Trouba patří do skupiny nepostradatelných spotřebičů jakýchkoliv kuchyňských prostor. Tento článek slouží jako doplněk k porovnání trub a měl by vás kompletně zasvětit do celého procesu správného výběru. Dočtete se zejména o tématech, jako je:
- Proč koupit kvalitní troubu – Dočkáte se delší životnosti, snazší údržby, komfortnějšího používání a energetické úspornosti.
- Nevýhody vestavné trouby – U tohoto spotřebiče je nutné počítat s instalací do kuchyňské linky, což si obvykle žádá práci profesionálů. V porovnání s volně stojícími variantami jsou navíc vestavné trouby dražší.
- Typy trub podle zdroje tepla – V základu se trouby dělí na plynové a elektrické, pod ty dále patří trouby s klasickým ohřevem, horkovzdušným pečením či parní trouby.
- Typy trub podle konstrukce a umístění – Klasikou jsou vestavné modely, existují ale i volně stojící trouby, ve formě stolní varianty nebo sporáku.
- Důležité parametry – Pohlídejte si hlavně rozměry, kapacitu, energetickou účinnost a spotřebu. Sledujte také design, kdy je důležité vybrat hlavně vyhovující systém ovládání a celkový vzhled, populární je zejména nerez.
- Funkce a vybavení – Velkou roli hrají hlavně bezpečnostní prvky, vychytat ale můžete i pokročilé technologie, jako je třeba Wi-Fi připojení.
- Oblíbené značky – Mezi osvědčené výrobce patří Amica, Beko, Bosch, Mora, Miele, Gorenje, Whirlpool a další.
- Cena – Obvykle se pohybuje od cca 5 000 Kč po několik desítek tisíc. Trouby se v různých cenových kategoriích liší hlavně kvalitou zpracování a nabídkou funkcí.
Proč koupit kvalitní troubu
Možná přemýšlíte, zda jsou mezi troubami vůbec nějaké větší rozdíly a je potřeba nákup nové trouby nějak více řešit. Zde je několik hlavních důvodů, proč se vyplatí vybrat opravdu kvalitní model:
- Delší životnost – Kvalitní trouba vám může vydržet třeba i 15 let, je ale potřeba, aby byly použité dostatečně odolné materiály a celkové zpracování trouby bylo bytelné.
- Snazší údržba – Pyrolýza, katalýza nebo alespoň uvolňování nečistot pomocí vodní páry, to jsou systémy usnadňující čištění, na které u kvalitnějších trub narazíte a díky kterým se při odstraňování mastnoty a připečenin zdaleka tolik nenadřete.
- Rozmanitější možnosti pečení – Pravé horkovzdušné pečení už je dnes prakticky samozřejmostí, u modernějších modelů ale můžete najít i parní a další funkce, stejně jako širší nabídku specifických programů.
- Nižší spotřeba – Rozdíly v tomto ohledu nebývají až tak dramatické, každá ušetřená koruna se ale počítá a kvalitnější trouby obvykle bývají úspornější než méně kvalitní modely.
Nevýhody vestavné trouby
Trouby mají coby vestavný spotřebič také několik nevýhod, o nichž se více dozvíte v odrážkách níže.
- Vyšší cena – V porovnání s volně stojícími variantami jsou vestavné trouby dražší. Navíc je nutné do ceny za vestavnou troubu připočítat také částku za instalaci a montáž do kuchyňské linky.
- Nutnost vestavby – Vestavná trouba představuje součást kuchyňské linky, do které je zasazena. Zpravidla se tento spotřebič vybírá při realizaci nové kuchyňské linky. Pokud ale přemýšlíte o pořízení vestavné trouby do již hotové kuchyně, počítejte s tím, že bude nutné zasáhnout do pracovní desky.
Typy trub podle zdroje tepla
V základu můžeme trouby rozdělit na dva typy:
- Plynové trouby – Jde o poměrně zastaralou variantu, se kterou se dnes setkáte hlavně ve starých domech a bytech, na trhu už těchto modelů najdete jen minimum.
- Elektrické trouby – Sem spadají prakticky všechny moderní trouby, dále se mohou dělit na modely s klasickým ohřevem, horkovzdušné nebo parní trouby.
Plynové trouby
S vestavnou plynovou troubou se dnes pravděpodobně nesetkáte, v omezené míře jsou ale dostupné sporáky s plynovou troubou, kterým jsme věnovali samostatné srovnání. V tomto článku se proto budeme věnovat hlavně vlastnostem elektrických trub. Obecně může plynová trouba elektrické variantě jen těžko konkurovat, ať už v otázce regulace teploty, nebo v nabídce funkcí.
Ohřev v plynové troubě probíhá zespodu, nebo shora, v některých případech z obou stran současně. Oproti elektrickým troubám mají plynové modely horší regulaci teploty a většinou nenabízejí horkovzdušné pečení. Na druhou stranu se najdou i lidé, kterým plynové trouby vyhovují, například proto, že nevysušují připravované pokrmy, nebo díky menším tepelným ztrátám.
Elektrické trouby
Elektrické trouby se dnes v kuchyňských prostorách vyskytují daleko častěji nežli trouby plynové, v roce 2015 byly podle Českého statistického úřadu součástí 78 % domácností (Zdroj: Český statistický úřad). V případě elektrického zdroje energie lze docílit lepší regulovatelnosti výsledné teploty, která se pohybuje mezi 35 °C až 275 °C.
Z pohledu konstrukčního provedení, funkcí a samotné přípravy pokrmu rozlišujeme několik typů elektrických trub:
- S klasickým ohřevem – Má pouze horní a spodní ohřev bez ventilátoru, nenabízí tak funkci horkovzdušného pečení.
- S horkovzduchem – Má navíc ventilátor a někdy i zadní topné těleso.
- S parním pečením – Kromě klasického a horkovzdušného pečení zvládá také pečení/vaření v páře.
S horkovzduchem
Horkovzdušné trouby vychází z klasických elektrických trub. Navíc však mají jeden nebo více ventilátorů rozhánějících teplo v celém prostoru, a tím dochází k lepší a rovnoměrnější přípravě jídla. Při horkovzdušném pečení můžete o něco snížit teplotu, čímž ušetříte za energie. Navíc se velmi rychle předehřívají, není tedy nutné zapínat je dlouho dopředu.
V závislosti na výrobci můžete narazit na odlišné vyhotovení horkovzdušné trouby, přičemž existují i kombinace těchto řešení.
- Horkovzdušná trouba s kruhovým topným tělesem – Dražší typ výrobku, udržující ve všech oblastech trouby stejnou teplotu. Ohřevu se zadním kruhovým tělesem se říká pravé nebo plnohodnotné horkovzdušné pečení.
- Horkovzdušná trouba s ventilátorem – Levnější řešení. Ventilátor částečně zaostává za kruhovým topným tělesem, a to především v konstantní teplotě či rychlosti přípravy, pečení tak nedosahuje stejných výsledků jako pravý horkovzduch.
S parním pečením
Jestliže patříte mezi milovníky zdravého vaření, pak vás může oslovit i třetí model elektrické trouby, jímž je parní trouba. Těm jsme se věnovali na zvláštní stránce. Jak již název prozrazuje, jde o horní ohřev potravin za pomoci páry, díky čemuž v jídle zůstávají ve větší míře zachované vitamíny a látky prospěšné tělu.
Tyto výrobky jsou samozřejmě dražší, ale chuť připravované zeleniny, ryb nebo masa bude zkrátka nezaměnitelná, k čemuž mimo jiné přispívá i řada praktických programů. Při jejich výběru je nutné mít na paměti, že parní pečení nedokáže vytvořit křupavou kůrku na povrchu jídla, tudíž je vhodné při přípravě některých jídel zvolit program bez páry. Jestliže vás tento typ trouby zajímá, můžete si přečíst také článek Jak vybrat parní troubu.
Typ trouby | Výhody | Nevýhody |
Plynová | + Bývá levnější
+ Méně vysušuje |
− Horší regulace teploty
− Málo funkcí |
Elektrická s klasickým ohřevem | + Dobrá regulace teploty
+ Stále levnější než s horkovzduchem + Méně vysušuje |
− Může péct vždy jen jeden plech
− Méně programů |
Elektrická s horkovzduchem | + Rovnoměrně upeče několik plechů zároveň
+ Mnoho programů + Peče úsporněji |
− Více vysušuje
− O něco vyšší cena |
Elektrická s parním pečením | + Peče zdravěji
+ Pokrmy budou šťavnatější |
− Vysoká cena |
Typy trub podle konstrukce a umístění
Trouby bývají obvykle označované dvěma přívlastky:
- Vestavná – Klasická trouba, která se instaluje do kuchyňské linky. Některé mohou být částečně propojené s varnou deskou.
- Volně stojící – Pod pojmem „volně stojící trouba“ si můžete představit troubu ve zmenšeném provedení (tzv. stolní trouby, kterým jsme věnovali samostatné srovnání), popřípadě jako součást volně stojícího sporáku.
Vestavné (klasické) trouby
Výrobky, jejichž umístění je patrné z pojmenování. Vestavná trouba je produktem zasazeným do libovolné části kuchyňské linky, kde pro ni vyhradíte ten správný prostor. Na první pohled jde určitě o elegantní řešení. To může do nejmenšího detailu splývat s ostatními prvky kuchyně. Troubu si navíc umístíte do požadované výšky, abyste se k přípravě pokrmu nemuseli zbytečně ohýbat.
Také vestavné trouby mají svoje dělení:
- Klasická vestavná trouba – Samostatně fungující prvek, který umístíte kamkoliv do linky.
- Polyvalentní vestavná trouba – I když jde o samostatný produkt, je tento model trouby vybaven ještě ovládáním pro varnou desku. Proto jsou polyvalentní trouby situovány pod varnými deskami obdobného provedení. Oba dva spotřebiče pak ovládáte z jediného místa – na troubě.
Vestavné trouby se ostatně stávají hlavním tématem našeho článku právě proto, že je po nich největší poptávka.
Volně stojící trouby (stolní trouby, sporáky)
Tímto názvem jsou označovány trouby, které jsou obvykle součástí celého sporáku, tedy jednoho spotřebiče pojícího troubu s varnou deskou. Ve prospěch tohoto zařízení hovoří určitě celková mobilita, na druhou stranu vzhled nemusí vyhovovat každému. Sporák je totiž zasunut do mezery mezi dvěma částmi kuchyňské linky.
Pod pojmem volně stojící trouba můžete narazit ještě na samostatně stojící stolní trouby. Ty nabývají menších rozměrů a jsou obvykle umístěny na kuchyňské lince. Vzhledem mohou připomínat velké modely mikrovlnných trub, svými funkcemi však přináší možnosti klasické pečicí trouby. V některých případech dokonce disponují i dvěma vrchními plotýnkami. Takové výrobky se hodí spíše na chalupu nebo do obdobných prostor s občasným využitím.
Důležité parametry
Parametrů, na které byste se při výběru trouby měli zaměřit, není mnoho, daleko větší roli obvykle hraje celkové zpracování a nabídka funkcí. Mezi ty důležité ale patří:
- Rozměry a kapacita – Velikost si pohlídejte, aby vám trouba dobře seděla do kuchyně. Kapacita by zase měla odpovídat počtu strávníků a vašim kulinářským ambicím. Pro rodiny se obvykle doporučuje cca 70 l.
- Energetická účinnost a spotřeba – Nejúspornější modely se v současnosti řadí do energetické třídy A++, nejčastější třída je A. Díky spotřebě na 1 cyklus (1 h při 200 °C) si můžete spočítat, jaké budou náklady na používání trouby.
- Design – Protože je trouba viditelnou součástí kuchyně, je dobré brát ohled také na její design a zpracování. Sledujte nejen materiál a barevné provedení, ale také ovládací panel.
Většinu nejdůležitějších údajů najdete na energetickém štítku trouby. Ačkoliv trhu dominují elektrické trouby, pro zajímavost uvádíme také štítek pro trouby plynové. Rozdíly mezi těmito dvěma variantami jsou opravdu minimální.
Rozměry a kapacita
Rozměry trouby musí odpovídat místu, které na ni budete mít vyhrazené. U vestavných modelů obvykle narazíte na standardizovaný rozměr 60 x 60 centimetrů. Výjimkou nejsou ani kompaktnější modely zabírající méně místa 45 x 60 centimetrů.
Mnohem zásadnějším údajem se pro vás stane objem trouby, který se již úměrně promítá do rychlosti a možností přípravy pokrmů. Tento parametr volte s ohledem na počet osob žijících v domácnosti, ale také s přihlédnutím k tomu, jak často a jakým způsobem budete troubu využívat. Menší model mívá nižší spotřebu, větší zase využijete, pokud častěji připravujete velké kusy masa nebo třeba objemné dávky vánočního cukroví.
Kapacita | Určení |
Do 45 l | 1-2 osoby |
Od 45 l do 70 l | Menší rodiny, občasné využívání |
Nad 70 l | Čtyř a vícečlenné rodiny, pravidelné pečení |
Energetická účinnost a spotřeba
O úspornosti spotřebiče, tedy o tom, jak dobře nakládá s elektrickou energií, nejlépe vypovídá energetická třída, kterou také najdete na energetickém štítku. V současnosti je nejlepší možností třída A+++, nejúspornější modely se ale stále ještě drží spíše ve třídě A++ a většinu běžných trub najdete ve třídě A.
Ovšem pozor, energetická třída zpravidla odpovídá hlavně hodnotám horkovzdušného pečení, které je oproti klasickému úspornější. To znamená, že i v nejúspornější třídě můžete narazit na variantu s vyšší spotřebou při klasickém pečení než v některé z nižších energetických tříd.
Díky orientační spotřebě uvedené na štítku si můžete spočítat i náklady na provoz a například zjistit, zda se vám reálně vyplatí investovat do úspornějšího modelu. Spotřeba je udávaná za 1 cyklus pečení, to odpovídá cca 1 hodině při 200 °C. Spotřeba často roste s větší kapacitou trouby. V tabulce se můžete podívat na orientační výpočet spotřeby. Pro jeho účely jsme porovnali trouby se stejnou kapacitou, spotřebu při horkovzdušném pečení jsme vynásobili orientační cenou 1 kWh (6 Kč) a počítali jsme s využitím 1 h denně.
Model | Pořizovací cena | Energetická třída | Spotřeba na 1 cyklus h. pečení | Orientační roční spotřeba | Náklady na 1 rok | Náklady na 10 let |
Electrolux EOF4P74X | 13 000 Kč | A+ | 0,69 kWh | 252 kWh | 1 511 Kč | 15 000 Kč |
Beko BIR 14400 BGCS | 8 000 Kč | A | 0,91 kWh | 332 kWh | 1 993 Kč | 19 930 Kč |
Design
Z hlediska designu je potřeba zaměřit se na několik stěžejních prvků:
- Ovládací panel – Může být dotykový, s otočnými kolečky, zatláčecími knoflíky, s displejem i bez něj. Obecně záleží hlavně na tom, co se vám nejlépe používá a udržuje.
- Materiál a barevné provedení – Základním výrobním materiálem je nerezová ocel a plech v kombinaci se sklem. Vedle standardních designů můžete narazit i na atypické, kde kromě nerezu často figuruje například imitace dřeva. Volitelné je také barevné provedení, nejpopulárnější je kromě nerezu také černá či bílá.
Funkce a vybavení
Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv model trouby, vždy při volbě výsledného produktu přihlížejte i k řadě doplňkových funkcí, systémů a prvků, s nimiž bude příprava jídla daleko pohodlnější a efektivnější.
- Bezpečnostní a komfortní výbava – Sem patří bezpečnostní prvky, jako je chlazení dvířek či dětský zámek, nebo komfortní doplňky, např. teleskopické výsuvy.
- Režimy ohřevu – Specifické režimy, jako je rozmrazování, rychlý ohřev, 3D pečení aj.
- Systémy čištění – Nejčastěji pyrolýza, katalýza nebo některý ze systémů uvolňování nečistot párou.
Bezpečnostní a komfortní výbava
Tyto funkce a doplňky se starají o to, aby byla co nejmenší pravděpodobnost jakéhokoliv popálení a aby bylo používání trouby co nejpohodlnější a nejefektivnější.
- Ventilátor dvířek – Současní výrobci pomýšlí také na odpovídající bezpečnost, kvůli té jsou dvířka speciálně chlazena, čímž se snižuje jejich vnější teplota na hodnotu kolem 60 °C a nižší. Tím zabráníte případnému popálení.
- Vícevrstevné sklo – Lépe izoluje, díky čemuž si dvířka udržují bezpečnější teplotu. Obvykle bývá dvou až čtyřvrstvé.
- Dětský zámek – Nejčastěji zablokuje ovládací panel trouby, u některých modelů zamezí i otevření dvířek.
- Časovač – Dnes už takřka nepostradatelná součást trouby, která vás upozorní zvukovým signálem na uplynutí nastaveného času a u některých modelů může troubu i automaticky vypnout.
- Komfortní dovírání dvířek – I při nesprávném zavření dokonale dovře dvířka trouby, aby jimi zbytečně neunikalo teplo.
- Teleskopické výsuvy – Umožňují vám bez problému vytáhnout pekáč z trouby, aniž by vám vypadl. Odolné výsuvy zajistí plech čí pekáč s jídlem, které můžete bezpečně podlít či jinak dochutit, aniž byste se spálili.
- Osvětlení trouby – Integrované osvětlení, které vám umožní sledovat průběh pečení i se zavřenými dvířky.
- Multiflow 360° – Speciální zaoblená konstrukce trouby a systém horkého vzduchu. Ideální varianta pro dokonale rovnoměrné pečení.
- Wi-Fi připojení – Pro milovníky moderní techniky připravili výrobci trub zajímavou možnost připojení zařízení k Wi-Fi, přes kterou pak může uživatel s troubou komunikovat, ovládat jednotlivé pečicí programy, nastavovat časování pečení nebo posílat například recepty, které se zobrazují na panelu ovládání trouby.
- Teplotní sonda – Jedná se o tyčinku s tepelnými čidly, která se jednoduše zapíchne například do pečeného masa, kde kontroluje teplotu. Po dosažení nastavené teploty uvnitř jídla vyšle signál a někdy i vypne troubu. Samozřejmě je předtím nutné znát, jaká vnitřní teplota je pro daný pokrm ideální. Některé modely trub mají určité tepelné módy předdefinované.
Režimy ohřevu
Zajímavé jsou i specifické režimy ohřevu. Elektrické trouby často disponují specifickými programy na přípravu masa, zeleniny a dalších potravin. Kromě toho mohou mít také:
- Gril – Funkce umožňující grilování pomocí horního topného tělesa.
- Keep Warm – Udržování optimální teploty, díky kterému jídlo vydrží teplé, i když jej nebudete podávat okamžitě. Poslouží také k předehřátí talířů.
- Rozmrazování – Ventilátor šetrně a pomalu rozmrazí jakékoliv pokrmy.
- Jet – Bleskové předehřátí trouby, které vám ušetří drahocenný čas.
- Infrapečení – Jde o efektivní způsob grilování díky kombinaci horního topného tělesa a ventilátoru.
- 3D pečení – Novodobý systém vám umožní připravovat až tři odlišné pokrmy, aniž by došlo k prolínání chutí a narušování jednotlivých kulinářských procesů.
Systémy čištění
Stejně jako jiné kuchyňské spotřebiče, také trouba vyžaduje určitou péči a čištění. Čas od času může jídlo prskat, sem tam něco ukápne a vůbec dochází ke zvýšené produkci mastnoty. U levnějších modelů vás pravděpodobně čeká pravidelné drhnutí, zbavit se jej můžete pořízením trouby s funkcí samočištění. Jako samočištění můžeme označit systém pyrolýzy a katalýzy, dále mívají trouby i programy usnadňující čištění, jako je třeba AquaClean.
- Čištění pyrolýzou – Proces, při kterém dojde k ohřátí trouby až na 500 °C. V takovém stavu jsou úplně spáleny všechny nečistoty, které následně setřete.
- Čištění katalýzou – Tuto funkci mají trouby vybavené speciálním obložením, které vstřebává mastnotu a nečistoty. Ty se následně samovolně vypálí během pečení. Katalytické desky ovšem mají omezenou životnost.
- AquaClean, EcoClean,... – Systémy s tímto názvem troubu vyloženě nečistí, ale čištění zjednodušují. Většinou jde o program, který spustíte, dovnitř trouby vložíte nádobu s vodou a pára potom uvolní nečistoty. S trochou snahy tak stejného účinku můžete dosáhnout i u normálních trub bez této funkce, když se vám povede vychytat správnou teplotu.
Oblíbené značky
Na trhu najdete nepřeberné množství různých výrobců. Mezi ty prověřené patří určitě následující značky:
- Amica – Značka se zaměřuje především na trouby nižší a střední cenové úrovně, je tak potřeba počítat spíše se základní energetickou účinností. Nabízí ale bohatý výběr designových řešení, modely s velkým objemem i zajímavé funkce.
- Beko – Nejvíce trub Beko najdete v nižší cenové kategorii, nebojí se ale ani výrazně dražších a pokročilejších modelů. Díky tomu si z nabídky značky vyberete jak jednoduchý, cenově dostupný produkt, tak troubu s moderními chytrými funkcemi.
- Bosch – Stejně jako většina produktů značky Bosch, i trouby se objevují zejména ve střední a vyšší cenové kategorii. Pro tohoto německého výrobce je typické kvalitní zpracování, vynikající parametry a zajímavé technologické vychytávky.
- Mora – Česká značka známá především pro své sporáky nabízí trouby nižší až střední cenové kategorie, vyrobené s důrazem na bezpečnost a často doplněné dlouholetým servisem. U některých modelů narazíte i na pokročilé, například parní funkce.
- Miele – Pokud vám nevadí do domácích spotřebičů investovat vysoké částky, sáhněte po troubě Miele. Spotřebiče této značky nabízejí dokonalé zpracování, vynikající parametry a nejmodernější technologie.
- Candy – Trouby Candy mají své místo v nižší a střední cenové kategorii. Designově si bývají jednotlivé modely dost podobné, liší se hlavně barevným provedením. I přes nižší cenu nechybí modely s vynikajícími parametry a zajímavými funkcemi.
- Gorenje – Modely značky Gorenje pokrývají nižší i vyšší cenové kategorie, zaujmou mimo jiné designem, se zajímavým výběrem retro modelů. Náročnější uživatele potěší také opravdu velkým objemem.
- Whirlpool – Velkým lákadlem této značky jsou různé moderní funkce, zejména u dražších modelů narazíte na legendární 6. smysl, který značně usnadňuje pečení. Vybírat ale můžete i z cenově dostupnějších produktů.
Cena
Trh s vestavnými a volně stojícími troubami nejrůznějšího typu je skutečně pestrý a rozmanitý, díky čemuž si na své přijde doopravdy každý zákazník. Ceny se samozřejmě liší nejenom na základě výkonu, ale také funkcí a konkrétního výrobce. Abyste měli představu o tom, jakou troubu můžete získat za konkrétní cenu, přinášíme vám základní dělení dle vstupní investice.
Cena do 10 000 Kč
Jestliže nekladete vysoké požadavky na kapacitu a vystačíte si se základní nabídkou funkcí, bez problému si v této cenové kategorii vyberete. Nejčastěji se setkáte s energetickou třídou „A“ a standardní výbavou, kterou tvoří hlavně gril, ventilátor, displej, nastavitelná minutka a v mnoha případech i horký vzduch. Objem takových trub se obvykle pohybuje kolem 58 až 67 litrů.
Cena od 10 000 do 30 000 Kč
Za tuto cenu pořizujete prověřenou kvalitu a do popředí vašeho výběru se dostanou i značkové výrobky špičkového zpracování. Častěji narazíte na energetickou třídu A+. K dispozici budete mít i větší objem nad 71 litrů a hlavně vymoženosti, mezi které patří kruhové těleso, programy samočištění, otočný rožeň či chlazení dveří a rozmrazování.
Cena nad 30 000 Kč
Jestliže budete do vestavné trouby investovat více, jak 30 000 Kč, pak ve vašem výběru zůstane jen několik málo značek, jimž bude jasně dominovat výrobce Miele, jehož modely překračují hranici až 140 000 Kč. Ve své podstatě se už jedná o určité typy konvektomatů pro domácí užití. Tyto nejlepší trouby s přemírou nadstandardních funkcí využijí hlavně nároční zákazníci a milovníci pečení.
Cenová kategorie | Co nabízí | Co nenabízí |
Do 10 000 Kč | – Energetickou třídu A
– Základní výbavu |
– Parní funkce
– Smart funkce |
Od 10 000 do 30 000 Kč | – Energetickou třídu A+
– Velký objem – Pokročilé funkce |
– Modely pro poloprofesionální využití |
Nad 30 000 Kč | – Poloprofesionální konvektomaty
– Nejmodernější technologie – Designové kousky |
– Jednoduché spotřebiče |
Základy úspěšného pečení
Pečení je tak trochu věda a s každou novou troubou přijde na řadu i fáze testování, než zjistíte všechny specifika daného přístroje a troufnete si i na složitější recepty. K rychlejšímu seznámení s troubou a jejímu efektivnímu používání jsme pro vás připravili pár základních rad, díky kterým budete brzy s vaší troubou sehraný tým.
Teplota
Doporučenou teplotu k pečení různých pokrmů se zpravidla dozvíte v receptu, pro úspěšné pečení je ale dobré ověřit, zda danou hodnotu dodržuje i vaše trouba. Její termostat totiž nemusí být správně zkalibrovaný a číslo na ovládacím kolečku se nemusí shodovat s reálným počtem stupňů uvnitř. Přesnost zahřívání si můžete ověřit pomocí teploměru do trouby.
Ten vám zároveň prozradí, v jakém rozsahu kolísají teploty při pečení. Trouba totiž neudržuje zcela konstantní teplotu, po zahřátí vypne topné těleso, ve chvíli, kdy teplota klesne pod určitou míru jej zase zapne a takto stále dokola. Výkyvy bývají výraznější ze začátku a zmenšují se, když je trouba už déle rozehřátá. Pokud proto pečete pokrm choulostivý na změny teplot, bude lepší i po zhasnutí kontrolky rozehřívání ještě 10-15 min počkat, aby se kolísání teplot trochu ustálilo.
Volba programu
Spousta lidí používá ze zvyku jen základní verzi horního a spodního ohřevu, to je ale velká škoda. Mnoho typů pokrmů totiž vynikne při úplně jiném nastavení. Níže jsme sepsali ideální využití pro nejčastější programy.
- Statické pečení – Použijte jej na sněhová nebo všeobecně lehčí těsta, která se budou péci zvolna a pomalu. Svědčí také kynutým buchtám, vánočce nebo například chlebu.
- Horkovzdušné pečení – Dokáže vytvořit kůrčičku na povrchu jídla. Protože víc vysušuje, využijete je například na cukroví, které bude křupavější a stejnoměrněji propečené. Dále se hodí na sladké pečivo, zapečené těstoviny nebo všeobecně pevnější těsta. Horkovzduch peče rychleji, ve spoustě receptů tak naleznete pokyn snížit při jeho využití teplotu (Ze zdroje: Recenzetesty.cz).
- Horní ohřev – Přijde vhod, pokud potřebujete zapéct povrch již hotového jídla. Ve spojení s ventilátorem je ideální pro gratinované pokrmy, lasagne.
- Spodní ohřev – Dá vyniknout domácí pizze a nízkým kynutým koláčům. Používá se také pro zavařování.
- Ventilátor bez topných těles – Může se zdát jako zbytečná funkce, pomůže však s ochlazováním pokrmů po dopečení.
- Nízkoteplotní pečení – Příprava při nízkých teplotách trvá déle, používá se pro získání šťavnatých a měkkých pečení.
Umístění
Výsledek pečení bude ovlivněn i tím, kam plech nebo pekáč s pokrmem umístíte. V horní části trouby se kumuluje teplo, je tedy vhodná hlavně pro rychlé pečení při vyšších teplotách a grilování. Ve spodní části nejlépe připravíte pomalu pečené pokrmy a pokud se nemůžete rozhodnout, doporučujeme zvolit prostřední rošt, tím nic nezkazíte.
Kromě vertikálního umístění hraje roli i horizontální rozložení teplot. Zkrátka, každá trouba má místa, kde jsou teploty vyšší nebo nižší, což se projeví zejména při pečení piškotu nebo světlého cukroví. Teplotní mapu vaší trouby můžete otestovat například plechem posypaným strouhankou. Díky tomu budete vědět, zda trouba například vzadu peče více a v průběhu pečení tak můžete plech či pekáč otočit, aby se jídlo upeklo rovnoměrněji.
Čištění
Troubu doporučujeme pravidelně čistit, aby její provoz neztrácel na efektivitě a jídlo nenačichlo zápachem připálenin. Výhodu mají v tomto směru majitelé trub se systémem katalýzy či pyrolýzy, pro které je údržba výrazně jednodušší.
Pokud však váš model uvedenými systémy nedisponuje, budete se muset spolehnout na vlastní síly. Doporučujeme čistit troubu po použití, nebo alespoň dokud není špína několikrát „zapečená“. V drogeriích naleznete mnoho speciálních přípravků pro uvolnění zbytků jídel a efektivní boj proti mastnotě. A pokud na celou věc chcete jít ekologicky a nízkonákladově, můžete se inspirovat generacemi prověřených rad využívajících přírodní prostředky za pár korun.
- Už jen obyčejná voda může pomoci, když ji v misce necháte rozehřát, aby produkovala dostatek páry. Pára totiž uvolní zaschlé nečistoty, takže je pak místo drhnutí stačí setřít. Pro lepší efekt můžete do vody přidat i citronovou šťávu, a pokud ani ta nezabere, zkuste čpavek.
- Jako nejefektivnější je často zmiňována jedlá soda v kombinaci s citronem a octem. Umíchejte kašičku ze sody a citronové šťávy a opatrně jí (mimo topná tělesa) potřete vnitřek trouby. Nechte půl dne působit a poté postříkejte kašičku trochou octa. Nechte opět chvíli působit a vzniklou pěnu setřete hadříkem.
- Na mastnotu zabírá také kuchyňská sůl, kterou zlehka vysypejte spodek trouby. Zahřívejte, dokud sůl nezhnědne a po vychladnutí ji vysajte či vytřete.
- Na znečištěná skleněná dvířka použijte hadr namočený v kašičce z vody a jedlé sody. Alternativně fungují i kašičky z kypřicího prášku s přídavkem soli a octu.
- Rošty z trouby před čištěním vytáhněte. Špíny se nejlépe zbavíte, když je před samotným čištěním necháte odmočit nebo alespoň přelijete vřelou vodou. Na čištění pak můžete použít výše uvedené prostředky, jedlou sodu, ocet nebo třeba mýdlo.
Dobrý den, koupili jsme troubu s katalytickým čištěním, ale nepřišli jsme na to, kde se to zapíná. Jde to nějak nastavit?