Whisky patří k nejoblíbenějším druhům alkoholu. Stejně jako například rum si drží doslova staletou tradici a pili ji už naši dávní předkové. Po celém světě existuje velké množství značek, pod kterými se whisky vyrábí. Jak si vybrat tu správnou? Základem je vědět alespoň něco málo o tom, jak se vyrábí a co od jednotlivých druhů čekat:
- Druhy whisky podle země původu – tradiční je kouřová skotská whisky, pokud ale toužíte po jemnější chuti, sáhněte po irské nebo americké.
- Single malt vs. blended – single malt představuje jednosladovou whisky, blended je míchaná. Blendované whisky jsou jemnější, hodí se tak pro začátečníky.
- Obsah alkoholu – skotská musí obsahovat minimálně 40 % alkoholu, u jiných druhů se ale setkáte i s větším či menším poměrem v závislosti na ceně.
- Doba zrání a způsob zrání – whisky musí podle zákona zrát minimálně tři roky. Nejčastěji bývá v sudech po bourbonu nebo sherry.
- Oblíbené značky – mezi známé výrobce whisky patří třeba Chivas Regal, Laphroaig, Jack Daniel’s nebo český Gold Cock.
- Ceny whisky – do 500 korun seženete základní whisky do koktejlů. Za lahve špičkové kvality zaplatíte nejméně tisíc korun.
- Jak pít whisky – degustujte whisky bez ledu a při pokojové teplotě. Sledujte nejen chuť, ale také její konzistenci, aroma a barvu.
Druhy whisky podle země původu
Základní rozdělení whisky se řídí podle země původu. Mezi nejznámější patří skotská nebo irská. Tím ale výčet nekončí, druhů whisky je celá řada a každý z nich má svá určitá specifika a rozdílné postupy výroby. Proto si vždy všímejte země původu. Mezi některými z nich je dokonce takový rozdíl, že i když se jedná o jeden a ten samý nápoj, jejich výroba a chuť se vůbec nedá srovnávat.
Od země původu se pak odvíjí také název tohoto nápoje. Abyste tak nebyli při čtení zmateni, orientaci vám usnadní následující tabulka:
Název | Země původu | Specifické vlastnosti |
Whisky | Skotsko | Převážně ze sladového ječmene, obsah alkoholu minimálně 40 % |
Kanada | Převážně ze žita, spíše blendované | |
Whiskey | Irsko | Trojí destilace, nesmí mít rašelinový nádech |
USA | Směsi žita, kukuřice, pšenice nebo ječmene | |
Bourbon | USA | Minimálně 51 % kukuřice |
Skotská whisky
Právě skotská whisky patří rozhodně mezi ty nejznámější a nejuznávanější. I největší znalci považují skotskou whisky za tu nejlepší na celém světě. A není divu. Tento nápoj tu má opravdu dlouhou tradici a v zemi jsou na jeho výrobu náležitě hrdí.
Aby se whisky mohla vydávat za skotskou, musí splňovat hned několik kritérií. Za prvé musí pocházet výhradně ze skotských palíren a hlavní ingrediencí při výrobě musí být ječmenný slad. Podle tamních zákonů zraje nejméně 3 roky a jeden den v dubových sudech. Do lahví je povoleno stáčet pouze whisky s minimálním obsahem alkoholu 40 %.
Pokud narazíte na lahev s označením skotská whisky, můžete si být jistí, že muselo být při její výrobě dbáno na výše zmíněná pravidla a automaticky si tedy kupujete nápoj poměrně slušné kvality.
Irská whiskey
Irové používají název whiskey, obě varianty tohoto slova jsou proto správné. Irská whiskey musí být samozřejmě vyrobena v Irsku a stejně jako skotové používají k výrobě převážně ječmen. Největší rozdíl oproti skotské spočívá v trojité destilaci. Nápoj je díky tomu čistší a jemnější.
V irských palírnách se k výrobě navíc nepoužívá rašelinový oheň. To znamená, že whiskey chybí v chuti kouřový tón, který je například pro skotskou whisky naopak typický. Někomu to vyhovuje, jiní jej vyhledávají. Záleží proto na vás, jakou chuť si nakonec oblíbíte.
Americká whiskey
I v USA se používá název whiskey. Kromě toho narazíte ale také na označení Bourbon, což je také whiskey, základ takového nápoje tvoří ovšem minimálně z 51 % kukuřice. Nejméně dvakrát projde destilací, a poté zraje pouze v nových opálených sudech z bílého dubu. Z nich získává typickou kouřově-dřevitou chuť. Pokud chce nést označení “straight bourbon” musí si v sudech poležet nejméně dva roky.
Za Bourbon lze označit i hojně známou Tennessee whiskey. Ta kromě kukuřice a zrání v sudech ovšem musí splnit ještě jednu podmínku. Vypálený destilát se filtruje přes dřevěné uhlí, jak je tomu například i u bílých rumů. Od takové whiskey lze čekat příjemnou nasládlost, jemnost a lehkou chuť.
Kanadská whisky
Kanadská whisky se vyrábí převážně ze žita, protože to se řadí mezi nejméně choulostivé obiloviny a v kanadě se mu daří. Většinou ovšem bývá z více druhů různých obilovin. Kanaďané sází spíše na blendované whisky, takže jich míchají více dohromady.
Pravidla nařizují, že kanadská whisky musí zrát v sudech nejméně 4 roky. Mají jemnější chuť než americké Bourbony a vyznačují se zpravidla chutí plnou ovoce, pepře, karamelu a skořice.
Whisky z dalších zemí
Kromě výše zmíněných nejznámějších druhů whisky na trhu narazíte samozřejmě i na lahve z jiných zemí. Nemusí to automaticky znamenat, že by byly o něco horší nebo méně kvalitní. Tyto země nemají třeba ve výrobě alkoholického nápoje tak dlouhou tradici, na druhou stranu zde popularita whisky stále stoupá i mezi nimi najdete naprosto jedinečné kousky.
Japonská whisky – V Japonsku používají téměř totožné postupy při výrobě jako ve Skotsku. To ale neznamená, že by se jednalo o nějakou levnější napodobeninu. Japonci s whisky často vyhrávají na uznávaných světových soutěžích.
Česká whisky – I u nás se nachází hned několik světově známých palíren whisky. Mezi ty nejuznávanější patří například Gold Cock nebo Hammer Head.
Single malt vs. blended
Po zemi původu přichází na řadu další základní rozdělení whisky podle toho, jestli se jedná o tzv. single malt nebo míchanou whisky (blendovanou):
- Single malt – nemíchaná whisky se vyrábí z jednoho druhu obiloviny. Bývá dražší a mívá poměrně specifickou a silnou chuť, která nemusí všem vyhovovat.
- Blended – míchaná verze může sestávat až z 50 druhů whisky. Díky vyladění chuti bývá jemnější.
Single malt
Single malt whisky je jednosladová. To znamená, že pochází z jedné obiloviny, v tomto případě se používá sladový ječmen. Díky tomu bývá destilovaná v jedné jediné palírně a obvykle zraje v jednom sudu. Vyplývá z toho jedna nesporná výhoda – palírna má veškerou výrobu i produkci pod kontrolou a může se zaručit za její kvalitu.
Na první pohled by se mohlo zdát, že single malt whisky jednoznačně vyhrává. Je pravda, že odborníky bývá označována za kvalitnější a odpovídá tomu i její cena. Na druhou stranu musí být sama o sobě už opravdu dobrá, protože ji výrobci nemají šanci nijak doladit ani zjemnit. Bývá proto chuťově výraznější a silnější, což nemusí každému vyhovovat.
Blended
Míchaná neboli blendovaná whisky bývá směsí 10 až 50 druhů různých whisky (Zdroj: Scotch Whisky Association). Většinou pocházejí z několika odlišných palíren. Každý výsledný nápoj prochází dlouhým několikahodinovým procesem míchání a dochucování. Blendované whisky bývají spíše jemnější a určitě je doporučujeme všem, kdo s pitím whisky teprve začínají nebo s ním nemají takové zkušenosti.
Obsah alkoholu
Jak už bylo řečeno výše, například skotská whisky musí mít minimální obsah alkoholu 40 %, aby mohla být stočena do lahví. Obecně jsou whisky poměrně silné alkoholické nápoje, i z toho důvodu jim někteří lidé zkrátka nikdy nepřijdou na chuť. Obsah alkoholu se pohybuje zhruba od 40 do 70 %.
Odborníci tvrdí, že čím je obsah alkoholu u whisky vyšší, tím intenzivnější má chuť a je v ní koncentrováno víc příchutí. Různé aromatické látky se totiž rozvíjejí při různé síle alkoholu. Například ovocné složky potřebují větší podíl alkoholu pro vyniknutí chuti. Pokud ale víte, že vám nápoje s vysokým obsahem alkoholu nevyhovují, sáhněte raději po nějaké slabší.
Silné single malt whisky se doporučují před pitím ředit dvěma až třemi kapkami čisté vody, čímž se zmírní síla alkoholu a naopak se rozvinou všechny chutě.
Doba a způsob zrání
- Doba zrání – whisky musí ze zákona zrát nejméně tři roky. Nejkvalitnější whisky zrají i desítky let. Nezapomeňte ale, že se stářím stoupá i cena.
- Způsob zrání – whisky zraje typicky v dubových sudech po sherry nebo bourbonu. Její chuť tak obohacuje předchozí destilát i dubové dřevo.
Doba zrání
Přesnou dobu zrání najdete většinou uvedenou na lahvi. Označuje, jak dlouho si whisky poležela v sudech a je velmi důležitá pro její jemnost. Během ní se chuť stává komplexnější, výraznější a zakulacenější. Obecně lze říct, že čím je doba zrání vyšší, tím lépe. Počítejte ale s tím, že společně s dobou zrání stoupá i pořizovací cena.
Nezapomínejte, že doba zrání se vždy počítá pouze po dobu, kdy whisky leží v sudu. To znamená, že i když koupíte desetiletou whisky a dalších deset let ji neotevřete, stále se jedná pouze o desetiletou whisky.
Způsob zrání
Whisky typicky zraje ve sklepech v dubových sudech po sherry nebo bourbonu. Sudy tekutinu nejen uchovávají, ale také dochucují. Předávají jí dřevité tóny. Na chuti se podepíše i destilát, který v sudech zrál původně. Třeba v sudech po bourbonu získá whisky tóny vanilky a karamelu. Sudy lze z důvodu vyladění chutí měnit. Lze tak whisky na posledních pár měsíců přesunout třeba do sudu po sherry, kde získá nádech sušeného ovoce.
Oblíbené značky
Whisky můžete vybírat i podle popularity světových výrobců:
- Chivas Regal blended – dvě stě let stará značka původem ze Skotska vyrábí prémiové blended i single malt whisky. Výrobce nabízí jak jemné, tak kořeněné whisky. Seženete však i sladší varianty, které dozrávaly v sudech po sherry.
- Laphroaig – skotská značka je známá výrobou single malt whisky s výraznými rašelinovými podtóny. Typická je také kouřová příchuť a léková vůně. Kvůli ní také byla jednu dobu považována za léčivo. Jedná se spíše o drsnější a chuťově plnější destilát.
- Jack Daniel’s – americká whiskey z Tennessee patří mezi nejoblíbenější cenově dostupné značky. Jelikož je vyrobená převážně z kukuřice, jedná se o bourbon. Tato značka nabízí i jemnější verze, což ocení třeba lidé, kteří s pitím destilátu začínají.
- Gold Cock – jedna z mála českých značek vyrábí jak blended, tak single malt whisky. Nabízí několik řad, kde najdete nejen tříleté destiláty, ale i whisky staré 22 let. Vybírat si můžete z nakouřených whisky s podtóny rašeliny i jemnějších druhů. Typický je i pálenkový nádech.
Značka | Specifika | Cenová kategorie | Které druhy nabízí |
Chivas Regal | Kořeněné i jemné whisky
Sladké varianty Jemnější |
Střední až vyšší | Single malt i blended |
Laphroaig | Výrazné rašelinové podtóny
Medicínská vůně Drsnější destilát |
Vyšší | Single malt |
Jack Daniel’s | Hlavní podíl tvoří kukuřice
Velmi oblíbená Nabízí velmi jemné druhy |
Nižší i vyšší | Blended (výjimečně i single malt) |
Gold Cock | Česká značka
Ječmenný základ Varianty s tóny rašeliny i sladší |
Střední až vyšší | Single malt i blended |
Ceny whisky
Platí, že čím kvalitnější suroviny byly při výrobě použity a čím více práce za výrobou stojí, tím vyšší cena whisky je. Vybrali jsme tři cenové kategorie, ve kterých budete na trhu vybírat nejčastěji.
- Cena do 500 Kč – za tuto cenu pořídíte základní řady whisky od světoznámých výrobců. Využijete je třeba do koktejlů.
- Cena 500–1 500 Kč – v této cenové kategorii seženete kvalitnější vyzrálé whisky s vyšším obsahem alkoholu.
- Cena nad 1 000 Kč – vyšší investice se vyplatí, pokud hledáte whisky nejlepší kvality. Vychutnáte si tak i 15 let staré kousky.
Cena do 500 Kč
Láhev whisky koupíte i pod hranicí 500 korun. Většinou se jedná o známé světové výrobce, kteří produkují ve velkém, a najdete je v každém supermarketu. Nejsou to ale žádné nápoje pro opravdové znalce, spíše se jedná o mainstreamové značky, které si sice získávají oblibu po celém světě, nemají ovšem žádnou závratnou kvalitu. Jsou skvělou volbou především do koktejlů, kde by bylo drahých whisky škoda.
Cena 500–1 500 Kč
Pokud hledáte opravdu kvalitní whisky, počítejte s tím, že budete muset zaplatit za lahev minimálně 600 korun. Od tisícovky už najdete opravdu kvalitní kousky s delší dobou zrání i vyšším obsahem alkoholu. V této cenové kategorii pořídíte i lahve v hezkém dárkovém balení, které se skvěle hodí pro speciální příležitosti.
Cena nad 1 500 Kč
Pokud hledáte whisky opravdu špičkové kvality, pak ji najdete v této cenové kategorii. Ať už si brousíte zuby na skotskou, irskou americkou nebo kanadskou, nad 1 500 Kč si vyberete už opravdu dobré lahve. Tím ovšem cenová hladina rozhodně nekončí, některé whisky se mohou vyšplhat i vysoko nad 5 000 korun za lahev. Většinou se jedná o limitované edice a sběratelské kousky.
Cenová kategorie | Co obvykle nabízí | Co obvykle nenabízí | Pro koho se hodí |
Cena do 500 Kč | Základní řady whisky
Whisky do koktejlů |
Investiční lahve
Whisky špičkové kvality |
Pro lidi, kteří si rádi dělají koktejly |
Cena 500–1 500 Kč | Několikaleté whisky
Vyšší obsah alkoholu Dárková balení |
Investiční lahve | Pro lidi, kteří si whisky vychutnají samostatně |
Cena nad 1 500 Kč | Dlouho zrající whisky
Investiční lahve Limitované edice |
Základní řady whisky | Pro lidi, kteří chtějí whisky špičkové kvality nebo investiční lahve |
Jak pít whisky?
Pokud si dáte práci s výběrem a pořídíte si opravdu kvalitní whisky, měli byste také vědět, jak ji správně pít, abyste si ji užili co nejvíce. V první řadě byste měli zvolit vhodnou sklenici. Určitě znáte klasické „whiskovky“ s jednoduchým tvarem a tlustým širokým dnem. Tu určitě můžete použít k popíjení s přáteli, při pokročilejší degustaci však doporučujeme volit spíše sklenku na koňak ve tvaru slzy, ať můžete nasát všechny její vůně.
Držte se především základního pravidla: whisky se nepije, ale popíjí, ochutnává a její chuť se nechává rozplynout po celém jazyku. Jak už bylo řečeno výše, jedná se o poměrně silný alkoholický nápoj, proto ji pijte pomalu a užívejte si její chuť.
Bez ledu
Do whisky se nepřidává led, ani se nechladí. Ideálně by se měla pít při pokojové teplotě. Led otupuje už tak jemnou chuť, a nebudete ji tak schopni pořádně vnímat. Pokud na vás whisky bude moc silná, můžete si ji zředit pár kapkami čisté vody. Použijte vodu kohoutkovou, v žádném případě ji nemíchejte se sodou.
Výjimkou jsou samozřejmě koktejly a míchané nápoje, kde se bez ledu neobejdete. Mezi ty nejoblíbenější koktejly z whisky se řadí například Manhattan, Rob Roy nebo Old Fashioned.
Co sledovat při degustaci
Chcete-li se do světa whisky více ponořit, porovnávat mezi sebou jednotlivé druhy a pečlivě degustovat, pak můžete při ochutnávání sledovat tyto znaky:
- Barva – v té se odráží nejen způsob výroby, ale také typ a doba zrání. Může být téměř průzračná, světle žlutá, zlatavá až tmavě jantarová.
- Aroma – ve skotských whisky je často cítit rašelinový nádech. Obecně lze cítit také vůně po květech, kouři, karamelu, vanilky, různého koření i ovoce.
- Tělo – tímto pojmem je označována celková konzistence whisky a pocit v ústech při jejím ochutnávání.
- Chuť – snažte se doušek whisky pomalu poválet na jazyku a vnímat a rozpoznávat všechny různé chutě, které vám připomíná.
- Konec – po polknutí přichází ještě takzvané dokončení chuti neboli pocit, který po whisky zůstal.
Dobrý den,
jak je to s whisky a skladováním v karafě? Zakoupená whisky se do karafy přelije a vydrží v ní „bez újmy“? Nebo je lepší nechat whisky v originálním balení? Děkuji za odpověď, Lucie.