Jak vybrat rýžovar
K dosažení vynikající, nelepivé a lahodné rýže nemusíte navštěvovat výhradně asijské restaurace. Dnes lze takového výsledku docílit i doma s použitím moderního rýžovaru. A právě s jeho nákupem vám pomůžeme.
V tomto článku se dozvíte, jaké parametry jsou při výběru takového speciálního hrnce na rýži důležité, jaký zvolit objem pro určité množství strávníků a také jaké doplňkové funkce můžete u tohoto typu přístroje očekávat.
Jestliže hledáte spíše elektrický hrnec, který vám usnadní přípravu širšího spektra potravin, můžete sáhnout po multifunkčním hrnci. Těm jsme věnovali článek Jak vybrat multifunkční hrnec.
Jak vybrat rýžovar stručně:
- Zvolte správný objem – podle počtů členů v domácnosti a podle toho, zda budete vařit rýži na několik dní dopředu, či připravíte každý den čerstvou.
- Zkontrolujte příkon – je totiž klíčový pro rychlost přípravy.
- Zvažte další funkce – třešničkou na dortu mohou být automatické programy nebo možnost vaření v páře.
- Vybírejte mezi ověřenými značkami – mezi oblíbené patří Sencor, Tefal, Lauben a Tristar.
- Zohledněte cenu – nejlevnější rýžovary nestojí více než 1 000 Kč. Většina zákazníků ovšem bude vybírat v rozmezí 1 000 až 3 000 Kč.
Provedení
Na počátku všeho je nutné vysvětlit pojem „rýžovar“ a sdělit, co si pod ním můžete představit. Z obecného hlediska jde o nádobu, v níž se připravuje rýže, přičemž velký důraz je kladen nejenom na celkovou lahodnost oproti klasickému vaření. Dále je to i výrazná jednoduchost celého procesu a důraz směřovaný na minimální časové nároky.
Z hlediska konstrukce lze rýžovary rozdělit na dva základní typy:
- Rýžovar do mikrovlnné trouby
- Elektrický rýžovar

Rýžovar do mikrovlnné trouby
Skleněná, silikonová nebo plastová nádoba, do které vložíte rýži a vodu v odpovídající dávce a uložíte do mikrovlnné trouby na správný čas. Rýžovar tohoto typu je využitelný pouze v kombinaci s mikrovlnkou. Typickým výrobcem takového kuchyňského vybavení je společnost Tupperware nebo Tescoma. Nutno podotknout, že v tomto směru není na trhu příliš bohatý výběr.
Rýžovary do mikrovlnné trouby lákají nenáročné zákazníky svou nízkou pořizovací cenou. Nejlevnější modely nepřesáhnou 500 Kč. Působení mikrovln může ovšem negativně ovlivnit chuť i konzistenci rýže. Pokud si potrpíte na skutečně chutnou rýži, bude lepší volbou elektrický rýžovar, který výslednou chuť nijak negativně neovlivní.
Elektrický rýžovar
Daleko využívanější model rýžovaru, na který můžete narazit v každém druhém obchodě s elektronikou. Elektrické produkty dokáží kromě klasické rýže připravit spoustu variací tohoto pokrmu. Jednou ze zásadních výhod těchto zařízení jsou nejrůznější programy a funkce starající se o vypnutí rýžovaru v okamžiku, kdy je rýže dokonale připravená. Většina modelů ji po dovaření dokáže také udržet teplou až na několik hodin.
Tyto modely rýžovarů přináší oproti rýžovarům do mikrovlnné trouby daleko širší možnosti použití. Nejčastějším výrobním materiálem je plast a nerezová ocel. Mnohé z nich disponují skleněným víkem, skrz které můžete proces vaření kontrolovat také pohledem. Vnitřní nádoby na rýži jsou navíc obvykle potažené nepřilnavým materiálem. Ten zabraňuje připékání a zároveň usnadňuje údržbu.
Provedení rýžovaru |
Výhody |
Nevýhody |
Cenová hladina |
Pro koho se hodí |
Do mikrovlnné trouby |
Nízká cena, snadné použití |
Vyžaduje mikrovlnku, horší chuť rýže, bez funkcí |
Obvykle v nízkých cenových hladinách |
Pro jednotlivce a nenáročné zákazníky |
Elektrický |
Chutná rýže, možnost přípravy kaší a zeleniny, mnoho funkcí |
Vyšší cena, delší doba vaření, zabere více místa |
Ve všech cenových hladinách |
Pro páry i větší rodiny, pro milovníky rýže, kteří si potrpí na její dobrou chuť, do komerčního provozu |
Objem
Ať už volíte rýžovar libovolného provedení, stane se objem jedním z nejdůležitějších parametrů vůbec. Tento údaj by měl do jisté míry korespondovat s tím, jak budete toto zařízení využívat a pro kolik lidí budete rýži připravovat.
- Objem do 0,5 l – nejmenší rýžovary jsou vhodné pro jednotlivce nebo páry.
- Objem 0,5 – 1 l – malé rýžovary vhodné pro přípravu rýže pro tříčlennou domácnost.
- Objem 1 – 1,8 l – velké rýžovary ideální přibližně pro čtyři osoby. Je to také objem vhodný pro předvaření většího množství rýže na několik dnů dopředu.
- Objem nad 2 l – největší rýžovary jsou vhodné pro velké rodiny (5 členů a více), případně se najdou využití v komerčním prostředí.
Rýžovar o objemu 0,6 litru
Rýžovar o objemu 1,5 litru
Je naprostý nesmysl, abyste každou porci chystali zvlášť nebo naopak vlastnili velkokapacitní rýžovar v němž budete dělat pouze jednu porci. Volba celkového objemu je proto individuální záležitost. Abyste se dopracovali k optimálnímu objemu, vezměte v potaz obvyklý počet strávníků, pro který budete rýži připravovat nejčastěji.
Váha rýže
V souvislosti s objemem můžete narazit také na „maximální přípustnou váhu rýže“, kterou lze v rámci jednoho použití rýžovaru připravit. Z toho samozřejmě logicky vyplývá, že čím větší rýžovar si pořídíte, tím větší množství rýže zpracujete. Tento údaj se nejčastěji pohybuje v rozmezí od 0,7 kg do 1,5 kg a více.
Příkon
Příkon se promítá do rychlosti přípravy samotného pokrmu. Zároveň je hodnotou úzce spojenou s celkovými náklady na provoz daného elektrického zařízení. S nárůstem objemu rýžovaru vzniká větší potřeba příkonu, který se postará o dostatečně rychlé a bezproblémové uvaření velkého množství rýže.
Objem (l) |
Obvyklý příkon (W) |
Méně než 1 |
350 |
1–2 |
700 |
2 a více |
900 |
Je však na místě podotknout, že rýžovary připraví rýži za delší dobu, než při klasickém vaření v hrnci. K ideálnímu výsledku se dopracují po půl hodině až hodině.
Funkce a příslušenství
Při nákupu rýžovaru se vám v tomto směru dostane poměrně bohatého výběru. Na jedné straně si můžete zakoupit zařízení s jedinou funkcí, na té druhé to bude výrobek zcela multifunkční. Po volbě výsledného objemu jsou to právě funkce a programy, kterými se jednotlivé produkty na trhu nejvíce odlišují.
Pojďme se tedy zaměřit na ty nejvyužívanější funkce a programy. Je pouze na vás samotných, co od svého budoucího rýžovaru očekáváte a čemu dáte přednost.
Tlačítko funkce „Keep Warm
Rýžovar s parním košem
Programy pro různé potraviny
- Plně automatický režim – rýžovar je natolik inteligentní, že se dokáže sám vypnout v okamžiku, kdy je rýže na 100 % připravena. Tím nejenže zaručí kvalitní přípravu, ale zároveň tím zabraňuje připalování.
- Režim udržování teploty (Keep Warm) – dnes již rozšířená funkce. Po dovaření se rýžovar sám přepne do režimu udržování optimální teploty, což nemá na kvalitu výsledného produktu vůbec žádný vliv. Rýži tak můžete konzumovat později a stále bude příjemně teplá.
- Displej – drobná vychytávka, kterou disponují spíš multifunkční rýžovary. Velikost displeje je omezena na několik číslic, které většinou ukazují čas zbývající do konce vaření.
- Zvukový signál – ohlásí konec vaření. Nemusíte se tak bát, že byste na rýžovar zapomněli.
- Časovač a timer – umožňují nastavit přesný okamžik, ve kterém má rýžovar začít připravovat výsledný pokrm. S pomocí timeru si můžete čerstvou rýži nachystat až v danou hodinu. Přípravu lze odložit odložit až o 24 hodin. U některých modelů si ale budete muset vybrat – buď přeskočí po dovaření do režimu udržování teploty, nebo musíte zvolit čas přípravy.
- Parní koš – nabídne zdravý způsob přípravy potravin. Většinou je možné připevnit jej nad rýži a připravovat tak dvě jídla současně. Dobrou zprávou je, že jej mají téměř všechny rýžovary, s výjimkou těch úplně nejzákladnějších.
- Vaření podle typu rýže – sami si navolíte, jak moc má být rýže sypká nebo naopak lepivá. Díky této funkci můžete získat např. perfektní rýži na přípravu sushi.
- Low-Sugar (Low Carb) – speciální funkce na přípravu dietní rýže. Rýžovar oddělí přebytečné sacharidy od zrnek rýže, výsledkem je rýže s výrazně nižší kalorickou hodnotou.
- Programy pro více pochutin – jsou výsadou především multifunkčních rýžovarů. V takovém okamžiku se nabízí možnost přípravy konkrétního typu rýže. A jednat se nemusí dokonce ani o rýži, ale i další pokrmy ve formě polévek, luštěnin a podobně. Vzácněji je s rýžovarem spojena i funkce pro domácí přípravu jogurtů.
- Ovládání na dálku – některé rýžovary, např. od značky Xiaomi, lze ovládat prostřednictvím mobilní aplikace.
- Snímač čárových kódů – dražší modely jsou někdy vybaveny čtečkou čárových kódů, díky které rýžovar pozná druh rýže a sám vybere ten nejvhodnější program k jejímu uvaření.
Bezpečnost
V kuchyni zacházíte s elektrickými spotřebiči a mnoho z nich je zároveň horkých. Zejména pokud vám rády pomáhají malé děti, bude vhodné ubezpečit se, že výrobce vašeho rýžovaru nezapomněl na základní bezpečnostní opatření.
Průhledná poklice s otvorem
Protiskluzové nožky
- Pojistka proti přehřátí – vypne rýžovar, pokud se přehřívá. Taková situace může nastat, pokud je spuštěn naprázdno, například „pomáhajícími“ dětmi.
- Pojistka proti vaření bez vody – zastaví provoz rýžovaru poté, co se všechna voda vypaří, ať už je rýže hotová nebo ne.
- Studený povrch – kvalitní tepelná izolace je zárukou, že vnější povrch rýžovaru zůstane vlažný. Horký povrch by mohl způsobit nepříjemné popáleniny.
- Tepluvzdorná rukojeť – zajistí, že se nepopálíte, když budete chtít hrnec během vaření přemístit.
- Otvory na poklici – během vaření jimi může unikat pára a v hrnci nebude docházet k přetlaku.
- Protiskluzové nožičky – zajistí, že vám horký a těžký hrnec nesklouzne z kuchyňské linky na zem.
Údržba
Rýžovar je bezpochyby praktickým kuchyňským pomocníkem. Očekává se od něho nejenom snadná příprava rýže, ale také jednoduchá následná údržba. Z tohoto důvodu vybírejte pouze takové modely elektrických rýžovarů, které mají odnímatelnou vnitřní vložku. V ideálním případě takovou,kterou není problém dát do myčky na nádobí.
Z pohledu životnosti si vede nejlép nerezová ocel. Z hlediska snazší údržby to může být spíše nepřilnavý povrch v podobě speciálního teflonu. Ten již při samotné přípravě zamezí tomu, že se bude rýže přichytávat na stěny a dno. Dejte si u něj akorát pozor na sílu, kterou vyvinete při čištění. Teflon je totiž náchylný k poškrábání, proto si počínejte maximálně opatrně.
Nejoblíbenější značky rýžovarů
V nabídce rýžovarů najdete několik značek, které patří mezi známé a oblíbené výrobce kuchyňských spotřebičů. Mezi ty nejpopulárnějš patří Sencor, Lauben, Tristar a Tescoma.
Sencor
Česká značka Sencorpatří k oblíbeným prodejcům kuchyňských přístrojů, rýžovary nevyjímaje. Jak je u Sencoru zvykem, v sortimentu je několik základních produktů, které ocení zejména nenároční zákazníci. Liší se svým objemem a také cenou, která je obecně spíše nižší. Obvykle nepřesahuje 1 000 Kč. Narazíte ale i na profesionální rýžovary s objemem 6 l, jejichž cena se blíží 3 000 Kč.
V nabídce nechybí ani multifunkční rýžovary s přednastavenými programy a dalšími funkcemi.
Tefal
Značka Tefal má v sortimentu několik základních rýžovarů, které jsou konstrukčně velmi jednoduché. Velkou výhodou je velký objem 3 až 5 l, který potěší i náročnější zákazníky. Od tohoto výrobce si ale můžete pořídit také multifunkční hrnce, ve kterých vedle vaření rýže můžete připravovat nespočet dalších pokrmů.
Lauben
Německá značka Lauben vstoupila na český trh teprve v roce 2019. Od té doby si stihla vybudovat poměrně silnou pozici na trhu s kuchyňskými pomocníky, na jejichž výrobu se specializuje.
Rýžovary Lauben spadají do vyšších cenových kategorií, samozřejmostí je u nich nepřilnavý povrch, bohatý výběr programů a možnost přípravy dalších potravin kromě rýže. Kromě běžných funkcí nabízí netradiční program Low-Sugar, který umožňuje připravit rýži s nižším obsahem sacharidů.
Předností rýžovarů Lauben je jejich snadné ovládání a rychlá údržba. Vnitřní nádoba se dá mýt v myčce. Protože se ale jejich objem pohybuje mezi 1 až 1,5 l, nejsou určeny pro přípravu jídla pro více než čtyři osoby.
Tristar
Nizozemská značka Tristar disponuje bohatým portfoliem velkých i malých domácích spotřebičů, přičemž významnou roli mezi nimi hrají kuchyňské přístroje. Rýžovary Tristar jsou výhradně elektrické a je pro ně typická konstrukce z nerezové oceli. Co se týče objemu, ten se nejčastěji pohybuje mezi 1 až 1,5 l, jsou tedy určeny pro čtyři i více strávníků.
Pořizovací cena rýžovarů Tristar se průměrně pohybuje mezi 800 až 1 200 Kč. I to je jeden z faktorů, proč jsou mezi zákazníky poměrně dost oblíbené, ačkoliv nemají nejbohatší výběr funkcí.
Tescoma
Tescoma nenabízí klasické elektrické rýžovary, ale pouze speciální nádobu pro přípravu rýže v mikrovlnné troubě. Mezi nenáročnými zákazníky je ale tento způsob poměrně oblíbený.
Značka |
Specifika |
Cenová kategorie |
Které druhy nabízí |
Komu značku doporučujeme |
Sencor |
Díky nabídce rýžovarů s různými objemy a funkcemi oslovuje pestrou škálu zákazníků, snadno se ovládají a jsou velmi oblíbené |
Nižší až střední |
Elektrické rýžovary |
Nenáročným zákazníkům, uživatelům, kteří chtějí mít jistotu kvalitního produktu a nechtějí se výběrem dlouho zabývat |
Tefal |
Jednoduše zpracované rýžovary s velkým objemem 3–5 l, různé programy |
Střední |
Elektrické rýžovary |
Rodinám s pěti a více členy, osobám, které si rády navaří rýži do zásoby |
Lauben |
Luxusně vypadající produkty s jednoduchým ovládáním, dají se mýt v myčce, mají neobvyklé funkce, objem mezi 1–1,5 l |
Vysoká |
Elektrické rýžovary |
Rodinám s maximálně čtyřmi členy, náročným zákazníkům, lidem, kteří ocení přípravu nízkosacharidové rýže |
Tristar |
Nerezová konstrukce, menší objem 1–1,5 l, méně funkcí a programů |
Nižší až střední |
Elektrické rýžovary |
Rodinám do čtyř strávníků, nenáročným zákazníkům, kteří nepotřebují více programů vaření a ocení nižší cenu |
Tescoma |
Levné plastové rýžovary, bez funkcí a vychytávek |
Nižší |
Rýžovary do mikrovlnné trouby |
Nenáročným uživatelům, jednotlivcům a párům, kteří připravují rýži jen občas |
Ceny rýžovarů
Rýžovar se může mnohým z vás zdát spíše výjimečnou výbavou domácnosti, i přesto však existuje dostatek výrobců, kteří vám při volbě konkrétního produktu dávají na výběr. Výslednou pořizovací cenu nejvíce ovlivňuje počet funkcí a programů – čím více, tím cena rýžovaru zákonitě roste. Zvažte proto, které funkce skutečně využijete
Nemáte-li vůbec žádné povědomí o pořizovacích nákladech tohoto kuchyňského elektrospotřebiče, přinášíme vám tři základní cenové kategorie.
Cena do 1 000 Kč
Ty nejlevnější rýžovary pořídíte již od 400 Kč. Takové ceně obvykle odpovídá i celková kvalita zpracování, která nepatří mezi to nejlepší na trhu. Na řadu běžných funkcí rozhodně zapomeňte. Některé produkty dokonce nemají ani tlačítko START/STOP a zapínají se jen připojením do zásuvky. Objem těchto rýžovarů se nejčastěji pohybuje v rozmezí od 1 do 1,5 litru.
Cena od 1 000 Kč do 3 000 Kč
Skupina produktů s poměrně širokým zastoupením, mezi nimiž si na své přijde doopravdy každý. Objem kolem 1,8 až 5 litrů, příkon přibližně cca 900 W a mnoho funkcí a programů, s nimiž bude příprava rýže nejenom daleko bezpečnější, ale také rozmanitější. Kromě rýže v nich můžete připravovat i kaše, luštěniny, omáčky nebo polévky.
Cena nad 3 000 Kč
Při této investici získáte opravu velký objem od 5,5 litru více. Takové produkty musí mít samozřejmě odpovídající příkon od 1 kW. Ty nejdražší rýžovary upotřebíte jak v domácím, tak i v komerčním prostředí, čemuž každopádně odpovídá kvalita zpracování, maximální váha rýže a ostatní parametry. Cena těch nejlépe vybavených rýžovarů na trhu se pohybuje kolem 10 000 Kč a výše.
Cenová kategorie |
Co obvykle nabízí |
Co obvykle nenabízí |
Pro koho se hodí |
Do 1 000 Kč |
Rýžovary do mikrovlnné trouby a základní elektrické modely, mívají menší objem 1–1,5 l, výhodou je nízká cena |
Funkce a speciální programy jsou spíše výjimkou |
Pro jednotlivce a páry, pro nenáročné zákazníky |
Od 1 000 do 3 000 Kč |
Bohatý výběr elektrických rýžovarů, objem mezi 1,8–5 l, příkon kolem 900 W, umožňují přípravu i jiných pokrmů |
Ne vždy mají nádobu na vaření v páře |
Pro rodiny o čtyřech a více členech, pro náročnější klientelu |
Nad 3 000 Kč |
Objem nad 5,5 l a příkon minimálně 1 kW, samozřejmostí jsou moderní funkce |
Z funkcí nabízí prakticky všemi funkcemi, disponují množstvím přednastavených programů |
Vhodné pro velmi náročné zákazníky, do komerčního prostředí |
Správné použití
Abyste docílili nadýchané, vynikající a nelepivé rýže, pak je zapotřebí zvolit nejenom ideální rýžovar, ale také ho umět správně používat. Pokud budete postupovat podle následujících kroků, zjistíte, že příprava rýže tímto způsobem je opravdu snadná a nenáročná.
- Rýži nejdříve důkladně propláchněte, abyste odstranili škrob – z dobře propláchnuté rýže bude vytékat čirá voda.
- Základem je odměřit správné množství rýže a vody. Obvykle to jsou 1,5 až 2 díly vody na 1 díl rýže.
- Můžete přidat sůl či další dochucovadla a koření.
- Rýžovar zavřete a spusťte, u některých modelů můžete zvolit i příslušný program.
- Po dovaření se rýžovar automaticky vypne, některé modely nadále udržují rýži teplou.
Po vypnutí rýžovaru je vhodné nechat jej ještě alespoň 5–10 minut zavřený. Rýže během této chvilky „dojde” a získá tak ještě lepší aroma a chuť. Teprve pak můžete podávat hotový pokrm.
Druhy rýže a jejich vhodné použití
Rýžovar se stane vaším šikovným pomocníkem, který můžete využít při přípravě nejrůznějších druhů rýže (Zdroj: Wikipedie):
- Rýže basmati – dlouhozrnná rýže, která nelepí. Její příprava trvá pouze 10 minut. Hodí se jako příloha k jídlům bez omáčky.
- Rýže arborio – italský druh rýže s krátkými zrnky. Ideální na přípravu rizota, po uvaření je totiž na povrchu krémovitá, uvnitř ale stále pevná.
- Rýže carnaroli – podobný druh jako arborio. Italská rýže vhodná na krémová rizota. Jedná se o jednu z nejkvalitnějších odrůd.
- Rýže parboiled – speciálně upravená loupaná rýže, která díky zvláštní úpravě neztrácí minerály a vitamíny ze slupek. Hodí se zejména jako příloha.
- Indiánská rýže – známá také jako divoká. Jedná se o tmavou rýži, využívanou jako příloha. Často se míchá s jinými druhy, vznikají tak barevně zajímavé pokrmy.
- Červená rýže – rýže lahodné chuti připomínající oříšky, je bohatým zdrojem živin.
- Jasmínová rýže – velmi aromatická rýže s květinovou vůní. Často se používá v asijské kuchyni. Je vhodné ji kombinovat se zeleninou a nevýraznými druhy masa (například kuřecím).
- Sushi rýže – využívá se k přípravě sushi. Má kulatá zrnka s vysokým obsahem škrobu a po uvaření hodně lepí.
Modelový výběr
V minulých kapitolách jsme nejenom popsali důležité parametry, podrobně jsme se zabývali také aspekty bezpečnosti a snadné údržby. Nyní se pokusíme podívat na výběr očima zákazníka – pro ilustraci zapojení individuálních kritérií.
Naším modelovým zákazníkem bude maminka dvou malých dětí, která shání pomocníka, u něhož nebude muset po celou dobu vaření stát a hlídat jej. Zajímá se o zdravou stravu, doma připravuje vlastní kaše a příkrmy, zato polotovary nebo mikrovlnku příliš v lásce nemá. Nepotřebuje přehršel funkcí, důležitější jsou pro ni rychlost přípravy a bezpečnost.
1. Provedení: Elektrický rýžovar
Náš modelový zákazník má na výběr ze dvou možností – může se spokojit s levnou nádobkou do mikrovlnné trouby nebo pořídit plnohodnotný elektrický rýžovar. Pokud se však zajímá o zdravější přípravu potravin, namísto mikrovlnkové varianty pravděpodobně sáhne po rýžovaru elektrickém.
2. Objem: 1 litr
Rýžovar bude sloužit čtyřem osobám, dvě z nich jsou však malé děti. Jeho objem tedy nemusí být nijak závratný, litrový model bude stačit. Pokud však zákazník nemá v plánu vařit každý den, může sáhnout po modelu větším, který se postará o jídlo na delší dobu.
3. Příkon: 400 W
Příkon malých rýžovarů obvykle nebývá příliš vysoký. Jak jsme psali v úvodu kapitoly, rychlost vaření je v tomto výběru důležitým individuálním kritériem. Pokud si tedy náš modelový zákazník bude moci vybírat, sáhne po rýžovaru s vyšším příkonem. A bude to jeden z prvních údajů, které si před koupí zjistí. Jediné, co by jej od preference vyššího příkonu mohlo odradit, je také vyšší spotřeba energií, která se s příkonem pojí.
4. Parní koš: ano
Příprava v páře je zdravou metodou, díky které v potravinách zůstane zachováno více vitamínů. To je benefitem, který modelová zákaznice připravující zeleninové příkrmy pro dítě velmi ocení. Ustoupit od tohoto požadavku by ovšem mohla, kdyby už jeden elektrický hrnec doma měla – funkcí vaření v páře je totiž vybavená většina z nich.
5. Bezpečnost: pojistka proti přehřátí, automatické vypnutí po dovaření, izolovaný povrch
Pro maminku malých dětí je bezpečnost velmi důležitým kritériem. Rozhodně se tedy poohlédne po hrnci s garancí izolovaného vnějšího povrchu, o který se děti nespálí, když budou „pomáhat“. Samozřejmostí také bude pojistka proti přehřátí, která zajistí vypnutí v případě, že by děti zapojily rýžovar bez naplnění. A potvrdí si automatické vypnutí po dovaření, ačkoliv to patří mezi funkce, kterými jsou dnes vybaveny téměř všechny rýžovary.
6. Funkce: časovač, režim udržování teploty, zvukový signál, programy pro kaše
Jak jsme psali v úvodu k modelovému výběru, naše modelová zákaznice nepotřebuje za každou cenu ultra multifunkční spotřebič. Speciální programy pro polévky nebo maso pro ni tedy nejsou určující. Ocení však program pro vaření sladkých kaší pro děti, až již rýžových či ovesných.
Protože si maminka s malými dětmi nemůže dovolit na přípravu jídla vždy osobně dohlížet, nadchne ji časovač a zvukový signál po dovaření. A aby nemusela plánovat čas oběda na přesný čas, sáhne po modelu, který po dokončení přeskočí do režimu udržování teploty, a to alespoň na dvě hodiny.
Shrnutí
Podle informací, které jsme modelovým výběrem získali, dokážeme nyní odhadnout, jak výběr vhodného produktu dopadne. Naše modelová zákaznice dá přednost elektrické variantě a mezi litrovými rýžovary si zvolí model s vyšším příkonem, což v dané kategorii znamená zhruba 400 W. Aby využila výhod přípravy jídla v páře, upřednostní rýžovar s napařovacím košem.
Velkou pozornost bude věnovat otázkám bezpečnosti, ochraně proti přehřátí a automatickému vypnutí po dovaření. Z časových důvodů zvolí rýžovar vybavený timerem a funkcí udržování teploty po několik hodin. Množství různých programů naopak nevyužije, spokojí se s těmi pro přípravu kaší.
Diskuze, poradna a vaše zkušenosti
Zeptejte se na cokoliv a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Pokud potřebujete odpověď co nejdříve, napište na facebook skupinu, kde radí i další uživatelé a odborníci.