Jak vybrat víno
V tomto článku vás provedeme výběrem vína krok za krokem. Níže se můžete podívat na stručné shrnutí toho, co vás v následujících řádcích čeká:
- Proč koupit kvalitní víno – nekvalitní vína poznáte už podle označení, proto je dobré pečlivě číst etiketu. Kvalitní víno není uměle doslazené a umožní vám vychutnat si danou odrůdu.
- Výběr vína podle příležitosti – víno by mělo korespondovat s atmosférou dané situace. Jako dárek zvolte klidně dražší lahev, zatímco pro neformální posezení postačí i levnější odrůdové víno.
- Druhy vína podle barvy – každá barva vína má své specifické vlastnosti i chuť. Volit můžete dle vlastních preferencí nebo i podle ročního období.
- Druhy vína podle zbytkového cukru – rozdělení vín na suchá, polosuchá, polosladká a sladká ovlivňuje právě množství zbytkového cukru. Při výběru hraje roli to, zda máte radši sladké, nebo trpké chutě.
- Druhy vína podle kvality – cukernatost hroznů jakožto vstupní suroviny vypovídá o kvalitě vína. Podle stupně cukernatosti rozlišujeme méně kvalitní bezpřívlastková vína a kvalitnější vína přívlastková.
- Důležité parametry při výběru vína – stěžejní je samozřejmě chuť a odrůda. Kromě toho se ale soustřeďte také na původ, obsah alkoholu a objem lahve. U archivních vín sledujte ročník a stáří vína.
- Oblíbená vinařství a značky vín – pokud již máte s nějakým vinařstvím dobré zkušenosti, neváhejte z jeho portfolia vybrat další láhev.
- Ceny vína – podezřele levná vína nevěstí nic dobrého. Kvalitní lahev si přitom můžete koupit již od 150 Kč, kdy půjde o jakostní odrůdová a přívlastková kabinetní vína. Okolo částky 200 Kč již pořídíte i vína s vyšší cukernatostí (jakostí).
Proč koupit kvalitní víno
Investice do kvalitního vína nemusí být nikterak závratná, přesto se ale vyplatí.
- Není uměle doslazované – u kvalitního vína ovlivňuje jeho sladkost samotná cukernatost hroznů jakožto vstupní suroviny. Kdežto levnější vína se doslazují uměle.
- Dovolí vám vychutnat si danou odrůdu – nekvalitní levná vína, typicky stolní, mnohdy představují směsici různých odrůd. Kdežto kvalitní přívlastková vína vám dovolí si vychutnat jednu odrůdu v celé její kráse.
- Znáte původ – kvalitní vína jsou klasifikovaná a je na nich uvedena oblast, odkud pochází. A to včetně podoblasti a často i polohy vinice (obce a viniční trati), ze které byly sklizeny hrozny.
Kvalitní víno poznáte podle etikety. Zjednodušeně lze říci, že čím obecnější je popisek, tím nižší kvalitu vína můžete očekávat. Naopak vyčerpávající informace značí, že vínu byla věnována adekvátní pozornost. Kvalitní vína se navíc vyrábí na stejném místě, kde byly sklizeny hrozny. Nekvalitní vína obvykle obsahují směsice různých odrůd pocházejících ze zemí, ve kterých ani nemusí být primárně určeny k výrobě vína, což svědčí o pochybné kvalitě.
Výběr vína podle příležitosti
Každá situace si žádá jiné víno. Zvažte proto předem, pro jakou příležitost víno kupujete.
- Romantika ve dvou – k intimní atmosféře se hodí něco nečekaného, vsadit můžete na speciální neobvyklá vína. Doporučujeme například plná vína, která zrají v dubových sudech nebo kvalitní vína s přívlastkem.
- Návštěva rodiny či známých – ideální je každému dopřát takové víno, jaké má nejradši. Kromě toho můžete vybírat podle podávaného jídla, denní doby nebo ročního období. Vybírat můžete ze všech cenových relací.
- Slavnostní příležitost (širší společnost) – pro větší sešlost lidí vybírejte vína z takzvaného zlatého středu. Oblíbená jsou spíše sušší vína, za univerzální se považují bílá a lehká růžová vína. Víno by ale mělo ladit i s pokrmem.
- Víno jako dárek – šumivá vína udělají vždy dobrý dojem. Dle okázalosti, jakou chcete dárkem vyjádřit, zvolte buďto osvěžující prosecco, nebo luxusnější šampaňské. Řídit se můžete také tím, že zhruba 70 % lidí pije bílá vína.
S výběrem vína začněte podle dané situace. Dopředu si promyslete, zda vybíráte víno k večernímu posezení ve dvou, nebo zda se chystáte na návštěvu k rodině nebo ke známým a nechcete zkrátka přijít s prázdnou. V těchto případech můžete vybírat dle chutí obdarovaného a výběr přizpůsobit například podávanému jídlu nebo třeba denní době či ročnímu období. K létu se hodí svěží a lehká vína, na podzim a v zimě zase plnější červená.
Vlastní pravidla pak má nákup vína pro větší sešlost lidí při slavnostní příležitosti. Vždy je dobré hostům dopřát takové víno, jaké mají nejradši, ovšem obzvláště při větších sešlostech je obtížné trefit se do chutí všech. Proto pokud musíte určit jedno víno pro své hosty, zvolte zlatý střed. Obecně je dobré volit vína sušší, bílá a lehká růžová vína jsou pro svou univerzálnost ideální. Šumivá vína se pak hodí jako dárek, vsadit můžete šampaňské či prosecco.
Příležitost |
Charakteristika |
Která vína se hodí |
Cenová hladina |
Romantika ve dvou |
Víno by mělo vyjadřovat důležitost situace, může ladit s pokrmem, denní dobou či ročním obdobím podávání |
Speciální a neobvyklá vína, kvalitní vína s přívlastkem |
Obvykle střední a vyšší cenové hladiny |
Návštěva rodiny či známých |
Může ladit s pokrmem nebo ročním obdobím podávání, vybírejte dle chuti obdarovaného |
Vybírat můžete ze všech druhů vín |
Hledat budete ve všech cenových hladinách |
Slavnostní příležitost (širší společnost) |
Mělo by jít o univerzální víno, nejlépe lehké a spíše sušší, může ladit s pokrmem nebo ročním obdobím podávání |
Vína ze zlatého středu, suchá vína, bílá a lehká růžová vína, šumivá vína (prosecco, šampaňské), kvalitní vína s přívlastkem |
Hledat budete ve všech cenových hladinách |
Víno jako dárek |
Víno by mělo vyjadřovat důležitost situace, vybírejte dle chuti obdarovaného |
Šumivá vína (prosecco, šampaňské), neobvyklá vína, kvalitní vína s přívlastkem, dárková balení vín |
Obvykle střední a vyšší cenové hladiny |
Výběr vína k jídlu
Existují obecná pravidla, kterými se můžete při výběru vína k jídlu řídit. Dobré jídlo a dobré víno zkrátka patří k sobě.
- Předkrmy – jako předkrm se obvykle podávají lehká jídla, proto by i víno mělo být lehké. Vhodnou volbou k většině předkrmů jsou bílá vína. Červená vína vybírejte pouze k masovým předkrmům typu paštiky.
- Polévky – k většině druhů polévek se hodí spíše bílé víno. K mastným vývarům a zvěřinovým polévkám ale podávejte raději červené víno.
- Masité pokrmy – záleží na druhu masa, ale i tepelné úpravě. K rybám a bílým masům typu drůbež se hodí spíše bílá vína, k červeným masům a těžkým jídlům vína červená. Víno by mělo ladit i s chutí omáčky.
- Sýry – neexistuje univerzální víno ke všem druhům sýrů. K výraznějším sýrům a těm s modrou plísní se hodí spíše červená vína, kdežto k máslovým a čerstvým sýrům vína bílá.
- Dezerty – aby se chuť vína neztratila, musí být stejně sladké nebo sladší, než je samotný dezert. Vybírejte proto dle obsahu cukru mezi sladkými víny.
Kombinování vína a jídla neboli též snoubení vína s pokrmy je širokou oblastí, která dává velký prostor k experimentům a vlastním chutím. Zatímco někdo se striktně drží již vyzkoušených tradičních zásad, jiní se pouštějí do zatím neprobádaných kulinářských požitků. Ať už se přikloníte k čemukoliv, je dobré se seznámit se základními pravidly nauky o harmonii chutí v kulinářství.
Typ pokrmu |
Charakteristika |
Která vína se hodí |
Cenová hladina |
Předkrmy |
K lehkým předkrmům se hodí lehká bílá vína, červené víno volte pouze k masovým předkrmům typu paštiky, víno by nemělo přebít chuť předkrmu |
Spíše bílá, výjimečně červená vína |
Hledat budete ve všech cenových hladinách |
Polévky |
K mastným vývarům a zvěřinovým polévkám lze podávat i růžové nebo červené víno, jinak obvykle bílé |
Spíše bílá, výjimečně červená a růžová vína |
Hledat budete ve všech cenových hladinách |
Masité pokrmy |
K rybám se hodí bílá vína (pozor na hořkou kombinaci mořské soli a červeného vína), k bílému masu bílá vína, k červenému masu červená vína |
Bílá, červená i růžová vína |
Hledat budete ve všech cenových hladinách |
Sýry |
Neexistuje univerzální víno vhodné ke všem druhům sýra, pro sýry s tmavou plísní nebo výraznou chutí volte červená vína, pro čerstvé a máslové sýry volte bílá vína |
Červená i bílá vína, zemitá suchá vína, mladá vína |
Hledat budete ve všech cenových hladinách |
Dezerty |
Víno musí být stejně sladké nebo sladší než pokrm, jinak se chuť vína ztrácí |
Sladká vína, tichá a šumivá vína |
Hledat budete ve všech cenových hladinách |
Druhy vína podle barvy
Existují tři základní barvy vína, které mají své specifické vlastnosti i chuť. Barvu vína přitom neovlivňuje pouze barva hroznů, ale také způsob jejich zpracování.
- Bílá vína – vyrábí se obvykle z bílých odrůd hroznů. Mají nízký obsah tříslovin a jemnou lehkou chuť. Jsou velice oblíbená a vhodná pro servis v teplých ročních obdobích.
- Červená vína – vyrábí se z modrých odrůd hroznů a jsou plné aroma. Obsahují také vyšší míru tříslovin, mají hutnější a komplexnější chuť. Podávají se ideálně ve večerních hodinách a v chladnějších ročních obdobích.
- Růžová vína – nevyrábí se smícháním bílého a červeného vína, nýbrž z modrých hroznů, které však procházejí kratším nakvašením než vína červená. Mohou mít jemnou, ovocnou až pikantní chuť a hodí se k jaru a podzimu.
Druh |
Charakteristika |
Typické odrůdy |
K jakým pokrmům se hodí |
Roční období vhodné k podávání |
Bílá vína |
Vyrábí se obvykle z bílých hroznů, obsahují minimum tříslovin, mají jemnou uhlazenou chuť, podávají se chlazená |
Ryzlink rýnský, Sauvignon, Rulandské bílé, Veltlínské zelené, Tramín červený, Muškát, Furmint, Tokaj |
Hodí se k rybám a bílému masu, k darům moře, sýrům s bílou plísní a krájeným sýrům |
Zejména jaro, léto |
Červená vína |
Vyrábí se z modrých hroznů, obsahují vyšší míru tříslovin, vyznačují se tmavě rudým zbarvením, výraznou chutí a aromatem |
Rulandské modré, Merlot, Cabernet Sauvignon, Frankovka, Zweigeltrebe, Svatovavřinecké |
Hodí se k červeným a tmavým masům všeho druhu, čím více je v pokrmu koření, tím výraznější víno můžete zvolit |
Zejména podzim, zima |
Růžová vína |
Vyrábí se z modrých hroznů, ale procházejí kratším kvašením, mají svěží a lehkou chuť |
Stejné odrůdy jako červená vína, liší se technologií zpracování |
Vhodná k lehkým hlavním chodům, ke grilovaným pokrmům z ryb a mořských plodů |
Zejména jaro a podzim |
Druhy vína podle zbytkového cukru
Zbytkový cukr ovlivňuje sladkost vína, potažmo jeho chuť a buket. Při výběru jde o jednu z hlavních charakteristik a je důležité, zda máte radši sladké, nebo trpké chutě.
- Suchá vína – nejméně sladká vína vyznačující se kyselou, říznou chutí. Jsou velmi univerzální, vhodná pro větší sešlosti osob i jako dárek pro jednotlivce. Zároveň mají nejméně kalorií. V tomto případě sledujte obsah kyselinky.
- Polosuchá vína – chutí jsou příjemně nasládlá, ale stále mají výraznější chuť a kyselinku v pozadí. I zde proto sledujte její množství. Čím větší je obsah kyselinky v daném vínu, tím víc se bude zdát sušší a obráceně.
- Polosladká vína – tato vína jsou bohatá na přírodní cukr a zachutnají všem, kteří vyhledávají sladké chutě. Zpravidla jsou jen lehce ovlivněná kyselinkou, tedy ne tak významně jako polosuchá vína. Hlídejte si obsah cukru, aby víno nebylo přeslazené.
- Sladká vína – hlídejte si původ. Levná vína se totiž obvykle doslazují uměle, kdežto kvalitní sladká vína mají vysokou cukernatost. Konzumují se jen v malém množství a hodí se jako přípitek v rámci slavnostních příležitostí.
Množství přírodního zbytkového cukru, který nebyl spotřebován kvasinkami při kvašení, je zásadním parametrem z hlediska rozdělení vín na suchá, polosuchá, polosladká a sladká. Toto rozdělení se vztahuje pouze na takzvaná tichá vína, pro šumivá vína platí jiné, byť zdánlivě podobné rozdělení. Při výběru vína dejte pozor a nepleťte si množství zbytkového cukru s cukernatostí hroznů, která ovlivňuje samotnou kvalitu vína.
Druh |
Charakteristika |
Obsah cukru na 1 litr |
Pro koho a jaký účel se hodí |
Suchá vína |
Mívají výraznější chutě, typický je pro ně obsah specifické kyselinky |
Do 4–9 g cukru na 1 litr |
Univerzální využití, ideální pro ty, kteří si chtějí vychutnat danou odrůdu v čisté kvalitě |
Polosuchá vína |
Mají o něco více cukru než suchá vína, typická je výraznější vůně a také vyšší obsah alkoholu |
Do 12 g cukru na litr |
Jsou vhodná jako dárek, když neznáte preference obdarovaného, oblíbená mezi ženami, které nechtějí suché ani sladké víno |
Polosladká vína |
Nemají už tolik výraznou kyselinku |
Do 45 g cukru na litr |
Jsou preferovaná mezi ženami, hodí se k dezertům a na závěr večeře |
Sladká vína |
Obsahují nejvíce cukru, často jde o speciální přívlastková vína vyrobená z hroznů s vysokou cukernatostí |
Více než 45 g zbytkového cukru na litr |
Jsou preferovaná mezi ženami, hodí se na speciální příležitosti nebo jako dárek |
Druhy vína podle kvality (cukernatosti)
O kvalitě vína, jeho původu i chuti vám mnohé napoví cukernatost hroznů jakožto vstupní suroviny.
- Bezpřívlastková vína – jsou uměle doslazovaná. Určená jsou pro méně náročné konzumenty, kteří si nepotrpí na čisté chuti dané odrůdy a nevadí jim umělé doslazení. Poznáte je podle nízké ceny.
- Přívlastková vína – jde o jakostní vína, do kterých se už ale uměle nepřidává žádný cukr. Pochází z jedné vinařské podoblasti a jejich odrůda, původ i hmotnost se úředně prověřují. Jsou určená pro náročnější konzumenty a vybírat mezi nimi můžete dle chuti, oblíbené odrůdy, ale i ceny.
Bezpřívlastková vína
Bezpřívlastková vína mají nižší kvalitu a pořídíte je proto obvykle levněji než vína přívlastková.
- Stolní vína – jsou nejméně kvalitní, doslazují se uměle řepným cukrem a neuvádí se u nich země původu ani cukernatost. Mohou být namíchaná z různých odrůd i vín z různých oblastí.
- Zemská vína – vyrábí se z hroznů vypěstovaných výlučně na území Čech a Moravy. Podléhají pravidlům o minimální cukernatosti a nemusí tedy představovat nízkou kvalitu. Hodí se pro ty, jež si potrpí na původu vína.
- Jakostní vína (odrůdová a známková) – tato vína jsou z bezpřívlastkových nejkvalitnější. Vyrábí se pouze z hroznů jedné vinařské oblasti, kde se zároveň po sběru musí také zpracovat. Nevýhodou ale je, že se uměle doslazují, proto jsou bez přívlastku.
Bezpřívlastková vína jsou méně kvalitní. Není povinné u nich uvádět cukernatost, a z toho důvodu se obvykle uměle doslazují. Rozdíl v jednotlivých druzích tak bývá především v původu. Pozor si dejte zejména na předražená stolní vína ze zahraničí, která se mohou tvářit exoticky a výrobci u nich proto nesmyslně nadsazují cenovky. Budou sice více cukernatější než tuzemská stolní vína, ale i tak patří na nejnižší příčku žebříčku jakosti vín.
Zemské víno může být kvalitní
Výroba přívlastkového vína představuje mimo jiné také jistou byrokratickou zátěž. Z tohoto důvodu mnozí malí vinaři zařazují kvalitní jakostní vína mezi zemská, a to i přes jejich vysokou cukernatost, s níž by se jinak zařadila mezi vína s přívlastkem. I zemské víno proto může být dobrou volbou, stačí si na etiketě ověřit cukernatost, která by měla být výrazně vyšší než 14 °NM.
Přívlastková vína
Jakostní vína, do kterých se nepřidává žádný cukr, lze označit jako vína s přívlastkem. Přívlastků přitom existuje hned několik a takto označená vína musí splňovat zákonem dané podmínky.
- Kabinetní víno – oblíbená a cenově dostupná relace vín. Obvykle jde o suchá lehká vína, ideální na příjemné pití nebo pokud hledáte víno s obsahem cukru mezi 19 a 21 °NM.
- Pozdní sběr – tato vína mají vyšší stupeň cukernatosti. Vyznačují se plnou chutí a intenzivní vůní, může jít o suchá a polosuchá vína vhodná jako dárek i ke slavnostní příležitosti.
- Výběr z hroznů – zahrnuje vína s vyšším obsahem alkoholu i zbytkového cukru. Mají však plnou chuť a obvykle výraznou vůni, pro kterou si je mnozí konzumenti oblíbí.
- Výběr z bobulí – něco pro labužníky. Jde o vína z hroznů, které zrály velmi dlouho na vinici a mají vysokou cukernatost. Mají plnou a polosladkou až výrazně sladkou chuť. Hodí se jako dárek nebo na slavnostní příležitosti.
- Ledové víno – lisuje se z kvalitních hroznů, které zůstaly na vinicích až do mrazů. Je poměrně vzácné a dá se vyrobit jen v některých ročnících, proto je také poměrně drahé. Ideální jako dárek.
- Slámové víno – rovněž raritní vína s vyšší cenovkou. Vyrábí se z hroznů dosušených na slámě nebo rákosu, jde o náročný proces s nejistým výsledkem, což se podepíše na pořizovací ceně.
- Výběr z cibéb – jde o vína s intenzivní chutí plnou cukru. Hodí se jako dárek i na slavnostní příležitosti, ovšem vyskytují se pouze vzácně a jsou velmi drahá. Většina běžných konzumentů jim navíc na chuť nikdy nepřijde.
Přívlastková vína se vyrábí z maximálně tří moštových odrůdy, přičemž hrozny musí pocházet z jedné vinařské podoblasti. Cukernatost, množství hroznů, odrůda i původ se u těchto vín úředně ověřuje. Vína s přívlastkem se tedy už dají označit za kvalitní a představují vhodnou volbu pro mnoho různých příležitostí. Vybírat můžete z mnoha druhů vín z různých cenových relací dle cukernatosti.
Označení V.O.C.
Při výběru se můžete setkat i s víny, jež budou mít na etiketě označení V.O.C. nebo také VOC. Jsou ideální volbou v případě, že již znáte svou oblíbenou vinařskou trať. Takto označená vína jsou totiž vyrobená z odrůd typických pro region svého původu. Nejvhodnější polohu vyberou sami vinaři a originální půdní složení pak propůjčí vínům specifickou chuť a vlastnosti, pro které si je mnoho konzumentů oblíbí a opakovaně se k nim vrací.
Rozdělení podle cukernatosti hroznů |
Označení |
Stupeň cukernatosti |
Charakteristika |
Pro koho se hodí |
Bezpřívlastková vína |
Víno (stolní víno) |
10 °NM |
Nejméně kvalitní vína, vyrábí se z různých odrůd, hodí se především k běžnému stolování |
Pro nenáročné konzumenty |
Bezpřívlastková vína |
Zemské víno |
14 °NM |
Vyrábí se z hroznů známého původu, může jít o kvalitní či zajímavá vína menších vinařů, typicky například Svatomartinské víno |
Pro nenáročné konzumenty, pro ty, kteří preferují menší vinaře |
Jakostní vína |
Odrůdové víno |
15 °NM |
Vyrábí se z nejvýše 3 odrůd, najdete je především v supermarketech |
Pro méně náročné konzumenty, neformální setkání |
Jakostní vína |
Známkové víno |
15 °NM |
Kvalitní cenově dostupná vína, vyrábí se ze směsi hroznů, rmutu či z moštu, proto mají specifické chuťové vlastnosti |
Pro méně náročné konzumenty, neformální setkání |
Přívlastková vína (jakostní vína s přívlastkem) |
Kabinetní víno |
19 °NM |
Lehčí příjemná vína, dobrá cenová dostupnost |
Pro neformální posezení i jako dárek |
Přívlastková vína (jakostní vína s přívlastkem) |
Pozdní sběr |
21 °NM |
Vyrábí se z hroznů z pozdější sklizně, vína jsou přirozeně více cukernatá |
Na slavnostní příležitost, jako dárek |
Přívlastková vína (jakostní vína s přívlastkem) |
Výběr z hroznů |
24 °NM |
Plná vína obvykle s vyšším obsahem alkoholu či vyšším obsahem cukru, mají výraznou vůni |
Na slavnostní příležitost, jako dárek |
Přívlastková vína (jakostní vína s přívlastkem) |
Výběr z bobulí |
27 °NM |
Vína z hroznů, které zrály velmi dlouho, plná vína obvykle polosladká až sladká |
Na slavnostní příležitost, jako dárek |
Přívlastková vína (jakostní vína s přívlastkem) |
Ledové víno |
27 °NM |
Vyrábí se z vín sklizených a vylisovaných při teplotě nižší jak -7 °C, vysoká cena |
Na slavnostní příležitost, jako dárek |
Přívlastková vína (jakostní vína s přívlastkem) |
Slámové víno |
27 °NM |
Vyrábí se z vín sušených ve volném prostoru (na slámě nebo rákosu), bývají aromatická, vysoká cena |
Na slavnostní příležitost, jako dárek |
Přívlastková vína (jakostní vína s přívlastkem) |
Výběr z cibéb |
32 °NM |
Vyrábí se z hroznů, které se dlouhým zráním přetvořily v hrozinky, extra sladké, pijí se po malém množství, vzácná, vysoká cena |
Na slavnostní příležitost, jako dárek |
Specifické druhy vín
Kromě tichých vín můžete zakoupit také další specifické druhy, mezi které řadíme:
- Šumivá vína – obvykle dražší, vhodné na sváteční tabule a slavnostní příležitosti. Vybírejte dle množství zbytkového cukru z vín označených jako Brut, Demi-sec a Doux (od ‚‚suchého‘‘ po ‚‚nejsladší‘‘).
- Šampaňské – takto označená vína jsou vysoce prestižní, čemuž odpovídá i vysoká cena. Smí se vyrábět pouze v jedné oblasti ve Francii a je skvělou volbou pro výjimečné příležitosti či významná obchodní jednání.
- Dezertní vína – jde o vína specifická vyšším obsahem cukru i alkoholu. Nejznámější je portské víno, hodí se jako aperitiv nebo doplněk ke sladkým dezertům.
- Naturální a bio vína – při jejich výrobě se nepoužívá chemie ani siřičitany, dokonce se vína často ani nefiltrují. Hodí se pro milovníky autentických chutí a produktů v bio kvalitě.
- Nealkoholická vína – vznikají dodatečným zbavením vína alkoholu. Vhodné pro všechny, kteří si chtějí pochutnat na vínu a rády by se vyhnuli alkoholu. Mají navíc i méně kalorií.
- Dárková balení a sady vín – ideální jako dárek pro milovníky vína. Mohou obsahovat různé odrůdy, méně obvyklá vína, nebo třeba pomůcky na servis či pochutiny.
Šumivá vína
Šumivá vína se od tichých vín liší zásadním způsobem, a to tím, že obsahují bublinky v různé míře. Stejně jako ostatní vína se vyrábí kvašením moštu nebo hroznů, avšak zásadní složkou je také oxid uhličitý, který zajišťuje onu kýženou perlivost. Také se dělí dle množství zbytkového cukru – v základu na Brut, Demi-sec a Doux, ovšem rozdělení je více. Tato vína jsou obecně dražší a budí honosný dojem. Hodí se na slavnostní příležitosti a sváteční tabule.
Šampaňské
Šampaňské spadá do kategorie šumivých vín, ale v mnoha ohledech se liší. Poznávacím znakem je výrazně vyšší cenovka, která se ani u těch nejlevnějších nepohybuje pod částkou 1 000 Kč. Pravé šampaňské se totiž smí vyrábět pouze v oblasti Champagne-Ardenne ve Francii a způsob výroby je mírně odlišný než u běžných šumivých vín. Šampaňské je prestižní víno, které se hodí na skutečně výjimečné příležitosti či významná business jednání.
Dezertní vína
Dezertní vína mají vyšší obsah alkoholu i cukru, přičemž obojí může být do vína i uměle dodáno. Buďto se víno dosladí, nebo se do něj vmíchá vinný destilát. Nejoblíbenější zahraniční dezertní víno je portské, u nás se za dezertní vína označují vína ledová a slámová a výběr z cibéb. Díky své výrazné sladké chuti se skvěle hodí zejména ke sladkým dezertům. Dezertní víno se ale často podává také jako aperitiv.
Naturální a bio vína
Naturální a bio vína se vyznačují tím, že se při jejich výrobě používají výhradně tradiční přírodní postupy. Výrobci tak nepoužívají žádnou chemii ani siřičitany, vína nedoslazují a často ani nefiltrují. Ideální jsou pro všechny, kteří si rádi vychutnají autentické víno v bio kvalitě. Oželet ovšem musíte absenci jakékoliv certifikace.
Nealkoholická vína
Jestliže si chcete pochutnat na vínu, ale rádi byste se přitom vyhnuli alkoholu, jsou pro vás nealkoholická vína to pravé. Výroba probíhá na principu destilace ve vakuu za nižších teplot bez toho, aniž by víno přišlo o své chuťové vlastnosti. Až poté se dodatečně zbavuje alkoholu. Všechny prospěšné látky v něm však zůstávají a dobrou zprávou také je, že obsahuje až o ⅔ méně kalorií.
Dárková balení a sady vín
Dárková balení a sady vín jsou ideální jako dárek pro všechny milovníky vína. Hodí se ovšem také k degustaci zajímavého méně obvyklého typu vína či pro ochutnávku více vzorků od jednoho vinaře. Kromě samotných lahví vína může sada obsahovat také praktickou vývrtu na otevírání, sklenice na servis nebo třeba i pochutiny vhodné k danému vínu.
Důležité parametry při výběru vína
Při výběru konkrétní lahve byste se měli soustředit i na další významné parametry. Dle příležitosti, k jaké víno kupujete, se zaměřte na:
- Chuť a aroma – chuť ovlivňuje především odrůda hroznů, z jakých je víno vyrobeno. K oblíbeným patří Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Veltlínské zelené, Ryzlink a další. Chuť vína můžete ale volit i dle ročního období.
- Původ – chuť vínu propůjčuje samozřejmě také oblast a podoblast, kde jsou sklizeny hrozny. U nás jde o oblasti Čechy a Morava, mezi nejoblíbenější pak patří vína z podoblasti Mikulovské a Velkopavlovické.
- Ročník a stáří vína – ne všechna vína jsou určena k archivaci a neplatí, že čím starší je ročník, tím je víno lepší. Archivní vína jsou vhodná jako dárek či k výjimečné příležitosti.
- Obsah alkoholu – lehká vína mají nižší obsah alkoholu, a to do do 12,5 %, kdežto těžká vína více než 13,5 %. Jeho množství ovlivňuje to, při jakých příležitostech či k jakým jídlům se dané víno hodí.
- Objem lahve a design – na objem lahve a design se soustřeďte zejména v případě, že vybíráte víno jako dárek. Víno totiž obvykle pořídíte v lahvi o objemu 750 ml, jiný objem je typický pro dárkové či degustační edice.
Chuť a aroma
- Odrůda – při výběru zohledněte svou oblíbenou odrůdu, od níž se odvíjí chuť. K nejoblíbenějším patří Ryzlink, Merlot, Veltlínské zelené, Sauvignon, Chardonnay, Tramín či Pinot Noir.
- Sezóna (roční období) – svěží bílá vína s kyselinkou se hodí spíše k létu, kdežto těžší červená vína s tříslovinou ladí s podzimem a zimou.
Původ
- Oblasti – v České republice se víno produkuje ve dvou vinařských oblastech, jsou jimi Čechy a Morava. Vinařská oblast Morava přitom představuje 96 % vinic registrovaných v ČR.
- Podoblasti – každá oblast má své podoblasti. Zatímco V Čechách jde o Litoměřickou a Mělnickou, na Moravě jde o oblasti Znojemska, Velkopavlovicka, Mikulovska a Slovácka.
K nejoblíbenějším patří lokální vína z výše uvedených oblastí. Ta nejkvalitnější poznáte podle toho, že se vyrábí na stejném místě, kde byly sklizeny hrozny. Údaje o původu a místě výroby najdete vždy na etiketě dané lahve, a pokud na ní obsaženy nejsou, pak pravděpodobně nejde o nijak kvalitní víno.
Ročník a stáří vína
- Stáří vína – u běžných vín nijak nerozhoduje. Neplatí, že by starší víno mělo být lepší. Na ročník se ohlížejte jen v případě archivního vína.
- Ročník – označuje rok, ve kterém byly sklizeny hrozny zpravidla archivního vína. Dobré ročníky si sice drží svoji cenu, ovšem jsou zárukou kvality. Ideální volba pro slavnostní příležitosti.
Obsah alkoholu
- Do 12,5 % – jde o lehká vína, méně aromatická a osvěžující, většinou suchá bílá, výjimečně červená. Hodí se k salátům, rybám a dalším lehkým jídlům.
- Nad 13,5 % – těžká vína naopak dobře ladí s výraznějšími pokrmy, hodí se k červeným masům a výrazným sýrům. Oceníte je také při popíjení za dlouhých zimních večerů.
Objem a design lahve
- Objem – víno nejčastěji pořídíte v 750ml lahvi. Degustační lahve mohou mít menší objem okolo 300 ml. Sváteční edice pak mohou mít objem naopak i více než 1 litr.
- Design – vezměte jej v potaz, vybíráte-li víno jako dárek. Dárkové balení je na pohled atraktivnější, víno můžete pořídit i v luxusní dřevěné krabici nebo kufru.
Oblíbená vinařství a značky vín
Na trhu dnes najdete mnoho vyhlášených vinařství i malých vinařů. Níže vám přinášíme přehled těch nejoblíbenějších a nejznámějších u nás.
- Chateau Bzenec – vyhlášené vinařství Slovácké oblasti. Specializuje se na Rulandské bílé a Ryzlinky, které se tak hodí i pro náročné vinaře.
- Mikrosvín – ve vinařském světě je stálicí. Rozkládá se na viničních polohách Mikulovské vinařské podoblasti a jeho nejslavnější odrůdou je Ryzlink vlašský.
- Vinice Hranice – vinařství, které klade důraz na autentičnost vín odrůd Pálava, Sauvignon, Rulandské šedé a Ryzlink rýnský.
- Znovín Znojmo – tradiční výrobce moravských vín, který svým rozsáhlým portfoliem pokrývá široké spektrum zákazníků. Nabízí levnější odrůdová vína, dražší přívlastková i různé speciality.
- Thaya – menší vinařství rozkládající se na vinicích Znojemské podoblasti. Nabízí mnoho odrůd a jejich lahve často zdobí symbolická ilustrace.
- Lahofer – velký producent vína, jehož vinice se rozkládají na Znojemské vinařské oblasti. Nabízí spoustu různých odrůd a jejich vína jsou pravidelně oceňovaná v soutěžích.
Chateau Bzenec
Viniční statek ležící uprostřed malebných vinic nedaleko města Bzenec. Jde o vinice Slovácké oblasti, kde mají hrozny skvělé podmínky na vyzrávání. Tamní bohatá vinařská tradice sahá až do 16. století, dnes se jedná o skutečně rozsáhlé vinařství s více než 500 ha vinic. Produkují celou řadu zejména bílých vín, přičemž důraz kladou na Rulandské bílé a Ryzlinky.
Mikrosvín
Vinařství Mikrosvín je stálicí a klasickou vinařského světa. Jeho vinice se rozkládají v Mikulovské podoblasti a poskytují skvělé podmínky pro vyzrávání Ryzlinku vlašského. Mikrosvín je několikanásobným vítězem soutěže Vinař roku a jednoznačně jedním z nejúspěšnějších vinařství v České republice.
Vinice Hnanice
Vinařství Vinice Hnanice bylo založeno roku 2001 a hospodaří na rozloze 150 hektarů vlastních mladých vinic. Nabízí prakticky všechny druhy vín, avšak specialitami jsou odrůdy Pálava, Sauvignon, Rulandské šedé a Ryzlink rýnský. Vína z tohoto vinařství jsou pravidelně oceňována v řadě soutěží a v sortimentu najdete také vína s certifikátem VOC (vína originální certifikace).
Znovín Znojmo
Znovín Znojmo je jakožto výrobce tradičních moravských vín jedním z nejoblíbenější u nás. V jeho portfoliu najdete jak odrůdová vína, tak i suché a polosuché pozdní sběry, výběry z hroznů a z bobulí, ledová a slámová vína i šumivá vína (sekty). Vína pravidelně získávají řady prestižních tuzemských a mezinárodních cen, takže jejich výběrem určitě nešlápnete vedle.
Lahofer
Vinařství Lahofer obhospodařuje přes 430 ha vinic, a to výhradně ve Znojemské vinařské podoblasti. Se svými víny pravidelně získává řadu ocenění, přičemž nabízí celou řadu odrůd. Z bílých jsou to Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené, Sauvignon, Tramín červený, Rulandské bílé, Rulandské šedé,Pálava, Müller Thurgau, Muškát moravský či Neuburské. Z červených pak Frankovka, Zweigeltrebe, Rulandské modré, Svatovavřinecké a Dornfelder.
Thaya
Vinařství Thaya z Hnanic se rozkládá na zhruba 100 ha Znojemské vinařské podoblasti. Část vinic vedou v ekologickém režimu a rádi pracují s různými druhy nádob, které se poté stávají signaturní pro prémiové řady vín. Jejich vína pravidelně získávají ocenění na různých soutěžích v rámci České republiky.
Volařík
Malé rodinné vinařství Volařík navazuje na dlouhou rodovou tradici, avšak značka existuje teprve od roku 2007. Za tu dobu se již ale ve vinařském světě proslavila natolik, že sbírá nejrůznější ocenění na soutěžích a akcích. Jde o významného producenta moravského vína, který obhospodařuje vinice v Mikulovské podoblasti a část z nich dokonce v režimu ekologického zemědělství. Nabízí proto i specifické řady a kolekce BIO vín.
Značka |
Vinařská oblast |
Které odrůdy vín nabízí |
Cenová kategorie |
Chateau Bzenec |
Slovácká |
Rulandské bílé, Ryzlink rýnský, Rulandské šedé, Muškát, Chardonnay, Modrý Portugal atd. |
Střední a vyšší |
Mikrosvín |
Mikulovská |
Ryzlink vlašský, Neuburské, Muškát, Sauvignon, Müller Thurgau atd. |
Střední a vyšší |
Vinice Hnanice |
Znojemská |
Pálava, Sauvignon, Rulandské šedé, Ryzlink rýnský atd. |
Střední a vyšší |
Znovín Znojmo |
Znojemská |
Cabernet, Sauvignon, Hibernal, Chardonnay, Modrý Portugal, Muškát, Rulandské atd. |
Střední a vyšší |
Lahofer |
Znojemská |
Svatovavřinecké, Sauvignon,
Müller Thurgau, Veltlínské zelené, Rulandské šedé, Zweigeltrebe, Neuburské,
Tramín červený, Ryzlink rýnský atd. |
Střední a vyšší |
Thaya |
Znojemská |
Pinot (Blanc, Gris, Noir), Muškát, Tramín, Müller Thurgau, Frankovka atd. |
Střední a vyšší |
Volařík |
Mikulovská |
Chardonnay, Frankovka, Rulandské bílé, Sauvignon, Tramín červený, Muškát, Merlot atd. |
Střední a vyšší |
Ceny vína
- Cena do 100 Kč – levná vína najdete zejména v supermarketech, ale i v některých vinotékách, kde se vyplatí koupit víno zemské nebo jakostní odrůdové.
- Cena od 100 Kč do 250 Kč – v této cenové relaci již pořídíte i kvalitní lahev vína. Vybírejte dle jakosti a chuti v souvislosti s obsahem cukru. Za speciální vína si ale budete muset připlatit.
- Cena od 250 Kč do 1 000 Kč – ideální pro nákup vzácného či speciálního vína. Najdete zde vína s přívlastkem výběr z bobulí i z cibéb, slámová i ledová vína a nechybí samozřejmě sekty.
- Cena nad 1 000 Kč – hledáte-li něco speciálního, pak vybírejte v této cenové kategorii. Čekají na vás sekty, šampaňské, ale i archivní vína a vyhlášené ročníky.
Cena do 100 Kč
Nejnižší cenovou hladinu uvádíme záměrně, přestože v ní vysoce kvalitní vína nenajdete. Mají však poměrně velké zastoupení v supermarketech i tamních vinotékách, a pokud není nazbyt a nemáte možnost koupit jinde, pak se vyplatí umět se v této levné nabídce orientovat. Vyhýbejte se vínům neznámého původu, dnes se značí už jen jako víno, nebo jako stolní víno. Dobrou volbou bude bílé nebo červené víno zemské či jakostní odrůdové.
Cena od 100 Kč do 250 Kč
Do 250 Kč už dnes seženete i dobrou lahev bílého, červeného i růžového vína vhodného pro každodenní příležitosti i k darování. Tato cenová kategorie je současně ideální pro nákup vína pro větší sešlost osob. Kromě kvalitních jakostních odrůdových a zemských vín se už začínají objevovat vína s přívlastkem, což značí vyšší cukernatost a vyšší kvalitu. Vybírat můžete ze sladkých i suchých vín, ovšem neočekávejte speciální vína slámová či ledová.
Cena od 250 Kč do 1 000 Kč
Výběr vína z této cenové relace je sázkou na jistotu. Převažují zde vína s přívlastkem a vysokou cukernatostí, výjimkou už nejsou ani speciální slámová či ledová vína, která jsou extrémně sladká, ale mezi ženami velmi oblíbená. Tato cenová kategorie je ideální pro nákup vína na slavnostní příležitost nebo jako dárku pro blízkou osobu, kolegu či obchodního partnera.
Cena nad 1 000 Kč
Skutečně speciální vína najdete v nejvyšší cenové kategorii, jejíž spodní hranice začíná na 1 000 Kč. Sortiment již kromě speciálních tichých vín a šumivých vín zahrnuje také luxusní šampaňské, s jehož přípitkem můžete zakončit úspěšná business jednání nebo zahájit oslavu výjimečné životní události. Kromě toho tento sortiment čítá také vína určená k archivaci, která se rovněž hodí jako dárek například k výročí nebo k oslavě kulatin.
Cenová kategorie |
Co obvykle nabízí |
Co obvykle nenabízí |
Pro koho nebo pro jaký účel se hodí |
Do 100 Kč |
Nekvalitní vína, stolní vína neznámého původu, průměrná zemská a jakostní vína |
Kvalitní vína, vína vhodná k darování, speciální a vzácná vína |
Pro nenáročné konzumenty |
Od 100 Kč do 250 Kč |
Průměrná a kvalitní vína, jakostní vína odrůdová, známková, vína s přívlastkem kabinetní, pozdní sběr |
Speciální a vzácná vína |
Pro průměrné i náročnější konzumenty, vhodné jako dárek, pro větší sešlosti osob |
Od 250 Kč do 1 000 Kč |
Kvalitní vína s přívlastkem, výběr z bobulí, výběr z cibéb, speciální a vzácná vína |
Nekvalitní vína |
Pro náročné konzumenty, vhodné jako dárek, pro slavnostní příležitosti |
Nad 1 000 Kč |
Vína určená k archivaci, speciální a vzácná vína |
Nekvalitní vína |
Pro náročné konzumenty, vhodné jako dárek, pro slavnostní příležitosti |
Servírování vína
Při servírování vína je důležitá správná teplota i sklenice.
- Správná teplota – liší se podle druhu vína. Bílá vína se podávají chladnější, červená vína naopak při vyšší teplotě.
- Vhodná sklenice – objem je dán typem vína. Pro servis červeného vína volte sklenice většího objemu, pro bílé a červené pak postačí sklenice do 400 ml.
Teploty podávání vín
Před samotným servírováním je potřeba nechat víno vychladit na správnou teplotu.
Druh vína |
Doporučená teplota podávání |
Suchá bílá vína |
10–12 °C |
Sladká bílá vína |
10–12 °C |
Růžová vína |
7–9 °C |
Mladá červená vína |
10–12 °C |
Zralá červená vína |
14–16 °C |
Doporučení odborníka
Marian Jemelík, sommelier & degustátor, VÍNO HRUŠKA
Odpověď na otázku „Na co si dát pozor při výběru vína“ je nutné směřovat na několik úrovní. První a zásadní je, aby víno nemělo vadu. To znamená, aby víno nebylo příliš unavené neboli zoxidované, víno dále nesmí být přesířené, nesmí být z vína cítit pichlavé tóny (acetaldehyd), sirnaté tóny nebo těkavé kyseliny a podobně. Dále víno vybíráme dle našich preferencí, a to je již subjektivní pohled.
Někdo upřednostňuje vína s vyšším zbytkovým cukrem, někdo vína aromatická a někdo upřednostní vína říznější s vyšší kyselinou. Nabízí se tisíce charakterů a profilů vín, nicméně bychom měli brát v úvahu harmonii mezi vůní a chutí a vyváženost zbytkových cukrů a kyselin. Dále prvky při výrobě vína, a to např. řízené kvašení, macerace rmutu, ležení na kalech, zrání vína, jak v nových barikových sudech, tak již v použitých. V neposlední řadě odraz půdy a terroir.
Při výběru těch „nejlepších“ vín bereme vše zmíněné za standard a očekáváme něco noblesního, něco individuálního jak z hlediska výroby, tak i z regionálního stylu. Víno však musí zaujmout především svým jedinečným, výrazným projevem, čistotou, lahvovou zralostí a dlouhou a plnou perzistencí. Tato vína obvykle vinaři lahvují do těžších, dražších láhví s ikonickým designem a kvalitním korkovým uzávěrem.
Samozřejmě ne vždy platí pravidlo, čím dražší nebo těžší obal, tím je víno lepší. Proto je důležité se neustále informovat, degustovat, poslouchat a ptát se na původ a výrobu vína.
Dobrý den, hledám nějaké levnější, ale dobré bílé víno, u kterého bychom si mohly s kamarádkami popovídat. Kvůli nízké ceně jsem většinou nakupovala v supermarketu, ale chuťově to není ono. Na co bych se měla při výběru zaměřit, prosím? Podle čeho lze poznat dobré víno? Předem děkuji.