Nejlepší pultové mrazáky 2025: Srovnáváme dle testů a recenzí
Jaký pultový mrazák vybrat dle srovnání
Pultový mrazák se hodí k uchovávání velkého objemu potravin, často i ve větších kusech. V našem srovnání získal nejlepší hodnocení model Whirlpool WHM 22113 s invertorovým motorem a dlouhou akumulační dobou, poměrem ceny a kvality zase zaujme mrazák Philco PCF 1002 i, který snese i prostředí s minusovými teplotami.
Jak srovnáváme pultové mrazáky?
V hodnocení jsme se zaměřili na spotřebu i výkon spotřebiče, vypovídající je zejména:
- Energetická třída
- Mrazicí výkon
- Akumulační doba
Pozornost jsme věnovali také klimatické třídě, třídě mrazení a hlučnosti. Dobrou zprávou je, že v případě klimatické třídy a třídy mrazení se dnešní mrazáky zpravidla drží nejlepších výsledků. To už se bohužel nedá říct o hlučnosti. Zda budete k tomuto parametru přihlížet, by se mělo odvíjet zejména od toho, kam plánujete mrazák postavit. V chodbě nebo v garáži vás vyšší hlučnost pravděpodobně bude obtěžovat méně než například v kuchyni, kde trávíte mnohem více času.
Do hodnocení jsme zahrnuli také výbavu a funkce. Těch najdete u pultových modelů spíše pomálu, nejčastěji nabízejí rychlé zmrazení a vizuální signalizaci, u lépe vybavených modelů potom najdete ještě akustickou signalizaci, vnitřní osvětlení a výjimečně i nenámrazový systém.
Další informace o výběru mrazáků a detailnější popis jednotlivých parametrů najdete v našem článku Jak vybrat pultový mrazák, který obsahuje také tipy na údržbu mrazáku a pravidla správného zamrazování a rozmrazování potravin. Pokud zjistíte, že pro vás pultový model není to pravé a vyhovoval by vám lépe skříňový mrazák, možná vás zaujme některý z modelů ve srovnávacím testu skříňových mrazáků.
Nejlepší pultové mrazáky dle srovnání
Hodnocení | Produkt | Hodnocení klimatické třídy a třídy mrazení (max. 10) |
Hodnocení mrazicího výkonu a akumulační doby (max. 10) |
Hodnocení spotřeby a hlučnosti (max. 10) |
Hodnocení vybavení a funkcí (max. 10) |
Orientační cena | Aktuální cena |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Top 1 |
10,0 | 9,8 | 9,4 | 6,2 | 8 000 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 2 |
10,0 | 7,5 | 9,4 | 8,3 | 8 400 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 3 |
10,0 | 8,3 | 9,4 | 6,9 | 9 000 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 4 |
10,0 | 8,3 | 9,1 | 6,9 | 6 300 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 5 |
10,0 | 8,0 | 9,5 | 5,5 | 9 000 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 6 |
10,0 | 8,5 | 9,4 | 4,8 | 14 000 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 7 |
10,0 | 8,3 | 9,4 | 4,8 | 7 500 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 8 |
10,0 | 8,0 | 8,5 | 5,5 | 6 000 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 9 |
10,0 | 7,3 | 8,0 | 2,1 | 15 000 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 10 |
10,0 | 7,3 | 8,8 | 0,7 | 7 000 Kč | Zobrazit nabídky |
Recenze nejlepších pultových mrazáků
Každému jednotlivému mrazáku jsme věnovali samostatnou recenzi. Zde najdete její krátké shrnutí s odkazem na samostatnou stránku recenze. V recenzi se věnujeme jak výkonu, tak spotřebě mrazáku a jeho funkcím.
- Výjimečně nízká spotřeba
- Dlouhá akumulační doba
- Vysoký výkon mrazení
- Slabší nabídka funkcí
- Průměrná hlučnost
Pokud hledáte opravdu velmi úsporný pultový mrazák, bude tento model od značky Whirlpool pro vás to pravé. Kromě nízké spotřeby se pyšní také vysokým výkonem a dlouhou akumulační dobou. Nevyniká tak jen ve funkcích, kde se drží pouze základu. Přečíst celou recenzi
- Ochrana před mrazem
- Zámek a kolečka
- Nízká hlučnost
- V některých ohledech průměrný
- Nemá nenámrazový systém
Pokud hledáte mrazák do garáže, do chodby, nebo dokonce ven, model Philco PCF 246 EFPI by pro vás mohl být tou správnou volbou. A to zejména díky funkci ochrany před mrazem, která jej udrží v provozu i v mínusových teplotách, zámku a kolečkům. Spotřebou a výkonem se drží víceméně průměrných hodnot, hlučností se řadí spíše k tišším modelům. Přečíst celou recenzi
- Invertorový kompresor
- Ochrana před mrazem
- Zámek a kolečka
- Nemá signalizaci
- Slabší mrazicí výkon
- Průměrná akumulační doba
Model Gorenje FH37E6W patří s kapacitou 371 l k opravdu objemným mrazákům, které využijete v početné domácnosti nebo i gastro provozu. Díky zámku a ochraně před mrazem jej navíc můžete mít umístěný i v nevytápěné chodbě, sklepě či dokonce ve venkovním přístřešku. Potěší moderním invertorovým kompresorem, jeho slabší stránkou je ale výkon mrazení v porovnání s konkurencí. Akumulační doba 36 h je potom víceméně průměrná.
- Nízká spotřeba
- Záruka na motor 10 let
- Ochrana proti mrazu
- Krátká akumulační doba
- Nemá nenámrazový systém
Philco PCF 1002 i je pultový mrazák, který se výborně hodí do menších bytů nebo jako druhý mrazák pro občasné použití. Potěší příznivou spotřebou, nízkou hmotností a kolečky. Horších parametrů dosahuje v oblasti akumulační doby. Z funkcí zaujme ochranou proti mrazu, postrádá naopak nenámrazový systém nebo signalizaci. Přečíst celou recenzi
- Ochrana před mrazem
- Ve většině ohledů standardní
- Nemá invertorový kompresor
- Kratší akumulační doba
Mrazák Gorenje představuje jednoduché spolehlivé řešení ze střední cenové třídy. Jeho spotřeba, hlučnost i účinnost je standardní. Slabší stránkou je sice akumulační doba a patří také k modelům bez invertorového kompresoru, na druhou stranu ale nabídne ochranu proti mrazu, která zásadně rozšiřuje možnosti jeho umístění. Přečíst celou recenzi
- Ochrana před mrazem
- Velký objem
- Standardní spotřeba a hlučnost
- Vyšší cena
- Nemá signalizaci
Mrazák Gorenje FH50EAW patří s kapacitou 500 l k nejobjemnějším modelům v našem srovnání, a bude se tak hodit nejen do opravdu početných domácností, na zabijačku, ale také třeba do různých gastroprovozů. Tomu nahrává i přítomnost koleček, zámku a ochrany před mrazem, díky které můžete mrazák nechat klidně v nevytápěných prostorách. Zvládne teploty až do -15 °C.
Parametrům, jako je energetická účinnost, hlučnost či akumulační doba, nemáme co vytknout, mrazák se zde drží standardních hodnot. Mrazicí výkon by v poměru k objemu ale mohl být ještě o něco vyšší.
- Vnitřní osvětlení
- Ochrana před mrazem
- Energetická třída D
- Standardní výkon mrazení
- Kratší akumulační doba
Hlavní výhodou mrazáku Gorenje FH25EAW je ochrana před mrazem, díky které půjde o ideální variantu, pokud hledáte mrazák například do garáže nebo jiných nevytápěných prostor. Potěší také vnitřní osvětlení a energetická třída D, která patří na trhu k úspornějším. Co se výkonu mrazení týče, ten je víceméně standardní, to samé platí pro hlučnost. S kapacitou 303 l pokryje potřeby cca 8 osob.
- Slušný poměr ceny a výkonu
- Standardní třída mrazení
- Slabší výbava a funkce
- Vyšší spotřeba
Mrazák Whirlpool bude vhodným řešením pro ty, kteří hledají slušnou kapacitu za přívětivou cenu. Spotřeba i výkon mrazáku byly spíše horší, nabídka vybavení a funkcí také není nijak oslnivá, omezuje se na standardní prvky, to je ale v této cenové kategorii pochopitelné. Přečíst celou recenzi
- Velmi objemný
- Výkon adekvátní kapacitě
- Vyšší hlučnost
- Energetická třída F
- Slabá nabídka funkcí
Hlavním lákadlem mrazáku Philco PCF 418 F je jeho opravdu velká kapacita. V porovnání s konkurencí je totiž spíše neúsporný, hlučnější a nemá nijak pestrou výbavu. Pokud ale hledáte opravdu velký mrazák (obslouží i 8 osob) s výkonem, který této kapacitě plně odpovídá, můžeme vám jej doporučit jako zajímavou variantu. Přečíst celou recenzi
- Dostupná cena
- Vnitřní osvětlení
- Nemá signalizaci
- Energetická třída F
Pultový mrazák Philco PCF 2491 patří k cenově dostupnějším modelům s víceméně standardními parametry. To se týká zejména mrazicího výkonu a hlučnosti. S kapacitou 240 l pokryje potřeby zhruba 5-6 osob. Slabší stránkou je energetická účinnost, mrazák se řadí do méně úsporné třídy F.
Z výbavy potěší vnitřní osvětlení, které usnadní hledání potravin v útrobách mrazáku, jinak nijak zvlášť nezaujme. Na rozdíl od některých konkurenčních modelů postrádá například signalizaci, ochranu před mrazem, kolečka nebo zámek.
Jak vybrat pultový mrazák
Pultový mrazák dobře poslouží při uchovávání většího objemu jídla, často plní funkci doplňkového mrazáku, který najdete například ve sklepě nebo v garáži. Při pořizování mrazáku je důležité orientovat se v problematice jeho spotřeby, výkonu i funkcí. Připravili jsme pro vás proto přehledný článek, který vás krok po kroku provede výběrem mrazáku. Dozvíte se také, jaké potraviny mrazit a jak při jejich uchovávání postupovat, a nakonec i to, jak postupovat při údržbě mrazáku.
Jak vybrat pultový mrazák stručně:
- Zvolte potřebný objem – Kapacita je jednou z rozhodujících vlastností mrazáku, měla by plně pokrýt vaše potřeby, ale není ideální to s ní přehánět, poloprázdný mrazák je neekonomický.
- Udělejte si přehled o důležitých parametrech – Cílem je najít co nejlepší hodnoty v otázce mrazicího výkonu, spotřeby, hlučnosti nebo třeba akumulační doby.
- Zvažte umístění mrazáku – Napoví vám klimatická třída, ne každý mrazák zvládá velké teplotní výkyvy. Některé ale můžete díky speciální ochraně před mrazem umístit i do mínusových teplot.
- Popřemýšlejte nad vybavením a funkcemi – Pultové mrazáky často mívají zámek či kolečka, zaujmou také funkcemi, jako je nenámrazový systém nebo vnitřní osvětlení.
Proč si pořídit pultový mrazák
Pokud se rozhodujete mezi pultovým a skříňovým provedením, pultový mrazák zvolte, pokud:
- Máte velké nároky na kapacitu – pultové modely mohou mít opravdu velký objem a uložíte do nich i velké kusy masa nebo XXL balení potravin.
- Hledáte mrazák do chodby, sklepa či garáže – tuto variantu nejlépe využijete mimo kuchyni, některé modely mají třeba i zámek nebo ochranu proti mrazu.
- Upřednostníte delší akumulační dobu – pokud máte mrazák třeba na chatě, a nemůžete tak rychle zareagovat na výpadek proudu, jistě oceníte, že pultové modely mívají obvykle delší akumulační dobu než ty skříňové.
Nevýhody pultových mrazáků
Oproti skříňovým modelům mají ty pultové i některá negativa:
- Nepřehlednost – vnitřek mrazáků se hůře udržuje uspořádaný (mohou vám ale pomoci drátěné košíky)
- Absence funkcí – příliš pokročilou výbavu, kam patří třeba vnitřní osvětlení nebo výdejník ledu, u tohoto typu mrazáků moc nečekejte.
- Větší nároky na prostor – oproti skříňovým modelům zaberou pultové jednoznačně vetší plochu.
Typ mrazáku | Vnitřní uspořádání | Výhody | Nevýhody | Určení |
Pultový | – Otevřený prostor, drátěné koše | – Nižší cena
– Možnost uložení větších kusů surovin – Delší akumulační doba |
– Vyšší hlučnost
– Větší nároky na prostor – Menší přehlednost – Méně funkcí |
– Gastronomické podniky
– Garáže – Na zabijačku – Pro větší počet lidí |
Skříňový | – Plastové zásuvky | – Přehlednější uspořádání
– Nižší hlučnost – Vzhledově hezčí – Více funkcí |
– Vyšší pořizovací cena
– Nutné porcování potravin |
– Do bytu
– Pro standardní rodinu |
Důležité parametry při výběru pultového mrazáku
Většinu nejdůležitějších údajů o spotřebiči najdete na jeho energetickém štítku. Užitečný je také QR kód v pravém horním rohu energetického štítku, který vás nasměruje do evropské databáze spotřebičů, kde se o daném modelu dozvíte ještě další důležité informace.
Mezi stěžejní parametry, na které byste se měli při výběru mrazáku zaměřit, patří:
- Kapacita – Obvykle se počítá 40 l na jednoho strávníka, může být ale značně individuální (např. u mrazáků do stravovacích podniků apod.) V potaz berte netto neboli čistý objem.
- Mrazicí výkon – Udává, kolik kilogramů potravin je spotřebič schopný zamrazit za 24 h. Obvykle 3-40 kg, měl by být přímo úměrný kapacitě mrazáku.
- Třída mrazení – Určuje, jakých teplot je mrazák schopný dosáhnout a jak dlouho v něm můžete potraviny skladovat. Ovšem prakticky všechny modely na trhu už dnes mají nejlepší třídu.
- Spotřeba a energetická účinnost – Mrazák je obvykle v provozu non-stop, není tedy od věci udělat si přehled o jeho úspornosti. Nápovědou může být energetická třída, většinu modelů dnes najdete v třídách E a F.
- Hlučnost – Nemusí být velkým problémem, pokud hledáte mrazák do chodby nebo do garáže, v bytě ale oceníte spíše tišší spotřebiče. Mezi pultovými mrazáky to jsou ty s hlučností pod 40 dB.
- Akumulační doba – Odpovídá době, po jakou udrží mrazák potraviny ve zmrazeném stavu při odpojení elektřiny. Nejúčinnější modely zvládají i několik dní.
- Klimatická třída – Napoví vám, do jakého prostředí (resp. rozmezí teplot) můžete mrazák umístit. Většina dnes zvládá všechny klimatické třídy (SN-T), a mohou tak efektivně pracovat v teplotách od 10 do 43 °C.
Třída mrazení
Podle třídy mrazení poznáte, jakých teplot pod nulou může mrazák dosáhnout a jak dlouho v něm můžete potraviny skladovat. Udává se hvězdičkami, v dnešní době už má většina modelů nejlepší třídu, tedy čtyřhvězdičkovou.
Třída | Teplota | Délka skladování |
---|---|---|
* | Cca -6 °C | Několik dní |
** | Cca -12 °C | Několik týdnů |
*** | Cca -18 °C | Několik měsíců |
**** | Níže než -18 °C | Dlouhodobě |
Spotřeba a energetická účinnost
Energetická třída je první nápovědou ohledně úspornosti přístroje. Ještě donedávna byly nejčastější třídy A+, A++ a A+++, od roku 2021 se ale stupnice energetických tříd posunula zpět do rozpětí A až G, kdy A je energeticky nejúspornější třída. V dnešní době je drtivá většina pultových mrazáků v třídě E nebo F. To sice může znít hrozivě, důvod je ale jednoduchý, nejvyšší energetické třídy zůstaly prozatím prázdné, aby byl prostor k technologickému pokroku.
Spotřeba mrazáku se odvíjí od jeho úspornosti a také kapacity. Větší modely budou mít obvykle také vyšší spotřebu. Díky orientační spotřebě uvedené na energetickém štítku si můžete spočítat přibližné náklady na provoz, stačí ji vynásobit cenou 1 kWh.
Klimatická třída
Aby mrazák pracoval efektivně a s co nejnižší spotřebou, vyžaduje také určitou teplotu okolí. Klimatická třída udává, do jakých teplot můžete spotřebič umístit, aniž by došlo ke snížení jeho výkonu. Rozmezí teplot je u většiny modelů naštěstí poměrně široké a mrazák tak většinou můžete postavit jak do teplé kuchyně, tak třeba chladnější chodby nebo garáže.
Některé mrazáky spadají pouze do jedné klimatické třídy, většina jich ale pokrývá hned několik, nebo dokonce všechny. Čtyři základní klimatické třídy jsou tyto:
Třída | Rozsah teplot |
---|---|
SN | Od 10 °C do 32 °C |
N | Od 16 °C do 32 °C |
ST | Od 18 °C do 38 °C |
T | Od 18 °C do 43 °C |
Funkce a vybavení
Mrazák pravděpodobně není spotřebič, od kterého byste čekali obrovské množství funkcí. Přesto existuje pár vychytávek, které dokáží chod tohoto přístroje zefektivnit a/nebo usnadnit jeho používání.
Efektivita
- Nenámrazový systém – Nenámrazový systém je nedocenitelným pomocníkem, který značně usnadní údržbu mrazáku. Nebude totiž potřeba bojovat se silnou vrstvou ledu. Některé systémy vznik námrazy pouze snižují, jiné mu zamezí úplně.
- Rychlé zmrazení – Tuto funkci využijete při vložení nových potravin nebo opětovném zamrazování potravin po čištění mrazáku. Rapidně zvýší výkon mrazáku, aby se potraviny zamrazily co nejrychleji, po zamrazení se automaticky vrátí do standardního režimu.
- Ochrana před mrazem – Speciální technologie, díky které mrazáky lépe snášejí nízké okolní teploty a jsou schopné fungovat i v místech s teplotou do -15 °C.
- Invertorový kompresor – Stále častěji se u pultových mrazáků setkáváme s invertorovým kompresorem. Ten má oproti klasické variantě delší životnost, často je na něj poskytována prodloužená záruka 5 až 10 let, bývá tišší a energeticky úspornější.
Komfort
- Úložné košíky – Uvnitř pultového mrazáku obvykle najdete jeden nebo více drátěných košíků, které umožňují lepší uspořádání skladovaných potravin.
- Signalizace – Mrazáky bývají vybavené vizuální či zvukovou signalizací, která upozorní na zvýšení vnitřní teploty, například pokud dojde k poruše nebo zůstane víko nedovřené.
- Vnitřní osvětlení – Vnitřní osvětlení mrazáku najdete hlavně u dražších modelů, pomůže vám s hledáním potravin ve vnitřním prostoru.
- Komfortní otevírání víka – Zpevněné panty drží víko stabilizované v jakékoliv poloze, to se tak lépe otevírá i zavírá a nehrozí nechtěné zaklapnutí.
- Kolečka – Ulehčí manipulaci s jinak poměrně těžkým spotřebičem.
- Zámek – Hodí se zejména u mrazáků pro komerční využití.
- Odtok vody – Umožňuje jednoduché vypuštění roztáté vody při údržbě.
Oblíbené značky pultových mrazáků
Na trhu s pultovými mrazáky najdete hned několik prověřených výrobců. Pojďme si představit ty nejoblíbenější z nich:
- Whirlpool – Ačkoliv má americká značka Whirlpool na trhu jen několik různých modelů pultových mrazáků, opakovaně se umisťují na prvních příčkách v uživatelské oblíbenosti. V jejich prospěch hovoří zejména relativně dostupná cena v kombinaci se zajímavými technologiemi. Typický pro značku Whirlpool je například 6. smysl.
- Gorenje – Pultové mrazáky Gorenje se řadí do střední cenové třídy a obvykle jde o poměrně objemné modely. Nejde nutně o nejúspornější spotřebiče na trhu, zaujmou ale mimo jiné dlouhou akumulační dobou. Kromě mrazáků vyrábí tato původem slovinská značka také pračky a další bílou techniku.
- Philco – Další známý výrobce spotřebičů a opět s americkými kořeny – to je značka Philco. Ve svém sortimentu má (v porovnání s konkurencí) poměrně pestrý výběr pultových mrazáků, převážně v nižší až střední cenové kategorii. Nižší cena se projevuje převážně horšími energetickými vlastnostmi, ostatní parametry bývají u těchto spotřebičů víceméně standardní.
Cena
Pultový mrazák můžete pořídit za cenu nižší než 5 000 Kč i přesahující 10 000 Kč. Jednotlivé modely se liší zejména kapacitou, ale také výkonem či funkcemi. Pojďme si tedy upřesnit, co můžete od jednotlivých cenových kategorií očekávat.
- Do 5 000 Kč – Za cenu pod 5 000 Kč seženete hlavně mrazáky, které mají většinou slabší mrazicí výkon a neoplývají velkým množstvím funkcí. Vhodné jsou proto hlavně pro nenáročné zákazníky, například jako doplňkový mrazák do garáže. Pokud plánujete najednou mrazit velké dávky jídla, například po zabijačce, doporučujeme zainvestovat do výkonnějšího modelu.
- Od 5 000 Kč do 10 000 Kč – S rozpočtem do 10 000 Kč můžete pořídit výkonný mrazák, počítejte ale spíše se základními funkcemi, jako je rychlé zmrazení či signalizace zvýšení teploty, pro nenámrazový systém už bývá potřeba připlatit.
- Nad 10 000 Kč – Ve chvíli, kdy se cenovka přehoupne přes 10 000 Kč, můžete vybírat i z velmi objemných modelů (kapacita okolo 500 l), které mimo jiné nabídnou i slušnou nabídku funkcí, včetně nenámrazového systému.
Tipy pro používání
I mrazení potravin má určitá pravidla, která je dobrá dodržovat, aby si potraviny uchovaly co nejvyšší kvalitu i po rozmrazení. V této části se proto zaměříme na druhy potravin, obaly, lhůtu uchovávání a způsob rozmrazení potravin.
Jaké potraviny?
Řada uživatelů mrazí takřka vše, co jim přijde pod ruku. Existuje ale několik potravin, které na mrazení vhodné nejsou, většinou ztratí chuť, nebo se změní jejich struktura. Obecně by všechny potraviny měly být studené, do mrazáku nepatří teplé ani horké pokrmy, které zvyšují spotřebu mrazáku a riziko vzniku námrazy a množení bakterií. Mrazit byste také neměli již jednou rozmrazené potraviny. V těch se rychle množí bakterie, které mohou přežít i opětovné zmrazení.
- Maso – Mrazák je nejčastěji využívaný na maso, mrazení lépe snášejí libové kusy než ty tučnější, na konkrétní trvanlivost masa v mrazáku se můžete podívat níže.
- Ovoce a zelenina – U ovoce a zeleniny byste se měli vyvarovat druhům s vyšším obsahem vody, jako jsou třeba rajčata nebo okurky. Obecně se nedoporučuje mrazit tropické ovoce, záleží ovšem na účelu použití, například banán nebo mango nakrájené na kousky jsou vynikající při přípravě koktejlů a smoothies.
- Bylinky – Bylinky můžete mrazit bez obav, před zamrazením je dobré je nasekat. Houby dávejte do mrazáku pouze tepelně opracované.
- Mléčné výrobky – Z mléčných výrobků lze mrazit ty s vysokým obsahem tuku, například máslo. Tvrdé sýry můžete zamrazit nastrouhané, měkké sýry mrazení nesnášejí dobře.
Jak zabalit?
Všechny potraviny by měly do mrazáku přijít zabalené, nezabalené jídlo totiž osychá a přejímá pachy. Nejčastěji se k balení jídla do mrazáku používají plastové sáčky a krabičky. Ideální je z obalu dostat co nejvíce vzduchu, k čemuž můžete využít například vakuovačku, o těch jsme sepsali samostatný článek.
Někdo mrazí potraviny i ve skleněných nádobách, zejména v případě tekutin ale hrozí její prasknutí. To samé platí pro plechovky, které by se do mrazáku neměly dostat vůbec (ani k tomu není moc důvod). Každý obal by měl být v ideálním případě popsaný, minimálně datem zmrazení, abyste měli přehled, které potraviny jsou ještě použitelné.
K mrazení je vždy lepší potraviny naporcovat, ať už jde o nakrájení ovoce na kousky nebo rozdělení omáčky do menších balení o jedné až dvou porcích. Nejenže se tak jídlo rychleji a rovnoměrněji zmrazí, ale při rozmrazování také můžete rovnou vyndat jen takové množství, jaké opravdu potřebujete.
Jak dlouho uchovávat?
Ani v mrazáku vám potraviny nevydrží věčně, i při hlubokém zmrazení je potřeba počítat se lhůtou maximálně rok. Nejde až tak o to, že by se jídlo zkazilo, ale ztratí své typické vlastnosti, jako je chuť, vůně nebo struktura. U potravin, které již kupujete mražené, je určení lhůty uchovávání jednoduché, řiďte se podle data spotřeby. U potravin, které mrazíte sami, doporučujeme označit datum zamrazení a při každém úklidu mrazáku zkontrolovat, zda je všechno ještě použitelné.
Nejdéle vám vydrží zmrzlina, mořské ryby, bylinky, ovoce a zelenina s nízkým obsahem vody a tepelně zpracované houby, ty můžete v mrazáku nechat i rok. Na druhém místě je libové maso, které vydrží i deset měsíců, čím je maso tučnější, tím kratší dobu zvládne, u velmi tučných kusů začíná tuk šednout již po dvou měsících. Vnitřnosti potom zvládnou zhruba tři měsíce, stejně tak sladkovodní ryby.
Máslo a pečivo můžete zamrazit až na půl roku, u pečiva je potřeba hlídat, aby se na něm neobjevily skvrny. Nejkratší životnost po zamrazení mají uzeniny, omáčky a pyré. Tučnější uzeniny vydrží jen měsíc, ty libové dva, do dvou měsíců byste měli zužitkovat také omáčky a pyré.
Potraviny | Doporučená doba uchovávání |
---|---|
Maso | 2–10 měsíců |
Ryby | 3–12 měsíců |
Pečivo | 3–6 měsíců |
Máslo | Až 6 měsíců |
Ovoce a zelenina | 8–12 měsíců |
Bylinky a houby | Až 12 měsíců |
Uzeniny | 1–2 měsíce |
Zmrzlina | Až 12 měsíců |
Omáčky a pyré | 1–2 měsíce |
Jak rozmrazit?
V zásadě lze rozmrazovat třemi způsoby: v ledničce, ve studené vodě a v mikrovlnné troubě. Rozmrazení v ledničce je nejpomalejší, u větších kusů může zabrat klidně 24 hodin. Výhodou je, že díky konstantní chladné teplotě jídlo vydrží po rozmrazení déle a nemusíte jej tak okamžitě zpracovat.
Rozmrazování ve studené vodě vyžaduje více péče, vodu je potřeba zhruba každou půlhodinu měnit a po rozmrazení vyžaduje co nejrychlejší zpracování. Je ovšem podstatně rychlejší než první varianta, porce do 500 g takto rozmrazíte klidně do hodiny.
V mikrovlnné troubě sice rozmrazíte potraviny velmi rychle, nejde ale o nejšetrnější způsob. Často je teplota příliš vysoká a vnější vrstva jídla se již vaří/množí se v ní bakterie, zatímco vnitřní je ještě zmrzlá. Rychlé rozmrazení navíc může narušovat strukturu jídla (Zdroj: Bezpečnost potravin).
Údržba mrazáku
Úklid mrazáku je činnost, na kterou je potřeba vyhradit si trochu času. Na druhou stranu není potřeba provádět ji příliš často, stačí dvakrát do roka, například v rámci jarního a podzimního úklidu. Postup při odmrazování je poměrně jednoduchý:
Vyjmout potraviny
Před odmrazováním je potřeba celý mrazák vyprázdnit. Potraviny můžete zabalit do novin nebo třeba ručníku, déle tak vydrží zmrazené. Pokud je venku zima, můžete je dát třeba na balkon, neuškodí také vložit je do chladničky, pokud v ní máte místo. Kromě potravin musíte vyndat i všechny vnitřní boxy a koše.
Odmrazit
V první řadě musíte zajistit odtok vody. Některé mrazáky mají k tomuto účelu odtokovou hadičku, jiné zkrátka musíte obložit hadry a počítat s menší potopou. Při odmrazování doporučujeme používat ručník namočený v horké vodě, nádobu s teplou vodou a plastovou stěrku. Kovové nástroje nebo horký fén mohou vnitřek mrazáku poškodit.
Umýt mrazák
Poté přichází na řadu očištění mrazáku, včetně těsnění a vnitřních košů a přihrádek. Jednou do roka je dobré vysát zadní stranu mrazáku od prachu. K umývání můžete použít vodu s octem, který dezinfikuje, odstraňuje pachy a je zdravotně nezávadný. Pokud sáhnete po saponátu nebo dezinfekci, doporučujeme mrazák nakonec pečlivě omýt čistou vodou, aby nehrozila kontaminace potravin. Následně je třeba mrazák osušit a nechat doschnout, tím zamezíte rychlému vzniku další námrazy.
Znovu zamrazit potraviny
Do odmrazeného a čistého mrazáku můžete vrátit potraviny. K opětovnému zamrazení použijte funkci rychlého zmrazení, nebo mrazák pusťte na maximum, dokud teplota neklesne pod -18 °C.
Často kladené otázky k pultovým mrazákům
Použité a další zajímavé zdroje
https://en.wikipedia.org/wiki/Refrigerator#Freezer
http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/Program_SPZ/Nebezpeci_onemocneni_z_potravin/lednicka3.pdf
Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti
Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.
Dobrý den,
jak si vysvětlit , že mrazák od jednoho výrobce má menší deklarovanou spotřebu než mrazák od jiného výrobce. Podotýkám, že oba mrazáky mají shodný počet hvězdiček a stejný vnitřní objem. Jediné co mě napadá je rozdíl v účinnosti kompresorů.