Menu

Xiaomi Redmi 10 2022 4GB/64GB – Recenze, testy a srovnání

Pro nenáročné v kategorii Mobilní telefony do 5 000 Kč

Klady

  • Vyšší obnovovací frekvence v cenové hladině
  • Nechybí NFC
  • Čtečka otisku prstu na straně

Zápory

  • Natáčení pouze ve FullHD při 30 fps
  • Ultraširoký a makro objektiv spíše do počtu
  • Plastové tělo
3 000 Kč Orientační cena

Základní parametry

Xiaomi Redmi 10 2022 je reinkarnací dříve vydaného modelu, proto ostatně doplnil výrobce do názvu i rok 2022. A více to je na telefonu překvapující nejvíce? Telefon se nezměnil vůbec v ničem, pouze se dočkal opětovného vydání. V recenzi níže si rozebereme, proč to není špatně, jaké má telefon klady a zápory a jak si stojí ve srovnání s konkurencí.

Výkon a systém

Protože se v podstatě jedná o model roku 2021, nelze očekávat nějaký extrémní výkon. Osmijádrový procesor MediaTek Helio G88 pracuje maximálně na taktu 2 GHz a v testu AnTuTu obdržel 210 000 bodů za výkon. Konkurenční modely typicky nabízejí o 50-80 % víc. Trochu mírnější rozdíly jsou při využití testu GeekBench 5.4, kde je za konkurencí Xiaomi Redmi 10 2022 “jen” o 35-50 %. Co to ale v praxi znamená?

Protože telefonu nechybí dostatek operační paměti (4 GB) a úložiště má též 128 GB, není s nižším výkonem až takový problém. Samozřejmě, Xiaomi Redmi 10 2022 není modelem určeným pro hraní her. Pokud hledáte ale spolehlivý levný model, který zvládne plynule brouzdat internetem, přehrávat videa a využívat sociální sítě, výkon mu stačí.

Je škoda, že je už z výroby nainstalovat starší operační systém Android 11. Upgrade na Android 13 by ale měl být možný. Na vyšší verzi ale tento telefon pravděpodobně už nedostanete.

Parametr Tento produkt
Operační systém

Android 11

Procesor

Helio G88

Počet jader procesoru

8

Maximální frekvence procesoru (GHz)

2

Operační paměť RAM (GB)

4

Výkon podle AnTuTu

210 000

Výkon podle GeekBench 5 (jedno jádro)

367

Výkon podle GeekBench 5 (všechna jádra)

1 253

Velikost úložiště (GB)

64

Displej a fotoaparát

Že se jedná o levný telefon napovídá i technologie obrazovky. Výrobce volil u modelu Xiaomi Redmi 10 obrazovku s úhlopříčkou 6,5 palce, technologií IPS a obnovovací frekvencí 90 Hz. Rozlišením 2 400 x 1 080 pixelů spadá telefon do průměru kategorie. Svítivost bohužel výrobce neuvádí, ale garantujeme, že bude spíše podprůměrná.

Parametr Tento produkt
Úhlopříčka hlavního displeje (v palcích ")

6,5

Technologie displeje

IPS

Rozlišení hlavního displeje (px)

2 400 x 1 080

Jemnost hlavního displeje

405

Obnovovací frekvence hlavního displeje (Hz)

90

Odolné sklo

Gorilla Glass 3

Na zádech Xiaomi Redmi 10 najdete 3 klasické fotoaparáty, ten hlavní z nich přitom pracuje se snímačem o rozlišení 50 megapixelů a světelnosti f/1,80. Velikost snímače bohužel výrobce neuvádí, nejspíš to bude ale stejný snímač Samsung ISOCELL JN1, jako například u modelu Realme 8i. Hlavní fotoaparát vytvoří za dobrých světelných podmínek relativně použitelné fotky.

Dále najdete na zádech 8MPx ultraširoký foťák a makroobjektiv s rozlišením 2 MPx. Ani od jedné z těchto kamerek nic moc neočekávejte. Ultraširoký foťák bude jakž takž použitelný za hodně dobrého světla, makro ale spíše nikdy nepoužijete. Přední foťák s rozlišením 8 MPx zachytí rozumně vypadající selfie jen za dobrého světla, ve tmě nebo na příliš osvětleném místě vás nepotěší.

Parametr Tento produkt
Počet zadních fotoaparátů

4

Rozlišení hlavního fotoaparátu (Mpx)

50

Světelnost hlavního fotoaparátu

f/1,80

Rozlišení fotoaparátu s teleobjektivem (MPx)

2

Světelnost fotoaparátu s teleobjektivem

f/2,40

Rozlišení širokoúhlého fotoaparátu (MPx)

8

Světelnost širokoúhlého fotoaparátu

f/2,20

Počet předních fotoaparátů (selfie)

1

Rozlišení předního fotoaparátu (MPx)

8

Světelnost předního fotoaparátu

f/2,20

Optická stabilizace

Ne

Maximální kvalita videa (hlavní fotoaparát)

FullHD 30fps

Konstrukce a funkce

Rámeček i záda Xiaomi Redmi 10 tvoří plastová konstrukce v matné povrchové úpravě. Na první pohled tak telefon vypadá o trochu dráž, než kolik opravdu stojí. Displej chrání starší ochranné sklo Gorilla Glass 3. Protože se ale už dlouho nejedná o nejlepší sklíčko na trhu (vydáno v roce 2013) jeho vlastnosti nejsou ideální. Na druhou stranu je daleko odolnější, než mobily které Gorilla Glass nemají.

Hmotnost telefonu se zastavila na vcelku příjemných 181 gramech. Je dobře, že i přes malou váhu mobilu výrobce do útrob vměstnal baterii s kapacitou 5 000 mAh. Ta se nabíjí rychlostí 18 wattů a vydrží při méně intenzivním využití v pohodě i dva dny. Příjemným překvapením v cenovce telefonu je funkce NFC. Ta se v levném segmentu najde jen málokdy. Nechybí sluchátkový konektor a slot pro paměťovou kartu.

Parametr Tento produkt
Slot pro SD kartu

Ano, sdílený

Rychlonabíjení

Ano

Rychlost drátového nabíjení (W)

18

Bezdrátové nabíjení

Ne

Rychlost bezdrátového nabíjení (W)

Nerelevantní

Kapacita akumulátoru (mAh)

5 000

Krytí proti vodě a prachu

Ne

DUAL SIM

Ano

Čtečka otisku prstů

Ano

Technologie připojení k internetu

LTE

Navigační systémy

GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou

NFC

Ano

Jack 3,5 mm

Ano

Hmotnost (g)

181

Šířka (mm)

75,5

Výška (mm)

162

Tloušťka (mm)

8,9

Názory uživatelů a dalších expertů

Uživatelé ve svých recenzích hovoří nejčastěji o nízké hmotnosti a dobré výdrži baterie. Někteří kvitují také osazení čtečky otisků prstů na pravou stranu na tlačítko místo tradičněji používaných zad mobilu. Je pravdou, že tato poloha čtečky je nejen estetičtější, ale také podstatně ergonomičtější. Napříč českým internetem jsme na žádné výtky nenarazili. Přečíst všechny recenze

Odborníci jako ten největší a nejdůležitější klad označují dobré nacenění telefonu. S ohledem na dostupné vybavení a funkce je telefon totiž opravdu levný. S uživateli se shodují na dobré výdrži baterie a chválí též vyšší obnovovací frekvenci displeje. V jejich případě ale už negativa neschází – IPS displej by mohl mít lepší barvy a 18W nabíjení je podle nich pomalé. My s tím nesouhlasíme, protože možná i právě proto může být cena takto nízká.

Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům

Ve své cenové hladině nabízí Xiaomi Redmi 10 vyšší obnovovací frekvenci, než konkurence. Je tomu tak ovšem na úkor použité technologie obrazovky. Velkou předností telefonu je osazení čipu NFC, telefonem proto lze v obchodě platit a to není v jeho cenové relaci obvyklé. Potěší též čtečka otisků prstů na straně, radost naopak neudělají sekundární fotoaparáty ani plastové tělo zařízení.

Porovnání s alternativami

Možná se ptáte, proč byste si tedy neměli koupit papírově lepší Realme 8i. A důvodů pro i proti vám dáme hned několik. Realme 8i je zajímavou alternativou s podstatně rychlejším procesorem (o 35-55 %) a vyšší obnovovací frekvencí obrazovky. Xiaomi Redmi 10 naopak nabízí technologii NFC, kterou Realme 8i nedisponuje. Telefon je navíc o nějakých 13 gramů lehčí, což v ruce poznáte. Je tedy na preferencích uživatele, co upřednostňuje.

Závěrečné shrnutí

Xiaomi Redmi 10 2022 je kopií staršího Xiaomi Redmi 10 a nikterak se od něj neliší. A to je vlastně dobře, protože výrobce nasadil telefonu tentokrát skutečně kompetitivní cenovku. Ve své cenové hladině nabídne recenzovaný model dostatek výkonu pro nenáročné využití, navíc ale disponuje nadstandardní možností platby mobilem prostřednictvím NFC. To konkurence nenabízí.

Zajímavou (a také dražší) alternativou je model Poco M5s, který nabídne lepší displej, výkon, větší úložiště a NFC mu neschází.

3 000 Kč Orientační cena
Autor: | Datum: | Produkt: Xiaomi Redmi 10 2022 4GB/64GB
Jakub Gulec
Senior redaktor & Head of testing
Jakub se věnuje redakční činnosti zaměřené primárně na technologie. Téma mobilních telefonů mu není cizí, v naší redakci se mu věnuje přes rok, o problematiku tohoto odvětví se však zajímá také ve volném čase. V článku vám například popíše fotografické schopnosti telefonů do 5 000 Kč. Jeho články najdete také u bezdrátových sluchátek a powerbank.

Diskuze, poradna a vaše zkušenosti

Zeptejte se na cokoliv, co vás zajímá, a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Můžete také poradit ostatním, nebo se podělit o svoji zkušenost.

Položte dotaz

Odpovědět na dotaz

Nenašli jste v diskuzi odpověď? Zeptejte se a naše redakce na praktické a zajímavé dotazy najde odpověď.


Další recenze

Recenze Xiaomi Redmi 10 2022 4GB/64GB

Xiaomi Redmi 10 2022 4GB/64GB

3 000 Kč Orientační cena