Recenze kvalitních parních hrnců | Nejlepší z testu 2022 | Arecenze.cz
Menu

Recenze 10 kvalitních parních hrnců z testu nejlepších 2022

Aktualizováno:
Únor 2022
Autor:
Iva Koňaříková

V kategorii parních hrnců doporučujeme

Parní hrnec WMF KITCHENminis® 04.1509.0011

4 000 Kč

Orientační cena

Jaký parní hrnec vybrat dle srovnání

Vítěz srovnání

Parní hrnce

Doporučujeme
Orientační cena 4 000 Kč
Vítěz srovnání

Parní hrnce

Doporučujeme
Orientační cena 3 000 Kč
Pro nenáročné

Parní hrnce

Doporučujeme
Orientační cena 1 300 Kč

Parní hrnec je praktickým kuchyňským spotřebičem, který nachází své primární uplatnění hlavně u fanoušků zdravého stravování. Jak už prozrazuje název tohoto produktu, k přípravě jídla dochází za pomoci páry, která vzniká ohřátím vody ve spodní části hrnce (Zdroj: Wikipedia). Jejím benefitem je zachování všech chutí pokrmu a v neposlední řadě i vitamínů obsažených v jednotlivých ingrediencích.

Při výběru parního hrnce vsaďte na již ověřené produkty z našeho srovnání, do kterého jsme zařadili modely od známých výrobců a značek. Výběr jsme sestavili tak, aby si na své přišli nenároční uživatelé nebo ti, kterým rozpočet nedovoluje vysokou investici. Stejně tak ale srovnání zahrnuje optimální volbu z hlediska dobrého poměru výkonu a ceny nebo model se skvělým technickým zpracováním, který upoutá zrak především náročnějších uživatelů.  

Každý produkt má ale rozdílné parametry, liší se jak materiálem, tak nabídkou funkcí. S těmi nejdůležitějšími vlastnostmi vás seznámí článek Jak vybrat parní hrnec, který se stane pomocníkem při nákupu. Dozvíte se v něm, na co dát pozor a co jednotlivé hodnoty vlastně znamenají. A pokud se zajímáte spíš o pečení s parními programy, možná by vás zajímalo naše srovnání parních trub, nebo dokonce konvektomatů.


Nejlepší parní hrnce dle srovnání

Parní hrnce

Varianta výběru
Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena
1.

Vítěz srovnání

Recenze Parní hrnec WMF KITCHENminis® 04.1509.0011
Parní hrnec WMF KITCHENminis® 04.1509.0011
  • Skvělé technické zpracování
  • LCD obrazovka s intuitivními přednastavenými programy
  • Časovač pro individuální nastavení doby vaření
  • Ukazatel hladiny vody
  • Funkce udržování teploty po dobu 40 minut
  • Menší objem
  • Vysoká cena
4 000 Kč Zobrazit nabídky
2.

Vítěz srovnání

Recenze Parní hrnec Tefal VitaCuisine Compact VS400330
Parní hrnec Tefal VitaCuisine Compact VS400330
  • Objemný a uživatelský přívětivý model
  • Speciálně upravené nádoby pro přípravu omáček i směsí
  • Funkce vitamin+ pro uchování přirozené chuti surovin
  • Mísy lze stohovat odshora dolů na základnu
  • V balení 4 pohárky pro přípravu sladkých dezertů
  • Jen základní 60minutový časovač
  • Nemá měrku (ukazatele vodní hladiny)
3 000 Kč Zobrazit nabídky
3.

Pro nenáročné

Recenze Parní hrnec Russell Hobbs Cook@Home 19270
Parní hrnec Russell Hobbs Cook@Home 19270
  • Dobře hodnocený uživateli
  • Nízká cena
  • 3 patra – objem 9 litrů
  • Mísa na rýži o kapacitě 1 litr
  • Džáky na vejce uvnitř parních přihrádek
  • Nemá digitální ovládání
  • Jen základní 60minutový časovač
1 300 Kč Zobrazit nabídky

Recenze Parní hrnec WMF KITCHENminis® 04.1509.0011
Parní hrnec WMF KITCHENminis® 04.1509.0011
Recenze Parní hrnec Tefal VitaCuisine Compact VS400330
Parní hrnec Tefal VitaCuisine Compact VS400330
Recenze Parní hrnec Russell Hobbs Cook@Home 19270
Parní hrnec Russell Hobbs Cook@Home 19270
Ocenění

Vítěz srovnání

Vítěz srovnání

Pro nenáročné

Kategorie

Parní hrnce

Parní hrnce

Parní hrnce

Orientační cena 4 000 Kč 3 000 Kč 1 300 Kč
Výrobce WMF Tefal Russell Hobbs
Příkon (W) 900 1 800 800
Materiál základny Nerezová ocel Nerezová ocel Nerezová ocel
Materiál varných nádob Nerez / plast bez BPA Plast Plast
Počet varných nádob / pater 3 3 3
Celkový objem (l) 4,2 9 9
Objem nádrže na vodu (l) 1,1 1,3 Neuvedeno
Nádoba na rýži Ano Ano Ano
Místo pro vejce Ne Ano Ano
Displej Ano Ano Ne
Přednastavené programy Ano Ano Ne
Časovač Ano Ano Ano
Automatické vypnutí Ano Ano Ano
Zvuková signalizace Neuvedeno Neuvedeno Ano
Odkapávací miska Ano Ano Ano
Výška (cm) 27,4 35,4 24
Šířka (cm) 28 31,6 27,5
Hloubka (cm) 14,4 30,2 27,5
Hmotnost (kg) 3,1 3,1 2,52
Vítěz srovnání
Parní hrnce
  • Skvělé technické zpracování
  • LCD obrazovka s intuitivními přednastavenými programy
  • Časovač pro individuální nastavení doby vaření
  • Ukazatel hladiny vody
  • Funkce udržování teploty po dobu 40 minut
  • Menší objem
  • Vysoká cena

Náročným uživatelům bychom z našeho srovnání doporučili tento kompaktní parní hrnec WMF KITCHENminis®. Vyniká svým technickým zpracováním, díky čemuž nabídne maximální uživatelský komfort a usnadní vám cestu zdravým jídelníčkem. Zaujme svým kompaktním designem s čistými liniemi, díky kterému skvěle zapadne do kteréhokoliv moderního i tradičně laděného interiéru. 

Disponuje vysokým výkonem, a přestože se řadí k menším modelům, bez obav v něm připravíte jídlo pro celou 4člennou rodinu. Má dvě samostatné 2,15l plochy na vaření, které zabraňují mísení chutí, jednu z nich je poté možné využívat pro přípravu rýže. V balení nechybí flexibilní dělicí příčka, kterou lze varnou plochu rozdělit dle potřeby. Na základně najdete přehledný LCD displej, otočný knoflík a tlačítka pro snadné ovládání.

Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům

Největší výhodou oproti konkurenčním produktům je kvalita zpracování. Každá varná nádoba je opatřena samostatnou nádržkou na vodu, což umožňuje mít naprostou kontrolu nad všemi surovinami uvnitř nehledě na to, v jakém patře se nachází. Uživatelský komfort dále podporuje i přehledný displej a pohodlné ovládání. Nechybí funkce paměti či možnost individuálního nastavení doby vaření.

Závěrečné shrnutí

Pakliže nehledáte co nejobjemnější model, ale naopak dáváte přednost menším, propracovanějším parním hrncům, pak v tomto případě není nad čím váhat. Po technické stránce byste konkurenta hledali jen marně. Kromě vyladěného uživatelského komfortu a skladnosti v tomto případě oceníte především technologii WMF Easy Steaming, díky které můžete každou varnou plochu nastavit individuálně a připravovat vše najednou.

4 000 Kč Orientační cena

Vítěz srovnání
Parní hrnce
  • Objemný a uživatelský přívětivý model
  • Speciálně upravené nádoby pro přípravu omáček i směsí
  • Funkce vitamin+ pro uchování přirozené chuti surovin
  • Mísy lze stohovat odshora dolů na základnu
  • V balení 4 pohárky pro přípravu sladkých dezertů
  • Jen základní 60minutový časovač
  • Nemá měrku (ukazatele vodní hladiny)

Skvělým poměrem výkonu a ceny se může pochlubit tento parní hrnec značky Tefal. Model VitaCuisine Compact má hned 3 patra, která dohromady nabízejí až 9 litrů prostoru pro suroviny. Příslušenství čítá celkem 3 mísy, 2 tácy a 4 parní sklenky, jimiž se tento výrobce pochlubil na českém trhu jako první. Na konstrukci hrnce najdete praktický digitální displej a čtyři tlačítka pro snadné ovládání.

Hodnocení dalších odborníků a uživatelů

Mezi uživateli je tento parní hrnec obecně dobře hodnocený, ale najde se i několik negativních ohlasů. Za výhody většina uživatelů považuje velmi snadnou instalaci a jednoduchou obsluhu, rychlé vaření a dobrou skladnost. Pochvalují si také, že jde o skvělého pomocníka v mateřství. Na druhou stranu někteří negativně vnímají vybrané plastové díly a ne příliš obsáhlou přiloženou kuchařku s recepty.  

Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům

Zajímavostí je, že tento parní hrnec patří mezi jedny z prvních, které výrobce vybavil také speciálními pohárky pro přípravu sladkých dezertů. Hrnec tedy připraví kompletní a vyvážené tříchodové menu najednou. Navíc disponuje také exkluzivní funkcí vitamin+, pomocí které uchovává přirozenou chuť a vitamíny ve vložených surovinách. Předností je také množství pozitivních ohlasů.

Závěrečné shrnutí

Tento produkt můžeme doporučit všem, kteří hledají parní hrnec s optimálním poměrem výkonu a ceny. V tomto případě nejde o nejlevnější produkt, avšak o model s přívětivým uživatelským komfortem a objemem dostačujícím pro běžnou rodinu. Pokud netrváte na špičkových technologiích a obejdete se bez ukazatele vodní hladiny či uživatelské paměti, pak s tímto produktem určitě nešlápnete vedle.

3 000 Kč Orientační cena

Pro nenáročné
Parní hrnce
  • Dobře hodnocený uživateli
  • Nízká cena
  • 3 patra – objem 9 litrů
  • Mísa na rýži o kapacitě 1 litr
  • Džáky na vejce uvnitř parních přihrádek
  • Nemá digitální ovládání
  • Jen základní 60minutový časovač

Jako nejlepší možnou volbou pro nenáročné uživatele se v našem výběru jeví tento parní hrnec značky Russell Hobbs. Upoutá svou atraktivní pořizovací cenou, která se pohybuje v průměru okolo 1 300 Kč. I přes svou nízkou cenu má ale parní hrnec co nabídnout. Pyšní se hned 3 patry s celkovou kapacitou 9 litrů. Zastane přípravu všech možných pokrmů – nádoby disponují otvory na vejce a v balení najdete zároveň i 1l mísu na rýži.

Ani tomuto levnému modelu nechybí časovač, byť jen základní 60minutový. Po uplynutí nastavené doby se přístroj automaticky vypne, což je z bezpečnostního hlediska výhoda. Navíc vás na ukončený varný cyklus vždy upozorní zvuková signalizace. Oželet ale budete muset digitální ovládání, k zapnutí a nastavení doby vaření slouží v tomto případě otočný knoflík.

Hodnocení dalších odborníků a uživatelů

Uživatelé jsou s tímto parním hrncem obecně velmi spokojení. Pochvalují si, že i přes nízkou pořizovací cenu se jím dostalo kvalitního pomocníka do kuchyně, který splní představy o vaření na páře. Jako výhodu vnímají jednoduché manuální ovládání, které je mimo jiné také méně poruchové než kdejaké digitální displeje. Pozitivně hodnotí i prostorné košíky a jejich skladnost. Negativní ohlasy v době psaní této recenze (únor 2022) k dohledání nejsou.

Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům

Největší předností tohoto modelu je nízká pořizovací cena, i přes kterou má parní hrnec poměrně kvalitní zpracování. Nelze očekávat nejmodernější technologie, chybí mu například digitální ovládání nebo uživatelská paměť, na druhou stranu skrze absenci těchto technologií jde o méně poruchový model. I přes jeho nízkou cenu zastane přípravu všech pokrmů včetně rýže, pro kterou v balení najdete speciální nádobu. 

Závěrečné shrnutí

Pokud vám rozpočet nedovoluje investovat do nového spotřebiče ani 2 000 Kč, pak vsaďte na parní hrnec Russell Hobbs Cook@Home. I přes jeho nízkou pořizovací cenu má co nabídnout a svůj účel v kuchyni zastane na jedničku. Má objem dostatečný pro přípravu jídla pro běžnou rodinu, avšak oželet budete muset digitální ovládání nebo uživatelskou paměť. Na druhou stranu jde skrze absenci těchto moderních technologií o málo poruchový model.

1 300 Kč Orientační cena

Nejprodávanější parní hrnce dle Heureky

Pořadí Vzhled Název Hodnocení Orientační cena Aktuální cena
1.
Recenze Russell Hobbs 19270
Russell Hobbs 19270 92 %
Počet recenzí: 42
1 600 Kč Zobrazit nabídky
2.
Recenze Philips Avent 4v1
Philips Avent 4v1 87 %
Počet recenzí: 28
6 700 Kč Zobrazit nabídky
3.
Recenze Tefal VC 502 D 10
Tefal VC 502 D 10 Zatím nehodnoceno 3 600 Kč Zobrazit nabídky
4.
Recenze SILVERCREST® SDG 950 C3
SILVERCREST® SDG 950 C3 96 %
Počet recenzí: 37
700 Kč Zobrazit nabídky
5.
Recenze Tefal VC 300830
Tefal VC 300830 Zatím nehodnoceno 3 000 Kč Zobrazit nabídky
6.
Recenze Russell Hobbs 23560
Russell Hobbs 23560 99 %
Počet recenzí: 17
2 300 Kč Zobrazit nabídky
7.
Recenze Philips Avent 2v1
Philips Avent 2v1 88 %
Počet recenzí: 4
7 100 Kč Zobrazit nabídky
8.
Recenze TRISTAR VS 3907
TRISTAR VS 3907 Zatím nehodnoceno 2 300 Kč Zobrazit nabídky
9.
Recenze KönigHOFFER SENSO 24cm
KönigHOFFER SENSO 24cm Zatím nehodnoceno 1 400 Kč Zobrazit nabídky
10.
Recenze BABYMOOV Nutribaby+ Grey + FOODII
BABYMOOV Nutribaby+ Grey + FOODII Zatím nehodnoceno 3 500 Kč Zobrazit nabídky

Zobrazit další produkty


Jak vybrat parní hrnec

Nákupem libovolného parního hrnce získáte výrobek produkující odpovídající množství páry. Vy byste však výběr tohoto spotřebiče měli podrobit detailnějšímu průzkumu. Ve srovnání s obyčejným hrncem se totiž jedná o poměrně sofistikovaný spotřebič, jehož parametry se nevyplatí ignorovat. 

Zaměřit se můžete na výrobní materiál, který má vliv nejen na odolnost, ale také estetické kvality. To platí dvojnásob, pokud bude mít parní hrnec stálé místo na kuchyňské lince. Zásadní roli hraje také jeho celková velikost, respektive objem. S tímto parametrem pak úzce souvisí příkon a celková spotřeba parního hrnce. Čím větší objem potravin hrnec najednou pojme, tím více elektrické energie bude k vaření potřebovat. 

Funkční výbava těchto kuchyňských spotřebičů může být i relativně široká, záleží, jaké pokrmy budete v parním hrnci nejčastěji připravovat. Z praktického hlediska byste neměli opomíjet ani délku přívodního kabelu. V závěru článku na vás čeká cenové rozpětí aktuálně dostupných modelů, které napoví, co lze za danou částku očekávat. A nakonec jsme jako bonus připojili několik tipů k samotnému vaření v parním hrnci a následné údržbě.

Jak vybrat parní hrnec stručně: 

  • Udělejte si přehled o tom, čím se parní hrnec liší od běžných napařovacích hrnců a pařáčků. Lépe tak pochopíte, co od takového spotřebiče očekávat. 
  • Zaměřte se na design a výrobní materiál, kdy máte na výběr nerez a plast. Plastové výrobky jsou lehké a obvykle levné, není to ale pravidlem. Nerezové parní hrnce jsou stabilnější.
  • Zohledněte celkový objem parního hrnce a počet a tvar nádob. Důležitý je i typ nádob případně možnost jejich dokoupení / rozdělení přepážkou.
  • Sledujte příkon spotřebiče a jeho spotřebu. Výkonnější parní hrnec sice připraví jídlo rychleji, ale bude mít vyšší spotřebu elektrické energie. 
  • S ohledem na uživatelský komfort se zaměřte na funkce. Parní hrnce dnes hýří moderními technologiemi, díky kterým jde ovládání i příprava pokrmů jako po másle.
  • Nezapomeňte zkontrolovat sadu příslušenství. Hodit se vám bude například nástavec pro přípravu rýže či vajec nebo vanička na omáčku.
  • Stanovte si rozpočet a pusťte se do výběru. Doporučujeme nejdříve vybrat několik kandidátů a k nim poté dohledat uživatelské recenze. 

Vaření v páře – jak funguje parní hrnec

Vaření v páře je jednou z nejzdravějších metod přípravy pokrmů. Má dokonce ještě více přínosů než vaření surovin ve vodě – horká pára totiž není tolik agresivní, a tak si takto připravované suroviny zachovají mnohem více živin (bílkovin, vitamínů, minerálů a podobně). Výhodou této metody je také fakt, že pokud výrazně nepřekročíte doporučenou dobu přípravy, pak si suroviny udrží i svou atraktivní pestrou barvu. 

K vaření v páře můžete využít vícero kuchyňských pomocníků, které vám přiblížíme v další kapitole. Je třeba mít ale na paměti, že elektrický parní hrnec celý proces přípravy značně usnadní. Neušpiníte hromadu nádobí, navíc při přípravě jídla ani nemusíte stát fyzicky v kuchyni. Suroviny stačí rozmístit do pater parního hrnce, nalít vodu, stisknout knoflík a o vše ostatní se hrnec postará sám. 

Na jakém principu hrnec funguje? V základu elektrického hrnce obvykle najdete topné těleso, které zahřívá vodu nalitou v zásobníku. Ta se při zahřívání mění na páru horkou zhruba 120 až 130 °C, která je následně rozháněna do vnitřních útrob hrnce, kde suroviny zahřívá a současně vaří. Při přípravě surovin vzniká zkondenzovaná tekutina, která ale průběžně odtéká do samostatné odkapové misky. Pokrm je tudíž vařený ve 100% čisté páře. 

Typy parních hrnců

Pokud se o přípravu jídla v páře zajímáte, nejspíš vám doma nechybí obyčejný nerezový pařáček – nízký rozevírací stojánek, který umístíte do klasického hrnce, podlijete vodou a postavíte na plotnu. Nejčastěji se na něm připravují knedlíky, avšak využití může mít docela podobné, jako parní hrnec. V této kapitole si proto nejdříve shrneme rozdíly mezi těmito kuchyňskými pomocníky.

Pařáček (napařovák)

Pařáček je ve srovnání s parním hrncem levnější a jednodušší variantou. Do hrnce jej vkládáte jen v případě potřeby, takže hrnci samotnému zůstává i jeho standardní funkce. Na druhou stranu je však méně prostorný a pokud chystáte více druhů potravin, je těžší je od sebe oddělit. Nepotěší také kuchaře se zalíbením v moderních funkcích, pařáček totiž nenabídne žádnou. 

Samozřejmě se neobejdete také bez sporáku, tato skutečnost však pro řadu lidí žádnou výraznou nevýhodu nepředstavuje. Všeobecně je spíše vhodný jako doplněk pro ty, kteří v páře vaří jen občas.

Elektrický parní hrnec

Parní hrnec využívá elektrickou energii, a tudíž vyžaduje připojení k zásuvce. S ní ale bude fungovat všude. Protože se obvykle skládá z několika pater, pojme i větší množství potravin, které bez problémů zanechává oddělené. Často je vybavený displejem a mnoha funkcemi nebo dalšími nádobami na specifické druhy potravin. Na klasické vaření jej však nevyužijete. Daní za jeho výhody je vyšší cena. Vyplatí se tedy nadšencům, kteří jej nenechají zahálet.

Napařovací hrnec

Alternativou k elektrickému parnímu hrnci může být také napařovací hrnec. Skládá se z hlavního hrnce, do kterého se nalije voda, a z několika kusů napařovacích nástavců pro umístění potravin. Tyto nástavce mohou být i skleněné, což kromě vyšší odolnost oproti plastu s sebou přináší také jistou eleganci. Na druhou stranu ale musíte myslet na kompatibilitu s vaším typem varné desky, navíc je tato metoda pracnější.

Parní hrnec na příkrmy (parní mixéry)

Mezi speciálními typy parních hrnců najdete také modely určené pro výrobu zdravých dětských příkrmů. Mají dvojí konstrukci se samostatnými nádobami – v jedné části připravíte suroviny na páře a v druhé části přístroje je rozmixujete a vytvoříte z nich dětský příkrm. Tyto varianty nabízejí doplňkové funkce, jako například mixování na různou konzistenci, což umožňuje přípravu kašovitého i tužšího jídla pro děti již od několika málo měsíců. 

Typ hrnce Výhody Nevýhody
Klasický hrnec s pařáčkem
  • Je levnější
  • Můžete jej používat pro oba způsoby vaření
  • Jednoduchá obsluha
  • Lepší skladnost
  • Méně prostorný
  • Absence dalších funkcí
  • Potřebujete k němu sporák
Parní hrnec
  • Více místa v jednom spotřebiči
  • Mnoho doplňujících funkcí
  • Je mobilní a použitelný bez sporáku
  • Pouze pro vaření v páře
  • Dražší
  • Potřebujete elektrickou zásuvku a energii
Napařovací hrnec
  • Nízká pořizovací cena
  • Téměř nulová poruchovost
  • Snadná údržba
  • Nemá regulaci teploty ani časovač
  • Nutné dohlížet na přípravu pokrmů
  • Při výběru je nutné dbát na typ varné desky
Parní hrnec na příkrmy
  • Zastane více spotřebičů současně
  • Máte absolutní kontrolu nad kvalitou připravovaného příkrmu
  • Ušetří čas i peníze
  • Jde o další spotřebič, který doma zabere místo
  • Pokud si ve vaření v páře zrovna nelibujete, je možné, že po odrostení dítěte hrnec u vás nenajde využití

 

Výrobní materiál

Výběr parního hrnce začneme trochu netradičně, a to výrobním materiálem. Ten totiž úzce souvisí s celkovým vzhledem, který nejen v mnoha moderních domácnostech hraje důležitou roli. Uvědomit si musíte to, že tento výběr je individuální, protože každý člověk má trochu jiné preference a líbí se mu něco jiného. V každém případě budete vybírat ze dvou nejpoužívanějších materiálů.

  • Plast
  • Nerez

Levnější přístroje jsou nejčastěji celé zhotoveny z plastu a skrze to působí lacinějším dojmem. Dražší plasty ale již nabývají nejrůznějších barev a tvarů, takže takový spotřebič působí moderně a můžete jej snadno sladit s ostatními prvky ve vaší kuchyni. Nespornou výhodou celoplastových modelů je jejich nižší hmotnost. U plastových výrobků při výběru hledejte informaci o absenci ​​BPA (Bisfenol A).

U dražšího nerezu pak výrobci sází především na eleganci, za kterou si jednoduše připlatíte. Nerezové modely jsou také zpravidla těžší, což s sebou na druhou stranu přináší lepší stabilitu. 

Často ale narazíte na kombinaci obou materiálů. Samotné nádoby na potraviny jsou totiž u drtivé většiny modelů (s nerezovou i plastovou konstrukcí) vyrobeny z průhledného plastu. Ten vám totiž umožňuje mít naprostou kontrolu nad vámi připravovaným pokrmem. Alternativně mohou být nádoby nerezové / ze stejného materiálu jako konstrukce, avšak v tom případě by měly být opatřeny alespoň průhledným víkem nebo několika průhledy.

Velikost a typ nádob

V okamžiku, kdy máte alespoň základní povědomí o tom, jakému designu parního hrnce dáte přednost, přichází na řadu volba velikosti. Na mysli nemáme jen celkové rozměry hrnce, které by měly odpovídat minimálně prostorám, kde chcete tento spotřebič skladovat. Zajímat se musíte i o další tři důležité parametry, které velikost hrnce do jisté míry ovlivňuje.

  • Počet nádobek
  • Celkový objem
  • Tvar nádobek

Počet nádobek

Ty nejmenší parní hrnce jsou vybaveny dvěma průhlednými nádobami. Standardně však narazíte alespoň na tři. Výjimkou nejsou ani parní hrnce, které lze prostřednictvím dokoupitelných nástavců ještě rozšířit. To vám umožní získat například pět prostorných nádob pro přípravu pokrmů. Obvykle se nádoby skládají na sebe a u některých modelů je lze pomocí přepážek ještě dále rozdělit, aby se nemísily vůně surovin.

Celkový objem

Od počtu nádobek se samozřejmě odvíjí i celkový objem, který výrobci u produktů nejčastěji prezentují. Objem parního hrnce byste měli volit zejména podle toho, pro kolik strávníků chcete pravidelně připravovat jídlo. Vybírat si můžete od tří do dvanácti litrů – pro lepší představu můžeme uvést, že pro 4člennou rodinu budete potřebovat zhruba 6litrový model.

Tvar nádob

Tvar varných nádob vybírejte s ohledem na to, jaké pokrmy hodláte v hrnci nejčastěji připravovat. Například pro přípravu ryb na páře se hodí spíše delší oválná nádoba, do které se vejde i několik celých ryb současně. Pro vybrané typy surovin existují také speciální nástavce, které se umísťují do varných nádob – více o těchto doplňcích se dozvíte v kapitole Vybavení a doplňky. 

Typ nádob

Za zmínku stojí také typ nádob, který volte rovněž s ohledem na suroviny:

    • Perforované nádoby – Vyznačují se tím, že mají perforované (děrované) dno. Pára jednotlivými patry tudíž prostupuje od elektrické části směrem nahoru, což v praxi zapříčiní, že suroviny v daných patrech mezi sebou načichnou. V některých případech to samozřejmě může být cílené, jindy se to ale hodit nemusí. Také je potřeba myslet na to, že ve spodní nádobě je teplota vždy vyšší, než v té vrchní. Proto suroviny, jež vyžadují delší dobu přípravy (maso), umístěte do spodní části hrnce a naopak ty s kratší dobou přípravy (zelenina) až úplně nahoru.
  • Nádoby s pevným dnem – Klasické oddělené nádoby s pevným dnem, které brání vzájemnému načichnutí surovin. Teplota je stejná / regulovatelná v každé nádobce zvlášť dle zpracování daného modelu (parní hrnce s individuálně regulovatelnými nádobami jsou zpravidla dražší).  

Příkon a spotřeba energie

Při výběru nového parního hrnce neopomínejte ani příkon, který se úměrně promítá do celkové výkonnosti přístroje. Tento parametr informuje o tom, kolik elektrické energie hrnec potřebuje k provozu, a do jisté míry rozhoduje, jak rychle se daný spotřebič zahřeje na požadovanou teplotu. Příkon je prezentován ve wattech a označovaný zkratkou „W“. Z logiky věci vyplývá, že čím větší příkon, tím rychlejší příprava jídla.

Z pohledu velikosti příkonu narazíte na výrobky s parametry od 400 W do 2 000 W. S narůstajícím příkonem samozřejmě roste i cena spotřebiče. Pro domácí využití doporučujeme vybírat parní hrnec s příkonem minimálně 800 W.

Na druhou stranu nesmíte zapomínat na to, že velikost příkonu se odráží i ve spotřebované energii, a tedy i dražším provozu. Někdy však výkonnější model s vyšší spotřebou dokáže být dokonce úspornější než ten levnější s malým příkonem. A to proto, že připraví pokrm mnohem rychleji. Pro snazší orientaci v této problematice přihlédněte k energetickému štítku a energetické třídě, v níž se spotřebič nachází.

Funkce

Současný trh nabízí nespočet libovolných modelů parních hrnců. Jejich hlavními odlišnostmi však nejsou pouze fyzické parametry, ale i funkční výbava, které do karet hrají dnešní moderní technologie. Zapomenout byste neměli ani na bezpečnost, kterou u parních hrnců zaopatřují jisté bezpečností prvky. V níže uvedených bodech můžete nalézt inspiraci pro váš budoucí nákup.

  • Displej – Parní hrnce mohou být vybavené displejem zobrazujícím právě probíhající programy. Některé displeje jsou dokonce programovatelné.
  • Odložený start – Sami si nastavíte čas, kdy se má spustit příprava jídla.
  • Automatické vypnutí – Parní hrnec se po dokončeném programu automaticky vypne.
  • Ukazatel hladiny vody – Vzhledem k tomu, že tento kuchyňský spotřebič funguje na principu páry, je zapotřebí do něj před vařením nalít odpovídající množství vody. Ukazatel vás pak informuje o tom, v jaké úrovni je hladina a zda není třeba vodu dolít.
  • Udržení teploty – Parní hrnec je i po dokončení pokrmu schopen danou pochutinu udržovat stále teplou.
  • Minutky – Možnost nastavení minutky, která vám sdělí, že připravovaný pokrm je hotový. Tato funkce pracuje na stejném principu jako běžné kuchyňské minutky.
  • Zvuková signalizace – Vedle optické signalizace můžete narazit na modely se zvukovou signalizací.
  • Funkce Vitamine+ – Patentovaná funkce parních hrnců Tefal, která je schopna pro co nejvyšší zachování vitamínů v potravinách provést zrychlení průběhu vaření.
  • Dětská pojistka – Bezpečnostní prvek chrání především vaše děti před nechtěným spuštěním spotřebiče a jeho ovládáním.

Ovládání

Každý parní hrnec má minimálně jeden program pro zapnutí a generování páry. Nenáročným uživatelům jistě jeden program vystačí, avšak aktuální trendy vám dávají na výběr mnohem sofistikovanější zařízení. Některé modely umožňují individuálně nastavovat každou varnou nádobu zvlášť, a tak v nich lze bez obav připravovat pokrmy s odlišnou dobou přípravy i typem chutí. 

 

U vybraných parních hrnců pak najdete přednastavené programy, které slouží k přípravě konkrétních surovin. Snadno pak na páře připravíte ryby, kuřecí maso, vepřové maso, brambory, rýži či jinou přílohu nebo zeleninu. Někomu ale tyto přednastavené programy nemusí vyhovovat.

Vybavení a doplňky

Součástí moderních parních hrnců je dnes také nejrůznější vybavení a doplňky, které vám ulehčí práci. Jde o nástavce a nádobky, jež využijete pro efektivní přípravu nejrůznějších druhů surovin či pro uchování omáčky z masa. Podívejte se, na co všechno můžete narazit.

  • Nádoba na rýži – Parní hrnec může být vybaven speciální nádobou pro pohodlnou přípravu rýže.
  • Držák na vaření vajec – Speciální doplněk sloužící pro vaření vajec.
  • Vanička na omáčku – Doplněk vhodný pro pohodlnou přípravu omáček.
  • Přepážka – Slouží k rozdělení nádoby na dvě, čímž vytvoříte prostor pro přípravu více druhů jídel.
  • Odkapová miska – Měla by být součástí každého parního hrnce, ale raději si to ověřte v produktovém popisku. Slouží pro zachycení zkondenzované vody, která se při vaření na páře přirozeně vytváří.

Zásobník na vodu

Nezbytnou součástí každého parního hrnce je zásobník na vodu. Při výběru si všímejte jeho objemu – čím více, tím lépe (větší objem umožní delší dobu vaření na jedno naplnění nádobky). Sledujte, zda se na zásobníku nachází měrka nebo ideálně světelná signalizace, která vás upozorní na potřebu dolití vody či naplnění maximálního objemu. Zásobník může být integrovaný v základně pod varnými nádobami, nebo v jednotlivých nádobách zvlášť.

Délka přívodního kabelu

V závislosti na tom, kde budete používat parní hrnec, myslete také na to, v jaké vzdálenosti se nachází potřebná zásuvka s elektřinou. Ano, tento problém s krátkým kabelem by určitě šel řešit prostřednictvím prodlužovacího kabelu, ale je to zbytečný prvek navíc. Většina parních hrnců má délku přívodního kabelu kolem jednoho metru. Pokud by vám takový rozměr nestačil, poohlédněte se po modelech s kabelem delším.

Cena

Parní hrnce představují poměrně dostupnou investici. Tento kuchyňský spotřebič můžete pořídit už od 700 Kč. Jeho možnosti a funkce samozřejmě narůstají se zvyšující se cenou. Abyste si přípravu pokrmu na páře užívali dlouhodobě, měli byste vybírat ověřené a kvalitní značky, mezi které patří například Gallet, Tefal, Phillips, ETA, Morphy Richards, Zelmer, Severin a Klarstein.

Cena do 1 000 Kč

Za méně než 1 000 Kč dnes pořídíte povětšinou základní modely parních hrnců. Ty se budou nejčastěji pyšnit použitím levnějších plastů, jednoduchým designem a dvěma nádobami na přípravu pokrmů. Obvykle v odpovídají kapacitě do 6,5 litru. Příkon těchto produktů nepřesahuje hranici 800 W a k dispozici bývá jeden program pro generování páry.

Cena od 1 000 do 2 000 Kč

Dražší parní hrnce mají většinou tři průhledné nádoby. Jejich objem se zvyšuje na hodnotu až 8,5 litru. Tomu odpovídá i trochu vyšší příkon 900 W. Vybírat si budete z vícero modelových řad od většího množství výrobců, takže na své si v tomto směru přijde větší množství uživatelů.

Cena od 2 000 do 4 000 Kč

Pro náročnější zákazníky jsou připraveny jednopatrové i několika patrové parní hrnce, u kterých můžete očekávat větší výkonnost. Dokazují to hodnoty příkonu kolem 1 300 W. Řada těchto výrobků již disponuje větším množstvím funkcí a objemem kolem 10 litrů. 

Cena nad 4 000 Kč

Ty nejdražší parní hrnce se pyšní propracovaným designem, příkonem až 2 000 W, kapacitou 12 litrů, přehledným programovatelným displejem a možností doplnit další přídavné nádoby. Najdete i modely s individuálně nastavitelnými nádobami, které mají vlastní zásobníky na vodu i odkapové misky. Cena těch nejlepších parních hrnců se šplhá k 7 000 Kč.

Zásady vaření v parním hrnci

Každý kuchař je jiný a vaší kreativitě se meze nekladou. Přesto vám do začátku nabídneme několik obecných pouček, které vám usnadní sžívání se s novým kuchyňským pomocníkem.

  • Snažte se potraviny krájet na přibližně stejné kousky. Tím zabráníte nerovnoměrnému rozvaření těch menších nebo naopak nedovaření větších kousků.
  • Pokud vaříte více druhů potravin, do spodních pater umístěte ty nejtvrdší nebo s nejdelší dobou přípravy. Tak jimi projde největší množství horké páry.
  • Patra můžete také přidávat, ubírat nebo střídat v průběhu vaření. Tím zajistíte, že budou potraviny s různě dlouhou dobou přípravy uvařené rovnoměrně.
  • Pokud je to však možné, vyvarujte se během vaření zbytečnému odkrývání poklic. Došlo by k úniku páry a celý proces vaření by se vlivem poklesu teploty zpomalil.
  • Jídlo připravované v páře mívá intenzivnější chuť, s kořením a solí tedy můžete šetřit. Pokud chcete experimentovat, můžete také místo vody nalít do spodní nádobky vývar.

Pod vařením na páře si nemusíte hned představovat nemocniční stravu. Takto připravené suroviny mají nejen intenzivnější chuť, ale také atraktivní pestrou barvu, která vaše chuťové buňky ještě více podpoří. Na páře přitom můžete připravovat skoro vše, od nejrůznějších druhů masa přes omáčky a přílohy až po sladké dezerty nebo dětské příkrmy.

Příprava rýže v parním hrnci

Dušená rýže se dá jako příloha použít k jakémukoliv masu a hraje důležitou roli v mnoha dietách a stylech stravování. Dušená na páře však chutná nejlépe. Abyste ji mohli připravit v parním hrnci, budete potřebovat speciální nádobku na rýži, přes kterou jednotlivá zrnka nepropadnou. Rýži vložte do misky, dolejte patřičné množství vody a pak už jen vyčkejte, než se rýže uvaří. Stejně lze připravit i bulgur, kuskus nebo quinou.

Údržba

I když parní hrnec vypadá jako jednoduchý a nenáročný kuchyňský spotřebič, neměli byste podceňovat pravidelnou údržbu. Ta se totiž promítá nejenom do celkového stavu výrobku, ale také do jeho životnosti. Údržba parního hrnce naštěstí není ničím složitým. Stačí se držet několika následujících pravidel.

  • Pokud to není nutné, plastové díly raději nevkládejte do myčky a myjte je ručně za pomoci vody a vhodného saponátu. Zajistíte tím jejich lesk a dobrý vzhled.
  • Po dokončení vaření nezapomeňte vyprázdnit zásobník s vodou, do kterého můžete nalít teplou vodu se saponátem.
  • Před uskladněním parního hrnce proveďte jeho důkladné osušení.
  • Topný blok tohoto elektrospotřebiče nikdy nenamáčejte do vody. 

Připravit byste se měli také na to, že v zásobníku vody se po pár měsících dle frekvence používání může usazovat vodní kámen. Toho je třeba se čas od času zbavit. K tomu se využívá například voda s octem. Tu je pak třeba důkladně vypláchnout.

Často kladené dotazy k parním hrncům

Jak a jaký parní hrnec vybrat?

Výběr parního hrnce byste měli do jisté míry podrobit vašim designovým preferencím, kdy máte k dispozici výrobky z plastu či nerezu. Zaměřte se na velikost a myslete na počet strávníků, pro které budete nejčastěji vařit. Sledujte počet, tvar i typ varných nádob a zohledněte příkon, aby byl spotřebič dostatečně výkonný. S ohledem na uživatelský komfort pak sledujte, jaké funkce a příslušenství vybraný model nabízí.

Je možné v parním hrnci pokrmy pouze ohřívat?

Ano, parní hrnec můžete využít i k pouhému ohřátí pokrmu. Výhodou je, že oproti mikrovlnné troubě bude ohřátí výrazně zdravější. Pokrmy můžete ve varných nádobách i uskladnit v lednici, což vám pak usnadní práci při jejich následném ohřívání.

Jak postupovat při vaření na páře?

Při vaření na páře obecně doporučujeme začínat masem, kterému příprava trvá nejdelší dobu. Tlusté plátky raději naklepejte a s kořením to příliš nepřehánějte, volit můžete například bylinky. Nezapomeňte zároveň na nádobu na omáčku / šťávu z masa. Kromě rýže nepřidávejte k surovinám žádnou vodu. Potraviny krájejte na zhruba stejné kusy, aby se uvařily rovnoměrně.

Iva Koňaříková již několik let testuje kuchyňské spotřebiče a má s nimi proto bohaté zkušenosti. V naší redakci se mimo jiné ráda ujala i tématu parních hrnců, se kterými vás díky vlastním zkušenostem a pečlivé rešerši může blíže seznámit. Poradí, co lze od takového pomocníka do kuchyně očekávat a prostřednictvím výběru ověřených produktů vás seznámí s aktuálními trendy na trh.
Redaktorka

Použité a další zajímavé zdroje

KUNTZMANNOVÁ, Miroslava. Kuchařka pod párou. Brno: Jota, 2013. ISBN 978-80-7462-420-9.

RZESZUTKOVÁ, Sára.Spotřeba elektřiny v domácnosti, optimalizace a potenciální úspory. Brno: Masarykova univerzita, Fakulta pedagogická, Katedra fyziky, chemie a odborného vzdělání, 2020.

 


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.5 z 56 hlasů