Pokud uvažujete o nákupu vinotéky, můžete využít tento článek jako průvodce jejím výběrem. Čekají na vás následující kapitoly:
- Proč koupit kvalitní vinotéku – dokáže nahradit vinný sklípek a vytváří ideální podmínky pro skladování vína, které se v ní nezkazí. Udrží si vždy ideální teplotu, takže ho můžete hned podávat, případně lze vinotéku využít i ke skladování jiných tekutých pochutin.
- Nevýhody vinoték – vinotéka není zanedbatelná investice, může stát i desítky tisíců korun. Také je nutné předem promyslet umístění, aby vinotéka nepřekážela v prostoru.
- Výběr podle umístění – volit můžete mezi vestavnými variantami, které se hodí do vestavných kuchyní, a volně stojícími vinotékami, které můžete umístit kamkoliv do prostoru.
- Kapacita a počet polic – volte podle toho, jaká je vaše spotřeba vína. Chcete-li skladovat jen pár lahví, stačí menší model s kapacitou 4–12 lahví. Nadšenějším vinařům jsou určeny modely s prostorem na 50, 100 nebo i 200 lahví.
- Počet zón – volit můžete mezi jednozónovými, dvouzónovými a vícezónovými modely. V každé zóně lze nastavit individuální podmínky pro daný druh vína, proto volte počet zón podle toho, jaká vína budete ve vinotéce skladovat.
- Způsob chlazení – dostupnější jsou vinotéky s termoelektrických chlazením. Modely s kompresorem jsou sice dražší, ale mají lepší chladicí výkon.
- Energetický štítek – na něm najdete informace o energetické třídě, spotřebě elektřiny, kapacitě, hlučnosti a také QR kód, přes který se dostanete do evropské databáze spotřebičů EPREL.
- Klimatická třída – udává, při jakých okolních teplotách funguje spotřebič nejefektivněji. Jde celkem o 4 třídy, přičemž některé spotřebiče mohou spadat do všech.
- Funkce – mezi ty nejběžnější patří displej, LED osvětlení, speciální filtry, dětský zámek nebo antibakteriální ochrana.
- Ceny – vinotéka představuje investici v řádu jednotek až desítek tisíc. Nejlevnější začínají na 3 500 Kč, nicméně většina zákazníků bude vybírat asi v rozmezí 5–15 000 Kč.
Nadšeným vinařům doporučujeme podívat se i na samostatná srovnání vín – máme zpracovaná červená vína, bílá vína i šampaňské.
Proč koupit kvalitní vinotéku
Možná si říkáte, že na skladování vína není potřeba pořizovat speciální zařízení a že vám stačí klasická chladnička. A možná právě to je ten důvod, proč jste vínu dosud nepřišli na chuť. U vína totiž platí, že ho nesprávné skladovací podmínky mohou naprosto znehodnotit. Vinotéka vytváří ideální prostředí pro zrání vína. Zkušení vinaři vědí, že má ale celou řadu dalších předností:
- Dokonale zorganizovaný prostor s ideálními podmínkami – vinotéka v podstatě nahrazuje vinný sklípek. Lze do ní uskladnit hodně lahví, které nebudou překážet v lednici. Navíc zde panují ideální podmínky co se týče teploty i vlhkosti.
- Víno si uchovává svou kvalitu – díky ideálním podmínkám ho můžete ve vinotéce skladovat velmi dlouho a bez obav, že by se mohlo zkazit.
- Podávat můžete ihned – teplota ve vinotéce je vhodná ke skladování i podávání, můžete ho tedy hned rozlévat.
- Uskladníte v ní i jiné potraviny – do vinotéky můžete dát i octy, oleje a další pochutiny v lahvích.
- Krásný doplněk interiéru – vinotéky mají často elegantní a promyšlený design, což dělá dobrý dojem v restauracích. A samozřejmě se z pěkné vinotéky můžete těšit i doma.
Dokonale zorganizovaný prostor s ideálními podmínkami
Pokud rádi pijete víno a vytváříte si zásoby, jistě jste také narazili na situaci, kdy se vám všechny lahve nepodaří dokonale uskladnit do chladničky. Víno pak zabírá místo dalším potravinám, které potřebujete skladovat při nízkých teplotách.
Chladničková teplota je pro víno navíc příliš nízká (výjimku představují šumivá vína). Většina obyčejných ledniček je navíc vybavena jen mechanickým termostatem a přesnou teplotu v nich neodhadnete. Problém představuje také časté otevírání ledničky, které nesvědčí zejména citlivějším druhům vína.
Vinotéka je ke skladování vína dokonale uzpůsobena. Na jednotlivé poličky lze umístit vysoký počet lahví. Jednotlivé zóny jsou pak odstupňovány podle teploty a podle toho v nich můžete skladovat různá vína odděleně (červená v teplejší zóně, šumivá v té nejchladnější). Ve vinotéce panují ideální podmínky i co se týče vlhkosti. Navíc bývají vybaveny dalšími mechanismy (například filtry), které brání potenciálnímu znehodnocení vína.
Víno si uchovává svou kvalitu
Díky ideálnímu prostředí, které vinotéka vytváří, v něm můžete lahve skladovat velice dlouho. A máte jistotu, že se víno vlivem špatných skladovacích podmínek náhodou nezkazí. To oceňují zejména sběratelé, kteří si potrpí na vyzrálá vína. Zejména tyto druhy vín bývají na skladovací podmínky velice náročné.
Podávat můžete ihned
Protože je víno ve vinotéce skladováno přesně při té teplotě, která je ideální k podávání, jste vždy připraveni na jakoukoliv návštěvu. Stačí jen víno vyndat z vinotéky a nalít. Pokud byste vyndali červené víno z lednice, bude k podávání příliš studené a museli byste chvilku počkat.
Uskladníte v ní i jiné pochutiny
Vinotéku nemusíte používat výhradně ke skladování vína. Tento prostor je ideální také k uchovávání olejů a octů. Pokud nechcete, aby se vám ve spíži či v lednici hromadily lahve s nejrůznějšími tekutinami, nabízí se vinotéka jako další místo k jejich skladování.
Krásný doplněk interiéru
Na trhu dnes seženete i retro kousky nebo elegantní dřevěné vinotéky, které pak v interiéru působí jako šperk. V těchto případech se jedná o volně stojící zařízení, která zaujmou na první pohled, když člověk vstoupí do místnosti. Na návštěvu, které podáte skvěle chutnající víno, tak zapůsobí i samotná vinotéka příjemným dojmem. Proto se do restauračních zařízení pořizují elegantně pojaté vinotéky, které lahodí oku.
Střízlivý design nesoucí se v duchu minimalismu bývá typický u vestavěných vinoték, které se instalují do moderních kuchyní. I u těchto modelů můžete vybírat mezi velice povedenými kousky, které budou s ostatním vybavením dokonale ladit.
Nevýhody vinoték
S pořízením vinotéky se zákonitě pojí i nějaké ty nevýhody.
- Investice v řádu tisíců korun – počítejte s tím, že vinotéka nestojí pár stokorun. Připlatíte si hlavně v případě, pokud chcete model s větší kapacitou a více než jednou zónou.
- Musíte promyslet umístění – ať už jde o vestavný nebo volně stojící model, vinotéka nějaké místo zabere. Zejména v malém bytě je nutné myslet i na to, aby šla dobře otevírat dvířka a vinotéka nepřekážela při procházení. Zároveň by měla mít za sebou i dost volného prostoru kvůli chlazení.
Výběr podle umístění
V závislosti na tom, kam budete vinotéku umisťovat, vyberete odpovídající vzhled. Z hlediska umístění se nabízí dvě kategorie produktů:
- Vestavné vinotéky – vhodné do moderních kuchyní, vidíte jen přední část, nepřekáží v prostoru a navíc působí stylově.
- Volně stojící vinotéky – vhodné do volného prostoru, potřebují volné místo i vzadu kvůli chlazení, často prosklené.
Co se týče velikosti obou verzí, lze narazit na modely různých rozměrů, například i vhodné na jednu jedinou láhev vína, tedy od 15 cm na šířku a 25 cm na výšku.
Vestavné vinotéky
Vestavné vinotéky hezky zapadnou do každého interiéru. U vestavného spotřebiče hraje z designového pohledu roli pouze přední část, zbylé části zakrývá nábytek (obvykle kuchyňská linka). Vestavné vinotéky jsou častou volbou do moderních kuchyní, kde dokonale splynou s ostatními vestavnými spotřebiči. Výsledný dojem je velice elegantní a na první pohled nemusí být dokonce vůbec znát, že daný prostor zabírá právě vinotéka.
U vestavných variant se kromě nerezových čelních panelů využívají také ty s černým sklem připomínající vestavné trouby. Někdy mohou naopak korespondovat s myčkou na nádobí.
Volně stojící vinotéky
Rozhodnete-li se vinotéku umístit mimo kuchyňské prostory, nabízí se spíše možnost sáhnout po volně stojícím modelu. Z pohledu designu je k takovému výrobku třeba přistupovat minimálně ze tří stran (přední strana a boky). Někdo dá přednost elegantnímu sklu, černému plastu, nerezu či jinak zabarvenému kovu. Výjimkou ale není ani prvotřídní imitace dřeva, která působí velice stylově. Na své si v tomto ohledu přijde dozajista každý.
Volně stojící vinotéky jsou obvykle prosklené, popřípadě tónové nebo vybavené UV filtrem. Při jejich situování byste měli myslet nejen na zdroj elektrické energie, ale i na dostatečný okolní prostor. Vinotéka pak vynikne daleko lépe.
Z hlediska funkčnosti pak potřebujete nějaké místo v zadní části, a to především kvůli chlazení. Ideálními lokalitami jsou rohy obývacích pokojů, chodby, jídelny a podobně. Vinotéka by se neměla nacházet v blízkosti radiátorů, kamen nebo kuchyňské trouby. Prostředí by mělo být pokud možno klidné, protože vínu nesvědčí ani časté otřesy.
Kapacita a počet polic
Od velikosti vinotéky se odvíjí její kapacita, aneb kolik lze ve vinotéce uchovávat lahví. Tady záleží čistě na vás, v jaké míře vínu holdujete.
- 4–12 lahví – ideální kapacita v případě, že pijete víno jen občas.
- 20–50 lahví – vhodné, pokud si víno dopřáváte pravidelně.
- 50–100 lahví – pro skutečně nadšené vinaře, sběratele speciálních kousků a znalce.
- 100–200 lahví – velké vinotéky do komerčního prostředí.
Počet a materiál polic
Počet lahví je přímo úměrný počtu polic. U většiny produktů jde o vyjímatelné příslušenství. Odlišná je nejenom šířka polic, ale také jejich počet na výšku. Nejčastěji narazíte na vinotéky se 3–13 policemi. Kromě počtu se ale zabývejte i o výrobní materiál:
- Chromované police – mají typický prohnutý tvar, který dokonale pojme láhev vína. Jsou finančně přístupnějším řešením.
- Dřevěné police – elegantnější verze s jednou velice přínosnou vlastností. Dřevo udržuje ideální vlhkost ve vinotéce. Velice často se používá bambus, teak, buk, třešeň a dub.
Co se týče nosnosti jednotlivých polic, bývají konstruované tak, aby unesly minimálně 15 kg, ale výjimkou není ani dvojnásobná nosnost. Záleží na odolnosti a kvalitě použitého materiálu.
Počet zón
Dalším důležitým atributem výběru je počet zón. Měl by odpovídat počtu druhů vín, které chcete ve vinotéce skladovat.
- Jednozónové vinotéky – umožňují nastavení pouze jediné teploty, takže slouží primárně pro uskladnění jednoho druhu vína (např. červeného), cenově nejdostupnější varianta.
- Dvouzónové vinotéky – jsou schopné docílit odlišných teplot v jednotlivých zónách. Díky tomu můžete v jedné vinotéce skladovat dva odlišné druhy vín. U některých modelů se zóny dělí na horní a dolní, u jiných na pravostranné a levostranné.
- Vícezónové vinotéky – mají více zón (často 3 nebo 6), jde o finančně nejnákladnější modely.
Popřípadě existují ještě modely bez oddělených zón. Ty fungují tak, že se teplota uvnitř vinotéky snižuje odshora směrem dolů. To umožňuje uložení nejprve červeného vína, bílého vína a ve spodní části například šumivého vína.
Způsob chlazení
Způsob, jakým dochází ke zchlazování vína se výrazně promítá do pořizovací ceny vinotéky, provozních nákladů a samotného fungování. V současných produktových nabídkách můžete volit mezi dvěma variantami:
- Chlazení za pomoci termoelektrického článku – cenově dostupnější varianta, ekologický provoz, tichý, ale slabší výkon.
- Chlazení za pomoci kompresoru – dražší a hlučnější, ale výrazně výkonnější a zároveň úsporný.
Chlazení za pomoci termoelektrického článku
Vinotéky fungující na principu tzv. Peltierova článku jsou cenově dostupnější možností (Zdroj: Researchgate.net). Z jeho nesporných výhod lze jmenovat určitě ekologický provoz. Dále oceníte nižší hlučnost. Vinotéku tak můžete bez obav umístit do místnosti, kde často pobýváte. Vibrace jsou zde také téměř nulové.
Naopak se připravte na nižší výkon, se kterým se pojí delší doba chlazení (vína vychladíte zhruba za 24 hod). Slabší výkon je navíc provázán s trochu vyšší spotřebou elektrické energie.
Chlazení za pomoci kompresoru
Tato verze chlazení je bezpochyby nákladnější, co se týče pořizovací ceny. To je však v kombinaci s vyšší hlučností asi jediný zápor, na který můžete narazit. Ve prospěch kompresorové technologie, kterou využívají také ledničky, hovoří podstatně lepší chladicí výkon a zároveň nižší spotřeba elektrické energie. Při dlouhodobějším provozu tak kompresor velice brzy dožene termoelektrický článek.
Energetický štítek
Energetický štítek vám umožňuje snadné porovnávání základních parametrů jednotlivých modelů. V této kapitole si popíšeme, co na štítku najdete, a vysvětlíme, co přesně tyto hodnoty znamenají.
Energetická třída
Energetická třída udává, jak moc je spotřebič energeticky efektivní v závislosti na své kapacitě. Setkat se můžete s označením na škále A–G, přičemž většina současných vinoték (srpen 2023) se řadí do poslední energetické třídy G. Výjimečně narazíte na o něco úspornější modely třídy F či E. Třídy D, C, B a A se skutečně moc často nevidí.
Spotřeba elektřiny a provozní náklady
Vinotéka je domácím spotřebičem s celodenním provozem. Chlazení fungující 24 hodin denně zaručuje, že bude mít vámi skladované víno stále ideální teplotu. I proto byste měli při volbě vinotéky přihlížet k provozním nákladům, respektive ke spotřebě elektrické energie, kterou najdete na energetickém štítku.
Udává se jako roční spotřeba v kilowatthodinách (kWh). Z této hodnoty si můžete pak snadno vypočítat, na kolik vás roční provoz vinotéky vyjde. Stačí spotřebu vynásobit cenou jedné kilowatthodiny od vašeho dodavatele elektřiny. Pro orientační výpočet si můžete vystačit s cenou 5,9 Kč, což je republikový průměr (v roce 2023).
Roční spotřeba vinoték se pohybuje v rozmezí cca 80–220 kWh. Velká část modelů se pohybuje mezi 140–160 kWh, což odpovídá částce zhruba 800–900 Kč. Berte na vědomí, že roční spotřeba energie je vypočítávána při optimálních podmínkách, které v reálu nejsou vždy splněny – spotřebu energie ovlivňuje okolní teplota, frekvence užívání i zaplnění vinotéky.
Kapacita
Kapacitě jsme se věnovali v jedné z předchozích kapitol. Pro jistotu ji ale zmíníme i zde, jelikož se jedná o jednu z hodnot uvedených právě na energetickém štítku. Udává se v počtu standardních lahví typu Chardonnay s objemem 0,75 litru. Dříve se objevovaly údaje uvedené v litrech, stejně jako například u lednic, to ale nebylo v případě vinoték příliš vypovídající. Počet lahví je informace, se kterou už můžete pracovat.
Hlučnost
Vinotéka je v provozu nepřetržitě, stejně jako již zmiňované chladničky. A protože se často umisťuje do obytných prostor či kuchyně, měli byste dbát i na hlučnost. Ta by měla být co nejnižší, zejména pokud plánujete vinotéku umístit třeba do obýváku. Hlučnější jsou zpravidla modely využívající kompresorové chlazení.
I v případě hlučnosti se nabízí srovnání s lednicemi. Hodnoty se pohybují okolo 40 dB, zhruba v rozmezí 37–44 dB. Tuto úroveň hlučnosti lze přirovnat např. k tichému rozhovoru.
Třída hlučnosti
Pro lepší představu o hlučnosti jsou na nových energetických štítcích od roku 2021 uvedené kromě absolutní hodnoty také 4 třídy hlučnosti označené písmeny A–D. Většina modelů spadá do třídy C. S touto hodnotou můžete vámi vybraný model porovnat. Pokud bude spadat do třídy B, je tišší, než je běžné. V případě třídy D tomu bude naopak.
QR kód
Od roku 2021 najdete na energetických štítcích kromě názvu modelu a všech výše zmíněných parametrů také speciální QR kód. Při jeho naskenování pomocí mobilního telefonu se dostanete do evropské databáze spotřebičů EPREL, konkrétně na stránku věnovanou danému produktu (Zdroj: Oficiální stránky Evropské unie).
Tam si můžete důkladně prostudovat všemožné technické parametry, které na štítku a mnohdy ani v technických specifikacích produktu bohužel nenajdete.
Klimatická třída
Pro fungování jakéhokoliv chladicího zařízení, vinotéky nevyjímaje, je potřeba pečlivé dodržování optimální okolní teploty. Při takto stanovené teplotě dosahuje spotřebič nejlepší efektivity. V opačném případě se výrazně zvyšuje jeho spotřeba a může také nastat problém s nedostatečným chlazením.
Těmto teplotním intervalům se říká klimatická třída. Informaci o tom, do které třídy daný výrobek spadá, najdete v technické specifikaci nebo produktovém listu v databázi EPREL. V následující tabulce najdete jednotlivé třídy spolu s jejich krajními teplotami.
Výjimkou není ani zařazení vinotéky do vícero klimatických tříd zároveň. To se pak označuje například SN-T, vinotéka tedy spadá do všech 4 klimatických tříd a je možné ji provozovat při okolní teplotě mezi 10–43 °C.
Klimatická třída | Teplotní rozpětí |
SN (subnormální teploty) | +10 až +32 °C |
N (normální teploty) | +16 až +32 °C |
ST (subtropické teploty) | +18 až +38 °C |
T (tropické teploty) | +18 až +43 °C |
Funkce
Vinotéka samozřejmě nemusí být jen obyčejným chladicím prostorem s jedním ovládacím prvkem a prosklenými dvířky. Řada novodobých produktů disponuje i mnoha praktickými doplňky a příslušenstvím, které přináší vyšší uživatelský komfort.
- LED displej – obvykle je viditelný i při zavřené vinotéce. Zobrazuje aktuálně nastavené teploty, vlhkost a další důležité informace.
- LED osvětlení – působivé osvětlení interiéru. To může být zapnuté i při zavřené vinotéce. Pak tento výrobek působí skutečně originálním dojmem v interiéru. Osvětlení vinotéky působí příjemným dojmem i v kavárně nebo restauraci.
- Touchlight – stačí se lehce dotknout otevíracího madla a okamžitě dojde k rozsvícení vnitřních prostor vinotéky.
- UV filtr – je součástí prosklených dveří. Zabraňuje průniku slunečních paprsků do vinotéky, čímž chrání některé druhy vín před znehodnocením.
- Zámek – jisté modely lze fyzicky uzamknout, abyste zabránili otevírání dveří nepovolaným osobám nebo dětem.
- Airfreshfilter – prvek neutralizující nežádoucí pachy ve vinotéce a zajišťující stále čerstvý vzduch.
- Antivibrační systém – tlumí vibrace vznikající při spouštění kompresoru.
- Superchlazení – funkce, která dokáže na krátký čas rychle a výrazně snížit teplotu ve vinotéce. Tím dojde k bleskovému ochlazení vína na požadovanou teplotu.
- Elektronická regulace teploty – digitální ukazatel sloužící ke změně teploty.
- Regulace vlhkosti – speciální senzory dokáží ve vinotéce udržovat vlhkost v ideálním rozmezí.
- Uhlíkový filtr – filtr zlepšující přívod čerstvého vzduchu do vinotéky.
- Prostor na karafu – speciální přihrádka umožňující vložit do vinotéky karafu s nalitým vínem (nebo nedopitou lahev).
- Antibakteriální ochrana – ta nachází svůj přínos hlavně v hubení a odstraňování nežádoucích bakterií uvnitř vinotéky. Velice často je označována jako antiBacteria.
- Alarm vysoké teploty – upozorní vás na překročení nastavené teploty, které bylo způsobeno nedokonalým zavřením dvířek nebo dočasným výpadkem proudu.
Optimální teplota pro vína
Nakonec by se vám mohla hodit praktická rada související s efektivním využíváním vinotéky. Abyste byli vůbec schopni vkládat láhve vína do příslušných přihrádek a zón uvnitř spotřebiče, přinášíme vám malou nápovědu týkající se optimální teploty vína.
Druh vína | Optimální teplota |
Červené víno zralé | 16 až 18 °C |
Červené víno sladké | 13 až 15 °C |
Růžové víno | 9 až 11 °C |
Bílé víno suché | 9 až 11 °C |
Bílé víno sladké | 7 až 9 °C |
Mladé bílé víno | 7 až 9 °C |
Likérové víno | 6 až 8 °C |
Šumivé víno | 4 až 6 °C |
Podávání vína při optimální teplotě zlepšuje jeho chuť. Proto je vinotéka rozdělena na speciální zóny, ve kterých panují ideální podmínky pro daný druh vína. U bílých a šumivých vín se doporučuje skladování při nižších teplotách, aby vynikla jejich trpkost. Červená vína jsou zase bohatá na třísloviny a polyfenoly, jejichž jedinečná chuť se rozvine až při vyšších teplotách.
Při skladování by měl být kladen důraz také na vzdušnou vlhkost pohybující se kolem 75 %. Vína skladujte naležato, aby byl korek neustále v kontaktu s vínem a pořád vlhký. Tím zabráníte jeho sesychání a následujícím oxidačním procesům. Ani příliš vysoká vlhkost ale není vyhovující – v takovém případě hrozí na korku vznik plísní. Plísně dokáží prorůst skrz korek až do vína a znehodnotit ho.
Archivaci vína se dále podrobně věnuje Vinařství Válka ve svém článku, který doporučujeme, pokud o této problematice chcete vědět více.
Ceny
Kvůli tomu, že vinotéky nabývají odlišných velikostí a funkcí, je lze pořídit od poměrně přijatelné ceny zhruba 3 500 Kč. S nárůstem kapacity a s volbou vyspělejších technologií chlazení tyto náklady samozřejmě pozvolna narůstají. Ty nejdražší kousky můžete zakoupit v ceně nad 500 000 Kč.
Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv cenovou hladinu, vždy se snažte držet osvědčených značek. Ty jsou zárukou kvality, bezporuchového provozu a dlouhé životnosti. Mezi oblíbené výrobce vinoték patří Liebherr, Nordline, Beko, Guzzanti, Haier, Rapa, Vestfrost, Juka, Dunavox, Save Commercial, Roller Grill, RM-Gastro, Cold, Avintage, Bartscher a další.
Cena do 5 000 Kč
Začneme nejprve u těch nejméně náročných zákazníků. Těm bude bohatě stačit prostor pro uskladnění 4–20 lahví vína. Obvykle se jedná o menší volně stojící vinotéky s přiměřeným chladicím rozsahem a základní výbavou. Téměř ve všech případech půjde o jednozónové produkty nejčastěji v černém provedení.
Cena od 5 000 do 10 000 Kč
Chcete-li více místa na 27–50 lahví, budete si muset připlatit. V tomto směru to bude spíše za zvýšenou kapacitu než za některé nadstandardní funkce a vyhotovení. Objevit můžete i několik základních dvouzónových vinoték s hlučností do 46 dB a větším počtem vyjímatelných polic. Za tuto cenu půjde o chromované police.
Cena od 10 000 do 20 000 Kč
Pokud chcete, aby vinotéka splňovala nejen požadavky na množství kolem 50 lahví, ale také na nízké provozní náklady, budete k pořízení takového produktu potřebovat dvojnásobnou částku. Je však pravdou, že v široké nabídce značek najdete i mnoho vestavných modelů s vyšší energetickou třídou.
Cena od 20 000 do 60 000 Kč
V tomto případě si zkušení vinaři přijdou dozajista na své. Čekají na ně vysoké prosklené vinotéky s kapacitou 150–200 lahví a čistým objemem dosahujícím hodnot až 550 l. Stále více se vám vedle volně stojících produktů budou nabízet i ty vestavěné.
Řada nadstandardních funkcí, regulace teploty v jednotlivých zónách, bohaté množství klimatických tříd, nízká hlučnost a vysoký chladicí výkon. To vše na vás čeká v okamžiku, kdy do vinotéky investujete až 60 000 Kč.
Cena nad 60 000 Kč
Investici nad tuto hranici lze s jistotou doporučit profesionálním vinařům a restauračním zařízením, která vyžadují nejenom vysokou kapacitu, ale také sází na originální vzhled. Paralelní skladování vína, nejrůznější vzduchové filtry, dvojité sklo dveří a zesílené izolace. Tak nějak může vypadat vaše nadstandardně řešená vinotéka.
Cenová kategorie | Co obvykle nabízí | Co obvykle nenabízí | Orientační kapacita | Pro koho se hodí / pro jaký účel se hodí |
Do 5 000 Kč | Silnou stránkou je nízká pořizovací cena, spíše menší modely na jeden druh vína | Funkce jen výjimečně | 4–20 lahví | Pro nenáročné zákazníky |
Od 5 000 do 10 000 Kč | O něco větší kapacita, i dvouzónové modely, většinou s chromovými policemi | Pokročilé funkce, vestavné modely | 27–50 lahví | Na více lahví jednoho či dvou druhů vína |
Od 10 000 do 20 000 Kč | Větší modely, často i vestavné, mají již více funkcí | Ne vždy lze teplotu dostatečně regulovat | 50–150 lahví | Náročnějším zákazníkům |
Od 20 000 do 60 000 Kč | Velkokapacitní prosklené modely, i vícezónové, různá provedení | Nemusí mít vždy nadstandardní funkce | 150–200 lahví | Zapáleným vinařům a nadšencům do rozličných druhů vín |
Nad 60 000 Kč | Profesionální vinotéky s nadprůměrnou kapacitou | Nejvyšší cenová hladina nabízí prakticky všechny vychytávky | I více než 200 lahví | Čistě ke komerčním účelům |
Dobrý den, dá se ve vinotéce skladovat i šumivé víno? Není lepší nechat ho v ledničce?