Recenze & Test vakuovaček | Nejlepší modely 2022 | Arecenze.cz
Menu

Recenze a srovnávací test 10 nejlepších vakuovaček 2022

Aktualizováno:
Listopad 2022
Autor:
Eliška Srncová, Kamila Lorenzová

V kategorii doporučujeme

Maxxo VM Master

7 000 Kč

Orientační cena

Jakou vakuovačku vybrat dle srovnání

Nejlepší produkt
Hodnocení 93,0 %
Orientační cena 7 000 Kč
Nejlepší cena-výkon
Hodnocení 84,5 %
Orientační cena 3 000 Kč
Pro nenáročné
Hodnocení 74,6 %
Orientační cena 700 Kč

Vakuovačka neboli svařovačka fólií, to je kuchyňský pomocník, který prodlouží životnost nejrůznějších potravin. V našem výběru se věnujeme konkrétně externím vakuovačkám, které jsou optimální pro domácí použití. Nejnáročnějším uživatelům můžeme doporučit velmi výkonnou vakuovačku Maxxo VM Master, skvělý poměr ceny a výkonu najdete u modelu G21 Nefrit a nejen cenově dostupnou, ale také stovkami uživatelů chválenou variantu představuje SilverCrest SV 125 C3.

Jak srovnáváme vakuovačky?

Při výběru jsme se zaměřili na parametry přístroje, které jsou v praxi nejdůležitější, zejména příkon a sací výkon. Pozornost jsme věnovali také variabilitě přístroje, tedy zda vakuovačka zvládá například:

  • odsávání vzduchu,
  • měkké odsávání,
  • vakuování nádob.

Dále jsme brali v potaz výbavu, například zásobník na fólie, integrovanou řezačku nebo hadičku na vakuování nádob. Roli při našem hodnocení hrál i poměr ceny a kvality daných produktů, stejně jako zkušenosti uživatelů a jejich hodnocení.

Pokud se chcete ve výběru vakuovaček orientovat ještě lépe, celému procesu se věnujeme v obsáhlém článku Jak vybrat vakuovačku, který vysvětluje jednotlivé parametry tohoto přístroje a zahrnuje také tipy na vakuování. Mezi další pomocníky, kteří vám pomohou prodloužit životnost potravin nebo je uchovat na pozdější dobu, patří také zavařovací hrnce nebo sušičky ovoce.


Nejlepší vakuovačky dle srovnání

Varianta výběru
Hodnocení Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Nejlepší produkt

93,0 %
Recenze Maxxo VM Master
Maxxo VM Master
  • Vysoký sací výkon
  • Možnost vakuování větších porcí
  • Vysoká variabilita
  • Vysoká cena
  • Větší rozměry
7 000 Kč Zobrazit nabídky

Nejlepší cena-výkon

84,5 %
Recenze G21 Nefrit
G21 Nefrit
  • Kompatibilní s více typy sáčků
  • Dvojitý svár
  • Zásobník a řezák na fólie
  • Plastové provedení
  • Menší šířka fólie
3 000 Kč Zobrazit nabídky

Pro nenáročné

74,6 %
Recenze SilverCrest SV 125 C3
SilverCrest SV 125 C3
  • Dostupná cena
  • Vakuování nádob
  • Měkké odsávání
  • Nemá dvojitý svár
  • Nemá zásobník a řezač na fólie
700 Kč Zobrazit nabídky

Populární u uživatelů

83,0 %
Recenze Maxxo VM Profi
Maxxo VM Profi
  • Vysoký sací výkon
  • Stovky pozitivních recenzí
  • Zásobník na fólie a řezač
  • Hadička na odsávání nádob není součástí balení
  • Kompatibilní pouze s fóliemi stejné značky
2 500 Kč Zobrazit nabídky

Jak chápat redakční hodnocení?

Doporučujeme jen produkty, které mají dle posouzení redaktora hodnocení nad 70 %. Podívejte se, co jednotlivé procentní hladiny znamenají.

Recenze Maxxo VM Master
Maxxo VM Master
Recenze G21 Nefrit
G21 Nefrit
Recenze SilverCrest SV 125 C3
SilverCrest SV 125 C3
Recenze Maxxo VM Profi
Maxxo VM Profi
Ocenění

Nejlepší produkt

Nejlepší cena-výkon

Pro nenáročné

Populární u uživatelů

Hodnocení 93,0 %
84,5 %
74,6 %
83,0 %
Orientační cena 7 000 Kč 3 000 Kč 700 Kč 2 500 Kč
Příkon (W) 350 200 125 130
Sací výkon (l/min) 25 Neuvedeno Neuvedeno 20
Maximální šířka fólie (cm) 40 28 30 30
Odsávání vzduchu Ano Ano Ano Ano
Dvojitý svár Ano Ano Ne Ano
Měkké odsávání Ano Ano Ano Ano
Vakuování nádob Ano Ano (hadička není v balení) Ano Ano (hadička není v balení)
Zásobník na fólie Ano Ano Ne Ano
Integrovaný řezák Ano Ano Ne Ano
Výška (cm) 16 10,8 7,3 12
Šířka (cm) 40 38 38,6 40
Hloubka (cm) 29 20 14,5 21
Hmotnost (kg) 9 3,13 1,1 3
Nejlepší produkt
93,0 % Celkové hodnocení
  • Vysoký sací výkon
  • Možnost vakuování větších porcí
  • Vysoká variabilita
  • Vysoká cena
  • Větší rozměry

Vakuovačka Maxxo VM Master patří mezi externími modely ke špičce. Uživatelům nabídne zejména nadstandardní sací výkon 25 l/min a tomu odpovídající příkon 350 W. Výhodou pro některé uživatele jistě bude maximální šířka fólií, ta je v tomto případě 40 cm, většina standardních modelů se drží cca 30 cm, můžete tak vakuovat výrazně větší porce potravin.

Žádných ústupků se nemusíte obávat ani v otázce variability. Vakuovat můžete suché i mokré potraviny, ve fóliích i nádobách. Hadičku k vakuování nádob najdete rovnou v balení s přístrojem, u některých konkurenčních modelů je potřeba ji dokoupit. Součástí je také integrovaný řezák na fólie, které se navíc ukládají přímo do těla vakuovačky, o pevné uzavření fólií se potom postará rovnou dvojitý svár. Tyto funkce najdete hlavně u dražších modelů. Stinnou stránkou mohou být v tomto případě trochu větší rozměry a vyšší hmotnost přístroje.

Hlavní klady a zápory

Mezi zásadní výhody modelu Master patří vysoký sací výkon, rozměrné fólie a skvělá variabilita, díky které můžete vakuovat potraviny ve fóliích i nádobách. Nevýhodou je pochopitelně poměrně vysoká cena, stejně jako větší nároky na prostor.

Porovnání s alternativami

Jestliže nepatříte k profesionálům nebo zapáleným kulinářům, kteří by tento přístroj dostatečně využívali, možná vám přijde vhod některá cenově dostupnější varianta, například vakuovačka G21 Nefrit. Oproti modelu Master má sice o něco nižší výkon, je ale obdobně variabilní v nabídce funkcí i vybavení.

Jako alternativa od stejné značky se nabízí vakuovačka Maxxo VM Profi. Ta je oproti modelu Master několikanásobně levnější, výrazně nižší příkon či menší rozměr fólií tak nebudou velkým překvapením. Oba modely ale nabízejí podobné režimy vakuování a vybavení, jako je např. zásobník na fólie nebo integrovaný řezák.

Závěr

Vakuovou svářečku fólií Maxxo VM Master můžeme doporučit hlavně profesionálům a dalším náročným uživatelům, kteří jsou ochotní si za kvalitu připlatit. Právě vyšší cena, spolu s většími rozměry, je totiž hlavním nedostatkem tohoto modelu. V ostatních směrech mu mohou jiné přístroje jen těžko konkurovat, dominuje na poli variability, sacího výkonu i výbavy, ve které najdete například integrovaný řezák nebo hadičku na vakuování nádob.

Pokud ovšem neplánujete vakuovačku využívat opravdu často, investice do tohoto modelu se vám spíše nevyplatí. Jako cenově dostupnější alternativu vám můžeme doporučit například vakuovačku G21 Nefrit.

7 000 Kč Orientační cena

Nejlepší cena-výkon
84,5 % Celkové hodnocení
  • Kompatibilní s více typy sáčků
  • Dvojitý svár
  • Zásobník a řezák na fólie
  • Plastové provedení
  • Menší šířka fólie

Vakuovačka G21 Nefrit působí na první pohled nenápadně, skrývá v sobě ale hned několik pozitivních překvapení. Příkon 200 W je mezi modely v dané cenové kategorii spíše nadstandardní, pochválit můžeme také přítomnost zásobníku na fólie a integrovaného řezáku. Stejně jako většina dražších modelů, i tato vakuovačka zvládá jak klasické vakuování, tak i měkké odsávání nebo vakuování nádob.

Drobnou nevýhodou může být atypická maximální šířka fólie, zatímco většina vakuovaček pojme cca 30 cm, do tohoto modelu se vejde jen 28 cm, což může limitovat výběr fólií. Na druhou stranu ale mezi konkurencí vyniká nastavitelnou dobou tavení, díky které je kompatibilní s fóliemi různých značek. Ty navíc uzavírá dvojitým svárem, což není vždy samozřejmostí.

Hodnocení uživatelů a odborníků

Uživatelských recenzí se zatím k modelu Nefrit nesešlo mnoho, všechny dosavadní jsou ale pochvalné. Recenzenti oceňují dvojitý svár, rychlé vakuování i jednoduchou obsluhu, jako pozitivum také zmiňují možnost používání fólií různých značek.

Hlavní klady a zápory

Zásadní výhodou je u tohoto modelu kompatibilita s fóliemi různých značek. Oceňujeme také dvojitý svár, schopnost vakuování nádob nebo integrovaný zásobník a řezák na fólie. Na druhou strnu je maximální šířka fólie pouze 28 cm, což může jejich výběr naopak trochu limitovat. Nevýhodou může být také převážně plastové zpracování přístroje, v této cenové kategorii už je poměrně obvyklé využití nerezu.

Porovnání s alternativami

Pokud vás zaujaly parametry vakuovačky Nefrit, ale ocenili byste modernější nerezové provedení, možná se vám bude líbit model Maxxo VM Profi. Oproti modelu Nefrit má sice o něco nižší příkon, stále ale nabídne velmi slibný sací výkon 20 l/min. Má o něco běžnější maximální šířku fólie 30 cm, na druhou stranu je kompatibilní pouze s fóliemi stejné značky. Funkce i výbava (zásobník na fólie, integrovaná řezačka aj.) jsou u obou modelů velmi podobné.

Jestliže chcete spíše ušetřit, podívejte se také na vakuovačku SilverCrest SV 125 C3. Ta sice postrádá zásobník na fólie a řezač a nenabízí dvojitý svár, za několikanásobně nižší cenu s ní ale stále můžete vakuovat nádoby či mokré potraviny, navíc patří k nejoblíbenějším produktům na trhu.

Závěr

G21 Nefrit představuje skvělou variantu pro domácí použití. Nabízí nadstandardní příkon 200 W a na rozdíl od řady konkurenčních modelů je kompatibilní s fóliemi různých značek. Potěší také slušnou variabilitou, zvládá vakuování nádob i fólií včetně měkkého odsávání, fólie také uzavírá dvojitým svárem. Určitou nevýhodou může být převážně plastové provedení stejně jako netypická maximální šířka fólie. Pokud by se vám více líbila nějaká nerezová varianta, za zvážení stojí vakuovačka Maxxo VM Profi.

3 000 Kč Orientační cena

Pro nenáročné
74,6 % Celkové hodnocení
  • Dostupná cena
  • Vakuování nádob
  • Měkké odsávání
  • Nemá dvojitý svár
  • Nemá zásobník a řezač na fólie

V době psaní recenze (červenec 2022) patřila vakuovačka SilverCrest SV 125 C3 k vůbec nejoblíbenějším produktům na trhu. Ačkoliv jde o cenově velmi dostupný model, příkonem 125 W se vyrovná i řadě podstatně dražších modelů. Stejně jako ony zvládá také vaukování nádob či měkké odsávání.

Nižší cena se projevila absencí zásobníku na fólie či řezačky, vakuovačka také nezvládá dvojitý svár. Maximální šířka fólie je u tohoto modelu 30 cm, tedy zcela standardní, rozměrově patří ke kompaktnějším přístrojům, např. na výšku má jen 7,3 cm a váží pouze něco málo nad kilogram.

Hodnocení uživatelů a odborníků

Model SilverCrest nasbíral již několik stovek kladných recenzí. Uživatelé v nich chválí především poměr ceny a výkonu, jednoduché ovládání i celkovou funkčnost. Podle některých zkušeností zvládá bez problému i každodenní používání. Našlo se i několik nespokojených uživatelů, ti ve většině případů obdrželi poškozený nebo vadný kus.

Hlavní klady a zápory

Největším pozitivem vakuovačky SilverCrest je bezpochyby nízká cena. Pochválit přitom můžeme také variabilitu modelu, který zvládá i měkké odsávání nebo vakuování nádob. Slabší stránkou je absence některých doplňkových prvků, např. zásobníku na fólie. Vakouvačka také nezvládá dvojitý svár.

Porovnání s alternativami

Jen málokterý přístroj může této vakuovačce konkurovat v ceně. Pokud vám ale nevadí si za váš budoucí spotřebič připlatit a zajímaly by vás i lépe vybavené modely, za zvážení stojí například G21 Nefrit či Maxxo VM Profi. Obě tyto vakuovačky jsou vybavené zásobníkem na fólie i integrovaným řezákem, nabídnou také slušný sací výkon a zvládají i dvojitý svár. Oproti vakuovačce SilverCrest jsou ale několikanásobně dražší.

Závěr

Pokud hledáte vakuovačku pro občasné použití a nepatříte ke zrovna nejnáročnějším uživatelům, můžeme vám model SilverCrest SV 125 C3 vřele doporučit. V jeho prospěch hovoří nejen dostupná cena, ale také stovky pozitivních recenzí od uživatelů. Dražším modelům sice nemůže konkurovat např. výbavou, celkově ale nabídne obstojný výkon i variabilitu. Pokud ovšem hledáte spíše silnější přístroj s lepší výbavou, podívejte se také na vakuovačku G21 Nefrit.

700 Kč Orientační cena

Populární u uživatelů
83,0 % Celkové hodnocení
  • Vysoký sací výkon
  • Stovky pozitivních recenzí
  • Zásobník na fólie a řezač
  • Hadička na odsávání nádob není součástí balení
  • Kompatibilní pouze s fóliemi stejné značky

Model Maxxo VM Profi patří k novějším vakuovačkám, v jeho prospěch tak hovoří především vysoký výkon sání 20 l/min a displej. Přístroj je dostatečně variabilní, neomezuje se pouze na vakuování fólií, zvládne i vakuování nádob a má také režim měkkého odsávání, stejně jako většina modelů v dané cenové kategorii.

Pozitivem je také integrovaný zásobník na fólie a řezačka, kladně hodnotíme i nerezové zpracování modelu. Na rozdíl od některých konkurenčních modelů ovšem není hadička k vakuování nádob součástí výbavy, ale je potřeba ji dokoupit.

Hodnocení uživatelů

O popularitě této vakuovačky svědčí několik stovek pozitivních recenzí. V těch uživatelé hodnotí vakuovačku jako spolehlivou, se skvělým poměrem ceny a výkonu a jednoduchým ovládáním. Objevují se ovšem výtky k nesrozumitelnému návodu k použití, některým uživatelům také vadí, že hadička k vakuování nádob není součástí balení, nebo že přístroj špatně vakuuje fólie od jiných značek.

Hlavní klady a zápory

Silnou stránkou modelu Profi je poměrně vysoký sací výkon, oceňujeme také nerezové provedení, slušnou variabilitu a výbavu, která zahrnuje zásobník na fólie a řezačku. Negativem naopak je horší kompatibilita s fóliemi jiných značek a nutnost dokoupení hadičky k vakuování nádob.

Porovnání s alternativami

Jako alternativa v podobné cenové kategorii se nabízí vakuovačka G21 Nefrit. Ta je na rozdíl od modelu Profi schopná svařovat fólie různých značek a nabídne vyšší příkon. Jinak jsou si tyto modely velmi podobné, oba mají zásobník na fólie, řezačku, zvládají měkké odsávání i vakuování nádob. U obou je také třeba s vakuovacími dózami dokoupit i hadičku.

Levnější variantu potom představuje vakuovačka SilverCrest SV 125 C3. Její cena je několikanásobně nižší, budete se ale muset smířit s absencí zásobníku a řezače na fólie, nezvládne ani dvojitý svár. Hadička k vakuování nádob je ale u tohoto modelu součástí základní výbavy.

Závěr

Vakuová svářečka Maxxo VM Profi představuje skvělý model pro běžné využití v domácnosti. Můžete s ní vakuovat fólie i nádoby, nepostrádá funkci měkkého odsávání a svařuje rovnou dvojitým svárem. Navíc je ověnčená stovkami pozitivních recenzí od uživatelů.

Nevýhodou je snad jen nutnost dokoupit hadičku k vakuování nádob a horší výsledky při používání fólií od jiných značek. Kdyby vás zajímala alternativa, u které značku fólií řešit nemusíte, podívejte se také na vakuovačku G21 Nefrit.

2 500 Kč Orientační cena

Nejprodávanější vakuovačky dle Heureky

Pořadí Vzhled Název Hodnocení Orientační cena Aktuální cena
1.
Recenze Maxxo VM Profi
Maxxo VM Profi 95 %
Počet recenzí: 335
3 100 Kč Zobrazit nabídky
2.
Recenze Silvercrest SVEB 160 B2
Silvercrest SVEB 160 B2 90 %
Počet recenzí: 103
1 300 Kč Zobrazit nabídky
3.
Recenze SILVERCREST SV 125 C3
SILVERCREST SV 125 C3 94 %
Počet recenzí: 672
700 Kč Zobrazit nabídky
4.
Recenze SILVERCREST SV 125 C5
SILVERCREST SV 125 C5 97 %
Počet recenzí: 2
600 Kč Zobrazit nabídky
5.
Recenze Lauben Vacuum Sealer 60SB
Lauben Vacuum Sealer 60SB 97 %
Počet recenzí: 23
5 000 Kč Zobrazit nabídky
6.
Recenze Lauben Vacuum Sealer VS01
Lauben Vacuum Sealer VS01 87 %
Počet recenzí: 56
2 000 Kč Zobrazit nabídky
7.
Recenze ETA 5762
ETA 5762 100 %
Počet recenzí: 2
3 300 Kč Zobrazit nabídky
8.
Recenze DOMO DO331L
DOMO DO331L 97 %
Počet recenzí: 37
3 600 Kč Zobrazit nabídky
9.
Recenze G21 Nefrit
G21 Nefrit 97 %
Počet recenzí: 8
5 600 Kč Zobrazit nabídky
10.
Recenze DOMO DO336L
DOMO DO336L 98 %
Počet recenzí: 12
3 300 Kč Zobrazit nabídky

Zobrazit další produkty


Jak vybrat vakuovačku potravin

V tomto článku vás krok po kroku provedeme výběrem vakuovačky potravin. Dozvíte se především:

  • Proč si pořídit vakuovačku – Vakuovačka zefektivňuje skladování potravin, prodlužuje jejich trvanlivost a rozšiřuje možnosti přípravy pokrmů, např. o metodu sous-vide.
  • Nevýhody vakuovaček – Zabírá místo v kuchyni a využívá plastové sáčky, není tedy zrovna ekologická.
  • Druhy vakuovaček podle konstrukce – Pro domácí použití se hodí externí vakuovačka, do kulinářských provozů můžete zvolit komorovou, zatavovací nebo volně stojící vakuovačku.
  • Důležité parametry při  výběru vakuovačky – Je vhodné zaměřit se na příkon, sací výkon, podtlak, typ a velikost sáčků, ale i hlučnost nebo rozměry.
  • Funkce a příslušenství vakuovaček – Základem je odsávání vzduchu, některé modely zvládají i vakuování nádob, mají dvojitý svár, integrovaný řezák na fólie aj.
  • Cena – Nejlevnější externí vakuovačky seženete pod 1 000 Kč, obvykle ale nedisponují nijak vysokým výkonem. Pro běžné využití se hodí modely s cenou okolo 2 000 Kč, v kategorii nad 5 000 Kč už najdete i modely vhodné pro profesionály.

Proč si pořídit vakuovačku

  • Prodloužíte trvanlivost jídel
  • Uchováte chuť i aroma potravin
  • Ušetříte místo v lednici/mrazáku
  • Můžete experimentovat s metodou vaření sous-vide

Vakuovačka na potraviny, svářečka na potraviny nebo vakuová svářečka. Ať už tento přístroj označíte jakkoliv, jeho hlavním účelem je zefektivnění skladování potravin.

Asi každý ví, že téměř všechny potraviny se po otevření obalu rychle kazí a je třeba je spotřebovat co nejrychleji. Pokud je ale zavakuujete, značně prodloužíte jejich životnost a zachováte chuť i aroma. Postará se o to takzvané vakuum, které v sáčku vznikne po odsátí veškerého vzduchu. V takovém prostředí se totiž mnohem méně šíří bakterie a mikroorganismy, které kazí naše jídlo.

Potraviny zavakuované v sáčcích navíc zaberou méně místa než uložené v různých dózách či krabičkách. Trendu vakuování nakonec nahrává také populární metoda vaření sous-vide, ve které se potraviny připravují ve vodní lázni při konstantní teplotě.

Nevýhody vakuovaček

  • Nároky na prostor – Jde o další přístroj, který je potřeba někam umístit, což může být v menších kuchyních problém. Existují i různé malé ruční vakuovačky, jejich efektivita ale bývá často poměrně nízká.
  • Plastové sáčky – Plasty jsou velkým problémem dnešní doby a používání jednorázových vakuovacích fólií může být pro řadu uživatelů problém. Metodám, jak být při vakuování šetrnější k přírodě, se věnujeme v samostatné kapitole.

Druhy vakuovaček podle konstrukce

Na trhu můžete narazit na několik typů vakuovaček pro domácí a profesionální užití, zejména:

  • Externí – Nejběžnější varianta pro domácí použití, mohou být ruční či automatické.
  • Komorové – Propracovanější technologie vakuování, celý sáček je vložen do vakuovačky. Jde o ideální řešení pro tekuté pochutiny. V profesionálním provedení jsou schopny dlouhodobějšího provozu.
  • Zatavovací – V tomto případě jde o komerční svářečky fólií obdobné těm komorovým. Jen s tím rozdílem, že jsou větší a prezentují se propracovaným způsobem zatavování. Jsou ideální pro komerční užití.
  • Volně stojící – Komorové vakuové baličky s velkým objemem. V jejich prospěch hovoří řada přidružených funkcí navíc. Hodí se spíše do velkých provozů.

Externí vakuovačky

Vzhledem k tomu, že se sáček vkládá z otevřeného prostoru, jsou tyto produkty často označovány jako otevřené vakuovačky. Své primární využití nachází hlavně při občasném zatavování potravin. V domácnosti si s nimi bohatě vystačíte. Externí vakuovačky si dále můžeme rozdělit na dvě kategorie:

  • Ruční vakuovačka – Prostorově nenáročná a vhodná pro občasné používání. Výrobky bývají napájené i za pomoci baterií. Na rozdíl od automatického modelu nesvařuje fólie a dá se používat jen se speciálními dózami či sáčky. Setkat se můžete také s miniaturními svářečkami fólií, ty ale nedisponují funkcí odsávání vzduchu.
  • Automatická svářečka fólií – Důmyslnější a propracovanější zařízení, které nejen odsává vzduch, ale zároveň svařuje a neprodyšně uzavře daný pytlík, sáček či fólii. S tímto typem se na trhu setkáte nejčastěji.

Důležité parametry při výběru vakuovačky

  • Příkon a sací výkon – Obojí so jisté míry vypovídá o účinnosti vakuovačky. Výkonné modely pro domácí použití budou mít sací výkon cca 15-20 l/min a příkon okolo 200-400 W.
  • Podtlak – Většinou se pohybuje okolo 0,7-0,8 bar, čím vyšší podtlak, tím lépe přístroj vakuuje.
  • Typ a velikost fólií – Některé vakuovačky jsou použitelné pouze s fóliemi konkrétní značky. Nejčastěji se setkáte s šířkou fólií okolo 30 cm.
  • Hlučnost – Většinou se pohybuje mezi 50 a 80 dB, čím je nižší, tím lépe.
  • Rozměry – Vakuovačky mohou být poměrně velké, je tedy dobré zkontrolovat, zda máte daný přístroj kam uložit.

Příkon a sací výkon

Příkon vypovídá nejvíce o energetické spotřebě přístroje, udává se ve wattech a obvykle se pohybuje mezi 100 W až 400 W (u externích modelů, komorové a jiné profi vakuovačky mohou mít velmi rozdílné hodnoty). Spotřeba je ovlivněná hlavně velikostí vakuovačky (potažmo vakuovaných potravin) a jejím výkonem. Modely s vyšší příkonem mají obvykle také vyšší výkon.

Zmiňovaným výkonem je myšlený sací výkon. Ten je zpravidla 10-25 litrů za minutu. U některých modernějších zařízení lze jeho sílu regulovat. To se vyplatí zejména při vakuování tekutin nebo potravin s velkým obsahem vody, při kterém by mohlo dojít k nechtěnému nasátí tekutiny do přístroje.

Podtlak

Se sacím výkonem souvisí také podtlak, který je vakuovačka schopná vytvořit. Čím větší podtlak, tím méně vzduchu zůstane v sáčku, a zavakuování je tak dokonalejší. U většiny domácích přístrojů se tato hodnota pohybuje mezi 0,7-0,8 bar. Pozor na velký podtlak si dávejte při vakuování křehkých potravin, mohlo by dojít k jejich rozmačkání. Pro takové případy je ideální volit vakuovačku s regulací podtlaku.

Typ a velikost fólií

V první řadě je vhodné zaměřit se na typ používané fólie. Nevýhodou některých modelů je, že v nich můžete používat pouze speciální fólie od konkrétního výrobce. Lepší je, když máte na výběr, jak po stránce kvality vakuování, tak z hlediska pořizovacích nákladů sáčků.

Jedním z podstatných údajů je také maximální šířka fólie. Ta vlastně rozhoduje o tom, jak velké porce můžete vakuovat. Zároveň se promítá i do celkové velikosti zařízení. Obvyklá šířka sáčku se u domácích vakuovaček pohybuje kolem 30 centimetrů.

Hlučnost

Pokud budete vakuovačku používat častěji, nepodceňujte ani hlučnost takového přístroje. I když proces vakuování není ničím zdlouhavým (průměrně 8–30 sekund), může se pro vás hlasitý zvuk přístroje stát při dlouhodobější práci obtěžujícím. V tomto směru tedy platí, že čím nižší hlučnost zařízení má, tím lépe.

Obvyklé hodnoty hlučnosti u vakuovaček jsou od 50 dB do 80 dB. Abyste si mohli představit, k čemu takovou úroveň hlasitosti přirovnat, můžete se podívat na následující příklady jednotlivých hlučností různých spotřebičů.

Úroveň hlasitosti

Rozměry

Velikost zařízení vybírejte nejen s přihlédnutím k osobním potřebám vakuování, ale také ke skladovacím prostorám. Ne každý si může dovolit mít tento produkt uložený nepřetržitě na kuchyňské lince. I přesto, že průměrná velikost takových přístrojů je cca 40x30x20 centimetrů.

Pokud vakuovačku budete často vytahovat ze skříňky nebo ji přenášet na různá místa, nepodceňujte ani její hmotnost. Za ideální lze považovat průměr okolo 1,5-2 kilogramů, některé větší přístroje ale mohou vážit i přes čtyři kila.

V neposlední řadě neopomínejte délku přívodního kabelu. Ne vždy může být svařovačka fólií umístěna v blízkosti elektrické zásuvky. Proto se nespoléhejte jen na klasickou délku 80 centimetrů, ale klidně vsaďte na řešení s kabelem dlouhým až 150 centimetrů.

Funkce a příslušenství vakuovaček

Vakuové baličky jsou většinou poměrně jednoduchá zařízení. Primárně by měly umět odsát vzduch a zatavit sáček. Od pokročilejších domácích vakuovaček však můžete čekat i přidružené funkce a přínosné možnosti rozšíření.

  • Odsávání vzduchu – Naprosto zásadní a praktická funkce, kterou musí disponovat každá vakuovačka, aby dostála svého jména. Z pytlíku vysaje vzduch a vytvoří ono vakuum, které zabraňuje šíření mikroorganismů a bakterií v jídle.
  • Samostatné svařování – Tuto funkci využijete k opětovnému uzavření různých sáčků s potravinami, u kterých nutně nepotřebujete odsávat vzduch. Najdete ji pravděpodobně u všech vakuovaček.
  • Dvojitý svár – Vakuovačka zajistí jídlo v sáčku či fólii pevným dvojitým svárem. Díky tomu klesá riziko roztržení v místě svaření a je docíleno lepší vakuace.
  • Měkké odsávání – Funkce využitelná u mokrých potravin typu omáčky, polévky apod.
  • Pulzní odsávání – Hodí se při vakuování křehkých potravin, kdy můžete míru odsátí vzduchu regulovat manuálně.
  • Indikátory – Většinou se jedná o světelné diody informující o aktuálně probíhajícím programu, popřípadě o dalších procesech.
  • Vakuování nádob – Určité vakuovačky umožňují dokoupení speciálních dóz pro skladování potravin. Z nich je vysáván vzduch za pomoci hadičky.
  • Pojistka proti přehřátí – Bezpečnostní prvek zabraňující nežádoucímu přehřátí přístroje.
  • Omyvatelnost v myčce – Vakuové baličky s vyjímatelnými částmi, které lze vložit do myčky na nádobí. Vyhnete se tak zdlouhavému ručnímu čištění.

Cena

Pořizovací náklady vakuové baličky se liší v závislosti na tom, zda investujete do domácího, či komerčního produktu. Svářečku fólií pro běžné vakuování pořídíte s přehledem do 5 000 Kč. Vyšší investice už naznačuje profesionální využití. Ať už budete hledat produkt v té či oné kategorii, rozhodně se zaměřte na výrobky prověřených značek Eta, Bionaire, Lavezzini, Nordline, RM Gastro, Henkelman, Edenox, Magic Vac ne Laica.

  • Do 1 000 Kč – Nejlevnější vakuovačky zakoupíte už od 300 Kč, většinou se jedná o ruční, cestovní a jiná miniaturní zařízení. Pro pravidelné používání v domácnosti nemusí být dostatečně výkonná, nedočkáte se ani zajímavějších funkcí.
  • Od 1 000 do 3 000 Kč – V této kategorii si pravděpodobně vybere většina uživatelů. Vakuovačky do 2 000 Kč jsou již v domácnosti dost dobře použitelné, ačkoliv obvykle nejde o vysoce výkonná zařízení (typický je příkon 100-150 W) a neoslní ani nabídkou funkcí. S cenou okolo 3 000 Kč už bývá spojený také slušný výkon či zajímavá výbava.
  • Od 3 000 Kč do 5 000 Kč – Trochu náročnější uživatelé mohou zamířit ještě o třídu výše. Výsadou těchto modelů bývá bytelnější zpracování, obvykle převažuje nerez, bývají také vybavené displejem, zásobníkem na fólie a dalšími komfortními prvky.
  • Nad 5 000 Kč – Takto vysoká investice se obvykle vyplatí, pouze pokud máte vakuovačku pro profesionální účely, nebo jste opravdu zapálený kulinář. Modely s cenou přesahující 5 000 Kč jsou oproti levnějším vakuovačkám výrazně výkonnější a zvládají i dlouhodobější provoz.

Jak vakuovat?

Životnost potravin bez vakuového balení je samozřejmě omezená. V závislosti na typu pochutiny se jedná o 4–10 dnů. Správným vakuováním takovou dobu znatelně prodloužíte. Pro představu vám uvádíme několik příkladů po vakuovém zabalení.

Typ potraviny Výdrž v klasickém balení Výdrž ve vakuovém balení
Chléb 2 – 3 dny 7 – 8 dní
Čaj / káva 2 – 3 měsíce 12 měsíců
Ořechy 6 – 8 měsíců 2 roky
Hovězí maso 3 – 4 dny 30 – 40 dní
Vepřové maso 4 – 7 dní 14 – 21 dní
Tvrdé sýry 15 – 20 dní 40 – 60 dní
Zelenina 2 – 7 dní 7 – 14 dní
Ryby 1 – 3 dny 4 – 5 dní

 

Abyste dosáhli takových hodnot, měli byste o procesu vakuování vědět co nejvíce informací. Níže vám přinášíme pár praktických rad, které vám přijdou určitě vhod.

  • Při vakuování ryb a masa nejrůznějšího typu vkládejte do sáčku papírový ubrousek, který odsaje přebytečnou tekutinu.
  • Rozhodnete-li se vakuovat tekuté pochutiny v podobě omáček a polévek, proveďte před samotným procesem vakuování nejprve jejich zmrazení.
  • Když ukládáte vakuované pochutiny do mrazničky, počítejte s tím, že lehce nabydou na svém objemu.
  • Budete-li vakuovat palačinky, koláčky a obdobné pochutiny, mějte na paměti, že je vhodné mezi jednotlivé vrstvy vkládat svačinový papír. Ten zabraňuje nežádoucímu slepení.
  • Tvrdou zeleninu vakuujte pouze po důkladném oloupání a následném povaření.
  • Jednou zamražené a vakuované pochutiny byste po roztátí neměli opakovaně vakuovat a zamrazovat.

Potraviny vhodné k vakuování

Nastínili jsme vám veškeré výhody vakuování potravin a už si asi dokážete představit, na co všechno ji lze použít. Ne všechny druhy jídla a potravin jsou ovšem k takové činnosti vhodné.  Přinášíme vám tedy přehled toho, co vše je možné zavakuovat a jaké potraviny vám mohou vydržet v lednici mnohem déle (Zdroj: Cnet).

  • Maso – Díky vakuovačce můžete nejen prodloužit životnost masa, ale také ho lépe namarinujete. Pokud totiž ze sáčku odsajete vzduch, póry masa se otevřou a lépe vstřebají šťávu a chuť. Nejlepší přístroje na maso jsou ty, které umožňují i vlhké a mokré vakuování.
  • Ovoce a zelenina – V době, kdy se vám na zahrádce urodí velké množství ovoce a zeleniny, není nic lepšího, než ho dát do sáčků, zavakuovat a uložit do mrazáku například na zimu.
  • Sýr – Nejvýhodnější koupě sýrů bývá většinou ve velkém balení, které nesníte najednou. Nakrájejte ho na menší kousky a zavakuujte. Postupně pak můžete vytahovat jednotlivé části a konzumovat ho čerstvý s nezměněnou chutí i vůní.
  • Houby a bylinky – Houby můžete vakuovat čerstvé i sušené, sezónní bylinky ovšem před vakuováním určitě usušte.
  • Pečivo – S odsátím vzduchu ze sáčku se nemusíte bát rychlého ztvrdnutí chleba nebo housky.
  • Uvařené pokrmy – Pokud neradi vaříte každý den, nebo se chystáte na dovolenou, určitě oceníte možnost zavakuovat například polévky, omáčky a jiná hotová jídla.
  • Sklenice – Některé vakuovačky disponují nástavcem na odsátí vzduchu z nejrůznějších typů sklenic. Tuto funkci oceníte u zavařenin, marmelád a vína.

Co se týče přímo nevhodných potravin, tam se určitě nemusíte obávat, protože vakuovat lze opravdu téměř vše. Určitě se ale snažte vyhnout například křehkým potravinám, které by se mohly tlakem poškodit. V takovém případě ovšem úplně postačí, když je před samotným vakuováním dáte na chvíli do mrazáku.

Vakuování a sous-vide

V poslední době se stává velmi populární sous-vide, což je způsob vaření ve vodní lázni při konstantní nízké teplotě. Potraviny se vaří právě vakuované v sáčcích, do kterých se může přidat také různé koření, bylinky, máslo nebo další ingredience. Během pomalého vaření se chutě dokonale promísí. Jídlo vařené metodou sous-vide se vyznačuje šťavnatostí, jemností a zachovává si všechny živiny. Tímto způsobem můžete připravovat maso, ryby, zeleninu či dokonce vajíčka.

Pro sous-vide vaření můžete využít jakoukoliv vakuovačku s funkcí odsátí vzduchu. Doporučujeme použít sáčky nebo fólii s drážkováním, ty zajistí dokonalé odsátí vzduchu a vytvoření vzduchotěsného spoje. U křehčích potravin (některá masa, ryby) si dejte pozor, ať není podtlak příliš vysoký, mohla by se totiž poničit jejich struktura.

Vakuování a ekologie

Vakuování potravin má bohužel i své stinné stránky, vytváří totiž poměrně velké množství plastového odpadu. Jak tedy vakuovat a zbytečně přitom tolik nezatěžovat životní prostředí? Připravili jsme pro vás pár tipů.

První a nejjednodušší variantou je recyklování použitých fólií. Nedojde sice ke snížení odpadu, ale je s ním alespoň naloženo zodpovědněji. Recyklaci můžete posunout ještě o úroveň výš a fólie používat opakovaně (existují i speciální zesílené fólie přesně s tímto účelem). Pokud se vám fólie nechce vymývat nebo se bojíte, že byste je neočistili dostatečně, stále můžete opakovaně používat alespoň fólie od suchých potravin, např. ořechů. Výhodou je také vyměnit část fólií za vakuovací nádoby, které můžete používat dlouhodobě.

V zahraničí můžete sehnat také silikonové kapsy na vakuování, které jsou určené k opakovanému použití a je možné je mýt v myčce, nebo dokonce kompostovatelné vakuovací sáčky. Silikon je ale výrazně tužší než fólie a při vakuování tolik nepřilehne k potravinám, takže se mohou vytvářet vzduchové kapsy. Kompostovatelné sáčky zase nebývají vhodné k sous-vide a skladování tekutin.

Často kladené otázky k vakuovačkám

Jak a jakou vakuovačku vybrat?

Při výběru vakuovačky záleží hlavně, jak často plánujete přístroj používat. Pro pravidelné vakuování je vhodné zvolit silnější model se sacím výkonem okolo 20 l/min, méně náročným uživatelům bude stačit i slabší varianta s odsáváním 10-15 l/min. Výhodou je měkké odsávání, pokud častěji vakuujete mokré nebo křehké potraviny. Některé vakuovačky mají také funkci vakuování nádob. To vše se ale podepíše na ceně, u výkonnějších modelů počítejte s investicí okolo 3 000 Kč. Nejlepší vakuovačky i jejich parametry najdete v našem srovnání.

Můžu vakuovat i křehké potraviny?

K vakuování křehkých a vlhkých potravin je ideální vakuovačka s tzv. měkkým nebo mokrým sáním, která odsává vzduch šetrněji a nenasaje tak tekutinu ani nezdeformuje křehké ingredience. Tuto a další funkce zmiňujeme v samostatné kapitole.

Jak poznám správnou velikost fólií?

Většinou se maximální šířka fólie pohybuje okolo 30 cm, u každého produktu ale bude uvedená. Doporučujeme také zkontrolovat, zda je vakuovačka kompatibilní i s fóliemi jiných značek.

Je možné jídlo ve fólii vařit?

Ano, vakuované jídlo je ideální pro vaření ve vodní lázni, metodou sous vide. Samozřejmě ale není vhodné fólie vystavovat velmi vysokým teplotám, například v troubě.

Jsou fólie recyklovatelné?

Záleží na konkrétní značce, recyklovatelné fólie ale není problém sehnat. Existují také zesílené fólie určené k opakovanému použití. Více se o těchto a dalších způsobech, jak vakuovat trochu šetrněji k životnímu prostředí, dočtete v kapitole Vakuování a ekologie.

Jaká je nejlepší vakuovačka na maso?

K vakuování masa můžete použít v podstatě jakoukoliv kvalitní externí vakuovačku. Pokud plánujete maso nakládat do tekuté marinády, nebo chcete vakuovat i křehčí kousky, jako jsou například ryby, doporučujeme volit vakuovačku s tzv. měkkým odsáváním, díky kterému nenasaje vakuovačka tekutiny ani nepoškodí choulostivější potraviny.

Eliška Srncová se jako redaktorka už řadu let věnuje srovnávání domácích spotřebičů, velkých i malých. K tomu připojila také lásku ke gastronomii a vypracovala toto srovnání vakuovaček. Při tvoření tématu čerpala nejen z českých, ale také ze zahraničních zdrojů, dočkáte se tak dostatečně obsáhlých informací psaných srozumitelným jazykem. Vysvětlí vám například, co je to měkké odsávání nebo vaření metodou sous-vide. Kromě vakuovaček má na svém kontě také srovnání velkých kuchyňských spotřebičů, například sporáků.
Kamila Lorenzová je součástí našeho týmu redaktorů už více než rok a o spotřebičích do domácnosti má velký přehled. K hodnocení produktů přistupuje kriticky a nestačí jí utvrzení výrobců o tom, že jejich zboží je to nejlepší. Před hodnocením podrobně zmapuje celý trh, aby vám mohla doporučit to nejvhodnější podle nejlepšího vědomí a svědomí. Vedle vakuovaček se věnuje například také srovnání zavařovacích hrnců a dalších pomocníků do kuchyně.

Diskuze, poradna a vaše zkušenosti

Zeptejte se na cokoliv a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Pokud potřebujete odpověď co nejdříve, napište na facebook skupinu, kde radí i další uživatelé a odborníci.

Která vakuovačka vakuuje potraviny v dózách a dají se k ní dokoupit?

Silva P.

Vakuování nádob zvládají například modely Domo DO331L, Eta Electronic 0762 nebo Sencor SVS 1010WH.

Eliška Srncová, redaktor

Dobrý den, sháníme spolehlivou vakuovačku pro bezlepkové pečivo. Za jakých podmínek je pečivo dobře zavakuováno ? Námi zakoupená vakuovačka funkčně dobrá, ovšem pečivo ve vakuovaném stavu vždy zhruba 5. den při skladování v pokojové teplotě začne plesnivět. Děkuji

Marie Honešová

Dobrý den, vakuování pečiva prodlužuje jeho trvanlivost jen v řádu dnů, většinou se uvádí maximálně 8. Pokud chce pečivo uchovávat dlouhodobě, je možné jej po zavakuování uložit do mrazáku.

Eliška Srncová, redaktor

Jsou zkušenosti s vakuováním uzeného masa?

Jaroslav Klimeš

Dobrý den, vakuovačka je užitečným pomocníkem hlavně při marinování a nakládání masa před uzením. Na vakuování již vyuzeného masa jsou trochu rozporuplné ohlasy. Někdo na něj nedá dopustit a chválí si delší trvanlivost, výhodou také je, že od uzeného masa nenačichnou další potraviny. Ve vakuovém obalu ale může stále docházet k množení anaerobních bakterií, je proto vhodné uzené maso zkonzumovat co nejdříve.

Eliška Srncová, redaktor

Čas od času se pustím do výroby domácí šunky. Je vhodné použít vakuovačku k prodloužení trvanlivosti?

Jiří Válek

Určitě ano. Prodloužíte tím trvanlivost o několik dní. Informace o tom, co všechno se dá vakuovat a jaký to má efekt, si můžete přečíst zde.

Kamila Lorenzová, redaktor

Dobrý den,
zvažuji zakoupení domácí vakuovačky pro vakuování hlavně masa a hotových masitých obědů na dovolené. Jde tedy zavakuovat jak syrové maso, tak již uvařené vychladnuté jídlo – oběd (např. guláš, rajská, na paprice) a pak tyto zavakuované balíčky převézt autem na letní (zimní) dovolenou? Vydrží jízdu autem i 2 dny a převoz, než se zase dají do lednice? Jakou máte zkušenost?
Děkuji
Škodová

Katka Škodová

Dobrý den, domácí vakuování nedosahuje stejného účinku jako profesionální balení do vakuových sáčků nebo konzerv, při kterém je mimo jiné vyžadováno sterilní prostředí. Jídlo, které rychle podléhá zkáze, je tak stále nutné uchovávat v lednici, vakuování pouze výrazně prodlouží jeho trvanlivost. I bez přístupu kyslíku se totiž v takovém jídle mohou množit tzv. anaerobní bakterie a jiné mikroorganismy, které vzduch k životu nepotřebují a chlad jejich množení omezuje. Při pokojové teplotě je vhodné uchovávat spíše potraviny s nízkým obsahem vody, například sušené maso. Pokud chcete na cesty vyrazit s domácí stravou, zvažte pořízení autochladničky.

Eliška Srncová, redaktor

Dobrý den, mám vakuovačku Eta Electronic (ETA0762) a přes veškerou snahu nedokážu odsát veškerý vzduch, vždy tam něco zůstává. Je to normální? (vakuum znamená žádný vzduch?). Nebo něco, ač podle návodu, dělám špatně, či je vada někde jinde? Emil

Emil Polách

Dobrý den, pokud se jedná opravdu o zbytkové množství vzduchu, chyba to být nemusí. O tom, kolik vzduchu zůstane v sáčku, rozhoduje především podtlak přístroje. Samozřejmě platí, že čím méně vzduchu, tím lépe. Na druhou stranu u křehkých potravin by mohl být vysoký podtlak naopak na škodu, mohl by je totiž rozdrtit. Jedná-li se tedy opravdu o malé množství, nedělejte si starosti. Pokud by ale vzduchu bylo hodně nebo by postupem času v sáčku přibýval, už se může jednat o vadu.

Kamila Lorenzová, redaktor

Dobrý den, pořád nevím, jaký je rozdíl mezi fólií a sáčkem. Dá se sáček vyrobit z folie?

Karel Novák

Dobrý den, ano, sáček z fólie vyrobit lze. Sáčky už jsou předpřipravené, stačí je jen naplnit a zatavit horní okraj. Vakuovací fólie jsou vlastně dvě vrstvy svařené po stranách. Před použitím je potřeba požadovanou část odstřihnout (nebo uříznout, pokud má vakuovačka integrovanou řezačku), zatavit spodní okraj, naplnit a následně klasicky zavakuovat jako sáček. Výsledek je tedy v obou případech stejný, pouze používání sáčků je o něco jednodušší, jelikož odpadá nutnost stříhání a zatavování spodního okraje. U fólie na druhou stranu nejste limitovaní délkou, vždy můžete použít větší či menší kus podle potřeby.

Eliška Srncová, redaktor

Dobrý den,
mohu zavakuovanou potravinu,(maso,zeleninu) dát na delší dobu jen do ledničky?
Alexandra Válková

Alexandra Válková

Dobrý den,
děkujeme za dotaz. Vakuování prodlužuje trvanlivost potravin. Můžete je tedy nechat v lednici o něco déle, než při běžném skladování.

Veronika Vyskočilová, redaktor

Položte dotaz

Odpovědět na dotaz

Nenašli jste v diskuzi odpověď? Zeptejte se a naše redakce na praktické a zajímavé dotazy najde odpověď.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.4 z 39 hlasů

Další oblíbené testy a recenze