Menu

Srovnávací test a recenze
nejlepších pultových mrazáků

Aktualizováno:
Červen 2020
Autor:
Eliška Srncová

Jaký pultový mrazák vybrat dle srovnávacího testu

Tip: Nevíte si rady s výběrem a rádi byste znali názor uživatelů? Zkuste se ve facebookové skupině zeptat majitelů pultových mrazáků na jejich názor.

Do našeho srovnávacího testu pultových mrazáků jsme zařadili jak velmi objemné modely s kapacitou okolo 500 litrů, tak drobné spotřebiče, které se rozměry podobají spíše ledničce. V hodnocení jsme se zaměřili na spotřebu i výkon spotřebiče, vypovídající je zejména energetická třída, výkon mrazení a akumulační doba. Dobrou zprávou je, že v případě klimatické třídy a třídy mrazení se dnešní mrazáky zpravidla drží nejlepších výsledků. To už se bohužel nedá říct o hlučnosti. Obecně jsou pultové mrazáky hlučnější než skříňové. Zda budete k tomuto parametru přihlížet, by se mělo odvíjet zejména od toho, kam plánujete mrazák postavit. V chodbě nebo v garáži vás vyšší hlučnost pravděpodobně bude obtěžovat méně než například v kuchyni, kde trávíte mnohem více času.

Funkcí najdete u pultových modelů spíše pomálu, nejčastěji nabízejí rychlé zmrazení a vizuální signalizaci, u lépe vybavených modelů potom najdete ještě akustickou signalizaci, vnitřní osvětlení a výjimečně i nenámrazový systém. Vliv na hodnocení mělo i vnitřní uspořádání mrazáku, to v případě pultových modelů bohužel nebývá příliš přehledné, mrazáky ovšem bývají vybavené jedním až čtyřmi koši pro lepší organizaci.

Další informace o výběru mrazáků a detailnější popis jednotlivých parametrů najdete v našem  článku Jak vybrat pultový mrazák, který obsahuje také tipy na údržbu mrazáku a pravidla správného zamrazování a rozmrazování potravin. Pokud zjistíte, že pro vás pultový model není to pravé a vyhovoval by vám lépe skříňový mrazák, možná vás zaujme některý z modelů ve srovnávacím testu skříňových mrazáků.


Nejlepší pultové mrazáky dle srovnávacího testu

Pořadí
Nejlepší mrazáky
Hodnocení spotřeby a hlučnosti
(max. 10)
Hodnocení klimatické třídy a třídy mrazení
(max. 10)
Hodnocení mrazicího výkonu a akumulační doby
(max. 10)
Hodnocení vybavení a funkcí
(max. 10)
Orientační
cena
Celkové
hodnocení
Aktuální
cena

1.

Beko HSA 29530

9,0

10,0

9,5

7,0

8 000 Kč

91,4 %

Zobrazit nabídky

2.

Whirlpool WHM 22113

9,8

10,0

9,0

6,6

8 000 Kč

91,2 %

Zobrazit nabídky

3.

Electrolux EC 2233AOW1

10,0

10,0

8,8

5,5

8 700 Kč

89,1 %

Zobrazit nabídky

4.

Liebherr GT 3032

9,3

10,0

8,0

8,3

15 000 Kč

88,3 %

Zobrazit nabídky

5.

Whirlpool WHM4611

8,2

10,0

8,3

6,9

9 000 Kč

84,0 %

Zobrazit nabídky

6.

Whirlpool WHS 2121

8,7

10,0

8,0

6,5

5 000 Kč

83,9 %

Zobrazit nabídky

7.

Electrolux EC 5231 AOW

7,7

9,7

7,8

8,6

11 000 Kč

83,5 %

Zobrazit nabídky

8.

Whirlpool WHM25112

9,2

10,0

8,3

3,9

8 000 Kč

83,0 %

Zobrazit nabídky

9.

Zanussi ZFC 51400 WA

7,7

10,0

7,8

4,2

8 000 Kč

77,9 %

Zobrazit nabídky

10.

Haier BD 103RAA

8,0

10,0

6,3

6,5

4 500 Kč

76,3 %

Zobrazit nabídky

Srovnání souhrnných údajů

Recenze Beko HSA 29530 Beko HSA 29530 Recenze Whirlpool WHM 22113 Whirlpool WHM 22113 Recenze Electrolux EC 2233AOW1 Electrolux EC 2233AOW1 Recenze Liebherr GT 3032 Liebherr GT 3032 Recenze Whirlpool WHM4611 Whirlpool WHM4611 Recenze Whirlpool WHS 2121 Whirlpool WHS 2121 Recenze Electrolux EC 5231 AOW Electrolux EC 5231 AOW Recenze Whirlpool WHM25112 Whirlpool WHM25112 Recenze Zanussi ZFC 51400 WA Zanussi ZFC 51400 WA Recenze Haier BD 103RAA Haier BD 103RAA
Celkové hodnocení

91,4 %

91,2 %

89,1 %

88,3 %

84,0 %

83,9 %

83,5 %

83,0 %

77,9 %

76,3 %

Orientační cena

8 000 Kč

8 000 Kč

8 700 Kč

15 000 Kč

9 000 Kč

5 000 Kč

11 000 Kč

8 000 Kč

8 000 Kč

4 500 Kč

Výrobce

Beko

Whirlpool

Electrolux

Liebherr

Whirlpool

Whirlpool

Electrolux

Whirlpool

Zanussi

Haier

Objem (l)

284

215

223

284

437

204

495

251

495

103

Klimatická třída

SN–T (10–43 °C)

SN–T (10–43 °C)

SN–T (10–43 °C)

SN–T (10–43 °C)

SN–T (10–43 °C)

SN–T (10–43 °C)

N–T (16–43 °C)

SN–T (10–43 °C)

SN–T (10–43 °C)

SN–T (10–43 °C)

Hlučnost (dB)

43

42

40

40

44

41

47

42

47

45

Energetická třída

A++

A+++

A+++

A++

A+

A+

A+

A++

A+

A+

Roční spotřeba (kWh)

208

120

122

209

343

225

372

194

372

172

Přibližné roční náklady při 4Kč/kWh (Kč)

832

480

488

836

1 372

900

1 488

776

1 488

688

Třída mrazení

**** (pod -18 °C/dlouhodobé skladování)

**** (pod -18 °C/dlouhodobé skladování)

**** (pod -18 °C/dlouhodobé skladování)

**** (pod -18 °C/dlouhodobé skladování)

**** (pod -18 °C/dlouhodobé skladování)

**** (pod -18 °C/dlouhodobé skladování)

**** (pod -18 °C/dlouhodobé skladování)

**** (pod -18 °C/dlouhodobé skladování)

**** (pod -18 °C/dlouhodobé skladování)

**** (pod -18 °C/dlouhodobé skladování)

Mrazicí výkon (kg/24h)

17

20

20

20

21

16

20

18

20

5

Akumulační doba (hod)

67

60

53

37

35

36

31

45

31

33

Srovnání rozměrů a funkcí

Recenze Beko HSA 29530 Beko HSA 29530 Recenze Whirlpool WHM 22113 Whirlpool WHM 22113 Recenze Electrolux EC 2233AOW1 Electrolux EC 2233AOW1 Recenze Liebherr GT 3032 Liebherr GT 3032 Recenze Whirlpool WHM4611 Whirlpool WHM4611 Recenze Whirlpool WHS 2121 Whirlpool WHS 2121 Recenze Electrolux EC 5231 AOW Electrolux EC 5231 AOW Recenze Whirlpool WHM25112 Whirlpool WHM25112 Recenze Zanussi ZFC 51400 WA Zanussi ZFC 51400 WA Recenze Haier BD 103RAA Haier BD 103RAA
Celkové hodnocení

91,4 %

91,2 %

89,1 %

88,3 %

84,0 %

83,9 %

83,5 %

83,0 %

77,9 %

76,3 %

Orientační cena

8 000 Kč

8 000 Kč

8 700 Kč

15 000 Kč

9 000 Kč

5 000 Kč

11 000 Kč

8 000 Kč

8 000 Kč

4 500 Kč

Vnitřní uspořádání

3 koše

2 koše

2 koše

2 koše

4 koše

1 koš

4 koše

1 koš

3 koše

1 koš

Vnitřní osvětlení

Ano

Ne

Ano

Ano

Ne

Ne

Ano

Ano

Ano

Ne

Rychlé zmrazení

Ano

Ano

Ne

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ne

Ano

Nenámrazový systém

Ne

Ne

LowFrost

StopFrost

Ne

Ne

LowFrost

Ne

Ne

Ne

Signalizace

Vizuální

Vizuální

Vizuální

Vizuální

Vizuální

Vizuální

Vizuální a akustická

Ne

Vizuální

Vizuální

Výška (cm)

72,5

91,6

86,8

91,2

91,6

86,5

86,8

91,6

86,8

84,5

Šířka (cm)

128,5

118

120,1

100,4

140,5

80,6

161,1

101

160

72

Hloubka (cm)

86

69,8

66,5

75,8

69,8

64,2

66,8

69,8

66,5

55

Hmotnost (kg)

46,3

53,9

48

49,2

29,4

62

35,9

59,42

35

Recenze nejlepších pultových mrazáků

Každému jednotlivému mrazáku jsme věnovali samostatnou recenzi. Zde najdete její krátké shrnutí s odkazem na samostatnou stránku recenze. V recenzi se věnujeme jak výkonu, tak spotřebě mrazáku a jeho funkcím.

1. místo
Hodnocení: 91,4 %

Pultový mrazák Beko je takřka univerzálně použitelný pro všechny, kteří chtějí trochu rozšířit svou zásobu potravin. Jeho kapacita je zhruba průměrná, to stejné platí o hlučnosti a výkonu. Spotřebou se řadí k úspornějším modelům a zaujme zejména velmi dlouhou akumulační dobou.


2. místo
Hodnocení: 91,2 %

Pokud hledáte opravdu velmi úsporný pultový mrazák, bude tento model od značky Whirlpool pro vás to pravé. Kromě nízké spotřeby se pyšní také vysokým výkonem, dlouhou akumulační dobou a poměrně nízkou hlučností. Nevyniká tak pouze ve funkcích, kde se drží pouze základu.


3. místo
Hodnocení: 89,1 %

Silnou stránkou pultového mrazáku Electrolux je jeho výjimečně nízká spotřeba, pochválit musíme také nízkou hlučnost a dlouhou akumulační dobu. Postrádá funkci rychlého zamrazení, má ovšem ne zcela samozřejmý nenámrazový systém.


4. místo
Hodnocení: 88,3 %

Ve většině hodnocených parametrů se mrazák Liebherr držel průměrných až nadprůměrných hodnot, potěší mimo jiné nízkou hlučností, vysokým výkonem a slušnou výbavou, ve které nechybí ani nenámrazový systém. Zásadní nevýhodou mrazáku je snad jen poměrně vysoká cena.


5. místo
Hodnocení: 84,0 %

Mrazák značky Whirlpool vyniká především svojí kapacitou, která přesahuje 400 l. K té se bohužel váže také o něco vyšší spotřeba. Výkon mrazáku je poměrně slušný, z výbavy potěší čtyři skladovací koše, kromě funkce rychlého mrazení a vizuální signalizace už ale nic zajímavého nenabídne.


6. místo
Hodnocení: 83,9 %

Mrazák Whirlpool bude vhodným řešením pro ty, kteří hledají slušnou kapacitu za přívětivou cenu. Spotřeba i výkon mrazáku byly zhruba průměrné, výhodou je nižší hlučnost. Nabídka vybavení a funkcí není nijak oslnivá, omezuje se na standardní prvky, to je ale v této cenové kategorii pochopitelné.


7. místo
Hodnocení: 83,5 %

Jestli hledáte opravdu objemný mrazák, model Electrolux bude správnou volbou, pojme totiž téměř 500 l. Spotřeba mrazáku je vyšší, ale vzhledem k objemu a výkonu stále slušná. Silnou stránkou mrazáku je výbava, uvnitř najdete čtyři drátěné koše, má nenámrazový systém a nechybí ani signalizace zvýšení teploty a další prvky.


8. místo
Hodnocení: 83,0 %

Pultový mrazák značky Whirlpool mezi konkurencí nijak zvlášť nevyčnívá, a to ani pozitivně, ani negativně. Jeho rozměry, výkon i hlučnost, to vše víceméně odpovídá průměru. Spotřeba je jedna z nižších, lehce pod průměrem byla i kapacita, která bude vyhovovat zhruba pětičlenné domácnosti. Z výbavy tento model poskytne vnitřní osvětlení a funkci rychlého zmrazení.


9. místo
Hodnocení: 77,9 %

Pokud hledáte dostatečně prostorný model, bude pro vás mrazák Zanussi dobrým řešením, pojme totiž téměř 500 l. Bohužel má ale také vyšší spotřebu a vyšší hlučnost, z výbavy potom postrádá funkci rychlého zmrazení a nenámrazový systém.


10. místo
Hodnocení: 76,3 %

Pultový mrazák Haier bude dobrou volbou jako doplňkový mrazák nebo mrazák do méně početné domácnosti, jeho kapacita je optimální zhruba pro dvě osoby. Spotřeba mrazáku je poměrně nízká a hlučnost víceméně průměrná, mezi slabší stránky patří výkon, který není dostatečný pro zamrazování velkých dávek jídla. Výbava je základní, mrazák nemá nenámrazový systém ani vnitřní osvětlení.


Jak vybrat pultový mrazák

Pultový mrazák dobře poslouží při uchovávání většího objemu jídla, často plní funkci doplňkového mrazáku, který najdete například ve sklepě nebo v garáži. Ačkoliv jde na první pohled o poměrně nekomplikovaný spotřebič, jeho výběr může skýtat určitá úskalí. Při pořizování mrazáku je důležité vyznat se v otázce jeho spotřeby, výkonu i funkcí, připravili jsme pro vás proto přehledný článek, který vás krok po kroku provede výběrem mrazáku. Dozvíte se také, jaké potraviny mrazit a jak při jejich uchovávání postupovat, a nakonec i to, jak postupovat při údržbě mrazáku.

Typy mrazáků

Samostatně stojící mrazáky můžeme rozdělit na skříňové (jinak zvané šuplíkové) a pultové. V čem se liší už vám pravděpodobně napovídá jejich název. Dveře od šuplíkového modelu se otevírají jako dveře od skříně a vnitřek je uspořádaný do šuplíků, pultový mrazák se otevírá odklápěcím víkem a uvnitř mívá nejčastěji drátěné košíky.

Pultové vs šuplíkové mrazáky

Skříňový mrazák

Vzhledově je skříňový (zásuvkový/šuplíkový) mrazák velmi podobný ledničce, obdobné bývají i jeho rozměry. Šuplíkové mrazáky mohou být volně stojící i vestavné, jejich vnitřní uspořádání je většinou přehlednější a nemusíte potraviny přehrabovat v jednom velkém prostoru. Kapacitně ovšem bývají menší než pultové mrazáky a často se setkáte také s vyšší pořizovací cenou.

Pultový mrazák

Pultové, jinak zvané truhlicové, mrazáky najdete u kdekoho například v garáži. Daní za velkou kapacitu jsou totiž také velké rozměry, se kterými se mrazák těžko vměstná do kuchyně. Nejčastěji jsou tyto mrazáky vybavené drátěnými koši. Vnitřní prostor sice není tak přehledný a při hledání nějaké konkrétní potraviny se možná zapotíte, na druhou stranu ale můžete do pultového mrazáku vložit třeba i větší kusy masa, které byste museli pro šuplíkový mrazák naporcovat. Obecně bývají pultové mrazáky cenově dostupnější než šuplíkové modely a často mají také nižší spotřebu.

Mrazicí výkon a třída mrazení

Mrazicí výkon vyjadřuje, kolik kilogramů potravin vám spotřebič zamrazí za 24 hodin. Velký důraz na mrazicí výkon byste měli dbát zejména pokud plánujete zamrazovat větší množství potravin najednou. Čím rychleji totiž jídlo zmrazíte, tím lépe, nedojde tak k množení mikroorganismů. Většinou se výkon zvyšuje adekvátně k velikosti mrazáku a nejčastěji se pohybuje mezi 3 a 40 kg/24 hod.

Třída mrazení

Podle třídy mrazení poznáte, jakých teplot pod nulou může mrazák dosáhnout a jak dlouho v něm můžete potraviny skladovat. Udává se hvězdičkami, v dnešní době už má většina modelů nejlepší třídu, tedy čtyřhvězdičkovou.

Třída Teplota Délka skladování
* Cca -6 °C Několik dní
** Cca -12 °C Několik týdnů
*** Cca -18 °C Několik měsíců
**** Níže než -18 °C Dlouhodobě

Energetický štítek

S energetickým štítkem už se pravděpodobně setkal každý, kdo někdy pořizoval vaší spotřebič do domácnosti. Tato grafická pomůcka vás informuje o energetických a dalších vlastnostech produktu.

Vysvětlení energetického štítku mrazáku

Energetická třída a roční spotřeba

Písmenko označující energetickou třídu je první nápovědou ohledně úspornosti přístroje. V dnešní době je drtivá většina mrazáků v třídě A a lepší, výjimečně můžete narazit na modely s třídou B nebo C. Nejlepší třídou na trhu je A+++. Spotřeba v dané třídě se odvíjí například i od kapacity mrazáku, nedá se tedy říct, jaká je běžná hodnota pro danou třídu. Mrazák s kapacitou 300 l bude mít zkrátka větší spotřebu než mrazák s kapacitou 100 l, oba ale mohou být stejně úsporné, pokud se přihlédne k poměru objemu a spotřeby.

Kapacita

Již v části o energetické třídě jsme nakousli téma kapacity. Ta je u mrazáků velmi různorodá a máte tak velkou šanci najít model, který vám bude naprosto přesně vyhovovat. Obecně je kapacita pultových mrazáků větší než kapacita šuplíkových modelů, přece jen jsou celkově větší a nemají tolik členěný vnitřní prostor. Obecně se při volbě vhodné kapacity do vaší domácnosti můžete řídit touto pomůckou:

Typ mrazáku Doporučený objem na osobu
Pultový 40 l
Šuplíkový 25 l

Při výběru mrazáku je dobré dávat si pozor na pojmy brutto objem a netto objem. Brutto objem (hrubý objem) zahrnuje celý objem mrazničky, včetně prostoru, který nelze využívat ke skladování potravin. Netto objem (čistý objem) je lépe vypovídající, udává totiž reálně, kolik potravin se do mrazáku vejde.

Hlučnost

Pokud hledáte mrazák do garáže, pravděpodobně hlučnost až tak řešit nemusíte. V kuchyni už by byl ale hlučný spotřebič obtěžující, přece jen pracuje nonstop a s hlukem se k němu přidávají i další přístroje, jako lednice nebo myčka. Za tiché modely se dají považovat ty, které se hlučností drží pod 40 dB. Šuplíkové mrazáky bývají často tišší než pultové, u kterých se hlučnost někdy vyšplhá i nad 45 dB.

Akumulační doba

S krátkodobým i dlouhodobějším výpadkem proudu už se pravděpodobně setkal každý a je rozhodně výhodou, když se v takových chvílích nemusíte stresovat, že se vám zkazí celý obsah mrazáku. Díky těsnění totiž mrazáky udrží jídlo zmrazené i bez proudu. Doba, po kterou tuto činnost zvládají, se ale model od modelu značně liší. Některé mrazáky utáhnou 5 hodin, jiné klidně přes 30. Samozřejmě, čím vyšší hodnota v tomto ohledu, tím lépe.

Klimatická třída

Aby mrazák pracoval efektivně a s co nejnižší spotřebou, vyžaduje také určitou teplotu okolí. Klimatická třída udává, do jakých teplot můžete spotřebič umístit, aniž by došlo ke snížení jeho výkonu. Rozmezí teplot je u většiny modelů naštěstí poměrně široké a mrazák tak většinou můžete postavit jak do teplé kuchyně, tak třeba chladnější chodby nebo garáže.

Některé mrazáky spadají pouze do jedné klimatické třídy, popřípadě jich pokrývají hned několik. Čtyři základní klimatické třídy jsou tyto:

Třída Rozsah teplot
SN Od 10 °C do 32 °C
N Od 16 °C do 32 °C
ST Od 18 °C do 38 °C
T Od 18 °C do 43 °C

Funkce

Mrazák pravděpodobně není spotřebič, od kterého byste čekali obrovské množství funkcí. Přesto existuje pár vychytávek, které dokáží chod tohoto přístroje zefektivnit a/nebo usnadnit jeho používání.

  • Nenámrazový systém – Nenámrazový systém je nedocenitelným pomocníkem, který značně usnadní údržbu mrazáku. Nebude totiž potřeba bojovat se silnou vrstvou ledu. Některé systémy vznik námrazy pouze snižují, jiné mu zamezí úplně.
  • Rychlé zmrazení – Tuto funkci využijete při vložení nových potravin nebo opětovném zamrazování potravin po čištění mrazáku. Rapidně zvýší výkon mrazáku, aby se potraviny zamrazily co nejrychleji, po zamrazení se automaticky vrátí do standardního režimu.
  • Signalizace – Mrazáky bývají vybavené vizuální či zvukovou signalizací, která upozorní na zvýšení vnitřní teploty, například pokud dojde k poruše nebo zůstane víko nedovřené.
  • Vnitřní osvětlení – Vnitřní osvětlení mrazáku najdete hlavně u dražších modelů, pomůže vám s hledáním potravin ve vnitřním prostoru.

Cena

Pultový mrazák můžete pořídit za cenu nižší než 5 000 Kč i přesahující 10 000 Kč. Jednotlivé modely se liší zejména kapacitou, ale také výkonem či funkcemi. Pojďme si tedy upřesnit, co můžete od jednotlivých cenových kategorií očekávat.

Cena do 5 000 Kč

Za cenu pod 5 000 Kč seženete hlavně mrazáky v energetické třídě A nebo A+, které mají většinou slabší mrazicí výkon a neoplývají velkým množstvím funkcí. Vhodné jsou proto hlavně pro nenáročné zákazníky, například jako doplňkový mrazák do garáže. Pokud plánujete najednou mrazit velké dávky jídla, například po zabijačce, doporučujeme zainvestovat do výkonnějšího modelu.

Cena od 5 000 Kč do 10 000 Kč

S rozpočtem do 10 000 Kč můžete pořídit výkonný mrazák, řada modelů se řadí i do energetické třídy A++ nebo A+++. Počítat můžete se základními funkcemi, jako je rychlé zmrazení či signalizace zvýšení teploty, pro nenámrazový systém už bývá potřeba připlatit.

Cena nad 10 000 Kč

Ve chvíli, kdy se cenovka přehoupne přes 10 000 Kč, můžete vybírat i z velmi objemných modelů (kapacita okolo 500 l), které mimo jiné nabídnou i slušnou nabídku funkcí, včetně nenámrazového systému.

Tipy pro používání

I mrazení potravin má určitá pravidla, která je dobrá dodržovat, aby si potraviny uchovaly co nejvyšší kvalitu i po rozmrazení. V této části se proto zaměříme na druhy potravin, obaly, lhůtu uchovávání a způsob rozmrazení potravin.

Jaké potraviny?

Řada uživatelů mrazí takřka vše, co jim přijde pod ruku. Existuje ale několik potravin, které na mrazení vhodné nejsou, většinou ztratí chuť, nebo se změní jejich struktura. Mrazák je nejčastěji využívaný na maso, mrazení lépe snášejí libové kusy než ty tučnější, na konkrétní trvanlivost masa v mrazáku se můžete podívat níže.

U ovoce a zeleniny byste se měli vyvarovat druhům s vyšším obsahem vody, jako jsou třeba rajčata nebo okurky. Obecně se nedoporučuje mrazit tropické ovoce, záleží ovšem na účelu použití, například banán nebo mango nakrájené na kousky jsou vynikající při přípravě koktejlů a smoothies. Bylinky můžete mrazit bez obav, před zamrazením je dobré je nasekat. Houby dávejte do mrazáku pouze tepelně opracované. Z mléčných výrobků lze mrazit ty s vysokým obsahem tuku, například máslo. Tvrdé sýry můžete zamrazit nastrouhané, měkké sýry mrazení nesnášejí dobře.

Obecně by všechny potraviny měly být studené, do mrazáku nepatří teplé ani horké pokrmy, které zvyšují spotřebu mrazáku a riziko vzniku námrazy a množení bakterií. Mrazit byste také neměli již jednou rozmrazené potraviny. V těch se rychle množí bakterie, které mohou přežít i opětovné zmrazení.

Jak zabalit?

Všechny potraviny by měly do mrazáku přijít zabalené, nezabalené jídlo totiž osychá a přejímá pachy. Nejčastěji se k balení jídla do mrazáku používají plastové sáčky a krabičky. Ideální je z obalu dostat co nejvíce vzduchu, k čemuž můžete využít například vakuovačku, o těch jsme sepsali samostatný článek. Někdo mrazí potraviny i ve skleněných nádobách, zejména v případě tekutin ale hrozí její prasknutí. To samé platí pro plechovky, které by se do mrazáku neměly dostat vůbec (ani k tomu není moc důvod). Každý obal by měl být v ideálním případě popsaný, minimálně datem zmrazení, abyste měli přehled, které potraviny jsou ještě použitelné.

K mrazení je vždy lepší potraviny naporcovat, ať už jde o nakrájení ovoce na kousky nebo rozdělení omáčky do menších balení o jedné až dvou porcích. Nejenže se tak jídlo rychleji a rovnoměrněji zmrazí, ale při rozmrazování také můžete rovnou vyndat jen takové množství, jaké opravdu potřebujete.

Jak dlouho uchovávat?

Ani v mrazáku vám potraviny nevydrží věčně, i při hlubokém zmrazení je potřeba počítat se lhůtou maximálně rok. Nejde až tak o to, že by se jídlo zkazilo, ale ztratí své typické vlastnosti, jako je chuť, vůně nebo struktura. U potravin, které již kupujete mražené, je určení lhůty uchovávání jednoduché, řiďte se podle data spotřeby. U potravin, které mrazíte sami, doporučujeme označit datum zamrazení a při každém úklidu mrazáku zkontrolovat, zda je všechno ještě použitelné.

Nejdéle vám vydrží zmrzlina, mořské ryby, bylinky, ovoce a zelenina s nízkým obsahem vody a tepelně zpracované houby, ty můžete v mrazáku nechat i rok. Na druhém místě je libové maso, které vydrží i deset měsíců, čím je maso tučnější, tím kratší dobu zvládne, u velmi tučných kusů začíná tuk šednout již po dvou měsících. Vnitřnosti potom zvládnou zhruba tři měsíce, stejně tak sladkovodní ryby. Máslo a pečivo můžete zamrazit až na půl roku, u pečiva je potřeba hlídat, aby se na něm neobjevily skvrny. Nejkratší životnost po zamrazení mají uzeniny, omáčky a pyré. Tučnější uzeniny vydrží jen měsíc, ty libové dva, do dvou měsíců byste měli zužitkovat také omáčky a pyré.

Potraviny Doporučená doba uchovávání
Maso 2–10 měsíců
Ryby 3–12 měsíců
Pečivo 3–6 měsíců
Máslo Až 6 měsíců
Ovoce a zelenina 8–12 měsíců
Bylinky a houby Až 12 měsíců
Uzeniny 1–2 měsíce
Zmrzlina Až 12 měsíců
Omáčky a pyré 1–2 měsíce

Jak rozmrazit?

V zásadě lze rozmrazovat třemi způsoby: v ledničce, ve studené vodě a v mikrovlnné troubě. Rozmrazení v ledničce je nejpomalejší, u větších kusů může zabrat klidně 24 hodin. Výhodou je, že díky konstantní chladné teplotě jídlo vydrží po rozmrazení déle a nemusíte jej tak okamžitě zpracovat.

Rozmrazování ve studené vodě vyžaduje více péče, vodu je potřeba zhruba každou půlhodinu měnit a po rozmrazení vyžaduje co nejrychlejší zpracování. Je ovšem podstatně rychlejší než první varianta, porce do 500 g takto rozmrazíte klidně do hodiny.

V mikrovlnné troubě sice rozmrazíte potraviny velmi rychle, nejde ale o nejšetrnější způsob. Často je teplota příliš vysoká a vnější vrstva jídla se již vaří/množí se v ní bakterie, zatímco vnitřní je ještě zmrzlá. Rychlé rozmrazení navíc může narušovat strukturu jídla (Zdroj: Bezpečnost potravin).

Údržba mrazáku

Úklid mrazáku je činnost, na kterou je potřeba vyhradit si trochu času. Na druhou stranu není potřeba provádět ji příliš často, stačí dvakrát do roka, například v rámci jarního a podzimního úklidu. Postup při odmrazování je poměrně jednoduchý:

  • Vyjmout potraviny – Před odmrazováním je potřeba celý mrazák vyprázdnit. Potraviny můžete zabalit do novin nebo třeba ručníku, déle tak vydrží zmrazené. Pokud je venku zima, můžete je dát třeba na balkon, neuškodí také vložit je do chladničky, pokud v ní máte místo. Kromě potravin musíte vyndat i všechny vnitřní boxy a koše.
  • Odmrazit – V první řadě musíte zajistit odtok vody. Některé mrazáky mají k tomuto účelu odtokovou hadičku, jiné zkrátka musíte obložit hadry a počítat s menší potopou. Při odmrazování doporučujeme používat ručník namočený v horké vodě, nádobu s teplou vodou a plastovou stěrku. Kovové nástroje nebo horký fén mohou vnitřek mrazáku poškodit.
  • Umýt mrazák – Po odmrazení přichází na řadu očištění mrazáku, včetně těsnění a vnitřních košů a přihrádek. Jednou do roka je dobré vysát zadní stranu mrazáku od prachu. K umývání mrazáku můžete použít vodu s octem, který dezinfikuje, odstraňuje pachy a je zdravotně nezávadný. Pokud sáhnete po saponátu nebo dezinfekci, doporučujeme mrazák následně pečlivě omýt čistou vodou, aby nehrozila kontaminace potravin. Následně je třeba mrazák osušit a nechat doschnout, tím zamezíte rychlému vzniku další námrazy.
  • Znovu zamrazit potraviny – Do odmrazeného a čistého mrazáku můžete vrátit potraviny. K opětovnému zamrazení použijte funkci rychlého zmrazení, nebo mrazák pusťte na maximum, dokud teplota neklesne pod -18 °C.

Často kladené otázky k pultovým mrazákům

Jaká je spotřeba pultového mrazáku?

Spotřeba pultového mrazáku se odvíjí od jeho energetické třídy, kapacity a dalších faktorů, jako je naplnění, vnější teplota apod. Nejčastěji se pohybuje mezi 120 a 400 kWh. Pokud chcete co nejvíce snížit spotřebu přístroje, podívejte se na naše tipy na používání mrazáku.

Jakou kapacitu pultového mrazáku zvolit?

Kapacita pultového mrazáku by měla odpovídat počtu osob v domácnosti a individuálním potřebám. Obecně se doporučuje počítat 40 l na osobu. Objem mrazáku najdete na energetickém štítku spotřebiče.

Můžu postavit pultový mrazák do garáže?

Při vybírání vhodného místa pro mrazák se řiďte jeho klimatickou třídou, ta udává, v jakém rozmezí teplot bude přístroj efektivně pracovat. Tabulku konkrétních teplot najdete v kapitole Klimatická třída, obecně mrazáky potřebují k práci alespoň +10 °C.

Diskuze a poradna

Zeptejte se nás, co vás zajímá, nebo poraďte ostatním zákazníkům v diskuzi. Naši redaktroři diskuzi moderují a hledají předné odpovědi, aby zůstala přehledná.

Položte dotaz

Odpovědět na dotaz

Nenašli jste v diskuzi odpověď? Zeptejte se a naše redakce na praktické a zajímavé dotazy najde odpověď.