Kvalitní kuchyňské nože 🔪 | Recenze & Test nejlepších 2023 | Arecenze
Menu

Recenze kvalitních kuchyňských nožů z testu 2023

Aktualizováno:
Březen 2023
Autor:
Petr Šindelář

V kategorii univerzálních kuchyňských nožů doporučujeme

G21 Gourmet Damascus

890 Kč

Orientační cena

Jaký kuchyňský nůž vybrat dle srovnání

Top produkt

Univerzální kuchyňské nože

Hodnocení Výborné
Orientační cena 890 Kč
Nejlepší z nejlevnějších

Univerzální kuchyňské nože

Hodnocení Velmi dobré
Přečíst recenzi Orientační cena 360 Kč
Top produkt

Sady kuchyňských nožů

Hodnocení Výborné
Orientační cena 2 490 Kč
Nejlepší z nejlevnějších

Sady kuchyňských nožů

Hodnocení Velmi dobré
Orientační cena 489 Kč

Kuchyňské nože jsou vybavením kuchyně, bez kterého se při přípravě masa, sýrů, pečiva, ovoce či zeleniny určitě neobejdete. V současné době je navíc jejich nabídka opravdu široká, což vám dává možnost výběru, na druhou stranu to nákup může také poněkud znesnadňovat. Proto jsme pro vás pečlivě vybrali nejlepší kuchyňské nože, které si lze aktuálně pořídit v českých obchodech. 

V našem výběru jsme se nezaměřili pouze na univerzální kuchyňské nože, ale také na sady nožů. V nich naleznete i specializované varianty, tedy např. nože na pečivo, zeleninu nebo porcovací nože. Každopádně jsme se snažili, aby si z daných produktů vybral úplně každý. Některé jsou proto určeny pro uživatele, kteří sice hledají kvalitu, ale nepotřebují nic špičkového. Další se zavděčí i profi kuchařům, byť jsou samozřejmě o dost dražší. 

Při výběru jsme se pochopitelně snažili zaměřit i na konkrétní vlastnosti. Zohledňovali jsme tedy například materiál čepele a rukojeti nebo délku nože a jeho provedení. Hlavní roli ale hrálo především ale to, jak jsou s jejich vlastnostmi spokojeni samotní uživatelé. Ti museli kladně hodnotit nejen krájení, ale také bezpečnost a ergonomii. Před nákupem nože bychom vám také doporučili přečíst si náš návod, jak vybrat kuchyňský nůž, který vám může výrazně pomoci s orientací v tomto sortimentu.


Univerzální kuchyňské nože

V kuchyni lze tyto nože využít pro snadné a rychlé krájení i sekání prakticky všech druhů potravin. Obvykle se jedná o ekonomičtější řešení.

Varianta výběru
Hodnocení Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Top produkt

Výborné
Recenze G21 Gourmet Damascus
G21 Gourmet Damascus
  • Vysoce kvalitní a pevná čepel
  • Dlouhá životnost
  • Zajímavá vizuální stránka
  • Dobře padne do ruky
  • Snadno se brousí
  • Pro někoho vyšší cena
  • Na univerzální nůž kratší čepel
890 Kč Zobrazit nabídky

Nejlepší z nejlevnějších

Velmi dobré
Recenze Tescoma Azza
Tescoma Azza
  • Kvalitní ostří
  • Ergonomická rukojeť
  • Velmi příznivá cena
  • Minimalistický design
  • Rukojeť může po čase prasknout
  • Pro někoho trošku tlustší čepel
360 Kč Zobrazit nabídky

Pro náročné

Dobré
Recenze Wüsthof Ikon Classic
Wüsthof Ikon Classic
  • Kvalitní zpracování
  • Velmi ostrá čepel
  • Špičková ergonomie
  • Zvýšená bezpečnost
  • Dodáván společně s ochranou ostří
  • Opravdu vysoká pořizovací cena
  • Vhodný spíše do profesionálních kuchyní
3 139 Kč Zobrazit nabídky

Sady kuchyňských nožů

Kuchyňské nože si můžete pořídit v různých sadách, přičemž každý z nich slouží ke krájení jiného druhu potravin. Jedná se o dražší, nicméně praktičtější řešení oproti univerzálním kuchyňským nožům.

Varianta výběru
Hodnocení Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Top produkt

Výborné
Recenze Fiskars Edge
Fiskars Edge
  • Nože velmi dobře krájí
  • Kvalitní čepele s nepřilnavým povrchem
  • Ergonomicjé rukojeti
  • Designově zajímavé
  • Blok lze zavěsit na zeď
  • Vkládání do bloku může být nepohodlné
  • Nože se vkládají ostřím dozadu
  • Blok se může špatně čistit
2 490 Kč Zobrazit nabídky

Nejlepší z nejlevnějších

Velmi dobré
Recenze Lamart Noir
Lamart Noir
  • Nože zajišťují kvalitní krájení
  • Bezpečné používání
  • Praktický stojan
  • Velmi nízká pořizovací cena
  • Sada obsahuje pouze tři nože
  • Nože mají krátké čepele
489 Kč Zobrazit nabídky

Nejlepší poměr cena/výkon

Dobré
Recenze Tescoma Azza sada
Tescoma Azza sada
  • Velmi ostré čepele
  • Ergonomické rukojeti
  • Variabilní využití
  • Zajímavý design
  • Stojan působí oproti nožům poněkud lacině
  • Gumičky na spodní straně stojanu se mohou viklat
2 499 Kč Zobrazit nabídky

Jak chápat redakční hodnocení?

Doporučujeme jen produkty, které mají dle posouzení redaktora hodnocení nad 70 %. Podívejte se, co jednotlivé procentní hladiny znamenají.

Recenze G21 Gourmet Damascus
G21 Gourmet Damascus
Recenze Tescoma Azza
Tescoma Azza
Recenze Wüsthof Ikon Classic
Wüsthof Ikon Classic
Recenze Fiskars Edge
Fiskars Edge
Recenze Lamart Noir
Lamart Noir
Recenze Tescoma Azza sada
Tescoma Azza sada
Ocenění

Top produkt

Nejlepší z nejlevnějších

Pro náročné

Top produkt

Nejlepší z nejlevnějších

Nejlepší poměr cena/výkon

Kategorie

Univerzální kuchyňské nože

Univerzální kuchyňské nože

Univerzální kuchyňské nože

Sady kuchyňských nožů

Sady kuchyňských nožů

Sady kuchyňských nožů

Hodnocení Výborné
Velmi dobré
Dobré
Výborné
Velmi dobré
Dobré
Orientační cena 890 Kč 360 Kč 3 139 Kč 2 490 Kč 489 Kč 2 499 Kč
Délka čepele (cm) 13 13 20 8 až 23 7,5 až 12,5 9 až 22
Materiál čepele Damascénská ocel Ocel Legovaná ocel Nerezová ocel Keramika Nerezová ocel
Materiál rukojeti Micarta Plast Syntetický materiál Neuveden Neuveden Nerezová ocel
Hmotnost (g) 300 Neuvedeno 280 - - -
Délka záruky až 4 roky 10 let 15 let na výrobní a materiálové vady 2 roky 3 roky 10 let
Top produkt
Univerzální kuchyňské nože
Výborné Celkové hodnocení
  • Vysoce kvalitní a pevná čepel
  • Dlouhá životnost
  • Zajímavá vizuální stránka
  • Dobře padne do ruky
  • Snadno se brousí
  • Pro někoho vyšší cena
  • Na univerzální nůž kratší čepel

Pokud aktuálně hledáte vysoce kvalitní univerzální kuchyňský nůž, vynikající řešení představuje G21 Gourmet Damascus. Ten je vyroben ze speciální damaškové oceli, která je tvrdá a odolná proti opotřebení, a díky originální kresbě se rovněž může stát zajímavým vizuálním prvkem kuchyně.

Kuchyňský nůž G21 Gourmet Damascus má poněkud kratší čepel (13 cm), přesto se vám s ní bude pravděpodobně dobře krájet, ořezávat i porcovat. Vyrobena totiž byla z 67vrstvé japonské damaškové oceli VG-10, která zaručuje i velmi dlouhou životnost, neboť je vysoce odolná proti opotřebení a přelomení.

G21 Gourmet Damascus navíc disponuje rukojetí z velice pevného a odolného laminátového materiálu, který se nazývá Micarta. Jedná se vlastně o plátno či skelnou tkaninu s termosetickou pryskyřicí. Rovněž rukojeť je tedy odolná a kvalitní. Není proto divu, že na tento nůž dostanete až čtyřletou záruku.

Hodnocení dalších odborníků a uživatelů

Prohlédneme-li si hodnocení uživatelů, kuchyňský nůž G21 Gourmet Damascus je hodnocen takřka pouze kladně. Kvitována je především jeho ostrost a kvalita, stejně jako damašková kresba na ostří, která zajišťuje, že jde o krásné kuchyňské vybavení. Podle některých uživatelů navíc perfektně padne do ruky a zároveň se velmi dobře brousí.

Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům

Kuchyňský nůž G21 Gourmet Damascus je vysoce kvalitní a pevný, tudíž i velmi odolný proti poškození a přelomení. To zaručuje bezproblémové používání a dlouhou životnost. Za hlavní klady je možné považovat i to, že perfektně padne do ruky, dobře se brousí a vypadá zajímavě. Ačkoli zaručuje i velmi dobrý poměr kvalita/cena, pro někoho může být dražší. Na univerzální nůž má navíc poněkud kratší čepel.

Závěrečné shrnutí

G21 Gourmet Damascus je univerzální kuchyňský nůž, který se hodí na krájení, ořezávání i porcování. Měl by vám přitom vydržet velmi dlouhou v takřka stoprocentním stavu. Toho si je vědom i výrobce, takže pokud se zaregistrujete na jeho webu, získáte čtyřletou záruku. 

890 Kč Orientační cena

Nejlepší z nejlevnějších
Univerzální kuchyňské nože
Velmi dobré Celkové hodnocení
  • Kvalitní ostří
  • Ergonomická rukojeť
  • Velmi příznivá cena
  • Minimalistický design
  • Rukojeť může po čase prasknout
  • Pro někoho trošku tlustší čepel

Kuchyňský nůž Tescoma Azza s čepelí o délce 13 cm představuje univerzální řešení především do domácností. Zaujme totiž ostrou čepelí z japonské nerezové oceli, ergonomickou rukojetí, minimalistickým designem i velmi příznivou pořizovací cenou. Navíc na něj výrobce nabízí 10letou záruku. Ta se přitom v určitých případech může velice vyplatit, neboť plastová rukojeť některým uživatelům po nějaké době popraskala. Přečíst celou recenzi

360 Kč Orientační cena

Pro náročné
Univerzální kuchyňské nože
Dobré Celkové hodnocení
  • Kvalitní zpracování
  • Velmi ostrá čepel
  • Špičková ergonomie
  • Zvýšená bezpečnost
  • Dodáván společně s ochranou ostří
  • Opravdu vysoká pořizovací cena
  • Vhodný spíše do profesionálních kuchyní

Univerzální kuchyňský nůž Wüsthof Ikon Classic je vhodný nejen pro nadšence do přípravy pokrmů, ale také pro profesionální kuchaře. Jedná se o produkt německé nožířské firmy Wüsthof Dreizackwerk Solingen, která existuje od roku 1814 a aktuálně patří k největším společnostem v tomto oboru na světě.

Wüsthof Ikon Classic disponuje čepelí o délce 20 cm. Ta byla především vykována z jednoho kusu oceli a využít ji lze na krájení, sekání a kostičkování všech druhů potravin. Při výrobě byla navíc použita vysoce kvalitní německá legovaná ocel X50CrMoV15. Čepel je velmi ostrá a snadno se udržuje. 

Kuchyňský nůž Wüsthof Ikon Classic má také ergonomickou rukojeť, která chrání prsty, a to díky standardnímu tvaru záštity pro bezpečný úchop. Chráněna je navíc i rukojeť. Společně se samotným nožem totiž dostanete i ochranu ostří při přenášení nebo ukládání, která se navíc jednoduše otevírá a zavírá.

Hodnocení dalších odborníků a uživatelů

Wüsthof Ikon Classic je mezi uživateli velmi dobře hodnocen díky kvalitnímu zpracování, vynikající ostrosti, velmi dobré ergonomii a zvýšené bezpečnosti. Vzhledem ke všem těmto vlastnostem nůž obdržel významnou pečeť kvality a hygieny NSF ve Spojených státech amerických. Tuzemský spotřebitelský měsíčník dTest jej navíc v roce 2018 díky tvrdosti, odolnosti a skvělým výsledkům v v ostrém provozu označil za celkového vítěze testu kuchyňských nožů.

Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům

Tento kuchyňský nůž zaujme prakticky všemi důležitými vlastnostmi. Vyroben byl z kvalitní legované oceli, je velmi tvrdý a ostrý, dobře padne do ruky a zajišťuje zvýšenou bezpečnost. Může se tedy stát výtečným pomocníkem právě do vaší kuchyně. Na druhou stranu musíte počítat s opravdu vysokou cenou, díky níž je asi primárně určen pro profesionální kuchyně.

Závěrečné shrnutí

Wüsthof Ikon Classic patří už několik let mezi nejlepší kuchyňské nože na trhu, což je názor nejen uživatelů, ale i mnohých odborníků. To ostatně potvrzuje i prodloužená záruka na výrobní a materiálové vady v délce 15 let. Ačkoli je tedy tento nůž velmi drahý, může vám spolehlivě sloužit opravdu dlouho. 

3 139 Kč Orientační cena

Top produkt
Sady kuchyňských nožů
Výborné Celkové hodnocení
  • Nože velmi dobře krájí
  • Kvalitní čepele s nepřilnavým povrchem
  • Ergonomicjé rukojeti
  • Designově zajímavé
  • Blok lze zavěsit na zeď
  • Vkládání do bloku může být nepohodlné
  • Nože se vkládají ostřím dozadu
  • Blok se může špatně čistit

Pokud hledáte sadu kuchyňských nožů pro různé využití, aktuálně vám můžeme asi nejvíce doporučit kolekci Edge od finské společnosti Fiskars. Ta obsahuje pět nožů v černé barvě, které jsou nejen velmi kvalitní, ale také vizuálně zajímavé, což platí i pro designový blok.

Sada Fiskars Edge se skládá z japonského nože Santoku, který lze použít na všechny potraviny, dále ze snídaňového nože se zoubkovaným ostřím na zeleninu, okrajovacího nože, loupacího nože a speciálního nože na chléb a pečivo (rovněž se zoubkovaným ostřím). Tvoří ji ovšem také dřevěný blok, ve kterém se všechny nože uskladňují.

Čepele jednotlivých produktů byly vyrobeny z vysoce kvalitní nerezové oceli s velkou tvrdostí. Navíc disponují zužujícím se ostřím, což může zaručovat dlouhodobou ostrost. Jednotlivé nože zaujmou rovněž ergonomickou rukojetí, stejně jako nepřilnavým povrchem Softouch, díky němuž se čepele snadno čistí a zvyšuje se jejich trvanlivost.

Hodnocení dalších odborníků a uživatelů

Nože ze sady Fiskars Edge jsou uživateli hodnoceny velmi kladně. Dobře na ně působí nejen kvalita nožů, ale také bloku, který lze navíc zavěsit. Uživatelé kvitují tvar a povrch rukojetí, design, odlehčenost a snadnou údržbu. Předně je ovšem zmiňována samotná příprava pokrmů, neboť jednotlivé produkty výborně krájí a vydrží dlouhou dobu ostré.

Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům

Nože zaujmou především ostrostí a schopností výtečně krájet. Zároveň jsou odlehčené, designově zajímavé, mají ergonomickou rukojeť a snadno se čistí. Praktický blok je navíc možné nechat na kuchyňské lince, nebo jej zavěsit. Pro někoho ovšem může být vkládání do bloku nepohodlné a neintuitivní (nože se dávají ostřím dozadu) a dle některých názorů se blok také špatně čistí. 

Závěrečné shrnutí

Sada Fisakrs Edge obsahuje pět nožů s různým uplatněním a praktický blok k jejich uskladnění. Pokud tedy hledáte kvalitní a variabilní vybavení do kuchyně, za které navíc neutratíte horentní sumy peněz, můžete uvažovat právě o tomto praktickém řešení.

2 490 Kč Orientační cena

Nejlepší z nejlevnějších
Sady kuchyňských nožů
Velmi dobré Celkové hodnocení
  • Nože zajišťují kvalitní krájení
  • Bezpečné používání
  • Praktický stojan
  • Velmi nízká pořizovací cena
  • Sada obsahuje pouze tři nože
  • Nože mají krátké čepele

Sada Lamart Noir je určena pro ty, kteří si chtějí pořídit více nožů, zároveň ale nemají peněz nazbyt, případně se jim nechce za toto kuchyňské náčiní příliš utrácet. Sadu (nejen) tří nožů totiž seženete pouze za pár set korun, takže se opravdu vyplatí. 

Lamart Noir obsahuje tři nože, které disponují čepelemi s délkou 7,5, 10 a 12,5 cm. Vyrobeny byly z velmi ostré keramiky, která nijak neovlivňuje vůni a chuť připravovaných potravin. Navíc jsou opatřeny ergonomickou rukojetí, jež zajišťuje efektivní a bezpečné používání.

Jednotlivé nože z této řady jsou esteticky zajímavé, neboť byly opatřeny tmavým designem, jak napovídá samotné označení „Noir“. Konkrétně mají šedé čepele a černé rukojeti. Společně s nimi navíc dostanete i praktický akrylový stojánek, který rovněž zaujme moderním designem. 

Hodnocení dalších odborníků a uživatelů

Lamart Noir je v současné době jedna z nejlépe hodnocených sad kuchyňských nožů na českém trhu. Podle recenzí uživatelů jsou totiž velmi dobré vzhledově i funkčně. Vyzdvihováno je konkrétně kvalitní krájení, dobré držení v ruce, jakož i to, že rukojeti nekloužou. Spokojenost navíc panuje i se stojanem. Kromě toho potěší také cenová výhodnost celé sady. 

Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům

Sada kuchyňských nožů Lamart Noir zaručuje velmi efektivní a bezpečné krájení potravin, a to díky kvalitní ergonomii a nekluzkým rukojetím. Nože i stojan navíc vypadají vizuálně zajímavě a seženete je levně. Co se týče záporů, v sadě jsou pouze tři nože a navíc jsou dosti krátké, což může poněkud snižovat variabilitu jejich uplatnění v kuchyni.

Závěrečné shrnutí

Lamart Noir je sada nožů, která je vhodná především pro nenáročné uživatele. Ačkoli mají jednotlivé nože velmi dobré vlastnosti, i vzhledem k nízké pořizovací ceně se nejedná o produkty vhodné do profesionálních kuchyní, protože jsou např. příliš krátké. Posloužit vám ovšem mohou velmi dobře. 

489 Kč Orientační cena

Nejlepší poměr cena/výkon
Sady kuchyňských nožů
Dobré Celkové hodnocení
  • Velmi ostré čepele
  • Ergonomické rukojeti
  • Variabilní využití
  • Zajímavý design
  • Stojan působí oproti nožům poněkud lacině
  • Gumičky na spodní straně stojanu se mohou viklat

Tescoma je českým výrobcem kuchyňských potřeb, známým i díky svým nožům do kuchyně. Pokud tedy aktuálně sháníte právě tento sortiment, jedním z možných řešení může být sada Tescoma Azza, kterou tvoří šest kuchyňských nožů a praktický stojan.

Sada Tescoma Azza je tvořena dvěma univerzálními noži s délkou čepele 9 a 13 cm, dále kuchařským nožem (16 cm), nožem na zeleninu (13 cm), porcovacím nožem (21 cm) a nožem na chléb a pečivo (22 cm). Kromě toho je její součástí i designový blok, do kterého se nože bezpečně umísťují, pokud nejsou používány.

Jednotlivé nože jsou vyrobeny z jediného kusu japonské nerezavějící nožířské oceli, která zajišťuje odolnou čepel a vysoce kvalitní ostří. Navíc se zájemci mohou spolehnout na ergonomické rukojeti s masivními nýty, které byly vyrobeny z vysoce odolného plastu.

Hodnocení dalších odborníků a uživatelů

Tescoma Azza je v českých obchodech zřejmě nejprodávanější sadou nožů v posledních letech. Dle názorů jednotlivých uživatelů je tvořena variabilními produkty, které dobře sedí do ruky, především ale disponují velmi ostrými čepelemi, z nichž mají dokonce někteří jedinci respekt. Navíc zaujmou i pěkným designem a praktickým stojanem, který je úzký, takže na kuchyňské lince nezabere příliš místa.

Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům

Jednotlivé nože z řady Tescoma Azza jsou kvalitní a disponují mimořádně ostrými čepelemi. Díky ergonomickým rukojetím s nimi i tak lze zacházet bezpečně. Kromě toho jich získáte hned šest, takže je lze využít k nejrůznějším účelům. Praktickým doplňkem je i stojan, který nezabere příliš místa, na druhou stranu působí laciným dojmem a navíc je poněkud vratký. Gumičky na jeho spodní straně se totiž mohou viklat.  

Závěrečné shrnutí

Pokud sháníte velmi ostré kuchyňské nože s variabilním využitím, sada Tescoma Azza představuje velice vhodné řešení. Ačkoli se může zdát pořizovací cena poněkud vysoká, ve skutečnosti šest vysoce kvalitních nožů a stojan takto výhodně jen tak neseženete. Záruka navíc činí 10 let. 

2 499 Kč Orientační cena

Nejprodávanější kuchyňské nože dle Heureky

Pořadí Vzhled Název Hodnocení Orientační cena Aktuální cena
1.
Recenze Victorinox kuchyňský santoku 17 cm
Victorinox kuchyňský santoku 17 cm 100 %
Počet recenzí: 2
2 800 Kč Zobrazit nabídky
2.
Recenze Tescoma Nůž AZZA 13 cm
Tescoma Nůž AZZA 13 cm 93 %
Počet recenzí: 65
700 Kč Zobrazit nabídky
3.
Recenze Victorinox Nůž na zeleninu 10 cm
Victorinox Nůž na zeleninu 10 cm 99 %
Počet recenzí: 39
800 Kč Zobrazit nabídky
4.
Recenze Victorinox nůž na rajčata oranžový 11 cm
Victorinox nůž na rajčata oranžový 11 cm 98 %
Počet recenzí: 20
180 Kč Zobrazit nabídky
5.
Recenze WÜSTHOF nůž Classic Ikon crème 20 cm
WÜSTHOF nůž Classic Ikon crème 20 cm 99 %
Počet recenzí: 13
5 600 Kč Zobrazit nabídky
6.
Recenze Victorinox 6.7833 nůž na rajčata a klobásu 11 cm
Victorinox 6.7833 nůž na rajčata a klobásu 11 cm 87 %
Počet recenzí: 10
180 Kč Zobrazit nabídky
7.
Recenze Rommelsbacher EM 150 120 v
Rommelsbacher EM 150 120 v 35 %
Počet recenzí: 2
1 600 Kč Zobrazit nabídky
8.
Recenze XinZuo Šéfkuchařský Yu B13R 8"
XinZuo Šéfkuchařský Yu B13R 8" 100 %
Počet recenzí: 16
2 000 Kč Zobrazit nabídky
9.
Recenze KDS na chléb 7
KDS na chléb 7 100 %
Počet recenzí: 3
260 Kč Zobrazit nabídky
10.
Recenze ERNESTO® Keramický nůž, 10 cm
ERNESTO® Keramický nůž, 10 cm 98 %
Počet recenzí: 50
100 Kč Zobrazit nabídky

Zobrazit další produkty


Jak vybrat kuchyňský nůž

Ač se to na první pohled nemusí zdát, parametrů, na které byste při nákupu kuchyňských nožů měli pamatovat, je docela dost. Nejprve ovšem stojíte před rozhodnutím, jaký typ nástroje zvolíte. Časem poznáte, že se patrně nevyhnete nákupu většiny zmíněných druhů.

Při samotném nákupu rozhodně berte v potaz materiál použitý pro výrobu čepele a provedení rukojeti. Neméně důležitou roli hrají i délka a tvar čepele. Dobré je pamatovat i na optimální provedení ostří. Abyste mohli nůž užívat dlouhá léta, postarejte se o jeho adekvátní uložení.

Stejně jako v našich ostatních článcích, ani v tomto rozhodně nebude chybět ani kapitola věnována cenám. Jednotlivé modely si detailně rozebereme a rozdělíme do několika cenových kategorií. Díky nim budete vědět, co můžete za své peníze očekávat.

Pokud se zajímáte o nože v obecné rovině, mohlo by vás zaujmout i naše srovnání kapesních nožů, které využijete třeba na cestách.

Jak vybrat kuchyňský nůž stručně:

  • Zvolte vhodný typ nože. Při výběru se nejprve zaměřte na to, jaké potraviny v kuchyni často krájíte. K dispozici totiž nemáte pouze univerzální kuchyňské nože, ale třeba také nože na zeleninu či sýry, vykosťovací nože a mnohé další varianty.
  • Soustřeďte se na materiál čepele a rukojeti. V současné době si lze pořídit kuchyňské nože s čepelí z uhlíkové, nerezové či damaškové oceli, případně z keramiky, a to s plastovou, dřevěnou či kovovou rukojetí. Vlastnosti těchto materiálů naleznete níže. 
  • Zohledněte délku čepele. Ačkoli délka čepele úzce souvisí s typem nože, některé produkty mohou být na danou činnost příliš dlouhé, nebo naopak krátké. Proto se při výběru nožů soustřeďte i na délku, která je někdy pod 10 cm, jindy i nad 30 cm.
  • Zaměřte se na tvar čepele. Čepel by se měla svažovat od tupé k ostré straně ve tvaru klínu. U kvalitních výrobků nechybí ani záštita, což je bezpečnostní prvek, který zabraňuje ve sklouznutí prstů na ostří a nepříjemným nárazům kloubů na prkénko.
  • Věnujte pozornost ostří. Kvalitně provedené by samozřejmě mělo být rovněž ostří. Optimálně musí dosahovat celé délky čepele od rukojeti až po špičku a navíc být souměrně vybroušené z obou stran. Pak bude veškerá činnost komfortní a bezpečná.

Typ

Také znáte ten pocit, kdy vstoupíte do obchodu a najednou nevíte, co vlastně z toho nepřeberného množství produktů vybrat? V tom případě si ještě před nákupem samotným promyslete, jak vlastně vypadá vaše činnost v kuchyni. Které potraviny zpracováváte nejčastěji, případně pokrmy jaké kuchyně máte nejraději? Od odpovědí na tyto otázky se potom musí odvíjet výběr odpovídajícího typu nože. V současné době množství různých druhů dramaticky narostlo až na číslo deset:

  • Kuchařské nože
  • Nože na zeleninu
  • Okrajovací nože
  • Nože na pečivo
  • Vykosťovací nože, filetovací nože a sekáčky
  • Nože Santoku
  • Plátkovací nože
  • Nože na sýr

V zásadě platí, že první čtveřice se v kuchyních objevuje zdaleka nejčastěji. Jestliže si však potrpíte na dokonalost a komfort, určitě se koupi dalších typů nevyhnete. I přesto najdete dokonce i v řadách profesionálů experty věrné jedinému pomocníkovi, jímž je pořádný kuchařský nůž.

Kuchařské nože

Jediný typ, bez něhož se při vaření neobejdete. Král mezi noži. Délka čepele se pohybuje okolo 20 cm. Hladké ostří se zužuje směrem ke špičce. Uplatnění nalezne zejména při zpracování masa, ryb, zeleniny, ovoce a všech rozměrově výraznějších surovin.

Podobně široké je množství činností, které lze s univerzálním nožem provádět. Naporcujete s ním kuře, nakrájíte pořádnou flákotu masa na plátky nebo nudličky. Zkrátka zcela podle svého gusta. Bát se nemusíte ani pečiva, ačkoliv řez nebude dokonalý.

Nože na zeleninu

Máte problémy nakrájet česnek nebo cibuli univerzálem s dlouhou čepelí? Potom bezpochyby využijete služeb speciálního náčiní na zeleninu. Délka ostří se pohybuje mírně nad 10 cm, díky čemuž můžete vést mnohem přesnější řez.

Podobně jako náčiní kuchařské, i nože na zeleninu nabízejí širokou škálu možností. Stejně dobře s nimi zpracujete i ovoce nebo zbavíte maso drobných tukových částí.

Okrajovací nože

Do předcházející skupiny někdy řadíme i tzv. okrajovací nože. Vzhledem k jejich specifickému určení si je ovšem představíme zvlášť. Jsou vybaveny velmi krátkou čepelí s pevnou špičkou. Spodní část bývá oblá, někdy je vykrojená pro usnadnění loupání potraviny.

Čepel náčiní dosahuje délky pouze 10 cm, díky čemuž je zajištěno snadné a přesné ovládání. Pevnou špičkou bez problémů vyčistíte i skvrny nebo kazy na ovoci a zelenině.

Nože na pečivo

Většina z nás dovede bez problémů rozpoznat i nástroje na pečivo. Jejich vroubkované ostří zajede bez větších problémů i do teplého chleba a ukrojí nádherný krajíc bez porušení kůrky. Použít je můžete s podobnou efektivitou i na kynuté koláče, buchty nebo pizzu. Délka čepele standardně přesahuje hranici 20 centimetrů.

Vykosťovací nože, filetovací nože a sekáčky

Potřebujete často vykostit kus masa a standardní kuchařský nůž neodvede dostatečně dobrou práci? Rozhodně zvažte nákup nože vykosťovacího. Jeho tenká, ze spodu lehce vykrojená čepel zajistí rychlý a snadný průnik zpracovávanou látkou.

Při úpravě ryb rozhodně naleznou využití tzv. filetovací nože. S jejich pomocí jednoduše oddělíte rybí maso od kůže. Ostří je dostatečně jemné, takže se nemusíte obávat poškození citlivého rybího masa.

Chcete-li nahrubo nasekat maso včetně kostí pro další uložení, jistě oceníte sekáček. Jeho mohutná čepel zajistí, že si snadno poradíte i s obrovskými fláky masa s tvrdými kostmi.

Nože Santoku

Specifickou kategorii kuchyňských pomocníků představují nože Santoku. Jak již jejich název napovídá, pocházejí z oblasti Asie a jistě zaujmou svým specifickým tvarem. Vyznačují se zejména dokonalým vyvážením rukojeti a čepele.

Využití je univerzální. Skvěle poslouží při krájení, krouhání i sekání masa. Speciální zahnutí ostří napomáhá při jeho průniku do útrob zpracovávané suroviny. Díky tomu se nebudete příliš namáhat ani při řezání kostí.

Plátkovací nože

Milujete chuť na tenko nakrájené šunky a rádi byste si podobnou lahůdku dopřáli i doma? Potom vám stačí pouze pořádná cihla této pochutiny a kvalitní plátkovací nůž. Tzv. dranžírovací nože jsou osazeny velmi úzkou a dlouhou čepelí.

Nože na sýr

Milovníci sýra rozhodně ocení speciální náčiní vyrobené pro krájení této lahůdky. Na jeho špičce se nachází speciální vidlička k napíchnutí uříznutého kousku. Čepel je děrovaná, což respektuje přirozený charakter cihly sýra.

Pro přehlednost si ještě určení a vlastnosti jednotlivých typů kuchyňských nožů shrneme v tabulce.

Typ nože Charakteristika Určení
Kuchařské nože délka čepele obvykle do 20 cm, hladké ostří se zužuje směrem ke špičce zpracování masa, ryb, zeleniny, ovoce a dalších větších surovin
Nože na zeleninu délka čepele mírně nad 10 cm, umožňují přesnější řez zpracování zeleniny a ovoce
Okrajovací nože délka čepele kolem 10 cm, pevná špička, spodní část často oblá, někdy vykrojená pro snazší loupání okrajování různých druhů potravin
Nože na pečivo délka čepele přes 20 cm, vroubkované ostří vhodné pro snadné krájení chleba a dalšího pečiva
Vykosťovací nože tenká, ze spodu lehce vykrojená čepel, často s délkou kolem 15 cm  rychlý a snadný průnik zpracovávanou potravinou
Filetovací nože délka čepele 20 a více cm, dostatečně jemné ostří jednoduché oddělení rybího masa od kůže
Sekáčky mohutná čepel různé délky sekání masa (včetně kostí), ale také dalších potravin
Nože Santoku délka čepele 15 až 20 cm, specifický tvar, dokonalé vyvážení rukojeti a čepele univerzální využití, umožňují i snazší řezání kostí
Plátkovací nože délka čepele, která je velmi úzká, obvykle 20 až 30 cm krájení tepelně upraveného masa
Nože na sýr variabilní délka čepele, která je děrovaná, na špičce speciální vidlička krájení cihel sýra

Sady kuchyňských nožů

Různé typy kuchyňských nožů si můžete pořídit jednotlivě, praktičtějším řešením se však mohou stát kompletní sady. V současné době je máte k dispozici v mnoha provedeních, takže mohou obsahovat nože k nejrůznějším účelům. Obvykle jsou sice tvořeny třemi až šesti produkty, ale narazit lze i na dvanáctidílné sady. Jednotlivé sety navíc kromě samotných nožů často obsahují i stojany/bloky na jejich praktické a bezpečné uložení.

Materiál

Klíčovým kritériem pro samotný výběr nože je materiál použitý pro výrobu čepele. V současné době se lze setkat se několika druhy, přičemž každý z nich má své výhody a nevýhody:

  • Uhlíková ocel
  • Nerezová ocel
  • Damašková ocel
  • Legovaná ocel
  • Keramika

Uhlíková ocel

Čepele vyrobené z uhlíkové oceli jsou tvořeny slitinou oxidu železitého. Snadno se brousí, takže je můžete dlouhodobě udržovat pořádně ostré. Připravte se ovšem na jejich výraznou náchylnost ke korozi a otupení. Při špatném zacházení se časem začnou na čepeli objevovat i nevzhledné skvrny. Ty sice nemají nijak výrazný vliv na kvalitu práce, nepřidávají ovšem estetickému dojmu. Jsou také projevem postupné degradace materiálu.

Nerezová ocel

Nestárnoucí klasiku představuje nerezová ocel. Zajišťuje dlouhodobou ostrost a vynikající odolnost proti působení vnějších vlivů. Připravit se musíte na poněkud obtížnější ostření. Ocel nachází uplatnění hlavně při výrobě univerzálních kuchařských nožů a všech pomocníků na maso. Nejlépe totiž proniká i velmi tuhými strukturami.

Při nákupu rozhodně buďte ostražití. Někteří výrobci totiž v zájmu co nejnižší ceny nenabízejí čepele z kalené oceli, ale jejich plechové náhražky. Poznáte je podle velké pružnosti, kdy nůž snadno ohnete. Od těchto produktů dávejte ruce pryč, i kdyby byla cena obzvláště lákavá. Nepřežijí první setkání s kostí.

Damašková ocel

Materiál zvaný jako damask byl k výrobě čepelí nožů, ale také mečů používán už před naším letopočtem, a to na Dálném východě. V současné době se ovšem začíná stávat oblíbeným také při výrobě kuchyňských nožů, které jsou běžné dostupné i na Západě. Aktuální postup výroby je přitom založen na kovářském svařování jednotlivých vrstev oceli

Jedná se proto o vrstvenou ocel, která má vynikající vlastnosti při krájení (ostrost, odolnost, pevnost). Doplňme, že je damašková ocel obvykle složena ze dvou či více různých ocelí, které jsou spojeny v jeden celek. Výsledný materiál je přitom odolný nejen proti opotřebení, ale zároveň i proti přelomení. Na druhou stranu musíte počítat s náchylností k prasknutí v případě pádu na velmi tvrdý povrch, stejně jako s vyšší cenou. 

Legovaná ocel

Legovaná ocel je materiál, který vzniká přidáním jiných prvků do libovolného typu oceli. Může se jednat např. o chrom, molybden, vanad nebo mangan. Výsledný produkt má obvykle vynikající vlastnosti, a to včetně zvýšené odolnosti proti korozi. Proto se s tímto materiálem můžete setkat i u kuchyňských nožů. Musíte ovšem počítat s tím, že tyto produkty jsou obvykle velmi drahé. Jeden nůž vás tak může vyjít na mnoho tisíc korun. 

Keramika

Čepele keramických nožů jsou provedeny z oxidu zirkoničitého. Mohou se pochlubit imunitou proti opotřebení a zůstávají stále ostré. Navíc žádným způsobem neovlivňují chuť potravin. Na druhé straně se musíte připravit na výraznou křehkost keramiky. Pád na zem, případně tlak vedený pod špatným úhlem může vést ke zlomení čepele.

Využívejte keramiku zejména při úpravě měkkých potravin. Perfektní práci odvedou kupříkladu u ovoce a zeleniny nebo pečiva.

Délka čepele

Délka čepele úzce souvisí s typem nože. Pohybuje se nejčastěji od 10 do 30 cm a plně závisí na tom, k čemu plánujete kuchyňské náčiní používat (viz výše). Určitě pomůže, pokud si délku čepele u konkrétního nože důkladně zkontrolujete. Někteří výrobci totiž občas zapomínají tuto tabulku prostudovat. Pak je možné se na trhu setkat s poněkud bizarním dílem, jako je nůž na zeleninu s čepelí dlouhou 25 cm.

Tvar čepele

S typem nástroje bezesporu úzce souvisí i tvar čepele. Podle něj též nejlépe poznáte, zda třímáte v rukou kvalitní výrobek, nebo jen levnou a málo spolehlivou napodobeninu.

  • V prvé řadě by se čepel měla od tupé k ostré straně svažovat ve tvaru klínu. Tím je zajištěn snadný a přesný řez bez zbytečného trhání potraviny. Jestliže se setkáte s náčiním, jehož čepel je po celé délce stejně tlustá, patrně jde jen o levnou plechovou napodobeninu.
  • Důležitou roli v bezpečnosti hraje provedení tzv. záštity. Ta zabraňuje sklouznutí prstů na ostří a nepříjemným nárazům kloubů na prkénko. Obvykle bývá provedena ze stejného materiálu jako rukojeť. Jestliže se setkáte se záštitou z kovu, pak slouží i pro optimální vyvážení. 
  • Pokud chybí, narazili jste na nekvalitní výrobek a doporučujeme o jeho nákupu vůbec neuvažovat. Mnohé renomované značky nože bez záštity nabízí jako okrasné modely. Neznámí výrobci bývají vedeni snahou snížit výrobní náklady.
  • Závěrem byste ještě měli zkontrolovat propojení čepele s rukojetí. V optimálním případě probíhá kovová část čepele celou délkou rukojeti až na její konec. Tím je zaručeno plné uchycení čepele v rukojeti. Levnější modely mívají čepel uchycenou ve střence kratším koncem. I tak můžete být s nákupem spokojení, ověřte si však pečlivě vyvážení celého nástroje.

Ostří

Pozornost se při výběru vyplatí věnovat i ostří. Je rozhodně dobré, pokud dosahuje celé délky čepele od rukojeti až po špičku. V opačném případě bude činnost méně komfortní a nebezpečnější.

Ostří by mělo být ideálně souměrně vybroušené z obou stran. Jednostranné je zpravidla určeno pouze do rukou profesionálních kuchařů. Dostane-li se do rukou amatérovi, může způsobit více škody než užitku.

Rukojeť

Co když třímáte v ruce sebelepší čepel, ale provedení rukojeti z nejrůznějších důvodů neodpovídá vašim požadavkům? Připravte se na ne zrovna ideální pohodlí a bezpečnost při práci. Negativně bude bohužel ovlivněn i výsledek krájení. Při špatném držení nástroje zkrátka potravinu optimálním způsobem nezpracujete.

Stejně jako čepele i rukojeti bývají vyrobeny za využití jednoho ze tří základních druhů materiálu. Ty samozřejmě mají podstatný vliv na jejich vlastnosti i pravidla zacházení a čištění. Konkrétně se jedná o:

  • Plast
  • Dřevo
  • Kov

Ať už zvolíte jakýkoliv materiál, zaměřte se hlavně na jednoduchost manipulace. Nůž by měl skvěle padnout do ruky, být skvěle vyvážený a jakákoliv činnost by měla být snadná.

Plast

Nejlevnější volbu představuje plast. Rukojeť bývá ke kovu buď přinýtovaná, nebo pouze nastříkaná. Z dlouhodobého hlediska je lepší zvolit spíše nýtovanou variantu, neboť nástřik se může po čase uvolnit.

Výhodou plastu je protiskluznost, která může být ještě umocněna speciální vrstvou. Plastové provedení navíc není náročné na údržbu. Zvolíte-li variantu s pogumováním, získáváte zdaleka nejpohodlnější rukojeť.

Dřevo

Designově zcela jistě nejvděčnější variantou je dřevo. Taková střenka bývá ovšem náchylná vůči vodě. Po každém použití ji musíte důkladně omýt proudem vody a otřít do sucha. Rozhodně se nevyplatí vkládat nástroj do myčky na nádobí, jež má na použité dřevo devastující účinky.

I při správném zacházení se bohužel musíte časem připravit na negativní projevy rozkladu dřeva. Začnou se objevovat tmavé skvrny na jeho povrchu a samotná rukojeť nebude v ruce působit příliš příjemně.

Kov

V poslední době si velkou oblibu získaly kovové střenky. Jejich hlavní výhodou je odolnost proti vlivům vody i při styku s potravinami. Bývají často omyvatelné v myčce a zvládnou i méně šetrné zacházení. Mnohdy se na trhu setkáte i s mnoha luxusními kousky, co se týká designového provedení.

Připravte se ovšem na to, že kov je velice kluzký. Ve vlhkých rukou se bude krotit jen obtížně a může hrozit i nebezpečné vysmeknutí. Z toho důvodu vždy dbejte na bezpečnost práce a ruce i střenku pravidelně otírejte suchou utěrkou.

Upozorňujeme: někdy se u rukojetí můžete setkat také se speciálními materiály, jako je např. Micarta. Ten tvoří plátno nebo skelná tkanina s termosetickou pryskyřicí, díky čemuž je rukojeť velmi pevná i odolná a vydrží opravdu dlouho v takřka stoprocentním stavu.

Hmotnost

Určitou roli při výběru kuchyňských nožů může hrát i jejich hmotnost. Ačkoli se to nemusí zdát jako důležitá vlastnost, někteří lidé preferují lehčí, další zase těžší produkty. Obvykle se u univerzálních nožů hmotnost pohybuje mezi 200 až 300 g. Většině uživatelů se v každém případě lépe pracuje s odlehčenými variantami, na které se tedy při výběru můžete rovněž zaměřit. 

Záruční doba

Jednotliví výrobci poskytují na své produkty různě dlouhou záruku. Právě u kuchyňských nožů se přitom může záruční doba lišit velmi výrazně. Některé kuchyňské nože tak nebudete moci reklamovat po uplynutí dvou let od nákupu (standardní záruční lhůta, kterou spotřebitelům zajišťuje zákon), u jiných ovšem budete mít nárok na prodlouženou záruku, která může činit 10 let, a u některých produktů dokonce i 15 let! 

Uložení a péče

Koupili jste si nůž za několik tisíc korun a chcete, aby vám sloužil dlouhá léta? Tak se o něj musíte adekvátně starat. Čepel byste měli omývat pod proudem vody, a to i tehdy, když je nůž osazen kovovou rukojetí. Dlouhodobé vystavení vysokým teplotám a agresivním mycím tabletám v myčkách totiž vede k postupnému oslabování materiálu čepele.

Nože též neskladujte na jedné hromadě ve vyhrazeném šuplíku linky. Pokud se o sebe neustále otírají, dochází k jejich ztupování a deformaci materiálu. Pro bezpečné uložení kuchyňského náčiní doporučujeme využít volně prodejné magnetické nebo dřevěné boxy. Ty jsou navrženy tak, aby nabízely dostatek místa pro uložení většího množství čepelí, aniž by se navzájem dotýkaly.

Cena

Za pořízení kvalitního kuchyňského nože rozhodně nemusíte platit velké peníze. Opatrnosti při nákupu však není nikdy dost. Zejména na pultech supermarketů, ale i specializovaných obchodů, se totiž můžete setkat s levnými plechovými nástroji. Proto si raději pro nákup připravte minimálně 300 korun.

Na základě analýzy nabídky jsme identifikovali tři základní cenové hladiny. Nabídka je velmi různorodá a prakticky každý si zde najde to, co hledá. 

Cena do 750 Kč

Za cenovku do 750 korun obvykle zakoupíte všechno, co potřebujete. V této kategorii naleznete všechny myslitelné typy nástrojů (viz výše). Hlavním použitým materiálem čepele je nerezová ocel v kombinaci s plastovou rukojetí. Méně se objevuje keramika. I v této cenově hladině naleznete několik málo výrobků, jež snesou označení profesionální.

Cena od 750 do 2 000 Kč

Druhá skupina skrývá větší množství keramických nožů, případně různé sady. Za jednorázovou platbu tak získáte třeba hned pětici různých nástrojů. Stejně jako v předcházejícím případě hraje prim nerezová ocel, obvykle ve spojení s kovovou střenkou. Ta může být i plastová, s adekvátním pogumováním. V této cenové kategorii seženete i produkty s čepelí z legované či damaškové oceli. 

Cena nad 2 000 Kč

V nejvyšší cenově hladině se vyskytují prakticky jen sady 6 a více nožů spolu s dřevěným boxem a praktickou ocílkou. Samozřejmostí je vynikající kvalita použité oceli, přičemž rukojeť je provedena z kovu, případně pogumovaného plastu. Nezřídka se zde objevují i parádně vyvedené kusy určené jako dekorace na stěnu.

Často kladené dotazy ke kuchyňským nožům

Jak a jaký vybrat kuchyňský nůž?

Nejprve si je nutné ujasnit, jaký typ nože vlastně potřebujete. K dispozici totiž nemáte pouze univerzální produkty, ale také různé specializované varianty (na pečivo, zeleninu, sýry apod.). Při výběru se soustřeďte rovněž na materiál čepele a rukojeti, což má vliv nejen na samotné krájení, ale také na bezpečnost. Roli může hrát i délka a tvar čepele, stejně jako kvalita ostří. Navíc si musíte určit, kolik chcete do nákupu nože investovat peněz.

Jaký je nejlepší materiál čepele?

Materiál čepele je chtě nechtě při výběru kuchyňského nože zásadní. V současné době máte k dispozici např. keramické čepele, které se hodí především na měkčí potraviny. Kuchyňské nože jsou ovšem nejčastěji vyráběny z různých druhů oceli, jež se liší svými vlastnostmi. Mezi tradiční materiály patří uhlíková a nerezová ocel, k dispozici máte i špičkové produkty z legované či damaškové oceli, za které si ovšem budete muset také připlatit.

Pořídit si nože jednotlivě, nebo v sadě?

Kuchyňské nože si můžete pořídit jednotlivě, nebo se lze zaměřit na celé sady. Druhý způsob bývá obecně časově i finančně výhodnější, na druhou stranu se mohou v daném setu nacházet nože, které nevyužijete, nebo v něm naopak může nějaký potřebný nůž chybět. Sady každopádně obvykle dostanete s praktickým stojanem/blokem, který si ovšem můžete dokoupit také zvlášť, takže jeho používání není podmíněno nákupem setu.

Petr Šindelář je zkušený redaktor, který se dlouhodobě věnuje spotřebitelské oblasti a online nakupování. Navíc má velmi rád vaření, takže s kuchyňskými noži a jejich vlastnostmi přichází pravidelně sám do kontaktu. Díky tomu se dokáže u jednotlivých produktů zaměřit na parametry, které jsou opravdu důležité. Dobře totiž ví, že se kvalitativně mohou jeden od druhého opravdu značně lišit.
Redaktor

Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.2 z 118 hlasů