Menu

Srovnávací test a recenze
nejlepších parních hrnců

Aktualizováno:
Listopad 2020
Autor:
Iveta Polášková, Michaela Černá

Parní hrnec je praktickým kuchyňským spotřebičem, který nachází své primární uplatnění hlavně u fanoušků zdravého stravování. Jak už prozrazuje název tohoto produktu, k přípravě jídla dochází za pomoci páry. Ta vzniká ohřátím vody ve spodní části hrnce. Jejím benefitem je zachování všech chutí pokrmu a v neposlední řadě i vitamínů obsažených v jednotlivých ingrediencích.

Při porovnání jednotlivých modelů parních hrnců rychle zjistíte, že všechny modely fungují na stejném principu. Každý produkt má ale rozdílné parametry, takže je jistě z čeho vybírat. Liší se jak materiálem, tak nabídkou funkcí. S tím nejdůležitějším vás seznámí tento článek, který se stane pomocníkem při nákupu parního hrnce. Dozvíte se v něm, na co dát pozor a co jednotlivé hodnoty vlastně znamenají.

S pomocí tohoto kulinářského pomocníka se nebudete muset omezovat, ať už půjde o sladké nebo slané pokrmy. Výhodou také je, že k přípravě pokrmů není třeba žádný přidaný tuk. Pokud se zajímáte spíš o pečení s parními programy, možná by vás zajímalo naše srovnání parních trub, nebo dokonce konvektomatů.


Nejlepší parní hrnce dle hodnocení a recenzí uživatelů


Jak vybrat parní hrnec

Nákupem libovolného parního hrnce získáte výrobek produkující odpovídající množství páry. Vy byste však výběr tohoto spotřebiče měli podrobit detailnějšímu průzkumu. Ve srovnání s hrncem obyčejným se jedná o poměrně sofistikovaný spotřebič, jehož parametry se nevyplatí ignorovat.

Zaměřit se můžete na výrobní materiál, který má vliv na odolnost i estetické kvality. To platí dvojnásob, pokud bude mít parní hrnec stálé místo na kuchyňské lince. Zásadní roli hraje také jeho celková velikost, respektive objem. S tímto parametrem pak úzce souvisí příkon a celková spotřeba parního hrnce. Čím větší objem potravin hrnec najednou pojme, tím více elektrické energie bude k vaření potřebovat. Z praktického hlediska byste neměli opomíjet ani délku přívodního kabelu.

Funkční výbava těchto kuchyňských spotřebičů je až překvapivě široká. V závěru článku na vás čeká cenové rozpětí pořizovaných modelů, které napoví, co za danou částku můžete očekávat. Na samotný závěr jsme jako bonus připojili několik tipů k samotnému vaření a následné údržbě.

Výhody a nevýhody parních hrnců

Pokud se o přípravu jídla v páře zajímáte, nejspíš vám doma nechybí nerezový pařáček – nízký rozevírací stojánek, který umístíte do klasického hrnce, podlijete vodou a postavíte na plotnu. V této kapitole si shrneme rozdíly mezi touto metodou a vařením v parním hrnci.

Pařáček je ve srovnání s parním hrncem levnější a jednodušší variantou. Do hrnce jej vkládáte jen v případě potřeby, takže hrnci samotnému zůstává i jeho standardní funkce. Na druhou stranu je však méně prostorný a pokud chystáte více druhů potravin, je těžší je od sebe oddělit. Nepotěší také kuchaře se zalíbením v moderních funkcích, nenabídne totiž žádnou. A samozřejmě se neobejdete bez sporáku, tato skutečnost však pro řadu lidí žádnou výraznou nevýhodu nepředstavuje. Všeobecně je spíše vhodný jako doplněk pro ty, kteří v páře vaří jen občas.

Parní hrnec využívá elektrickou energii a tudíž vyžaduje připojení k zásuvce. S ní ale bude fungovat všude. Protože se obvykle skládá z několika pater, pojme větší množství potravin, které bez problémů zanechává oddělené. Často je dovybaven displejem a mnoha funkcemi nebo dalšími nádobami na specifické druhy potravin. Na klasické vaření jej však nevyužijete. Daní za jeho výhody je navíc vyšší cena. Vyplatí se tedy nadšencům, kteří jej nenechají zahálet.

Typ hrnce Klasický s pařáčkem Parní
Výhody + Je levnější

+ Můžete jej používat pro oba způsoby vaření

+ Jednoduchá obsluha

+ Více místa v jednom spotřebiči

+ Mnoho doplňujících funkcí

+ Je mobilní a použitelný bez sporáku

Nevýhody Méně prostorný

Absence dalších funkcí

Potřebujete k němu sporák

Pouze pro vaření v páře

Dražší

Potřebujete elektrickou zásuvku

Výrobní materiál

Výběr parního hrnce začneme trochu netradičně – nikoliv na základě hlavních technických parametrů, ale dle výrobního materiálu. Ten mimo jiné úzce souvisí s celkovým vzhledem parního hrnce. Uvědomit si musíte to, že tento výběr je individuální, protože každý člověk má trochu jiné požadavky a líbí se mu něco jiného. V každém případě budete vybírat ze dvou nejpoužívanějších materiálů.

  • plast
  • nerez

Často narazíte na kombinaci obojího. Levnější přístroje jsou zhotoveny celé z plastu a mohou působit lacinějším dojmem. Dražší plasty nabývají nejrůznějších barev, takže nový spotřebič můžete sladit s jinými prvky ve vaší kuchyni. U dražšího nerezu výrobci sází především na eleganci, za kterou si jednoduše připlatíte.

Samotné nádoby na potraviny jsou obvykle vyrobeny z průhledného plastu. Ten vám umožňuje mít naprostou kontrolu nad vámi připravovaným pokrmem.

Velikost

V okamžiku, kdy máte alespoň základní povědomí o tom, jakému designu parního hrnce dáte přednost, přichází na řadu volba velikosti. Na mysli nemáme jen celkové rozměry hrnce, které by měly odpovídat minimálně prostorám, kde chcete tento spotřebič skladovat. Zajímat se musíte i o další dva důležité parametry.

  • počet nádobek
  • celkový objem

Ty nejmenší parní hrnce jsou vybaveny dvěma průhlednými nádobami. Standardně však narazíte alespoň na tři. Výjimkou nejsou ani parní hrnce, které lze prostřednictvím nástavců ještě rozšířit. To vám umožní získat například pět prostorných nádob pro přípravu pokrmů.

Od počtu nádobek se samozřejmě odvíjí i jejich objem. Z něho pak vypočtete objem celkový. Ten je u parních hrnců prezentován nejčastěji. Objem byste měli volit také podle toho, pro kolik strávníků chcete pravidelně připravovat jídlo. Vybírat si můžete od tří do dvanácti litrů.

Příkon a spotřeba energie

Při výběru nového parního hrnce neopomínejte ani příkon, který se úměrně promítá do celkové výkonnosti přístroje. Tento parametr informuje o tom, kolik elektrické energie hrnec potřebuje k provozu, a do jisté míry rozhoduje o tom, jak rychle se daný spotřebič zahřeje na požadovanou teplotu. Příkon je prezentován ve wattech označovaných zkratkou „W“. Z logiky věci vyplývá, že čím větší příkon, tím rychlejší příprava jídla.

Na druhou stranu nesmíte zapomínat na to, že velikost příkonu se odráží i ve spotřebované energii, a tedy i dražším provozu. Někdy však výkonnější model s vyšší spotřebou dokáže být dokonce úspornější než ten levnější s malým příkonem. A to proto, že připraví pokrm mnohem rychleji.

Z pohledu velikosti příkonu narazíte na výrobky s parametry od 400 W do 2 000 W. S narůstajícím příkonem samozřejmě roste i cena spotřebiče. Pro domácí využití doporučujeme vybírat parní hrnec s příkonem minimálně 800 W.

Délka přívodního kabelu

V závislosti na tom, kde budete provozovat parní hrnec, myslete také na to, v jaké vzdálenosti se nachází potřebná zásuvka s elektřinou. Ano, tento problém s krátkým kabelem by určitě šel řešit prostřednictvím prodlužovacího kabelu, ale je to zbytečný prvek navíc. Většina parních hrnců má délku přívodního kabelu kolem jednoho metru. Pokud by vám takový rozměr nestačil, poohlédněte se po modelech s kabelem delším.

Funkce

Současný trh nabízí nespočet libovolných modelů parních hrnců. Jejich hlavními odlišnostmi však nejsou pouze fyzické parametry, ale i funkční výbava a nejrůznější doplňky zpříjemňující práci s nimi. V níže uvedených bodech můžete nalézt inspiraci pro váš budoucí nákup.

  • Displej – Parní hrnce mohou být vybavené displejem zobrazujícím právě probíhající programy. Některé displeje jsou dokonce programovatelné.
  • Odložený start – Sami si nastavíte čas, kdy se má spustit příprava jídla.
  • Automatické vypnutí – Parní hrnec se po dokončeném programu automaticky vypne.
  • Ukazatel hladiny vody – Vzhledem k tomu, že tento kuchyňský spotřebič funguje na principu páry, je zapotřebí do něj před vařením nalít odpovídající množství vody. Ukazatel vás pak informuje o tom, v jaké úrovni je hladina a zda není třeba vodu dolít.
  • Udržení teploty – Parní hrnec je i po dokončení pokrmu schopen danou pochutinu udržovat stále teplou.
  • Minutky – Možnost nastavení minutky, která vám sdělí, že připravovaný pokrm je hotový. Tato funkce pracuje na stejném principu jako běžné kuchyňské minutky.
  • Nádoba na rýži – Parní hrnec může být vybaven speciální nádobou pro pohodlnou přípravu rýže.
  • Držák na vaření vajec – Speciální doplněk slouží pro vaření vajec.
  • Vanička na omáčku – Doplněk vhodný pro pohodlnou přípravu omáček.
  • Přepážka – slouží k rozdělení nádoby na dvě, čímž vytvoříte prostor pro přípravu více druhů jídel.
  • Zvuková signalizace – Vedle optické signalizace můžete narazit na modely se zvukovou signalizací.
  • Funkce Vitamine+ – Patentovaná funkce parních hrnců Tefal, která je schopna pro co nejvyšší zachování vitamínů v potravinách provést zrychlení průběhu vaření.
  • Dětská pojistka – Bezpečnostní prvek chrání především vaše děti před nechtěným spuštěním spotřebiče a jeho ovládáním.

Cena

Parní hrnce představují poměrně dostupnou investici. Tento kuchyňský spotřebič můžete pořídit už od 700 Kč. Jeho možnosti a funkce samozřejmě narůstají se zvyšující se cenou. Abyste si přípravu pokrmu na páře užívali dlouhodobě, měli byste vybírat ověřené a kvalitní značky, mezi které patří například Gallet, Tefal, Phillips, ETA, Morphy Richards, Zelmer, Severin a Klarstein.

Cena do 1 000 Kč

Za méně než 1 000 Kč pořídíte povětšinou základní modely parních hrnců. Ty se budou nejčastěji pyšnit použitím levnějších plastů, jednoduchým designem a dvěma nádobami na přípravu pokrmů. Obvykle v odpovídají kapacitě do 6,5 litru. Příkon těchto produktů nepřesahuje hranici 800 W.

Cena od 1 000 do 2 000 Kč

Dražší parní hrnce mají většinou tři průhledné nádoby. Jejich objem se zvyšuje na hodnotu až 8,5 litru. Tomu odpovídá i trochu vyšší příkon 900 W. Vybírat si budete z vícero modelových řad od většího množství výrobců, takže na své si v tomto směru přijde opravdu každý.

Cena od 2 000 do 4 000 Kč

Pro náročnější zákazníky jsou připraveny jednopatrové i několika patrové parní hrnce, u kterých můžete očekávat větší výkonnost. Dokazují to hodnoty příkonu kolem 1 300 W. Řada těchto výrobků již disponuje větším množstvím funkcí a objemem kolem 10 litrů.

Cena nad 4 000 Kč

Ty nejdražší parní hrnce se pyšní propracovaným designem, příkonem až 2 000 W, kapacitou 12 litrů, přehledným programovatelným displejem a možností doplnit další přídavné nádoby. Cena těch nejlepších parních hrnců se šplhá k 7 000 Kč.

Zásady vaření v parním hrnci

Každý kuchař je jiný a vaší kreativitě se meze nekladou. Přesto vám pro začátek nabídneme několik obecných pouček, které vám usnadní sžívání se s novým kuchyňským pomocníkem.

  • Snažte se potraviny krájet na přibližně stejné kousky. Tím zabráníte nerovnoměrnému rozvaření těch menších nebo naopak nedovaření větších.
  • Pokud vaříte více druhů potravin, do spodních pater umístěte ty nejtvrdší nebo s nejdelší dobou přípravy. Tak jimi projde největší množství horké páry.
  • Patra můžete také přidávat a ubírat v průběhu vaření. Tím zajistíte, že budou potraviny s různě dlouhou dobou přípravy uvařené rovnoměrně.
  • Pokud je to však možné, vyvarujte se během vaření zbytečnému odkrývání poklic. Došlo by k úniku páry a celý proces by se zpomalil.
  • Jídlo připravované v páře mívá intenzivnější chuť, s kořením a solí tedy můžete šetřit. Pokud chcete experimentovat, můžete také místo vody nalít do spodní nádobky vývar.

Údržba

I když parní hrnec vypadá jako jednoduchý a nenáročný kuchyňský spotřebič, neměli byste podceňovat pravidelnou údržbu. Ta se totiž promítá nejenom do celkového stavu výrobku, ale také do jeho životnosti. Údržba parního hrnce naštěstí není ničím složitým. Stačí se držet několika následujících pravidel.

  • Pokud to není nutné, plastové díly raději nevkládejte do myčky a myjte je ručně za pomoci vody a vhodného saponátu. Zajistíte tím jejich lesk a dobrý vzhled.
  • Po dokončení vaření nezapomeňte vyprázdnit zásobník s vodou, do kterého můžete nalít teplou vodu se saponátem.
  • Před uskladněním parního hrnce proveďte jeho důkladné osušení.
  • Topný blok tohoto elektrospotřebiče nikdy nenamáčejte do vody.

Připravit byste se měli také na to, že v zásobníku vody se po pár měsících dle frekvence používání může usazovat vodní kámen. Toho je třeba se čas od času zbavit. K tomu se využívá například voda s octem. Tu je pak třeba důkladně vypláchnout.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.5 z 48 hlasů