Ač se to na první pohled nemusí zdát, parametrů, na které byste při nákupu kuchyňských nožů měli pamatovat, je poměrně dost. Na všechny jsme se přitom zaměřili v našem článku. O čem se konkrétně dočtete?
- Proč koupit kvalitní kuchyňské nože – opatřeny jsou prvotřídní čepelí a ergonomickou rukojetí, která má vliv i na bezpečnost při práci. Mnohé navíc zaujmou i dlouhou životností, případně zajímavým designem.
- Nevýhody kuchyňských nožů – problematická může být vysoká pořizovací cena, která je u některých modelů i pětimístná. Za nevýhody je možné považovat rovněž vyšší hmotnost, jakož i další negativní vlastnosti.
- Druhy podle určení – při výběru se zaměřte na skutečnost, jaké potraviny v kuchyni nejčastěji zpracováváte. K dispozici nemáte pouze univerzální kuchyňské nože, ale třeba také nože na zeleninu či sýry, vykosťovací nože a mnohé další varianty.
- Výběr podle materiálu čepele – kuchyňské nože se vyrábějí z uhlíkové, nerezové, damaškové či legované oceli, ale také z keramiky. Každý z těchto materiálů má přitom jisté kladné i záporné vlastnosti.
- Výběr podle materiálu rukojeti – plast bývá nejlevnější, dřevěné střenky jsou vizuálně nejzajímavější a kov zaručuje zvýšenou odolnost. U jednotlivých materiálů ovšem musíte počítat i s negativními vlastnostmi.
- Důležité parametry – při výběru kuchyňských nožů se zaměřte rovněž na délku a tvar čepele, ale také na samotné ostří, hmotnost, stejně jako na záruční dobu, jež může být překvapivě dosti variabilní.
- Oblíbené značky – mezi nejvíce nakupované kuchyňské nože v českých obchodech patří produkty od společností jako Fiskars, Victorinox, Lamart, Tescoma nebo XinZuo.
- Cena – některé kuchyňské nože seženete za pár set korun, a přesto nemusí být nekvalitní. K dispozici ovšem máte i varianty, které stojí přes 2 000 Kč. Některé modely vás ostatně mohou vyjít i na pětimístnou částku.
- Uložení a péče – vybrat vhodné nože do kuchyně je velmi důležité, podstatné je ovšem také to, jak o ně budete pečovat. Čepel byste měli např. mít pod proudem vody a vhodným vybavením se mohou stát i magnetické nebo dřevěné boxy.
Proč koupit kvalitní kuchyňské nože
Pokud aktuálně sháníte kuchyňské nože, měli byste se v prvé řadě soustředit na jejich kvalitu. Ta má důležitý vliv nejen na jejich praktické vlastnosti, ale také na bezpečnost při práci.
- Prvotřídní čepel – kvalitní nůž pochopitelně musí velmi dobře krájet potraviny, na které je určen. Na to má vliv jeho materiál a zpracování čepele, její ochrana i náročnost broušení.
- Ergonomická rukojeť – velký vliv má nejen na samotné krájení potravin, ale také na jeho bezpečnost. Kuchyňské nože by měly dobře padnout do ruky, přičemž důležité může být i jejich odlehčení.
- Dlouhá životnost – kuchyňské nože by měly být vysoce odolné proti poškození. Na některé kvalitní modely ostatně existuje záruční doba v délce 10, nebo dokonce 15 let.
- Zajímavý design – vizuální stránka není u tohoto typu produktů nejdůležitější, na druhou stranu máte k dispozici i produkty, které snoubí příjemné s užitečným.
Prvotřídní čepel
Kvalitní kuchyňské nože musí mít pochopitelně čepel, která umožňuje velmi dobře krájet potraviny, na něž jsou určeny. Může být přitom vyrobena z různých materiálů, přičemž za špičkovou je možné považovat damaškovou či legovanou ocel, případně keramiku. Důležité ovšem může být rovněž souměrné vybroušení z obou stran. V každém případě je podstatná i (dodávaná) ochrana čepele proti poškození, stejně jako náročnost jejího broušení.
Ergonomická rukojeť
Při krájení potravin je velmi důležitá i ergonomie daného kuchyňského nože. Ta ovlivňuje nejen samotnou práci, ale také její bezpečnosti, na níž se mohou kupříkladu podílet protiskluzové vlastnosti. Zaměřit byste se tedy měli na produkty, které vám dobře padnou do ruky, a to především díky ergonomické rukojeti. Na komfortu při používání se může výrazně podílet také hmotnost, takže není divu, že se většině uživatelů lépe pracuje s odlehčenými variantami.
Dlouhá životnost
Pokud si pořídíte kvalitní kuchyňský nůž, s největší pravděpodobností se nestane, že ho budete muset v nejbližší době opět měnit za jiný. Bude se vám s ním totiž dobře pracovat, a navíc je důležitá i zvýšená odolnost proti poškození, která má vliv na jeho životnost. Musíme ostatně doplnit, že se nože do kuchyně dosti liší svou záruční dobou. Zatímco některé mají standardní dvouletou záruku, dalším mohou výrobci důvěřovat natolik, že záruční doba činí 10, nebo dokonce 15 let.
Zajímavý design
Vizuální stránka by při výběru kuchyňských nožů pochopitelně neměla hrát hlavní roli, nicméně úplně upozaďovat byste ji také neměli. Jistě, i některé velmi minimalisticky vyhlížející modely jsou naprosto perfektní a určitě bychom vám je doporučovali, na druhou stranu máte k dispozici i produkty, které snoubí příjemné s užitečným. Můžete se tedy zaměřit na nože do kuchyně, jež vám budou nejen dobře sloužit, ale budou se vám i líbit.
Nevýhody kuchyňských nožů
Bez kuchyňských nožů se při přípravě pokrmů teplé i studené kuchyně neobejdete, přesto jsou s nimi spojena i určitá negativa. S nimi tedy musíte při pořízení počítat.
- Vysoká cena – kvalitní kuchyňské nože sice nemusí být nutně extrémně drahé, na druhou stranu některé prvotřídní modely pod tisícovku v žádném případě neseženete. Nejdražší produkty si lze ostatně pořídit i za pětimístnou částku.
- Vyšší hmotnost – některé kuchyňské nože sice mají špičkové vlastnosti, při jejich pořízení ovšem budete muset počítat s vyšší hmotností. Ta nemusí rozhodně sedět každému. Některé modely mohou každopádně vážit i přes 300 gramů.
- Další negativní vlastnosti – určité kuchyňské nože mají kratší čepel, která se navíc může poměrně rychle ztupit. Mezi případná negativa patří i méně kvalitní rukojeť, která může po čase prasknout, což pochopitelně nelze jednoduše opravit.
Druhy podle určení
Také znáte ten pocit, kdy vstoupíte do obchodu a najednou nevíte, co vlastně z toho nepřeberného množství produktů vybrat? V tom případě si ještě před nákupem samotným promyslete, jak vlastně vypadá vaše činnost v kuchyni. Které potraviny zpracováváte nejčastěji, případně pokrmy jaké kuchyně máte nejraději? Od odpovědí na tyto otázky se potom musí odvíjet výběr odpovídajícího typu nože. V současné době množství různých druhů dramaticky narostlo až na číslo deset.
- Kuchařské nože – lze je označit „za krále mezi noži“, neboť jsou v podstatě univerzální. Délka jejich čepele se pohybuje kolem 20 cm. Využít je můžete při zpracování masa, ryb, zeleniny, ovoce a všech rozměrově výraznějších surovin.
- Nože na zeleninu – jak napovídá sám název, určeny jsou na krájení česneku, cibule, paprik, brambor a dalších podobných potravin. Dané nože mívají kratší čepel (obvykle mírně nad 10 cm), přičemž s nimi pochopitelně lze zpracovat i ovoce.
- Okrajovací nože – disponují krátkou čepelí (délka kolem 10 cm) a mívají pevnou špičku. Spodní část je většinou oblá a někdy i vykrojená. Podílet se tedy mohou i na loupání potravin.
- Nože na pečivo – jak asi každý ví, tyto varianty mají typické vroubkované ostří, které může délkou přesahovat i 20 cm. Díky němu umožňují bez větších problémů krájet čerstvé i starší pečivo.
- Vykosťovací nože, filetovací nože a sekáčky – nástroje vhodné na přípravu masa. Vykosťovací nože jej mohou zbavit kostí, filetovací nože snadno oddělují rybí maso od kůže a sekáčky si poradí i s většími kusy masa, případně s pevnými kostmi.
- Nože Santoku – nástroje z Dálného východu, které mají poněkud specifický tvar. Uplatnění mají v podstatě univerzální, přičemž zaujmou především perfektním vyvážením rukojeti a čepele.
- Plátkovací nože – této variantě se říká rovněž dranžírovací nože. Typická je velmi úzká a dlouhá čepel, která umožňuje nakrájet šunku a další lahůdky na jemné plátky.
- Nože na sýr – uplatnění těchto nástrojů je asi zjevné. Na první pohled je přitom poznáte díky děrované čepeli, ale opatřeny bývají rovněž speciální vidličkou k napíchnutí uříznutého kousku sýra.
V zásadě platí, že první čtveřice se v kuchyních objevuje zdaleka nejčastěji. Jestliže si však potrpíte na dokonalost a komfort, určitě se koupi dalších typů nevyhnete. I přesto najdete dokonce i v řadách profesionálů experty věrné jedinému pomocníkovi, jímž je pořádný kuchařský nůž.
Kuchařské nože
Nože na zeleninu
Okrajovací nože
Nože na pečivo
Vykosťovací nože
Nože Santoku
Plátkovací nože
Nože na sýr
Kuchařské nože
Jediný typ, bez něhož se při vaření neobejdete. Král mezi noži. Délka čepele se pohybuje okolo 20 cm. Hladké ostří se zužuje směrem ke špičce. Uplatnění nalezne zejména při zpracování masa, ryb, zeleniny, ovoce a všech rozměrově výraznějších surovin.
Podobně široké je množství činností, které lze s univerzálním nožem provádět. Naporcujete s ním kuře, nakrájíte pořádnou flákotu masa na plátky nebo nudličky. Zkrátka zcela podle svého gusta. Bát se nemusíte ani pečiva, ačkoliv řez nebude dokonalý.
Nože na zeleninu
Máte problémy nakrájet česnek nebo cibuli univerzálem s dlouhou čepelí? Potom bezpochyby využijete služeb speciálního náčiní na zeleninu. Délka ostří se pohybuje mírně nad 10 cm, díky čemuž můžete vést mnohem přesnější řez.
Podobně jako náčiní kuchařské, i nože na zeleninu nabízejí širokou škálu možností. Stejně dobře s nimi zpracujete i ovoce nebo zbavíte maso drobných tukových částí.
Okrajovací nože
Do předcházející skupiny někdy řadíme i tzv. okrajovací nože. Vzhledem k jejich specifickému určení si je ovšem představíme zvlášť. Jsou vybaveny velmi krátkou čepelí s pevnou špičkou. Spodní část bývá oblá, někdy je vykrojená pro usnadnění loupání potraviny.
Čepel náčiní dosahuje délky pouze 10 cm, díky čemuž je zajištěno snadné a přesné ovládání. Pevnou špičkou bez problémů vyčistíte i skvrny nebo kazy na ovoci a zelenině.
Nože na pečivo
Většina z nás dovede bez problémů rozpoznat i nástroje na pečivo. Jejich vroubkované ostří zajede bez větších problémů i do teplého chleba a ukrojí nádherný krajíc bez porušení kůrky. Použít je můžete s podobnou efektivitou i na kynuté koláče, buchty nebo pizzu. Délka čepele standardně přesahuje hranici 20 centimetrů.
Vykosťovací nože, filetovací nože a sekáčky
Potřebujete často vykostit kus masa a standardní kuchařský nůž neodvede dostatečně dobrou práci? Rozhodně zvažte nákup nože vykosťovacího. Jeho tenká, ze spodu lehce vykrojená čepel zajistí rychlý a snadný průnik zpracovávanou látkou.
Při úpravě ryb rozhodně naleznou využití tzv. filetovací nože. S jejich pomocí jednoduše oddělíte rybí maso od kůže. Ostří je dostatečně jemné, takže se nemusíte obávat poškození citlivého rybího masa.
Chcete-li nahrubo nasekat maso včetně kostí pro další uložení, jistě oceníte sekáček. Jeho mohutná čepel zajistí, že si snadno poradíte i s obrovskými fláky masa s tvrdými kostmi.
Nože Santoku
Specifickou kategorii kuchyňských pomocníků představují nože Santoku. Jak již jejich název napovídá, pocházejí z oblasti Asie a jistě zaujmou svým specifickým tvarem. Vyznačují se zejména dokonalým vyvážením rukojeti a čepele.
Využití je univerzální. Skvěle poslouží při krájení, krouhání i sekání masa. Speciální zahnutí ostří napomáhá při jeho průniku do útrob zpracovávané suroviny. Díky tomu se nebudete příliš namáhat ani při řezání kostí.
Plátkovací nože
Milujete chuť na tenko nakrájené šunky a rádi byste si podobnou lahůdku dopřáli i doma? Potom vám stačí pouze pořádná cihla této pochutiny a kvalitní plátkovací nůž. Tzv. dranžírovací nože jsou osazeny velmi úzkou a dlouhou čepelí.
Nože na sýr
Milovníci sýra rozhodně ocení speciální náčiní vyrobené pro krájení této lahůdky. Na jeho špičce se nachází speciální vidlička k napíchnutí uříznutého kousku. Čepel je děrovaná, což respektuje přirozený charakter cihly sýra.
Pro přehlednost si ještě určení a vlastnosti jednotlivých typů kuchyňských nožů shrneme v tabulce.
Typ nože | Charakteristika | Určení |
Kuchařské nože |
|
|
Nože na zeleninu |
|
|
Okrajovací nože |
|
|
Nože na pečivo |
|
|
Vykosťovací nože |
|
|
Filetovací nože |
|
|
Sekáčky |
|
|
Nože Santoku |
|
|
Plátkovací nože |
|
|
Nože na sýr |
|
|
Doporučujeme: různé typy kuchyňských nožů si můžete pořídit jednotlivě, praktičtějším řešením se však mohou stát kompletní sady. V současné době je máte k dispozici v mnoha provedeních, takže mohou obsahovat nože k nejrůznějším účelům. Obvykle jsou sice tvořeny třemi až šesti produkty, ale narazit lze i na dvanáctidílné sady. Jednotlivé sety navíc kromě samotných nožů často obsahují i stojany/bloky na jejich praktické a bezpečné uložení.
Výběr podle materiálu čepele
Klíčovým kritériem pro samotný výběr nože je materiál použitý pro výrobu čepele. V současné době se lze setkat se několika druhy, přičemž každý z nich má své výhody a nevýhody.
- Uhlíková ocel – čepele z tohoto materiálu se snadno brousí, takže mohou být prakticky neustále pořádně ostré. Na druhou stranu bývají dosti náchylné nejen k otupení, ale také ke korozi.
- Nerezová ocel – nože s touto čepelí jsou často univerzální, přičemž bývají dlouhodobě ostré a zaručují velmi dobrou odolnost proti vlivům prostředí. Musíte ovšem počítat s poněkud náročnějším ostřením.
- Damašková ocel – jedná se o vrstvenou ocel, která je vynikající při krájení. Čepele z ní jsou odolné proti opotřebení i přelomení. Při pádu z větší výšky však mohou prasknout a nepotěší ani vyšší pořizovací cena.
- Legovaná ocel – materiál, který vzniká přidáním jiných prvků do libovolného typu oceli. Čepel kuchyňských nožů pak mívá vynikající vlastnosti včetně zvýšené odolnosti proti korozi. Jsou ovšem opravdu drahé.
- Keramika – zdánlivě atypický materiál pro výrobu čepelí kuchyňských nožů. Ve skutečnosti jsou však stále ostré, protože se takřka neopotřebovávají. Při pádu na tvrdší zem se ovšem mohou poměrně snadno poškodit.
Uhlíková ocel
Čepele vyrobené z uhlíkové oceli jsou tvořeny slitinou oxidu železitého. Snadno se brousí, takže je můžete dlouhodobě udržovat pořádně ostré. Připravte se ovšem na jejich výraznou náchylnost ke korozi a otupení. Při špatném zacházení se časem začnou na čepeli objevovat i nevzhledné skvrny. Ty sice nemají nijak výrazný vliv na kvalitu práce, nepřidávají ovšem estetickému dojmu. Jsou také projevem postupné degradace materiálu.
Nerezová ocel
Nestárnoucí klasiku představuje nerezová ocel. Zajišťuje dlouhodobou ostrost a vynikající odolnost proti působení vnějších vlivů. Připravit se musíte na poněkud obtížnější ostření. Ocel nachází uplatnění hlavně při výrobě univerzálních kuchařských nožů a všech pomocníků na maso. Nejlépe totiž proniká i velmi tuhými strukturami.
Při nákupu rozhodně buďte ostražití. Někteří výrobci totiž v zájmu co nejnižší ceny nenabízejí čepele z kalené oceli, ale jejich plechové náhražky. Poznáte je podle velké pružnosti, kdy nůž snadno ohnete. Od těchto produktů dávejte ruce pryč, i kdyby byla cena obzvláště lákavá. Nepřežijí první setkání s kostí.
Damašková ocel
Materiál zvaný jako damask byl k výrobě čepelí nožů, ale také mečů používán už před naším letopočtem, a to na Dálném východě. V současné době se ovšem začíná stávat oblíbeným také při výrobě kuchyňských nožů, které jsou běžné dostupné i na Západě. Aktuální postup výroby je přitom založen na kovářském svařování jednotlivých vrstev oceli.
Jedná se proto o vrstvenou ocel, která má vynikající vlastnosti při krájení (ostrost, odolnost, pevnost). Doplňme, že je damašková ocel obvykle složena ze dvou či více různých ocelí, které jsou spojeny v jeden celek. Výsledný materiál je přitom odolný nejen proti opotřebení, ale zároveň i proti přelomení. Na druhou stranu musíte počítat s náchylností k prasknutí v případě pádu na velmi tvrdý povrch, stejně jako s vyšší cenou.
Legovaná ocel
Legovaná ocel je materiál, který vzniká přidáním jiných prvků do libovolného typu oceli. Může se jednat např. o chrom, molybden, vanad nebo mangan. Výsledný produkt má obvykle vynikající vlastnosti, a to včetně zvýšené odolnosti proti korozi. Proto se s tímto materiálem můžete setkat i u kuchyňských nožů. Musíte ovšem počítat s tím, že tyto produkty jsou obvykle velmi drahé. Jeden nůž vás tak může vyjít na mnoho tisíc korun.
Keramika
Čepele keramických nožů jsou provedeny z oxidu zirkoničitého. Mohou se pochlubit imunitou proti opotřebení a zůstávají stále ostré. Navíc žádným způsobem neovlivňují chuť potravin. Na druhé straně se musíte připravit na výraznou křehkost keramiky. Pád na zem, případně tlak vedený pod špatným úhlem může vést ke zlomení čepele.
Využívejte keramiku zejména při úpravě měkkých potravin. Perfektní práci odvedou kupříkladu u ovoce a zeleniny nebo pečiva.
Výběr podle materiálu rukojeti
Co když třímáte v ruce sebelepší čepel, ale provedení rukojeti z nejrůznějších důvodů neodpovídá vašim požadavkům? Připravte se na ne zrovna ideální pohodlí a bezpečnost při práci. Negativně bude bohužel ovlivněn i výsledek krájení. Při špatném držení nástroje zkrátka potravinu optimálním způsobem nezpracujete.
Stejně jako čepele i rukojeti bývají vyrobeny za využití jednoho ze tří základních druhů materiálu. Ty samozřejmě mají podstatný vliv na jejich vlastnosti i pravidla zacházení a čištění.
- Plast – výhodou tohoto materiálu je příznivá pořizovací cena, stejně jako protiskluzové vlastnosti. Navíc není náročný na údržbu. Na druhou stranu nebývá nejodolnější proti poškození.
- Dřevo – pro většinu uživatelů nejlepší řešení z hlediska designu. U těchto rukojetí musíte ovšem počítat s nižší odolností, a to především proti vodě. Měli byste je tedy udržovat v suchu.
- Kov – největší výhodou těchto střenek je jejich odolnost proti vlivům vody i při styku s potravinami. Navíc jsou odolné proti poškození. Vlhký kov na druhou stranu může být poněkud kluzký.
Ať už zvolíte jakýkoliv materiál, zaměřte se hlavně na jednoduchost manipulace. Nůž by měl skvěle padnout do ruky, být skvěle vyvážený a jakákoliv činnost by měla být snadná.
Plast
Nejlevnější volbu představuje plast. Rukojeť bývá ke kovu buď přinýtovaná, nebo pouze nastříkaná. Z dlouhodobého hlediska je lepší zvolit spíše nýtovanou variantu, neboť nástřik se může po čase uvolnit.
Výhodou plastu je protiskluznost, která může být ještě umocněna speciální vrstvou. Plastové provedení navíc není náročné na údržbu. Zvolíte-li variantu s pogumováním, získáváte zdaleka nejpohodlnější rukojeť.
Dřevo
Designově zcela jistě nejvděčnější variantou je dřevo. Taková střenka bývá ovšem náchylná vůči vodě. Po každém použití ji musíte důkladně omýt proudem vody a otřít do sucha. Rozhodně se nevyplatí vkládat nástroj do myčky na nádobí, jež má na použité dřevo devastující účinky.
I při správném zacházení se bohužel musíte časem připravit na negativní projevy rozkladu dřeva. Začnou se objevovat tmavé skvrny na jeho povrchu a samotná rukojeť nebude v ruce působit příliš příjemně.
Kov
V poslední době si velkou oblibu získaly kovové střenky. Jejich hlavní výhodou je odolnost proti vlivům vody i při styku s potravinami. Bývají často omyvatelné v myčce a zvládnou i méně šetrné zacházení. Mnohdy se na trhu setkáte i s mnoha luxusními kousky, co se týká designového provedení.
Připravte se ovšem na to, že kov je velice kluzký. Ve vlhkých rukou se bude krotit jen obtížně a může hrozit i nebezpečné vysmeknutí. Z toho důvodu vždy dbejte na bezpečnost práce a ruce i střenku pravidelně otírejte suchou utěrkou.
Upozorňujeme: někdy se u rukojetí můžete setkat také se speciálními materiály, jako je např. Micarta. Ten tvoří plátno nebo skelná tkanina s termosetickou pryskyřicí, díky čemuž je rukojeť velmi pevná i odolná a vydrží opravdu dlouho v takřka stoprocentním stavu.
Důležité parametry
Při výběru kuchyňských nožů byste se měli soustředit i na další parametry, které mohou rozhodovat o jejich určení, ale třeba také o bezpečnosti při jejich používání.
- Délka čepele – tento parametr se u většiny kuchyňských nožů pohybuje mezi 10 a 30 cm. Jak už je patrné z předešlých řádků, délka čepele má velký vliv na uplatnění konkrétních nástrojů.
- Tvar čepele – čepel by se měla od tupé k ostré straně svažovat ve tvaru klínu, důležité je rovněž provedení záštity, ale zkontrolovat byste měli také propojení čepele s rukojetí.
- Ostří – mělo by dosahovat od rukojeti až po špičku nože. Zároveň je vhodné, pokud je souměrně vybroušené z obou stran, což platí především pro modely pro amatérské kuchaře.
- Hmotnost – někteří uživatelé preferují lehčí, další těžší nože do kuchyně. Obecně platí, že se hmotnost pohybuje mezi 200 a 300 g. Existují i nástroje těžší, ale také odlehčené varianty.
- Záruční doba – v tomto ohledu se mohou jednotlivé kuchyňské nože dosti lišit. Zatímco u některých činí záruční doba standardních 24 měsíců, u dalších může být 10 let, ale úplně výjimečná není ani 15letá záruka.
Délka čepele
Délka čepele úzce souvisí s typem nože. Pohybuje se nejčastěji od 10 do 30 cm a plně závisí na tom, k čemu plánujete kuchyňské náčiní používat (viz výše). Určitě pomůže, pokud si délku čepele u konkrétního nože důkladně zkontrolujete. Někteří výrobci totiž občas zapomínají tuto tabulku prostudovat. Pak je možné se na trhu setkat s poněkud bizarním dílem, jako je nůž na zeleninu s čepelí dlouhou 25 cm.
Tvar čepele
S typem nástroje bezesporu úzce souvisí i tvar čepele. Podle něj též nejlépe poznáte, zda třímáte v rukou kvalitní výrobek, nebo jen levnou a málo spolehlivou napodobeninu.
- V prvé řadě by se čepel měla od tupé k ostré straně svažovat ve tvaru klínu. Tím je zajištěn snadný a přesný řez bez zbytečného trhání potraviny. Jestliže se setkáte s náčiním, jehož čepel je po celé délce stejně tlustá, patrně jde jen o levnou plechovou napodobeninu.
- Důležitou roli v bezpečnosti hraje provedení tzv. záštity. Ta zabraňuje sklouznutí prstů na ostří a nepříjemným nárazům kloubů na prkénko. Obvykle bývá provedena ze stejného materiálu jako rukojeť. Jestliže se setkáte se záštitou z kovu, pak slouží i pro optimální vyvážení.
- Pokud chybí, narazili jste na nekvalitní výrobek a doporučujeme o jeho nákupu vůbec neuvažovat. Mnohé renomované značky nože bez záštity nabízí jako okrasné modely. Neznámí výrobci bývají vedeni snahou snížit výrobní náklady.
- Závěrem byste ještě měli zkontrolovat propojení čepele s rukojetí. V optimálním případě probíhá kovová část čepele celou délkou rukojeti až na její konec. Tím je zaručeno plné uchycení čepele v rukojeti. Levnější modely mívají čepel uchycenou ve střence kratším koncem. I tak můžete být s nákupem spokojení, ověřte si však pečlivě vyvážení celého nástroje.
Ostří
Pozornost se při výběru vyplatí věnovat i ostří. Je rozhodně dobré, pokud dosahuje celé délky čepele od rukojeti až po špičku. V opačném případě bude činnost méně komfortní a nebezpečnější.
Ostří by mělo být ideálně souměrně vybroušené z obou stran. Jednostranné je zpravidla určeno pouze do rukou profesionálních kuchařů. Dostane-li se do rukou amatérovi, může způsobit více škody než užitku.
Hmotnost
Určitou roli při výběru kuchyňských nožů může hrát i jejich hmotnost. Ačkoli se to nemusí zdát jako důležitá vlastnost, někteří lidé preferují lehčí, další zase těžší produkty. Obvykle se u univerzálních nožů hmotnost pohybuje mezi 200 až 300 g. Většině uživatelů se v každém případě lépe pracuje s odlehčenými variantami, na které se tedy při výběru můžete rovněž zaměřit.
Záruční doba
Jednotliví výrobci poskytují na své produkty různě dlouhou záruku. Právě u kuchyňských nožů se přitom může záruční doba lišit velmi výrazně. Některé kuchyňské nože tak nebudete moci reklamovat po uplynutí dvou let od nákupu (standardní záruční lhůta, kterou spotřebitelům zajišťuje zákon), u jiných ovšem budete mít nárok na prodlouženou záruku, která může činit 10 let, a u některých produktů dokonce i 15 let!
Oblíbené značky
Žádnou zemi nelze považovat za baštu kuchyňských nožů, jež nemají konkurenci. Oblíbení výrobci těchto nástrojů do domácnosti tedy pocházejí z různých oblastí světa.
- Fiskars – tradiční finská značka výrobků pro domácnost, zahradu a outdoorové aktivity. Její kuchyňské nože mají většinou kvalitní ocelovou čepel, přesto je vesměs seženete za příznivou cenu.
- Victorinox – švýcarská společnost zaměřující se na nože. Mezi variantami určenými do kuchyně si přitom vybere snad každý, neboť k dispozici máte stovky rozmanitých produktů.
- Lamart – francouzský výrobce kuchyňského vybavení a nádobí. Obliba kuchyňských nožů s touto značkou spočívá ve velmi příznivé ceně, a to i přes jejich dobrou kvalitu.
- Tescoma – česká velmi oblíbených kuchyňských potřeb. Nabízené kuchyňské nože převážně s ocelovou čepelí jsou kvalitní, přesto si je můžete pořídit za příznivou cenu.
- XinZuo – čínská společnost, jejíž kuchyňské nože se vyvážejí do více než 100 zemí a regionů po celém světě. Jsou sice dražší, ale jedná se o velmi kvalitní produkty.
Fiskars
Historie firmy Fiskars se začala psát zhruba před 375 lety. Ano, čtete správně. Tato společnost byla totiž ve Finsku založena již v roce 1649. V současné době jde o předního světového výrobce vybavení pro domácnost, zahradu a outdoorové aktivity. Mezi nabízenými produkty naleznete i variabilní kuchyňské nože, které mají především plastovou rukojeť a kvalitní ocelovou čepel. Navíc nestojí „majlant“, neboť většinu seženete do 750 Kč
Victorinox
Rovněž tato společnost má dlouhou historii, byť existuje „pouze“ 140 let (založena byla v roce 1884). Jedná se o švýcarskou firmu, jež se zaměřuje především na kapesní nože, pořídit si ovšem lze rovněž nože do kuchyně. K dispozici přitom máte stovky a stovky rozmanitých produktů, které se odlišují určením, materiálem čepele i rukojeti, rozměry, ale také pořizovací cenou. Mezi noži Victorinox si tedy pravděpodobně vybere každý.
Lamart
Lamart by Piere Lamart je dosti známá francouzská značka, která se soustředí na výrobu kuchyňského vybavení a nádobí. Mezi nabízenými produkty najdete i několik desítek kuchyňských nožů. Obliba výrobků Lamart spočívá v jejich nízkých cenách, a to i přes jejich dobrou kvalitu. To ostatně platí i pro nože do kuchyně, jež si lze vesměs pořídit do 300 Kč. Přesto mohou zaujmout ocelovou čepelí a kvalitní dřevěnou či plastovou rukojetí.
Tescoma
První a jediná tuzemská společnost v našem výčtu oblíbených značek kuchyňských nožů. Daný výrobce se od roku 1992 soustředí na kuchyňské potřeby, které neprodává pouze v České republice, ale i v dalších evropských zemích. Kuchyňské nože Tescoma jsou stejně jako u předešlé značky oblíbené především díky příznivým cenám, byť mnohé stojí přes pětistovku. Jedná se o produkty převážně s ocelovou čepelí, jež jsou obecně považovány za kvalitní.
XinZuo
Pokud hledáte skutečně kvalitní kuchyňské nože, můžete se zaměřit na produkty čínské společnosti XinZuo, která sídlí ve městě Jang-ťiang. Aktuálně se přitom vyvážejí do více než 100 zemí a regionů po celém světě. Stále oblíbenější jsou navíc i v České republice. Jedná se totiž o velmi kvalitní kuchyňské nože s čepelí z německé či damaškové oceli a s dřevěnou rukojetí. Není tedy divu, že nejsou nejlevnější a mnohé stojí (i výrazně) přes 1 000 Kč.
Značka | Specifikace | Cenová kategorie | Které druhy nabízí | Komu značku doporučujeme |
Fiskars | Finská značka výrobků pro domácnost, zahradu a outdoorové aktivity existující od roku 1649 | Spíše nižší a střední | Variabilní kuchyňské nože, a to především s kvalitní ocelovou čepelí | Uživatelům, kteří hledají kuchyňské nože od tradičního výrobce ve velmi dobrém poměru kvalita/cena |
Victorinox | Tradiční švýcarský výrobce nožů, a to nejen do kuchyně | Všechny cenové kategorie | Mnoho set kuchyňských nožů rozmanitých vlastností | Uživatelům, kteří chtějí mít při výběru kuchyňských nožů skutečně na výběr |
Lamart | Francouzská společnost, jež se zaměřuje na výrobu kuchyňského vybavení a nádobí | Nižší | Kuchyňské nože převážně s ocelovou čepelí a kvalitní dřevěnou či plastovou rukojetí | Uživatelům, kteří chtějí ušetřit i při nákupu kuchyňských nožů dobré kvality |
Tescoma | Tuzemská značka velmi oblíbených kuchyňských potřeb | Spíše nižší | Několik set kuchyňských nožů, které mají převážně ocelovou čepel | Uživatelům, kteří hledají kuchyňské nože od českého výrobce za příznivou cenu |
XinZuo | Čínská společnost vyvážející své nože do více než 100 zemí a regionů po celém světě | Spíše střední a vyšší | Kvalitní kuchyňské nože s čepelí z německé či damaškové oceli a s dřevěnou rukojetí | Uživatelům, kteří se zaměřují především na kvalitu a nebude jim vadit ani případná vyšší pořizovací cena |
Cena
Za pořízení kvalitního kuchyňského nože rozhodně nemusíte platit velké peníze. Opatrnosti při nákupu však není nikdy dost. Zejména na pultech supermarketů, ale i specializovaných obchodů, se totiž můžete setkat s levnými plechovými nástroji. Proto si raději pro nákup připravte minimálně 300 korun.
Na základě analýzy nabídky jsme identifikovali tři základní cenové hladiny. Nabídka je velmi různorodá a prakticky každý si zde najde to, co hledá.
Cena do 750 Kč
Za cenovku do 750 korun obvykle zakoupíte všechno, co potřebujete. V této kategorii naleznete všechny myslitelné typy nástrojů (viz výše). Hlavním použitým materiálem čepele je nerezová ocel v kombinaci s plastovou rukojetí. Méně se objevuje keramika. I v této cenově hladině naleznete několik málo výrobků, jež snesou označení profesionální.
Cena od 750 do 2 000 Kč
Druhá skupina skrývá větší množství keramických nožů, případně různé sady. Za jednorázovou platbu tak získáte třeba hned pětici různých nástrojů. Stejně jako v předcházejícím případě hraje prim nerezová ocel, obvykle ve spojení s kovovou střenkou. Ta může být i plastová, s adekvátním pogumováním. V této cenové kategorii seženete i produkty s čepelí z legované či damaškové oceli.
Cena nad 2 000 Kč
V nejvyšší cenově hladině se vyskytují prakticky jen sady 6 a více nožů spolu s dřevěným boxem a praktickou ocílkou. Samozřejmostí je vynikající kvalita použité oceli, přičemž rukojeť je provedena z kovu, případně pogumovaného plastu. Nezřídka se zde objevují i parádně vyvedené kusy určené jako dekorace na stěnu.
Cenová kategorie | Co obvykle nabízí | Co obvykle nenabízí | Pro koho se hodí |
Do 750 Kč | Všechny myslitelné typy nástrojů, obvykle však s čepelí z nerezové oceli a plastovou rukojetí | Keramické nože a další vysoce kvalitní produkty | Uživatelům, kteří nechtějí při nákupu kuchyňských nožů utrácet enormní sumy peněz |
Od 750 do 2 000 Kč | Velké množství keramických nožů do kuchyně, ale už také produkty s čepelí z legované či damaškové oceli | Méně kvalitní nože, stejně jako prvotřídní nástroje | Uživatelům, kteří hledají nože do kuchyně v dobrém poměru kvalita/cena |
Nad 2 000 | Prvotřídní nože s vysoce kvalitní ocelovou čepelí i špičkovou rukojetí (často rovněž kovovou) | Méně kvalitní nože, které se rychle ztupí a jsou méně odolné proti poškození | Uživatelům, kteří si chtějí pořídit špičkové kuchyňské nože bez ohledu na finanční stránku |
Uložení a péče
Koupili jste si nůž za několik tisíc korun a chcete, aby vám sloužil dlouhá léta? Tak se o něj musíte adekvátně starat. Čepel byste měli omývat pod proudem vody, a to i tehdy, když je nůž osazen kovovou rukojetí. Dlouhodobé vystavení vysokým teplotám a agresivním mycím tabletám v myčkách totiž vede k postupnému oslabování materiálu čepele.
Nože též neskladujte na jedné hromadě ve vyhrazeném šuplíku linky. Pokud se o sebe neustále otírají, dochází k jejich ztupování a deformaci materiálu. Pro bezpečné uložení kuchyňského náčiní doporučujeme využít volně prodejné magnetické nebo dřevěné boxy. Ty jsou navrženy tak, aby nabízely dostatek místa pro uložení většího množství čepelí, aniž by se navzájem dotýkaly.
Dobrý den, doma milujeme ryby, ale jejich příprava bývá někdy utrpení. Máme doma sice filmovací nůž, ale stejně mně ani manželce moc nevyhovuje. Co můžeme dělat špatně?