Menu

Nejlepší trekingová kola 2024 dle recenzí, testů a srovnání

Aktualizováno:
Autor:
Dana Široká, Kamila Lorenzová

V kategorii pánských trekingových kol doporučujeme

Author Synergy 2021

45 000 Kč

Orientační cena

Jaké trenkigové kolo vybrat dle srovnání

Trekingová a krosová kola mají univerzální využití. Projedete se na nich pohodlně po cyklostezkách, silnicích i v mírnějším terénu. V našem srovnání jsme je rozdělili podle toho, pro jaké jsou primárně určena pohlaví. Z těch pánských naše porovnání vyhrává Author Synergy 2021, z dámských modelů doporučujeme Ghost Square Trekking Essential 2022. 

Jak srovnáváme trekingová kola?

Bicykly byly srovnávány podle několika rozličných parametrů. Zaměřili jsme se na parametry, které mohou výrazně ovlivnit zážitek z jízdy, v tabulce srovnání parametrů tak najdete informace o:

  • Rámu
  • Hmotnosti
  • Přehazovačce
  • Vidlici
  • Brzdách

Jestliže vám náš výběr z nějakého důvodu nevyhovuje, nebo stále tápete nad vhodnou volbou, doporučujeme k pročtení článek Jak vybrat trekingové kolo, který se věnuje rozboru nejdůležitějších specifikací a radí na které parametry je nejdůležitější se při výběru zaměřit.

Podrobný přehled všech druhů kol a vysvětlení jednotlivých specifických parametrů najdete v článku Jak vybrat jízdní kolo.


Pánská trekingová kola

Vyznačují se delším rámem a celkově takovou kompozicí těla, aby co nejlépe vyhovovala mužskému tvaru postavy.

Hodnocení Produkt Klady Zápory Orientační cena Aktuální cena
Top 1
95,1 %
Vítěz srovnání
  • Karbonový rám
  • Nízká váha
  • Lanka uvnitř rámu
  • Vysoká cena
  • Je potřeba dokoupit pedály
45 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 2
86,8 %
Nejlepší cena/výkon
  • Vysoký počet převodů
  • Hydraulické brzdy
  • Lanka uvnitř rámu
  • Vyšší cena
  • Menší množství variant
17 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 3
75,3 %
Pro nenáročné
  • Nízká cena
  • Odpružená vidlice
  • Pedály v základní výbavě
  • Čelisťové brzdy
  • Plastové pedály
  • Viditelná lanka
9 600 Kč Zobrazit nabídky
Top 4
90,5 %
Nejlepší na asfaltové cesty
  • Nízká hmotnost
  • Vysoká kvalita zpracování
  • Duralový rám
  • Vysoká cena
  • Bez odpružení
  • Mechanické brzdy
28 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 5
81,1 %
Také nás zaujalo
  • Nízká cena
  • Odpružená přední vidlice
  • Pedály v základu
  • V-brzdy
  • Plastové pedály
  • Zastaralé provedení převodovky
16 000 Kč Zobrazit nabídky

Dámská trekingová kola

Jsou přizpůsobena tvaru ženské postavy, mají širší sedlo nebo třeba kratší rám. Největší rozdíl bývá u menších velikostí pro ženy nižšího vzrůstu.

Hodnocení Produkt Klady Zápory Orientační cena Aktuální cena
Top 1
92,2 %
Vítěz srovnání
  • Bohatá výbava
  • Hydraulické kotoučové brzdy
  • Skryté kabely
  • Vyšší cena
  • Bez pedálů
  • Méně barev
27 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 2
82,9 %
Nejlepší cena/výkon
  • Vysoký počet převodů
  • Duralové komponenty
  • Možnost větších kol
  • Vyšší cena
  • Čelisťové brzdy
16 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 3
74,6 %
Pro nenáročné
  • Nízká cena
  • Poměrně nízká hmotnost
  • Snížený rám
  • Čelisťové brzdy
  • Plastové pedály
  • Chybí odpružení
10 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 4
81,6 %
Také nás zaujalo
  • Kotoučové hydraulické brzdy
  • Odpružená vidlice
  • Duralový rám
  • Plastové pedály
  • Vyšší hmotnost
16 000 Kč Zobrazit nabídky

Jak chápat redakční hodnocení?

Doporučujeme jen produkty, které mají dle posouzení redaktora hodnocení nad 70 % (alespoň „Dobré“). Podívejte se, co jednotlivé procentní hladiny znamenají.

Recenze Author Synergy 2021
Author Synergy 2021
Recenze Kellys Phanatic 30 2022
Kellys Phanatic 30 2022
Recenze Kellys Cliff 30 2021
Kellys Cliff 30 2021
Recenze Author Aura XR3 2021
Author Aura XR3 2021
Recenze Author Classic 2021
Author Classic 2021
Recenze Ghost Square Trekking Essential 2023
Ghost Square Trekking Essential 2023
Recenze Author Stratos ASL 2021
Author Stratos ASL 2021
Recenze Author Thema 2021
Author Thema 2021
Recenze Author Horizon ASL 2021
Author Horizon ASL 2021
Ocenění Vítěz srovnání Nejlepší cena/výkon Pro nenáročné Nejlepší na asfaltové cesty Také nás zaujalo Vítěz srovnání Nejlepší cena/výkon Pro nenáročné Také nás zaujalo
Kategorie

Pánská trekingová kola

Pánská trekingová kola

Pánská trekingová kola

Pánská trekingová kola

Pánská trekingová kola

Dámská trekingová kola

Dámská trekingová kola

Dámská trekingová kola

Dámská trekingová kola

Hodnocení 95,1 %
86,8 %
75,3 %
90,5 %
81,1 %
92,2 %
82,9 %
74,6 %
81,6 %
Orientační cena 45 000 Kč 17 000 Kč 9 600 Kč 28 000 Kč 16 000 Kč 27 000 Kč 16 000 Kč 10 000 Kč 16 000 Kč
Výrobce Author Kellys Kellys Author Author Ghost Author Author Author
Materiál rámu Karbon Hliník Hliník Dural Dural Hliník Dural Hliník Dural
Velikost rámu 16", 18", 20", 22" M, L S, M, L, XL 19,5", 20,5", 21,5", 22" 18", 20", 22" S, M, L, XL 17", 19" 17", 19" 15", 17", 19"
Počet převodů 3×10 3×9 3×8 2×9 3x9 3×9 3×9 3×7 3x8
Odpružení vidlice Ano Ano Ano Ne Ano Ano Ano Ne Ano
Odpružení rámu Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne
Průměr kol (") 28, 29 28 28 28 28, 29 28 28, 29 28 28
Brzdy Kotoučové hydraulické Kotoučové hydraulické Čelisťové v-brzdy Kotoučové mechanické Čelisťové v-brzdy Kotoučové hydraulické Čelisťové v-brzdy Čelisťové v-brzdy Kotoučové hydraulické
Materiál pedálů Nerelevantní Hliník Plast Nerelevantní Plast Nerelevantní Dural Plast Plast
Hmotnost (kg) 11,6 12,9 14,2 11,1 13,9 Neuvedeno 13,9 12,3 14,4
Modelový rok 2 021 2 022 2 021 2 021 2 021 2 023 2 021 2 021 2 021

Recenze nejlepších trekingových kol

Pánská trekingová kola

Recenze Author Synergy 2021

Top 1
Vítěz srovnání
95,1 % Celkové hodnocení
  • Karbonový rám
  • Nízká váha
  • Lanka uvnitř rámu
  • Vysoká cena
  • Je potřeba dokoupit pedály

Model s označením Synergy pro rok 2021 představuje vlajkovou loď v kategorii krosových jízdních kol od známého výrobce Author. Největší předností je v tomto případě ultralehký karbonový rám kola. Karbon je považován za nejkvalitnější, ale bohužel také nejdražší materiál, ze kterého se rámy v současné době vyrábí. Je potřeba počítat s vyšší cenou, která je v tomto případě oproti jiným kolům z této kategorie i více než dvojnásobná. Kolo kromě toho nabídne také 30 různých rychlostí, odpruženou vidlici a kvalitní hydraulické kotoučové brzdy. Šlapátka si musíte přikoupit, ta v základní výbavě nenajdete.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů 

Kola řady Synergy se vyrábí už od roku 2009 a každý rok prochází postupnou evolucí. Za tu dobu si získala mnoho příznivců a spokojených uživatelů. V recenzích vyzdvihují především elegantní a čisté provedení, umožněné vedením brzdových lanek vnitřkem rámu. Dobře si poradí i v terénu. Odborníci ovšem příliš neoceňují 3×10 převodovku. V současné době se od tohoto provedení spíše ustupuje a v kurzu jsou zejména převody 1×12.

Hlavní klady a zápory

Za hlavní výhodu u tohoto modelu považujeme samozřejmě karbonový rám. Ten zajišťuje skvělé jízdní vlastnosti a také nízkou hmotnost, kolo tak váží pouze 11,5 kilogramů. Vytknout mu můžeme asi jen vysokou pořizovací cenu a poměrně zastaralý způsob provedení převodovky. Počítejte také s tím, že ke kolu nedostanete šlapátka, u dražších modelů to ale bývá poměrně běžné. Výrobce počítá s tím, že si každý dokoupí přesně taková, která mu vyhovují.

Závěr

Author Synergy 2021 doporučujeme náročnějším cyklistům, kteří hledají kvalitní krosové kolo s karbonovým rámem. Cena je sice trochu vyšší, pokud ji ale srovnáme s jinými karbonovými modely, stále ji lze požadovat za poměrně přijatelnou. Karbonová kola totiž mnohdy stojí i stovky tisíc. Hledáte-li dobře vybavené a elegantní kolo pro jízdu v terénu i po silnici, pak vám můžeme Author Synergy jednoznačně doporučit.

45 000 Kč Orientační cena

Pánská trekingová kola

Recenze Kellys Phanatic 30 2022

Top 2
Nejlepší cena/výkon
86,8 % Celkové hodnocení
  • Vysoký počet převodů
  • Hydraulické brzdy
  • Lanka uvnitř rámu
  • Vyšší cena
  • Menší množství variant

Pánské trekingové kolo Kellys Phanatic 30 2022 se hodí pro jízdu po silnici i v terénu a uspokojí i náročnější uživatele. Plynulou jízdu vám přináší výběr z 27 rychlostí (3 převodníky a 9 pastorků), bezpečnost zajistí kotoučové brzdy. Při jízdě v terénu vám pomůže odpružená vidlice. Rám i pedály jsou vyhotovené z hliníku, což je dobré z pohledu váhy i odolnosti. Průměr kol je standardní pro trekingová kola, a to 28″.

Hodnocení uživatelů

Uživatelé, kteří už se na tomto kole projeli, oceňují dobrý poměr vynaložených investic a výkonu. Kolo má vysoký počet převodů, což v některých terénech usnadňuje jízdu. Dle zkušeností však potěší spíše běžné uživatele, náročnější cyklisti by se měli podívat po vyšší modelové řadě.

Porovnání s alternativami

Model Kellys Phanatic 30 2022 se řadí zhruba do střední cenové třídy, čemuž odpovídají i jeho základní parametry. Oproti levnějšímu Kellys Cliff 30 2021 se může chlubit lepšími a odolnějšími materiály, navíc má kvalitnější brzdy, tedy kotoučové hydraulické. Pokud jste ochotni utratit za jízdní kolo vyšší částku, pak by vás mohl zaujmout i Author Synergy 2021. Ten už poskytne i karbonový rám a má o něco nižší hmotnost, což je vždy výhoda.

Hlavní klady a zápory

Mezi hlavní pozitiva řadíme už zmiňovaných 27 převodů. Samozřejmostí jsou hydraulické kotoučové brzdy, které zajistí dobrou reakci a brždění i v horších podmínkách a v dešti. Vedle vysoké ceny může být problémem to, že kolo je dostupné v menším počtu velikostních variant, což může ztěžovat výběr.

Závěr

Kellys Phanatic 30 2022 považujeme za velmi dobrý model trekingového kola pro pány. Jezdce osloví vysokým počtem 27 převodů, poměrně lehkým hliníkovým rámem a kvalitním zpracováním komponent. S odpružením můžete počítat na přední vidlici, rám je pevný. Průměr kol je 28 palců a brzdy jsou kotoučové. Při výběru je nutné zvážit vyšší pořizovací náklady a také fakt, že je k dostání méně variant modelu, prodává se pouze ve velikosti M a L.

17 000 Kč Orientační cena

Pánská trekingová kola

Recenze Kellys Cliff 30 2021

Top 3
Pro nenáročné
75,3 % Celkové hodnocení
  • Nízká cena
  • Odpružená vidlice
  • Pedály v základní výbavě
  • Čelisťové brzdy
  • Plastové pedály
  • Viditelná lanka

Kellys Cliff 30 2021 je model pánského trekového kola za hodně příjemnou pořizovací cenu. Samozřejmě ale v této kategorii musí zájemce slevit z některých požadavků. Rám je hliníkový, některé konkurenční modely disponují lepším duralem. Celková hmotnost okolo 14 kilogramů ale není nijak extrémně vysoká. Na výběr jsou 4 velikosti rámu, kola mají průměr 28 palců. Kolo má odpruženou vidlici, což bývá u trekingových kol běžné, naopak čelisťové brzdy považujeme už za zastaralé řešení. I plastové pedály jsou znakem spíše levnějšího modelu.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Model z roku 2021 je už několikátým pokračovatelem oblíbené řady Kellys Cliff. Dlouhá tradice produktové řady dokazuje, že si stále drží popularitu u uživatelů, ti si ho v recenzích převážně chválí. Jeden z předchozích modelů se dostal i pod lupu dTestu, kde obstál uspokojivě, žádné nadprůměrné hodnocení si však kolo nevysloužilo. Současný model však přichází s pár vylepšeními, které by mohli nedostatky částečně mírnit.

Porovnání s alternativami

Obecně patří trekingové kolo Kellys Cliff 30 spíše k těm levnějším, čemuž odpovídají i jeho parametry. Lepší vlastnosti nabízí například Kellys Phanatic 30 2021, za to si však musíte už připlatit. Na druhou stranu dostanete místo čelisťových brzd kotoučové hydraulické, které jsou zkrátka lepší. Navíc má dražší kolo nižší hmotnost a to se vždy hodí.

Hlavní klady a zápory

Z pozitiv zmíníme rozhodně odpruženou vidlici, zpříjemní jízdu v náročnějším terénu. Pokud tedy plánujete s kolem jezdit i mimo asfaltové cesty, bude se určitě hodit. Výhodou tohoto modelu je také nízká pořizovací cena, na druhou stranu tomu do jisté míry odpovídají i použité komponenty. Tím se dostáváme k největší nevýhodě, kterou jsou za nás čelisťové v-brzdy.

Závěr

Pánské kolo Kellys Cliff 30 2021 doporučujeme spíše méně náročným uživatelům, kteří hledají spolehlivý model pro občasné vyjížďky. Musíte se však smířit s trochu vyšší hmotností, zastaralým typem brzd a plastovými pedály. S kolem můžete vyjet i mimo silnice, má odpruženou vidlici. Pokud se chcete cyklistice věnovat pravidelněji a plánujete najezdit stovky kilometrů ročně, pak si raději připlaťte a sáhněte třeba po modelu Author Synergy 2021.

9 600 Kč Orientační cena

Pánská trekingová kola

Recenze Author Aura XR3 2021

Top 4
Nejlepší na asfaltové cesty
90,5 % Celkové hodnocení
  • Nízká hmotnost
  • Vysoká kvalita zpracování
  • Duralový rám
  • Vysoká cena
  • Bez odpružení
  • Mechanické brzdy

Trekové kolo Author Aura XR3 2021 je určeno pro pány a hodí se především pro delší jízdy po asfaltových cestách. Jízda po náročnějším terénu může být trochu nepohodlná kvůli chybějícímu odpružení vidlice, nárazy by měla tlumit ovšem samotná konstrukce. Na výběr je pět velikostí rámu, kola mají průměr 28 palců. Brzdy jsou kotoučové, což u kol ve vyšší cenové kategorii považujeme za standard, nejsou ovšem hydraulické, což je trochu škoda.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Milovníci kol, kteří měli možnost si model Aura XR3 vyzkoušet, si pochvalují především velmi pohodlné uchycení kola a jeho ovládání skrze řídítka. Jejich tvar připomíná provedení silničních kol a lze je uchopit hned několika způsoby. Uživatelé se shodují také na tom, že kolo určitě není vhodné pro delší jízdy v těžším terénu. Na silnici ovšem nabídne dostatečný komfort a pohodlí.

Hlavní výhody a nevýhody

Kolo potěší opravdu kvalitním zpracováním, lehkým duralovým rámem a celkově nízkou hmotností 11,1 kg. Sportovnímu pojetí odpovídá také nižší počet převodů (2×10). Pedály se volí zvlášť podle příslušných cyklistických treter, nejsou součástí základní výbavy. Někdo může právě absenci pedálů považovat za nevýhodu, jelikož si je musí dokoupit, pro jiné je to naopak výhoda.

Závěr

Author Aura XR3 patří sice mezi krosové modely, svým provedením se ale blíží spíše k silničním kolům, než k těm horským. Chybí mu odpružení, na druhou stranu je ale kolo celkově velice lehké a z kvalitních materiálů. Doporučujeme ho těm, kdo plánují jezdit po zpevněných cestách, cyklostezkách a silnicích.

28 000 Kč Orientační cena

Pánská trekingová kola

Recenze Author Classic 2021

Top 5
Také nás zaujalo
81,1 % Celkové hodnocení
  • Nízká cena
  • Odpružená přední vidlice
  • Pedály v základu
  • V-brzdy
  • Plastové pedály
  • Zastaralé provedení převodovky

Author Classic 2021 je pánské trekové kolo vhodné do terénu i na silnici. Za celkem přívětivou cenu dostanete duralový rám, na výběr jsou 3 velikostní varianty. Pozitivní je pro běžného uživatele vysoký počet převodů, kterých je 27. Na druhou stranu se však jedná o zastaralé provedení, dnes se do popředí u trekingových kol dostávají spíše dvojpřevodníky. Modelu nechybí odpružená vidlice, tu lze v případě potřeby uzamknout. Kolo je osazeno čelisťovými v-brzdami, což je sice pro levnější jízdní kola typické, bezpečnější a kvalitnější jsou však hydraulické kotoučové brzdy. Hmotnost 13,9 kilogramů lze označit za takový lepší průměr.

Hlavní klady a zápory

Největší pozitivum vidíme v nízké ceně a klasickém provedení, na které je většina rekreačních cyklistů zvyklá. Za negativum považujeme plastové pedály. Ty se však dají snadno vyměnit, pokud o to má cyklista zájem. Pro běžné užívání si s nimi však vystačíte, dražší modely například nemají pedály v základní výbavě vůbec a musíte je dokupovat.

Závěr

Trekingové kolo Author Classic potěší především nízkou cenou. Nemá žádné výrazné nedostatky, nemůže se ale srovnávat s nejmodernějšími a mnohem vychytanějšími modely. Dočkáte se pouze základu v podobě duralového rámu, 3×9 přehazovačky, čelisťových v-brzd a plastových pedálů. Pokud však sháníte cenově dostupné jízdní kolo, se kterým občas vyrazíte na projížďky po cyklostezkách nebo do mírnějšího terénu, pak vám ho můžeme s klidem doporučit.

16 000 Kč Orientační cena

Top 1
Vítěz srovnání
92,2 % Celkové hodnocení
  • Bohatá výbava
  • Hydraulické kotoučové brzdy
  • Skryté kabely
  • Vyšší cena
  • Bez pedálů
  • Méně barev

Ghost Square Trekking Essential 2023 je dámské krosové kolo s velmi slušnými základními parametry. Za zmínku stojí především hydraulické kotoučové brzdy, které patří mezi to nejlepší vybavení, které lze od trekingových kol očekávat. Mezi další výhody patří například vysoký počet převodů 3×9, postarají se o pohodlnou a efektivní jízdu. Mimo to se model může chlubit pevným hliníkovým rámem a odpruženou vidlicí. Ze základních komponentů mu nechybí opravdu nic důležitého. Navíc přidá ještě něco navíc v podobě bohatého příslušenství, v základní výbavě dostanete LED osvětlení, nosič i stojánek.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Značka Ghost u nás nepatří k těm nejzavedenějším jako třeba Author, Superior nebo Merida, uživatelské recenze se proto hledají poměrně těžce. Určitě se ale nemusíte bát, že by se jednalo o nějakého neznámého výrobce, zastoupení má bohaté. Naopak můžete brát jako určitou výhodu, že v tomto případě tolik nepřiplácíte za samotnou značku, což bývá u známějších výrobců docela běžné.

Hlavní výhody a nevýhody

Za jednu z hlavních výhod považujeme využití kotoučové hydraulické brzdy, zajistí vyšší bezpečnost jízdy. V terénu přijde vhod určitě i odpružená vidlice. Výrobce navíc nezapomněl připojit i užitečné vybavení v podobě nosiče, světla a stojánku, což bývá zejména u trekingových kol důležité. Nezapomeňte ale, že je potřeba dokoupit samostatně pedály, ty v základním vybavení totiž nenajdete. Nevýhodou je naopak trochu vyšší pořizovací cena a omezený výběr barev.

Porování s alternativami

V porovnání s ostatními trekingovými nebo krosovými modely má Ghost Square Trekking Essential 2022 především velmi dobré základní parametry a bohatou výbavu. Jeho částečný konkurent Author Stratos ASL 2021 je sice výrazně levnější, musíte se ale spokojit s čelisťovými v-brzdami. Počet převodů má ale stejný, a navíc už v základu dostanete hliníkové pedály.

Závěr

Celkově se jedná o kolo pro dámy vhodné například k dojíždění do práce po asfaltových cestách, cyklostezkách i mírném terénu. Bohatá základní výbava v podobě nosiče, světla a stojánku se moc často nevidí, většinou musíte vše dokupovat, tady máte však vše v ceně. Dodatečně si musíte pořídit akorát pedály, výrobce je ke kolu nedodává. Pokud však víte, že výbavu ke kolu nevyužijete a hledáte spíše „sportovnější“ variantu, pak by pro vás mohl být vhodný spíše Author Codex ASL 2021.

27 000 Kč Orientační cena

Dámská trekingová kola

Recenze Author Stratos ASL 2021

Top 2
Nejlepší cena/výkon
82,9 % Celkové hodnocení
  • Vysoký počet převodů
  • Duralové komponenty
  • Možnost větších kol
  • Vyšší cena
  • Čelisťové brzdy

Pozitivem dámského trekového kola Author Stratos ASL 2021 je duralový rám i pedály. To zajišťuje velmi dobrou odolnost komponentů. Jde o kolo modelové řady pro rok 2021, které nabízí poměrně vysoký počet 27 převodů (3 převodníky a 9 pastorků). Vidlice je odpružená, naopak rám je takzvaný hardtail, tedy bez odpružení. Negativem jsou čelisťové brzdy, které se většinou pojí s levnějšími bicykly.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Uživatelé si chválí hlavně kvalitu zpracování komponent tohoto jízdního kola. Vyhovuje jim také vyšší počet převodů. Když se zaměříme na negativa, asi nejčastěji je zmiňována absence kotoučových brzd.

Hlavní klady a zápory

Jak jsme již zmínili, velkou výhodou je nadstandardní počet převodů, konkrétně jde navolit 27 rychlostí, což dokáže ulehčit a zpříjemnit šlapání. Výhodou jsou duralové součásti kola, včetně rámu. Mezi negativy je potřeba zmínit vyšší pořizovací cenu a také už zmiňované čelisťové brzdy, které ve srovnání s kotoučovými zaostávají v kvalitě i účinnosti.

Závěr

Author Stratos ASL 2020 je výborné trekingové kolo pro dámy. Je sice z vyšší cenové relace, ale za to uživatel dostane kvalitní produkt s duralovými prvky, nízkou hmotností a vysokým počtem převodů. Vadou na kráse jsou pouze čelisťové brzdy. Samozřejmostí je odpružení přední vidlice, naopak rám je pevný.

16 000 Kč Orientační cena

Dámská trekingová kola

Recenze Author Thema 2021

Top 3
Pro nenáročné
74,6 % Celkové hodnocení
  • Nízká cena
  • Poměrně nízká hmotnost
  • Snížený rám
  • Čelisťové brzdy
  • Plastové pedály
  • Chybí odpružení

Na velmi nízké pořizovací ceně se drží Author Thema 2021. Řadí se sice do kategorie krosových kol, kvůli chybějícímu odpružení ho ale příliš nedoporučujeme využívat pro jízdu v terénu. Po delší době by totiž mohla být poměrně nepohodlná a náročná na ruce. Nižší ceně odpovídají bohužel také čelisťové V-brzdy a plastové pedály. Na druhou stranu nechybí pevný hliníkový rám a standardní kola o velikosti 28″.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Řada kol s označením Thema má poměrně dlouhou tradici a každý rok vyjde pod značkou Author nový model. Získala si oblibu u méně náročných zákazníků, kteří hledají cenově dostupné kolo a neplánují na něm jezdit ročně tisíce kilometrů.

Hlavní výhody a nevýhody

Jak už jsme naznačili výše, jednou z hlavních výhod tohoto modelu je nízká pořizovací cena. Kvůli ní se ovšem musíte spokojit s několika kompromisy a neočekávat od kola zázraky. Stále je ovšem vyrobené z poměrně kvalitních materiálů, za nevýhody však považujeme čelisťové brzdy, absenci odpružení a zastaralé provedení přehazovačky v počtu 3×7.

Závěr

Jízdní kolo Author Thema 2021 doporučujeme méně náročným cyklistkám, které hledají cenově dostupný model a neplánují s kolem jezdit do náročného terénu, kvůli chybějícímu odpružení by byla totiž taková jízda nepohodlná. Na cestu do práce po zpevněných cestách nebo na občasné vyjížďky na cyklostezky si s ním vystačíte.

 

10 000 Kč Orientační cena

Dámská trekingová kola

Recenze Author Horizon ASL 2021

Top 4
Také nás zaujalo
81,6 % Celkové hodnocení
  • Kotoučové hydraulické brzdy
  • Odpružená vidlice
  • Duralový rám
  • Plastové pedály
  • Vyšší hmotnost

Dámské kolo Author Horizon ASL 2021 patří mezi trekingová kola, a je tak vhodné pro jízdu po zpevněných cestách, cyklostezkách i v mírném terénu. I když se jedná o cenově docela přijatelný model, stále si drží velmi slušnou výbavu. Tělo kola tvoří pevný duralový rám, což je jeden z těch kvalitnějších materiálů. Nechybí mu odpružená vidlice, což oceníte právě například při projížďkách terénem. Celkem lze přehazovat ze 24 různých rychlostí, což bývá u krosových kol poměrně standardní.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Kola značky Author s označením Horizon ASL si na trhu drží poměrně dlouhou tradici. Jelikož je ročník 2021 na trhu zatím krátkou dobu, recenze nejsou zatím moc rozšířené. Už předchozí modely si ovšem získaly velké množství příznivců a v dTestu dokonce vybojovaly velmi dobré hodnocení v technických i praktických zkouškách.

Hlavní výhody a nevýhody

Model Horizon ASL od výrobce Author prochází každým rokem určitou evolucí. Na rozdíl od těch předchozích se u ročníku 2021 nachází především kotoučové hydraulické brzdy. Starší modely měly pouze čelisťové, které jsou považovány za méně kvalitní. Celkově je kolo z poměrně kvalitních materiálů, pedály jsou však plastové. Za negativum považujeme také trochu vyšší hmotnost přes 14 kg.

Závěr

Author Horizon ASL 2021 považujeme za velmi kvalitní krosové kolo, které potěší velkou spoustu cyklistek. Za poměrně přijatelnou cenu dostanete model s odpruženou vidlicí, hydraulickými kotoučovými brzdami a pevným duralovým rámem. Pokud by vám vadily například plastové pedály, lze je v případě potřeby vyměnit za kvalitnější. Před koupí si můžete vybírat ze tří dostupných velikostí.

 

16 000 Kč Orientační cena

Jak vybrat trekingové kolo

Trekingová kola jsou mimořádně univerzální, ale není úplně snadné se v nich vyznat. Proto jsme pro vás připravili souhrnný článek, který by vám měl proces nákupního rozhodování usnadnit.

  • Trekingové vs. krosové kolo – parametry výběru pro oba typy kol jsou prakticky stejné, ale liší se svým využitím a stylem jízdy, ke které jsou určeny. Trekingové kolo je spíše na delší pohodlnou jízdu, krosové se využívá ke sportovnější jízdě.
  • Určení podle pohlaví – pánská kola mívají delší konstrukci se štanglí, užší sedlo, širší řídítka a jsou více odpružená. Modely pro dámy jsou kratší, bez štangle a sedlo bývá širší.
  • Rám – nejčastěji bývá vyroben z duralu či karbonu, nejdražší kola mají titanové rámy. Zohledněte i výšku rámu, která by měla odpovídat výšce jezdce. Uvádí se v písmenech (XS–XXL), případně v palcích.
  • Brzdy – u levnějších modelů se můžete setkat se staršími V-brzdami, modernější a dražší trekingová kola mohou být osazena spolehlivějšími kotoučovými brzdami.
  • Provedení kol – menší kola jsou snazší na manipulaci, ale do náročného terénu jsou vhodná větší. Trekingové kolo by mělo mít i speciální pláště, u kterých můžete vybírat z několika šířek.
  • Odpružení vidlice – většina trekingových kol má odpruženou přední vidlici, ale není to nezbytně nutné pro jízdu na asfaltových silnicích. Pro střídání různých typů terénů je ideální tzv. uzamykatelná vidlice.
  • Příslušenství – někteří výrobci dávají ke kolu poměrně užitečné blatníky, nosič, osvětlení nebo stojánek.
  • Oblíbené značky – kvalitní trekingová kola vyrábí např. Kellys, Author, CTM, Kross či Merida.
  • Ceny – nemáte-li na trekingové kolo vysoké nároky, můžete si vybrat v kategorii do 10 000 Kč. Kvalitnější kola se nachází v hladině 10 000–25 000 Kč. Nejdražší modely mohou stát desítky až stovky tisíc korun.

Stále více oblíbenou variantou jsou také elektrokola. I mezi trekingovými koly najdete ty s bateriovým pohonem. A pokud se chcete podívat na další typy jízdních kol, zpracovali jsme pro vás velké srovnání.Různé typy jízdních kol - horské kolo, trekingové kolo, silniční kolo, dětské kolo a elektrokolo.

Trekingové vs. krosové kolo

Trekingová kola představují poměrně univerzální variantu jízdních kol, která je určená především pro zdolávání lehkých až středně těžkých terénů. V zásadě je tak vhodné volit trekingové kolo především pro jízdu po asfaltu, ve městě, na upravených cyklostezkách, ale dá se s ním zvládat i náročnější terény například na lesních cestách.

Celý tento článek se ovšem nevěnuje čistě jen trekingovým kolům, ale lze ho také považovat za pomocníka při koupi toho krosového.

  • Trekingová kola – jsou určena pro delší jízdy a daleké výlety. Konstrukce by měla zajistit vzpřímený a pohodlný posed, ve kterém vydrží cyklista delší dobu a nebolí ho záda. Měla by mít už v základu dostatečnou výbavu a nabídnout jednoduché připevnění brašen a dalšího příslušenství.
  • Krosová kola – jsou zaměřena více sportovně. Jejich závodní modely se používají pro cyklokros, což je disciplína s překonáváním různých překážek a rozdílných terénů. Mívají proto delší geometrii, uzpůsobenou pro efektivní šlapání a občas také lepší odpružení.

I když občas narazíte na to, že se tyto názvy používají jako synonymum, jedná se o dva různé typy kol. V obou případech však představují určitý kompromis mezi horskými a silničními koly. Malé rozdíly mezi nimi sice jsou, zásady při výběru však zůstávají stejné. I z toho důvodu je nerozlišujeme a přistupujeme k nim jednotně.

Obecně rozdíly spočívají hlavně v určení pro trochu odlišný styl jízdy, nakonec však záleží i na konkrétní značce a modelu.

Typ kola Posed Odpružení Styl jízdy Další specifika
Trekingové Vzpřímený Základní Delší klidnější jízda Většinou má v základu bohatší výbavu
Krosové Více předkloněný Většinou lepší Sportovní jízda, cyklokros Delší geometrie

Určení podle pohlaví

Pánská kola se s pokrokem v produkci kvalitních materiálů a komponentů stále více odlišují od dámských variant. Doba, kdy jediným rozdílem mezi pánským a dámským bicyklem byla barva, je dávno pryč a tento trend lze sledovat i v souvislosti s trekingovými koly.

  • Pánská trekingová kola – mají typickou stavbu rámu, užší sedlo a často i širší řídítka. Odpružení vidlice bývá navíc přizpůsobeno vyšší váze, aby dobře reagovala na nerovnosti.
  • Dámská trekingová kola – konstrukce rámu odpovídá ženské stavbě a obecně bývá kratší, bez tzv. „štangle“. U žen s výškou nad 180 cm se rozdíly oproti pánským modelům téměř vytrácí.

Naprosto základním odlišovacím prvkem je rozdíl v kompozici rámu, a takzvané „štangli“. Zatímco pánská kola jí vždy disponují, dámská nimi často vybavena nebývají. Nicméně stejně jako v případě barvy i tomuto poznávacímu znamení dala doba již téměř sbohem a dnes se rámy odlišují i jinými způsoby. Protože ženy přirozeněji usedají na kola ve více vzpřímených pozicích a mají obvykle vzhledem k proporcím svého těla oproti mužům poměrně delší nohy, rámy dámských kol jsou těmto faktům uzpůsobeny.

Rozdíl je pak například také v sedlech, dámská totiž bývají širší, aby ženám zajistila komfortnější posed. Ačkoliv neexistuje obecná premisa k reflexi rozdílů mezi dámskými a pánskými modely, je jistě velmi vhodné, aby zástupci obou pohlaví kupovali modely určené právě pro ně. Rozhodně se nevyplatí tyto předpoklady pomíjet bez opodstatněných důvodů.

Určení kola Konstrukce rámu Štangle Sedlo Další specifika
Pánské Delší Ano Užší Mívají širší řídítka, jsou více odpružená
Dámské Kratší Ne Širší Ne tolik odpružená

Rám

Při výběru rámu byste se měli zaměřit především na jeho materiál a velikost.

  • Materiál rámu – kola střední cenové kategorie mají rám z duralu, o něco dražší a lehčí je karbon. U nejdražších modelů narazíte na rámy z titanu, které se vyznačují vysokou pevností.
  • Velikost rámu – měla by odpovídat pohlaví a především výšce jezdce. Při výběru bývá problematické, že každý výrobce uvádí velikost trochu jiným způsobem.

Rám je něco jako kostra kola, jeho vlastnosti jsou naprosto klíčové pro jízdní možnosti, manipulaci i určení pro jednotlivé terény.

Materiál rámu

Nejkvalitnější a zároveň nejpraktičtější rámy bývají vyrobeny z duralu nebo karbonu, nicméně příznivce si nachází i jiné materiály. Pro některé účely se může hodit například i ocel, která je sice velmi nepraktická z důvodu vysoké hmotnosti, na druhou stranu je však téměř nepoškoditelná.

Naopak na nejdražších modelech je možné nalézt rámy titanové. Ty se pevností mohou i vyrovnat oceli, ale nabízejí mnohem větší komfort, co se týče manipulace a jízdních vlastností z důvodu podstatně nižší hmotnosti. Obecně není možné definovat, který materiál rámu je nejkvalitnější, protože každý nabízí, jak je patrné z předchozích řádků, výhody v jiných ohledech.

Velikost rámu

Velikost rámu se určuje podle výšky jezdce a jednotlivé velikosti jsou stejné, jako ty, na které jste zvyklí z označení velikostí oblečení. Setkat se tak můžete s hodnotami od XS (nejmenší) až XXL (největší). Ačkoliv různým jezdcům mohou sedět rámy, které nejsou přímo úměrné jejich výšce, doporučujeme vám alespoň v základním výběru vycházet z velikosti postavy. Narazíte také na označení velikosti v palcích, to se pohybuje od 15 do 24 palců.

Na trhu se setkáte s různým značením a každý výrobce může velikosti uvádět trochu jinak. Pro základní přehled se můžete podívat do naší orientační tabulky. Nezapomeňte ale, že se velikosti mohou lišit i podle typu kol, nikdy je proto neberte jako univerzální.

Výška postavy (cm) Velikost rámu trekingového kola (palce)
155–160 15–16
160–165 16–17
165–170 17–18
170–175 18–19
175–180 19–20
180–185 20–21
185–190 21–22

Brzdy

Jsou základním komponentem každého kola. Starají se o vaši bezpečnost, a proto se na nich rozhodně nevyplatí šetřit. V případě trekingových kol sice není role brzd tolik podstatná jako u horských kol nebo jiných modelů určených pro sjezdy nejobtížnějších terénů, i tak je však nutné vědět, s jakými variantami se můžete setkat a zvolit tu nejvhodnější podle vašich preferencí.

Základní modely trekingových kol jsou většinou osazeny tak zvanými „V“ brzdami (čelisťové), které pro většinu jezdců do běžných podmínek bez problémů vystačí. Vyšší modely pak disponují často kotoučovými brzdami, ty jsou podstatně dražší, ale nabízejí nejvyšší míru bezpečnosti a velmi krátkou brzdnou dráhu. (Zdroj: Bicycling.com) Nevýhodou kotoučových brzd je jejich vyšší hmotnost, která v některých případech může hrát roli a snižovat akceleraci bicyklu.

Ukázka rozdílu mezi čelisťovými brzdami a kotoučovými brzdami.

Provedení kol

Velikost kol je dalším důležitým parametrem, o který by se měl každý cyklista při svém výběru zajímat. V současnosti je na trhu možné vybírat z velikostí:

  • 27″ – nejlépe se s nimi manipuluje, pro postavy o výšce max 175 cm.
  • 28″ – náročnější na ovládání, vhodné pro vyšší postavy.
  • 29″ – nejnáročnější na manipulaci, ale ideální do náročného terénu.

Správná velikost se do jisté míry odvíjí od výšky jezdce stejně jako v případě volby rámu. Obecně platí, že velikost 27“ je vhodná pro jezdce s výškou maximálně 175 cm.

Zatímco zbylé dvě kategorie jsou vhodné pro vyšší jedince. Kromě toho je důležité vzít v potaz také vlastnosti, které kola nabízejí. Obecně platí, že menší velikost kol znamená lepší možnosti manévrování a nižší hmotnost. Větší kola jsou pak vhodná pro náročnější terény, protože se lépe dokáží „převalit“ přes překážky, navíc logicky s koly větších rozměrů je možné na jedno šlápnutí ujet delší vzdálenost, což šetří síly jezdce.

Pláště

S výběrem správných kol velmi úzce souvisí také volba vhodných plášťů. Obecně platí, že pro trekingová kola jsou produkovány zvláštní pláště, které do značné míry určují jejich charakter. Oproti horským kolům se liší v tom, že nenabízejí tolik drsný povrch nutný pro zdolávání těžkých překážek a obtížnějších povrchů a na rozdíl od klasických silničních plášťů zase naopak nabízí poněkud lepší stabilizační schopnosti i pro terény, které nejsou zcela uhlazené.

Dá se tak říct, že trekingové pláště jsou něco jako kompromis mezi oběma protipóly. Doporučujeme proto volit pláště určené přímo pro trekingové modely, které výborně doplní celkovou funkčnost kola. Kromě typu je potřeba dávat si pozor samozřejmě i na velikost, ta je daná logicky velikostí kol.

Šířka plášťů

Dalším parametrem je pak šířka pláště. Zde opět platí, že čím širší plášť, tím snadněji se budete moci s kolem pohybovat v těžším terénu a kolo v něm bude stabilnější. Správná šířka se proto znovu odvíjí od toho, kam máte v plánu nejčastěji s kolem vyrazit a po jakých cestách budete jezdit. Pro představu uvedeme nejčastější šířky plášťů a jejich určení.

  • 47 mm – hodí se do náročnějšího terénu a na nezpevněné lesní cesty.
  • 42 mm – vhodná šířka plášťů na zpevněné cesty a pevné cyklotrasy.
  • 37 mm – tenčí pláště nejvíce oceníte při jízdě po asfaltových cyklostezkách a silnicích.

Odpružení vidlice

Vidlice tlumí nárazy způsobené zdolávaným terénem a může tak výrazně zvýšit komfort jezdce. Téměř všechna kola v dnešní době disponují odpruženou vidlicí. Za pomocí tohoto pružení je dosaženo zmíněného tlumení nárazů z terénu. Pokud budete trávit většinu času s kolem na asfaltových cestách, odpruženou vidlici nepotřebujete, v opačném případě ovšem ano.

S odpružením kola bude sice jízda na nezpevněných cestách pohodlnější, na druhou stranu však zmírňuje efektivitu šlapání. Doporučujeme proto nebrat odpružení vidlice jako nutnost, kterou je třeba od trekingového kola vyžadovat. Pokud máte v plánu terény střídat, oceníte tzv. uzamykatelnou vidlici, kdy lze odpružení nastavit dle aktuální potřeby.

Existují však i rozdíly mezi jednotlivými druhy odpružení. Dnes už zastaralou a téměř nevyužívanou možnost představují odpružené vidlice s elastometrem. Pokročilejším a běžnějším typem odpružení je vidlice s tlumiči, které mohou být:

  • Pružinové – levnější varianta, ale méně praktická.
  • Vzduchové – užitečnější v praxi, jelikož lze tlumiče korigovat upouštěním vzduchu.

Příslušenství

Trekingová kola se od těch horských liší také tím, že od nich už můžete požadovat rozšiřující vybavení a různé příslušenství. Jsou totiž určená především na delší výlety i dlouhé cesty, z toho důvodu by se vám mohlo hodit pár následujících věcí.

  • Blatníky – ochrání vás před zašpiněním při špatném počasí.
  • Stojánek – pokud kolo často někde odkládáte, bude se hodit. Nemusíte ho potom pokládat na zem nebo opírat o strom.
  • Osvětlení – pro noční jízdy je kvalitní cyklosvítilna přímo nutností. Přední, ani zadní světlo však většinou nebývá součástí kola a musíte si ho dokupovat.
  • Nosič – hodí se na delší cesty. Lze na něj připevnit například brašny na kolo, se kterými lze vyrazit i na několikadenní cyklistický výlet.
  • Košík na lahev – pití se vám při jízdě na kole bude určitě hodit. Košík na držení lahve nebývá většinou v základní výbavě. Jeho pořizovací cena se však pohybuje v řádu pár stokorun.

Oblíbené značky

Ať už hledáte jízdní kolo jakéhokoliv druhu nebo typu, doporučujeme se primárně zaměřit na známé a osvědčené značky.

  • Kellys – pod touto značkou najdete širokou nabídku cenově dostupných modelů s velmi slušnou kvalitou.
  • Author – jedna z nejrozšířenějších značek na českém trhu, v jejíž nabídce si vyberou nenároční začátečníci i náročnější sportovci.
  • CTM – pořizovací cena krosových kol CTM začíná na velmi nízkých částkách, jsou určená pro méně náročné jezdce.
  • Kross – značka Kross nabízí široký výběr různých modelových řad krosových a trekingových kol. Společnost se pyšní především vlastním vývojem karbonových rámů.
  • Merida – je obecně považována za velmi kvalitní a osvědčenou značku, která se zaměřuje na trochu náročnější milovníky cyklistiky.

Kellys

Pod značkou Kellys se vyrábí jízdní kola na Slovensku a v současné době se exportují až do 35 různých zemí. Jedná se o cenově dostupné modely, které si oblíbila velká spousta hobby jezdců. Pokud hledáte trekingové nebo krosové kolo pro občasné ježdění a na víkendové výlety, v jejich nabídce si určitě vyberete.

Author

Author je česká značka jízdních kol, která má u nás dlouhodobou tradici. Na jízdní kola od tohoto výrobce už jste určitě někdy narazili, protože se jedná o jednu z nejrozšířenějších a nejoblíbenějších u nás. V jejich nabídce najdete cenově dostupné modely i vyšší řady za vysoké ceny, záleží tedy jen na vašich preferencích a potřebách. Author navíc vyrábí i dětská krosová kola, takže stejnou značkou můžete vybavit celou rodinu. Na této stránce najdete podrobné srovnání všech jízdních kol výrobce.

CTM

Slovenský výrobce CTM se zaměřuje na cenově dostupné modely krosových a horských kol. Za ty nejlevější řady utratíte dokonce pouze okolo 5 000 Kč. Pokud hledáte odpovídající kvalitu za dobrou cenu, pak by vás mohla značka určitě zaujmout. V takovém případě si můžete přečíst naše samostatné srovnání jízdních kol CTM.

Kross

Polská společnost Kross má ve výrobě jízdních kol již dlouholetou tradici, existuje přes 30 let. V produktové nabídce najdete levnější modely pro rekreační jezdce, ale i vyšší a dražší modelové řady pro náročnější sportovce. Kross je navíc jednou z mála společností v Evropě, která se zabývá vývojem a výrobou vlastních karbonových rámů. Své technologie se snaží neustále vylepšovat a nedávno se pustila i do výroby elektrických kol.

Merida

Značku Merida můžeme považovat za léty prověřenou, protože patří k těm nejstarším na evropském trhu. Společnost si za kvalitou svých výrobků stojí, proto poskytuje záruku na rámy 10 let. V její nabídce krosových kol si vyberou i ti nejnáročnější jezdci, na kolách od Meridy jezdí i profesionální cyklisté. U této značky musíte počítat s trochu vyšší pořizovací cenou.

Ceny

Pro nejednoho zákazníka bude určujícím faktorem volby mezi různými modely také celková pořizovací cena. Pro obecnou představu jsme pro vás připravili tři základní cenové relace trekingových kol.

Cena do 10 000 Kč

Cena trekingových kol v některých případech může začínat už na částce 5 000 Kč. Je však velmi vhodné zvážit, zda takový model uspokojí vaše požadavky. Často jsou totiž kola v těchto cenách jen velmi špatně vybavena a nabízejí nízký komfort. S kolem z této cenové kategorie příliš nepočítejte, že budete moci zdolávat delší vzdálenosti, nebo si užijete skvělé jízdní vlastnosti v rozmanitých terénech. Tyto modely jsou vhodné spíše pro začátečníky.

Cena od 10 000 do 25 000 Kč

V této cenové relaci již lze pořídit kola s podstatně lepší výbavou a jízdními vlastnostmi. Standardem bývá odpružený rám i vidlice a kolo obvykle disponuje značkovými komponenty a výbavou, která se stará o maximální komfort jezdce. Obecně platí, že kola v této cenovce lze považovat za ideální volbu, pro pokročilejší jezdce, kteří hledají slušné parametry, ale nechtějí utrácet astronomické částky za profesionální modely.

Cena nad 25 000 Kč

Kola s cenou nad 25 000 Kč nabízejí z našeho výčtu zdaleka nejširší rozpětí. Cena nejdražších modelů se totiž často vyšplhá až k hodnotám několika stovek tisíc korun. Obecně platí, že kola s takto vysokou cenou jsou již využívány pro velmi specifické účely a disponují špičkovými komponenty často konstruovanými přímo na míru jezdce.

Ačkoliv je tato kategorie kol z důvodu vysoké ceny pro běžnou populaci poměrně nedostupná, nabízí samozřejmě maximální kvalitu ve všech ohledech a pro nejnáročnější jezdce se tak stává ideální volbou.

Často kladené dotazy k trekingovým kolům

Dana Široká
Redaktorka
Dana miluje cyklistiku již od dětství a právě trekingové kolo představuje její nejoblíbenější typ bicyklu. Na této stránce vám trekingová kola představí, popíše jejich hlavní využití a doporučí, podle čeho se při výběru orientovat. Při tvorbě tématu vycházela nejen z vlastních zkušeností, ale inspirovala se i doporučením odborníků. Na našem webu se stará také o obecnou stránku s jízdními koly a o horská kola.
Kamila Lorenzová
Redaktorka
Kamila má téma kol na starosti v naší redakci už více než rok. Kromě toho, že o nich má nasbíráno nespočet důležitých informací, produkty často také aktualizuje, a má tak přehled o nových trendech a modelech. Moc dobře ví, co ocení začínající cyklista a jaké nároky mají naopak zkušení sportovci. Sama se cyklistice také věnuje na rekreační úrovni. Vedle kol má pod palcem například cestovní témata a sportovní vybavení, jako jsou třeba snowboardy.

Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.

Dobrý den, v článku píšete že trekingové kolo by mělo mít speciální pláště, mají nějaké označení nebo podle čeho je poznám? Děkuji moc.

Dobrý den, pláště pro trekingová kola obvykle nemají žádné speciální označení nebo pojmenování, takže se musíte podívat obvykle do popisku produktu či parametrů, zda ho výrobce doporučuje pro trekingové kolo. Obecně ale nemají tak hrubý vzorek v porovnání s plášti pro horská kola, ale zase nejsou hladké jako u silničních kol.

Dana Široká, redaktor

Dobrý den, chtěla bych si koupit nové kolo jen na ježdění po okolí a občasné výlety. Vyloženě na hory a do terénu se nechystám a silnicím taky moc neholduju. Doporučila byste mi trekingové kolo? Případně můžete dát tip i na nějaký model?

Kateřina Melicharová

Dobrý den, pokud vám nevadí investovat do kola více než 10 000 Kč, doporučila bych vám Author Stratos ASL 2021. Jedná se o dámský model s mnoha převody a duralovým rámem. Nevýhodou jsou čelisťové brzdy. Pokud chcete model s kvalitnějšími brzdami, mohlo by vás zaujmout kolo Author Horizon ASL 2021 disponující moderními hydraulickými brzdami.

Dana Široká, redaktor

Zapojte se do diskuze

Odeslat

Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.7 z 20 hlasů