Test nejlepších zavařovacích hrnců
a jak je vybrat 

Obrázek zavařovacího hrnce

Zbývá vám každé léto přemíra ovoce a zeleniny ze zahrádky a sadu? Nestíháte všechno sníst a mnohdy spoustu potravin vyhodíte? Pak s tímto nešvarem zatočte a užívejte si letní chuti po celý rok. A to tak, že jednotlivé pochutiny zavaříte na pozdější čas.

K tomu vám poslouží zavařovací hrnec. Moderní kuchyňský spotřebič uzpůsobený právě pro zavařování většího množství sklenic či k přípravě nejrůznějších horkých nápojů pro více lidí, jakými jsou například svařák nebo grog.

Zavařovací hrnec vám umožní nejenom uchovat lahodnou chuť čerstvých potravin na zimu, ale umožní také experimentování. Zavařeniny pak ocení nejenom malé děti, ale i dospělí a senioři, kteří si bezpochyby pochutnají.


Nejlepších 10 zavařovacích hrnců dle hodnocení uživatelů

Vzhled

Název

Objem (l)

Příkon (W)

Orientační cena

Aktuální cena

Náhled hrnce Domo DO42325PC

Domo DO42325PC

27

2 000

3 000 Kč

Náhled hrnce Professor ZVH 272

Professor ZVH 272

27

1 800

2 300 Kč

Náhled hrnce Domo DO 42324

Domo DO 42324

27

1 800

2 300 Kč

Náhled hrnce Hyundai PC 200

Hyundai PC 200

27

1 800

2 000 Kč

Náhled hrnce Professor ZVH 271

Professor ZVH 271

27

1 800

1 700 Kč

Náhled hrnce Vigan ZH 27

Vigan ZH 27

27

1 800

2 500 Kč

Náhled hrnce Professor ZVH 273

Professor ZVH 273

27

1 800

2 600 Kč

Náhled hrnce Severin EA 3653

Severin EA 3653

29

1 800

2 000 Kč

Náhled hrnce Bielmeier BHG 695.5

Bielmeier BHG 695.5

29

1 800

4 000 Kč

Náhled hrnce Guzzanti GZ 181

Guzzanti GZ 181

27

1 800

2 500 Kč

Testování a recenze zavařovacích hrnců pro rok 2018

Podrobný test zavařovacích hrnců zpracováváme a jeho vydání máme naplánované v průběhu roku 2018. V testu budou detailně rozepsané recenze nejlépe hodnocených produktů. Zatím jsme pro vás sepsali tabulku nejlépe ohodnocených zavařovacích hrnců na základě zkušeností uživatelů. Vždy se jedná o výrobky, které jsou již prověřené množstvím uživatelů. Přesto ale doporučujeme přečíst i recenze na vybraných e-shopech a na Heurece.

Pokud chcete, abychom do testu zařadili nějaké zavařovací hrnce, o které se zajímáte, napište nám na info@arecenze.cz.

Jak vybrat zavařovací hrnec

1. Klasický vs. elektrický

2. Výrobní materiál

3. Příkon

4. Objem

5. Příslušenství a funkce

6. Jak správně zavařovat

7. Ceny

Zavařovací hrnec je jednoduchým typem kuchyňského zařízení. Dalo by se říci, že téměř jednoúčelovým, i když fantazii se meze nekladou. Abyste měli představu o podobě tohoto produktu, hned v úvodu vám nastíníme hlavní rozdíl mezi klasickým zavařovacím hrncem a elektrickým zavařovacím hrncem.

V dalších kapitolách se pak zaměříme na výrobní materiál, respektive opláštění hrnce, jeho celkový příkon, ale i na dostupné objemy. K zavařovacím hrncům můžete pořídit ještě řadu praktického příslušenství a využít některých nadstandardních funkcí dražších modelů.

Prostřednictvím tohoto článku vám představíme nejenom zavařovací hrnce včetně jejich orientačních pořizovacích cena, ale zmíníme se i o tom, jak správně zavařovat jednotlivé pochutiny.


1. Klasický vs. elektrický 

Na trhu můžete vybírat ze dvou typů zavařovacích hrnců, které se liší nejenom celkovým zpracováním, ale také výší pořizovacích nákladů. Pokud budete shánět takový hrnec, dostane se vám v obchodě následujícího dělení.

  • Klasický zavařovací hrnec
  • Elektrický zavařovací hrnec

Klasický zavařovací hrnec

Ten zná bezpochyby každý ještě z dob našich babiček. Plechový vysoký hrnec opatřený pokličkou, ve které je otvor pro umístění teploměru. Hrnec disponuje dvěma úchyty po stranách a tím to končí. Nic více na takovém výrobku nehledejte.

Z výše uvedeného popisu logicky vyplývá, že klasický zavařovací hrnec musíte položit na sporák nebo kamna, kde dojde k zahřátí vody uvnitř. Teploměr vás bude informovat o aktuální teplotě. Při dosažení určité hodnoty vložíte dovnitř zavařeniny a budete se snažit udržovat stále stejnou teplotu. Po daném čase zavařeniny vyndáte a máte hotovo.

Jak můžete správně tušit, tento proces je trochu náročnější na čas, protože se zavařování musíte věnovat opravdu bedlivě, aby vám například nepraskly sklenice nebo nedošlo k nedostatečnému zavaření pochutin, které by se vám mohly následně zkazit. Výhodou klasického zavařovacího hrnce je pravděpodobně pouze cena. Ta je oproti elektrické verzi o poznání nižší.

Elektrický zavařovací hrnec

Elektrický zavařovací hrnec je opakem toho klasického, minimálně co se týče samotného procesu zavařování. V tomto případě se nemusíte téměř o cokoliv starat. V první řadě nepotřebuje sporák, jelikož je elektrický hrnec schopen ohřívat vodu uvnitř svépomocí. Její teplotu navíc může hlídat a udržovat termostat, takže s ničím nebudete mít jakoukoliv práci.

Tento luxus je bezpochyby vykoupen jedinou věcí, a tou je vyšší pořizovací cena. Ta se mimochodem odvíjí od toho, z jakého materiálu je elektrický zavařovací hrnec vyroben.


2. Výrobní materiál

Pokud se rozhodnete při nákupu zavařovacího hrnce vsadit na osvědčenou elektrickou variantu, pak se zajímejte i o to, z jakého výrobního materiálu je daný výrobek zhotoven, respektive jaké je opláštění hrnce. V tomto směru si můžete vybírat mezi dvěma odlišnými produkty.

  • Smalt
  • Nerez

Smaltové zavařovací hrnce vás na první pohled ohromí svou cenovou dostupností. Ta se může pohybovat kolem 1 600 Kč. Počítat však musíte s tím, že tento typ materiálu se trochu hůře udržuje. Pozor byste si měli dát také při zacházení s ním samotným, jelikož smalt je náchylnější na jakékoliv škrábance a odřeniny. V nejhorším případě vám může dokonce popraskat.

Opakem toho je nerezové provedení elektrického zavařovacího hrnce. Jeho povrch je více odolný a snese i hrubší zacházení. Mnozí kulináři ocení i to, že nerez na sebe neváže žádné pachy při zavařování ani přípravě nejrůznějších nápojů, takže hrnec budete mít stále, jako nový. Tento určitý nadstandard je vykoupen zhruba dvojnásobnou cenou kolem 2 700 Kč.


3. Příkon

Příkon elektrického zavařovacího hrnce hraje důležitou roli při výběru konkrétního modelu. Tento parametr je spojován s jednotou Watt, která se značí „W“. Obecně platí, že čím větší příkon bude zavařovací hrnec mít, tím rychlejší a efektivnější zavařování bude. To je pravděpodobně ten největší klad.

Počítat však musíte s tím, že s narůstajícím příkonem poroste také celková spotřeba elektrické energie. Velký příkon se zároveň promítne i do větších pořizovacích nákladů elektrického zavařovacího hrnce.

Příkon těch nejlevnějších a nejslabších zavařovacích hrnců se pohybuje kolem 1 000 W. Nejčastěji to bývá hodnota 1 800 W. Narazit však můžete na výrobky s příkonem nad 2 000 W.


4. Objem

Objem neboli vnitřní velikost zavařovacího hrnce rozhoduje o tom, kolik budete schopni najednou zavařit sklenic a vašimi připravovanými pochutinami. Takže ani tento parametr byste rozhodně neměli podceňovat. Před nákupem si rozmyslete, k čemu primárně budete zavařovací hrnec využívat, zda to bude jenom zavařování nebo také příprava horkých nápojů. Ty nejmenší modely mají objem kolem 16 litrů. Zakoupit ale můžete elektrické zavařovací hrnce s 29 litry.

Pro příklad uvedeme, že do hrnce o objemu asi 27 litrů se vejde zhruba 18 - 22 klasických zavařovacích sklenic.


5. Příslušenství a funkce

I když zavařovací hrnce působí na první pohled jako jednoúčelové produkty bez čehokoliv, není tomu tak. Vybírat si můžete z nejrůznějších modelů elektrických zavařovacích hrnců, které jsou primárně vybaveny nadstandardními funkcemi a disponují praktickým příslušenstvím. Pro představu vám uvádíme několik příkladů. Ty se vám mohou stát inspirací při hledání vhodného zavařovacího hrnce.

  • Bezpečnostní prvky – Při nákupu elektrického zavařovacího hrnce dbejte na to, aby měl pojistku proti zapnutí na sucho. Zároveň je vhodným pomocníkem také ochrana proti vyvaření vody, kdy dojde k vypnutí hrnce. Tím zajistíte, že vaše pochutiny nespálíte a nepřevaříte na sucho.
  • Výpustný ventil – Ten je součástí spíše elektrických zavařovacích hrnců. S pomocí něho můžete pohodlně odlít vodu zevnitř, popřípadě jej využijete při nalévání připraveného nápoje.
  • Časovač – Umožní vám dopředu nastavit si celkovou dobu zavařování.
  • Odložený start – Proces zavařování můžete nastavit s jistým časovým posunem.
  • Termostat s regulací – S pomocí tohoto doplňku lze plynule regulovat výši teploty, která bude následně udržována.
  • LCD displej – Dražší modely elektrických zavařovacích hrnců jsou vybaveny také LCD displeji zobrazujícími informace o aktuálním procesu zavařování, výši teploty a ostatních parametrech.

6. Jak správně zavařovat

Na závěr článku „jak vybrat zavařovací hrnec“ se vám určitě hodí několik praktických tipů souvisejících se samotným procesem zavařování. Dozvíte se, jak správně zavařovat a zjistíte základní tipy pro tuto činnost, které vás oprostí od jakéhokoliv neúspěchu.

  • I když si koupíte na zavařování nové sklenice a víčka, vše důkladně omyjte a nechte okapat.
  • Pokud se rozhodnete zavařovat nikoliv v páře, ale přímo ve vodě, dbejte na to, abyste sklenice ponořilo maximálně do poloviny jejich výšky. Voda může být teplá pouze v případě, že používáte do sklenic teplý nálev.
  • V okamžiku, kdy máte pochutiny zavařené, vyndejte je na vlažný podklad, aby nepraskly sklenice, a ještě jednou zkontrolujte jejich stoprocentní uzavření. Po vychladnutí to můžete ověřit tím, že sklenice otočíte víčkem dolů, popřípadě na něj zaklepete a bude se ozývat dutý zvuk.
  • Pak už vám nebrání nic v tom, abyste zavařeniny popsali a uložili do sklepa nebo spíže, kde budou temné a chladné podmínky.

7. Cena

Pořizovací náklady zavařovacích hrnců se různí podle toho, jakému typu dáte přednost a jaký bude jeho výrobní materiál. Na cenu mají vliv i mnohé další parametry, o kterých jsme se zmínili ve výše uvedených kapitolách. Chcete-li si pořídit kvalitní výrobek s dlouhou životností, nepodceňujte ani samotného výrobce. Mezi ty prověřené patří Domo, Bielmeier, Kovo HB, Rommelsbacher, Klarstein, Weck, Bravo, Hyundai a Guzzanti.

Cena do 1 000 Kč

Pokud nepatříte k náročným zákazníkům a dáváte přednost klasickému provedení zavařovacího hrnce, určitě si přijdete na své. Ty nejlevnější modely s objemem až 30 litrů můžete zakoupit od 600 Kč. Nic lepšího, než pozinkovaný zavařovací hrnec s teploměrem za tuto cenu však neobdržíte.

Cena od 1 000 Kč do 2 000 Kč

V tomto případě už si budete moci vybírat ze základních modelů elektrických zavařovacích hrnců. Nejčastěji to budou produkty s objemem 25 – 27 litrů a s příkonem do 1 800 W. Počítejte s manuálním ovládáním a základní funkční výbavou.

Cena od 2 000 Kč do 4 000 Kč

Zavařovací hrnce s objemem 29 litrů, digitálním a podsvíceným displejem a s příkonem až 2 000 W. To jsou elektrické modely, které vám poslouží po zavařování čehokoliv. Jejich nedílnou součástí bude časovač, bezpečnostní prvky, možnost volby odloženého startu a udržování stejné teploty.

Cena nad 4 000 Kč

Nad částku 4 0000 Kč pořídíte především profesionální zavařovací automaty od věhlasných značek, mezi které patří například Bielmeier. Počítat můžete i s nerezovým výpustným ventilem, ochranou proti přehřátí, kvalitním výrobním materiálem a s pohodlnou regulací teploty.

Jak vám pomohl tento test? Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Zavařovací hrnce
Průměrné hodnocení 4.7 z 19 hlasů