Varianta výběru
|
Hodnocení | Vzhled a název | Klady vzhledem k podkategorii | Zápory vzhledem k podkategorii | Orientační cena | Aktuální cena | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Pro náročné |
Výborné | SodaStream Spirit One Touch Black |
|
|
2 600 Kč | Zobrazit nabídky | |
Nejlepší poměr cena/výkon |
Velmi dobré | SodaStream Spirit Black |
|
|
1 900 Kč | Zobrazit nabídky | |
Pro nenáročné |
Dobré | Orion Aquadream Red |
|
|
1 400 Kč | Zobrazit nabídky | |
Nejoblíbenější mezi uživateli |
Velmi dobré | SodaStream JET White |
|
|
1 600 Kč | Zobrazit nabídky | |
Zajímavá alternativa |
Výborné | Philips GoZero ADD4902BK/10 |
|
|
2 000 Kč | Zobrazit nabídky | |
Designová varianta |
Výborné | SodaStream Crystal White |
|
|
2 700 Kč | Zobrazit nabídky | |
Tradiční volba |
Dobré | LISS Nerezová sifonová láhev SODA |
|
|
1 500 Kč | Zobrazit nabídky | |
Odolná nerezová varianta |
Výborné | Aarke Carbonator 3 |
|
|
4 300 Kč | Zobrazit nabídky | |
Další ke zvážení |
Velmi dobré | Tescoma MyDrink 308610 |
|
|
2 500 Kč | Zobrazit nabídky |
Jak vybrat výrobník sody
Sodovku zná lidstvo už od 18. století (Zdroj: Wikipedia). Dnešní výrobníky sody jsou poměrně jednoduchým typem zařízení, takže s jeho nákupem by neměl mít problém opravdu nikdo. Abyste však využili maximální potenciál a možnosti takového přístroje, vyplatí se znát několik technických důležitostí.
Přečtěte si proto následující kapitoly, kde vás seznámíme s výrobním materiálem, objemem dostupných lahví, typem bombiček a jejich výdrží. Nezapomeneme samozřejmě ani na nabídku příslušenství a podáme informace o orientačních cenách těchto malých pomocníků. Nakonec vám prozradíme, jak perlivou vodu správně připravit a dozvíte se také, jak o výrobník sody pečovat.
Výrobník sody je jedním z domácích přístrojů, který vám pomůže přetvořit si vlastní kuchyň na profesionální bar. Dalším takovým pomocníkem je výrobník ledu, který vám poskytne dostatek ledu na tříšť či koktejlovou párty. S pořízením toho správného vám pomůže náš článek Jak vybrat výrobník ledu.
Jak vybrat výrobník sody stručně:
- Hledáte domácí výrobník sody, nebo pomocníka do provozovny? Tyto dva typy se liší nejen pořizovací cenou, ale hlavně svým výkonem.
- Chcete manuální, nebo automatický výrobník sody? Zaměřte se na komfort přípravy sody a vybírejte také podle toho, zda máte možnost přístroj zapojit do elektrické zásuvky.
- Víte, jaký způsob uchycení lahve je z hlediska rychlosti přípravy nejvýhodnější? S bajonetovým či nasouvacím systémem nebudete zbytečně ztrácet čas.
- Sledujte také materiál a objem lahve v případě, že si pořizujete celý set. Na výběr máte plastové a skleněné lahve různých objemů.
- Rozlišujte, jaký typ bombičky zařízení používá. Jednorázové bombičky se nachází především u sifonových lahví, vyměnitelné bombičky najdete u moderních výrobníků.
- Zaměřte se na funkce. Některé výrobníky sody nabízí volbu intenzity sycení, přetlakový ventil, displej či automatický odvod vody.
- Zohledněte také dostupnost příslušenství. Náhradní lahve, bombičky či sirupy – bez toho se při přípravě domácí perlivé limonády neobejdete.
- Stanovte si rozpočet, vyberte několik kandidátů a porovnejte je mezi sebou. Dobré je také vyhledat si uživatelské recenze, který leckdy mnohé prozradí.
Proč si pořídit výrobník sody
Jestliže se řadíte k milovníkům perlivé vody a nejrůznějších limonád, pak se vám investice do výrobníku sody rozhodně vyplatí. Od nákupu balených vod se totiž vlastní výroba sody v lecčem liší. Níže jsme vám shrnuli ty nejpodstatnější výhody, jaké vám výrobník sody může nabídnout.
Nízké náklady
Z dlouhodobého hlediska je nákup výrobníku sody finančně výhodný. Zatímco balenou vodu pořídíte za částku okolo 15 korun za jeden litr, při výrobě vody v sodovkovači se dostanete na částku zhruba 2 až 5 korun za litr, záleží na intenzitě bublinek a použitém sirupu. I když k celkovým nákladům připočtete pořizovací cenu samotného spotřebiče, bombičky s plnidlem a sirupy, jde stále o výhodnější variantu v porovnání s pravidelným nákupem balených vod.
Rychlá příprava takřka bez námahy
Nákup balené vody s sebou obnáší také tahání těžkých lahví, a to obzvláště v případě, kdy narazíte na nějakou výhodnou cenovou akci. Výrobník sody vás však od této nepříjemnosti ušetří. Příprava perlivého nápoje je totiž velice snadná a rychlá. Už žádná námaha ani trable se skladováním plastových lahví, stačí myslet na pravidelné dokupováním bombičky s plnicím plynem, kterou domácí výrobník sody potřebuje ke svému provozu.
Šetrnost k životnímu prostředí
Nespornou výhodou těchto zařízení je jejich ekologický aspekt. Pořízení výrobníku sody totiž jednoznačně zastiňuje nadprodukci plastových lahví. K výrobě sody navíc obvykle ani nepotřebujete elektrickou energii.
Zdraví pod kontrolou
Komerční limonády jsou často plné umělých a zdraví škodlivých přísad. Naproti tomu při výrobě domácí sody máte vždy pod kontrolou všechny vstupní suroviny. Kohoutková voda je navíc zpravidla velmi kvalitní, a pokud vám vadí přebytečný chlór, můžete její kvalitu podpořit použitím filtrační konvice. Výhodou je také možnost používání domácích sirupů a dochucovadel.
Jednoduchá údržba
Výrobníky sody jsou v podstatě bezúdržbové spotřebiče, stačí z nich pouze pravidelně setírat prach. Po sejmutí lahve z výrobníku není potřeba nic čistit, protože se jedná o čistou vodu – sirup se totiž leje až do vzniklé perlivé vody. Jediné, na co je potřeba myslet, je vyplachování lahve a dokupování bombičky s plnidlem.
Široký výběr výrobníků a dostupnost příslušenství
Díky zvýšené poptávce za poslední roky se výrobníky sody staly velmi rozšířené. Nejen samotné přístroje, ale i náhradní bombičky, lahve či sirupy jsou dnes proto snadno dostupné. Pořídíte je jak na internetu, tak i v mnoha kamenných prodejnách po celé České i Slovenské republice. Vybírat můžete z výrobníků různých značek a k dostání je rovněž i celá řada originálních sirupů.
Domácí vs. komerční
Na počátku všeho byste se měli rozhodnout, pro jaké účely budete výrobník sody využívat a hlavně v jaké míře. Přístroje určené pro domácí a profesionální využití se totiž podstatně liší, a to nejen svou pořizovací cenou.
Domácí výrobník sody
Tato kategorie je skutečně široká. Nabídne jak jednotlivé výrobníky, tak i kompletní sady s několika lahvemi a sirupy různých příchutí. Co se týče designu, fantazii se meze rozhodně nekladou. Sodovkovač můžete pojmout nejenom jako zdroj chutného nápoje, ale také jako efektní kuchyňský doplněk. K dispozici jsou různé výrobní materiály. Nejčastěji se ale setkáte s plastem v rozmanitém barevném provedení nebo s luxusnějším nerezem.
Typy
Z pohledu fungování jsou zákazníkům v této kategorii předkládány dva typy výrobníků sody, a to modely se základnou a klasické sifonové lahve. Je pouze na vás, jakému systému dáte přednost a co je vám bližší. Z pohledu kladů a záporů pravděpodobně nelze mezi jednotlivými verzemi hledat výrazné funkční odlišnosti. Záleží opravdu na tom, co budete sami preferovat.
- Se základnou – Kromě plastové láhve pořizujete prostorově nenáročnou základnu, která se stará o samotný proces výroby perlivé vody. Tyto modely dosahují přibližně velikosti kuchyňského mixéru. Můžeme je dále dělit dle způsobu uchycení lahve.
- Samostatně fungující láhev – Jedná se o klasickou sifonovou lahev, jakou si zkušenější ročníky vybaví z osmdesátých let. Bombička je v tomto případě umístěna ve víčku sifonové lahve.
Komerční výrobník sody
I když se náš článek věnuje primárně domácím výrobníkům sody, musíme se alespoň okrajově zmínit také o komerčních produktech. V této kategorii najdeme robustní výrobky schopny rychle produkovat podstatně větší množství perlivé vody než výrobníky pro domácí použití. To je také důvodem, proč jsou standardně umísťovány ve školních jídelnách, restauracích a v podobných provozovnách a gastro zařízeních.
Ve všech případech se jedná o nerezové výrobky, které je ale často potřeba přímo napojit na vodovodní řád. Je jasné, že v domácnosti by takto výkonný výrobník sody nenašel plnohodnotné využití. Pořizovací náklady těchto výrobků jsou navíc mnohonásobně vyšší než ceny výrobníků sody pro nekomerční využití.
Umístění
Z hlediska plánovaného umístění si můžete vybrat ze dvou typů těchto komerčních výrobníků sody.
- Sodabar stolní – Při koupi tohoto rozměrného přístroje se počítá s tím, že jej položíte na stůl, desku apod.
- Sodabar podstolní – Produkty, které lze díky kompaktním rozměrům zakomponovat pod pracovní či barovou desku.
Technologie chlazení
Tyto přístroje mají zpravidla více funkcí. Neperlivou vodu ohřívají na čaj nebo ji naopak udržují chladnou. A právě pro toto chlazení mohou používat dvě různé technologie.
- Suché chlazení – Úkon zde probíhá prostřednictvím nemrznoucí směsi, kterou kompresor pohání chladičem.
- Vodní chlazení – Využívá k chlazení vodu. Proti modelům využívající vzduch je často tišší.
Mechanický vs. automatický
A u představování jednotlivých typů sodobarů ještě malou chvíli zůstaneme. Z dalšího pohledu totiž můžeme výrobníky rozdělit na mechanické a automatické. Jejich hlavní rozdíl spočívá v tom, zda ke svému provozu vyžadují elektrickou energii, či nikoliv.
Mechanický typ
Tyto výrobníky sody baterie ani elektrickou energii vůbec nepotřebují. Většinou se ovládají pomocí jediného tlačítka. Podle toho, jak dlouho budete tlačítko držet, bude vaše voda více či méně perlivá. Z domácích přístrojů se naprostá většina řadí mezi tyto mechanické typy.
Výhodou je přirozeně fakt, že se obejdete bez elektrické zásuvky, a můžete jej tedy využívat například na zahradě nebo na výletě pod stanem. Tuto variantu pravděpodobně zvolíte, pokud mezi důvody, proč zvažujete koupi výrobníku, patří i motivy ekologické.
Automatický typ
Jak už asi tušíte, při využití automatického sodovače se bez připojení do elektrické zásuvky neobejdete. Můžeme vás však uklidnit – vzhledem k tomu, že přístroj je v domácím prostředí v provozu pouze po dobu několika sekund, nemusíte se obávat žádné vysoké spotřeby ani nepříjemných účtů za spotřebu energie.
Tyto výrobníky mají zpravidla několik tlačítek, pomocí kterých volíte intenzitu bublinek, které do nápoje vženou. Mezi jejich přednosti tedy patří snadné ovládání. Nevýhodu ale představuje omezená mobilita. Nákup automatického typu si dobře rozmyslete, pokud výrobník sody pořizujete třeba na chatu nebo tam, kde není připojení k elektrické síti běžně dostupné.
Systém uchycení lahve
Výrobníky sody se od sebe mohou lišit také systémem uchycení lahve. Pokud preferujete co nejrychlejší přípravu perlivé vody, pak dejte přednost bajonetovému či nasouvacímu systému před šroubovacím, který je zbytečně zdlouhavý. V řádcích níže vám jednotlivé systémy popíšeme podrobněji.
- Šroubovací systém – Poznáte jej podle lahve se závitem, kterou pomocí něj našroubujete k výrobníku. Jde o klasický způsob, kterým ztratíte několik sekund. Stále je hojně využívaný, zejména u levnějších produktů.
- Bajonetové uchycení – O něco jednodušší a rychlejší systém. Lahev zasunete a pootočíte. Hotovo bude chvíli, kdy uslyšíte cvaknutí, proto se tento systém někdy označuje také jako Click and Fix.
- Rychloupínací systém – Jde o provedení, které se snadněji ovládá. Držák lahve je v tomto případě vyklápěcí, aby bylo možné nádobu nasadit jednou rukou a následně ji i s držákem zasunout zpět.
- Systém vložení lahve do nádoby – Výjimečný systém, kdy se základna skládá ze dvou částí. Lahev ukládáte do spodní části základny a vrchní část jednoduše nasunete a zajistíte páčkou. Na lahev sice během přípravy nevidíte, na druhou stranu je ale zajištěna vaše bezpečnost při sycení.
Materiál a objem láhve
Nyní se zaměříme na další prvek výrobníků sody. Je to láhev, která se do přístrojů vkládá. Po vytvoření perlivé vody láhev vyjmete a vytvořený nápoj můžete rozlévat. V tomto ohledu lze v první řadě narazit na různé materiály lahví. Na trhu se používají nejčastěji dvě varianty.
- Plastové láhve – Tento typ láhve zakoupíte nejčastěji. Dostane se vám poměrně velkého výběru z pohledu originálního designu. Plast navíc přináší jednu velice zásadní vlastnost, a tou je odolnost. Nevýhodou ale je, že s postupem času může dojít k zabarvení materiálu a poničení vlivem běžného používání.
- Skleněné láhve – Jestliže budete při používání výrobníku sody dostatečně opatrní, můžete vyzkoušet skleněné láhve. V jejich prospěch totiž hovoří jednodušší údržba, častěji je totiž výrobcem povoleno mýt lahev v myčce. Sklo navíc nepohlcuje pachy nápojů a je příslibem delší životnosti při zachování stále stejného vzhledu. Navíc koupí skleněné lahve nebudete podporovat nadměrnou produkci plastů.
Materiál | Výhody | Nevýhody |
Plast | + Odolné vůči pádu
+ Výběr z mnoha designů + Levnější varianta |
− Ne vždy je vhodný do myčky
− Drží v sobě pachy sirupů − Starší lahve už nevypadají hezky |
Sklo | + Elegantní vzhled
+ Mohou do myčky + Nepohlcují pachy + Vypadají stále stejně + Ekologické řešení |
− Je dražší
– Těžší − Snáze rozbitelné − Méně barevných variant |
Objem láhve
Vedle výrobního materiálu lahve vás bude zajímat ještě její objem. Tento parametr prezentuje, kolik perlivé vody budete schopni vyrobit najednou. Vzhledem k tomu, že jde o produkty pro domácí použití, jsou objemy přiměřené. Nejčastěji narazíte na sodovkovače s objemem lahve od 0,5 litru do 1 litru. Platí, že čím je objem lahve větší, tím delší bude příprava perlivé vody.
Objem lahve vybírejte s ohledem na budoucí využití. Pro sport, do práce či do školy nebo celodenní výlety volte spíše větší lahve, naopak jako cestovní řešení jsou vhodnou volbou skladné lahve s menším objemem.
Typ bombičky a její objem
Velkou roli při výrobě sody hraje oxid uhličitý, který je zodpovědný za nasycení připravovaného nápoje. A právě ten je uložen v bombičkách odpovídajícího tvaru a velikosti. Bombičky jsou nedílnou součástí každého domácího sodovkovače. Jednu najdete vždy v balení, ale lze je dokoupit i samostatně. Výrobník sody tak můžete vybírat na základě dvou různých typů bombiček.
- Bombičky jednorázové – Tyto doplňky mají obvykle menší objem. Využívány jsou nejčastěji u tradičního typu samostatné sifonové láhve. Jejich nevýhodou je častá potřeba zakoupit nové. Na druhou stranu se ale jedná o cenově dostupné a poměrně rozšířené zboží, které mají v každé prodejně s domácími potřebami.
- Bombičky vyměnitelné – Ty jsou součástí moderních výrobníků sody. Jejich nespornou výhodou je možnost načerpání plynu, takže nemusíte pokaždé kupovat celou novou bombičku za plnou cenu. Možnosti výměny prázdné bombičky za plnou se liší výrobce od výrobce– ti menší nabízí tuto službu jen na svých kamenných pobočkách, ti rozšířenější mají celou síť prodejců, takže jejich bombičky vám vymění třeba v každém druhém železářství či elektro prodejně.
Objem bombičky
Vedle typu tohoto příslušenství je důležitý také objem bombičky. Ten totiž rozhoduje o tom, jak velké množství perlivé vody jste schopni připravit. Co se týče jednorázových bombiček, připravte se na objem, který vystačí zhruba na jeden litr sodovky.
Vyměnitelné bombičky vám toho nabídnou daleko více. Díky jejich větší velikosti jsou schopny pojmout více oxidu uhličitého. Narazit lze na bombičky, se kterými vyrobíte až 135 litrů syceného nápoje. Pro domácí použití vám ale s přehledem vystačí plnitelné bombičky pro 70–90 litrů vody. Bohužel však ne všechny dobře těsní, může se vám tedy stát, že koupíte nový výrobník s bombičkou, která deklarovaný objem nápoje nenaplní.
Funkce
Součástí moderních výrobníků sody je řada praktických přidružených funkcí a ovládacích prvků. To vše přispívá k pohodlnějšímu, jednoduššímu a bohatšímu chystání výsledného nápoje. Nyní vás seznámíme s některými nejčastějšími funkcemi těchto přístrojů.
- Intenzita sycení – Mnoho sodovkovačů vám dnes prostřednictvím tlačítek umožní zvolit intenzitu perlivého nápoje. Obvykle je to intenzita jemná, střední a silná.
- Filtrace vody – Tato funkce je doménou spíše robustnějších komerčních přístrojů. Tuto možnost využijete, pokud z nějakého důvodu nejste spokojeni s kvalitou kohoutkové vody.
- Přetlakový ventil – Prvek starající se o vaši bezpečnost. V okamžiku, kdy dojde k nadměrnému přesycení, přetlakový ventil upustí přebytečný oxid uhličitý. Jinak by totiž mohlo dojít k nebezpečnému prasknutí lahve.
- Automatický odvod vody – Systém starající se o odvod přebytečné perlivé vody v lahvi při procesu sycení.
Příslušenství
Při nákupu budete mít na výběr ze dvou možností – buďto si můžete pořídit výrobník sody samostatně, nebo v sadě s příslušenstvím. Mezi to obvykle patří náhradní lahve, bombičky, sirupy a uzávěry s těsněním. A protože během používání sodovkovače může dojít k běžnému spotřebování nebo opotřebování, lze příslušenství zpravidla zakoupit i samostatně. Sledujte však jeho dostupnost a šíři prodejních míst.
- Náhradní lahve – Ke každému výrobníku sody je možné zakoupit náhradní lahev. Dostupné jsou různé materiály i objemy.
- Uzávěry s integrovaným těsněním – Kvalitní láhve jsou vybaveny speciálním těsněním, aby z nich neunikal oxid uhličitý a nápoj vydržel déle perlivý.
- Sirupy – K výrobníku sody si můžete pořídit také přemíru nejrůznějších ochucených sirupů. S pomocí nich vytvoříte sycené limonády dle chuti. Nejčastěji je to příchuť coly, zeleného čaje, jahody, citronu, jablka, maliny, pomeranče, toniku, třešně, kiwi, energetického nápoje a hroznu. Sirup lze samozřejmě zakoupit v odlišném objemu od 375 mililitrů do 750 mililitrů. Z takové láhve sirupu vyrobíte desítky litrů chutné limonády.
- Kartáče –Samozřejmě že je vhodné myslet i na údržbu přístroje. K tomuto účelu můžete pořídit speciální dlouhý kartáč, kterým se dostanete přes úzké hrdlo lahve.
Cena
Na sodovkovače se zaměřuje hned několik profesionálních výrobců, od kterých máte možnost zakoupit modely odlišného typu – Kayser, Limo Bar, LISS, Sifos, Orion, Imetec, Tescoma a Oasis. Tou nejznámější značkou je pravděpodobně Sodastream.
Chcete-li si vyrábět domácí perlivé nápoje a sycené limonády, nemusíte se obávat žádné výrazné investice. Pořizovací náklady včetně těch provozních jsou velice přijatelné. Ceny za nové bombičky se mohou pohybovat do 700 Kč u velkých objemů. Jejich výměny jsou spjaty se zhruba třetinovými výdaji. Co se týče samotných výrobníků sody, přinášíme vám pár cenových hladin.
Cena do 1 500 Kč
Za tuto cenu pořídíte omezené množství výrobníků sody. Budou to povětšinou základní modely se šroubovacím systémem uchycení lahve nebo například samotné sifonové láhve umožňující tvorbu syceného nápoje. Očekávat musíte menší objem lahve a nenáročné zpracování výrobku. Co do materiálů zde bude jednoznačně převažovat plast.
Cena od 1 500 Kč do 3 000 Kč
V této cenové kategorii si už na své přijde většina zákazníků. Je-li pro vás důležitý design a kvalita zpracování výrobníku sody, zkuste do něj zainvestovat trochu více peněz. Vedle plastu narazíte také na nerezová nebo skleněná moderní řešení. Tyto přístroje jsou vybaveny řadou doplňkových systémů a bezpečnostních prvků.
Cena od 3 000 Kč do 5 000 Kč
V této kategorii najdete kousky s unikátním designem, které si vyberou ti, jež se chtějí odlišit. K dostání jsou pak také automatické modely, které se pyšní snazší obsluhou a rychlou přípravou. K výrobním materiálům lahví se přidává také titan. V nabídce jsou i sady s několika skleničkami nebo příchutěmi.
Cena nad 5 000 Kč
Od ceny 5 000 Kč a výše se domácí sodovkovače pozvolna přeměňují na ty profesionální určené do náročných provozů. Cena se může vyšplhat až k 100 000 Kč. Tyto přístroje jsou robustních rozměrů a mimo výrobu sodovky zvládají i chlazení. S takovým produktem můžete vyrábět sodu ve velkém.
Údržba
Ačkoliv je výrobník sody poměrně jednoduchý přístroj, během používání neuškodí dodržet několik zásad. Vyhnete se tak zapáchajícím lahvím nebo plísni pod víčkem. Několik málo pravidel jsme uspořádali do krátkého seznamu.
- Lahev vypláchněte alespoň jednou týdně, ideálně však po každém použití, zejména pokud jste použili sirup.
- Myčku používejte jen v případě, že to výrobce vašeho modelu povolil. A i v tom případě vložte pouze lahev, základnu výrobníku byste tím zničili.
- Některé plastové lahve není možné mýt v horké vodě, protože by došlo k jejich deformaci. Před prvním mytím to raději zkontrolujte v manuálu.
- Při mytí lahve používejte jen jemný mycí prostředek, který ji nepoškrábe.
- Vnitřek lahve můžete také vyčistit úzkým kartáčem na nádobí nebo speciálním náčiním, které nabízí někteří výrobci. Kartáčem vydrhněte také víčko, pokud se někde vytvoří plíseň, bude to právě pod ním.
- Trysku jednou za čas ošetřete kyselinou citronovou. Přimíchejte ji do čisté vody, kterou naplníte lahev a upevníte do základny jako obvykle. Několikrát zlehka stiskněte tlačítko pro tvorbu bublinek a nechte čtvrt hodiny odstát. Poté lahev i trysku opláchněte čistou vodou.
Jak připravit perlivou vodu ve výrobníku sody
Při přípravě perlivé vody je dobré se držet několika základních pravidel. Mnoho z nich pravděpodobně znáte, ale minimálně před prvním použitím nebude na škodu si je připomenout.
- Syťte vždy pouze čistou vodu.
- Sirup přilévejte až do vzniklé perlivé vody. Pokud byste jej nalili do vody ještě před nasycením, mohlo by během přípravy dojít k napěnění vody, která by se dostala do přístroje a mohla by jej poničit.
- Sirup ale můžete nalít rovnou do skleničky a až poté dle chuti smíchat s perlivou vodou.
- Vhodné je pořídit si rovnou dvě lahve. Jednu na čistou vodu a druhou na ochucené limonády. V případě skleněných lahví ale toto rozlišení není potřeba řešit, a to vzhledem k vlastnostem materiálu.
Účinky perlivé vody
Podobně jako u vajíček, mléka v kávě nebo margarínů, ani u perlivé vody se odborníci neshodli, zda lidskému organismu škodí, a pokud ano, v jaké míře. Z různých zdrojů se dočtete i naprosto protichůdná tvrzení.
Jisté je, že oxid uhličitý vodu okyseluje a vlivem toho může dojít ke změkčení zubní skloviny, která potom bude náchylnější k poškození. Tento efekt se však ve vyšší míře projevuje spíš u průmyslových slazených nápojů. Riziko navíc můžete minimalizovat tím, když si nebudete čistit zuby bezprostředně po konzumaci a vyčkáte s tím alespoň deset minut.
K dalším často zmiňovaným účinkům patří rychle nastupující pocit plnosti, snížená míra hydratace, nadýmání nebo pálení žáhy. To je také důvodem, proč by člověk neměl postavit na perlivých limonádách celý svůj pitný režim. Pokud však tyto problémy nemíváte, není jediný důvod, proč byste si měli bublinky odpírat.