Jak vybrat tlakový hrnec
Tlakový hrnec je pomocník pro vaření za vyššího tlaku. V 17. století jej sestrojil francouzský vynálezce Denis Papin. Odtud také název Papinův hrnec neboli papiňák. Ačkoli toto zařízení nemělo v dřívějších letech příliš dobrou pověst, protože se nejednalo o úplně bezpečné náčiní pro přípravu pokrmů, v současné době jsou tyto produkty nejen čím dál bezpečnější, ale mohou svým uživatelům ušetřit spoustu času i energie.
Při výběru tlakového hrnce byste měli zohlednit několik podstatných parametrů. Rozhodnout se musíte už mezi „klasickou“ a elektrickou variantou, ale také pro vhodný objem či materiál. Ačkoli už dnes není používání těchto kuchyňských pomocníků nijak výrazně rizikové, při nákupu byste měli určitě zohlednit i bezpečnostní prvky, které se mohou u jednotlivých produktů lišit. Následně byste je samozřejmě měli používat tak, jak inzeruje výrobce.
V našem návodu, jak vybrat tlakový hrnec, jsme se zaměřili i na další parametry, které jsou neméně důležité. Vynechat jsme nemohli systém zavírání, stejně jako jednotlivé funkce a doplňky, které se ve větším množství objevují především u dražších produktů. Na závěr našeho článku jsme si ostatně nechali tradiční rozdělení do jednotlivých cenových kategorií, takže budete přesně vědět, co za své peníze případně dostanete.
Pokud vás zajímají i jiné druhy hrnců, připravili jsme pro vás také srovnání klasických, pomalých nebo zavařovacích variant.
Jak vybrat tlakový hrnec stručně:
- Zaměřte se na vhodný typ. K dispozici máte „klasické“ a elektrické tlakové hrnce, které se mohou od sebe v mnoha ohledech odlišovat.
- Zvolte správný objem. Zatímco samotářům či párům postačí tlakový hrnec s objemem do 5 litrů, pro větší rodiny jsou vhodné varianty s objemem nad 8 litrů.
- Zohledněte materiál. Tlakové hrnce mohou být vyrobeny z nerezové oceli, hliníku nebo v kombinaci obou těchto materiálů.
- Soustřeďte se na bezpečnostní prvky. Dnes už jsou sice tlakové hrnce obecně bezpečnější, přesto se přesvědčte, zda má daný produkt bezpečnostní ventil/y a pojistku.
- Neopomeňte systém zavírání. Tlakové hrnce mohou mít bajonetové, pákové nebo cvakací uzavírání. Jednotlivé typy se sice liší, přesto jsou vesměs bezpečné.
- Vybírejte podle funkcí a doplňků. Především dražší produkty mají mnoho funkcí a doplňků jako dvojí vaření, parní košík, displej, časovač či nástavce k oddělení potravin.
- Nepodceňujte cenu. Některé parní hrnce seženete za pár set korun, jiné se mohou cenou vyšplhat i nad 15 000 Kč.
Typ
Tlakové hrnce si v současné době můžete pořídit v mnoha variantách. Obecně je lze rozdělit na dva základní typy, takže zvažte, který bude více odpovídat vašim požadavkům. K dispozici totiž máte „klasické“ a elektrické varianty.
Typ |
Výhody |
Nevýhody |
„Klasické“ tlakové hrnce |
Lze je využít na všech typech sporáků (plynových, elektrických, indukčních, sklokeramických). |
V průběhu používání je i přes bezpečný mechanismus musíte hlídat. |
Elektrické tlakové hrnce |
Nepotřebují sporák, stačí je zapojit do zásuvky, mají displej, na němž lze zvolit program, netřeba je hlídat. |
Obvykle bývají několikanásobně dražší než „klasické“ tlakové hrnce. |
Objem
Po výběru vhodného typu se zaměřte na objem. Musíte ovšem pamatovat na skutečnost, že tlakový hrnec je možné z bezpečnostních důvodů naplnit jen ze dvou třetin. Reálný objem je vždy o něco menší. V tomto ohledu hraje každopádně roli, zda budete toto kuchyňské náčiní používat na vaření pro jednu či dvě osoby, anebo se v něm budou pravidelně připravovat pokrmy pro početnou rodinu.
- Menší tlakové hrnce (do 5 litrů) – v této kategorii si pořídíte produkty pro vaření pro dvě, maximálně tři osoby. Nejmenší zařízení mívají objem pouze 3 litry.
- Střední tlakové hrnce (5 až 8 litrů) – v nich už uvaříte oběd i pro vícečlennou rodinu, případně pro méně lidí na několik dní. Hodí se pro maximálně šest osob.
- Velké tlakové hrnce (nad 8 litrů) – toto řešení je vhodné pro větší rodiny či častější vaření pro přátele. Největší produkty na trhu mívají objem i kolem 15 litrů.
Upozorňujeme: Pokud by se vám hodilo více variant, aktuálně máte běžně k dispozici i sady dvou tlakových hrnců, z nichž jeden bývá menší a druhý větší.
Materiál
Výrobní materiál hrnce je další důležitý parametr, který je třeba zohlednit při výběru. Jaké materiály tedy máte aktuálně k dispozici?
- Nerezová ocel – Nejpoužívanější materiál pro výrobu tlakových hrnců. Je odolný, dobře vede teplo a nenasává pachy. Navíc se hodí pro všechny druhy ohřevu. Do těchto hrnců se může přidávat i chrom či nikl (viz níže), přičemž některé varianty disponují i vnitřní nepřilnavou vrstvou z titanu.
- Hliník – Tento materiál je lehčí a levnější a zaručuje rovnoměrnou distribuci tepla. Navíc se rychleji zahřívá. Musíte ovšem počítat s tím, že není tak odolný proti mechanickému poškození a zároveň udržuje teplo po kratší dobu než nerezová ocel. Navíc se obvykle nedá mýt v myčce.
- Nerezová ocel/hliník – Velmi oblíbené jsou dnes tlakové hrnce, které byly vyrobeny z obou materiálů, tedy jak z nerezové oceli, tak z hliníku. Proto snoubí pozitivní vlastnosti obou řešení. Často se přitom jedná o tzv. sendvičové dno, které se skládá ze tří vrstev, a to ocel – hliník – ocel, což zaručuje velmi dobré rozložení tepla.
Upozorňujeme: Výrobky z nerezové oceli se prodávají s různým značením. Nejvyšší kvalita se označuje 18/8, 18/10 a 18/12, přičemž platí, že čím vyšší číslo, tím vyšší jakost. Tato čísla vyjadřují poměr chromu a niklu v oceli. Označení 18/10 tedy např. znamená, že ocel obsahuje navíc 18 % chromu a 10 % niklu.
Bezpečnostní prvky
U původních tlakových hrnců šlo měnit vnitřní tlak hmotností zátěže ventilu. Jeho uvolňování bylo doprovázeno charakteristickým pískavým zvukem. Tyto produkty nebyly považovány za úplně bezpečné, což se ovšem u jejich moderních variant změnilo. Na jaké bezpečnostní prvky byste se ale měli konkrétně zaměřit?
- Bezpečnostní ventily – Moderní tlakové hrnce mají pružinový ventil, jímž začne v případě zvýšené teploty ucházet pára, načež byste měli snížit ohřev. Papiňák by měl nicméně mít ještě jeden záložní bezpečnostní ventil, což je vhodné pro případ selhání toho prvního.
- Bezpečnostní pojistky – Tlakový hrnec by měl mít i tento prvek, který nedovolí jeho otevření, bude-li uvnitř příliš vysoký tlak. Tím zabraňuje rychlému úniku páry a vás ochrání proti nepříjemnému opaření. Bezpečnostních pojistek navíc může být více.
Z hlediska bezpečnosti byste se měli zaměřit i na několik dalších aspektů. Předně si ještě před použitím prostudujte návod. I přes bezpečnostní prvky byste tlakový hrnec neměli nechat připravovat pokrmy úplně bez dozoru, také jej nezapomeňte včas vypnout. Před použitím zkontrolujte, zda nejsou ucpané ventily a těsnění. Po použití jej nezapomeňte zase důkladně umýt. Mnohé dnes nabízení produkty je přitom možné mýt v myčce nádobí.
Systém zavírání
Tlakové hrnce se liší také systémem zavírání. Ačkoli je každý z nich bezpečný, mohou se odlišovat komfortností. Pohodlné jsou sice všechny tři, každému ale vyhovuje něco jiného.
- Bajonetové uzavírání – Oválné víko, které se nasadí na hrnec a pootočí. Drážky na hrnci se zasunou do otvorů na poklici. Jde o snadný způsob, který lze ovládat pouze jednou rukou, což je jeho výhoda.
- Pákový uzávěr – Poklice se nepokládá na hrnec, ale do hrnce a následně zafixuje za pomoci páky. Tento způsob zaručuje silnější těsnění, na druhou stranu víko není možné ovládat jednou rukou.
- Cvakací zavírání – V tomto případě se víko na vrchní část hrnce jen nacvakne. Výhodou je opět to, že ho otevřete i jednou rukou. Jedná se sice o slabší těsnění, přesto je bezpečné jako ostatní způsoby.
Funkce a doplňky
Tlakové hrnce mohou být opatřeny mnoha doplňkovými funkcemi, které rovněž můžete zohlednit při jejich výběru. Na druhou stranu kvůli nim mohou být dražší, takže vždy dobře zvažte, zda danou funkci využijete, abyste neplatili zbytečně.
- Funkce dvojího vaření – Mnoho papiňáků umožňuje volbu tlaku. Na nižší program lze uvařit např. zeleninu, luštěniny nebo polévky, vyšší tlak je zase vhodnější pro přípravu masa.
- Parní košík – Toto příslušenství je součástí některých hrnců. Využít ho lze např. při vaření zeleniny.
- Displej – Užitečný doplněk, který mají elektrické tlakové hrnce, jak už jsme zmínili výše. Na displeji můžete vidět nastavení tlaku, teploty nebo doby vaření.
- Časovač – Některé hrnce vás mohou ve správný čas upozornit na to, že se příprava pokrmů blíží ke konci. Elektrické varianty se navíc vypnou automaticky.
- Nástavce k oddělení potravin – Díky této vychytávce lze rozdělit varný prostor. Můžete tedy připravovat i dva či tři pokrmy najednou.
Cena
Při nákupu tlakového hrnce je samozřejmě důležitá rovněž pořizovací cena, protože v tomto ohledu se mohou jednotlivé produkty značně lišit. Některé z nich seženete za pár set korun, jiné vás mohou vyjít na více než 15 000 Kč. Z hlediska finanční stránky jsme tlakové hrnce rozdělili do tří cenových kategorií, podle nichž se lze orientovat.
Cena do 2 500 Kč
I v této cenové kategorii si můžete pořídit kvalitní produkty pro bezpečnou a bezproblémovou přípravu pokrmů. Některé levnější varianty ovšem mohou disponovat méně kvalitním provedením, což se někdy projeví i na životnosti. U většiny těchto produktů se nebudete moci spoléhat na přídavné funkce a doplňky, minimálně ne ve větším množství.
Cena od 2 500 Kč do 5 000 Kč
Pokud chcete skutečně kvalitní tlakový hrnec s mnoha funkcemi a doplňky, které vám mohou výrazně zpříjemnit přípravu pokrmů, a zároveň nechcete zruinovat rodinný rozpočet, porozhlédněte se v této cenové kategorii. Tyto produkty obvykle disponují více bezpečnostními prvky a bývají také odolnější, stejně jako jednodušší na údržbu.
Cena nad 5 000 Kč
V této cenové kategorii naleznete špičkové výrobky, které najdou uplatnění i v profesionálních provozech. Nejenže bývají objemnější a zpracovány jsou opravdu perfektně, ale nabízejí i variabilnější využití. Pokrmy lze tedy připravovat rychle a bez větších potíží. Tyto tlakové hrnce obvykle disponují také delší záruční lhůtou, což je praktické.