Nejlepší vakuovačky 2025: Recenze, testy a srovnání
Jakou vakuovačku vybrat dle srovnání
Vakuovačka neboli svařovačka fólií, to je kuchyňský pomocník, který prodlouží životnost nejrůznějších potravin. V našem výběru se věnujeme konkrétně externím vakuovačkám, které jsou optimální pro domácí použití. Nejnáročnějším uživatelům můžeme doporučit velmi výkonnou vakuovačku Maxxo VM Master, skvělý poměr ceny a výkonu najdete u modelu G21 Nefrit a nejen cenově dostupnou, ale také stovkami uživatelů chválenou variantu představuje SilverCrest SV 125 C3.
Jak srovnáváme vakuovačky?
Při výběru jsme se zaměřili na parametry přístroje, které jsou v praxi nejdůležitější, zejména příkon a sací výkon. Pozornost jsme věnovali také variabilitě přístroje, tedy zda vakuovačka zvládá například:
- odsávání vzduchu,
- měkké odsávání,
- vakuování nádob.
Dále jsme brali v potaz výbavu, například zásobník na fólie, integrovanou řezačku nebo hadičku na vakuování nádob. Roli při našem hodnocení hrál i poměr ceny a kvality daných produktů, stejně jako zkušenosti uživatelů a jejich hodnocení.
Pokud se chcete ve výběru vakuovaček orientovat ještě lépe, celému procesu se věnujeme v obsáhlém článku Jak vybrat vakuovačku, který vysvětluje jednotlivé parametry tohoto přístroje a zahrnuje také tipy na vakuování. Mezi další pomocníky, kteří vám pomohou prodloužit životnost potravin nebo je uchovat na pozdější dobu, patří také zavařovací hrnce nebo sušičky ovoce.
Nejlepší vakuovačky dle srovnání
Hodnocení | Produkt | Klady | Zápory | Orientační cena | Aktuální cena |
---|---|---|---|---|---|
Top 1 |
|
|
7 000 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 2 |
|
|
3 000 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 3 |
|
|
700 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 4 |
|
|
3 500 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 5 |
|
|
2 500 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 6 |
|
|
2 800 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 7 |
|
|
2 600 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 8 |
|
|
1 800 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 9 |
|
|
1 500 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 10 |
|
|
2 000 Kč | Zobrazit nabídky |
Jak chápat redakční hodnocení?
Doporučujeme jen produkty, které mají dle posouzení redaktora hodnocení nad 70 % (alespoň „Dobré“). Podívejte se, co jednotlivé procentní hladiny znamenají.
Recenze nejlepších vakuovaček
- Vysoký sací výkon
- Možnost vakuování větších porcí
- Vysoká variabilita
- Vysoká cena
- Větší rozměry
Maxxo VM Master představuje variantu pro náročné, ideální pro časté používání. Pyšní se vysokým výkonem, nadstandardní šířkou fólie a schopností různorodého odsávání, včetně vakuování nádob nebo měkkého sání. Ve výbavě nechybí zásobník na fólie nebo integrovaný řezač, zkrátka budete mít vždy vše po ruce. Vzhledem k rozměrnějšímu, těžšímu provedení a poměrně vysoké ceně ale nebude tento model příliš vhodný na občasné použití. Přečíst celou recenzi
- Kompatibilní s více typy sáčků
- Dvojitý svár
- Zásobník a řezák na fólie
- Plastové provedení
- Menší šířka fólie
G21 Nefrit potěší slušným poměrem ceny a kvality. Oproti některým konkurentům zvládá vakuování různorodých typů sáčků, což vám může značně usnadnit život. Nepostrádá zásobník na fólie ani integrovaný řezač. Zvládá také vakuování nádob, hadičku si ale na rozdíl od konkurence musíte dokoupit. Slabší stránkou je převážně plastové provedení, které působí méně bytelně, a menší šířka fólie 28 cm (většina vakuovaček zvládá 30 cm). Přečíst celou recenzi
- Dostupná cena
- Vakuování nádob
- Měkké odsávání
- Nemá dvojitý svár
- Nemá zásobník a řezač na fólie
Vakuovačka SilverCrest SV 125 C3 je jednoduchým, cenově dostupným produktem, který si ale najde své příznivce. O tom svědčí mimo jiné stovky spokojených recenzí. Nižší cena se projevila hlavně na výbavě přístroje, který nemá zásobník na fólie ani integrovaný řezač, nezvládá ani pevnější, dvojitý svár. Poradí si ale s vakuováním nádob i měkkým odsáváním, což bude řadě uživatelů jistě zcela stačit. Přečíst celou recenzi
- Funkce marinování
- Funkce nafukování sáčku
- Integrovaný řezač
- Obtížnější zavírání
- Některé vadné kusy
Catler VS 8011 se pyšný především velmi pestrou nabídkou funkcí, včetně režimu marinování nebo funkce nafukování sáčku. Působí velmi bytelným dojmem, zejména díky převážně kovovému provedení. Oproti konkurenci vyniká kromě funkcí také displejem. Nechybí oblíbené prvky, jako je zásobník fólií s integrovaným řezačem. Vzhledem k vyšší ceně půjde spíše o model vhodný na častější používání. Přečíst celou recenzi
- Vysoký sací výkon
- Stovky pozitivních recenzí
- Zásobník na fólie a řezač
- Hadička na odsávání nádob není součástí balení
- Kompatibilní pouze s fóliemi stejné značky
Model Maxxo VM Profi se se stovkami spokojených recenzí řadí k uživatelsky nejoblíbenějším vakuovačkám na trhu. Pochválit můžeme také vysoký sací výkon, slušnou variabilitu (zvládá i vakuování nádob a měkké sání) i výbavu (nechybí zásobník a řezač na fólie). Nevýhodou může být fakt, že za hadičku na vakuování nádob si musíte připlatit. Prodražit se vám mohou také fólie, vakuovačka je kompatibilní pouze s těmi od stejné značky. Přečíst celou recenzi
- Integrovaný řezák
- Zásobník na fólie
- Slušná výbava
- Průměrný příkon
- Ne vždy zcela soběstačná
Svářečka fólií a vakuovačka ETA 7762 působí na první pohled pěkným dojmem, díky částečně nerezovému provedení a LED displeji. Výhodou tohoto modelu je výbava, která zahrnuje kromě vakuovacích sáčků také nádobku a odsávací hadičku. V těle vakuovačky je navíc zabudovaný zásobník na fólie a řezák.
Slabší stránkou může být příkon, který je pouze průměrný. Podle zkušeností některých uživatelů je navíc potřeba větší část vzduchu už před vakuováním vytlačit ze sáčku ručně, jinak se může stát, že jej vakuovačka nezvládne všechen odsát.
- Moderní design
- Kompaktní provedení
- Integrovaná hadička k odsávání
- Nízký výkon
- Nemá dvojitý svár
- Nemá integrovaný řezák
Catler VS 812 zaujme už na první pohled kompaktním provedením a minimalistickým, moderním designem. Oko potěší i takové vychytávky, jako je integrovaná hadička k vakuování nádob, kterou jen vytáhnete z těla vakuovačky. Slabší stránkou je nižší sací výkon, a to zejména s přihlédnutím k ceně přístroje. Daní za hezké designové provedení a kompaktní rozměry je potom absence integrovaného řezáku či zásobníku na fólie.
Nejprodávanější vakuovačky dle Heureky
Pořadí | Produkt | Hodnocení | Orientační cena | Aktuální cena |
---|---|---|---|---|
Top 1 | 95 % Počet recenzí: 508 |
3 000 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 2 | 89 % Počet recenzí: 92 |
1 100 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 3 | 89 % Počet recenzí: 27 |
1 300 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 4 | 97 % Počet recenzí: 50 |
5 900 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 5 | 91 % Počet recenzí: 285 |
1 300 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 6 | 83 % Počet recenzí: 13 |
900 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 7 | 98 % Počet recenzí: 52 |
3 500 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 8 | 96 % Počet recenzí: 9 |
3 000 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 9 | 74 % Počet recenzí: 14 |
270 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 10 | 93 % Počet recenzí: 17 |
3 300 Kč | Zobrazit nabídky |
Jak vybrat vakuovačku potravin
V tomto článku vás krok po kroku provedeme výběrem vakuovačky potravin. Dozvíte se především:
- Proč si pořídit vakuovačku – vakuovačka zefektivňuje skladování potravin, prodlužuje jejich trvanlivost a rozšiřuje možnosti přípravy pokrmů, např. o metodu sous-vide.
- Nevýhody vakuovaček – zabírá místo v kuchyni a využívá plastové sáčky, není tedy zrovna ekologická.
- Druhy vakuovaček podle konstrukce – pro domácí použití se hodí externí vakuovačka, do kulinářských provozů můžete zvolit komorovou, zatavovací nebo volně stojící vakuovačku.
- Důležité parametry při výběru vakuovačky – je vhodné zaměřit se na příkon, sací výkon, podtlak, typ a velikost sáčků, ale i hlučnost nebo rozměry.
- Funkce a příslušenství vakuovaček – základem je odsávání vzduchu, některé modely zvládají i vakuování nádob, mají dvojitý svár, integrovaný řezák na fólie aj.
- Cena – nejlevnější externí vakuovačky seženete pod 1 000 Kč, obvykle ale nedisponují nijak vysokým výkonem. Pro běžné využití se hodí modely s cenou okolo 2 000 Kč, v kategorii nad 5 000 Kč už najdete i modely vhodné pro profesionály.
Proč si pořídit vakuovačku
Vakuovačka na potraviny, svářečka na potraviny nebo vakuová svářečka. Ať už tento přístroj označíte jakkoliv, jeho hlavním účelem je zefektivnění skladování potravin. Díky vakuovačce:
- Prodloužíte trvanlivost jídel – čerstvé potraviny se poměrně rychle kazí a je třeba je spotřebovat co nejrychleji. Pokud je ale zavakuujete, značně prodloužíte jejich životnost. Po odsátí veškerého vzduchu se v sáčku mnohem méně šíří bakterie a mikroorganismy, které kazí naše jídlo.
- Uchováte chuť i aroma potravin – ve vakuu se také lépe uchová chuť a aroma potravin, suché suroviny nenavlhnou apod.
- Ušetříte místo v lednici/mrazáku – potraviny zavakuované v sáčcích zaberou méně místa než uložené v různých dózách či krabičkách.
- Můžete experimentovat s metodou vaření sous-vide – trendu vakuování nahrává také populární metoda vaření sous-vide, ve které se potraviny připravují ve vodní lázni při konstantní teplotě.
Nevýhody vakuovaček
- Nároky na prostor – jde o další přístroj, který je potřeba někam umístit, což může být v menších kuchyních problém. Existují i různé malé ruční vakuovačky, jejich efektivita ale bývá často poměrně nízká.
- Plastové sáčky – plasty jsou velkým problémem dnešní doby a používání jednorázových vakuovacích fólií může být pro řadu uživatelů problém. Metodám, jak být při vakuování šetrnější k přírodě, se věnujeme v samostatné kapitole.
Druhy vakuovaček podle konstrukce
Na trhu můžete narazit na několik typů vakuovaček pro domácí a profesionální užití, zejména:
- Externí – nejběžnější varianta pro domácí použití, mohou být ruční či automatické.
- Komorové – propracovanější technologie vakuování, celý sáček je vložen do vakuovačky. Jde o ideální řešení pro tekuté pochutiny. V profesionálním provedení jsou schopny dlouhodobějšího provozu.
- Zatavovací – v tomto případě jde o komerční svářečky fólií obdobné těm komorovým. Jen s tím rozdílem, že jsou větší a prezentují se propracovaným způsobem zatavování. Jsou ideální pro komerční užití.
- Volně stojící – komorové vakuové baličky s velkým objemem. V jejich prospěch hovoří řada přidružených funkcí navíc. Hodí se spíše do velkých provozů.
Externí vakuovačky
Vzhledem k tomu, že se sáček vkládá z otevřeného prostoru, jsou tyto produkty často označovány jako otevřené vakuovačky. Své primární využití nachází hlavně při občasném zatavování potravin. V domácnosti si s nimi bohatě vystačíte. Externí vakuovačky si dále můžeme rozdělit na dvě kategorie:
- Ruční vakuovačka – Prostorově nenáročná a vhodná pro občasné používání. Výrobky bývají napájené i za pomoci baterií. Na rozdíl od automatického modelu nesvařuje fólie a dá se používat jen se speciálními dózami či sáčky. Setkat se můžete také s miniaturními svářečkami fólií, ty ale nedisponují funkcí odsávání vzduchu.
- Automatická svářečka fólií – Důmyslnější a propracovanější zařízení, které nejen odsává vzduch, ale zároveň svařuje a neprodyšně uzavře daný pytlík, sáček či fólii. S tímto typem se na trhu setkáte nejčastěji.
Důležité parametry při výběru vakuovačky
- Příkon a sací výkon – obojí so jisté míry vypovídá o účinnosti vakuovačky. Výkonné modely pro domácí použití budou mít sací výkon cca 15-20 l/min a příkon okolo 200-400 W.
- Podtlak – většinou se pohybuje okolo 0,7-0,8 bar, čím vyšší podtlak, tím lépe přístroj vakuuje. Pozor na velký podtlak si dávejte při vakuování křehkých potravin, mohlo by dojít k jejich rozmačkání. Pro takové případy je ideální volit vakuovačku s regulací podtlaku.
- Typ a velikost fólií – některé vakuovačky jsou použitelné pouze s fóliemi konkrétní značky. Nejčastěji se setkáte s šířkou fólií okolo 30 cm.
- Hlučnost – většinou se pohybuje mezi 50 a 80 dB, čím je nižší, tím lépe.
- Rozměry – vakuovačky mohou být poměrně velké, je tedy dobré zkontrolovat, zda máte daný přístroj kam uložit. Nezapomínejte také na délku přívodní šňůry.
Příkon a sací výkon
Příkon vypovídá nejvíce o energetické spotřebě přístroje, udává se ve wattech a obvykle se pohybuje mezi 100 W až 400 W (u externích modelů, komorové a jiné profi vakuovačky mohou mít velmi rozdílné hodnoty). Spotřeba je ovlivněná hlavně velikostí vakuovačky (potažmo vakuovaných potravin) a jejím výkonem. Modely s vyšší příkonem mají obvykle také vyšší výkon.
Zmiňovaným výkonem je myšlený sací výkon. Ten je zpravidla 10-25 litrů za minutu. U některých modernějších zařízení lze jeho sílu regulovat. To se vyplatí zejména při vakuování tekutin nebo potravin s velkým obsahem vody, při kterém by mohlo dojít k nechtěnému nasátí tekutiny do přístroje.
Hlučnost
Pokud budete vakuovačku používat častěji, nepodceňujte ani hlučnost takového přístroje. I když proces vakuování není ničím zdlouhavým (průměrně 8–30 sekund), může se pro vás hlasitý zvuk přístroje stát při dlouhodobější práci obtěžujícím. V tomto směru tedy platí, že čím nižší hlučnost zařízení má, tím lépe.
Obvyklé hodnoty hlučnosti u vakuovaček jsou od 50 dB do 80 dB. Abyste si mohli představit, k čemu takovou úroveň hlasitosti přirovnat, můžete se podívat na následující příklady jednotlivých hlučností různých spotřebičů.
Funkce a příslušenství vakuovaček
Vakuové baličky jsou většinou poměrně jednoduchá zařízení. Primárně by měly umět odsát vzduch a zatavit sáček. Od pokročilejších domácích vakuovaček však můžete čekat i přidružené funkce a přínosné možnosti rozšíření.
- Odsávání vzduchu – naprosto zásadní a praktická funkce, kterou musí disponovat každá vakuovačka, aby dostála svému jménu. Z pytlíku vysaje vzduch a vytvoří ono vakuum, které zabraňuje množení mikroorganismů a bakterií v jídle.
- Samostatné svařování – tuto funkci využijete k opětovnému uzavření různých sáčků s potravinami, u kterých nutně nepotřebujete odsávat vzduch. Najdete ji pravděpodobně u všech vakuovaček.
- Dvojitý svár – vakuovačka zajistí jídlo v sáčku či fólii pevným dvojitým svárem. Díky tomu klesá riziko roztržení v místě svaření a je docíleno lepší vakuace.
- Měkké odsávání – funkce využitelná u mokrých potravin typu omáčky, polévky apod.
- Pulzní odsávání – hodí se při vakuování křehkých potravin, kdy můžete míru odsátí vzduchu regulovat manuálně.
- Indikátory – většinou se jedná o světelné diody informující o aktuálně probíhajícím programu, popřípadě o dalších procesech.
- Vakuování nádob – určité vakuovačky umožňují dokoupení speciálních dóz pro skladování potravin. Z nich je vysáván vzduch za pomoci hadičky.
- Pojistka proti přehřátí – bezpečnostní prvek zabraňující nežádoucímu přehřátí přístroje.
- Omyvatelnost v myčce – vakuové baličky s vyjímatelnými částmi, které lze vložit do myčky na nádobí. Vyhnete se tak zdlouhavému ručnímu čištění.
Oblíbené značky vakuovaček
Ať už budete hledat produkt v té či oné kategorii, rozhodně se zaměřte na výrobky prověřených značek. Mezi ty nejpopulárnější patří:
- Eta – v nabídce této značky kuchyňských a dalších domácích spotřebičů najdete pár oblíbených modelů. Vakuovačky Eta patří do nižší až střední cenové třídy, v jejich provedení převládá plast a nabízejí standardní příkon. Uživatelé jsou ale s nimi poměrně spokojení.
- Maxxo – ačkoliv tato značka nabízí i několik cenově dostupnějších modelů, častěji se setkáte s dražšími, nerezovými přístroji pro náročné uživatele. Některé se hodí i do profesionálních provozů.
- Imatech – tato značka nabízí plně profesionální přístroje velkých rozměrů, které využijete v gastronomickém provozu. Pro domácí použití jsou ale nevhodné – váže se k nim investice v řádu desítek tisíc a zaberou opravdu hodně místa.
- Foodsaver – značka Foodsaver nabízí designově pěkné modely ve střední až vyšší cenové třídě. V nabídce najdete i ruční vakuovačku a další specifické produkty.
Značka | Cenová kategorie | Co nabízí | Pro koho je vhodná |
Eta | Nižší až střední | Několik modelů se standardními parametry | Běžné uživatele |
Maxxo | Vyšší | Širší výběr produktů pro náročné | Náročné uživatele, profesionály |
Imatech | Vysoká | Profesionální přístroje velkých rozměrů | Profesionály |
Foodsaver | Střední až vyšší | Produkty pro běžné uživatele, ruční a speciální vakuovačky | Běžné uživatele |
Cena
Pořizovací náklady vakuové baličky se liší v závislosti na tom, zda investujete do domácího, či komerčního produktu. Svářečku fólií pro běžné vakuování pořídíte s přehledem do 5 000 Kč. Vyšší investice už naznačuje profesionální využití.
- Do 1 000 Kč – nejlevnější vakuovačky zakoupíte už od 300 Kč, většinou se jedná o ruční, cestovní a jiná miniaturní zařízení. Pro pravidelné používání v domácnosti nemusí být dostatečně výkonná, nedočkáte se ani zajímavějších funkcí.
- Od 1 000 do 3 000 Kč – v této kategorii si pravděpodobně vybere většina uživatelů. Vakuovačky do 2 000 Kč jsou již v domácnosti dost dobře použitelné, ačkoliv obvykle nejde o vysoce výkonná zařízení (typický je příkon 100-150 W) a neoslní ani nabídkou funkcí. S cenou okolo 3 000 Kč už bývá spojený také slušný výkon či zajímavá výbava.
- Od 3 000 Kč do 5 000 Kč – trochu náročnější uživatelé mohou zamířit ještě o třídu výše. Výsadou těchto modelů bývá bytelnější zpracování, obvykle převažuje nerez, bývají také vybavené displejem, zásobníkem na fólie a dalšími komfortními prvky.
- Nad 5 000 Kč – takto vysoká investice se obvykle vyplatí, pouze pokud máte vakuovačku pro profesionální účely, nebo jste opravdu zapálený kulinář. Modely s cenou přesahující 5 000 Kč jsou oproti levnějším vakuovačkám výrazně výkonnější a zvládají i dlouhodobější provoz.
Jak vakuovat?
Životnost potravin bez vakuového balení je samozřejmě omezená. V závislosti na typu pochutiny se jedná o 4–10 dnů. Správným vakuováním takovou dobu znatelně prodloužíte. Pro představu vám uvádíme několik příkladů po vakuovém zabalení.
Typ potraviny | Výdrž v klasickém balení | Výdrž ve vakuovém balení |
Chléb | 2 – 3 dny | 7 – 8 dní |
Čaj / káva | 2 – 3 měsíce | 12 měsíců |
Ořechy | 6 – 8 měsíců | 2 roky |
Hovězí maso | 3 – 4 dny | 30 – 40 dní |
Vepřové maso | 4 – 7 dní | 14 – 21 dní |
Tvrdé sýry | 15 – 20 dní | 40 – 60 dní |
Zelenina | 2 – 7 dní | 7 – 14 dní |
Ryby | 1 – 3 dny | 4 – 5 dní |
Abyste dosáhli takových hodnot, měli byste o procesu vakuování vědět co nejvíce informací. Níže vám přinášíme pár praktických rad, které vám přijdou určitě vhod.
- Při vakuování ryb a masa nejrůznějšího typu vkládejte do sáčku papírový ubrousek, který odsaje přebytečnou tekutinu.
- Rozhodnete-li se vakuovat tekuté pochutiny v podobě omáček a polévek, proveďte před samotným procesem vakuování nejprve jejich zmrazení.
- Když ukládáte vakuované pochutiny do mrazničky, počítejte s tím, že lehce nabydou na svém objemu.
- Budete-li vakuovat palačinky, koláčky a obdobné pochutiny, mějte na paměti, že je vhodné mezi jednotlivé vrstvy vkládat svačinový papír. Ten zabraňuje nežádoucímu slepení.
- Tvrdou zeleninu vakuujte pouze po důkladném oloupání a následném povaření.
- Jednou zamražené a vakuované pochutiny byste po roztátí neměli opakovaně vakuovat a zamrazovat.
Potraviny vhodné k vakuování
Nastínili jsme vám veškeré výhody vakuování potravin a už si asi dokážete představit, na co všechno ji lze použít. Ne všechny druhy jídla a potravin jsou ovšem k takové činnosti vhodné. Přinášíme vám tedy přehled toho, co vše je možné zavakuovat a jaké potraviny vám mohou vydržet v lednici mnohem déle (Zdroj: Cnet).
- Maso – díky vakuovačce můžete nejen prodloužit životnost masa, ale také ho lépe namarinujete. Pokud totiž ze sáčku odsajete vzduch, póry masa se otevřou a lépe vstřebají šťávu a chuť. Nejlepší přístroje na maso jsou ty, které umožňují i vlhké a mokré vakuování.
- Ovoce a zelenina – v době, kdy se vám na zahrádce urodí velké množství ovoce a zeleniny, není nic lepšího, než ho dát do sáčků, zavakuovat a uložit do mrazáku například na zimu.
- Sýr – nejvýhodnější koupě sýrů bývá většinou ve velkém balení, které nesníte najednou. Nakrájejte ho na menší kousky a zavakuujte. Postupně pak můžete vytahovat jednotlivé části a konzumovat ho čerstvý s nezměněnou chutí i vůní.
- Houby a bylinky – houby můžete vakuovat čerstvé i sušené, sezónní bylinky ovšem před vakuováním určitě usušte.
- Pečivo – s odsátím vzduchu ze sáčku se nemusíte bát rychlého ztvrdnutí chleba nebo housky.
- Uvařené pokrmy – pokud neradi vaříte každý den, nebo se chystáte na dovolenou, určitě oceníte možnost zavakuovat například polévky, omáčky a jiná hotová jídla.
- Sklenice – některé vakuovačky disponují nástavcem na odsátí vzduchu z nejrůznějších typů sklenic. Tuto funkci oceníte u zavařenin, marmelád a vína.
Co se týče přímo nevhodných potravin, tam se určitě nemusíte obávat, protože vakuovat lze opravdu téměř vše. Určitě se ale snažte vyhnout například křehkým potravinám, které by se mohly tlakem poškodit. V takovém případě ovšem úplně postačí, když je před samotným vakuováním dáte na chvíli do mrazáku.
Vakuování a sous-vide
V poslední době se stává velmi populární sous-vide, což je způsob vaření ve vodní lázni při konstantní nízké teplotě. Potraviny se vaří právě vakuované v sáčcích, do kterých se může přidat také různé koření, bylinky, máslo nebo další ingredience. Během pomalého vaření se chutě dokonale promísí. Jídlo vařené metodou sous-vide se vyznačuje šťavnatostí, jemností a zachovává si všechny živiny. Tímto způsobem můžete připravovat maso, ryby, zeleninu či dokonce vajíčka.
Pro sous-vide vaření můžete využít jakoukoliv vakuovačku s funkcí odsátí vzduchu. Doporučujeme použít sáčky nebo fólii s drážkováním, ty zajistí dokonalé odsátí vzduchu a vytvoření vzduchotěsného spoje. U křehčích potravin (některá masa, ryby) si dejte pozor, ať není podtlak příliš vysoký, mohla by se totiž poničit jejich struktura.
Vakuování a ekologie
Vakuování potravin má bohužel i své stinné stránky, vytváří totiž poměrně velké množství plastového odpadu. Jak tedy vakuovat a zbytečně přitom tolik nezatěžovat životní prostředí? Připravili jsme pro vás pár tipů.
První a nejjednodušší variantou je recyklování použitých fólií. Nedojde sice ke snížení odpadu, ale je s ním alespoň naloženo zodpovědněji. Recyklaci můžete posunout ještě o úroveň výš a fólie používat opakovaně (existují i speciální zesílené fólie přesně s tímto účelem). Pokud se vám fólie nechce vymývat nebo se bojíte, že byste je neočistili dostatečně, stále můžete opakovaně používat alespoň fólie od suchých potravin, např. ořechů. Výhodou je také vyměnit část fólií za vakuovací nádoby, které můžete používat dlouhodobě.
V zahraničí můžete sehnat také silikonové kapsy na vakuování, které jsou určené k opakovanému použití a je možné je mýt v myčce, nebo dokonce kompostovatelné vakuovací sáčky. Silikon je ale výrazně tužší než fólie a při vakuování tolik nepřilehne k potravinám, takže se mohou vytvářet vzduchové kapsy. Kompostovatelné sáčky zase nebývají vhodné k sous-vide a skladování tekutin.
Často kladené otázky k vakuovačkám
Použité a další zajímavé zdroje
https://commonsensehome.com/vacuum-sealers
Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti
Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.
Dobrý den, sháníme spolehlivou vakuovačku pro bezlepkové pečivo. Za jakých podmínek je pečivo dobře zavakuováno ? Námi zakoupená vakuovačka funkčně dobrá, ovšem pečivo ve vakuovaném stavu vždy zhruba 5. den při skladování v pokojové teplotě začne plesnivět. Děkuji
Jsou zkušenosti s vakuováním uzeného masa?
Čas od času se pustím do výroby domácí šunky. Je vhodné použít vakuovačku k prodloužení trvanlivosti?
Dobrý den,
zvažuji zakoupení domácí vakuovačky pro vakuování hlavně masa a hotových masitých obědů na dovolené. Jde tedy zavakuovat jak syrové maso, tak již uvařené vychladnuté jídlo – oběd (např. guláš, rajská, na paprice) a pak tyto zavakuované balíčky převézt autem na letní (zimní) dovolenou? Vydrží jízdu autem i 2 dny a převoz, než se zase dají do lednice? Jakou máte zkušenost?
Děkuji
Škodová
Dobrý den, mám vakuovačku Eta Electronic (ETA0762) a přes veškerou snahu nedokážu odsát veškerý vzduch, vždy tam něco zůstává. Je to normální? (vakuum znamená žádný vzduch?). Nebo něco, ač podle návodu, dělám špatně, či je vada někde jinde? Emil
Dobrý den, pořád nevím, jaký je rozdíl mezi fólií a sáčkem. Dá se sáček vyrobit z folie?
Dobrý den,
mohu zavakuovanou potravinu,(maso,zeleninu) dát na delší dobu jen do ledničky?
Alexandra Válková
Která vakuovačka vakuuje potraviny v dózách a dají se k ní dokoupit?