Hodnocení | Produkt | Klady | Zápory | Orientační cena | Aktuální cena |
---|---|---|---|---|---|
Top 1 |
|
|
7 000 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 2 |
|
|
600 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 3 |
|
|
1 150 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 4 |
|
|
700 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 5 |
|
|
2 500 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 6 |
|
|
3 000 Kč | Zobrazit nabídky |
Jak vybrat zmrzlinovač?
Zmrzlinovače neboli výrobníky zmrzliny se těší velké oblibě díky snadné přípravě zmrzliny z pohodlí domova. Ale jaký je rozdíl mezi zmrzlinou ze zmrzlinovače a té z obyčejné nádoby umístěné do mrazáku? Klasická stojatá zmrzlina si vytvoří během mrazení ledové krystaly, kvůli kterým je zmrzlina tvrdá a rozhodně ne krémová. Zmrzlinovač ji během přípravy neustále promíchává, proto je výsledkem krémová konzistence.
Jak vybrat zmrzlinovač stručně:
- Proč koupit kvalitní zmrzlinovač – Vlastní výroba zmrzliny nabízí kontrolu nad kvalitou a příchutí. Důležité je vybírat prověřená zařízení, nekvalitní zmrzlinovače mohou být spojené s řadou problémů, jako je krátká životnost.
- Jak používat zmrzlinovač – Každý druh zmrzlinovače funguje trochu jinak, proto vám ukážeme, co zhruba vás při přípravě zmrzliny čeká.
- Nevýhody zmrzlinovačů – Nevýhodou mohou být delší doba přípravy, složitější údržba či plánování, které zahrnuje nachlazení chladicí nádoby několik hodin před přípravou zmrzliny.
- Výběr zmrzlinovače podle počtu strávníků – Pro 2–4 lidi bohatě stačí objem 1–1,5 litru, pro větší rodinu je vhodný objem 2 litry a více.
- Druhy zmrzlinovačů podle typu chlazení – Pomalejší variantou je zmrzlinovač s chladicí nádobou, která se musí několik hodin před přípravou zmrzliny uložit do mrazáku. Zmrzlinovač s kompresorem je naopak k dispozici ihned, ale je výrazně větší, těžší a dražší.
- Důležité parametry – Při výběru doporučujeme zvážit hmotnost i rozměry zmrzlinovače, kvůli přenosnosti a prostoru pro uskladnění. Objem nádoby určuje, kolik zmrzliny najednou vyrobíte, což je důležité pro počet uživatelů.
- Funkce – Některé výrobníky zmrzliny zahrnují časovač, automatické vypnutí po uplynutí doby či různé druhy míchání, které využijete při přípravě třeba sorbetu.
- Příslušenství – Zmrzlinovače mohou mít i přídavné vybavení, které pomůže s přípravou, například naběračky či metličky.
- Oblíbené značky – Hlavními favority zmrzlinovačů na českém trhu jsou Tescoma a Silvercrest, které nabízejí jen typy s chladicí nádobou, dále Klarstein s nabídkou kompresorových zmrzlinovačů a Guzzanti s oběma druhy.
- Ceny – Do 3 000 Kč koupíte primárně zmrzlinovače s chladicí nádobou a jen některé kompresorové, ty další už jsou dražší.
Proč koupit kvalitní zmrzlinovač
Může se zdát, že stačí objednat nejlevnější zmrzlinovač v nabídce. To ale může vést k následným problémům se spotřebičem, kvůli kterým byste mohli za chvíli vybírat nový. Výhody kvalitního produktu jsou:
- Konzistence zmrzliny – Kvalitní zmrzlinovač nedělá hrudky a umíchá ideální zmrzlinu dle vašich představ. Nekvalitní zmrzlinovač může způsobit, že zmrzlina nebude mít ani zdaleka požadovanou strukturu.
- Materiál – Materiál by se měl skládat z kombinace nerezové oceli a plastu. Konkrétně metličky by měly být kovové. Plast je sice levnější, ale má kratší životnost. Kov je obecně dlouhodobě udržitelnější.
Jak používat zmrzlinovač
U každého spotřebiče je důležité přečíst si návod k obsluze, zmrzlinovače nevyjímaje. Provoz se může lišit kus od kusu, v základu však fungují podobně.
Pro vaši představu je zde video s krátkým náhledem, jak funguje zmrzlinovač s chladicí nádobou.
- Chladicí nádobu vložte na 8–10 hodin (doba se liší v závislosti na konkrétním zmrzlinovači) do mrazáku.
- Před hlavní přípravou si nachystejte tekutý základ pro zmrzlinu, ideálně v mixéru.
- Vyjměte chladicí nádobu z mrazáku a vložte do zmrzlinovače.
- Postupujte podle návodu k obsluze daného zmrzlinovače.
- Po použití spotřebič důkladně omyjte nebo očistěte, abyste zabránili vzniku zápachu nebo plísně.
- Uchovávejte v suchu.
A také video pro představu, jak funguje zmrzlinovač s kompresorem.
- Připravte si tekutý základ pro zmrzlinu, ideálně v mixéru.
- Postupujte podle návodu k obsluze daného zmrzlinovače.
- Na závěr zmrzlinovač důkladně očistěte, abyste předešli vzniku zápachu či plísně.
- Uchovávejte v suchu.
Nevýhody zmrzlinovačů
Jako každá věc jsou i výrobníky zmrzliny spojeny s řadou nevýhod, které mohou v některých případech nastat:
- Plánování – U zmrzlinovače s chladicí nádobou je třeba několik hodin před přípravou nachladit nádobu v mrazáku. To je spojeno s předchozím plánováním přípravy zmrzliny a pro někoho to může být omezující. Zmrzlinovač s kompresorem je samochladicí, ale nemusí vám vyhovovat svými rozměry, hmotností a vyšší cenou.
- Doba přípravy – Příprava zmrzliny může být poměrně časově náročná. Průměrně se doba pohybuje v rozmezí 20 až 40 minut.
- Údržba – Pokud není zmrzlinovač snadno rozložitelný, může se hůře čistit, což následně vede ke vzniku zápachu či plísně.
Výběr zmrzlinovače podle počtu strávníků
Objemy zmrzlinovačů jsou různé, který je ale vhodný pro vás? Stačí se zamyslet, kolik lidí chcete obsloužit z jedné dávky zmrzliny:
- Objem 1 až 1,5 litru – Vhodné pro 2 až 3 osoby.
- Objem 2 a více litrů – Vhodné pro 4 a více osob, ideální pro rodiny.
Druhy zmrzlinovačů podle typu chlazení
Výrobníky zmrzliny dělíme na dva základní druhy, které se dělí podle typu chlazení.
- Zmrzlinovač s chladicí nádobou – Levnější, ale časově náročnější na přípravu.
- Zmrzlinovač s kompresorem – Efektivnější a pokročilejší, ale cenově nákladnější a objemnější.
Zmrzlinovač s chladicí nádobou
Jedná se o tu levnější variantu zmrzlinovače. Základem je chladicí nádoba, která se musí před přípravou zmrzliny uložit na několik hodin do mrazáku (doba se liší v závislosti na konkrétním typu zmrzlinovače). Zpravidla má objem do 1,5 litru. Benefitem je jeho nižší spotřeba a dobrá skladovatelnost.
Zmrzlinovač s kompresorem
Tento typ zmrzlinovače je pokročilejší, ale také dražší. Kompresor vytváří chladicí cyklus bez nutnosti předchozí přípravy. Díky tomu je výsledkem jemnější konzistence zmrzliny. Obecně je méně náročný a disponuje větší kapacitou. Musíte na něj ovšem mít vyhrazené místo, kompresorové zmrzlinovače jsou větší a těžší, zato výkonnější.
Druh zmrzlinovače | Výhody | Nevýhody | Cenová hladina | Pro koho se hodí |
S chladicí nádobou | Cenově dostupnější, skladný, nízká spotřeba | Časově náročnější, menší objem | V nižších cenových hladinách | Pro 2–3 lidi, malé domácnosti |
S kompresorem | Pokročilejší, efektivnější, skvělý výsledek, nenáročný, větší objem | Větší, těžší, cenově nákladnější | Ve vyšších cenových hladinách | Pro 4 a více lidí, rodiny |
Důležité parametry
Při výběru vhodného zmrzlinovače přihlížejte mimo jiné k těmto parametrům:
- Objem – Záleží na počtu strávníků. Objem 1–1,5 litru se hodí pro 1 až zhruba 4 osoby. Objem přes 2 litry zase pro 4 a více osob.
- Rozměry a hmotnost – Tyto parametry samozřejmě závisí na konkrétním typu zmrzlinovače. Modely s chladicí nádobou jsou menší a skladnější, s kompresorem větší a těžší, na ty už musíte mít místo. Ty lehké mají zpravidla cca 2 kg, větší zmrzlinovače mohou dosahovat zhruba 10–13 kg.
Objem
Zmrzlinovače s chladicí nádobou mají většinou objem do 1,5 litru. Ty s kompresorem mají obvykle 1,5 litru a více. Pro menší domácnost stačí objem do 1,5 litru. Pokud ovšem máte více milovníků zmrzliny, určitě zvažte větší objem.
Rozměry a hmotnost
Obecně jsou zmrzlinovače s chladicí nádobou lehčí a menší, tudíž skladnější. U zmrzlinovačů s kompresorem si předem rozmyslete, jestli pro ně máte dostatek místa. Jsou objemnější a těžší, měly by tak mít své konkrétní stanoviště, pokud je nechcete neustále přenášet. Zmrzlinovače s chladicí nádobou jsou lehké, zpravidla mají cca 2 kg. S kompresorem jsou výrazně těžší. Hmotnost se pohybuje kolem 10–13 kg, ale může být i vyšší.
Funkce
Výrobníky zmrzliny mohou mít pokročilé funkce jako:
- Časovač – Na displeji zmrzlinovače máte přehled o aktuální době, po kterou bude zmrzlinovač vyrábět zmrzlinu.
- Automatické vypnutí po uplynutí doby – Po dokončení procesu výroby se zmrzlinovač automaticky vypne.
- Uchování chladu na určitou dobu – Udržuje zmrzlinu přichystanou na servírování. Čas závisí na konkrétním zmrzlinovači, zpravidla je to cca 1 hodina. Tento program mají pouze zmrzlinovače s kompresorem.
Příslušenství
Výrobníky zmrzliny často mají v balení další pomůcky. Mohou to být třeba:
- Naběračky zmrzliny – Slouží k servírování například kopečků zmrzliny.
- Metličky na míchání – Na různá míchání nebo zkrátka náhradní.
- Brožury s recepty
- Odměrky
Oblíbené značky
Značek výrobníků zmrzliny je opravdu mnoho. Na tuzemském trhu jsou obecně oblíbené:
- Tescoma – Český výrobce a prodejce kuchyňských potřeb, který nabízí širokou škálu produktů. Nabízí 2 zmrzlinovače, jeden s chladicí nádobou a jeden ruční.
- Guzzanti – Český výrobce spotřebičů a elektroniky se zaměřením na zvukovou techniku a domácí spotřebiče. Nabízí hned několik zmrzlinovačů jak s kompresorem, tak s chladicí nádobou.
- Silvercrest – Vlastní značka společnosti Lidl zahrnuje široký sortiment spotřební elektroniky pro domácnosti. Na trhu má 2 zmrzlinovače s chladicí nádobou.
- Klarstein – Německá značka specializující se na výrobu domácích spotřebičů. Pod touto značkou najdete pouze zmrzlinovače s kompresorem.
Značka | Cenová kategorie | Které druhy nabízí | Komu značku doporučujeme |
Tescoma | Nižší až střední | Zmrzlinovače s chladicí nádobou | Nenáročným uživatelům, kteří mají rádi dobrý poměr kvality a ceny |
Guzzanti | Nižší až vysoká | Zmrzlinovače s chladicí nádobou a kompresorem | Nenáročným uživatelům, ale i těm, kteří si potrpí na kvalitu |
Silvercrest | Nižší až střední | Zmrzlinovače s chladicí nádobou | Nenáročným uživatelům, kteří hledají levnější varianty |
Klarstein | Střední, ale hlavně vyšší | Zmrzlinovače s kompresorem | Náročnějším uživatelům, kteří si potrpí na kvalitu a detaily |
Ceny
Cenově můžeme zmrzlinovače rozdělit na 2 kategorie, které jsou spojené s konkrétními druhy:
- Zmrzlinovače od 300 do 3 000 Kč – Nejlevnější, vhodné do domácnosti. Týká se především zmrzlinovačů s chladicí nádobou.
- Zmrzlinovače od 3 000 do 13 000 Kč – Dražší, vhodné pro časté používání. Do této kategorie spadají hlavně kompresorové zmrzlinovače.
Cenová kategorie | Co obvykle nabízí | Pro koho se hodí / pro jaký účel se hodí / pro jak velkou rodinu se hodí etc. |
Zmrzlinovače od 300 do 3 000 Kč | Zmrzlinovače s chladicí nádobou | Pro domácnosti s menším prostorem, občasné používání |
Zmrzlinovače od 3 000 do 13 000 Kč | Zmrzlinovače s kompresorem | Pro domácnost o více uživatelích, pro časté používání |
Tip redaktorky: domácí Oreo zmrzlina
Se zmrzlinovači mám příjemnou zkušenost. Moje oblíbená zmrzlina je právě ta z Oreo sušenek a mohu vám ji jedině doporučit. Výroba zmrzliny se může zdát jako věda, ale v základu je to úplně jednoduché.
Ingredience:
1,5 hrnku smetany ke šlehání
1 hrnek mléka 3,5%
0,5 hrnku krupicového cukru
špetka soli
3 žloutky
ČL vanilkového extraktu
1–2 balení Oreo sušenek
Postup:
V mixéru částečně rozmixujte Oreo sušenky. Měly by z nich být menší kousky, ale ne prášek. Sušenky můžete také nakrájet. Odložte do misky na později.
V míse smíchejte žloutky s ¼ hrnku cukru.
Do hrnce dejte zbytek cukru, žloutky, mléko, smetanu, sůl (zkrátka zbytek nepoužitých ingrediencí).
Pomalu směs ohřejte, ale nesmí dojít k varu.
Ohřátou směs postupně zašlehejte do žloutků s cukrem.
Celou směs nechte v lednici vychladnout cca 3 hodiny.
Následně smíchejte směs se sušenkami a dále postupujte podle návodu k obsluze zmrzlinovače.
Dobrý den, pokud bych dala tu nádobu zmrzlinovače do mrazáku jen na 3 hodiny, bude v tom rozdíl? Nebo to vážně musí být na třeba 8 hodin?