Menu

Nejlepší kuchyňské nože 2024: Recenze, testy a srovnání

Aktualizováno:
Autor:
Petr Šindelář

V kategorii univerzálních kuchyňských nožů doporučujeme

XinZuo Yu

2 300 Kč

Orientační cena

Jaký kuchyňský nůž vybrat dle srovnání

Kvalitní kuchyňské nože vám mohou výrazně usnadnit přípravu pokrmů. Pořídit si je lze samostatně, a to v různých variantách, ale k dispozici máte rovněž celé sady. Za vítěze srovnání mezi univerzálními noži jsme zvolili XinZuo Yu, což je nejen velmi ostrý a odolný nástroj s ergonomickou rukojetí, ale navíc vypadá krásně. Jako nejlepší sadu jsme vybrali Fiskars Edge, která se skládá z pěti prvotřídních nožů, jež mají rozmanité uplatnění.

Jak srovnáváme kuchyňské nože?

Kuchyňské nože by měly mít především kvalitní čepel a ostří, neboť krájení příslušných potravin pak s nimi bude opravdu jednoduché. V našem srovnání jsme tedy zohledňovali především tuto vlastnost. Na používání ovšem mají vliv i další parametry, které jsme tedy rovněž brali v potaz. Jaké vlastnosti hrály při našem výběru hlavní roli?

  • Materiál a ostrost čepele
  • Materiál a ergonomie rukojeti
  • Hmotnost a rozměry
  • Odolnost proti poškození
  • Délka záruky
  • Design
  • Pořizovací cena

Pokud vás žádný produkt z našeho srovnání zcela nezaujal a hledáte jiné řešení, přečtěte si náš návod, jak vybrat kuchyňský nůž. V něm se dozvíte vše potřebné o nabízených variantách, stejně jako o vlastnostech jednotlivých materiálů čepelí a rukojetí. Pozornost jsme věnovali i dalším důležitým parametrům, ale také oblíbeným značkám a cenovým kategoriím. V závěru jsme se zaměřili i na uložení a péči o nože, což je rovněž velmi důležité.


Univerzální kuchyňské nože

V kuchyni lze tyto nože využít pro snadné a rychlé krájení i sekání prakticky všech druhů potravin. Obvykle se jedná o ekonomičtější řešení.

Hodnocení Produkt Klady Zápory Orientační cena Aktuální cena
Top 1
Výborné
Vítěz srovnání
  • Extrémní ostrost
  • Ergonomická rukojeť
  • Vysoká odolnost
  • Tříletá záruka
  • Krásný design
  • Vyšší cena
  • Nepozornost bolí
2 300 Kč Zobrazit nabídky
Top 2
Velmi dobré
Nejlepší cena/výkon
  • Vysoce kvalitní čepel
  • Dlouhá životnost
  • Zajímavá vizuální stránka
  • Dobře padne do ruky
  • Snadno se brousí
  • Pro někoho vyšší cena
  • Na univerzální nůž kratší čepel
900 Kč Zobrazit nabídky
Top 3
Dobré
Pro nenáročné
  • Kvalitní ostří
  • Ergonomická rukojeť
  • Velmi příznivá cena
  • Minimalistický design
  • Rukojeť může prasknout
  • Pro někoho trošku tlustší čepel
320 Kč Zobrazit nabídky
Top 4
Výborné
Pro náročné
  • Kvalitní zpracování
  • Velmi ostrá čepel
  • Špičková ergonomie
  • Zvýšená bezpečnost
  • Dodáván s ochranou ostří
  • Vysoká pořizovací cena
  • Vhodný spíše pro profesionály
3 500 Kč Zobrazit nabídky

Sady kuchyňských nožů

Kuchyňské nože si můžete pořídit v různých sadách, přičemž každý z nich slouží ke krájení jiného druhu potravin. Jedná se o dražší, nicméně praktičtější řešení oproti univerzálním kuchyňským nožům.

Hodnocení Produkt Klady Zápory Orientační cena Aktuální cena
Top 1
Výborné
Vítěz srovnání
  • Nože velmi dobře krájí
  • Kvalitní čepele
  • Ergonomicjé rukojeti
  • Designově zajímavé
  • Blok lze zavěsit na zeď
  • Horší vkládání do bloku
  • Nože se vkládají ostřím dozadu
  • Blok se může špatně čistit
2 600 Kč Zobrazit nabídky
Top 2
Velmi dobré
Nejlepší cena/výkon
  • Velmi ostré čepele
  • Ergonomické rukojeti
  • Variabilní využití
  • Zajímavý design
  • Stojan působí poněkud lacině
  • Gumičky se mohou viklat
2 300 Kč Zobrazit nabídky
Top 3
Dobré
Pro nenáročné
  • Velmi příznivá cena
  • Počet nožů v sadě
  • Nízká hmotnost
  • Nepřilnavý povrch
  • Každý nůž má pouzdro
  • Pouzdra jsou jen z plastu
  • Rukojeti se mohou zabarvit
250 Kč Zobrazit nabídky
Top 4
Výborné
Pro náročné
  • Rozmanité náčiní
  • Opravdu ostré čepele
  • Velmi odolné
  • Zajímavý design
  • Součástí sady i stojánek
  • Vyšší pořizovací cena
  • Spíše pro zkušené kuchaře
7 500 Kč Zobrazit nabídky

Jak chápat redakční hodnocení?

Doporučujeme jen produkty, které mají dle posouzení redaktora hodnocení nad 70 % (alespoň „Dobré“). Podívejte se, co jednotlivé procentní hladiny znamenají.

Recenze XinZuo Yu
XinZuo Yu
Recenze G21 Gourmet Damascus
G21 Gourmet Damascus
Recenze Tescoma Azza
Tescoma Azza
Recenze Wüsthof Ikon Classic
Wüsthof Ikon Classic
Recenze Fiskars Edge
Fiskars Edge
Recenze Tescoma Azza sada
Tescoma Azza sada
Recenze 6dílná sada nožů Ernesto
6dílná sada nožů Ernesto
Recenze Sada XinZuo Yi B27
Sada XinZuo Yi B27
Ocenění Vítěz srovnání Nejlepší cena/výkon Pro nenáročné Pro náročné Vítěz srovnání Nejlepší cena/výkon Pro nenáročné Pro náročné
Kategorie

Univerzální kuchyňské nože

Univerzální kuchyňské nože

Univerzální kuchyňské nože

Univerzální kuchyňské nože

Sady kuchyňských nožů

Sady kuchyňských nožů

Sady kuchyňských nožů

Sady kuchyňských nožů

Hodnocení Výborné
Velmi dobré
Dobré
Výborné
Výborné
Velmi dobré
Dobré
Výborné
Orientační cena 2 300 Kč 900 Kč 320 Kč 3 500 Kč 2 600 Kč 2 300 Kč 250 Kč 7 500 Kč
Délka čepele (cm) 21 13 13 20 8 až 23 9 až 22 9 až 20,3 7,35 až 21
Materiál čepele Damašková/nerezová ocel Damašková ocel Ocel Legovaná ocel Nerezová ocel Nerezová ocel Nerezová ocel s nepřilnavou vrstvou Damašková ocel 67 vrstev 10Cr15CoMoV
Materiál rukojeti Dřevo Micarta Plast Syntetický materiál Neuveden Nerezová ocel Polypropylen Premium Rosewood
Hmotnost (g) 248 300 Neuvedeno 280 Nerelevantní Nerelevantní Nerelevantní Nerelevantní
Délka záruky 3 roky až 4 roky 10 let 15 let na výrobní a materiálové vady 2 roky 10 let 2 roky 3 roky

Recenze nejlepších kuchyňských nožů

Univerzální kuchyňské nože

Recenze XinZuo Yu

Top 1
Vítěz srovnání
Výborné Celkové hodnocení
  • Extrémní ostrost
  • Ergonomická rukojeť
  • Vysoká odolnost
  • Tříletá záruka
  • Krásný design
  • Vyšší cena
  • Nepozornost bolí

Kuchyňský nůž XinZuo Yu patří k nejlepším nástrojům tohoto typu na trhu. Jeho jádro je vyrobeno z damaškové oceli, která se skládá z 67 vrstev. Navíc je umístěno v svrchní vrstvě nerezové oceli. Jedná se tedy o velmi odolný výrobek, a to jak proti mechanickému poškození, tak proti korozi. Záruční doba ostatně činí tři roky.

XinZuo Yu má velmi ostrou čepel a využít jej tedy lze na krájení rozličných potravin. Navíc disponuje ergonomickou rukojetí ze dřeva, přičemž práci usnadňuje i velmi dobrým vyvážením. Za zmínku pak jistě stojí velmi pěkný design, stejně jako luxusní dárková krabička, ve které jej dostanete. Při nákupu budete ovšem muset počítat s poněkud vyšší cenou, byť se ani zdaleka nejedná o nejdražší kuchyňský nůž na trhu. Přečíst celou recenzi

2 300 Kč Orientační cena

Univerzální kuchyňské nože

Recenze G21 Gourmet Damascus

Top 2
Nejlepší cena/výkon
Velmi dobré Celkové hodnocení
  • Vysoce kvalitní čepel
  • Dlouhá životnost
  • Zajímavá vizuální stránka
  • Dobře padne do ruky
  • Snadno se brousí
  • Pro někoho vyšší cena
  • Na univerzální nůž kratší čepel

Pokud aktuálně hledáte vysoce kvalitní univerzální kuchyňský nůž, vynikající řešení představuje G21 Gourmet Damascus. Ten je vyroben ze speciální damaškové oceli, která je tvrdá a odolná proti opotřebení, a díky originální kresbě se rovněž může stát zajímavým vizuálním prvkem kuchyně.

Kuchyňský nůž G21 Gourmet Damascus má poněkud kratší čepel (13 cm), přesto se vám s ní bude pravděpodobně dobře krájet, ořezávat i porcovat. Vyrobena totiž byla z 67vrstvé japonské damaškové oceli VG-10, která zaručuje i velmi dlouhou životnost, neboť je vysoce odolná proti opotřebení a přelomení.

G21 Gourmet Damascus navíc disponuje rukojetí z velice pevného a odolného laminátového materiálu, který se nazývá Micarta. Jedná se vlastně o plátno či skelnou tkaninu s termosetickou pryskyřicí. Rovněž rukojeť je tedy odolná a kvalitní. Není proto divu, že na tento nůž dostanete až čtyřletou záruku.

Hodnocení dalších odborníků a uživatelů

Prohlédneme-li si hodnocení uživatelů, kuchyňský nůž G21 Gourmet Damascus je hodnocen takřka pouze kladně. Kvitována je především jeho ostrost a kvalita, stejně jako damašková kresba na ostří, která zajišťuje, že jde o krásné kuchyňské vybavení. Podle některých uživatelů navíc perfektně padne do ruky a zároveň se velmi dobře brousí.

Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům

Kuchyňský nůž G21 Gourmet Damascus je vysoce kvalitní a pevný, tudíž i velmi odolný proti poškození a přelomení. To zaručuje bezproblémové používání a dlouhou životnost. Za hlavní klady je možné považovat i to, že perfektně padne do ruky, dobře se brousí a vypadá zajímavě. Ačkoli zaručuje i velmi dobrý poměr kvalita/cena, pro někoho může být dražší. Na univerzální nůž má navíc poněkud kratší čepel.

Závěrečné shrnutí

G21 Gourmet Damascus je univerzální kuchyňský nůž, který se hodí na krájení, ořezávání i porcování. Měl by vám přitom vydržet velmi dlouhou v takřka stoprocentním stavu. Toho si je vědom i výrobce, takže pokud se zaregistrujete na jeho webu, získáte čtyřletou záruku. 

900 Kč Orientační cena

Univerzální kuchyňské nože

Recenze Tescoma Azza

Top 3
Pro nenáročné
Dobré Celkové hodnocení
  • Kvalitní ostří
  • Ergonomická rukojeť
  • Velmi příznivá cena
  • Minimalistický design
  • Rukojeť může prasknout
  • Pro někoho trošku tlustší čepel

Kuchyňský nůž Tescoma Azza s čepelí o délce 13 cm představuje univerzální řešení především do domácností. Zaujme totiž ostrou čepelí z japonské nerezové oceli, ergonomickou rukojetí, minimalistickým designem i velmi příznivou pořizovací cenou. Navíc na něj výrobce nabízí 10letou záruku. Ta se přitom v určitých případech může velice vyplatit, neboť plastová rukojeť některým uživatelům po nějaké době popraskala. Přečíst celou recenzi

320 Kč Orientační cena

Univerzální kuchyňské nože

Recenze Wüsthof Ikon Classic

Top 4
Pro náročné
Výborné Celkové hodnocení
  • Kvalitní zpracování
  • Velmi ostrá čepel
  • Špičková ergonomie
  • Zvýšená bezpečnost
  • Dodáván s ochranou ostří
  • Vysoká pořizovací cena
  • Vhodný spíše pro profesionály

Univerzální kuchyňský nůž Wüsthof Ikon Classic je vhodný nejen pro nadšence do přípravy pokrmů, ale také pro profesionální kuchaře. Jedná se o produkt německé nožířské firmy Wüsthof Dreizackwerk Solingen, která existuje od roku 1814 a aktuálně patří k největším společnostem v tomto oboru na světě.

Wüsthof Ikon Classic disponuje čepelí o délce 20 cm. Ta byla především vykována z jednoho kusu oceli a využít ji lze na krájení, sekání a kostičkování všech druhů potravin. Při výrobě byla navíc použita vysoce kvalitní německá legovaná ocel X50CrMoV15. Čepel je velmi ostrá a snadno se udržuje. 

Kuchyňský nůž Wüsthof Ikon Classic má také ergonomickou rukojeť, která chrání prsty, a to díky standardnímu tvaru záštity pro bezpečný úchop. Chráněna je navíc i rukojeť. Společně se samotným nožem totiž dostanete i ochranu ostří při přenášení nebo ukládání, která se navíc jednoduše otevírá a zavírá.

Hodnocení dalších odborníků a uživatelů

Wüsthof Ikon Classic je mezi uživateli velmi dobře hodnocen díky kvalitnímu zpracování, vynikající ostrosti, velmi dobré ergonomii a zvýšené bezpečnosti. Vzhledem ke všem těmto vlastnostem nůž obdržel významnou pečeť kvality a hygieny NSF ve Spojených státech amerických. Tuzemský spotřebitelský měsíčník dTest jej navíc v roce 2018 díky tvrdosti, odolnosti a skvělým výsledkům v v ostrém provozu označil za celkového vítěze testu kuchyňských nožů.

Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům

Tento kuchyňský nůž zaujme prakticky všemi důležitými vlastnostmi. Vyroben byl z kvalitní legované oceli, je velmi tvrdý a ostrý, dobře padne do ruky a zajišťuje zvýšenou bezpečnost. Může se tedy stát výtečným pomocníkem právě do vaší kuchyně. Na druhou stranu musíte počítat s opravdu vysokou cenou, díky níž je asi primárně určen pro profesionální kuchyně.

Závěrečné shrnutí

Wüsthof Ikon Classic patří už několik let mezi nejlepší kuchyňské nože na trhu, což je názor nejen uživatelů, ale i mnohých odborníků. To ostatně potvrzuje i prodloužená záruka na výrobní a materiálové vady v délce 15 let. Ačkoli je tedy tento nůž velmi drahý, může vám spolehlivě sloužit opravdu dlouho. 

3 500 Kč Orientační cena

Sady kuchyňských nožů

Recenze Fiskars Edge

Top 1
Vítěz srovnání
Výborné Celkové hodnocení
  • Nože velmi dobře krájí
  • Kvalitní čepele
  • Ergonomicjé rukojeti
  • Designově zajímavé
  • Blok lze zavěsit na zeď
  • Horší vkládání do bloku
  • Nože se vkládají ostřím dozadu
  • Blok se může špatně čistit

Pokud hledáte sadu kuchyňských nožů pro různé využití, aktuálně vám můžeme asi nejvíce doporučit kolekci Edge od finské společnosti Fiskars. Ta obsahuje pět nožů v černé barvě, které jsou nejen velmi kvalitní, ale také vizuálně zajímavé, což platí i pro designový blok.

Sada Fiskars Edge se skládá z japonského nože Santoku, který lze použít na všechny potraviny, dále ze snídaňového nože se zoubkovaným ostřím na zeleninu, okrajovacího nože, loupacího nože a speciálního nože na chléb a pečivo (rovněž se zoubkovaným ostřím). Tvoří ji ovšem také dřevěný blok, ve kterém se všechny nože uskladňují.

Čepele jednotlivých produktů byly vyrobeny z vysoce kvalitní nerezové oceli s velkou tvrdostí. Navíc disponují zužujícím se ostřím, což může zaručovat dlouhodobou ostrost. Jednotlivé nože zaujmou rovněž ergonomickou rukojetí, stejně jako nepřilnavým povrchem Softouch, díky němuž se čepele snadno čistí a zvyšuje se jejich trvanlivost.

Hodnocení dalších odborníků a uživatelů

Nože ze sady Fiskars Edge jsou uživateli hodnoceny velmi kladně. Dobře na ně působí nejen kvalita nožů, ale také bloku, který lze navíc zavěsit. Uživatelé kvitují tvar a povrch rukojetí, design, odlehčenost a snadnou údržbu. Předně je ovšem zmiňována samotná příprava pokrmů, neboť jednotlivé produkty výborně krájí a vydrží dlouhou dobu ostré.

Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům

Nože zaujmou především ostrostí a schopností výtečně krájet. Zároveň jsou odlehčené, designově zajímavé, mají ergonomickou rukojeť a snadno se čistí. Praktický blok je navíc možné nechat na kuchyňské lince, nebo jej zavěsit. Pro někoho ovšem může být vkládání do bloku nepohodlné a neintuitivní (nože se dávají ostřím dozadu) a dle některých názorů se blok také špatně čistí. 

Závěrečné shrnutí

Sada Fisakrs Edge obsahuje pět nožů s různým uplatněním a praktický blok k jejich uskladnění. Pokud tedy hledáte kvalitní a variabilní vybavení do kuchyně, za které navíc neutratíte horentní sumy peněz, můžete uvažovat právě o tomto praktickém řešení.

2 600 Kč Orientační cena

Sady kuchyňských nožů

Recenze Tescoma Azza sada

Top 2
Nejlepší cena/výkon
Velmi dobré Celkové hodnocení
  • Velmi ostré čepele
  • Ergonomické rukojeti
  • Variabilní využití
  • Zajímavý design
  • Stojan působí poněkud lacině
  • Gumičky se mohou viklat

Tescoma je českým výrobcem kuchyňských potřeb, známým i díky svým nožům do kuchyně. Pokud tedy aktuálně sháníte právě tento sortiment, jedním z možných řešení může být sada Tescoma Azza, kterou tvoří šest kuchyňských nožů a praktický stojan.

Sada Tescoma Azza je tvořena dvěma univerzálními noži s délkou čepele 9 a 13 cm, dále kuchařským nožem (16 cm), nožem na zeleninu (13 cm), porcovacím nožem (21 cm) a nožem na chléb a pečivo (22 cm). Kromě toho je její součástí i designový blok, do kterého se nože bezpečně umísťují, pokud nejsou používány.

Jednotlivé nože jsou vyrobeny z jediného kusu japonské nerezavějící nožířské oceli, která zajišťuje odolnou čepel a vysoce kvalitní ostří. Navíc se zájemci mohou spolehnout na ergonomické rukojeti s masivními nýty, které byly vyrobeny z vysoce odolného plastu.

Hodnocení dalších odborníků a uživatelů

Tescoma Azza je v českých obchodech zřejmě nejprodávanější sadou nožů v posledních letech. Dle názorů jednotlivých uživatelů je tvořena variabilními produkty, které dobře sedí do ruky, především ale disponují velmi ostrými čepelemi, z nichž mají dokonce někteří jedinci respekt. Navíc zaujmou i pěkným designem a praktickým stojanem, který je úzký, takže na kuchyňské lince nezabere příliš místa.

Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům

Jednotlivé nože z řady Tescoma Azza jsou kvalitní a disponují mimořádně ostrými čepelemi. Díky ergonomickým rukojetím s nimi i tak lze zacházet bezpečně. Kromě toho jich získáte hned šest, takže je lze využít k nejrůznějším účelům. Praktickým doplňkem je i stojan, který nezabere příliš místa, na druhou stranu působí laciným dojmem a navíc je poněkud vratký. Gumičky na jeho spodní straně se totiž mohou viklat.  

Závěrečné shrnutí

Pokud sháníte velmi ostré kuchyňské nože s variabilním využitím, sada Tescoma Azza představuje velice vhodné řešení. Ačkoli se může zdát pořizovací cena poněkud vysoká, ve skutečnosti šest vysoce kvalitních nožů a stojan takto výhodně jen tak neseženete. Záruka navíc činí 10 let. 

2 300 Kč Orientační cena

Sady kuchyňských nožů

Recenze 6dílná sada nožů Ernesto

Top 3
Pro nenáročné
Dobré Celkové hodnocení
  • Velmi příznivá cena
  • Počet nožů v sadě
  • Nízká hmotnost
  • Nepřilnavý povrch
  • Každý nůž má pouzdro
  • Pouzdra jsou jen z plastu
  • Rukojeti se mohou zabarvit

6dílná sada nožů Ernesto představuje výtečné řešení pro méně náročné (domácí) kuchaře. Konkrétně ji tvoří nůž na chléb, kuchyňský nůž, porcovací nůž, nůž Santoku, univerzální nůž a nůž na zeleninu, takže může mít velmi variabilní využití. Proto na první pohled opravdu příjemné překvapí velice příznivá pořizovací cena. Danou sadu si lze přitom zakoupit výhradně v obchodech či e-shopu Lidl. Uživatelé téměř univerzálně kvitují velice ostré čepele, takže nože krájí opravdu dobře, a to vzhledem k rozmanitosti prakticky veškeré potraviny.

Jednotlivé modely 6dílné sady nožů Ernesto jsou lehké a jejich čepel tvoří nerezová ocel s nepřilnavou vrstvou, což je rovněž hodnoceno velmi kladně. Navíc je lze velmi jednoduše chránit, protože každý nůž má vlastní pouzdro, které navíc drží opravdu pevně. I to je velmi důležité. Za kladnou vlastnost je možné považovat i možnost mýt v myčce nádobí. Co se týče negativ, zde musíme zmínit skutečnost, že výše zmíněná pouzdra jsou pouze z plastu, přičemž poněkud hůře lze hodnotit i polypropylénové rukojeti. Ty se mohou např. u některých modelů (trvala) zabarvit.

250 Kč Orientační cena

Sady kuchyňských nožů

Recenze Sada XinZuo Yi B27

Top 4
Pro náročné
Výborné Celkové hodnocení
  • Rozmanité náčiní
  • Opravdu ostré čepele
  • Velmi odolné
  • Zajímavý design
  • Součástí sady i stojánek
  • Vyšší pořizovací cena
  • Spíše pro zkušené kuchaře

Sada XinZuo Yi B27 obsahuje nože z tradičního čínského města nožířství, totiž Jang-ťiang. Jak napovídá sám název, jedná se o modely z řady B27, přičemž jde o loupací nůž s krátkou ostrou čepelí, speciální nůž na ovoce a zeleninu, vykosťovací nůž na ryby, univerzální šéfkuchařský nůž, stejně jako nůž na pečivo. Veškeré toto náčiní má přitom dle uživatelů opravdu velmi ostré čepele, jež jsou vyrobeny z damaškové oceli, která se skládá z 67 vrstev. Navíc jsou odolné, což platí i pro dřevěné rukojeti, které navíc dle jednotlivých zkušeností dobře padnou do ruky.

Dané nože jsou kladně hodnoceny i z čistě estetického hlediska, protože vypadají vizuálně opravdu zajímavě. Součástí sady navíc není jen toto náčiní. Obsahuje totiž rovněž speciální nůžky na porcování drůbeže, které mohou sloužit i na louskání ořechů a po rozložení rovněž jako škrabka na brambory. Doplňme, že dostanete rovněž praktický dřevěný stojánek, do něhož lze dané vybavení jednoduše umístit. Vzhledem k výše uvedenému je ovšem patrné, že se nejedná o nejlevnější sadu nožů na trhu. Právě naopak. Hodí se tedy především pro náročnější kuchaře.

7 500 Kč Orientační cena

Nejprodávanější kuchyňské nože dle Heureky

Pořadí Produkt Hodnocení Orientační cena Aktuální cena
Top 1 98 %
Počet recenzí: 47
1 900 Kč Zobrazit nabídky
Top 2 95 %
Počet recenzí: 18
800 Kč Zobrazit nabídky
Top 3 95 %
Počet recenzí: 82
180 Kč Zobrazit nabídky
Top 4 99 %
Počet recenzí: 50
180 Kč Zobrazit nabídky
Top 5 100 %
Počet recenzí: 9
600 Kč Zobrazit nabídky
Top 6 99 %
Počet recenzí: 67
230 Kč Zobrazit nabídky
Top 7 100 %
Počet recenzí: 12
180 Kč Zobrazit nabídky
Top 8 92 %
Počet recenzí: 8
1 900 Kč Zobrazit nabídky
Top 9 100 %
Počet recenzí: 3
1 800 Kč Zobrazit nabídky
Top 10 96 %
Počet recenzí: 39
1 000 Kč Zobrazit nabídky

Zobrazit další produkty


Jak vybrat kuchyňský nůž

Ač se to na první pohled nemusí zdát, parametrů, na které byste při nákupu kuchyňských nožů měli pamatovat, je poměrně dost. Na všechny jsme se přitom zaměřili v našem článku. O čem se konkrétně dočtete?

  • Proč koupit kvalitní kuchyňské nože – opatřeny jsou prvotřídní čepelí a ergonomickou rukojetí, která má vliv i na bezpečnost při práci. Mnohé navíc zaujmou i dlouhou životností, případně zajímavým designem.
  • Nevýhody kuchyňských nožů – problematická může být vysoká pořizovací cena, která je u některých modelů i pětimístná. Za nevýhody je možné považovat rovněž vyšší hmotnost, jakož i další negativní vlastnosti.
  • Druhy podle určení – při výběru se zaměřte na skutečnost, jaké potraviny v kuchyni nejčastěji zpracováváte. K dispozici nemáte pouze univerzální kuchyňské nože, ale třeba také nože na zeleninu či sýry, vykosťovací nože a mnohé další varianty.
  • Výběr podle materiálu čepele – kuchyňské nože se vyrábějí z uhlíkové, nerezové, damaškové či legované oceli, ale také z keramiky. Každý z těchto materiálů má přitom jisté kladné i záporné vlastnosti.
  • Výběr podle materiálu rukojeti – plast bývá nejlevnější, dřevěné střenky jsou vizuálně nejzajímavější a kov zaručuje zvýšenou odolnost. U jednotlivých materiálů ovšem musíte počítat i s negativními vlastnostmi.
  • Důležité parametry – při výběru kuchyňských nožů se zaměřte rovněž na délku a tvar čepele, ale také na samotné ostří, hmotnost, stejně jako na záruční dobu, jež může být překvapivě dosti variabilní.
  • Oblíbené značky – mezi nejvíce nakupované kuchyňské nože v českých obchodech patří produkty od společností jako Fiskars, Victorinox, Lamart, Tescoma nebo XinZuo.
  • Cena – některé kuchyňské nože seženete za pár set korun, a přesto nemusí být nekvalitní. K dispozici ovšem máte i varianty, které stojí přes 2 000 Kč. Některé modely vás ostatně mohou vyjít i na pětimístnou částku.
  • Uložení a péče – vybrat vhodné nože do kuchyně je velmi důležité, podstatné je ovšem také to, jak o ně budete pečovat. Čepel byste měli např. mít pod proudem vody a vhodným vybavením se mohou stát i magnetické nebo dřevěné boxy.

Proč koupit kvalitní kuchyňské nože

Pokud aktuálně sháníte kuchyňské nože, měli byste se v prvé řadě soustředit na jejich kvalitu. Ta má důležitý vliv nejen na jejich praktické vlastnosti, ale také na bezpečnost při práci.

  • Prvotřídní čepel – kvalitní nůž pochopitelně musí velmi dobře krájet potraviny, na které je určen. Na to má vliv jeho materiál a zpracování čepele, její ochrana i náročnost broušení.
  • Ergonomická rukojeť – velký vliv má nejen na samotné krájení potravin, ale také na jeho bezpečnost. Kuchyňské nože by měly dobře padnout do ruky, přičemž důležité může být i jejich odlehčení.
  • Dlouhá životnost – kuchyňské nože by měly být vysoce odolné proti poškození. Na některé kvalitní modely ostatně existuje záruční doba v délce 10, nebo dokonce 15 let.
  • Zajímavý design – vizuální stránka není u tohoto typu produktů nejdůležitější, na druhou stranu máte k dispozici i produkty, které snoubí příjemné s užitečným.

Prvotřídní čepel

Kvalitní kuchyňské nože musí mít pochopitelně čepel, která umožňuje velmi dobře krájet potraviny, na něž jsou určeny. Může být přitom vyrobena z různých materiálů, přičemž za špičkovou je možné považovat damaškovou či legovanou ocel, případně keramiku. Důležité ovšem může být rovněž souměrné vybroušení z obou stran. V každém případě je podstatná i (dodávaná) ochrana čepele proti poškození, stejně jako náročnost jejího broušení.

Ergonomická rukojeť

Při krájení potravin je velmi důležitá i ergonomie daného kuchyňského nože. Ta ovlivňuje nejen samotnou práci, ale také její bezpečnosti, na níž se mohou kupříkladu podílet protiskluzové vlastnosti. Zaměřit byste se tedy měli na produkty, které vám dobře padnou do ruky, a to především díky ergonomické rukojeti. Na komfortu při používání se může výrazně podílet také hmotnost, takže není divu, že se většině uživatelů lépe pracuje s odlehčenými variantami.

Dlouhá životnost

Pokud si pořídíte kvalitní kuchyňský nůž, s největší pravděpodobností se nestane, že ho budete muset v nejbližší době opět měnit za jiný. Bude se vám s ním totiž dobře pracovat, a navíc je důležitá i zvýšená odolnost proti poškození, která má vliv na jeho životnost. Musíme ostatně doplnit, že se nože do kuchyně dosti liší svou záruční dobou. Zatímco některé mají standardní dvouletou záruku, dalším mohou výrobci důvěřovat natolik, že záruční doba činí 10, nebo dokonce 15 let.

Zajímavý design

Vizuální stránka by při výběru kuchyňských nožů pochopitelně neměla hrát hlavní roli, nicméně úplně upozaďovat byste ji také neměli. Jistě, i některé velmi minimalisticky vyhlížející modely jsou naprosto perfektní a určitě bychom vám je doporučovali, na druhou stranu máte k dispozici i produkty, které snoubí příjemné s užitečným. Můžete se tedy zaměřit na nože do kuchyně, jež vám budou nejen dobře sloužit, ale budou se vám i líbit.

Nevýhody kuchyňských nožů

Bez kuchyňských nožů se při přípravě pokrmů teplé i studené kuchyně neobejdete, přesto jsou s nimi spojena i určitá negativa. S nimi tedy musíte při pořízení počítat.

  • Vysoká cena – kvalitní kuchyňské nože sice nemusí být nutně extrémně drahé, na druhou stranu některé prvotřídní modely pod tisícovku v žádném případě neseženete. Nejdražší produkty si lze ostatně pořídit i za pětimístnou částku.
  • Vyšší hmotnost – některé kuchyňské nože sice mají špičkové vlastnosti, při jejich pořízení ovšem budete muset počítat s vyšší hmotností. Ta nemusí rozhodně sedět každému. Některé modely mohou každopádně vážit i přes 300 gramů.
  • Další negativní vlastnosti – určité kuchyňské nože mají kratší čepel, která se navíc může poměrně rychle ztupit. Mezi případná negativa patří i méně kvalitní rukojeť, která může po čase prasknout, což pochopitelně nelze jednoduše opravit.

Druhy podle určení

Také znáte ten pocit, kdy vstoupíte do obchodu a najednou nevíte, co vlastně z toho nepřeberného množství produktů vybrat? V tom případě si ještě před nákupem samotným promyslete, jak vlastně vypadá vaše činnost v kuchyni. Které potraviny zpracováváte nejčastěji, případně pokrmy jaké kuchyně máte nejraději? Od odpovědí na tyto otázky se potom musí odvíjet výběr odpovídajícího typu nože. V současné době množství různých druhů dramaticky narostlo až na číslo deset.

  • Kuchařské nože – lze je označit „za krále mezi noži“, neboť jsou v podstatě univerzální. Délka jejich čepele se pohybuje kolem 20 cm. Využít je můžete při zpracování masa, ryb, zeleniny, ovoce a všech rozměrově výraznějších surovin.
  • Nože na zeleninu – jak napovídá sám název, určeny jsou na krájení česneku, cibule, paprik, brambor a dalších podobných potravin. Dané nože mívají kratší čepel (obvykle mírně nad 10 cm), přičemž s nimi pochopitelně lze zpracovat i ovoce.
  • Okrajovací nože – disponují krátkou čepelí (délka kolem 10 cm) a mívají pevnou špičku. Spodní část je většinou oblá a někdy i vykrojená. Podílet se tedy mohou i na loupání potravin.
  • Nože na pečivo – jak asi každý ví, tyto varianty mají typické vroubkované ostří, které může délkou přesahovat i 20 cm. Díky němu umožňují bez větších problémů krájet čerstvé i starší pečivo.
  • Vykosťovací nože, filetovací nože a sekáčky – nástroje vhodné na přípravu masa. Vykosťovací nože jej mohou zbavit kostí, filetovací nože snadno oddělují rybí maso od kůže a sekáčky si poradí i s většími kusy masa, případně s pevnými kostmi.
  • Nože Santoku – nástroje z Dálného východu, které mají poněkud specifický tvar. Uplatnění mají v podstatě univerzální, přičemž zaujmou především perfektním vyvážením rukojeti a čepele.
  • Plátkovací nože – této variantě se říká rovněž dranžírovací nože. Typická je velmi úzká a dlouhá čepel, která umožňuje nakrájet šunku a další lahůdky na jemné plátky.
  • Nože na sýr – uplatnění těchto nástrojů je asi zjevné. Na první pohled je přitom poznáte díky děrované čepeli, ale opatřeny bývají rovněž speciální vidličkou k napíchnutí uříznutého kousku sýra.

V zásadě platí, že první čtveřice se v kuchyních objevuje zdaleka nejčastěji. Jestliže si však potrpíte na dokonalost a komfort, určitě se koupi dalších typů nevyhnete. I přesto najdete dokonce i v řadách profesionálů experty věrné jedinému pomocníkovi, jímž je pořádný kuchařský nůž.

Kuchařské nože

Jediný typ, bez něhož se při vaření neobejdete. Král mezi noži. Délka čepele se pohybuje okolo 20 cm. Hladké ostří se zužuje směrem ke špičce. Uplatnění nalezne zejména při zpracování masa, ryb, zeleniny, ovoce a všech rozměrově výraznějších surovin.

Podobně široké je množství činností, které lze s univerzálním nožem provádět. Naporcujete s ním kuře, nakrájíte pořádnou flákotu masa na plátky nebo nudličky. Zkrátka zcela podle svého gusta. Bát se nemusíte ani pečiva, ačkoliv řez nebude dokonalý.

Nože na zeleninu

Máte problémy nakrájet česnek nebo cibuli univerzálem s dlouhou čepelí? Potom bezpochyby využijete služeb speciálního náčiní na zeleninu. Délka ostří se pohybuje mírně nad 10 cm, díky čemuž můžete vést mnohem přesnější řez.

Podobně jako náčiní kuchařské, i nože na zeleninu nabízejí širokou škálu možností. Stejně dobře s nimi zpracujete i ovoce nebo zbavíte maso drobných tukových částí.

Okrajovací nože

Do předcházející skupiny někdy řadíme i tzv. okrajovací nože. Vzhledem k jejich specifickému určení si je ovšem představíme zvlášť. Jsou vybaveny velmi krátkou čepelí s pevnou špičkou. Spodní část bývá oblá, někdy je vykrojená pro usnadnění loupání potraviny.

Čepel náčiní dosahuje délky pouze 10 cm, díky čemuž je zajištěno snadné a přesné ovládání. Pevnou špičkou bez problémů vyčistíte i skvrny nebo kazy na ovoci a zelenině.

Nože na pečivo

Většina z nás dovede bez problémů rozpoznat i nástroje na pečivo. Jejich vroubkované ostří zajede bez větších problémů i do teplého chleba a ukrojí nádherný krajíc bez porušení kůrky. Použít je můžete s podobnou efektivitou i na kynuté koláče, buchty nebo pizzu. Délka čepele standardně přesahuje hranici 20 centimetrů.

Vykosťovací nože, filetovací nože a sekáčky

Potřebujete často vykostit kus masa a standardní kuchařský nůž neodvede dostatečně dobrou práci? Rozhodně zvažte nákup nože vykosťovacího. Jeho tenká, ze spodu lehce vykrojená čepel zajistí rychlý a snadný průnik zpracovávanou látkou.

Při úpravě ryb rozhodně naleznou využití tzv. filetovací nože. S jejich pomocí jednoduše oddělíte rybí maso od kůže. Ostří je dostatečně jemné, takže se nemusíte obávat poškození citlivého rybího masa.

Chcete-li nahrubo nasekat maso včetně kostí pro další uložení, jistě oceníte sekáček. Jeho mohutná čepel zajistí, že si snadno poradíte i s obrovskými fláky masa s tvrdými kostmi.

Nože Santoku

Specifickou kategorii kuchyňských pomocníků představují nože Santoku. Jak již jejich název napovídá, pocházejí z oblasti Asie a jistě zaujmou svým specifickým tvarem. Vyznačují se zejména dokonalým vyvážením rukojeti a čepele.

Využití je univerzální. Skvěle poslouží při krájení, krouhání i sekání masa. Speciální zahnutí ostří napomáhá při jeho průniku do útrob zpracovávané suroviny. Díky tomu se nebudete příliš namáhat ani při řezání kostí.

Plátkovací nože

Milujete chuť na tenko nakrájené šunky a rádi byste si podobnou lahůdku dopřáli i doma? Potom vám stačí pouze pořádná cihla této pochutiny a kvalitní plátkovací nůž. Tzv. dranžírovací nože jsou osazeny velmi úzkou a dlouhou čepelí.

Nože na sýr

Milovníci sýra rozhodně ocení speciální náčiní vyrobené pro krájení této lahůdky. Na jeho špičce se nachází speciální vidlička k napíchnutí uříznutého kousku. Čepel je děrovaná, což respektuje přirozený charakter cihly sýra.

Pro přehlednost si ještě určení a vlastnosti jednotlivých typů kuchyňských nožů shrneme v tabulce.

Typ nože Charakteristika Určení
Kuchařské nože
  • délka čepele obvykle do 20 cm
  • hladké ostří se zužuje směrem ke špičce
  • zpracování masa, ryb, zeleniny, ovoce a dalších větších surovin
Nože na zeleninu
  • délka čepele mírně nad 10 cm
  • umožňují přesnější řez
  • zpracování zeleniny a ovoce
Okrajovací nože
  • délka čepele kolem 10 cm
  • pevná špička
  • spodní část často oblá
  • někdy vykrojená pro snazší loupání
  • okrajování různých druhů potravin
Nože na pečivo
  • délka čepele přes 20 cm
  • vroubkované ostří
  • vhodné pro snadné krájení chleba a dalšího pečiva
Vykosťovací nože
  • tenká, ze spodu lehce vykrojená čepel
  • často s délkou kolem 15 cm 
  • rychlý a snadný průnik zpracovávanou potravinou
Filetovací nože
  • délka čepele 20 a více cm
  • dostatečně jemné ostří
  • jednoduché oddělení rybího masa od kůže
Sekáčky
  • mohutná čepel různé délky
  • sekání masa (včetně kostí), ale také dalších potravin
Nože Santoku
  • délka čepele 15 až 20 cm
  • specifický tvar
  • dokonalé vyvážení rukojeti a čepele
  • univerzální využití
  • umožňují i snazší řezání kostí
Plátkovací nože
  • délka čepele, která je velmi úzká, obvykle 20 až 30 cm
  • krájení tepelně upraveného masa
Nože na sýr
  • variabilní délka čepele, která je děrovaná
  • na špičce speciální vidlička
  • krájení cihel sýra

 

Doporučujeme: různé typy kuchyňských nožů si můžete pořídit jednotlivě, praktičtějším řešením se však mohou stát kompletní sady. V současné době je máte k dispozici v mnoha provedeních, takže mohou obsahovat nože k nejrůznějším účelům. Obvykle jsou sice tvořeny třemi až šesti produkty, ale narazit lze i na dvanáctidílné sady. Jednotlivé sety navíc kromě samotných nožů často obsahují i stojany/bloky na jejich praktické a bezpečné uložení.

Výběr podle materiálu čepele

Klíčovým kritériem pro samotný výběr nože je materiál použitý pro výrobu čepele. V současné době se lze setkat se několika druhy, přičemž každý z nich má své výhody a nevýhody.

  • Uhlíková ocel – čepele z tohoto materiálu se snadno brousí, takže mohou být prakticky neustále pořádně ostré. Na druhou stranu bývají dosti náchylné nejen k otupení, ale také ke korozi.
  • Nerezová ocel – nože s touto čepelí jsou často univerzální, přičemž bývají dlouhodobě ostré a zaručují velmi dobrou odolnost proti vlivům prostředí. Musíte ovšem počítat s poněkud náročnějším ostřením.
  • Damašková ocel – jedná se o vrstvenou ocel, která je vynikající při krájení. Čepele z ní jsou odolné proti opotřebení i přelomení. Při pádu z větší výšky však mohou prasknout a nepotěší ani vyšší pořizovací cena.
  • Legovaná ocel – materiál, který vzniká přidáním jiných prvků do libovolného typu oceli. Čepel kuchyňských nožů pak mívá vynikající vlastnosti včetně zvýšené odolnosti proti korozi. Jsou ovšem opravdu drahé.
  • Keramika – zdánlivě atypický materiál pro výrobu čepelí kuchyňských nožů. Ve skutečnosti jsou však stále ostré, protože se takřka neopotřebovávají. Při pádu na tvrdší zem se ovšem mohou poměrně snadno poškodit.

Uhlíková ocel

Čepele vyrobené z uhlíkové oceli jsou tvořeny slitinou oxidu železitého. Snadno se brousí, takže je můžete dlouhodobě udržovat pořádně ostré. Připravte se ovšem na jejich výraznou náchylnost ke korozi a otupení. Při špatném zacházení se časem začnou na čepeli objevovat i nevzhledné skvrny. Ty sice nemají nijak výrazný vliv na kvalitu práce, nepřidávají ovšem estetickému dojmu. Jsou také projevem postupné degradace materiálu.

Nerezová ocel

Nestárnoucí klasiku představuje nerezová ocel. Zajišťuje dlouhodobou ostrost a vynikající odolnost proti působení vnějších vlivů. Připravit se musíte na poněkud obtížnější ostření. Ocel nachází uplatnění hlavně při výrobě univerzálních kuchařských nožů a všech pomocníků na maso. Nejlépe totiž proniká i velmi tuhými strukturami.

Při nákupu rozhodně buďte ostražití. Někteří výrobci totiž v zájmu co nejnižší ceny nenabízejí čepele z kalené oceli, ale jejich plechové náhražky. Poznáte je podle velké pružnosti, kdy nůž snadno ohnete. Od těchto produktů dávejte ruce pryč, i kdyby byla cena obzvláště lákavá. Nepřežijí první setkání s kostí.

Damašková ocel

Materiál zvaný jako damask byl k výrobě čepelí nožů, ale také mečů používán už před naším letopočtem, a to na Dálném východě. V současné době se ovšem začíná stávat oblíbeným také při výrobě kuchyňských nožů, které jsou běžné dostupné i na Západě. Aktuální postup výroby je přitom založen na kovářském svařování jednotlivých vrstev oceli

Jedná se proto o vrstvenou ocel, která má vynikající vlastnosti při krájení (ostrost, odolnost, pevnost). Doplňme, že je damašková ocel obvykle složena ze dvou či více různých ocelí, které jsou spojeny v jeden celek. Výsledný materiál je přitom odolný nejen proti opotřebení, ale zároveň i proti přelomení. Na druhou stranu musíte počítat s náchylností k prasknutí v případě pádu na velmi tvrdý povrch, stejně jako s vyšší cenou. 

Legovaná ocel

Legovaná ocel je materiál, který vzniká přidáním jiných prvků do libovolného typu oceli. Může se jednat např. o chrom, molybden, vanad nebo mangan. Výsledný produkt má obvykle vynikající vlastnosti, a to včetně zvýšené odolnosti proti korozi. Proto se s tímto materiálem můžete setkat i u kuchyňských nožů. Musíte ovšem počítat s tím, že tyto produkty jsou obvykle velmi drahé. Jeden nůž vás tak může vyjít na mnoho tisíc korun. 

Keramika

Čepele keramických nožů jsou provedeny z oxidu zirkoničitého. Mohou se pochlubit imunitou proti opotřebení a zůstávají stále ostré. Navíc žádným způsobem neovlivňují chuť potravin. Na druhé straně se musíte připravit na výraznou křehkost keramiky. Pád na zem, případně tlak vedený pod špatným úhlem může vést ke zlomení čepele.

Využívejte keramiku zejména při úpravě měkkých potravin. Perfektní práci odvedou kupříkladu u ovoce a zeleniny nebo pečiva.

Výběr podle materiálu rukojeti

Co když třímáte v ruce sebelepší čepel, ale provedení rukojeti z nejrůznějších důvodů neodpovídá vašim požadavkům? Připravte se na ne zrovna ideální pohodlí a bezpečnost při práci. Negativně bude bohužel ovlivněn i výsledek krájení. Při špatném držení nástroje zkrátka potravinu optimálním způsobem nezpracujete.

Stejně jako čepele i rukojeti bývají vyrobeny za využití jednoho ze tří základních druhů materiálu. Ty samozřejmě mají podstatný vliv na jejich vlastnosti i pravidla zacházení a čištění.

  • Plast – výhodou tohoto materiálu je příznivá pořizovací cena, stejně jako protiskluzové vlastnosti. Navíc není náročný na údržbu. Na druhou stranu nebývá nejodolnější proti poškození.
  • Dřevo – pro většinu uživatelů nejlepší řešení z hlediska designu. U těchto rukojetí musíte ovšem počítat s nižší odolností, a to především proti vodě. Měli byste je tedy udržovat v suchu.
  • Kov – největší výhodou těchto střenek je jejich odolnost proti vlivům vody i při styku s potravinami. Navíc jsou odolné proti poškození. Vlhký kov na druhou stranu může být poněkud kluzký.

Ať už zvolíte jakýkoliv materiál, zaměřte se hlavně na jednoduchost manipulace. Nůž by měl skvěle padnout do ruky, být skvěle vyvážený a jakákoliv činnost by měla být snadná.

Plast

Nejlevnější volbu představuje plast. Rukojeť bývá ke kovu buď přinýtovaná, nebo pouze nastříkaná. Z dlouhodobého hlediska je lepší zvolit spíše nýtovanou variantu, neboť nástřik se může po čase uvolnit.

Výhodou plastu je protiskluznost, která může být ještě umocněna speciální vrstvou. Plastové provedení navíc není náročné na údržbu. Zvolíte-li variantu s pogumováním, získáváte zdaleka nejpohodlnější rukojeť.

Dřevo

Designově zcela jistě nejvděčnější variantou je dřevo. Taková střenka bývá ovšem náchylná vůči vodě. Po každém použití ji musíte důkladně omýt proudem vody a otřít do sucha. Rozhodně se nevyplatí vkládat nástroj do myčky na nádobí, jež má na použité dřevo devastující účinky.

I při správném zacházení se bohužel musíte časem připravit na negativní projevy rozkladu dřeva. Začnou se objevovat tmavé skvrny na jeho povrchu a samotná rukojeť nebude v ruce působit příliš příjemně.

Kov

V poslední době si velkou oblibu získaly kovové střenky. Jejich hlavní výhodou je odolnost proti vlivům vody i při styku s potravinami. Bývají často omyvatelné v myčce a zvládnou i méně šetrné zacházení. Mnohdy se na trhu setkáte i s mnoha luxusními kousky, co se týká designového provedení.

Připravte se ovšem na to, že kov je velice kluzký. Ve vlhkých rukou se bude krotit jen obtížně a může hrozit i nebezpečné vysmeknutí. Z toho důvodu vždy dbejte na bezpečnost práce a ruce i střenku pravidelně otírejte suchou utěrkou.

Upozorňujeme: někdy se u rukojetí můžete setkat také se speciálními materiály, jako je např. Micarta. Ten tvoří plátno nebo skelná tkanina s termosetickou pryskyřicí, díky čemuž je rukojeť velmi pevná i odolná a vydrží opravdu dlouho v takřka stoprocentním stavu.

Důležité parametry

Při výběru kuchyňských nožů byste se měli soustředit i na další parametry, které mohou rozhodovat o jejich určení, ale třeba také o bezpečnosti při jejich používání.

  • Délka čepele – tento parametr se u většiny kuchyňských nožů pohybuje mezi 10 a 30 cm. Jak už je patrné z předešlých řádků, délka čepele má velký vliv na uplatnění konkrétních nástrojů.
  • Tvar čepele – čepel by se měla od tupé k ostré straně svažovat ve tvaru klínu, důležité je rovněž provedení záštity, ale zkontrolovat byste měli také propojení čepele s rukojetí.
  • Ostří – mělo by dosahovat od rukojeti až po špičku nože. Zároveň je vhodné, pokud je souměrně vybroušené z obou stran, což platí především pro modely pro amatérské kuchaře.
  • Hmotnost – někteří uživatelé preferují lehčí, další těžší nože do kuchyně. Obecně platí, že se hmotnost pohybuje mezi 200 a 300 g. Existují i nástroje těžší, ale také odlehčené varianty.
  • Záruční doba – v tomto ohledu se mohou jednotlivé kuchyňské nože dosti lišit. Zatímco u některých činí záruční doba standardních 24 měsíců, u dalších může být 10 let, ale úplně výjimečná není ani 15letá záruka.

Délka čepele

Délka čepele úzce souvisí s typem nože. Pohybuje se nejčastěji od 10 do 30 cm a plně závisí na tom, k čemu plánujete kuchyňské náčiní používat (viz výše). Určitě pomůže, pokud si délku čepele u konkrétního nože důkladně zkontrolujete. Někteří výrobci totiž občas zapomínají tuto tabulku prostudovat. Pak je možné se na trhu setkat s poněkud bizarním dílem, jako je nůž na zeleninu s čepelí dlouhou 25 cm.

Tvar čepele

S typem nástroje bezesporu úzce souvisí i tvar čepele. Podle něj též nejlépe poznáte, zda třímáte v rukou kvalitní výrobek, nebo jen levnou a málo spolehlivou napodobeninu.

  • V prvé řadě by se čepel měla od tupé k ostré straně svažovat ve tvaru klínu. Tím je zajištěn snadný a přesný řez bez zbytečného trhání potraviny. Jestliže se setkáte s náčiním, jehož čepel je po celé délce stejně tlustá, patrně jde jen o levnou plechovou napodobeninu.
  • Důležitou roli v bezpečnosti hraje provedení tzv. záštity. Ta zabraňuje sklouznutí prstů na ostří a nepříjemným nárazům kloubů na prkénko. Obvykle bývá provedena ze stejného materiálu jako rukojeť. Jestliže se setkáte se záštitou z kovu, pak slouží i pro optimální vyvážení. 
  • Pokud chybí, narazili jste na nekvalitní výrobek a doporučujeme o jeho nákupu vůbec neuvažovat. Mnohé renomované značky nože bez záštity nabízí jako okrasné modely. Neznámí výrobci bývají vedeni snahou snížit výrobní náklady.
  • Závěrem byste ještě měli zkontrolovat propojení čepele s rukojetí. V optimálním případě probíhá kovová část čepele celou délkou rukojeti až na její konec. Tím je zaručeno plné uchycení čepele v rukojeti. Levnější modely mívají čepel uchycenou ve střence kratším koncem. I tak můžete být s nákupem spokojení, ověřte si však pečlivě vyvážení celého nástroje.

Ostří

Pozornost se při výběru vyplatí věnovat i ostří. Je rozhodně dobré, pokud dosahuje celé délky čepele od rukojeti až po špičku. V opačném případě bude činnost méně komfortní a nebezpečnější.

Ostří by mělo být ideálně souměrně vybroušené z obou stran. Jednostranné je zpravidla určeno pouze do rukou profesionálních kuchařů. Dostane-li se do rukou amatérovi, může způsobit více škody než užitku.

Hmotnost

Určitou roli při výběru kuchyňských nožů může hrát i jejich hmotnost. Ačkoli se to nemusí zdát jako důležitá vlastnost, někteří lidé preferují lehčí, další zase těžší produkty. Obvykle se u univerzálních nožů hmotnost pohybuje mezi 200 až 300 g. Většině uživatelů se v každém případě lépe pracuje s odlehčenými variantami, na které se tedy při výběru můžete rovněž zaměřit. 

Záruční doba

Jednotliví výrobci poskytují na své produkty různě dlouhou záruku. Právě u kuchyňských nožů se přitom může záruční doba lišit velmi výrazně. Některé kuchyňské nože tak nebudete moci reklamovat po uplynutí dvou let od nákupu (standardní záruční lhůta, kterou spotřebitelům zajišťuje zákon), u jiných ovšem budete mít nárok na prodlouženou záruku, která může činit 10 let, a u některých produktů dokonce i 15 let! 

Oblíbené značky

Žádnou zemi nelze považovat za baštu kuchyňských nožů, jež nemají konkurenci. Oblíbení výrobci těchto nástrojů do domácnosti tedy pocházejí z různých oblastí světa.

  • Fiskars – tradiční finská značka výrobků pro domácnost, zahradu a outdoorové aktivity. Její kuchyňské nože mají většinou kvalitní ocelovou čepel, přesto je vesměs seženete za příznivou cenu.
  • Victorinox – švýcarská společnost zaměřující se na nože. Mezi variantami určenými do kuchyně si přitom vybere snad každý, neboť k dispozici máte stovky rozmanitých produktů.
  • Lamart – francouzský výrobce kuchyňského vybavení a nádobí. Obliba kuchyňských nožů s touto značkou spočívá ve velmi příznivé ceně, a to i přes jejich dobrou kvalitu.
  • Tescoma – česká velmi oblíbených kuchyňských potřeb. Nabízené kuchyňské nože převážně s ocelovou čepelí jsou kvalitní, přesto si je můžete pořídit za příznivou cenu.
  • XinZuo – čínská společnost, jejíž kuchyňské nože se vyvážejí do více než 100 zemí a regionů po celém světě. Jsou sice dražší, ale jedná se o velmi kvalitní produkty.

Fiskars

Historie firmy Fiskars se začala psát zhruba před 375 lety. Ano, čtete správně. Tato společnost byla totiž ve Finsku založena již v roce 1649. V současné době jde o předního světového výrobce vybavení pro domácnost, zahradu a outdoorové aktivity. Mezi nabízenými produkty naleznete i variabilní kuchyňské nože, které mají především plastovou rukojeť a kvalitní ocelovou čepel. Navíc nestojí „majlant“, neboť většinu seženete do 750 Kč

Victorinox

Rovněž tato společnost má dlouhou historii, byť existuje „pouze“ 140 let (založena byla v roce 1884). Jedná se o švýcarskou firmu, jež se zaměřuje především na kapesní nože, pořídit si ovšem lze rovněž nože do kuchyně. K dispozici přitom máte stovky a stovky rozmanitých produktů, které se odlišují určením, materiálem čepele i rukojeti, rozměry, ale také pořizovací cenou. Mezi noži Victorinox si tedy pravděpodobně vybere každý.

Lamart

Lamart by Piere Lamart je dosti známá francouzská značka, která se soustředí na výrobu kuchyňského vybavení a nádobí. Mezi nabízenými produkty najdete i několik desítek kuchyňských nožů. Obliba výrobků Lamart spočívá v jejich nízkých cenách, a to i přes jejich dobrou kvalitu. To ostatně platí i pro nože do kuchyně, jež si lze vesměs pořídit do 300 Kč. Přesto mohou zaujmout ocelovou čepelí a kvalitní dřevěnou či plastovou rukojetí.

Tescoma

První a jediná tuzemská společnost v našem výčtu oblíbených značek kuchyňských nožů. Daný výrobce se od roku 1992 soustředí na kuchyňské potřeby, které neprodává pouze v České republice, ale i v dalších evropských zemích. Kuchyňské nože Tescoma jsou stejně jako u předešlé značky oblíbené především díky příznivým cenám, byť mnohé stojí přes pětistovku. Jedná se o produkty převážně s ocelovou čepelí, jež jsou obecně považovány za kvalitní.

XinZuo

Pokud hledáte skutečně kvalitní kuchyňské nože, můžete se zaměřit na produkty čínské společnosti XinZuo, která sídlí ve městě Jang-ťiang. Aktuálně se přitom vyvážejí do více než 100 zemí a regionů po celém světě. Stále oblíbenější jsou navíc i v České republice. Jedná se totiž o velmi kvalitní kuchyňské nože s čepelí z německé či damaškové oceli a s dřevěnou rukojetí. Není tedy divu, že nejsou nejlevnější a mnohé stojí (i výrazně) přes 1 000 Kč.

Značka Specifikace Cenová kategorie Které druhy nabízí Komu značku doporučujeme
Fiskars Finská značka výrobků pro domácnost, zahradu a outdoorové aktivity existující od roku 1649 Spíše nižší a střední Variabilní kuchyňské nože, a to především s kvalitní ocelovou čepelí Uživatelům, kteří hledají kuchyňské nože od tradičního výrobce ve velmi dobrém poměru kvalita/cena
Victorinox Tradiční švýcarský výrobce nožů, a to nejen do kuchyně Všechny cenové kategorie Mnoho set kuchyňských nožů rozmanitých vlastností Uživatelům, kteří chtějí mít při výběru kuchyňských nožů skutečně na výběr
Lamart Francouzská společnost, jež se zaměřuje na výrobu kuchyňského vybavení a nádobí Nižší Kuchyňské nože převážně s ocelovou čepelí a kvalitní dřevěnou či plastovou rukojetí Uživatelům, kteří chtějí ušetřit i při nákupu kuchyňských nožů dobré kvality
Tescoma Tuzemská značka velmi oblíbených kuchyňských potřeb Spíše nižší Několik set kuchyňských nožů, které mají převážně ocelovou čepel Uživatelům, kteří hledají kuchyňské nože od českého výrobce za příznivou cenu
XinZuo Čínská společnost vyvážející své nože do více než 100 zemí a regionů po celém světě Spíše střední a vyšší Kvalitní kuchyňské nože s čepelí z německé či damaškové oceli a s dřevěnou rukojetí Uživatelům, kteří se zaměřují především na kvalitu a nebude jim vadit ani případná vyšší pořizovací cena

Cena

Za pořízení kvalitního kuchyňského nože rozhodně nemusíte platit velké peníze. Opatrnosti při nákupu však není nikdy dost. Zejména na pultech supermarketů, ale i specializovaných obchodů, se totiž můžete setkat s levnými plechovými nástroji. Proto si raději pro nákup připravte minimálně 300 korun.

Na základě analýzy nabídky jsme identifikovali tři základní cenové hladiny. Nabídka je velmi různorodá a prakticky každý si zde najde to, co hledá. 

Cena do 750 Kč

Za cenovku do 750 korun obvykle zakoupíte všechno, co potřebujete. V této kategorii naleznete všechny myslitelné typy nástrojů (viz výše). Hlavním použitým materiálem čepele je nerezová ocel v kombinaci s plastovou rukojetí. Méně se objevuje keramika. I v této cenově hladině naleznete několik málo výrobků, jež snesou označení profesionální.

Cena od 750 do 2 000 Kč

Druhá skupina skrývá větší množství keramických nožů, případně různé sady. Za jednorázovou platbu tak získáte třeba hned pětici různých nástrojů. Stejně jako v předcházejícím případě hraje prim nerezová ocel, obvykle ve spojení s kovovou střenkou. Ta může být i plastová, s adekvátním pogumováním. V této cenové kategorii seženete i produkty s čepelí z legované či damaškové oceli. 

Cena nad 2 000 Kč

V nejvyšší cenově hladině se vyskytují prakticky jen sady 6 a více nožů spolu s dřevěným boxem a praktickou ocílkou. Samozřejmostí je vynikající kvalita použité oceli, přičemž rukojeť je provedena z kovu, případně pogumovaného plastu. Nezřídka se zde objevují i parádně vyvedené kusy určené jako dekorace na stěnu.

Cenová kategorie Co obvykle nabízí Co obvykle nenabízí Pro koho se hodí
Do 750 Kč Všechny myslitelné typy nástrojů, obvykle však s čepelí z nerezové oceli a plastovou rukojetí Keramické nože a další vysoce kvalitní produkty Uživatelům, kteří nechtějí při nákupu kuchyňských nožů utrácet enormní sumy peněz
Od 750 do 2 000 Kč Velké množství keramických nožů do kuchyně, ale už také produkty s čepelí z legované či damaškové oceli Méně kvalitní nože, stejně jako prvotřídní nástroje Uživatelům, kteří hledají nože do kuchyně v dobrém poměru kvalita/cena
Nad 2 000 Prvotřídní nože s vysoce kvalitní ocelovou čepelí i špičkovou rukojetí (často rovněž kovovou) Méně kvalitní nože, které se rychle ztupí a jsou méně odolné proti poškození Uživatelům, kteří si chtějí pořídit špičkové kuchyňské nože bez ohledu na finanční stránku

Uložení a péče

Koupili jste si nůž za několik tisíc korun a chcete, aby vám sloužil dlouhá léta? Tak se o něj musíte adekvátně starat. Čepel byste měli omývat pod proudem vody, a to i tehdy, když je nůž osazen kovovou rukojetí. Dlouhodobé vystavení vysokým teplotám a agresivním mycím tabletám v myčkách totiž vede k postupnému oslabování materiálu čepele.

Nože též neskladujte na jedné hromadě ve vyhrazeném šuplíku linky. Pokud se o sebe neustále otírají, dochází k jejich ztupování a deformaci materiálu. Pro bezpečné uložení kuchyňského náčiní doporučujeme využít volně prodejné magnetické nebo dřevěné boxy. Ty jsou navrženy tak, aby nabízely dostatek místa pro uložení většího množství čepelí, aniž by se navzájem dotýkaly.

Často kladené dotazy ke kuchyňským nožům

Petr Šindelář
Redaktor
Petr je zkušený redaktor, který se dlouhodobě věnuje spotřebitelské oblasti a online nakupování. Navíc má velmi rád vaření, takže s kuchyňskými noži a jejich vlastnostmi přichází pravidelně sám do kontaktu. Díky tomu se dokáže u jednotlivých produktů zaměřit na parametry, které jsou opravdu důležité. Dobře totiž ví, že se kvalitativně mohou jeden od druhého opravdu značně lišit.

Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.

Dobrý den, doma milujeme ryby, ale jejich příprava bývá někdy utrpení. Máme doma sice filmovací nůž, ale stejně mně ani manželce moc nevyhovuje. Co můžeme dělat špatně?

Jan Souček

Dobrý den, pokud vám filetování nejde, v některých případech je možné ryby zbavit hlavy, ploutví a ocasu a nakrájet je na steaky. Nemusíte však rezignovat ani na samotné filetování, zkuste třeba vyměnit nůž. Mnozí uživatelé např. doporučují nůž Tescoma Presto, který seženete za pár set korun. Obecně se pak můžete zaměřit na japonské nože, neboť kuchaři v „zemi vycházejícího slunce“ pochopitelně ryby připravují v podstatě každý den v týdnu.

Petr Šindelář, redaktor

Dobrý den, jsem už starší generace a chtěla bych si do kuchyně pořídit nové nože. Hodně často na internetu narážím na japonské nože a tak se chci zeptat, jaký je rozdíl mezi nimi a klasickými noži? Děkuji Havlová

Havlová

Dobrý den, nože evropského a japonské typu se mohou skutečně lišit, a to vzhledem k poněkud odlišným gastronomickým tradicím. Japonské nože často vynikají precizností zpracování, neboť Japonci jsou známí svou pečlivostí. Obecně se dá konstatovat, že dané výrobky se hodí především pro zacházení s rybami a zeleninou. Kvalitní nože tohoto typu přitom nemusí být drahé, jak ostatně dokládá např. Tescoma Presto Santoku.

Petr Šindelář, redaktor

Zapojte se do diskuze

Odeslat

Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.2 z 118 hlasů

Další oblíbené kategorie