Menu

Srovnávací test a recenze nejlepších trub 

Aktualizováno:
Listopad 2020
Autor:
Eliška Srncová, Iveta Polášková

Jakou troubu vybrat dle srovnávacího testu

V našem srovnávacím testu trub jsme se podrobně věnovali modelům z různých cenových kategorií. Až na několik málo případů se modely lišily spíše výbavou a méně podstatnými prvky, dá se tedy říct, že i levnější produkty v našem srovnání obstály velmi dobře. V hodnocení jsme se pro začátek věnovali energetickým vlastnostem trouby, tedy její energetické třídě a spotřebě. Až na výjimky byly rozdíly mezi troubami minimální, prakticky všechny tak patří do energetické třídy A. Dále jsme se zaměřili na variabilitu pečení, tedy počet pečicích programů a zdrojů tepla. Kromě několika modelů, kterým chybí kruhové topné těleso, jsou všechny trouby schopné plnohodnotného horkovzdušného pečení.

Srovnání trub bere v potaz také doplňkové funkce, jako je funkce rychloohřevu a různé systémy samočištění (pyrolýza, katalýza), nebo programy usnadňující čištění (AquaClean), které najdeme spíše u dražších a středně drahých modelů. Do hodnocení jsme nezahrnuli objem trouby, ten je totiž velmi individuálním kritériem. V kategorii vybavení jsme se zaměřili hlavně na komfort a bezpečnost. Dobrou zprávou je, že všechny trouby mají chladná dvířka, nehrozí tedy popálení z neopatrnosti. Ne všechny modely jsou ale vybavené dětskou pojistkou, ty, které ji nemají, bychom do domácností s dětmi spíše nedoporučili.

Ohodnotili jsme také, zda má trouba jeden, dva nebo žádný teleskopický rošt, kolik vrstev skla mají dvířka trouby (kvůli izolaci) a jestli má systém komfortního dovírání dvířek a zatláčecí knoflíky. Do hodnocení jsme zahrnuli také vnitřní osvětlení, displej a časovač, tímto vybavením ale disponují všechny hodnocené trouby. Nehodnotili jsme rozměry, jelikož nijak nevypovídají o kvalitách přístroje a navíc jsou pro všechny trouby prakticky stejné, rozdíly jsou zpravidla v řádech milimetrů. Před samotným nákupem samozřejmě také doporučujeme přečíst i náš článek o tom, jak vybrat troubu. Doplňkem jsou pak i recenze trub, které jsme sepsali ke každému z testovaných modelů.


Nejlepší trouby dle srovnávacího testu

Tabulka zobrazuje nejlepší trouby podle srovnávacího testu a odkaz na jejich recenze

Pořadí
Nejlepší trouby
Hodnocení spotřeby
(max. 10)
Hodnocení funkcí
(max. 10)
Hodnocení vybavení
(max. 10)
Hodnocení bezpečnosti
(max. 10)
Orientační
cena
Celkové
hodnocení
Aktuální
cena

1.

Bosch HBG 635NS1

9,7

9,9

9,0

10,0

15 000 Kč

93,6 %

Zobrazit nabídky

2.

Electrolux EOD6P71X

9,3

9,6

10,0

10,0

16 000 Kč

93,2 %

Zobrazit nabídky

3.

Siemens HB 635GNS1

9,7

9,9

8,0

6,7

16 000 Kč

91,1 %

Zobrazit nabídky

4.

AEG BPE556320M

8,7

9,8

9,0

6,7

18 500 Kč

91,1 %

Zobrazit nabídky

5.

Siemens HS 658GXS1

8,0

9,8

10,0

10,0

34 000 Kč

90,0 %

Zobrazit nabídky

6.

Beko BIRT 25400 XPS

7,2

10,0

10,0

10,0

14 500 Kč

88,4 %

Zobrazit nabídky

Koupit na E-beko.cz

7.

Mora VT 538 BX

7,5

9,6

10,0

10,0

8 300 Kč

87,9 %

Zobrazit nabídky

8.

Mora VT 546 BX

7,5

9,6

8,0

10,0

7 000 Kč

86,4 %

Zobrazit nabídky

9.

Mora VT 537 AX

7,5

8,5

8,0

10,0

6 500 Kč

82,4 %

Zobrazit nabídky

10.

Mora VT 436 AX

7,5

8,2

8,0

10,0

5 600 Kč

81,2 %

Zobrazit nabídky

11.

Gorenje B2O735E20X

7,5

8,2

9,0

8,3

6 000 Kč

80,7 %

Zobrazit nabídky

12.

Bosch HBA534ES0

7,2

8,1

8,0

8,3

10 000 Kč

80,4 %

Zobrazit nabídky

13.

Amica EBR 7331 W AA

6,8

9,7

4,0

6,7

7 000 Kč

79,5 %

Zobrazit nabídky

14.

Beko BIM 22300 X

8,2

7,3

6,0

10,0

5 000 Kč

78,9 %

Zobrazit nabídky

Koupit na E-beko.cz

15.

Mora VT 447 BX

7,5

7,2

7,0

10,0

7 000 Kč

77,6 %

Zobrazit nabídky

Srovnání souhrnných údajů trub

Recenze Bosch HBG 635NS1 Bosch HBG 635NS1 Recenze Electrolux EOD6P71X Electrolux EOD6P71X Recenze Siemens HB 635GNS1 Siemens HB 635GNS1 Recenze AEG BPE556320M AEG BPE556320M Recenze Siemens HS 658GXS1 Siemens HS 658GXS1 Recenze Beko BIRT 25400 XPS Beko BIRT 25400 XPS Recenze Mora VT 538 BX Mora VT 538 BX Recenze Mora VT 546 BX Mora VT 546 BX Recenze Mora VT 537 AX Mora VT 537 AX Recenze Mora VT 436 AX Mora VT 436 AX Recenze Gorenje B2O735E20X Gorenje B2O735E20X Recenze Bosch HBA534ES0 Bosch HBA534ES0 Recenze Amica EBR 7331 W AA Amica EBR 7331 W AA Recenze Beko BIM 22300 X Beko BIM 22300 X Recenze Mora VT 447 BX Mora VT 447 BX
Celkové hodnocení

93,6 %

93,2 %

91,1 %

91,1 %

90,0 %

88,4 %

87,9 %

86,4 %

82,4 %

81,2 %

80,7 %

80,4 %

79,5 %

78,9 %

77,6 %

Orientační cena

15 000 Kč

16 000 Kč

16 000 Kč

18 500 Kč

34 000 Kč

14 500 Kč

8 300 Kč

7 000 Kč

6 500 Kč

5 600 Kč

6 000 Kč

10 000 Kč

7 000 Kč

5 000 Kč

7 000 Kč

Výrobce

Bosch

Electrolux

Siemens

AEG

Siemens

Beko

Mora

Mora

Mora

Mora

Gorenje

Bosch

Amica

Beko

Mora

Objem (l)

71

72

71

71

71

72

65

71

71

65

71

71

65

71

65

Energetická třída

A+

A+

A+

A+

A+

A

A

A

A

A

A

A

A

A

A

Spotřeba při běžném pečení (kWh)

0,87

0,93

0,87

1,09

0,87

0,88

0,92

0,94

0,92

0,92

0,94

0,97

0,99

0,88

0,92

Spotřeba při horkovzdušném pečení (kWh)

0,69

0,69

0,69

0,69

0,96

0,92

0,85

0,81

0,84

0,85

0,81

0,81

0,87

0,79

0,85

Počet programů

13

9

13

11

15

14

11

11

11

8

9

7

10

8

8

Horní topné těleso

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Spodní topné těleso

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ventilátor

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Kruhové topné těleso

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Gril

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ne

Ano

Ano

Ano

Ano

Ne

Rychlý ohřev

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ne

Ano

Ne

Ano

Ano

Ne

Ne

Šetrné rozmrazování

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ne

Ano

Ano

Ano

Systém čištění

Katalýza

Pyrolýza

Katalýza

Pyrolýza

EcoClean

Pyrolýza

AquaClean

EcoClean

EcoClean

AquaClean

AquaClean

Katalýza

Katalýza

Ne

EcoClean

Srovnání vybavení a rozměrů trub

Recenze Bosch HBG 635NS1 Bosch HBG 635NS1 Recenze Electrolux EOD6P71X Electrolux EOD6P71X Recenze Siemens HB 635GNS1 Siemens HB 635GNS1 Recenze AEG BPE556320M AEG BPE556320M Recenze Siemens HS 658GXS1 Siemens HS 658GXS1 Recenze Beko BIRT 25400 XPS Beko BIRT 25400 XPS Recenze Mora VT 538 BX Mora VT 538 BX Recenze Mora VT 546 BX Mora VT 546 BX Recenze Mora VT 537 AX Mora VT 537 AX Recenze Mora VT 436 AX Mora VT 436 AX Recenze Gorenje B2O735E20X Gorenje B2O735E20X Recenze Bosch HBA534ES0 Bosch HBA534ES0 Recenze Amica EBR 7331 W AA Amica EBR 7331 W AA Recenze Beko BIM 22300 X Beko BIM 22300 X Recenze Mora VT 447 BX Mora VT 447 BX
Celkové hodnocení

93,6 %

93,2 %

91,1 %

91,1 %

90,0 %

88,4 %

87,9 %

86,4 %

82,4 %

81,2 %

80,7 %

80,4 %

79,5 %

78,9 %

77,6 %

Orientační cena

15 000 Kč

16 000 Kč

16 000 Kč

18 500 Kč

34 000 Kč

14 500 Kč

8 300 Kč

7 000 Kč

6 500 Kč

5 600 Kč

6 000 Kč

10 000 Kč

7 000 Kč

5 000 Kč

7 000 Kč

Osvětlení trouby

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Displej

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ne

Ano

Ano

Časovač

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Výsuvné rošty

1 úroveň

2 úrovně

1 úroveň

1 úroveň

3 úrovně

2 úrovně

2 úrovně

Ne

1 úroveň

Ne

1 úroveň

1 úroveň

Ne

Ne

1 úroveň

Chladná dvířka

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Sklo dvířek

Třívrstvé

Třívrstvé

Neuvedeno

Neuvedeno

Třívrstvé

Čtyřvrstvé

Třívrstvé

Třívrstvé

Třívrstvé

Třívrstvé

Dvouvrstvé

Dvouvrstvé

Třívrstvé

Třívrstvé

Třívrstvé

Komfortní dovírání dvířek

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ne

Ano

Ano

Neuvedeno

Ne

Ne

Ne

Zatláčecí knoflíky

Dotykový panel

Ano

Ne

Ano

Dotykový panel

Dotykový panel

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ne

Ne

Ne

Dětský zámek

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ne

Ano

Ano

Výška (cm)

59,5

59

59,5

59

60

60

60

60

60

60

59,7

59,5

59,5

59,5

60

Šířka (cm)

59,4

59

59,5

56

56

60

60

60

60

60

59,7

59,4

59,5

59,4

60

Hloubka (cm)

54,8

56

54,8

55

55

57

56

56

54,7

56

54,7

54,8

57,5

56,7

57

Hmotnost (kg)

36

33,1

31,5

36,5

46

49

31,5

30,6

31,5

30,1

30

31,6

36

32,5

Recenze nejlepších trub

O každé troubě v porovnání jsme zpracovali samostatnou recenzi. Zde najdete její shrnutí a odkaz na celý text, který najdete na samostatné stránce. V samotné recenzi potom můžete najít hodnocení spotřeby, funkcí, vybavení a bezpečnosti .

1. místo
Hodnocení: 93,6 %

Trouba značky Bosch vám nabídne vynikající výbavu funkcí a potěší také skvělými energetickými vlastnostmi. Díky ochlazování dvířek a dětskému zámku bude vhodná i pro rodiny s menšími dětmi. Patří ovšem k poměrně nákladným modelům a tak ji doporučujeme hlavně uživatelům, kteří její funkce opravdu využijí.


2. místo
Hodnocení: 93,2 %

Za jedinou nevýhodu modelu Electrolux EOD6P71X považujeme její vysokou cenu. Tu však zcela jistě vyváží bohaté vybavení trouby, teplotní sonda a funkce parního pečení. Navíc se jedná o velmi úsporný přístroj, který nevyžaduje žádnou náročnou údržbu a hodí se i do vícečlenných domácností.


3. místo
Hodnocení: 91,1 %

Siemens HB 635GNS1 je vcelku bezúdržbová trouba. Má řadu užitečných funkcí, programově je vybavena na jedničku a v kuchyni, kde se často peče, udělá skvělou službu. Spotřeba je nízká, takže ani časté pečení vás nebude stát moc peněz.


4. místo
Hodnocení: 91,1 %

AEG BPE556320M má výsuvný rošt, chladná dvířka, dětský zámek, čistí se prakticky sama. Má nadprůměrný počet programů a umí mimo jiné třeba grilovat. Má komfortní dovírání dvířek, které nebylo zcela samozřejmostí.


5. místo
Hodnocení: 90,0 %

Siemens HB 635GNS1 je vcelku bezúdržbová trouba. Má řadu užitečných funkcí, programově je vybavena na jedničku a v kuchyni, kde se často peče, udělá skvělou službu. Spotřeba je nízká, takže ani časté pečení vás nebude stát moc peněz.


6. místo
Hodnocení: 88,4 %

Trouba Beko BIM 22300 X potěší všechny, kdo hledají výrobek za dobrou cenu a vyžadují velký pečící objem. V tomto případě 72litrový prostor poslouží i více než čtyřčlenné rodině. Výbava je spíše základní bez moderních vychytávek. Chybí výsuvné rošty i čisticí systém.


7. místo
Hodnocení: 87,9 %

Trouba Mora patří k modelům se skvělou výbavou, do které se řadí i prvky, jako je komfortní dovírání dvířek či dva teleskopické rošty. Spotřeba trouby je standardní jak při běžném, tak při horkovzdušném pečení. S kapacitou 65 l by mohla být nedostačující pro větší počet lidí, do menší domácnosti ale zapadne bez problému.


8. místo
Hodnocení: 86,4 %

Pokud hledáte troubu pro rodinu, která nebude mít vysokou spotřebu, zvládne horkovzdušné pečení a potěší i nějakou tou funkcí navíc, možná bude model značky Mora pro vás to pravé. Zaujme například funkcí rychlého ohřevu či komfortním dovíráním dvířek a ani její cena není nijak přemrštěná.


9. místo
Hodnocení: 82,4 %

Trouba Mora nabízí slušné parametry za rozumnou cenu. Najdou se pochopitelně lépe vybavené modely, obecně se ale drží dobrých standardů a měla by více než vyhovovat potřebám běžné domácnosti. Její spotřeba je standardní, nabízí pravé horkovzdušné pečení, bezpečná chladná dvířka i teleskopické rošty.


10. místo
Hodnocení: 81,2 %

Mora VT 436 AX má řadu bezpečnostních prvků, s nimiž se nepopálíte ani vy, ale hlavně ani vaše zvídavé děti. Pokud v kuchyni trávíte hodně času a pečení si chcete přizpůsobit, bude tento kousek správnou volbou, nabízí totiž řadi zajímavých programů včetně horkovzdušného pečení, nenajdete u ní ovšem funkci grilu.


Jak vybrat troubu

Trouba patří do skupiny nepostradatelných spotřebičů jakýchkoliv kuchyňských prostor. V současnosti se oblibě těší hlavně elektrické přístroje, které byly v roce 2015  podle Českého statistického úřadu součástí 78 % domácností (Zdroj: Český statistický úřad). Tento článek slouží jako doplněk k porovnání trub a měl by vás kompletně zasvětit do celého procesu správného výběru.

V následujících řádcích se zaměříme na trouby, s nimiž se můžete setkat na současném trhu. Navedeme vás tím správným směrem a nastíníme hlavní rozdíly mezi použitím plynové a elektrické trouby, zmíníme i specifika horkovzdušného nebo parního pečení.

Vysvětlíme, proč je důležitý dostatečný příkon a jaké údaje byste měli hledat na energetickém štítku. Prozradíme, jaké jsou nejčastější výrobní materiály trub a jaké funkce trouby nejčastěji nabízejí. Nemůže chybět ani popis cenových kategorií a několik praktických rad spojených s provozem trouby a následným čištěním.

Jak vybrat troubu stručně:

  • Zvolte správný typ podle umístění – aby co nejlépe zapadl do interiéru vaší kuchyně.
  • Rozhodněte se pro ideální velikost – a to jak z hlediska rozměrů, tak objemu.
  • Vyberte vhodný zdroj energie – většina zákazníků volí elektrickou pro snadnou regulaci teploty, i plynová však má své zastánce.
  • Mrkněte na energetický štítek – kde najdete údaje o energetické třídě a spotřebě při různých programech.
  • Neopomeňte funkční výbavu setkáte se s mnoha programy i bezpečnostními pojistkami.
  • Vzneste designové požadavky – volitelná je jak barva, tak výrobní materiál.
  • Určete si cenové rozpětí podle nároků na objem, počet programů a další požadavky.

Umístění

Pod obecným pojmem „trouba“ se ukrývá několik typů výrobků, které je třeba začít rozdělovat již od samotného počátku. Než tedy přistoupíte k nějaké konkrétnější volbě tohoto produktu, měli byste si ujasnit, kam tento kuchyňský spotřebič umístíte. Nabízí se hned dvě možná řešení.

  • Vestavné trouby
  • Volně stojící trouby
Typy trub podle umístění

Vestavné trouby

Výrobky, jejichž umístění je patrné z pojmenování. Vestavná trouba je produktem zasazeným do libovolné části kuchyňské linky, kde pro ni vyhradíte ten správný prostor. Na první pohled jde určitě o elegantní řešení. To může do nejmenšího detailu splývat s ostatními prvky kuchyně. Troubu si navíc umístíte do požadované výšky, abyste se k přípravě pokrmu nemuseli zbytečně ohýbat.

Také vestavné trouby mají svoje dělení:

  • Klasická vestavná trouba – samostatně fungující prvek, který umístíte kamkoliv do linky.
  • Polyvalentní vestavná trouba – i když jde o samostatný produkt, je tento model trouby vybaven ještě ovládáním pro varnou desku. Proto jsou polyvalentní trouby situovány pod varnými deskami obdobného provedení. Oba dva spotřebiče pak ovládáte z jediného místa – na troubě.

Vestavné trouby se ostatně stávají hlavním tématem našeho článku právě proto, že je po nich největší poptávka.

Volně stojící trouby

Tímto názvem jsou označovány trouby, které jsou obvykle součástí celého sporáku, tedy jednoho spotřebiče pojícího troubu s varnou deskou. Ve prospěch tohoto zařízení hovoří určitě celková mobilita, na druhou stranu vzhled nemusí vyhovovat každému. Sporák je totiž zasunut do mezery mezi dvěma částmi kuchyňské linky.

Pod pojmem volně stojící trouba můžete narazit ještě na samostatně stojící stolní trouby. Ty nabývají menších rozměrů a jsou obvykle umístěny na kuchyňské lince. Vzhledem mohou připomínat velké modely mikrovlnných trub, svými funkcemi však přináší možnosti klasické pečicí trouby. V některých případech dokonce disponují i dvěma vrchními plotýnkami. Takové výrobky se hodí spíše na chalupu nebo do obdobných prostor s občasným využitím.

Umístění spotřebičů a dalších prvků v kuchyni

Velikost

Velikost trouby lze pojmout ze dvou úhlů pohledu. Tím prvním je bezpochyby rozměrové provedení. U vestavných produktů je to poměrně jasné. Tam narazíte na standardizovaný rozměr 60 x 60 centimetrů. Výjimkou nejsou ani kompaktnější modely zabírající méně místa 45 x 60 centimetrů. V případě volby stojící trouby, respektive sporáku, počítejte se šířkou 50 nebo 60 centimetrů.

Trouby dle objemu

Mnohem zásadnějším údajem se pro vás stane objem trouby, který se již úměrně promítá do rychlosti, komfortu a pohodlí přípravy nejrůznějších pokrmů. K tomuto parametru přistupujte s ohledem na počet osob žijících v domácnosti, ale také s přihlédnutím k tomu, jak často budete troubu využívat. Z obecného hlediska lze objem trouby prezentovat ve třech odlišných kategoriích.

  • Trouby do 45 litrů – pro jednu až dvě osoby
  • Trouby od 45 do 70 litrů – pro menší rodiny s občasným využíváním tohoto spotřebiče
  • Trouby nad 70 litrů – pro čtyř a vícečlenné rodiny, které pravidelně pečou

Z tohoto rozpisu lze správně usuzovat, že nárůst objemu trouby vám z gastronomického pohledu dává daleko více možností. Můžete připravovat kupříkladu hned několik pokrmů najednou. Menší prostor zase snáze vytopíte, což se projeví na vašich účtech za energie.

Zdroj energie

Pro bezproblémový provoz jakéhokoliv typu trouby je zapotřebí patřičný zdroj energie. V tomto směru se vám nabízí pouze dvě varianty, jejichž volba nemusí být jen podle charakteristických vlastností, ale i podle toho, zda danou komoditu máte dovedenou do domu, respektive do kuchyně.

  • Plyn
  • Elektřina

Plyn

Plynové trouby mají podstatně menší zastoupení na trhu nežli trouby elektrické. Navíc, využití plynu je častější u trub, které jsou nedílnou součástí celého sporáku. Výjimkou samozřejmě není pár modelů vestavných plynových trub.

Elektřina

Elektřina je nejčastějším zdrojem tepla jakékoliv moderní trouby. V její prospěch hovoří několik typických vlastností, o nichž se podrobněji zmíníme při popisu elektrických trub.

Energetický štítek

Stejně jako další velké spotřebiče, i trouba je ze zákona označená energetickým štítkem, ze kterého získáte všechny důležité informace o její spotřebě.

Štítek u elektrické trouby

Ukázka energetického štítku elektrického sporáku

Štítek plynové trouby

Ukázka energetického štítku plynového sporáku

1) Zdroj energie

V horní části štítku najdeme ikonku, která označuje, zda je trouba elektrická nebo plynová.

2) Energetická třída

V části s barevnými pruhy a černým písmenem se dozvíme energetickou třídu trouby. Nejlepší možnou energetickou třídou je A+++, vyplatí se do ní zainvestovat zejména pokud plánujete troubu používat často a přijde vám vhod nejúspornější řešení.

3) Kapacita

V levé dolní části najdete informaci o kapacitě trouby. Jak vybrat kapacitu trouby jsme si již rozebrali v části o velikosti trouby.

4) Spotřeba

V pravé dolní části najdete spotřebu trouby, která se určuje na jeden cyklus. Nahoře je spotřeba při běžném pečení, dole spotřeba při horkovzdušném pečení. Spotřeba je udávána v kWh, u plynových trub kromě ní najdete také spotřebu v MJ (megajoulech).

Typy trub

Zdroj energie není důležitý jen kvůli spotřebě, pojí se s ním také řada dalších charakteristik, regulací teploty počínaje a pokročilými funkcemi konče. Některé podtypy elektrických trub se od těch klasických natolik liší, že jsme jim přiznali vlastní kategorii. Výhody a nevýhody jednotlivých podtypů najdete níže v tabulce.

Typ trouby Výhody Nevýhody
Plynová + Bývá levnější

+ Méně vysušuje

Horší regulace teploty

Málo funkcí

Elektrická s klasickým ohřevem + Dobrá regulace teploty

+ Stále levnější než s horkovzduchem

+ Méně vysušuje

Může péct vždy jen jeden plech

Méně programů

Elektrická s horkovzduchem + Rovnoměrně upeče několik plechů zároveň

+ Mnoho programů

+ Peče úsporněji

Více vysušuje

O něco vyšší cena

Elektrická s parním pečením + Peče zdravěji

+ Pokrmy budou šťavnatější

Vysoká cena

Plynové trouby

Jak jsme již zmínili o několik řádků výše, plynové trouby nemají tak velké zastoupení na trhu. Vliv na to může mít jistá omezenost z pohledu regulovatelnosti požadované teploty. Tyto výrobky disponují pouze spodním a horním ohřevem, jejichž spojení nepřináší zcela ideální a rovnoměrné ohřívání konkrétní pochutiny. Ani s přemírou funkcí zde nemůžete příliš počítat.

Na druhou stranu jsou tu zákazníci, jimž plynové trouby vyhovují například z toho důvodu, že nevysušují připravované pokrmy a bohatě jim dostačuje regulace tepla v rozmezí od 150 °C do 260 °C.

Funkce plynové trouby

Rozhodnete-li se investovat do plynové trouby, potom byste se měli pídit po následujících funkcích:

  • Automatické vypínání plynu – praktická věc, kterou oceníte především v okamžiku, kdy z jakéhokoliv důvodu dojde ke zhasnutí hořáku. Přívod plynu je pak uzavřen a nedochází k jeho nežádoucímu úniku.
  • Regulátor teploty – prvek zajišťující odpovídající přísun plynu v závislosti na tom, jakou výstupní teplotu jste nastavili.
  • Elektrické zapalování – hořáky není nutné zapalovat ručně. O to se stará systém elektrického zapalování.
  • Chytré programy – některé plynové trouby disponují dokonce programy, které dokáží připravovat pokrm na základě jeho charakteru či celkové váhy jídla.

Elektrické trouby

Elektrické trouby se dnes v kuchyňských prostorách vyskytují daleko častěji nežli trouby plynové. V případě elektrického zdroje energie lze docílit lepší regulovatelnosti výsledné teploty, která se pohybuje mezi 35 °C až 275 °C.

Z pohledu konstrukčního provedení, funkcí a samotné přípravy pokrmu rozlišujeme několik typů elektrických trub:

  • Elektrická trouba s klasickým ohřevem
  • Elektrická trouba s horkovzduchem
  • Elektrická trouba s parním pečením

Elektrická trouba s klasickým ohřevem

Model trouby blížící se svým základem provedení plynové trouby, a to hlavně z hlediska spodního a horního ohřevu. Jen s tím rozdílem, že v tomto případě je zdrojem energie elektřina. Díky statickému ohřevu můžete potraviny také grilovat.

Elektrická trouba s horkovzduchem

Horkovzdušné trouby vychází z klasických elektrických trub. Navíc však mají řadu ventilátorů rozhánějících teplo v celém prostoru, a tím dochází k lepší a rovnoměrnější přípravě jídla. Při horkovzdušném pečení můžete o něco snížit teplotu, čímž ušetříte za energie. Navíc se velmi rychle předehřívají, není tedy nutné zapínat je dlouho dopředu.

V závislosti na výrobci můžete narazit na odlišné vyhotovení horkovzdušné trouby.

  • Horkovzdušná trouba s kruhovým topným tělesem – dražší typ výrobku, udržující ve všech oblastech trouby stejnou teplotu.
  • Horkovzdušná trouba s ventilátorem – levnější řešení. Ventilátor částečně zaostává za kruhovým topným tělesem, a to především v konstantní teplotě či rychlosti přípravy. Ideální řešení pro nenáročné kuchaře.

Elektrická trouba s parním pečením

Jestliže patříte mezi milovníky zdravého vaření, pak vás může oslovit i třetí model elektrické trouby, jímž je parní trouba. Těm jsme se věnovali na zvláštní stránce. Jak již název prozrazuje, jde o horní ohřev potravin za pomoci páry, díky čemuž v pochutinách zůstávají všechny potřebné vitamíny a látky prospěšné tělu.

Tyto výrobky jsou samozřejmě dražší, ale chuť připravované zeleniny, ryb nebo masa bude zkrátka nezaměnitelná, k čemuž mimo jiné přispívá i řada praktických programů. Při jejich výběru je nutné mít na paměti, že parní pečení nedokáže vytvořit křupavou kůrku na povrchu jídla, tudíž je vhodné při přípravě některých jídel zvolit program bez páry. Jestliže vás tento typ trouby zajímá, můžete si přečíst také článek Jak vybrat parní troubu.

Funkce elektrické trouby

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv model elektrické trouby, vždy při volbě výsledného produktu přihlížejte i k řadě doplňkových funkcí, systémů a prvků, s nimiž bude příprava jídla daleko pohodlnější, rychlejší a komfortnější.

Níže vás seznámíme s nejdostupnější výbavou elektrických trub:

  • Teleskopické výsuvy – umožňují vám bez problému vytáhnout pekáč z trouby, aniž by vám vypadl. Odolné výsuvy zajistí plech čí pekáč s jídlem, které můžete bezpečně podlít či jinak dochutit, aniž byste se spálili.
  • Osvětlení trouby – integrované osvětlení, které vám umožní sledovat průběh pečení i se zavřenými dvířky.
  • Multiflow 360°– speciální zaoblená konstrukce trouby a systém horkého vzduchu. Ideální varianta pro dokonale rovnoměrné pečení.
  • 3D pečení – novodobý systém vám umožní připravovat až tři odlišné pokrmy, aniž by došlo k prolínání chutí a narušování jednotlivých kulinářských procesů.
  • Gril – funkce umožňující skrze horní těleso grilování vložených pochutin.
  • Keep Warm – udržování optimální teploty, díky kterému jídlo vydrží teplé, i když jej nebudete podávat okamžitě. Poslouží také k předehřátí talířů.
  • Rozmrazování – funkce, při níž ventilátor šetrně a pomalu rozmrazí jakékoliv pokrmy.
  • Jet – bleskové předehřátí trouby, které vám ušetří drahocenný čas.
  • Infrapečení – o přípravu jídla se stará mimo jiné i ventilátor, prostřednictvím něhož dojde ke speciálnímu procesu grilování. Využívá se hlavně u masa.

Elektrické trouby samozřejmě disponují i řadou před-programovatelných funkcí souvisejících s přípravou konkrétního jídla, ať už jde o maso, pizzu, těsto, zeleninu či cokoliv dalšího.

Pokročilé funkce

Pro milovníky moderní techniky připravili výrobci trub zajímavou možnost připojení zařízení k WiFi, přes kterou pak může uživatel s troubou komunikovat, ovládat jednotlivé pečicí programy, nastavovat časování pečení nebo posílat například recepty, které se zobrazují na panelu ovládání trouby.

Nové modely trub jsou vybavené také dobrým pomocníkem v podobě teplotní (pečicí) sondy. Podle průzkumů 70 procent lidí, kteří si pořídí troubu s pečicí sondou, ji nepoužívá, a to je velká škoda. Při použití teplotní sondy se totiž vyhnete tomu, že maso bude nedopečené nebo vysušené.

Jedná se o tyčinku s tepelnými čidly, která se jednoduše zapíchne například do pečeného masa, kde slouží pro kontrolu teploty. Sonda při dosažení ideální nastavené teploty uvnitř jídla vyšle signál a vypne troubu. Samozřejmě je předtím nutné znát, jaká vnitřní teplota je pro daný pokrm ideální. Některé modely trub mají určité tepelné módy předdefinované.

Design a výrobní materiál

Z hlediska výsledného vzhledu pořizované trouby se vám nabízí poměrně široké možnosti. Základním výrobním materiálem je ocel a plech v kombinaci se sklem. Vedle standardních designů můžete narazit i na atypické, kde kromě nerezu často figuruje například imitace dřeva. Volitelné je také barevné provedení, nejčastěji černá či bílá.

Přední část trouby je obvykle vybavena skleněnou plochou, minimálně proto, abyste mohli připravovaný pokrm kontrolovat bez nutnosti otevírat dvířka. Současní výrobci pomýšlí také na odpovídající bezpečnost, kvůli té jsou dvířka speciálně chlazena, čímž se snižuje jejich vnější teplota na hodnotu kolem 60 °C a nižší. Tím zabráníte případnému popálení.

Čištění

Stejně, jako jiné kuchyňské spotřebiče, také trouba vyžaduje určitou péči a čištění. Čas od času může jídlo prskat, sem tam něco ukápne a vůbec dochází ke zvýšené produkci mastnoty. U levnějších modelů vás pravděpodobně čeká pravidelné drhnutí, zbavit se jej můžete pořízením trouby s funkcí samočištění (Zdroj: iDnes). Jako samočištění můžeme označit systém pyrolýzy a katalýzy, dále mívají trouby i programy usnadňující čištění, jako je třeba AquaClean.

  • Čištění pyrolýzou – proces, v rámci něhož dojde k ohřátí trouby až na 500 °C. V takovém stavu jsou úplně spáleny všechny nečistoty, které následně setřete.
  • Čištění katalýzou – tuto funkci mají trouby vybavené speciálním smaltovým obložením, na nějž se váže jakákoliv mastnota. Ta je následně odpařována.
  • AquaClean, EcoClean... – systémy s tímto názvem troubu vyloženě nečistí ale čištění zjednodušují. Vetšinou jde o program, který spustíte, dovnitř trouby vložíte nádobu s vodou a pára potom uvolní nečistoty. S trochou snahy tak stejného účinku můžete dosáhnout i u normálních trub, když se vám povede vychytat správnou teplotu.

Cena

Trh s vestavnými a volně stojícími troubami nejrůznějšího typu je skutečně pestrý a rozmanitý, díky čemuž si na své přijde doopravdy každý zákazník. Ceny se samozřejmě liší nejenom na základě výkonu, ale také funkcí a vůbec konkrétního výrobce. Mezi ty prověřené patří určitě následující značky – Amica, Beko, Bosch, Mora, Miele, Candy, Gorenje, Whirpool, Zanussi, Siemens, Electrolux, Brant a ostatní.

Abyste měli představu o tom, jakou troubu můžete získat za konkrétní cenu, přinášíme vám základní dělení dle vstupní investice.

Cena do 10 000 Kč

Jestliže nekladete vysoké požadavky na kapacitu a vystačíte si se základní nabídkou funkcí, bez problému si v této cenové kategorii vyberete. Největší zastoupení zde mají produkty vestavné. Nejčastěji se setkáte s energetickou třídou „A“ a standardní výbavou, jíž tvoří hlavně gril, ventilátor, displej, nastavitelná minutka a v mnoha případech i horký vzduch. Objem takových trub se obvykle pohybuje kolem 58 až 67 litrů.

Cena od 10 000 Kč do 30 000 Kč

Za tuto cenu pořizujete prověřenou kvalitu a do popředí vašeho výběru se dostanou i značkové výrobky špičkového zpracování. Častěji narazíte na energetickou třídu A+. K dispozici budete mít i větší objem nad 71 litrů a hlavně vymoženosti, mezi které patří kruhové těleso, programy samočištění, otočný rožeň či chlazení dveří a rozmrazování.

Cena nad 30 000 Kč

Jestliže budete to vestavné trouby investovat více, jak 30 000 Kč, pak ve vašem výběru zůstane jen několik málo značek, jimž bude jasně dominovat výrobce Miele, jehož modely překračují hranici až 140 000 Kč. Ve své podstatě se už jedná o určité typy konvektomatů pro domácí užití. Tyto nejlepší trouby s přemírou nadstandardních funkcí, které využijí hlavně nároční zákazníci a milovníci pečení.

Základy úspěšného pečení

Pečení je tak trochu věda a s každou novou troubou přijde na řadu i fáze testování, než zjistíte všechny specifika daného přístroje a troufnete si i na složitější recepty. K rychlejšímu seznámení s troubou a jejímu efektivnímu používání jsme pro vás připravili pár základních rad, díky kterým budete brzy s vaší troubou sehraný tým.

Teplota

Doporučenou teplotu k pečení různých pokrmů se zpravidla dozvíte v receptu, pro úspěšné pečení je ale dobré ověřit, zda danou hodnotu dodržuje i vaše trouba. Její termostat totiž nemusí být správně zkalibrovaný a číslo na ovládacím kolečku se nemusí shodovat s reálným počtem stupňů uvnitř. Přesnost zahřívání si můžete ověřit pomocí teploměru do trouby.

Ten vám zároveň prozradí, v jakém rozsahu kolísají teploty při pečení. Trouba totiž neudržuje zcela konstantní teplotu, po zahřátí vypne topné těleso, ve chvíli, kdy teplota klesne pod určitou míru jej zase zapne a takto stále dokola. Výkyvy bývají výraznější ze začátku a zmenšují se, když je trouba už déle rozehřátá. Pokud proto pečete pokrm choulostivý na změny teplot, bude lepší i po zhasnutí kontrolky rozehřívání ještě 10-15 min počkat, aby se kolísání teplot trochu ustálilo.

Volba programu

Spousta lidí používá ze zvyku jen základní verzi horního a spodního ohřevu, to je ale velká škoda. Mnoho typů pokrmů totiž vynikne při úplně jiném nastavení. Níže jsme sepsali ideální využití pro nejčastější programy.

  • Statické pečení – použijte na sněhová nebo všeobecně lehčí těsta, která se budou péci zvolna a pomalu. Svědčí také kynutým buchtám, vánočce nebo například chlebu.
  • Horkovzdušné pečení dokáže vytvořit kůrčičku na povrchu jídla. Protože víc vysušuje, využijete je například na cukroví, které bude křupavější a stejnoměrněji propečené. Dále se hodí na sladké pečivo, zapečené těstoviny nebo všeobecně pevnější těsta. Horkovzduch peče rychleji, ve spoustě receptů tak naleznete pokyn snížit při jeho využití teplotu.
  • Horní ohřev přijde vhod, pokud potřebujete zapéct povrch již hotového jídla. Ve spojení s ventilátorem je ideální pro gratinované pokrmy, lasagne.
  • Spodní ohřev dá vyniknout domácí pizze a nízkým kynutým koláčům. Používá se také pro zavařování.
  • Ventilátor bez topných těles se může zdát jako zbytečná funkce, pomůže však s ochlazováním pokrmů po dopečení.
  • Nízkoteplotní pečení příprava při nízkých teplotách trvá déle, používá se pro získání šťavnatých a měkkých pečení.

Umístění

Výsledek pečení bude ovlivněn i tím, kam plech nebo pekáč s pokrmem umístíte. V horní části trouby se kumuluje teplo, je tedy vhodná hlavně pro rychlé pečení při vyšších teplotách a grilování. Ve spodní části nejlépe připravíte pomalu pečené pokrmy a pokud se nemůžete rozhodnout, doporučujeme zvolit prostřední rošt, tím nic nezkazíte.

Kromě vertikálního umístění hraje roli i horizontální rozložení teplot. Zkrátka, každá trouba má místa, kde jsou teploty vyšší nebo nižší, což se projeví zejména při pečení piškotu nebo světlého cukroví. Teplotní mapu vaší trouby můžete otestovat například plechem posypaným strouhankou. Díky tomu budete vědět, zda trouba například vzadu peče více a v průběhu pečení tak můžete plech či pekáč otočit, aby se jídlo upeklo rovnoměrněji.

Čištění

Troubu doporučujeme pravidelně čistit, aby její provoz neztrácel na efektivitě a jídlo nenačichlo zápachem připálenin. Výhodu mají v tomto směru majitelé trub se systémem katalýzy či pyrolýzy, pro které je údržba výrazně jednodušší.

Pokud však váš model uvedenými systémy nedisponuje, budete se muset spolehnout na vlastní síly. Doporučujeme čistit troubu po použití, nebo alespoň dokud není špína několikrát „zapečená“. V drogeriích naleznete mnoho speciálních přípravků pro uvolnění zbytků jídel a efektivní boj proti mastnotě. A pokud na celou věc chcete jít ekologicky a nízkonákladově, můžete se inspirovat generacemi prověřených rad využívajících přírodní prostředky za pár korun.

  • Už jen obyčejná voda může pomoci, když ji v misce necháte rozehřát, aby produkovala dostatek páry. Pára totiž uvolní zaschlé nečistoty, takže je pak místo drhnutí stačí setřít. Pro lepší efekt můžete do vody přidat i citronovou šťávu, a pokud ani ta nezabere, zkuste čpavek.
  • Jako nejefektivnější je často zmiňována jedlá soda v kombinaci s citronem a octem. Umíchejte kašičku ze sody a citronové šťávy a opatrně jí (mimo topná tělesa) potřete vnitřek trouby. Nechte půl dne působit a poté postříkejte kašičku trochou octa. Nechte opět chvíli působit a vzniklou pěnu setřete hadříkem.
  • Na mastnotu zabírá také kuchyňská sůl, kterou zlehka vysypejte spodek trouby. Zahřívejte, dokud sůl nezhnědne a po vychladnutí ji vysajte či vytřete.
  • Na znečištěná skleněná dvířka použijte hadr namočený v kašičce z vody a jedlé sody. Alternativně fungují i kašičky z kypřicího prášku s přídavkem soli a octu.
  • Rošty z trouby před čištěním vytáhněte. Špíny se nejlépe zbavíte, když je před samotným čištěním necháte odmočit nebo alespoň přelijete vřelou vodou. Na čištění pak můžete použít výše uvedené prostředky, jedlou sodu, ocet nebo třeba mýdlo.

Často kladené otázky k troubám

Jaký je rozdíl mezi pyrolýzou a katalýzou?

Pyrolýza je funkce čištění, která při velmi vysoké teplotě spálí všechny nečistoty uvnitř trouby. Katalýzu zajišťují speciální desky na stěnách trouby, které mastnotu absorbují a při určité teplotě odpařují. Ovšem strop, dno a zadní stěnu trouby je nutné čistit ručně, desky se také musí jednou za pár let vyměnit. Více se o těchto systémech dozvíte z kapitoly Čištění.

Co je to parní trouba?

Parní trouba je elektrická trouba obohacená a parní funkce. Příprava pokrmů v páře je jedním z nejzdravějších způsobů, parní programy se ale promítnou do ceny přístroje. O dalších typech elektrických trub si můžete počíst zde.

Má plynová trouba nějaké výhody?

Většinou jsou plynové trouby levnější, někdo na ně nedá dopustit, protože méně vysušují jídlo. Obecně jsou ale na trhu spíše na ústupu a elektrickým troubám příliš nekonkurují.

Diskuze a poradna

Zeptejte se na cokoliv, co vás zajímá, a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Můžete také poradit ostatním, nebo se podělit o svoji zkušenost.

Položte dotaz

Odpovědět na dotaz

Nenašli jste v diskuzi odpověď? Zeptejte se a naše redakce na praktické a zajímavé dotazy najde odpověď.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.5 z 46 hlasů