Porovnávací test
nejlepších vakuovaček
a jak je vybrat

Autor: Eliška Srncová

Poslední aktualizace: Březen 2019

V kategorii vakuovačky doporučujeme Guzzanti GZ 330 Orientační cena: 6 600 Kč Zobrazit nabídky

Vakuovačka neboli svařovačka fólií. To je kuchyňský pomocník, který prodlouží životnost nejrůznějších potravin, přístroj určený pro domácí i komerční užití. Zpomaluje množení nežádoucích mikroorganismů a odstraňuje kyslík i ostatní nevhodné látky. Díky tomu můžete potraviny uchovávat 3-5krát déle. Výběru vakuovačky se věnujeme v obsáhlém článku Jak vybrat vakuovačku, který vysvětluje jednotlivé parametry tohoto přístroje a zahrnuje také tipy na vakuování.

K usnadnění výběru jsme vytvořili výběr nejlepších vakuovaček, ve kterém najdete cenově dostupnou variantu, produkt se skvělým poměrem ceny a výkonu a také vynikající vakuovačku, která obstojí i v nejnáročnější domácnosti. Součástí našeho srovnání je i tabulka nejdůležitějších parametrů a krátká recenze jednotlivých produktů.

Při výběru jsme postupovali jako informovaný spotřebitel a zaměřili jsme se na parametry přístroje, které jsou v praxi nejdůležitější. V potaz jsme samozřejmě brali i poměr ceny k výkonu. Nejlepší produkty jsme vybírali zejména na základě jejich příkonu a sacího výkonu, důležité jsou samozřejmě také funkce vakuovaček, větší variabilita je vždy výhodou, proto se dočkáte i doporučení na modely, které kromě vakuování sáčků či fólií zvládnou zavakuovat také k tomu určené boxy na jídlo či například vinné lahve.


Varianta výběru Vzhled Název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Top produkt

Vakuovačky

Recenze Guzzanti GZ 330 Guzzanti GZ 330

Velký sací výkon,

Vakuování nádob

Vysoká cena

6 600 Kč Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

Vakuovačky

Recenze Steba VK6 Steba VK6

Velký sací výkon

Chybí měkké odsávání

2 500 Kč Zobrazit nabídky

Dostupná varianta

Vakuovačky

Recenze Sencor SVS 1010WH Sencor SVS 1010WH

Nižší cena,

Vakuování nádob

Slabší sání

1 000 Kč Zobrazit nabídky
Parametr Guzzanti GZ 330 Steba VK6 Sencor SVS 1010WH
Ocenění

Top produkt

Top cena/výkon

Dostupná varianta

Kategorie

Vakuovačky

Vakuovačky

Vakuovačky

Orientační cena 6 600 Kč 2 500 Kč 1 000 Kč
Příkon (W)  250 170 110
Sací výkon (l/min)  15 16 12
Maximální šířka fólie (cm)  30 28 30
Odsávání vzduchu  Ano Ano Ano
Měkké odsávání  Ano Ne Ano
Vakuování nádob  Ano Ne Ano
Výška (cm) 12 6,5 6,5
Šířka (cm) 39,4 34 35,5
Hloubka (cm) 19,1 15 15,5
Hmotnost (kg) 4,6 1,4 1,27

Recenze Guzzanti GZ 330

Recenze Guzzanti GZ 330

Top produkt

Vakuovačky

Výkonná vakuovačka Guzzanti GZ 330 s celokovovým tělem je vhodná jak na domácí, tak na profesionální použití. Potěší vysokým sacím výkonem 15 l/min a nabídkou funkcí včetně vakuování nádob či měkkého odsávání. Umožňuje automatické odsávání i ruční obsluhu a najdete na ní také displej. Nevýhodou tohoto produktu je vyšší cena, částka okolo šesti tisíc už přece jen není úplně malou investicí a vyplatí se pouze při častém používání. Zároveň nejde o zrovna kompaktní přístroj, váží přes čtyři kilogramy. Příkon 250 W patřil k nejvyšším v našem srovnání, vakuování ale netrvá dlouho a spotřeba je tak zanedbatelná. Maximální šířka fólie 30 cm je na trhu poměrně standardní.

Zobrazit nabídky

Recenze Steba VK6

Recenze Steba VK6

Top cena/výkon

Vakuovačky

Vakuovačka Steba VK6 paří k modelům se skvělým poměrem výkonu a ceny. Na první pohled zaujme vysokým sacím výkonem 16 l/min, kterým překonává i řadu výrazně dražších modelů. Slabší už je výbava tohoto produktu, vakuovačka nezvládá vakuování nádob ani měkké odsávání. Má ale ve výbavě funkci pulsního odsávání, která vám může při vakuování měkkých potravin pomoci. Maximální šířka fólie 28 cm je poněkud kratší, běžnější je 30cm. Rozměry ani hmotností se vakuovačka nevymyká hodnotám standardním pro běžné domácí přístroje.

Zobrazit nabídky

Recenze Sencor SVS 1010WH

Recenze Sencor SVS 1010WH

Dostupná varianta

Vakuovačky

Zhruba za tisíc korun získáte v modelu Sencor SVS 1010WH relativně finančně dostupný a zároveň stále dostatečně funkční přístroj. Příkon 110 W i výkon 12 l/min patří v našem srovnání k nižším hodnotám, pro domácí použití jsou ale dostačující. Maximální šířka fólie 30 cm je vcelku standardní, běžné jsou také rozměry a hmotnost modelu. Silnou stránkou této vakuovačky je její nabídka funkcí, zvládá jak měkké odsávání, tak vakuování nádob, což z ní dělá značně variabilní model.

Zobrazit nabídky

Jak vybrat vakuovačku

  1. Typ vakuovačky
  2. Ruční vs. automatická vakuovačka
  3. Velikost, hmotnost a délka přívodního kabelu
  4. Příkon a sací výkon
  5. Hlučnost
  6. Sáčky
  7. Funkce
  8. Jak vakuovat?
  9. Cena

Ať už se zaměříte na běžnou domácí nebo komerční vakuovou baličku, v mnoha případech jde o nenáročný a jednoúčelový výrobek. Abyste však dokázali zvolit přístroj s odpovídajícími technickými parametry, měli byste znát několik důležitých informací.

Nastíníme vám základní typy vakuovaček, zaměříme se na vlastnosti spojené s rozměry, příkonem a v neposlední řadě také s hlučností. Dozvíte se, jaké používat sáčky a jak vůbec realizovat samotný proces vakuování.

Svařovačku fólií vám pomůžeme vybrat na základě toho, co od takového produktu očekáváte.

1. Typ vakuovačky

Na trhu můžete narazit na několik typů vakuovaček pro domácí a komerční užití. Výsledný produkt volte vždy na základě předpokládané četnosti použití. Konkrétní modely se liší hlavně svým celkovým zpracováním, způsobem vkládání sáčků do vakuové baličky a výrobním materiálem. Ten tvoří plast v kombinaci s nerezovou ocelí. Komerční svařovačky fólií jsou obvykle zhotoveny pouze z nerezu.

Externí vakuové baličky

Vzhledem k tomu, že se sáček vkládá z otevřeného prostoru, jsou tyto produkty velice často označovány, jako otevřené vakuovačky. Své primární užití nachází hlavně při občasném zatavování potravin.

Komorové vakuové baličky

Propracovanější technologie vakuování. Sáček je vložen do vakuovačky. Ideální řešení pro tekuté pochutiny. V profesionálním provedení jsou schopny dlouhodobějšího provozu.

Zatavovací vakuové baličky

V tomto případě jde o komerční svářečky fólií obdobné těm komorovým. Jen s tím rozdílem, že jsou větší a prezentují se propracovaným způsobem zatavování. Ideální řešení pro průmyslové užití.

Volně stojící baličky

Komorové vakuové baličky s velkým objemem. V jejich prospěch hovoří řada přidružených funkcí navíc. Hodí se spíše do velkých provozů.

2. Ruční vs. automatická vakuovačka

K vakuové baličce můžete přistupovat také podle toho, jak dochází k samotnému procesu vakuování. V tomto ohledu narazíte na dvě odlišné kategorie produktů.

  • Ruční vakuovačka – Prostorově nenáročná a vhodná pro občasné používání. Výrobky bývají napájené i za pomoci baterií. Typickým představitelem je například vakuový box nebo speciální vakuová dóza.
  • Automatická svářečka fólií – Důmyslnější a propracovanější zařízení. To nejenomže odsává vzduch, ale zároveň svařuje a neprodyšně uzavře daný pytlík, sáček či fólii.

3. Velikost, hmotnost a délka přívodního kabelu

Zaměříme-li se na výběr domácí vakuové baličky, bude pro vás stěžejních hned několik základních parametrů. Jedním z nejdůležitějších údajů je bezpochyby velikost zařízení. Tu volíte nejenom s přihlédnutím k osobním potřebám vakuování, ale také ke skladovacím prostorám. Ne každý si může dovolit mít tento produkt uložený nepřetržitě na kuchyňské lince. I přesto, že průměrné velikosti takových přístrojů jsou kolem 40x30x20 centimetrů.

Pokud vakuovačku budete často vytahovat ze skříňky, nepodceňujte ani její hmotnost. Nemusí mít průměrných 1,5 kilogramů, ale i více než 4 kilogramy.

V neposlední řadě neopomínejte délku přívodního kabelu. Ne vždy může být svařovačka fólií umístěna v blízkosti elektrické zásuvky. Proto se nespoléhejte jen na klasickou délku 80 centimetrů, ale klidně vsaďte na řešení s kabelem dlouhým až 150 centimetrů.

4. Příkon a sací výkon

Vzhledem k tomu, že je vakuovačka elektrickým zařízením, narazíte při jejím výběru na další důležitý parametr. Tím je příkon. Jeho měrnou jednotkou je Watt prezentovaný pod zkratkou „W“. Příkon určuje, jak výkonné dané zařízení je, respektive jak rychle dokáže vakuovat vámi požadovanou potravinu. S narůstajícím příkonem dochází i k růstu spotřebované elektrické energie.

Příkon svařovaček fólií se pohybuje mezi 100 W až 2 400 W v závislosti na tom, jaký model zvolíte.

Zmiňovaným výkonem je myšlený sací výkon. Ten je obvykle 10-20 litrů za minutu. U některých modernějších zařízení lze jeho hodnotu regulovat.

5. Hlučnost

Pokud budete vakuovačku používat častěji, nepodceňujte ani hlučnost takového přístroje. I když proces vakuování není ničím zdlouhavým (průměrně 8–30 sekund), může se pro vás hlasitý zvuk přístroje stát při dlouhodobější práci obtěžující. V tomto směru tedy platí, že čím nižší hlučnost zařízení má, tím lépe. Tento údaj je v decibelech označovaných zkratkou dB.

Obvyklé hodnoty hlučnosti jsou od 50 dB do 80 dB a více.

6. Sáčky

Sáčky a fólie. Ty hrají při nákupu vakuovačky velice důležitou roli. Právě do sáčků jsou totiž ukládány jednotlivé pochutiny. V jejich případě dbejte na dvě zásadní věci. Tou první je typ používaného sáčku. Určitě se vyvarujte nákupu svářečky fólií, do které je třeba aplikovat pouze speciální fólie od konkrétního dodavatele. Lepší je, když máte na výběr, jak po stránce kvality vakuování, tak z hlediska pořizovacích nákladů sáčků.

Jedním z podstatných údajů je maximální šířka sáčku nebo fólie. Ta vlastně rozhoduje o tom, jak velké porce můžete vakuovat. Zároveň se promítá i do celkové velikosti zařízení. Průměrná šířka sáčku se u domácích vakuovaček pochybuje kolem 30 centimetrů.

Přihlížet můžete také k tomu, kolik přídavných sáčků je součástí vámi vyhlédnuté vakuovačky. Některé pytlíky jsou určené pro opakované použití.

7. Funkce

Vakuové baličky mají za cíl jediné. Zavakuovat danou pochutinu a tím prodloužit její životnost a zachovat aroma a chuť jídla. Od pokročilejších domácích vakuovaček však můžete čekat i přidružené funkce a přínosné možnosti rozšíření.

  • Odsávání vzduchu – Praktická funkce, která z pytlíku dokonale vysaje všechen vzduch a teprve poté dojde ke svaření sáčku.
  • Dvojitý svár – Vakuovačka zajistí jídlo v sáčku či fólii pevným dvojitým svárem. Díky tomu klesá riziko roztržení v místě svaření a je docíleno lepší vakuace.
  • Měkké odsávání – Funkce využitelná u mokrých potravin typu omáčky, polévky apod.
  • Elektronické sledování teploty – Tímto prvkem je obvykle vybavena citlivá vakuová pumpa. Ta zajišťuje šetrnější ochranu potravin.
  • Indikátory – Většinou se jedná o světelné diody informující o aktuálně probíhajícím programu, popřípadě o dalších procesech.
  • Vakuové dózy – Určité vakuovačky umožňují dokoupení speciálních dóz pro skladování potravin. Z nich je vysáván vzduch za pomoci hadice.
  • Pojistka proti přehřátí – Bezpečnostní prvek zabraňující nežádoucímu přehřátí přístroje.
  • Omyvatelnost v myčce – Vakuové baličky s vyjímatelnými částmi, které lze vložit do myčky na nádobí. Vyhnete se tak zdlouhavému ručnímu čištění.

8. Jak vakuovat?

Životnost potravin bez vakuového balení je samozřejmě omezená. V závislosti na typu pochutiny se jedná o 4–10 dnů. Správným vakuováním takovou dobu znatelně prodloužíte. Pro představu vám uvádíme několik příkladů po vakuovém zabalení.

  • Maso po tepelném zpracování 10–15 dnů.
  • Zelenina 18–24 dnů
  • Sýr bez tepelného zpracování 25–60 dnů

Abyste dosáhli takových hodnot, měli byste o procesu vakuování vědět něco trochu více. Níže vám přinášíme pár praktických rad, které vám přijdou určitě vhod.

  • Při vakuování ryb a masa nejrůznějšího typu vkládejte do sáčku papírový ubrousek který odsaje přebytečnou tekutinu.
  • Rozhodnete-li se vakuovat tekuté pochutiny v podobě omáček a polévek, proveďte před samotným procesem vakuování nejprve jejich zmrazení.
  • Když ukládáte vakuované pochutiny do mrazničky, počítejte s tím, že lehce nabydou na svém objemu.
  • Budete-li vakuovat palačinky, koláčky a obdobné pochutiny, mějte na paměti, že je vhodné mezi jednotlivé vrstvy vkládat svačinový papír. Ten zabraňuje nežádoucímu slepení.
  • Tvrdou zeleninu vakuujte pouze po důkladném oloupání a následném povaření.
  • Jednou zamražené a vakuované pochutiny byste po roztátí neměli opakovaně vakuovat a zamrazovat.

9. Cena

Pořizovací náklady vakuové baličky se liší v závislosti na tom, zda investujete do domácího či komerčního produktu. Svářečku fólií pro běžné vakuování pořídíte s přehledem do 8 000 Kč. Vyšší investice už naznačuje průmyslové využití. Ať už budete hledat produkt v té či oné kategorii rozhodně se zaměřte na výrobky značky Eta, Bionaire, Lavezzini, Nordline, RM Gastro, Henkelman, Edenox, Magic Vac a Laica.

Cena do 1 000 Kč

Nejlevnější vakuovačky zakoupíte už od 300 Kč. Jde samozřejmě o miniaturní svářečky fólií, které lze s přehledem označit za příruční produkty. V této cenové kategorii budete moci vybírat především vakuové boxy a jednodušší modely svářeček.

Cena od 1 000 Kč do 6 000 Kč

V tomto případě už lze volit z plnohodnotných domácích vakuovaček. Narazit můžete na vzhledově odlišné modely vhodné pro sáčky s maximální šíří do 30 centimetrů. Příkon překračuje 200 W a s ním také optimální sací výkon až 22 litrů za minutu. Vakuové baličky tohoto typu mimo jiné obsahují 5–10 vakuových sáčků a prezentují se libovolnými délkami přívodních kabelů.

Cena od 6 000 Kč do 8 000 Kč

Náročnější zákazníci si rádi připlatí, a to minimálně za příkon přesahující 300 W, možnost dvojitých svárů, za speciální drážkované fólie, ale i řadu přídavných dóz navíc. Jde hlavně o automatické vakuovačky, které si poradí s libovolnou pochutinou.

Cena nad 8 000 Kč

Hranice kolem 8 000 Kč představuje zlomový bod mezi domácími a komerčními vakuovačkami. S narůstající cenou se vám dostane vyššího příkonu, vakuování větších částí pochutin a samozřejmě i profesionálnějšího provedení. To splňuje všechny požadavky pro průmyslové užití. Ta nejdražší zařízení mohou přesahovat hodnotu 900 000 Kč.

Jak vám pomohl tento článek? Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Vakuovačky
Průměrné hodnocení 4.4 z 14 hlasů