Test a recenze nejlepších
kuchyňských nožů
& jak je vybrat

Ukázka produktu ve srovnání kuchyňských nožů

Vaření patří mezi činnosti, jejichž obliba je u každého z nás jiná. Někteří jej miluji, jiní ho naopak považují za nesnesitelnou nutnost. To správné vybavení ovšem potřebují obě skupiny, protože bez něj to zkrátka není ono, a navíc je práce zbytečně namáhavá. Nehledě na to, že při použití starého a opotřebovaného náčiní dramaticky roste riziko zraněni.

Přemýšleli jste někdy o tom, co byste si počali bez správně nabroušeného nože? Jak obtížné by bylo krájení čehokoliv? Raději nemyslet. Nůž se zkrátka řadí mezi kuchyňské pomocníky nejvyšší důležitosti a svou existenci si bez něj už neumíme představit. Ne nadarmo byl jedním z prvních nástrojů pravěkých lidí…

V následujícím článku Jak vybrat kuchyňský nůž se právě nožům budeme dopodrobna věnovat. Představíme si několik hlavních kritérií pro jejich správný výběr. A jako vždy nesmí chybět ani stanovení cenových pásem se zevrubným popisem, co můžete za své peníze očekávat.


Vzhled Název Počet nožů v sadě Orientační cena Aktuální cena
Recenze Fiskars Functional Form 1014209 Fiskars Functional Form 1014209 5 ks 1 400 Kč Zobrazit nabídky
Recenze Fiskars Functional Form blok s noži Fiskars Functional Form blok s noži 7 ks 1 700 Kč Zobrazit nabídky
Recenze Fiskars Functional Form Startovací set Fiskars Functional Form Startovací set 5 ks 850 Kč Zobrazit nabídky
Recenze Tescoma Blok na nože AZZA Tescoma Blok na nože AZZA 6 ks 2 000 Kč Zobrazit nabídky
Recenze Fiskars Functional Form Blok Fiskars Functional Form Blok 5 ks 1 400 Kč Zobrazit nabídky
Recenze G21 Gourmet Sada nožů Dynamic G21 Gourmet Sada nožů Dynamic 5 ks 1 000 Kč Zobrazit nabídky
Recenze Lamart LT2026 Set nožů na magnetickém stojánku Lamart LT2026 Set nožů na magnetickém stojánku 4 ks 950 Kč Zobrazit nabídky
Recenze G21 Gourmet Damascus Nože z damascenské oceli G21 Gourmet Damascus Nože z damascenské oceli 3 ks 2 500 Kč Zobrazit nabídky
Recenze Professor P1127 Sada nožů Professor P1127 Sada nožů 7 ks 900 Kč Zobrazit nabídky
Recenze Berndorf Sandrik Profi-Line Berndorf Sandrik Profi-Line 6 ks 2 000 Kč Zobrazit nabídky

Jak vybrat kuchyňský nůž

  1. Typ
  2. Materiál
  3. Délka čepele
  4. Tvar čepele
  5. Ostří
  6. Rukojeť
  7. Uložení
  8. Cena

Ač se to na první pohled nemusí zdát, parametrů, na které byste při nákupu měli pamatovat, je docela dost. Nejprve ovšem stojíte před rozhodnutím, jaký typ nástroje zvolíte. Časem poznáte, že se patrně nevyhnete nákupu většiny zmíněných druhů.

Při samotném nákupu rozhodně berte v potaz materiál použitý pro výrobu čepele a provedení rukojeti. Neméně důležitou roli hrají i délka a tvar čepele. Dobré je pamatovat i na optimální provedení ostří. Abyste mohli nůž užívat dlouhá léta, postarejte se o jeho adekvátní uložení.

Chybět rozhodně nebude ani poslední kapitola věnována cenám. Jednotlivé modely si detailně rozebereme a rozdělíme do několika cenových pásem. Díky nim budete vědět, co můžete za své peníze očekávat.

1. Typ

Taky znáte ten pocit, kdy vstoupíte do obchodu a najednou nevíte, co vlastně z toho nepřeberného množství vybrat? V tom případě si ještě před nákupem samotným promyslete, jak vlastně vypadá vaše činnost v kuchyni. Které potraviny zpracováváte nejčastěji? Pokrmy jaké kuchyně máte nejraději? Od odpovědí na tyto otázky se potom musí odvíjet výběr odpovídajícího typu nože. V současné době množství různých druhů dramaticky narostlo až na číslo deset:

  • Kuchařské nože
  • Nože na zeleninu
  • Okrajovací nože
  • Nože na pečivo
  • Vykosťovací nože, filetovací nože a sekáčky
  • Nože Santoku
  • Plátkovací nože
  • Nože na sýr

V zásadě platí, že první čtveřice se v kuchyních objevuje zdaleka nejčastěji. Jestliže si však potrpíte na dokonalost a komfort, určitě se koupi dalších typů nevyhnete. I přesto najdete dokonce i v řadách profesionálů experty věrné jedinému pomocníkovi, jímž je pořádný kuchařský nůž.

Kuchařské nože

Král mezi noži. Jediný typ, bez něhož se při vaření neobejdete. Délka čepele se pohybuje okolo 20 cm. Hladké ostří se zužuje směrem ke špičce. Uplatnění nalezne zejména při zpracování masa, ryb, zeleniny, ovoce a všech rozměrově výraznějších surovin.

Podobně široké je množství činností, které lze s univerzálním nožem provádět. Naporcujete s ním kuře, nakrájíte pořádnou flákotu masa na plátky nebo nudličky. Zkrátka zcela podle svého gusta. Bát se nemusíte ani pečiva, ačkoliv řez nebude dokonalý.

Nože na zeleninu

Máte problémy nakrájet česnek nebo cibuli univerzálem s dlouhou čepelí? Potom bezpochyby využijete služeb speciálního náčiní na zeleninu. Délka ostří se pohybuje mírně nad 10 cm, díky čemuž můžete vést mnohem přesnější řez.

Podobně jako náčiní kuchařské, i nože na zeleninu nabízejí širokou škálu možností. Stejně dobře s nimi zpracujete i ovoce nebo zbavíte maso drobných tukových částí.

Okrajovací nože

Do předcházející skupiny někdy řadíme i tzv. okrajovací nože. Vzhledem k jejich specifickému určení si je ovšem představíme zvlášť. Jsou vybaveny velmi krátkou čepelí s pevnou špičkou. Spodní část bývá oblá, někdy je vykrojená pro usnadnění loupání potraviny.

Čepel náčiní dosahuje délky pouze 10 cm, díky čemuž je zajištěno snadné a přesné ovládání. Pevnou špičkou bez problémů vyčistíte i skvrny nebo kazy na ovoci a zelenině.

Nože na pečivo

Většina z nás dovede bez problémů rozpoznat i nástroje na pečivo. Jejich vroubkované ostří zajede bez větších problémů i do teplého chleba a ukrojí nádherný krajíc bez porušení kůrky. Použít je můžete s podobnou efektivitou i na kynuté koláče, buchty nebo pizzu. Délka čepele standardně přesahuje hranici 20 centimetrů.

Vykosťovací nože, filetovací nože a sekáčky

Potřebujete často vykostit kus masa a standardní kuchařský nůž neodvede dostatečně dobrou práci? Rozhodně zvažte nákup nože vykosťovacího. Jeho tenká, ze spodu lehce vykrojená, čepel zajistí rychlý a snadný průnik zpracovávanou látkou.

Při úpravě ryb rozhodně naleznou využití tzv. filetovací nože. S jejich pomocí jednoduše oddělíte rybí maso od kůže. Ostří je dostatečně jemné, takže se nemusíte obávat poškození citlivého rybího masa.

Chcete-li nahrubo nasekat maso včetně kostí pro další uložení, jistě oceníte sekáček. Jeho mohutná čepel zajistí, že si snadno poradíte i s obrovskými fláky masa s  tvrdými kostmi.

Nože Santoku

Specifickou kategorii kuchyňských pomocníků představují nože Santoku. Jak již jejich název napovídá, pocházejí z oblasti Asie a jistě zaujmou svým specifickým tvarem. Vyznačují se zejména dokonalým vyvážením rukojeti a čepele.

Využití je univerzální. Skvěle poslouží při krájení, krouhání i mletí masa. Speciální zahnutí ostří napomáhá při jeho průniku do útrob zpracovávané suroviny. Díky tomu se nenadřete ani při řezání kostí.

Plátkovací nože

Milujete chuť na tenko nakrájené šunky a rádi byste si podobnou lahůdku dopřáli i doma? Potom vám stačí pouze pořádná cihla této pochutiny a kvalitní plátkovací nůž. Tzv. dranžírovací nože jsou osazeny velmi úzkou a dlouhou čepelí.

Nože na sýr

Milovníci sýra rozhodně ocení speciální náčiní vyrobené pro krájení této pochutiny. Na jeho špičce se nachází speciální vidlička zabraňující přilepení plátku. Čepel je děrovaná, což respektuje přirozený charakter cihly sýra.

2. Materiál

Klíčovým kritériem pro samotný výběr nože je materiál použitý pro výrobu čepele. V současné době se lze setkat se třemi druhy, přičemž každý z nich má své výhody a nevýhody:

  • Uhlíková ocel
  • Nerezová ocel
  • Keramika

Uhlíková ocel

Čepele vyrobené z uhlíkové oceli jsou tvořeny slitinou oxidu železitého. Snadno se brousí, takže je můžete dlouhodobě udržovat pořádně ostré. Připravte se ovšem na jejich výraznou náchylnost ke korozi a otupení. Při špatném zacházení se časem začnou na čepeli objevovat i nevzhledné skvrny. Ty sice nemají nijak výrazný vliv na kvalitu práce, nepřidávají ovšem estetickému dojmu. Jsou také projevem postupné degradace materiálu.

Nerezová ocel

Nestárnoucí klasiku představuje nerezová ocel. Zajišťuje dlouhodobou ostrost a vynikající odolnost proti působení vnějších vlivů. Připravit se musíte na poněkud obtížnější ostření. Ocel nachází uplatnění hlavně při výrobě univerzálních kuchařských nožů a všech pomocníků na maso. Nejlépe totiž proniká i velmi tuhými strukturami.

Při nákupu rozhodně buďte ostražití. Někteří výrobci totiž v zájmu nabídnutí co nejnižší ceny nenabízejí čepele z kalené oceli, ale jejich plechové náhražky. Poznáte je podle velké pružnosti, kdy nůž snadno ohnete. Od těchto produktů dávejte ruce pryč, i kdyby byla cena obzvláště lákavá. Nepřežijí první setkání s kostí.

Keramika

Čepele keramických nožů jsou provedeny z oxidu zirkoničitého. Mohou se pochlubit imunitou proti opotřebení a zůstávají stále ostré. Navíc žádným způsobem neovlivňují chuť potravin. Na druhé straně se musíte připravit na výraznou křehkost keramiky. Pád na zem, případně tlak vedený pod špatným úhlem může vést ke zlomení čepele.

Využívejte keramiku zejména při úpravě měkkých potravin. Perfektní práci odvedou kupříkladu u ovoce a zeleniny nebo pečiva.

3. Délka čepele

Délka čepele úzce souvisí s typem nože. Pohybuje se od 10 do 30 cm a plně závisí na tom, k čemu plánujete kuchyňské náčiní používat:

  • Loupací nože – pod 10 cm
  • Nože na zeleninu – 12–15 cm
  • Univerzální nože – 15–20 cm
  • Filetovací nože – 16–20 cm
  • Nože na pečivo – nad 20 cm
  • Plátkovací nože – nad 30 cm

Určitě pomůže, pokud si délku čepele u konkrétního nože důkladně zkontrolujete. Někteří výrobci totiž občas zapomínají tuto tabulku prostudovat. Pak je možné se na trhu setkat s poněkud bizarním dílem jako je nůž na zeleninu s čepelí dlouhou 25 cm.

4. Tvar čepele

S typem nástroje bezesporu úzce souvisí i tvar čepele. Podle něj též nejlépe poznáte, zda třímáte v rukou kvalitní výrobek nebo jen levnou a málo spolehlivou napodobeninu.

V prvé řadě by se čepel měla od tupé k ostré straně svažovat ve tvaru klínu. Tím je zajištěn snadný a přesný řez bez zbytečného trhání potraviny. Jestliže se setkáte s náčiním, jehož čepel je po celé délce stejně tlustá, patrně jde jen o levnou plechovou napodobeninu.

Důležitou roli v bezpečnosti hraje provedení tzv. záštity. Ta zabraňuje sklouznutí prstů na ostří a nepříjemným nárazům kloubů na prkénko. Obvykle bývá provedena ze stejného materiálu jako rukojeť. Jestliže se setkáte se záštitou z kovu, pak slouží i pro optimální vyvážení. Pokud chybí, narazili jste na nekvalitní výrobek a doporučujeme o jeho nákupu vůbec neuvažovat. Mnohé renomované značky nože bez záštity nabízí jako okrasné modely. Neznámí výrobci bývají vedeni snahou snížit výrobní náklady.

Závěrem byste ještě měli zkontrolovat propojení čepele s rukojetí. V optimálním případě probíhá kovová část čepele celou délkou rukojeti až na její konec. Tím je zaručeno plné uchycení čepele v rukojeti. Levnější modely mívají čepel uchycenu ve střence kratším koncem. I tak můžete být s nákupem spokojení, ověřte si však pečlivě vyvážení celého nástroje.

5. Ostří

Péči se při výběru vyplatí věnovat i ostří. Je rozhodně dobré, pokud dosahuje celé délky čepele od rukojeti až po špičku. V opačném případě bude činnost méně komfortní a nebezpečnější.

Ostří by mělo být ideálně souměrně vybroušené z obou stran. Jednostranné je určeno pouze do rukou profesionálních kuchařů. Dostane-li se do rukou amatérovi, může způsobit více škody než užitku.

6. Rukojeť

Co když třímáte v ruce sebelepší čepel, ale provedení rukojeti z nejrůznějších důvodů neodpovídá vašim požadavkům? Připravte se na ne zrovna ideální pohodlí a bezpečnost při práci. Negativně bude bohužel ovlivněn i výsledek krájení. Při špatném držení nástroje zkrátka potravinu optimálním způsobem nezpracujete.

Stejně jako čepele i rukojeti bývají provedeny za využití jednoho ze tří základních druhů materiálu. Ty samozřejmě mají podstatný vliv na jejich vlastnosti i pravidla zacházení a čištění:

  • Plast
  • Dřevo
  • Kov

Ať už zvolíte jakýkoliv materiál, berte v potaz hlavně jednoduchost manipulace. Nůž by měl skvěle padnout do ruky, být skvěle vyvážený a jakákoliv činnost by měla být snadná.

Plast

Nejlevnější volbu představuje plast. Rukojeť bývá ke kovu buď přinýtovaná nebo pouze nastříkaná. Z dlouhodobého hlediska je lepší zvolit spíše nýtovanou variantu, neboť nástřik se může po čase uvolnit.

Výhodou plastu je protiskluznost, která může být ještě umocněna speciální vrstvou. Plastové provedení navíc není náročné na údržbu. Zvolíte-li variantu s pogumováním, získáváte zdaleka nejpohodlnější rukojeť.

Dřevo

Designově zcela jistě nejvděčnější variantou je dřevo. Taková střenka bývá ovšem náchylná vůči vodě. Po každém použití ji musíte důkladně omýt proudem vody a očistit do sucha. Rozhodně se nevyplatí vkládat nástroj do myčky na nádobí, jež má na použité dřevo devastující účinky.

I při správném zacházení se bohužel musíte časem připravit na negativní projevy rozkladu dřeva. Začnou se objevovat tmavé skvrny na jeho povrchu a samotná rukojeť nebude v ruce působit příliš příjemně.

Kov

V poslední době si velkou oblibu získaly kovové střenky. Jejich hlavní výhodou je odolnost proti vlivům vody i při styku s potravinami. Bývají často omývatelné v myčce a zvládnou i méně šetrné zacházení. Mnohdy se na trhu setkáte i s mnoha luxusními kousky co se týká designového provedení.

Připravte se ovšem na to, že kov je velice kluzký. Ve vlhkých rukou se bude krotit jen obtížně a může hrozit i nebezpečné vysmeknutí. Z toho důvodu vždy dbejte na bezpečnost práce a ruce i střenku pravidelně otírejte suchou utěrkou.

7. Uložení

Koupili jste si nůž za několik tisíc korun a chcete, aby vám sloužil dlouhá léta? Tak se o něj musíte adekvátně starat. Omývat byste čepel měli pod proudem vody, a to i tehdy, když osazen kovovou rukojetí. Dlouhodobé vystavení vysokým teplotám a agresivním mycím tabletám v myčkách totiž vede k postupnému oslabování materiálu čepele.

Nože též neskladujte na jedné hromadě ve vyhrazeném šuplíku linky. Pokud se o sebe neustále otírají, dochází k jejich ztupování a deformaci materiálu. Pro bezpečné uložení kuchyňského náčiní doporučujeme využít volně prodejné magnetické nebo dřevěné boxy. Ty jsou navrženy tak, aby nabízely dostatek místa pro uložení většího množství čepelí, aniž by se ty navzájem dotýkaly.

8. Cena

Za pořízení kvalitního kuchyňského nože rozhodně nemusíte platit velké peníze. Opatrnosti při nákupu však není nikdy dost. Zejména na pultech supermarketů, ale i specializovaných obchodů se totiž lze setkat s levnými plechovými nástroji. Proto si raději pro nákup připravte minimálně 300 korun.

Na základě analýzy nabídky jsme identifikovali tři základní cenové hladiny. Nabídka je velmi různorodá a prakticky každý si zde najde to, co chce:

Cena do 750 Kč

Za cenovku do 750 korun obvykle zakoupíte všechno, co potřebujete. V této kategorii naleznete všechny myslitelné typy nástrojů. Hlavním použitým materiálem čepele je nerezová ocel v kombinaci s plastovou rukojetí. Méně se objevuje keramika. I v tomto pásmu naleznete několik málo výrobků, jež snesou označení profesionální.

Cena od 750 do 2 000 Kč

Druhá skupina skrývá větší množství keramických nožů, případně různé sady. Za jednorázovou platbu tak získáte třeba hned pětici různých nástrojů. Stejně jako v předcházejícím případě hraje prim nerezová ocel, obvykle ve spojení s kovou střenkou. Ta může být i plastová s adekvátním pogumováním

Cena nad 2 000 Kč

V nejvyšší skupině se vyskytují prakticky jen sady 6 a více nožů spolu s dřevěným boxem a praktickou ocílkou. Samozřejmostí je obrovská kvalita použité oceli, přičemž rukojeť je provedena z kovu, případně pogumovaného plastu. Nezřídka se zde objevují i parádně vyvedené kusy určené jako dekorace na stěnu.

Jak vám pomohl tento článek? Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Kuchyňské nože
Průměrné hodnocení 4.5 z 12 hlasů