Test a recenze stolních grilů 2017

10 Nejoblíbenějších stolních grilů v testu
Obrázek grilu Catler GR 8012

Vítěz testu 2017

Catler GR8012

Celkové hodnocení: 4,8 z 5 bodů


Nejlepších 5 stolních grilů dle testu 

1. místo 
Vítěz testu 2017

Catler GR8012

Obrázek grilu Catler GR 8012

Známka: 4,8 / 5

Orientační cena:
6 400 Kč

Přečíst recenzi

2. místo
Vítěz cena/výkon

Guzzanti GZ 32

Obrázek grilu Guzzanti GZ 32

Známka: 4,3 / 5

Orientační cena:
650 Kč

Přečíst recenzi

3. místo

Severin PG 1511

Obrázek grilu Severin PG 1511

Známka: 4,2 / 5

Orientační cena:
800 Kč

Přečíst recenzi

4. místo

Tefal GC 702D34

Obrázek grilu Tefal GC702D34

Známka: 4,1 / 5

Orientační cena:
3 900 Kč

Přečíst recenzi

5. místo 

Tefal GC 305012

Obrázek grilu Tefal GC 305012

Známka: 4,1 / 5

Orientační cena:
1 700 Kč

Přečíst recenzi

Test stolních grilů nás postavil před nelehký úkol. Velké množství kvalitních modelů má velmi podobné vlastnosti a tak se často liší spíše v detailech. Pořadí některých grilů je tak velmi těsné, až vyrovnané. I modely na nižších příčkách tak mohou být to pravé pro vás, proto se nelekejte, když se vám žádný z grilů na jedné z prvních příček nebude zamlouvat.

V našem testu jsme se v kategorii parametrů zaměřili na grilovací plochu, kterou vám gril poskytne, jaký má příkon/výkon a kolik poloh vám může nabídnout. V případě stolních grilů je hodnota příkonu stejná jako hodnota výkonu. Pro účely našeho testu jsme tedy hodnotili jen výkon. Příkon značí spotřebu a ta vychází na jedno grilování v řádech korun, tedy žádné horentní sumy. Pro časté grilování nebo grilování pro více osob doporučujeme hlavně modely s výkonem 2 kW a vyšším.

Co se týče poloh, jsou možné tři, „grill“, „barbecue“ a „trouba“. Poloha „gril“ platí pro uzavřený kontaktní gril, dělají se takto například panini. Poloha barbecue odpovídá plochému grilu nebo rozevřenému kontaktnímu grilu. Polohu „trouba“ najdeme opět u kontaktního grilu a znamená to, že se horní číst grilu dá zafixovat v určité výšce. V takové chvíli se nedotýká potravin, ale pouze je z vrchu ohřívá (proto tuto funkci někdy najdeme i pod názvem „ohřívání“).

V sekci funkcí jsme kladli důraz hlavně na vyjímatelné rošty, nepřilnavý povrch a odkapávací misku. Samozřejmostí u elektrického grilu je termostat pro nastavení teploty, pro snazší skladování jsme vzali v potaz i možnost uložená šňůry v těle přístroje.

Vítězem testu se stal Catler GR8012, který v hodnocení ztratil jen minimum bodů. Vítěz kategorie cena/výkon je gril Guzzanti GZ 32 za 650 Kč. Nabízí slušný výkon a v jeho výbavě jsou dokonce i nožičky, dá se tak použít i venku. Oproti jiným modelům ale nenabízí tolik možností využití, jde zkrátka o velmi jednoduchý gril.

Celkové hodnocení 10 stolních grilů

Pořadí v testu

Vzhled

Název grilu

Parametry (max. 10)

Funkce
(max. 10)

Orientační
cena

Celkové hodnocení
(max. 5)

Aktuální cena

1.

Náhled obrázku Catler GR 8012

Catler GR8012

9,6

8

6400 Kč

4,8

2.

Náhled obrázku Guzzanti GZ 32

Guzzanti GZ 32

8,7

6

650 Kč

4,3

3.

Náhled obrázku Severin PG 1511

Severin PG 1511

8

8

800 Kč

4,2

4.

Náhled obrázku Tefal GC702D34

Tefal GC 702D34

7

10

3900 Kč

4,1

5.

Náhled obrázku Tefal GC 305012

Tefal GC 305012

7,4

10

1700 Kč

4,1

6.

Náhled obrázku Catler GR 4011

Catler GR4011

7,8

6

3000 Kč

3,9

7.

Náhled obrázku STEBA FG 70

Steba FG 70

7

8

2700 Kč

3,7

8.

Náhled obrázku Fagor BBC-820

Fagor BBC-820

7

8

700 Kč

3,7

9.

Náhled obrázku Bosch TFB3302V

Bosch TFB3302V

7,5

6

1300 Kč

3,7

10.

Náhled obrázku STEBA RC 4 PLUS

Steba RC 4 Plus Deluxe

6,8

8

3800 Kč

3,6

Porovnání základních parametrů

Parametr

Catler GR8012

Guzzanti GZ 32

Severin PG 1511

Tefal GC 702D34

Tefal GC 305012

Catler GR4011

Steba FG 70

Fagor BBC-820

Bosch TFB3302V

Steba RC 4 Plus Deluxe

Typ

kontaktní

plochý

plochý

kontaktní

kontaktní

kontaktní

kontaktní

plochý

kontaktní

raclette

Grilovací deska

spodní plochá, horní žebrovaná

mřížka

mřížka

žebrovaná

žebrovaná

žebrovaná

hladká/žebrovaná

hladká

žebrovaná

hladká/žebrovaná

Velikost plochy (cm2)

2202

1750

851

600

600

754

648

910

682

841

Materiál desek

quantanium

nerez

chrom

litý hliník

teflon

quantanium

teflon

teflon

hliník

kámen

Příkon/výkon (W)

2200

2200

2300

2000

2000

2200

1800

1800

1800

1450

Polohy

grill/barbecue

barbecue

barbecue

grill

grill/barbecue

grill

grill/barbecue

barbecue

grill/barbecue/trouba

barbecue + raclette

Porovnání rozměrů a funkcí

Údaj

Catler GR8012

Guzzanti GZ 32

Severin PG 1511

Tefal GC 702D34

Tefal GC 305012

Catler GR4011

Steba FG 70

Fagor BBC-820

Bosch TFB3302V

Steba RC 4 Plus Deluxe

Šířka (cm)

48,9

50

48,2

36,5

36

38

40

40,7

39

37

Hloubka (cm)

38,1

35

43,4

34,5

35

34,9

38

46,8

32

39

Výška (cm)

15,9

80 (s nožičkami)

10,3

18

20

14,6

14

9,5

12

14

Hmotnost (kg)

4

5,9

1,9

5,2

4,1

6,2

5,4

2

3,9

8,3

Vyjímatelný rošt

ne

ano

ano

ano

ano

ne

ano

ano

ano

ne

Vyjímatelná odkapávací miska

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ne

ano

Nepřílnavý povrch

ano

ne

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ano

Prostor pro uložení šňůry

ano

ne

ne

ano

ano

ne

ne

ne

ne

ano

Termostat

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ano

Jednotlivé stolní grily v testu

O každém grilu jsme zpracovali samostatnou recenzi. Na této stránce najdete její shrnutí a odkaz na celou recenzi na samostatné stránce. V samotné recenzi najdete podrobné zhodnocení parametrů, designu, vybavení a ceny.

Recenze grilu Catler GR8012

Obrázek grilu Catler GR 8012

1. místo - Vítěz testu

Body: 4,8 / 5 

Vítěz našeho testu nabízí největší grilovací plochu a jeden z nejvyšších výkonů. Je to kontaktní gril a nabízí polohu grill i barbecue. Na poli funkcí trochu ztrácí body kvůli nevyjímatelným grilovacím deskám, ostatní funkce mu nechybí. Vyjímatelný rošt najdeme například hned u grilu na druhém místě, ten už ale není kontaktní.

Recenze grilu Guzzanti GZ 32

Obrázek grilu Guzzanti GZ 32

2. místo - Vítěz cena/výkon

Body: 4,3 / 5 

Specifikem grilu na stříbrném stupni jsou nožičky, které má ve výbavě. Ty z něj dělají trochu hybrid mezi stolním a zahradním grilem. Je to plochý gril, nabízí tedy jen pozici barbecue. Výkonem se vyrovná vítězi, grilovací plocha je druhá největší. Jeho největší slabinou je absence nepřilnavého povrchu, může tedy být náročnější na údržbu.

Recenze grilu Severin PG 1511

Obrázek grilu Severin PG 1511

3. místo

Body: 4,2 / 5 

Na třetím místě najdeme malý, ale výkonný gril. Jeho grilovací plocha je sice jedna z menších, nabízí ale nejvyšší výkon z celé recenze. Stejně jako gril na druhém místě, i tento je plochý a tak nabízí jen polohu barbecue. Z funkcí mu chybí pouze prostor na uložení šňůry, nic jiného nepostrádá. Hodí se spíš pro menší počet lidí, díky vysokému výkonu ale odvede vynikající práci.

Recenze grilu Tefal GC 702D34

Obrázek grilu Tefal GC702D34

4. místo 

Body: 4,1 / 5 

Gril na čtvrtém místě vyniká zejména funkcí smart, díky které automaticky změří tloušťku masa a připraví ho přesně podle vašich představ. Má nejmenší grilovací plochu v našem testu, stále ale nabízí slušný výkon a všechny testované funkce. Hodí se spíš do domácností s menším počtem členů a pro všechny, kteří hledají přístroj, co si poradí s masem sám. Je to kontaktní gril, ale nejde rozložit do pozice barbecue.

Recenze grilu Tefal GC 305012

Obrázek grilu Tefal GC 305012

5. místo 

Body: 4,1 / 5 

Model na pátém místě je parametrově prakticky totožný s grilem o příčku výš. Stejně jako on také ovládá všechny testované funkce. Je pouze o něco lehčí a chybí mu funkce smart. Na rozdíl od grilu na čtvrtém místě ale nabízí polohu grill i barbecue. Hodnocení tedy bylo velmi těsné a pokud dáváte přednost poloze barbecue před funkcí smart, doporučujeme vám spíše tento model.

Recenze grilu Catler GR4011

Obrázek grilu Catler GR 4011

6. místo 

Body: 3,9 / 5 

Na šestém místě najdeme gril s vynikajícím výkonem, který ovšem ztratil body kvůli menší grilovací ploše a absenci některých funkcí. Jeho největší nevýhodou jsou nevyjímatelné grilovací desky. Nepotěší také ty, kteří hledají co nejvíce variabilní gril. Tento kontaktní model totiž není rozložitelný. Pokud hledáte rozložitelný model, podívejte se například na gril o příčku výš.

Recenze grilu Steba FG 70

Obrázek grilu STEBA FG 70

7. místo 

Body: 3,7 / 5 

Gril na sedmém místě uspokojí spíš domácnost s menším počtem osob. Na větší akce je nedostačující jak grilovací plochou, tak výkonem. Jeho výkon je druhý nejnižší, grilovací plocha druhá nejmenší. Dobře si ale vede na poli funkcí, ze kterých postrádá pouze prostor pro uložení šňůry. Je tedy ideální pro nenáročné uživatelé, pro pořádné grilování doporučujeme spíš některý model z vyšších příček.

Recenze grilu Fagor BBC-820

Obrázek grilu Fagor BBC-820

8. místo 

Body: 3,7 / 5 

Pokud se těšíte na grilování přímo na jídelním stole, je tento gril to pravé pro vás. Jídlo se dá díky jeho tvaru servírovat přímo na něm. Bohužel má ale poměrně slabý výkon a lehce podprůměrnou grilovací plochu. Jeho povrch je hladký a tak se hodí i na přípravu vajíček nebo palačinek. Z funkcí opět postrádá pouze prostor na uložení šňůry.

Recenze grilu Bosch TFB3302V

Obrázek grilu Bosch TFB3302V

9. místo 

Body: 3,7 / 5 

Na posledních místech naší recenze najdeme velmi specifické grily. Ten na předposledním místě sice poskytuje největší výběr poloh, bohužel jeho výkon a grilovací plocha patří k nejslabším v testu. Velký nedostatek je také chybějící miska na odkapávání tuku. Doporučujeme jej tedy spíše nenáročným uživatelům, kteří rádi doplní svou kuchyni o gril, ale nečekají od něj ty nejvyšší výkony.

Recenze grilu Steba RC 4 Plus Deluxe

Obrázek grilu STEBA RC 4 PLUS

10. místo 

Body: 3,6 / 5 

Gril na posledním místě jako jediný z recenze nabízí možnost grilovat na kameni. Pokud tedy tento materiál vyhledáváte, je to volba pro vás. Zároveň jako jediný funguje i jako raclette gril, díky osmi grilovacím pánvičkám. Má ovšem nejslabší výkon v naší Top 10 a jeho grilovací plocha je jedna z menších. Body ztrácí i ve funkcích kvůli neoddělitelným grilovacím deskám.

Jak vybrat stolní gril

Grilování je čím dál tím oblíbenější zálibou a společenskou událostí. V dnešní době už si tento způsob vaření mohou dopřát i lidé, kteří nemají zahradu, existují totiž grily, které využijete třeba na balkóně, nebo i uvnitř bytu. V tomto článku si rozebereme, jaké typy grilů existují, jaké jsou jejich výhody a nevýhody a na co byste se měli při výběru grilu zaměřit. Pro začátek je potřeba položit si pár otázek, které vás navedou k tomu správnému grilu pro vás.

  1. Jak často plánuji grilovat a pro kolik lidí?
  2. Jaký prostor mám k dispozici - zahradu/balkon/kuchyni?
  3. Mám v daném místě k dispozici elektrickou přípojku?
  4. Kolik času chci grilování věnovat? (Příprava, regulace teploty, úklid)
  5. Kolik chci do grilu investovat?

Pokud už znáte odpovědi na předešlé otázky, můžeme vás navést k tomu správnému typu grilu a upozornit na základní kritéria, která by měl váš vysněný gril splňovat.

  1. V případě, že chcete grilovat hlavně v sezóně a pro větší počet lidí, doporučujeme některý z větších grilů. Pokud oceníte i možnost grilovat celoročně doma v kuchyni a plánujete gril zařadit do běžného chodu domácnosti, bude se vám hodit některý stolní elektrický gril. Pomůckou při výběru může být i výkon grilu, ten najdete u plynových a elektrických modelů. Nejčastěji se udává v kilowattech. Do 5 kW jde o gril pro menší počet osob nebo občasné použití, 5 - 10 kW je běžný gril pro rodinu i větší partu (5 - 10 lidí) a od 10 kW už je gril vhodný i na větší akce. V případě stolních modelů hledejte gril s výkonem okolo 2 kW, slabší modely jsou spíš na příležitostné použití.
  2. Pokud nejste limitovaní prostorem, můžete tuto otázku přeskočit a zaměřit se na další aspekty. Pokud ale nemáte zahradu, ale pouze například balkon, doporučujeme některý z menších grilů, ať už na dřevěné uhlí, plyn nebo elektřinu. V případě, že nemáte ani balkon, ideálním řešením budou opět stolní elektrické grily.
  3. Grily se dělí hlavně podle zdroje tepla. Pokud máte v místě grilování elektrickou přípojku, můžete si zvolit, jakýkoliv gril chcete. Pokud jste bez elektřiny, zbývá vybírat mezi plynovými a dřevěnými grily.
  4. Nejnáročnější na čas jsou grily na dřevěné uhlí. Spoustu času zabere samotná příprava a rozehřívání uhlí, manipulace s takovým grilem navíc vyžaduje trochu cviku. Tento typ grilu tak doporučujeme hlavně milovníkům tradičních postupů. Ostatním by mohl brzy přestat vyhovovat. Práce totiž nekončí ani po grilování, po uhlí zůstává popel, kterého je potřeba se zbavit. Pokud hledáte jednodušší a méně časově náročné řešení, ale preferujete grilování přímo na plamenu, zvolte gril na plyn. Pokud vám manipulace s ohněm nepřináší potěšení nebo se vám nechce pracovat s propanbutanovou bombou, a máte k dispozici elektrickou přípojku, zvolte gril elektrický.
  5. Nejdražší jsou většinou grily na plyn, nejlevnější grily na dřevěné uhlí. Je to vcelku logické, vzhledem ke složitosti a efektivnosti jejich používání. Ve všech kategoriích ale najdete různé cenové relace, záleží spíš na vašich preferencích, co se velikosti a vybavení grilu týče. Většinou je cena přímo úměrná kvalitě materiálu a vybavení grilu, pokud tedy hledáte model, který vás bude těšit mnoho let, doporučujeme si připlatit.

Po tomto úvodním rozcestníku se můžeme detailněji věnovat jednotlivým typům grilů a jejich specifickým vlastnostem.


Plynové grily

Základní dělení grilů je podle zdroje tepla. Dělíme je na plynové, elektrické a grily na dřevěné uhlí. Elektrické grily se dají ještě dále dělit na grily zahradní a stolní, pod které můžeme zařadit o kontaktní grily a některé specifičtější modely jako raclette. Své zvláštnosti mají i plynové grily, novinkou na trhu jsou modely RBS a grily s lávovými kameny.

Plynové grily využívají k přípravě jídla plynové hořáky připojené na propanbutanovou bombu. Najdeme mezi nimi jak kompaktní cestovní modely, tak velké grily s třemi a více hořáky. Jejich největší výhodou je okamžité hoření, stačí stisknout tlačítko. Nemusíte tak zdlouhavě čekat, než se gril dostatečně rozpálí, jako u grilů na uhlí. Plamen se navíc dá libovolně regulovat, nemusíte se bát, že zhasne a také nevzniká odpad ve formě popela.

Nevýhodou je menší mobilita grilu, kvůli těžké bombě. Ta se taky musí měnit a správně skladovat. Grilování na plynovém grilu je zdravé a rychlé, některým uživatelům ale může chybět typické kouřové aroma. To se dá u některých grilů nasimulovat přidáním dřevěných štěpků, aroma jídla můžete také v některých případech ovlivnit systémem nádržek. Do těch nalijete víno, pivo nebo vodu s kořením a vypařovaná tekutina ochutí maso. Plynový gril je vhodný pro každého, koho obtěžuje složité rozdmýchávání uhlí a zároveň nemá v místě grilování k dispozici elektrickou přípojku.

RBS grily

Vyšší třídou mezi plynovými grily jsou tzv. RBS grily, tedy grily s Radiant Burner System technologií. Od běžných plynových grilů se liší zejména umístěním hořáků, které nejsou na spodní straně grilovací vany, ale na jejích bocích. Díky těmto keramickým hořákům se teplota uvnitř grilu ideálně rozprostře a jídlo se tak griluje rovnoměrně. Velkou výhodou bočního umístění hořáků je, že tuk z masa při grilování neodkapává na hořáky a tak nedochází ke tvoření kouře a škodlivin. Díky domu jsou RBS grily jedny z nejzdravějších ze všech plynových variant.

Grily s lávovými kameny

Další variantou jsou grily s lávovými kameny. Opět poskytují rovnoměrnější rozložení tepla a lávové kameny navíc zachytávají odkapávající tuk. Nevýhodou ovšem je, že po nasátí tuku často vzplanou, což může kazit chuť jídla.

Výhody

Nevýhody

rychlá příprava

manipulace s bomou

regulace teploty

horší dostupnost propanbutanu

plamen bez popelu

vyšší pořižovací cena

Na co se zaměřit u plynového grilu

Hořáky

Gril by měl mít alespoň dva, pro velké množství lidí můžete sáhnout i po variantách až s pěti hořáky. Pro lepší regulaci se hodí, když má každý hořák vlastní zapalování. Ideální je v tomto případě tzv. piezo zapalování, které najdeme například i u plynových sporáků. Není třeba hledat zapalovač ani sirky, zapalování grilu samo vydá jiskru k zažehnutí plamene.

Přípojka na propanbutanovou bombu

Ne vždy je součástí balení, je tedy lepší zkontrolovat výbavu grilu, ať nejste nepříjemně překvapení.

Materiál

Celý gril by měl být pevný a stabilní. Uvnitř vany jsou nejlepší antikorozní materiály, doporučujeme vyhnout se lávovým kamenům kvůli zmíněnému hoření tuku. Lepší je například litinový rošt.

Sběr tuku

Každý gril by měl mít systém odvodu tuku odkapávajícího z masa, nejčastěji do sběrné misky, aby nedocházelo k jeho připalování nebo dokonce vzplanutí.


Grily na dřevěné uhlí

Pravděpodobně nejběžnější typ grilu k přípravě jídla využívá teplo vzniklé hořením dřevěného uhlí. Jeho nevýhodou je delší příprava, zkrátka trvá, než se uhlí správně rozehřeje. Navíc zapalování vyžaduje určitý grif. Na druhou stranu si spousta tradicionalistů asi nedokáže grilování bez této procedury představit. Plamen se nedá příliš regulovat, hrozí i zhasnutí, teplota se reguluje pomocí vzduchových otvorů. Při špatném odhadnutí teploty se jídlo může připalovat a tak je grilování na dřevěném uhlí někdy méně zdravé, než u jiných zdrojů tepla. Při hoření uhlí navíc vzniká popel, jehož vynášení může být otravné. Výhodou těchto grilů je zpravidla nízká cena a také aroma, které masu dodávají (ačkoliv někteří odborníci tvrdí, že je to jen mýtus). K pořizovací ceně je ale potřeba připočítat i náklady na uhlí, které často nejsou zrovna malé.

Výhody

Nevýhody

nižší pořizovací cena

dlouhé rozehřívání

kouřové aroma

složítá a nepřesná regulace teploty

menší hmotnost

odpad ve formě popelu

Na co se zaměřit u grilu na dřevěné uhlí

Víko

Víko je užitečné i u ostatních typů grilů, u grilu na dřevěné uhlí je ale obzvlášť důležité. Plně tak využijete možnost zauzování a nepřímého grilování, díky kterému získá maso zvlášť kouřové aroma.

Průduchy

Na rozdíl od elektrických a plynových grilů nemá gril na dřevěné uhlí termostat k regulaci teploty. Ta se dá částečně přizpůsobit pomocí průduchů v těle grilu. Pro lepší přehled se hodí i teploměr ve víku.

Dvířka nebo odklápěcí rošt

Při delším grilování se nevyhnete nutnosti doplnit uhlí. Abyste kvůli tomu nemuseli složitě sundávat celý rošt a riskovat popálení, měl by mít gril separátní dvířka na přikládání, nebo odklápěcí část roštu.


Elektrické grily

Elektrické grily zatím nepatří k nejpoužívanějším, mají ale své příznivce. V základu je můžeme rozdělit na zahradní a stolní. Zahradní grily jsou větší a zcela se vyrovnají grilům na plyn nebo dřevěné uhlí. Stolní gril, jak už název napovídá, umožňuje svou stavbou a velikostí využití i na kuchyňském stole. Jeho výhodou je, že je využitelný celoročně. Na druhou stranu ale těžko obstojí při velkých akcích, většina modelů se hodí spíš na přípravu jídla pro dvě až čtyři osoby.

V případě zahradního grilu zajistí grilování topná spirála umístěna pod roštem, v případě stolních grilů ji zpravidla kryje teflonová deska. Tedy žádný oheň, jen čistý žár. Jejich výhodou je hlavně ovládání. Můžete si nastavit přesnou teplotu, nehrozí, že vám zhasne plamen, gril se rozehřeje na povel a naprosto bezpečně (například plyn naopak v někom vzbuzuje obavy). Navíc nevzniká kouř ani škodlivé zplodiny, grilování tak může být zdravější, než na dřevěném uhlí. Nevýhodou je nutnost elektrické zástrčky v místě grilování.

Otevřený (barbecue) gril

U otevřených grilů najdeme jak grilovací desku, tak rošt nebo mřížku. Tento typ grilu je ideální na grilování přímo na stole, kdy si každý bere z grilu, co se mu zlíbí. Některé hybridní typy mají ve výbavě i nožičky, přes sezónu tak mohou plnit úlohu malého zahradního grilu.

Kontaktní gril

Kontaktní gril se skládá ze dvou polovin, které k sobě přiléhají. Grilování tedy probíhá ze dvou stran. Je velmi variabilní, dá se použít i k zapékání toustů nebo panini. Celkově jsou u kontaktních grilů možné tři polohy využití. Poloha “grill”, kdy jsou poloviny přiklopené na sobě, poloha “barbecue”, při které se gril rozloží do podoby otevřeného grilu, a poloha “trouba (nebo “ohřívání”). Tu najdeme u menšího množství grilů, znamená možnost zablokovat horní polovinu grilu v určité výšce. Ta se v danou chvíli nedotýká potravin, ale pouze je z vrchu ohřívá.

U kontaktních grilů je třeba sledovat jednu zásadní věc, a to, jak jsou obě poloviny spojené. Některé grily jsou totiž spojené pevně, rozevírají se do véčka. U takových grilů se maso připravuje nerovnoměrně, v jedné části na něj grilovací deska doléhá více, než ve druhé. Doporučujeme tedy vybírat primárně grily s flexibilním upevněním, díky kterému doléhá grilovací deska na maso celou plochou.

Raclette gril

Raclette gril je ze všech stolních grilů nejspecifičtější. Jeho název pochází z francouzského ekvivalentu slova “seškrabovat”. Na první pohled jde o obyčejný stolní gril, na pohled druhý vás ale mohou zarazit malé pánvičky v jeho spodní části. Tradičně se na horní desce griluje slanina, maso nebo jiné pochutiny a ve spodní části se v malých pánvičkách rozehřívá sýr, často smíchaný s cibulkou, žampiony a dalšími surovinami. Rozehřátým sýrem se následně polévá maso a uvařené brambory. Tato pochoutka je populární zejména ve Švýcarsku a Francii, jde o jistou obdobu notoricky oblíbeného fondue. Raclette grily se ale dají pochopitelně použít i ve dnech, kdy nemáte chuť na sýr. Stačí využít pouze horní grilovací desku a pánvičky ponechat stranou.

Výhody

Nevýhody

jednoduché a bezpečné ovládání

nutnost elektrické zástrčky

žádný kouř ani popel

chybí potěšení z práce s ohněm

využití i v interiéru

výkonné grily jsou nákladnější

Na co se zaměřit u elektrického grilu

Odkapávací miska na tuk

S tou jsme se setkali už u plynových grilů, v případě elektrických je také nezbytností. V opačném případě sice tuk nekape do plamenů, jeho přepalování na teflonové desce ale také nezní zrovna zdravě a lákavě. Odvod tuku najdeme jak u zahradních, tak u stolních grilů.

Víko

To je potřebné u zahradních grilů, u stolních variant se s ním nesetkáváme. Stejně jako v případě grilu na dřevěné uhlí tak gril umožňuje nepřímé grilování. Na rozdíl od zmíněného typu ale nedochází k uzení, protože elektrický gril nevytváří kouř.

Výkonná topná spirála

Výkon grilu už jsme rozebrali v úvodu článku, zejména u elektrických grilů na něj není radno zapomínat, ať už u větší nebo menší varianty.

Rošt

Na rozdíl od grilů na dřevěné uhlí, v případě elektrického zahradního grilu není potřeba odklápěcí rošt. Je dobré zaměřit se spíš na jeho materiál, kvalitní jsou například litinové rošty. Pokud se podíváme na stolní grily, i ty mají někdy mřížky nebo rošty, ale spíš minimálně. Dominují spíš grilovací desky, ať už teflonové, litinové nebo kamenné. Velmi důležitá je nepřilnavá povrchová úprava desky. Opomenutí tohoto kritéria si budete později při zdlouhavém seškrabávání připáleného jídla jistě vyčítat.

Snadnější údržbě napomáhají i desky, které jsou vyjímatelné, většinou jsou v takovém případě i omyvatelné v myčce, což ulehčí maximum práce. Jestli zvolíte desku hladkou nebo žebrovanou už je na vás. Žebrovaná zanechá krásné typické grilovací proužky na mase, hladkou zase využijete na přípravu vajíček nebo třeba palačinek. Ideální kompromis je kontaktní (nebo i otevřený) gril s oběma typy desek. V případě kontaktního grilu ale pozor na to, zda je rozložitelný naplocho. Jinak nejde potenciál obou typů desek zcela využít.

Regulace teploty

Bez termostatu se v případě elektrického grilu zkrátka neobejdete, a to ani u malého stolního modelu. Oproti foukání do plamenů vás ale čeká jen o mnoho pohodlnější otočení knoflíku. Některé kontaktní grily nabízejí i funkci smart. Na grilu tak nastavíte stupeň propečení podle vašich představ, tedy zda chcete maso rare, medium rare, medium nebo well done, gril si následně sám změří tloušťku masa a jeho hmotnost a po uplynutí příslušné doby vás jen upozorní zvukovým signálem, že už je vaše večeře hotová.


Cena

Cena grilu se odvíjí zejména od jeho velikosti, výkonu, funkcí a také použitých materiálů. Grily na dřevěné uhlí a malé stolní grily seženete i velmi levně, pokud ale grilování berete trochu vážně, počítejte raději s investicí několika tisíc korun. Obecně jsou nejdražší grily na plyn, cena se ale může lišit produkt od produktu v závislosti na materiálu a dalších parametrech. Při koupi grilu je také potřeba myslet nejen na prvotní investici do jeho nákupu, ale i náklady spojené s grilováním. Ty jsou u plynových a elektrických grilů výrazně nižší, než u grilů na dřevěné uhlí. Uhlí není úplně levná záležitost, plyn navíc rychleji dosáhne vyšší teploty a tak jej nespotřebujete tolik. Investice spojená s pořízením dražšího, ale úspornějšího grilu, se vám tak může brzy vrátit, zejména pokud plánujete grilovat častěji a pro větší počet lidí.

Grily do 1 000 Kč

V řádu stovek seženete většinou stolní grily a malé grily na dřevěné uhlí. I v této cenové kategorii se dají najít otevřené stolní grily se slušným výkonem, v případě kontaktních grilů už je výkon slabší. Do tisícikoruny seženete hlavně gril pro menší počet osob, například na společnou večeři pro dvojici. Pokud plánujete větší grilovací akce nebo chcete opravdu výkonný kontaktní gril, doporučujeme si připlatit.

Grily od 1 000 Kč do 5 000 Kč

V této cenové kategorii už seženete velmi výkonné a funkcemi nabité stolní grily. K nabídce už se přidávají také větší grily na dřevěné uhlí, zahradní elektrické grily a grily na plyn. V tomto cenovém rozmezí si vybere prakticky každý, není problém sehnat i kvalitní a dobře vybavené modely. Pro použití jednou za čas na rodinnou večeři je taková investice asi zbytečná, pokud ale plánujete grilovat častěji, alespoň přes sezónu, a chcete občas pohostit i své přátele, volte grily z této cenové kategorie.

Grily nad 5 000 Kč

Grily dražší než pět tisíc už jsou modely pro fajnšmekry. Takovýto gril vás nenechá na holičkách. V tomto rozmezí najdete velmi výkonné grily všech kategorií, v případě elektrických kontaktních grilů je velmi častá funkce smart. Zejména u větších grilů investici poznáte nejen na výkonu, ale i materiálu. Kvalitní litina, smalt, nerez, to jsou materiály, na které se můžete při grilování vždy spolehnout.

Jak vám pomohl tento test? Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Test stolních grilů 2017
Průměrné hodnocení 4.9 z 11 hlasů

Ke zlepšování našich služeb využíváme na webu souborů cookie. Používáním webu s tím souhlasíte. Více

Na této stránce používáme cookie ke zkvalitnění webu a možnosti nabídnout jeho uživatelům co nejlepší zobrazení tohoto webu. Cookie může být také použita pro měření návštěvnosti jednotlivých stránek. Pokud budete pokračovat v používání této stránky, souhlasíte s tím.

Zavřít