Menu

Srovnávací test a recenze
nejlepších hrnců

Aktualizováno:
Listopad 2020
Autor:
Iveta Polášková, Michaela Černá

Hrnec je produktem, bez kterého bychom si vaření a přípravu pokrmů dokázali jenom velice stěží představit. Nedílná součást kuchyně nabývající nejrůznějších průměrů, objemů a celkových podob. To je také důvodem, proč mezi nejčastější výbavu našich babiček před svatbou patřila právě sada hrnců.

Základní charakteristika vyjadřuje jejich univerzálnost – povětšinou jde o nádobu kulatého průměru s uchy sloužícími k přenášení a přesouvání z místa na místo. Díky odlišným velikostem, různým materiálům a drobným doplňkům se v podstatě nemusíte omezovat při chystání jídla libovolného typu.

Při nákupu nového hrnce do kuchyně narazíte na nepřeberné množství odlišných produktů. Abyste zvolili ten správný sloužící k vhodnému účelu, přinášíme vám několik praktických rad, které přijdou vhod. Prostřednictvím tohoto článku se o hrncích dozvíte vše, co budete při jejich výběru potřebovat.



Jak vybrat hrnce

Pořízení nádobí na vaření je poměrně jednoduchou záležitostí. Na začátku se rozhodnete, zda pořídíte jeden hrnec či celou sadu, zamyslíte se nad velikostí a máte po starostech. Jenže, důležitou roli hraje několik dalších parametrů.

Nejdříve pravděpodobně zvolíte tvar, tedy celkové provedení. Tou nejzásadnější informací je pak výrobní materiál. Protože každý z nich má jiné tepelné vlastnosti, právě materiál rozhoduje o celkovém komfortu a pohodlí při vaření. Do jisté míry s ním navíc souvisí i následná údržba a spousta dalších podružných věcí.

To všechno vám osvětlíme v tomto praktickém návodu a na konci se ještě zmíníme o tom, jak takové hrnce čistit a prodloužit jejich celkovou životnost. Chybět nebude ani zmínka o tom nejpodstatnějším. Tím jsou pořizovací náklady nového hrnce.

Klasický vs. elektrický hrnec

Na úvod začneme opravdu zeširoka. Na počátku všeho vás totiž čeká rozhodnutí, zda se vydáte cestou klasického hrnce, o kterém pojednává tento článek, nebo dáte přednost elektrické variantě. Pro úplnost předkládaných informací považujeme za důležité zmínit se o základních vlastnostech obou řešení.

Klasický hrnec

Ten představuje sám o sobě produkt bez přidaných funkcí. Jde o kulatou či oválnou nádobu s uchy. Aby byl hrnec využíván k vaření, je zapotřebí jej položit na vhodnou varnou desku. Pod ní si můžete představit klasické plynové hořáky, ale také elektrickou či dokonce indukční desku. A na zdroje tepla je zapotřebí volit vhodný výrobní materiál. Vkládat jej lze i do trouby. Cena klasických hrnců samozřejmě začíná na menších pořizovacích částkách.

Elektrický hrnec

Větší provedení na první pohled klasického hrnce. Kromě útrob pro vkládání pochutin disponuje speciální elektrickou částí. Jde o samostatně fungující produkt, stačí jej připojit do elektrické sítě. Nevyžaduje tedy žádnou varnou desku a není jej možné vkládat ani do trouby. Elektrický hrnec má vlastní ohřev. To zvyšuje jeho hmotnost a velikost. Na druhou stranu jde o mobilní samostatně fungující zařízení. Nákupní cena těchto produktů je bezpochyby vyšší.

Elektrické hrnce často představují produkty vyrobené ke specifickému účelu. Najdeme zde například:

Provedení hrnce

Jestliže jste přesvědčeni o tom, že klasický hrnec je tím, co doopravdy potřebujete a sháníte do své kuchyně, je možné přistoupit k dalšímu kroku. V produktových nabídkách mnohých prodejců se totiž nemusíte setkat pouze s výrazem „hrnec“, ale také s dalšími pojmy. Takové kuchyňské doplňky jsou si obvykle velice podobné, přesto nejde o stejné výrobky. Nyní vám vysvětlíme jejich základní dělení.

  • Hrnec – Klasický hrnec má střední výšku a užší průměr. Je opatřen dvěma uchy.
  • Kastrol – Takto je nazýván produkt s menší výškou a širším průměrem. Ani jemu nechybí dvě ucha pro uchopení.
  • Rendlík – Menší hrnec s jedním uchem, respektive s prodlouženou rukojetí podobnou té, jaká se používá u pánviček.

Přesná definice rozměrů mezi variantami pravděpodobně neexistuje. Využít lze pouze jednoduché pomůcky vyplývající z výše uvedeného a ze samotného vzhledu. Hrnec má větší výšku než poloměr, u kastrolu je tomu naopak.

Průměr hrnce

Nežli přistoupíme k tomu nejzásadnějšímu, tedy k výrobnímu materiálu hrnců, je vhodné zmínit se ještě o jednom obecnějším parametru. Tím je průměr dna hrnce. Tento údaj do jisté míry rozhoduje o celkové velikosti tohoto kuchyňského nádobí.

Průměr, respektive celkový objem hrnce, by měl odpovídat nejenom množství a typu pochutiny, kterou budete připravovat. Myslet byste měli také na průměr plotýnky. Ta musí být totožná, nebo alespoň přibližně podobná, průměru hrnce, aby docházelo k rovnoměrnému rozložení tepla.

Průměry hrnců se nejčastěji pohybují od 10 do 36 centimetrů. Výjimkou však nejsou ani velké hrnce s průměrem kolem 60 centimetrů. Ty najdou své využití v jídelnách či restauracích, v rodinné domácnosti budou nejspíš trochu zbytečné.

Výrobní materiál

Této kapitole je třeba při nákupu nového hrnce věnovat nejvíce pozornosti. Je to právě výrobní materiál daného produktu, který rozhoduje o spoustě věcí týkajících se možností přípravy jídla, údržby, přichytávání jídla a vůbec celkového komfortu při vaření. Vybírat si můžete hned z několika typů odlišných materiálů.

  • litinové hrnce
  • smaltové hrnce
  • nerezové hrnce
  • titanové hrnce
  • keramické hrnce
  • skleněné hrnce
  • měděné hrnce

Litinové hrnce

Litina má v oblasti kuchyňského nádobí, potažmo hrnců, velice dlouhou historii. Už před stovkami let se tento materiál začal objevovat nad plamenem v kdejaké kuchyni. Jeho dnešní podoba je samozřejmě o několik úrovní výše a přináší řadu výhod.

Těšit se můžete na takové vlastnosti, jakými jsou tepelná vodivost a povrchová odolnost. Dalo by se říci, že ta stoupá s pravidelným používáním litinového hrnce. Na jeho povrchu se totiž vytvoří ochranná olejová vrstva zabraňující nepříjemnému připékání a ostatním nežádoucím procesům. Za klad lze označit nižší pořizovací náklady a možnost využití na nejrůznějších zdrojích tepla, jakými jsou plynové hořáky, elektrická a indukční deska. Odolnost vůči tlaku se pojí s mechanickou odolností.

Za pomyslné negativum lze označit nutnost vypálit litinový hrnec před jeho prvopočátečním použitím. Pozor byste si měli dávat i na výrazné změny teplot, které litina jednoznačně nesnáší a mohla by popraskat. Při manipulaci s tímto typem nádobí počítejte s vyšší hmotností. Zvolíte-li smaltovanou litinu, poměrně výrazně si usnadníte údržbu oproti litině surové. Vkládat ji totiž můžete i do myčky nádobí.

Smaltové hrnce

Smalt není třeba pravděpodobně komukoliv zdlouhavě představovat. Složení hned několika druhů výrobních materiálů působí stylovým dojmem a velice často připomíná sloučeninu porcelánu, skla a křemičitých prvků.

Velkou výhodou je vysoká odolnost, a to hlavně z hlediska změn teplot. Obávat se nemusíte jakékoliv koroze nebo povrchového poškození. Tvrdý povrch se postará o to, že vaše smaltové hrnce budou vypadat stále, jako nové. Dokonce se na takové povrchové vrstvě nebudou tvořit ani bakterie a podobné prvky. Připravíte-li si jakýkoliv pokrm ve smaltovém nádobí, počítejte s tím, že bude zaručeno dlouhé udržení vnitřní teploty.

Abychom jen nechválili, je vhodné zmínit i negativní vlastnosti smaltového hrnce. A to je zdlouhavější nahřívání, takže při přípravě jídla si počkáte o chvilku déle. Pozor byste si měli dávat na odlupování částí smaltu v hrnci, které by se mohly stát nežádoucí součástí vašeho pokrmu. Pak by šlo smaltové hrnce označit za zdraví nebezpečné.

Nerezové hrnce

Nerezové hrnce lze s naprostou jistotou prezentovat jako univerzální. Jsou cenově dostupné, odolné, tepelně stabilní a použitelné pro přípravu jakéhokoliv pokrmu. Jejich nákup je nejčastěji spojen s precizností samotného materiálu. Řídit byste se měli označením kvality od 8/0 přes 18/8, 18/10 až po 18/12 a více. Čím vyšší číslo, tím lepší nerezová ocel.

U nerezových hrnců je příjemné, že nesmrdí a není s nimi příliš práce při pravidelné údržbě. Na druhou stranu jejich poškození je nebezpečné z hlediska uvolňování nebezpečných částic do jídla. Pokud nebudete pravidelně používat tuk, počítejte s nevzhledným připalováním a fleky od jídla. Potom budete muset s údržbou trochu více zápasit.

Titanové hrnce

Titanové hrnce lze zařadit do vyšší cenové kategorie. Zároveň nejsou úplně ideální do myčky nádobí. To jsou ale upřímně jediné dva zápory, o kterých se můžeme zmínit. Následně budeme pokračovat pouze ve výčtu kladných vlastností.

Zvolíte-li kvalitní titanové hrnce, vězte, že budou vybaveny zesíleným dnem. To bude po dlouhá léta odolávat jakékoliv deformaci. Životnost těchto produktů se mimo jiné odhaduje na více než 20 let. Titanový povrch je odolný proti jakémukoliv usazování pochutin a dokáže být zahřátý ve velice krátkém čase. Povrchová odolnost vás nebude omezovat ani při používání kovového příslušenství. Vše ale samozřejmě musíte provádět s rozvahou. Titan je jako stvořený pro přípravu jídla bez tuku.

Keramické hrnce

Keramika je často využívaným materiálem u kuchyňského nádobí (například u nožů, o kterých si můžete přečíst zde). Pokud si pořídíte hrnce s keramickou povrchovou úpravou, můžete se těšit na vyšší tepelnou odolnost. I zde platí, že vaření bez tuku není žádný problém. Navíc keramické produkty lze v omezené míře vkládat do myčky nádobí.

Jediné, co byste si měli při výběru keramického hrnce pohlídat, je vhodné použití. Narážíme na to, že ne všechny hrnce tohoto typu jsou vhodné například na indukční desku, která je nedílnou součástí mnoha moderních domácností.

Skleněné hrnce

I když se může sklo tvářit jako velice křehký materiál, jsou z něj běžně vyráběny skleněné hrnce. A to jak z borosilikátového, tak z borokřemičitého skla. Tepelná odolnost těchto materiálů se pohybuje mezi 300 °C až 500 °C.

Z výhod lze jmenovat fakt, že sklo vypadá elegantně, takže hrnec se může stát v podstatě samotným servírovacím náčiním. Určitě se nemusíte obávat toho, že se ze skla budou uvolňovat jakékoliv látky nebo zápachy, jak tomu může být u ostatních materiálů. Sklo je v tomto směru povrchově vysoce odolné a univerzální. Nádoby z něj je možné mýt v myčce nebo je uložit do ledničky.

Jediné provozní omezení naleznete pouze v tom, kde budete schopni pokrm připravovat. Spoustu z těchto hrnců nelze používat na varných deskách včetně indukce. Využít musíte odlišný zdroj tepla, například plyn. Pozor byste si měli dát také na zacházení se skleněným hrncem. A to především na větší nárazy, kdy může prasknout. To samé se stane i při rychlém ochlazení.

Měděné hrnce

Měděné hrnce představují pomyslný vrchol mezi výše zmíněnými druhy výrobních materiálů. Ne nadarmo jsou označovány slůvkem „luxusní“. Měď se při výrobě tohoto typu nádobí používá především z vnější strany, ta vnitřní je kvůli absenci jakýchkoliv škodlivých látek nerezová či cínová.

Ve prospěch měděných hrnců hovoří dokonalé tepelné vlastnosti a změna barvy nádobí při různých teplotách. To se může stát velice praktickou pomůckou při přípravě libovolného jídla. Kromě špičkového vedení tepla se lze těšit na vysokou odolnost, ať už je to proti poškrábání nebo vzniku nežádoucích bakterií. Životnost měděných hrnců při správném zacházení a údržbě dokonce překračuje životnost titanových hrnců.

Prvotřídní vzhled a kvalita jsou samozřejmě vykoupeny vysokou cenou. Vyšší je také celková hmotnost při manipulaci. K jejich čištění navíc nemůžete využívat klasickou myčku na nádobí.

Materiál Výhody Nevýhody
Litina + Dobrá tepelná vodivost

+ Odolnost

Těžká

Nutné vypálení

Smalt + Efektní vzhled

+ Tvrdost a odolnost vůči korozi

Může se odlupovat

Delší nahřívání

Nerez + Univerzalita

+ Nižší cena

+ Nenáročná údržba

Snadno se připaluje

Bez použití tuku se na ní tvoří fleky

Titan + Výborná životnost

+ Odolnost vůči poškrabání

+ Rychlé nahřívání

Vysoká cena

Není možné mýt jej v myčce

Keramika + Odolnost vůči vysokým teplotám

+ Možné mýt v myčce

Mnoho produktů není vhodných na indukci

Snadno se připaluje

Sklo + Nepřejímá pachy

+ Pokrm můžete sledovat během přípravy

+ Možné mýt v myčce

Není možné použít na indukci

Nutná opatrnost, protože je křehké

Měď + Výborná životnost

+ Mění barvu dle teploty

Vysoká cena

Není možné vložit do myčky

Čištění hrnců

Každý člověk určitě ví, že po vaření je zapotřebí hrnce důkladně omýt a připravit k dalšímu použití. Ano, pravidelná a důkladná údržba se úměrně promítá do životnosti takového produktu. Každý typ hrnce vyžaduje trochu odlišnou péči, proto vám přinášíme základní rady při čištění jednotlivých hrnců.

  • Litinové hrnce – Nepoužívejte chemické přípravky. Volte spíše jemné utěrky a velice měkké houbičky.
  • Smaltové hrnce – Myjte teplou vodou v kombinaci s jarem a podobnými přípravky. Používejte jemné houbičky. Nevkládejte do myčky.
  • Nerezové hrnce – Na hrubé nečistoty nepoužívejte drátěnky. Daleko efektivnější jsou citronová šťáva nebo jedlá soda. Vždy leštěte měkkou utěrkou, ideálně z flanelu.
  • Titanové hrnce – Možné mýt v myčce. Při ručním mytí nechte odmočit nečistoty, použijte tekutý mycí prostředek a k vysušení zvolte papírové ubrousky.
  • Keramické hrnce – Lepší je ruční mytí. Po odmočení lze zaschlé skvrny odstranit čisticím prostředkem v kombinaci s měkkým hadříkem. Někdy může pomoci i trocha octa.
  • Skleněné hrnce – K mytí lze využít nejenom přípravky, ale také sůl a ocet v kombinaci s vodou. Sklo lze vkládat do myčky nádobí.
  • Měděné hrnce – Rozhodně nevkládat do myčky. Efektivní je citron s kypřícím práškem nebo v kombinaci s jedlou sodou. Funguje i spojení soli a citronu. Vždy používat jemnou houbičku a hrnce důkladně omýt vodou.

Vybavení a doplňky

Klasické hrnce jsou ve své podstatě jednoduchými produkty, žádné speciální funkce tedy u nich nenajdete. Stále však disponují několika doplňky, na které se při výběru můžete zaměřit.
  • Skleněná poklice – Je průhledná, což umožňuje pokrm pohledem kontrolovat, aniž by bylo nutné poklici nadzvedávat.
  • Otvor pro páru – Nachází se na většině skleněných poklic. Usnadňuje odvod přebytečných výparů.
  • Cedicí poklice – Doplňuje ji více otvorů, což usnadňuje cezení.
  • Odnímatelná ucha či rukojeť – Dělají z hrnce všestrannější spotřebič, protože po jejich odnětí můžete nádobu vložit do trouby a nechat pokrm zapéct. Hrnec také zabere méně místa v lednici.
  • Izolovaná ucha – Zabraňují popálení a umožňují manipulaci s hrncem bez nutnosti použití chňapek.
  • Měrné rysky – Na některých hrncích najdete z vnitřní strany rysky označující určitý objem.
  • Další příslušenství – Někdy jsou součástí hrnce také specifické součástky. Hrnce na těstoviny mohou být například vybaveny cedníkem.

Cena

Zajímá vás, kolik stojí hrnce výše uvedeného provedení? Pak se začtěte do následujících cenových kategorií, které vám mnohé prozradí. Pokud se pustíte do nákupu hrnce, myslete vždy na to, že kvalitní výrobce je spojen s precizností daného produktu. Proto volte pouze prověřené značky, jakými jsou například Banquet, Lamart, Tefal, Tescoma, Kolimax, Mauviel, Metalac, BergHoff, Paderno, Blauman, PGX,  Mammut a jim podobné.

Cena do 1 000 Kč

Pokud do nového hrnce budete investovat částku do 1 000 Kč, určitě si přijdete na své. Vybírat lze mezi hrnci i rendlíky. Jejich hlavním výrobním materiálem bude s největší pravděpodobností hliník, nerezová ocel a smalt. Co se týče velikosti, jde spíše o hrnce s průměrem do 20 centimetrů.

Cena od 1 000 Kč do 2 000 Kč

Potřebujete-li větší prostor na vaření o průměru 20 – 25 centimetrů, připlaťte si. Nabízené výrobky budou upotřebitelné na libovolných plotnách, včetně dnes velice využívané indukce. Do popředí vašeho zájmu se mohou dostat i titanové produkty. Nerez zde bude mít to největší zastoupení.

Cena od 2 000 Kč do 4 000 Kč

Kvalita, kterou si zaslouží nadšený kuchař. Titan, teflon, ocel, keramika a různé druhy slitin. Na výběr bude v tomto případě víc než dost. Navíc součástí takových hrnců budou i praktické pokličky ve stejném provedení. Omezovat se nebudete ani z hlediska průměru, na trhu najdete modely široké až do přibližně 36 centimetrů.

Cena nad 4 000 Kč

Tato cenová kategorie se jednoznačně otevírá těm, kdo to s vařením myslí doopravdy vážně, profesionálové či sběratelé. Dopřávat si můžete luxusnějších značek, jakými jsou Emile Henry, Staub, Mauviel, Korkmaz nebo Silit. S rostoucí cenou se samozřejmě posunete k luxusnějším výrobním materiálům, mezi které rozhodně patří měď. Hrnce mohou svou velikostí dosahovat průměru až 60 centimetrů. Ty nejlepší hrnce stojí přes 60 000 Kč. Pokud však hledáte jednoduchého pomocníka, na nějž nekladete velké nároky, produkty této kategorie pro vás budou zbytečně předražené.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.1 z 46 hlasů