Kvalitní hrnce | Test & recenze nejlepších 2023 | Arecenze.cz
Menu

Kvalitní hrnce dle recenzí a testu nejlepších 2023

Aktualizováno:
Autor:
Iva Koňaříková

V kategorii samostatné hrnce doporučujeme

Litinový hrnec s poklicí Lodge 4,7 l (Dutch oven)

2 700 Kč

Orientační cena

Jaký hrnec vybrat dle srovnání

Vítěz srovnání

Samostatné hrnce

Hodnocení Výborné
Orientační cena 2 700 Kč
Nejlepší poměr výkon/cena

Samostatné hrnce

Hodnocení Výborné
Orientační cena 1 900 Kč
Vítěz srovnání

Sady hrnců

Hodnocení Výborné
Orientační cena 5 500 Kč
Nejlepší poměr výkon/cena

Sady hrnců

Hodnocení Velmi dobré
Orientační cena 3 000 Kč

Hrnec je pro většinu z nás nepostradatelným pomocníkem. V našem srovnání se mezi sadami hrnců výborně umístila 10dílná souprava Tescoma Ultima 780610 s unikátním způsobem odkládání poklic nebo Tefal Duetto G719SA74, jejíž hrnce můžete vložit i do trouby. Mezi samostatnými hrnci nás zaujal kvalitní litinový model s poklicí Lodge Dutch Oven nebo Tescoma President Stone s výborným poměrem ceny ku výkonu.

Jak srovnáváme hrnce?

V první řadě jsme produkty na trhu roztřídili na samostatné hrnce a celé sady. U těch jsme sledovali i počet kusů v soupravě. Mezi nejdůležitější parametry jsme samozřejmě zařadili výrobní materiál a vhodnost použití na různých typech ohřevu. Z praktických důvodů nás zajímala také náročnost údržby a uživatelský komfort. A neopomenuli jsme ani méně podstatná kritéria v podobě drobností a vychytávek. V potaz jsme samozřejmě vzali také názory odborníků a recenze dalších uživatelů. V tabulce parametrů níže tedy najdete informace jako:

  • Počet kusů v sadě
  • Výrobní materiál
  • Vhodnost použití na indukci/v troubě
  • Odměřovací stupnice uvnitř hrnce
  • Vylévací okraj
  • Možnost mytí v myčce

Prostřednictvím našeho článku Jak vybrat hrnec vám dále přinášíme několik praktických rad, které vám při nákupu přijdou vhod. Dozvíte se, z jakých materiálových provedení dnes můžete vybírat nebo jak poznáte nádobí vhodné na indukční desku. A abyste si mohli snáze stanovit rozpočet pro nákup nových hrnců, nebude chybět ani základní úvod do cenové problematiky.


Samostatné hrnce

Mohou představovat doplněk k sadě i samostatný kus. Dalšími parametry se obě skupiny již nijak zvlášť neliší.

Hodnocení Produkt Klady Zápory Orientační cena Aktuální cena
Top 1
Výborné
Vítěz srovnání
  • Prvotřídní litinové nádobí
  • Na všechny typy ohřevu
  • Lze použít i v troubě
  • Má neomezenou životnost
  • Snadná a rychlá údržba
  • Vyšší hmotnost
  • Poklice není průhledná
2 700 Kč Zobrazit nabídky
Top 2
Výborné
Nejlepší poměr výkon/cena
  • Nepřilnavý povrch
  • Odolá kovovému náčiní
  • Použití 3v1
  • Všechny typy ohřevu
  • Lze mýt v myčce nádobí
  • Nemá nálevku
  • Nemá stupnici litráže
1 900 Kč Zobrazit nabídky
Top 3
Dobré
Pro nenáročné
  • Na všechny typy ohřevu
  • Masivní sendvičové dno
  • Skleněná poklice s průhledem
  • Lze mýt v myčce
  • Optimální objem
  • Bakelitová madla
  • Nevhodný na pečení
450 Kč Zobrazit nabídky

Sady hrnců

Hodí se jako základ kuchyňské výbavy, vycházejí cenově příznivěji a vzhledově jsou sladěné. Jsou vhodné pro větší i menší rodiny.

Hodnocení Produkt Klady Zápory Orientační cena Aktuální cena
Top 1
Výborné
Vítěz srovnání
  • Na všechny typy ohřevu
  • Regulace páry a cezení
  • Praktické odkládání poklic
  • Třívrstvé sendvičové dno
  • Odměřovací stupnice
  • Nevhodné do trouby
  • Vyšší pořizovací cena
5 500 Kč Zobrazit nabídky
Top 2
Velmi dobré
Nejlepší poměr výkon/cena
  • Vhodné i na indukci
  • Lze použít i v troubě
  • Výlevka v každém hrnci
  • Praktické řešení pro cezení
  • Vnitřní hladinová stupnice
  • Rukojeti nejsou odnímatelné
  • Poklice nevhodné do trouby
3 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 3
Dobré
Pro nenáročné
  • Základní sada
  • Pro nenáročné uživatele
  • Průhledné skleněné poklice
  • Vhodné do myčky na nádobí
  • Nevhodné pro indukci
  • Nevhodné do trouby
  • Plastové úchyty
1 000 Kč Zobrazit nabídky

Recenze Litinový hrnec s poklicí Lodge 4,7 l (Dutch oven)
Litinový hrnec s poklicí Lodge 4,7 l (Dutch oven)
Recenze TESCOMA PRESIDENT Stone s poklicí 24 cm 6,0 l
TESCOMA PRESIDENT Stone s poklicí 24 cm 6,0 l
Recenze Lamart LTB2413 kastrol Leger SS 24 cm
Lamart LTB2413 kastrol Leger SS 24 cm
Recenze Tescoma Ultima 780610 10 ks
Tescoma Ultima 780610 10 ks
Recenze Tefal Duetto G719SA74 10 ks
Tefal Duetto G719SA74 10 ks
Recenze Banquet Celeste 12 ks
Banquet Celeste 12 ks
Ocenění

Vítěz srovnání

Nejlepší poměr výkon/cena

Pro nenáročné

Vítěz srovnání

Nejlepší poměr výkon/cena

Pro nenáročné

Kategorie

Samostatné hrnce

Samostatné hrnce

Samostatné hrnce

Sady hrnců

Sady hrnců

Sady hrnců

Hodnocení Výborné
Výborné
Dobré
Výborné
Velmi dobré
Dobré
Orientační cena 2 700 Kč 1 900 Kč 450 Kč 5 500 Kč 3 000 Kč 1 000 Kč
Výrobce Lodge Tescoma Lamart Tescoma Tefal Banquet
Počet kusů v sadě Nerelevantní Nerelevantní 1 10 10 12
Poklice Ano Ano Ano Ano Ano Ano
Výrobní materiál Litina Nerez, sklo, hliníková slitina Nerez Nerez, plast, sklo Nerez, sklo Nerez, plast, sklo
Vhodné na indukci Ano Ano Ano Ano Ano Ne
Vhodné do trouby Ano Ano Ne Ne Ano Ne
Odměřovací stupnice Ne Ne Ano Ano Ano Ne
Vylévací okraj Ne Ne Ne Ne Ano Ne
Mytí v myčce Ne Ano Ano Ano Ano Ano
Vítěz srovnání
Samostatné hrnce
Výborné Celkové hodnocení
  • Prvotřídní litinové nádobí
  • Na všechny typy ohřevu
  • Lze použít i v troubě
  • Má neomezenou životnost
  • Snadná a rychlá údržba
  • Vyšší hmotnost
  • Poklice není průhledná

V kategorii samostatných hrnců jsme za ideální volbu pro náročné uživatele označili tento robustní litinový hrnec o objemu 4,7 litru. Jde o poctivý a kvalitně zpracovaný kousek nádobí, jehož výrobce si drží tradici už od roku 1896. Jeho výhodou je doslova univerzální použití – dá se používat na plynovém sporáku, indukční a sklokeramické desce, v horkovzdušné troubě, ale rovněž i v grilu nebo přímo na uhlících v ohništi.

Představuje tak skvělou pomůcku pro nejrůznější metody přípravy pokrmů od restování přes smažení a dušení až po pečení. Hrnec se vyznačuje vysokou tepelnou vodivostí a akumulací tepla a má prakticky neomezenou životnost. Kromě vyšší ceny a hmotnosti mu není co vytknout.

2 700 Kč Orientační cena

Nejlepší poměr výkon/cena
Samostatné hrnce
Výborné Celkové hodnocení
  • Nepřilnavý povrch
  • Odolá kovovému náčiní
  • Použití 3v1
  • Všechny typy ohřevu
  • Lze mýt v myčce nádobí
  • Nemá nálevku
  • Nemá stupnici litráže

Nejlepším poměrem výkonu a ceny se v kategorii samostatných hrnců pyšní tento model od značky Tescoma. Je vyrobený z unikátní hliníkové slitiny, která představuje dokonale nepřilnavý povrch s charakterem přírodního kamene. Odolá dokonce i nástrahám kovového náčiní, a tak se hodí i pro ty méně ostražitější kuchaře. Díky vlastnostem povrchu stačí při přípravě jídla použít jen minimum tuku, což zajistí zdravější vaření.

V tomto případě jde vlastně o hrnec, pánev i pekáč v jednom, protože produkt je možné použít i do trouby. Hodí se na všechny typy ohřevu, a dokonce lze mýt i myčce nádobí. Oželet ale budete muset nálevku či odměřovací hladinovou stupnici. Ve výsledku jde ale o hrnec s velmi praktickými rozměry, který své využití najde snad v každé domácnosti.

1 900 Kč Orientační cena

Pro nenáročné
Samostatné hrnce
Dobré Celkové hodnocení
  • Na všechny typy ohřevu
  • Masivní sendvičové dno
  • Skleněná poklice s průhledem
  • Lze mýt v myčce
  • Optimální objem
  • Bakelitová madla
  • Nevhodný na pečení

Nerezový hrnec Lamart LTB2413 Leger SS 24 cm spadá do nejnižší cenové kategorie a představuje tak ideální variantu zejména pro nenáročné uživatele. Nabídne optimální průměr 24 cm, což odpovídá středně velkým hrncům. Se svou výškou 13,5 cm však nabídne úctyhodný objem 6,1 litrů, takže v něm snadno připravíte i rodinný oběd. Jeho výhodou je, že lze použít na všechny typy ohřevu včetně indukce či plynového sporáku, což spousta hrnců této cenové relace nenabízí. Opatřený je však bakelitovými madly, která sice jsou při přenášení a manipulaci s hrncem praktická, avšak skrze ně hrnec nelze použít na pečení v troubě. Přečíst celou recenzi

450 Kč Orientační cena

Vítěz srovnání
Sady hrnců
Výborné Celkové hodnocení
  • Na všechny typy ohřevu
  • Regulace páry a cezení
  • Praktické odkládání poklic
  • Třívrstvé sendvičové dno
  • Odměřovací stupnice
  • Nevhodné do trouby
  • Vyšší pořizovací cena

Sada nádobí Tescoma Ultima 780610 o počtu 10 ks si od nás právoplatně vysloužila ocenění nejlepšího produktu pro náročné uživatele. Kromě moderního designu nabídne totiž i praktické vychytávky, které vám při vaření poskytnou patřičný komfort. V desetidílné sadě najdete celkem pět praktických nádob opatřených unikátními sklo-nerezovými poklicemi, které mají patentovaný systém regulace páry a cezení – 2 hrnce, 2 kastroly a 1 rendlík.

Během vaření jistě oceníte úchyty, do kterých lze poklice kdykoliv pohodlně odložit. Výhodou je, že pára stéká z poklice zpět do hrnce, a tak vám neušpiní sporák. Rukojeť rendlíku je navíc přizpůsobena i k odkládání vařečky. Součástí každého hrnce, kastrolu i rendlíku je odměřovací stupnice a třívrstvé sendvičové dno, které má vynikající termoakumulační vlastnosti. 

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Z uživatelských recenzí je patrné, že tato sada hrnců patří k velmi oblíbeným zejména pro perfektní řešení poklic. Ostatně jde o patentovaný systém, takže ohlasy sklízí naprosto očekávaně. Za výhody uživatelé považují také silné dno, odměrky a možnost odkládání poklic. Naopak jako nevýhodu vnímají fakt, že po mytí v myčce se na nádobí objevily nehezké skvrny.

Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům

Od konkurenčních produktů se tato sada odlišuje patentovaným systémem regulace páry a cezení. Specifické je pochopitelně i složení sady a objemy jednotlivých nádob. Sada zahrnuje hrnec o objemu 5,5 l a průměru 22 cm, druhý hrnec o objemu 3 l a průměru 18 cm, 4l kastrol o průměru 22 cm, druhý kastrol o objemu 2 l a průměru 18 cm a rendlík o objemu 1,5 l s průměrem 16 cm.

Závěrečné shrnutí

Jestliže hledáte kvalitní nádobí do moderní kuchyně a váš rozpočet vám dovolí vyšší investici, pak tato sada hrnců stojí za zvážení. Při vaření oceníte velice praktický patentovaný systém regulace páry a cezení. Přináší jednak obrovský komfort, ale zároveň s ním rychle dosáhnete bodu varu. Jediné, co budete muset oželet, je nemožnost vkládání nádobí do trouby. Pro tyto účely však Tescoma nabízí perfektní nádobí na pečení.

5 500 Kč Orientační cena

Nejlepší poměr výkon/cena
Sady hrnců
Velmi dobré Celkové hodnocení
  • Vhodné i na indukci
  • Lze použít i v troubě
  • Výlevka v každém hrnci
  • Praktické řešení pro cezení
  • Vnitřní hladinová stupnice
  • Rukojeti nejsou odnímatelné
  • Poklice nevhodné do trouby

Nejlepším poměrem výkonu a ceny se pyšní desetidílná sada Tefal Duetto. Zaujme kvalitními materiály i zpracováním a potěší několika praktickými vychytávkami. Sada disponuje unikátními poklicemi s mřížkou pro cezení a každý hrnec navíc obsahuje praktickou výlevku. Vysoce komfortní používání pak umožňuje také užitečná hladinová stupnice uvnitř každého hrnce.

Sada zahrnuje vysoký hrnec o průměru 22 cm a objemu 6,1 l, rendlík o průměru 16 cm (1,5 l), kastrol s průměrem 18 cm (2,0 l), kastrol o průměru 20 cm (2,9 l) a kastrol s průměrem 24 cm a objemem 5 litrů. Výhodou je, že se nádobí hodí na všechny typy ohřevu včetně indukce a je možné jej umývat v myčce.

3 000 Kč Orientační cena

Pro nenáročné
Sady hrnců
Dobré Celkové hodnocení
  • Základní sada
  • Pro nenáročné uživatele
  • Průhledné skleněné poklice
  • Vhodné do myčky na nádobí
  • Nevhodné pro indukci
  • Nevhodné do trouby
  • Plastové úchyty

Jakožto nejlepší volba pro nenáročné uživatele se v rámci tohoto testu jeví sada nerezových hrnců Banquet Celeste. Obsahuje celkem 12 kusů, a to rendlík, pánev a 4 hrnce s pokličkou. Poklice jsou čiré skleněné a stejně jako hrnce disponují praktickými plastovými úchyty. Nelze je ale sejmout, a proto nádobí není možné vkládat do trouby. Hrnce se hodí pro elektrický, plynový a sklokeramický ohřev, nehodí se však na indukci.

1 000 Kč Orientační cena

Nejprodávanější hrnce dle Heureky

Pořadí Produkt Hodnocení Orientační cena Aktuální cena
Top 1 95 %
Počet recenzí: 46
600 Kč Zobrazit nabídky
Top 2 90 %
Počet recenzí: 34
400 Kč Zobrazit nabídky
Top 3 92 %
Počet recenzí: 30
800 Kč Zobrazit nabídky
Top 4 95 %
Počet recenzí: 5
800 Kč Zobrazit nabídky
Top 5 99 %
Počet recenzí: 40
500 Kč Zobrazit nabídky
Top 6 99 %
Počet recenzí: 98
1 900 Kč Zobrazit nabídky
Top 7 97 %
Počet recenzí: 7
1 700 Kč Zobrazit nabídky
Top 8 99 %
Počet recenzí: 6
800 Kč Zobrazit nabídky
Top 9 100 %
Počet recenzí: 1
2 300 Kč Zobrazit nabídky
Top 10 96 %
Počet recenzí: 22
1 000 Kč Zobrazit nabídky

Zobrazit další produkty


Jak vybrat hrnce

Pořízení nádobí na vaření je poměrně jednoduchou záležitostí. Přesto se ale vyplatí pročíst si následující řádky, v nichž vám poradíme, na co všechno byste měli při nákupu myslet. Už na začátku je dobré se rozhodnout, zda pořídíte jen jeden hrnec, či celou sadu. Následně se zamyslete nad typem a velikostí, kdy máte na výběr z nepřeberného množství různých variant. Důležitou roli ale hraje i několik dalších parametrů. 

Zásadní je v případě hrnců výrobní materiál, protože každý má jiné tepelné vlastnosti. A je to právě materiál, kdo rozhoduje o celkovém komfortu a pohodlí při vaření. Do jisté míry s ním navíc souvisí i následná údržba a spousta dalších podružných věcí. Mimo jiné byste se měli soustředit i na tepelný zdroj, pro něž je hrnec určený, k tomu slouží grafické ikony umístěné nejčastěji na dně nádobí. 

V článku nebude chybět ani zmínka o tom nejpodstatnějším, a tím jsou pořizovací náklady nového hrnce či celé sady. Přiblížíme vám několik cenových relací, díky čemuž si budete moci snadno sestavit váš rozpočet na nákup nového vybavení. Na konci článku se ještě zmíníme o tom, jak takové hrnce čistit a prodloužit tak jejich celkovou životnost. 

Jak vybrat hrnce stručně:

  • Zvažte, zda se vám vyplatí pořídit si celou sadu hrnců, nebo jen samostatný kus. Celá sada je obvykle cenově výhodnější a designově sladěná. Jednotlivé kusy je možné dokoupit. 
  • Rozhodněte, jaký typ hrnce hledáte. K dostání jsou také kastroly a rendlíky.
  • Dle počtu členů a množství obvykle připravovaného jídla zvolte odpovídající velikost. Sledujte průměr dna hrnce a také objem, který obvykle najdete v produktovém popisku.
  • Dle svých preferencí vyberte odpovídající výrobní materiál. Nejčastější je nerez a smalt, mezi nejdražší a luxusní patří měď.
  • Sledujte, pro jaký tepelný zdroj je hrnec určený. Pozor si dejte obzvláště v případě indukčních desek, pro které je nutné volit feromagnetické nádobí.
  • Zaměřte se na praktické prvky a vlastnosti. Leckdy je například možné sejmout ucha a použít hrnec i pro zapékání. Některé hrnce zase disponují měrnou ryskou.
  • Stanovte si rozpočet a vyberte několik kandidátů. Je dobré si pročíst také uživatelské recenze, které vám prozradí mnohdy důležité poznatky z praxe.

Klasický vs. elektrický hrnec

Na úvod začneme opravdu zeširoka. Na počátku všeho vás totiž čeká rozhodnutí, zda se vydáte cestou klasického hrnce, o kterém pojednává tento článek, nebo dáte přednost elektrické variantě. Pro úplnost předkládaných informací považujeme za důležité zmínit se o základních vlastnostech obou řešení.

Klasický hrnec

Klasický hrnec představuje sám o sobě produkt bez přidaných funkcí, jde o kulatou či oválnou nádobu s uchy. Aby bylo možné hrnec využívat k vaření, je zapotřebí jej položit na vhodnou varnou desku. Pod ní si můžete představit klasické plynové hořáky, ale také elektrickou či dokonce indukční desku. A právě na doporučený zdroj tepla je zapotřebí brát při výběru ohled. 

Některé klasické hrnce lze vkládat i do trouby, což rozšiřuje možnosti jejich využití. Údržba je povětšinou snadná, dle výrobního materiálu je možné mýt hrnce v myčce nádobí. Cena klasických hrnců samozřejmě začíná na menších pořizovacích částkách oproti elektrickým variantám.

Elektrický hrnec

Elektrický hrnec je na první pohled zvětšeninou klasického hrnce. Kromě útrob pro vkládání pochutin ale disponuje speciální elektrickou částí. Jde o samostatně fungující produkt, který stačí připojit do elektrické sítě. Elektrický hrnec má vlastní ohřev a nevyžaduje tedy žádnou varnou desku. Na druhou stranu jej ale není možné vkládat do trouby, má obvykle vyšší hmotnost a velikost a je také citelně dražší. 

Elektrické hrnce často představují produkty vyrobené ke specifickému účelu. Najdeme zde například:

Jeden hrnec, nebo celou sadu?

Hrnce můžete zakoupit po kusech či v sadě. Obě možnosti jsou přijatelné, avšak koupě celé sady má své nesporné výhody. V jednom balení najdete dle velikosti setu všechny možné hrnce od nejmenšího rendlíku až po objemný kastrol. Celá sada navíc bude příjemně designově sladěná, což oceníte nejen v případě nové kuchyně. Vaříte-li rádi, pak pro vás bude sada hrnců ideální volbou. Jeden či dva hrnce postačí maximálně pro jednotlivce.

Sady podle počtu hrnců

Vybíráte-li sadu hrnců, pak si počet obsažených kusů dobře rozmyslete. Obzvláště, pokud nemáte místa nazbyt. Je lepší mít jen pár skutečně kvalitních hrnců, s nimiž se vám bude dobře vařit, než deset a více zbytečných kastrolů a rendlíků, které v praxi ani nevyužijete. Při výběru je dobré zohlednit počet strávníků a množství nejčastěji připravovaného jídla. 

  • Pokud vaříte pro sebe či pro pár, pak si bohatě vystačíte se sadou čtyř hrnců. 
  • V běžné domácnosti se obvykle uplatní sada čtyř až sedmi hrnců. Jde zároveň o nejprodávanější sady nádobí.
  • Opravdoví milovníci gastronomie pak mohou zvážit nákup sady deseti a více hrnců.

Provedení hrnce

Jestliže jste přesvědčeni o tom, že klasický hrnec je tím, co doopravdy potřebujete a sháníte do své kuchyně, je možné přistoupit k dalšímu kroku. V produktových nabídkách mnohých prodejců se totiž nemusíte setkat pouze s výrazem „hrnec“, ale také s dalšími pojmy. Takové kuchyňské doplňky jsou si obvykle velice podobné, přesto nejde o stejné výrobky. Nyní vám vysvětlíme jejich základní dělení.

  • Hrnec – Klasický hrnec má střední výšku a užší průměr. Je opatřen typicky dvěma uchy.
  • Kastrol – Takto je nazýván produkt s menší výškou a širším průměrem. Ani jemu nechybí dvě ucha pro uchopení.
  • Rendlík – V tomto případě jde o menší hrnec s jedním uchem, respektive s prodlouženou rukojetí podobnou té, jaká se používá u pánviček.

Přesná definice rozměrů mezi variantami pravděpodobně neexistuje. Využít lze pouze jednoduché pomůcky vyplývající z výše uvedeného a ze samotného vzhledu. Hrnec má větší výšku než poloměr, u kastrolu je tomu naopak.

Velikost (průměr) hrnce

Nežli přistoupíme k výrobnímu materiálu hrnců, je vhodné zmínit se ještě o jednom obecnějším parametru. Tím je průměr dna hrnce. Tento údaj do jisté míry rozhoduje o celkové velikosti tohoto kuchyňského nádobí.

Průměr, respektive celkový objem hrnce, by měl odpovídat nejenom množství a typu pochutiny, kterou budete připravovat. Myslet byste měli také na průměr plotýnky. Ta musí být totožná, nebo alespoň přibližně podobná průměru hrnce, aby docházelo k rovnoměrnému rozložení tepla. Dopředu si také promyslete budoucí uskladnění, a to zejména pokud bydlíte v menším bytě či garsonce. Sady velkých hrnců by vám mohly zbytečně překážet.

Průměry hrnců do domácnosti se nejčastěji pohybují od 10 do 36 centimetrů. Výjimkou samozřejmě nejsou ani velké hrnce s průměrem kolem 60 centimetrů. Ty ale najdou své využití v jídelnách či restauracích, v rodinné domácnosti budou nejspíše zbytečné.

Výrobní materiál

Této kapitole je třeba při nákupu nového hrnce věnovat nejvíce pozornosti. Je to právě výrobní materiál daného produktu, který rozhoduje o možnostech přípravy jídla, údržbě, přichytávání jídla a vůbec celkovém komfortu při vaření. Vybírat si můžete hned z několika typů odlišných materiálů. V odstavcích níže vám uvedeme jejich základní vlastnosti a v tabulce pak najdete jejich souhrnný přehled.

  • litinové hrnce,
  • smaltové hrnce,
  • nerezové hrnce,
  • titanové hrnce,
  • keramické hrnce,
  • skleněné hrnce,
  • měděné hrnce.

Litinové hrnce

Litina má v oblasti kuchyňského nádobí, potažmo hrnců, velice dlouhou historii. Už před stovkami let se tento materiál začal objevovat nad plamenem v kdejaké kuchyni. Jeho dnešní podoba je samozřejmě o několik úrovní výše a přináší řadu výhod, základní doména tohoto materiálu však zůstala. Těšit se můžete na výjimečné vlastnosti, jakými jsou tepelná vodivost a povrchová odolnost. 

Dalo by se říci, že povrchová odolnost stoupá s pravidelným používáním litinového hrnce. Na jeho povrchu se totiž po čase vytvoří ochranná olejová vrstva zabraňující nepříjemnému připékání a ostatním nežádoucím procesům. Za klad lze označit také nižší pořizovací náklady a možnost využití na nejrůznějších zdrojích tepla, jakými jsou plynové hořáky, elektrická a indukční deska. Odolnost vůči tlaku se pojí s mechanickou odolností.

Za pomyslné negativum můžeme označit nutnost vypálit litinový hrnec před jeho prvopočátečním použitím. Pozor byste si měli dávat i na výrazné změny teplot, které litina jednoznačně nesnáší a mohla by popraskat. Při manipulaci s tímto typem nádobí dále počítejte s vyšší hmotností, litina je totiž poměrně těžká. Zvolíte-li smaltovanou litinu, výrazně si usnadníte údržbu oproti litině surové. Vkládat ji totiž můžete i do myčky nádobí.

Smaltované hrnce

Smalt není třeba pravděpodobně komukoliv zdlouhavě představovat. Složení hned několika druhů výrobních materiálů působí stylovým dojmem a velice často připomíná sloučeninu porcelánu, skla a křemičitých prvků. 

Velkou výhodou smaltu je vysoká odolnost, a to hlavně z hlediska změn teplot. Obávat se nemusíte jakékoliv koroze nebo povrchového poškození. Tvrdý povrch se postará o to, že vaše smaltované hrnce budou vypadat stále, jako nové. Dokonce se na takové povrchové vrstvě nebudou tvořit ani bakterie a podobné prvky. Připravíte-li si jakýkoliv pokrm ve smaltovaném nádobí, počítejte s tím, že bude zaručeno dlouhé udržení vnitřní teploty.

Abychom jen nechválili, je vhodné zmínit i negativní vlastnosti smaltovaných hrnců. Mezi ně bezpochyby patří zdlouhavější nahřívání, takže při přípravě jídla si počkáte o chvilku déle. Pozor byste si měli dávat na odlupování částí smaltu v hrnci, které by se mohly stát nežádoucí součástí vašeho pokrmu. V takovém případě by šlo smaltované hrnce označit za zdraví nebezpečné. Předejdete tomu ale šetrným zacházením.

Nerezové hrnce

Nerezové hrnce lze s naprostou jistotou prezentovat jako univerzální, a to nejen z hlediska vhodnosti pro různé zdroje tepla. Jsou cenově dostupné, odolné, tepelně stabilní a použitelné pro přípravu jakéhokoliv pokrmu. Nákup nerezových hrnců je nejčastěji spojen s precizností samotného materiálu. Řídit byste se měli označením kvality od 8/0 přes 18/8, 18/10 až po 18/12 a více. Platí, že čím vyšší je číslo, tím lepší je použitá nerezová ocel.

U nerezových hrnců je příjemné, že nesmrdí a není s nimi příliš práce při pravidelné údržbě. Na druhou stranu jejich poškození je nebezpečné z hlediska uvolňování nebezpečných částic do jídla. Pokud nebudete pravidelně používat tuk, počítejte s nevzhledným připalováním a fleky od jídla. Potom budete muset s údržbou trochu více zápasit. Obvykle je ale jejich údržba snadná a lze je pohodlně mýt v myčce nádobí.

Titanové hrnce

Titanové hrnce lze zařadit do vyšší cenové kategorie. Zároveň nejsou úplně ideální do myčky nádobí. Jde však o jediné dva zápory, o kterých se můžeme zmínit. Následně budeme v rámci titanových hrnců pokračovat pouze ve výčtu kladných vlastností.

Zvolíte-li kvalitní titanové hrnce, vězte, že budou vybaveny zesíleným dnem odolávajícím jakékoliv deformaci. Životnost těchto produktů se mimo jiné odhaduje na více než 20 let. Titanový povrch je odolný proti jakémukoliv usazování pochutin a velice rychle se zahřívá. Povrchová odolnost vás nebude omezovat ani při používání kovového příslušenství. Vše ale samozřejmě musíte provádět s rozvahou. Titan je jako stvořený pro přípravu jídla bez tuku.

Keramické hrnce

Keramika je často využívaným materiálem u kuchyňského nádobí (například u nožů, o kterých si můžete přečíst zde). Pokud si pořídíte hrnce s keramickou povrchovou úpravou, můžete se těšit na vyšší tepelnou odolnost. I zde platí, že vaření bez tuku není žádný problém. Navíc keramické produkty lze v omezené míře vkládat do myčky nádobí.

Jediné, co byste si měli při výběru keramického hrnce pohlídat, je vhodné použití. Narážíme na doporučený zdroj tepla, ne všechny hrnce tohoto typu jsou totiž vhodné například na indukční desku, která je dnes nedílnou součástí mnoha moderních domácností.

Skleněné hrnce

I když se může sklo tvářit jako velice křehký materiál, jsou z něj běžně vyráběny skleněné hrnce. A to jak z borosilikátového, tak z borokřemičitého skla. Tepelná odolnost těchto materiálů se pohybuje mezi 300 °C až 500 °C.

Z výhod lze jmenovat fakt, že sklo vypadá velmi elegantně, takže se hrnec může stát v podstatě samotným servírovacím náčiním. Určitě se nemusíte obávat toho, že se ze skla budou uvolňovat jakékoliv látky nebo zápachy, jak tomu může být u ostatních materiálů. Sklo je v tomto směru povrchově vysoce odolné a univerzální. Nádoby z něj je možné mýt v myčce nebo je ukládat do ledničky.

Provozní omezení naleznete v doporučeném zdroji tepla, na kterém budete schopni pokrm připravovat. Spoustu z těchto hrnců totiž nelze používat na varných deskách indukci nevyjímaje. V drtivé většině jsou skleněné hrnce určeny na plynový ohřev. Pozor byste si měli dát také na správné zacházení se skleněným hrncem. A to především na větší nárazy, kdy může prasknout. To samé ale hrozí i při rychlém ochlazení.

Měděné hrnce

Měděné hrnce představují pomyslný vrchol mezi výše zmíněnými druhy výrobních materiálů. Ne nadarmo jsou označovány slůvkem „luxusní“. Měď se při výrobě tohoto typu nádobí používá především z vnější strany, ta vnitřní je kvůli absenci jakýchkoliv škodlivých látek nerezová či cínová.

Ve prospěch měděných hrnců hovoří zejména dokonalé tepelné vlastnosti a změna barvy nádobí při různých teplotách. To se může stát velice praktickou pomůckou při přípravě libovolného jídla. Kromě špičkového vedení tepla se lze těšit na vysokou odolnost, ať už je to proti poškrábání nebo vzniku nežádoucích bakterií. Životnost měděných hrnců při správném zacházení a údržbě dokonce překračuje životnost titanových hrnců.

Prvotřídní vzhled a kvalita jsou samozřejmě vykoupeny vysokou cenou. Vyšší je také celková hmotnost při manipulaci. K jejich čištění navíc nemůžete využívat klasickou myčku na nádobí ani abrazivní čisticí prostředky, které by mohly povrch nehezky poškrábat.

Teflonové hrnce

Hrnce s teflonovou úpravou vnitřního povrchu se vyznačují svou nepřilnavostí. Jsou ideální na vaření, dušení, pečení a přípravu nejrůznějších pokrmů za použití minimálního množství tuku. Teflonové hrnce nabývají nejrůznějších objemů a velikostí a některé se dokonce hodí i na indukci. Většina z nich je ale určena pro elektrické a plynové sporáky.

Při vaření a manipulaci s pokrmy je nutné používat nádobí šetrné k teflonovému povrchu, aby nedošlo k poškrábání a narušení. Pak by se totiž pokrmy mohly začít přichytávat. Stejně tak je třeba dbát opatrnosti při údržbě, kdy je nutné se vyhnout drátěnkám a abrazivním čistícím prostředkům. Na teflonu se ale jídlo nepřipaluje, proto bývá údržba takového hrnce obvykle nenáročná. 

Materiál Výhody Nevýhody
Litina + Dobrá tepelná vodivost

+ Odolnost

− Těžká

− Nutné vypálení

Smalt + Efektní vzhled

+ Tvrdost a odolnost vůči korozi

− Může se odlupovat

− Delší nahřívání

Nerez + Univerzalita

+ Nižší cena

+ Nenáročná údržba

− Snadno se připaluje

− Bez použití tuku se na ní tvoří fleky

Titan + Výborná životnost

+ Odolnost vůči poškrábání

+ Rychlé nahřívání

− Vysoká cena

− Není možné mýt jej v myčce

Keramika + Odolnost vůči vysokým teplotám

+ Možné mýt v myčce

− Mnoho produktů není vhodných na indukci

− Snadno se připaluje

Sklo + Nepřejímá pachy

+ Pokrm můžete sledovat během přípravy

+ Možné mýt v myčce

− Není možné použít na indukci

− Nutná opatrnost, protože je křehké

Měď + Výborná životnost

+ Mění barvu dle teploty

− Vysoká cena

− Není možné vložit do myčky

Hrnce podle tepelného zdroje

Jestliže vlastníte sklokeramický nebo plynový sporák, pak vás jistě potěší, že pro tento druh ohřevu je vhodná drtivá většina hrnců na dnešním trhu. Na výběr máte mnoho různých materiálů, a tak můžete designově doslova kouzlit. Patříte-li mezi majitele indukčních desek, pak je váš výběr poněkud zúžený. Zaměřit se musíte na takzvané feromagnetické nádobí, které poznáte podle magneticky vodivého dna a samozřejmě také dle příslušného označení.

Při nákupu hrnce na kterýkoliv typ ohřevu vždy sledujte popisek produktu, ve kterém by měl výrobce specifikovat vhodný typ ohřevu. Neměla by zde chybět ani informace o tom, zda je hrnec vhodný také do trouby, případně zda je odolný vůči vysokým teplotám, a to včetně rukojeti.

Doplňky a vlastnosti

Klasické hrnce jsou ve své podstatě jednoduchými produkty, žádné speciální funkce tedy u nich nenajdete. Stále však mohou disponovat několika praktickými prvky, které vám do jisté míry usnadní přípravu pokrmu nebo například údržbu hrnce. 

  • Skleněná poklice – Je průhledná, což umožňuje pokrm pohledem kontrolovat, aniž by bylo nutné poklici nadzvedávat. Nevýhodou je křehkost a riziko poškození.
  • Otvor pro páru – Nachází se na většině skleněných poklic. Usnadňuje odvod přebytečných výparů.
  • Cedicí poklice – Doplňuje ji obvykle uzavíratelný otvor s proděravěním, což usnadňuje cezení.
  • Odnímatelná ucha či rukojeť – Dělají z hrnce ještě všestrannější nádobí, protože po jejich odnětí můžete nádobu vložit do trouby a nechat v ní pokrm zapéct. Hrnec s odnímatelnými uchy pak také zabere méně místa v lednici či při skladování.
  • Izolovaná ucha – Zabraňují popálení a umožňují manipulaci s hrncem bez nutnosti použití chňapek.
  • Měrné rysky – Na některých hrncích najdete z vnitřní strany rysky označující určitý objem. Jde o velice praktickou pomůcku, díky které se při vaření obejdete bez odměrky.
  • Další příslušenství – Někdy jsou součástí hrnce také specifické součástky. Hrnce na těstoviny mohou být například vybaveny plnohodnotným cedníkem.

Cena

Zajímá vás, kolik stojí hrnce výše uvedeného provedení? Pak se začtěte do následujících cenových kategorií, které vám mnohé prozradí. Pokud se pustíte do nákupu hrnce, myslete vždy na to, že kvalitní výrobce je spojen s precizností daného produktu. Proto volte pouze prověřené značky, jakými jsou například Banquet, Lamart, Tefal, Tescoma, Kolimax, Mauviel, Metalac, BergHoff, Paderno, Blauman, PGX, Mammut, Delimano a jim podobné.

Cena do 1 000 Kč

Pokud do nového hrnce budete investovat částku do 1 000 Kč, určitě si přijdete na své. Vybírat lze mezi hrnci i rendlíky a základními sadami nádobí. Hlavním výrobním materiálem bude s největší pravděpodobností hliník, nerezová ocel a smalt. Co se týče velikosti, jde spíše o menší hrnce a rendlíky s pokličkou a průměrem do 20 centimetrů a méně početné sady o dvou až pěti kusech.   

Cena od 1 000 Kč do 2 000 Kč

Potřebujete-li větší prostor na vaření, doporučujeme si připlatit za hrnec o průměru 20 až 25 centimetrů. Výrobky nabízené v této cenové kategorii budou upotřebitelné na libovolných plotnách, včetně dnes velice využívané indukce. Do popředí vašeho zájmu se mohou dostat i kvalitní titanové produkty, nerez zde bude mít ale to největší zastoupení. Nabídku vyplňují i vícepočetné sady obsahující třeba i pánev s indikátorem teploty.

Cena od 2 000 Kč do 4 000 Kč

Kvalita, kterou si zaslouží nadšený kuchař. Titan, teflon, ocel, keramika a různé druhy slitin. Na výběr bude v tomto případě víc než dost, těšit se můžete na designově vyladěné sady hrnců. Součástí takových sad bývají obvykle i praktické pokličky ve stejném provedení nebo sada ručního nádobí šetrná k povrchu. Omezovat se nebudete ani z hlediska průměru, na trhu najdete modely široké až do přibližně 36 centimetrů.

Cena nad 4 000 Kč

Tato cenová kategorie se jednoznačně otevírá těm, kdo to s vařením myslí doopravdy vážně, profesionálové či sběratelé. Dopřávat si můžete luxusnějších značek, jakými jsou Emile Henry, Staub, Mauviel, Korkmaz, Silit a další. S rostoucí cenou se samozřejmě posunete k luxusnějším výrobním materiálům, mezi které rozhodně patří měď. 

Hrnce mohou svou velikostí dosahovat průměru až 60 centimetrů a ty nejlepší modely stojí i přes 60 000 Kč. Pokud však hledáte jednoduchého pomocníka, na nějž nekladete velké nároky, produkty této kategorie pro vás budou spíše zbytečně předražené a doma pro ně nenajdete využití.

Údržba hrnců

Každý člověk určitě ví, že po vaření je z hygienického hlediska zapotřebí hrnce důkladně omýt a připravit k dalšímu použití. Ovšem pravidelná a důkladná údržba se úměrně promítá také do samotné životnosti takového produktu. Každý typ hrnce vyžaduje trochu odlišnou péči, proto vám přinášíme základní rady pro čištění a údržbu hrnců dle výrobního materiálu.

  • Litinové hrnce – Nepoužívejte chemické přípravky. Volte spíše jemné utěrky a velice měkké houbičky.
  • Smaltové hrnce – Myjte teplou vodou v kombinaci s jarem a podobnými přípravky. Používejte jemné houbičky. Nevkládejte do myčky.
  • Nerezové hrnce – Na hrubé nečistoty nepoužívejte drátěnky. Daleko efektivnější jsou citronová šťáva nebo jedlá soda. Vždy leštěte měkkou utěrkou, ideálně z flanelu.
  • Titanové hrnce – Možné mýt v myčce. Při ručním mytí nechte odmočit nečistoty, použijte tekutý mycí prostředek a k vysušení zvolte papírové ubrousky.
  • Keramické hrnce – Lepší je ruční mytí. Po odmočení lze zaschlé skvrny odstranit čisticím prostředkem v kombinaci s měkkým hadříkem. Někdy může pomoci i trocha octa.
  • Skleněné hrnce – K mytí lze využít nejenom přípravky, ale také sůl a ocet v kombinaci s vodou. Sklo lze vkládat do myčky nádobí.
  • Měděné hrnce – Rozhodně nevkládat do myčky. Efektivní je citron s kypřícím práškem nebo v kombinaci s jedlou sodou. Funguje i spojení soli a citronu. Vždy používat jemnou houbičku a hrnce důkladně omýt vodou.

Jestliže se vám při vaření podaří hrnec připálit a výrobní materiál nedovoluje použití abrazivních čistících prostředků, nevěšte hlavu. Silně připečené zbytky jídla nejlépe odstraníte tak, že hrnec necháte důkladně odmočit. Zbytky se postupně uvolní a půjdou snáze odstranit.

Často kladené dotazy k hrncům

Jak a jaké hrnce vybrat?

Nejdříve si promyslete, zda budete svou pozornost směřovat k jednotlivě prodávaným kusům, nebo si chcete pořídit rovnou celou sadu hrnců. Rozhodněte, jaký typ hrnce hledáte a jaký by měl mít objem. Dle designových preferencí a nároků na kvalitu vyberte výrobní materiál a sledujte, pro jaký typ tepelného zdroje je hrnec určený. Pro indukci je nutné vybírat feromagnetické nádobí. Sledujte také vlastnosti a možnost vkládání do trouby.

Co je to dvouplášťový hrnec a jaké má využití v kuchyni?

Dvouplášťový hrnec se vyznačuje dvojitou stěnou, do které se napouští voda, jež má za úkol ochránit ohřívanou tekutinu či hmotu před spálením. Nejčastěji se tento typ rendlíku používá pro ohřívání mléka či snadnou přípravu krémů, omáček, pudingů a dalších pokrmů připravovaných ve vodní lázni.

Je možné vkládat každý hrnec do trouby?

Určitě ne. Na každém hrnci musí být jasně vyznačeno, zda je možné jej vkládat i do trouby, či nikoliv. Do trouby se mohou vkládat pouze hrnce, které odolávají vysokým teplotám, a to včetně rukojeti. Jde zejména o litinové a titanové nádobí, které neobsahuje plastové části. U některých modelů pak můžete narazit i na odnímatelné rukojeti / ucha. 

Iva Koňaříková
Redaktorka
Iva ráda tráví svůj volný čas v kuchyni, kde za léta nasbírala spoustu praktických zkušeností. Dobře se vyzná v nejrůznějších spotřebičích a nezbytném kuchyňském vybavení, mezi které bezpochyby patří také hrnce. Díky praktickým zkušenostem z kuchyně a načerpání informací z ověřených zdrojů vám pomůže se zorientovat v aktuálních trendech tohoto segmentu a poradí, na co byste se měli při výběru hrnce zaměřit. Do jejího hledáčku pak spadají také témata spojená s aktivním životním stylem.

Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.1 z 53 hlasů