Menu

Nejlepší vestavné trouby 2024: Recenze, testy a srovnání

Aktualizováno:
Autor:
Iva Koňaříková, Eliška Srncová

Jakou vestavnou troubu vybrat dle srovnání

V našem srovnávacím testu trub jsme se podrobně věnovali vestavným modelům z různých cenových kategorií. (Pokud nechcete vestavnou troubu, hledáte spíše sporák nebo stolní troubu). Vítězem testu se stala trouba Gorenje BOSX6747A01BG s vynikajícími parametry. Z cenově dostupnějších modelů si velmi dobře vedly trouby Mora VTS 785 DXB nebo Beko BBIM 12300 X, ta i přes nižší cenu potěší zajímavou výbavou.

Jak srovnáváme trouby?

V hodnocení jsme se na začátku věnovali energetickým vlastnostem trouby – energetické třídě a spotřebě. Dále jsme se zaměřili na variabilitu pečení, tedy počet pečicích programů a zdrojů tepla. Při srovnávání trub jsme brali v potaz také doplňkové funkce a vybavení, zvyšující komfort a bezpečnost. Sem patří například:

  • Funkce rychloohřevu
  • Různé systémy samočištění (pyrolýza, katalýza), nebo programy usnadňující čištění (AquaClean)
  • Dětská pojistka
  • Displej a časovač
  • Vnitřní osvětlení
  • Teleskopické rošty
  • Systém komfortního dovírání dvířek
  • Zatláčecí knoflíky

Ohodnotili jsme také, kolik vrstev skla mají dvířka trouby (kvůli izolaci) a jestli zůstávají při používání chladná, aby nedošlo k popálení. Ve většině případů se jednotlivé trouby lišily spíše výbavou a méně podstatnými prvky, i levnější produkty tak v našem srovnání obstály velmi dobře. Do hodnocení jsme nezahrnuli objem trouby, ten je totiž velmi individuálním kritériem.

Před samotným nákupem doporučujeme přečíst si i náš článek Jak vybrat troubu. Ten obsahuje nejen informace o nejdůležitějších parametrech a vysvětlení jednotlivých funkcí, ale také například tipy na úspěšné pečení.


Nejlepší trouby dle srovnání

Tabulka zobrazuje nejlepší trouby podle srovnávacího testu a odkaz na jejich recenze

Hodnocení Produkt Hodnocení bezpečnosti
(max. 10)
Hodnocení funkcí
(max. 10)
Hodnocení spotřeby
(max. 10)
Hodnocení vybavení
(max. 10)
Orientační cena Aktuální cena
Top 1
90,6 %
Vítěz srovnání
10,0 9,9 8,3 9,3 10 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 2
88,8 %
Nejlepší cena/výkon
10,0 9,8 8,3 8,4 9 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 3
88,6 %
10,0 9,9 9,3 8,3 18 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 4
88,5 %
7,2 9,5 9,0 9,2 13 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 5
86,1 %
8,3 8,9 7,7 8,3 12 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 6
86,1 %
5,6 9,9 9,3 8,3 19 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 7
85,8 %
10,0 8,8 9,0 8,3 9 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 8
85,8 %
9,2 9,9 8,0 8,3 6 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 9
85,0 %
7,2 9,9 9,3 7,4 15 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 10
84,3 %
8,3 8,8 9,0 7,4 8 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 11
82,6 %
6,4 8,5 9,0 8,4 9 200 Kč Zobrazit nabídky
Top 12
80,1 %
9,2 8,1 7,3 7,4 9 500 Kč Zobrazit nabídky
Top 13
76,0 %
7,2 8,3 8,0 6,5 5 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 14
74,6 %
10,0 7,3 7,0 7,4 13 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 15
73,3 %
2,8 8,1 8,3 6,4 5 700 Kč Zobrazit nabídky
Top 16
72,6 %
4,4 7,1 7,3 8,3 10 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 17
71,5 %
4,4 7,4 7,7 6,5 6 000 Kč Zobrazit nabídky

Recenze Gorenje BOSX6747A01BG
Gorenje BOSX6747A01BG
Recenze Mora VTS 785 DXB
Mora VTS 785 DXB
Recenze Bosch HBG 635NS1
Bosch HBG 635NS1
Recenze Electrolux EOD6P77WX
Electrolux EOD6P77WX
Recenze Beko BBIS13300XPE
Beko BBIS13300XPE
Recenze Siemens HB 635GNS1
Siemens HB 635GNS1
Recenze Whirlpool AKZ9 6230 NB
Whirlpool AKZ9 6230 NB
Recenze Beko BBIR 17300 BCS
Beko BBIR 17300 BCS
Recenze Bosch HBG635BB1
Bosch HBG635BB1
Recenze Whirlpool OAKZ9 6200 CS IX
Whirlpool OAKZ9 6200 CS IX
Recenze Candy CA6 NP5B3HTX
Candy CA6 NP5B3HTX
Recenze Bosch HBA534ES0
Bosch HBA534ES0
Recenze Beko BBIM 12300 X
Beko BBIM 12300 X
Recenze AEG BES351110M
AEG BES351110M
Recenze Electrolux EOH3H00BX
Electrolux EOH3H00BX
Recenze Bosch HBG5370B0
Bosch HBG5370B0
Recenze Electrolux EOF3H40X
Electrolux EOF3H40X
Ocenění Vítěz srovnání Nejlepší cena/výkon

Top 3

Top 4

Top 5

Top 6

Top 7

Top 8

Top 9

Top 10

Top 11

Top 12

Top 13

Top 14

Top 15

Top 16

Top 17

Celkové hodnocení 90,6 %
88,8 %
88,6 %
88,5 %
86,1 %
86,1 %
85,8 %
85,8 %
85,0 %
84,3 %
82,6 %
80,1 %
76,0 %
74,6 %
73,3 %
72,6 %
71,5 %
Orientační cena 10 000 Kč 9 000 Kč 18 000 Kč 13 000 Kč 12 000 Kč 19 000 Kč 9 000 Kč 6 000 Kč 15 000 Kč 8 000 Kč 9 200 Kč 9 500 Kč 5 000 Kč 13 000 Kč 5 700 Kč 10 000 Kč 6 000 Kč
Výrobce Gorenje Mora Bosch Electrolux Beko Siemens Whirlpool Beko Bosch Whirlpool Candy Bosch Beko AEG Electrolux Bosch Electrolux
Zdroj tepla Elektřina Elektřina Elektřina Elektřina Elektřina Elektřina Elektřina Elektřina Elektřina Elektřina Elektřina Elektřina Elektřina Neuvedeno Elektřina Elektřina Elektřina
Objem (l) 77 77 71 72 71 71 73 72 71 73 78 71 72 71 65 71 72
Energetická třída A+ A+ A+ A+ A+ A+ A+ A A+ A+ A++ A A A A A A
Spotřeba při běžném pečení (kWh) 0,97 0,97 0,87 0,93 0,99 0,87 0,91 0,88 0,87 0,91 0,97 0,97 0,88 0,99 0,89 0,97 0,93
Spotřeba při horkovzdušném pečení (kWh) 0,71 0,71 0,69 0,69 0,81 0,69 0,7 0,81 0,69 0,7 0,54 0,81 0,81 0,88 0,78 0,81 0,81
Počet programů 21 22 13 9 13 13 16 12 13 15 10 7 8 9 6 7 10
Horní topné těleso Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano
Spodní topné těleso Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano
Ventilátor Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano
Kruhové topné těleso Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano
Pára Doplňkové parní funkce Doplňkové parní funkce Ne Doplňkové parní funkce Doplňkové parní funkce Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Neuvedeno Ne Ne Ne
Gril Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano
Rychlý ohřev Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Neuvedeno Ne Neuvedeno Neuvedeno Ne
Šetrné rozmrazování Ano Ano Ano Ano Ne Ano Ne Ano Ano Ne Ne Ne Ano Ano Ano Ne Ne
Systém čištění Katalýza Parní Katalýza Pyrolýza Pyrolýza + parní Katalýza Katalýza AquaClean + katalýza AquaClean + katalýza AquaClean + katalýza Hydrolýza Katalýza Parní Ne AquaClean AquaClean + katalýza AquaClean
Osvětlení trouby Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano
Displej Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano
Časovač Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano
Výsuvné rošty 2 úrovně 1 úroveň 1 úroveň 3 úrovně 1 úroveň 1 úroveň 1 úroveň 1 úroveň Ne Ne 1 úroveň 1 úroveň Ne 1 úroveň Ne 1 úroveň Ne
Chladná dvířka Ano Ano Ano Ne Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ne Ano Ano Ano Ano Ano Ano
Sklo dvířek Třívrstvé Třívrstvé Třívrstvé Třívrstvé Čtyřvrstvé Neuvedeno Třívrstvé Dvouvrstvé Neuvedeno Třívrstvé Dvouvrstvé Dvouvrstvé Neuvedeno Třívrstvé Neuvedeno Neuvedeno Neuvedeno
Komfortní dovírání dvířek Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Neuvedeno Ne Ne Ne Ano Ne
Zatláčecí knoflíky Ano Ano Dotykový panel Ano Ne Ne Dotykový panel Ano Dotykový panel Ne Ano Ano Ano Ano Ne Ano Ano
Dětský zámek Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ne Neuvedeno Ne
Výška (cm) 59,5 59,5 59,5 59,4 56,7 59,5 59,5 56,7 59,5 59,5 59,5 59,5 59,4 59,4 59,3 59,5 59,4
Šířka (cm) 59,5 59,5 59,4 59,6 59,4 59,5 59,5 59,4 59,4 59,5 59,5 59,4 56,7 59,5 56 59,4 59,4
Hloubka (cm) 56,4 56,4 54,8 56,9 59,5 54,8 56,4 59,5 54,8 56,4 56,8 54,8 59,5 56,7 55 54,8 56,8
Hmotnost (kg) 30,6 29 36 31,9 36,4 31,5 33 29,7 Neuvedeno 33 35,6 31,6 Neuvedeno 34 28,8 35 28,8

Recenze nejlepších trub

O každé troubě v porovnání jsme zpracovali samostatnou recenzi. Zde najdete její shrnutí a odkaz na celý text, který najdete na samostatné stránce. V samotné recenzi potom můžete najít hodnocení spotřeby, funkcí, vybavení a bezpečnosti .

Top 1
Vítěz srovnání
90,6 % Celkové hodnocení
  • XXL objem
  • Maximální teplota 300 °C
  • S přídavnou párou
  • Funkce samočištění
  • Atraktivní design
  • Nemá funkci sous-vide
  • Nemá Wi-Fi a smart funkce

Gorenje BOSX6747A01BG je vestavná trouba, která i přes příznivou cenu nabízí nadstandardní objem, s jehož hodnotou 77 litrů se řadí mezi nejobjemnější modely na trhu. Nadto se pyšní širokou funkční výbavou, kdy nabídne až 21 různých pečicích programů. Zaujmout tak může nenáročné i náročnější uživatele, jakož i rodiny s dětmi, protože si dobře vede i z pohledu bezpečnosti. Při pečení si udržuje chladný povrch dvířek, tudíž se ně vy ani malé děti neopálíte.

V rámci dotykového panelu pak nabízí dětský zámek a zamačkávací otočný knoflík, který brání nechtěnému přenastavení. Troubě samozřejmě nechybí osvětlení ani teleskopické výsuvy, a to hned dvě úrovně, čímž opět zastiňuje většinu konkurence. S ohledem na cenu u tohoto modelu nevnímáme žádné výraznější nedostatky. Chybějící Wi-Fi a smart funkce či sous-vide program jsou přeci jen doménou dražších spotřebičů. Přečíst celou recenzi

10 000 Kč Orientační cena

Top 2
Nejlepší cena/výkon
88,8 % Celkové hodnocení
  • S přídavnou párou
  • Horkovzdušné fritování
  • Maximální teplota 300 °C
  • 22 programů
  • XXL objem
  • Jen 1 teleskopický rošt
  • Nemá Wi-Fi a smart funkce

Vestavná trouba Mora VTS 785 DXB uživatele potěší přijatelnou cenovkou společně s bohatou výbavou a skvělými hodnotami parametrů, jimiž konkuruje daleko dražším modelům. Má nadstandardní objem 77 litrů, se kterým vyhoví požadavkům i početnější rodiny. Výhodou je také hned 22 programů, což je v době psaní recenze (červen 2024) nejlepší hodnota na trhu. V rámci programové výbavy kladně hodnotíme přídavnou parní funkci, která je doménou spíše pokročilejších modelů a pomůže vám při pečení zachovat více vitamínů a chuti.

Uživatelé jistě ocení také jeden teleskopický výsuvný rošt, další je možno dokoupit a dodatečně nainstalovat. Nechybí zde tlumené zavírání ani chladná dvířka, která mnohá konkurence postrádá. Naopak ale trouba postrádá Wi-Fi a smart funkce, což je však v rámci cenové relace běžné. Přečíst celou recenzi

9 000 Kč Orientační cena

Top 3
88,6 % Celkové hodnocení
  • Vynikající vlastnosti a výbava funkcí
  • Vyšší cena

Trouba značky Bosch vám nabídne vynikající výbavu funkcí a potěší také skvělými energetickými vlastnostmi. Díky ochlazování dvířek a dětskému zámku bude vhodná i pro rodiny s menšími dětmi. Patří ovšem k poměrně nákladným modelům a tak ji doporučujeme hlavně uživatelům, kteří její funkce opravdu využijí. Přečíst celou recenzi

18 000 Kč Orientační cena

Top 4
88,5 % Celkové hodnocení
  • Teplotní sonda
  • S přídavnou párou
  • Pyrolytické čištění
  • Mobilní aplikace
  • Teleskopický výsuv
  • Průměrný počet programů
  • Nemá chladná dvířka

Electrolux EOD6P77WX je moderní vestavná trouba nabízející vše, co při kulinaření potřebujete. Disponuje průměrným objemem 72 litrů, zato je však vybavena přídavnou parní funkcí, která podporuje lepší kynutí těsta či propečení pokrmů do zlatavé kůrky. Nechybí jí konektivita WiFi, díky níž můžete troubu ovládat prakticky odkudkoliv. Největším lákadlem je ovšem teplotní sonda, se kterou dosáhnete vždy perfektních výsledků propečení.

Trouba nabízí 9 pečicích programů, což je spíše základní hodnota. Výrobce se zároveň nezmiňuje o technologii chladných dvířek, které tak tato trouba pravděpodobně nemá. Přečíst celou recenzi

13 000 Kč Orientační cena

Top 5
86,1 % Celkové hodnocení
  • Energetická třída A+
  • Čtyřvrstvé sklo
  • Pyrolýza a parní čištění
  • Chybí funkce šetrného rozmrazování
  • Nemá zatláčecí knoflíky

Mezi pozitiva horkovzdušné trouby Beko BBIS13300XPE jednoznačně patří parní funkce, které využijete nejen při pečení, ale i při čistění, a také systém čištění pyrolýzou. Kromě toho jde o úsporný model zařazený do energetické třídy A+. Ve výbavě najdete i teleskopický rošt, který usnadní manipulaci, a díky čtyřvrstvému sklu dvířek se o troubu rozhodně nepopálíte. V nabídce programů ovšem chybí funkce šetrného rozmrazování. Přečíst celou recenzi

12 000 Kč Orientační cena

Top 6
86,1 % Celkové hodnocení
  • Velký počet programů
  • Bezúdržbová trouba
  • Nemá zatláčecí knoflíky

Siemens HB 635GNS1 je vcelku bezúdržbová trouba. Má řadu užitečných funkcí, programově je vybavena na jedničku a v kuchyni, kde se často peče, udělá skvělou službu. Spotřeba je nízká, takže ani časté pečení vás nebude stát moc peněz. Přečíst celou recenzi

19 000 Kč Orientační cena

Top 7
85,8 % Celkové hodnocení
  • 6. smysl
  • Dostupná cena
  • 16 programů
  • Energetická třída A+
  • Nemá parní programy
  • Nemá funkci šetrného rozmrazování

Trouba Whirlpool AKZ9 6230 NB patří k modelům, které opravdu předčí svou cenovou třídu. Funkce, jako je 6. smysl a katalytické čištění, energetickou třídu A+ a výběr ze 16 programů bychom hledali spíše u výrazně dražších modelů. Oproti dražší konkurenci postrádá například parní programy, obecně jde ale o model s vynikajícím poměrem ceny a výkonu. Kapacita 73 l se navíc bude hodit i nadšeným kulinářům. Přečíst celou recenzi

9 000 Kč Orientační cena

Top 8
85,8 % Celkové hodnocení
  • Teleskopické výsuvy
  • Komfortní dovírání dvířek
  • Rychlý ohřev
  • Šetrné rozmrazování
  • V řadě ohledů průměrná
  • Nemá parní funkce

Trouba Beko BBIR 17300 BCS vás jistě zaujme, pokud hledáte slušně vybavený model za dobrou cenu. Nepatří sice do nejúspornější energetické třídy ani k technologicky nejpokročilejším modelům, potěší ale slušným výběrem programů a některými doplňky, například teleskopickými výsuvy, komfortním dovíráním dvířek, systémem čištění, funkcí rychlého ohřevu či režimem šetrného rozmrazování. Pro běžného uživatele bude jistě více než dostačující. Přečíst celou recenzi

6 000 Kč Orientační cena

Top 9
85,0 % Celkové hodnocení
  • Velmi úsporná
  • Dva systémy čištění
  • 13 programů
  • Vyšší cena
  • Chybí teleskopické rošty
  • Nemá parní funkce

Silnou stránkou trouby Bosch HBG635BB1 je především design a celková kvalita provedení. Potěší také velkým výběrem programů, úsporným chodem a zajímavými funkcemi, včetně čištění AquaClean, katalýzy nebo komfortního dovírání dvířek. U modelu v této cenové kategorii bychom ale očekávali teleskopické rošty a možná i nějakou tu parní funkci, obojí ale troubě Bosch chybí. Přečíst celou recenzi

15 000 Kč Orientační cena

Top 10
84,3 % Celkové hodnocení
  • Energetická třída A+
  • Odolná vůči otiskům prstů
  • 15 programů
  • 2 systémy čištění
  • Nemá teleskopické rošty
  • Nemá program rozmrazování

Nízká spotřeba, výběr z 15 programů, dva systémy čištění či velká kapacita přesahující 70 l, to jsou hlavní výsady trouby Whirlpool. Slabiny má spíše menší, postrádá například program rozmrazování a chybí jí teleskopické výsuvy, na jejichž absenci si stěžují i jinak spokojení uživatelé. Přečíst celou recenzi

8 000 Kč Orientační cena

Nejprodávanější trouby dle Heureky

Pořadí Produkt Hodnocení Orientační cena Aktuální cena
Top 1 100 %
Počet recenzí: 8
8 300 Kč Zobrazit nabídky
Top 2 93 %
Počet recenzí: 16
10 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 3 90 %
Počet recenzí: 9
5 500 Kč Zobrazit nabídky
Top 4 90 %
Počet recenzí: 4
6 100 Kč Zobrazit nabídky
Top 5 96 %
Počet recenzí: 7
13 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 6 95 %
Počet recenzí: 1
8 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 7 98 %
Počet recenzí: 5
16 500 Kč Zobrazit nabídky
Top 8 68 %
Počet recenzí: 6
16 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 9 98 %
Počet recenzí: 9
24 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 10 97 %
Počet recenzí: 14
33 500 Kč Zobrazit nabídky

Zobrazit další produkty


Jak vybrat troubu

Trouba patří do skupiny nepostradatelných spotřebičů jakýchkoliv kuchyňských prostor. Tento článek slouží jako doplněk k porovnání trub a měl by vás kompletně zasvětit do celého procesu správného výběru. Dočtete se zejména o tématech, jako je:

  • Proč koupit kvalitní troubu – Dočkáte se delší životnosti, snazší údržby, komfortnějšího používání a energetické úspornosti.
  • Nevýhody vestavné trouby – U tohoto spotřebiče je nutné počítat s instalací do kuchyňské linky, což si obvykle žádá práci profesionálů. V porovnání s volně stojícími variantami jsou navíc vestavné trouby dražší.
  • Typy trub podle zdroje tepla – V základu se trouby dělí na plynové a elektrické, pod ty dále patří trouby s klasickým ohřevem, horkovzdušným pečením či parní trouby.
  • Typy trub podle konstrukce a umístění – Klasikou jsou vestavné modely, existují ale i volně stojící trouby, ve formě stolní varianty nebo sporáku.
  • Důležité parametry – Pohlídejte si hlavně rozměry, kapacitu, energetickou účinnost a spotřebu. Sledujte také design, kdy je důležité vybrat hlavně vyhovující systém ovládání a celkový vzhled, populární je zejména nerez.
  • Funkce a vybavení – Velkou roli hrají hlavně bezpečnostní prvky, vychytat ale můžete i pokročilé technologie, jako je třeba Wi-Fi připojení.
  • Oblíbené značky – Mezi osvědčené výrobce patří Amica, Beko, Bosch, Mora, Miele, Gorenje, Whirlpool a další.
  • Cena – Obvykle se pohybuje od cca 5 000 Kč po několik desítek tisíc. Trouby se v různých cenových kategoriích liší hlavně kvalitou zpracování a nabídkou funkcí.

Proč koupit kvalitní troubu

Možná přemýšlíte, zda jsou mezi troubami vůbec nějaké větší rozdíly a je potřeba nákup nové trouby nějak více řešit. Zde je několik hlavních důvodů, proč se vyplatí vybrat opravdu kvalitní model:

  • Delší životnost – Kvalitní trouba vám může vydržet třeba i 15 let, je ale potřeba, aby byly použité dostatečně odolné materiály a celkové zpracování trouby bylo bytelné.
  • Snazší údržba – Pyrolýza, katalýza nebo alespoň uvolňování nečistot pomocí vodní páry, to jsou systémy usnadňující čištění, na které u kvalitnějších trub narazíte a díky kterým se při odstraňování mastnoty a připečenin zdaleka tolik nenadřete.
  • Rozmanitější možnosti pečení – Pravé horkovzdušné pečení už je dnes prakticky samozřejmostí, u modernějších modelů ale můžete najít i parní a další funkce, stejně jako širší nabídku specifických programů.
  • Nižší spotřeba – Rozdíly v tomto ohledu nebývají až tak dramatické, každá ušetřená koruna se ale počítá a kvalitnější trouby obvykle bývají úspornější než méně kvalitní modely.

Nevýhody vestavné trouby

Trouby mají coby vestavný spotřebič také několik nevýhod, o nichž se více dozvíte v odrážkách níže.

  • Vyšší cena – V porovnání s volně stojícími variantami jsou vestavné trouby dražší. Navíc je nutné do ceny za vestavnou troubu připočítat také částku za instalaci a montáž do kuchyňské linky.
  • Nutnost vestavby – Vestavná trouba představuje součást kuchyňské linky, do které je zasazena. Zpravidla se tento spotřebič vybírá při realizaci nové kuchyňské linky. Pokud ale přemýšlíte o pořízení vestavné trouby do již hotové kuchyně, počítejte s tím, že bude nutné zasáhnout do pracovní desky.

Typy trub podle zdroje tepla

V základu můžeme trouby rozdělit na dva typy:

  • Plynové trouby – Jde o poměrně zastaralou variantu, se kterou se dnes setkáte hlavně ve starých domech a bytech, na trhu už těchto modelů najdete jen minimum.
  • Elektrické trouby – Sem spadají prakticky všechny moderní trouby, dále se mohou dělit na modely s klasickým ohřevem, horkovzdušné nebo parní trouby.

Plynové trouby

S vestavnou plynovou troubou se dnes pravděpodobně nesetkáte, v omezené míře jsou ale dostupné sporáky s plynovou troubou, kterým jsme věnovali samostatné srovnání. V tomto článku se proto budeme věnovat hlavně vlastnostem elektrických trub. Obecně může plynová trouba elektrické variantě jen těžko konkurovat, ať už v otázce regulace teploty, nebo v nabídce funkcí.

Ohřev v plynové troubě probíhá zespodu, nebo shora, v některých případech z obou stran současně. Oproti elektrickým troubám mají plynové modely horší regulaci teploty a většinou nenabízejí horkovzdušné pečení. Na druhou stranu se najdou i lidé, kterým plynové trouby vyhovují, například proto, že nevysušují připravované pokrmy, nebo díky menším tepelným ztrátám.

Elektrické trouby

Elektrické trouby se dnes v kuchyňských prostorách vyskytují daleko častěji nežli trouby plynové, v roce 2015 byly podle Českého statistického úřadu součástí 78 % domácností (Zdroj: Český statistický úřad). V případě elektrického zdroje energie lze docílit lepší regulovatelnosti výsledné teploty, která se pohybuje mezi 35 °C až 275 °C.

Z pohledu konstrukčního provedení, funkcí a samotné přípravy pokrmu rozlišujeme několik typů elektrických trub:

  • S klasickým ohřevem – Má pouze horní a spodní ohřev bez ventilátoru, nenabízí tak funkci horkovzdušného pečení.
  • S horkovzduchem – Má navíc ventilátor a někdy i zadní topné těleso.
  • S parním pečením – Kromě klasického a horkovzdušného pečení zvládá také pečení/vaření v páře.

S horkovzduchem

Horkovzdušné trouby vychází z klasických elektrických trub. Navíc však mají jeden nebo více ventilátorů rozhánějících teplo v celém prostoru, a tím dochází k lepší a rovnoměrnější přípravě jídla. Při horkovzdušném pečení můžete o něco snížit teplotu, čímž ušetříte za energie. Navíc se velmi rychle předehřívají, není tedy nutné zapínat je dlouho dopředu.

V závislosti na výrobci můžete narazit na odlišné vyhotovení horkovzdušné trouby, přičemž existují i kombinace těchto řešení.

  • Horkovzdušná trouba s kruhovým topným tělesem – Dražší typ výrobku, udržující ve všech oblastech trouby stejnou teplotu. Ohřevu se zadním kruhovým tělesem se říká pravé nebo plnohodnotné horkovzdušné pečení.
  • Horkovzdušná trouba s ventilátorem – Levnější řešení. Ventilátor částečně zaostává za kruhovým topným tělesem, a to především v konstantní teplotě či rychlosti přípravy, pečení tak nedosahuje stejných výsledků jako pravý horkovzduch.

S parním pečením

Jestliže patříte mezi milovníky zdravého vaření, pak vás může oslovit i třetí model elektrické trouby, jímž je parní trouba. Těm jsme se věnovali na zvláštní stránce. Jak již název prozrazuje, jde o horní ohřev potravin za pomoci páry, díky čemuž v jídle zůstávají ve větší míře zachované vitamíny a látky prospěšné tělu.

Tyto výrobky jsou samozřejmě dražší, ale chuť připravované zeleniny, ryb nebo masa bude zkrátka nezaměnitelná, k čemuž mimo jiné přispívá i řada praktických programů. Při jejich výběru je nutné mít na paměti, že parní pečení nedokáže vytvořit křupavou kůrku na povrchu jídla, tudíž je vhodné při přípravě některých jídel zvolit program bez páry. Jestliže vás tento typ trouby zajímá, můžete si přečíst také článek Jak vybrat parní troubu.

Typ trouby Výhody Nevýhody
Plynová + Bývá levnější

+ Méně vysušuje

− Horší regulace teploty

− Málo funkcí

Elektrická s klasickým ohřevem + Dobrá regulace teploty

+ Stále levnější než s horkovzduchem

+ Méně vysušuje

− Může péct vždy jen jeden plech

− Méně programů

Elektrická s horkovzduchem + Rovnoměrně upeče několik plechů zároveň

+ Mnoho programů

+ Peče úsporněji

− Více vysušuje

− O něco vyšší cena

Elektrická s parním pečením + Peče zdravěji

+ Pokrmy budou šťavnatější

− Vysoká cena

Typy trub podle konstrukce a umístění

Trouby bývají obvykle označované dvěma přívlastky:

  • Vestavná – Klasická trouba, která se instaluje do kuchyňské linky. Některé mohou být částečně propojené s varnou deskou.
  • Volně stojícíPod pojmem „volně stojící trouba“ si můžete představit troubu ve zmenšeném provedení (tzv. stolní trouby, kterým jsme věnovali samostatné srovnání), popřípadě jako součást volně stojícího sporáku.
Typy trub podle umístění

Vestavné (klasické) trouby

Výrobky, jejichž umístění je patrné z pojmenování. Vestavná trouba je produktem zasazeným do libovolné části kuchyňské linky, kde pro ni vyhradíte ten správný prostor. Na první pohled jde určitě o elegantní řešení. To může do nejmenšího detailu splývat s ostatními prvky kuchyně. Troubu si navíc umístíte do požadované výšky, abyste se k přípravě pokrmu nemuseli zbytečně ohýbat.

Také vestavné trouby mají svoje dělení:

  • Klasická vestavná trouba – Samostatně fungující prvek, který umístíte kamkoliv do linky.
  • Polyvalentní vestavná trouba – I když jde o samostatný produkt, je tento model trouby vybaven ještě ovládáním pro varnou desku. Proto jsou polyvalentní trouby situovány pod varnými deskami obdobného provedení. Oba dva spotřebiče pak ovládáte z jediného místa – na troubě.

Vestavné trouby se ostatně stávají hlavním tématem našeho článku právě proto, že je po nich největší poptávka.

Volně stojící trouby (stolní trouby, sporáky)

Tímto názvem jsou označovány trouby, které jsou obvykle součástí celého sporáku, tedy jednoho spotřebiče pojícího troubu s varnou deskou. Ve prospěch tohoto zařízení hovoří určitě celková mobilita, na druhou stranu vzhled nemusí vyhovovat každému. Sporák je totiž zasunut do mezery mezi dvěma částmi kuchyňské linky.

Pod pojmem volně stojící trouba můžete narazit ještě na samostatně stojící stolní trouby. Ty nabývají menších rozměrů a jsou obvykle umístěny na kuchyňské lince. Vzhledem mohou připomínat velké modely mikrovlnných trub, svými funkcemi však přináší možnosti klasické pečicí trouby. V některých případech dokonce disponují i dvěma vrchními plotýnkami. Takové výrobky se hodí spíše na chalupu nebo do obdobných prostor s občasným využitím.

Umístění spotřebičů a dalších prvků v kuchyni

Důležité parametry

Parametrů, na které byste se při výběru trouby měli zaměřit, není mnoho, daleko větší roli obvykle hraje celkové zpracování a nabídka funkcí. Mezi ty důležité ale patří:

  • Rozměry a kapacita – Velikost si pohlídejte, aby vám trouba dobře seděla do kuchyně. Kapacita by zase měla odpovídat počtu strávníků a vašim kulinářským ambicím. Pro rodiny se obvykle doporučuje cca 70 l.
  • Energetická účinnost a spotřeba – Nejúspornější modely se v současnosti řadí do energetické třídy A++, nejčastější třída je A. Díky spotřebě na 1 cyklus (1 h při 200 °C) si můžete spočítat, jaké budou náklady na používání trouby.
  • Design – Protože je trouba viditelnou součástí kuchyně, je dobré brát ohled také na její design a zpracování. Sledujte nejen materiál a barevné provedení, ale také ovládací panel.

Většinu nejdůležitějších údajů najdete na energetickém štítku trouby. Ačkoliv trhu dominují elektrické trouby, pro zajímavost uvádíme také štítek pro trouby plynové. Rozdíly mezi těmito dvěma variantami jsou opravdu minimální.

Rozměry a kapacita

Rozměry trouby musí odpovídat místu, které na ni budete mít vyhrazené. U vestavných modelů obvykle narazíte na standardizovaný rozměr 60 x 60 centimetrů. Výjimkou nejsou ani kompaktnější modely zabírající méně místa 45 x 60 centimetrů.

Trouby dle objemu

Mnohem zásadnějším údajem se pro vás stane objem trouby, který se již úměrně promítá do rychlosti a možností přípravy pokrmů. Tento parametr volte s ohledem na počet osob žijících v domácnosti, ale také s přihlédnutím k tomu, jak často a jakým způsobem budete troubu využívat. Menší model mívá nižší spotřebu, větší zase využijete, pokud častěji připravujete velké kusy masa nebo třeba objemné dávky vánočního cukroví.

Kapacita Určení
Do 45 l 1-2 osoby
Od 45 l do 70 l Menší rodiny, občasné využívání
Nad 70 l Čtyř a vícečlenné rodiny, pravidelné pečení

Energetická účinnost a spotřeba

O úspornosti spotřebiče, tedy o tom, jak dobře nakládá s elektrickou energií, nejlépe vypovídá energetická třída, kterou také najdete na energetickém štítku. V současnosti je nejlepší možností třída A+++, nejúspornější modely se ale stále ještě drží spíše ve třídě A++ a většinu běžných trub najdete ve třídě A.

Ovšem pozor, energetická třída zpravidla odpovídá hlavně hodnotám horkovzdušného pečení, které je oproti klasickému úspornější. To znamená, že i v nejúspornější třídě můžete narazit na variantu s vyšší spotřebou při klasickém pečení než v některé z nižších energetických tříd.

Díky orientační spotřebě uvedené na štítku si můžete spočítat i náklady na provoz a například zjistit, zda se vám reálně vyplatí investovat do úspornějšího modelu. Spotřeba je udávaná za 1 cyklus pečení, to odpovídá cca 1 hodině při 200 °C. Spotřeba často roste s větší kapacitou trouby. V tabulce se můžete podívat na orientační výpočet spotřeby. Pro jeho účely jsme porovnali trouby se stejnou kapacitou, spotřebu při horkovzdušném pečení jsme vynásobili orientační cenou 1 kWh (6 Kč) a počítali jsme s využitím 1 h denně.

Model Pořizovací cena Energetická třída Spotřeba na 1 cyklus h. pečení Orientační roční spotřeba Náklady na 1 rok Náklady na 10 let
Electrolux EOF4P74X 13 000 Kč A+ 0,69 kWh 252 kWh 1 511 Kč 15 000 Kč
Beko BIR 14400 BGCS 8 000 Kč A 0,91 kWh 332 kWh 1 993 Kč 19 930 Kč

Design

Z hlediska designu je potřeba zaměřit se na několik stěžejních prvků:

  • Ovládací panel – Může být dotykový, s otočnými kolečky, zatláčecími knoflíky, s displejem i bez něj. Obecně záleží hlavně na tom, co se vám nejlépe používá a udržuje.
  • Materiál a barevné provedení – Základním výrobním materiálem je nerezová ocel a plech v kombinaci se sklem. Vedle standardních designů můžete narazit i na atypické, kde kromě nerezu často figuruje například imitace dřeva. Volitelné je také barevné provedení, nejpopulárnější je kromě nerezu také černá či bílá.

Funkce a vybavení

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv model trouby, vždy při volbě výsledného produktu přihlížejte i k řadě doplňkových funkcí, systémů a prvků, s nimiž bude příprava jídla daleko pohodlnější a efektivnější.

  • Bezpečnostní a komfortní výbava – Sem patří bezpečnostní prvky, jako je chlazení dvířek či dětský zámek, nebo komfortní doplňky, např. teleskopické výsuvy.
  • Režimy ohřevu – Specifické režimy, jako je rozmrazování, rychlý ohřev, 3D pečení aj.
  • Systémy čištění – Nejčastěji pyrolýza, katalýza nebo některý ze systémů uvolňování nečistot párou.

Bezpečnostní a komfortní výbava

Tyto funkce a doplňky se starají o to, aby byla co nejmenší pravděpodobnost jakéhokoliv popálení a aby bylo používání trouby co nejpohodlnější a nejefektivnější.

  • Ventilátor dvířek – Současní výrobci pomýšlí také na odpovídající bezpečnost, kvůli té jsou dvířka speciálně chlazena, čímž se snižuje jejich vnější teplota na hodnotu kolem 60 °C a nižší. Tím zabráníte případnému popálení.
  • Vícevrstevné sklo – Lépe izoluje, díky čemuž si dvířka udržují bezpečnější teplotu. Obvykle bývá dvou až čtyřvrstvé.
  • Dětský zámek – Nejčastěji zablokuje ovládací panel trouby, u některých modelů zamezí i otevření dvířek.
  • Časovač – Dnes už takřka nepostradatelná součást trouby, která vás upozorní zvukovým signálem na uplynutí nastaveného času a u některých modelů může troubu i automaticky vypnout.
  • Komfortní dovírání dvířek – I při nesprávném zavření dokonale dovře dvířka trouby, aby jimi zbytečně neunikalo teplo.
  • Teleskopické výsuvy – Umožňují vám bez problému vytáhnout pekáč z trouby, aniž by vám vypadl. Odolné výsuvy zajistí plech čí pekáč s jídlem, které můžete bezpečně podlít či jinak dochutit, aniž byste se spálili.
  • Osvětlení trouby – Integrované osvětlení, které vám umožní sledovat průběh pečení i se zavřenými dvířky.
  • Multiflow 360° – Speciální zaoblená konstrukce trouby a systém horkého vzduchu. Ideální varianta pro dokonale rovnoměrné pečení.
  • Wi-Fi připojení – Pro milovníky moderní techniky připravili výrobci trub zajímavou možnost připojení zařízení k Wi-Fi, přes kterou pak může uživatel s troubou komunikovat, ovládat jednotlivé pečicí programy, nastavovat časování pečení nebo posílat například recepty, které se zobrazují na panelu ovládání trouby.
  • Teplotní sonda – Jedná se o tyčinku s tepelnými čidly, která se jednoduše zapíchne například do pečeného masa, kde kontroluje teplotu. Po dosažení nastavené teploty uvnitř jídla vyšle signál a někdy i vypne troubu. Samozřejmě je předtím nutné znát, jaká vnitřní teplota je pro daný pokrm ideální. Některé modely trub mají určité tepelné módy předdefinované.

 

GIF využití sondy

Využití sondy

Režimy ohřevu

Zajímavé jsou i specifické režimy ohřevu. Elektrické trouby často disponují specifickými programy na přípravu masa, zeleniny a dalších potravin. Kromě toho mohou mít také:

  • Gril – Funkce umožňující grilování pomocí horního topného tělesa.
  • Keep Warm – Udržování optimální teploty, díky kterému jídlo vydrží teplé, i když jej nebudete podávat okamžitě. Poslouží také k předehřátí talířů.
  • Rozmrazování – Ventilátor šetrně a pomalu rozmrazí jakékoliv pokrmy.
  • Jet – Bleskové předehřátí trouby, které vám ušetří drahocenný čas.
  • Infrapečení – Jde  o efektivní způsob grilování díky kombinaci horního topného tělesa a ventilátoru.
  • 3D pečení – Novodobý systém vám umožní připravovat až tři odlišné pokrmy, aniž by došlo k prolínání chutí a narušování jednotlivých kulinářských procesů.

Systémy čištění

Stejně jako jiné kuchyňské spotřebiče, také trouba vyžaduje určitou péči a čištění. Čas od času může jídlo prskat, sem tam něco ukápne a vůbec dochází ke zvýšené produkci mastnoty. U levnějších modelů vás pravděpodobně čeká pravidelné drhnutí, zbavit se jej můžete pořízením trouby s funkcí samočištění. Jako samočištění můžeme označit systém pyrolýzy a katalýzy, dále mívají trouby i programy usnadňující čištění, jako je třeba AquaClean.

  • Čištění pyrolýzou – Proces, při kterém dojde k ohřátí trouby až na 500 °C. V takovém stavu jsou úplně spáleny všechny nečistoty, které následně setřete.
  • Čištění katalýzou – Tuto funkci mají trouby vybavené speciálním obložením, které vstřebává mastnotu a nečistoty. Ty se následně samovolně vypálí během pečení. Katalytické desky ovšem mají omezenou životnost.
  • AquaClean, EcoClean,... – Systémy s tímto názvem troubu vyloženě nečistí, ale čištění zjednodušují. Většinou jde o program, který spustíte, dovnitř trouby vložíte nádobu s vodou a pára potom uvolní nečistoty. S trochou snahy tak stejného účinku můžete dosáhnout i u normálních trub bez této funkce, když se vám povede vychytat správnou teplotu.

Oblíbené značky

Na trhu najdete nepřeberné množství různých výrobců. Mezi ty prověřené patří určitě následující značky:

  • Amica – Značka se zaměřuje především na trouby nižší a střední cenové úrovně, je tak potřeba počítat spíše se základní energetickou účinností. Nabízí ale bohatý výběr designových řešení, modely s velkým objemem i zajímavé funkce.
  • Beko – Nejvíce trub Beko najdete v nižší cenové kategorii, nebojí se ale ani výrazně dražších a pokročilejších modelů. Díky tomu si z nabídky značky vyberete jak jednoduchý, cenově dostupný produkt, tak troubu s moderními chytrými funkcemi.
  • Bosch – Stejně jako většina produktů značky Bosch, i trouby se objevují zejména ve střední a vyšší cenové kategorii. Pro tohoto německého výrobce je typické kvalitní zpracování, vynikající parametry a zajímavé technologické vychytávky.
  • Mora – Česká značka známá především pro své sporáky nabízí trouby nižší až střední cenové kategorie, vyrobené s důrazem na bezpečnost a často doplněné dlouholetým servisem. U některých modelů narazíte i na pokročilé, například parní funkce.
  • Miele – Pokud vám nevadí do domácích spotřebičů investovat vysoké částky, sáhněte po troubě Miele. Spotřebiče této značky nabízejí dokonalé zpracování, vynikající parametry a nejmodernější technologie.
  • Candy – Trouby Candy mají své místo v nižší a střední cenové kategorii. Designově si bývají jednotlivé modely dost podobné, liší se hlavně barevným provedením. I přes nižší cenu nechybí modely s vynikajícími parametry a zajímavými funkcemi.
  • Gorenje – Modely značky Gorenje pokrývají nižší i vyšší cenové kategorie, zaujmou mimo jiné designem, se zajímavým výběrem retro modelů. Náročnější uživatele potěší také opravdu velkým objemem.
  • Whirlpool – Velkým lákadlem této značky jsou různé moderní funkce, zejména u dražších modelů narazíte na legendární 6. smysl, který značně usnadňuje pečení. Vybírat ale můžete i z cenově dostupnějších produktů.

Cena

Trh s vestavnými a volně stojícími troubami nejrůznějšího typu je skutečně pestrý a rozmanitý, díky čemuž si na své přijde doopravdy každý zákazník. Ceny se samozřejmě liší nejenom na základě výkonu, ale také funkcí a konkrétního výrobce. Abyste měli představu o tom, jakou troubu můžete získat za konkrétní cenu, přinášíme vám základní dělení dle vstupní investice.

Cena do 10 000 Kč

Jestliže nekladete vysoké požadavky na kapacitu a vystačíte si se základní nabídkou funkcí, bez problému si v této cenové kategorii vyberete. Nejčastěji se setkáte s energetickou třídou „A“ a standardní výbavou, kterou tvoří hlavně gril, ventilátor, displej, nastavitelná minutka a v mnoha případech i horký vzduch. Objem takových trub se obvykle pohybuje kolem 58 až 67 litrů.

Cena od 10 000 do 30 000 Kč

Za tuto cenu pořizujete prověřenou kvalitu a do popředí vašeho výběru se dostanou i značkové výrobky špičkového zpracování. Častěji narazíte na energetickou třídu A+. K dispozici budete mít i větší objem nad 71 litrů a hlavně vymoženosti, mezi které patří kruhové těleso, programy samočištění, otočný rožeň či chlazení dveří a rozmrazování.

Cena nad 30 000 Kč

Jestliže budete do vestavné trouby investovat více, jak 30 000 Kč, pak ve vašem výběru zůstane jen několik málo značek, jimž bude jasně dominovat výrobce Miele, jehož modely překračují hranici až 140 000 Kč. Ve své podstatě se už jedná o určité typy konvektomatů pro domácí užití. Tyto nejlepší trouby s přemírou nadstandardních funkcí využijí hlavně nároční zákazníci a milovníci pečení.

Cenová kategorie Co nabízí Co nenabízí
Do 10 000 Kč – Energetickou třídu A

– Základní výbavu

– Parní funkce

– Smart funkce

Od 10 000 do 30 000 Kč – Energetickou třídu A+

– Velký objem

– Pokročilé funkce

– Modely pro poloprofesionální využití
Nad 30 000 Kč – Poloprofesionální konvektomaty

– Nejmodernější technologie

– Designové kousky

– Jednoduché spotřebiče

Základy úspěšného pečení

Pečení je tak trochu věda a s každou novou troubou přijde na řadu i fáze testování, než zjistíte všechny specifika daného přístroje a troufnete si i na složitější recepty. K rychlejšímu seznámení s troubou a jejímu efektivnímu používání jsme pro vás připravili pár základních rad, díky kterým budete brzy s vaší troubou sehraný tým.

Teplota

Doporučenou teplotu k pečení různých pokrmů se zpravidla dozvíte v receptu, pro úspěšné pečení je ale dobré ověřit, zda danou hodnotu dodržuje i vaše trouba. Její termostat totiž nemusí být správně zkalibrovaný a číslo na ovládacím kolečku se nemusí shodovat s reálným počtem stupňů uvnitř. Přesnost zahřívání si můžete ověřit pomocí teploměru do trouby.

Ten vám zároveň prozradí, v jakém rozsahu kolísají teploty při pečení. Trouba totiž neudržuje zcela konstantní teplotu, po zahřátí vypne topné těleso, ve chvíli, kdy teplota klesne pod určitou míru jej zase zapne a takto stále dokola. Výkyvy bývají výraznější ze začátku a zmenšují se, když je trouba už déle rozehřátá. Pokud proto pečete pokrm choulostivý na změny teplot, bude lepší i po zhasnutí kontrolky rozehřívání ještě 10-15 min počkat, aby se kolísání teplot trochu ustálilo.

Volba programu

Spousta lidí používá ze zvyku jen základní verzi horního a spodního ohřevu, to je ale velká škoda. Mnoho typů pokrmů totiž vynikne při úplně jiném nastavení. Níže jsme sepsali ideální využití pro nejčastější programy.

  • Statické pečení – Použijte jej na sněhová nebo všeobecně lehčí těsta, která se budou péci zvolna a pomalu. Svědčí také kynutým buchtám, vánočce nebo například chlebu.
  • Horkovzdušné pečení Dokáže vytvořit kůrčičku na povrchu jídla. Protože víc vysušuje, využijete je například na cukroví, které bude křupavější a stejnoměrněji propečené. Dále se hodí na sladké pečivo, zapečené těstoviny nebo všeobecně pevnější těsta. Horkovzduch peče rychleji, ve spoustě receptů tak naleznete pokyn snížit při jeho využití teplotu (Ze zdroje: Recenzetesty.cz).
  • Horní ohřev Přijde vhod, pokud potřebujete zapéct povrch již hotového jídla. Ve spojení s ventilátorem je ideální pro gratinované pokrmy, lasagne.
  • Spodní ohřev Dá vyniknout domácí pizze a nízkým kynutým koláčům. Používá se také pro zavařování.
  • Ventilátor bez topných těles Může se zdát jako zbytečná funkce, pomůže však s ochlazováním pokrmů po dopečení.
  • Nízkoteplotní pečení Příprava při nízkých teplotách trvá déle, používá se pro získání šťavnatých a měkkých pečení.

Umístění

Výsledek pečení bude ovlivněn i tím, kam plech nebo pekáč s pokrmem umístíte. V horní části trouby se kumuluje teplo, je tedy vhodná hlavně pro rychlé pečení při vyšších teplotách a grilování. Ve spodní části nejlépe připravíte pomalu pečené pokrmy a pokud se nemůžete rozhodnout, doporučujeme zvolit prostřední rošt, tím nic nezkazíte.

Kromě vertikálního umístění hraje roli i horizontální rozložení teplot. Zkrátka, každá trouba má místa, kde jsou teploty vyšší nebo nižší, což se projeví zejména při pečení piškotu nebo světlého cukroví. Teplotní mapu vaší trouby můžete otestovat například plechem posypaným strouhankou. Díky tomu budete vědět, zda trouba například vzadu peče více a v průběhu pečení tak můžete plech či pekáč otočit, aby se jídlo upeklo rovnoměrněji.

Čištění

Troubu doporučujeme pravidelně čistit, aby její provoz neztrácel na efektivitě a jídlo nenačichlo zápachem připálenin. Výhodu mají v tomto směru majitelé trub se systémem katalýzy či pyrolýzy, pro které je údržba výrazně jednodušší.

Pokud však váš model uvedenými systémy nedisponuje, budete se muset spolehnout na vlastní síly. Doporučujeme čistit troubu po použití, nebo alespoň dokud není špína několikrát „zapečená“. V drogeriích naleznete mnoho speciálních přípravků pro uvolnění zbytků jídel a efektivní boj proti mastnotě. A pokud na celou věc chcete jít ekologicky a nízkonákladově, můžete se inspirovat generacemi prověřených rad využívajících přírodní prostředky za pár korun.

  • Už jen obyčejná voda může pomoci, když ji v misce necháte rozehřát, aby produkovala dostatek páry. Pára totiž uvolní zaschlé nečistoty, takže je pak místo drhnutí stačí setřít. Pro lepší efekt můžete do vody přidat i citronovou šťávu, a pokud ani ta nezabere, zkuste čpavek.
  • Jako nejefektivnější je často zmiňována jedlá soda v kombinaci s citronem a octem. Umíchejte kašičku ze sody a citronové šťávy a opatrně jí (mimo topná tělesa) potřete vnitřek trouby. Nechte půl dne působit a poté postříkejte kašičku trochou octa. Nechte opět chvíli působit a vzniklou pěnu setřete hadříkem.
  • Na mastnotu zabírá také kuchyňská sůl, kterou zlehka vysypejte spodek trouby. Zahřívejte, dokud sůl nezhnědne a po vychladnutí ji vysajte či vytřete.
  • Na znečištěná skleněná dvířka použijte hadr namočený v kašičce z vody a jedlé sody. Alternativně fungují i kašičky z kypřicího prášku s přídavkem soli a octu.
  • Rošty z trouby před čištěním vytáhněte. Špíny se nejlépe zbavíte, když je před samotným čištěním necháte odmočit nebo alespoň přelijete vřelou vodou. Na čištění pak můžete použít výše uvedené prostředky, jedlou sodu, ocet nebo třeba mýdlo.

Často kladené otázky k troubám

Iva Koňaříková
Redaktorka
Iva v naší redakci působí již několik let a za tu dobu stihla nasbírat spoustu zkušeností s výběrem a srovnáváním produktů. Při své práci využívá nejen výsledky nejrůznějších testů, ale zohledňuje také odborné a uživatelské recenze. Díky tomu může doporučit vhodný produkt různým cílovým skupinám – ať už je pro vás u vestavné trouby stěžejní funkční výbava, nebo pořizovací cena a provozní náklady. Iva se stará také o kategorii parních trub či konvektomatů a věnuje se i mnoha dalším tématům z oblasti kuchyňských spotřebičů nebo sportovního vybavení.
Eliška patří k redaktorům, kteří se o svá témata starají pečlivě a dlouhodobě, kategorii trub má na starosti už více než tři roky. Díky dlouhodobým zkušenostem a průzkumu nasbírala ke srovnání trub dostatek informací, které pravidelně doplňuje. Srozumitelně vám vysvětlí například jaký je rozdíl mezi pyrolýzou a katalýzou, jaký objem trouby se vám bude hodit nebo jak se vyznat v energetickém štítku. Na její rady se můžete spolehnout i při výběru dalších kuchyňských spotřebičů, třeba myček nebo sporáků.

Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.

Dobrý den, koupili jsme troubu s katalytickým čištěním, ale nepřišli jsme na to, kde se to zapíná. Jde to nějak nastavit?

Eva Nováková

Dobrý den, katalytické čištění není ani tak funkce, jako spíš doplněk. Stěny trouby jsou potřeny speciálním pórovitým materiálem, který absorbuje mastnotu a při dalších pečeních ji nechává odpařit. Toto se děje neustále, vy nikde nic nezapínáte. Pro optimální funkci pouze doporučíme katalytické desky jednou za několik (zhruba pět) let vyměnit.

Iveta Polášková, redaktor

Dobrý den,
může se stát, že praskne smalt uvnitř trouby – tam kde je to hlubší dno na vodu? Vypadá to, že jsme používali zapnutý pravý horký vzduch bez vody a dno je prasklé. Může se trouba používat?
Děkuji za odpověď.

Dobrý den, u pravého horkovzdušného pečení se voda nepoužívá, jde o kombinaci ventilátoru a zadního topného tělesa. Voda se používá při různých čisticích programech, například AquaClean, ani při zapomenutí vody by ale dno trouby rozhodně nemělo prasknout. Praskliny ve smaltu mohou způsobit například korozi, je tedy lepší nechat tuto část opravit nebo výrobek reklamovat.

Eliška Srncová, redaktor

Je z hlediska budoucí spotřeby el. energie nějaký zásadní rozdíl u vestavěné trouby el. sporáku jestliže je objem trouby např. 46 l a nebo 68 l, nebo je to z hlediska spotřeby el. energie zanedbatelné a je to jedno jak velký objem trouby u el. sporáku např. MORA se sklokeram. deskou si vybereme, když výrobce u první a druhé varianty uvádí stejný příkon 8 kW?

Ivan Machus

Dobrý den, rozdíl ve spotřebě trub je víceméně zanedbatelný. V nákladech na jeden cyklus se většinou projeví v řádu haléřů.

Eliška Srncová, redaktor

Dobrý den , mám takový dotaz ,bylo mi doporučeno troubu po pečení nechat pootevřenou , zdá se to nevhodné pouštět teplo z trouby na ovládací panel.

Ilona Vrtalová

Dobrý den, ovládací panel by měl mít dostatečně odolný, některé trouby mají dokonce funkci automatického pootevření dvířek k vypuštění páry.

Eliška Srncová, redaktor

Dobrý deň, mala by som otázku ohľadom čistenia. Chystáme sa kúpiť novú trúbu a rozhodujeme sa medzi čistením pyrolýzou alebo katalýzou. Katalýza má ale určité nevýhody: nečistí dno, strop a zadnú stenu; tiež sa musia časom vymeniť dosky. Vychádza mi z toho, že čistenie paralýzou je bezkonkurenčne najlešie. Je to tak? Alebo aj čistenie paralýzou má nejaké nevýhody? V recenzii som žiadne nenašla 🙂 Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Marianna Pivcová

Dobrý den, ano, pyrolýza je v současnosti nejefektivnějším čisticím systémem, ale určité nevýhody samozřejmě má. Trouby s pyrolýzou jsou dražší a jejich nabídka je limitovanější. Pyrolýza probíhá při velmi vysokých teplotách (např. 500 °C), některé trouby se při tomto procesu silně zahřejí i zvenčí a hrozí popálení. Může také vznikat kouř nebo zápach. I přes tato negativa ale bývají uživatelé obecně s pyrolýzou velmi spokojení.

Eliška Srncová, redaktor

Zapojte se do diskuze

Odeslat

Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.5 z 51 hlasů

Další oblíbené kategorie