Hodnocení | Produkt | Klady | Zápory | Orientační cena | Aktuální cena |
---|---|---|---|---|---|
Top 1 |
|
|
3 200 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 2 |
|
|
2 900 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 3 |
|
|
2 000 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 4 |
|
|
4 200 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 5 |
|
|
3 000 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 6 |
|
|
2 500 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 7 |
|
|
2 300 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 8 |
|
|
3 000 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 9 |
|
|
1 800 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 10 |
|
|
1 900 Kč | Zobrazit nabídky |
Jak vybrat zavařovací hrnec
Zavařovací hrnec je jednoduchým typem kuchyňského zařízení. Abyste měli představu o podobě tohoto produktu, hned v úvodu vám nastíníme hlavní rozdíl mezi klasickým zavařovacím hrncem a elektrickým zavařovacím hrncem.
V dalších kapitolách se pak zaměříme na výrobní materiál, respektive opláštění hrnce, jeho celkový příkon, ale i na dostupné objemy. K zavařovacím hrncům můžete pořídit ještě řadu praktického příslušenství a využít některých nadstandardních funkcí dražších modelů.
Prostřednictvím tohoto článku vám představíme nejenom zavařovací hrnce včetně jejich orientačních pořizovacích cen, ale zmíníme se také o tom, jak správně zavařovat jednotlivé potraviny.
Jak vybrat zavařovací hrnec stručně:
- Zvolte raději elektrický – klasický hrnec je sice o něco levnější, na druhou stranu s ním bývá celý proces složitější a nenabízí téměř žádné další funkce pro ulehčení zavařování.
- Zaměřte se na výrobní materiál – nejlepší volbou jsou určitě nerezové hrnce, u nich ale musíte počítat s vyšší pořizovací cenou. Smalt je náchylnější k poškrábání a může časem dokonce popraskat.
- Ať má dostatečný příkon – čím bude vyšší, tím rychlejší bude celý proces a nahřívání hrnce.
- Důležitý bude také objem – ať už plánujete v hrnci zavařovat, nebo ho třeba využívat k přípravě horkých nápojů, měla by vašim potřebám odpovídat především jeho velikost.
- Pozor na rozptyl teplot a času – když už budete mít možnost si tyto hodnoty na hrnci navolit, měl by jejich výběr být dostatečně pestrý.
- Nezapomeňte na bezpečnost – k jednoduchému vypouštění vody poslouží výpustný ventil a na hrnci by neměly chybět ani bezpečností prvky.
Pokud se zajímáte i o hrnce jiných druhů, můžeme vám doporučit též naše srovnání pomalých, parních, tlakových nebo fritovacích variant.
Proč si pořídit zavařovací hrnec
Důvodů, proč se odhodlat k zavařování potravin, je hned několik. A pokud vás vaření baví a rádi tvoříte domácí pochoutky, může být zavařovací hrnec dobrým kuchyňským pomocníkem.
Jasný obsah a poměr ingrediencí
Pokud si budete marmelády, džemy, šťávy a další směsi připravovat podomácku, vyhnete se tak konzumaci konzervantů a dalších potenciálně škodlivých látek, kterými výrobci u svých produktů rozhodně nešetří. Navíc zjistíte, že výroba vlastních zavařenin je finančně výhodnější než nákup farmářských produktů.
Kvalitní dávka vitaminů
Zelenina a ovoce nabízené v dnešních supermarketech vypadají na první pohled chutně a lákavě – i proto, že obsahují celou řadu chemických látek, konzervantů a leštidel. Mnohem lepší je pochutnat si na domácím ovoci, které vám díky zavaření vydrží ve spíži poměrně dlouho. Pokud k ovoci nepřidáte žádný cukr, získáte takto velice zdravou pochoutku.
Zužitkování úrody
Sezónních plodů se navíc někdy urodí tak velké množství, že je ani nestíháte sníst a začnou se kazit. Tímto způsobem je můžete uchovávat dlouho a schovat si je na zimní měsíce, kdy jsou ovoce a zelenina v obchodech méně dostupné.
Zásoby na horší časy
V zavařovacím hrnci můžete zavařit i maso, uzeniny, ryby, houby či hotová jídla. S velkou zásobou domácích zavařených jídel můžete utišit hlad, i když nemáte na vaření čas, energii, nebo lednička zeje prázdnotou a na nákup se dostanete až později.
Jídlo na cesty
Pro zavařené hotové jídlo naleznete uplatnění i při cestování, na dovolené, nebo když například jedete na chalupu. To jsou okamžiky, kdy si rádi domácí jídlo jen ohřejete a můžete si naplno užívat volný čas a relaxovat.
Lepší než mražení
Ne každý z nás má objemný mrazák na uskladnění potravin. Zavařeniny nejsou na skladování náročné, a pokud nemáte mnoho místa ve spíži nebo na kuchyňské lince, můžete je uskladnit ve sklepě, v garáži nebo v kůlně. Podmínkou je, aby bylo místo chladné a temné.
Další výhodou je delší trvanlivost zavařených potravin. Pokud provedete zavařování správně, vydrží vám takto upravené jídlo až 3–5 let. Oproti tomu maso v mrazáku by se mělo spotřebovat v řádech měsíců, protože ztrácí svou charakteristickou strukturu a chuť. Ovoce a houby vydrží v mrazáku asi rok, ale postupně se z nich uvolňuje šťáva a nechutnají už příliš dobře.
Dárek pro každého
Domácí marmeláda nebo lahodná ovocná šťáva představuje krásný dárek, kterým můžete obdarovat a potěšit v podstatě kohokoliv. Některé hospodyňky povýšily svůj zavařovací um na tak vysokou úroveň, že konzumace jejich produktů představuje jedinečný zážitek a dokáže člověku zlepšit den.
Klasický vs. elektrický
Na trhu si můžete vybrat ze dvou typů zavařovacích hrnců, které se liší nejen svým celkovým zpracováním, ale také výší pořizovacích nákladů. Jedná se o:
- Klasický zavařovací hrnec – vyžaduje externí zdroj tepla, používá se prakticky jako jakýkoliv jiný hrnec, vše si zde musíte ohlídat sami, hlavní výhodou je nízká pořizovací cena.
- Elektrický zavařovací hrnec – ohřívá vodu a hlídá si teplotu sám, často disponuje výpustným ventilem a dalšími vychytávkami, potřebuje akorát přívod elektřiny, hlavní nevýhodou je vyšší cena.
Klasický zavařovací hrnec
Ten zná bezpochyby každý ještě z dob našich babiček. Plechový vysoký hrnec opatřený pokličkou, ve které se nachází otvor pro umístění teploměru. Lze jej přirovnat k běžnému hrnci, ve kterém vaříte na sporáku, pouze má mnohem větší objem, aby se do něj vešly zavařovací sklenice. Z výše uvedeného popisu je zřejmé, že se i podobně používá.
Pro zahřátí jej musíte umístit na sporák nebo varnou desku. Dnes existují dokonce i klasické zavařovací hrnce vhodné na indukční desku. Každopádně tento typ potřebuje nějaký externí zdroj tepla. Teploměr vás poté bude informovat o aktuální teplotě. Po dosažení určité hodnoty vložíte dovnitř sklenice a budete se snažit udržovat stále stejnou teplotu. Po daném čase zavařeniny vyndáte a máte hotovo.
Tento proces ale není tak úplně jednoduchý, jak by se na první pohled mohlo zdát. Zavařování se musíte věnovat opravdu bedlivě, aby vám například nepraskly sklenice nebo nedošlo k nedostatečnému zavaření potravin, které by se mohly následně zkazit (Zdroj: Britannica.com). Klasický hrnec nezvládne nic sám, vše si musíte ohlídat. Jeho hlavní výhodou je nízká pořizovací cena – oproti elektrické verzi je o poznání levnější.
Elektrický zavařovací hrnec
Elektrický zavařovací hrnec je opakem toho klasického, minimálně co se týče samotného procesu zavařování. Vykrývá totiž všechny nevýhody, které se pojí s používáním klasického zavařovacího hrnce. Největší plus spočívá v šetření vašeho času a usnadnění celého procesu. U elektrického hrnce se totiž nemusíte starat téměř o nic.
V první řadě není závislý na sporáku. Elektrický hrnec totiž zvládne ohřívat vodu uvnitř svépomocí. Jediné, co k chodu potřebuje, je přívod elektřiny. Můžete ho díky tomu používat nejen doma, ale například i venku, na terase, na chalupě nebo kdekoliv jinde. Požadovanou teplotu během samotného zavařování navíc hlídá a udržuje většinou termostat, takže s ničím nebudete mít jakoukoliv práci.
Pohodlnější a vícestranné využití je bezpochyby vykoupeno jedinou nevýhodou, a tou je vyšší pořizovací cena. Ta se mimochodem odvíjí od toho, z jakého materiálu je elektrický zavařovací hrnec vyroben. Nejdražší kousky jsou vyrobeny z nerezové oceli.
Další benefity elektrického zavařovacího hrnce
Nejen proces zavařování vám pak ulehčí i další přídavné funkce a příslušenství. Mezi ně můžeme zařadit například výpustný ventil, skrze který lze po dokončení zavařování vypustit vodu. Těžký hrnec tak nemusíte zvedat a vylévat ručně, jak je tomu u klasického typu. Kromě toho můžete výpustku využít i k rozlévání teplých nápojů, když se například v zimě rozhodnete v hrnci ohřát čaj nebo svařené víno pro více lidí.
Typ zavařovacího hrnce | Výhody | Nevýhody |
Klasický | + Lze ho využít i jako běžný hrnec
+ Nižší pořizovací náklady |
– Zavařování se musíte věnovat pečlivě
– Je potřeba mít v dosahu plotýnku – Proces není automatický – Ruční vylévání vody |
Elektrický | + Funguje zcela samostatně
+ Bezpečnostní prvky + Více funkcí pro ulehčení zavařování + Nevyžaduje plotýnku + Lze používat i venku + Multifunkční využití + Snadné vypouštění vody (výpustka) |
– Vyšší pořizovací cena
– Potřebuje přívod elektřiny |
Výrobní materiál
Pokud se rozhodnete při nákupu zavařovacího hrnce vsadit na osvědčenou elektrickou variantu, pak se zajímejte i o to, z jakého výrobního materiálu je daný výrobek zhotoven – přesněji řečeno, jaké je opláštění hrnce. Materiál opláštění totiž ovlivní nejen cenu produktu, ale také například náročnost údržby a jeho životnost. V tomto směru můžete vybírat mezi dvěma odlišnými materiály:
- Smalt – cenově dostupné, údržba je ale náročnější, pohlcuje pachy, citlivý na poškrábání a odření.
- Nerezová ocel – velmi odolná, nepohlcuje pachy, snadno se čistí, cena je zde ale oproti smaltu téměř dvojnásobná.
Smaltované zavařovací hrnce
Smaltované zavařovací hrnce vás na první pohled ohromí svou cenovou dostupností. Počítat však musíte s tím, že tento typ materiálu se trochu hůře udržuje. Má tendenci pohlcovat pachy a někdy je problém z něj odstranit odolné skvrny (například od červeného vína).
Pozor byste si měli dát také při zacházení s ním samotným, jelikož smalt je náchylnější na jakékoliv škrábance a odřeniny. V nejhorším případě vám může dokonce popraskat. Popraskaný smalt bude časem odpadávat a hrnec může začít rezivět.
Nerezové zavařovací hrnce
Opakem smaltovaných elektrických hrnců je nerezové provedení. Jeho povrch je velmi odolný a snese i hrubší zacházení. Mnozí kulináři ocení i to, že nerez na sebe neváže žádné pachy při zavařování ani při přípravě nejrůznějších nápojů. Hrnec bude tudíž stále jako nový. Snadno se také omývá a udržuje v čistotě. Nerez se také vyznačuje výbornou vodivostí tepla.
Tento nadstandard je vykoupen zhruba dvojnásobnou cenou oproti smaltovaným modelům. Dejte si také pozor na to, aby nebyl plášť hrnce příliš tenký. Výrobci mají tendenci používat v rámci šetření tenký plech, který už může podléhat deformaci.
Materiál opláštění | Výhody | Nevýhody | Cenová hladina |
Smalt | Nízká cena, slušný výběr | Pohlcuje pachy, náročnější údržba, citlivý na poškrábání | Nízká až střední |
Nerezová ocel | Vysoká odolnost, snadná údržba, výborná vodivost tepla | Vysoká cena, sklony k deformaci v případě tenkého plechu | Vysoká |
Příkon
Příkon elektrického zavařovacího hrnce hraje důležitou roli při výběru konkrétního modelu. Uvádí se ve wattech (W) a obecně platí, že čím je vyšší, tím rychlejší a efektivnější zavařování bude. To je pravděpodobně ten největší přínos zařízení s vysokým příkonem. U zavařovacích hrnců se hodnota příkonu může pohybovat v těchto hladinách:
- 1 000 W – u nejlevnějších modelů. Počítat však musíte s delší dobou nahřívání a horší funkčností.
- 1 500–1 800 W – zlatá střední cesta. Tato hodnota je typická u hrnců střední až vyšší kvality.
- 2 000–2 500 W – takto vysoký příkon už je výsadou luxusnějších modelů.
- 2 500 W a více – nejvyšší příkon potřebují objemné hrnce pro komerční využití.
Počítat však musíte s tím, že s narůstajícím příkonem poroste také celková spotřeba elektrické energie. Velký příkon se zároveň promítne i do větších pořizovacích nákladů při koupi elektrického zavařovacího hrnce. Nicméně aby bylo zavařování v elektrickém hrnci skutečně efektivní, nedoporučuje se jít pod hranici 1 500 W.
Objem
Objem rozhoduje o tom, kolik budete schopni najednou zavařit sklenic. Před nákupem si rozmyslete, k čemu primárně budete zavařovací hrnec využívat – zda to bude jenom občasné zavařování sezónního ovoce a zeleniny, nebo častější používání a příprava horkých nápojů.
- 16 l – standardní objem nejmenších modelů.
- 29 l – objem velkých elektrických hrnců.
- 30–60 l – objem hrnců pro komerční účely.
Abyste získali představu, jaký je vztah mezi objemem hrnce a počtem zavařovacích sklenic, uvedeme praktický příklad: do hrnce s objemem 27 litrů se vejde zhruba 18 až 22 zavařovacích sklenic standardní velikosti (o objemu 0,7 litru).
Nastavení teploty a času
Elektrické zavařovací hrnce umožňují nastavení teploty v různých intervalech. Většinou lze volit teplotu ohřívání v rozmezí 50–100 °C, lepší modely pak nabízí i volbu mezi 30–100 °C. Termostat poté zajistí, že hrnec udrží po celou dobu procesu stejnou teplotu, na kterou jste jej nastavili a nemusíte nic hlídat.
Ve většině případů disponují dvěma otočnými kolečky. První slouží k regulaci teploty, tím druhým nastavujete čas. Časový spínač se dá většinou nastavit v rozmezí 20–120 min. Přítomnost časovače vám ulehčí práci v tom, že na zavařování nemusíte myslet. Po uplynutí nastaveného času se ohřívání samo vypne. Někdy se setkáte s funkcí nepřetržitého chodu – ohřívání zde trvá do té doby, dokud hrnec ručně nevypnete.
Funkce
I když zavařovací hrnce působí na první pohled jako jednoúčelové produkty bez jakékoliv vychytávky, není tomu tak. Vybírat můžete z nejrůznějších modelů elektrických zavařovacích hrnců, které jsou primárně vybaveny nadstandardními funkcemi a disponují praktickým příslušenstvím. Ty vám mohou například ulehčit práci během samotného zavařování, ale také díky nim například můžete hrnec využít pro více účelů.
Bezpečnostní prvky
Při nákupu elektrického zavařovacího hrnce dbejte na to, aby měl:
- Pojistku proti zapnutí na sucho – k zapnutí hrnce nedojde, pokud v něm není voda.
- Ochrana proti vyvaření vody – pokud je v hrnci málo vody, automaticky se vypne. Hladinu vody hlídají speciální senzory.
- Teplotně izolovaná madla – pro bezpečnou manipulaci s hrncem.
- Krytí proti průniku vody – zabrání poškození hrnce při případném polití vnějších částí.
- Protiskluzové nožičky – dodávají hrnci stabilitu.
Výpustný ventil
Ten je součástí spíše elektrických zavařovacích hrnců. Díky ventilu můžete pohodlně odlít vodu zevnitř, popřípadě jej využijete při nalévání připraveného horkého nápoje. Při výběru hrnce dbejte na to, aby výpustný ventil nebyl umístěn příliš vysoko. V takovém případě by i po vypuštění zůstala na dně zbylá tekutina a hrnec byste museli naklánět nebo ručně vylévat.
Plastové ventily najdete u většiny zavařovacích hrnců. Jsou ale poměrně křehké a mohou se snadno poškodit. Lepší volbou je nerezový ventilek, u kterého se můžete spolehnout na delší životnost. Měli byste mít také možnost ventil rozebrat, abyste ho mohli po použití důkladně vyčistit.
Další funkce
U moderních elektrických hrnců se můžete setkat ještě s mnoha dalšími vychytávkami:
- Časovač – umožní vám nastavit dopředu celkový čas zavařování.
- Odložený start – proces zavařování můžete nastavit s jistým časovým posunem. Můžete tak hrnec například nastavit na čas levnějšího proudu.
- Nepřetržitý chod – oceníte ho v případě, že potraviny ve sklenici vyžadují delší čas zavařování (některé druhy mas, ryb nebo uzenin). V praxi to znamená, že hrnec musíte po uplynutí požadované doby vypnout ručně.
- Termostat s regulací – s pomocí tohoto doplňku lze plynule regulovat výši teploty, která bude následně udržována.
- Zvuková signalizace – dosažení požadované teploty nebo uplynutí nastaveného času hrnec oznámí akustickým signálem. Tuto funkci lze mnohdy vypnout.
- LCD displej – zobrazuje informace o aktuálním procesu zavařování, výši teploty a ostatních parametrech. Díky tomu získáte dokonalý přehled o tom, co se uvnitř hrnce odehrává. Displej bývá někdy podsvícený, aby byl lépe čitelný.
Příslušenství
K hladšímu průběhu zavařování se vám pak může hodit několik praktických doplňků.
- Teploměr – potřebujete ho u klasického typu hrnce.
- Zavařovací hlava – umožní vám precizně dotáhnout víčka u sklenic.
- Speciální kleště – na vyndání horkých sklenic z hrnce, protože s obyčejnými chňapkami riskujete opaření.
- Trychtýře a nálevky – ke snadnému nalévání džemu, kečupů a šťáv do sklenic.
- Odšťavňovací nástavec – zavařovací hrnec díky němu proměníte na odšťavňovač.
Oblíbené značky
Chcete-li si pořídit kvalitní výrobek s dlouhou životností, nepodceňujte ani samotného výrobce. Mezi prověřené značky patří např.:
- Domo – belgická značka, hlavně nerezové modely, všechny mají objem 27 l, cenově jde o střední třídu.
- Bielmeier – německý specialista na kuchyňské spotřebiče, kromě domácích modelů i hrnce pro profesionály, mnoho vychytávek, cena je zde vyšší.
- Sencor – populární japonský výrobce, cenově dostupné produkty s objemem 27 l, nepostrádají žádné základní funkce.
Domo
Belgická značka Domo vystupuje na evropském trhu s elektrickými spotřebiči více než 35 let. V sortimentu najdete kromě domácích spotřebičů i kuchyňské pomocníky. Zavařovací hrnce Domo jsou výhradně elektrické. Vyznačují se vysokým počtem funkcí a fungují zcela autonomně. Jako materiál opláštění se zde u většiny modelů využívá nerez, smalt jen u některých. Objem mají všechny shodně 27 l, tudíž jde o hrnce vhodné na větší domácí zavařování. Co se týče ceny, většina produktů stojí kolem 3 000 Kč.
Bielmeier
Německá značka Bielmeier je zaměřena výhradně na kuchyňské spotřebiče a bílou techniku. V nabídce zde najdete jak menší zavařovací hrnce o objemu 9 l a standardní modely, tak i větší hrnce vhodné pro profesionály. Všechny modely jsou vyrobeny z nerezu a mají mnoho vychytávek, včetně výpustného kohoutu. S rostoucí cenou narazíte i ventilek kovový. Modely na domácí použití stojí kolem 4 000 Kč, u profesionálních hrnců je pořizovací částka téměř dvojnásobná.
Sencor
Zavařovací hrnce populární japonské značky Sencor se vyznačují výborným poměrem ceny a kvality. Přestože jsou cenově dostupné (obvykle nestojí více než 2 500 Kč), nabídnou výborný objem 27 l a většinu moderních funkcí. Nepostrádají ani výpustný ventil, plynule nastavitelný termostat a časovač. Najdete zde dokonce model s časovačem až na 12 hod, což je velmi neobvyklé.
Ceny
Pořizovací náklady zavařovacích hrnců se liší podle toho, jakému typu dáte přednost a jaký bude jeho výrobní materiál.
Cena do 1 000 Kč
Pokud nepatříte k náročným zákazníkům a dáváte přednost klasickému provedení zavařovacího hrnce, určitě si přijdete na své. Ty nejlevnější modely s velkým objemem až 30 l můžete zakoupit již od 600 Kč. Nic lepšího než pozinkovaný zavařovací hrnec s teploměrem za tuto cenu však neobdržíte.
Cena od 1 000 do 2 000 Kč
V tomto případě už si budete moci vybírat ze základních modelů elektrických zavařovacích hrnců. Většinou se jedná o hrnce vyrobené ze smaltu. Co se týče parametrů, standardem je u těchto produktů objem mezi 25–27 l a příkon do 1 800 W. Počítejte s manuálním ovládáním a základní funkční výbavou.
Cena od 2 000 do 4 000 Kč
Zde už se dostáváme na úroveň zavařovacích hrnců s objemem 29 l, digitálním podsvíceným displejem a s příkonem až 2 000 W. To jsou elektrické modely, které vám poslouží k zavařování čehokoliv. Jejich nedílnou součástí bude časovač, bezpečnostní prvky, možnost volby odloženého startu a udržování stejné teploty. Očekávat můžete vysokou kvalitu a životnost i díky tomu, že jako materiál převažuje nerez.
Cena nad 4 000 Kč
Nad částku 4 0000 korun pořídíte především profesionální zavařovací hrnce od věhlasných značek, mezi které patří např. Bielmeier. Počítat můžete i s nerezovým výpustným ventilem, ochranou proti přehřátí, kvalitním výrobním materiálem a s pohodlnou regulací teploty a času.
Jak správně zavařovat
Pokud nejste v zavařování úplně zběhlí a teprve se učíte, jak se zavařovacím hrncem pracovat, může se vám hodit několik praktických rad. Pokud si totiž osvojíte osvědčené návyky a základní postupy, neriskujete při zavařování možný neúspěch.
- I když si koupíte na zavařování nové sklenice a víčka, vše důkladně omyjte a nechte okapat.
- Pokud se rozhodnete zavařovat nikoliv v páře, ale přímo ve vodě, dbejte na to, abyste sklenice ponořili maximálně do poloviny jejich výšky. Voda může být teplá pouze v případě, že používáte do sklenic teplý nálev.
- V okamžiku, kdy máte pochutiny zavařené, vyndejte je na vlažný podklad, aby nepraskly sklenice, a ještě jednou zkontrolujte jejich stoprocentní uzavření. Po vychladnutí to můžete ověřit tím, že sklenice otočíte víčkem dolů, popřípadě na něj zaklepete – měl by se ozvat dutý zvuk.
- Pak už vám nebrání nic v tom, abyste zavařeniny popsali a uložili do sklepa nebo spíže. Skladujte je pokud možno v chladu a temnu.
Potraviny vhodné k zavaření
Možná vás překvapí, že zavařování není jen záležitostí ovoce nebo způsob, jak si vychutnávat domácí marmelády po celý rok. Tímto způsobem můžete totiž zakonzervovat opravdu velké množství potravin nebo již hotových pokrmů. Níže naleznete výčet, na co vše můžete zavařovací hrnec využít, a orientační tabulku s informacemi, jak dlouho a při jaké teplotě dané potraviny zavařovat.
Ovoce a zelenina
Ať už chcete uchovat samotné ovoce či zeleninu v jejich přirozené nebo upravené formě, zavařování vám v tom pomůže. Zavařit si můžete například ovocné džemy, kompoty, šťávy a sirupy. Ze zeleniny lze vytvořit různé směsi, čalamády, protlaky, kečup nebo saláty. Nejčastěji se používají papriky, cibule a okurky.
Maso a uzeniny
Zavařením můžete značně prodloužit trvanlivost masa a uzenin. Vepřové, hovězí, drůbeží, jehněčí i telecí maso se zavařuje buď přímo do sklenic, nebo si můžete pořídit speciální zavařovací plechovky. Pokud byste chtěli zavařit uzeniny, myslete na to, že je předtím musíte důkladně tepelně zpracovat a nesmí v nich být mouka ani strouhanka. Ideální je použít uzeniny domácí výroby.
Ryby
Asi nejméně často si lidé zavařují právě ryby. Jedná se totiž o delší a složitější proces. Ve většině případů se zavařují zejména precizně očištěné filety. Ryby je potřeba před zavařením zbavit hlav, nasolit, upéct a poté naložit do speciálního nálevu, ve kterém se ponechají zhruba hodinu. Poté se nechají okapat a naloží se do sklenic k zavařování.
Houby
Houby můžete zavařovat celé nebo nakrájené. Ideální je vybírat mladé lesní houby menších rozměrů, jako jsou letní hřiby, václavky, lišky, smrže nebo klouzky. Oblíbenou českou pochoutku představují malé houbičky naložené s octem.
Hotová jídla
Ty se vám mohou hodit např. na dovolené nebo někde, kde nebudete mít čas nebo možnost si uvařit, a tak sáhnete po již hotovém zavařeném jídle. Většinou se jedná o omáčky, polévky, guláše, lečo a podobně. Hotová jídla se zavařují ihned po uvaření, kdy jsou ještě teplá. Důležité je, aby pokrm neobsahoval mouku a jiná potravinářská pojiva. V průběhu skladování by totiž mohly zkysnout.
Druh zavařované potraviny | Doporučená teplota | Doporučená doba |
Houby | 90 °C | 80 min |
Zelenina | 90 °C | 30–90 min |
Ovoce | 80 °C | 20–30 min |
Maso | 95 °C | 90 min a druhý den ještě 60 min |
Ryby | 95 °C | 90 min |
Uzeniny | 100 °C | 90 min |
Hotová jídla | 95 °C | 45–60 min |
Polévky | 95 °C | 60 min |
Dobrý den, jakou funkci mám hledat u hrnce, který by měl sloužit k ohřívání teplých nápojů? Děkuji, Soukupová.