Menu
Přečíst článek

Diskuze: „Chatu v ČR prodám, nemá to smysl.“ V Itálii nebo Chorvatsku Češi kupují tyto velké byty u moře, stojí jako špeluňka v ČR

„Prodám chatu u Sázavy a koupím byt u moře.“ Podobné komentáře se v posledních měsících stále častěji objevují pod články o nemovitostech na sociálních sítích. Ne každý to myslí vážně, ale za tím trendem stojí reálná čísla.

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.

ZN
Zdeněk Novák
30. 3. 2026

Kalábrie se mi líbí nejvíc, kdysi jsem o koupi uvažoval. Je krásně zelená, lidé příjemní a kromě srpna málo lidí ( což je na druhé straně mínus pro případný pronájem). Pak ale zvítězilo jižní Španělsko, byť skalnaté a suché, v zimě, kdy také k moři jezdím, je tam o 7-10 st. víc, v lednu i přes 20 st., nejvíc 25. A zájem o pronájmy velmi slušný. Jen je nutné byt dobře zabezpečit kvůli Occupas. Hodně štěstí všem zájemcům.

JC
Jarda Cimmerman
30. 3. 2026

Jj OoOcupas nam byt zabraly sebraly a nemame do ted nic

JH
Jarka Horká
30. 3. 2026

Jak jste Lucie Mrkvicová přišla na to, že v okolí Zadaru koupíte nemovitost od 2 mil. ? Možná chlívek pro kozu.

CP
Cerny pavel
30. 3. 2026

vlastním apartmán v albanii v městě saranda 5 let,koupeno 2,1 mil.nepronajimam,celá rodina a známí se tam vystridame,já nejvíc,jsem důchodce,a nelituji koupě,navíc cena již stoupla o 40 %

VA
Vlada A
1. 4. 2026

Chystám se za měsíc podívat na apartmány ve Vloře a Sarandě. Jak tam prosím vyjdou reálné měsíční náklady?

B
B.Š.
30. 3. 2026

Na chatě jsem za půl hodiny autem, ale do zahraničí bez vlasního letadla mi to nedává smysl. Návčtěva 2x ročně?

HT
Honza T.
30. 3. 2026

Vlastnime asi 4 roky apartman ve Spanelsku 60 km od Alicante, oblast Pueblo Latino, opravdu nadherne prostredi, 300 m k plazi, pozvolne more i pristup, apartm. 3 + 1 v prvnim patre se stresni terasou,balkonem ve vlastnim dome – nejedna se o komplex kde se plati komunita za udrzbu spolecneho bazenu a zahrad coz tim padem nemame. Ale tato oblast je opravdu super vybevena od doktora, veteriny, super moderni nemocnice v Murcii „kousek“ od nas ( dvakrat jsme jiz bohuzel vyuzili :- D ), pekarna, obchody, restaurace,kavarny, super market. Krasne plaze, vylozene vyletni oblast Spanelu ackoliv tu potkate polaky, obcas cechy, anglicany, nemce a obcas ukrajince, rusaky, ale hlavne spanele…
co se tyka poplatku:
– mestu za uklid ulic, odvoz popelnic
– pokud nejste resident tak neresidencni dan
– dan z nemovitosti
– internet a strezeni nemovitosti
– elektrika a voda, kan
– dale musite mit span.ucet + NIE
– turistickou licenci pokud pronajimate a od letoska jeste druhou licenci, vest zaznamy o turistech
– spanelsky ucetni pokud komercene pronajimate
– servis pro uklid, kontroly a predavacky

pokud jste nerezidenti, je pro vas vsechno drazsi, takze si obcas pripadam jako chodici kasicka… 😀
castky uvadet nema smysl, kazdy to ma jinak, ale kdyz to shrnu,vse se diky pronajmum zaplati a zbyde nam i na nasi dovcu, jezdime 1 x rocne na mesic pred hlavni sezonou z pravidla cerven…
Cesta aute s pejskama nas vychazela tech 2300 km x 2 pres Montpelier nebo Avignon kde si bereme hotel s predrazenymi dalnicemi ve Fr ( 2 x 90 eur tam a zpet) cca na 30 tis… s nynejsima cenama nafty to bude asi znatelne vic…
Ale jak jsem psal misto je to uzasne, celkove povaha spanelu, mame super spanelsky sousedy, takze za nas super! A diky tomu ze se jedna o stredozemni more, ktere je teple, tak sezona je odkvetna az do rijna, ale lidi jizdi i prosinec,leden atd…
jo a cena porizovaci tedy 4 mil. se vsim vsudy poplatky, pravnici, provize, dane…. ale to je tim ze jsme blizko u more, jonak se da poridit mnohem levneji cca 1 – 2 km od more…
Tak pripadne hodne stesti! Honza

V
Vladimir
30. 3. 2026

už devátou sezónu jsme u Zadaru, na letiště 20 km, z Prahy 917 km. využívá jen rodina a známí, už tam máme plno kamarádů a jezdíme cca 6x ročně od velikonoc do října. 70m od moře. tehdy 4 mil, dnes 6, náklady provozu stejné jako v ČR

J
Jitka
31. 3. 2026

Takže žádný vejvar jak by si někdo mohl myslet.

PB
Petr Bureš
30. 3. 2026

My na Sicilii, oblast Agrigenta, malé městečko, jsme 6 let, nepronajímáme, jen rodina , plně vytíženo, neturistická část, 18 min. od moře autem.

Naprostá pohoda, vánek, nic tam nefunguje,
na vše dost času, hlavně, že je kafe, nutno se vždy překopnout do módu Sicilie, skvělé

WV
Wojnarowski Vit
30. 3. 2026

za mně k do uteče vyhraje tady není na co čekat

PK
Petr Král
30. 3. 2026

Mrkvičková,kolik jste dostala za tak ubohý nekompetentní článek?Koupě nemovitosti v zahraničí není jen cena .Je vidět,že nemáte o životě v zahraničí ani ponětí.Jen píšete bludy.Příště o domech za 1 Euro.

V
Vojta
1. 4. 2026

Hmmm, a to jako že do těchto destinací jezdí lidi z ČR v pátek na víkend a v neděli zpátky, jo?