Menu

Srovnávací test a recenze
nejlepších výrobníků sody

Aktualizováno:
Červenec 2021
Autor:
Iveta Polášková

Výrobník sody je kuchyňským doplňkem, s jehož pomocí si vytvoříte domácí perlivou sodu dle vlastní chuti. Praktický nástroj nahrazující nákup klasických balených vod. Díky tomu jej lze označit nejenom za rychlého a flexibilního pomocníka. Dobrý pocit můžete mít i z toho, že jste šetrní k životnímu prostředí a nemusíte svou domácnost zaplavovat přemírou plastových lahví. Při přípravě limonády oceníte také fakt, že na rozdíl od té kupované přesně víte, co a v jakém množství jste na ni použili. A odvážnější experimentátoři si díky této technologii vyrábí z vína vlastní sekt.

Výrobník sody je velice často označován jako sodobar. Své primární užití nachází jak v běžných kuchyních, tak v profesionálních a restauračních provozech. Taková zařízení se samozřejmě liší svou konstrukcí, velikostí i průtokem vody.

Chcete-li si do kuchyně pořídit kvalitní výrobník sody s originálním vzhledem, snadným ovládáním a možností volby příchutě, začtěte se do našeho článku. Ten se vám stane pravou rukou při výběru sodovkovače.


Nejlepší výrobníky sody dle hodnocení a recenzí uživatelů

Pořadí Vzhled Název Hodnocení Orientační cena Aktuální cena
1.
Recenze SodaStream Spirit Black + 2 ks lahví
SodaStream Spirit Black + 2 ks lahví 91 %
Počet recenzí: 82
3 600 Kč Zobrazit nabídky
2.
Recenze SodaStream Spirit Black
SodaStream Spirit Black 92 %
Počet recenzí: 129
2 300 Kč Zobrazit nabídky
3.
Recenze SodaStream Spirit Black Pepsi MegaPack
SodaStream Spirit Black Pepsi MegaPack 90 %
Počet recenzí: 2
2 400 Kč Zobrazit nabídky
4.
Recenze Sodastream Spirit One Touch černá
Sodastream Spirit One Touch černá 94 %
Počet recenzí: 51
4 400 Kč Zobrazit nabídky
5.
Recenze SodaStream Spirit White
SodaStream Spirit White 96 %
Počet recenzí: 40
2 300 Kč Zobrazit nabídky
6.
Recenze Sodastream Jet Love Raspberry
Sodastream Jet Love Raspberry 92 %
Počet recenzí: 29
1 800 Kč Zobrazit nabídky
7.
Recenze SodaStream JET White
SodaStream JET White 89 %
Počet recenzí: 560
2 000 Kč Zobrazit nabídky
8.
Recenze LISS Nerezová sifonová láhev SODA 2 l
LISS Nerezová sifonová láhev SODA 2 l 95 %
Počet recenzí: 66
1 300 Kč Zobrazit nabídky
9.
Recenze SodaStream Crystal white
SodaStream Crystal white 92 %
Počet recenzí: 31
3 300 Kč Zobrazit nabídky
10.
Recenze SodaStream JET Temný Kámen
SodaStream JET Temný Kámen 92 %
Počet recenzí: 16
2 300 Kč Zobrazit nabídky

Jak vybrat výrobník sody

Sodovku zná lidstvo už od 18. století (Zdroj: Wikipedia). Dnešní výrobník sody je poměrně jednoduchým typem zařízení, takže s jeho nákupem by neměl mít problém opravdu nikdo. Abyste však využili maximální potenciál a možnosti takového přístroje, vyplatí se znát několik technických důležitostí.

Určitě si přečtěte následující kapitoly, kde vás seznámíme s výrobním materiálem, objemem dostupných lahví, typem bombiček a jejich výdrží. Nezapomeneme samozřejmě ani na nabídku příslušenství a podáme informace o orientačních cenách těchto malých pomocníků.

Výrobník sody je jedním z domácích přístrojů, který vám pomůže přetvořit si vlastní kuchyň na profesionální bar. Dalším takovým pomocníkem je výrobník ledu, který vám poskytne dostatek ledu na tříšť či koktejlovou párty. S pořízením toho správného vám pomůže náš článek Jak vybrat výrobník ledu.

Domácí vs. komerční

Na počátku všeho byste se měli rozhodnout, pro jaké účely budete výrobník sody využívat a hlavně v jaké míře. Přístroje určené pro domácí a profesionální využití se totiž podstatně liší.

Domácí výrobník sody

Tato kategorie je skutečně široká. Nabídne jak jednotlivé výrobníky, tak i sady s několika lahvemi a příchutěmi. Co se týče designu, fantazii se meze rozhodně nekladou. Sodovkovač můžete pojmout nejenom jako zdroj chutného nápoje, ale také jako efektní kuchyňský doplněk. K dispozici jsou různé výrobní materiály. Nejčastěji se ale setkáte s plastem v rozmanitém barevném provedení nebo s luxusnějším nerezem.

Z pohledu fungování jsou zákazníkům v této kategorii předkládány dva modely výrobníků sody.

  • Se základnou – Kromě plastové láhve pořizujete prostorově nenáročnou základnu, která se stará o samotný proces výroby perlivé vody. Tyto modely dosahují přibližně velikosti kuchyňského mixéru. Můžeme je dále dělit dle způsobu uchycení lahve.
    • Se šroubovací lahví – klasický závit, kterým ztratíte několik sekund. Stále je hojně využívaný, zejména u levnějších produktů.
    • S bajonetovým uchycením – o něco jednodušší systém. Lahev zasunete a pootočíte, dokud neuslyšíte cvaknutí.
    • S zasouvací lahví – provedení, které se snadněji ovládá. Držák lahve je v tomto případě vyklápěcí, aby bylo možné nádobu nasadit jednou rukou a následně ji i s držákem zasunout zpět.
    • S lahví vloženou dovnitř – výjimečný systém, kdy se základna skládá ze dvou částí. Lahev ukládáte do spodní části základny a vrchní část jednoduše zajistíte páčkou. Na lahev tak během přípravy nevidíte.
  • Samostatně fungující láhev – představuje sifonovou lahev, jakou si zkušenější ročníky vybaví z osmdesátých let. Bombička je v tomto případě umístěna ve víčku lahve.

Je pouze na vás, jakému systému dáte přednost a co je vám bližší. Z pohledu kladů a záporů pravděpodobně nelze mezi jednotlivými verzemi hledat výrazné funkční odlišnosti. Záleží opravdu na tom, co budete sami preferovat​.

Komerční výrobník sody

I když se náš článek věnuje primárně domácím výrobníkům sody, musíme se alespoň okrajově zmínit také o komerčních produktech. V této kategorii najdeme robustní produkty schopny rychle produkovat podstatně větší množství perlivé vody. To je také důvodem, proč jsou standardně umísťovány ve školních jídelnách, restauracích a podobných provozech. Často se přímo napojují na vodovodní řád. Ve všech případech se jedná o nerezové výrobky.

Z hlediska plánovaného umístění si můžete vybrat ze dvou typů.

  • Sodabar stolní – Při koupi tohoto rozměrného přístroje se počítá s tím, že jej položíte na stůl, desku apod.
  • Sodabar podstolní – Produkty, které lze díky kompaktním rozměrům zakomponovat pod pracovní či barovou desku.

Tyto přístroje mají zpravidla více funkcí. Neperlivou vodu ohřívají na čaj nebo ji naopak udržují chladnou. A právě pro toto chlazení mohou používat dvě různé technologie.

  • Suché chlazení – Úkon zde probíhá prostřednictvím nemrznoucí směsi, kterou kompresor pohání chladičem.
  • Vodní chlazení – Využívá k chlazení vodu. Proti modelům využívající vzduch je často tišší.

Je jasné, že v domácnosti by takto výkonný přístroj nenašel plnohodnotné využití. Pořizovací náklady těchto výrobků jsou navíc mnohonásobně vyšší než ceny výrobníků sody pro nekomerční využití.​

Mechanický vs. automatický

A u představování jednotlivých typů sodobarů ještě malou chvíli zůstaneme. V dalším rozdělení můžeme výrobníky rozdělit na mechanické a automatické.

Mechanický typ

Tyto výrobníky vůbec nepotřebují baterie ani elektrickou energii. Většinou se ovládají jediným tlačítkem. Podle toho, jak dlouho tlačítko budete držet, bude vaše voda více či méně perlivá. Z domácích přístrojů je mechanická naprostá většina. Mezi výhody přirozeně patří fakt, že se obejdete bez zásuvky, a můžete jej tedy využívat například na zahradě nebo na výletě pod stanem. Tuto variantu pravděpodobně zvolíte, pokud mezi důvody, proč zvažujete koupi výrobníku, patří i motivy ekologické.

Automatický typ

Jak už asi tušíte, při využití automatického sodovače elektřinu potřebovat budete. Můžeme vás však uklidnit – vzhledem k tomu, že přístroj je v domácím prostředí v provozu po dobu několika sekund, nemusíte se obávat žádné vysoké spotřeby.

Tyto výrobníky mají zpravidla několik tlačítek, pomocí kterých volíte intenzitu bublinek, které do nápoje vženou. Mezi jejich přednosti tedy patří snadné ovládání. Nevýhodu představuje omezená mobilita.

Materiál a objem láhve

Nyní se zaměříme na další prvek výrobníků sody. Je to láhev, která se do přístrojů vkládá. Po vytvoření perlivé vody láhev vyjmete a vytvořený nápoj můžete rozlévat. V tomto ohledu lze v první řadě narazit na různé materiály lahví. Na trhu se používají nejčastěji dvě varianty.

  • Plastové láhve – Tento typ láhve zakoupíte nejčastěji. Dostane se vám poměrně velkého výběru z pohledu originálního designu. Plast navíc přináší jednu velice zásadní vlastnost, a tou je odolnost.
  • Skleněné láhve – Jestliže budete při používání výrobníku sody dostatečně opatrní, můžete vyzkoušet skleněné láhve. V jejich prospěch totiž hovoří jednodušší údržba, častěji je totiž výrobcem povoleno mýt lahev v myčce. Sklo nepohlcuje pachy nápojů, navíc je příslibem delší životnosti při zachování stále stejného vzhledu.
Materiál Výhody Nevýhody
Plast + Odolné vůči pádu

+ Výběr z mnoha designů

+ Levnější varianta

Ne vždy je vhodný do myčky

Drží v sobě pachy sirupů

Starší lahve už nevypadají hezky

Sklo + Elegantní vzhled

+ Mohou do myčky

+ Nepohlcují pachy

+ Vypadají stále stejně

Je dražší

Snáze rozbitelné

Méně barevných variant

Objem láhve

Vedle výrobního materiálu láhve vás bude zajímat ještě její objem. Tento parametr prezentuje, kolik perlivé vody budete schopni vyrobit najednou. Vzhledem k tomu, že jde o produkty pro domácí užití, jsou objemy přiměřené. Nejčastěji narazíte na sodovkovače s objemem láhve od 0,5 litru do 1 litru.

Typ bombičky a její objem

Velkou roli při výrobě sody hraje oxid uhličitý, který je zodpovědný za nasycení připravovaného nápoje. A právě ten je uložen v bombičkách odpovídajícího tvaru a velikosti. Ty jsou nedílnou součástí sodovkovače. Výsledný produkt můžete vybírat na základě dvou typů bombiček.

  • Bombičky jednorázové – Tyto doplňky se pyšní menším objemem. Jejich nevýhodou je častá potřeba zakoupit nové. Využívány jsou nejčastěji u tradičního typu sifonové láhve.
  • Bombičky vyměnitelné – Ty jsou součástí většiny moderních výrobníků sody. Jejich nespornou výhodou je možnost načerpání plynu, takže nemusíte pokaždé kupovat celou novou bombičku. Možnosti výměny prázdné bombičky za plnou se liší výrobce od výrobce – ti menší nabízí tuto službu jen na svých kamenných pobočkách, ti rozšířenější mají celou síť prodejců, takže jejich bombičky vám vymění v každém druhém železářství.

Objem bombičky

Vedle typu tohoto příslušenství je důležitý také objem bombičky. Ten totiž rozhoduje o tom, jak velké množství perlivé vody jste schopni připravit. Co se týče jednorázových bombiček, připravte se na objem v řádu jednoho litru.

Vyměnitelné bombičky vám toho nabídnou daleko více. Díky jejich větší velikosti jsou schopny pojmout více oxidu uhličitého. Narazit lze na bombičky, se kterými vyrobíte až 135 litrů syceného nápoje. Pro domácí použití vám s přehledem stačí naplnitelné bombičky pro 70 – 90 litrů vody. Bohužel však ne všechny dobře těsní, může se vám tedy stát, že koupíte nový výrobník s bombičkou, která deklarovaný objem nápoje nenaplní.

Příslušenství a funkce

Součástí moderních výrobníků sody je řada praktického příslušenství, přidružených funkcí a ovládacích prvků. To vše přispívá k pohodlnějšímu, jednoduššímu a bohatšímu chystání výsledného nápoje. Nyní vás seznámíme s některými nejčastějšími prvky novodobých přístrojů.

  • Intenzita sycení – Dané sodovkovače vám prostřednictvím tlačítek umožní zvolit intenzitu perlivého nápoje. Obvykle je to intenzita jemná, střední a silná.
  • Filtrace vody – Tato funkce je doménou spíše robustnějších komerčních přístrojů. Tuto možnost využijete, pokud z nějakého důvodu nejste spokojení s kvalitou vody.
  • Přetlakový ventil – Prvek starající se o vaši bezpečnost. V okamžiku, kdy dojde k nadměrnému sycení, přetlakový ventil upustí přebytečný oxid uhličitý.
  • Uzávěry s integrovaným těsněním – Kvalitní láhve jsou vybaveny speciálním těsněním, aby z nich neunikal oxid uhličitý.
  • Automatický odvod vody – Systém starající se o odvod přebytečné perlivé vody.
  • Sirupy – K výrobníku sody si můžete pořídit také přemíru nejrůznějších ochucených sirupů. S pomocí nich vytvoříte sycené limonády dle chuti. Nejčastěji je to příchuť coly, zeleného čaje, jahody, citronu, jablka, maliny, pomeranče, toniku, třešně, kiwi, energetického nápoje a hroznu. Sirup lze samozřejmě zakoupit v odlišném objemu od 375 mililitrů do 750 mililitrů. Z takové láhve vyrobíte desítky litrů chutné limonády.
  • Kartáče – samozřejmě že je vhodné myslet i na údržbu přístroje. K tomuto účelu můžete pořídit speciální dlouhý kartáč, kterým se dostanete přes úzké hrdlo lahve.

Cena

Na sodovkovače se zaměřuje hned několik profesionálních výrobků, od kterých máte možnost zakoupit modely odlišného typu – Kayser, Limo Bar, LISS, Sifos, Orion, Imetec, Tescoma a Oasis. Tou nejznámější značkou je pravděpodobně Sodastream.

Chcete-li si vyrábět domácí perlivé nápoje a sycené limonády, nemusíte se obávat žádné výrazné investice. Pořizovací náklady včetně těch provozních jsou velice přijatelné. Ceny za nové bombičky se mohou pohybovat do 700 Kč u velkých objemů. Jejich výměny jsou spjaty s třetinovými výdaji. Co se týče samotných výrobníků sody, přinášíme vám pár cenových hladin.

Cena do 1 500 Kč

Za tuto cenu pořídíte omezené množství výrobníků sody. Budou to povětšinou základní modely nebo například samotné láhve umožňující tvorbu syceného nápoje. Očekávat musíte menší objem láhve a nenáročné zpracování výrobku.

Cena od 1 500 Kč do 3 000 Kč

V této cenové kategorii si už na své přijde většina zákazníků. Je-li pro vás důležitý design a kvalita zpracování výrobníku sody, zkuste do něj zainvestovat trochu více peněz. Vedle plastu narazíte také na nerezová nebo skleněná moderní řešení. Tyto přístroje jsou vybaveny řadou doplňkových systémů a bezpečnostních prvků.

Cena od 3 000 Kč do 5 000 Kč

V této kategorii najdete kousky s unikátním designem, které si vyberou ti, kteří se chtějí odlišit. K výrobním materiálům lahví se přidává také titan. V nabídce jsou i sady s několika skleničkami nebo příchutěmi.

Cena nad 5 000 Kč

Od ceny 5 000 Kč a výše se domácí sodovkovače pozvolna přeměňují na ty profesionální určené do náročných provozů. Cena se může vyšplhat až k 100 000 Kč. Tyto přístroje jsou robustních rozměrů a mimo výrobu sodovky zvládají i chlazení. S takovým produktem můžete vyrábět sodu ve velkém.

Udržba

Ačkoliv výrobník sody je poměrně jednoduchý přístroj, během používání neuškodí dodržet několik zásad. Vyhnete se tak zapáchajícím lahvím nebo plísni pod víčkem. Několik málo pravidel jsme uspořádali do krátkého seznamu.

  • Lahev vypláchněte alespoň jednou týdně, ideálně však po každém použití, zejména pokud jste použili sirup.
  • Myčku používejte jen v případě, že to výrobce vašeho modelu povolil. A i v tom případě vložte pouze lahev, základnu výrobníku byste tím zničili.
  • Některé plastové lahve není možné mýt v horké vodě, protože by došlo k jejich deformaci. Před prvním mytím to raději zkontrolujte v manuálu.
  • Při mytí lahve používejte jen jemný mycí prostředek, který ji nepoškrábe.
  • Vnitřek lahve můžete také vyčistit úzkým kartáčem na nádobí nebo speciálním náčiním, které nabízí někteří výrobci. Kartáčem vydrhněte také víčko, pokud se někde udělá plíseň, bude to právě pod ním.
  • Trysku jednou za čas ošetřete kyselinou citronovou. Přimíchejte ji do čisté vody, kterou naplníte lahev a upevníte do základny jako obvykle. Několikrát zlehka stiskněte tlačítko pro tvorbu bublinek a nechte čtvrt hodiny odstát. Poté lahev i trysku opláchněte čistou vodou.

Účinky perlivé vody

Podobně jako u vajíček, mléka v kávě nebo margarínů, ani u perlivé vody se odborníci neshodli, zda lidskému organismu škodí, a pokud ano, v jaké míře. Z různých zdrojů se dočtete i naprosto protichůdná tvrzení.

Jisté je, že oxid uhličitý vodu okyseluje, načež může dojít ke změkčení zubní skloviny, která potom bude náchylnější k poškození. Tento efekt se však ve vyšší míře projevuje spíš u průmyslových slazených nápojů. Riziko navíc můžete minimalizovat tím, když si nebudete čistit zuby bezprostředně po konzumaci a vyčkáte s tím alespoň deset minut.

K dalším často zmiňovaným účinkům patří rychle nastupující pocit plnosti, snížená míra hydratace, nadýmání nebo pálení žáhy. To je také důvodem, proč by člověk neměl postavit na perlivých limonádách celý pitný režim. Pokud však tyto problémy nemíváte, není důvod, proč byste si bublinky neměli dopřát.

Použité a další zajímavé zdroje

https://cs.wikipedia.org/wiki/Sifonov%C3%A1_l%C3%A1hev

http://www.szu.cz/uploads/documents/chzp/voda/pdf/bv_co2.pdf

HAVLÍK, Bořivoj. Pijeme zdravě?. Praha: Sdružení českých spotřebitelů, c2006. Průvodce spotřebitele. ISBN 80-239-7677-X.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.2 z 79 hlasů