Nejlepší trouby v testu
a jak je vybrat

Obrázek trouby

Elektrickou nebo plynovou troubu? Je lepší vestavný či samostatně stojící model? To jsou časté otázky, které si pokládá každý člověk při výběru nové trouby do kuchyně. A vězte, že odpověď na ně do značné míry ovlivní, jak si budete v nadcházejících letech užívat pečení a ostatní přípravy pochutin.

Jestliže v oblasti výběru kuchyňské trouby váháte a nejste schopni zvolit si ten správný model, pomůže vám náš článek zaměřený právě na tuto tematiku. Prostřednictvím několika kapitol vás seznámíme se vším, co od domácí trouby můžete vyžadovat. Naše rady pokrývají informace o velikosti výrobku, přes použitý zdroj energie, až po výsledný design, funkce a nejnovější způsoby čištění.

Investujte do novodobé trouby, která vám bude přinášet pouze samou radost. Pojďte s námi vybrat produkt šitý na míru vašim potřebám.


Nejlepších 10 trub dle hodnocení uživatelů

Vzhled

Název trouby

Typ

Objem (l)

Orientační cena

Aktuální cena

Malý náhled trouby Whirlpool AKP 459IX

Whirlpool AKP 459IX

vestavná

60

4 000 Kč

Malý náhled trouby Mora VT 548 MX

Mora VT 548 MX

vestavná

67

9 500 Kč

Malý náhled trouby Gorenje BO 637E21XG

Gorenje BO 637E21XG

vestavná

67

6 800 Kč

Malý náhled trouby Electrolux EZB 3400 AOX

Electrolux EZB 3400 AOX

vestavná

60

5 200 Kč

Malý náhled trouby Whirlpool AKP 244 IX

Whirlpool AKP 244 IX

vestavná

53

4 500 Kč

Malý náhled trouby Mora VT 528 MX

Mora VT 528 MX

vestavná

67

8 200 Kč

Malý náhled trouby Professor PT 420B

Professor PT 420B

samostatná

43

2 000 Kč

Malý náhled trouby Electrolux EOB 3400DOX

Electrolux EOB 3400DOX

vestavná

74

7 000 Kč

Malý náhled trouby Mora VT 526 MX

Mora VT 526 MX

vestavná

65

6 500 Kč

Malý náhled trouby Gorenje BO 635E20X

Gorenje BO 635E20X

vestavná

67

6 000 Kč

Testování a recenze trub pro rok 2017

V současnosti pracujeme na velkém testu trub, jeho předpokládané vydání je v v druhé polovině roku 2017. V testu budou také recenze nejlépe bodovaných trub. Zatím jsme pro vás připravili tabulku nejlépe hodnocených kusů na základě zkušeností uživatelů. Vždy se jedná o trouby, které jsou již prověřené množstvím uživatelů. Přesto ale doporučujeme přečíst i recenze na vybraných e-shopech a na Heurece.

Pokud chcete, abychom do testu zařadili nějakou konkrétní troubu, o kterou se zajímáte, napište nám na info@arecenze.cz.

Jak vybrat troubu

1. Umístění

2. Velikost

3. Zdroj energie

4. Plynové trouby

5. Elektrické trouby

6. Design a výrobní materiál

7. Čištění

8. Cena

Trouba patří do skupiny nepostradatelných spotřebičů jakýchkoliv kuchyňských prostor. Trouba patří do skupiny nepostradatelných spotřebičů jakýchkoliv kuchyňských prostor. Jde o výrobek, s nímž můžete připravovat pokrmy na mnoho způsobů, což vychází především z modelu konkrétního produktu. A právě s jeho výběrem se vám pokusíme pomoci.

V následujících řádcích se zaměříme na trouby, s nimiž se můžete setkat na současném trhu. Každému kulináři samozřejmě vyhovují jiné funkce, umístění nebo dokonce zdroj energie. Abyste si udělali jasnou představu o tom, jaká trouba bude vhodná zrovna pro vás, přinášíme vám několik důležitých informací.

Navedeme vás tím správným směrem a nastíníme hlavní rozdíly mezi použitím plynové a elektrické trouby, včetně praktických rad spojených s čištěním.


1. Umístění

Pod obecným pojmem „trouba“ se ukrývá několik typů výrobků, které je třeba začít rozdělovat již od samotného počátku. Nežli tedy přistoupíte k nějaké konkrétnější volbě tohoto produktu, měli byste si ujasnit, kam tento kuchyňský spotřebič umístíte. Nabízí se vám hned dvě možná řešení.

  • Vestavné trouby
  • Volně stojící trouby

Vestavné trouby

Výrobky, jejichž umístění je patrné z pojmenování. Vestavná trouba je produktem zasazeným do libovolné části kuchyňské linky, kde pro ni vyhradíte ten správný prostor. Na první pohled jde určitě o elegantní řešení. To může do nejmenšího detailu splývat s ostatními prvky kuchyně. Troubu si navíc umístíte do požadované výšky, abyste se k přípravě pokrmu nemuseli zbytečně ohýbat.

Také vestavné trouby mají svoje dělení:

  • Klasická vestavná trouba – samostatně fungující prvek, který umístíte kamkoliv do linky.
  • Polyvalentní vestavná trouba – i když jde o samostatný produkt, je tento model trouby vybaven ještě ovládáním pro varnou desku. Proto jsou polyvalentní trouby situovány pod varnými deskami obdobného provedení. Oba dva spotřebiče pak ovládáte z jediného místa – na troubě.

Vestavné trouby se ostatně stávají hlavním tématem našeho článku právě proto, že je po nich největší poptávka.

Volně stojící trouby

Tímto názvem jsou označovány trouby, které jsou obvykle součástí celého sporáku, tedy jednoho spotřebiče pojícího troubu s varnou deskou. Ve prospěch tohoto zařízení hovoří určitě celková mobilita, na druhou stranu vzhled nemusí vyhovovat každému. Sporák je totiž zasunut do mezery mezi dvěma částmi kuchyňské linky.

Pod pojmem volně stojící trouba můžete narazit ještě na samostatně stojící trouby. Ty nabývají menších rozměrů a jsou obvykle umístěny na kuchyňské lince. Vzhledem mohou připomínat velké modely mikrovlnných trub, svými funkcemi však přináší možnosti klasické pečící trouby. V některých případech dokonce disponují i dvěma vrchními plotýnkami. Takové výrobky se hodí spíše na chalupu nebo do obdobných prostor s občasným využitím.


2. Velikost

Velikost trouby lze pojmout ze dvou úhlů pohledů. Tím prvním je bezpochyby rozměrové provedení. U vestavných produktů je to poměrně jasné. Tam narazíte na standardizovaný rozměr 60 x 60 centimetrů. Výjimkou nejsou ani kompaktnější modely zabírající méně místa 45 x 60 centimetrů. V případě volbě stojící trouby, respektive sporáku počítejte se šířkou 50 nebo 60 centimetrů.

Mnohem zásadnějším údajem se pro vás stane objem trouby, který se již úměrně promítá do rychlosti, komfortu a pohodlí přípravy nejrůznějších pokrmů. K tomuto parametru přistupujte s ohledem na počet osob žijících v domácnosti, ale také s přihlédnutím k tomu, jak často budete troubu využívat. Z obecného hlediska lze objem trouby prezentovat ve třech odlišných kategoriích.

  • Trouby do 45 litrů – pro jednu až dvě osoby
  • Trouby od 45 do 70 litrů – pro menší rodiny s občasným využíváním tohoto spotřebiče
  • Trouby nad 70 litrů – pro čtyř a vícečlenné rodiny, které pravidelně pečou

Z tohoto rozpisu lze správně usuzovat, že nárůst objemu trouby vám z gastronomického pohledu dává daleko více možností. Můžete připravovat kupříkladu hned několik pokrmů najednou.


3. Zdroj energie

Pro bezproblémový provoz jakéhokoliv typu trouby je zapotřebí patřičný zdroj energie. V tomto směru se vám nabízí pouze dvě varianty, jejichž volba nemusí být jen podle charakteristických vlastností, ale i podle toho, zda danou komoditu máte dovedenou do domu, respektive do kuchyně.

  • Plyn
  • Elektřina

Plyn

Plynové trouby mají podstatně menší zastoupení na trhu nežli trouby elektrické. Navíc, využití plynu je častější u trub, které jsou nedílnou součástí celého sporáku. Výjimkou samozřejmě není pár modelů vestavných plynových trub.

Elektřina

Elektřina je nejčastějším zdrojem tepla jakékoliv moderní trouby. V její prospěch hovoří několik typických vlastností, o nichž se podrobněji zmíníme při popisu elektrických trub.

Při nákupu tohoto modelu elektrického spotřebiče byste si měli pohlídat jeden zásadní parametr související s elektřinou, potažmo s maximálním příkonem (množství elektrické energie odebírané z elektrické sítě). Je to energetická náročnost, která je jako u mnoha dalších elektrických výrobků označována prostřednictvím písmene. V dnešní době narazíte na označení A a B, přičemž A je úspornější a B je provozně méně ekonomické. Stále častěji se však objevují vylepšená provedení s ještě nižší spotřebou elektřiny. Typickým příkladem je označení A+, A++ a A+++.


4. Plynové trouby

Jak jsme již zmínili o několik řádků výše, plynové trouby nemají tak velké zastoupení na trhu. Vliv na to může mít jistá omezenost z pohledu regulovatelnosti požadované teploty. Tyto výrobky disponují pouze spodním a horním ohřevem, jejichž spojení nepřináší zcela ideální a rovnoměrné ohřívání konkrétní pochutiny. Ani s přemírou funkcí zde nemůžete příliš počítat.

Na druhou stranu jsou tu zákazníci, jimž plynové trouby vyhovují například z toho důvodu, že nevysušují připravované pokrmy a bohatě jim dostačuje regulace tepla v rozmezí od 150 °C do 260 °C.

Rozhodnete-li se investovat do plynové trouby, potom byste se měli pídit po následujících funkcích:

  • Automatické vypínání plynu – praktická věc, kterou oceníte především v okamžiku, kdy z jakéhokoliv důvodu dojde ke zhasnutí hořáku. Přívod plynu je pak uzavřen a nedochází k jeho nežádoucímu úniku.
  • Regulátor teploty – prvek zajišťující odpovídající přísun plynu v závislosti na tom, jakou výstupní teplotu jste nastavili.
  • Elektrické zapalování – hořáky není nutné zapalovat ručně. O to se stará systém elektrického zapalování.
  • Chytré programy – některé plynové trouby disponují dokonce programy, které dokáží připravovat pokrm na základě jeho charakteru či celkové váhy jídla.

5. Elektrické trouby

Mechanicky a dnes již převážně elektricky řízené trouby. Ty se v kuchyňských prostorách vyskytují daleko častěji nežli trouby plynové. V případě elektrického zdroje energie lze docílit lepší regulovatelnosti výsledné teploty, která se pohybuje mezi 35 °C až 350 °C.

Z pohledu konstrukčního provedení, funkcí a samotné přípravy pokrmu rozlišujeme několik typů elektrických trub.

  • Elektrická trouba s klasickým ohřevem
  • Horkovzdušná trouba
  • Parní trouba

Elektrická trouba s klasickým ohřevem

Model trouby blížící se svým základem provedení plynové trouby, a to hlavně z hlediska spodního a horního ohřevu. Jen s tím rozdílem, že v tomto případě je zdrojem energie elektřina. Statický ohřev, který díky vrchnímu tělesu umožňuje také potraviny grilovat.

Horkovzdušná trouba

Horkovzdušné trouby vychází z klasických elektrických trub. Navíc však mají řadu ventilátorů rozhánějících teplo v celém prostoru a tím dochází k lepší a rovnoměrnější přípravě jídla. V závislosti na výrobci můžete narazit na odlišné vyhotovení horkovzdušné trouby.

  • Horkovzdušná trouba s kruhovým topným tělesem – dražší typ výrobku, udržující ve všech oblastech trouby stejnou teplotu.
  • Horkovzdušná trouba s ventilátorem – levnější řešení. Ventilátor částečně zaostává za kruhovým topným tělesem, a to především v konstantní teplotě či rychlosti přípravy. Ideální řešení pro nenáročné kuchaře.

Parní trouba

Jestliže patříte mezi milovníky zdravého vaření, pak vás může oslovit i třetí model elektrické trouby, jímž je parní trouba. Jak již název prozrazuje, jde o horní ohřev potravin za pomoci páry, díky čemuž v pochutinách zůstávají všechny potřebné vitamíny a látky prospěšné tělu. Tyto výrobky jsou samozřejmě dražší, ale chuť připravované zeleniny, ryb nebo masa bude zkrátka nezaměnitelná, k čemuž mimo jiné přispívá i řada praktických programů.

Funkce elektrické trouby

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv model elektrické trouby, vždy při volbě výsledného produktu přihlížejte i k řadě doplňkových funkcí, systémů a prvků, s nimiž bude příprava jídla daleko pohodlnější, rychlejší a komfortnější.

Níže vás seznámíme s nejdostupnější výbavou elektrických trub:

  • Teleskopické výsuvy – umožňují vám bez sebemenšího problému vytáhnout pekáč z trouby, aniž by vám vypadl. Právě mechanicky odolné výsuvy zajistí libovolnou pochutinu, kterou můžete bezpečně podlít či jakkoliv jinak připravit, aniž byste se spálili.
  • Osvětlení trouby – integrované osvětlení, s nímž bude pečení daleko přehlednější i za zhoršených světelných podmínek.
  • Multiflow 360°– speciální zaoblená konstrukce trouby a systém horkého vzduchu. Ideální varianta pro dokonale rovnoměrné pečení.
  • 3D pečení – novodobý systém vám umožní připravovat až tři odlišné pokrmy, aniž by došlo k prolínání chutí a narušování jednotlivých kulinářských procesů.
  • Gril – funkce umožňující skrze horní těleso grilování vložených pochutin.
  • Keep Warm – udržování optimální teploty, což vám pomůže nejenom k podávání teplotně dokonalého jídla, ale nabídne také předehřátí talířů.
  • Rozmrazování – funkce, při níž ventilátor šetrně a pomalu rozmrazí jakékoliv pokrmy.
  • Jet – bleskové předehřátí trouby, které vám ušetří drahocenný čas.
  • Infrapečení – o přípravu jídla se stará mimo jiné i ventilátor, prostřednictvím něhož dojde ke speciálnímu procesu grilování. Využívá se hlavně u masa.

Elektrické trouby samozřejmě disponují i řadou před-programovatelných funkcí souvisejících s přípravou konkrétního jídla, ať už jde o maso, pizzu, těsto, zeleninu či cokoliv dalšího.


6. Design a výrobní materiál

Z hlediska výsledného vzhledu pořizované trouby se vám nabízí poměrně široké možnosti. Základním výrobním materiálem je bezpochyby ocel a plech v kombinaci se sklem. Vedle standardních designů můžete narazit i na ty atypické, kde kromě nerezu často figuruje imitace dřeva nebo tradičního provedení barev. Těmi ryze typickými jsou určitě bílá a černá.

Přední část trouby je obvykle vybavena skleněnou plochou, minimálně proto, abyste mohli připravovaný pokrm kontrolovat bez jakéhokoliv omezení či nutnosti otevírat dvířka. K tomu mimochodem slouží praktická madla. Moderní trouby pomýšlí také na odpovídající bezpečnost, v rámci níž jsou dvířka speciálně chlazena, čímž se snižuje jejich vnější teplota na hodnotu kolem 60 °C. Tím zabráníte jakémukoliv nechtěnému popálení.


7. Čištění

Stejně, jako jiné kuchyňské spotřebiče, také trouba vyžaduje určitou péči a čištění. To ale uzná pravděpodobně každý, kdo něco v troubě pekl. Čas od času může jídlo prskat, sem tam něco ukápne a vůbec dochází ke zvýšené produkci mastnoty. Jestliže se obáváte toho, že troubu budete muset drhnout za pomoci speciálních čistících přípravků, jste na omylu. Vnější část stačí otřít hadrem a o tu vnitřní se již postará některý z aplikovaných systémů.

  • Čištění pyrolýzou –proces, v rámci něhož dojde k ohřátí trouby až na 500 °C. V takovém stavu jsou úplně spáleny všechny nečistoty, které následně setřete.
  • Čištění katalýzou – tuto funkci mají trouby vybavené speciálním smaltovým obložením, na nějž se váže jakákoliv mastnota. Ta je následně odpařována.

8. Cena

Trh s vestavnými a volně stojícími troubami nejrůznějšího typu je skutečně pestrý a rozmanitý, díky čemuž si na své přijde doopravdy každý zákazník. Ceny se samozřejmě liší nejenom na základě výkonu, ale také funkcí a vůbec konkrétního výrobce. Mezi ty prověřené patří určitě následující značky – Amica, Beko, Bosch, Mora, Miele, Candy, Gorenje, Whirpool, Zanussi, Siemens, Electrolux, Brant a ostatní.

Abyste měli představu o tom, jakou troubu můžete získat za konkrétní cenu, přinášíme vám základní dělení dle vstupní investice.

Cena do 10 000 Kč

Jestliže jste nenároční z pohledu velkého množství a vystačíte si se základními výrobky, bez sebemenšího problému naleznete vámi vysněnou troubu. To největší zastoupení budou mít samozřejmě produkty vestavné. Nejčastěji se setkáte s energetickou třídou „A“ a standardní výbavou, jíž tvoří hlavně gril, ventilátor, displej, nastavitelná minutka a v mnoha případech i horký vzduch. Objem takových trub se obvykle pohybuje kolem 58 až 67 litrů.

Cena od 10 000 Kč do 30 000 Kč

Za tuto cenu pořizujete prověřenou kvalitu a do popředí vašeho výběru se dostanou i značkové výrobky špičkového zpracování. Mnohem více narazíte na energetickou třídu „A+“ až „A+++“. K dispozici budete mít i větší objem nad 71 litrů a hlavně vymoženosti, mezi které patří kruhové těleso, programy samočištění, otočný rožeň či chlazení dveří a rozmazování.

Cena nad 30 000 Kč

Jestliže budete to vestavné trouby investovat více, jak 30 000 Kč, pak ve vašem výběru zůstane jen několik málo značek, jimž bude jasně dominovat výrobce Miele, jehož modely překračují hranici až 140 000 Kč. Ve své podstatě se už jedná o určité typy konvektomatů pro domácí užití. Highline trouby s přemírou nadstandardních funkcí, které využití hlavně nároční zákazníci a milovníci pečení.

Jak vám pomohl tento test? Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Žebříček a test troub
Průměrné hodnocení 4.5 z 15 hlasů