Varianta výběru
|
Hodnocení | Vzhled a název | Klady vzhledem k podkategorii | Zápory vzhledem k podkategorii | Orientační cena | Aktuální cena | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Nejlepší produkt |
93,0 % | Maxxo VM Master |
|
|
7 000 Kč | Zobrazit nabídky | |
Nejlepší cena-výkon |
84,5 % | G21 Nefrit |
|
|
3 000 Kč | Zobrazit nabídky | |
Pro nenáročné |
74,6 % | SilverCrest SV 125 C3 |
|
|
700 Kč | Zobrazit nabídky | |
Se speciálními funkcemi |
85,0 % | Catler VS 8011 |
|
|
3 500 Kč | Zobrazit nabídky | |
Populární u uživatelů |
83,0 % | Maxxo VM Profi |
|
|
2 500 Kč | Zobrazit nabídky | |
Designovka |
71,0 % | Catler VS 812 |
|
|
2 000 Kč | Zobrazit nabídky | |
Také nás zaujalo |
83,0 % | DOMO DO336L |
|
|
2 800 Kč | Zobrazit nabídky | |
Také nás zaujalo |
75,0 % | Lauben Vacuum Sealer 60SB |
|
|
1 700 Kč | Zobrazit nabídky | |
Také nás zaujalo |
76,2 % | ETA 5762 |
|
|
1 600 Kč | Zobrazit nabídky | |
Také nás zaujalo |
70,0 % | Lauben Vacuum Sealer VS01 |
|
|
1 200 Kč | Zobrazit nabídky |
Jak vybrat vakuovačku potravin
V tomto článku vás krok po kroku provedeme výběrem vakuovačky potravin. Dozvíte se především:
- Proč si pořídit vakuovačku – Vakuovačka zefektivňuje skladování potravin, prodlužuje jejich trvanlivost a rozšiřuje možnosti přípravy pokrmů, např. o metodu sous-vide.
- Nevýhody vakuovaček – Zabírá místo v kuchyni a využívá plastové sáčky, není tedy zrovna ekologická.
- Druhy vakuovaček podle konstrukce – Pro domácí použití se hodí externí vakuovačka, do kulinářských provozů můžete zvolit komorovou, zatavovací nebo volně stojící vakuovačku.
- Důležité parametry při výběru vakuovačky – Je vhodné zaměřit se na příkon, sací výkon, podtlak, typ a velikost sáčků, ale i hlučnost nebo rozměry.
- Funkce a příslušenství vakuovaček – Základem je odsávání vzduchu, některé modely zvládají i vakuování nádob, mají dvojitý svár, integrovaný řezák na fólie aj.
- Cena – Nejlevnější externí vakuovačky seženete pod 1 000 Kč, obvykle ale nedisponují nijak vysokým výkonem. Pro běžné využití se hodí modely s cenou okolo 2 000 Kč, v kategorii nad 5 000 Kč už najdete i modely vhodné pro profesionály.
Proč si pořídit vakuovačku
- Prodloužíte trvanlivost jídel
- Uchováte chuť i aroma potravin
- Ušetříte místo v lednici/mrazáku
- Můžete experimentovat s metodou vaření sous-vide
Vakuovačka na potraviny, svářečka na potraviny nebo vakuová svářečka. Ať už tento přístroj označíte jakkoliv, jeho hlavním účelem je zefektivnění skladování potravin.
Asi každý ví, že téměř všechny potraviny se po otevření obalu rychle kazí a je třeba je spotřebovat co nejrychleji. Pokud je ale zavakuujete, značně prodloužíte jejich životnost a zachováte chuť i aroma. Postará se o to takzvané vakuum, které v sáčku vznikne po odsátí veškerého vzduchu. V takovém prostředí se totiž mnohem méně šíří bakterie a mikroorganismy, které kazí naše jídlo.
Potraviny zavakuované v sáčcích navíc zaberou méně místa než uložené v různých dózách či krabičkách. Trendu vakuování nakonec nahrává také populární metoda vaření sous-vide, ve které se potraviny připravují ve vodní lázni při konstantní teplotě.
Nevýhody vakuovaček
- Nároky na prostor – Jde o další přístroj, který je potřeba někam umístit, což může být v menších kuchyních problém. Existují i různé malé ruční vakuovačky, jejich efektivita ale bývá často poměrně nízká.
- Plastové sáčky – Plasty jsou velkým problémem dnešní doby a používání jednorázových vakuovacích fólií může být pro řadu uživatelů problém. Metodám, jak být při vakuování šetrnější k přírodě, se věnujeme v samostatné kapitole.
Druhy vakuovaček podle konstrukce
Na trhu můžete narazit na několik typů vakuovaček pro domácí a profesionální užití, zejména:
- Externí – Nejběžnější varianta pro domácí použití, mohou být ruční či automatické.
- Komorové – Propracovanější technologie vakuování, celý sáček je vložen do vakuovačky. Jde o ideální řešení pro tekuté pochutiny. V profesionálním provedení jsou schopny dlouhodobějšího provozu.
- Zatavovací – V tomto případě jde o komerční svářečky fólií obdobné těm komorovým. Jen s tím rozdílem, že jsou větší a prezentují se propracovaným způsobem zatavování. Jsou ideální pro komerční užití.
- Volně stojící – Komorové vakuové baličky s velkým objemem. V jejich prospěch hovoří řada přidružených funkcí navíc. Hodí se spíše do velkých provozů.
Externí vakuovačky
Vzhledem k tomu, že se sáček vkládá z otevřeného prostoru, jsou tyto produkty často označovány jako otevřené vakuovačky. Své primární využití nachází hlavně při občasném zatavování potravin. V domácnosti si s nimi bohatě vystačíte. Externí vakuovačky si dále můžeme rozdělit na dvě kategorie:
- Ruční vakuovačka – Prostorově nenáročná a vhodná pro občasné používání. Výrobky bývají napájené i za pomoci baterií. Na rozdíl od automatického modelu nesvařuje fólie a dá se používat jen se speciálními dózami či sáčky. Setkat se můžete také s miniaturními svářečkami fólií, ty ale nedisponují funkcí odsávání vzduchu.
- Automatická svářečka fólií – Důmyslnější a propracovanější zařízení, které nejen odsává vzduch, ale zároveň svařuje a neprodyšně uzavře daný pytlík, sáček či fólii. S tímto typem se na trhu setkáte nejčastěji.
Důležité parametry při výběru vakuovačky
- Příkon a sací výkon – Obojí so jisté míry vypovídá o účinnosti vakuovačky. Výkonné modely pro domácí použití budou mít sací výkon cca 15-20 l/min a příkon okolo 200-400 W.
- Podtlak – Většinou se pohybuje okolo 0,7-0,8 bar, čím vyšší podtlak, tím lépe přístroj vakuuje.
- Typ a velikost fólií – Některé vakuovačky jsou použitelné pouze s fóliemi konkrétní značky. Nejčastěji se setkáte s šířkou fólií okolo 30 cm.
- Hlučnost – Většinou se pohybuje mezi 50 a 80 dB, čím je nižší, tím lépe.
- Rozměry – Vakuovačky mohou být poměrně velké, je tedy dobré zkontrolovat, zda máte daný přístroj kam uložit.
Příkon a sací výkon
Příkon vypovídá nejvíce o energetické spotřebě přístroje, udává se ve wattech a obvykle se pohybuje mezi 100 W až 400 W (u externích modelů, komorové a jiné profi vakuovačky mohou mít velmi rozdílné hodnoty). Spotřeba je ovlivněná hlavně velikostí vakuovačky (potažmo vakuovaných potravin) a jejím výkonem. Modely s vyšší příkonem mají obvykle také vyšší výkon.
Zmiňovaným výkonem je myšlený sací výkon. Ten je zpravidla 10-25 litrů za minutu. U některých modernějších zařízení lze jeho sílu regulovat. To se vyplatí zejména při vakuování tekutin nebo potravin s velkým obsahem vody, při kterém by mohlo dojít k nechtěnému nasátí tekutiny do přístroje.
Podtlak
Se sacím výkonem souvisí také podtlak, který je vakuovačka schopná vytvořit. Čím větší podtlak, tím méně vzduchu zůstane v sáčku, a zavakuování je tak dokonalejší. U většiny domácích přístrojů se tato hodnota pohybuje mezi 0,7-0,8 bar. Pozor na velký podtlak si dávejte při vakuování křehkých potravin, mohlo by dojít k jejich rozmačkání. Pro takové případy je ideální volit vakuovačku s regulací podtlaku.
Typ a velikost fólií
V první řadě je vhodné zaměřit se na typ používané fólie. Nevýhodou některých modelů je, že v nich můžete používat pouze speciální fólie od konkrétního výrobce. Lepší je, když máte na výběr, jak po stránce kvality vakuování, tak z hlediska pořizovacích nákladů sáčků.
Jedním z podstatných údajů je také maximální šířka fólie. Ta vlastně rozhoduje o tom, jak velké porce můžete vakuovat. Zároveň se promítá i do celkové velikosti zařízení. Obvyklá šířka sáčku se u domácích vakuovaček pohybuje kolem 30 centimetrů.
Hlučnost
Pokud budete vakuovačku používat častěji, nepodceňujte ani hlučnost takového přístroje. I když proces vakuování není ničím zdlouhavým (průměrně 8–30 sekund), může se pro vás hlasitý zvuk přístroje stát při dlouhodobější práci obtěžujícím. V tomto směru tedy platí, že čím nižší hlučnost zařízení má, tím lépe.
Obvyklé hodnoty hlučnosti u vakuovaček jsou od 50 dB do 80 dB. Abyste si mohli představit, k čemu takovou úroveň hlasitosti přirovnat, můžete se podívat na následující příklady jednotlivých hlučností různých spotřebičů.
Rozměry
Velikost zařízení vybírejte nejen s přihlédnutím k osobním potřebám vakuování, ale také ke skladovacím prostorám. Ne každý si může dovolit mít tento produkt uložený nepřetržitě na kuchyňské lince. I přesto, že průměrná velikost takových přístrojů je cca 40x30x20 centimetrů.
Pokud vakuovačku budete často vytahovat ze skříňky nebo ji přenášet na různá místa, nepodceňujte ani její hmotnost. Za ideální lze považovat průměr okolo 1,5-2 kilogramů, některé větší přístroje ale mohou vážit i přes čtyři kila.
V neposlední řadě neopomínejte délku přívodního kabelu. Ne vždy může být svařovačka fólií umístěna v blízkosti elektrické zásuvky. Proto se nespoléhejte jen na klasickou délku 80 centimetrů, ale klidně vsaďte na řešení s kabelem dlouhým až 150 centimetrů.
Funkce a příslušenství vakuovaček
Vakuové baličky jsou většinou poměrně jednoduchá zařízení. Primárně by měly umět odsát vzduch a zatavit sáček. Od pokročilejších domácích vakuovaček však můžete čekat i přidružené funkce a přínosné možnosti rozšíření.
- Odsávání vzduchu – Naprosto zásadní a praktická funkce, kterou musí disponovat každá vakuovačka, aby dostála svého jména. Z pytlíku vysaje vzduch a vytvoří ono vakuum, které zabraňuje šíření mikroorganismů a bakterií v jídle.
- Samostatné svařování – Tuto funkci využijete k opětovnému uzavření různých sáčků s potravinami, u kterých nutně nepotřebujete odsávat vzduch. Najdete ji pravděpodobně u všech vakuovaček.
- Dvojitý svár – Vakuovačka zajistí jídlo v sáčku či fólii pevným dvojitým svárem. Díky tomu klesá riziko roztržení v místě svaření a je docíleno lepší vakuace.
- Měkké odsávání – Funkce využitelná u mokrých potravin typu omáčky, polévky apod.
- Pulzní odsávání – Hodí se při vakuování křehkých potravin, kdy můžete míru odsátí vzduchu regulovat manuálně.
- Indikátory – Většinou se jedná o světelné diody informující o aktuálně probíhajícím programu, popřípadě o dalších procesech.
- Vakuování nádob – Určité vakuovačky umožňují dokoupení speciálních dóz pro skladování potravin. Z nich je vysáván vzduch za pomoci hadičky.
- Pojistka proti přehřátí – Bezpečnostní prvek zabraňující nežádoucímu přehřátí přístroje.
- Omyvatelnost v myčce – Vakuové baličky s vyjímatelnými částmi, které lze vložit do myčky na nádobí. Vyhnete se tak zdlouhavému ručnímu čištění.
Cena
Pořizovací náklady vakuové baličky se liší v závislosti na tom, zda investujete do domácího, či komerčního produktu. Svářečku fólií pro běžné vakuování pořídíte s přehledem do 5 000 Kč. Vyšší investice už naznačuje profesionální využití. Ať už budete hledat produkt v té či oné kategorii, rozhodně se zaměřte na výrobky prověřených značek Eta, Bionaire, Lavezzini, Nordline, RM Gastro, Henkelman, Edenox, Magic Vac ne Laica.
- Do 1 000 Kč – Nejlevnější vakuovačky zakoupíte už od 300 Kč, většinou se jedná o ruční, cestovní a jiná miniaturní zařízení. Pro pravidelné používání v domácnosti nemusí být dostatečně výkonná, nedočkáte se ani zajímavějších funkcí.
- Od 1 000 do 3 000 Kč – V této kategorii si pravděpodobně vybere většina uživatelů. Vakuovačky do 2 000 Kč jsou již v domácnosti dost dobře použitelné, ačkoliv obvykle nejde o vysoce výkonná zařízení (typický je příkon 100-150 W) a neoslní ani nabídkou funkcí. S cenou okolo 3 000 Kč už bývá spojený také slušný výkon či zajímavá výbava.
- Od 3 000 Kč do 5 000 Kč – Trochu náročnější uživatelé mohou zamířit ještě o třídu výše. Výsadou těchto modelů bývá bytelnější zpracování, obvykle převažuje nerez, bývají také vybavené displejem, zásobníkem na fólie a dalšími komfortními prvky.
- Nad 5 000 Kč – Takto vysoká investice se obvykle vyplatí, pouze pokud máte vakuovačku pro profesionální účely, nebo jste opravdu zapálený kulinář. Modely s cenou přesahující 5 000 Kč jsou oproti levnějším vakuovačkám výrazně výkonnější a zvládají i dlouhodobější provoz.
Jak vakuovat?
Životnost potravin bez vakuového balení je samozřejmě omezená. V závislosti na typu pochutiny se jedná o 4–10 dnů. Správným vakuováním takovou dobu znatelně prodloužíte. Pro představu vám uvádíme několik příkladů po vakuovém zabalení.
Typ potraviny | Výdrž v klasickém balení | Výdrž ve vakuovém balení |
Chléb | 2 – 3 dny | 7 – 8 dní |
Čaj / káva | 2 – 3 měsíce | 12 měsíců |
Ořechy | 6 – 8 měsíců | 2 roky |
Hovězí maso | 3 – 4 dny | 30 – 40 dní |
Vepřové maso | 4 – 7 dní | 14 – 21 dní |
Tvrdé sýry | 15 – 20 dní | 40 – 60 dní |
Zelenina | 2 – 7 dní | 7 – 14 dní |
Ryby | 1 – 3 dny | 4 – 5 dní |
Abyste dosáhli takových hodnot, měli byste o procesu vakuování vědět co nejvíce informací. Níže vám přinášíme pár praktických rad, které vám přijdou určitě vhod.
- Při vakuování ryb a masa nejrůznějšího typu vkládejte do sáčku papírový ubrousek, který odsaje přebytečnou tekutinu.
- Rozhodnete-li se vakuovat tekuté pochutiny v podobě omáček a polévek, proveďte před samotným procesem vakuování nejprve jejich zmrazení.
- Když ukládáte vakuované pochutiny do mrazničky, počítejte s tím, že lehce nabydou na svém objemu.
- Budete-li vakuovat palačinky, koláčky a obdobné pochutiny, mějte na paměti, že je vhodné mezi jednotlivé vrstvy vkládat svačinový papír. Ten zabraňuje nežádoucímu slepení.
- Tvrdou zeleninu vakuujte pouze po důkladném oloupání a následném povaření.
- Jednou zamražené a vakuované pochutiny byste po roztátí neměli opakovaně vakuovat a zamrazovat.
Potraviny vhodné k vakuování
Nastínili jsme vám veškeré výhody vakuování potravin a už si asi dokážete představit, na co všechno ji lze použít. Ne všechny druhy jídla a potravin jsou ovšem k takové činnosti vhodné. Přinášíme vám tedy přehled toho, co vše je možné zavakuovat a jaké potraviny vám mohou vydržet v lednici mnohem déle (Zdroj: Cnet).
- Maso – Díky vakuovačce můžete nejen prodloužit životnost masa, ale také ho lépe namarinujete. Pokud totiž ze sáčku odsajete vzduch, póry masa se otevřou a lépe vstřebají šťávu a chuť. Nejlepší přístroje na maso jsou ty, které umožňují i vlhké a mokré vakuování.
- Ovoce a zelenina – V době, kdy se vám na zahrádce urodí velké množství ovoce a zeleniny, není nic lepšího, než ho dát do sáčků, zavakuovat a uložit do mrazáku například na zimu.
- Sýr – Nejvýhodnější koupě sýrů bývá většinou ve velkém balení, které nesníte najednou. Nakrájejte ho na menší kousky a zavakuujte. Postupně pak můžete vytahovat jednotlivé části a konzumovat ho čerstvý s nezměněnou chutí i vůní.
- Houby a bylinky – Houby můžete vakuovat čerstvé i sušené, sezónní bylinky ovšem před vakuováním určitě usušte.
- Pečivo – S odsátím vzduchu ze sáčku se nemusíte bát rychlého ztvrdnutí chleba nebo housky.
- Uvařené pokrmy – Pokud neradi vaříte každý den, nebo se chystáte na dovolenou, určitě oceníte možnost zavakuovat například polévky, omáčky a jiná hotová jídla.
- Sklenice – Některé vakuovačky disponují nástavcem na odsátí vzduchu z nejrůznějších typů sklenic. Tuto funkci oceníte u zavařenin, marmelád a vína.
Co se týče přímo nevhodných potravin, tam se určitě nemusíte obávat, protože vakuovat lze opravdu téměř vše. Určitě se ale snažte vyhnout například křehkým potravinám, které by se mohly tlakem poškodit. V takovém případě ovšem úplně postačí, když je před samotným vakuováním dáte na chvíli do mrazáku.
Vakuování a sous-vide
V poslední době se stává velmi populární sous-vide, což je způsob vaření ve vodní lázni při konstantní nízké teplotě. Potraviny se vaří právě vakuované v sáčcích, do kterých se může přidat také různé koření, bylinky, máslo nebo další ingredience. Během pomalého vaření se chutě dokonale promísí. Jídlo vařené metodou sous-vide se vyznačuje šťavnatostí, jemností a zachovává si všechny živiny. Tímto způsobem můžete připravovat maso, ryby, zeleninu či dokonce vajíčka.
Pro sous-vide vaření můžete využít jakoukoliv vakuovačku s funkcí odsátí vzduchu. Doporučujeme použít sáčky nebo fólii s drážkováním, ty zajistí dokonalé odsátí vzduchu a vytvoření vzduchotěsného spoje. U křehčích potravin (některá masa, ryby) si dejte pozor, ať není podtlak příliš vysoký, mohla by se totiž poničit jejich struktura.
Vakuování a ekologie
Vakuování potravin má bohužel i své stinné stránky, vytváří totiž poměrně velké množství plastového odpadu. Jak tedy vakuovat a zbytečně přitom tolik nezatěžovat životní prostředí? Připravili jsme pro vás pár tipů.
První a nejjednodušší variantou je recyklování použitých fólií. Nedojde sice ke snížení odpadu, ale je s ním alespoň naloženo zodpovědněji. Recyklaci můžete posunout ještě o úroveň výš a fólie používat opakovaně (existují i speciální zesílené fólie přesně s tímto účelem). Pokud se vám fólie nechce vymývat nebo se bojíte, že byste je neočistili dostatečně, stále můžete opakovaně používat alespoň fólie od suchých potravin, např. ořechů. Výhodou je také vyměnit část fólií za vakuovací nádoby, které můžete používat dlouhodobě.
V zahraničí můžete sehnat také silikonové kapsy na vakuování, které jsou určené k opakovanému použití a je možné je mýt v myčce, nebo dokonce kompostovatelné vakuovací sáčky. Silikon je ale výrazně tužší než fólie a při vakuování tolik nepřilehne k potravinám, takže se mohou vytvářet vzduchové kapsy. Kompostovatelné sáčky zase nebývají vhodné k sous-vide a skladování tekutin.
Která vakuovačka vakuuje potraviny v dózách a dají se k ní dokoupit?