Menu

Srovnávací test a recenze
nejlepších zavařovacích hrnců

Aktualizováno:
Říjen 2020
Autor:
Kamila Lorenzová

Ukázka produktu ve srovnání zavařovacích hrnců

Snad každý miluje letní a podzimní období, kdy na zahrádkách, v záhoncích, na polích a v sadech dozrávají různé plody, které nejlépe chutnají bezprostředně po jejich utržení. Největší nevýhodou je, že tohle období vždy trvá pouze omezenou dobu a postupně potraviny ztrácí na své kvalitě, kazí se a hnijí. Většinou tak nestihneme sníst vše a zbyde nám přemíra chutného ovoce a zeleniny, kterou bychom si nejraději schovali na zimní měsíce, kdy ji na polích nenajdete a v obchodech její cena stoupá. Řešení představuje její zakonzervování zavařením, které využívaly před mnoha lety už naše babičky a své oblibě se těší dodnes. Doba ovšem pokročila, a tak v současnosti můžeme, kromě klasických nádob, zavařovat v i elektrických hrncích, které nám práci značně ulehčují.

Zavařovací hrnec najde opravdu mnoho využití. Nemusíte zavařovat pouze ovoce a zeleninu, ale také například houby, maso a hotová jídla. Po zavařeninách tak nesáhnete pouze v zimních měsících, ale například i na dovolené a na cestách, kde nemáte možnost vařit a pracně připravovat jídlo. Moderní kuchyňský spotřebič navíc umožňuje například i přípravu nejrůznějších horkých nápojů pro více lidí, jakými jsou například svařák nebo grog.

Ať už se rozhodnete pro klasickou variantu osvědčenou mnohaletou tradicí, nebo pro modernější elektrické přístroje, které vám ulehčí práci, s jejich správným výběrem vám pomůže následující žebříček nejoblíbenějších produktů a také tento článek. V něm vám poradíme, na co se při výběru zavařovacího hrnce zaměřit, jaké funkce od něj můžete očekávat také vám poskytneme užitečné rady a tipy k samotnému procesu zavařování.


Nejlepší zavařovací hrnce dle hodnocení a recenzí uživatelů

Vzhled Název Objem (l) Příkon (W) Orientační cena Aktuální cena
Recenze Domo DO42325PC
Domo DO42325PC 27 2 000 3 000 Kč Zobrazit nabídky
Recenze Professor ZVH 272
Professor ZVH 272 27 1 800 2 300 Kč Zobrazit nabídky
Recenze Domo DO 42324
Domo DO 42324 27 1 800 2 300 Kč Zobrazit nabídky
Recenze Hyundai PC 200
Hyundai PC 200 27 1 800 2 000 Kč Zobrazit nabídky
Recenze Professor ZVH 271
Professor ZVH 271 27 1 800 1 700 Kč Zobrazit nabídky
Recenze Vigan ZH 27
Vigan ZH 27 27 1 800 2 500 Kč Zobrazit nabídky
Recenze Severin EA 3653
Severin EA 3653 29 1 800 2 000 Kč Zobrazit nabídky
Recenze Sencor SPP 2100
Sencor SPP 2100 27 1 800 1 800 Kč Zobrazit nabídky
Recenze KOVO HB Hrnec 20 l
KOVO HB Hrnec 20 l 20 - 450 Kč Zobrazit nabídky
Recenze Domo DO 42325
Domo DO 42325 27 2 000 2 800 Kč Zobrazit nabídky

Jak vybrat zavařovací hrnec

Zavařovací hrnec je jednoduchým typem kuchyňského zařízení. Dalo by se říci, že téměř jednoúčelovým, i když fantazii se meze nekladou. Abyste měli představu o podobě tohoto produktu, hned v úvodu vám nastíníme hlavní rozdíl mezi klasickým zavařovacím hrncem a elektrickým zavařovacím hrncem.

V dalších kapitolách se pak zaměříme na výrobní materiál, respektive opláštění hrnce, jeho celkový příkon, ale i na dostupné objemy. K zavařovacím hrncům můžete pořídit ještě řadu praktického příslušenství a využít některých nadstandardních funkcí dražších modelů.

Prostřednictvím tohoto článku vám představíme nejenom zavařovací hrnce včetně jejich orientačních pořizovacích cen, ale zmíníme se i o tom, jak správně zavařovat jednotlivé pochutiny.

Klasický vs. elektrický

Na trhu si můžete volit ze dvou typů zavařovacích hrnců, které se liší nejenom celkovým zpracováním, ale také výší pořizovacích nákladů. Při jejich výběru narazíte v nabídce zpravidla na dva následující typy:

  • Klasický zavařovací hrnec
  • Elektrický zavařovací hrnec

Klasický zavařovací hrnec

Ten zná bezpochyby každý ještě z dob našich babiček. Plechový vysoký hrnec opatřený pokličkou, ve které se nachází otvor pro umístění teploměru. Jedná se o docela jednoduché zařízení. Můžeme jej například přirovnat k běžnému hrnci, ve kterém vaříte na sporáku, pouze má mnohem větší objem, aby se do něj vešly zavařovací sklenice.

Z výše uvedeného popisu je vám asi jasné, že ho budete také používat podobně jako běžný hrnec. To znamená, že pro jeho zahřátí jej musíte umístit na sporák nebo varnou desku. Dnes dokonce existují už i klasické zavařovací hrnce vhodné na indukční desku. Každopádně tento typ potřebuje nějaký externí zdroj tepla, na který ho dáte. Teploměr vás poté bude informovat o aktuální teplotě. Při dosažení určité hodnoty vložíte dovnitř zavařeniny a budete se snažit udržovat stále stejnou teplotu. Po daném čase zavařeniny vyndáte a máte hotovo.

Proces ale není tak úplně jednoduchý, jak by se na první pohled mohlo zdát. Zavařování v klasickém hrnci si žádá váš čas, péči a trpělivost. Zavařování se musíte věnovat opravdu bedlivě, aby vám například nepraskly sklenice nebo nedošlo k nedostatečnému zavaření pochutin, které by se vám mohly následně zkazit. (Zdroj: Wikipedia). To by se mohlo stát při překročení nebo naopak nedodržení předepsané teploty. Klasický hrnec nezvládne nic sám a automaticky, vše si musíte pohlídat sami. Výhodou klasického zavařovacího hrnce je tak pravděpodobně pouze cena. Ta je oproti elektrické verzi o poznání nižší.

Elektrický zavařovací hrnec

Elektrický zavařovací hrnec je opakem toho klasického, minimálně co se týče samotného procesu zavařování. Vykrývá totiž všechny nevýhody, které se pojí s používáním klasického zavařovacího hrnce. Největší plus spočívá v šetření vašeho času a ulehčení celého procesu. V tomto případě se totiž nemusíte téměř o nic starat. V první řadě není závislý na sporáku, jelikož elektrický hrnec zvládne ohřívat vodu uvnitř svépomocí. Jediné, co potřebuje, je přívod elektřiny. Můžete ho díky tomu používat nejen doma, ale například i venku, na chalupě nebo kdekoliv jinde. Požadovanou teplotu během samotného zavařování navíc hlídá a udržuje většinou termostat, takže s ničím nebudete mít jakoukoliv práci.

Nejen proces zavařování vám pak ulehčí i další přídavné funkce a příslušenství. Mezi ně můžeme zařadit například výpustný ventil, skrze který lze po dokončení vypustit vodu. Těžký hrnec tak nemusíte zvedat a vylévat ručně, jak je tomu u klasického zavařovacího hrnce. Kromě toho můžete výpustku využít i pro nalévaní teplých nápojů, když se například v zimě rozhodnete v hrnci ohřát čaj nebo svařené víno pro více lidí.

Pohodlnější a vícestranné využití je bezpochyby vykoupeno jedinou věcí, a tou je vyšší pořizovací cena. Ta se mimochodem odvíjí od toho, z jakého materiálu je elektrický zavařovací hrnec vyroben.

Výrobní materiál

Pokud se rozhodnete při nákupu zavařovacího hrnce vsadit na osvědčenou elektrickou variantu, pak se zajímejte i o to, z jakého výrobního materiálu je daný výrobek zhotoven, respektive jaké je opláštění hrnce. Materiál totiž ovlivní nejen cenu produktu, ale také například náročnost údržby a jeho životnost. V tomto směru si můžete vybírat mezi dvěma odlišnými produkty.

  • Smalt
  • Nerez

Smaltové zavařovací hrnce

Smaltové zavařovací hrnce vás na první pohled ohromí svou cenovou dostupností. Ta se může pohybovat kolem 1 600 Kč. Počítat však musíte s tím, že tento typ materiálu se trochu hůře udržuje. Pozor byste si měli dát také při zacházení s ním samotným, jelikož smalt je náchylnější na jakékoliv škrábance a odřeniny. V nejhorším případě vám může dokonce popraskat.

Nerezové zavařovací hrnce

Opakem smaltových je nerezové provedení elektrického zavařovacího hrnce. Jeho povrch je více odolný a snese i hrubší zacházení. Mnozí kulináři ocení i to, že nerez na sebe neváže žádné pachy při zavařování ani přípravě nejrůznějších nápojů, takže hrnec budete mít stále, jako nový. Tento určitý nadstandard je vykoupen zhruba dvojnásobnou cenou kolem 2 700 Kč.

Příkon

Příkon elektrického zavařovacího hrnce hraje důležitou roli při výběru konkrétního modelu. Tento parametr je spojován s jednotou watt, která se značí „W“. Obecně platí, že čím větší příkon bude zavařovací hrnec mít, tím rychlejší a efektivnější zavařování bude. To je pravděpodobně ten největší klad.

Počítat však musíte s tím, že s narůstajícím příkonem poroste také celková spotřeba elektrické energie. Velký příkon se zároveň promítne i do větších pořizovacích nákladů elektrického zavařovacího hrnce.

Příkon těch nejlevnějších a nejslabších zavařovacích hrnců se pohybuje kolem 1 000 W. Nejčastěji to bývá hodnota 1 800 W. Narazit však můžete na výrobky s příkonem nad 2 000 W.

Objem

Objem neboli vnitřní velikost zavařovacího hrnce rozhoduje o tom, kolik budete schopni najednou zavařit sklenic a vašimi připravovanými pochutinami. Takže ani tento parametr byste rozhodně neměli podceňovat. Před nákupem si rozmyslete, k čemu primárně budete zavařovací hrnec využívat, zda to bude jenom zavařování nebo také příprava horkých nápojů. Ty nejmenší modely mají objem kolem 16 litrů. Zakoupit ale můžete elektrické zavařovací hrnce s objemem 29 litrů.

Pro představu uvedeme, že do hrnce o objemu asi 27 litrů se vejde zhruba 18 – 22 klasických zavařovacích sklenic standardní velikosti.

Nastavení teploty a času

Jak už jste se dozvěděli výše, největší výhoda při používání elektrického zavařovacího hrnce spočívá v jeho automatickém a samostatném fungování. Vás by tak mělo zajímat, jaké možnosti nastavení daný výrobek nabízí. Modely totiž například umožňují nastavení teploty v různých intervalech. Většinou lze volit teplotu ohřívání v rozmezí 50 – 100 °C, lepší modely pak nabízí i volbu mezi 30 – 100 °C. Termostat poté zajistí, že hrnec udrží po celou dobu procesu stejnou teplotu, na kterou jste jej nastavili a nemusíte nic hlídat.

Elektrické zavařovací hrnce ve většině případů disponují dvěmi otáčivými kolečky pro nastavení. Jedním si volíte právě teplotu a tím druhým nastavujete čas. Časový spínač se dá většinou nastavit v rozmezí 20 – 120 minut. Přítomnost časovače vám ulehčí práci v tom, že na zavařování nemusíte myslet. Po dokončení se ohřívání totiž samo vypne. Některé modely mají mimo tohle nastavení i funkci nepřetržitého chodu, která zajistí, že ohřívání pojede po celou dobu, než jej ručně zase nevypnete.

Příslušenství a funkce

I když zavařovací hrnce působí na první pohled jako jednoúčelové produkty bez čehokoliv, není tomu tak. Vybírat si můžete z nejrůznějších modelů elektrických zavařovacích hrnců, které jsou primárně vybaveny nadstandardními funkcemi a disponují praktickým příslušenstvím. Ty vám mohou například ulehčit práci během samotného zavařování, ale také díky nim například můžete hrnec využít pro více účelů. Pro představu vám uvádíme několik příkladů. Ty se vám mohou stát inspirací při hledání vhodného zavařovacího hrnce.

  • Bezpečnostní prvky – Při nákupu elektrického zavařovacího hrnce dbejte na to, aby měl pojistku proti zapnutí na sucho. Zároveň je vhodným pomocníkem také ochrana proti vyvaření vody, kdy dojde k vypnutí hrnce. Tím zajistíte, že vaše pochutiny nespálíte a nepřevaříte na sucho.
  • Výpustný ventil – Ten je součástí spíše elektrických zavařovacích hrnců. S pomocí něho můžete pohodlně odlít vodu zevnitř, popřípadě jej využijete při nalévání připraveného nápoje. Při výběru hrnce dbejte na to, aby výpustný ventil neměl umístěný příliš vysoko. V takovém případě by vám totiž i po vypuštění zůstávala na dně zbylá tekutina a hrnec byste museli naklánět nebo ručně vylévat.
  • Časovač – Umožní vám dopředu nastavit si celkovou dobu zavařování.
  • Odložený start – Proces zavařování můžete nastavit s jistým časovým posunem.
  • Termostat s regulací – S pomocí tohoto doplňku lze plynule regulovat výši teploty, která bude následně udržována.
  • LCD displej – Dražší modely elektrických zavařovacích hrnců jsou vybaveny také LCD displeji zobrazujícími informace o aktuálním procesu zavařování, výši teploty a ostatních parametrech.

Jak správně zavařovat

Na závěr článku „jak vybrat zavařovací hrnec“ se vám určitě hodí několik praktických tipů souvisejících se samotným procesem zavařování. Dozvíte se, jak správně zavařovat a zjistíte základní tipy pro tuto činnost, které vás oprostí od jakéhokoliv neúspěchu.

  • I když si koupíte na zavařování nové sklenice a víčka, vše důkladně omyjte a nechte okapat.
  • Pokud se rozhodnete zavařovat nikoliv v páře, ale přímo ve vodě, dbejte na to, abyste sklenice ponořilo maximálně do poloviny jejich výšky. Voda může být teplá pouze v případě, že používáte do sklenic teplý nálev.
  • V okamžiku, kdy máte pochutiny zavařené, vyndejte je na vlažný podklad, aby nepraskly sklenice, a ještě jednou zkontrolujte jejich stoprocentní uzavření. Po vychladnutí to můžete ověřit tím, že sklenice otočíte víčkem dolů, popřípadě na něj zaklepete a bude se ozývat dutý zvuk.
  • Pak už vám nebrání nic v tom, abyste zavařeniny popsali a uložili do sklepa nebo spíže, kde budou temné a chladné podmínky.

Potraviny vhodné k zavaření

Možná vás překvapí, že zavařování není jen záležitostí ovoce nebo způsob, jak si vychutnávat domácí marmelády po celý rok. Tímto způsobem můžete totiž zakonzervovat opravdu velké množství potravin nebo již hotových pokrmů. Představíme vám, na co vše můžete zavařovací hrnec využít.

  • Ovoce a zelenina – Ať už chcete uchovat samotné ovoce či zeleninu v jejich přirozené nebo upravené formě, zavařování vám v tom pomůže. Uchovat si můžete například ovocné džemy, kompoty, šťávy a sirupy. Ze zeleniny lze vytvořit různé směsi, čalamády nebo saláty. Nejčastěji se používají papriky, cibule a okurky.
  • Maso a uzeniny – Zavařením můžete značně prodloužit trvanlivost i masa a uzenin. Vepřové, hovězí, drůbeží, jehněcí i telecí maso se zavařuje buď přímo do sklenic, nebo si můžete pořídit speciální zavařovací plechovky. Pokud byste chtěli zavařit uzeniny, myslete na to, že je předtím musíte důkladně tepelně zpracovat a nesmí v nich být mouka ani strouhanka.
  • Ryby – Asi nejméně často si lidé zavařují právě ryby. Jedná se totiž o delší a složitější proces. Ve většině případů se zavařují zejména precizně očištěné filety.
  • Houby – Houby můžete zavařovat celé nebo nakrájené. Nejlépe si vyberte středně velké lesní houby jako jsou hříbky a klouzky.
  • Hotová jídla – Ty se vám mohou hodit například na dovolené nebo někde, kde nebudete mít čas nebo možnost si uvařit, a tak sáhnete po již hotovém zavařeném jídle. Většinou se jedná o omáčky, polévky, guláše a podobně. Hotová jídla se zavařují ihned po uvaření, kdy jsou ještě teplá. Důležité je, aby pokrm neobsahoval mouku a jiná potravinářská pojiva. V průběhu skladování by totiž mohly zkysnout.

Cena

Pořizovací náklady zavařovacích hrnců se různí podle toho, jakému typu dáte přednost a jaký bude jeho výrobní materiál. Na cenu mají vliv i mnohé další parametry, o kterých jsme se zmínili ve výše uvedených kapitolách. Chcete-li si pořídit kvalitní výrobek s dlouhou životností, nepodceňujte ani samotného výrobce. Mezi ty prověřené patří Domo, Bielmeier, Kovo HB, Rommelsbacher, Klarstein, Weck, Bravo, Hyundai a Guzzanti.

Cena do 1 000 Kč

Pokud nepatříte k náročným zákazníkům a dáváte přednost klasickému provedení zavařovacího hrnce, určitě si přijdete na své. Ty nejlevnější modely s objemem až 30 litrů můžete zakoupit od 600 Kč. Nic lepšího, než pozinkovaný zavařovací hrnec s teploměrem za tuto cenu však neobdržíte.

Cena od 1 000 Kč do 2 000 Kč

V tomto případě už si budete moci vybírat ze základních modelů elektrických zavařovacích hrnců. Nejčastěji to budou produkty s objemem 25 – 27 litrů a s příkonem do 1 800 W. Počítejte s manuálním ovládáním a základní funkční výbavou.

Cena od 2 000 Kč do 4 000 Kč

Zavařovací hrnce s objemem 29 litrů, digitálním a podsvíceným displejem a s příkonem až 2 000 W. To jsou elektrické modely, které vám poslouží po zavařování čehokoliv. Jejich nedílnou součástí bude časovač, bezpečnostní prvky, možnost volby odloženého startu a udržování stejné teploty.

Cena nad 4 000 Kč

Nad částku 4 0000 Kč pořídíte především profesionální zavařovací automaty od věhlasných značek, mezi které patří například Bielmeier. Počítat můžete i s nerezovým výpustným ventilem, ochranou proti přehřátí, kvalitním výrobním materiálem a s pohodlnou regulací teploty.


Použité a další zajímavé zdroje:

JÍLEK, Jan. Učebnice zavařování a konzervace: Jak uchovávat potraviny. Fontána. 2001.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Sterilace

https://www.wikihow.cz/Jak-zava%C5%99ovat-okurky


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Zavařovací hrnce
Průměrné hodnocení 4.3 z 52 hlasů