Recenze 10 nejlepších zavařovacích hrnců | Test 2022 | Arecenze
Menu

Nejlepší zavařovací hrnce dle recenzí a testu 2022

Aktualizováno:
Listopad 2021
Autor:
Dana Široká

V kategorii elektrických zavařovacích hrnců doporučujeme

Domo DO 42325

3 000 Kč

Orientační cena

Jaký zavařovací hrnec vybrat dle srovnání

Vítěz srovnání

Elektrické zavařovací hrnce

Doporučujeme
Orientační cena 3 000 Kč
Nejlepší poměr cena/výkon

Elektrické zavařovací hrnce

Doporučujeme
Orientační cena 1 800 Kč
Pro nenáročné

Elektrické zavařovací hrnce

Doporučujeme
Orientační cena 1 300 Kč

Čerstvé ovoce a zelenina z vlastní zahrádky chutnají vždy lépe než potraviny ze supermarketu. Jejich trvanlivost je ovšem omezená a často je ani nestihneme sníst. Řešení představuje zavařovací hrnec, který využívaly už naše babičky. Doba ovšem pokročila, a tak můžeme v současnosti zavařovat také v elektrických hrncích, které pracují samostatně. Zavařit si v nich můžete i maso, houby nebo hotová jídla.

Právě na moderní elektrické zavařovací hrnce jsme se zaměřili v dnešním srovnání. Nejvíce nás zajímal materiál opláštění, příkon a objem hrnce – tyto parametry jsou rozhodující. Důležitou roli hraje i rozmezí nastaveného času a teploty. Jednotlivé hrnce se také liší svou výbavou a nabídkou funkcí. Nezapomněli jsme porovnat ani bezpečnostní prvky. Výrobky jsou vybrány ze tří různých cenových hladin, aby si každý uživatel přišel na své.

Ať už se rozhodnete pro klasickou variantu osvědčenou mnohaletou tradicí, nebo pro modernější elektrické přístroje, které vám ulehčí práci, s jejich správným výběrem vám pomůže článek Jak vybrat zavařovací hrnec. V něm vám poradíme, na co se při výběru zavařovacího hrnce zaměřit, jaké funkce od něj můžete očekávat, a kolik vás bude přibližně stát. Na závěr poskytneme užitečné rady a tipy k samotnému procesu zavařování.


Nejlepší zavařovací hrnce dle srovnání

Elektrické zavařovací hrnce

Varianta výběru
Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena
1.

Vítěz srovnání

Recenze Domo DO 42325
Domo DO 42325
  • Velký objem
  • Jednoduché ovládání
  • 4x vítěz ocenění "Produkt roku" na Heurece
  • Široký rozptyl teplot i času
  • Podsvícený displej
  • Vyšší cena
  • Plastový vypouštěcí ventil
3 000 Kč Zobrazit nabídky
2.

Nejlepší poměr cena/výkon

Recenze Professor ZVH 272
Professor ZVH 272
  • Výborný poměr ceny a kvality
  • 2x vítěz ocenění "Produkt roku" na Heurece
  • Slušný objem
  • Delší přívodní kabel
  • Smaltované opláštění
  • Plastová výpustka
1 800 Kč Zobrazit nabídky
3.

Pro nenáročné

Recenze Silvercrest Sead 1800 A1
Silvercrest Sead 1800 A1
  • Cenová dostupnost
  • Dobrá bezpečnostní výbava
  • Dostatečný příkon
  • Pojme menší množství sklenic
  • Smaltové opláštění
  • Výpustka z plastu
  • Chybí nepřetržitý chod
1 300 Kč Zobrazit nabídky

Recenze Domo DO 42325
Domo DO 42325
Recenze Professor ZVH 272
Professor ZVH 272
Recenze Silvercrest Sead 1800 A1
Silvercrest Sead 1800 A1
Ocenění

Vítěz srovnání

Nejlepší poměr cena/výkon

Pro nenáročné

Kategorie

Elektrické zavařovací hrnce

Elektrické zavařovací hrnce

Elektrické zavařovací hrnce

Orientační cena 3 000 Kč 1 800 Kč 1 300 Kč
Výrobce Domo Professor Silvercrest
Materiál opláštění Nerez Smalt Smalt
Příkon (W) 2 000 1 800 1 800
Objem (l) 27 27 27
Maximální kapacita (sklenice) 22 velkých (0,75 l) + 4 malé (0,5 l) 22 velkých (0,7 l) 14 velkých (0,7 l)
Rozmezí teploty ohřevu (°C) 30–100 30–100 30–100
Časovač (min) 1–120 1–120 1–120
Bezpečnostní prvky Ochrana proti přehřátí, pojistka proti zapnutí na sucho, izolovaná madla Ochrana proti přehřátí, pojistka proti zapnutí na sucho, izolovaná madla Ochrana proti přehřátí, izolovaná madla, protiskluzové nožičky
LCD displej Ano Ano Ano
Další funkce Nepřetržitý chod, akustická signalizace Nepřetržitý chod, akustická signalizace Akustická signalizace
Délka přívodního kabelu (m) 1 1,15 1,1
Barva Stříbrná Bílá s šedou Bílá s černou
Šířka (cm) 45,5 49 Neuvedeno
Výška (cm) 41,4 47 Neuvedeno
Hloubka (cm) 41,5 37 Neuvedeno
Hmotnost (kg) 5,55 5,7 5,8
Vítěz srovnání
Elektrické zavařovací hrnce
  • Velký objem
  • Jednoduché ovládání
  • 4x vítěz ocenění "Produkt roku" na Heurece
  • Široký rozptyl teplot i času
  • Podsvícený displej
  • Vyšší cena
  • Plastový vypouštěcí ventil

Pomyslnou první příčku našeho srovnání obsadil elektrický zavařovací hrnec značky Domo, který již několik let patří mezi nejprodávanější modely své kategorie. Díky tomu, že má opláštění z nerezové oceli, vyniká značnou odolností. Nemusíte se díky tomu bát, že by při nárazu popraskal. Zároveň je ale se svou hmotností 5,55 kilogramu poměrně lehký, tudíž se bude i dobře přenášet.

Díky prakticky řešeným rozměrům do něj při objemu 27 litrů dostanete až 22 velkých a 4 menší sklenice naráz – což je rozhodně nadprůměrná kapacita. Díky vysokému příkonu 2 000 W se rychle zahřívá. O bezpečí a pohodlí se pak starají bezpečnostní prvky. Pokud potřebujete, aby hrnec pracoval déle než 120 minut, můžete zapnout funkci nepřetržitého chodu a vypnout ho pak ručně.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Nerezový elektrický hrnec Domo DO 42325 byl čtyři roky po sobě ohodnocen jako “Produkt roku” na portále Heureka (2017 až 2020). V době psaní této recenze (listopad 2021) patří mezi nejoblíbenější zavařovací hrnce na českém trhu. Uživatelé se shodují na příjemném ovládání a výborné rychlosti zavařování. Jediný problém spatřují v plastovém ventilu, který nepůsobí úplně bytelně a postrádá zaslepení.

Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům

Zavařovací hrnec Domo patří ve své cenové třídě mezi to nejlepší, co můžete dnes zakoupit. Pochvalu zaslouží za kvalitní materiál a provedení, vysoký příkon, velký objem a chytré funkce. Hrnec o této ceně by ale mohl mít i nerezovou výpustku s možností zaslepení. Tento drobný kaz vadí mnoha zákazníkům, kteří jsou s hrncem jinak spokojeni.

Závěrečné shrnutí

Pokud holdujete zavařování ve velkém a nevadí vám investovat do hrnce trochu vyšší částku, bude pro vás tento model jako stvořený. Umožní vám zavařit naráz opravdu velké množství sklenic, aniž byste museli kupovat hrnec pro komerční využití. Díky vysokému příkonu si můžete být jisti, že bude zavařování probíhat rychle a efektivně.

3 000 Kč Orientační cena

Nejlepší poměr cena/výkon
Elektrické zavařovací hrnce
  • Výborný poměr ceny a kvality
  • 2x vítěz ocenění "Produkt roku" na Heurece
  • Slušný objem
  • Delší přívodní kabel
  • Smaltované opláštění
  • Plastová výpustka

Univerzální elektrický zavařovací hrnec značky Professor rovněž patří mezi vysoce ceněné a uživatelsky oblíbené modely. Díky objemu 27 litrů vám nabídne prostor pro 27 větších zavařovacích sklenic, což je velice slušná hodnota. Opláštění hrnce je vyrobeno ze smaltu, což může být v případě nešetrného zacházení problém. Musíte tak neustále myslet na to, abyste hrnec nepoškrábali nebo jinak nepoškodili.

S příkonem 1 800 W se řadí mezi zlatý průměr – tato hodnota je pro domácí zavařování naprosto dostatečná. Samozřejmostí jsou pak pojistky proti přehřátí a varu na sucho, tudíž se nemusíte bát spálení potravin. Dále také nabízí oblíbenou funkci nepřetržitého chodu, pokud budou zavařované pokrmy vyžadovat více než 120 minut. Teplotu můžete nastavovat v rozmezí 30 až 100 °C, což běžné rozmezí pro lepší elektrické modely.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

I tento zavařovací hrnec získal ocenění “Produkt roku” na portále Heureka, a to hned dvakrát (2015, 2016). Většina zákazníků je s tímto modelem vesměs spokojena a pochvaluje si výběr funkcí a digitální displej. Celkový objem pak hodnotí jako dostatečný. Jako nedostatek vnímají nedokonale doléhající poklici, delší dobu nahřívání a výše položený výpustní ventilek.

Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům

Professor ZVH 272 v sobě snoubí rozumnou cenu s vysokou kvalitou a bohatou výbavou. Mezi smaltovanými modely vyniká velkou kapacitou a dobrým příkonem. Za hlavní nedostatek lze označit právě zmíněný smalt, se kterým se pojí delší doba nahřívání. Výpustka by mohla být vyrobena z odolnějšího materiálu a neuškodilo by, pokud by byla umístěna blíže ke dnu.

Závěrečné shrnutí

Zavařovací hrnec Professor bude vyhovovat středně náročným uživatelům, kteří hledají kvalitní produkt s dobrou výbavou za rozumnou částku. Potěší velkou kapacitou, se kterou bez problémů zavaříte sezónní ovoce i větší várky potravin. Chcete-li se věnovat zavařování jen příležitostně, mohl by být lepší volbou hrnec Silvercrest Sead 1800 A1, který je o něco levnější a pojme menší množství sklenic.

1 800 Kč Orientační cena

Pro nenáročné
Elektrické zavařovací hrnce
  • Cenová dostupnost
  • Dobrá bezpečnostní výbava
  • Dostatečný příkon
  • Pojme menší množství sklenic
  • Smaltové opláštění
  • Výpustka z plastu
  • Chybí nepřetržitý chod

Elektrický hrnec Silvercrest se řadí mezi cenově dostupnější kousky, a zároveň potěší slušnou výbavou a bezpečnostními prvky. Opláštění tvoří méně odolný bílý smalt, u kterého je třeba dát pozor na nárazy. Vnitřní objem hrnce činí 27 litrů, ale vejde se do něj pouze 14 velkých sklenic, co je méně než u předchozích dvou produktů (viz výše).

Chlubí se příkonem 1 800 W, což je v této cenové kategorii nadprůměrná hodnota. Disponuje pojistkou proti přehřátí a pro vyšší bezpečí uživatele je vybaven plastovými madly a protiskluzovými nožičkami, které mu dodávají stabilitu. Nabízí regulaci teploty v rozmezí 30 až 100 °C a nastavení času od 1 do 120 minut, čímž sekunduje i dražším produktům. Postrádá ovšem funkci nepřetržitého chodu, který se hodí na zavařování některých uzenin.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Ze stovek spokojených uživatelských recenzí lze vyčíst, že tento hrnec dokáže bez problémů pracovat v řádech let a vyrovná se svým výkonem kouskům věhlasných značek. Někteří zákazníci zmiňují drobnosti, které úroveň hrnce snižují – plastovou výpustku a křehké víko.

Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům

Silvercrest Sead 1800 A1 vyniká nad ostatními elektrickými hrnci nízkou cenou. Zároveň ovšem nabízí středně vysoký příkon, který bývá výsadou luxusnějších modelů. Někoho by ale nemusel potěšit menší kapacitou. Jako další nedostatky vnímáme plastové součásti, smaltované opláštění a absenci nepřetržitého chodu.

Závěrečné shrnutí

Elektrický zavařovací hrnec lze doporučit spíše začátečníkům a uživatelům, kteří se věnují zavařování příležitostně. Vnitřní prostor hrnce nepojme více než 14 sklenic, a proto se úplně nehodí na velké zavařovací akce. Pokud potřebujete opravdu velký hrnec, zkuste zapřemýšlet nad Domo DO 42325. Do něj se vejde až 22 velkých sklenic a 4 malé najednou.

1 300 Kč Orientační cena

Nejprodávanější zavařovací hrnce dle Heureky

Pořadí Vzhled Název Hodnocení Orientační cena Aktuální cena
1.
Recenze Domo DO 42325
Domo DO 42325 93 %
Počet recenzí: 222
3 500 Kč Zobrazit nabídky
2.
Recenze Domo DO 42326
Domo DO 42326 96 %
Počet recenzí: 53
3 500 Kč Zobrazit nabídky
3.
Recenze Professor ZVH 272
Professor ZVH 272 92 %
Počet recenzí: 94
1 800 Kč Zobrazit nabídky
4.
Recenze DOMO DO 42323
DOMO DO 42323 94 %
Počet recenzí: 34
2 700 Kč Zobrazit nabídky
5.
Recenze KOVO HB Hrnec 20 l
KOVO HB Hrnec 20 l 97 %
Počet recenzí: 18
900 Kč Zobrazit nabídky
6.
Recenze ETA 1127 90000
ETA 1127 90000 88 %
Počet recenzí: 5
3 800 Kč Zobrazit nabídky
7.
Recenze Tescoma 895260
Tescoma 895260 93 %
Počet recenzí: 11
700 Kč Zobrazit nabídky
8.
Recenze Domo DO 42324
Domo DO 42324 93 %
Počet recenzí: 36
3 400 Kč Zobrazit nabídky
9.
Recenze Switch On EA-A0101
Switch On EA-A0101 55 %
Počet recenzí: 2
1 800 Kč Zobrazit nabídky
10.
Recenze Concept ZH0030
Concept ZH0030 85 %
Počet recenzí: 22
6 200 Kč Zobrazit nabídky

Zobrazit další produkty


Jak vybrat zavařovací hrnec

Zavařovací hrnec je jednoduchým typem kuchyňského zařízení. Dalo by se říci, že téměř jednoúčelovým, i když fantazii se meze nekladou. Abyste měli představu o podobě tohoto produktu, hned v úvodu vám nastíníme hlavní rozdíl mezi klasickým zavařovacím hrncem a elektrickým zavařovacím hrncem.

V dalších kapitolách se pak zaměříme na výrobní materiál, respektive opláštění hrnce, jeho celkový příkon, ale i na dostupné objemy. K zavařovacím hrncům můžete pořídit ještě řadu praktického příslušenství a využít některých nadstandardních funkcí dražších modelů.

Prostřednictvím tohoto článku vám představíme nejenom zavařovací hrnce včetně jejich orientačních pořizovacích cen, ale zmíníme se také o tom, jak správně zavařovat jednotlivé potraviny.

Pokud se zajímáte i o hrnce jiných druhů, můžeme vám doporučit též naše srovnání parních, tlakových nebo fritovacích variant.

Jak vybrat zavařovací hrnec stručně: 

  • Zvolte raději elektrický. Klasický hrnec je sice o něco levnější, na druhou stranu s ním bývá celý proces složitější a nenabízí téměř žádné další funkce pro ulehčení zavařování.
  • Zaměřte se na výrobní materiál. Nejlepší volbou jsou určitě nerezové hrnce, u nich ale musíte počítat s vyšší pořizovací cenou. Smalt je náchylnější k poškrábání a může časem dokonce popraskat.
  • Ať má dostatečný příkon. Čím bude vyšší, tím rychlejší bude celý proces a nahřívání hrnce.
  • Důležitý bude také objem. Ať už plánujete v hrnci zavařovat, nebo ho třeba využívat k přípravě horkých nápojů, měla by vašim potřebám odpovídat především jeho velikost.
  • Pozor na rozptyl teplot a času. Když už budete mít možnost si tyto hodnoty na hrnci navolit, měl by jejich výběr být dostatečně pestrý.
  • Nezapomeňte na bezpečnost a manipulaci. K jednoduchému vypouštění vody poslouží výpustný ventil a na hrnci by neměly chybět ani bezpečností prvky.

Proč si pořídit zavařovací hrnec

Důvodů, proč se odhodlat k zavařování potravin, je hned několik. A pokud vás vaření baví a rádi tvoříte domácí pochoutky, může být zavařovací hrnec dobrým kuchyňským pomocníkem.

Jasný obsah a poměr ingrediencí

Pokud si budete marmelády, džemy, šťávy a další směsi připravovat podomácku, vyhnete se tak konzumaci konzervantů a dalších potenciálně škodlivých látek, kterými výrobci u svých produktů rozhodně nešetří. Navíc zjistíte, že výroba vlastních zavařenin je finančně výhodnější, než nákup farmářských produktů.

Kvalitní dávka vitaminů

Zelenina a ovoce nabízené v dnešních supermarketech vypadají na první pohled chutně a lákavě – i proto, že obsahují celou řadu chemických látek, konzervantů a leštidel. Mnohem lepší je pochutnat si na domácím ovoci, které vám díky zavaření vydrží ve spíži poměrně dlouho. Pokud k ovoci nepřidáte žádný cukr, získáte takto velice zdravou pochoutku.

Zužitkování úrody

Sezónních plodů se navíc někdy urodí tak velké množství, že je ani nestíháte sníst a začnou se kazit. Tímto způsobem je můžete uchovávat dlouho a schovat si je na zimní měsíce, kdy jsou ovoce a zelenina v obchodech méně dostupné.

Zásoby na horší časy

V zavařovacím hrnci můžete zavařit i maso, uzeniny, ryby, houby či hotová jídla. S velkou zásobou domácích zavařených jídel můžete ukojit hlad, i když nemáte na vaření čas, energii, nebo lednička zeje prázdnotou a na nákup se dostanete až později.

Jídlo na cesty

Pro zavařené hotové jídlo naleznete uplatnění i při cestování, na dovolené, nebo když například jedete na chalupu. To jsou okamžiky, kdy si rádi domácí jídlo jen ohřejete a můžete si naplno užívat volný čas a relaxovat.

Lepší než mražení

Ne každý z nás má objemný mrazák na uskladnění potravin. Zavařeniny nejsou na skladování náročné, a pokud nemáte mnoho místa ve spíži nebo na kuchyňské lince, můžete je uskladnit ve sklepě, v garáži nebo v kůlně. Podmínkou je, aby bylo místo chladné a temné.

 

Další výhodou je delší trvanlivost zavařených potravin. Pokud provedete zavařování správně, vydrží vám takto upravené jídlo až 3 až 5 let. Oproti tomu maso v mrazáku by se mělo spotřebovat v řádech měsíců, protože ztrácí svou charakteristickou strukturu a chuť. Ovoce a houby vydrží v mrazáku asi rok, ale postupně se z nich uvolňuje šťáva a nechutnají už příliš dobře.

Dárek pro každého

Domácí marmeláda nebo lahodná ovocná šťáva představuje krásný dárek, kterým můžete obdarovat a potěšit v podstatě kohokoliv. Některé hospodyňky povýšily svůj zavařovací um na tak vysokou úroveň, že konzumace jejich produktů představuje jedinečný zážitek a dokáže člověku zlepšit den.

Klasický vs. elektrický

Na trhu si můžete vybrat ze dvou typů zavařovacích hrnců, které se liší nejen svým celkovým zpracováním, ale také výší pořizovacích nákladů. Jedná se o:

  • Klasický zavařovací hrnec
  • Elektrický zavařovací hrnec

Klasický zavařovací hrnec

Ten zná bezpochyby každý ještě z dob našich babiček. Plechový vysoký hrnec opatřený pokličkou, ve které se nachází otvor pro umístění teploměru. Lze jej přirovnat k běžnému hrnci, ve kterém vaříte na sporáku, pouze má mnohem větší objem, aby se do něj vešly zavařovací sklenice. Z výše uvedeného popisu je zřejmé, že se i podobně používá.

Pro zahřátí jej musíte umístit na sporák nebo varnou desku. Dnes existují dokonce i klasické zavařovací hrnce vhodné na indukční desku. Každopádně tento typ potřebuje nějaký externí zdroj tepla, na který ho dáte. Teploměr vás poté bude informovat o aktuální teplotě. Po dosažení určité hodnoty vložíte dovnitř sklenice a budete se snažit udržovat stále stejnou teplotu. Po daném čase zavařeniny vyndáte a máte hotovo.

Proces ale není tak úplně jednoduchý, jak by se na první pohled mohlo zdát. Zavařování se musíte věnovat opravdu bedlivě, aby vám například nepraskly sklenice nebo nedošlo k nedostatečnému zavaření potravin, které by se mohly následně zkazit (Zdroj: Wikipedia). Klasický hrnec nezvládne nic sám, vše si musíte ohlídat. Jeho hlavní výhodou je nízká pořizovací cena – oproti elektrické verzi je o poznání levnější.

Elektrický zavařovací hrnec

Elektrický zavařovací hrnec je opakem toho klasického, minimálně co se týče samotného procesu zavařování. Vykrývá totiž všechny nevýhody, které se pojí s používáním klasického zavařovacího hrnce. Největší plus spočívá v šetření vašeho času a ulehčení celého procesu. U elektrického hrnce se totiž nemusíte starat téměř o nic.

V první řadě není závislý na sporáku. Elektrický hrnec totiž zvládne ohřívat vodu uvnitř svépomocí. Jediné, co k chodu potřebuje, je přívod elektřiny. Můžete ho díky tomu používat nejen doma, ale například i venku, na terase, na chalupě nebo kdekoliv jinde. Požadovanou teplotu během samotného zavařování navíc hlídá a udržuje většinou termostat, takže s ničím nebudete mít jakoukoliv práci.

Pohodlnější a vícestranné využití je bezpochyby vykoupeno jedinou nevýhodou, a tou je vyšší pořizovací cena. Ta se mimochodem odvíjí od toho, z jakého materiálu je elektrický zavařovací hrnec vyroben. Nejdražší kousky jsou vyrobeny z nerezové oceli.

Další benefity elektrického zavařovacího hrnce

Nejen proces zavařování vám pak ulehčí i další přídavné funkce a příslušenství. Mezi ně můžeme zařadit například výpustný ventil, skrze který lze po dokončení zavařování vypustit vodu. Těžký hrnec tak nemusíte zvedat a vylévat ručně, jak je tomu u klasického typu. Kromě toho můžete výpustku využít i k rozlévání teplých nápojů, když se například v zimě rozhodnete v hrnci ohřát čaj nebo svařené víno pro více lidí.

Typ zavařovacího hrnce Výhody Nevýhody
Klasický + Lze ho využít i jako běžný hrnec

+ Nižší pořizovací náklady

– Zavařování se musíte věnovat pečlivě

– Je potřeba mít v dosahu plotýnku

– Proces není automatický

– Ruční vylévání vody

Elektrický + Funguje zcela samostatně

+ Bezpečnostní prvky

+ Více funkcí pro ulehčení zavařování

+ Nevyžaduje plotýnku

+ Lze používat i venku

+ Multifunkční využití

+ Snadné vypouštění vody (výpustka)

– Vyšší pořizovací cena

– Potřebuje přívod elektřiny

Výrobní materiál

Pokud se rozhodnete při nákupu zavařovacího hrnce vsadit na osvědčenou elektrickou variantu, pak se zajímejte i o to, z jakého výrobního materiálu je daný výrobek zhotoven – přesněji řečeno, jaké je opláštění hrnce. Materiál opláštění totiž ovlivní nejen cenu produktu, ale také například náročnost údržby a jeho životnost. V tomto směru můžete vybírat mezi dvěma odlišnými materiály:

  • Smalt
  • Nerezová ocel

Smaltované zavařovací hrnce

Smaltované zavařovací hrnce vás na první pohled ohromí svou cenovou dostupností. Počítat však musíte s tím, že tento typ materiálu se trochu hůře udržuje. Má tendenci pohlcovat pachy a někdy je problém z něj odstranit odolné skvrny (například od červeného vína).

Pozor byste si měli dát také při zacházení s ním samotným, jelikož smalt je náchylnější na jakékoliv škrábance a odřeniny. V nejhorším případě vám může dokonce popraskat. Popraskaný smalt bude časem odpadávat a hrnec může začít rezivět.

Nerezové zavařovací hrnce

Opakem smaltovaných elektrických hrnců je nerezové provedení. Jeho povrch je velmi odolný a snese i hrubší zacházení. Mnozí kulináři ocení i to, že nerez na sebe neváže žádné pachy při zavařování ani při přípravě nejrůznějších nápojů. Hrnec bude tudíž stále jako nový. Snadno se také omývá a udržuje v čistotě. Nerez se také vyznačuje výbornou vodivostí tepla.

Tento nadstandard je vykoupen zhruba dvojnásobnou cenou oproti smaltovaným modelům. Dejte si také pozor na to, aby nebyl plášť hrnce příliš tenký. Výrobci mají tendenci používat v rámci šetření tenký plech, který už může podléhat deformaci. 

Příkon

Příkon elektrického zavařovacího hrnce hraje důležitou roli při výběru konkrétního modelu. Co se týče jednotek, uvádí se ve wattech (W). Obecně platí, že čím větší příkon bude zavařovací hrnec mít, tím rychlejší a efektivnější zavařování bude. To je pravděpodobně ten největší přínos zařízení s vysokým příkonem.

Počítat však musíte s tím, že s narůstajícím příkonem poroste také celková spotřeba elektrické energie. Velký příkon se zároveň promítne i do větších pořizovacích nákladů při koupi elektrického zavařovacího hrnce. U zavařovacích hrnců se hodnota příkonu může pohybovat v těchto hladinách:

  • 1 000 W – u nejlevnějších modelů. Počítat však musíte s delší dobou nahřívání a horší funkčností.
  • 1500 až 1 800 W – zlatá střední cesta. Tato hodnota je typická u hrnců střední až vyšší kvality. 
  • 2 000 až 2 500 W – takto vysoký příkon už je výsadou luxusnějších modelů.
  • 2 500 W a více – nejvyšší příkon potřebují objemné hrnce pro komerční využití. I tak v nich ale ohřev vody trvá dosti dlouho.

Aby bylo zavařování v elektrickém hrnci skutečně efektivní, nedoporučuje se jít pod hranici 1 500 W.

Objem

Objem zavařovacího hrnce rozhoduje o tom, kolik budete schopni najednou zavařit sklenic s připravovanými pokrmy. Takže ani tento parametr byste rozhodně neměli podceňovat. Před nákupem si rozmyslete, k čemu primárně budete zavařovací hrnec využívat – zda to bude jenom občasné zavařování sezónního ovoce a zeleniny, nebo častější používání a příprava horkých nápojů.

Ty nejmenší modely mají objem kolem 16 litrů. Zakoupit ale můžete i velké elektrické zavařovací hrnce s objemem 29 litrů. Abyste získali představu, jaký je vztah mezi objemem hrnce a počtem zavařovacích sklenic, uvedeme praktický příklad: do hrnce s objemem 27 litrů se vejde zhruba 18 až 22 zavařovacích sklenic standardní velikosti (o objemu 0,7 litru).

Objem zavařovacích hrnců pro komerční účely se pak pohybuje mezi 30 až 60 litry. Pro domácí zavařování jsou ale zbytečně objemné.

Nastavení teploty a času

Jak už jste se dozvěděli výše, největší výhoda při používání elektrického zavařovacího hrnce spočívá v jeho automatickém a samostatném fungování. Vás by tak mělo zajímat, jaké možnosti nastavení daný výrobek nabízí.

Hrnce totiž například umožňují nastavení teploty v různých intervalech. Většinou lze volit teplotu ohřívání v rozmezí 50 až 100 °C, lepší modely pak nabízí i volbu mezi 30 až 100 °C. Termostat poté zajistí, že hrnec udrží po celou dobu procesu stejnou teplotu, na kterou jste jej nastavili a nemusíte nic hlídat.

Elektrické zavařovací hrnce disponují ve většině případů dvěma otočnými kolečky. První slouží k regulaci teploty, tím druhým nastavujete čas. Časový spínač se dá většinou nastavit v rozmezí 20 až 120 minut. Přítomnost časovače vám ulehčí práci v tom, že na zavařování nemusíte myslet. Po uplynutí nastaveného času se ohřívání samo vypne. Někdy se setkáte s funkcí nepřetržitého chodu – ohřívání zde trvá do té doby, dokud hrnec ručně nevypnete.

Funkce

I když zavařovací hrnce působí na první pohled jako jednoúčelové produkty bez jakékoliv vychytávky, není tomu tak. Vybírat můžete z nejrůznějších modelů elektrických zavařovacích hrnců, které jsou primárně vybaveny nadstandardními funkcemi a disponují praktickým příslušenstvím.

Ty vám mohou například ulehčit práci během samotného zavařování, ale také díky nim například můžete hrnec využít pro více účelů. Pro představu uvádíme několik příkladů. Ty se vám mohou stát inspirací při hledání vhodného zavařovacího hrnce.

Bezpečnostní prvky

Při nákupu elektrického zavařovacího hrnce dbejte na to, aby měl pojistku proti zapnutí na sucho. Zároveň je vhodným pomocníkem také ochrana proti vyvaření vody, kdy v takovém momentu dojde k okamžitému vypnutí hrnce. Hladinu vody hlídají speciální senzory, kterými by měl být elektrický hrnec vybaven. Ty zajistí, že potraviny nespálíte a nepřevaříte na sucho.

Kvalitní hrnec by neměl postrádat teplotně izolovaná madla pro bezpečnou manipulaci a přenášení. Dále by měl disponovat krytím proti průniku vody, které zajistí, že se elektrický hrnec v případě polití vnějších částí nepoškodí. Hodí se i protiskluzové nožičky, které poskytnou hrnci potřebnou stabilitu.

Výpustný ventil

Ten je součástí spíše elektrických zavařovacích hrnců. Díky ventilu můžete pohodlně odlít vodu zevnitř, popřípadě jej využijete při nalévání připraveného horkého nápoje. Při výběru hrnce dbejte na to, aby výpustný ventil nebyl umístěn příliš vysoko. V takovém případě by i po vypuštění zůstala na dně zbylá tekutina a hrnec byste museli naklánět nebo ručně vylévat.

Plastové ventily najdete u většiny zavařovacích hrnců. Jsou ale poměrně křehké a mohou se snadno poškodit. Lepší volbou je nerezový ventilek, u kterého se můžete spolehnout na delší životnost. Měli byste mít také možnost ventil rozebrat, abyste ho mohli po použití důkladně vyčistit.

Časovač

Umožní vám nastavit dopředu celkový čas zavařování.

Odložený start

Proces zavařování můžete nastavit s jistým časovým posunem. Můžete tak hrnec například nastavit na čas levnějšího proudu.

Nepřetržitý chod

Funkci nepřetržitého chodu oceníte v případě, že potraviny ve sklenici vyžaduje delší čas zavařování. Týká se to například některých druhů mas, ryb nebo uzenin. V praxi to znamená, že hrnec musíte po uplynutí požadované doby vypnout ručně.

Termostat s regulací

S pomocí tohoto doplňku lze plynule regulovat výši teploty, která bude následně udržována.

Zvuková signalizace

Většina hrnců vám dosažení požadované teploty nebo uplynutí nastaveného času oznámí akustickým signálem. Tuto funkci lze mnohdy vypnout.

LCD displej

Dražší modely elektrických zavařovacích hrnců jsou vybaveny také LCD displeji zobrazujícími informace o aktuálním procesu zavařování, výši teploty a ostatních parametrech. Díky tomu získáte dokonalý přehled o tom, co se uvnitř hrnce odehrává. Displej bývá někdy podsvícený, aby byl lépe čitelný.

Příslušenství

K hladšímu průběhu zavařování se vám pak může hodit několik praktických doplňků. Naprostou samozřejmostí bývá teploměr, který potřebujete u klasického typu hrnce. Dále můžete využít i zavařovací hlavu, která vám umožní precizně dotáhnout víčka u sklenic. Hodit se mohou i speciální kleště na vyndání horkých sklenic z hrnce, protože s obyčejnými chňapkami riskujete opaření.

 

Ke snadnému nalévání džemu, kečupů a šťáv do sklenic využijete i různé trychtýře a nálevky. Pokud máte v zimě chuť na čerstvou ovocnou šťávu, není problém. K elektrickému hrnci lze často dokoupit i odšťavňovací nástavec, se kterým ho proměníte na odšťavňovač.

Cena

Pořizovací náklady zavařovacích hrnců se liší podle toho, jakému typu dáte přednost a jaký bude jeho výrobní materiál. Na výslednou cenu mají vliv i mnohé další parametry, o kterých jsme se zmínili ve výše uvedených kapitolách. Chcete-li si pořídit kvalitní výrobek s dlouhou životností, nepodceňujte ani samotného výrobce.

Mezi prověřené značky patří Domo, Bielmeier, Kovo HB, Rommelsbacher, Professor, Klarstein, Weck, Bravo, Hyundai a Guzzanti.

Cena do 1 000 Kč

Pokud nepatříte k náročným zákazníkům a dáváte přednost klasickému provedení zavařovacího hrnce, určitě si přijdete na své. Ty nejlevnější modely s velkým objemem až 30 litrů můžete zakoupit již od 600 korun. Nic lepšího, než pozinkovaný zavařovací hrnec s teploměrem za tuto cenu však neobdržíte.

Cena od 1 000 do 2 000 Kč

V tomto případě už si budete moci vybírat ze základních modelů elektrických zavařovacích hrnců. Většinou se jedná o hrnce vyrobené ze smaltu. Co se týče parametrů, standardem je u těchto produktů objem mezi 25 až 27 litry a příkon do 1 800 W. Počítejte s manuálním ovládáním a základní funkční výbavou.

Cena od 2 000 do 4 000 Kč

Zde už se dostáváme na úroveň zavařovacích hrnců s objemem 29 litrů, digitálním podsvíceným displejem a s příkonem až 2 000 W. To jsou elektrické modely, které vám poslouží k zavařování čehokoliv. Jejich nedílnou součástí bude časovač, bezpečnostní prvky, možnost volby odloženého startu a udržování stejné teploty. Očekávat můžete vysokou kvalitu a životnost i díky tomu, že jako materiál převažuje nerez.

Cena nad 4 000 Kč

Nad částku 4 0000 korun pořídíte především profesionální zavařovací automaty od věhlasných značek, mezi které patří například Bielmeier. Počítat můžete i s nerezovým výpustným ventilem, ochranou proti přehřátí, kvalitním výrobním materiálem a s pohodlnou regulací teploty a času.

Jak správně zavařovat

Pokud nejste v zavařování úplně zběhlí a teprve se učíte, jak se zavařovacím hrncem pracovat, může se vám hodit několik praktických rad. Pokud si totiž osvojíte osvědčené návyky a základní postupy, neriskujete při zavařování možný neúspěch.

  • I když si koupíte na zavařování nové sklenice a víčka, vše důkladně omyjte a nechte okapat.
  • Pokud se rozhodnete zavařovat nikoliv v páře, ale přímo ve vodě, dbejte na to, abyste sklenice ponořili maximálně do poloviny jejich výšky. Voda může být teplá pouze v případě, že používáte do sklenic teplý nálev.
  • V okamžiku, kdy máte pochutiny zavařené, vyndejte je na vlažný podklad, aby nepraskly sklenice, a ještě jednou zkontrolujte jejich stoprocentní uzavření. Po vychladnutí to můžete ověřit tím, že sklenice otočíte víčkem dolů, popřípadě na něj zaklepete – měl by se ozvat dutý zvuk.
  • Pak už vám nebrání nic v tom, abyste zavařeniny popsali a uložili do sklepa nebo spíže. Skladujte je pokud možno v chladu a temnu.

Potraviny vhodné k zavaření

Možná vás překvapí, že zavařování není jen záležitostí ovoce nebo způsob, jak si vychutnávat domácí marmelády po celý rok. Tímto způsobem můžete totiž zakonzervovat opravdu velké množství potravin nebo již hotových pokrmů. Níže naleznete výčet, na co vše můžete zavařovací hrnec využít, a orientační tabulku s informacemi, jak dlouho a při jaké teplotě dané potraviny zavařovat.

Ovoce a zelenina

Ať už chcete uchovat samotné ovoce či zeleninu v jejich přirozené nebo upravené formě, zavařování vám v tom pomůže. Zavařit si můžete například ovocné džemy, kompoty, šťávy a sirupy. Ze zeleniny lze vytvořit různé směsi, čalamády, protlaky, kečup nebo saláty. Nejčastěji se používají papriky, cibule a okurky.

Maso a uzeniny

Zavařením můžete značně prodloužit trvanlivost masa a uzenin. Vepřové, hovězí, drůbeží, jehněčí i telecí maso se zavařuje buď přímo do sklenic, nebo si můžete pořídit speciální zavařovací plechovky. Pokud byste chtěli zavařit uzeniny, myslete na to, že je předtím musíte důkladně tepelně zpracovat a nesmí v nich být mouka ani strouhanka. Ideální je použít uzeniny domácí výroby.

Ryby

Asi nejméně často si lidé zavařují právě ryby. Jedná se totiž o delší a složitější proces. Ve většině případů se zavařují zejména precizně očištěné filety. Ryby je potřeba před zavařením zbavit hlav, nasolit, upéct a poté naložit do speciálního nálevu, ve kterém se ponechají zhruba hodinu. Poté se nechají okapat a naloží se do sklenic k zavařování.

Houby

Houby můžete zavařovat celé nebo nakrájené. Ideální je vybírat mladé lesní houby menších rozměrů, jako jsou letní hřiby, václavky, lišky, smrže nebo klouzky. Oblíbenou českou pochoutku představují houby naložené s octem.

Hotová jídla

Ty se vám mohou hodit například na dovolené nebo někde, kde nebudete mít čas nebo možnost si uvařit, a tak sáhnete po již hotovém zavařeném jídle. Většinou se jedná o omáčky, polévky, guláše a podobně. Hotová jídla se zavařují ihned po uvaření, kdy jsou ještě teplá. Důležité je, aby pokrm neobsahoval mouku a jiná potravinářská pojiva. V průběhu skladování by totiž mohly zkysnout.

Druh zavařované potraviny Doporučená teplota Doporučená doba
Houby 90 °C 80 min
Zelenina 90 °C 30 až 90 min
Ovoce 80 °C 20 až 30 min
Maso 95 °C 90 min a druhý den ještě 60 min
Ryby 95 °C 90 min
Uzeniny 100 °C 90 min
Hotová jídla 95 °C 45 až 60 min
Polévky 95 °C 60 min

 

Často kladené dotazy k zavařovacím hrncům

Jak a jaký zavařovací hrnec vybrat?

V prvé řadě se rozhodněte, jestli je pro vás dostatečný klasický zavařovací hrnec, nebo dáte přednost automatizované elektrické variantě. Ohlídejte si kvalitu a materiál opláštění hrnce – nejlepší volbou je nerez. Hrnec by měl mít také dostatečně vysoký příkon a ideální objem. Pozornost věnujte i možnostem nastavení času a teploty a dodatečným funkcím. K plynulému chodu zavařování se hodí některé i pomůcky, jako kleště nebo zavařovací hlava.

Proč je elektrický hrnec praktičtější než klasický?

Klasický hrnec vyžaduje vaši neustálou pozornost a celý proces zavařování trvá déle. Kvalitní elektrický hrnec se dokáže rychle ohřát, sám si pohlídá teplotu a díky časovači se po uplynutí zvoleného času sám vypne. Navíc mívá větší objem, takže v něm můžete zavařit větší množství sklenic, a praktickou výpustku, ze které můžete rozlévat horké nápoje. Elektrický hrnec tak můžete využít vícero způsoby.

Co vše lze v zavařovacím hrnci připravovat?

Pokud se zavařováním nemáte mnoho zkušeností, napadnou vás v první řadě džemy a kompoty. S výkonným hrncem ale můžete zavařit i maso, houby i hotová jídla, jako guláš, omáčky a různé směsi. Hrnec s výpustkou pak poslouží i jako ohřívací nádoba na čaj, grog či svařené víno v chladných zimních dnech.

Dana Široká fascinují moderní kuchyňské přístroje, které dokáží člověku ulehčit život a probudit tak lásku k vaření v každém. Proto se také ujala tématu zavařovacích hrnců, kterým vás provede krok po kroku. Objasní, jaké jsou rozdíly mezi klasickými a elektrickými hrnci, proč je důležité zaměřit se na příkon a objem, a k čemu lze využít výpustný ventil. Najdete ji podepsanou i pod dalšími kuchyňskými tématy, jako jsou překapávače kávy a šunkovary.
Redaktorka

Použité a další zajímavé zdroje

DOLEŽALOVÁ, Alena. Zavařujeme a nakládáme podle vyzkoušených receptů. Dona. 2016. ISBN: 978-80-7322-193-5.

https://www.bezpecnostpotravin.cz/UserFiles/Infografiky/Sterilovana%20zelenina_OP.pdf

https://ohioline.osu.edu/factsheet/HYG-5344


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.3 z 78 hlasů