Jak vybrat kuchyňský nůž
Ač se to na první pohled nemusí zdát, parametrů, na které byste při nákupu kuchyňských nožů měli pamatovat, je docela dost. Nejprve ovšem stojíte před rozhodnutím, jaký typ nástroje zvolíte. Časem poznáte, že se patrně nevyhnete nákupu většiny zmíněných druhů.
Při samotném nákupu rozhodně berte v potaz materiál použitý pro výrobu čepele a provedení rukojeti. Neméně důležitou roli hrají i délka a tvar čepele. Dobré je pamatovat i na optimální provedení ostří. Abyste mohli nůž užívat dlouhá léta, postarejte se o jeho adekvátní uložení.
Stejně jako v našich ostatních článcích, ani v tomto rozhodně nebude chybět ani kapitola věnována cenám. Jednotlivé modely si detailně rozebereme a rozdělíme do několika cenových kategorií. Díky nim budete vědět, co můžete za své peníze očekávat.
Pokud se zajímáte o nože v obecné rovině, mohlo by vás zaujmout i naše srovnání kapesních nožů, které využijete třeba na cestách.
Jak vybrat kuchyňský nůž stručně:
- Zvolte vhodný typ nože. Při výběru se nejprve zaměřte na to, jaké potraviny v kuchyni často krájíte. K dispozici totiž nemáte pouze univerzální kuchyňské nože, ale třeba také nože na zeleninu či sýry, vykosťovací nože a mnohé další varianty.
- Soustřeďte se na materiál čepele a rukojeti. V současné době si lze pořídit kuchyňské nože s čepelí z uhlíkové, nerezové či damaškové oceli, případně z keramiky, a to s plastovou, dřevěnou či kovovou rukojetí. Vlastnosti těchto materiálů naleznete níže.
- Zohledněte délku čepele. Ačkoli délka čepele úzce souvisí s typem nože, některé produkty mohou být na danou činnost příliš dlouhé, nebo naopak krátké. Proto se při výběru nožů soustřeďte i na délku, která je někdy pod 10 cm, jindy i nad 30 cm.
- Zaměřte se na tvar čepele. Čepel by se měla svažovat od tupé k ostré straně ve tvaru klínu. U kvalitních výrobků nechybí ani záštita, což je bezpečnostní prvek, který zabraňuje ve sklouznutí prstů na ostří a nepříjemným nárazům kloubů na prkénko.
- Věnujte pozornost ostří. Kvalitně provedené by samozřejmě mělo být rovněž ostří. Optimálně musí dosahovat celé délky čepele od rukojeti až po špičku a navíc být souměrně vybroušené z obou stran. Pak bude veškerá činnost komfortní a bezpečná.
Typ
Také znáte ten pocit, kdy vstoupíte do obchodu a najednou nevíte, co vlastně z toho nepřeberného množství produktů vybrat? V tom případě si ještě před nákupem samotným promyslete, jak vlastně vypadá vaše činnost v kuchyni. Které potraviny zpracováváte nejčastěji, případně pokrmy jaké kuchyně máte nejraději? Od odpovědí na tyto otázky se potom musí odvíjet výběr odpovídajícího typu nože. V současné době množství různých druhů dramaticky narostlo až na číslo deset:
- Kuchařské nože
- Nože na zeleninu
- Okrajovací nože
- Nože na pečivo
- Vykosťovací nože, filetovací nože a sekáčky
- Nože Santoku
- Plátkovací nože
- Nože na sýr
V zásadě platí, že první čtveřice se v kuchyních objevuje zdaleka nejčastěji. Jestliže si však potrpíte na dokonalost a komfort, určitě se koupi dalších typů nevyhnete. I přesto najdete dokonce i v řadách profesionálů experty věrné jedinému pomocníkovi, jímž je pořádný kuchařský nůž.
Kuchařské nože
Jediný typ, bez něhož se při vaření neobejdete. Král mezi noži. Délka čepele se pohybuje okolo 20 cm. Hladké ostří se zužuje směrem ke špičce. Uplatnění nalezne zejména při zpracování masa, ryb, zeleniny, ovoce a všech rozměrově výraznějších surovin.
Podobně široké je množství činností, které lze s univerzálním nožem provádět. Naporcujete s ním kuře, nakrájíte pořádnou flákotu masa na plátky nebo nudličky. Zkrátka zcela podle svého gusta. Bát se nemusíte ani pečiva, ačkoliv řez nebude dokonalý.
Nože na zeleninu
Máte problémy nakrájet česnek nebo cibuli univerzálem s dlouhou čepelí? Potom bezpochyby využijete služeb speciálního náčiní na zeleninu. Délka ostří se pohybuje mírně nad 10 cm, díky čemuž můžete vést mnohem přesnější řez.
Podobně jako náčiní kuchařské, i nože na zeleninu nabízejí širokou škálu možností. Stejně dobře s nimi zpracujete i ovoce nebo zbavíte maso drobných tukových částí.
Okrajovací nože
Do předcházející skupiny někdy řadíme i tzv. okrajovací nože. Vzhledem k jejich specifickému určení si je ovšem představíme zvlášť. Jsou vybaveny velmi krátkou čepelí s pevnou špičkou. Spodní část bývá oblá, někdy je vykrojená pro usnadnění loupání potraviny.
Čepel náčiní dosahuje délky pouze 10 cm, díky čemuž je zajištěno snadné a přesné ovládání. Pevnou špičkou bez problémů vyčistíte i skvrny nebo kazy na ovoci a zelenině.
Nože na pečivo
Většina z nás dovede bez problémů rozpoznat i nástroje na pečivo. Jejich vroubkované ostří zajede bez větších problémů i do teplého chleba a ukrojí nádherný krajíc bez porušení kůrky. Použít je můžete s podobnou efektivitou i na kynuté koláče, buchty nebo pizzu. Délka čepele standardně přesahuje hranici 20 centimetrů.
Vykosťovací nože, filetovací nože a sekáčky
Potřebujete často vykostit kus masa a standardní kuchařský nůž neodvede dostatečně dobrou práci? Rozhodně zvažte nákup nože vykosťovacího. Jeho tenká, ze spodu lehce vykrojená čepel zajistí rychlý a snadný průnik zpracovávanou látkou.
Při úpravě ryb rozhodně naleznou využití tzv. filetovací nože. S jejich pomocí jednoduše oddělíte rybí maso od kůže. Ostří je dostatečně jemné, takže se nemusíte obávat poškození citlivého rybího masa.
Chcete-li nahrubo nasekat maso včetně kostí pro další uložení, jistě oceníte sekáček. Jeho mohutná čepel zajistí, že si snadno poradíte i s obrovskými fláky masa s tvrdými kostmi.
Nože Santoku
Specifickou kategorii kuchyňských pomocníků představují nože Santoku. Jak již jejich název napovídá, pocházejí z oblasti Asie a jistě zaujmou svým specifickým tvarem. Vyznačují se zejména dokonalým vyvážením rukojeti a čepele.
Využití je univerzální. Skvěle poslouží při krájení, krouhání i sekání masa. Speciální zahnutí ostří napomáhá při jeho průniku do útrob zpracovávané suroviny. Díky tomu se nebudete příliš namáhat ani při řezání kostí.
Plátkovací nože
Milujete chuť na tenko nakrájené šunky a rádi byste si podobnou lahůdku dopřáli i doma? Potom vám stačí pouze pořádná cihla této pochutiny a kvalitní plátkovací nůž. Tzv. dranžírovací nože jsou osazeny velmi úzkou a dlouhou čepelí.
Nože na sýr
Milovníci sýra rozhodně ocení speciální náčiní vyrobené pro krájení této lahůdky. Na jeho špičce se nachází speciální vidlička k napíchnutí uříznutého kousku. Čepel je děrovaná, což respektuje přirozený charakter cihly sýra.
Pro přehlednost si ještě určení a vlastnosti jednotlivých typů kuchyňských nožů shrneme v tabulce.
Typ nože |
Charakteristika |
Určení |
Kuchařské nože |
délka čepele obvykle do 20 cm, hladké ostří se zužuje směrem ke špičce |
zpracování masa, ryb, zeleniny, ovoce a dalších větších surovin |
Nože na zeleninu |
délka čepele mírně nad 10 cm, umožňují přesnější řez |
zpracování zeleniny a ovoce |
Okrajovací nože |
délka čepele kolem 10 cm, pevná špička, spodní část často oblá, někdy vykrojená pro snazší loupání |
okrajování různých druhů potravin |
Nože na pečivo |
délka čepele přes 20 cm, vroubkované ostří |
vhodné pro snadné krájení chleba a dalšího pečiva |
Vykosťovací nože |
tenká, ze spodu lehce vykrojená čepel, často s délkou kolem 15 cm |
rychlý a snadný průnik zpracovávanou potravinou |
Filetovací nože |
délka čepele 20 a více cm, dostatečně jemné ostří |
jednoduché oddělení rybího masa od kůže |
Sekáčky |
mohutná čepel různé délky |
sekání masa (včetně kostí), ale také dalších potravin |
Nože Santoku |
délka čepele 15 až 20 cm, specifický tvar, dokonalé vyvážení rukojeti a čepele |
univerzální využití, umožňují i snazší řezání kostí |
Plátkovací nože |
délka čepele, která je velmi úzká, obvykle 20 až 30 cm |
krájení tepelně upraveného masa |
Nože na sýr |
variabilní délka čepele, která je děrovaná, na špičce speciální vidlička |
krájení cihel sýra |
Sady kuchyňských nožů
Různé typy kuchyňských nožů si můžete pořídit jednotlivě, praktičtějším řešením se však mohou stát kompletní sady. V současné době je máte k dispozici v mnoha provedeních, takže mohou obsahovat nože k nejrůznějším účelům. Obvykle jsou sice tvořeny třemi až šesti produkty, ale narazit lze i na dvanáctidílné sady. Jednotlivé sety navíc kromě samotných nožů často obsahují i stojany/bloky na jejich praktické a bezpečné uložení.
Materiál
Klíčovým kritériem pro samotný výběr nože je materiál použitý pro výrobu čepele. V současné době se lze setkat se několika druhy, přičemž každý z nich má své výhody a nevýhody:
- Uhlíková ocel
- Nerezová ocel
- Damašková ocel
- Legovaná ocel
- Keramika
Uhlíková ocel
Čepele vyrobené z uhlíkové oceli jsou tvořeny slitinou oxidu železitého. Snadno se brousí, takže je můžete dlouhodobě udržovat pořádně ostré. Připravte se ovšem na jejich výraznou náchylnost ke korozi a otupení. Při špatném zacházení se časem začnou na čepeli objevovat i nevzhledné skvrny. Ty sice nemají nijak výrazný vliv na kvalitu práce, nepřidávají ovšem estetickému dojmu. Jsou také projevem postupné degradace materiálu.
Nerezová ocel
Nestárnoucí klasiku představuje nerezová ocel. Zajišťuje dlouhodobou ostrost a vynikající odolnost proti působení vnějších vlivů. Připravit se musíte na poněkud obtížnější ostření. Ocel nachází uplatnění hlavně při výrobě univerzálních kuchařských nožů a všech pomocníků na maso. Nejlépe totiž proniká i velmi tuhými strukturami.
Při nákupu rozhodně buďte ostražití. Někteří výrobci totiž v zájmu co nejnižší ceny nenabízejí čepele z kalené oceli, ale jejich plechové náhražky. Poznáte je podle velké pružnosti, kdy nůž snadno ohnete. Od těchto produktů dávejte ruce pryč, i kdyby byla cena obzvláště lákavá. Nepřežijí první setkání s kostí.
Damašková ocel
Materiál zvaný jako damask byl k výrobě čepelí nožů, ale také mečů používán už před naším letopočtem, a to na Dálném východě. V současné době se ovšem začíná stávat oblíbeným také při výrobě kuchyňských nožů, které jsou běžné dostupné i na Západě. Aktuální postup výroby je přitom založen na kovářském svařování jednotlivých vrstev oceli.
Jedná se proto o vrstvenou ocel, která má vynikající vlastnosti při krájení (ostrost, odolnost, pevnost). Doplňme, že je damašková ocel obvykle složena ze dvou či více různých ocelí, které jsou spojeny v jeden celek. Výsledný materiál je přitom odolný nejen proti opotřebení, ale zároveň i proti přelomení. Na druhou stranu musíte počítat s náchylností k prasknutí v případě pádu na velmi tvrdý povrch, stejně jako s vyšší cenou.
Legovaná ocel
Legovaná ocel je materiál, který vzniká přidáním jiných prvků do libovolného typu oceli. Může se jednat např. o chrom, molybden, vanad nebo mangan. Výsledný produkt má obvykle vynikající vlastnosti, a to včetně zvýšené odolnosti proti korozi. Proto se s tímto materiálem můžete setkat i u kuchyňských nožů. Musíte ovšem počítat s tím, že tyto produkty jsou obvykle velmi drahé. Jeden nůž vás tak může vyjít na mnoho tisíc korun.
Keramika
Čepele keramických nožů jsou provedeny z oxidu zirkoničitého. Mohou se pochlubit imunitou proti opotřebení a zůstávají stále ostré. Navíc žádným způsobem neovlivňují chuť potravin. Na druhé straně se musíte připravit na výraznou křehkost keramiky. Pád na zem, případně tlak vedený pod špatným úhlem může vést ke zlomení čepele.
Využívejte keramiku zejména při úpravě měkkých potravin. Perfektní práci odvedou kupříkladu u ovoce a zeleniny nebo pečiva.
Uhlíková ocel
Nerezová ocel
Damašková ocel
Legovaná ocel
Keramika
Délka čepele
Délka čepele úzce souvisí s typem nože. Pohybuje se nejčastěji od 10 do 30 cm a plně závisí na tom, k čemu plánujete kuchyňské náčiní používat (viz výše). Určitě pomůže, pokud si délku čepele u konkrétního nože důkladně zkontrolujete. Někteří výrobci totiž občas zapomínají tuto tabulku prostudovat. Pak je možné se na trhu setkat s poněkud bizarním dílem, jako je nůž na zeleninu s čepelí dlouhou 25 cm.
Tvar čepele
S typem nástroje bezesporu úzce souvisí i tvar čepele. Podle něj též nejlépe poznáte, zda třímáte v rukou kvalitní výrobek, nebo jen levnou a málo spolehlivou napodobeninu.
- V prvé řadě by se čepel měla od tupé k ostré straně svažovat ve tvaru klínu. Tím je zajištěn snadný a přesný řez bez zbytečného trhání potraviny. Jestliže se setkáte s náčiním, jehož čepel je po celé délce stejně tlustá, patrně jde jen o levnou plechovou napodobeninu.
- Důležitou roli v bezpečnosti hraje provedení tzv. záštity. Ta zabraňuje sklouznutí prstů na ostří a nepříjemným nárazům kloubů na prkénko. Obvykle bývá provedena ze stejného materiálu jako rukojeť. Jestliže se setkáte se záštitou z kovu, pak slouží i pro optimální vyvážení.
- Pokud chybí, narazili jste na nekvalitní výrobek a doporučujeme o jeho nákupu vůbec neuvažovat. Mnohé renomované značky nože bez záštity nabízí jako okrasné modely. Neznámí výrobci bývají vedeni snahou snížit výrobní náklady.
- Závěrem byste ještě měli zkontrolovat propojení čepele s rukojetí. V optimálním případě probíhá kovová část čepele celou délkou rukojeti až na její konec. Tím je zaručeno plné uchycení čepele v rukojeti. Levnější modely mívají čepel uchycenou ve střence kratším koncem. I tak můžete být s nákupem spokojení, ověřte si však pečlivě vyvážení celého nástroje.
Ostří
Pozornost se při výběru vyplatí věnovat i ostří. Je rozhodně dobré, pokud dosahuje celé délky čepele od rukojeti až po špičku. V opačném případě bude činnost méně komfortní a nebezpečnější.
Ostří by mělo být ideálně souměrně vybroušené z obou stran. Jednostranné je zpravidla určeno pouze do rukou profesionálních kuchařů. Dostane-li se do rukou amatérovi, může způsobit více škody než užitku.
Rukojeť
Co když třímáte v ruce sebelepší čepel, ale provedení rukojeti z nejrůznějších důvodů neodpovídá vašim požadavkům? Připravte se na ne zrovna ideální pohodlí a bezpečnost při práci. Negativně bude bohužel ovlivněn i výsledek krájení. Při špatném držení nástroje zkrátka potravinu optimálním způsobem nezpracujete.
Stejně jako čepele i rukojeti bývají vyrobeny za využití jednoho ze tří základních druhů materiálu. Ty samozřejmě mají podstatný vliv na jejich vlastnosti i pravidla zacházení a čištění. Konkrétně se jedná o:
Ať už zvolíte jakýkoliv materiál, zaměřte se hlavně na jednoduchost manipulace. Nůž by měl skvěle padnout do ruky, být skvěle vyvážený a jakákoliv činnost by měla být snadná.
Plastová rukojeť
Dřevěná rukojeť
Kovová rukojeť
Plast
Nejlevnější volbu představuje plast. Rukojeť bývá ke kovu buď přinýtovaná, nebo pouze nastříkaná. Z dlouhodobého hlediska je lepší zvolit spíše nýtovanou variantu, neboť nástřik se může po čase uvolnit.
Výhodou plastu je protiskluznost, která může být ještě umocněna speciální vrstvou. Plastové provedení navíc není náročné na údržbu. Zvolíte-li variantu s pogumováním, získáváte zdaleka nejpohodlnější rukojeť.
Dřevo
Designově zcela jistě nejvděčnější variantou je dřevo. Taková střenka bývá ovšem náchylná vůči vodě. Po každém použití ji musíte důkladně omýt proudem vody a otřít do sucha. Rozhodně se nevyplatí vkládat nástroj do myčky na nádobí, jež má na použité dřevo devastující účinky.
I při správném zacházení se bohužel musíte časem připravit na negativní projevy rozkladu dřeva. Začnou se objevovat tmavé skvrny na jeho povrchu a samotná rukojeť nebude v ruce působit příliš příjemně.
Kov
V poslední době si velkou oblibu získaly kovové střenky. Jejich hlavní výhodou je odolnost proti vlivům vody i při styku s potravinami. Bývají často omyvatelné v myčce a zvládnou i méně šetrné zacházení. Mnohdy se na trhu setkáte i s mnoha luxusními kousky, co se týká designového provedení.
Připravte se ovšem na to, že kov je velice kluzký. Ve vlhkých rukou se bude krotit jen obtížně a může hrozit i nebezpečné vysmeknutí. Z toho důvodu vždy dbejte na bezpečnost práce a ruce i střenku pravidelně otírejte suchou utěrkou.
Upozorňujeme: někdy se u rukojetí můžete setkat také se speciálními materiály, jako je např. Micarta. Ten tvoří plátno nebo skelná tkanina s termosetickou pryskyřicí, díky čemuž je rukojeť velmi pevná i odolná a vydrží opravdu dlouho v takřka stoprocentním stavu.
Hmotnost
Určitou roli při výběru kuchyňských nožů může hrát i jejich hmotnost. Ačkoli se to nemusí zdát jako důležitá vlastnost, někteří lidé preferují lehčí, další zase těžší produkty. Obvykle se u univerzálních nožů hmotnost pohybuje mezi 200 až 300 g. Většině uživatelů se v každém případě lépe pracuje s odlehčenými variantami, na které se tedy při výběru můžete rovněž zaměřit.
Záruční doba
Jednotliví výrobci poskytují na své produkty různě dlouhou záruku. Právě u kuchyňských nožů se přitom může záruční doba lišit velmi výrazně. Některé kuchyňské nože tak nebudete moci reklamovat po uplynutí dvou let od nákupu (standardní záruční lhůta, kterou spotřebitelům zajišťuje zákon), u jiných ovšem budete mít nárok na prodlouženou záruku, která může činit 10 let, a u některých produktů dokonce i 15 let!
Uložení a péče
Koupili jste si nůž za několik tisíc korun a chcete, aby vám sloužil dlouhá léta? Tak se o něj musíte adekvátně starat. Čepel byste měli omývat pod proudem vody, a to i tehdy, když je nůž osazen kovovou rukojetí. Dlouhodobé vystavení vysokým teplotám a agresivním mycím tabletám v myčkách totiž vede k postupnému oslabování materiálu čepele.
Nože též neskladujte na jedné hromadě ve vyhrazeném šuplíku linky. Pokud se o sebe neustále otírají, dochází k jejich ztupování a deformaci materiálu. Pro bezpečné uložení kuchyňského náčiní doporučujeme využít volně prodejné magnetické nebo dřevěné boxy. Ty jsou navrženy tak, aby nabízely dostatek místa pro uložení většího množství čepelí, aniž by se navzájem dotýkaly.
Dřevěný box
Magnetický box
Cena
Za pořízení kvalitního kuchyňského nože rozhodně nemusíte platit velké peníze. Opatrnosti při nákupu však není nikdy dost. Zejména na pultech supermarketů, ale i specializovaných obchodů, se totiž můžete setkat s levnými plechovými nástroji. Proto si raději pro nákup připravte minimálně 300 korun.
Na základě analýzy nabídky jsme identifikovali tři základní cenové hladiny. Nabídka je velmi různorodá a prakticky každý si zde najde to, co hledá.
Cena do 750 Kč
Za cenovku do 750 korun obvykle zakoupíte všechno, co potřebujete. V této kategorii naleznete všechny myslitelné typy nástrojů (viz výše). Hlavním použitým materiálem čepele je nerezová ocel v kombinaci s plastovou rukojetí. Méně se objevuje keramika. I v této cenově hladině naleznete několik málo výrobků, jež snesou označení profesionální.
Cena od 750 do 2 000 Kč
Druhá skupina skrývá větší množství keramických nožů, případně různé sady. Za jednorázovou platbu tak získáte třeba hned pětici různých nástrojů. Stejně jako v předcházejícím případě hraje prim nerezová ocel, obvykle ve spojení s kovovou střenkou. Ta může být i plastová, s adekvátním pogumováním. V této cenové kategorii seženete i produkty s čepelí z legované či damaškové oceli.
Cena nad 2 000 Kč
V nejvyšší cenově hladině se vyskytují prakticky jen sady 6 a více nožů spolu s dřevěným boxem a praktickou ocílkou. Samozřejmostí je vynikající kvalita použité oceli, přičemž rukojeť je provedena z kovu, případně pogumovaného plastu. Nezřídka se zde objevují i parádně vyvedené kusy určené jako dekorace na stěnu.