Recenze nejlepších 10 horkovzdušných trub 2022 | Test & Jak vybrat
Menu

Recenze 10 nejlepších vestavných trub ze srovnávacího testu

Aktualizováno:
Srpen 2022
Autor:
Eliška Srncová, Iveta Polášková
Electrolux EOB8S39WZ

Vítěz testu 2022

Hodnocení: 89,5 %

Jakou vestavnou troubu vybrat dle srovnávacího testu

1. místo
Hodnocení 89,5 %
  • Vítěz testu 2022
Recenze Electrolux EOB8S39WZ
Přečíst recenzi Orientační cena 26 000 Kč
2. místo
Hodnocení 89,5 %
Přečíst recenzi Orientační cena 18 000 Kč
3. místo
Hodnocení 88,8 %
Přečíst recenzi Orientační cena 18 000 Kč
4. místo
Hodnocení 88,4 %
  • Vítěz cena/výkon
Recenze Electrolux EOD6P71X
Přečíst recenzi Orientační cena 16 000 Kč
5. místo
Hodnocení 87,1 %
Přečíst recenzi Orientační cena 15 000 Kč
6. místo
Hodnocení 86,2 %
Přečíst recenzi Orientační cena 18 000 Kč
7. místo
Hodnocení 86,1 %
Přečíst recenzi Orientační cena 8 200 Kč
8. místo
Hodnocení 85,3 %
Přečíst recenzi Orientační cena 13 000 Kč
9. místo
Hodnocení 85,2 %
Přečíst recenzi Orientační cena 16 000 Kč
10. místo
Hodnocení 84,5 %
Přečíst recenzi Orientační cena 9 500 Kč

V našem srovnávacím testu trub jsme se podrobně věnovali vestavným modelům z různých cenových kategorií. (Pokud nechcete vestavnou troubu, hledáte spíše sporák nebo stolní troubu). Vítězem testu se stala trouba Siemens HS 658GXS1, která nabízí také parní pečení. Z cenově dostupnějších modelů si velmi dobře vedla trouba Mora VT 538 BX, ta i přes nižší cenu potěší zajímavou výbavou. Trouba AEG BPE556320M zase zaujme vynikajícími parametry a takřka bezpracným čištěním (díky pyrolýze).

Jak srovnáváme trouby?

V hodnocení jsme se na začátku věnovali energetickým vlastnostem trouby – energetické třídě a spotřebě. Dále jsme se zaměřili na variabilitu pečení, tedy počet pečicích programů a zdrojů tepla. Při srovnávání trub jsme brali v potaz také doplňkové funkce a vybavení, zvyšující komfort a bezpečnost. Sem patří například:

  • Funkce rychloohřevu
  • Různé systémy samočištění (pyrolýza, katalýza), nebo programy usnadňující čištění (AquaClean)
  • Dětská pojistka
  • Displej a časovač
  • Vnitřní osvětlení
  • Teleskopické rošty
  • Systém komfortního dovírání dvířek
  • Zatláčecí knoflíky

Ohodnotili jsme také, kolik vrstev skla mají dvířka trouby (kvůli izolaci) a jestli zůstávají při používání chladná, aby nedošlo k popálení. Ve většině případů se jednotlivé trouby lišily spíše výbavou a méně podstatnými prvky, i levnější produkty tak v našem srovnání obstály velmi dobře. Do hodnocení jsme nezahrnuli objem trouby, ten je totiž velmi individuálním kritériem.

Před samotným nákupem doporučujeme přečíst si i náš článek Jak vybrat troubu. Ten obsahuje nejen informace o nejdůležitějších parametrech a vysvětlení jednotlivých funkcí, ale také například tipy na úspěšné pečení.


Nejlepší trouby dle srovnávacího testu

Tabulka zobrazuje nejlepší trouby podle srovnávacího testu a odkaz na jejich recenze

Pořadí
Nejlepší trouby
Hodnocení spotřeby
(max. 10)
Hodnocení funkcí
(max. 10)
Hodnocení vybavení
(max. 10)
Hodnocení bezpečnosti
(max. 10)
Orientační
cena
Celkové
hodnocení
Aktuální
cena

1.

Electrolux EOB8S39WZ

8,7

9,8

9,0

6,7

26 000 Kč

89,5 %

Zobrazit nabídky

2.

AEG BPE556320M

8,3

9,8

9,0

6,7

18 000 Kč

89,5 %

Zobrazit nabídky

3.

Bosch HBG 635NS1

9,3

9,9

9,0

10,0

18 000 Kč

88,8 %

Do obchoduZobrazit nabídky

4.

Electrolux EOD6P71X

9,0

9,6

8,0

10,0

16 000 Kč

88,4 %

Zobrazit nabídky

5.

Beko BIRT 25400 XPS

7,3

10,0

10,0

10,0

15 000 Kč

87,1 %

Zobrazit nabídkyDo obchodu

6.

Siemens HB 635GNS1

9,3

9,9

8,0

6,7

18 000 Kč

86,2 %

Do obchoduZobrazit nabídky

7.

Mora VT 538 BX

7,7

9,6

10,0

10,0

8 200 Kč

86,1 %

Zobrazit nabídky

8.

Electrolux EOF4P74X

9,0

8,4

8,0

10,0

13 000 Kč

85,3 %

Do obchoduZobrazit nabídky

9.

Bosch HBG635BB1

9,3

9,9

8,0

6,7

16 000 Kč

85,2 %

Zobrazit nabídky

10.

Whirlpool OAKZ9 6200 CS IX

9,0

8,8

7,0

10,0

9 500 Kč

84,5 %

Do obchoduZobrazit nabídky

11.

Beko BIR 14400 BGCS

7,0

9,9

10,0

6,7

8 000 Kč

83,8 %

Do obchoduZobrazit nabídky

12.

Bosch HBA534ES0

7,3

8,1

8,0

8,3

10 000 Kč

80,0 %

Do obchoduZobrazit nabídky

13.

Beko BIM 24300 BS

8,3

7,3

9,0

10,0

8 000 Kč

76,7 %

Do obchoduZobrazit nabídky

14.

Beko BIM 25302 X

8,3

7,3

8,0

10,0

6 500 Kč

76,5 %

Do obchoduZobrazit nabídky

15.

Beko BIM 22300 X

8,3

7,3

6,0

10,0

5 300 Kč

75,5 %

Zobrazit nabídkyDo obchodu

> Celý žebříček všech testovaných trub najdete zde.

Srovnání souhrnných údajů vestavných trub

Recenze Electrolux EOB8S39WZ
Electrolux EOB8S39WZ
Recenze AEG BPE556320M
AEG BPE556320M
Recenze Bosch HBG 635NS1
Bosch HBG 635NS1
Recenze Electrolux EOD6P71X
Electrolux EOD6P71X
Recenze Beko BIRT 25400 XPS
Beko BIRT 25400 XPS
Recenze Siemens HB 635GNS1
Siemens HB 635GNS1
Recenze Mora VT 538 BX
Mora VT 538 BX
Recenze Electrolux EOF4P74X
Electrolux EOF4P74X
Recenze Bosch HBG635BB1
Bosch HBG635BB1
Recenze Whirlpool OAKZ9 6200 CS IX
Whirlpool OAKZ9 6200 CS IX
Recenze Beko BIR 14400 BGCS
Beko BIR 14400 BGCS
Recenze Bosch HBA534ES0
Bosch HBA534ES0
Recenze Beko BIM 24300 BS
Beko BIM 24300 BS
Recenze Beko BIM 25302 X
Beko BIM 25302 X
Recenze Beko BIM 22300 X
Beko BIM 22300 X
Celkové hodnocení

89,5 %

89,5 %

88,8 %

88,4 %

87,1 %

86,2 %

86,1 %

85,3 %

85,2 %

84,5 %

83,8 %

80,0 %

76,7 %

76,5 %

75,5 %

Orientační cena

26 000 Kč

18 000 Kč

18 000 Kč

16 000 Kč

15 000 Kč

18 000 Kč

8 200 Kč

13 000 Kč

16 000 Kč

9 500 Kč

8 000 Kč

10 000 Kč

8 000 Kč

6 500 Kč

5 300 Kč

Výrobce

Electrolux

AEG

Bosch

Electrolux

Beko

Siemens

Mora

Electrolux

Bosch

Whirlpool

Beko

Bosch

Beko

Beko

Beko

Zdroj tepla

Elektřina

Elektřina

Elektřina

Elektřina

Elektřina

Elektřina

Elektřina

Elektřina

Elektřina

Elektřina

Elektřina

Elektřina

Elektřina

Elektřina

Elektřina

Objem (l)

70

71

71

72

72

71

65

72

71

73

72

71

71

71

71

Energetická třída

A++

A+

A+

A+

A

A+

A

A+

A+

A+

A

A

A

A

A

Spotřeba při běžném pečení (kWh)

1,09

1,09

0,87

0,93

0,88

0,87

0,92

0,93

0,87

0,91

0,93

0,97

0,88

0,88

0,88

Spotřeba při horkovzdušném pečení (kWh)

0,52

0,69

0,69

0,69

0,92

0,69

0,85

0,69

0,69

0,7

0,91

0,81

0,79

0,79

0,79

Počet programů

22

11

13

9

14

13

11

8

13

15

12

7

8

8

8

Horní topné těleso

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Spodní topné těleso

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ventilátor

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Kruhové topné těleso

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Pára

Plnohodnotné parní pečení

Doplňkové parní funkce

Ne

Doplňkové parní funkce

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Gril

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Rychlý ohřev

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ne

Ano

Ano

Ano

Ano

Ne

Ne

Ne

Šetrné rozmrazování

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ne

Ano

Ne

Ano

Ano

Ano

Systém čištění

Parní

Pyrolýza

Katalýza

Pyrolýza

Pyrolýza

Katalýza

AquaClean

Pyrolýza

AquaClean + katalýza

AquaClean + katalýza

Katalýza

Katalýza

Ne

Ne

Ne

Srovnání vybavení a rozměrů vestavných trub

Recenze Electrolux EOB8S39WZ
Electrolux EOB8S39WZ
Recenze AEG BPE556320M
AEG BPE556320M
Recenze Bosch HBG 635NS1
Bosch HBG 635NS1
Recenze Electrolux EOD6P71X
Electrolux EOD6P71X
Recenze Beko BIRT 25400 XPS
Beko BIRT 25400 XPS
Recenze Siemens HB 635GNS1
Siemens HB 635GNS1
Recenze Mora VT 538 BX
Mora VT 538 BX
Recenze Electrolux EOF4P74X
Electrolux EOF4P74X
Recenze Bosch HBG635BB1
Bosch HBG635BB1
Recenze Whirlpool OAKZ9 6200 CS IX
Whirlpool OAKZ9 6200 CS IX
Recenze Beko BIR 14400 BGCS
Beko BIR 14400 BGCS
Recenze Bosch HBA534ES0
Bosch HBA534ES0
Recenze Beko BIM 24300 BS
Beko BIM 24300 BS
Recenze Beko BIM 25302 X
Beko BIM 25302 X
Recenze Beko BIM 22300 X
Beko BIM 22300 X
Celkové hodnocení

89,5 %

89,5 %

88,8 %

88,4 %

87,1 %

86,2 %

86,1 %

85,3 %

85,2 %

84,5 %

83,8 %

80,0 %

76,7 %

76,5 %

75,5 %

Orientační cena

26 000 Kč

18 000 Kč

18 000 Kč

16 000 Kč

15 000 Kč

18 000 Kč

8 200 Kč

13 000 Kč

16 000 Kč

9 500 Kč

8 000 Kč

10 000 Kč

8 000 Kč

6 500 Kč

5 300 Kč

Osvětlení trouby

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Displej

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Časovač

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Výsuvné rošty

1 úroveň

1 úroveň

1 úroveň

Ne

2 úrovně

1 úroveň

2 úrovně

1 úroveň

Ne

Ne

2 úrovně

1 úroveň

1 úroveň

1 úroveň

Ne

Chladná dvířka

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Sklo dvířek

Neuvedeno

Neuvedeno

Třívrstvé

Třívrstvé

Čtyřvrstvé

Neuvedeno

Třívrstvé

Třívrstvé

Neuvedeno

Třívrstvé

Neuvedeno

Dvouvrstvé

Třívrstvé

Třívrstvé

Třívrstvé

Komfortní dovírání dvířek

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ne

Ano

Ano

Ano

Neuvedeno

Ano

Ne

Ne

Zatláčecí knoflíky

Dotykový panel

Ano

Dotykový panel

Ano

Dotykový panel

Ne

Ano

Ano

Dotykový panel

Ne

Dotykový panel

Ano

Dotykový panel

Ano

Ne

Dětský zámek

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Výška (cm)

59

59

59,5

59

60

59,5

60

59,4

59,5

59,5

59,5

59,5

59,5

59,4

59,5

Šířka (cm)

56

56

59,4

59

60

59,5

60

59,4

59,4

59,5

59,4

59,4

59,4

59,5

59,4

Hloubka (cm)

55

55

54,8

56

57

54,8

56

56,9

54,8

56,4

56,7

54,8

56,7

56,7

56,7

Hmotnost (kg)

36,5

36,5

36

33,1

49

31,5

31,5

31,7

Neuvedeno

33

39,6

31,6

40

Neuvedeno

Neuvedeno

Recenze nejlepších trub

O každé troubě v porovnání jsme zpracovali samostatnou recenzi. Zde najdete její shrnutí a odkaz na celý text, který najdete na samostatné stránce. V samotné recenzi potom můžete najít hodnocení spotřeby, funkcí, vybavení a bezpečnosti .

1. místo
90 % Celkové hodnocení
  • Smart funkce
  • Parní funkce
  • Teplotní sonda
  • Vysoká cena
  • Nemá katalýzu ani pyrolýzu

Model Electrolux EOB8S39WZ nabídne výhody, kterým se jen těžko odolává. V první řadě jde o smart troubu, kterou můžete ovládat přes mobilní aplikaci nebo prostřednictvím hlasového asistenta. Navíc nabídne parní funkce, včetně různých metod parního vaření, pečení a čištění. Celkově můžete vybírat z 22 základních programů, další jsou ke stažení na internetu. Součástí výbavy je také teplotní sonda, teleskopické výsuvy a komfortní dovírání dvířek, to vše zaručuje vysokou efektivitu a bezpečnost používání. Hlavní nevýhodou tohoto modelu je vysoká cena, někdo by mohl také postrádat funkci pyrolýzy nebo katalýzy. Přečíst celou recenzi

26 000 Kč Orientační cena

2. místo
89 % Celkové hodnocení
  • Velký počet programů
  • Bezúdržbová trouba
  • Výrobce neuvádí typ skla dvířek

AEG BPE556320M má výsuvný rošt, chladná dvířka, dětský zámek, čistí se prakticky sama. Má nadprůměrný počet programů a umí mimo jiné třeba grilovat. Má komfortní dovírání dvířek, které nebylo zcela samozřejmostí. Přečíst celou recenzi

18 000 Kč Orientační cena

3. místo
89 % Celkové hodnocení
  • Vynikající vlastnosti a výbava funkcí
  • Vyšší cena

Trouba značky Bosch vám nabídne vynikající výbavu funkcí a potěší také skvělými energetickými vlastnostmi. Díky ochlazování dvířek a dětskému zámku bude vhodná i pro rodiny s menšími dětmi. Patří ovšem k poměrně nákladným modelům a tak ji doporučujeme hlavně uživatelům, kteří její funkce opravdu využijí. Přečíst celou recenzi

18 000 Kč Orientační cena

4. místo
88 % Celkové hodnocení
  • Efektivní systém čištění
  • Možnost parního pečení
  • Teplotní sonda
  • Vyšší cena
  • Nemá výsuvné rošty

Za jedinou nevýhodu modelu Electrolux EOD6P71X považujeme její vysokou cenu. Tu však zcela jistě vyváží bohaté vybavení trouby, teplotní sonda a funkce parního pečení. Navíc se jedná o velmi úsporný přístroj, který nevyžaduje žádnou náročnou údržbu a hodí se i do vícečlenných domácností. Přečíst celou recenzi

16 000 Kč Orientační cena

5. místo
87 % Celkové hodnocení
  • Dotykové ovládání
  • 4vrstvé sklo
  • 14 programů
  • Vyšší spotřeba při horkovzdušném pečení
  • Nemá výrazné nedostatky

Trouba Beko BIM 22300 X potěší všechny, kdo hledají výrobek za dobrou cenu a vyžadují velký pečící objem. V tomto případě 72litrový prostor poslouží i více než čtyřčlenné rodině. Výbava je spíše základní bez moderních vychytávek. Chybí výsuvné rošty i čisticí systém. Přečíst celou recenzi

15 000 Kč Orientační cena

6. místo
86 % Celkové hodnocení
  • Velký počet programů
  • Bezúdržbová trouba
  • Nemá zatláčecí knoflíky

Siemens HB 635GNS1 je vcelku bezúdržbová trouba. Má řadu užitečných funkcí, programově je vybavena na jedničku a v kuchyni, kde se často peče, udělá skvělou službu. Spotřeba je nízká, takže ani časté pečení vás nebude stát moc peněz. Přečíst celou recenzi

18 000 Kč Orientační cena

7. místo
86 % Celkové hodnocení
  • Skvělá výbava
  • Žádné zásadní nedostatky

Trouba Mora patří k modelům se skvělou výbavou, do které se řadí i prvky, jako je komfortní dovírání dvířek či dva teleskopické rošty. Spotřeba trouby je standardní jak při běžném, tak při horkovzdušném pečení. S kapacitou 65 l by mohla být nedostačující pro větší počet lidí, do menší domácnosti ale zapadne bez problému. Přečíst celou recenzi

8 200 Kč Orientační cena

8. místo
85 % Celkové hodnocení
  • Energetická třída A+
  • Příznivý poměr ceny a výkonu
  • Režim udržování teploty
  • Čištění pyrolýzou
  • Nenabízí rychlý ohřev
  • Méně pečicích režimů
  • Nemá komfortní dovírání dvířek

Trouba Electrolux nabídne vnitřní prostor pro pečení až ve třech úrovních, energetickou třídu A+ nebo čištění pyrolýzou. Z funkcí jí nechybí teleskopické rošty, časovač nebo zatláčecí knoflíky. Péct můžete v osmi režimech, z nichž za zmínku stojí pravý horkovzduch, dva typy grilu nebo režim udržování teploty po dopečení. Nemá bohužel rychlý ohřev. Přečíst celou recenzi

13 000 Kč Orientační cena

9. místo
85 % Celkové hodnocení
  • Velmi úsporná
  • Dva systémy čištění
  • 13 programů
  • Vyšší cena
  • Chybí teleskopické rošty
  • Nemá parní funkce

Silnou stránkou trouby Bosch HBG635BB1 je především design a celková kvalita provedení. Potěší také velkým výběrem programů, úsporným chodem a zajímavými funkcemi, včetně čištění AquaClean, katalýzy nebo komfortního dovírání dvířek. U modelu v této cenové kategorii bychom ale očekávali teleskopické rošty a možná i nějakou tu parní funkci, obojí ale troubě Bosch chybí. Přečíst celou recenzi

16 000 Kč Orientační cena

10. místo
85 % Celkové hodnocení
  • Energetická třída A+
  • Odolná vůči otiskům prstů
  • 15 programů
  • 2 systémy čištění
  • Nemá teleskopické rošty
  • Nemá program rozmrazování

Nízká spotřeba, výběr z 15 programů, dva systémy čištění či velká kapacita přesahující 70 l, to jsou hlavní výsady trouby Whirlpool. Slabiny má spíše menší, postrádá například program rozmrazování a chybí jí teleskopické výsuvy, na jejichž absenci si stěžují i jinak spokojení uživatelé. Přečíst celou recenzi

9 500 Kč Orientační cena

Nejprodávanější trouby dle Heureky

Pořadí Vzhled Název Hodnocení Orientační cena Aktuální cena
1.
Recenze Beko BIM 22300 X
Beko BIM 22300 X 92 %
Počet recenzí: 134
7 200 Kč Zobrazit nabídky
2.
Recenze WHIRLPOOL OAKZ9 6200 CS IX
WHIRLPOOL OAKZ9 6200 CS IX 97 %
Počet recenzí: 22
13 000 Kč Zobrazit nabídky
3.
Recenze Electrolux EOD6P71X
Electrolux EOD6P71X 95 %
Počet recenzí: 18
18 000 Kč Zobrazit nabídky
4.
Recenze Electrolux EZB 3400 AOX
Electrolux EZB 3400 AOX 89 %
Počet recenzí: 23
7 800 Kč Zobrazit nabídky
5.
Recenze Electrolux EOF4P74X
Electrolux EOF4P74X 97 %
Počet recenzí: 27
15 900 Kč Zobrazit nabídky
6.
Recenze Beko BIM 22302 X
Beko BIM 22302 X 93 %
Počet recenzí: 37
8 400 Kč Zobrazit nabídky
7.
Recenze Electrolux EOB7S31X
Electrolux EOB7S31X 84 %
Počet recenzí: 7
30 500 Kč Zobrazit nabídky
8.
Recenze Electrolux EOB8S39Z
Electrolux EOB8S39Z Zatím nehodnoceno 33 500 Kč Zobrazit nabídky
9.
Recenze Bosch HBG635BB1
Bosch HBG635BB1 98 %
Počet recenzí: 11
23 000 Kč Zobrazit nabídky
10.
Recenze Siemens HS636GDS2
Siemens HS636GDS2 Zatím nehodnoceno 38 000 Kč Zobrazit nabídky

Zobrazit další produkty


Jak vybrat troubu

Trouba patří do skupiny nepostradatelných spotřebičů jakýchkoliv kuchyňských prostor. V současnosti se oblibě těší hlavně elektrické přístroje, které byly v roce 2015  podle Českého statistického úřadu součástí 78 % domácností (Zdroj: Český statistický úřad). Tento článek slouží jako doplněk k porovnání trub a měl by vás kompletně zasvětit do celého procesu správného výběru.

V následujících řádcích se zaměříme na trouby, s nimiž se můžete setkat na současném trhu. Navedeme vás tím správným směrem a nastíníme hlavní rozdíly mezi použitím plynové a elektrické trouby, zmíníme i specifika horkovzdušného nebo parního pečení.

Vysvětlíme, proč je důležitý dostatečný příkon a jaké údaje byste měli hledat na energetickém štítku. Prozradíme, jaké jsou nejčastější výrobní materiály trub a jaké funkce trouby nejčastěji nabízejí. Nemůže chybět ani popis cenových kategorií a několik praktických rad spojených s provozem trouby a následným čištěním.

Jak vybrat troubu stručně:

  • Vyberte vhodný zdroj energie – většina zákazníků volí elektrickou pro snadnou regulaci teploty, i plynová však má své zastánce.
  • Zvolte správný typ podle umístění – aby co nejlépe zapadl do interiéru vaší kuchyně.
  • Rozhodněte se pro ideální velikost – a to jak z hlediska rozměrů, tak objemu.
  • Mrkněte na energetický štítek – kde najdete údaje o energetické třídě a spotřebě při různých programech.
  • Neopomeňte funkční výbavu setkáte se s mnoha programy i bezpečnostními pojistkami.
  • Vzneste designové požadavky – volitelná je jak barva, tak výrobní materiál.
  • Určete si cenové rozpětí podle nároků na objem, počet programů a další požadavky.

Typy trub

V základu můžeme trouby rozdělit na plynové a elektrické, ty potom mají specifické podtypy, jako jsou například horkovzdušné nebo parní trouby. V této části si nastíníme specifika, výhody a nevýhody jednotlivých variant.

Typ trouby Výhody Nevýhody
Plynová + Bývá levnější

+ Méně vysušuje

Horší regulace teploty

Málo funkcí

Elektrická s klasickým ohřevem + Dobrá regulace teploty

+ Stále levnější než s horkovzduchem

+ Méně vysušuje

Může péct vždy jen jeden plech

Méně programů

Elektrická s horkovzduchem + Rovnoměrně upeče několik plechů zároveň

+ Mnoho programů

+ Peče úsporněji

Více vysušuje

O něco vyšší cena

Elektrická s parním pečením + Peče zdravěji

+ Pokrmy budou šťavnatější

Vysoká cena

Plynové trouby

S vestavnou plynovou troubou se dnes pravděpodobně nesetkáte, v omezené míře jsou ale dostupné sporáky s plynovou troubou, kterým jsme věnovali samostatné srovnání. V tomto článku se proto budeme věnovat hlavně vlastnostem elektrických trub. Obecně může plynová trouba elektrické variantě jen těžko konkurovat, ať už v otázce regulace teploty nebo v nabídce funkcí.

Ohřev v plynové troubě probíhá zespodu nebo shora, v některých případech z obou stran současně. Oproti elektrickým troubám mají plynové modely horší regulaci teploty a většinou nenabízejí horkovzdušné pečení.

Na druhou stranu se najdou i lidé, kterým plynové trouby vyhovují, například proto, že nevysušují připravované pokrmy, nebo díky menším tepelným ztrátám.

Elektrické trouby

Elektrické trouby se dnes v kuchyňských prostorách vyskytují daleko častěji nežli trouby plynové. V případě elektrického zdroje energie lze docílit lepší regulovatelnosti výsledné teploty, která se pohybuje mezi 35 °C až 275 °C.

Z pohledu konstrukčního provedení, funkcí a samotné přípravy pokrmu rozlišujeme několik typů elektrických trub:

  • Elektrická trouba s klasickým ohřevem
  • Elektrická trouba s horkovzduchem
  • Elektrická trouba s parním pečením

Elektrická trouba s klasickým ohřevem

Model trouby blížící se svým základem provedení plynové trouby, také mívá pouze horní a spodní ohřev, bez ventilátoru. Jen s tím rozdílem, že v tomto případě je zdrojem energie elektřina. Díky statickému ohřevu můžete potraviny také grilovat.

Elektrická trouba s horkovzduchem

Horkovzdušné trouby vychází z klasických elektrických trub. Navíc však mají řadu ventilátorů rozhánějících teplo v celém prostoru, a tím dochází k lepší a rovnoměrnější přípravě jídla. Při horkovzdušném pečení můžete o něco snížit teplotu, čímž ušetříte za energie. Navíc se velmi rychle předehřívají, není tedy nutné zapínat je dlouho dopředu.

V závislosti na výrobci můžete narazit na odlišné vyhotovení horkovzdušné trouby.

  • Horkovzdušná trouba s kruhovým topným tělesem – dražší typ výrobku, udržující ve všech oblastech trouby stejnou teplotu.
  • Horkovzdušná trouba s ventilátorem – levnější řešení. Ventilátor částečně zaostává za kruhovým topným tělesem, a to především v konstantní teplotě či rychlosti přípravy. Ideální řešení pro nenáročné kuchaře.

Elektrická trouba s parním pečením

Jestliže patříte mezi milovníky zdravého vaření, pak vás může oslovit i třetí model elektrické trouby, jímž je parní trouba. Těm jsme se věnovali na zvláštní stránce. Jak již název prozrazuje, jde o horní ohřev potravin za pomoci páry, díky čemuž v jídle zůstávají ve větší míře zachované vitamíny a látky prospěšné tělu.

Tyto výrobky jsou samozřejmě dražší, ale chuť připravované zeleniny, ryb nebo masa bude zkrátka nezaměnitelná, k čemuž mimo jiné přispívá i řada praktických programů. Při jejich výběru je nutné mít na paměti, že parní pečení nedokáže vytvořit křupavou kůrku na povrchu jídla, tudíž je vhodné při přípravě některých jídel zvolit program bez páry. Jestliže vás tento typ trouby zajímá, můžete si přečíst také článek Jak vybrat parní troubu.

Umístění

Klasická trouba, tak jak ji známe, existuje pouze ve vestavné variantě. Pod pojmem „volně stojící trouba“ si můžete představit troubu ve zmenšeném provedení (tzv. stolní trouby, kterým jsme věnovali samostatné srovnání), popřípadě jako součást volně stojícího sporáku. Všechny tyto varianty si podrobněji popíšeme v následujících řádcích.

Typy trub podle umístění

Vestavné (klasické) trouby

Výrobky, jejichž umístění je patrné z pojmenování. Vestavná trouba je produktem zasazeným do libovolné části kuchyňské linky, kde pro ni vyhradíte ten správný prostor. Na první pohled jde určitě o elegantní řešení. To může do nejmenšího detailu splývat s ostatními prvky kuchyně. Troubu si navíc umístíte do požadované výšky, abyste se k přípravě pokrmu nemuseli zbytečně ohýbat.

Také vestavné trouby mají svoje dělení:

  • Klasická vestavná trouba – samostatně fungující prvek, který umístíte kamkoliv do linky.
  • Polyvalentní vestavná trouba – i když jde o samostatný produkt, je tento model trouby vybaven ještě ovládáním pro varnou desku. Proto jsou polyvalentní trouby situovány pod varnými deskami obdobného provedení. Oba dva spotřebiče pak ovládáte z jediného místa – na troubě.

Vestavné trouby se ostatně stávají hlavním tématem našeho článku právě proto, že je po nich největší poptávka.

Volně stojící trouby (stolní trouby, sporáky)

Tímto názvem jsou označovány trouby, které jsou obvykle součástí celého sporáku, tedy jednoho spotřebiče pojícího troubu s varnou deskou. Ve prospěch tohoto zařízení hovoří určitě celková mobilita, na druhou stranu vzhled nemusí vyhovovat každému. Sporák je totiž zasunut do mezery mezi dvěma částmi kuchyňské linky.

Pod pojmem volně stojící trouba můžete narazit ještě na samostatně stojící stolní trouby. Ty nabývají menších rozměrů a jsou obvykle umístěny na kuchyňské lince. Vzhledem mohou připomínat velké modely mikrovlnných trub, svými funkcemi však přináší možnosti klasické pečicí trouby. V některých případech dokonce disponují i dvěma vrchními plotýnkami. Takové výrobky se hodí spíše na chalupu nebo do obdobných prostor s občasným využitím.

Umístění spotřebičů a dalších prvků v kuchyni

Velikost

Velikost trouby lze pojmout ze dvou úhlů pohledu. Prvním je bezpochyby rozměrové provedení. U vestavných produktů je to poměrně jasné. Tam narazíte na standardizovaný rozměr 60 x 60 centimetrů. Výjimkou nejsou ani kompaktnější modely zabírající méně místa 45 x 60 centimetrů. V případě volby stojící trouby, respektive sporáku, počítejte se šířkou 50 nebo 60 centimetrů.

Trouby dle objemu

Mnohem zásadnějším údajem se pro vás stane objem trouby, který se již úměrně promítá do rychlosti, komfortu a pohodlí přípravy nejrůznějších pokrmů. K tomuto parametru přistupujte s ohledem na počet osob žijících v domácnosti, ale také s přihlédnutím k tomu, jak často budete troubu využívat. Z obecného hlediska lze objem trouby prezentovat ve třech odlišných kategoriích.

  • Trouby do 45 litrů – pro jednu až dvě osoby
  • Trouby od 45 do 70 litrů – pro menší rodiny s občasným využíváním tohoto spotřebiče
  • Trouby nad 70 litrů – pro čtyř a vícečlenné rodiny, které pravidelně pečou

Z tohoto rozpisu lze správně usuzovat, že nárůst objemu trouby vám z gastronomického pohledu dává daleko více možností. Můžete připravovat kupříkladu hned několik pokrmů najednou. Menší prostor zase snáze vytopíte, což se projeví na vašich účtech za energie.

Energetický štítek

Stejně jako další velké spotřebiče, i trouba je ze zákona označená energetickým štítkem, ze kterého získáte všechny důležité informace o její spotřebě. Ačkoliv trhu dominují elektrické trouby, pro zajímavost uvádíme také štítek pro trouby plynové. Rozdíly mezi těmito dvěma variantami jsou opravdu minimální.

  • Zdroj energie – V horní části štítku najdeme ikonku, která označuje, zda je trouba elektrická nebo plynová.
  • Energetická třída – V části s barevnými pruhy a černým písmenem se dozvíme energetickou třídu trouby. Nejlepší možnou energetickou třídou je A+++, vyplatí se do ní zainvestovat zejména pokud plánujete troubu používat často a přijde vám vhod nejúspornější řešení.
  • Kapacita – V levé dolní části najdete informaci o kapacitě trouby. Jak vybrat kapacitu trouby jsme si již rozebrali v části o velikosti trouby.
  • Spotřeba – V pravé dolní části najdete spotřebu trouby, která se určuje na jeden cyklus. Nahoře je spotřeba při běžném pečení, dole spotřeba při horkovzdušném pečení. Spotřeba je udávána v kWh, u plynových trub kromě ní najdete také spotřebu v MJ (megajoulech).

Funkce

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv model trouby, vždy při volbě výsledného produktu přihlížejte i k řadě doplňkových funkcí, systémů a prvků, s nimiž bude příprava jídla daleko pohodlnější, rychlejší a komfortnější.

Níže vás seznámíme s nejdostupnější výbavou (především elektrických) trub:

  • Teleskopické výsuvy – umožňují vám bez problému vytáhnout pekáč z trouby, aniž by vám vypadl. Odolné výsuvy zajistí plech čí pekáč s jídlem, které můžete bezpečně podlít či jinak dochutit, aniž byste se spálili.
  • Osvětlení trouby – integrované osvětlení, které vám umožní sledovat průběh pečení i se zavřenými dvířky.
  • Multiflow 360°– speciální zaoblená konstrukce trouby a systém horkého vzduchu. Ideální varianta pro dokonale rovnoměrné pečení.
  • 3D pečení – novodobý systém vám umožní připravovat až tři odlišné pokrmy, aniž by došlo k prolínání chutí a narušování jednotlivých kulinářských procesů.

Režimy ohřevu

Zajímavé jsou i specifické režimy ohřevu. Elektrické trouby často disponují specifickými programy na přípravu masa, zeleniny a dalších potravin. Kromě toho mohou mít také:

  • Gril – funkce umožňující skrze horní těleso grilování vložených pochutin.
  • Keep Warm – udržování optimální teploty, díky kterému jídlo vydrží teplé, i když jej nebudete podávat okamžitě. Poslouží také k předehřátí talířů.
  • Rozmrazování – funkce, při níž ventilátor šetrně a pomalu rozmrazí jakékoliv pokrmy.
  • Jet – bleskové předehřátí trouby, které vám ušetří drahocenný čas.
  • Infrapečení – o přípravu jídla se stará mimo jiné i ventilátor, prostřednictvím něhož dojde ke speciálnímu procesu grilování. Využívá se hlavně u masa.

Čištění

Stejně, jako jiné kuchyňské spotřebiče, také trouba vyžaduje určitou péči a čištění. Čas od času může jídlo prskat, sem tam něco ukápne a vůbec dochází ke zvýšené produkci mastnoty. U levnějších modelů vás pravděpodobně čeká pravidelné drhnutí, zbavit se jej můžete pořízením trouby s funkcí samočištění. Jako samočištění můžeme označit systém pyrolýzy a katalýzy, dále mívají trouby i programy usnadňující čištění, jako je třeba AquaClean.

  • Čištění pyrolýzou – proces, v rámci něhož dojde k ohřátí trouby až na 500 °C. V takovém stavu jsou úplně spáleny všechny nečistoty, které následně setřete.
  • Čištění katalýzou – tuto funkci mají trouby vybavené speciálním smaltovým obložením, na nějž se váže jakákoliv mastnota. Ta je následně odpařována kdykoliv během procesu – děje se tak tedy neustále, čištění se nijak nezapíná.
  • AquaClean, EcoClean... – systémy s tímto názvem troubu vyloženě nečistí, ale čištění zjednodušují. Vetšinou jde o program, který spustíte, dovnitř trouby vložíte nádobu s vodou a pára potom uvolní nečistoty. S trochou snahy tak stejného účinku můžete dosáhnout i u normálních trub, když se vám povede vychytat správnou teplotu.

Pokročilé funkce

Pro milovníky moderní techniky připravili výrobci trub zajímavou možnost připojení zařízení k WiFi, přes kterou pak může uživatel s troubou komunikovat, ovládat jednotlivé pečicí programy, nastavovat časování pečení nebo posílat například recepty, které se zobrazují na panelu ovládání trouby.

Nové modely trub jsou vybavené také dobrým pomocníkem v podobě teplotní (pečicí) sondy. Podle průzkumů 70 procent lidí, kteří si pořídí troubu s pečicí sondou, ji nepoužívá, a to je velká škoda. Při použití teplotní sondy se totiž vyhnete tomu, že maso bude nedopečené nebo vysušené.

GIF využití sondy

Využití sondy

Jedná se o tyčinku s tepelnými čidly, která se jednoduše zapíchne například do pečeného masa, kde slouží pro kontrolu teploty. Sonda při dosažení ideální nastavené teploty uvnitř jídla vyšle signál a vypne troubu. Samozřejmě je předtím nutné znát, jaká vnitřní teplota je pro daný pokrm ideální. Některé modely trub mají určité tepelné módy předdefinované.

Design a výrobní materiál

Z hlediska výsledného vzhledu pořizované trouby se vám nabízí poměrně široké možnosti. Základním výrobním materiálem je ocel a plech v kombinaci se sklem. Vedle standardních designů můžete narazit i na atypické, kde kromě nerezu často figuruje například imitace dřeva. Volitelné je také barevné provedení, nejčastěji černá či bílá.

Přední část trouby je obvykle vybavena skleněnou plochou, minimálně proto, abyste mohli připravovaný pokrm kontrolovat bez nutnosti otevírat dvířka. Současní výrobci pomýšlí také na odpovídající bezpečnost, kvůli té jsou dvířka speciálně chlazena, čímž se snižuje jejich vnější teplota na hodnotu kolem 60 °C a nižší. Tím zabráníte případnému popálení.

Cena

Trh s vestavnými a volně stojícími troubami nejrůznějšího typu je skutečně pestrý a rozmanitý, díky čemuž si na své přijde doopravdy každý zákazník. Ceny se samozřejmě liší nejenom na základě výkonu, ale také funkcí a vůbec konkrétního výrobce. Mezi ty prověřené patří určitě následující značky – Amica, Beko, Bosch, Mora, Miele, Candy, Gorenje, Whirpool, Zanussi, Siemens, Electrolux, Brant a ostatní.

Abyste měli představu o tom, jakou troubu můžete získat za konkrétní cenu, přinášíme vám základní dělení dle vstupní investice.

Cena do 10 000 Kč

Jestliže nekladete vysoké požadavky na kapacitu a vystačíte si se základní nabídkou funkcí, bez problému si v této cenové kategorii vyberete. Největší zastoupení zde mají produkty vestavné. Nejčastěji se setkáte s energetickou třídou „A“ a standardní výbavou, jíž tvoří hlavně gril, ventilátor, displej, nastavitelná minutka a v mnoha případech i horký vzduch. Objem takových trub se obvykle pohybuje kolem 58 až 67 litrů.

Cena od 10 000 Kč do 30 000 Kč

Za tuto cenu pořizujete prověřenou kvalitu a do popředí vašeho výběru se dostanou i značkové výrobky špičkového zpracování. Častěji narazíte na energetickou třídu A+. K dispozici budete mít i větší objem nad 71 litrů a hlavně vymoženosti, mezi které patří kruhové těleso, programy samočištění, otočný rožeň či chlazení dveří a rozmrazování.

Cena nad 30 000 Kč

Jestliže budete to vestavné trouby investovat více, jak 30 000 Kč, pak ve vašem výběru zůstane jen několik málo značek, jimž bude jasně dominovat výrobce Miele, jehož modely překračují hranici až 140 000 Kč. Ve své podstatě se už jedná o určité typy konvektomatů pro domácí užití. Tyto nejlepší trouby s přemírou nadstandardních funkcí, které využijí hlavně nároční zákazníci a milovníci pečení.

Základy úspěšného pečení

Pečení je tak trochu věda a s každou novou troubou přijde na řadu i fáze testování, než zjistíte všechny specifika daného přístroje a troufnete si i na složitější recepty. K rychlejšímu seznámení s troubou a jejímu efektivnímu používání jsme pro vás připravili pár základních rad, díky kterým budete brzy s vaší troubou sehraný tým.

Teplota

Doporučenou teplotu k pečení různých pokrmů se zpravidla dozvíte v receptu, pro úspěšné pečení je ale dobré ověřit, zda danou hodnotu dodržuje i vaše trouba. Její termostat totiž nemusí být správně zkalibrovaný a číslo na ovládacím kolečku se nemusí shodovat s reálným počtem stupňů uvnitř. Přesnost zahřívání si můžete ověřit pomocí teploměru do trouby.

Ten vám zároveň prozradí, v jakém rozsahu kolísají teploty při pečení. Trouba totiž neudržuje zcela konstantní teplotu, po zahřátí vypne topné těleso, ve chvíli, kdy teplota klesne pod určitou míru jej zase zapne a takto stále dokola. Výkyvy bývají výraznější ze začátku a zmenšují se, když je trouba už déle rozehřátá. Pokud proto pečete pokrm choulostivý na změny teplot, bude lepší i po zhasnutí kontrolky rozehřívání ještě 10-15 min počkat, aby se kolísání teplot trochu ustálilo.

Volba programu

Spousta lidí používá ze zvyku jen základní verzi horního a spodního ohřevu, to je ale velká škoda. Mnoho typů pokrmů totiž vynikne při úplně jiném nastavení. Níže jsme sepsali ideální využití pro nejčastější programy.

  • Statické pečení – použijte na sněhová nebo všeobecně lehčí těsta, která se budou péci zvolna a pomalu. Svědčí také kynutým buchtám, vánočce nebo například chlebu.
  • Horkovzdušné pečení dokáže vytvořit kůrčičku na povrchu jídla. Protože víc vysušuje, využijete je například na cukroví, které bude křupavější a stejnoměrněji propečené. Dále se hodí na sladké pečivo, zapečené těstoviny nebo všeobecně pevnější těsta. Horkovzduch peče rychleji, ve spoustě receptů tak naleznete pokyn snížit při jeho využití teplotu (Ze zdroje: Recenzetesty.cz).
  • Horní ohřev přijde vhod, pokud potřebujete zapéct povrch již hotového jídla. Ve spojení s ventilátorem je ideální pro gratinované pokrmy, lasagne.
  • Spodní ohřev dá vyniknout domácí pizze a nízkým kynutým koláčům. Používá se také pro zavařování.
  • Ventilátor bez topných těles se může zdát jako zbytečná funkce, pomůže však s ochlazováním pokrmů po dopečení.
  • Nízkoteplotní pečení příprava při nízkých teplotách trvá déle, používá se pro získání šťavnatých a měkkých pečení.

Umístění

Výsledek pečení bude ovlivněn i tím, kam plech nebo pekáč s pokrmem umístíte. V horní části trouby se kumuluje teplo, je tedy vhodná hlavně pro rychlé pečení při vyšších teplotách a grilování. Ve spodní části nejlépe připravíte pomalu pečené pokrmy a pokud se nemůžete rozhodnout, doporučujeme zvolit prostřední rošt, tím nic nezkazíte.

Kromě vertikálního umístění hraje roli i horizontální rozložení teplot. Zkrátka, každá trouba má místa, kde jsou teploty vyšší nebo nižší, což se projeví zejména při pečení piškotu nebo světlého cukroví. Teplotní mapu vaší trouby můžete otestovat například plechem posypaným strouhankou. Díky tomu budete vědět, zda trouba například vzadu peče více a v průběhu pečení tak můžete plech či pekáč otočit, aby se jídlo upeklo rovnoměrněji.

Čištění

Troubu doporučujeme pravidelně čistit, aby její provoz neztrácel na efektivitě a jídlo nenačichlo zápachem připálenin. Výhodu mají v tomto směru majitelé trub se systémem katalýzy či pyrolýzy, pro které je údržba výrazně jednodušší.

Pokud však váš model uvedenými systémy nedisponuje, budete se muset spolehnout na vlastní síly. Doporučujeme čistit troubu po použití, nebo alespoň dokud není špína několikrát „zapečená“. V drogeriích naleznete mnoho speciálních přípravků pro uvolnění zbytků jídel a efektivní boj proti mastnotě. A pokud na celou věc chcete jít ekologicky a nízkonákladově, můžete se inspirovat generacemi prověřených rad využívajících přírodní prostředky za pár korun.

  • Už jen obyčejná voda může pomoci, když ji v misce necháte rozehřát, aby produkovala dostatek páry. Pára totiž uvolní zaschlé nečistoty, takže je pak místo drhnutí stačí setřít. Pro lepší efekt můžete do vody přidat i citronovou šťávu, a pokud ani ta nezabere, zkuste čpavek.
  • Jako nejefektivnější je často zmiňována jedlá soda v kombinaci s citronem a octem. Umíchejte kašičku ze sody a citronové šťávy a opatrně jí (mimo topná tělesa) potřete vnitřek trouby. Nechte půl dne působit a poté postříkejte kašičku trochou octa. Nechte opět chvíli působit a vzniklou pěnu setřete hadříkem.
  • Na mastnotu zabírá také kuchyňská sůl, kterou zlehka vysypejte spodek trouby. Zahřívejte, dokud sůl nezhnědne a po vychladnutí ji vysajte či vytřete.
  • Na znečištěná skleněná dvířka použijte hadr namočený v kašičce z vody a jedlé sody. Alternativně fungují i kašičky z kypřicího prášku s přídavkem soli a octu.
  • Rošty z trouby před čištěním vytáhněte. Špíny se nejlépe zbavíte, když je před samotným čištěním necháte odmočit nebo alespoň přelijete vřelou vodou. Na čištění pak můžete použít výše uvedené prostředky, jedlou sodu, ocet nebo třeba mýdlo.

Často kladené otázky k troubám

Jak vybrat troubu?

Nejdříve si vyberte zdroj ohřevu, elektrické trouby jsou v současnosti převažující, najdou se ale i fanoušci plynových trub. Důležité je také ujasnit si, jak často a pro kolik lidí budete v troubě připravovat pokrmy. Podle toho můžete zvolit kapacitu trouby. Tu najdete na energetickém štítku, spolu s údaji o spotřebě. Zaměřte se také na funkce trouby, ať už jde o různé pečicí programy, nebo o oblíbené programy na čištění. Ty se často projeví na ceně, stanovte si proto také finanční rozpočet. V neposlední řadě vybírejte také okem, v současnosti jsou na trhu velmi pěkné designové kousky, které budou ozdobou vaší kuchyně. Nejlepší trouby najdete v našem srovnání.

Jaký je rozdíl mezi pyrolýzou a katalýzou?

Pyrolýza je funkce čištění, která při velmi vysoké teplotě spálí všechny nečistoty uvnitř trouby. Katalýzu zajišťují speciální desky na stěnách trouby, které mastnotu absorbují a při určité teplotě odpařují. Ovšem strop, dno a zadní stěnu trouby je nutné čistit ručně, desky se také musí jednou za pár let vyměnit. Více se o těchto systémech dozvíte z kapitoly Čištění.

Co je to parní trouba?

Parní trouba je elektrická trouba obohacená a parní funkce. Příprava pokrmů v páře je jedním z nejzdravějších způsobů, parní programy se ale promítnou do ceny přístroje. O dalších typech elektrických trub si můžete počíst zde.

Má plynová trouba nějaké výhody?

Většinou jsou plynové trouby levnější, někdo na ně nedá dopustit, protože méně vysušují jídlo. Obecně jsou ale na trhu spíše na ústupu a elektrickým troubám příliš nekonkurují.

Testoval trouby dTest?

Ano, časopis dTest testuje také trouby, vyzkoušených má několik desítek produktů. Při testování zkouší rychlost ohřevu, přesnost a stabilitu nastavení teploty, součástí jsou také praktické testy pečení různých pokrmů. Důležitá je také bezpečnost (např. riziko popálení), jednoduchost obsluhy a spotřeba. Další relevantní testy bereme obecně v potaz také při tvorbě našich srovnání.

Eliška Srncová patří k redaktorům, kteří se o svá témata starají pečlivě a dlouhodobě, kategorii trub má na starosti už více než tři roky. Díky dlouhodobým zkušenostem a průzkumu nasbírala ke srovnání trub dostatek informací, které pravidelně doplňuje. Srozumitelně vám vysvětlí například jaký je rozdíl mezi pyrolýzou a katalýzou, jaký objem trouby se vám bude hodit nebo jak se vyznat v energetickém štítku. Na její rady se můžete spolehnout i při výběru dalších kuchyňských spotřebičů, třeba myček nebo sporáků.

Diskuze, poradna a vaše zkušenosti

Zeptejte se na cokoliv a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Pokud potřebujete odpověď co nejdříve, napište na facebook skupinu, kde radí i další uživatelé a odborníci.

Dobrý den, koupili jsme troubu s katalytickým čištěním, ale nepřišli jsme na to, kde se to zapíná. Jde to nějak nastavit?

Eva Nováková

Dobrý den, katalytické čištění není ani tak funkce, jako spíš doplněk. Stěny trouby jsou potřeny speciálním pórovitým materiálem, který absorbuje mastnotu a při dalších pečeních ji nechává odpařit. Toto se děje neustále, vy nikde nic nezapínáte. Pro optimální funkci pouze doporučíme katalytické desky jednou za několik (zhruba pět) let vyměnit.

Iveta Polášková, redaktor

Dobrý den,
může se stát, že praskne smalt uvnitř trouby – tam kde je to hlubší dno na vodu? Vypadá to, že jsme používali zapnutý pravý horký vzduch bez vody a dno je prasklé. Může se trouba používat?
Děkuji za odpověď.

Dobrý den, u pravého horkovzdušného pečení se voda nepoužívá, jde o kombinaci ventilátoru a zadního topného tělesa. Voda se používá při různých čisticích programech, například AquaClean, ani při zapomenutí vody by ale dno trouby rozhodně nemělo prasknout. Praskliny ve smaltu mohou způsobit například korozi, je tedy lepší nechat tuto část opravit nebo výrobek reklamovat.

Eliška Srncová, redaktor

Je z hlediska budoucí spotřeby el. energie nějaký zásadní rozdíl u vestavěné trouby el. sporáku jestliže je objem trouby např. 46 l a nebo 68 l, nebo je to z hlediska spotřeby el. energie zanedbatelné a je to jedno jak velký objem trouby u el. sporáku např. MORA se sklokeram. deskou si vybereme, když výrobce u první a druhé varianty uvádí stejný příkon 8 kW?

Ivan Machus

Dobrý den, rozdíl ve spotřebě trub je víceméně zanedbatelný. V nákladech na jeden cyklus se většinou projeví v řádu haléřů.

Eliška Srncová, redaktor

Dobrý den , mám takový dotaz ,bylo mi doporučeno troubu po pečení nechat pootevřenou , zdá se to nevhodné pouštět teplo z trouby na ovládací panel.

Ilona Vrtalová

Dobrý den, ovládací panel by měl mít dostatečně odolný, některé trouby mají dokonce funkci automatického pootevření dvířek k vypuštění páry.

Eliška Srncová, redaktor

Dobrý deň, mala by som otázku ohľadom čistenia. Chystáme sa kúpiť novú trúbu a rozhodujeme sa medzi čistením pyrolýzou alebo katalýzou. Katalýza má ale určité nevýhody: nečistí dno, strop a zadnú stenu; tiež sa musia časom vymeniť dosky. Vychádza mi z toho, že čistenie paralýzou je bezkonkurenčne najlešie. Je to tak? Alebo aj čistenie paralýzou má nejaké nevýhody? V recenzii som žiadne nenašla 🙂 Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Marianna Pivcová

Dobrý den, ano, pyrolýza je v současnosti nejefektivnějším čisticím systémem, ale určité nevýhody samozřejmě má. Trouby s pyrolýzou jsou dražší a jejich nabídka je limitovanější. Pyrolýza probíhá při velmi vysokých teplotách (např. 500 °C), některé trouby se při tomto procesu silně zahřejí i zvenčí a hrozí popálení. Může také vznikat kouř nebo zápach. I přes tato negativa ale bývají uživatelé obecně s pyrolýzou velmi spokojení.

Eliška Srncová, redaktor

Položte dotaz

Odpovědět na dotaz

Nenašli jste v diskuzi odpověď? Zeptejte se a naše redakce na praktické a zajímavé dotazy najde odpověď.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.5 z 50 hlasů

Další oblíbené testy a recenze