Menu

Srovnávací test & recenze
nejlepších vakuovaček

Aktualizováno:
Červenec 2020
Autor:
Eliška Srncová, Kamila Lorenzová

V kategorii vakuovačky doporučujeme

Domo DO331L

3 300 Kč Orientační cena

Jakou vakuovačku vybrat dle srovnání

  • Top produkt

    Vakuovačky

    Doporučujeme
    Recenze Domo DO331L

    Domo DO331L

  • Top cena/výkon

    Vakuovačky

    Doporučujeme
    Recenze Maxxo VM Profi

    Maxxo VM Profi

  • Dostupná varianta

    Vakuovačky

    Doporučujeme
    Recenze Eta Electronic 0762

    Eta Electronic 0762

Vakuovačka neboli svařovačka fólií. To je kuchyňský pomocník, který prodlouží životnost nejrůznějších potravin, přístroj určený pro domácí i komerční užití. Zpomaluje množení nežádoucích mikroorganismů a odstraňuje kyslík i ostatní nevhodné látky. Díky tomu můžete potraviny uchovávat 3-5krát déle. Výběru vakuovačky se věnujeme v obsáhlém článku Jak vybrat vakuovačku, který vysvětluje jednotlivé parametry tohoto přístroje a zahrnuje také tipy na vakuování.

K usnadnění volby jsme vytvořili výběr nejlepších vakuovaček, ve kterém najdete cenově dostupnou variantu, produkt se skvělým poměrem ceny a výkonu a také vynikající vakuovačku, která obstojí i v nejnáročnější domácnosti. Součástí našeho srovnání je i tabulka nejdůležitějších parametrů a krátká recenze jednotlivých produktů.

Při výběru jsme postupovali jako informovaný spotřebitel a zaměřili jsme se na parametry přístroje, které jsou v praxi nejdůležitější. V potaz jsme samozřejmě brali i poměr ceny k výkonu. Nejlepší produkty jsme vybírali zejména na základě jejich příkonu a sacího výkonu.  Důležité jsou samozřejmě také funkce vakuovaček, větší variabilita je vždy výhodou. Proto se dočkáte i doporučení na modely, které kromě vakuování sáčků či fólií zvládnou zavakuovat také k tomu určené boxy na jídlo či například vinné lahve.


Nejlepší vakuovačky dle srovnání

Varianta výběru Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Top produkt

Vakuovačky

Recenze Domo DO331L
Domo DO331L

Vysoký sací výkon

Zásobník na fólii

Vakuovací nádoba součástí balení

Vyšší cena

Málo uživatelských recenzí

3 300 Kč Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

Vakuovačky

Recenze Maxxo VM Profi
Maxxo VM Profi

Vysoký sací výkon

Displej

Zásobník na fólie

Hadička na odsávání nádob není součástí balení

Kompatibilní pouze s fóliemi stejné značky

2 800 Kč Zobrazit nabídky

Dostupná varianta

Vakuovačky

Recenze Eta Electronic 0762
Eta Electronic 0762

Velmi příznivá cena

Dvojitý svár

Dostatečný příkon

Neumí vakuovat nádoby

Chybí měkké odsávání

Uživatelé si stěžují na hlučnost

1 000 Kč Zobrazit nabídky

Další na zvážení

Vakuovačky

Recenze Sencor SVS 1010WH
Sencor SVS 1010WH

Dostupná cena

Vakuování nádob

Měkké odsávání

Slabší sání

Nižší příkon

1 300 Kč Zobrazit nabídky
Parametr Domo DO331L Maxxo VM Profi Eta Electronic 0762 Sencor SVS 1010WH
Ocenění

Top produkt

Top cena/výkon

Dostupná varianta

Další na zvážení

Kategorie

Vakuovačky

Vakuovačky

Vakuovačky

Vakuovačky

Orientační cena 3 300 Kč 2 800 Kč 1 000 Kč 1 300 Kč
Příkon (W) 130 Neuvedeno 135 110
Sací výkon (l/min) 20 20 Neuvedeno 12
Maximální šířka fólie (cm) 30 30 28,5 30
Odsávání vzduchu Ano Ano Ano Ano
Měkké odsávání Ano Ano Ne Ano
Vakuování nádob Ano Ano (hadička není v balení) Ne Ano
Výška (cm) 11,8 12 15,5 6,5
Šířka (cm) 40 40 38,5 35,5
Hloubka (cm) 20,3 21 10,5 15,5
Hmotnost (kg) 2,8 3 1,81 1,27
Recenze  Domo DO331L

Recenze Domo DO331L

Top produkt

Vakuovačky

Vakuovačka značky Domo zaujme v první řadě vysokým sacím výkonem 20 l/min, kterým překonává i řadu výrazně dražších modelů. Patří také k přístrojům s displejem a zaujme i částečně nerezovým provedením. Zvládá jak měkké odsávání, tak vakuování nádob, nádoba včetně hadičky je navíc součástí balení. Uvnitř přístroje najdete zásobník na vakuovací fólie a integrovanou řezačku, je tak plně vybavená i pro častější používání. Maximální šířka fólie je 30 cm, tedy standardní. Nevýhod tento přístroj moc nemá, snad jen menší počet uživatelských recenzí. Pro občasné použití by také jeho cena mohla být přece jen příliš vysoká.

Zobrazit nabídky
Recenze  Maxxo VM Profi

Recenze Maxxo VM Profi

Top cena/výkon

Vakuovačky

Model Maxxo VM Profi patří k novějším vakuovačkám, v jeho prospěch tak hovoří především vysoký výkon sání 20 l/min a displej. Přístroj je dostatečně variabilní, neomezuje se pouze na vakuování fólií, zvládne i vakuování nádob a má také režim měkkého odsávání. Ovšem hadička k vakuování nádob není součástí balení, pro tyto účely je třeba pořídit dózy stejné značky, které mají hadičku v sadě. Podle recenzí uživatelů navíc není vakuovačka kompatibilní s fóliemi jiných značek. Celkově jde ale o výkonný, velmi dobře vybavený model se skvělým poměrem ceny ku kvalitě.

Zobrazit nabídky
Recenze  Eta Electronic 0762

Recenze Eta Electronic 0762

Dostupná varianta

Vakuovačky

Pokud hledáte poměrně levnou svářečku fólií, za kterou nezaplatíte majlant, ale i tak bude plnit dobře svůj úkol, pak se nebojte sáhnout po modelu Eta Electronic 0762. Za příznivou pořizovací cenu pořídíte vakuovačku s docela slušným příkonem, která zvládne i dvojitý svár, zajišťující lepší kvalitu spojení. V balení dostanete k produktu také fólii o délce 5 metrů a šířce 28,5 cm. Tu si můžete později dokoupit za necelou stovku, případně lze používat i neoriginální sáčky nebo fólie. Bohužel se nízká cena vakuovačky odrazila na použitých materiálech, takže je vyrobená převážně z plastu. Uživatelé si navíc stěžují na poměrně vysoký hluk, který přístroj při vakuování vydává. Doporučujeme ji tak především méně náročným uživatelům, kteří nechtějí vakuovačku používat moc často.

Zobrazit nabídky
Recenze  Sencor SVS 1010WH

Recenze Sencor SVS 1010WH

Další na zvážení

Vakuovačky

Zhruba za tisíc korun získáte v modelu Sencor SVS 1010WH relativně finančně dostupný a zároveň stále dostatečně funkční přístroj. Příkon 110 W i výkon 12 l/min patří v našem srovnání k nižším hodnotám, pro domácí použití jsou ale dostačující. Maximální šířka fólie 30 cm je vcelku standardní, běžné jsou také rozměry a hmotnost modelu. Silnou stránkou této vakuovačky je její nabídka funkcí, zvládá jak měkké odsávání, tak vakuování nádob, což z ní dělá značně variabilní model.

Zobrazit nabídky


Jak vybrat vakuovačku

Vakuovačka potravin, vakuovací přístroj nebo svářečka fólií. Ať už tento přístroj označíte jakkoliv, většinou má za úkol jedinou věc – postarat se o takové uložení potravin, díky kterému vydrží déle čerstvé a nezkazí se. Ať už se zaměříte na běžnou domácí nebo komerční vakuovou baličku, v mnoha případech jde o nenáročný a jednoúčelový výrobek. Abyste však dokázali zvolit přístroj s odpovídajícími technickými parametry, měli byste znát několik důležitých informací.

Nastíníme vám základní typy vakuovaček, zaměříme se na vlastnosti spojené s rozměry, příkonem a v neposlední řadě také s hlučností. Dozvíte se, jaké používat sáčky a jak vůbec realizovat samotný proces vakuování.

Svařovačku fólií vám pomůžeme vybrat na základě toho, co od takového produktu očekáváte.

Jak vakuovačka funguje? 

Říká se, že vakuovačka patří mezi kuchyňské pomocníky, u kterých ani netušíte, jak často je budete používat, dokud si je nepořídíte domů. Vakuování potravin totiž přináší mnoho skvělých výhod. Zabraňuje například častému vyhazování zkaženého jídla a plýtvání, se kterým se potýká nejedna domácnost.

Asi každý ví, že téměř všechny potraviny se po otevření obalu rychle kazí a je třeba je spotřebovat co nejrychleji. Pokud je ale zavakuujete, značně prodloužíte jejich životnost a zachováte chuť i aroma. Postará se o to takzvané vakuum, které v sáčku vznikne po odsátí veškerého vzduchu. V takovém prostředí se totiž mnohem méně šíří bakterie a mikroorganismy, které kazí naše jídlo. Některé modely lze využít i bez odsátí vzduchu, kdy vám přístroj pouze zataví sáček. Taková možnost přijde vhod například při balení svačinek na výlet. Myslete ale na to, že takové využití vám nezajistí o moc vyšší životnost potravin.

Typ vakuovačky

Na trhu můžete narazit na několik typů vakuovaček pro domácí a profesionální užití. Výsledný produkt volte vždy na základě předpokládané četnosti použití. Konkrétní modely se liší hlavně svým celkovým zpracováním, způsobem vkládání sáčků do vakuové baličky a výrobním materiálem. Ten tvoří plast v kombinaci s nerezovou ocelí. Komerční svařovačky fólií jsou obvykle zhotoveny pouze z nerezu. V našem výběru se pak věnujeme externím vakuovačkám pro domácí použití

Externí vakuové baličky

Vzhledem k tomu, že se sáček vkládá z otevřeného prostoru, jsou tyto produkty velice často označovány jako otevřené vakuovačky. Své primární užití nachází hlavně při občasném zatavování potravin.

Komorové vakuové baličky

Propracovanější technologie vakuování. Sáček je vložen do vakuovačky. Ideální řešení pro tekuté pochutiny. V profesionálním provedení jsou schopny dlouhodobějšího provozu.

Zatavovací vakuové baličky

V tomto případě jde o komerční svářečky fólií obdobné těm komorovým. Jen s tím rozdílem, že jsou větší a prezentují se propracovaným způsobem zatavování. Ideální řešení pro průmyslové užití.

Volně stojící baličky

Komorové vakuové baličky s velkým objemem. V jejich prospěch hovoří řada přidružených funkcí navíc. Hodí se spíše do velkých provozů.

Ruční vs. automatická vakuovačka

K vakuové baličce můžete přistupovat také podle toho, jak dochází k samotnému procesu vakuování. V tomto ohledu narazíte na dvě odlišné kategorie produktů.

  • Ruční vakuovačka – Prostorově nenáročná a vhodná pro občasné používání. Výrobky bývají napájené i za pomoci baterií. Typickým představitelem je například vakuový box nebo speciální vakuová dóza.
  • Automatická svářečka fólií – Důmyslnější a propracovanější zařízení. To nejen že odsává vzduch, ale zároveň svařuje a neprodyšně uzavře daný pytlík, sáček či fólii.

Velikost, hmotnost a délka přívodního kabelu

Zaměříme-li se na výběr domácí vakuové baličky, bude pro vás stěžejních hned několik základních parametrů. Jedním z nejdůležitějších údajů je bezpochyby velikost zařízení. Tu volíte nejenom s přihlédnutím k osobním potřebám vakuování, ale také ke skladovacím prostorám. Ne každý si může dovolit mít tento produkt uložený nepřetržitě na kuchyňské lince. I přesto, že průměrné velikosti takových přístrojů jsou kolem 40x30x20 centimetrů.

Pokud vakuovačku budete často vytahovat ze skříňky, nebo ji přenášet na různá místa, nepodceňujte ani její hmotnost. Nemusí mít průměrných 1,5 kilogramů, ale i více než 4 kilogramy.

V neposlední řadě neopomínejte délku přívodního kabelu. Ne vždy může být svařovačka fólií umístěna v blízkosti elektrické zásuvky. Proto se nespoléhejte jen na klasickou délku 80 centimetrů, ale klidně vsaďte na řešení s kabelem dlouhým až 150 centimetrů.

Příkon a sací výkon

Vzhledem k tomu, že je vakuovačka elektrickým zařízením, narazíte při jejím výběru na další důležitý parametr. Tím je příkon. Jeho měrnou jednotkou je watt prezentovaný pod zkratkou „W“. Příkon vypovídá nejvíce o energetické spotřebě přístroje. S narůstajícím příkonem pochopitelně dochází i k růstu spotřebované elektrické energie.

Příkon vakuovaček se pohybuje mezi 100 W až 2 400 W v závislosti na tom, jaký model zvolíte. Spotřeba je ovlivněná hlavně velikostí vakuovačky (potažmo vakuovaných potravin) a jejím výkonem.

Zmiňovaným výkonem je myšlený sací výkon. Ten je obvykle 10-20 litrů za minutu. U některých modernějších zařízení lze jeho hodnotu regulovat. To se vyplatí zejména při vakuování tekutin nebo potravin s velkým obsahem vody, při kterém by mohlo dojít k nechtěnému nasátí tekutiny do přístroje.

Podtlak

Se sacím výkonem souvisí také podtlak, který je vakuovačka schopná vytvořit. Čím větší podtlak, tím méně vzduchu zůstane v sáčku a zavakuování je tak dokonalejší. U většiny domácích přístrojů se tato hodnota pohybuje mezi 0,7-0,8 bar. Pozor na velký podtlak si dávejte při vakuování křehkých potravin, mohlo by dojít k jejich rozmačkání. Pro takové případy je ideální volit vakuovačku s regulací podtlaku.

Hlučnost

Pokud budete vakuovačku používat častěji, nepodceňujte ani hlučnost takového přístroje. I když proces vakuování není ničím zdlouhavým (průměrně 8–30 sekund), může se pro vás hlasitý zvuk přístroje stát při dlouhodobější práci obtěžující. V tomto směru tedy platí, že čím nižší hlučnost zařízení má, tím lépe. Tento údaj je v decibelech označovaných zkratkou dB.

Obvyklé hodnoty hlučnosti jsou od 50 dB do 80 dB.

Sáčky

Sáčky a fólie. Ty hrají při nákupu vakuovačky velice důležitou roli. Právě do sáčků jsou totiž ukládány jednotlivé pochutiny. V jejich případě dbejte na dvě zásadní věci. Tou první je typ používaného sáčku. Určitě se vyvarujte nákupu svářečky fólií, do které je třeba aplikovat pouze speciální fólie od konkrétního dodavatele. Lepší je, když máte na výběr, jak po stránce kvality vakuování, tak z hlediska pořizovacích nákladů sáčků.

Jedním z podstatných údajů je maximální šířka sáčku nebo fólie. Ta vlastně rozhoduje o tom, jak velké porce můžete vakuovat. Zároveň se promítá i do celkové velikosti zařízení. Průměrná šířka sáčku se u domácích vakuovaček pochybuje kolem 30 centimetrů.

Přihlížet můžete také k tomu, kolik přídavných sáčků je součástí vámi vyhlédnuté vakuovačky. Některé pytlíky jsou určené pro opakované použití.

Funkce

Vakuové baličky mají za cíl jediné. Zavakuovat danou pochutinu a tím prodloužit její životnost a zachovat aroma a chuť jídla. Od pokročilejších domácích vakuovaček však můžete čekat i přidružené funkce a přínosné možnosti rozšíření.

  • Odsávání vzduchu – Naprosto zásadní a praktická funkce, kterou musí disponovat každá vakuovačka, aby dostála svého jména. Z pytlíku vysaje všechen vzduch a vytvoří ono vakuum, které zabraňuje šíření mikroorganismů a bakterií v jídle.
  • Dvojitý svár – Vakuovačka zajistí jídlo v sáčku či fólii pevným dvojitým svárem. Díky tomu klesá riziko roztržení v místě svaření a je docíleno lepší vakuace.
  • Měkké odsávání – Funkce využitelná u mokrých potravin typu omáčky, polévky apod.
  • Elektronické sledování teploty – Tímto prvkem je obvykle vybavena citlivá vakuová pumpa. Ta zajišťuje šetrnější ochranu potravin.
  • Indikátory – Většinou se jedná o světelné diody informující o aktuálně probíhajícím programu, popřípadě o dalších procesech.
  • Vakuové dózy – Určité vakuovačky umožňují dokoupení speciálních dóz pro skladování potravin. Z nich je vysáván vzduch za pomoci hadice.
  • Pojistka proti přehřátí – Bezpečnostní prvek zabraňující nežádoucímu přehřátí přístroje.
  • Omyvatelnost v myčce – Vakuové baličky s vyjímatelnými částmi, které lze vložit do myčky na nádobí. Vyhnete se tak zdlouhavému ručnímu čištění.

Jak vakuovat?

Životnost potravin bez vakuového balení je samozřejmě omezená. V závislosti na typu pochutiny se jedná o 4–10 dnů. Správným vakuováním takovou dobu znatelně prodloužíte. Pro představu vám uvádíme několik příkladů po vakuovém zabalení.

  • Maso po tepelném zpracování 10–15 dnů.
  • Zelenina 18–24 dnů
  • Sýr bez tepelného zpracování 25–60 dnů

Abyste dosáhli takových hodnot, měli byste o procesu vakuování vědět co nejvíce informací. Níže vám přinášíme pár praktických rad, které vám přijdou určitě vhod.

  • Při vakuování ryb a masa nejrůznějšího typu vkládejte do sáčku papírový ubrousek který odsaje přebytečnou tekutinu.
  • Rozhodnete-li se vakuovat tekuté pochutiny v podobě omáček a polévek, proveďte před samotným procesem vakuování nejprve jejich zmrazení.
  • Když ukládáte vakuované pochutiny do mrazničky, počítejte s tím, že lehce nabydou na svém objemu.
  • Budete-li vakuovat palačinky, koláčky a obdobné pochutiny, mějte na paměti, že je vhodné mezi jednotlivé vrstvy vkládat svačinový papír. Ten zabraňuje nežádoucímu slepení.
  • Tvrdou zeleninu vakuujte pouze po důkladném oloupání a následném povaření.
  • Jednou zamražené a vakuované pochutiny byste po roztátí neměli opakovaně vakuovat a zamrazovat.

Potraviny vhodné k vakuování

Nastínili jsme vám veškeré výhody vakuování potravin a už si asi dokážete představit, na co všechno ji lze použít. Ne všechny druhy jídla a potravin jsou ovšem k takové činnosti vhodné. Přinášíme vám tedy přehled toho, co vše je možné zavakuovat a jaké potraviny vám mohou vydržet v lednici mnohem déle.

  • Maso – Díky vakuovačce můžete nejen prodloužit životnost masa, ale také ho lépe namarinujete. Pokud totiž ze sáčku odsajete vzduch, póry masa se otevřou a lépe vstřebají šťávu a chuť. Nejlepší přístroje na maso jsou ty, které umožňují i vlhké a mokré vakuování.
  • Ovoce a zelenina – V době, kdy se vám na zahrádce urodí velké množství ovoce a zeleniny, není nic lepšího, než ho dát do sáčků, zavakuovat a uložit do mrazáku například na zimu.
  • Sýr – Nejvýhodnější koupě sýrů bývá většinou ve velkém balení, které nesníte najednou. Nakrájejte ho na menší kousky a zavakuujte. Postupně pak můžete vytahovat jednotlivé části a konzumovat ho čerstvý s nezměněnou chutí i vůní.
  • Houby a bylinky – Houby můžete vakuovat čerstvé i sušené, sezónní bylinky ovšem před vakuováním určitě usušte.
  • Pečivo – S odsátím vzduchu ze sáčku se nemusíte bát rychlého ztvrdnutí chleba nebo housky.
  • Uvařené pokrmy – Pokud neradi vaříte každý den, nebo se chystáte na dovolenou, určitě oceníte možnost zavakuovat například polévky, omáčky a jiná hotová jídla.
  • Sklenice – Některé vakuovačky disponují nástavcem na odsátí vzduchu z nejrůznějších typů sklenic. Tuto funkci oceníte u zavařenin, marmelád a vína.

Cena

Pořizovací náklady vakuové baličky se liší v závislosti na tom, zda investujete do domácího či komerčního produktu. Svářečku fólií pro běžné vakuování pořídíte s přehledem do 8 000 Kč. Vyšší investice už naznačuje průmyslové využití. Ať už budete hledat produkt v té či oné kategorii rozhodně se zaměřte na výrobky značky Eta, Bionaire, Lavezzini, Nordline, RM Gastro, Henkelman, Edenox, Magic Vac a Laica.

Cena do 1 000 Kč

Nejlevnější vakuovačky zakoupíte už od 300 Kč. Jde samozřejmě o miniaturní svářečky fólií, které lze s přehledem označit za příruční produkty. V této cenové kategorii budete moci vybírat především vakuové boxy a jednodušší modely svářeček.

Cena od 1 000 Kč do 6 000 Kč

V tomto případě už lze volit z plnohodnotných domácích vakuovaček. Narazit můžete na vzhledově odlišné modely vhodné pro sáčky s maximální šíří do 30 centimetrů. Příkon překračuje 200 W a s ním také optimální sací výkon až 22 litrů za minutu. Vakuové baličky tohoto typu mimo jiné obsahují 5–10 vakuových sáčků a mívají různé délky přívodních kabelů.

Cena od 6 000 Kč do 8 000 Kč

Náročnější zákazníci si rádi připlatí, a to minimálně za příkon přesahující 300 W, možnost dvojitých svárů, za speciální drážkované fólie, ale i řadu přídavných dóz navíc. Jde hlavně o automatické vakuovačky, které si poradí s libovolnou pochutinou.

Cena nad 8 000 Kč

Hranice kolem 8 000 Kč představuje zlomový bod mezi domácími a komerčními vakuovačkami. S narůstající cenou se vám dostane vyššího příkonu, vakuování větších částí pochutin a samozřejmě i profesionálnějšího provedení. To splňuje všechny požadavky pro průmyslové užití. Ta nejdražší zařízení mohou přesahovat hodnotu 900 000 Kč.

Vakuování a ekologie

Vakuování potravin má bohužel i své stinné stránky, vytváří totiž poměrně velké množství plastového odpadu. Jak tedy vakuovat a zbytečně přitom tolik nezatěžovat životní prostředí? Připravili jsme pro vás pár tipů (Zdroj: Clarify Green).

První a nejjednodušší variantou je recyklování použitých fólií. Nedojde sice ke snížení odpadu, ale je s ním alespoň naloženo zodpovědněji. Recyklaci můžete posunout ještě o úroveň výš a fólie používat opakovaně (existují i speciální zesílené fólie přesně s tímto účelem). Pokud se vám fólie nechce vymývat nebo se bojíte, že byste je neočistili dostatečně, stále můžete opakovaně používat alespoň fólie od suchých potravin, např. ořechů. Výhodou je také vyměnit část fólií za vakuovací nádoby, které můžete používat dlouhodobě.

V zahraničí můžete sehnat také silikonové kapsy na vakuování, které jsou určené k opakovanému použití a je možné je mýt v myčce, nebo dokonce kompostovatelné vakuovací sáčky. Silikon je ale výrazně tužší než fólie a při vakuování tolik nepřilehne k potravinám, takže se mohou vytvářet vzduchové kapsy. Kompostovatelné sáčky zase nebývají vhodné k sous-vide a skladování tekutin.