Sušení potravin není výdobytek moderní doby. Jde o nejstarší způsob, jak uchovat potraviny chutné a zároveň s dostatkem vitamínů a jiných zdraví prospěšných látek, které mají suroviny v čerstvé podobě.
Ideálním pomocníkem pro sušení jsou sušičky potravin. Právě těmto spotřebičům věnujeme tento článek. Věnovat se budeme tvaru, konstrukci, výkonu i funkcím, abychom zhodnotili všechny důležité aspekty výběru. A neopomenuli jsme připsat ani praktické rady k údržbě těchto spotřebičů.
Než se pustíme do výběru, je třeba zpřehlednit názvosloví. Sušičku potravin můžeme nazývat mnoha různými názvy – sušička na ovoce, sušička na houby, sušička na maso, sušička na bylinky atd. Vždy se ale jedná o totožný produkt, který zkrátka suší potraviny a je už čistě na vás, jaké suroviny v něm usušíte.
Jak vybrat sušičku ovoce stručně:
- Zvažte, jak často budete sušičku používat – mnoho parametrů (např. velikost či materiál) se odvíjí od toho, zda sušičku zapnete párkrát za sezonu, nebo jestli ji budete používat každý týden. Sušení ovlivňuje i tvar přístroje.
- Rozhodněte, jaké množství potravin budete nejčastěji sušit – podle toho vyberte počet sušicích pater a jejich velikost.
- Pozornost věnujte výkonu a příkonu – soustřeďte se na rozdíl mezi těmito veličinami, někteří výrobci i prodejci mohou hodnoty zaměňovat.
- Vyberte si doplňkové funkce – někomu stačí sušička s tlačítkem zapnout/vypnout, jiný upřednostní vybavený spotřebič s časovačem, termostatem a dalšími vychytávkami.
- Zvolte cenovou hladinu, ve které se chcete pohybovat – sušičky ovoce pořídíte už za několik set korun, za kvalitní přístroje si ale můžete připlatit i více než 10 000 Kč. Modely se dle ceny liší svým zpracováním, výkonem i funkcemi.
Pokud se rádi pohybujete v kuchyni a potrpíte si na domácí dobroty, určitě by vás mohlo zajímat i naše srovnání zavařovacích hrnců, strojků na těstoviny, jogurtovačů a mlýnků na obilí.
Konstrukce
Co se týče konstrukce sušiček potravin, na trhu obvykle narazíte na dva základní typy:
- Klasické sušičky – mohou být kulaté i hranaté, plata pokládáte na sebe, cenově dostupné, ale mohou sušit nerovnoměrně.
- Sušičky s bočním plněním – vypadají jako malá trouba, plata do nich zasouváte z boku, dražší, ale suší suroviny rovnoměrně.
Klasické sušičky
Klasické sušičky jsou tvořeny základnou, ve které je umístěný motor s ventilátorem, jednotlivými na sebe doléhajícími platy a víkem. Výjimkou není ani opačné řazení, tedy plata zakončená jednotkou s ventilátorem v horní části sušičky.
Jsou zpravidla vyrobené z plastu a jsou výrazně levnější než bokem plněné sušičky. Nevýhodou je ale nerovnoměrné sušení, které je dáno povahou konstrukce. V průběhu sušení je tedy nutné plata prohazovat, aby byly suroviny v horních patrech usušené stejně dobře jako ty ve spodních.
To se nám potvrdilo i při našem testování. Zejména při sušení hub byly rozdíly v kvalitě usušení mezi horním a spodním patrem výrazné. Sušička si tak jednou za čas vyžádá vaši asistenci.
Sušičky s bočním plněním
Bokem plněné sušičky jsou vzhledově podobné malé troubě. Plata se do nich zasouvají z boku a jsou zakrytá dvířky. Ventilátor je umístěný v zadní části. Díky tomu je dosaženo rovnoměrné distribuce teplého vzduchu v celém prostoru sušičky. Odpadá tedy prohazování plat, potraviny budou vždy usušené rovnoměrně i bez vašeho přičinění.
Výhodou je také provedení, které je často nerezové a celkově kvalitnější. Od toho se ale odvíjí vyšší pořizovací cena, vyšší hmotnost a tím pádem i složitější manipulace. Tyto sušičky jsou vhodné pro časté sušení většího množství potravin. Zatím však nejsou na trhu příliš běžné, výběr modelů je tedy omezený.
Rozdíly v kvalitě a rovnoměrnosti sušení jsou ve srovnání s klasickými sušičkami opravdu výrazné, ukázal to i náš redakční test.
Typ sušičky | Výhody | Nevýhody | Cenová hladina |
Klasická | + Lehká konstrukce + Velký výběr na trhu + Nižší cena + Průhledné tělo |
– Nerovnoměrné sušení
– Nutnost prohazovat plata v průběhu sušení – Plastové provedení – Menší kapacita |
Nižší až střední |
Bokem plněná | + Kvalitnější provedení
+ Rovnoměrné sušení + Často nerezová plata + Větší plocha |
– Vyšší cena
– Vyšší hmotnost – Horší manipulace – Omezený výběr |
Vyšší |
Tvar
U sušiček klasické konstrukce se setkáme s modely dvojího tvaru:
- Kulaté sušičky – běžnější varianta.
- Hranaté sušičky – méně obvyklá varianta.
Sušičky s bočním plněním jsou vždy hranaté. Volba tvaru je u sušiček potravin spíše individuální záležitostí, každý preferuje jinou variantu.
Kulatý tvar
Kulaté sušičky ovoce jsou typičtější variantou. Při jejich výběru tedy budete mít více možností. Sušičky tohoto tvaru jsou obvykle menší a kompaktnější.
Mají ale i své nevýhody – může docházet k nerovnoměrnému sušení na stranách sušicích plat. Zároveň může být složitější rovnání potravin do kruhového tvaru.
Hranatý tvar
Hranaté sušičky jsou méně obvyklé, postupně se ale jejich výběr rozšiřuje. Výhodou každé hranaté sušičky je snadné rovnání potravin na plata.
I hranaté sušičky mají ale uprostřed plat kulatý otvor, kterým proudí teplý vzduch k potravinám. Ten může rovnoměrné rovnání potravin trochu překazit.
Velikost
Pokud se bavíme o velikosti sušiček potravin, nemyslíme tím rozměry, jako je například průměr nebo výška přístroje. Velikost sušiček potravin se ve specifikacích nejčastěji určuje počtem plat, kterými sušička disponuje.
Počet plat
- 5 plat – standardní počet, kterým by měly disponovat i ty nejlevnější modely.
- 8–11 plat – zlatý střed, dostatečný k sušení většího množství surovin.
- 12 plat a více – vhodné k častému sušení většího množství potravin.
Zatímco některé sušičky mají počet plat pevně daný, k jiným je můžete ještě dodatečně dokoupit. Tuto skutečnost si vždy ověřte u výrobce nebo v návodu. Pokud by na to nebyla sušička stavěná, mohlo by přidání plat přetížit motor. Sušení by navíc nebylo vůbec efektivní.
Plocha na sušení
Nejen počet, ale i plocha plat a potažmo celková velikost plochy na sušení rozhoduje o tom, kolik potravin najednou budete moci usušit. Pro lepší představu tuto hodnotu udáváme v každé recenzi. Myslete ale na to, že sušičky klasické konstrukce mají uprostřed plata kruhový otvor, kterým proudí vzduch. Ten trochu plochy ubere.
Nastavitelná výška plat
U některých modelů jsou plata výškově nastavitelná. Je možné je navýšit i o více než jeden centimetr. To se může hodit zejména tehdy, chcete-li sušit vyšší kousky potravin, například rajčata, která se pak nemusí krájet na plátky. Nastavení výšky je velmi jednoduché, stačí je při pokládání položit na speciální výlisek, který je na patře pod ním.
Rozměry a hmotnost
Pokud by vás přece jen zajímalo, kolik místa sušička zabere, je potřeba počítat s tím, že výškově se může lišit v závislosti na počtu plat, obvykle má však přibližně 30–40 cm. Klasické sušičky jsou obecně menší, zatímco bokem plněné sušičky jsou poměrně velké.
Hmotnost souvisí s materiálem, tvarem i velikostí sušičky. Jiné hmotnosti se dočkáme u plastových a jiné u nerezových. Plastové sušičky mohou vážit 2–3 kg. Ty nerezové pak i více než 10 kg, vždy záleží na celkové velikosti a konstrukci.
Od velikosti a hmotnosti se odvíjí možnosti manipulace se sušičkou a uschování spotřebiče. Velkým a těžkým modelům je vhodnější najít pevné místo, na kterém budou neustále (nebo alespoň po dobu sezóny). Menší a lehčí sušičky můžete po každém použití uklidit.
Materiál
Zde máte na výběr jen ze dvou možností. Rozdíl mezi nimi se promítne především v ceně.
- Plastové sušičky – hlavně klasické modely, levnější, ale náchylnější k poškození.
- Nerezové sušičky – spíše modely s bočním plněním, více vydrží, ale jsou dražší.
Plast
Jedná se o levnější variantu, se kterou se setkáme převážně u klasických sušiček. Nemá takovou životnost a je náchylnější ke zlomení nebo poškrábání. Samozřejmě ale záleží také na typu umělé hmoty. I zde se setkáme s méně a více kvalitními alternativami. Ty pevnější plasty lze umývat také v myčce. Doporučujeme si tuto skutečnost vždy ověřit v návodu.
Nerez
Druhou a méně obvyklou možností je nerez. S ním se častěji setkáme u bytelných sušiček ve tvaru malé trouby. Je kvalitnější a na rozdíl od umělých hmot vydrží i nepřetržitý provoz. Velkou výhodou je také fakt, že některé pláty vyrobené z tohoto materiálu můžete mýt v myčce, což celkovou údržbu výrazně usnadní. Za sušičky z nerezu si budete muset trochu připlatit, avšak plánujete-li spotřebič využívat pravidelně, rozhodně se to vyplatí.
Výkon a příkon
Ačkoliv jsou si názvy těchto parametrů podobné, jedná se odlišné veličiny. Při výběru sušičky na ovoce je tedy vhodné se s oběma parametry seznámit a věnovat jim náležitou pozornost.
Výkon
- 200–700 W – standardní rozmezí, ideální na domácí sušení.
- 700–1 000 W – u modelů pro komerční využití.
U výkonu platí, že čím je vyšší, tím rychleji budou suroviny usušené. Pro nenáročné uživatele (tedy k domácímu užití) je spíše směrodatné vybrat sušičku s termostatem nebo programy na sušení určitých typů potravin. Někdy totiž nezáleží na tom, aby bylo vše co nejdříve usušené, ale je potřeba nastavit správnou teplotu a vyčkat na výsledek.
Příkon
- 200–400 W – u úspornějších modelů, které ale usuší méně počet plat.
- 400–500 W – zlatá střední cesta.
- 600–1 000 W – u nejvýkonnější sušiček.
Obecně lze říci, že příkon udává energetickou náročnost. Čím je tedy vyšší, tím více vás bude stát sušení kvůli spotřebě energie. Ptáte-li se na ideální průměr, doporučujeme příkon v rozmezí 400–500 W. Sušičky s menším příkonem vám neutáhnou například přídavná plata navíc. Motor by se přehříval a nezvládl by vše usušit. Sušičky s vyšším příkonem zase spotřebují již výrazně větší množství elektřiny.
Vlastnosti a funkce
Funkce a další doplňky vám mohou usnadnit manipulaci se sušičkou i její používání. Jednotlivé modely nabízejí různou výbavu, před nákupem si proto rozmyslete, co je pro vás důležité a bez čeho se naopak obejdete.
Regulace teploty
Regulace teploty, kterou lze ve specifikacích produktu najít také pod označením termostat, se u těch nejlevnějších modelů nedočkáte (Ze zdroje: Recenzetesty.cz). Jde o funkci, která umožní regulovat teplotu sušení. Můžete ji tedy nastavit podle potraviny, kterou právě sušíte.
Toto elektronické regulování teploty lze nastavovat nejčastěji v rozmezí 35–70 °C, což stačí na desítky druhů potravin. Na nejnižší teplotu se suší bylinky a květiny, na tu nejvyšší pak maso.
Časovač
Časovače jsou potřeba u mnoha spotřebičů, například u rýžovarů, mívá ho i mikrovlnka, pračka, myčka a další. Můžete si tak nastavit dobu, po jakou bude přístroj v provozu. Součástí časovače je automatické vypnutí, díky tomu je sušička samostatná.
Pojistka proti přehřátí
S touto funkcí klidně můžete sušičku zapnout a odejít z místnosti nebo i z domu, případně ji můžete nechat běžet bez obav přes noc. V případě, že by se totiž přístroj začal přehřívat a mělo dojít například ke zkratu, se tato pojistka aktivuje a sušičku vypne.
Toto pojistku najdete u každé současné sušičky. Pokud byste přeci jen narazili na model bez ní, vyhněte se mu obloukem. Ideální je tato funkce v kombinaci s časovačem. Potom nemusíte mít o průběh sušení již vůbec obavy.
Zvukový signál
Na tuto vychytávku jste pravděpodobně zvyklí u své pračky nebo myčky. Jakmile skončí vybraný program, spotřebič zapípá, čímž vás upozorní, že si můžete jít své prádlo či nádobí vyzvednout. Naprosto totožný význam má tato funkce i u sušiček potravin. Usušené potraviny tak budete moci ihned ochutnat nebo uskladnit.
Infračervené záření
Novinkou mezi potravinovými sušičkami je funkce infračerveného záření. Sušičky tak vůbec nepracují s cirkulujícím vzduchem, ale dostávají z potravin vlhkost pomocí takzvaného solárního módu. Sušení probíhá tím pádem rychleji a zachová se tak ještě více vitamínů, enzymů a dalších důležitých látek. V případě živočišných potravin, jako např. masa, působí tento druh záření také preventivně proti rozkladu. Tuto vymoženost najdete zatím pouze u těch nejlepších a nejdražších přístrojů.
Hlučnost
Mnoho lidí si zakládá na tom, aby spotřebiče nevrněly a byly co nejtišší – zejména ve chvíli, kdy jsou umístěny ve volném obytném prostoru a pracují převážně v noci. Většina sušiček potravin dosahuje hodnoty kolem 50 dB, což je přijatelné. Podobnou hlasitost zaznamenáte třeba při běžném pouličním hluku (Zdroj: conVERTER.cz).
Hlučnost sušiček v našem testu se pohybovala v rozmezí 49–61 dB. Kromě hlučnosti je důležitý i charakter zvuku. Obvykle jde o monotónní hučení, na které se dá poměrně rychle zvyknout. Tzv. bílý šum může být pro někoho naopak příjemný a uklidňující.
Příslušenství
Sušičky potravin patří mezi relativně jednoduché spotřebiče a nenabízí tak mnoho doplňkového příslušenství. Tím nejdůležitějším, co si můžete dokoupit, jsou náhradní plata. Poslouží v případech, kdy se vám nějaké zničí, nebo je jimi možné sušičku navýšit, díky čemu získáte možnost sušit více potravin naráz.
Náhradní plata
Jelikož mají některé typy sušiček potravin v základní sadě jen 5 plat, nabízí výrobci možnost další plata dokoupit a mít tak možnost sušení třeba i na 10 patrech. Ne všechny typy sušiček však disponují možností doplnit další plata. Je tedy potřeba si dopředu rozmyslet, kolik toho budete sušit, a zjistit, zda k vaší vybrané sušičce náhradní plata vůbec existují.
Speciální plata
Ne všechna plata jsou však stejná. Lze pořídit náhradní speciální plata vhodná např. na bylinky. Takové tácy jsou většinou jemněji síťované, aby jimi bylinky nepropadaly. Druhým speciálním prvkem jsou potom odkapávací plata, které je možné umístit pod běžná plata v případě, chcete-li sušit šťavnatější potraviny. Šťáva může při sušení stékat dolů a v případě kulaté sušičky by se mohla dostat i k motoru, čímž se snižuje jeho životnost.
Nepřilnavá vložka
Nezvyklým doplňkem jsou nepřilnavé vložky, které je možné pořídit k některým typům sušiček potravin. Jde o vložku, kterou lze vložit na plato a na ni poté vyskládat potraviny, které jsou mokré, nebo dokonce tekuté. Můžete tak sušit například placky či sušenky z ovocného pyré.
Pozor, někdy se tyto vložky dají nahradit speciálními fóliovými miskami. Tento typ je určen hlavně pro kruhové sušičky, výše zmíněné nepřilnavé teflonové vložky bývají pro ty hranaté.
Sada skleniček
Chcete-li sušičku využít i k jiným účelům, můžete se podívat po sadě skleniček na jogurty přímo určených pro dané typy sušiček. Nejedná se o příliš typické příslušenství, proto jej nemají všechny sušičky.
Pokud vás láká příprava jogurtů v sušičce, určitě se po sadě skleniček podívejte. Pokud byste ale pořizovali sušičku jen kvůli této funkci, sáhněte spíše po jogurtovači, který zabere podstatně méně místa. Jak jej vybrat vám poradí náš článek.
Oblíbené značky
Sušičky ovoce najdete obvykle v sortimentu značek, které prodávají kuchyňské spotřebiče. Mezi oblíbené patří např. Sencor, Concept nebo Silvercrest (privátní značka řetězce Lidl).
Sencor
Sortiment značky Sencor je velmi široký, nabízí celou řadou domácích a kuchyňských pomocníků, mezi které patří i sušičky potravin. Na výběr je hned několik modelů. Volit můžete mezi klasickými kulatými sušičkami a bokem plněnými modely. Jeden z takových modelů jsme v naší redakci testovali, jak dopadl si můžete přečíst v recenzi.
Concept
Česká značka Concept nabízí širokou škálu sušiček ovoce všech typů. V sortimentu má jak klasické sušičky kulatého i hranatého tvaru, tak bokem plněné modely. Těch je ale výrazně méně. Některé modely jsou v dostání v celokovovém provedení.
Silvercrest
Maloobchodní řetězec Lidl prodává sušičky ovoce pod svou privátní značkou Silvercrest. Výběr není příliš široký a omezuje se na klasické kulaté modely. Hranaté ani bokem plněné sušičky v Lidlu neprodávají. Sušičky jsou poměrně levné a uživatelsky oblíbené. Modely jsou různě vybaveny, nicméně cílí spíše na nenáročné zákazníky.
Značka | Specifika | Cenová kategorie | Které druhy nabízí | Komu značku doporučujeme |
Sencor | Velmi slušný výběr, výhodný poměr ceny a kvality | Střední | Klasické kulaté sušičky, modely s bočním plněním | Zákazníkům, kteří si potrpí na kvalitu, ale je pro ně důležitá i pořizovací cena |
Concept | Všechny typy sušiček, různé úrovně výbavy | Střední až vyšší | Klasické kulaté i hranaté sušičky, modely s bočním plněním | Uživatelům, kteří ocení bohatý výběr |
Silvercrest | Cenově dostupné produkty, omezený výběr | Nižší | Klasické kulaté sušičky | Nenáročným zákazníkům; na občasné sušení |
Cena
Základní sušičky ovoce pořídíte za pár stovek, ale už i střední třída těchto výrobků šplhá do řádu tisíců. Není to tedy nijak zanedbatelná investice, proto vám předkládáme ještě základní cenové rozdělení, abyste věděli, co můžete za daný obnos očekávat.
Do 2 000 Kč
Sušičky potravin pohybující se pod cenovou hladinou 2 000 Kč představují naprostý základ toho, co potřebujete při příležitostném sušení. Těmto typům sušiček často chybí časovače, není možné k nim přikoupit plata a nedisponují ani žádnými dalšími programy a funkcemi. I jejich příkon se pohybuje nízko (okolo 240 W). S hlučností jsou na tom však stále přijatelně. Jde nejčastěji o kruhový typ.
Od 2 000 do 5 000 Kč
Většinu sušiček najdete v této cenové kategorii. Nachází se zde jak kruhové, tak i hranaté modely. Většina z nich je velmi dobře vybavených. Výjimečně se může stát, že některé modely budou postrádat časovač. To ovšem nemusí vůbec vadit, pokud má přístroj termostat a programy, které vlastně nastaví jak teplotu, tak i dobu sušení za vás. Většině běžných uživatelů sušičky za tuto cenu bez problémů postačí a proto také patří mezi nejprodávanější.
Nad 5 000 Kč
Nyní se pohybujeme v cenové hladině, která může dosahovat i 15 000 Kč. Najdeme zde téměř výhradně hranaté sušičky, převážně z nerezového materiálu, jejichž plata se dají mýt v myčce. Tyto spotřebiče jsou schopné dosahovat opravdu velkého výkonu, klidně až 1 000 W, a bez problémů poslouží i komerčním účelům.
Příprava potravin
Největší využití pro sušičku potravin najdete přirozeně v létě, kdy venku roste nejvíce ovoce, zeleniny, bylin či hub. Avšak vydržíte-li tyto dary přírody hned nesníst, poslouží vám jako zásoby kvalitního trvanlivého jídla i na zimu. To rozhodně není na škodu, protože čerstvých potravin není v tomto období příliš mnoho.
Navíc tím, že si je vyrobíte pomocí vaší sušičky doma, ušetříte své tělo nežádoucích konzervantů, které se do kupovaného sušeného ovoce zpravidla přidávají. Nejčastější takovou látkou je oxid siřičitý, který může při větším množství způsobovat nevolnost a bolest hlavy. Pokud si sušené ovoce ošetřené tímto konzervantem kupujete, doporučujeme jej před konzumací řádně opláchnout.
Příprava potravin do sušičky
Nejtypičtější náplní sušiček potravin je ovoce. Stejně dobře však můžete upravovat i zeleninu, houby nebo různorodé bylinky a koření. Výkonnější spotřebiče zvládnou zpracovat i maso. Usušit můžete v tomto přístroji i domácí těstoviny připravené speciálním strojkem. Jestli jej doma ještě nemáte, můžete si přečíst náš článek Jak vybrat strojek na těstoviny, a pustit se do přípravy domácích potravin. Jak byste tedy měli postupovat, pokud chcete nějakou z těchto věcí usušit?
Nejprve je důležité pozorně vybrat kusy, které budete sušit. Musí to být kvalitní čerstvé potraviny, které nesmějí být ani trochu nahnilé. Této vadě totiž sušení nepomůže (naopak se může hniloba rozšířit na ostatní kousky). Vybranou potravinu je dále potřeba nakrájet na tenké plátky. Čím tenčí budou, tím rychleji se usuší.
Zkontrolujte si ale, aby díly nebyly až příliš malé a nepropadly plátem dolů. Každý tác má totiž průduchy, kterými se pohybuje vzduch, a právě jimi by mohly malé části propadnout. Je dobré si vždy nechat nějakou rezervu, s ubývající vodou totiž v průběhu sušení logicky dochází ke zmenšování objemu upravovaných potravin. Některé typy ovoce je ještě dobré předem namočit ve vodě s citronovou šťávou nebo kyselinou citronovou. Ta zabrání oxidaci a změně barvy.
Proces sušení
Co se samotného sušení týče, je důležité nastavit správnou teplotu. Pokud zvolíte teplotu příliš vysokou, zbytečně zničíte živiny, které se v potravinách nachází. Pokud naopak zvolíte teplotu velmi nízkou, celý proces potrvá zbytečně dlouho a bude energeticky náročnější. Někteří výrobci dodávají v návodu seznam potravin s jejich doporučenými teplotami k sušení. Takovou hraniční uváděnou teplotou, při které ještě nedochází k ničení živin, je 42 °C.
Skladování usušených potravin
Usušené potraviny vám mohou při správném uskladnění vydržet i velmi dlouho. Důležité je, aby byly uloženy na suchém místě a ideálně ve vzduchotěsné nádobě (např. ve správně uzavřené zavařovací sklenici), kde nemohou znovu navlhnout. Vlhkost totiž přispívá k množení bakterií. Podaří-li se vám tyto základní náležitosti obstarat, můžete si i v zimních měsících s radostí pochutnat na houbové polévce nebo křupavých zeleninových chipsech.
Údržba
Potravinová sušička vám může vydržet klidně několik let, ale musíte se o ni náležitě starat. Vyžaduje pravidelnou údržbu jako kterýkoli jiný elektrický spotřebič.
Základem je omytí všech částí poté, co se sušením skončíte. Zbavíte se tím zbytků potravin a váš přístroj bude příště připravený k okamžitému použití. U většiny modelů vám k tomu poslouží navlhčený hadřík. U těch dražších si ale i tuto práci ušetříte, tácy můžete umístit rovnou do myčky.
Práci vám usnadní také odkapávací tácek, o kterém jsme mluvili v kapitole o příslušenství. Jednoduše ho vyndáte a omyjete a nebudete muset zápasit se špatně dosažitelnými místy na sušičce. Veškeré čištění provádějte samozřejmě až poté, co přístroj odpojíte ze sítě.
Můžu v sušičce sušit i květiny?