Menu

Recenze a srovnávací test 10 nejlepších vakuovaček 2024

Aktualizováno:
Autor:
Eliška Srncová, Kamila Lorenzová

V kategorii doporučujeme

Maxxo VM Master

7 000 Kč

Orientační cena

Jakou vakuovačku vybrat dle srovnání

Nejlepší produkt
Hodnocení 93,0 %
Přečíst recenzi Orientační cena 7 000 Kč
Nejlepší cena/výkon
Hodnocení 84,5 %
Přečíst recenzi Orientační cena 3 000 Kč
Pro nenáročné
Hodnocení 74,6 %
Přečíst recenzi Orientační cena 700 Kč

Vakuovačka neboli svařovačka fólií, to je kuchyňský pomocník, který prodlouží životnost nejrůznějších potravin. V našem výběru se věnujeme konkrétně externím vakuovačkám, které jsou optimální pro domácí použití. Nejnáročnějším uživatelům můžeme doporučit velmi výkonnou vakuovačku Maxxo VM Master, skvělý poměr ceny a výkonu najdete u modelu G21 Nefrit a nejen cenově dostupnou, ale také stovkami uživatelů chválenou variantu představuje SilverCrest SV 125 C3.

Jak srovnáváme vakuovačky?

Při výběru jsme se zaměřili na parametry přístroje, které jsou v praxi nejdůležitější, zejména příkon a sací výkon. Pozornost jsme věnovali také variabilitě přístroje, tedy zda vakuovačka zvládá například:

  • odsávání vzduchu,
  • měkké odsávání,
  • vakuování nádob.

Dále jsme brali v potaz výbavu, například zásobník na fólie, integrovanou řezačku nebo hadičku na vakuování nádob. Roli při našem hodnocení hrál i poměr ceny a kvality daných produktů, stejně jako zkušenosti uživatelů a jejich hodnocení.

Pokud se chcete ve výběru vakuovaček orientovat ještě lépe, celému procesu se věnujeme v obsáhlém článku Jak vybrat vakuovačku, který vysvětluje jednotlivé parametry tohoto přístroje a zahrnuje také tipy na vakuování. Mezi další pomocníky, kteří vám pomohou prodloužit životnost potravin nebo je uchovat na pozdější dobu, patří také zavařovací hrnce nebo sušičky ovoce.


Nejlepší vakuovačky dle srovnání

Hodnocení Produkt Klady Zápory Orientační cena Aktuální cena
Top 1
93,0 %
Nejlepší produkt
  • Vysoký sací výkon
  • Možnost vakuování větších porcí
  • Vysoká variabilita
  • Vysoká cena
  • Větší rozměry
7 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 2
84,5 %
Nejlepší cena/výkon
  • Kompatibilní s více typy sáčků
  • Dvojitý svár
  • Zásobník a řezák na fólie
  • Plastové provedení
  • Menší šířka fólie
3 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 3
74,6 %
Pro nenáročné
  • Dostupná cena
  • Vakuování nádob
  • Měkké odsávání
  • Nemá dvojitý svár
  • Nemá zásobník a řezač na fólie
700 Kč Zobrazit nabídky
Top 4
85,0 %
Se speciálními funkcemi
  • Funkce marinování
  • Funkce nafukování sáčku
  • Integrovaný řezač
  • Obtížnější zavírání
  • Některé vadné kusy
3 500 Kč Zobrazit nabídky
Top 5
83,0 %
Populární u uživatelů
  • Vysoký sací výkon
  • Stovky pozitivních recenzí
  • Zásobník na fólie a řezač
  • Hadička na odsávání nádob není součástí balení
  • Kompatibilní pouze s fóliemi stejné značky
2 500 Kč Zobrazit nabídky
Top 6
83,0 %
Také nás zaujalo
  • Vysoký sací výkon
  • Integrovaný řezák
  • Znovupoužitelné fólie
  • Vyšší hmotnost
2 800 Kč Zobrazit nabídky
Top 7
78,0 %
Také nás zaujalo
  • Integrovaný řezák
  • Zásobník na fólie
  • Slušná výbava
  • Průměrný příkon
  • Ne vždy zcela soběstačná
2 600 Kč Zobrazit nabídky
Top 8
76,2 %
Také nás zaujalo
  • Rozumná cena
  • Slušný sací výkon
  • Nemá integrovaný řezák
  • Nemá zásobník na fólie
1 800 Kč Zobrazit nabídky
Top 9
75,0 %
Také nás zaujalo
  • Zásobník na fólie
  • Integrovaný řezák
  • Uživatelsky oblíbená
  • Nízký sací výkon
1 500 Kč Zobrazit nabídky
Top 10
71,0 %
Designovka
  • Moderní design
  • Kompaktní provedení
  • Integrovaná hadička k odsávání
  • Nízký výkon
  • Nemá dvojitý svár
  • Nemá integrovaný řezák
2 000 Kč Zobrazit nabídky

Jak chápat redakční hodnocení?

Doporučujeme jen produkty, které mají dle posouzení redaktora hodnocení nad 70 % (alespoň „Dobré“). Podívejte se, co jednotlivé procentní hladiny znamenají.

Recenze Maxxo VM Master
Maxxo VM Master
Recenze G21 Nefrit
G21 Nefrit
Recenze SilverCrest SV 125 C3
SilverCrest SV 125 C3
Recenze Catler VS 8011
Catler VS 8011
Recenze Maxxo VM Profi
Maxxo VM Profi
Recenze DOMO DO336L
DOMO DO336L
Recenze ETA 7762
ETA 7762
Recenze ETA 5762
ETA 5762
Recenze Lauben Vacuum Sealer 60SB
Lauben Vacuum Sealer 60SB
Recenze Catler VS 812
Catler VS 812
Ocenění Nejlepší produkt Nejlepší cena/výkon Pro nenáročné Se speciálními funkcemi Populární u uživatelů Také nás zaujalo Také nás zaujalo Také nás zaujalo Také nás zaujalo Designovka
Hodnocení 93,0 %
84,5 %
74,6 %
85,0 %
83,0 %
83,0 %
78,0 %
76,2 %
75,0 %
71,0 %
Orientační cena 7 000 Kč 3 000 Kč 700 Kč 3 500 Kč 2 500 Kč 2 800 Kč 2 600 Kč 1 800 Kč 1 500 Kč 2 000 Kč
Příkon (W) 350 200 125 125 130 130 120 110 Neuvedeno 120
Sací výkon (l/min) 25 Neuvedeno Neuvedeno Neuvedeno 20 20 Neuvedeno 16 5 7
Maximální šířka fólie (cm) 40 28 30 30 30 30 30 30 30 30
Odsávání vzduchu Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano
Dvojitý svár Ano Ano Ne Neuvedeno Ano Ano Ano Neuvedeno Ano Ne
Měkké odsávání Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano
Vakuování nádob Ano Ano (hadička není v balení) Ano Ano Ano (hadička není v balení) Ano Ano Ano Ano Ano
Zásobník na fólie Ano Ano Ne Ano Ano Ano Ano Ne Ano Ne
Integrovaný řezák Ano Ano Ne Ano Ano Ano Ano Ne Ano Ne
Výška (cm) 16 10,8 7,3 Neuvedeno 12 15,5 15 10 Neuvedeno Neuvedeno
Šířka (cm) 40 38 38,6 Neuvedeno 40 40,4 41 40 Neuvedeno Neuvedeno
Hloubka (cm) 29 20 14,5 Neuvedeno 21 26,6 21 18 Neuvedeno Neuvedeno
Hmotnost (kg) 9 3,13 1,1 4 3 3,9 3,39 1,65 1,7 2,6

Recenze nejlepších vakuovaček

Top 1
Nejlepší produkt
93,0 % Celkové hodnocení
  • Vysoký sací výkon
  • Možnost vakuování větších porcí
  • Vysoká variabilita
  • Vysoká cena
  • Větší rozměry

Maxxo VM Master představuje variantu pro náročné, ideální pro časté používání. Pyšní se vysokým výkonem, nadstandardní šířkou fólie a schopností různorodého odsávání, včetně vakuování nádob nebo měkkého sání. Ve výbavě nechybí zásobník na fólie nebo integrovaný řezač, zkrátka budete mít vždy vše po ruce. Vzhledem k rozměrnějšímu, těžšímu provedení a poměrně vysoké ceně ale nebude tento model příliš vhodný na občasné použití. Přečíst celou recenzi

7 000 Kč Orientační cena

Top 2
Nejlepší cena/výkon
84,5 % Celkové hodnocení
  • Kompatibilní s více typy sáčků
  • Dvojitý svár
  • Zásobník a řezák na fólie
  • Plastové provedení
  • Menší šířka fólie

G21 Nefrit potěší slušným poměrem ceny a kvality. Oproti některým konkurentům zvládá vakuování různorodých typů sáčků, což vám může značně usnadnit  život. Nepostrádá zásobník na fólie ani integrovaný řezač. Zvládá také vakuování nádob, hadičku si ale na rozdíl od konkurence musíte dokoupit. Slabší stránkou je převážně plastové provedení, které působí méně bytelně, a menší šířka fólie 28 cm (většina vakuovaček zvládá 30 cm). Přečíst celou recenzi

3 000 Kč Orientační cena

Top 3
Pro nenáročné
74,6 % Celkové hodnocení
  • Dostupná cena
  • Vakuování nádob
  • Měkké odsávání
  • Nemá dvojitý svár
  • Nemá zásobník a řezač na fólie

Vakuovačka SilverCrest SV 125 C3 je jednoduchým, cenově dostupným produktem, který si ale najde své příznivce. O tom svědčí mimo jiné stovky spokojených recenzí. Nižší cena se projevila hlavně na výbavě přístroje,  který nemá zásobník na fólie ani integrovaný řezač, nezvládá ani pevnější, dvojitý svár. Poradí si ale s vakuováním nádob i měkkým odsáváním, což bude řadě uživatelů jistě zcela stačit. Přečíst celou recenzi

700 Kč Orientační cena

Top 4
Se speciálními funkcemi
85,0 % Celkové hodnocení
  • Funkce marinování
  • Funkce nafukování sáčku
  • Integrovaný řezač
  • Obtížnější zavírání
  • Některé vadné kusy

Catler VS 8011 se pyšný především velmi pestrou nabídkou funkcí, včetně režimu marinování nebo funkce nafukování sáčku. Působí velmi bytelným dojmem, zejména díky převážně kovovému provedení. Oproti konkurenci vyniká kromě funkcí také displejem. Nechybí oblíbené  prvky, jako je zásobník fólií s integrovaným řezačem. Vzhledem k vyšší ceně půjde spíše o model vhodný na častější používání. Přečíst celou recenzi

3 500 Kč Orientační cena

Top 5
Populární u uživatelů
83,0 % Celkové hodnocení
  • Vysoký sací výkon
  • Stovky pozitivních recenzí
  • Zásobník na fólie a řezač
  • Hadička na odsávání nádob není součástí balení
  • Kompatibilní pouze s fóliemi stejné značky

Model Maxxo VM Profi se se stovkami spokojených recenzí řadí k uživatelsky nejoblíbenějším vakuovačkám na trhu. Pochválit můžeme také vysoký sací výkon, slušnou variabilitu (zvládá i vakuování nádob a měkké sání) i výbavu (nechybí zásobník a řezač na fólie). Nevýhodou může být fakt, že za hadičku na vakuování nádob si musíte připlatit. Prodražit se vám mohou také fólie, vakuovačka je kompatibilní pouze s těmi od stejné značky. Přečíst celou recenzi

2 500 Kč Orientační cena

Top 7
Také nás zaujalo
78,0 % Celkové hodnocení
  • Integrovaný řezák
  • Zásobník na fólie
  • Slušná výbava
  • Průměrný příkon
  • Ne vždy zcela soběstačná

Svářečka fólií a vakuovačka ETA 7762 působí na první pohled pěkným dojmem, díky částečně nerezovému provedení a LED displeji. Výhodou tohoto modelu je výbava, která zahrnuje kromě vakuovacích sáčků také nádobku a odsávací hadičku. V těle vakuovačky je navíc zabudovaný zásobník na fólie a řezák.

Slabší stránkou může být příkon, který je pouze průměrný. Podle zkušeností některých uživatelů je navíc potřeba větší část vzduchu už před vakuováním vytlačit ze sáčku ručně, jinak se může stát, že jej vakuovačka nezvládne všechen odsát.

2 600 Kč Orientační cena

Top 10
Designovka
71,0 % Celkové hodnocení
  • Moderní design
  • Kompaktní provedení
  • Integrovaná hadička k odsávání
  • Nízký výkon
  • Nemá dvojitý svár
  • Nemá integrovaný řezák

Catler VS 812 zaujme už na první pohled kompaktním provedením a minimalistickým, moderním designem. Oko potěší i takové vychytávky, jako je integrovaná hadička k vakuování nádob, kterou jen vytáhnete z těla vakuovačky. Slabší stránkou je nižší sací výkon, a to zejména s přihlédnutím k ceně přístroje. Daní za hezké designové provedení a kompaktní rozměry je potom absence integrovaného řezáku či zásobníku na fólie.

2 000 Kč Orientační cena

Nejprodávanější vakuovačky dle Heureky

Pořadí Produkt Hodnocení Orientační cena Aktuální cena
Top 1 95 %
Počet recenzí: 417
8 500 Kč Zobrazit nabídky
Top 2 92 %
Počet recenzí: 9
900 Kč Zobrazit nabídky
Top 3 91 %
Počet recenzí: 241
1 300 Kč Zobrazit nabídky
Top 4 90 %
Počet recenzí: 169
900 Kč Zobrazit nabídky
Top 5 98 %
Počet recenzí: 12
2 100 Kč Zobrazit nabídky
Top 6 97 %
Počet recenzí: 40
2 300 Kč Zobrazit nabídky
Top 7 98 %
Počet recenzí: 45
3 600 Kč Zobrazit nabídky
Top 8 95 %
Počet recenzí: 27
2 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 9 100 %
Počet recenzí: 1
3 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 10 87 %
Počet recenzí: 10
1 600 Kč Zobrazit nabídky

Zobrazit další produkty


Jak vybrat vakuovačku potravin

V tomto článku vás krok po kroku provedeme výběrem vakuovačky potravin. Dozvíte se především:

  • Proč si pořídit vakuovačku – Vakuovačka zefektivňuje skladování potravin, prodlužuje jejich trvanlivost a rozšiřuje možnosti přípravy pokrmů, např. o metodu sous-vide.
  • Nevýhody vakuovaček – Zabírá místo v kuchyni a využívá plastové sáčky, není tedy zrovna ekologická.
  • Druhy vakuovaček podle konstrukce – Pro domácí použití se hodí externí vakuovačka, do kulinářských provozů můžete zvolit komorovou, zatavovací nebo volně stojící vakuovačku.
  • Důležité parametry při  výběru vakuovačky – Je vhodné zaměřit se na příkon, sací výkon, podtlak, typ a velikost sáčků, ale i hlučnost nebo rozměry.
  • Funkce a příslušenství vakuovaček – Základem je odsávání vzduchu, některé modely zvládají i vakuování nádob, mají dvojitý svár, integrovaný řezák na fólie aj.
  • Cena – Nejlevnější externí vakuovačky seženete pod 1 000 Kč, obvykle ale nedisponují nijak vysokým výkonem. Pro běžné využití se hodí modely s cenou okolo 2 000 Kč, v kategorii nad 5 000 Kč už najdete i modely vhodné pro profesionály.

Proč si pořídit vakuovačku

Vakuovačka na potraviny, svářečka na potraviny nebo vakuová svářečka. Ať už tento přístroj označíte jakkoliv, jeho hlavním účelem je zefektivnění skladování potravin. Díky vakuovačce:

  • Prodloužíte trvanlivost jídel – Čerstvé potraviny se poměrně rychle kazí a je třeba je spotřebovat co nejrychleji. Pokud je ale zavakuujete, značně prodloužíte jejich životnost. Po odsátí veškerého vzduchu se v sáčku mnohem méně šíří bakterie a mikroorganismy, které kazí naše jídlo.
  • Uchováte chuť i aroma potravin – Ve vakuu se také lépe uchová chuť a aroma potravin, suché suroviny nenavlhnou apod.
  • Ušetříte místo v lednici/mrazáku – Potraviny zavakuované v sáčcích zaberou méně místa než uložené v různých dózách či krabičkách.
  • Můžete experimentovat s metodou vaření sous-vide – Trendu vakuování nahrává také populární metoda vaření sous-vide, ve které se potraviny připravují ve vodní lázni při konstantní teplotě.

Nevýhody vakuovaček

  • Nároky na prostor – Jde o další přístroj, který je potřeba někam umístit, což může být v menších kuchyních problém. Existují i různé malé ruční vakuovačky, jejich efektivita ale bývá často poměrně nízká.
  • Plastové sáčky – Plasty jsou velkým problémem dnešní doby a používání jednorázových vakuovacích fólií může být pro řadu uživatelů problém. Metodám, jak být při vakuování šetrnější k přírodě, se věnujeme v samostatné kapitole.

Druhy vakuovaček podle konstrukce

Na trhu můžete narazit na několik typů vakuovaček pro domácí a profesionální užití, zejména:

  • Externí – Nejběžnější varianta pro domácí použití, mohou být ruční či automatické.
  • Komorové – Propracovanější technologie vakuování, celý sáček je vložen do vakuovačky. Jde o ideální řešení pro tekuté pochutiny. V profesionálním provedení jsou schopny dlouhodobějšího provozu.
  • Zatavovací – V tomto případě jde o komerční svářečky fólií obdobné těm komorovým. Jen s tím rozdílem, že jsou větší a prezentují se propracovaným způsobem zatavování. Jsou ideální pro komerční užití.
  • Volně stojící – Komorové vakuové baličky s velkým objemem. V jejich prospěch hovoří řada přidružených funkcí navíc. Hodí se spíše do velkých provozů.

Externí vakuovačky

Vzhledem k tomu, že se sáček vkládá z otevřeného prostoru, jsou tyto produkty často označovány jako otevřené vakuovačky. Své primární využití nachází hlavně při občasném zatavování potravin. V domácnosti si s nimi bohatě vystačíte. Externí vakuovačky si dále můžeme rozdělit na dvě kategorie:

  • Ruční vakuovačka – Prostorově nenáročná a vhodná pro občasné používání. Výrobky bývají napájené i za pomoci baterií. Na rozdíl od automatického modelu nesvařuje fólie a dá se používat jen se speciálními dózami či sáčky. Setkat se můžete také s miniaturními svářečkami fólií, ty ale nedisponují funkcí odsávání vzduchu.
  • Automatická svářečka fólií – Důmyslnější a propracovanější zařízení, které nejen odsává vzduch, ale zároveň svařuje a neprodyšně uzavře daný pytlík, sáček či fólii. S tímto typem se na trhu setkáte nejčastěji.

Důležité parametry při výběru vakuovačky

  • Příkon a sací výkon – Obojí so jisté míry vypovídá o účinnosti vakuovačky. Výkonné modely pro domácí použití budou mít sací výkon cca 15-20 l/min a příkon okolo 200-400 W.
  • Podtlak – Většinou se pohybuje okolo 0,7-0,8 bar, čím vyšší podtlak, tím lépe přístroj vakuuje.
  • Typ a velikost fólií – Některé vakuovačky jsou použitelné pouze s fóliemi konkrétní značky. Nejčastěji se setkáte s šířkou fólií okolo 30 cm.
  • Hlučnost – Většinou se pohybuje mezi 50 a 80 dB, čím je nižší, tím lépe.
  • Rozměry – Vakuovačky mohou být poměrně velké, je tedy dobré zkontrolovat, zda máte daný přístroj kam uložit.

Příkon a sací výkon

Příkon vypovídá nejvíce o energetické spotřebě přístroje, udává se ve wattech a obvykle se pohybuje mezi 100 W až 400 W (u externích modelů, komorové a jiné profi vakuovačky mohou mít velmi rozdílné hodnoty). Spotřeba je ovlivněná hlavně velikostí vakuovačky (potažmo vakuovaných potravin) a jejím výkonem. Modely s vyšší příkonem mají obvykle také vyšší výkon.

Zmiňovaným výkonem je myšlený sací výkon. Ten je zpravidla 10-25 litrů za minutu. U některých modernějších zařízení lze jeho sílu regulovat. To se vyplatí zejména při vakuování tekutin nebo potravin s velkým obsahem vody, při kterém by mohlo dojít k nechtěnému nasátí tekutiny do přístroje.

Podtlak

Se sacím výkonem souvisí také podtlak, který je vakuovačka schopná vytvořit. Čím větší podtlak, tím méně vzduchu zůstane v sáčku, a zavakuování je tak dokonalejší. U většiny domácích přístrojů se tato hodnota pohybuje mezi 0,7-0,8 bar. Pozor na velký podtlak si dávejte při vakuování křehkých potravin, mohlo by dojít k jejich rozmačkání. Pro takové případy je ideální volit vakuovačku s regulací podtlaku.

Typ a velikost fólií

V první řadě je vhodné zaměřit se na typ používané fólie. Nevýhodou některých modelů je, že v nich můžete používat pouze speciální fólie od konkrétního výrobce. Lepší je, když máte na výběr mezi různými značkami. Fólii tak snadněji seženete a můžete si vybrat i mezi cenově dostupnějšími variantami.

Jedním z podstatných údajů je také maximální šířka fólie. Ta vlastně rozhoduje o tom, jak velké porce můžete vakuovat. Zároveň se promítá i do celkové velikosti zařízení. Obvyklá šířka sáčku se u domácích vakuovaček pohybuje kolem 30 centimetrů.

Hlučnost

Pokud budete vakuovačku používat častěji, nepodceňujte ani hlučnost takového přístroje. I když proces vakuování není ničím zdlouhavým (průměrně 8–30 sekund), může se pro vás hlasitý zvuk přístroje stát při dlouhodobější práci obtěžujícím. V tomto směru tedy platí, že čím nižší hlučnost zařízení má, tím lépe.

Obvyklé hodnoty hlučnosti u vakuovaček jsou od 50 dB do 80 dB. Abyste si mohli představit, k čemu takovou úroveň hlasitosti přirovnat, můžete se podívat na následující příklady jednotlivých hlučností různých spotřebičů.

Úroveň hlasitosti

Rozměry

Velikost zařízení vybírejte nejen s přihlédnutím k osobním potřebám vakuování, ale také ke skladovacím prostorám. Ne každý si může dovolit mít tento produkt uložený nepřetržitě na kuchyňské lince. I přesto, že průměrná velikost takových přístrojů je cca 40x30x20 centimetrů.

Pokud vakuovačku budete často vytahovat ze skříňky nebo ji přenášet na různá místa, nepodceňujte ani její hmotnost. Za ideální lze považovat průměr okolo 1,5-2 kilogramů, některé větší přístroje ale mohou vážit i přes čtyři kila.

V neposlední řadě neopomínejte délku přívodního kabelu. Ne vždy může být svařovačka fólií umístěna v blízkosti elektrické zásuvky. Proto se nespoléhejte jen na klasickou délku 80 centimetrů, ale klidně vsaďte na řešení s kabelem dlouhým až 150 centimetrů.

Funkce a příslušenství vakuovaček

Vakuové baličky jsou většinou poměrně jednoduchá zařízení. Primárně by měly umět odsát vzduch a zatavit sáček. Od pokročilejších domácích vakuovaček však můžete čekat i přidružené funkce a přínosné možnosti rozšíření.

  • Odsávání vzduchu – Naprosto zásadní a praktická funkce, kterou musí disponovat každá vakuovačka, aby dostála svému jménu. Z pytlíku vysaje vzduch a vytvoří ono vakuum, které zabraňuje množení mikroorganismů a bakterií v jídle.
  • Samostatné svařování – Tuto funkci využijete k opětovnému uzavření různých sáčků s potravinami, u kterých nutně nepotřebujete odsávat vzduch. Najdete ji pravděpodobně u všech vakuovaček.
  • Dvojitý svár – Vakuovačka zajistí jídlo v sáčku či fólii pevným dvojitým svárem. Díky tomu klesá riziko roztržení v místě svaření a je docíleno lepší vakuace.
  • Měkké odsávání – Funkce využitelná u mokrých potravin typu omáčky, polévky apod.
  • Pulzní odsávání – Hodí se při vakuování křehkých potravin, kdy můžete míru odsátí vzduchu regulovat manuálně.
  • Indikátory – Většinou se jedná o světelné diody informující o aktuálně probíhajícím programu, popřípadě o dalších procesech.
  • Vakuování nádob – Určité vakuovačky umožňují dokoupení speciálních dóz pro skladování potravin. Z nich je vysáván vzduch za pomoci hadičky.
  • Pojistka proti přehřátí – Bezpečnostní prvek zabraňující nežádoucímu přehřátí přístroje.
  • Omyvatelnost v myčce – Vakuové baličky s vyjímatelnými částmi, které lze vložit do myčky na nádobí. Vyhnete se tak zdlouhavému ručnímu čištění.

Oblíbené značky vakuovaček

Ať už budete hledat produkt v té či oné kategorii, rozhodně se zaměřte na výrobky prověřených značek. Mezi ty nejpopulárnější patří:

  • Eta – V nabídce této značky kuchyňských a dalších domácích spotřebičů najdete pár oblíbených modelů. Vakuovačky Eta patří do nižší až střední cenové třídy, v jejich provedení převládá plast a nabízejí standardní příkon. Uživatelé jsou ale s nimi poměrně spokojení.
  • Maxxo – Ačkoliv tato značka nabízí i několik cenově dostupnějších modelů, častěji se setkáte s dražšími, nerezovými přístroji pro náročné uživatele. Některé se hodí i do profesionálních provozů.
  • Imatech – Tato značka nabízí plně profesionální přístroje velkých rozměrů, které využijete v gastronomickém provozu. Pro domácí použití jsou ale nevhodné – váže se k nim investice v řádu desítek tisíc a zaberou opravdu hodně místa.
  • Foodsaver – Značka Foodsaver nabízí designově pěkné modely ve střední až vyšší cenové třídě. V nabídce najdete i ruční vakuovačku a další specifické produkty.
Značka Cenová kategorie Co nabízí Pro koho je vhodná
Eta Nižší až střední Několik modelů se standardními parametry Běžné uživatele
Maxxo Vyšší Širší výběr produktů pro náročné Náročné uživatele, profesionály
Imatech Vysoká Profesionální přístroje velkých rozměrů Profesionály
Foodsaver Střední až vyšší Produkty pro běžné uživatele, ruční a speciální vakuovačky Běžné uživatele

Cena

Pořizovací náklady vakuové baličky se liší v závislosti na tom, zda investujete do domácího, či komerčního produktu. Svářečku fólií pro běžné vakuování pořídíte s přehledem do 5 000 Kč. Vyšší investice už naznačuje profesionální využití.

  • Do 1 000 Kč – Nejlevnější vakuovačky zakoupíte už od 300 Kč, většinou se jedná o ruční, cestovní a jiná miniaturní zařízení. Pro pravidelné používání v domácnosti nemusí být dostatečně výkonná, nedočkáte se ani zajímavějších funkcí.
  • Od 1 000 do 3 000 Kč – V této kategorii si pravděpodobně vybere většina uživatelů. Vakuovačky do 2 000 Kč jsou již v domácnosti dost dobře použitelné, ačkoliv obvykle nejde o vysoce výkonná zařízení (typický je příkon 100-150 W) a neoslní ani nabídkou funkcí. S cenou okolo 3 000 Kč už bývá spojený také slušný výkon či zajímavá výbava.
  • Od 3 000 Kč do 5 000 Kč – Trochu náročnější uživatelé mohou zamířit ještě o třídu výše. Výsadou těchto modelů bývá bytelnější zpracování, obvykle převažuje nerez, bývají také vybavené displejem, zásobníkem na fólie a dalšími komfortními prvky.
  • Nad 5 000 Kč – Takto vysoká investice se obvykle vyplatí, pouze pokud máte vakuovačku pro profesionální účely, nebo jste opravdu zapálený kulinář. Modely s cenou přesahující 5 000 Kč jsou oproti levnějším vakuovačkám výrazně výkonnější a zvládají i dlouhodobější provoz.

Jak vakuovat?

Životnost potravin bez vakuového balení je samozřejmě omezená. V závislosti na typu pochutiny se jedná o 4–10 dnů. Správným vakuováním takovou dobu znatelně prodloužíte. Pro představu vám uvádíme několik příkladů po vakuovém zabalení.

Typ potraviny Výdrž v klasickém balení Výdrž ve vakuovém balení
Chléb 2 – 3 dny 7 – 8 dní
Čaj / káva 2 – 3 měsíce 12 měsíců
Ořechy 6 – 8 měsíců 2 roky
Hovězí maso 3 – 4 dny 30 – 40 dní
Vepřové maso 4 – 7 dní 14 – 21 dní
Tvrdé sýry 15 – 20 dní 40 – 60 dní
Zelenina 2 – 7 dní 7 – 14 dní
Ryby 1 – 3 dny 4 – 5 dní

 

Abyste dosáhli takových hodnot, měli byste o procesu vakuování vědět co nejvíce informací. Níže vám přinášíme pár praktických rad, které vám přijdou určitě vhod.

  • Při vakuování ryb a masa nejrůznějšího typu vkládejte do sáčku papírový ubrousek, který odsaje přebytečnou tekutinu.
  • Rozhodnete-li se vakuovat tekuté pochutiny v podobě omáček a polévek, proveďte před samotným procesem vakuování nejprve jejich zmrazení.
  • Když ukládáte vakuované pochutiny do mrazničky, počítejte s tím, že lehce nabydou na svém objemu.
  • Budete-li vakuovat palačinky, koláčky a obdobné pochutiny, mějte na paměti, že je vhodné mezi jednotlivé vrstvy vkládat svačinový papír. Ten zabraňuje nežádoucímu slepení.
  • Tvrdou zeleninu vakuujte pouze po důkladném oloupání a následném povaření.
  • Jednou zamražené a vakuované pochutiny byste po roztátí neměli opakovaně vakuovat a zamrazovat.

Potraviny vhodné k vakuování

Nastínili jsme vám veškeré výhody vakuování potravin a už si asi dokážete představit, na co všechno ji lze použít. Ne všechny druhy jídla a potravin jsou ovšem k takové činnosti vhodné.  Přinášíme vám tedy přehled toho, co vše je možné zavakuovat a jaké potraviny vám mohou vydržet v lednici mnohem déle (Zdroj: Cnet).

  • Maso – Díky vakuovačce můžete nejen prodloužit životnost masa, ale také ho lépe namarinujete. Pokud totiž ze sáčku odsajete vzduch, póry masa se otevřou a lépe vstřebají šťávu a chuť. Nejlepší přístroje na maso jsou ty, které umožňují i vlhké a mokré vakuování.
  • Ovoce a zelenina – V době, kdy se vám na zahrádce urodí velké množství ovoce a zeleniny, není nic lepšího, než ho dát do sáčků, zavakuovat a uložit do mrazáku například na zimu.
  • Sýr – Nejvýhodnější koupě sýrů bývá většinou ve velkém balení, které nesníte najednou. Nakrájejte ho na menší kousky a zavakuujte. Postupně pak můžete vytahovat jednotlivé části a konzumovat ho čerstvý s nezměněnou chutí i vůní.
  • Houby a bylinky – Houby můžete vakuovat čerstvé i sušené, sezónní bylinky ovšem před vakuováním určitě usušte.
  • Pečivo – S odsátím vzduchu ze sáčku se nemusíte bát rychlého ztvrdnutí chleba nebo housky.
  • Uvařené pokrmy – Pokud neradi vaříte každý den, nebo se chystáte na dovolenou, určitě oceníte možnost zavakuovat například polévky, omáčky a jiná hotová jídla.
  • Sklenice – Některé vakuovačky disponují nástavcem na odsátí vzduchu z nejrůznějších typů sklenic. Tuto funkci oceníte u zavařenin, marmelád a vína.

Co se týče přímo nevhodných potravin, tam se určitě nemusíte obávat, protože vakuovat lze opravdu téměř vše. Určitě se ale snažte vyhnout například křehkým potravinám, které by se mohly tlakem poškodit. V takovém případě ovšem úplně postačí, když je před samotným vakuováním dáte na chvíli do mrazáku.

Vakuování a sous-vide

V poslední době se stává velmi populární sous-vide, což je způsob vaření ve vodní lázni při konstantní nízké teplotě. Potraviny se vaří právě vakuované v sáčcích, do kterých se může přidat také různé koření, bylinky, máslo nebo další ingredience. Během pomalého vaření se chutě dokonale promísí. Jídlo vařené metodou sous-vide se vyznačuje šťavnatostí, jemností a zachovává si všechny živiny. Tímto způsobem můžete připravovat maso, ryby, zeleninu či dokonce vajíčka.

Pro sous-vide vaření můžete využít jakoukoliv vakuovačku s funkcí odsátí vzduchu. Doporučujeme použít sáčky nebo fólii s drážkováním, ty zajistí dokonalé odsátí vzduchu a vytvoření vzduchotěsného spoje. U křehčích potravin (některá masa, ryby) si dejte pozor, ať není podtlak příliš vysoký, mohla by se totiž poničit jejich struktura.

Vakuování a ekologie

Vakuování potravin má bohužel i své stinné stránky, vytváří totiž poměrně velké množství plastového odpadu. Jak tedy vakuovat a zbytečně přitom tolik nezatěžovat životní prostředí? Připravili jsme pro vás pár tipů.

První a nejjednodušší variantou je recyklování použitých fólií. Nedojde sice ke snížení odpadu, ale je s ním alespoň naloženo zodpovědněji. Recyklaci můžete posunout ještě o úroveň výš a fólie používat opakovaně (existují i speciální zesílené fólie přesně s tímto účelem). Pokud se vám fólie nechce vymývat nebo se bojíte, že byste je neočistili dostatečně, stále můžete opakovaně používat alespoň fólie od suchých potravin, např. ořechů. Výhodou je také vyměnit část fólií za vakuovací nádoby, které můžete používat dlouhodobě.

V zahraničí můžete sehnat také silikonové kapsy na vakuování, které jsou určené k opakovanému použití a je možné je mýt v myčce, nebo dokonce kompostovatelné vakuovací sáčky. Silikon je ale výrazně tužší než fólie a při vakuování tolik nepřilehne k potravinám, takže se mohou vytvářet vzduchové kapsy. Kompostovatelné sáčky zase nebývají vhodné k sous-vide a skladování tekutin.

Často kladené otázky k vakuovačkám

Eliška se jako redaktorka už řadu let věnuje srovnávání domácích spotřebičů, velkých i malých. K tomu připojila také lásku ke gastronomii a vypracovala toto srovnání vakuovaček. Při tvoření tématu čerpala nejen z českých, ale také ze zahraničních zdrojů, dočkáte se tak dostatečně obsáhlých informací psaných srozumitelným jazykem. Vysvětlí vám například, co je to měkké odsávání nebo vaření metodou sous-vide. Kromě vakuovaček má na svém kontě také srovnání velkých kuchyňských spotřebičů, například sporáků.
Kamila Lorenzová
Redaktorka
Kamila je součástí našeho týmu redaktorů už více než rok a o spotřebičích do domácnosti má velký přehled. K hodnocení produktů přistupuje kriticky a nestačí jí utvrzení výrobců o tom, že jejich zboží je to nejlepší. Před hodnocením podrobně zmapuje celý trh, aby vám mohla doporučit to nejvhodnější podle nejlepšího vědomí a svědomí. Vedle vakuovaček se věnuje například také srovnání zavařovacích hrnců a dalších pomocníků do kuchyně.

Diskuze, poradna a vaše zkušenosti

Zeptejte se na cokoliv, co vás zajímá, a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Můžete také poradit ostatním, nebo se podělit o svoji zkušenost.

Která vakuovačka vakuuje potraviny v dózách a dají se k ní dokoupit?

Silva P.

Vakuování nádob zvládají například modely Domo DO331L, Eta Electronic 0762 nebo Sencor SVS 1010WH.

Eliška Srncová, redaktor

Dobrý den, sháníme spolehlivou vakuovačku pro bezlepkové pečivo. Za jakých podmínek je pečivo dobře zavakuováno ? Námi zakoupená vakuovačka funkčně dobrá, ovšem pečivo ve vakuovaném stavu vždy zhruba 5. den při skladování v pokojové teplotě začne plesnivět. Děkuji

Marie Honešová

Dobrý den, vakuování pečiva prodlužuje jeho trvanlivost jen v řádu dnů, většinou se uvádí maximálně 8. Pokud chce pečivo uchovávat dlouhodobě, je možné jej po zavakuování uložit do mrazáku.

Eliška Srncová, redaktor

Jsou zkušenosti s vakuováním uzeného masa?

Jaroslav Klimeš

Dobrý den, vakuovačka je užitečným pomocníkem hlavně při marinování a nakládání masa před uzením. Na vakuování již vyuzeného masa jsou trochu rozporuplné ohlasy. Někdo na něj nedá dopustit a chválí si delší trvanlivost, výhodou také je, že od uzeného masa nenačichnou další potraviny. Ve vakuovém obalu ale může stále docházet k množení anaerobních bakterií, je proto vhodné uzené maso zkonzumovat co nejdříve.

Eliška Srncová, redaktor

Čas od času se pustím do výroby domácí šunky. Je vhodné použít vakuovačku k prodloužení trvanlivosti?

Jiří Válek

Určitě ano. Prodloužíte tím trvanlivost o několik dní. Informace o tom, co všechno se dá vakuovat a jaký to má efekt, si můžete přečíst zde.

Kamila Lorenzová, redaktor

Dobrý den,
zvažuji zakoupení domácí vakuovačky pro vakuování hlavně masa a hotových masitých obědů na dovolené. Jde tedy zavakuovat jak syrové maso, tak již uvařené vychladnuté jídlo – oběd (např. guláš, rajská, na paprice) a pak tyto zavakuované balíčky převézt autem na letní (zimní) dovolenou? Vydrží jízdu autem i 2 dny a převoz, než se zase dají do lednice? Jakou máte zkušenost?
Děkuji
Škodová

Katka Škodová

Dobrý den, domácí vakuování nedosahuje stejného účinku jako profesionální balení do vakuových sáčků nebo konzerv, při kterém je mimo jiné vyžadováno sterilní prostředí. Jídlo, které rychle podléhá zkáze, je tak stále nutné uchovávat v lednici, vakuování pouze výrazně prodlouží jeho trvanlivost. I bez přístupu kyslíku se totiž v takovém jídle mohou množit tzv. anaerobní bakterie a jiné mikroorganismy, které vzduch k životu nepotřebují a chlad jejich množení omezuje. Při pokojové teplotě je vhodné uchovávat spíše potraviny s nízkým obsahem vody, například sušené maso. Pokud chcete na cesty vyrazit s domácí stravou, zvažte pořízení autochladničky.

Eliška Srncová, redaktor

Dobrý den, mám vakuovačku Eta Electronic (ETA0762) a přes veškerou snahu nedokážu odsát veškerý vzduch, vždy tam něco zůstává. Je to normální? (vakuum znamená žádný vzduch?). Nebo něco, ač podle návodu, dělám špatně, či je vada někde jinde? Emil

Emil Polách

Dobrý den, pokud se jedná opravdu o zbytkové množství vzduchu, chyba to být nemusí. O tom, kolik vzduchu zůstane v sáčku, rozhoduje především podtlak přístroje. Samozřejmě platí, že čím méně vzduchu, tím lépe. Na druhou stranu u křehkých potravin by mohl být vysoký podtlak naopak na škodu, mohl by je totiž rozdrtit. Jedná-li se tedy opravdu o malé množství, nedělejte si starosti. Pokud by ale vzduchu bylo hodně nebo by postupem času v sáčku přibýval, už se může jednat o vadu.

Kamila Lorenzová, redaktor

Dobrý den, pořád nevím, jaký je rozdíl mezi fólií a sáčkem. Dá se sáček vyrobit z folie?

Karel Novák

Dobrý den, ano, sáček z fólie vyrobit lze. Sáčky už jsou předpřipravené, stačí je jen naplnit a zatavit horní okraj. Vakuovací fólie jsou vlastně dvě vrstvy svařené po stranách. Před použitím je potřeba požadovanou část odstřihnout (nebo uříznout, pokud má vakuovačka integrovanou řezačku), zatavit spodní okraj, naplnit a následně klasicky zavakuovat jako sáček. Výsledek je tedy v obou případech stejný, pouze používání sáčků je o něco jednodušší, jelikož odpadá nutnost stříhání a zatavování spodního okraje. U fólie na druhou stranu nejste limitovaní délkou, vždy můžete použít větší či menší kus podle potřeby.

Eliška Srncová, redaktor

Dobrý den,
mohu zavakuovanou potravinu,(maso,zeleninu) dát na delší dobu jen do ledničky?
Alexandra Válková

Alexandra Válková

Dobrý den,
děkujeme za dotaz. Vakuování prodlužuje trvanlivost potravin. Můžete je tedy nechat v lednici o něco déle, než při běžném skladování.

Veronika Vyskočilová, redaktor

Položte dotaz

Odpovědět na dotaz

Nenašli jste v diskuzi odpověď? Zeptejte se a naše redakce na praktické a zajímavé dotazy najde odpověď.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.4 z 39 hlasů

Další oblíbené testy a recenze