Jak vybrat troubu
Trouba patří do skupiny nepostradatelných spotřebičů jakýchkoliv kuchyňských prostor. V současnosti se oblibě těší hlavně elektrické přístroje, které byly v roce 2015 podle Českého statistického úřadu součástí 78 % domácností (Zdroj: Český statistický úřad). Tento článek slouží jako doplněk k porovnání trub a měl by vás kompletně zasvětit do celého procesu správného výběru.
V následujících řádcích se zaměříme na trouby, s nimiž se můžete setkat na současném trhu. Navedeme vás tím správným směrem a nastíníme hlavní rozdíly mezi použitím plynové a elektrické trouby, zmíníme i specifika horkovzdušného nebo parního pečení.
Vysvětlíme, proč je důležitý dostatečný příkon a jaké údaje byste měli hledat na energetickém štítku. Prozradíme, jaké jsou nejčastější výrobní materiály trub a jaké funkce trouby nejčastěji nabízejí. Nemůže chybět ani popis cenových kategorií a několik praktických rad spojených s provozem trouby a následným čištěním.
Jak vybrat troubu stručně:
- Vyberte vhodný zdroj energie – většina zákazníků volí elektrickou pro snadnou regulaci teploty, i plynová však má své zastánce.
- Zvolte správný typ podle umístění – aby co nejlépe zapadl do interiéru vaší kuchyně.
- Rozhodněte se pro ideální velikost – a to jak z hlediska rozměrů, tak objemu.
- Mrkněte na energetický štítek – kde najdete údaje o energetické třídě a spotřebě při různých programech.
- Neopomeňte funkční výbavu – setkáte se s mnoha programy i bezpečnostními pojistkami.
- Vzneste designové požadavky – volitelná je jak barva, tak výrobní materiál.
- Určete si cenové rozpětí – podle nároků na objem, počet programů a další požadavky.
Typy trub
V základu můžeme trouby rozdělit na plynové a elektrické, ty potom mají specifické podtypy, jako jsou například horkovzdušné nebo parní trouby. V této části si nastíníme specifika, výhody a nevýhody jednotlivých variant.
Typ trouby |
Výhody |
Nevýhody |
Plynová |
+ Bývá levnější
+ Méně vysušuje |
− Horší regulace teploty
− Málo funkcí |
Elektrická s klasickým ohřevem |
+ Dobrá regulace teploty
+ Stále levnější než s horkovzduchem
+ Méně vysušuje |
− Může péct vždy jen jeden plech
− Méně programů |
Elektrická s horkovzduchem |
+ Rovnoměrně upeče několik plechů zároveň
+ Mnoho programů
+ Peče úsporněji |
− Více vysušuje
− O něco vyšší cena |
Elektrická s parním pečením |
+ Peče zdravěji
+ Pokrmy budou šťavnatější |
− Vysoká cena |
Plynové trouby
S vestavnou plynovou troubou se dnes pravděpodobně nesetkáte, v omezené míře jsou ale dostupné sporáky s plynovou troubou, kterým jsme věnovali samostatné srovnání. V tomto článku se proto budeme věnovat hlavně vlastnostem elektrických trub. Obecně může plynová trouba elektrické variantě jen těžko konkurovat, ať už v otázce regulace teploty nebo v nabídce funkcí.
Ohřev v plynové troubě probíhá zespodu nebo shora, v některých případech z obou stran současně. Oproti elektrickým troubám mají plynové modely horší regulaci teploty a většinou nenabízejí horkovzdušné pečení.
Na druhou stranu se najdou i lidé, kterým plynové trouby vyhovují, například proto, že nevysušují připravované pokrmy, nebo díky menším tepelným ztrátám.
Elektrické trouby
Elektrické trouby se dnes v kuchyňských prostorách vyskytují daleko častěji nežli trouby plynové. V případě elektrického zdroje energie lze docílit lepší regulovatelnosti výsledné teploty, která se pohybuje mezi 35 °C až 275 °C.
Z pohledu konstrukčního provedení, funkcí a samotné přípravy pokrmu rozlišujeme několik typů elektrických trub:
- Elektrická trouba s klasickým ohřevem
- Elektrická trouba s horkovzduchem
- Elektrická trouba s parním pečením
Elektrická trouba s klasickým ohřevem
Model trouby blížící se svým základem provedení plynové trouby, také mívá pouze horní a spodní ohřev, bez ventilátoru. Jen s tím rozdílem, že v tomto případě je zdrojem energie elektřina. Díky statickému ohřevu můžete potraviny také grilovat.
Elektrická trouba s horkovzduchem
Horkovzdušné trouby vychází z klasických elektrických trub. Navíc však mají řadu ventilátorů rozhánějících teplo v celém prostoru, a tím dochází k lepší a rovnoměrnější přípravě jídla. Při horkovzdušném pečení můžete o něco snížit teplotu, čímž ušetříte za energie. Navíc se velmi rychle předehřívají, není tedy nutné zapínat je dlouho dopředu.
V závislosti na výrobci můžete narazit na odlišné vyhotovení horkovzdušné trouby.
- Horkovzdušná trouba s kruhovým topným tělesem – dražší typ výrobku, udržující ve všech oblastech trouby stejnou teplotu.
- Horkovzdušná trouba s ventilátorem – levnější řešení. Ventilátor částečně zaostává za kruhovým topným tělesem, a to především v konstantní teplotě či rychlosti přípravy. Ideální řešení pro nenáročné kuchaře.
Elektrická trouba s parním pečením
Jestliže patříte mezi milovníky zdravého vaření, pak vás může oslovit i třetí model elektrické trouby, jímž je parní trouba. Těm jsme se věnovali na zvláštní stránce. Jak již název prozrazuje, jde o horní ohřev potravin za pomoci páry, díky čemuž v jídle zůstávají ve větší míře zachované vitamíny a látky prospěšné tělu.
Tyto výrobky jsou samozřejmě dražší, ale chuť připravované zeleniny, ryb nebo masa bude zkrátka nezaměnitelná, k čemuž mimo jiné přispívá i řada praktických programů. Při jejich výběru je nutné mít na paměti, že parní pečení nedokáže vytvořit křupavou kůrku na povrchu jídla, tudíž je vhodné při přípravě některých jídel zvolit program bez páry. Jestliže vás tento typ trouby zajímá, můžete si přečíst také článek Jak vybrat parní troubu.
Umístění
Klasická trouba, tak jak ji známe, existuje pouze ve vestavné variantě. Pod pojmem „volně stojící trouba“ si můžete představit troubu ve zmenšeném provedení (tzv. stolní trouby, kterým jsme věnovali samostatné srovnání), popřípadě jako součást volně stojícího sporáku. Všechny tyto varianty si podrobněji popíšeme v následujících řádcích.
Vestavné (klasické) trouby
Výrobky, jejichž umístění je patrné z pojmenování. Vestavná trouba je produktem zasazeným do libovolné části kuchyňské linky, kde pro ni vyhradíte ten správný prostor. Na první pohled jde určitě o elegantní řešení. To může do nejmenšího detailu splývat s ostatními prvky kuchyně. Troubu si navíc umístíte do požadované výšky, abyste se k přípravě pokrmu nemuseli zbytečně ohýbat.
Také vestavné trouby mají svoje dělení:
- Klasická vestavná trouba – samostatně fungující prvek, který umístíte kamkoliv do linky.
- Polyvalentní vestavná trouba – i když jde o samostatný produkt, je tento model trouby vybaven ještě ovládáním pro varnou desku. Proto jsou polyvalentní trouby situovány pod varnými deskami obdobného provedení. Oba dva spotřebiče pak ovládáte z jediného místa – na troubě.
Vestavné trouby se ostatně stávají hlavním tématem našeho článku právě proto, že je po nich největší poptávka.
Volně stojící trouby (stolní trouby, sporáky)
Tímto názvem jsou označovány trouby, které jsou obvykle součástí celého sporáku, tedy jednoho spotřebiče pojícího troubu s varnou deskou. Ve prospěch tohoto zařízení hovoří určitě celková mobilita, na druhou stranu vzhled nemusí vyhovovat každému. Sporák je totiž zasunut do mezery mezi dvěma částmi kuchyňské linky.
Pod pojmem volně stojící trouba můžete narazit ještě na samostatně stojící stolní trouby. Ty nabývají menších rozměrů a jsou obvykle umístěny na kuchyňské lince. Vzhledem mohou připomínat velké modely mikrovlnných trub, svými funkcemi však přináší možnosti klasické pečicí trouby. V některých případech dokonce disponují i dvěma vrchními plotýnkami. Takové výrobky se hodí spíše na chalupu nebo do obdobných prostor s občasným využitím.

Velikost
Velikost trouby lze pojmout ze dvou úhlů pohledu. Prvním je bezpochyby rozměrové provedení. U vestavných produktů je to poměrně jasné. Tam narazíte na standardizovaný rozměr 60 x 60 centimetrů. Výjimkou nejsou ani kompaktnější modely zabírající méně místa 45 x 60 centimetrů. V případě volby stojící trouby, respektive sporáku, počítejte se šířkou 50 nebo 60 centimetrů.
Mnohem zásadnějším údajem se pro vás stane objem trouby, který se již úměrně promítá do rychlosti, komfortu a pohodlí přípravy nejrůznějších pokrmů. K tomuto parametru přistupujte s ohledem na počet osob žijících v domácnosti, ale také s přihlédnutím k tomu, jak často budete troubu využívat. Z obecného hlediska lze objem trouby prezentovat ve třech odlišných kategoriích.
- Trouby do 45 litrů – pro jednu až dvě osoby
- Trouby od 45 do 70 litrů – pro menší rodiny s občasným využíváním tohoto spotřebiče
- Trouby nad 70 litrů – pro čtyř a vícečlenné rodiny, které pravidelně pečou
Z tohoto rozpisu lze správně usuzovat, že nárůst objemu trouby vám z gastronomického pohledu dává daleko více možností. Můžete připravovat kupříkladu hned několik pokrmů najednou. Menší prostor zase snáze vytopíte, což se projeví na vašich účtech za energie.
Energetický štítek
Stejně jako další velké spotřebiče, i trouba je ze zákona označená energetickým štítkem, ze kterého získáte všechny důležité informace o její spotřebě. Ačkoliv trhu dominují elektrické trouby, pro zajímavost uvádíme také štítek pro trouby plynové. Rozdíly mezi těmito dvěma variantami jsou opravdu minimální.
Energetický štítek elektrické trouby
Energetický štítek plynové trouby
- Zdroj energie – V horní části štítku najdeme ikonku, která označuje, zda je trouba elektrická nebo plynová.
- Energetická třída – V části s barevnými pruhy a černým písmenem se dozvíme energetickou třídu trouby. Nejlepší možnou energetickou třídou je A+++, vyplatí se do ní zainvestovat zejména pokud plánujete troubu používat často a přijde vám vhod nejúspornější řešení.
- Kapacita – V levé dolní části najdete informaci o kapacitě trouby. Jak vybrat kapacitu trouby jsme si již rozebrali v části o velikosti trouby.
- Spotřeba – V pravé dolní části najdete spotřebu trouby, která se určuje na jeden cyklus. Nahoře je spotřeba při běžném pečení, dole spotřeba při horkovzdušném pečení. Spotřeba je udávána v kWh, u plynových trub kromě ní najdete také spotřebu v MJ (megajoulech).
Funkce
Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv model trouby, vždy při volbě výsledného produktu přihlížejte i k řadě doplňkových funkcí, systémů a prvků, s nimiž bude příprava jídla daleko pohodlnější, rychlejší a komfortnější.
Níže vás seznámíme s nejdostupnější výbavou (především elektrických) trub:
- Teleskopické výsuvy – umožňují vám bez problému vytáhnout pekáč z trouby, aniž by vám vypadl. Odolné výsuvy zajistí plech čí pekáč s jídlem, které můžete bezpečně podlít či jinak dochutit, aniž byste se spálili.
Výsuvy trouby
- Osvětlení trouby – integrované osvětlení, které vám umožní sledovat průběh pečení i se zavřenými dvířky.
- Multiflow 360°– speciální zaoblená konstrukce trouby a systém horkého vzduchu. Ideální varianta pro dokonale rovnoměrné pečení.
- 3D pečení – novodobý systém vám umožní připravovat až tři odlišné pokrmy, aniž by došlo k prolínání chutí a narušování jednotlivých kulinářských procesů.
Režimy ohřevu
Zajímavé jsou i specifické režimy ohřevu. Elektrické trouby často disponují specifickými programy na přípravu masa, zeleniny a dalších potravin. Kromě toho mohou mít také:
- Gril – funkce umožňující skrze horní těleso grilování vložených pochutin.
- Keep Warm – udržování optimální teploty, díky kterému jídlo vydrží teplé, i když jej nebudete podávat okamžitě. Poslouží také k předehřátí talířů.
- Rozmrazování – funkce, při níž ventilátor šetrně a pomalu rozmrazí jakékoliv pokrmy.
- Jet – bleskové předehřátí trouby, které vám ušetří drahocenný čas.
- Infrapečení – o přípravu jídla se stará mimo jiné i ventilátor, prostřednictvím něhož dojde ke speciálnímu procesu grilování. Využívá se hlavně u masa.
Čištění
Stejně, jako jiné kuchyňské spotřebiče, také trouba vyžaduje určitou péči a čištění. Čas od času může jídlo prskat, sem tam něco ukápne a vůbec dochází ke zvýšené produkci mastnoty. U levnějších modelů vás pravděpodobně čeká pravidelné drhnutí, zbavit se jej můžete pořízením trouby s funkcí samočištění. Jako samočištění můžeme označit systém pyrolýzy a katalýzy, dále mívají trouby i programy usnadňující čištění, jako je třeba AquaClean.
- Čištění pyrolýzou – proces, v rámci něhož dojde k ohřátí trouby až na 500 °C. V takovém stavu jsou úplně spáleny všechny nečistoty, které následně setřete.
- Čištění katalýzou – tuto funkci mají trouby vybavené speciálním smaltovým obložením, na nějž se váže jakákoliv mastnota. Ta je následně odpařována kdykoliv během procesu – děje se tak tedy neustále, čištění se nijak nezapíná.
- AquaClean, EcoClean... – systémy s tímto názvem troubu vyloženě nečistí, ale čištění zjednodušují. Vetšinou jde o program, který spustíte, dovnitř trouby vložíte nádobu s vodou a pára potom uvolní nečistoty. S trochou snahy tak stejného účinku můžete dosáhnout i u normálních trub, když se vám povede vychytat správnou teplotu.
Pokročilé funkce
Pro milovníky moderní techniky připravili výrobci trub zajímavou možnost připojení zařízení k WiFi, přes kterou pak může uživatel s troubou komunikovat, ovládat jednotlivé pečicí programy, nastavovat časování pečení nebo posílat například recepty, které se zobrazují na panelu ovládání trouby.
Nové modely trub jsou vybavené také dobrým pomocníkem v podobě teplotní (pečicí) sondy. Podle průzkumů 70 procent lidí, kteří si pořídí troubu s pečicí sondou, ji nepoužívá, a to je velká škoda. Při použití teplotní sondy se totiž vyhnete tomu, že maso bude nedopečené nebo vysušené.
Jedná se o tyčinku s tepelnými čidly, která se jednoduše zapíchne například do pečeného masa, kde slouží pro kontrolu teploty. Sonda při dosažení ideální nastavené teploty uvnitř jídla vyšle signál a vypne troubu. Samozřejmě je předtím nutné znát, jaká vnitřní teplota je pro daný pokrm ideální. Některé modely trub mají určité tepelné módy předdefinované.
Design a výrobní materiál
Z hlediska výsledného vzhledu pořizované trouby se vám nabízí poměrně široké možnosti. Základním výrobním materiálem je ocel a plech v kombinaci se sklem. Vedle standardních designů můžete narazit i na atypické, kde kromě nerezu často figuruje například imitace dřeva. Volitelné je také barevné provedení, nejčastěji černá či bílá.
Přední část trouby je obvykle vybavena skleněnou plochou, minimálně proto, abyste mohli připravovaný pokrm kontrolovat bez nutnosti otevírat dvířka. Současní výrobci pomýšlí také na odpovídající bezpečnost, kvůli té jsou dvířka speciálně chlazena, čímž se snižuje jejich vnější teplota na hodnotu kolem 60 °C a nižší. Tím zabráníte případnému popálení.
Cena
Trh s vestavnými a volně stojícími troubami nejrůznějšího typu je skutečně pestrý a rozmanitý, díky čemuž si na své přijde doopravdy každý zákazník. Ceny se samozřejmě liší nejenom na základě výkonu, ale také funkcí a vůbec konkrétního výrobce. Mezi ty prověřené patří určitě následující značky – Amica, Beko, Bosch, Mora, Miele, Candy, Gorenje, Whirpool, Zanussi, Siemens, Electrolux, Brant a ostatní.
Abyste měli představu o tom, jakou troubu můžete získat za konkrétní cenu, přinášíme vám základní dělení dle vstupní investice.
Cena do 10 000 Kč
Jestliže nekladete vysoké požadavky na kapacitu a vystačíte si se základní nabídkou funkcí, bez problému si v této cenové kategorii vyberete. Největší zastoupení zde mají produkty vestavné. Nejčastěji se setkáte s energetickou třídou „A“ a standardní výbavou, jíž tvoří hlavně gril, ventilátor, displej, nastavitelná minutka a v mnoha případech i horký vzduch. Objem takových trub se obvykle pohybuje kolem 58 až 67 litrů.
Cena od 10 000 Kč do 30 000 Kč
Za tuto cenu pořizujete prověřenou kvalitu a do popředí vašeho výběru se dostanou i značkové výrobky špičkového zpracování. Častěji narazíte na energetickou třídu A+. K dispozici budete mít i větší objem nad 71 litrů a hlavně vymoženosti, mezi které patří kruhové těleso, programy samočištění, otočný rožeň či chlazení dveří a rozmrazování.
Cena nad 30 000 Kč
Jestliže budete to vestavné trouby investovat více, jak 30 000 Kč, pak ve vašem výběru zůstane jen několik málo značek, jimž bude jasně dominovat výrobce Miele, jehož modely překračují hranici až 140 000 Kč. Ve své podstatě se už jedná o určité typy konvektomatů pro domácí užití. Tyto nejlepší trouby s přemírou nadstandardních funkcí, které využijí hlavně nároční zákazníci a milovníci pečení.
Základy úspěšného pečení
Pečení je tak trochu věda a s každou novou troubou přijde na řadu i fáze testování, než zjistíte všechny specifika daného přístroje a troufnete si i na složitější recepty. K rychlejšímu seznámení s troubou a jejímu efektivnímu používání jsme pro vás připravili pár základních rad, díky kterým budete brzy s vaší troubou sehraný tým.
Teplota
Doporučenou teplotu k pečení různých pokrmů se zpravidla dozvíte v receptu, pro úspěšné pečení je ale dobré ověřit, zda danou hodnotu dodržuje i vaše trouba. Její termostat totiž nemusí být správně zkalibrovaný a číslo na ovládacím kolečku se nemusí shodovat s reálným počtem stupňů uvnitř. Přesnost zahřívání si můžete ověřit pomocí teploměru do trouby.
Ten vám zároveň prozradí, v jakém rozsahu kolísají teploty při pečení. Trouba totiž neudržuje zcela konstantní teplotu, po zahřátí vypne topné těleso, ve chvíli, kdy teplota klesne pod určitou míru jej zase zapne a takto stále dokola. Výkyvy bývají výraznější ze začátku a zmenšují se, když je trouba už déle rozehřátá. Pokud proto pečete pokrm choulostivý na změny teplot, bude lepší i po zhasnutí kontrolky rozehřívání ještě 10-15 min počkat, aby se kolísání teplot trochu ustálilo.
Volba programu
Spousta lidí používá ze zvyku jen základní verzi horního a spodního ohřevu, to je ale velká škoda. Mnoho typů pokrmů totiž vynikne při úplně jiném nastavení. Níže jsme sepsali ideální využití pro nejčastější programy.
- Statické pečení – použijte na sněhová nebo všeobecně lehčí těsta, která se budou péci zvolna a pomalu. Svědčí také kynutým buchtám, vánočce nebo například chlebu.
- Horkovzdušné pečení – dokáže vytvořit kůrčičku na povrchu jídla. Protože víc vysušuje, využijete je například na cukroví, které bude křupavější a stejnoměrněji propečené. Dále se hodí na sladké pečivo, zapečené těstoviny nebo všeobecně pevnější těsta. Horkovzduch peče rychleji, ve spoustě receptů tak naleznete pokyn snížit při jeho využití teplotu (Ze zdroje: Recenzetesty.cz).
- Horní ohřev – přijde vhod, pokud potřebujete zapéct povrch již hotového jídla. Ve spojení s ventilátorem je ideální pro gratinované pokrmy, lasagne.
- Spodní ohřev – dá vyniknout domácí pizze a nízkým kynutým koláčům. Používá se také pro zavařování.
- Ventilátor bez topných těles – se může zdát jako zbytečná funkce, pomůže však s ochlazováním pokrmů po dopečení.
- Nízkoteplotní pečení – příprava při nízkých teplotách trvá déle, používá se pro získání šťavnatých a měkkých pečení.
Umístění
Výsledek pečení bude ovlivněn i tím, kam plech nebo pekáč s pokrmem umístíte. V horní části trouby se kumuluje teplo, je tedy vhodná hlavně pro rychlé pečení při vyšších teplotách a grilování. Ve spodní části nejlépe připravíte pomalu pečené pokrmy a pokud se nemůžete rozhodnout, doporučujeme zvolit prostřední rošt, tím nic nezkazíte.
Kromě vertikálního umístění hraje roli i horizontální rozložení teplot. Zkrátka, každá trouba má místa, kde jsou teploty vyšší nebo nižší, což se projeví zejména při pečení piškotu nebo světlého cukroví. Teplotní mapu vaší trouby můžete otestovat například plechem posypaným strouhankou. Díky tomu budete vědět, zda trouba například vzadu peče více a v průběhu pečení tak můžete plech či pekáč otočit, aby se jídlo upeklo rovnoměrněji.
Čištění
Troubu doporučujeme pravidelně čistit, aby její provoz neztrácel na efektivitě a jídlo nenačichlo zápachem připálenin. Výhodu mají v tomto směru majitelé trub se systémem katalýzy či pyrolýzy, pro které je údržba výrazně jednodušší.
Pokud však váš model uvedenými systémy nedisponuje, budete se muset spolehnout na vlastní síly. Doporučujeme čistit troubu po použití, nebo alespoň dokud není špína několikrát „zapečená“. V drogeriích naleznete mnoho speciálních přípravků pro uvolnění zbytků jídel a efektivní boj proti mastnotě. A pokud na celou věc chcete jít ekologicky a nízkonákladově, můžete se inspirovat generacemi prověřených rad využívajících přírodní prostředky za pár korun.
- Už jen obyčejná voda může pomoci, když ji v misce necháte rozehřát, aby produkovala dostatek páry. Pára totiž uvolní zaschlé nečistoty, takže je pak místo drhnutí stačí setřít. Pro lepší efekt můžete do vody přidat i citronovou šťávu, a pokud ani ta nezabere, zkuste čpavek.
- Jako nejefektivnější je často zmiňována jedlá soda v kombinaci s citronem a octem. Umíchejte kašičku ze sody a citronové šťávy a opatrně jí (mimo topná tělesa) potřete vnitřek trouby. Nechte půl dne působit a poté postříkejte kašičku trochou octa. Nechte opět chvíli působit a vzniklou pěnu setřete hadříkem.
- Na mastnotu zabírá také kuchyňská sůl, kterou zlehka vysypejte spodek trouby. Zahřívejte, dokud sůl nezhnědne a po vychladnutí ji vysajte či vytřete.
- Na znečištěná skleněná dvířka použijte hadr namočený v kašičce z vody a jedlé sody. Alternativně fungují i kašičky z kypřicího prášku s přídavkem soli a octu.
- Rošty z trouby před čištěním vytáhněte. Špíny se nejlépe zbavíte, když je před samotným čištěním necháte odmočit nebo alespoň přelijete vřelou vodou. Na čištění pak můžete použít výše uvedené prostředky, jedlou sodu, ocet nebo třeba mýdlo.
Dobrý den, koupili jsme troubu s katalytickým čištěním, ale nepřišli jsme na to, kde se to zapíná. Jde to nějak nastavit?