Test nejlepších vakuovaček 2021 | Recenze & Jak vybrat | Arecenze.cz
Menu

Srovnávací test & recenze
nejlepších vakuovaček

Aktualizováno:
Červenec 2021
Autor:
Eliška Srncová, Kamila Lorenzová

V kategorii vakuovaček doporučujeme

Domo DO331L

3 300 Kč

Orientační cena

Jakou vakuovačku vybrat dle srovnání

Top produkt

Vakuovačky

Hodnocení 96,8 %
Domo DO331L
Orientační cena 3 300 Kč
Top cena/výkon

Vakuovačky

Hodnocení 88,5 %
Maxxo VM Profi
Orientační cena 2 900 Kč
Pro nenáročné

Vakuovačky

Hodnocení 73,2 %
Eta Electronic 0762
Orientační cena 1 000 Kč

Vakuovačka neboli svařovačka fólií. To je kuchyňský pomocník, který prodlouží životnost nejrůznějších potravin, přístroj určený pro domácí i komerční užití. Zpomaluje množení nežádoucích mikroorganismů a odstraňuje kyslík i ostatní nevhodné látky. Díky tomu můžete potraviny uchovávat 3-5krát déle. Výběru vakuovačky se věnujeme v obsáhlém článku Jak vybrat vakuovačku, který vysvětluje jednotlivé parametry tohoto přístroje a zahrnuje také tipy na vakuování.

K usnadnění volby jsme vytvořili výběr nejlepších vakuovaček, ve kterém najdete cenově dostupnou variantu, produkt se skvělým poměrem ceny a výkonu a také vynikající vakuovačku, která obstojí i v nejnáročnější domácnosti. Součástí našeho srovnání je i tabulka nejdůležitějších parametrů a krátká recenze jednotlivých produktů.

Při výběru jsme postupovali jako informovaný spotřebitel a zaměřili jsme se na parametry přístroje, které jsou v praxi nejdůležitější. V potaz jsme samozřejmě brali i poměr ceny k výkonu. Nejlepší produkty jsme vybírali zejména na základě jejich příkonu a sacího výkonu.  Důležité jsou samozřejmě také funkce vakuovaček, větší variabilita je vždy výhodou. Proto se dočkáte i doporučení na modely, které kromě vakuování sáčků či fólií zvládnou zavakuovat také k tomu určené boxy na jídlo či například vinné lahve.


Nejlepší vakuovačky dle srovnání

Vakuovačky

Varianta výběru Hodnocení Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Top produkt

96,8 %
Recenze Domo DO331L
Domo DO331L

Vysoký sací výkon

Zásobník na fólii

Vakuovací nádoba součástí balení

Vyšší cena

3 300 Kč Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

88,5 %
Recenze Maxxo VM Profi
Maxxo VM Profi

Vysoký sací výkon

Displej

Zásobník na fólie

Hadička na odsávání nádob není součástí balení

Kompatibilní pouze s fóliemi stejné značky

2 900 Kč Zobrazit nabídky

Pro nenáročné

73,2 %
Recenze Eta Electronic 0762
Eta Electronic 0762

Velmi příznivá cena

Dvojitý svár

Dostatečný příkon

Neumí vakuovat nádoby

Chybí měkké odsávání

Uživatelé si stěžují na hlučnost

1 000 Kč Zobrazit nabídky

Další na zvážení

75,6 %
Recenze Sencor SVS 1010WH
Sencor SVS 1010WH

Dostupná cena

Vakuování nádob

Měkké odsávání

Slabší sání

Nižší příkon

1 300 Kč Zobrazit nabídky

Jak chápat redakční hodnocení?

Doporučujeme jen produkty, které mají dle posouzení redaktora hodnocení nad 70 %. Podívejte se, co jednotlivé procentní hladiny znamenají.

Recenze Domo DO331L
Domo DO331L
Recenze Maxxo VM Profi
Maxxo VM Profi
Recenze Eta Electronic 0762
Eta Electronic 0762
Recenze Sencor SVS 1010WH
Sencor SVS 1010WH
Ocenění

Top produkt

Top cena/výkon

Pro nenáročné

Další na zvážení

Kategorie

Vakuovačky

Vakuovačky

Vakuovačky

Vakuovačky

Hodnocení 96,8 % 88,5 % 73,2 % 75,6 %
Orientační cena 3 300 Kč 2 900 Kč 1 000 Kč 1 300 Kč
Příkon (W) 130 Neuvedeno 135 110
Sací výkon (l/min) 20 20 Neuvedeno 12
Maximální šířka fólie (cm) 30 30 28,5 30
Odsávání vzduchu Ano Ano Ano Ano
Měkké odsávání Ano Ano Ne Ano
Vakuování nádob Ano Ano (hadička není v balení) Ne Ano
Výška (cm) 11,8 12 15,5 6,5
Šířka (cm) 40 40 38,5 35,5
Hloubka (cm) 20,3 21 10,5 15,5
Hmotnost (kg) 2,8 3 1,81 1,27

Recenze Domo DO331L

Recenze Domo DO331L
Top produkt Vakuovačky
96,8 % Celkové hodnocení
  • Vysoký sací výkon
  • Zásobník na fólii
  • Vakuovací nádoba součástí balení
  • Vyšší cena

Vakuovačka značky Domo zaujme v první řadě vysokým sacím výkonem 20 l/min, kterým překonává i řadu výrazně dražších modelů. Patří také k přístrojům s displejem a zaujme i částečně nerezovým provedením. Zvládá jak měkké odsávání, tak vakuování nádob, nádoba včetně hadičky je navíc součástí balení, což nebývá samozřejmostí. Uvnitř přístroje najdete zásobník na vakuovací fólie a integrovanou řezačku, je tak plně vybavená i pro častější používání. Maximální šířka fólie je 30 cm, tedy standardní.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Uživatelé se o vakuovačce Domo vyjadřují jednotně v superlativech. Chválí pevné sváry, možnost vakuování nádob a přístroj se podle nich osvědčil i při vakuování tekutin. Jako nevýhodu zmiňují snad jen vyšší cenu, která ale podle nich odpovídá kvalitě.

Hlavní výhody a nevýhody

Vakuovačka Domo je vynikající prakticky ve všech ohledech. Mezi její hlavní výhody patří vysoký sací výkon, měkké odsávání a možnost vakuování nádob, potěší také integrovanou řezačkou. Nevýhod tento přístroj moc nemá, jde ale o model určený pro časté používání, pro občasné použití je jeho cena příliš vysoká.

Závěr

Pokud hledáte přístroj na vysoké úrovni k častému vakuování, model Domo DO331L pro vás bude to pravé. Díky zásobníku na fólie a integrované řezačce je vždy připraven k použití. Má vysoký sací výkon 20 l/min, poradí si s vakuováním tekutin i nádob. Celkově tomuto modelu prakticky nemáme co vytknout, stejně tak recenze uživatelů jsou čistě pozitivní. Jedinou nevýhodou tak zůstává vyšší cena, která se vyplatí jen pokud plánujete přístroj používat pravidelně.

3 300 Kč Orientační cena

Recenze Maxxo VM Profi

Recenze Maxxo VM Profi
Top cena/výkon Vakuovačky
88,5 % Celkové hodnocení
  • Vysoký sací výkon
  • Displej
  • Zásobník na fólie
  • Hadička na odsávání nádob není součástí balení
  • Kompatibilní pouze s fóliemi stejné značky

Model Maxxo VM Profi patří k novějším vakuovačkám, v jeho prospěch tak hovoří především vysoký výkon sání 20 l/min a displej. Přístroj je dostatečně variabilní, neomezuje se pouze na vakuování fólií, zvládne i vakuování nádob a má také režim měkkého odsávání. Ovšem hadička k vakuování nádob není součástí balení, pro tyto účely je třeba pořídit dózy stejné značky, které mají hadičku v sadě. Podle recenzí uživatelů navíc není vakuovačka kompatibilní s fóliemi jiných značek. Celkově jde ale o výkonný, velmi dobře vybavený model se skvělým poměrem ceny ku kvalitě.

2 900 Kč Orientační cena

Recenze Eta Electronic 0762

Recenze Eta Electronic 0762
Pro nenáročné Vakuovačky
73,2 % Celkové hodnocení
  • Velmi příznivá cena
  • Dvojitý svár
  • Dostatečný příkon
  • Neumí vakuovat nádoby
  • Chybí měkké odsávání
  • Uživatelé si stěžují na hlučnost

Pokud hledáte poměrně levnou svářečku fólií, za kterou nezaplatíte majlant, ale i tak bude plnit dobře svůj úkol, pak se nebojte sáhnout po modelu Eta Electronic 0762. Za příznivou pořizovací cenu pořídíte vakuovačku s docela slušným příkonem, která zvládne i dvojitý svár, zajišťující lepší kvalitu spojení. V balení dostanete k produktu také fólii o délce 5 metrů a šířce 28,5 cm. Tu si můžete později dokoupit za necelou stovku, případně lze používat i neoriginální sáčky nebo fólie. Bohužel se nízká cena vakuovačky odrazila na použitých materiálech, takže je vyrobená převážně z plastu. Uživatelé si navíc stěžují na poměrně vysoký hluk, který přístroj při vakuování vydává. Doporučujeme ji tak především méně náročným uživatelům, kteří nechtějí vakuovačku používat moc často.

1 000 Kč Orientační cena

Recenze Sencor SVS 1010WH

Recenze Sencor SVS 1010WH
Další na zvážení Vakuovačky
75,6 % Celkové hodnocení
  • Dostupná cena
  • Vakuování nádob
  • Měkké odsávání
  • Slabší sání
  • Nižší příkon

Zhruba za tisíc korun získáte v modelu Sencor SVS 1010WH relativně finančně dostupný a zároveň stále dostatečně funkční přístroj. Příkon 110 W i výkon 12 l/min patří v našem srovnání k nižším hodnotám, pro domácí použití jsou ale dostačující. Maximální šířka fólie 30 cm je vcelku standardní, běžné jsou také rozměry a hmotnost modelu. Silnou stránkou této vakuovačky je její nabídka funkcí, zvládá jak měkké odsávání, tak vakuování nádob, což z ní dělá značně variabilní model.

1 300 Kč Orientační cena


Jak vybrat vakuovačku

Vakuovačka potravin, vakuovací přístroj nebo svářečka fólií. Ať už tento přístroj označíte jakkoliv, primárně se stará o uložení potravin, díky ní vydrží déle čerstvé a nezkazí se. Kromě toho ji ale můžete využít například při marinování nebo sous-vide vaření. Abyste však dokázali zvolit přístroj s odpovídajícími technickými parametry, měli byste znát několik důležitých informací, kterým jsme věnovali tento článek.

Na začátku vám nastíníme základní typy vakuovaček, zaměříme se na vlastnosti spojené s rozměry, příkonem a v neposlední řadě také s hlučností. Dozvíte se, jaké používat sáčky a jak vůbec provádět samotné vakuování.

Svařovačku fólií vám pomůžeme vybrat na základě toho, co od takového produktu očekáváte. Mezi další pomocníky, které vám pomohou prodloužit životnost potravin nebo je uchovat na pozdější dobu, patří zavařovací hrnce nebo sušičky ovoce.

Jak vybrat vakuovačku stručně: 

  • Dívejte se po vhodném typu. – Pro občasné domácí využití si bohatě vystačíte s externí baličkou, na tu také narazíte na trhu nejčastěji.
  • Zajímejte se o příkon a sací výkon. – Tyto parametry vám nejvíce prozradí o výkon přístroje ale také o jeho spotřebě.
  • Ujistěte se o odsávání vzduchu. – Dejte si pozor na to, aby se vůbec jednalo o vakuovačku a uměla odsávat vzduch, na trhu totiž narazíte na svářečky fólií, ty pouze uzavřou sáček.
  • Nezapomeňte na sáčky. – Před koupí vybrané vakuovačky si zjistěte, jaké sáčky můžete používat a kolik vás budou stát.
  • Přídavné funkce se mohou hodit. – Vakuování dóz, sledování teploty nebo pojistka proti přehřátí přijde vhod, za více funkcí si většinou ale připlatíte.

Proč si pořídit vakuovačku? 

Říká se, že vakuovačka patří mezi kuchyňské pomocníky, u kterých ani netušíte, jak často je budete používat, dokud si je nepořídíte domů. Vakuování potravin totiž přináší mnoho skvělých výhod. Zabraňuje například častému vyhazování zkaženého jídla a plýtvání, se kterým se potýká nejedna domácnost.

Asi každý ví, že téměř všechny potraviny se po otevření obalu rychle kazí a je třeba je spotřebovat co nejrychleji. Pokud je ale zavakuujete, značně prodloužíte jejich životnost a zachováte chuť i aroma. Postará se o to takzvané vakuum, které v sáčku vznikne po odsátí veškerého vzduchu. V takovém prostředí se totiž mnohem méně šíří bakterie a mikroorganismy, které kazí naše jídlo.

Některé modely lze využít i bez odsátí vzduchu, kdy vám přístroj pouze zataví sáček. Taková možnost přijde vhod například při balení svačinek na výlet. Myslete ale na to, že takové využití vám nezajistí o moc delší životnost potravin.

Typ vakuovačky

Na trhu můžete narazit na několik typů vakuovaček pro domácí a profesionální užití. Výsledný produkt volte vždy na základě předpokládané četnosti použití. Konkrétní modely se liší hlavně svým celkovým zpracováním, způsobem vkládání sáčků do vakuové baličky a výrobním materiálem. Ten tvoří plast v kombinaci s nerezovou ocelí. Komerční svařovačky fólií jsou obvykle zhotoveny pouze z nerezu. V našem výběru se pak věnujeme externím vakuovačkám pro domácí použití

Externí vakuové baličky

Vzhledem k tomu, že se sáček vkládá z otevřeného prostoru, jsou tyto produkty velice často označovány jako otevřené vakuovačky. Své primární užití nachází hlavně při občasném zatavování potravin. Pro domácí využití si s nimi bohatě vystačíte.

Komorové vakuové baličky

Propracovanější technologie vakuování. Celý sáček je vložen do vakuovačky. Ideální řešení pro tekuté pochutiny. V profesionálním provedení jsou schopny dlouhodobějšího provozu.

Zatavovací vakuové baličky

V tomto případě jde o komerční svářečky fólií obdobné těm komorovým. Jen s tím rozdílem, že jsou větší a prezentují se propracovaným způsobem zatavování. Ideální řešení pro komerční užití.

Volně stojící baličky

Komorové vakuové baličky s velkým objemem. V jejich prospěch hovoří řada přidružených funkcí navíc. Hodí se spíše do velkých provozů.

Ruční vs. automatická vakuovačka

K vakuové baličce můžete přistupovat také podle toho, jak dochází k samotnému procesu vakuování. V tomto ohledu narazíte na dvě odlišné kategorie produktů.

  • Ruční vakuovačka – Prostorově nenáročná a vhodná pro občasné používání. Výrobky bývají napájené i za pomoci baterií. Typickým představitelem je například vakuový box nebo speciální vakuová dóza.
  • Automatická svářečka fólií – Důmyslnější a propracovanější zařízení, které nejen odsává vzduch, ale zároveň svařuje a neprodyšně uzavře daný pytlík, sáček či fólii. S tímto typem se na trhu setkáte nejčastěji.

Velikost, hmotnost a délka přívodního kabelu

Zaměříme-li se na výběr domácí vakuové baličky, bude pro vás stěžejních hned několik základních parametrů. Jedním z nejdůležitějších údajů je bezpochyby velikost zařízení. Tu volíte nejenom s přihlédnutím k osobním potřebám vakuování, ale také ke skladovacím prostorám. Ne každý si může dovolit mít tento produkt uložený nepřetržitě na kuchyňské lince. I přesto, že průměrné velikosti takových přístrojů jsou kolem 40x30x20 centimetrů.

Pokud vakuovačku budete často vytahovat ze skříňky, nebo ji přenášet na různá místa, nepodceňujte ani její hmotnost. Za ideální lze považovat průměr okolo 1,5 – 2 kilogramů, některé větší přístroje ale mohou vážit i přes čtyři kila.

V neposlední řadě neopomínejte délku přívodního kabelu. Ne vždy může být svařovačka fólií umístěna v blízkosti elektrické zásuvky. Proto se nespoléhejte jen na klasickou délku 80 centimetrů, ale klidně vsaďte na řešení s kabelem dlouhým až 150 centimetrů.

Příkon a sací výkon

Vzhledem k tomu, že je vakuovačka elektrickým zařízením, narazíte při jejím výběru na další důležitý parametr. Tím je příkon. Jeho měrnou jednotkou je watt prezentovaný pod zkratkou „W“. Příkon vypovídá nejvíce o energetické spotřebě přístroje. S narůstajícím příkonem pochopitelně dochází i k růstu spotřebované elektrické energie.

Příkon vakuovaček se pohybuje mezi 100 W až 2 400 W v závislosti na tom, jaký model zvolíte. Spotřeba je ovlivněná hlavně velikostí vakuovačky (potažmo vakuovaných potravin) a jejím výkonem.

Zmiňovaným výkonem je myšlený sací výkon. Ten je obvykle 10-20 litrů za minutu. U některých modernějších zařízení lze jeho hodnotu regulovat. To se vyplatí zejména při vakuování tekutin nebo potravin s velkým obsahem vody, při kterém by mohlo dojít k nechtěnému nasátí tekutiny do přístroje.

Podtlak

Se sacím výkonem souvisí také podtlak, který je vakuovačka schopná vytvořit. Čím větší podtlak, tím méně vzduchu zůstane v sáčku a zavakuování je tak dokonalejší. U většiny domácích přístrojů se tato hodnota pohybuje mezi 0,7-0,8 bar. Pozor na velký podtlak si dávejte při vakuování křehkých potravin, mohlo by dojít k jejich rozmačkání. Pro takové případy je ideální volit vakuovačku s regulací podtlaku.

Hlučnost

Pokud budete vakuovačku používat častěji, nepodceňujte ani hlučnost takového přístroje. I když proces vakuování není ničím zdlouhavým (průměrně 8–30 sekund), může se pro vás hlasitý zvuk přístroje stát při dlouhodobější práci obtěžující. V tomto směru tedy platí, že čím nižší hlučnost zařízení má, tím lépe. Tento údaj je v decibelech označovaných zkratkou dB.

Obvyklé hodnoty hlučnosti u vaukuovaček jsou od 50 dB do 80 dB. Abyste si mohli představit, k čemu takovou úroveň hlasitosti přirovnat, můžete se podívat na následující příklady jednotlivých hlučností nejen běžných spotřebičů.

Úroveň hlasitosti

Sáčky

Sáčky a fólie. Ty hrají při nákupu vakuovačky velice důležitou roli. Právě do sáčků jsou totiž ukládány jednotlivé pochutiny. V jejich případě dbejte na dvě zásadní věci. Tou první je typ používaného sáčku. Nevýhodou některých modelů je, že v nich můžete používat pouze speciální fólie od konkrétního dodavatele. Lepší je, když máte na výběr, jak po stránce kvality vakuování, tak z hlediska pořizovacích nákladů sáčků.

Jedním z podstatných údajů je maximální šířka sáčku nebo fólie. Ta vlastně rozhoduje o tom, jak velké porce můžete vakuovat. Zároveň se promítá i do celkové velikosti zařízení. Průměrná šířka sáčku se u domácích vakuovaček pochybuje kolem 30 centimetrů.

Přihlížet můžete také k tomu, kolik přídavných sáčků je součástí vámi vyhlédnuté vakuovačky. Některé pytlíky jsou určené pro opakované použití.

Funkce

Vakuové baličky jsou většinou poměrně jednoduchá zařízení. Primárně by měly umět odsát vzduch a zatavit sáček. Od pokročilejších domácích vakuovaček však můžete čekat i přidružené funkce a přínosné možnosti rozšíření.

  • Odsávání vzduchu – Naprosto zásadní a praktická funkce, kterou musí disponovat každá vakuovačka, aby dostála svého jména. Z pytlíku vysaje všechen vzduch a vytvoří ono vakuum, které zabraňuje šíření mikroorganismů a bakterií v jídle.
  • Dvojitý svár – Vakuovačka zajistí jídlo v sáčku či fólii pevným dvojitým svárem. Díky tomu klesá riziko roztržení v místě svaření a je docíleno lepší vakuace.
  • Měkké odsávání – Funkce využitelná u mokrých potravin typu omáčky, polévky apod.
  • Elektronické sledování teploty – Tímto prvkem je obvykle vybavena citlivá vakuová pumpa. Ta zajišťuje šetrnější ochranu potravin.
  • Indikátory – Většinou se jedná o světelné diody informující o aktuálně probíhajícím programu, popřípadě o dalších procesech.
  • Vakuové dózy – Určité vakuovačky umožňují dokoupení speciálních dóz pro skladování potravin. Z nich je vysáván vzduch za pomoci hadice.
  • Pojistka proti přehřátí – Bezpečnostní prvek zabraňující nežádoucímu přehřátí přístroje.
  • Omyvatelnost v myčce – Vakuové baličky s vyjímatelnými částmi, které lze vložit do myčky na nádobí. Vyhnete se tak zdlouhavému ručnímu čištění.

Jak vakuovat?

Životnost potravin bez vakuového balení je samozřejmě omezená. V závislosti na typu pochutiny se jedná o 4–10 dnů. Správným vakuováním takovou dobu znatelně prodloužíte. Pro představu vám uvádíme několik příkladů po vakuovém zabalení.

Typ potraviny Výdrž v klasickém balení Výdrž ve vakuovém balení
Chléb 2 – 3 dny 7 – 8 dní
Čaj / káva 2 – 3 měsíce 12 měsíců
Ořechy 6 – 8 měsíců 2 roky
Hovězí maso 3 – 4 dny 30 – 40 dní
Vepřové maso 4 – 7 dní 14 – 21 dní
Tvrdé sýry 15 – 20 dní 40 – 60 dní
Zelenina 2 – 7 dní 7 – 14 dní
Ryby 1 – 3 dny 4 – 5 dní

 

Abyste dosáhli takových hodnot, měli byste o procesu vakuování vědět co nejvíce informací. Níže vám přinášíme pár praktických rad, které vám přijdou určitě vhod.

  • Při vakuování ryb a masa nejrůznějšího typu vkládejte do sáčku papírový ubrousek který odsaje přebytečnou tekutinu.
  • Rozhodnete-li se vakuovat tekuté pochutiny v podobě omáček a polévek, proveďte před samotným procesem vakuování nejprve jejich zmrazení.
  • Když ukládáte vakuované pochutiny do mrazničky, počítejte s tím, že lehce nabydou na svém objemu.
  • Budete-li vakuovat palačinky, koláčky a obdobné pochutiny, mějte na paměti, že je vhodné mezi jednotlivé vrstvy vkládat svačinový papír. Ten zabraňuje nežádoucímu slepení.
  • Tvrdou zeleninu vakuujte pouze po důkladném oloupání a následném povaření.
  • Jednou zamražené a vakuované pochutiny byste po roztátí neměli opakovaně vakuovat a zamrazovat.

Potraviny vhodné k vakuování

Nastínili jsme vám veškeré výhody vakuování potravin a už si asi dokážete představit, na co všechno ji lze použít. Ne všechny druhy jídla a potravin jsou ovšem k takové činnosti vhodné.  Přinášíme vám tedy přehled toho, co vše je možné zavakuovat a jaké potraviny vám mohou vydržet v lednici mnohem déle (Zdroj: Cnet).

  • Maso – Díky vakuovačce můžete nejen prodloužit životnost masa, ale také ho lépe namarinujete. Pokud totiž ze sáčku odsajete vzduch, póry masa se otevřou a lépe vstřebají šťávu a chuť. Nejlepší přístroje na maso jsou ty, které umožňují i vlhké a mokré vakuování.
  • Ovoce a zelenina – V době, kdy se vám na zahrádce urodí velké množství ovoce a zeleniny, není nic lepšího, než ho dát do sáčků, zavakuovat a uložit do mrazáku například na zimu.
  • Sýr – Nejvýhodnější koupě sýrů bývá většinou ve velkém balení, které nesníte najednou. Nakrájejte ho na menší kousky a zavakuujte. Postupně pak můžete vytahovat jednotlivé části a konzumovat ho čerstvý s nezměněnou chutí i vůní.
  • Houby a bylinky – Houby můžete vakuovat čerstvé i sušené, sezónní bylinky ovšem před vakuováním určitě usušte.
  • Pečivo – S odsátím vzduchu ze sáčku se nemusíte bát rychlého ztvrdnutí chleba nebo housky.
  • Uvařené pokrmy – Pokud neradi vaříte každý den, nebo se chystáte na dovolenou, určitě oceníte možnost zavakuovat například polévky, omáčky a jiná hotová jídla.
  • Sklenice – Některé vakuovačky disponují nástavcem na odsátí vzduchu z nejrůznějších typů sklenic. Tuto funkci oceníte u zavařenin, marmelád a vína.

Co se týče přímo nevhodných potravin, tam se určitě nemusíte obávat, protože vakuovat lze opravdu téměř vše. Určitě se ale snažte vyhnout například křehkým potravinám, které by se mohly tlakem poškodit. V takovém případě ovšem úplně postačí, když je před samotným vakuováním dáte na chvíli do mrazáku.

Vakuování a sous-vide

V poslední době se stává velmi populární sous-vide, což je způsob vaření ve vodní lázni při konstantní nízké teplotě. Potraviny se vaří právě vakuované v sáčcích, do kterých se může přidat také různé koření, bylinky, máslo nebo další ingredience. Během pomalého vaření se chutě dokonale promísí. Jídlo vařené metodou sous-vide se vyznačuje šťavnatostí, jemností a zachovává si všechny živiny. Tímto způsobem můžete připravovat maso, ryby, zeleninu či dokonce vajíčka.

Pro sous-vide vaření můžete využít jakoukoliv vakuovačku s funkcí odsátí vzduchu. Doporučujeme použít sáčky nebo fólii s drážkováním, ty zajistí dokonalé odsátí vzduchu a vytvoření vzduchotěsného spoje. U křehčích potravin (některá masa, ryby) si dejte pozor, ať není podtlak příliš vysoký, mohla by se totiž poničit jejich struktura.

Cena

Pořizovací náklady vakuové baličky se liší v závislosti na tom, zda investujete do domácího či komerčního produktu. Svářečku fólií pro běžné vakuování pořídíte s přehledem do 8 000 Kč. Vyšší investice už naznačuje průmyslové využití. Ať už budete hledat produkt v té či oné kategorii rozhodně se zaměřte na výrobky značky Eta, Bionaire, Lavezzini, Nordline, RM Gastro, Henkelman, Edenox, Magic Vac a Laica.

Cena do 1 000 Kč

Nejlevnější vakuovačky zakoupíte už od 300 Kč. Jde samozřejmě o miniaturní svářečky fólií, které lze s přehledem označit za příruční produkty. V této cenové kategorii budete moci vybírat především vakuové boxy a jednodušší modely svářeček.

Cena od 1 000 Kč do 6 000 Kč

V tomto případě už lze volit z plnohodnotných domácích vakuovaček. Narazit můžete na vzhledově odlišné modely vhodné pro sáčky s maximální šíří do 30 centimetrů. Příkon překračuje 200 W a s ním také optimální sací výkon až 22 litrů za minutu. Vakuové baličky tohoto typu mimo jiné obsahují 5–10 vakuových sáčků a mívají různé délky přívodních kabelů.

Cena od 6 000 Kč do 8 000 Kč

Náročnější zákazníci si rádi připlatí, a to minimálně za příkon přesahující 300 W, možnost dvojitých svárů, za speciální drážkované fólie, ale i řadu přídavných dóz navíc. Jde hlavně o automatické vakuovačky, které si poradí s libovolnou pochutinou.

Cena nad 8 000 Kč

Hranice kolem 8 000 Kč představuje zlomový bod mezi domácími a komerčními vakuovačkami. S narůstající cenou se vám dostane vyššího příkonu, vakuování větších částí pochutin a samozřejmě i profesionálnějšího provedení. To splňuje všechny požadavky pro průmyslové užití. Ta nejdražší zařízení mohou přesahovat hodnotu 900 000 Kč.

Vakuování a ekologie

Vakuování potravin má bohužel i své stinné stránky, vytváří totiž poměrně velké množství plastového odpadu. Jak tedy vakuovat a zbytečně přitom tolik nezatěžovat životní prostředí? Připravili jsme pro vás pár tipů.

První a nejjednodušší variantou je recyklování použitých fólií. Nedojde sice ke snížení odpadu, ale je s ním alespoň naloženo zodpovědněji. Recyklaci můžete posunout ještě o úroveň výš a fólie používat opakovaně (existují i speciální zesílené fólie přesně s tímto účelem). Pokud se vám fólie nechce vymývat nebo se bojíte, že byste je neočistili dostatečně, stále můžete opakovaně používat alespoň fólie od suchých potravin, např. ořechů. Výhodou je také vyměnit část fólií za vakuovací nádoby, které můžete používat dlouhodobě.

V zahraničí můžete sehnat také silikonové kapsy na vakuování, které jsou určené k opakovanému použití a je možné je mýt v myčce, nebo dokonce kompostovatelné vakuovací sáčky. Silikon je ale výrazně tužší než fólie a při vakuování tolik nepřilehne k potravinám, takže se mohou vytvářet vzduchové kapsy. Kompostovatelné sáčky zase nebývají vhodné k sous-vide a skladování tekutin.

Často kladené otázky k vakuovačkám

Jak a jakou vakuovačku vybrat?

Při výběru vakuovačky záleží hlavně jak často plánujete přístroj používat. Pro pravidelné vakuování je vhodné zvolit silnější model se sacím výkonem okolo 20 l/min, méně náročným uživatelům bude stačit i slabší varianta s odsáváním 10-15 l/min. Výhodou je měkké odsávání, pokud častěji vakuujete mokré nebo křehké potraviny. Některé vakuovačky mají také funkci vakuování nádob. To vše se ale podepíše na ceně, u výkonnějších modelů počítejte s investicí okolo 3 000 Kč. Nejlepší vakuovačky i jejich parametry najdete v našem srovnání.

Můžu vakuovat i křehké potraviny?

K vakuování křehkých a vlhkých potravin je ideální vakuovačka s tzv. měkkým nebo mokrým sáním, která odsává vzduch šetrněji a nenasaje tak tekutinu, ani nezdeformuje křehké ingredience. Tuto a další funkce zmiňujeme v samostatné kapitole.

Jak poznám správnou velikost fólií?

Většinou se maximální šířka fólie pohybuje okolo 30 cm, u každého produktu ale bude uvedená. Doporučujeme také zkontrolovat, zda je vakuovačka kompatibilní i s fóliemi jiných značek.

Je možné jídlo ve fólii vařit?

Ano, vakuované jídlo je ideální pro vaření ve vodní lázni, metodou Sous vide. Samozřejmě ale není vhodné fólie vystavovat velmi vysokým teplotám, například v troubě.

Jsou fólie recyklovatelné?

Záleží na konkrétní značce, recyklovatelné fólie ale není problém sehnat. Existují také zesílené fólie určené k opakovanému použití. Více se o těchto a dalších způsobech, jak vakuovat trochu šetrněji k životnímu prostředí, dočtete v kapitole Vakuování a ekologie.

Eliška Srncová se jako redaktorka už řadu let věnuje srovnávání domácích spotřebičů, velkých i malých. K tomu připojila také lásku ke gastronomii a vypracovala toto srovnání vakuovaček. Při tvoření tématu čerpala nejen z českých, ale také ze zahraničních zdrojů, dočkáte se tak dostatečně obsáhlých informací, psaných srozumitelným jazykem. Vysvětlí vám například, co je to měkké odsávání nebo vaření metodou sous-vide. Kromě vakuovaček má na svém kontě také srovnání velkých kuchyňských spotřebičů, například sporáků.
Kamila Lorenzová je součástí našeho týmu redaktorů už více než rok a o spotřebičích do domácnosti má velký přehled. K hodnocení produktů přistupuje kriticky a nestačí jí utvrzení výrobců o tom, že jejich zboží je to nejlepší. Před hodnocením podrobně zmapuje celý trh, aby vám mohla doporučit to nejvhodnější podle nejlepšího vědomí a svědomí. Vedle vakuovaček se věnuje například také srovnání zavařovacích hrnců a dalších pomocníků do kuchyně.

Diskuze, poradna a vaše zkušenosti

Zeptejte se na cokoliv a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Pokud potřebujete odpověď co nejdříve, napište na facebook skupinu, kde radí i další uživatelé a odborníci.

Která vakuovačka vakuuje potraviny v dózách a dají se k ní dokoupit?

Silva P.

Vakuování nádob zvládají například modely Domo DO331L, Eta Electronic 0762 nebo Sencor SVS 1010WH.

Eliška Srncová, redaktor

Dobrý den, sháníme spolehlivou vakuovačku pro bezlepkové pečivo. Za jakých podmínek je pečivo dobře zavakuováno ? Námi zakoupená vakuovačka funkčně dobrá, ovšem pečivo ve vakuovaném stavu vždy zhruba 5. den při skladování v pokojové teplotě začne plesnivět. Děkuji

Marie Honešová

Dobrý den, vakuování pečiva prodlužuje jeho trvanlivost jen v řádu dnů, většinou se uvádí maximálně 8. Pokud chce pečivo uchovávat dlouhodobě, je možné jej po zavakuování uložit do mrazáku.

Eliška Srncová, redaktor

Jsou zkušenosti s vakuováním uzeného masa?

Jaroslav Klimeš

Dobrý den, vakuovačka je užitečným pomocníkem hlavně při marinování a nakládání masa před uzením. Na vakuování již vyuzeného masa jsou trochu rozporuplné ohlasy. Někdo na něj nedá dopustit a chválí si delší trvanlivost, výhodou také je, že od uzeného masa nenačichnou další potraviny. Ve vakuovém obalu ale může stále docházet k množení anaerobních bakterií, je proto vhodné uzené maso zkonzumovat co nejdříve.

Eliška Srncová, redaktor

Čas od času se pustím do výroby domácí šunky. Je vhodné použít vakuovačku k prodloužení trvanlivosti?

Jiří Válek

Určitě ano. Prodloužíte tím trvanlivost o několik dní. Informace o tom, co všechno se dá vakuovat a jaký to má efekt, si můžete přečíst zde.

Kamila Lorenzová, redaktor

Dobrý den,
zvažuji zakoupení domácí vakuovačky pro vakuování hlavně masa a hotových masitých obědů na dovolené. Jde tedy zavakuovat jak syrové maso, tak již uvařené vychladnuté jídlo – oběd (např. guláš, rajská, na paprice) a pak tyto zavakuované balíčky převézt autem na letní (zimní) dovolenou? Vydrží jízdu autem i 2 dny a převoz, než se zase dají do lednice? Jakou máte zkušenost?
Děkuji
Škodová

Katka Škodová

Dobrý den, domácí vakuování nedosahuje stejného účinku jako profesionální balení do vakuových sáčků nebo konzerv, při kterém je mimo jiné vyžadováno sterilní prostředí. Jídlo, které rychle podléhá zkáze, je tak stále nutné uchovávat v lednici, vakuování pouze výrazně prodlouží jeho trvanlivost. I bez přístupu kyslíku se totiž v takovém jídle mohou množit tzv. anaerobní bakterie a jiné mikroorganismy, které vzduch k životu nepotřebují a chlad jejich množení omezuje. Při pokojové teplotě je vhodné uchovávat spíše potraviny s nízkým obsahem vody, například sušené maso. Pokud chcete na cesty vyrazit s domácí stravou, zvažte pořízení autochladničky.

Eliška Srncová, redaktor

Dobrý den, mám vakuovačku Eta Electronic (ETA0762) a přes veškerou snahu nedokážu odsát veškerý vzduch, vždy tam něco zůstává. Je to normální? (vakuum znamená žádný vzduch?). Nebo něco, ač podle návodu, dělám špatně, či je vada někde jinde? Emil

Emil Polách

Dobrý den, pokud se jedná opravdu o zbytkové množství vzduchu, chyba to být nemusí. O tom, kolik vzduchu zůstane v sáčku, rozhoduje především podtlak přístroje. Samozřejmě platí, že čím méně vzduchu, tím lépe. Na druhou stranu u křehkých potravin by mohl být vysoký podtlak naopak na škodu, mohl by je totiž rozdrtit. Jedná-li se tedy opravdu o malé množství, nedělejte si starosti. Pokud by ale vzduchu bylo hodně nebo by postupem času v sáčku přibýval, už se může jednat o vadu.

Kamila Lorenzová, redaktor

Položte dotaz

Odpovědět na dotaz

Nenašli jste v diskuzi odpověď? Zeptejte se a naše redakce na praktické a zajímavé dotazy najde odpověď.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.4 z 38 hlasů