Pultový mrazák dobře poslouží při uchovávání většího objemu jídla, často plní funkci doplňkového mrazáku, který najdete například ve sklepě nebo v garáži. Při pořizování mrazáku je důležité orientovat se v problematice jeho spotřeby, výkonu i funkcí. Připravili jsme pro vás proto přehledný článek, který vás krok po kroku provede výběrem mrazáku. Dozvíte se také, jaké potraviny mrazit a jak při jejich uchovávání postupovat, a nakonec i to, jak postupovat při údržbě mrazáku.
Jak vybrat pultový mrazák stručně:
- Zvolte potřebný objem – Kapacita je jednou z rozhodujících vlastností mrazáku, měla by plně pokrýt vaše potřeby, ale není ideální to s ní přehánět, poloprázdný mrazák je neekonomický.
- Udělejte si přehled o důležitých parametrech – Cílem je najít co nejlepší hodnoty v otázce mrazicího výkonu, spotřeby, hlučnosti nebo třeba akumulační doby.
- Zvažte umístění mrazáku – Napoví vám klimatická třída, ne každý mrazák zvládá velké teplotní výkyvy. Některé ale můžete díky speciální ochraně před mrazem umístit i do mínusových teplot.
- Popřemýšlejte nad vybavením a funkcemi – Pultové mrazáky často mívají zámek či kolečka, zaujmou také funkcemi, jako je nenámrazový systém nebo vnitřní osvětlení.
Proč si pořídit pultový mrazák
Pokud se rozhodujete mezi pultovým a skříňovým provedením, pultový mrazák zvolte, pokud:
- Máte velké nároky na kapacitu – pultové modely mohou mít opravdu velký objem a uložíte do nich i velké kusy masa nebo XXL balení potravin.
- Hledáte mrazák do chodby, sklepa či garáže – tuto variantu nejlépe využijete mimo kuchyni, některé modely mají třeba i zámek nebo ochranu proti mrazu.
- Upřednostníte delší akumulační dobu – pokud máte mrazák třeba na chatě, a nemůžete tak rychle zareagovat na výpadek proudu, jistě oceníte, že pultové modely mívají obvykle delší akumulační dobu než ty skříňové.
Nevýhody pultových mrazáků
Oproti skříňovým modelům mají ty pultové i některá negativa:
- Nepřehlednost – vnitřek mrazáků se hůře udržuje uspořádaný (mohou vám ale pomoci drátěné košíky)
- Absence funkcí – příliš pokročilou výbavu, kam patří třeba vnitřní osvětlení nebo výdejník ledu, u tohoto typu mrazáků moc nečekejte.
- Větší nároky na prostor – oproti skříňovým modelům zaberou pultové jednoznačně vetší plochu.
Typ mrazáku | Vnitřní uspořádání | Výhody | Nevýhody | Určení |
Pultový | – Otevřený prostor, drátěné koše | – Nižší cena
– Možnost uložení větších kusů surovin – Delší akumulační doba |
– Vyšší hlučnost
– Větší nároky na prostor – Menší přehlednost – Méně funkcí |
– Gastronomické podniky
– Garáže – Na zabijačku – Pro větší počet lidí |
Skříňový | – Plastové zásuvky | – Přehlednější uspořádání
– Nižší hlučnost – Vzhledově hezčí – Více funkcí |
– Vyšší pořizovací cena
– Nutné porcování potravin |
– Do bytu
– Pro standardní rodinu |
Důležité parametry při výběru pultového mrazáku
Většinu nejdůležitějších údajů o spotřebiči najdete na jeho energetickém štítku. Užitečný je také QR kód v pravém horním rohu energetického štítku, který vás nasměruje do evropské databáze spotřebičů, kde se o daném modelu dozvíte ještě další důležité informace.
Mezi stěžejní parametry, na které byste se měli při výběru mrazáku zaměřit, patří:
- Kapacita – Obvykle se počítá 40 l na jednoho strávníka, může být ale značně individuální (např. u mrazáků do stravovacích podniků apod.) V potaz berte netto neboli čistý objem.
- Mrazicí výkon – Udává, kolik kilogramů potravin je spotřebič schopný zamrazit za 24 h. Obvykle 3-40 kg, měl by být přímo úměrný kapacitě mrazáku.
- Třída mrazení – Určuje, jakých teplot je mrazák schopný dosáhnout a jak dlouho v něm můžete potraviny skladovat. Ovšem prakticky všechny modely na trhu už dnes mají nejlepší třídu.
- Spotřeba a energetická účinnost – Mrazák je obvykle v provozu non-stop, není tedy od věci udělat si přehled o jeho úspornosti. Nápovědou může být energetická třída, většinu modelů dnes najdete v třídách E a F.
- Hlučnost – Nemusí být velkým problémem, pokud hledáte mrazák do chodby nebo do garáže, v bytě ale oceníte spíše tišší spotřebiče. Mezi pultovými mrazáky to jsou ty s hlučností pod 40 dB.
- Akumulační doba – Odpovídá době, po jakou udrží mrazák potraviny ve zmrazeném stavu při odpojení elektřiny. Nejúčinnější modely zvládají i několik dní.
- Klimatická třída – Napoví vám, do jakého prostředí (resp. rozmezí teplot) můžete mrazák umístit. Většina dnes zvládá všechny klimatické třídy (SN-T), a mohou tak efektivně pracovat v teplotách od 10 do 43 °C.
Třída mrazení
Podle třídy mrazení poznáte, jakých teplot pod nulou může mrazák dosáhnout a jak dlouho v něm můžete potraviny skladovat. Udává se hvězdičkami, v dnešní době už má většina modelů nejlepší třídu, tedy čtyřhvězdičkovou.
Třída | Teplota | Délka skladování |
---|---|---|
* | Cca -6 °C | Několik dní |
** | Cca -12 °C | Několik týdnů |
*** | Cca -18 °C | Několik měsíců |
**** | Níže než -18 °C | Dlouhodobě |
Spotřeba a energetická účinnost
Energetická třída je první nápovědou ohledně úspornosti přístroje. Ještě donedávna byly nejčastější třídy A+, A++ a A+++, od roku 2021 se ale stupnice energetických tříd posunula zpět do rozpětí A až G, kdy A je energeticky nejúspornější třída. V dnešní době je drtivá většina pultových mrazáků v třídě E nebo F. To sice může znít hrozivě, důvod je ale jednoduchý, nejvyšší energetické třídy zůstaly prozatím prázdné, aby byl prostor k technologickému pokroku.
Spotřeba mrazáku se odvíjí od jeho úspornosti a také kapacity. Větší modely budou mít obvykle také vyšší spotřebu. Díky orientační spotřebě uvedené na energetickém štítku si můžete spočítat přibližné náklady na provoz, stačí ji vynásobit cenou 1 kWh.
Klimatická třída
Aby mrazák pracoval efektivně a s co nejnižší spotřebou, vyžaduje také určitou teplotu okolí. Klimatická třída udává, do jakých teplot můžete spotřebič umístit, aniž by došlo ke snížení jeho výkonu. Rozmezí teplot je u většiny modelů naštěstí poměrně široké a mrazák tak většinou můžete postavit jak do teplé kuchyně, tak třeba chladnější chodby nebo garáže.
Některé mrazáky spadají pouze do jedné klimatické třídy, většina jich ale pokrývá hned několik, nebo dokonce všechny. Čtyři základní klimatické třídy jsou tyto:
Třída | Rozsah teplot |
---|---|
SN | Od 10 °C do 32 °C |
N | Od 16 °C do 32 °C |
ST | Od 18 °C do 38 °C |
T | Od 18 °C do 43 °C |
Funkce a vybavení
Mrazák pravděpodobně není spotřebič, od kterého byste čekali obrovské množství funkcí. Přesto existuje pár vychytávek, které dokáží chod tohoto přístroje zefektivnit a/nebo usnadnit jeho používání.
Efektivita
- Nenámrazový systém – Nenámrazový systém je nedocenitelným pomocníkem, který značně usnadní údržbu mrazáku. Nebude totiž potřeba bojovat se silnou vrstvou ledu. Některé systémy vznik námrazy pouze snižují, jiné mu zamezí úplně.
- Rychlé zmrazení – Tuto funkci využijete při vložení nových potravin nebo opětovném zamrazování potravin po čištění mrazáku. Rapidně zvýší výkon mrazáku, aby se potraviny zamrazily co nejrychleji, po zamrazení se automaticky vrátí do standardního režimu.
- Ochrana před mrazem – Speciální technologie, díky které mrazáky lépe snášejí nízké okolní teploty a jsou schopné fungovat i v místech s teplotou do -15 °C.
- Invertorový kompresor – Stále častěji se u pultových mrazáků setkáváme s invertorovým kompresorem. Ten má oproti klasické variantě delší životnost, často je na něj poskytována prodloužená záruka 5 až 10 let, bývá tišší a energeticky úspornější.
Komfort
- Úložné košíky – Uvnitř pultového mrazáku obvykle najdete jeden nebo více drátěných košíků, které umožňují lepší uspořádání skladovaných potravin.
- Signalizace – Mrazáky bývají vybavené vizuální či zvukovou signalizací, která upozorní na zvýšení vnitřní teploty, například pokud dojde k poruše nebo zůstane víko nedovřené.
- Vnitřní osvětlení – Vnitřní osvětlení mrazáku najdete hlavně u dražších modelů, pomůže vám s hledáním potravin ve vnitřním prostoru.
- Komfortní otevírání víka – Zpevněné panty drží víko stabilizované v jakékoliv poloze, to se tak lépe otevírá i zavírá a nehrozí nechtěné zaklapnutí.
- Kolečka – Ulehčí manipulaci s jinak poměrně těžkým spotřebičem.
- Zámek – Hodí se zejména u mrazáků pro komerční využití.
- Odtok vody – Umožňuje jednoduché vypuštění roztáté vody při údržbě.
Oblíbené značky pultových mrazáků
Na trhu s pultovými mrazáky najdete hned několik prověřených výrobců. Pojďme si představit ty nejoblíbenější z nich:
- Whirlpool – Ačkoliv má americká značka Whirlpool na trhu jen několik různých modelů pultových mrazáků, opakovaně se umisťují na prvních příčkách v uživatelské oblíbenosti. V jejich prospěch hovoří zejména relativně dostupná cena v kombinaci se zajímavými technologiemi. Typický pro značku Whirlpool je například 6. smysl.
- Gorenje – Pultové mrazáky Gorenje se řadí do střední cenové třídy a obvykle jde o poměrně objemné modely. Nejde nutně o nejúspornější spotřebiče na trhu, zaujmou ale mimo jiné dlouhou akumulační dobou. Kromě mrazáků vyrábí tato původem slovinská značka také pračky a další bílou techniku.
- Philco – Další známý výrobce spotřebičů a opět s americkými kořeny – to je značka Philco. Ve svém sortimentu má (v porovnání s konkurencí) poměrně pestrý výběr pultových mrazáků, převážně v nižší až střední cenové kategorii. Nižší cena se projevuje převážně horšími energetickými vlastnostmi, ostatní parametry bývají u těchto spotřebičů víceméně standardní.
Cena
Pultový mrazák můžete pořídit za cenu nižší než 5 000 Kč i přesahující 10 000 Kč. Jednotlivé modely se liší zejména kapacitou, ale také výkonem či funkcemi. Pojďme si tedy upřesnit, co můžete od jednotlivých cenových kategorií očekávat.
- Do 5 000 Kč – Za cenu pod 5 000 Kč seženete hlavně mrazáky, které mají většinou slabší mrazicí výkon a neoplývají velkým množstvím funkcí. Vhodné jsou proto hlavně pro nenáročné zákazníky, například jako doplňkový mrazák do garáže. Pokud plánujete najednou mrazit velké dávky jídla, například po zabijačce, doporučujeme zainvestovat do výkonnějšího modelu.
- Od 5 000 Kč do 10 000 Kč – S rozpočtem do 10 000 Kč můžete pořídit výkonný mrazák, počítejte ale spíše se základními funkcemi, jako je rychlé zmrazení či signalizace zvýšení teploty, pro nenámrazový systém už bývá potřeba připlatit.
- Nad 10 000 Kč – Ve chvíli, kdy se cenovka přehoupne přes 10 000 Kč, můžete vybírat i z velmi objemných modelů (kapacita okolo 500 l), které mimo jiné nabídnou i slušnou nabídku funkcí, včetně nenámrazového systému.
Tipy pro používání
I mrazení potravin má určitá pravidla, která je dobrá dodržovat, aby si potraviny uchovaly co nejvyšší kvalitu i po rozmrazení. V této části se proto zaměříme na druhy potravin, obaly, lhůtu uchovávání a způsob rozmrazení potravin.
Jaké potraviny?
Řada uživatelů mrazí takřka vše, co jim přijde pod ruku. Existuje ale několik potravin, které na mrazení vhodné nejsou, většinou ztratí chuť, nebo se změní jejich struktura. Obecně by všechny potraviny měly být studené, do mrazáku nepatří teplé ani horké pokrmy, které zvyšují spotřebu mrazáku a riziko vzniku námrazy a množení bakterií. Mrazit byste také neměli již jednou rozmrazené potraviny. V těch se rychle množí bakterie, které mohou přežít i opětovné zmrazení.
- Maso – Mrazák je nejčastěji využívaný na maso, mrazení lépe snášejí libové kusy než ty tučnější, na konkrétní trvanlivost masa v mrazáku se můžete podívat níže.
- Ovoce a zelenina – U ovoce a zeleniny byste se měli vyvarovat druhům s vyšším obsahem vody, jako jsou třeba rajčata nebo okurky. Obecně se nedoporučuje mrazit tropické ovoce, záleží ovšem na účelu použití, například banán nebo mango nakrájené na kousky jsou vynikající při přípravě koktejlů a smoothies.
- Bylinky – Bylinky můžete mrazit bez obav, před zamrazením je dobré je nasekat. Houby dávejte do mrazáku pouze tepelně opracované.
- Mléčné výrobky – Z mléčných výrobků lze mrazit ty s vysokým obsahem tuku, například máslo. Tvrdé sýry můžete zamrazit nastrouhané, měkké sýry mrazení nesnášejí dobře.
Jak zabalit?
Všechny potraviny by měly do mrazáku přijít zabalené, nezabalené jídlo totiž osychá a přejímá pachy. Nejčastěji se k balení jídla do mrazáku používají plastové sáčky a krabičky. Ideální je z obalu dostat co nejvíce vzduchu, k čemuž můžete využít například vakuovačku, o těch jsme sepsali samostatný článek.
Někdo mrazí potraviny i ve skleněných nádobách, zejména v případě tekutin ale hrozí její prasknutí. To samé platí pro plechovky, které by se do mrazáku neměly dostat vůbec (ani k tomu není moc důvod). Každý obal by měl být v ideálním případě popsaný, minimálně datem zmrazení, abyste měli přehled, které potraviny jsou ještě použitelné.
K mrazení je vždy lepší potraviny naporcovat, ať už jde o nakrájení ovoce na kousky nebo rozdělení omáčky do menších balení o jedné až dvou porcích. Nejenže se tak jídlo rychleji a rovnoměrněji zmrazí, ale při rozmrazování také můžete rovnou vyndat jen takové množství, jaké opravdu potřebujete.
Jak dlouho uchovávat?
Ani v mrazáku vám potraviny nevydrží věčně, i při hlubokém zmrazení je potřeba počítat se lhůtou maximálně rok. Nejde až tak o to, že by se jídlo zkazilo, ale ztratí své typické vlastnosti, jako je chuť, vůně nebo struktura. U potravin, které již kupujete mražené, je určení lhůty uchovávání jednoduché, řiďte se podle data spotřeby. U potravin, které mrazíte sami, doporučujeme označit datum zamrazení a při každém úklidu mrazáku zkontrolovat, zda je všechno ještě použitelné.
Nejdéle vám vydrží zmrzlina, mořské ryby, bylinky, ovoce a zelenina s nízkým obsahem vody a tepelně zpracované houby, ty můžete v mrazáku nechat i rok. Na druhém místě je libové maso, které vydrží i deset měsíců, čím je maso tučnější, tím kratší dobu zvládne, u velmi tučných kusů začíná tuk šednout již po dvou měsících. Vnitřnosti potom zvládnou zhruba tři měsíce, stejně tak sladkovodní ryby.
Máslo a pečivo můžete zamrazit až na půl roku, u pečiva je potřeba hlídat, aby se na něm neobjevily skvrny. Nejkratší životnost po zamrazení mají uzeniny, omáčky a pyré. Tučnější uzeniny vydrží jen měsíc, ty libové dva, do dvou měsíců byste měli zužitkovat také omáčky a pyré.
Potraviny | Doporučená doba uchovávání |
---|---|
Maso | 2–10 měsíců |
Ryby | 3–12 měsíců |
Pečivo | 3–6 měsíců |
Máslo | Až 6 měsíců |
Ovoce a zelenina | 8–12 měsíců |
Bylinky a houby | Až 12 měsíců |
Uzeniny | 1–2 měsíce |
Zmrzlina | Až 12 měsíců |
Omáčky a pyré | 1–2 měsíce |
Jak rozmrazit?
V zásadě lze rozmrazovat třemi způsoby: v ledničce, ve studené vodě a v mikrovlnné troubě. Rozmrazení v ledničce je nejpomalejší, u větších kusů může zabrat klidně 24 hodin. Výhodou je, že díky konstantní chladné teplotě jídlo vydrží po rozmrazení déle a nemusíte jej tak okamžitě zpracovat.
Rozmrazování ve studené vodě vyžaduje více péče, vodu je potřeba zhruba každou půlhodinu měnit a po rozmrazení vyžaduje co nejrychlejší zpracování. Je ovšem podstatně rychlejší než první varianta, porce do 500 g takto rozmrazíte klidně do hodiny.
V mikrovlnné troubě sice rozmrazíte potraviny velmi rychle, nejde ale o nejšetrnější způsob. Často je teplota příliš vysoká a vnější vrstva jídla se již vaří/množí se v ní bakterie, zatímco vnitřní je ještě zmrzlá. Rychlé rozmrazení navíc může narušovat strukturu jídla (Zdroj: Bezpečnost potravin).
Údržba mrazáku
Úklid mrazáku je činnost, na kterou je potřeba vyhradit si trochu času. Na druhou stranu není potřeba provádět ji příliš často, stačí dvakrát do roka, například v rámci jarního a podzimního úklidu. Postup při odmrazování je poměrně jednoduchý:
Vyjmout potraviny
Před odmrazováním je potřeba celý mrazák vyprázdnit. Potraviny můžete zabalit do novin nebo třeba ručníku, déle tak vydrží zmrazené. Pokud je venku zima, můžete je dát třeba na balkon, neuškodí také vložit je do chladničky, pokud v ní máte místo. Kromě potravin musíte vyndat i všechny vnitřní boxy a koše.
Odmrazit
V první řadě musíte zajistit odtok vody. Některé mrazáky mají k tomuto účelu odtokovou hadičku, jiné zkrátka musíte obložit hadry a počítat s menší potopou. Při odmrazování doporučujeme používat ručník namočený v horké vodě, nádobu s teplou vodou a plastovou stěrku. Kovové nástroje nebo horký fén mohou vnitřek mrazáku poškodit.
Umýt mrazák
Poté přichází na řadu očištění mrazáku, včetně těsnění a vnitřních košů a přihrádek. Jednou do roka je dobré vysát zadní stranu mrazáku od prachu. K umývání můžete použít vodu s octem, který dezinfikuje, odstraňuje pachy a je zdravotně nezávadný. Pokud sáhnete po saponátu nebo dezinfekci, doporučujeme mrazák nakonec pečlivě omýt čistou vodou, aby nehrozila kontaminace potravin. Následně je třeba mrazák osušit a nechat doschnout, tím zamezíte rychlému vzniku další námrazy.
Znovu zamrazit potraviny
Do odmrazeného a čistého mrazáku můžete vrátit potraviny. K opětovnému zamrazení použijte funkci rychlého zmrazení, nebo mrazák pusťte na maximum, dokud teplota neklesne pod -18 °C.
Dobrý den,
jak si vysvětlit , že mrazák od jednoho výrobce má menší deklarovanou spotřebu než mrazák od jiného výrobce. Podotýkám, že oba mrazáky mají shodný počet hvězdiček a stejný vnitřní objem. Jediné co mě napadá je rozdíl v účinnosti kompresorů.