Menu

Porovnávací test a recenze
nejlepších trekingových kol

Aktualizováno:
Červen 2020
Autor:
Daniel Hrbolka

V kategorii pánská trekingová kola doporučujeme

Kellys Phanatic 30 2020

18 000 Kč Orientační cena

Jaké trenkigové kolo vybrat dle srovnání

  • Top produkt

    Pánská trekingová kola

    Doporučujeme
    Recenze Kellys Phanatic 30 2020

    Kellys Phanatic 30 2020

  • Top cena/výkon

    Pánská trekingová kola

    Doporučujeme
    Recenze Author Vertigo 2020

    Author Vertigo 2020

  • Top produkt

    Dámská trekingová kola

    Doporučujeme
    Recenze Author Stratos ASL 2020

    Author Stratos ASL 2020

  • Top cena/výkon

    Dámská trekingová kola

    Doporučujeme
    Recenze Kellys Clea 30 2020

    Kellys Clea 30 2020

Pro naše srovnání jsme vybrali nejlepší trekingová kola určená pro obě pohlaví. Na našich stránkách můžete nalézt srovnání i jiných druhů jízdních kol, jejichž porovnávání dohromady by bylo nerelevantní kvůli odlišným specifikacím a způsobu využití. Do výběru jsme zahrnuli pánská i dámská kola a v každé z těchto kategorií jsme zvolili vítěze v poměru ceny ku výkonu, TOP produkt a dostupnou variantu. Stejný proces jsme opakovali i v případě horských kol.

Bicykly byly srovnávány podle několika rozličných parametrů. Zaměřili jsme se na informace o rámu, hmotnosti, přehazovačce, vidlici, brzdách a spoustu dalších, které můžete nalézt v tabulce na této stránce. Každému z kol je pak věnována také stručná recenze, kterou najdete pod tabulkou parametrů.

Jestliže vám náš výběr z nějakého důvodu nevyhovuje, nebo stále tápete nad vhodnou volbou, doporučujeme k pročtení článek Jak vybrat trekingové kolo, který se věnuje rozboru nejdůležitějších specifikací a radí na které parametry je nejdůležitější se při výběru zaměřit.

Podrobný přehled všech druhů kol a vysvětlení jednotlivých specifických parametrů najdete v článku Jak vybrat jízdní kolo.


Nejlepší trekingová kola dle srovnání

Varianta výběru Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Top produkt

Pánská trekingová kola

Recenze Kellys Phanatic 30 2020
Kellys Phanatic 30 2020

Vysoký počet převodů

Novější model

Vyšší cena

Menší množství variant

18 000 Kč Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

Pánská trekingová kola

Recenze Author Vertigo 2020
Author Vertigo 2020

Duralový rám

Novější model

Vysoký počet převodů

Vyšší hmotnost

Plastové pedály

15 000 Kč Zobrazit nabídky

Dostupná varianta

Pánská trekingová kola

Recenze Kellys Cliff 30 2020
Kellys Cliff 30 2020

Nízká cena

Novější model

Odpružená vidlice

Čelisťové brzdy

Plastové pedály

11 000 Kč Zobrazit nabídky

Další na zvážení

Pánská trekingová kola

Recenze Author Aura XR4 2019
Author Aura XR4 2019

Nízká hmotnost

Vysoká kvalita zpracování

Duralový rám

Vysoká cena

Bez odpružení

Starší model

28 000 Kč Zobrazit nabídky

Další na zvážení

Pánská trekingová kola

Recenze Author Vertigo 2019
Author Vertigo 2019

Duralový rám

Slušná cena

Vysoký počet převodů

Vyšší hmotnost

Plastové pedály

Starší model

13 000 Kč Zobrazit nabídky

Top produkt

Dámská trekingová kola

Recenze Author Stratos ASL 2020
Author Stratos ASL 2020

Vysoký počet převodů

Duralové komponenty

Novější model

Vyšší cena

Čelisťové brzdy

Některé průměrné součásti

16 000 Kč Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

Dámská trekingová kola

Recenze Kellys Clea 30 2020
Kellys Clea 30 2020

Dobrá cena

Novější model

Čelisťové brzdy

Plastové pedály

Některé průměrné komponenty

11 000 Kč Zobrazit nabídky

Dostupná varianta

Dámská trekingová kola

Recenze Leader Fox Away dámské 2019
Leader Fox Away dámské 2019

Nízká cena

Více variant velikosti rámu

Čelisťové brzdy

Vyšší hmotnost

Starší model

9 000 Kč Zobrazit nabídky

Další na zvážení

Dámská trekingová kola

Recenze GT Transeo Elite dámské 2020
GT Transeo Elite dámské 2020

Novější model

Kvalitní zpracování

Vyšší cena

Menší počet převodů

15 500 Kč Zobrazit nabídky

Další na zvážení

Dámská trekingová kola

Recenze Author Stratos ASL 2019
Author Stratos ASL 2019

Vysoký počet převodů

Duralové pedály

Mírně nižší hmotnost

Čelisťové brzdy

Některé průměrné komponenty

Starší model

14 000 Kč Zobrazit nabídky
Parametr Kellys Phanatic 30 2020 Author Vertigo 2020 Kellys Cliff 30 2020 Author Aura XR4 2019 Author Vertigo 2019 Author Stratos ASL 2020 Kellys Clea 30 2020 Leader Fox Away dámské 2019 GT Transeo Elite dámské 2020 Author Stratos ASL 2019
Ocenění

Top produkt

Top cena/výkon

Dostupná varianta

Další na zvážení

Další na zvážení

Top produkt

Top cena/výkon

Dostupná varianta

Další na zvážení

Další na zvážení

Kategorie

Pánská trekingová kola

Pánská trekingová kola

Pánská trekingová kola

Pánská trekingová kola

Pánská trekingová kola

Dámská trekingová kola

Dámská trekingová kola

Dámská trekingová kola

Dámská trekingová kola

Dámská trekingová kola

Orientační cena 18 000 Kč 15 000 Kč 11 000 Kč 28 000 Kč 13 000 Kč 16 000 Kč 11 000 Kč 9 000 Kč 15 500 Kč 14 000 Kč
Výrobce Kellys Author Kellys Author Author Author Kellys Leader Fox GT Author
Materiál rámu Hliník Dural Hliník Dural Dural Dural Hliník Hliník Hliník Hliník
Velikost rámu M, L 16", 18", 20", 22" S, M, L, XL 19,5", 20,5", 21,5", 22" (50, 52, 54, 56, 58 cm) 16", 18", 20", 22" 17", 19" S, M (17", 19") S, M, L, XL (16", 16,5", 18", 20") S, M, L 15", 17", 19"
Počet převodů 3x9 3x9 3x8 2x10 3x9 3x9 3x8 3x7 2x8 3x9
Odpružení vidlice Ano Ano Ano Ne Ano Ano Ano Ano Ano Ano
Odpružení rámu Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne
Průměr kol (") 28 28, 29 28 28 28, 29 28, 29 28 28 28 29
Brzdy Hydraulické, kotoučové Hydraulické, kotoučové Čelisťové v-brzdy Mechanické, kotoučové Hydraulické, kotoučové Čelisťové v-brzdy Čelisťové v-brzdy Čelisťové v-brzdy Hydraulické, kotoučové Čelisťové v-brzdy
Materiál pedálů Hliník Plast Plast - Plast Dural Plast Neuvedeno Neuvedeno Dural
Hmotnost (kg) 14,3 15,2 14 10,4 15,3 13,9 13,9 15,5 Neuvedeno 13,9
Modelový rok 2020 2020 2020 2019 2019 2020 2020 2019 2020 2019
Recenze  Kellys Phanatic 30 2020

Recenze Kellys Phanatic 30 2020

Top produkt

Pánská trekingová kola

Pánské trekingové kolo Kellys Phanatic 30 2020 se hodí pro jízdu po silnici i v terénu a uspokojí i náročnější uživatele. Plynulou jízdu vám přináší výběr z 27 rychlostí (3 převodníky a 9 pastorků), bezpečnost zajistí kotoučové brzdy. Při jízdě v terénu vám pomůže odpružená vidlice. Rám i pedály jsou vyhotovené z hliníku, což je dobré z pohledu váhy i odolnosti. Průměr kol je standardní pro trekingová kola, a to 28″.

Zobrazit nabídky
Recenze  Author Vertigo 2020

Recenze Author Vertigo 2020

Top cena/výkon

Pánská trekingová kola

Trekingové kolo Author Vertigo 2020 je určené pro pány a spadá do modelové řady pro rok 2020. Cyklisty potěší duralový rám, naopak materiál pedálů je plast, což může vést k rychlejšímu opotřebení. Dobré jsou hydraulické kotoučové brzdy a celkový počet 27 převodů. Rychlostní převody jde volit na 3 převodnících a 9 pastorcích. Podobně jako u většiny trekových kol je vidlice odpružená, rám je pevný. V nabídce jsou dva průměry kol – 28 a 29 palců. I rám lze zvolit z několika variant. Hmotnost kola je trochu vyšší a přesahuje 15 kilogramů.

Zobrazit nabídky
Recenze  Kellys Cliff 30 2020

Recenze Kellys Cliff 30 2020

Dostupná varianta

Pánská trekingová kola

Kellys Cliff 30 2020 je model pánského trekového kola za hodně příjemnou pořizovací cenu. Samozřejmě ale v této kategorii musí zájemce slevit z některých požadavků. Rám je hliníkový, některé konkurenční modely disponují lepším duralem. Celková hmotnost okolo 14 kilogramů ale není nijak vysoká. Na výběr jsou 4 velikosti rámu, kola mají průměr 28 palců. Pozitivem je odpružená vidlice, naopak čelisťové brzdy už považujeme za poměrně zastaralé řešení. I plastové pedály jsou znakem spíše levnějšího modelu. Počet 24 převodů je standard.

Zobrazit nabídky
Recenze  Author Aura XR4 2019

Recenze Author Aura XR4 2019

Další na zvážení

Pánská trekingová kola

Trekové kolo Author Aura XR4 2019 řadíme mezi to nejlepší, na co běžně na trhu narazíte. Jedná se o kolo vhodné pro náročnou cyklokrosovou jízdu. Na výběr je pět velikostí rámu, kola mají průměr 28 palců, což je celkem standard. Kolo potěší opravdu kvalitním zpracováním, lehkým duralovým rámem a celkově nízkou hmotností 10,4 kg. Brzdy jsou kotoučové, což u kol ve vyšší cenové kategorii považujeme za standard. Tento cyklokrosový model nedisponuje odpružením vidlice, avšak její konstrukce tlumí nárazy. Sportovnímu pojetí odpovídá také nižší počet převodů (2×10). Pedály se volí zvlášť podle příslušných cyklistických treter.

Zobrazit nabídky
Recenze  Author Vertigo 2019

Recenze Author Vertigo 2019

Další na zvážení

Pánská trekingová kola

Author Vertigo 2019 je pánské trekové kolo vhodné do terénu i na silnici. Za celkem přívětivou cenu dostanete duralový rám, na výběr jsou 4 velikostní varianty. Pozitivní je pro běžného uživatele vysoký počet převodů, kterých je 27. Nechybí ani odpružená vidlice. Zájemce si může vybrat ze dvou velikostí kol, 28 a 29 palců. Vyšší bezpečnosti jízdy napomáhají hydraulické kotoučové brzdy, naopak za negativum považujeme plastové pedály. Ty se však dají snadno vyměnit, pokud o to má cyklista zájem. Bohužel hmotnost přes 15 kilogramů přesahuje standard.

Zobrazit nabídky
Recenze  Author Stratos ASL 2020

Recenze Author Stratos ASL 2020

Top produkt

Dámská trekingová kola

Pozitivem dámského trekového kola Author Stratos ASL 2020 je duralový rám a také stejné pedály. To zajišťuje velmi dobrou odolnost komponentů. Jde o kolo modelové řady pro rok 2020, které nabízí poměrně vysoký počet 27 převodů (3 převodníky a 9 pastorků). Vidlice je odpružená, naopak rám je takzvaný hardtail, tedy bez odpružení. Negativem jsou čelisťové brzdy, které se většinou pojí s levnějšími bicykly.

Zobrazit nabídky
Recenze  Kellys Clea 30 2020

Recenze Kellys Clea 30 2020

Top cena/výkon

Dámská trekingová kola

Kellys Clea 30 2020 je trekingové kolo se speciálně upraveným rámem pro ženy, kterým obecně vyhovuje vzpřímenější pozice na bicyklu. Rám je z hliníku, což v dané cenové kategorii asi nepřekvapí, některé modely už ale disponují konstrukcí z duralu. Tento model nabízí standardní počet 24 převodů, pozitivní je samozřejmě odpružená vidlice. Kola mají průměr 28 palců. Jako negativum můžeme zmínit zastaralejší čelisťové brzdy a také plastové pedály. Hmotnost necelých 14 kilogramů se celkem drží běžných hodnot ve srovnání.

Zobrazit nabídky
Recenze  Leader Fox Away dámské 2019

Recenze Leader Fox Away dámské 2019

Dostupná varianta

Dámská trekingová kola

Dámské trekingové kolo Leader Fox Away 2019 nabízí největší výhodu v opravdu nízké pořizovací ceně. Na výběr je ze 4 velikostí rámu, který je zhotovený z hliníku. V dané cenové kategorii je to běžné, za lepší odlehčenější materiály si musíte připlatit. Hliníková konstrukce se projevuje do celkové hmotnosti 15,5 kilogramů, která je spíše nadstandardní. Potěší odpružená vidlice, naopak nižší je počet převodů. Celkově zde můžete navolit 21 rychlostí. Nižší ceně odpovídá také zastaralejší typ brzd, kolo je osazené čelisťovými.

Zobrazit nabídky
Recenze  GT Transeo Elite dámské 2020

Recenze GT Transeo Elite dámské 2020

Další na zvážení

Dámská trekingová kola

Dobré dámské trekingové kolo s kvalitními komponenty, to je GT Transeo Elite 2020. Jedná se o novější model této řady. Hliníkový rám i pedály jsou poměrně odolné, o dobré odpružení se stará přední vidlice. Kolo nabízí 16 převodů (2×8), což je v našem srovnání spíše pod standardem. Průměr kol je standardní pro trekingová kola, 28″. Mezi pozitiva se řadí také kotoučové hydraulické brzdy, které se postarají o adekvátní brzdnou reakci v terénu.

Zobrazit nabídky
Recenze  Author Stratos ASL 2019

Recenze Author Stratos ASL 2019

Další na zvážení

Dámská trekingová kola

Author Stratos ASL 2019 je velmi kvalitní trekingové kolo pro dámy. Pro ně je vhodné hlavně díky poměrně nízké váze pod 14 kg. Nabízí 27 převodů (3×9), což je dobré rozpětí. Pevný hliníkový rám je doplněný o odpruženou vidlici, která utlumí velké množství přejížděných nerovností v terénu. Velikost kol je 29 palců. Negativem jsou čelisťové brzdy, ale v případě trekingových kol nejde o obrovský problém. Duralové pedály zajistí velkou odolnost.

Zobrazit nabídky


Jak vybrat trekingové kolo

Trekingová kola jsou poměrně univerzální variantu jízdních kol, která je určená především pro zdolávání lehkých až středně těžkých terénů. V zásadě je tak vhodné volit trekingové kolo především pro jízdu po asfaltu, ve městě, na upravených cyklostezkách, ale dá se s ním zvládat i náročnější terény například na lesních cestách.

Ačkoliv tato univerzálnost kola dává jeho využití poměrně široké možnosti, paradoxně to s sebou přináší poměrně logické problémy pro správnost výběru především u nezasvěcených zákazníků. Z tohoto důvodu jsme pro vás připravili krátký článek Jak vybrat trekingové kolo, který by vám měl proces nákupního rozhodování usnadnit. Obecnější návod pro výběr jízdního kola najdete zde, v tomto článku se zaobíráme už konkrétními specifiky trekingového typu kol.

Stále více oblíbenou variantou jsou také elektrokola. I mezi trekingovými koly najdete ty s bateriovým pohonem.

Určení pro pohlaví

Pánská kola se s pokrokem v produkci kvalitních materiálů a komponentů stále více odlišují od dámských variant. Doba, kdy jediným rozdílem mezi pánským a dámským bicyklem byla barva, je dávno pryč a tento trend lze sledovat i v souvislosti s trekingovými koly. Naprosto základním odlišovacím prvkem je rozdíl v kompozici rámu, a takzvané „štangli“. Zatímco pánská kola jí vždy disponují, dámská nimi často vybavena nebývají. Nicméně stejně jako v případě barvy i tomuto poznávacímu znamení dala doba již téměř sbohem a dnes se rámy odlišují i jinými způsoby. Protože ženy přirozeněji usedají na kola ve více vzpřímených pozicích a mají obvykle vzhledem k proporcím svého těla oproti mužům poměrně delší nohy, rámy dámských kol jsou těmto faktům uzpůsobeny.

Rozdíl je pak například také v sedlech, dámská totiž bývají širší, aby ženám zajistila komfortnější posed. Ačkoliv neexistuje obecná premisa k reflexi rozdílů mezi dámskými a pánskými modely, je jistě velmi vhodné, aby zástupci obou pohlaví kupovali modely určené právě pro ně. Rozhodně se nevyplatí tyto předpoklady pomíjet bez opodstatněných důvodů.

Rám

Rám je něco jako kostra kola, jeho vlastnosti jsou naprosto klíčové pro jízdní možnosti, manipulaci i určení pro jednotlivé terény. Při výběru rámu byste se měli zaměřit především na jeho materiál a velikost.

Materiál rámu

Nejkvalitnější a zároveň nejpraktičtější rámy bývají vyrobeny z duralu nebo karbonu, nicméně příznivce si nachází i jiné materiály. Pro některé účely se může hodit například i ocel, která je sice velmi nepraktická z důvodu vysoké hmotnosti, na druhou stranu je však téměř nepoškoditelná. Naopak na nejdražších modelech je možné nalézt rámy titanové. Ty se pevností mohou i vyrovnat oceli, ale nabízejí mnohem větší komfort, co se týče manipulace a jízdních vlastností z důvodu podstatně nižší hmotnosti. Obecně není možné definovat, který materiál rámu je nejkvalitnější, protože každý nabízí, jak je patrné z předchozích řádků, výhody v jiných ohledech.

Velikost rámu

Velikost rámu se určuje podle výšky jezdce a jednotlivé velikosti jsou stejné, jako ty, na které jste zvyklí z označení velikostí oblečení. Setkat se tak můžete s hodnotami od XS (nejmenší) až XXL (největší). Ačkoliv různým jezdcům mohou sedět rámy, které nejsou přímo úměrné jejich výšce, doporučujeme vám alespoň v základním výběru vycházet z velikosti postavy. Narazíte také na označení velikosti v palcích, to se pohybuje od 15 do 24 palců.

Brzdy

Jsou základním komponentem každého kola. Starají se o vaši bezpečnost, a proto se na nich rozhodně nevyplatí šetřit. V případě trekingových kol sice není role brzd tolik podstatná jako u horských kol nebo jiných modelů určených pro sjezdy nejobtížnějších terénu, i tak je však nutné vědět, s jakými variantami se můžete setkat a zvolit tu nejvhodnější podle vašich preferencí.

Základní modely trekingových kol jsou většinou osazeny tak zvanými „V“ brzdami (čelisťové), které pro většinu jezdců do běžných podmínek bez problémů vystačí. Vyšší modely pak disponují často kotoučovými brzdami, ty jsou podstatně dražší, ale nabízejí nejvyšší míru bezpečnosti a velmi krátkou brzdnou dráhu. Nevýhodou kotoučových brzd je jejich vyšší hmotnost, která v některých případech může hrát roli a snižovat akceleraci bicyklu.

Kola

Velikost kol je dalším důležitým parametrem, o který by se měl každý cyklista při svém výběru zajímat. V současnosti je na trhu možné vybírat z velikostí 27″, 28″ a 29″. Správná velikost kol se odvíjí od výšky jezdce stejně jako v případě volby rámu. Obecně platí, že velikost 27“ je vhodná pro jezdce s výškou maximálně 175 cm. Zatímco zbylé dvě kategorie jsou vhodné pro vyšší jedince. Kromě toho je důležité vzít v potaz také vlastnosti, které kola nabízejí. Obecně platí, že menší velikost kol znamená lepší možnosti manévrování a nižší hmotnost. Větší kola jsou pak vhodná pro náročnější terény, protože se lépe dokáží „převalit“ přes překážky, navíc logicky s koly větších rozměrů je možné na jedno šlápnutí ujet delší vzdálenost, což šetří síly jezdce.

Pláště

S výběrem správných kol velmi úzce souvisí také volba vhodných plášťů. Obecně platí, že pro trekingová kola jsou produkovány zvláštní pláště, které do značné míry určují jejich charakter. Oproti horským kolům se liší v tom, že nenabízejí tolik drsný povrch nutný pro zdolávání těžkých překážek a obtížnějších povrchů a na rozdíl od klasických silničních plášťů zase naopak nabízí poněkud lepší stabilizační schopnosti i pro terény, které nejsou zcela uhlazené.

Dá se tak říct, že trekingové pláště jsou něco jako kompromis mezi oběma protipóly. Doporučujeme proto volit pláště určené přímo pro trekingové modely, které výborně doplní celkovou funkčnost kola. Kromě typu je potřeba dávat si pozor samozřejmě i na velikost, ta je daná logicky velikostí kol. Dalším parametrem je pak šířka pláště. Zde opět platí, že čím širší plášť, tím snadněji se budete moci s kolem pohybovat v těžším terénu a kolo v něm bude stabilnější.

Vidlice

Poslední námi popsaná součást, která však rozhodně nemá nejmenší důležitost. Vidlice tlumí nárazy způsobené zdolávaným terénem a může tak výrazně zvýšit komfort jezdce. Téměř všechna kola v dnešní době disponují odpruženou vidlicí. Za pomocí tohoto pružení je dosaženo zmíněného tlumení nárazů z terénu. Existují však i rozdíly mezi jednotlivými druhy odpružení. Nejzákladnějším druhem odpružené vidlice je elastometrické, to funguje díky přítomnosti kaučukové hmoty, která má schopnost vracet se po kompresi do svého původního tvaru. Pokročilejším a běžnějším typem odpružení je vidlice s tlumiči, které mohou být buď pružinové anebo vzduchové. Z této dvojice se pak jako praktičtější jeví tlumiče vzduchové, které může jezdec snadno korigovat upouštěním vzduchu podle svých preferencí a potřeb.

Cena

Pro nejednoho zákazníka bude určujícím faktorem volby mezi různými modely také celková pořizovací cena. Pro obecnou představu jsme pro vás připravili tři základní cenové relace trekingových kol.

Cena do 10 000 Kč

Cena trekingových kol v některých případech může začínat už na částce 5 000 Kč. Je však velmi vhodné zvážit, zda takový model uspokojí vaše požadavky. Často jsou totiž kola v těchto cenách jen velmi špatně vybavena a nabízejí nízký komfort. S kolem z této cenové kategorie příliš nepočítejte, že budete moci zdolávat delší vzdálenosti, nebo si užijete skvělé jízdní vlastnosti v rozmanitých terénech. Tyto modely jsou vhodné spíše pro začátečníky.

Cena od 10 000 do 25 000 Kč

V této cenové relaci již lze pořídit kola s podstatně lepší výbavou a jízdními vlastnostmi. Standardem bývá odpružený rám i vidlice a kolo obvykle disponuje značkovými komponenty a výbavou, která se stará o maximální komfort jezdce. Obecně platí, že kola v této cenovce lze považovat za ideální volbu, pro pokročilejší jezdce, kteří hledají slušné parametry, ale nechtějí utrácet astronomické částky za profesionální modely.

Cena nad 25 000 Kč

Kola s cenou nad 25 000 Kč nabízejí z našeho výčtu zdaleka nejširší rozpětí. Cena nejdražších modelů se totiž často vyšplhá až k hodnotám několika stovek tisíc korun. Obecně platí, že kola s takto vysokou cenou jsou již využívány pro velmi specifické účely a disponují špičkovými komponenty často konstruovanými přímo na míru jezdce. Ačkoliv je tato kategorie kol z důvodu vysoké ceny pro běžnou populaci poměrně nedostupná, nabízí samozřejmě maximální kvalitu ve všech ohledech a pro nejnáročnější jezdce se tak stává ideální volbou.