Test nejlepších vakuovaček 
a jak je vybrat

Obrázek vakuovaček

Vakuovačka neboli svařovačka fólií. To je kuchyňský pomocník, který prodlouží životnost nejrůznějších potravin. Přístroj určený pro domácí i komerční užití. Zpomaluje množení nežádoucích mikroorganismů a odstraňuje kyslík a ostatní nevhodné látky. Na druhou stranu dokáže potraviny uchovat 3 – 5 krát déle.

Vakuovat si můžete odlišné druhy potravin od masa, přes zeleninu, ryby, ovoce, až po zákusky, polévky a ostatní typy pochutin. Univerzální nástroj s dobrou skladovatelností a jednoduchou obsluhou. To je vakuovačka pro všestranné užití.

Máte-li zájem o pořízení svařovačky fólií, začtěte se do našeho článku zaměřeného na výběr tohoto produktu. Provedeme vás světem vakuovaček od A až do Z a nastíníme, jaké zařízení je vhodné právě pro vás.


Nejlepších 10 vakuovaček dle hodnocení uživatelů

Vzhled

Název

Rozsah (‰)

Napájení

Orientační cena

Aktuální cena

Náhled vakuovačky Concept FRESH VA-0010

Concept FRESH VA-0010

ano

ne

1 600 Kč

Náhled vakuovačky ETA Freshie 1762

ETA Freshie 1762

ano

ano

1 800 Kč

Náhled vakuovačky ETA Electronic 0762

ETA Electronic 0762

ano

ano

900 Kč

Náhled vakuovačky MAXXO VM5000

MAXXO VM5000

ano

ne

1 800 Kč

Náhled vakuovačky MAXXO VM 4000

MAXXO VM 4000

ano

ne

 1 500 Kč

Náhled vakuovačky FOODSAVER FFS003X

FOODSAVER FFS003X

ano

ne

3 500 Kč

Náhled vakuovačky Profi cook VK 1080

Profi cook VK 1080

ano

ne

2 000 Kč

Náhled vakuovačky Clatronic FS 3261

Clatronic FS 3261

ano

ne

 700 Kč

Náhled vakuovačky Steba VK 6

Steba VK 6

ano

ne

2 500 Kč

Náhled vakuovačky FOODSAVER FFS004X

FOODSAVER FFS004X

ano

ne

4 200 Kč

Testování a recenze vakuovaček pro rok 2018

Detailní test vakuovaček pro vás v současné době připravujeme a jeho vydání předpokládáme koncem roku 2018. V testu budou také detailně zpracované nejlépe hodnocených produktů. V současnosti jsme pro vás připravili tabulku nejoblíbenějších vakuovaček na základě zkušeností uživatelů. Vždy se jedná o vykuovačky, které jsou již prověřené množstvím uživatelů. Přesto ale doporučujeme přečíst i recenze na vybraných e-shopech a na Heurece.

Pokud chcete, abychom do testu zařadili nějaké vakuovačky, o které se zajímáte, napište nám na info@arecenze.cz.

Jak vybrat vakuovačku

1. Typ vakuovačky

2. Ruční vs. automatická vakuovačka

3. Rozměry

4. Příkon a sací výkon

5. Hlučnost

6. Sáčky

7. Funkce

8. Použití

9. Cena

Ať už se zaměříte na běžnou domácí nebo komerční vakuovou baličku, v mnoha případech jde o nenáročný a jednoúčelový výrobek. Abyste však dokázali zvolit přístroj s odpovídajícími technickými parametry, měli byste znát několik důležitých informací.

Nastíníme vám základní typy vakuovaček, zaměříme se na vlastnosti spojené s rozměry, příkonem a v neposlední řadě také s hlučností. Dozvíte se, jaké používat sáčky a jak vůbec realizovat samotný proces vakuování.

Svařovačku fólií vám pomůžeme vybrat na základě toho, co od takového produktu budete očekávat.


1. Typ vakuovačky

Na trhu máte možnost narazit na pár typů vakuovaček pro domácí a komerční užití. Výsledný produkt volte vždy na základě toho, kolik produktů budete denně vakuovat. Konkrétní modely se liší hlavně svým celkovým zpracováním, způsobem vkládání sáčků do vakuové baličky a výrobním materiálem. Ten tvoří plast v kombinaci s nerezovou ocelí. Komerční svařovačky fólií jsou obvykle zhotoveny pouze z nerezu.

Vybírat můžete hned z několika modelů vakuových baliček.

  • Externí vakuové baličky
  • Komorové vakuové baličky
  • Zatavovací vakuové baličky
  • Volně stojící baličky

Externí vakuové baličky

Vzhledem k tomu, že se sáček vkládá z otevřeného prostoru, jsou tyto produkty velice často označovány, jako otevřené vakuovačky. Své primární užití nachází hlavně při občasném zatavování potravin.

Komorové vakuové baličky

Propracovanější technologie vakuování. Sáček je vložen do vakuovačky. Ideální řešení pro tekuté pochutiny. V profesionálním provedení jsou schopny dlouhodobějšího provozu.

Zatavovací vakuové baličky

V tomto případě jde o komerční svářečky fólií obdobné těm komorovým. Jen s tím rozdílem, že jsou větší a prezentují se propracovaným způsobem zatavování. Ideální řešení pro průmyslové užití.

Volně stojící baličky

Komorové vakuové baličky s velkým objemem. V jejich prospěch hovoří řada přidružených funkcí navíc. Hodí se spíše do velkých provozů.


2. Ruční vs. automatická vakuovačka

K vakuové baličce můžete přistupovat také podle toho, jak dochází k samotnému procesu vakuování. V tomto ohledu narazíte na dvě odlišné kategorie produktů.

  • Ruční vakuovačka - Velikostně nenáročná a vhodná pro občasné používání. Výrobky napájené i za pomoci baterií. Typickým představitelem je například vakuový box nebo speciální vakuová dóza.
  • Automatická svářečka fólií - Důmyslnější a propracovanější zařízení. To nejenomže odsává vzduch, ale zároveň svařuje a neprodyšně uzavře daný pytlík, sáček či fólii.

3. Rozměry

Zaměříme-li se na výběr domácí vakuové baličky, bude pro vás stěžejních hned několik základních parametrů. Jedním z nejdůležitějších údajů je bezpochyby velikost zařízení. Tu volíte nejenom s přihlédnutím k osobním potřebám vakuování, ale také ke skladovacím prostorám. Ne každý si může dovolit mít tento produkt uložený nepřetržitě na kuchyňské lince. I přesto, že průměrné velikosti takových přístrojů jsou kolem 40x30x20 centimetrů.

Pokud vakuovačku budete často vytahovat ze skříňky, nepodceňujte ani její hmotnost. Nemusí mít průměrných 1,5 kilogramů, ale i více, jak 4 kilogramy.

V neposlední řadě neopomínejte na délku přívodního kabelu. Ne vždy může být svařovačka fólií umístěna v blízkosti elektrické zásuvky. Proto se nespoléhejte jen na klasickou délku 80 centimetrů, ale klidně vsaďte na řešení s kabelem dlouhým až 150 centimetrů.


4. Příkon a sací výkon

Vzhledem k tomu, že je vakuovačka elektrickým zařízením, narazíte při jejím výběru na další důležitý parametr. Tím je příkon. Jeho měrnou jednotkou je Watt prezentovaný pod zkratkou „W“. Příkon určuje, jak výkonné dané zařízení je, respektive jak rychle dokáže vakuovat vámi požadovanou potravinu. S narůstajícím příkonem dochází k růstu spotřebované elektrické energie.

Příkon svařovaček fólií se pohybuje mezi 100 W až 2 400 W v závislosti na tom, jaký model produktu zvolíte.

Onen zmiňovaný výkon lze označit za sací výkon. Ten je obvykle 10-20 litrů za minutu. U některých modernějších zařízení lze jeho hodnotu regulovat.


5. Hlučnost

Pokud budete vakuovačku používat častěji, nepodceňujte ani hlučnost takového přístroje. I když proces vakuování není ničím zdlouhavým (průměrně 8 – 30 sekund), může se pro vás hlasitý zvuk přístroje stát při dlouhodobější práci obtěžující. V tomto směru tedy platí, že čím nižší hlučnost zařízení má, tím lépe. Tento údaj je v decibelech označovaných zkratkou dB.

Obvyklé hodnoty hlučnosti jsou od 50 dB do 80 dB a více.


6. Sáčky

Sáčky a fólie. Ty hrají při nákupu vakuovačky velice důležitou roli. Právě do sáčků jsou totiž ukládány jednotlivé pochutiny. V jejich případě dbejte na dvě zásadní věci. Tou první je typ používaného sáčku. Určitě se vyvarujte nákupu svářečky fólií, do které je třeba aplikovat pouze speciální fólie od konkrétního dodavatele. Lepší je, když máte na výběr, jak po stránce kvality vakuování, tak z hlediska pořizovacích nákladů sáčků.

Jedním z podstatných údajů je maximální šířka sáčku nebo fólie. Ta vlastně rozhoduje o tom, jak velké pochutiny budete schopni vakuovat. Zároveň se promítá i do celkové velikosti zařízení. Průměrná šířka sáčku se u domácích vakuovaček pochybuje kolem 30 centimetrů.

Přihlížet můžete také k tomu, kolik přídavných sáčků je součástí vámi vyhlédnuté vakuovačky. Některé pytlíky jsou určené pro opakované použití.


7. Funkce 

Vakuové baličky mají za cíl jediné. Za-vakuovat danou pochutinu a tím prodloužit její životnost a zachovat aromatickou chuť jídla. Od pokročilejších domácích vakuovaček však můžete čekat i přidružené funkce a přínosné možnosti rozšíření.

  • Odsávání vzduchu – Praktická funkce, která z pytlíku dokonale vysaje všechen vzduch a teprve poté dojde k vakuování pochutiny.
  • Dvojitý svár – Vakuovačka zajistí jídlo v sáčku či fólii pevným dvojitým svárem. Díky tomu klesá možnost roztrhání v takovém místě a je docíleno lepší vakuace.
  • Měkké odsávání – Funkce využitelná u mokrých potravin typu omáčky, polévky, apod.
  • Elektronické sledování teploty– Tímto prvkem je obvykle vybavena citlivá vakuová pumpa. Ta zajišťuje šetrnější ochranu potravin.
  • Indikátory – Povětšinou se jedná o světelné diody informující o aktuálně probíhajícím programu, popřípadě o dalších procesech.
  • Vakuové dózy - Určité vakuovačky umožňují dokoupení speciálních dóz pro skladování potravin. Z nich je vysáván vzduch za pomoci hadice.
  • Pojistka proti přehřátí - Bezpečnostní prvek zabraňující nežádoucímu přehřátí přístroje.
  • Omyvatelnost v myčce – Vakuové baličky s vyjímatelnými částmi, které lze vložit do myčky na nádobí. Vyhnete se tak zdlouhavému ručnímu čištění.

8. Použití

Životnost potravin bez vakuového balení je samozřejmě omezená. V závislosti na typu pochutiny se jedná o 4 – 10 dnů. Správným vakuováním takovou dobu znatelně prodloužíte. Pro představu vám uvádíme několik příkladů po vakuovém zabalení.

  • Maso po tepelném zpracování v lednici 10 – 15 dnů. 
  • Zelenina v mrazničce 18 – 24 dnů
  • Sýr bez tepelného zpracování 25 – 60 dnů

Abyste dosáhli takových hodnot, měli byste o procesu vakuování vědět něco trochu více. Níže vám přinášíme pár praktických rad, které vám přijdou určitě vhod.

  • Při vakuování ryb a masa nejrůznějšího typu vkládejte do sáčku papírový ubrousek do spodní části. 
  • Rozhodnete-li se vakuovat tekuté pochutiny v podobě omáček a polévek, proveďte před samotným procesem vakuování nejprve jejich zmrazení.
  • Když ukládáte vakuované pochutiny do mrazničky, počítejte s tím, že malinko nabydou na svém objemu.
  • Budete-li vakuovat palačinky, koláčky a obdobné pochutiny, mějte na paměti, že je vhodné mezi jednotlivé vrstvy vkládat svačinový papír. Ten zabraňuje nežádoucímu slepení.
  • Tvrdou zeleninu vakuujte pouze po důkladném oloupání a následném povaření.
  • Jednou zamražené a vakuované pochutiny byste po roztátí neměli opakovaně vakuovat a zamrazovat.

9. Cena

Pořizovací náklady vakuové baličky se liší v závislosti na tom, zda investujete do domácího či komerčního produktu. Svářečku fólií pro běžné vakuování pořídíte s přehledem do 8 000 Kč. Vyšší investice už naznačuje průmyslové využití. Ať už budete hledat produkt v té či oné kategorii rozhodně se zaměřte na výrobky značky Eta, Bionaire, Lavezzini, Nordline, RM Gastro, Henkelman, Edenox, Magic Vac a Laica.

Cena do 1 000 Kč

Nejlevnější vakuovačky zakoupíte už od 300 Kč. Jde samozřejmě o miniaturní svářečky fólií, které lze s přehledem označit za příruční produkty. V této cenové kategorii budete moci vybírat především vakuové boxy a jednodušší modely svářeček.

Cena od 1 000 Kč do 5 000 Kč

V tomto případě už lze volit z plnohodnotných domácích vakuovaček. Narazit můžete na vzhledově odlišné modely vhodné pro sáčky s maximální šíří do 30 centimetrů. Příkon překračuje 200 W a s ním také optimální sací výkon až 22 litrů za minutu. Vakuové baličky tohoto typu mimo jiné obsahují 5 – 10 vakuových sáčků a prezentují se libovolnými délkami přívodních kabelů.

Cena od 5 000 Kč do 8 000 Kč

Náročnější zákazníci si rádi připlatí, a to minimálně za příkon přesahující 300 W, možnost dvojitých svárů, za speciální drážkované fólie, ale i řadu přídavných dóz navíc. Jde hlavně o automatické vakuovačky, které si poradí s libovolnou pochutinou.

Cena nad 8 000 Kč

Hranice kolem 8 000 Kč představuje zlomový bod mezi domácími a komerčními vakuovačkami. S narůstající cenou se vám dostane vyššího příkonu, vakuování větších částí pochutin a samozřejmě i profesionálnějšího provedení. To splňuje všechny požadavky pro průmyslové užití. Ta nejdražší zařízení mohou přesahovat hodnotu 900 000 Kč.

Jak vám pomohl tento test? Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Žebříček a test vakuovaček
Průměrné hodnocení 4.3 z 31 hlasů

Ke zlepšování našich služeb využíváme na webu souborů cookie. Používáním webu s tím souhlasíte. Více

Na této stránce používáme cookie ke zkvalitnění webu a možnosti nabídnout jeho uživatelům co nejlepší zobrazení tohoto webu. Cookie může být také použita pro měření návštěvnosti jednotlivých stránek. Pokud budete pokračovat v používání této stránky, souhlasíte s tím.

Zavřít