Nejlepší trekingová kola 2022 | Jak vybrat & Recenze | Arecenze.cz
Menu

Nejlepší trekingová kola
a jejich recenze 2022

Aktualizováno:
Červen 2022
Autor:
Kamila Lorenzová, Daniel Černý

V kategorii pánských trekingových kol doporučujeme

Author Synergy 2021

51 000 Kč

Orientační cena

Jaké trenkigové kolo vybrat dle srovnání

Top produkt

Pánská trekingová kola

Hodnocení 95,1 %
Orientační cena 51 000 Kč
Top cena/výkon

Pánská trekingová kola

Hodnocení 86,8 %
Orientační cena 21 000 Kč
Top produkt

Dámská trekingová kola

Hodnocení 92,2 %
Orientační cena 29 000 Kč
Top cena/výkon

Dámská trekingová kola

Hodnocení 82,9 %
Orientační cena 18 000 Kč

Pro naše srovnání jsme vybrali nejlepší trekingová kola určená pro obě pohlaví. Na našich stránkách můžete nalézt srovnání i jiných druhů jízdních kol, jejichž porovnávání dohromady by bylo nerelevantní kvůli odlišným specifikacím a způsobu využití. Do výběru jsme zahrnuli pánská i dámská kola a v každé z těchto kategorií jsme zvolili vítěze v poměru ceny ku výkonu, TOP produkt a dostupnou variantu. Stejný proces jsme opakovali i v případě horských kol.

Bicykly byly srovnávány podle několika rozličných parametrů. Zaměřili jsme se na informace o rámu, hmotnosti, přehazovačce, vidlici, brzdách a spoustu dalších, které můžete nalézt v tabulce na této stránce. Každému z kol je pak věnována také stručná recenze, kterou najdete pod tabulkou parametrů.

Jestliže vám náš výběr z nějakého důvodu nevyhovuje, nebo stále tápete nad vhodnou volbou, doporučujeme k pročtení článek Jak vybrat trekingové kolo, který se věnuje rozboru nejdůležitějších specifikací a radí na které parametry je nejdůležitější se při výběru zaměřit.

Podrobný přehled všech druhů kol a vysvětlení jednotlivých specifických parametrů najdete v článku Jak vybrat jízdní kolo.


Nejlepší trekingová kola dle srovnání

Pánská trekingová kola

Vyznačují se delším rámem a celkově takovou kompozicí těla, aby co nejlépe vyhovovala mužskému tvaru postavy.

Varianta výběru
Hodnocení Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena
1.

Top produkt

95,1 %
Recenze Author Synergy 2021
Author Synergy 2021
  • Karbonový rám
  • Nízká váha
  • Lanka uvnitř rámu
  • Vysoká cena
  • Je potřeba dokoupit pedály
51 000 Kč Zobrazit nabídky
2.

Top cena/výkon

86,8 %
Recenze Kellys Phanatic 30 2021
Kellys Phanatic 30 2021
  • Vysoký počet převodů
  • Hydraulické brzdy
  • Lanka uvnitř rámu
  • Vyšší cena
  • Menší množství variant
21 000 Kč Zobrazit nabídky
3.

Pro nenáročné

75,3 %
Recenze Kellys Cliff 30 2021
Kellys Cliff 30 2021
  • Nízká cena
  • Odpružená vidlice
  • Pedály v základní výbavě
  • Čelisťové brzdy
  • Plastové pedály
  • Viditelná lanka
13 500 Kč Zobrazit nabídky
4.

Nejlepší na asfaltové cesty

90,5 %
Recenze Author Aura XR3 2021
Author Aura XR3 2021
  • Nízká hmotnost
  • Vysoká kvalita zpracování
  • Duralový rám
  • Vysoká cena
  • Bez odpružení
  • Mechanické brzdy
30 000 Kč Zobrazit nabídky
5.

Také nás zaujalo

81,1 %
Recenze Author Classic 2021
Author Classic 2021
  • Nízká cena
  • Odpružená přední vidlice
  • Pedály v základu
  • V-brzdy
  • Plastové pedály
  • Zastaralé provedení převodovky
16 000 Kč Zobrazit nabídky

Dámská trekingová kola

Jsou přizpůsobena tvaru ženské postavy, mají širší sedlo nebo třeba kratší rám. Největší rozdíl bývá u menších velikostí pro ženy nižšího vzrůstu.

Varianta výběru
Hodnocení Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena
1.

Top produkt

92,2 %
Recenze Ghost Square Trekking Essential 2022
Ghost Square Trekking Essential 2022
  • Bohatá výbava
  • Hydraulické kotoučové brzdy
  • Skryté kabely
  • Vyšší cena
  • Bez pedálů
  • Méně barev
29 000 Kč Zobrazit nabídky
2.

Top cena/výkon

82,9 %
Recenze Author Stratos ASL 2021
Author Stratos ASL 2021
  • Vysoký počet převodů
  • Duralové komponenty
  • Možnost větších kol
  • Vyšší cena
  • Čelisťové brzdy
18 000 Kč Zobrazit nabídky
3.

Pro nenáročné

74,6 %
Recenze Author Thema 2021
Author Thema 2021
  • Nízká cena
  • Poměrně nízká hmotnost
  • Snížený rám
  • Čelisťové brzdy
  • Plastové pedály
  • Chybí odpružení
10 000 Kč Zobrazit nabídky
4.

Také nás zaujalo

80,1 %
Recenze Kellys Clea 30 2021
Kellys Clea 30 2021
  • Odpružená vidlice
  • Nižší cena
  • Pedály v základní výbavě
  • Pouze 2 velikosti
  • Nemá kotoučové brzdy
  • Viditelná lanka
13 500 Kč Zobrazit nabídky
5.

Také nás zaujalo

81,6 %
Recenze Author Horizon ASL 2021
Author Horizon ASL 2021
  • Kotoučové hydraulické brzdy
  • Odpružená vidlice
  • Duralový rám
  • Plastové pedály
  • Vyšší hmotnost
16 000 Kč Zobrazit nabídky

Jak chápat redakční hodnocení?

Doporučujeme jen produkty, které mají dle posouzení redaktora hodnocení nad 70 %. Podívejte se, co jednotlivé procentní hladiny znamenají.

Recenze Author Synergy 2021
Author Synergy 2021
Recenze Kellys Phanatic 30 2021
Kellys Phanatic 30 2021
Recenze Kellys Cliff 30 2021
Kellys Cliff 30 2021
Recenze Author Aura XR3 2021
Author Aura XR3 2021
Recenze Author Classic 2021
Author Classic 2021
Recenze Ghost Square Trekking Essential 2022
Ghost Square Trekking Essential 2022
Recenze Author Stratos ASL 2021
Author Stratos ASL 2021
Recenze Author Thema 2021
Author Thema 2021
Recenze Kellys Clea 30 2021
Kellys Clea 30 2021
Recenze Author Horizon ASL 2021
Author Horizon ASL 2021
Ocenění

Top produkt

Top cena/výkon

Pro nenáročné

Nejlepší na asfaltové cesty

Také nás zaujalo

Top produkt

Top cena/výkon

Pro nenáročné

Také nás zaujalo

Také nás zaujalo

Kategorie

Pánská trekingová kola

Pánská trekingová kola

Pánská trekingová kola

Pánská trekingová kola

Pánská trekingová kola

Dámská trekingová kola

Dámská trekingová kola

Dámská trekingová kola

Dámská trekingová kola

Dámská trekingová kola

Hodnocení 95,1 %
86,8 %
75,3 %
90,5 %
81,1 %
92,2 %
82,9 %
74,6 %
80,1 %
81,6 %
Orientační cena 51 000 Kč 21 000 Kč 13 500 Kč 30 000 Kč 16 000 Kč 29 000 Kč 18 000 Kč 10 000 Kč 13 500 Kč 16 000 Kč
Výrobce Author Kellys Kellys Author Author Ghost Author Author Kellys Author
Materiál rámu Karbon Hliník Hliník Dural Dural Hliník Dural Hliník Hliník Dural
Velikost rámu 16", 18", 20", 22" M, L S, M, L, XL 19,5", 20,5", 21,5", 22" 18", 20", 22" S, M, L, XL 17", 19" 17", 19" S, M 15", 17", 19"
Počet převodů 3x10 3x9 3x8 2x9 3x9 3x9 3x9 3x7 3x8 3x8
Odpružení vidlice Ano Ano Ano Ne Ano Ano Ano Ne Ano Ano
Odpružení rámu Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne
Průměr kol (") 28, 29 28 28 28 28, 29 28 28, 29 28 28 28
Brzdy Hydraulické, kotoučové Hydraulické, kotoučové Čelisťové v-brzdy Mechanické, kotoučové Čelisťové v-brzdy Hydraulické, kotoučové Čelisťové v-brzdy Čelisťové v-brzdy Čelisťové v-brzdy Kotoučové hydraulické
Materiál pedálů - Hliník Plast - Plast - Dural Plast Plast Plast
Hmotnost (kg) 11,6 12,96 14,2 11,1 13,9 Neuvedeno 13,9 12,3 13,9 14,4
Modelový rok 2 021 2 021 2 021 2 021 2 021 2 022 2 021 2 021 2 021 2 021
Top produkt
Pánská trekingová kola
95,1 % Celkové hodnocení
  • Karbonový rám
  • Nízká váha
  • Lanka uvnitř rámu
  • Vysoká cena
  • Je potřeba dokoupit pedály

Model s označením Synergy pro rok 2021 představuje vlajkovou loď v kategorii krosových jízdních kol od známého výrobce Author. Největší předností je v tomto případě ultralehký karbonový rám kola. Karbon je považován za nejkvalitnější, ale bohužel také nejdražší materiál, ze kterého se rámy v současné době vyrábí. Je potřeba počítat s vyšší cenou, která je v tomto případě oproti jiným kolům z této kategorie i více než dvojnásobná. Kolo kromě toho nabídne také 30 různých rychlostí, odpruženou vidlici a kvalitní hydraulické kotoučové brzdy. Šlapátka si musíte přikoupit, ta v základní výbavě nenajdete.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů 

Kola řady Synergy se vyrábí už od roku 2009 a každý rok prochází postupnou evolucí. Za tu dobu si získala mnoho příznivců a spokojených uživatelů. V recenzích vyzdvihují především elegantní a čisté provedení, umožněné vedením brzdových lanek vnitřkem rámu. Dobře si poradí i v terénu. Odborníci ovšem příliš neoceňují 3×10 převodovku. V současné době se od tohoto provedení spíše ustupuje a v kurzu jsou zejména převody 1×12.

Hlavní klady a zápory

Za hlavní výhodu u tohoto modelu považujeme samozřejmě karbonový rám. Ten zajišťuje skvělé jízdní vlastnosti a také nízkou hmotnost, kolo tak váží pouze 11,5 kilogramů. Vytknout mu můžeme asi jen vysokou pořizovací cenu a poměrně zastaralý způsob provedení převodovky. Počítejte také s tím, že ke kolu nedostanete šlapátka, u dražších modelů to ale bývá poměrně běžné. Výrobce počítá s tím, že si každý dokoupí přesně taková, která mu vyhovují.

Závěr

Author Synergy 2021 doporučujeme náročnějším cyklistům, kteří hledají kvalitní krosové kolo s karbonovým rámem. Cena je sice trochu vyšší, pokud ji ale srovnáme s jinými karbonovými modely, stále ji lze požadovat za poměrně přijatelnou. Karbonová kola totiž mnohdy stojí i stovky tisíc. Hledáte-li dobře vybavené a elegantní kolo pro jízdu v terénu i po silnici, pak vám můžeme Author Synergy jednoznačně doporučit.

51 000 Kč Orientační cena

Top cena/výkon
Pánská trekingová kola
86,8 % Celkové hodnocení
  • Vysoký počet převodů
  • Hydraulické brzdy
  • Lanka uvnitř rámu
  • Vyšší cena
  • Menší množství variant

Pánské trekingové kolo Kellys Phanatic 30 2021 se hodí pro jízdu po silnici i v terénu a uspokojí i náročnější uživatele. Plynulou jízdu vám přináší výběr z 27 rychlostí (3 převodníky a 9 pastorků), bezpečnost zajistí kotoučové brzdy. Při jízdě v terénu vám pomůže odpružená vidlice. Rám i pedály jsou vyhotovené z hliníku, což je dobré z pohledu váhy i odolnosti. Průměr kol je standardní pro trekingová kola, a to 28″.

Hodnocení uživatelů

Uživatelé, kteří už se na tomto kole projeli, oceňují dobrý poměr vynaložených investic a výkonu. Kolo má vysoký počet převodů, což v některých terénech usnadňuje jízdu. Naopak jako negativum někteří vidí vyšší cenu.

Porovnání s alternativami

Model Kellys Phanatic 30 2021 se řadí zhruba do střední cenové třídy, čemuž odpovídají i jeho základní parametry. Oproti levnějšímu Kellys Cliff 30 2021 se může chlubit lepšími a odolnějšími materiály, navíc má kvalitnější brzdy, tedy kotoučové hydraulické. Pokud jste ochotni utratit za jízdní kolo vyšší částku, pak by vás mohl zaujmout i Author Synergy 2021. Ten už poskytne i karbonový rám a má o něco nižší hmotnost, což je vždy výhoda.

Hlavní klady a zápory

Mezi hlavní pozitiva řadíme už zmiňovaných 27 převodů. Samozřejmostí jsou hydraulické kotoučové brzdy, které zajistí dobrou reakci a brždění i v horších podmínkách a v dešti. Vedle vysoké ceny může být problémem to, že kolo je dostupné v menším počtu velikostních variant, což může ztěžovat výběr.

Závěr

Kellys Phanatic 30 2021 považujeme za velmi dobrý model trekingového kola pro pány. Jezdce osloví vysokým počtem 27 převodů, poměrně lehkým hliníkovým rámem a kvalitním zpracováním komponent. S odpružením můžete počítat na přední vidlici, rám je pevný. Průměr kol je 28 palců a brzdy jsou kotoučové. Při výběru je nutné zvážit vyšší pořizovací náklady a také fakt, že je k dostání méně variant modelu.

21 000 Kč Orientační cena

Pro nenáročné
Pánská trekingová kola
75,3 % Celkové hodnocení
  • Nízká cena
  • Odpružená vidlice
  • Pedály v základní výbavě
  • Čelisťové brzdy
  • Plastové pedály
  • Viditelná lanka

Kellys Cliff 30 2021 je model pánského trekového kola za hodně příjemnou pořizovací cenu. Samozřejmě ale v této kategorii musí zájemce slevit z některých požadavků. Rám je hliníkový, některé konkurenční modely disponují lepším duralem. Celková hmotnost okolo 14 kilogramů ale není nijak extrémně vysoká. Na výběr jsou 4 velikosti rámu, kola mají průměr 28 palců. Kolo má odpruženou vidlici, což bývá u trekingových kol běžné, naopak čelisťové brzdy považujeme už za zastaralé řešení. I plastové pedály jsou znakem spíše levnějšího modelu.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Model z roku 2021 je už několikátým pokračovatelem oblíbené řady Kellys Cliff. Dlouhá tradice produktové řady dokazuje, že si stále drží popularitu u uživatelů, ti si ho v recenzích převážně chválí. Jeden z předchozích modelů se dostal i pod lupu dTestu, kde obstál uspokojivě, žádné nadprůměrné hodnocení si však kolo nevysloužilo. Současný model však přichází s pár vylepšeními, které by mohli nedostatky částečně mírnit.

Porovnání s alternativami

Obecně patří trekingové kolo Kellys Cliff 30 spíše k těm levnějším, čemuž odpovídají i jeho parametry. Lepší vlastnosti nabízí například Kellys Phanatic 30 2021, za to si však musíte už připlatit. Na druhou stranu dostanete místo čelisťových brzd kotoučové hydraulické, které jsou zkrátka lepší. Navíc má dražší kolo nižší hmotnost a to se vždy hodí.

Hlavní klady a zápory

Z pozitiv zmíníme rozhodně odpruženou vidlici, zpříjemní jízdu v náročnějším terénu. Pokud tedy plánujete s kolem jezdit i mimo asfaltové cesty, bude se určitě hodit. Výhodou tohoto modelu je také nízká pořizovací cena, na druhou stranu tomu do jisté míry odpovídají i použité komponenty. Tím se dostáváme k největší nevýhodě, kterou jsou za nás čelisťové v-brzdy.

Závěr

Pánské kolo Kellys Cliff 30 2021 doporučujeme spíše méně náročným uživatelům, kteří hledají spolehlivý model pro občasné vyjížďky. Musíte se však smířit s trochu vyšší hmotností, zastaralým typem brzd a plastovými pedály. S kolem můžete vyjet i mimo silnice, má odpruženou vidlici. Pokud se chcete cyklistice věnovat pravidelněji a plánujete najezdit stovky kilometrů ročně, pak si raději připlaťte a sáhněte třeba po modelu Author Synergy 2021.

13 500 Kč Orientační cena

Nejlepší na asfaltové cesty
Pánská trekingová kola
90,5 % Celkové hodnocení
  • Nízká hmotnost
  • Vysoká kvalita zpracování
  • Duralový rám
  • Vysoká cena
  • Bez odpružení
  • Mechanické brzdy

Trekové kolo Author Aura XR3 2021 je určeno pro pány a hodí se především pro delší jízdy po asfaltových cestách. Jízda po náročnějším terénu může být trochu nepohodlná kvůli chybějícímu odpružení vidlice, nárazy by měla tlumit ovšem samotná konstrukce. Na výběr je pět velikostí rámu, kola mají průměr 28 palců. Brzdy jsou kotoučové, což u kol ve vyšší cenové kategorii považujeme za standard, nejsou ovšem hydraulické, což je trochu škoda.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Milovníci kol, kteří měli možnost si model Aura XR3 vyzkoušet, si pochvalují především velmi pohodlné uchycení kola a jeho ovládání skrze řídítka. Jejich tvar připomíná provedení silničních kol a lze je uchopit hned několika způsoby. Uživatelé se shodují také na tom, že kolo určitě není vhodné pro delší jízdy v těžším terénu. Na silnici ovšem nabídne dostatečný komfort a pohodlí.

Hlavní výhody a nevýhody

Kolo potěší opravdu kvalitním zpracováním, lehkým duralovým rámem a celkově nízkou hmotností 11,1 kg. Sportovnímu pojetí odpovídá také nižší počet převodů (2×10). Pedály se volí zvlášť podle příslušných cyklistických treter, nejsou součástí základní výbavy. Někdo může právě absenci pedálů považovat za nevýhodu, jelikož si je musí dokoupit, pro jiné je to naopak výhoda.

Závěr

Author Aura XR3 patří sice mezi krosové modely, svým provedením se ale blíží spíše k silničním kolům, než k těm horským. Chybí mu odpružení, na druhou stranu je ale kolo celkově velice lehké a z kvalitních materiálů. Doporučujeme ho těm, kdo plánují jezdit po zpevněných cestách, cyklostezkách a silnicích.

30 000 Kč Orientační cena

Také nás zaujalo
Pánská trekingová kola
81,1 % Celkové hodnocení
  • Nízká cena
  • Odpružená přední vidlice
  • Pedály v základu
  • V-brzdy
  • Plastové pedály
  • Zastaralé provedení převodovky

Author Classic 2021 je pánské trekové kolo vhodné do terénu i na silnici. Za celkem přívětivou cenu dostanete duralový rám, na výběr jsou 3 velikostní varianty. Pozitivní je pro běžného uživatele vysoký počet převodů, kterých je 27. Na druhou stranu se však jedná o zastaralé provedení, dnes se do popředí u trekingových kol dostávají spíše dvojpřevodníky. Modelu nechybí odpružená vidlice, tu lze v případě potřeby uzamknout. Kolo je osazeno čelisťovými v-brzdami, což je sice pro levnější jízdní kola typické, bezpečnější a kvalitnější jsou však hydraulické kotoučové brzdy. Hmotnost 13,9 kilogramů lze označit za takový lepší průměr.

Hlavní klady a zápory

Největší pozitivum vidíme v nízké ceně a klasickém provedení, na které je většina rekreačních cyklistů zvyklá. Za negativum považujeme plastové pedály. Ty se však dají snadno vyměnit, pokud o to má cyklista zájem. Pro běžné užívání si s nimi však vystačíte, dražší modely například nemají pedály v základní výbavě vůbec a musíte je dokupovat.

Závěr

Trekingové kolo Author Classic potěší především nízkou cenou. Nemá žádné výrazné nedostatky, nemůže se ale srovnávat s nejmodernějšími a mnohem vychytanějšími modely. Dočkáte se pouze základu v podobě duralového rámu, 3×9 přehazovačky, čelisťových v-brzd a plastových pedálů. Pokud však sháníte cenově dostupné jízdní kolo, se kterým občas vyrazíte na projížďky po cyklostezkách nebo do mírnějšího terénu, pak vám ho můžeme s klidem doporučit.

16 000 Kč Orientační cena

Top produkt
Dámská trekingová kola
92,2 % Celkové hodnocení
  • Bohatá výbava
  • Hydraulické kotoučové brzdy
  • Skryté kabely
  • Vyšší cena
  • Bez pedálů
  • Méně barev

Ghost Square Trekking Essential 2022 je dámské krosové kolo s velmi slušnými základními parametry. Za zmínku stojí především hydraulické kotoučové brzdy, které patří mezi to nejlepší vybavení, které lze od trekingových kol očekávat. Mezi další výhody patří například vysoký počet převodů 3×9, postarají se o pohodlnou a efektivní jízdu. Mimo to se model může chlubit pevným hliníkovým rámem a odpruženou vidlicí. Ze základních komponentů mu nechybí opravdu nic důležitého. Navíc přidá ještě něco navíc v podobě bohatého příslušenství, v základní výbavě dostanete LED osvětlení, nosič i stojánek.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Značka Ghost u nás nepatří k těm nejzavedenějším jako třeba Author, Superior nebo Merida, uživatelské recenze se proto hledají poměrně těžce. Určitě se ale nemusíte bát, že by se jednalo o nějakého neznámého výrobce, zastoupení má bohaté. Naopak můžete brát jako určitou výhodu, že v tomto případě tolik nepřiplácíte za samotnou značku, což bývá u známějších výrobců docela běžné.

Hlavní výhody a nevýhody

Za jednu z hlavních výhod považujeme využití kotoučové hydraulické brzdy, zajistí vyšší bezpečnost jízdy. V terénu přijde vhod určitě i odpružená vidlice. Výrobce navíc nezapomněl připojit i užitečné vybavení v podobě nosiče, světla a stojánku, což bývá zejména u trekingových kol důležité. Nezapomeňte ale, že je potřeba dokoupit samostatně pedály, ty v základním vybavení totiž nenajdete. Nevýhodou je naopak trochu vyšší pořizovací cena a omezený výběr barev.

Porování s alternativami

V porovnání s ostatními trekingovými nebo krosovými modely má Ghost Square Trekking Essential 2022 především velmi dobré základní parametry a bohatou výbavu. Jeho částečný konkurent Author Stratos ASL 2021 je sice výrazně levnější, musíte se ale spokojit s čelisťovými v-brzdami. Počet převodů má ale stejný, a navíc už v základu dostanete hliníkové pedály.

Závěr

Celkově se jedná o kolo pro dámy vhodné například k dojíždění do práce po asfaltových cestách, cyklostezkách i mírném terénu. Bohatá základní výbava v podobě nosiče, světla a stojánku se moc často nevidí, většinou musíte vše dokupovat, tady máte však vše v ceně. Dodatečně si musíte pořídit akorát pedály, výrobce je ke kolu nedodává. Pokud však víte, že výbavu ke kolu nevyužijete a hledáte spíše „sportovnější“ variantu, pak by pro vás mohl být vhodný spíše Author Codex ASL 2021.

29 000 Kč Orientační cena

Top cena/výkon
Dámská trekingová kola
82,9 % Celkové hodnocení
  • Vysoký počet převodů
  • Duralové komponenty
  • Možnost větších kol
  • Vyšší cena
  • Čelisťové brzdy

Pozitivem dámského trekového kola Author Stratos ASL 2021 je duralový rám i pedály. To zajišťuje velmi dobrou odolnost komponentů. Jde o kolo modelové řady pro rok 2021, které nabízí poměrně vysoký počet 27 převodů (3 převodníky a 9 pastorků). Vidlice je odpružená, naopak rám je takzvaný hardtail, tedy bez odpružení. Negativem jsou čelisťové brzdy, které se většinou pojí s levnějšími bicykly.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Uživatelé si chválí hlavně kvalitu zpracování komponent tohoto jízdního kola. Vyhovuje jim také vyšší počet převodů. Když se zaměříme na negativa, asi nejčastěji je zmiňována absence kotoučových brzd.

Hlavní klady a zápory

Jak jsme již zmínili, velkou výhodou je nadstandardní počet převodů, konkrétně jde navolit 27 rychlostí, což dokáže ulehčit a zpříjemnit šlapání. Výhodou jsou duralové součásti kola, včetně rámu. Mezi negativy je potřeba zmínit vyšší pořizovací cenu a také už zmiňované čelisťové brzdy, které ve srovnání s kotoučovými zaostávají v kvalitě i účinnosti.

Závěr

Author Stratos ASL 2020 je výborné trekingové kolo pro dámy. Je sice z vyšší cenové relace, ale za to uživatel dostane kvalitní produkt s duralovými prvky, nízkou hmotností a vysokým počtem převodů. Vadou na kráse jsou pouze čelisťové brzdy. Samozřejmostí je odpružení přední vidlice, naopak rám je pevný.

18 000 Kč Orientační cena

Pro nenáročné
Dámská trekingová kola
74,6 % Celkové hodnocení
  • Nízká cena
  • Poměrně nízká hmotnost
  • Snížený rám
  • Čelisťové brzdy
  • Plastové pedály
  • Chybí odpružení

Na velmi nízké pořizovací ceně se drží Author Thema 2021. Řadí se sice do kategorie krosových kol, kvůli chybějícímu odpružení ho ale příliš nedoporučujeme využívat pro jízdu v terénu. Po delší době by totiž mohla být poměrně nepohodlná a náročná na ruce. Nižší ceně odpovídají bohužel také čelisťové V-brzdy a plastové pedály. Na druhou stranu nechybí pevný hliníkový rám a standardní kola o velikosti 28″.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Řada kol s označením Thema má poměrně dlouhou tradici a každý rok vyjde pod značkou Author nový model. Získala si oblibu u méně náročných zákazníků, kteří hledají cenově dostupné kolo a neplánují na něm jezdit ročně tisíce kilometrů.

Hlavní výhody a nevýhody

Jak už jsme naznačili výše, jednou z hlavních výhod tohoto modelu je nízká pořizovací cena. Kvůli ní se ovšem musíte spokojit s několika kompromisy a neočekávat od kola zázraky. Stále je ovšem vyrobené z poměrně kvalitních materiálů, za nevýhody však považujeme čelisťové brzdy, absenci odpružení a zastaralé provedení přehazovačky v počtu 3×7.

Závěr

Jízdní kolo Author Thema 2021 doporučujeme méně náročným cyklistkám, které hledají cenově dostupný model a neplánují s kolem jezdit do náročného terénu, kvůli chybějícímu odpružení by byla totiž taková jízda nepohodlná. Na cestu do práce po zpevněných cestách nebo na občasné vyjížďky na cyklostezky si s ním vystačíte.

 

10 000 Kč Orientační cena

Také nás zaujalo
Dámská trekingová kola
80,1 % Celkové hodnocení
  • Odpružená vidlice
  • Nižší cena
  • Pedály v základní výbavě
  • Pouze 2 velikosti
  • Nemá kotoučové brzdy
  • Viditelná lanka

Dámské krosové kolo Kelly Clea 30 pro rok 2021 má hliníkový rám, což je u krosových kol naprostý standard. Hodí se především pro nenáročnou cykloturistiku a doporučujeme ho například začínajícím cyklistům. Vyrábí se ve dvou velikostech s označením S a M, cyklistky vyššího vzrůste se proto musí podívat po jiném modelu. Kolo se ovšem skvěle hodí například pro odrostlejší děti, výhodou je také poměrně nízká pořizovací cena. Ta se odrazila především na docela vysoké váze přesahující 15 kg. Musíte také počítat s čelisťovými v-brzdami, které v případě dražších kol nahrazují kotoučové. K občasným nedělním cyklovýletům s rodinou si s tímto kolem ovšem bohatě vystačíte.

13 500 Kč Orientační cena

Také nás zaujalo
Dámská trekingová kola
81,6 % Celkové hodnocení
  • Kotoučové hydraulické brzdy
  • Odpružená vidlice
  • Duralový rám
  • Plastové pedály
  • Vyšší hmotnost

Dámské kolo Author Horizon ASL 2021 patří mezi trekingová kola, a je tak vhodné pro jízdu po zpevněných cestách, cyklostezkách i v mírném terénu. I když se jedná o cenově docela přijatelný model, stále si drží velmi slušnou výbavu. Tělo kola tvoří pevný duralový rám, což je jeden z těch kvalitnějších materiálů. Nechybí mu odpružená vidlice, což oceníte právě například při projížďkách terénem. Celkem lze přehazovat ze 24 různých rychlostí, což bývá u krosových kol poměrně standardní.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Kola značky Author s označením Horizon ASL si na trhu drží poměrně dlouhou tradici. Jelikož je ročník 2021 na trhu zatím krátkou dobu, recenze nejsou zatím moc rozšířené. Už předchozí modely si ovšem získaly velké množství příznivců a v dTestu dokonce vybojovaly velmi dobré hodnocení v technických i praktických zkouškách.

Hlavní výhody a nevýhody

Model Horizon ASL od výrobce Author prochází každým rokem určitou evolucí. Na rozdíl od těch předchozích se u ročníku 2021 nachází především kotoučové hydraulické brzdy. Starší modely měly pouze čelisťové, které jsou považovány za méně kvalitní. Celkově je kolo z poměrně kvalitních materiálů, pedály jsou však plastové. Za negativum považujeme také trochu vyšší hmotnost přes 14 kg.

Závěr

Author Horizon ASL 2021 považujeme za velmi kvalitní krosové kolo, které potěší velkou spoustu cyklistek. Za poměrně přijatelnou cenu dostanete model s odpruženou vidlicí, hydraulickými kotoučovými brzdami a pevným duralovým rámem. Pokud by vám vadily například plastové pedály, lze je v případě potřeby vyměnit za kvalitnější. Před koupí si můžete vybírat ze tří dostupných velikostí.

 

16 000 Kč Orientační cena

Jak vybrat trekingové kolo

Trekingová kola představují poměrně univerzální variantu jízdních kol, která je určená především pro zdolávání lehkých až středně těžkých terénů. V zásadě je tak vhodné volit trekingové kolo především pro jízdu po asfaltu, ve městě, na upravených cyklostezkách, ale dá se s ním zvládat i náročnější terény například na lesních cestách.

Různé typy jízdních kol - horské kolo, trekingové kolo, silniční kolo, dětské kolo a elektrokolo.

Ačkoliv tato univerzálnost kola dává jeho využití poměrně široké možnosti, paradoxně to s sebou přináší poměrně logické problémy pro správnost výběru především u nezasvěcených zákazníků. Z tohoto důvodu jsme pro vás připravili krátký článek Jak vybrat trekingové kolo, který by vám měl proces nákupního rozhodování usnadnit. Obecnější návod pro výběr jízdního kola najdete zde, v tomto článku se zaobíráme už konkrétními specifiky trekingového typu kol.

Stále více oblíbenou variantou jsou také elektrokola. I mezi trekingovými koly najdete ty s bateriovým pohonem.

Jak vybrat trekingové kolo stručně: 

  • Přistupujte k výběru konkrétně. Nezapomeňte, že pro výběr trekingového kola platí trochu jiná pravidla, než například kola silniční nebo horská. Mělo by být určitým kompromisem.
  • Nepodceňujte rozdělení dle pohlaví. Dámská a pánská trekingová kola mají značné rozdíly. Mezi ty hlavní patří například kompozice i rozměry rámu.
  • Vyberte si správnou velikost. Velikost rámu závisí primárně na vaší výšce, velikost kol zase závisí i na požadovaných jízdních vlastnostech.
  • Požadujte alespoň základní vybavení. Někteří výrobci dávají ke kolu poměrně užitečné blatníky, nosič, osvětlení nebo stojánek.
  • Čím vyšší cena, tím lepší komponenty. Za lépe odpruženou vidlici nebo kvalitnější brzdy si zkrátka připlatíte. Zároveň není třeba utrácet za věci, které tolik nepotřebujete.

Trekingové vs. krosové kolo

Celý tento článek se nevěnuje pouze trekingovým kolům, ale lze ho také považovat za pomocníka při koupi toho krosového. I když občas narazíte na to, že se tyto názvy používají jako synonymum, jedná se o dva různé typy kol. V obou případech však představují určitý kompromis mezi horskými a silničními koly. Malé rozdíly mezi nimi sice jsou, zásady při výběru však zůstávají stejné. I z toho důvodu je nerozlišujeme a přistupujeme k nim jednotně.

Pokud by vás stejně jen zajímalo, jak se od sebe trekingové a krosové kolo liší, bude se hodit následující jednoduché rozdělení. Obecně rozdíly spočívají hlavně v určení pro trochu odlišný styl jízdy, nakonec však záleží i na konkrétní značce a modelu.

  • Trekingová kola – jsou určena pro delší jízdy a daleké výlety. Konstrukce by měla zajistit vzpřímený a pohodlný posed, ve kterém vydrží cyklista delší dobu a nebolí ho záda. Měla by mít už v základu dostatečnou výbavu a nabídnout jednoduché připevnění brašen a dalšího příslušenství.
  • Krosová kola – jsou zaměřena více sportovně. Jejich závodní modely se používají pro cyklokros, což je disciplína s překonáváním různých překážek a rozdílných terénů. Mívají proto delší geometrii, uzpůsobenou pro efektivní šlapání a občas také lepší odpružení.

Určení podle pohlaví

Pánská kola se s pokrokem v produkci kvalitních materiálů a komponentů stále více odlišují od dámských variant. Doba, kdy jediným rozdílem mezi pánským a dámským bicyklem byla barva, je dávno pryč a tento trend lze sledovat i v souvislosti s trekingovými koly.

Naprosto základním odlišovacím prvkem je rozdíl v kompozici rámu, a takzvané „štangli“. Zatímco pánská kola jí vždy disponují, dámská nimi často vybavena nebývají. Nicméně stejně jako v případě barvy i tomuto poznávacímu znamení dala doba již téměř sbohem a dnes se rámy odlišují i jinými způsoby. Protože ženy přirozeněji usedají na kola ve více vzpřímených pozicích a mají obvykle vzhledem k proporcím svého těla oproti mužům poměrně delší nohy, rámy dámských kol jsou těmto faktům uzpůsobeny.

Rozdíl je pak například také v sedlech, dámská totiž bývají širší, aby ženám zajistila komfortnější posed. Ačkoliv neexistuje obecná premisa k reflexi rozdílů mezi dámskými a pánskými modely, je jistě velmi vhodné, aby zástupci obou pohlaví kupovali modely určené právě pro ně. Rozhodně se nevyplatí tyto předpoklady pomíjet bez opodstatněných důvodů.

Rám

Rám je něco jako kostra kola, jeho vlastnosti jsou naprosto klíčové pro jízdní možnosti, manipulaci i určení pro jednotlivé terény. Při výběru rámu byste se měli zaměřit především na jeho materiál a velikost.

Materiál rámu

Nejkvalitnější a zároveň nejpraktičtější rámy bývají vyrobeny z duralu nebo karbonu, nicméně příznivce si nachází i jiné materiály. Pro některé účely se může hodit například i ocel, která je sice velmi nepraktická z důvodu vysoké hmotnosti, na druhou stranu je však téměř nepoškoditelná.

Naopak na nejdražších modelech je možné nalézt rámy titanové. Ty se pevností mohou i vyrovnat oceli, ale nabízejí mnohem větší komfort, co se týče manipulace a jízdních vlastností z důvodu podstatně nižší hmotnosti. Obecně není možné definovat, který materiál rámu je nejkvalitnější, protože každý nabízí, jak je patrné z předchozích řádků, výhody v jiných ohledech.

Velikost rámu

Velikost rámu se určuje podle výšky jezdce a jednotlivé velikosti jsou stejné, jako ty, na které jste zvyklí z označení velikostí oblečení. Setkat se tak můžete s hodnotami od XS (nejmenší) až XXL (největší). Ačkoliv různým jezdcům mohou sedět rámy, které nejsou přímo úměrné jejich výšce, doporučujeme vám alespoň v základním výběru vycházet z velikosti postavy. Narazíte také na označení velikosti v palcích, to se pohybuje od 15 do 24 palců.

Na trhu se setkáte s různým značením a každý výrobce může velikosti uvádět trochu jinak. Pro základní přehled se můžete podívat do naší orientační tabulky. Nezapomeňte ale, že se velikosti mohou lišit i podle typu kol, nikdy je proto neberte jako univerzální.

Výška postavy (cm) Velikost rámu trekingového kola (palce)
155-160 15-16
160-165 16-17
165-170 17-18
170-175 18-19
175-180 19-20
180-185 20-21
185-190 21-22

Brzdy

Jsou základním komponentem každého kola. Starají se o vaši bezpečnost, a proto se na nich rozhodně nevyplatí šetřit. V případě trekingových kol sice není role brzd tolik podstatná jako u horských kol nebo jiných modelů určených pro sjezdy nejobtížnějších terénů, i tak je však nutné vědět, s jakými variantami se můžete setkat a zvolit tu nejvhodnější podle vašich preferencí.

Základní modely trekingových kol jsou většinou osazeny tak zvanými „V“ brzdami (čelisťové), které pro většinu jezdců do běžných podmínek bez problémů vystačí. Vyšší modely pak disponují často kotoučovými brzdami, ty jsou podstatně dražší, ale nabízejí nejvyšší míru bezpečnosti a velmi krátkou brzdnou dráhu. (Zdroj: Bicycling.com) Nevýhodou kotoučových brzd je jejich vyšší hmotnost, která v některých případech může hrát roli a snižovat akceleraci bicyklu.

Ukázka rozdílu mezi čelisťovými brzdami a kotoučovými brzdami.

Kola

Velikost kol je dalším důležitým parametrem, o který by se měl každý cyklista při svém výběru zajímat. V současnosti je na trhu možné vybírat z velikostí 27″, 28″ a 29″. Správná velikost se do jisté míry odvíjí od výšky jezdce stejně jako v případě volby rámu. Obecně platí, že velikost 27“ je vhodná pro jezdce s výškou maximálně 175 cm.

Zatímco zbylé dvě kategorie jsou vhodné pro vyšší jedince. Kromě toho je důležité vzít v potaz také vlastnosti, které kola nabízejí. Obecně platí, že menší velikost kol znamená lepší možnosti manévrování a nižší hmotnost. Větší kola jsou pak vhodná pro náročnější terény, protože se lépe dokáží „převalit“ přes překážky, navíc logicky s koly větších rozměrů je možné na jedno šlápnutí ujet delší vzdálenost, což šetří síly jezdce.

Pláště

S výběrem správných kol velmi úzce souvisí také volba vhodných plášťů. Obecně platí, že pro trekingová kola jsou produkovány zvláštní pláště, které do značné míry určují jejich charakter. Oproti horským kolům se liší v tom, že nenabízejí tolik drsný povrch nutný pro zdolávání těžkých překážek a obtížnějších povrchů a na rozdíl od klasických silničních plášťů zase naopak nabízí poněkud lepší stabilizační schopnosti i pro terény, které nejsou zcela uhlazené.

Dá se tak říct, že trekingové pláště jsou něco jako kompromis mezi oběma protipóly. Doporučujeme proto volit pláště určené přímo pro trekingové modely, které výborně doplní celkovou funkčnost kola. Kromě typu je potřeba dávat si pozor samozřejmě i na velikost, ta je daná logicky velikostí kol.

Šířka plášťů

Dalším parametrem je pak šířka pláště. Zde opět platí, že čím širší plášť, tím snadněji se budete moci s kolem pohybovat v těžším terénu a kolo v něm bude stabilnější. Správná šířka se proto znovu odvíjí od toho, kam máte v plánu nejčastěji s kolem vyrazit a po jakých cestách budete jezdit. Pro představu uvedeme nejčastější šířky plášťů a jejich určení.

  • 47 mm – Hodí se do náročnějšího terénu a na nezpevnění lesní cesty.
  • 42 mm – Vhodnější šířka plášťů na zpevněné cesty a pevné cyklotrasy.
  • 37 mm – Tyto a obecně tenčí pláště nejvíce oceníte při jízdě po asfaltových cyklostezkách a silnicích.

Vidlice

Poslední námi popsaná součást, která však rozhodně nemá nejmenší důležitost. Vidlice tlumí nárazy způsobené zdolávaným terénem a může tak výrazně zvýšit komfort jezdce. Téměř všechna kola v dnešní době disponují odpruženou vidlicí. Za pomocí tohoto pružení je dosaženo zmíněného tlumení nárazů z terénu. Pokud budete trávit většinu času s kolem na asfaltových cestách, odpruženou vidlici nepotřebujete, v opačném případě ovšem ano.

S odpružením kola bude sice jízda na nezpevněných cestách pohodlnější, na druhou stranu však zmírňuje efektivitu šlapání. Doporučujeme proto nebrat odpružení vidlice jako nutnost, kterou je třeba od trekingového kola vyžadovat. Pokud máte v plánu terény střídat, oceníte tzv. uzamykatelnou vidlici, kdy lze odpružení nastavit dle aktuální potřeby.

Existují však i rozdíly mezi jednotlivými druhy odpružení. Dnes už zastaralou a téměř nevyužívanou možnost představují odpružené vidlice s elastometrem. Pokročilejším a běžnějším typem odpružení je vidlice s tlumiči, které mohou být buď pružinové anebo vzduchové. Z této dvojice se pak jako praktičtější jeví tlumiče vzduchové, které může jezdec snadno korigovat upouštěním vzduchu podle svých preferencí a potřeb.

Výbava a příslušenství

Trekingová kola se od těch horských liší také tím, že od nich už můžete požadovat rozšiřující vybavení a různé příslušenství. Jsou totiž určená především na delší výlety i dlouhé cesty, z toho důvodu by se vám mohlo hodit pár následujících věcí. Při výběru si zjistěte, za je příslušenství součástí základního vybavení, ať ho nemusíte později dokupovat.

  • Blatníky – Ochrání vás před zašpiněním při špatném počasí.
  • Stojánek – Pokud kolo často někde odkládáte, bude se hodit. Nemusíte ho potom pokládat na zem nebo opírat o strom.
  • Osvětlení – Pro noční jízdy je přímo nutností. Přední i zadní světlo většinou nebývá součástí kola a musíte si ho dokupovat.
  • Nosič – Hodí se na delší cesty. Lze na něj připevnit například brašny na kolo, se kterými lze vyrazit i na několikadenní cyklistický výlet.
  • Košík na lahev – Pití se vám při jízdě na kole bude určitě hodit. Košík na držení lahve nebývá většinou v základní výbavě. Jeho pořizovací cena se však pohybuje v řádu pár stokorun.

Cena

Pro nejednoho zákazníka bude určujícím faktorem volby mezi různými modely také celková pořizovací cena. Pro obecnou představu jsme pro vás připravili tři základní cenové relace trekingových kol.

Cena do 10 000 Kč

Cena trekingových kol v některých případech může začínat už na částce 5 000 Kč. Je však velmi vhodné zvážit, zda takový model uspokojí vaše požadavky. Často jsou totiž kola v těchto cenách jen velmi špatně vybavena a nabízejí nízký komfort. S kolem z této cenové kategorie příliš nepočítejte, že budete moci zdolávat delší vzdálenosti, nebo si užijete skvělé jízdní vlastnosti v rozmanitých terénech. Tyto modely jsou vhodné spíše pro začátečníky.

Cena od 10 000 do 25 000 Kč

V této cenové relaci již lze pořídit kola s podstatně lepší výbavou a jízdními vlastnostmi. Standardem bývá odpružený rám i vidlice a kolo obvykle disponuje značkovými komponenty a výbavou, která se stará o maximální komfort jezdce. Obecně platí, že kola v této cenovce lze považovat za ideální volbu, pro pokročilejší jezdce, kteří hledají slušné parametry, ale nechtějí utrácet astronomické částky za profesionální modely.

Cena nad 25 000 Kč

Kola s cenou nad 25 000 Kč nabízejí z našeho výčtu zdaleka nejširší rozpětí. Cena nejdražších modelů se totiž často vyšplhá až k hodnotám několika stovek tisíc korun. Obecně platí, že kola s takto vysokou cenou jsou již využívány pro velmi specifické účely a disponují špičkovými komponenty často konstruovanými přímo na míru jezdce.

Ačkoliv je tato kategorie kol z důvodu vysoké ceny pro běžnou populaci poměrně nedostupná, nabízí samozřejmě maximální kvalitu ve všech ohledech a pro nejnáročnější jezdce se tak stává ideální volbou.

Často kladené dotazy k trekingovým kolům

Jak a jaké trekingové kolo vybrat?

Na trhu najdete hodně druhů kol a trekingová jsou jakýmsi přechodem mezi silničními a horskými modely. Jsou vhodné do terénu i na silnici. Při výběru není radno podcenit výběr dámské, pánské nebo dětské verze. Jako u ostatních kol hraje zásadní roli velikost kola (rámu) vzhledem k velikosti postavy jezdce, s tím souvisí i správný výběr průměru kol. U nich ale záleží i na požadovaných jízdních vlastnostech.

Dalším faktorem je výběr vhodných komponent z kvalitních materiálů. Roli hraje kvalita brzd, materiál rámu, vzorek plášťů, odpružení vidlice, pedálů a podobně. Hlavně u rámu je potřeba řešit odlehčení a odolnost materiálu a tedy celkovou hmotnost, protože ta má velký vliv na ovládatelnost. Nejlepší trekingová kola najdete v našem srovnání.

Jsou dámská kola něčím specifická?

Nejspíš znáte základní poučku pro určení, pro které pohlaví je kolo vyrobeno – pánské bude mít vysokou „štangli“. Protože tato odlišnost si nese historický význam z doby, když ženy jezdily v dlouhých sukních, u dnešních trekových kol není nijak funkčně důležitá a mnoho výrobců velké rozdíly v umístění štangle nedělá.

Přesto však najdete drobné odlišnosti. Dámská sedla jsou v poměru k velikosti lehce širší, řídítka jsou často umístěna o něco výš. Rám kola také reflektuje dámské delší nohy v poměru k výšce člověka.

Jakou vidlici zvolit do náročného terénu?

Pokud se budete pohybovat v terénu plném nerovností, určitě uděláte dobře, když si dáte záležet na odpovídajícím odpružení vidlice. Existuje více podtypů, které u trekingových kol můžete najít.

Základní možností je odpružení z kaučukové hmoty, která se po stlačení sama pomalu vrací do podoby před stlačením. Jestli ale trváte na lepších parametrech kola, zkuste vidlici s tlumiči. Pokud pro sebe chcete to nejlepší, sáhněte po vzduchových tlumičích, z nichž můžete vzduch upouštět podle vašich představ.

Jsou trekingová kola drahá?

Trekingová kola nejsou o nic dražší než horská, ve srovnání se silničními se jedná spíš o levnější modely. Jejich cena začíná už kolem 5 000 Kč, i když kvalita je v tomto případě velmi diskutabilní. Pokud sháníte kolo s odpružením a dobrými jízdními vlastnostmi, připravte si minimálně 10 000 Kč.

Kompletní přehled o cenových kategoriích trekingových kol podává tato kapitola.

Kamila Lorenzová má téma kol na starosti v naší redakci už více než rok. Kromě toho, že o nich má nasbíráno nespočet důležitých informací, produkty často také aktualizuje, a má tak přehled o nových trendech a modelech. Moc dobře ví, co ocení začínající cyklista a jaké nároky mají naopak zkušení sportovci. Sama se cyklistice také věnuje na rekreační úrovni. Vedle kol má pod palcem například cestovní témata a sportovní vybavení, jako jsou třeba snowboardy.

Diskuze, poradna a vaše zkušenosti

Zeptejte se na cokoliv a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Pokud potřebujete odpověď co nejdříve, napište na facebook skupinu, kde radí i další uživatelé a odborníci.

Položte dotaz

Odpovědět na dotaz

Nenašli jste v diskuzi odpověď? Zeptejte se a naše redakce na praktické a zajímavé dotazy najde odpověď.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.6 z 19 hlasů