 4Baby Rapid
4Baby Rapid
Recenze ABC Design Salsa 4 Air
ABC Design Salsa 4 Air
Recenze Joie Set Versatrax
Joie Set Versatrax
Recenze Riko Basic Pastel 2v1
Riko Basic Pastel 2v1
Recenze Noordi Sole II 3v1
Noordi Sole II 3v1
Recenze Kinderkraft Prime 3v1
Kinderkraft Prime 3v1
Recenze Petite&Mars Grand II 3v1
Petite&Mars Grand II 3v1
Ocenění

TOP produkt

Cena/výkon

Dostupná varianta

TOP produkt

Cena/výkon

Dostupná varianta

TOP produkt

Cena/výkon

Dostupná varianta

Hodnocení

90,6 %

80,3 %

72,0 %

91,8 %

82,0 %

71,5 %

92,0 %

82,2 %

72,8 %

Kategorie

Sportovní kočárky

Sportovní kočárky

Sportovní kočárky

Dvojkombinace

Dvojkombinace

Dvojkombinace

Trojkombinace

Trojkombinace

Trojkombinace

Orientační cena

7 000 Kč

4 000 Kč

2 500 Kč

17 000 Kč

11 200 Kč

8 000 Kč

19 000 Kč

11 000 Kč

9 500 Kč

Výrobce

Britax

Petite&Mars

4Baby

ABC Design

Joie

Riko

Noordi

Kinderkraft

Petite&Mars

Nosnost (kg)

20

15

15

22

22

-

15

-

15

Kola

Pěnová

Pěnová

Gumová

Nafukovací

Pěnová

Nafukovací

Gelová

Nafukovací

Terénní

Přední zatáčecí kola

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Aretace předních kol

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Odpružení

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Brzda

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Upevnění po i proti směru jízdy

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Poloha vleže

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Nastavitelná opěrka zad

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Nastavitelný podnožník

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Nastavitelná výška rukojeti

Ano

Ne

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Přenosná korbička

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Neuvedeno

Bezpečnostní pás

Pětibodový

Pětibodový

Pětibodový

Pětibodový

Pětibodový

Pětibodový

Pětibodový

Pětibodový

Pětibodový

Bezpečnostní madlo

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Srovnání příslušenství a rozměrů kočárků

Recenze Britax B-Motion 4 Plus
Britax B-Motion 4 Plus
Recenze Petite&Mars Sport Move
Petite&Mars Sport Move
Recenze 4Baby Rapid
4Baby Rapid
Recenze ABC Design Salsa 4 Air
ABC Design Salsa 4 Air
Recenze Joie Set Versatrax
Joie Set Versatrax
Recenze Riko Basic Pastel 2v1
Riko Basic Pastel 2v1
Recenze Noordi Sole II 3v1
Noordi Sole II 3v1
Recenze Kinderkraft Prime 3v1
Kinderkraft Prime 3v1
Recenze Petite&Mars Grand II 3v1
Petite&Mars Grand II 3v1
Ocenění

TOP produkt

Cena/výkon

Dostupná varianta

TOP produkt

Cena/výkon

Dostupná varianta

TOP produkt

Cena/výkon

Dostupná varianta

Hodnocení

90,6 %

80,3 %

72,0 %

91,8 %

82,0 %

71,5 %

92,0 %

82,2 %

72,8 %

Kategorie

Sportovní kočárky

Sportovní kočárky

Sportovní kočárky

Dvojkombinace

Dvojkombinace

Dvojkombinace

Trojkombinace

Trojkombinace

Trojkombinace

Orientační cena

7 000 Kč

4 000 Kč

2 500 Kč

17 000 Kč

11 200 Kč

8 000 Kč

19 000 Kč

11 000 Kč

9 500 Kč

Odvětrávání

Ano

Ano

Ne

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ne

Průzor ve stříšce

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ne

Nákupní košík

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Taška na rukojeť

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Ano

Ano

Ano

Ano

Nánožník

Ne

Ano

Ano

Ano

Ne

Ano

Ano

Ano

Ano

Pláštěnka

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Ano

Ano

Ano

Moskytiéra

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Ano

Ne

Ne

Rozměry hluboké korbičky (š/d/v-cm)

Neuvedeno

Neuvedeno

Neuvedeno

35/77/-

42/87/-

36/76/21

34/78/-

41/88/-

55/78/20

Rozměry sportovního sedátka (š/d/v-cm)

29/24/50

Neuvedeno

36/30/47

30/-/51

Neuvedeno

33/-/49

32/50/47

Neuvedeno

30/24/53

Rozměry složeného kočárku (š/d/v-cm)

55,5/45/73

56/94/28

53/90/33

63/80,5/28

65,5/86/36

59/92/31

62/82/35

Neuvedeno

Neuvedeno

Rozměry rozloženého kočárku (š/d/v-cm)

55,5/105/110

56/97/110

52/96/103

63/95/110

65,5/92,4/112

90/59/101

62/102/118

59/100/106

65/90/110

Hmotnost (kg)

11,5

9,15

7,92

14

11,7

15

14

12

12,3

Recenze nejlepších kočárků

TOP produkt Sportovní kočárky
90,6 % Celkové hodnocení
  • Skládání jednou rukou
  • Úložná kapsa
  • Průzor ve stříšce
  • Sedací poloha je dost vleže
  • Vyšší hmotnost
  • Vyšší cena

Silnou stránkou kočárku Britax B-Motion 4 Plus je zejména jeho vysoká nosnost 20 kg, díky které dobře poslouží i starším dětem. Nechybí mu žádné podstatné prvky, jako pětibodový bezpečnostní pás nebo odpružení, má odolná pěnová kola a potěší také úložnou kapsou. Nepatří ovšem k velmi lehkým ani velmi levným modelům.

7 000 Kč Orientační cena

Cena/výkon Sportovní kočárky
80,3 % Celkové hodnocení
  • Nánožník
  • Průzor ve stříšce
  • Odvětrávání
  • Nelze nastavit rukojeť kočárku
  • Chybí taška na rukojeti
  • Nemá pláštěnku ani moskytiéru

Z výbavy kočárku Petite&Mars musíme pochválit především nánožník. Parametrově se potom kočárek drží dobrých standardů. Nosnost 15 kg neurazí, pěnová kola potěší, pokud vyrážíte i do horšího terénu. Sedačka kočárku je dostatečně polohovatelná, to se ovšem nedá říct o jeho vodící rukojeti.

4 000 Kč Orientační cena

Dostupná varianta Sportovní kočárky
72,0 % Celkové hodnocení
  • Nízká hmotnost
  • Nižší cena
  • Nánožník
  • Vhodný pouze do města
  • Kolečka bez vzorku
  • Chybí ventilace

Sportovní kočárek 4Baby Rapid je vhodný především do města, kvůli menším pogumovaným kolečkům. Výhodou modelu je zejména poměrně dostupná cena a nízká hmotnost 8kg. V jeho výbavě najdete nánožník, nepostrádá ani bezpečnostní pás a madlo.

2 500 Kč Orientační cena

TOP produkt Dvojkombinace
91,8 % Celkové hodnocení
  • Vysoká nosnost 22 kg
  • Ventilace
  • Velké pneumatiky
  • Vyšší cena
  • Chybí další výbava

Líbivý design, vysoká nosnost a velké pneumatiky, to vše jsou silné stránky kočárku značky ABC Design. Pokud hledáte stylový kousek se skvělými vlastnostmi, jste na správném místě. Nevýhodou je ovšem v tomto případě vyšší cena, ovšem díky vysoké nosnosti 22 kg a možnosti přestavení na sportovní kočárek nejde jen o krátkodobou investici.

17 000 Kč Orientační cena

Cena/výkon Dvojkombinace
82,0 % Celkové hodnocení
  • Vysoká nosnost 22 kg
  • Pěnová kola
  • Nastavitelné komponenty
  • Chybí moskytiéra
  • Chybí pláštěnka
  • Chybí nánožník

Svými parametry, především vysokou maximální nosností 22 kg, by mohl kočárek Versatrax konkurovat i výrazně dražším modelům. Pěnová kola jsou vhodná i do horšího terénu, kočárek má všechny nezbytné bezpečnostní prvky a možnosti nastavení. Jeho výbava je ovšem omezená na nákupní košík, průzor a ventilaci, za další prvky si tak budete muset připlatit.

11 200 Kč Orientační cena

Dostupná varianta Dvojkombinace
71,5 % Celkové hodnocení
  • Funkce kolébky
  • Taška na rukojeť
  • Odvětrávání ve stříšce
  • Chybí pláštěnka
  • Chybí moskytiéra
  • Riziko propíchnutí kola

U kočárku Riko Basic Pastel 2v1 jsme nezaznamenali žádné zásadní nedostatky po stránce funkční ani po stránce výbavy. Má všechny důležité bezpečnostní prvky a nafukovací kola vhodná i do horšího terénu. Hlubokou korbičku můžete využít jako kolébku, kočárek potěší také například taškou na rukojeť či odvětrávacím otvorem ve stříšce.

8 000 Kč Orientační cena

TOP produkt Trojkombinace
92,0 % Celkové hodnocení
  • Polohovací matrace
  • Bohaté vybavení
  • Gelová kola
  • Vyšší cena
  • Pouze standardní nosnost 15 kg

Kočárek značky Noordi zaujme pestrou výbavou, ve které nechybí ani moskytiéra či přebalovací taška na rukojeť. Nabídne také vychytávky, jako je ventilace ve dně hluboké korby nebo polohovací matrace. Kola kočárku jsou gelová a odpružená, snadno tak překoná i náročnější terén. Nosnost 15 kg je u dnešních kočárků standardní, ale najdou se i modely s vyšší nosností.

19 000 Kč Orientační cena

Cena/výkon Trojkombinace
82,2 % Celkové hodnocení
  • Dostupná cena
  • Taška na rukojeť
  • Pláštěnka
  • Chybí moskytiéra
  • Riziko propíchnutí kol

U kočárku Kinderkraft musíme pochválit především jeho výbavu, která obsahuje i nánožník, pláštěnku a tašku na rukojeť. Nafukovací kola kočárku jsou vhodná i do horšího terénu, jen pozor na jejich propíchnutí. Hluboká korbička je přenosná, sportovní sedátko polohovatelné a lze sklopit do lehu. Nechybí ventilace, průzor ve stříšce ani důležité bezpečnostní prvky.

11 000 Kč Orientační cena

Dostupná varianta Trojkombinace
72,8 % Celkové hodnocení
  • Nízká cena
  • Přebalovací taška
  • Pláštěnka
  • Hluboká korba by mohla být bytelnější
  • Chybí ventilace

Kočárek Petite&Mars představuje šikovný model za dostupnou cenu. Potěší přebalovací taškou, terénními koly a dalšími prvky výbavy. Jeho nosnost 15 kg je standardní, hmotnost 12,3 kg poměrně nízká a nepostrádá důležité bezpečnostní prvky. Pouze hluboká korbička by mohla být o něco bytelnější.

9 500 Kč Orientační cena

Jak vybrat kočárek

Kočárek je nezbytnou výbavou pro každé malé dítě. Některé kočárky jsou vhodné už pro novorozence, jiné budou vyhovovat až trochu starším dětem.

Na co se u kočárku zaměřit? Jaká by měla být jeho nosnost, nakolik hraje roli hmotnost a co je to trojkombinace? To vše a další informace jsme pro vás zpracovali a sepsali spolu s recenzemi kočárků. Recenze kočárků naleznete na samostatných stránkách.

Jak vybrat kočárek stručně:

  • Vyberte typ kočárku – rozhodněte se, jestli chcete trojkombinaci s autosedačkou, nebo třeba sportovní model pro větší dítě.
  • Zvažte způsob převážení – při cestách hromadnou dopravou oceníte nižší hmotnost, pro cesty autem zkontrolujte, zda se kočárek vleze do kufru.
  • Ujasněte si terén – tedy zda potřebujete terénní kola a důkladné odpružení, nebo si vystačíte s menšími kolečky do města.
  • Podívejte se na nabídku výbavy – kočárky mívají tašky a nákupní koše, popřípadě výbavu do různého počasí, jako jsou nánožníky, pláštěnky a moskytiéry.
  • Stanovte si rozpočet – na kočárku není radno šetřit, dražší modely se ale někdy liší spíše výbavou nebo designem.

Typy kočárků

Při výběru kočárku je v první řadě důležité myslet na správný vývoj dítěte a také na to, jak dlouho bude kočárek použitelný. Kočárky můžeme rozdělit na čtyři základní typy:

  • Hluboký kočárek
  • Sportovní kočárek
  • Dvojkombinace a trojkombinace
  • Sourozenecký kočárek

Novorozená miminka by měla mít korbičku s vodorovným dnem, které je důležité pro správný vývoj páteře. Dítě, které si již sedá, můžete začít vozit v sportovním kočárku. Některé sportovní kočárky mají sedačku sklopnou do vodorovné polohy a teoreticky jsou tak použitelné již od narození, záleží ale na vašem uvážení, zda je takové řešení podle vás pro dítě optimální.

Dítě narozené v zimě by mělo mít určitě první měsíce života k dispozici hlubokou korbičku. Pro letní měsíce už můžete zvážit i využití sklopného sportovního kočárku.

Typy kočárků podle konstrukce
Typ kočárku Věk dítěte Výhody Nevýhody
Hluboký do 6-8 měsíců + Vhodný pro novorozence

+ Dá se dobře prodat

– Krátká doba používání
Sportovní od 6-8 měsíců do 3 let + Velký výběr variant

+ Dlouhá doba používání

– Nevhodný pro novorozence
Kombinovaný od narození do 3-4 let + Nejdéle použitelný

+ Cenově výhodný

– Často vyšší hmotnost

Hluboký kočárek

Klasická hluboká korbička na houpacím podvozku je nejlepší volbou pro novorozence (Ze zdroje: Jak vybrat kočárek). Většinou dítěti vydrží do šesti až osmi měsíců, kdy už je na hluboký kočárek buď příliš velké nebo si samo začíná sedat a různě se v kočárku vrtět. S delší dobou používání se nedá počítat, na druhou stranu se ale hluboké kočárky dají docela úspěšně prodat.

Sportovní kočárek

Sportovní kočárek se hodí pro děti od šesti měsíců do tří až čtyř let. Většinou se dá polohovat jak opěrka zad, tak nožiček, pro co největší pohodlí a bezpečí dítěte. Některé jsou vhodnější spíše do města, jiné obstojí i v horším terénu, záleží hlavně na kolečkách a odpružení (Ze zdroje: Kocarky-nejlepsi.cz)

Sportovní kočárek dítě používá mnohem déle než první hluboký. Je tedy dobré dát si při jeho výběru obzvlášť záležet, aby nebylo jeho používání spíš utrpením. Jedno ze stěžejních kritérií výběru je hmotnost, je také dobré zaměřit se na nosnost. Některé děti dosáhnou 15 kg mnohem dříve než ve třech letech, dá se předpokládat, že kočárek unese i těžší dítě, ale nedoporučujeme na to zcela spoléhat.

Dvojkombinace a trojkombinace

Kombinovaný kočárek provází dítě od narození až do předškolního věku. Sestává z podvozku, na který je možné připevnit hlubokou korbičku, sportovní sedátko a často i autosedačku. Na základě počtu těchto komponentů pak mluvíme o dvojkombinaci hluboké korbičky a sportovního sedátka, nebo trojkombinaci korbičky, sedátka a autosedačky. Korbička a autosedačka se zpravidla dají použít i k přenášení dítěte. Odpadnou tak starosti s jeho buzením a přendáváním.

Ze tří základních typů kočárků je kombinovaný ten nejuniverzálnější a nejdéle použitelný. Svou variabilitou se přizpůsobí dítěti podle toho, jak roste a přibývá na váze. Většinou je pořízení kombinovaného kočárku levnější než kupování dvou kočárků a případně ještě autosedačky. Pozor si ovšem dejte na rozměry hluboké korbičky, většinou nebývá největší a dítě z ní tak rychle vyroste. Nevýhodou kombinovaných kočárků může být také vyšší hmotnost.

Sourozenecký kočárek

V sourozeneckém kočárku můžete vozit dvě děti současně, vedle sebe nebo za sebou. Takový kočárek je vhodný pro dvojčata i mladší a starší dítě. Výhodou je, že s dvěma dětmi může ven vyrazit pouze jeden člověk. Manipulace s kočárkem ovšem není nejlehčí, zejména při cestování hromadnou dopravou. Logicky nepatří ani k nejlehčím a nejlevnějším variantám.

Speciální kočárky

Zejména sportovním nadšencům mohou přijít vhod další typy kočárků, například kočárek na běhání (nebo in-line brusle), popřípadě kočárek/vozík, který lze připevnit za kolo. Tyto formy kočárků mají aerodynamičtější tvar a dítě je v nich zpravidla chráněné síťkou. Dětským cyklovozíkům jsme dokonce věnovali samostatné srovnání, jehož součástí je i článek Jak vybrat cyklovozík.

Kola, odpružení

Pro komfortní jízdu je vždy lepší, aby byl kočárek odpružený. Vyhnete se tak nepříjemnému drncání a poskakování na nerovném terénu. Většinou jsou více odpružené klasické hluboké kočárky, u kombinovaných a sportovních kočárků se dočkáte spíše menšího odpružení. Oproti hlubokým kočárkům se tak do jisté míry budete muset vzdát „houpání“.

Co se týče kol, v jejich případě záleží zejména na tom, v jakých podmínkách se budete pohybovat. Na asfalt a chodníky ve městě si vystačíte s plastovými kolečky. Do přírody, parků a horšího terénu doporučujeme nafukovací nebo terénní kola s větším průměrem. Nevýhodou nafukovacích kol je riziko píchnutí. Oproti plastovým kolečkům jsou ale komfortnější a odolnější. Subtilnější náhradou nafukovacích kol jsou kolečka gelová, která také zajistí měkkou jízdu, nehrozí ale jejich propíchnutí.

Pro snazší manipulaci s kočárkem jsou výhodnější přední otočná kola, většinou mají také možnost aretace. Tu využijete třeba při rychlejší chůzi nebo běhu, kdy se vám bude kočárek lépe držet v přímém směru. Co se počtu koleček týče, na výběr máte ze tří nebo čtyř. Se čtyřkolovou verzí se setkáte častěji a většinou je považovaná za stabilnější, někteří rodiče ale nedají dopustit na tříkolky a chválí si jejich snadnou ovladatelnost.

Hmotnost a nosnost

Kolik kočárek váží, pocítíte zejména při jeho vynášení do schodů nebo třeba do autobusu. Pokud víte, že se nevyhnete častému přenášení kočárku, určitě volte ty s co nejnižší hmotností. Při transportu do třetího patra oceníte každé kilo dolů. Většinou musíte k váze kočárku připočíst i váhu dítěte v něm.

Běžná hmotnost kočárku se pohybuje okolo 10 – 13 kg. Například u sportovních kočárků je možné najít i modely lehčí než 8 kg nebo naopak narazit na kočárky vážící až 15 kg. Pro někoho není vysoká hmotnost problém, ale většinou je výhodnější koupit lehčí kočárek, pro všechny případy.

U hlubokých kočárků pro novorozence není potřeba se maximální nosností nijak zvlášť zabývat. Ta přichází na řadu při hledání kombinovaného nebo sportovního kočárku. Běžná je nosnost do 15 kg, některé modely vydrží i 20 a více kg. Obecně jsou kočárky vhodné pro děti do tří nebo čtyř let. Je vždy lepší kupovat vyšší nosnost než nižší, růst dítěte se nedá dopředu zcela přesně odhadnout.

Skladnost

Skládání kočárku se nevyhnete zejména při používání auta, složený kočárek také zabírá méně místa doma. Je proto dobré podívat se na rozměry jak rozloženého, tak složeného kočárku, a porovnat je s vašimi možnostmi, například co se místa v kufru týče. Většinu kočárků je dnes možné složit velmi jednoduše, často pouze jednou rukou. Výhodou jsou také pojistky proti náhodnému složení nebo rozložení kočárku. Sportovní kočárky se skládají buď i se sedačkou, nebo je možné sedačku odepnout a využít například k přenesení dítěte.

Postup při skládání kočárku

Pokud často cestujete autem, budou se vám hodit rychloodnímatelná kola, která usnadňují uložení podvozku kočárku do kufru auta. Hodit se budou také pokud máte málo místa na skladování kočárku doma.

Autosedačka

K převozu v autě se váže i další faktor, a to je autosedačka. Samozřejmě je možné oba produkty, kočárek i autosedačku, zakoupit zvlášť. Pokud ale jedete například na nákup, určitě nejednou oceníte možnost připnout autosedačku přímo k podvozku kočárku, a nebudit tak spící dítě přendáváním do korbičky a zpět.

Autosedačku najdete u kočárků v trojkombinaci, u těch v dvojkombinaci je často možnost dokoupit adaptér a k tomu vyhovující autosedačku. To je možné například i u některých sportovních kočárků. A pokud vás zajímá, jak autosedačku vybrat, můžete si přečíst také náš článek věnovaný autosedačkám.

Bezpečnost

Kočárek není zrovna malá investice a převážíte v něm to nejcennější, co máte. Snaha zajistit co nejvyšší bezpečnost vašeho dítěte i samotného kočárku by tak měla být samozřejmostí. Poslouží vám k tomu nejen prvky, které jsou dnes u kočárků samozřejmostí, jako například brzda či bezpečnostní pás, ale také pomůcky, které můžete dokoupit, například zámek nebo GPS lokátor.

Brzdy

U všech kvalitních kočárků se dají standardně zabrzdit kolečka. U zadní brzdy dnes můžete vybírat mezi stále populárnější kolébkovou brzdou, nebo brzdou klasickou. Obě se sice ovládají nohou, ovšem kolébkovou brzdu zabrzdíte i odbrzdíte podrážkou boty, zatímco u klasické brzdy musíte odbržďovat špičkou boty, a ta se tak může zbytečně poškodit.

Kočárek doporučujeme zabrzdit vždy, když zrovna stojí, a také když měníte korbičku. U sportovních kočárků není od věci zvážit i ruční brzdu na rukojeti kočárku, která umožní rychle reagovat, což je u trochu větších dětí vždy výhoda. Využijete ji k přibrzdění nejvíc při sportu, ať už běhu, nebe třeba jízdě na in-line bruslích. Přijde vhod i při klasické chůzi z kopce, pokud máte třeba trochu těžší kočárek.

Důležité také je, aby brzda nebyla v dosahu dítěte a mohl jej ovládat pouze rodič, na to ale naštěstí výrobci zpravidla pamatují.

Bezpečnostní pás

Dalším bezpečnostním opatřením, které by nemělo u sportovních kočárků chybět, je pětibodový bezpečnostní pás, díky kterému dítě z kočárku nevypadne. Ten by měl být u každé sportovní sedačky samozřejmostí. Často bývá doplněný také odnímatelným bezpečnostním madlem. Výhodou je u tohoto madla pratelný potah, dítě jej velmi snadno upatlá a ožužlá. Pozor na polstrování madla, mělo by být dostatečně odolné například proti ukousnutí. Brzdy a pásy kočárku je dobré před každou jízdou zkontrolovat.

Zámek

Málokdo dnes nechá bez dozoru nezamčené kolo, proč tedy takto nechávat kočárek? Zámek na kočárky se od toho na kola příliš neliší, musí mít jen dostatečně dlouhé lanko. Populárnější jsou varianty s číselným zámkem, ke kterým nemusíte hledat klíče. Zámek vám přijde vhod před obchodem, v parku nebo třeba při uskladňování kočárku ve společných prostorách. Zejména při dlouhodobějším skladování kočárku se hodí zainvestovat i do podlahového nebo nástěnného kotvení.

Lokátor

Kočárek můžete poměrně levně opatřit GPS lokátorem, existují také náramky s lokátorem, které můžete navléct přímo dítěti. Nikdo si nechce představovat situaci, kdy se kočárek s dítětem ztratí, v takových chvílích ale může být GPS lokátor nedocenitelnou výhodou.

Normy

Pokud chcete mít ohledně bezpečnosti kočárku jistotu, zaměřte se na bezpečnostní normy, které by měl kvalitní kočárek splňovat. V první řadě je to evropská norma ČSN EN 1888-1, která v roce 2019 nahradila normu ČSN EN 1888 a specifikuje bezpečnostní požadavky na dětské kočárky.

Častým problémem při testech bezpečnosti kočárků (stejně tak autosedaček) jsou zejména nebezpečné látky, například potenciálně karcinogenní polycyklické aromatické uhlovodíky nebo ftaláty, které způsobují celou řadu zdravotních problémů a děti jsou na ně více citlivé.

Vybavení

Při výběru kočárku není od věci zaměřit se také na vybavení a variabilitu modelu. Tyto záležitosti sice nejsou prioritní, ale mohou vám značně usnadnit život a zpříjemnit výlety s novým kočárkem.

Otočná sedačka

Mezi rodiči je populární u kočárků otočná sedačka, popřípadě přehazovací rukojeť. Ta umožňuje dítěti sedět jak po směru, tak proti směru jízdy. Sezení proti směru jízdy má dvě výhody, zaprvé přímý vizuální kontakt s dítětem a za druhé, v případě horšího počasí není dítě tolik vystavené chladnému větru.

Po směru jízdy na druhou stranu rády sedí starší děti, které se chtějí již více dívat kolem sebe. Ačkoliv je tato funkce užitečná, není zcela nezbytná. Valná většina kočárků má v boudičce dostatečně velký průhled pro kontrolu dítěte. Před větrem jej zase ochrání stříška, například v kombinaci s nánožníkem kočárku.

Nánožník

Teplý návlek, který se připíná na kočárek a chrání dítě před chladem a nepříjemným počasím. Využívá se jak u hluboké, tak sportovní korbičky. U některých kočárků se v základní výbavě neobjevuje, v případě zájmu ale není problém jej dokoupit, nebo nahradit teplým fusakem.

Polohovatelné opěrky

U lepších sportovních kočárků je vždy polohovatelná opěrka zad dítěte, u velké části je možné nastavit i opěrku nohou. Díky tomu můžete dítěti sedačku například sklopit, když si chce zdřímnout. Polohovatelnou opěrku hlavičky mají také některé hluboké korbičky.

Nastavitelná rukojeť

Tu zase ocení hlavně rodiče. Hodí se zejména, pokud se v obsluze kočárku střídat několik různě vysokých lidí, jedna výška rukojeti nemusí být stoprocentně pohodlná všem.

Nákupní košík a taška na kočárek

Nákupní košík ve spodní části kočárku dnes najdete prakticky u všech modelů. Některé mají navíc i tašku, kterou je možné upevnit na rukojeť kočárku. Taška navíc je vždy výhodná, přebalovací potřeby miminka je stejně nutné mít vždy s sebou a takto je možné mít tašku sladěnou a kompatibilní s kočárkem.

Ventilace

Pro pohodlí dítěte, zejména v horkých letních dnech, je dobré, když je stříška kočárku vybavená ventilačním otvorem. Některé modely mají navíc ventilaci také vespod korbičky.

Další příslušenství

Ve výbavě kočárku se může objevit další libovolné příslušenství. Nejčastěji se jedná o pláštěnky na kočárek, některé mají k sobě i moskytiéru. U sportovních kočárků zase můžete narazit na tácky nebo držáky na pití. Záleží na vašich potřebách a preferencích, jaké příslušenství budete vyhledávat. Vše se dá případně ke kočárkům dokoupit, ovšem, stejně jako v případě tašky, je příjemné kupovat vše při jednom.

A aby bylo vašemu miminku v kočárku teplo, doporučujeme se také podívat na článek Jak vybrat zavinovačku.

Zkušenosti uživatelů

Pokud si i přes všechny naše rady nebudete jisti výběrem konkrétního kočárku, mohou vám pomoci názory a recenze přímo uživatelů kočárků. Recenze můžete najít například na Heureka.cz nebo na webu eMimino.cz, kde je poměrně rozsáhlý katalog kočárků s hodnoceními přímo od jeho uživatelek.

Užitečným nástrojem při výběru jsou také videa, volně dostupná například na Youtube. Tam najdete nejen videorecenze uživatelů, ale také různé návody, jak kočárek složit či jak jej udržovat, nebo dokonce praktické ukázky, jak kočárek jezdí apod.

Cena

Dobrý kočárek seženete již kolem 5 000 Kč, naopak některé modely vás mohou vyjít na více než 30 000 Kč. Pojďme se tedy podívat, s jakou investicí byste měli při pořizování kočárku počítat a co za své peníze můžete očekávat.

Do 5 000 Kč

V cenové hladině do 5 000 Kč seženete základní verze hlubokých, sportovních i kombinovaných kočárků. Do 2 000 Kč můžete úspěšně pořídit golfový kočárek, kolem 5 000 Kč většinu ostatních. I v této cenové hladině můžete najít dobré kočárky, nedá se od nich ale očekávat moc, co se týče výbavy, popřípadě variability.

Od 5 000 Kč do 10 000 Kč

V kategorii od pěti do deseti tisíc si pravděpodobně vybere největší množství rodičů. Kočárky v této kategorii jsou nejprodávanější a poskytnou už slušnou výbavu a kvalitní provedení, zejména v případě sportovních nebo hlubokých modelů. Kombinované kočárky v této kategorii patří k nejoblíbenějším, pro opravdu vychytaný set ale budete muset sáhnout ještě o cenovku výše. V této cenové hladině také začínají sourozenecké kočárky.

Od 10 000 Kč do 20 000 Kč

Pokud hledáte kočárek se stylovým zpracováním a bohatou výbavou, pravděpodobně i nejlépe vyberete z modelů, které stojí od deseti do dvaceti tisíc. Už na spodní hranici tohoto cenového rozmezí můžete najít velmi dobré modely, které vám budou ve všech směrech vyhovovat.

Nad 20 000 Kč

Jestliže jste ochotní investovat do kočárku více než dvacet tisíc korun, můžete se těšit na značkové modely s luxusním provedením a bohatou výbavou. V této kategorii je nejlepší pořizovat rovnou kombinované kočárky, které se finančně nejvíce vyplatí.

Údržba

Aby vám kočárek dobře sloužil několik let, je potřeba dodržet pár základních pravidel pro jeho udržování (Zdroj: The Wife Choice).

Kola

Kolečka je vhodné pravidelně promazávat pro zachování jejich životnosti. K tomu dobře poslouží silikonová nebo teflonová maziva, vyhněte se přípravkům na bázi oleje nebo vazelíny, na které se lepí nečistoty. Nafukovací kolečka by se neměla přefukovat, doporučovaná hodnota je 0,6 bar pro přední kola a 0,8 bar pro zadní kola. Samozřejmostí je pravidelné očištění koleček od zaseknutých kamínků a dalších nečistot.

Konstrukce

Stejně jako kola kočárku, i další pohyblivé části konstrukce si zaslouží jednou za čas promazat, aby nedocházelo k vrzání a zadrhávání. Stejně tak je třeba kontrolovat a dotahovat šrouby. Celý kočárek je potom vhodné skladovat na suchém místě a při návratu z venku je potřeba jej očistit, popřípadě osušit.

Textilní části

Potahy, tašky a další látkové části kočárku je zpravidla možné prát v pračce nebo očistit vlhkým hadříkem, kožené části můžete naimpregnovat vhodným přípravkem (pamatujte ale na to, že například bezpečnostní madlo děti velmi často ožužlávají). Ideální je používat přípravky, ve kterých perete dětské oblečení, tedy hypoalergenní, nedráždivé a bez obsahu bělidla.

Procházky s více dětmi

Každý rodič s více dětmi ví, jak mohou být procházky s kočárkem a větším dítětem náročné. Máme proto pro vás několik tipů na praktické doplňky ke kočárku, které vám pomohou vycházky s více dětmi lépe zorganizovat.

  • Stupátko ke kočárku – Tzv. skejt se umisťuje z řídítkové strany kočárku a větší dítě tak můžete ve stoje převážet zároveň s miminkem.
  • Očko k držení – Připevňuje se na kočárek a dítě se jej může držet, zatímco rodiči zůstanou volné ruce na ovládání kočárku.
  • Motorka/odrážedlo – Jde pravděpodobně o nejčastější řešení při procházkách s kočárkem a větším dítětem, má ovšem i své nevýhody. Vzhledem k tomu, že není odrážedlo ke kočárku nijak připevněné, může dítě rodiči ujíždět. Někdy se také děti odrážením rychle unaví a rodič tak má plné ruce práce nejen s dětmi, ale i s odrážedlem.

Často kladené otázky ke kočárkům

Jak vybrat kočárek?

Na začátku výběru je potřeba zvážit, zda je pro vás vhodnou variantou hluboký, sportovní nebo kombinovaný kočárek. Poté je vhodné zvolit kola a konstrukci odpovídající terénu, ať už se budete pohybovat ve městě nebo v přírodě. Zvažte nosnost, ale i hmotnost kočárku, která může znesnadnit jeho přenášení. Nakonec se podívejte také na výbavu, základem jsou bezpečnostní prvky, výhodou jsou různé doplňky do nepříznivého počasí nebo úložné prostory. Nejlepší kočárky najdete v našem srovnání.

Co je to dvojkombinace a trojkombinace?

Kočárek v dvojkombinaci má vyměnitelnou hlubokou korbičku pro novorozeně a sportovní sedátko pro větší děti. Trojkombinace je doplněná ještě o autosedačku. Tyto a další typy kočárků podrobněji rozebíráme zde.

Jaké bezpečnostní prvky by měl kočárek mít?

Základem je brzda, u sportovního sedátka bezpečnostní pás, navíc kočárek mívá třeba reflexní a další prvky. Se zabezpečením dítěte i samotného kočárku vám poradí tato kapitola.

Jaké jsou nejlepší kočárky do horšího terénu?

Zda je kočárek vhodný do města nebo do terénu rozhodují především jeho kola. Na výlety do přírody jsou vhodná větší nafukovací, pěnová nebo terénní kola. S plastovými kolečky si vystačíte spíše jen ve městě. Více se o kolech a odpružení dozvíte v samostatné kapitole.

Eliška Srncová je seniorní redaktorkou a kočárky se zabývá už více než tři roky. Díky tomu si udržuje přehled o různých provedeních kočárků a jejich vlastnostech. Poradí vám, který kočárek vybrat do města či do přírody, jak velkou korbičku zvolit nebo třeba jakou nosnost vyžadovat. Kromě kočárků se věnuje také například autosedačkám, cyklosedačkám a dalším potřebám pro děti.

Diskuze, poradna a vaše zkušenosti

Zeptejte se na cokoliv a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Pokud potřebujete odpověď co nejdříve, napište na facebook skupinu, kde radí i další uživatelé a odborníci.

Jsou lepší kočárky se třemi nebo čtyřmi kolečky? Slyšela jsem, že tříkolky jsou nestabilní…

Marcela Chytková

Dobrý den, nedá se říct, že by jedna varianta byla lepší, obojí má své příznivce a odpůrce. U tříkolek si většinou uživatelé chválí snadné ovládání a pokud jde o kvalitní kočárek, měl by být i stabilní. Někteří rodiče ale na čtyři kola nedají dopustit. Ideální je zkusit si ovládání kočárku, třeba u známých nebo v obchodě, abyste věděla, s čím se vám lépe manipuluje.

Eliška Srncová, redaktor

Položte dotaz

Odpovědět na dotaz

Nenašli jste v diskuzi odpověď? Zeptejte se a naše redakce na praktické a zajímavé dotazy najde odpověď.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.3 z 68 hlasů