Život bez lednice je v dnešní době prakticky nereálný, jde o jeden z nejvyužívanějších domácích spotřebičů. Podle průzkumu Českého statistického úřadu vlastnilo v roce 2015 chladničku 91,9 % tuzemských domácností (Zdroj: Český statistický úřad).
Hledáte ledničku do nového bytu, nebo přemýšlíte nad tím, zda se vám starý spotřebič ještě vyplatí? Dnešní ledničky se řadí do různých energetických tříd, klimatických tříd, typů podle dveří a mrazáku… Jak se v tom všem vyznat? A hlavně, jak zjistit, co je pro mě to pravé? To vše se dozvíte v následujícím článku.
Typy chladniček
Každý typ je vhodný do určitých podmínek, většinou v závislosti na prostoru a způsobu využívání. Vždy je lepší mít několik centimetrů rezervu, volný prostor kolem lednice umožní lepší proudění vzduchu, a spotřebič se tak méně zahřívá.
- Americké lednice – Nabízí nejvíce prostoru, objem i přes 400 litrů, náročné na prostor.
- Kombinované lednice – Klasická verze, patří k nejoblíbenějším, mrazák může být nahoře i dole.
- Monoklimatické lednice – Lednice bez mrazáku, hodí se do domácností, kde už je samostatný mrazák.
- Jednodveřové lednice – Mohou to být kombinované i monoklimatické lednice. Pokud má lednice i mrazák, dochází k většímu úniku chladu, a tak i k vyšší spotřebě.
- Pultové lednice – Malé ledničky s mini mrzákem, vhodné do kanceláře nebo malého bytu.
Americké lednice
Lednice tohoto typu poskytují nejvíce prostoru, ale zároveň mají i největší nároky. Nabídnou vám objem i přes 400 l, hodí se tedy spíš do větší kuchyně a vyhovovat budou hlavně početnějším domácnostem. Výhodou amerických lednic je už zmíněný velký objem, někteří uživatelé oceňují také doplňky, jako je nápojový automat nebo třeba výrobník ledu.
S tím souvisí ale i nevýhoda této lednice, kterou je vyšší spotřeba. Výrobník ledu totiž není možné zcela odizolovat a jeho prostřednictvím uniká studený vzduch z lednice. Další příčinou vyšší spotřeby jsou samozřejmě i samotné rozměry spotřebiče. K těm se často váže i obtížnější instalace.
Kombinované lednice
Kombinované chladničky jsou rozměrově podobné jako jednodveřové a jsou stále ještě nejpoužívanějším typem. Dveře do mrazáku mají oddělené, takže šetří energii. Svým objemem uspokojí většinu domácností a zároveň nezabírají příliš mnoho místa. Můžete si vybrat mezi umístěním mrazáku nahoře nebo dole. Většinou je oblíbenější umístění dole, uživateli je totiž více využívaná chladicí část umístěná nahoře, a vy se k ní tak nemusíte ohýbat.
Monoklimatické lednice
Jedná se o velké lednice bez mrazáku, využívají se hlavně v komerčních prostorách, do domácnosti jsou poměrně nepraktické. V domácnosti je využijete v podstatě jen v případě, že máte samostatný mrazák. Jejich výhodou je velký objem, pojmou třeba několik plechů nebo soudek piva.
Jednodveřové lednice
Jednodveřové lednice mohou být s mrazákem i bez něj. Když má lednička větší mrazák, ale pouze jedny dveře, dochází opět k úniku chladu, a tak i k vyšší spotřebě.
Pultové lednice
Drobné chladničky s miniaturním mrazákem, které jsou vhodné hlavně do kanceláře nebo malého bytu. Mrazák nebývá příliš dobře odizolovaný a chladnička má jen jedny dveře, opět tedy může docházet k úniku chladu. Většinou jsou 50 – 80 cm vysoké, hodí se pro uživatele s minimálními nároky, své využití najdou také třeba na chatě nebo na studentském bytě. Výhodou je příznivá cena a minimální náklady za energii. Nevýhodou může být mimo jiné vyšší hlučnost. Pultovým ledničkám jsme věnovali samostatné srovnání.
Výběr podle velikosti rodiny
Při výběru lednice do domácnosti je stěžejní její celkový objem. Čtyř a vícečlenná rodina dobře využije i americkou lednici, do jednočlenné domácnosti postačí některá z menších chladniček.
Při výběru varianty je také potřeba myslet na to, jak často a v jakém objemu vaříte. Rodiče malých dětí zase musejí pamatovat na to, že s přibývajícím věkem se budou nároky vašeho dítěte na objem jídla v lednici zvyšovat, už teď je tedy dobré s ním počítat při volbě objemu.
Určení | Typ chladničky | Objem |
---|---|---|
1 až 2 osoby
Do kanceláře Na chalupu |
Pultová chladnička | 50 – 70 l |
Tříčlenná domácnost | Kombinovaná chladnička | 150 – 200 l |
Čtyřčlenná domácnost | Kombinovaná chladnička | 200 a více l |
Pěti- a vícečlenná domácnost | Monoklimatická chladnička (mrazák zvlášť)
Americká chladnička |
Až 400 l |
Volně stojící vs. vestavná
Vestavné spotřebiče jsou trendem posledních let. Pokud máte ostatní spotřebiče v kuchyni vestavěné a chcete se držet stejného designu, volba je poměrně jasná. Pokud ovšem například vybavujete novou kuchyň, můžete se mezi vestavěnými a volně stojícími spotřebiči ještě rozhodnout.
- Vestavné lednice – Zrovna u lednice je vestavění trochu komplikovanější, protože výklenek musí zajistit volné proudění vzduchu, aby se lednice zbytečně nezahřívala. Z toho důvodu jsou vestavné lednice menší a zejména užší, což při skladování potravin pro celou rodinu není ideální. Vestavné lednice mají ještě jednu nevýhodu, a to je často slabší výbava než u volně stojících.
- Volně stojící lednice – Pokud plánujete v budoucnu stěhování nebo přestavbu kuchyně, doporučujeme spíše volně stojící variantu, se kterou bude tento proces podstatně méně komplikovaný. Stejně tak výměna za větší model při rozrůstající se rodině nebo změně životního stylu.
Design
U volně stojících lednic hraje roli také vzhled. Pokud se snažíte zachovat jednotný ráz všech kuchyňských spotřebičů, jistě budete řešit také tuto otázku. Na trhu je nespočet různých lednic v klasickém bílém provedení, poměrně běžné jsou také modely s nerezovým vzhledem. Stále častěji se objevují také lednice se skleněným povrchem, které jsou velice elegantní. Speciální kategorií jsou retro, vintage či barevné lednice, které mohou být výrazným designovým prvkem vaší kuchyně.
Energetický štítek
Energetický štítek, kterým je každá chladnička ze zákona vybavena, obsahuje informace o spotřebě, objemu a hlučnosti vybraného modelu, tedy v podstatě základní parametry, kterými byste se při výběru ledničky měli řídit.
Energetická třída
Barevné pruhy v levé horní čtvrtině a písmeno na černém poli v pravé horní části označují energetickou třídu. Energetické třídy jsou označeny písmeny od nejlepšího A, po nejhorší G. V současné době se největší část dostupných modelů řadí do třídy E a F, méně zastoupená je pak třída D. Těch nejlepších energetických tříd dosahují lednice pouze výjimečně. Vyšší třídy jsou připravené na budoucí modely, které by měly být stále úspornější.
Ke změně energetických tříd došlo v roce 2021, do té doby byly lednice označovány třídami A a několika znaménky +. Tento systém byl ale nepřehledný a nereflektoval snižující se spotřebu moderních přístrojů. Nebyl navíc prostor pro označení nových nejúspornějších přístrojů, v praxi se tak většina lednic soustředila v třídě A+++, případně A++.
Roční spotřeba energie
Stejně jako u všech větších spotřebičů, ani u chladničky není radno nechat energetickou spotřebu nepovšimnutou. Lednice běží zpravidla nepřetržitě i několik let, je proto důležité věnovat tomuto parametru dostatečnou pozornost. Spotřeba se vypočítává podle přesně stanovených podmínek a v praxi se může mírně lišit. Ovlivňuje ji například okolní teplota nebo zaplnění lednice. Vliv může mít také využívání dalších doplňkových funkcí jako je třeba výdejník ledu.
Jednotkou spotřeby elektřiny je kWh. Pro lepší představu o výdajích stačí vynásobit počet kilowatthodin šesti korunami, což je přibližná cena za 1 kWh (v roce 2021). Pro přesnější výpočet vynásobte spotřebu cenou 1 kWh od vašeho dodavatele.
Užitný objem ledničky a mrazáku
Na štítku najdeme také informace o objemu, což je jeden z nejdůležitějších parametrů. Objem chladničky se uvádí zvlášť pro ledničku a zvlášť pro mrazák, udává se v litrech. Většinou se doporučuje počítat 50 – 70 l v lednici a 20 l v mrazáku na osobu. Kromě objemu je dobré ale sledovat šířku poliček a celkové rozložení prostoru v chladničce. Praktičtější jsou spíše širší poličky, do kterých můžete uložit například plato s občerstvením nebo plech s koláčem.
Hlučnost
Vzhledem k tomu, že je chladnička v provozu v podstatě nepřetržitě, neměla by být příliš hlučná. Čím méně znatelný hluk vydává, tím lépe, v menším bytě by hlučná chladnička mohla být velmi obtěžující. Tišší modely by měly mít 40 a méně dB (Ze zdroje: Jak vybrat lednici). Ideální je samozřejmě hlučnost daného modelu reálně vyzkoušet nebo alespoň využít recenze a zkušenosti majitelů.
Třída hlučnosti
Představit si hlučnost podle konkrétní hodnoty v decibelech může být poměrně složité. Pro jednodušší orientaci můžete sledovat třídu hlučnosti, která dělí spotřebiče do tříd A až D. Většina modelů spadá do třídy C.
QR kód s odkazem do databáze spotřebičů
Každý energetický štítek je opatřený také QR kódem, který odkazuje do evropské databáze výrobků, která obsahuje další podrobnosti, informační list i energetický štítek výrobku. V případě lednic se dozvíte například jaký typ osvětlení je u daného modelu použit, zda má zchlazovací zásuvku (nulová zóna), případně jak velký objem tato zásuvka má. U každého produktu je také nahraný produktový list v několika jazycích, včetně češtiny.
Akumulační doba
Akumulační doba udává, jak dlouho zůstanou potraviny zmražené v případě, že vypadne proud. Poukazuje na to, jak dobře je mrazák odizolovaný. Čím je tato hodnota vyšší, tím lépe, některé lednice v naší recenzi mají akumulační dobu až úctyhodných 35 hodin, což jistě ocení každý, kdo se často pohybuje mimo domov.
Ač se může zdát, že jde o tutéž věc, není to pravda. Mrazicí výkon poukazuje, kolik kilogramů potravin je mrazák schopný zamrazit za jeden den. Pohybuje se mezi 2 – 24 kg.
Výkon mrazení naproti tomu udává, jak silně je mrazák chladničky schopný mrazit a k jakému skladování je proto vhodná. Většinou se označuje jednou až čtyřmi hvězdičkami, objevuje se také pod názvem třída mrazení. U běžných ledniček se dnes zpravidla setkáte s nejvyšší třídou mrazení, díky které jsou vhodné na dlouhodobé skladování. Pouze některé malé pultové chladničky mívají slabší mrazák, vhodný spíše ke krátkodobému skladování již zmražených produktů.
Počet hvězdiček | Délka skladování | Teplota |
---|---|---|
* | V řádech dnů | – 6°C |
** | V řádech týdnů | – 12°C |
*** | V řádech měsíců | – 18°C |
**** | Dlouhodobé skladování | – 24°C |
Klimatická třída
Klimatická třída udává ideální rozsah teplot pro místnost, ve které bude lednice umístěna. Pokud se teplota, pro kterou je lednice určena, a skutečná teplota v prostoru nějak výrazně odchylují, může mít lednice zbytečně vysokou spotřebu a nemusí ani dostatečně chladit. Klimatické třídy jsou čtyři, u některých ledniček najdete uvedených klimatických tříd víc. V tom případě lednička funguje v celé škále teplot. Například lednice s klimatickou třídou N-ST-T tak bude fungovat v rozsahu +16 až +43°C.
Klimatická třída | Teploty |
---|---|
SN (subnormální teploty) | +10 až +32°C |
N (normální teploty) | +16 až +32°C |
ST (subtropické teploty) | +18 až +38°C |
T (tropické teploty) | +18 až +43°C |
Funkce
Kromě základních parametrů není od věci při výběru chladničky zvážit také nabídku funkcí a dalších vychytávek, které si výrobci ledniček pro jejich budoucí majitele připravili. Funkce a vybavení nejenže zlepší funkčnost ledničky, jako je tomu třeba v případě ventilátoru, ale také vám případně usnadní údržbu a zaručí větší míru čistoty. S tímto si poradí například antibakteriální ochrana nebo funkce No Frost.
Nenámrazový systém
Díky No Frost systému v lednici nevzniká námraza, kterou by bylo potřeba zdlouhavě odstraňovat. Majitelům lednice tak ušetří čas a námahu. Ani automatické odmrazování není tak efektivní, jako tato funkce.
S rozrůstajícím se sortimentem se dnes můžete setkat s různými typy nenámrazového systému, které mají svá označení:
- Total No Frost – takto je značený nejpokročilejší nenámrázový systém. Označení platí pro celý spotřebič, tudíž není potřeba ručně odmrazovat lednici ani mrazák.
- No Frost – tato funkce zamezuje vzniku námrazy v mrazáku (kombinované lednice), který díky tomu nemusíte ručně odmrazovat.
- Low Frost – lednice disponující touto funkcí sice vyžaduje manuální odmrazování, ale nebudete jej provádět tak často, jako u lednice bez nenámrazového systému.
Ventilátor
Ventilátor bývá umístěný v zadní části chladničky a umožňuje rovnoměrné proudění chladného vzduchu. Potraviny se tak uchovají déle čerstvé.
Invertorový kompresor
Invertorový kompresor má proti běžnému několik výhod. Sám reguluje svou rychlost, čímž snižuje opotřebení a tím prodlužuje životnost. Výhodou je také nižší hmotnost, kterou jistě oceníte při stěhování lednice. Výrobci na něj často poskytují prodlouženou záruku i 10 let.
Zaměnitelné otvírání
Umožňuje předělat otvírání dvířek na druhou stranu pro větší pohodlí majitele. U některých ledniček je tato úprava jednodušší, u některých těžší, u amerických pochopitelně neproveditelná, ty se otevírají na obě strany.
Displej
Ten pomáhá s ovládáním velké škály spotřebičů. Doba stále uhání kupředu, takže displej dnes najdete už na velkém množství ledniček.
Antibakteriální ochrana
Jde o úpravu vnitřních povrchů ledničky a těsnění dveří, která zabraňuje množení bakterií, plísní a dalších choroboplodných zárodků. Jídlo se tak kazí pomaleji a riziko jeho kontaminace je nižší. Antibakteriální ochranu by měli vyžadovat hlavně rodiče malých dětí, užitečná je ale samozřejmě pro kohokoliv.
Nulová zóna
Nulová zóna je speciální zásuvka, do které vniká chladný vzduch a udržuje místní teplotu blízko nule. Je vhodná k ukládání potravin, které se rychle kazí, například syrového masa nebo čerstvé zeleniny, jídlo si totiž déle uchová svou čerstvost. Lednice s touto zónou bude ideální pro milovníky vaření a grilování, kteří chtějí vždy pracovat s co nejčerstvějšími surovinami.
Přihrádka s nastavitelnou vlhkostí
Další speciální zásuvka, tentokrát s možností regulace vlhkosti, je určena pro uchovávání ovoce a zeleniny. Potraviny díky úpravě vlhkosti zůstanou déle čerstvé a křupavé. Najdete ji pod různými marketingovými názvy – Bio Box, Bio Fresh, Crispy Box, Fresh Balance a další. Zavřené průduchy jsou vhodné pro uchovávání zeleniny, otevřené pro uchování ovoce.
Super chlazení a super mražení
Tyto funkce umožňují rychle zchladit, respektive zmrazit větší množství potravin. Na určitou dobu sníží teplotu a zabrání tak ohřevu okolních potravin. Tuto funkci využijete při ukládání většího množství potravin najednou, například při týdenním nákupu či sklizni ovoce.
Oddělená regulace
Oddělená regulace představuje separátní termostat pro lednici i mrazák. U každé části je možné nastavovat teplotu zvlášť, což zefektivňuje používání chladničky. Můžete tak v jednu chvíli používat např. jen mrazák (při odmrazování chladničky).
Variabilní nastavení polic
Vložit do lednice objemnější nádobu, vyšší láhev nebo například dort může být někdy oříšek. Pomoct můžou nastavitelné police a přihrádky ve dveřích, které lze libovolně umístit a vytvořit si tak velký prostor, jaký je zrovna potřeba.
Signál při otevřených dveřích
Některé lednice jsou vybaveny optickou a akustickou signalizací otevřených dveří. Nedovřené dveře můžou způsobit únik chladného vzduchu, a tím i kažení potravin.
Ionizátor a deodorizér
Tyto dva systémy pomáhají pohlcovat pachy a udržovat tak svěží vzduch v prostoru lednice. Zabraňují přenášení pachů z aromatických potravin, jako jsou ryby nebo zrající sýry.
Připojení na Wi-fi
Stejně jako mnohé další domácí spotřebiče, i některé lednice lze připojit do Wi-fi sítě. Díky tomu lze přístroj ovládat pomocí mobilní aplikace. Můžete například upravovat teplotu či na dálku zapnout funkci super chlazení. Lednice s Wi-fi se označují také jako chytré nebo SMART lednice.
Chlazení ve dveřích
Některé modely jsou vybaveny chlazením nejen v zadní části, ale také ve dveřích. Tato inovace umožňuje vyrovnat teplotu v celém prostoru lednice a lépe ji udržovat konstantní.
Dávkovač vody a ledu
U některých kombinovaných lednic, a zejména pak u amerických lednic, se můžete setkat s dávkovačem na chlazenou vodu, který bývá umístěný ve dveřích lednice na přední straně. Některé dávkovače pak dokáží vytvořit také kostky ledu nebo ledovou tříšť. Pro zprovoznění této funkce je nutné mít lednici napojenou na přívod vody.
Oblíbené značky
Mezi nejoblíbenější značky kombinovaných lednic patří například níže uvedené.
- Eta – Česká značka Eta prodává ledničky od roku 2016. Na výběr jsou malé monoklimatické lednice, menší kombinované modely s mrazákem nahoře, ale i klasické kombinované chladničky. V sortimentu najdeme i několik amerických lednic. Nabízí klasické i designové modely, zvláštností je retro řada Storio.
- Gorenje – Tradiční výrobce ledniček, v jehož sortimentu najdete desítky modelů. Na výběr jsou nejmenší monoklimatické lednice, malé kombinované lednice, ale i velké kombinované a americké chladničky. Gorenje se zaměřuje také na výrobu designových a retro lednic. Můžete si tak například vybrat lednici s designem legendárního Volkswagenu.
- Samsung – Korejská značka Samsung kromě telefonů a audiovizuální techniky nabízí také celou řadu domácích spotřebičů. Lednice této značky patří do vyšší cenové třídy a cílí zejména na náročné zákazníky, kteří očekávají bohatou výbavu funkcemi, moderní technologie a potrpí si i na design spotřebiče.
- LG – Většinu sortimentu tvoří klasické kombinované chladničky, najde se i několik velkých monoklimatických modelů. Velké zastoupení mají americké lednice LG, které jsou velmi oblíbené a typické mimo jiné svou Door-in-Door technologií, která u některých modelů umožňuje pohled do prostoru lednice pouhým zaťukáním na dveře.
Cena
Cenová hladina ledniček je poměrně široká, najdete modely v ceně od pěti tisíc do několika desítek tisíc korun. Se stoupající cenou se zpravidla snižuje spotřeba chladničky a rozšiřuje výběr funkcí, které vám lednička nabídne.
Následující hladiny berte spíše jako orientační, protože můžete narazit na dobrou akci a lednička s běžnou cenou 10 000 Kč může být vaše za 5 000 Kč. Vždy je proto dobré nejprve vybranou ledničku najít ve srovnávačích cen typu heureka.cz nebo například využít porovnání ledniček a jejich cen na srovname.cz a dalších srovnávačích, které působí v České republice.
Cena do 5 000 Kč
V této cenové kategorii seženete hlavně malé jednodveřové ledničky, například do kanceláře. Většina těchto modelů spadá do horších energetických tříd. Hlučností často překračují 40 dB a nedá se od nich čekat nijak velká výbava funkcí, opravdu tedy nejde o plnohodnotnou ledničku pro rodinu.
Cena od 5 000 do 10 000 Kč
Pod deset tisíc korun už je možné pořídit i větší, kombinovanou chladničku. Některé modely jsou dokonce vybavené antibakteriální ochranou nebo funkcí No Frost. Stále ovšem nejde o nejúspornější modely. Lehce už ale klesá hlučnost, seženete i modely s hlučností pod 40 dB. V této cenové kategorii tedy již poměrně úspěšně seženete i chladničku pro větší rodinu.
Doporučujeme vám ale pečlivě zvážit, jaké náklady budou s takovouto lednicí spojené a zda se nevyplatí raději zainvestovat do dražší, ale zato úspornější varianty.
Cena od 10 000 do 20 000 Kč
Tato cenová kategorie bude mezi uživateli pravděpodobně nejoblíbenější a nejprodávanější. Spadají do ní zejména dvoudveřové kombinované ledničky a není problém najít i produkt s nejlepší dostupnou energetickou třídou. Jestliže netoužíte právě po americké ledničce, nebo nehledáte nějaký luxusní designový kousek, ale spíš klasickou lednici pro rodinu, která bude i úsporná, pravděpodobně v této kategorii najdete to pravé pro vás.
Cena nad 20 000 Kč
Od dvaceti tisíc nahoru už seženete i americké ledničky s dávkovačem ledu a dalšími vychytávkami. Můžete v této kategorii počítat s plnou výbavou funkcí, jako je systém No Frost, nulová zóna a další. Takto velké ledničky bychom doporučili zejména do početnějších domácností nebo pro kulinářské nadšence, kteří potřebují více místa na suroviny a výsledné produkty.
Tipy pro výběr mrazáku
Pro případ, že vaše volba padla na monoklimatickou lednici a chcete k ní pořídit ještě separátní mrazák, dáme vám pár tipů, jak postupovat při jeho výběru.
Pultový nebo šuplíkový
Pultový mrazák s horním otevíráním je objemnější, ale také větší. Šuplíkový zase zabere méně místa a je o něco přehlednější. Pultový tedy volte v případě, pokud máte velké nároky na kapacitu, šuplíkový naopak do menší kuchyně.
Spotřeba
Se spotřebou je to u mrazáků v podstatě stejné jako u lednic. Energetická třída je značená písmenem A až G, přičemž dnešní přístroje se pohybují ve spodní polovině této škály.
Objem
Objem mrazáku by měl odpovídat počtu členů a dalším specifikům vaší domácnosti. U pultových mrazáků se doporučuje objem alespoň 40 l na osobu, u šuplíkových alespoň 25 l. Pokud chcete do mrazáku uložit například celé prase, doporučujeme mrazák s objemem 250 – 300 l.
Umístění
Místo, kam mrazák postavíte, by mělo odpovídat jeho klimatické třídě. Klimatické třídy jsou v případě mrazáků stejné jako u lednic, více se o nich tedy můžete dočíst v článku výše.
Akumulační doba, mrazicí výkon, třída mrazení
I s těmito pojmy už jsme se seznámili díky lednicím. Pokud hledáte kvalitní mrazák, měl by bez proudu vydržet alespoň 15 hodin a zvládnout zamrazit alespoň 12 kg denně.
Tipy pro správné používání ledničky
- Chladnička by neměla stát blízko radiátoru ani na příliš slunném místě
- Ideální zaplnění ledničky je z cca 70 %
- Potraviny, které ukládáte do ledničky, by měly být zchlazené alespoň na pokojovou teplotu
- Ledničku neotevírat zbytečně často a nenechávat dveře otevřené příliš dlouho
- Chladnější místa jsou vždy dole, teplo stoupá nahoru
- Nejčastěji používané potraviny (máslo) dávat na horní poličky do výšky očí
- Aromatické potraviny skladujte v uzavřené nádobě nebo mikrotenovém sáčku, ze kterého jste vymačkali vzduch
- Pokud nemáte systém automatického odmražování, lednici pravidelně zbavujte námrazy
- Pravidelně se zbavujte také prošlých potravin
- Na nákup chlazených a mražených výrobků vyrazte s termotaškou a po příchodu domů je ihned uložte do lednice/mrazáku, prodloužíte tím jejich trvanlivost
Jak skladovat potraviny v lednici
O tom, že v jednotlivých částech ledničky jsou odlišné podmínky, asi netřeba dlouho řečnit. Již na základní škole jsme se dozvěděli, že teplý vzduch stoupá vzhůru, proto je v horních poličkách lednice tepleji než dole. Odlišná je také vlhkost. V této kapitole si povíme o pravidlech, která se vyplatí dodržovat při uskladňování potravin a jejich organizaci v lednici. Zabráníte tak kontaminaci a rychlému kažení. Povíme si také pár slov o údržbě lednice.
Co do lednice nepatří?
Než se pustíme do organizace lednice, je vhodné upozornit na některé potraviny, které do lednice vůbec nepatří. Může tomu být z různých důvodů, buď surovině nevyhovuje chladný vzduch či vysoká vlhkost, nebo je její skladování v lednici zkrátka zbytečné a jen by zabírala drahocenné místo.
- Ovoce – Banány, citrusy, ananas, avokádo a mango. Žádný z těchto druhů ovoce by do lednice přijít neměl. Nevyhovují jim nízké teploty, které způsobují ztrátu chuti a kvality.
- Zelenina – Cibule, česnek, brambory a batáty je lepší uskladnit na suchém, temném a chladném místě, ideálně ve sklepě či komoře. Rajčata, papriky a meloun je dobré skladovat spíše na lince nebo jinde při pokojové teplotě, kde mají možnost dobře dozrát.
- Káva – I když mnohé hospodyňky skladují kávu v lednici, aby si uchovala chuť a aroma, dosahují tak spíše opačného efektu. Nejen že káva navlhne, a tím se znehodnotí, ale také nasaje pachy ostatních potravin z lednice.
- Konzervy a plechovky – Všechny konzervované potraviny včetně zavařenin není potřeba před jejich otevřením uchovávat v lednici. Můžete tak ušetřit místo a plechovky skladovat ve spíži či na jiném místě. To platí i pro ochucovadla, jako je hořčice a kečup. Pokud ale konzervy otevřete, nespotřebovaný obsah předělejte do uzavíratelné nádoby a uložte do lednice.
- Pečivo – Zatímco ukládání pečiva do mrazáku je ideální, protože po jeho vytažení je znovu jako čerstvé, o ukládání do lednice se to říct nedá. V lednici totiž rychle vlhne, tvrdne a ztrácí chuť.
Kam s potravinami?
Zároveň přinášíme několik tipů, jak skladovat určité druhy potravin v lednici. Každý druh si v ní najde své ideální místo:
Ovoce a zelenina
Ve spodní části lednice je na zeleninu a ovoce speciální přihrádka, ve které se skladují. U některých modelů je možné v tomto boxu regulovat vlhkost tak, aby byla vždy ideální pro zachování čerstvosti a křupavosti. Před uložením ovoce a zeleninu neomývejte, tento krok proveďte až před podáváním.
Maso a ryby
Syrové maso a ryby jsou potraviny nejnáchylnější k rychlé zkáze. Proto je potřebujeme uchovávat v takových podmínkách, kde zůstanou dlouho čerstvé a nezávadné. V lednici je takové místo na spodní poličce. Je tam nejnižší teplota a zároveň nehrozí, že by případná vytékající šťáva kontaminovala potraviny o poličku níže.
Vhodné je skladovat maso ve vzduchotěsné nádobě, aby nedošlo ke styku s ostatními potravinami. Některé moderní lednice mají nulovou zónu, jedná se o zvláštní šuplíky, ve kterých je nižší teplota (kolem 0 °C). Pokud je touto funkcí vaše lednice vybavená, určitě ji využívejte na uchovávání masa, ryb a případně i uzenin.
Uzeniny
Salámy, šunky a další uzeniny je vhodné skladovat také při nižších teplotách. Správné místo je pro ně nad masem. Poté co si přinesete uzeniny z obchodu, vybalte je z fólie či papíru do uzavíratelné nádoby a uložte do lednice.
Mléčné výrobky a sýry
Mléčné výrobky vyžadují spíše vyšší teploty, proto je umístěte do vyšších poliček. Jestliže nemáte v lednici dost místa, je možné je ukládat na stejnou poličku jako uzeniny, dbejte ale na to, aby se tyto dva druhy potravin vzájemně nedotýkaly. Aromatické sýry skladujte v uzavíratelných dózách, předejdete tak přenosu pachů i na ostatní potraviny.
Máslo
Ideálním obalem k uchování tohoto mléčného tuku je zvláštní box, máslenka. Ta chrání máslo před kontaminací ostatními potravinami a přenosem pachů. V tomto boxu máslo uložte do horní přihrádky dveří. Jedná se o nejteplejší místo v lednici. Máslo tam příliš neztuhne a bude se vám snadněji roztírat. Na stejné místo patří také margaríny.
Vejce
Přestože výrobci lednic často umisťují speciální držáky vajec do přihrádek dveří, není toto místo tím nejvhodnějším ke skladovaní tak citlivé potraviny. Vejce jsou totiž náchylná na změny teploty, které jsou právě u poliček dveří běžné. Lépe jim bude v poličce zhruba uprostřed lednice, co nejvíce vzadu, kde je teplota nejkonstantnější.
Před uložením vejce vyndejte z papírového obalu, který může být zdrojem bakterií, a umístěte špičkou dolů do plastového držáku. Jestliže jsou vejce potřísněná slepičím trusem, důkladně je umyjte, zvláště jsou-li z domácího chovu. Pamatujte ale, že omytím jste znehodnotili přirozenou ochrannou vrstvu, a proto omytá vejce spotřebujte co nejdříve.
Uvařená jídla
Uvařená jídla a potraviny určené k brzké spotřebě patří do horní poličky, kde je nejtepleji. Tepelně upravená jídla nechte ale vždy vychladnout alespoň na pokojovou teplotu, než je uschováte v lednici. Předejdete tak zvýšení teploty v lednici a tím nejen vyšší spotřebě elektřiny, ale také ohřevu a případnému kažení okolních potravin. Některé pokrmy (například polévky) navíc mohou rychlou změnou teploty zkysnout.
Dochucovadla
Hořčice, kečupy, různé omáčky a další dochucovadla je možné skladovat v komoře či špajzu. Změna ovšem přichází po jejich otevření. Od doby, co potravinu načnete, je třeba uchovávat ji v lednici. Nejvhodnější místo jsou prostřední poličky na dveřích. Omáčky vždy nabírejte čistou lžičkou, abyste do nich nezanesli bakterie, plísně, kvasinky či jiné mikroorganismy, které by způsobily rychlé zkažení.
Nápoje
Jestliže máte rádi chlazené nápoje, jistě vás zajímá, kam uložit velké lahve. Možnosti máte v zásadě dvě, záleží na vybavení vaší lednice. Obvyklým místem pro ukládání lahví s nápoji je spodní polička ve dveřích. Bývá nad ní nejvíce místa, nápoje se tedy pohodlně vejdou. Druhou možností je využít držák lahví, který mají některé lednice ve výbavě. Ten lze umístit do horního prostoru lednice. Ukládat na něj můžete lahve s vodou, pivem, bílým vínem nebo také mléko.
Léky
Některé léky je vhodné uchovávat v lednici. Vždy se snažte ponechat je v původním obalu a uložit na takové místo, kde je teplota odpovídající pokynům pro skladování. Neměly by samozřejmě přijít do kontaktu s potravinami.
Do kdy jídlo spotřebovat?
Při úklidu lednice a třídění potravin se samozřejmě můžeme do jisté míry spoléhat na naše smysly. U zapáchajícího masa nebo plesnivého jogurtu není potřeba zkoumat datum spotřeby. Řada z nás ale potraviny vyhodí hned, jak překročí datum uvedené na obalu, ne každý přitom ví, jaký je například rozdíl mezi datem použitelnosti a datem minimální trvanlivosti, čímž dochází ke zbytečnému vyhazování použitelného jídla (Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce).
Datum použitelnosti – Nejčastěji ve formě „spotřebujte do..“ označuje potraviny, které rychle podléhají zkáze, jako je maso, mléčné produkty, lahůdky apod. Po uplynutí doby použitelnosti se tyto potraviny nepovažují za bezpečné.
Datum minimální trvanlivosti – Většinou bývá na obalech potravin, které se rychle nekazí, jako jsou sušenky, čokolády, konzervy, těstoviny apod. Najdete jej jako „minimální trvanlivost do..“ a uplynutí této lhůty neznamená, že jsou potraviny nepoživatelné a není potřeba je hned vyhazovat. Výrobce už pouze neručí za chuťové a výživové kvality produktu.
Potraviny bez označení – Na některých potravinách žádné datum nenajdete, většinou jde o čerstvé ovoce, zeleninu a pečivo, nebo naopak výrobky, které se prakticky nekazí, jako je tvrdý alkohol, ocet nebo cukr.
Dobrý den, má mít lednice velký chladící ventilátor uvnitř, či dva a více? Nebo stačí jeden maličký z boku, viz lednice Romo, která má na 205litrů ventilátor velikosti jahody. Děkuji.