Srovnávací test a recenze nejlepších trub 

Aktualizováno:
Listopad 2019
Autor:
Eliška Srncová

Jakou troubu vybrat dle srovnávacího testu

V našem srovnávacím testu trub jsme se podrobně věnovali modelům z různých cenových kategorií. Až na několik málo případů se modely lišily spíše výbavou a méně podstatnými prvky, dá se tedy říct, že i levnější modely v našem srovnání obstály velmi dobře. V hodnocení jsme se pro začátek věnovali energetickým vlastnostem trouby, tedy její energetické třídě a spotřebě. Až na výjimky byly rozdíly mezi troubami minimální, prakticky všechny tak patří do energetické třídy A. Dále jsme se zaměřili na variabilitu pečení, tedy počet pečicích programů a zdrojů tepla. Kromě několika modelů, kterým chybí kruhové topné těleso, jsou všechny trouby schopné plnohodnotného horkovzdušného pečení.

V potaz jsme vzali také doplňkové funkce, jako je funkce rychloohřevu a různé systémy samočištění (pyrolýza, katalýza), nebo programy usnadňující čištění (AquaClean), které najdeme spíše u dražších a středně drahých modelů. Do hodnocení jsme nezahrnuli objem trouby, ten je totiž závislý hlavně na počtu členů v domácnosti. V kategorii vybavení jsme se zaměřili hlavně na komfort a bezpečnost. Dobrou zprávou je, že všechny trouby mají chladná dvířka, nehrozí tedy popálení z neopatrnosti. Ne všechny modely jsou ale vybavené dětskou pojistkou, ty, které ji nemají, bychom do domácností s dětmi spíše nedoporučili.

Ohodnotili jsme také, zda má trouba jeden, dva nebo žádný teleskopický rošt, kolik vrstev skla mají dvířka trouby (kvůli izolaci) a jestli má systém komfortního dovírání dvířek a zatláčecí knoflíky. Do hodnocení jsme zahrnuli také vnitřní osvětlení, displej a časovač, tímto vybavením ale disponují všechny hodnocené trouby. Nehodnotili jsme rozměry, jelikož nijak nevypovídají o kvalitách přístroje a navíc jsou pro všechny trouby prakticky stejné, rozdíly jsou zpravidla v řádech milimetrů. Před samotným nákupem samozřejmě také doporučujeme přečíst i náš článek o tom, jak vybrat troubu.


Nejlepší trouby dle srovnávacího testu

Tabulka zobrazuje nejlepší trouby podle srovnávacího testu a odkaz na jejich recenze

Pořadí
Nejlepší trouby
Hodnocení spotřeby
(max. 10)
Hodnocení funkcí
(max. 10)
Hodnocení vybavení
(max. 10)
Hodnocení bezpečnosti
(max. 10)
Orientační
cena
Celkové
hodnocení
Aktuální
cena

1.

Bosch HBG 635NS1

9,7

9,9

9,0

10,0

13 500 Kč

93,6 %

Zobrazit nabídky

2.

Electrolux EOA 5654AOX

9,3

9,7

10,0

10,0

13 400 Kč

93,2 %

Zobrazit nabídky

3.

Siemens HB 635GNS1

9,7

9,9

8,0

6,7

13 300 Kč

91,1 %

Zobrazit nabídky

4.

AEG BPE556320M

8,7

9,8

9,0

6,7

17 000 Kč

91,1 %

Zobrazit nabídky

5.

Mora VT 538 BX

7,5

9,6

10,0

10,0

8 500 Kč

87,9 %

Zobrazit nabídky

6.

Mora VT 436 AX

7,5

9,3

8,0

10,0

4 600 Kč

85,6 %

Zobrazit nabídky

7.

Bosch HBA534ES0

7,2

8,1

8,0

8,3

8 300 Kč

80,4 %

Zobrazit nabídky

8.

Beko BIM 22300 X

8,2

7,3

6,0

10,0

4 300 Kč

78,9 %

Zobrazit nabídky

9.

Electrolux EOB 43410OX

7,2

8,2

7,0

5,0

6 000 Kč

76,3 %

Zobrazit nabídky

10.

AEG BES351110M

6,8

7,3

8,0

10,0

11 000 Kč

76,3 %

Zobrazit nabídky

11.

Whirlpool AKP 244 IX

8,2

6,2

6,0

8,3

4 300 Kč

70,7 %

Zobrazit nabídky

12.

Amica TES 18M X

6,8

7,3

6,0

6,7

4 500 Kč

70,0 %

Zobrazit nabídky

Srovnání souhrnných údajů

Recenze Bosch HBG 635NS1 Bosch HBG 635NS1 Recenze Electrolux EOA 5654AOX Electrolux EOA 5654AOX Recenze Siemens HB 635GNS1 Siemens HB 635GNS1 Recenze AEG BPE556320M AEG BPE556320M Recenze Mora VT 538 BX Mora VT 538 BX Recenze Mora VT 436 AX Mora VT 436 AX Recenze Bosch HBA534ES0 Bosch HBA534ES0 Recenze Beko BIM 22300 X Beko BIM 22300 X Recenze Electrolux EOB 43410OX Electrolux EOB 43410OX Recenze AEG BES351110M AEG BES351110M Recenze Whirlpool AKP 244 IX Whirlpool AKP 244 IX Recenze Amica TES 18M X Amica TES 18M X
Celkové hodnocení

93,6 %

93,2 %

91,1 %

91,1 %

87,9 %

85,6 %

80,4 %

78,9 %

76,3 %

76,3 %

70,7 %

70,0 %

Orientační cena

13 500 Kč

13 400 Kč

13 300 Kč

17 000 Kč

8 500 Kč

4 600 Kč

8 300 Kč

4 300 Kč

6 000 Kč

11 000 Kč

4 300 Kč

4 500 Kč

Výrobce

Bosch

Electrolux

Siemens

AEG

Mora

Mora

Bosch

Beko

Electrolux

AEG

Whirlpool

Amica

Objem (l)

71

72

71

71

65

65

71

71

72

71

56

65

Energetická třída

A+

A+

A+

A+

A

A

A

A

A

A

A

A

Spotřeba při běžném pečení (kWh)

0,87

0,93

0,87

1,09

0,92

0,92

0,97

0,88

0,93

0,99

0,84

0,99

Spotřeba při horkovzdušném pečení (kWh)

0,69

0,69

0,69

0,69

0,85

0,85

0,81

0,79

0,88

0,88

0,84

0,87

Počet programů

13

10

13

11

11

9

7

8

9

9

9

8

Horní topné těleso

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Spodní topné těleso

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ventilátor

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Kruhové topné těleso

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ne

Ne

Gril

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Rychlý ohřev

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ne

Ne

Ne

Ne

Ano

Šetrné rozmrazování

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ne

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Systém čištění

Katalýza

Katalýza

Katalýza

Pyrolýza

AquaClean

AquaClean

Katalýza

Ne

AquaClean

Ne

Ne

Ne

Srovnání vybavení a rozměrů

Recenze Bosch HBG 635NS1 Bosch HBG 635NS1 Recenze Electrolux EOA 5654AOX Electrolux EOA 5654AOX Recenze Siemens HB 635GNS1 Siemens HB 635GNS1 Recenze AEG BPE556320M AEG BPE556320M Recenze Mora VT 538 BX Mora VT 538 BX Recenze Mora VT 436 AX Mora VT 436 AX Recenze Bosch HBA534ES0 Bosch HBA534ES0 Recenze Beko BIM 22300 X Beko BIM 22300 X Recenze Electrolux EOB 43410OX Electrolux EOB 43410OX Recenze AEG BES351110M AEG BES351110M Recenze Whirlpool AKP 244 IX Whirlpool AKP 244 IX Recenze Amica TES 18M X Amica TES 18M X
Celkové hodnocení

93,6 %

93,2 %

91,1 %

91,1 %

87,9 %

85,6 %

80,4 %

78,9 %

76,3 %

76,3 %

70,7 %

70,0 %

Orientační cena

13 500 Kč

13 400 Kč

13 300 Kč

17 000 Kč

8 500 Kč

4 600 Kč

8 300 Kč

4 300 Kč

6 000 Kč

11 000 Kč

4 300 Kč

4 500 Kč

Osvětlení trouby

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Displej

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Časovač

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Výsuvné rošty

1 úroveň

2 úrovně

1 úroveň

1 úroveň

2 úrovně

Ne

1 úroveň

Ne

Ne

1 úroveň

Ne

Ne

Chladná dvířka

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Sklo dvířek

Třívrstvé

Třívrstvé

Neuvedeno

Neuvedeno

Třívrstvé

Třívrstvé

Dvouvrstvé

Třívrstvé

Dvouvrstvé

Třívrstvé

Dvouvrstvé

Třívrstvé

Komfortní dovírání dvířek

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Neuvedeno

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Zatláčecí knoflíky

Dotykový panel

Ano

Ne

Ano

Ano

Ano

Ano

Ne

Ano

Ano

Ne

Ne

Dětský zámek

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ne

Ano

Ano

Ne

Výška (cm)

59,5

60

59,5

59

60

60

59,5

59,5

59,4

59,4

59,5

59,5

Šířka (cm)

59,4

56

59,5

56

60

60

59,4

59,4

59,4

59,5

59,5

59,4

Hloubka (cm)

54,8

55

54,8

55

56

56

54,8

56,7

56,8

56,7

56,4

57,5

Hmotnost (kg)

36

33,4

31,5

36,5

31,5

30,1

31,6

31,4

34

34

36

Recenze nejlepších trub

O každé troubě v porovnání jsme zpracovali samostatnou recenzi. Zde najdete její shrnutí a odkaz na celý text, který najdete na samostatné stránce. V samotné recenzi potom můžete najít hodnocení spotřeby, funkcí, vybavení a bezpečnosti .

Recenze Bosch HBG 635NS1

Recenze Bosch HBG 635NS1
  • Vítěz testu 2019
1. místo
Hodnocení: 93,6 %

Trouba značky Bosch vám nabídne vynikající výbavu funkcí a potěší také skvělými energetickými vlastnostmi. Díky ochlazování dvířek a dětskému zámku bude vhodná i pro rodiny s menšími dětmi. Patří ovšem k poměrně nákladným modelům a tak ji doporučujeme hlavně uživatelům, kteří její funkce opravdu využijí.


Recenze Electrolux EOA 5654AOX

Recenze Electrolux EOA 5654AOX
2. místo
Hodnocení: 93,2 %

Jedinou nevýhodou trouby Electrolux EOC 5654AOX je vyšší cena, která je však opodstatněna kompletní výbavou a všemi vychytávkami, které jsme se rozhodli otestovat. Tento model je velmi úsporný, bezúdržbový a hodí se i do více, než čtyřčlenné domácnosti. Pokud máte malé děti, troubu díky dětskému zámku nepřenastaví, ani se nepopálí díky chlazeným dvířkům.


Recenze Siemens HB 635GNS1

Recenze Siemens HB 635GNS1
3. místo
Hodnocení: 91,1 %

Siemens HB 635GNS1 je vcelku bezúdržbová trouba. Má řadu užitečných funkcí, programově je vybavena na jedničku a v kuchyni, kde se často peče, udělá skvělou službu. Spotřeba je nízká, takže ani časté pečení vás nebude stát moc peněz.


Recenze AEG BPE556320M

Recenze AEG BPE556320M
4. místo
Hodnocení: 91,1 %

AEG BPE556320M má výsuvný rošt, chladná dvířka, dětský zámek, čistí se prakticky sama. Má nadprůměrný počet programů a umí mimo jiné třeba grilovat. Má komfortní dovírání dvířek, které nebylo zcela samozřejmostí.


Recenze Mora VT 538 BX

Recenze Mora VT 538 BX
5. místo
Hodnocení: 87,9 %

Trouba Mora patří k modelům se skvělou výbavou, do které se řadí i prvky, jako je komfortní dovírání dvířek či dva teleskopické rošty. Spotřeba trouby je standardní jak při běžném, tak při horkovzdušném pečení. S kapacitou 65 l by mohla být nedostačující pro větší počet lidí, do menší domácnosti ale zapadne bez problému.


Recenze Mora VT 436 AX

Recenze Mora VT 436 AX
  • Vítěz cena/výkon
6. místo
Hodnocení: 85,6 %

Mora VT 436 AX má řadu bezpečnostních prvků, s nimiž se nepopálíte ani vy, ale hlavně ani vaše zvídavé děti. Pokud v kuchyni trávíte hodně času a pečení si chcete přizpůsobit, bude tento kousek správnou volbou, má totiž 9 programů a nabízí pravé horkovzdušné pečení.


Recenze Bosch HBA534ES0

Recenze Bosch HBA534ES0
7. místo
Hodnocení: 80,4 %

Vestavná trouba Bosch HBA534ES0 s nadprůměrným objemem je vhodná i pro početnější domácnosti. Disponuje třemi bezpečnostními prvky - chladnými dvířky, zatláčecími knoflíky a dětskou pojistkou. Samozřejmostí je horkovzdušné, spodní a horní pečení, dále je vybavená i grilem a programem rychlého ohřevu. Chybí ale některé obvyklý program rozmrazování. Výhodou je výsuvný rošt a ochranná vrstva EcoClean, která usnadňuje čištění.


Recenze Beko BIM 22300 X

Recenze Beko BIM 22300 X
8. místo
Hodnocení: 78,9 %

Trouba Beko BIM 22300 X potěší všechny, kdo hledají výrobek za dobrou cenu a vyžadují velký pečící objem. V tomto případě 71 litrový prostor poslouží i více než čtyřčlenné rodině. Výbava je spíše základní bez moderních vychytávek. Chybí výsuvné rošty i čisticí systém.


Recenze Electrolux EOB 43410OX

Recenze Electrolux EOB 43410OX
9. místo
Hodnocení: 76,3 %

Trouba od značky Electrolux nebude nejvhodnější pro rodiny s malými dětmi, nemá totiž dětskou pojistku. Chybí jí také komfortní dovírání dvířek, rychloohřev a teleskopické rošty. Jinak jde ale o kvalitní model za dobrou cenu, pokud tedy na těchto vlastnostech netrváte, můžeme vám troubu doporučit.


Recenze AEG BES351110M

Recenze AEG BES351110M
10. místo
Hodnocení: 76,3 %

Trouba AEG bude skvělou volbou pro početnější rodiny s malými dětmi. Je dobře zabezpečená a patří k nejobjemnějším modelům v našem testu. Nevýhodou může být vyšší spotřeba a některé chybějící funkce, například její čištění je nutné provádět zcela manuálně, nemá totiž AquaClean ani jinou podobnou funkce.


Jak vybrat troubu

Trouba patří do skupiny nepostradatelných spotřebičů jakýchkoliv kuchyňských prostor, v současnosti se oblibě těší hlavně elektrické přístroje, které byly v roce 2015  podle Českého statistického úřadu součástí 78 % domácností (Zdroj: Český statistický úřad). Jde o výrobek, s nímž můžete připravovat pokrmy na mnoho způsobů, což vychází především z modelu konkrétního produktu. A právě s jeho výběrem se vám pokusíme pomoci.

V následujících řádcích se zaměříme na trouby, s nimiž se můžete setkat na současném trhu. Každému kulináři samozřejmě vyhovují jiné funkce, umístění nebo dokonce zdroj energie. Abyste si udělali jasnou představu o tom, jaká trouba bude vhodná zrovna pro vás, přinášíme vám několik důležitých informací.

Navedeme vás tím správným směrem a nastíníme hlavní rozdíly mezi použitím plynové a elektrické trouby, včetně praktických rad spojených s čištěním.

Umístění

Pod obecným pojmem „trouba“ se ukrývá několik typů výrobků, které je třeba začít rozdělovat již od samotného počátku. Než tedy přistoupíte k nějaké konkrétnější volbě tohoto produktu, měli byste si ujasnit, kam tento kuchyňský spotřebič umístíte. Nabízí se vám hned dvě možná řešení.

  • Vestavné trouby
  • Volně stojící trouby
Typy trub podle umístění

Vestavné trouby

Výrobky, jejichž umístění je patrné z pojmenování. Vestavná trouba je produktem zasazeným do libovolné části kuchyňské linky, kde pro ni vyhradíte ten správný prostor. Na první pohled jde určitě o elegantní řešení. To může do nejmenšího detailu splývat s ostatními prvky kuchyně. Troubu si navíc umístíte do požadované výšky, abyste se k přípravě pokrmu nemuseli zbytečně ohýbat.

Také vestavné trouby mají svoje dělení:

  • Klasická vestavná trouba – samostatně fungující prvek, který umístíte kamkoliv do linky.
  • Polyvalentní vestavná trouba – i když jde o samostatný produkt, je tento model trouby vybaven ještě ovládáním pro varnou desku. Proto jsou polyvalentní trouby situovány pod varnými deskami obdobného provedení. Oba dva spotřebiče pak ovládáte z jediného místa – na troubě.

Vestavné trouby se ostatně stávají hlavním tématem našeho článku právě proto, že je po nich největší poptávka.

Volně stojící trouby

Tímto názvem jsou označovány trouby, které jsou obvykle součástí celého sporáku, tedy jednoho spotřebiče pojícího troubu s varnou deskou. Ve prospěch tohoto zařízení hovoří určitě celková mobilita, na druhou stranu vzhled nemusí vyhovovat každému. Sporák je totiž zasunut do mezery mezi dvěma částmi kuchyňské linky.

Pod pojmem volně stojící trouba můžete narazit ještě na samostatně stojící stolní trouby. Ty nabývají menších rozměrů a jsou obvykle umístěny na kuchyňské lince. Vzhledem mohou připomínat velké modely mikrovlnných trub, svými funkcemi však přináší možnosti klasické pečicí trouby. V některých případech dokonce disponují i dvěma vrchními plotýnkami. Takové výrobky se hodí spíše na chalupu nebo do obdobných prostor s občasným využitím.

Velikost

Velikost trouby lze pojmout ze dvou úhlů pohledů. Tím prvním je bezpochyby rozměrové provedení. U vestavných produktů je to poměrně jasné. Tam narazíte na standardizovaný rozměr 60 x 60 centimetrů. Výjimkou nejsou ani kompaktnější modely zabírající méně místa 45 x 60 centimetrů. V případě volby stojící trouby, respektive sporáku, počítejte se šířkou 50 nebo 60 centimetrů.

Trouby dle objemu

Mnohem zásadnějším údajem se pro vás stane objem trouby, který se již úměrně promítá do rychlosti, komfortu a pohodlí přípravy nejrůznějších pokrmů. K tomuto parametru přistupujte s ohledem na počet osob žijících v domácnosti, ale také s přihlédnutím k tomu, jak často budete troubu využívat. Z obecného hlediska lze objem trouby prezentovat ve třech odlišných kategoriích.

  • Trouby do 45 litrů – pro jednu až dvě osoby
  • Trouby od 45 do 70 litrů – pro menší rodiny s občasným využíváním tohoto spotřebiče
  • Trouby nad 70 litrů – pro čtyř a vícečlenné rodiny, které pravidelně pečou

Z tohoto rozpisu lze správně usuzovat, že nárůst objemu trouby vám z gastronomického pohledu dává daleko více možností. Můžete připravovat kupříkladu hned několik pokrmů najednou.

Zdroj energie

Pro bezproblémový provoz jakéhokoliv typu trouby je zapotřebí patřičný zdroj energie. V tomto směru se vám nabízí pouze dvě varianty, jejichž volba nemusí být jen podle charakteristických vlastností, ale i podle toho, zda danou komoditu máte dovedenou do domu, respektive do kuchyně.

  • Plyn
  • Elektřina

Plyn

Plynové trouby mají podstatně menší zastoupení na trhu nežli trouby elektrické. Navíc, využití plynu je častější u trub, které jsou nedílnou součástí celého sporáku. Výjimkou samozřejmě není pár modelů vestavných plynových trub.

Elektřina

Elektřina je nejčastějším zdrojem tepla jakékoliv moderní trouby. V její prospěch hovoří několik typických vlastností, o nichž se podrobněji zmíníme při popisu elektrických trub.

Energetický štítek

Stejně jako další velké spotřebiče, i trouba je ze zákona označená energetickým štítkem, ze kterého získáte všechny důležité informace o její spotřebě.

Štítek u elektrické trouby

Ukázka energetického štítku elektrického sporáku

Štítek plynové trouby

Ukázka energetického štítku plynového sporáku

1) Zdroj energie

V horní části štítku najdeme ikonku, která označuje, zda je trouba elektrická nebo plynová.

2) Energetická třída

V části s barevnými pruhy a černým písmenem se dozvíme energetickou třídu trouby. Nejlepší možnou energetickou třídou je A+++, vyplatí se do ní zainvestovat zejména pokud plánujete troubu používat často a přijde vám vhod nejúspornější řešení.

3) Kapacita

V levé dolní části najdete informaci o kapacitě trouby. Jak vybrat kapacitu trouby jsme si již rozebrali v části o velikosti trouby.

4) Spotřeba

V pravé dolní části najdete spotřebu trouby, která se určuje na jeden cyklus. Nahoře je spotřeba při běžném pečení, dole spotřeba při horkovzdušném pečení. Spotřeba je udávána v kWh, u plynových trub kromě ní najdete také spotřebu v MJ.

Plynové trouby

Jak jsme již zmínili o několik řádků výše, plynové trouby nemají tak velké zastoupení na trhu. Vliv na to může mít jistá omezenost z pohledu regulovatelnosti požadované teploty. Tyto výrobky disponují pouze spodním a horním ohřevem, jejichž spojení nepřináší zcela ideální a rovnoměrné ohřívání konkrétní pochutiny. Ani s přemírou funkcí zde nemůžete příliš počítat.

Na druhou stranu jsou tu zákazníci, jimž plynové trouby vyhovují například z toho důvodu, že nevysušují připravované pokrmy a bohatě jim dostačuje regulace tepla v rozmezí od 150 °C do 260 °C.

Rozhodnete-li se investovat do plynové trouby, potom byste se měli pídit po následujících funkcích:

  • Automatické vypínání plynu – praktická věc, kterou oceníte především v okamžiku, kdy z jakéhokoliv důvodu dojde ke zhasnutí hořáku. Přívod plynu je pak uzavřen a nedochází k jeho nežádoucímu úniku.
  • Regulátor teploty – prvek zajišťující odpovídající přísun plynu v závislosti na tom, jakou výstupní teplotu jste nastavili.
  • Elektrické zapalování – hořáky není nutné zapalovat ručně. O to se stará systém elektrického zapalování.
  • Chytré programy – některé plynové trouby disponují dokonce programy, které dokáží připravovat pokrm na základě jeho charakteru či celkové váhy jídla.

Elektrické trouby

Elektrické trouby se dnes v kuchyňských prostorách vyskytují daleko častěji nežli trouby plynové. V případě elektrického zdroje energie lze docílit lepší regulovatelnosti výsledné teploty, která se pohybuje mezi 35 °C až 275 °C.

Z pohledu konstrukčního provedení, funkcí a samotné přípravy pokrmu rozlišujeme několik typů elektrických trub:

  • Elektrická trouba s klasickým ohřevem
  • Horkovzdušná trouba
  • Parní trouba

Elektrická trouba s klasickým ohřevem

Model trouby blížící se svým základem provedení plynové trouby, a to hlavně z hlediska spodního a horního ohřevu. Jen s tím rozdílem, že v tomto případě je zdrojem energie elektřina. Díky statickému ohřevu můžete potraviny také grilovat.

Horkovzdušná trouba

Horkovzdušné trouby vychází z klasických elektrických trub. Navíc však mají řadu ventilátorů rozhánějících teplo v celém prostoru a tím dochází k lepší a rovnoměrnější přípravě jídla. V závislosti na výrobci můžete narazit na odlišné vyhotovení horkovzdušné trouby.

  • Horkovzdušná trouba s kruhovým topným tělesem – dražší typ výrobku, udržující ve všech oblastech trouby stejnou teplotu.
  • Horkovzdušná trouba s ventilátorem – levnější řešení. Ventilátor částečně zaostává za kruhovým topným tělesem, a to především v konstantní teplotě či rychlosti přípravy. Ideální řešení pro nenáročné kuchaře.

Parní trouba

Jestliže patříte mezi milovníky zdravého vaření, pak vás může oslovit i třetí model elektrické trouby, jímž je parní trouba. Jak již název prozrazuje, jde o horní ohřev potravin za pomoci páry, díky čemuž v pochutinách zůstávají všechny potřebné vitamíny a látky prospěšné tělu. Tyto výrobky jsou samozřejmě dražší, ale chuť připravované zeleniny, ryb nebo masa bude zkrátka nezaměnitelná, k čemuž mimo jiné přispívá i řada praktických programů.

Funkce elektrické trouby

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv model elektrické trouby, vždy při volbě výsledného produktu přihlížejte i k řadě doplňkových funkcí, systémů a prvků, s nimiž bude příprava jídla daleko pohodlnější, rychlejší a komfortnější.

Níže vás seznámíme s nejdostupnější výbavou elektrických trub:

  • Teleskopické výsuvy – umožňují vám bez problému vytáhnout pekáč z trouby, aniž by vám vypadl. Odolné výsuvy zajistí plech čí pekáč s jídlem, které můžete bezpečně podlít či jinak dochutit, aniž byste se spálili.
  • Osvětlení trouby – integrované osvětlení, které vám umožní sledovat průběh pečení i se zavřenými dvířky.
  • Multiflow 360°– speciální zaoblená konstrukce trouby a systém horkého vzduchu. Ideální varianta pro dokonale rovnoměrné pečení.
  • 3D pečení – novodobý systém vám umožní připravovat až tři odlišné pokrmy, aniž by došlo k prolínání chutí a narušování jednotlivých kulinářských procesů.
  • Gril – funkce umožňující skrze horní těleso grilování vložených pochutin.
  • Keep Warm – udržování optimální teploty, díky kterému jídlo vydrží teplé, i když jej nebudete podávat okamžitě. Poslouží také k předehřátí talířů.
  • Rozmrazování – funkce, při níž ventilátor šetrně a pomalu rozmrazí jakékoliv pokrmy.
  • Jet – bleskové předehřátí trouby, které vám ušetří drahocenný čas.
  • Infrapečení – o přípravu jídla se stará mimo jiné i ventilátor, prostřednictvím něhož dojde ke speciálnímu procesu grilování. Využívá se hlavně u masa.

Elektrické trouby samozřejmě disponují i řadou před-programovatelných funkcí souvisejících s přípravou konkrétního jídla, ať už jde o maso, pizzu, těsto, zeleninu či cokoliv dalšího.

Pro milovníky moderní techniky připravili výrobci trub zajímavou možnost připojení zařízení k wifi, přes kterou pak může uživatel s troubou komunikovat, ovládat jednotlivé pečicí programy, nastavovat časování pečení nebo posílat například recepty, které se zobrazují na panelu ovládání trouby.

Nové modely trub jsou vybavené také dobrým pomocníkem v podobě teplotní (pečicí) sondy. Podle průzkumů 70 procent lidí, co si pořídí troubu s pečicí sondou ji nepoužívá, a to je velká škoda. Jedná se o tyčinku s tepelnými čidly, která se jednoduše zapíchne například do pečeného masa, kde slouží pro kontrolu teploty. Díky tomu pokrm připravíte jako profesionál. Při použití teplotní sondy se vyhnete tomu, že maso bude nedopečené nebo vysušené. Sonda při dosažení ideální nastavené teploty uvnitř jídla vyšle signál a vypne troubu. samozřejmě je předtím nutné znát, jaká vnitřní teplota je pro daný pokrm ideální. Některé modely trub mají určité tepelné módy předdefinované.

Design a výrobní materiál

Z hlediska výsledného vzhledu pořizované trouby se vám nabízí poměrně široké možnosti. Základním výrobním materiálem je ocel a plech v kombinaci se sklem. Vedle standardních designů můžete narazit i na atypické, kde kromě nerezu často figuruje například imitace dřeva. Volitelné je také barevné provedení, nejčastěji černá či bílá.

Přední část trouby je obvykle vybavena skleněnou plochou, minimálně proto, abyste mohli připravovaný pokrm kontrolovat bez nutnosti otevírat dvířka. Současní výrobci pomýšlí také na odpovídající bezpečnost, kvůli té jsou dvířka speciálně chlazena, čímž se snižuje jejich vnější teplota na hodnotu kolem 60°C a nižší. Tím zabráníte případnému popálení.

Čištění

Stejně, jako jiné kuchyňské spotřebiče, také trouba vyžaduje určitou péči a čištění. Čas od času může jídlo prskat, sem tam něco ukápne a vůbec dochází ke zvýšené produkci mastnoty. U levnějších modelů vás pravděpodobně čeká pravidelné drhnutí, zbavit se jej můžete pořízením trouby s funkcí samočištění (Zdroj: iDnes). Jako samočištění můžeme označit systém pyrolýzy a katalýzy, dále mívají trouby i programy usnadňující čištění, jako je třeba AquaClean.

  • Čištění pyrolýzou – proces, v rámci něhož dojde k ohřátí trouby až na 500 °C. V takovém stavu jsou úplně spáleny všechny nečistoty, které následně setřete.
  • Čištění katalýzou – tuto funkci mají trouby vybavené speciálním smaltovým obložením, na nějž se váže jakákoliv mastnota. Ta je následně odpařována.
  • AquaClean, EcoClean... – systémy s tímto názvem troubu vyloženě nečistí ale čištění zjednodušují. Vetšinou jde o program, který spustíte, dovnitř trouby vložíte nádobu s vodou a pára potom uvolní nečistoty. S trochou snahy tak stejného účinku můžete dosáhnout i u normálních trub, když se vám povede vychytat správnou teplotu.

Cena

Trh s vestavnými a volně stojícími troubami nejrůznějšího typu je skutečně pestrý a rozmanitý, díky čemuž si na své přijde doopravdy každý zákazník. Ceny se samozřejmě liší nejenom na základě výkonu, ale také funkcí a vůbec konkrétního výrobce. Mezi ty prověřené patří určitě následující značky – Amica, Beko, Bosch, Mora, Miele, Candy, Gorenje, Whirpool, Zanussi, Siemens, Electrolux, Brant a ostatní.

Abyste měli představu o tom, jakou troubu můžete získat za konkrétní cenu, přinášíme vám základní dělení dle vstupní investice.

Cena do 10 000 Kč

Jestliže nekladete vysoké požadavky na kapacitu a vystačíte si se základní nabídkou funkcí, bez problému si v této cenové kategorii vyberete. Největší zastoupení zde mají produkty vestavné. Nejčastěji se setkáte s energetickou třídou „A“ a standardní výbavou, jíž tvoří hlavně gril, ventilátor, displej, nastavitelná minutka a v mnoha případech i horký vzduch. Objem takových trub se obvykle pohybuje kolem 58 až 67 litrů.

Cena od 10 000 Kč do 30 000 Kč

Za tuto cenu pořizujete prověřenou kvalitu a do popředí vašeho výběru se dostanou i značkové výrobky špičkového zpracování. Častěji narazíte na energetickou třídu A+. K dispozici budete mít i větší objem nad 71 litrů a hlavně vymoženosti, mezi které patří kruhové těleso, programy samočištění, otočný rožeň či chlazení dveří a rozmrazování.

Cena nad 30 000 Kč

Jestliže budete to vestavné trouby investovat více, jak 30 000 Kč, pak ve vašem výběru zůstane jen několik málo značek, jimž bude jasně dominovat výrobce Miele, jehož modely překračují hranici až 140 000 Kč. Ve své podstatě se už jedná o určité typy konvektomatů pro domácí užití. Tyto highline trouby s přemírou nadstandardních funkcí, které využijí hlavně nároční zákazníci a milovníci pečení.

Základy úspěšného pečení

Pečení je tak trochu věda a s každou novou troubou přijde na řadu i fáze testování, než zjistíte všechny specifika daného přístroje a troufnete si i na složitější recepty. K rychlejšímu seznámení s troubou a jejímu efektivnímu používání jsme pro vás připravili pár základních rad, díky kterým budete brzy s vaší troubou sehraný tým.

Teplota

Doporučenou teplotu k pečení různých pokrmů se zpravidla dozvíte v receptu, pro úspěšné pečení je ale dobré ověřit, zda danou hodnotu dodržuje i vaše trouba. Její termostat totiž nemusí být správně zkalibrovaný a číslo na ovládacím kolečku se nemusí shodovat s reálným počtem stupňů uvnitř. Přesnost zahřívání si můžete ověřit pomocí teploměru do trouby.

Ten vám zároveň prozradí, v jakém rozsahu kolísají teploty při pečení. Trouba totiž neudržuje zcela konstantní teplotu, po zahřátí vypne topné těleso, ve chvíli, kdy teplota klesne pod určitou míru jej zase zapne a takto stále dokola. Výkyvy bývají výraznější ze začátku a zmenšují se, když je trouba už déle rozehřátá. Pokud proto pečete pokrm choulostivý na změny teplot, bude lepší i po zhasnutí kontrolky rozehřívání ještě 10-15 min počkat, aby se kolísání teplot trochu ustálilo.

Umístění

Výsledek pečení bude ovlivněn i tím, kam plech nebo pekáč s pokrmem umístíte. V horní části trouby se kumuluje teplo, je tedy vhodná hlavně pro rychlé pečení při vyšších teplotách a grilování. Ve spodní části nejlépe připravíte pomalu pečené pokrmy a pokud se nemůžete rozhodnout, doporučujeme zvolit prostřední rošt, tím nic nezkazíte.

Kromě vertikálního umístění hraje roli i horizontální rozložení teplot. Zkrátka, každá trouba má místa, kde jsou teploty vyšší nebo nižší, což se projeví zejména při pečení piškotu nebo světlého cukroví. Teplotní mapu vaší trouby můžete otestovat například plechem posypaným strouhankou. Díky tomu budete vědět, zda trouba například vzadu peče více a v průběhu pečení tak můžete plech či pekáč otočit, aby se jídlo upeklo rovnoměrněji.

Čištění

Troubu doporučujeme pravidelně čistit, aby její provoz neztrácel na efektivitě a jídlo nenačichlo zápachem připálenin. Výhodu mají v tomto směru majitelé trub se systémem katalýzy či pyrolýzy, pro které je údržba výrazně jednodušší.