Nejlepší brousky na nože 2025: Srovnáváme podle recenzí a testů
Jaký brousek na nože vybrat dle srovnání
Bez krájení se v kuchyni neobejdete. Ostrý nůž z kvalitní oceli vám ulehčí práci a ušetří čas. Nože ale musíte pravidelně brousit a ostřit. K tomu vám poslouží brousek, ocílka nebo například brusný kámen. Jako vítěze našeho srovnání jsme zvolili elektrický brousek Domo DO9204KS. Pokud hledáte kvalitní brousek za nízkou cenu, zvolte LAMART LT2093. A jestli vám postačí základní, ale funkční brousek, pořiďte si Roll-Sharp EDGE Fiskars 978700.
Jak srovnáváme brousky na nože?
Při výběru těch nejlepších brousků na nože jsme zohlednili všechna důležitá kritéria a parametry. Rozdělili jsme brousky na mechanické a elektrické, brusné kameny a ocílky. Hodnotili jsme je sice jako jednu skupinu – obecně brousky na nože, ale u každé podkategorie jsme sledovali ty parametry, které jsou u daného typu důležité. Zaměřili jsme se na brusný materiál, kvalitu zpracování, ale také na hmotnost a možnosti využití.
- Typ brousku
- Brusný materiál
- Hmotnost
- Protiskluzový materiál
- Zrnitost (u brusných kamenů)
- Ergonomie
- Další funkce
- Příslušenství
- Design
- Materiál zpracování
- Pořizovací cena
Pokud byste mezi námi vybranými modely nenašli ten pravý, připravili jsme si pro vás návod, jak vybrat brousek na nože. V textu se dozvíte, jak postupovat při výběru, jaké máte možnosti a na co si dát pozor. Také se ale dozvíte, jak důležitá je při broušení technika anebo jak brousky udržet v co nejlepší formě, aby vám vydržely co nejdéle.
Nejlepší brousek na nože dle srovnání
Hodnocení | Produkt | Klady | Zápory | Orientační cena | Orientační cena |
---|---|---|---|---|---|
Top 1 |
|
|
600 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 2 |
|
|
300 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 3 |
|
|
450 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 4 |
|
|
1 200 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 5 |
|
|
1 200 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 6 |
|
|
850 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 7 |
|
|
750 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 8 |
|
|
500 Kč | Zobrazit nabídky |
Jak chápat redakční hodnocení?
Doporučujeme jen produkty, které mají dle posouzení redaktora hodnocení nad 70 % (alespoň „Dobré“). Podívejte se, co jednotlivé procentní hladiny znamenají.
Recenze nejlepších brousků na nože
- Tichý chod bez vibrací
- Více brusných kotoučů
- Snadno uskladnitelný
- Jednoduchá obsluha
- Vyšší hmotnost
- Připojení do el. sítě
- Nehodí se na velké nože
Jako vítěz našeho srovnání disponuje Domo DO9204KS vším, co běžný uživatel potřebuje a využije. Jde o elektrický brousek s dvěma brusnými kotouči různé hrubosti. Jeho chod je tichý a při užívání nevibruje. Štěrbiny disponují vodícími lištami, které vám broušení opravdu zjednoduší. Navíc je brousek cenově dostupný a jeho používání je skutečně snadné.
- Více brusných kotoučů
- Štěrbina na nůžky
- Nízká cena
- Snadno uskladnitelný
- Jednoduchá údržba
- Nižší kvalita materiálu
- Nevyměnitelné kotouče
- Méně recenzí
Brousek LAMART LT2903 je mechanický model, který disponuje hned třemi brusnými kotouči, které jsou potažené wolframem, diamantem a keramikou. Tím je brousek skutečně multifunkční. Má i speciální štěrbinu na nůžky, ta ale dle uživatelských recenzí moc nefunguje, nože ale ostří dobře. Pokud nechcete za brousek moc utratit a hledáte kvalitního parťáka, zvolte tento model.
- Nízká hmotnost
- Snadno uskladnitelný
- Nízká cena
- Snadná údržba
- Jedna brousící štěrbina
- Nižší kvalita materiálu
- Nezajímavý design
Mechanický brousek nožů Roll-Sharp EDGE Fiskars 978700 je dobrým pomocníkem do kuchyně. Je lehký a nezabere moc místa. Na broušení je vyhrazená jedna štěrbina nastavitelná na větší a menší nože. Brousek je také vybavený protiskluzovým povrchem na spodní straně. Pokud nemáte vysoké nároky, jistě vám dobře poslouží.
- Dva stupně zrnitosti
- Příslušenství v ceně
- Pěkný design
- Musí se namáčet do vody
- Vyšší cena
- Náročnější obsluha
Pokud chcete nožům dopřát tu nejlepší péči, zvolte Brousící kámen s bambusovou základnou 1000/6000 XinZuo. Je oboustranný s rozdílnou zrnitostí – hrubou a velmi jemnou, což ale může být pro méně zručné uživatele nevýhoda. Součástí balení je ale bambusová základna, protiskluzová podložka a také vodítko, které zjednoduší broušení. Sice si za tento kámen připlatíte, ale o vaše nože bude velmi dobře postaráno.
- Kvalitní materiál
- Elegantní design
- Vhodné pro dražší nože
- Vyšší cena
- Větší rozměry
- Hůře uskladnitelná
Do našeho užšího výběru se dostala i jedna ocílka, a to konkrétně Ocílka s diamantovým povrchem XinZuo. Zaujala nás nejen svým kvalitním provedením a pěkným designem z robustních materiálů, ale i kvůli tomu, že se hodí na ostření lepších nožů, jako například těch z damaškové oceli. Musíte ale počítat s vyšší cenou a většími rozměry ocílky.
- Dva stupně zrnitosti
- Kvalitní materiál
- Vhodné pro dražší nože
- Musí se namáčet do vody
- Logo na kameni
- Náročnější obsluha
Brusný kámen od značky TAIDEA je pravou volbou pro ty z vás, kteří jednak vlastní kvalitnější a dražší nože, kterým chtějí dopřát lepší péči, a jednak těm, kterým nevadí náročnější technika broušení. Kombinovaný 1000/3000 brusný kámen TAIDEA TG6310 je kámen dvojité zrnitosti, který vaše nože nejen nabrousí, ale i udrží dlouho ostré. Připravte se ale na vyšší cenu a pečlivější starost o tohoto pomocníka do kuchyně.
Nejlepší brousky na nože dle recenzí a hodnocení uživatelů
Pořadí | Produkt | Hodnocení | Orientační cena | Aktuální cena |
---|---|---|---|---|
Top 1 | 97 % Počet recenzí: 9 |
250 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 2 | 80 % Počet recenzí: 29 |
480 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 3 | 94 % Počet recenzí: 28 |
270 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 4 | 97 % Počet recenzí: 5 |
1 400 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 5 | 91 % Počet recenzí: 63 |
800 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 6 | 97 % Počet recenzí: 9 |
250 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 7 | 89 % Počet recenzí: 11 |
1 500 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 8 | 99 % Počet recenzí: 7 |
600 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 9 | 82 % Počet recenzí: 8 |
300 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 10 | 94 % Počet recenzí: 17 |
1 500 Kč | Zobrazit nabídky |
Jak vybrat brousek na nože
Nejen že tupý nůž špatně krájí, dokonce se s ním i snáze pořežete. Tomu ale předejdete, když se budete o vaše nože správně starat. Ostrou čepel vám zajistí vhodný brousek na nože. V tomto článku jsme se věnovali všem důležitým aspektům, na které byste při výběru neměli zapomenout, a tak se dozvíte:
- Proč koupit brousek na nože – usnadní vám práci v kuchyni. Krájení ovoce, zeleniny nebo masa tak bude mnohem snazší a rychlejší. Navíc se ostrým nožem tak lehce nepořežete.
- Nevýhody brousků na nože – u některých typů je důležitá technika broušení, jiné se zase rychleji opotřebí. U dalších modelů si musíte dávat větší pozor na kvalitu materiálu.
- Druhy brousků na nože – dělí se na čtyři základní typy. Mechanický nebo elektrický brousek, dále ocílka a brusný kámen. Setkat se ale můžete i s kotoučovou bruskou. Zároveň vám poradíme, jak správně nůž nabrousit.
- Materiál brousků na nože – důležitý parametr, který zajišťuje kvalitu brousku. K výrobě se používají různé typy slitin jako je uhlíková, nerezová nebo diamantová ocel. Od toho se také odvíjí cena brousku.
- Důležité parametry – mezi ně patří například celková ergonomie, zrnitost, hmotnost brousku nebo třeba design či materiál zpracování.
- Funkce brousků na nože – nejvíce funkcemi disponují elektrické brousky. Setkáte se s vysoušením, sterilizací nebo bezpečnostním vypínačem proti přehřátí.
- Oblíbené značky brousků na nože – mezi oblíbené značky brousků na nože pro domácí použití patří například Fiskars, Orava nebo Steba. U brusných kamenů je oblíbená například značka TAIDEA, u ocílek zase značka Vogue.
- Ceny brousků na nože – slušný brousek na nože pořídíte i za pár stovek korun. Některé modely stojí ale i několik tisíc korun. Záleží na materiálu a kvalitě provedení.
- Údržba brousků na nože – ať už si pořídíte brousek, ocílku či brusný kámen, je potřeba tohoto pomocníka do kuchyně udržovat vždy čistého. Pokud se o něj nebudete starat, můžete si poškodit i samotný nůž.
Proč koupit brousek na nože
V běžném životě brousek na nože skutečně využijete. Krájení s dobře nabroušenými noži je mnohem snazší, rychlejší a efektivnější. Níže je tak několik důvodů, proč do brousku na nože investovat:
- Ušetří vám práci a čas – je sice nutné dodržet přesný postup při broušení, ale jakmile se to naučíte, zabere vám to jen pár minut. Navíc pak bude práce s nožem jednodušší a rychlejší.
- Zajistí vám delší životnost vašich nožů – pokud budete nože pravidelně brousit, jejich čepele zůstanou déle ostré a vy je tak budete moci déle používat.
- Jednoduše se udržuje – údržba brousků je jednoduchá. Postačí vám navlhčený hadýrek a případně suchá utěrka. V tomto případě je důležitější dbát na správnou údržbu nožů.
- Už se tak lehce nepořežete – jedna z hlavních výhod brousků. Čím častěji nůž brousíte, tím ostřejší máte čepel a tím spíš se o něj neporaníte. Tupé nože totiž nadělají tu největší paseku.
Nevýhody brousků na nože
Každý typ brousků na nože má i své nevýhody. U všech ale platí, že se musíte naučit správnou techniku broušení. U levnějších modelů se můžete setkat s nekvalitním materiálem:
- Špatná technika broušení – každý typ brousku si žádá jedinečnou techniku broušení. Tu se také musíte naučit a držet se jí. Pokud tak neučiníte, můžete si jak brousek, tak samotné nože poškodit.
- (Ne)kvalita materiálu brousku – zejména u levnějších modelů si dejte pozor na materiál brousku. Určité brusné materiály se nehodí na broušení některých nožů. Pokud máte kvalitnější nože z dražších materiálů, vyplatí se investovat i do kvalitního brousku.
- Kovové piliny – mechanické a elektrické brousky zanechávají na noži při broušení kovové piliny. Ty se vám pak mohou dostat do jídla. Je tak důležité vždy jak nůž, tak brousek pečlivě otřít.
Druhy brousků na nože
Vybírat můžete ze čtyř základních typů brousků na nože:
- Mechanický brousek – neboli štěrbinový brousek. O ostrost čepele nože se totiž stará štěrbina. Mezi uživateli je velmi oblíbený, a to především pro svou dostupnost. Broušení nože vyžaduje sice pouze pár pohybů vpřed a vzad, je ale nutné ovládat správnou techniku.
- Elektrický brousek – pro mnohé domácnosti nejvhodnější varianta. Používání je jednoduché a efektivní. Elektrické brousky jsou schopné vám zčásti vyrovnat i zvlněné ostří. Za kvalitnější model si ale musíte trochu připlatit.
- Ocílka – jde o kovovou kulatou tyč, která slouží spíše k udržování ostří vašich nožů. Práce s ocílkou je ale pro mnohé velmi náročná a vyžaduje praxi.
- Brusný kámen – pokud chcete mít nože jako břitvu, zvolte brusný kámen. Práce s ním ale vyžaduje hodně času a cviku. Jejich cena se navíc může vyšplhat až na několik tisíc korun.
Setkat se můžete i s kotoučovou bruskou, ta se ale v domácnostech moc nevyužívá. Proto jsme se rozhodli ji do výběru nezařadit. Ať už si vyberete jakýkoli brousek, je důležité si uvědomit, že si musíte osvojit správnou techniku broušení a ostření. Pokud se nebudete držet přesně daných pravidel a doporučení, může se stát, že si své nože poškodíte.
Mechanický brousek
Mechanické brousky jsou oblíbené pro svou cenu, skladnost a praktičnost. Při jeho používání je důležité, aby byl položený na stabilní ploše. Nůž stačí protáhnout po celé délce dvěma brusnými kotouči, které se nachází ve štěrbině brousku. Důležité je na nůž vyvíjet přiměřený tlak. Po pár tazích vpřed a vzad pod správným úhlem máte hotovo. Pozor si ale dejte na kovové piliny, které při broušení vznikají. Nůž po broušení vždy opláchněte vodou.
Elektrický brousek
Elektrické brousky jsou nejoblíbenější variantou pro domácí použití. Nevyžadují mnoho cviku a znalostí. O správný úhel se postarají vodící drážky. Zajistí vám tak, že i původně zvlněná čepel bude rovná a ostrá. Nevýhodou elektrických brousků je zapojení do elektrické sítě nebo pohon na baterie. Jejich cena se mnohdy shoduje s cenou kvalitních mechanických brousků. Stejně jak u mechanických brousků, tak u elektrických vznikají kovové piliny.
Ocílka
Ocílka neslouží k broušení nožů, nýbrž k ostření a udržování ostří čepele. Práce s ní je časově i fyzicky náročnější a vyžaduje zkušenosti. V první řadě musíte dodržovat správný sklon čepele (zpravidla mírný úhel, ale záleží na velikosti nože). Nůž pak táhnete k sobě na obě strany. Tento postup zopakujete zhruba desetkrát a máte hotovo. Začátečníkům doporučujeme si ocílku opřít o stabilní plochu a postupovat pomalu.
Brusný kámen
Brusné kameny nejsou úplně běžným pomocníkem do kuchyně, pokud ale chcete mít nože opravdu ostré, nebo vlastníte japonské nože se zahnutou čepelí, brusný kámen je přesně pro vás. Nejčastěji se setkáte s oboustrannými kameny, rozdíl spočívá v zrnitosti. Brusný kámen vždy před používáním minimálně potřete vodou nebo olejem. Ideálně na pár minut ponořte do vody. Pak čepel přiložte na kámen a táhněte jemně proti ostří směrem od sebe.
U brusných kamenů musíte také zvážit jeho zrnitost. Ideálně by měla být jedna strana hrubší. Ta vám poslouží k broušení nožů, zatímco jemnější strana k jejich ostření.
Druh brousku | Výhody | Nevýhody | Cenová kategorie | Pro koho se hodí |
Mechanický brousek | Cenově dostupný, praktický, skladný | Vznik kovových pilin, rychlejší opotřebení | Nižší | Pro méně náročné uživatele, kteří chtějí mít kontrolu nad broušením |
Elektrický brousek | Jednoduchá a rychlá obsluha, komfortní používání | Vznik kovových pilin, nutnost připojení do elektrické sítě nebo brousek obstarat bateriemi | Hledat budete ve všech cenových hladinách | Pro nenáročné uživatele, kteří nechtějí broušením nožů strávit mnoho času |
Ocílka | Rychlá obsluha, dobře zachovává ostrost čepele | Slouží pouze k ostření, vyžaduje více praxe | Hledat budete ve všech cenových hladinách | Pro zkušené uživatele, kteří chtějí své nože udržovat ostré |
Brusný kámen | Zajistí opravdu ostrý nůž, ideální volba pro speciální japonské nože | Náročná obsluha, zdlouhavý proces broušení | Hledat budete ve všech cenových hladinách | Pro náročné a zkušené uživatele, kterým nevadí obětovat broušení čas |
Materiál brousků na nože
Materiál se odvíjí od typu brousku. Níže jsme pro vás vybrali ty, se kterými se můžete nejčastěji setkat:
- Materiál brousku – nejčastěji se potkáte s nerezovou, uhlíkovou nebo diamantovou ocelí. Ta bývá také nejkvalitnější.
- Materiál brusného kamene – křemen a pískovec nebo syntetický korund či karbid křemíku. Nejčastěji se setkáte s korundem.
- Materiál ocílky – nejčastějšími druhy jsou chromová ocel, nerezová ocel potažená diamantovou vrstvou nebo keramika. Liší se jak v ceně, tak v hmotnosti.
Materiál brousku | Na jaké nože je vhodný | Co je dobré vědět | Cenová kategorie |
Nerezová ocel | Na méně kvalitní nože | Odolává korozi | Nižší |
Uhlíková ocel | Na tvrdší a dražší nože | Poradí si i s tvrdou čepelí | Nižší |
Diamantová ocel | Na drahé a kvalitní nože | Ověřte si, že ocel obsahuje mikročástice diamantu | Vyšší |
Materiál brusného kamene | Na jaké nože je vhodný | Co je dobré vědět | Cenová kategorie |
Syntetický korund | Jak na levnější, tak na dražší nože | Dlouhá životnost, je vhodný spíše pro konečné broušení | Hledat budete ve všech cenových hladinách |
Karbid křemíku | Je vhodný pro tvrdší nože | Lepší brusný výkon | Hledat budete ve všech cenových hladinách |
Přírodní materiály | Na kvalitní a drahé nože | Určené spíše pro profesionály | Vyšší |
Materiál ocílky | Na jaké nože je vhodný | Co je dobré vědět | Cenová kategorie |
Chromová ocel | Na všechny typy nožů | Určené pro jemné broušení nožů | Hledat budete ve všech cenových hladinách |
Nerezová ocel potažená diamantovou vrstvou | Na nože z tvrdé oceli | Vhodné pro precizní broušení nožů | Vyšší |
Keramika | Na všechny typy nožů | Vyžaduje opatrnou manipulaci | Hledat budete ve všech cenových hladinách |
Důležité parametry
Níže naleznete další důležité parametry, které byste při výběru neměli opomenout:
- Ergonomie – při výběru se zaměřte nejdříve na celkovou kvalitu zpracování. U ocílek je například důležitá rukojeť. Měla by být z hrubšího materiálu, aby se vám lépe držela. U brousků je zase důležitá stabilní konstrukce.
- Zrnitost – udává se v jednotce grit a je důležitým parametrem brusných kamenů. Kvalitní modely by měly být oboustranné a disponovat jemnou a hrubou stranou. Hrubší povrch je vhodný pro broušení čepele, zatímco jemnější pro finální ostření.
- Hmotnost – brousky nebývají těžké. Ty nejlehčí neváží ani 100 gramů. Ale například elektrické brousky nebo brusné kameny už jsou o poznání těžší.
- Protiskluzový materiál – na ten narazíte ve formě protiskluzového potahu nebo gumových nožiček u mechanických, elektrických brousků a brusných kamenů.
- Design – většinou narazíte na černo-stříbrné provedení, potkat se ale můžete i s jinými barevnými kombinacemi.
- Materiál zpracování – tělo brousků je většinou z plastu. Rukojeť ocílky je také často z plastu, u dražších modelů se setkáte se dřevem. Brusné kameny například z korundu.
- Příslušenství – na to u brousků moc nenarazíte. Pokud ano, tak většinou u brusných kamenů, které disponují malým vodítkem, které udrží nůž ve správném úhlu.
Funkce brousků na nože
Brousky nedisponují mnoha funkcemi. Nejčastěji se s nimi ale setkáte u elektrických modelů:
- Sterilizace – během broušení zničí všechny bakterie, které na sobě může nůž mít.
- Bezpečnostní vypínač – chrání brousek proti přehřátí a jeho možnému zničení.
- Protiskluzová ochrana – ta je typická i pro mechanické brousky. Mívá podobu pogumované spodní části brousku, případně narazíte na gumové nožičky. Zajišťuje stabilitu brousku.
Další funkcí elektrických brousků je například vysoušení. Některé modely disponují integrovaným držákem na nože.
Oblíbené značky brousků na nože
Za každý typ brousku jsme pro vás vybrali jednu z oblíbených značek:
- Fiskars – tato značka nabízí několik mechanických modelů a ocílku za přijatelné ceny. Mezi uživateli jsou brousky oblíbené i kvůli skladnosti a praktičnosti. Brousky jsou sice levné, ale zase od nich nemůžete čekat vysoce kvalitní a bytelné materiály.
- Domo – oblíbená značka nejen pro své brousky na nože. V tomto případě naleznete sice jen jeden elektrický model, zato ale pozitivně hodnocený. Navíc stále za dobrou cenu oproti jiným elektrickým brouskům.
- Victorinox – značka je známá díky svým kapesním nožům, ovšem nabízí také ocílky. A to hned několik variant. Levnější pořídíte i do 500 Kč, ale například za model z diamantové oceli si připlatíte.
- TAIDEA – specializuje se na produkty k ručnímu broušení, a to zejména na brusné kameny různé zrnitosti. Některé modely navíc seženete i za méně než 500 Kč, spíše ale počítejte s vyšší cenou.
Mezi další oblíbené značky mechanických, případně elektrických brousků patří například Orava, Guzzanti nebo Steba. Brusné kameny zakoupíte také od značek CHROMA, KAI nebo BESTER. Ocílky zase seženete of firem Orion nebo Wüsthof.
Ceny brousků na nože
Ceny brousků na nože se liší nejen podle kvality zpracování, ale i podle toho, jaký typ zvolíte:
- Cena do 500 Kč – za tuto cenu pořídíte základní mechanické a elektrické brousky, případně ocílky. Musíte ale počítat s méně kvalitními materiály, případně kratší životností.
- Cena od 500 do 1 000 Kč – v této kategorii už běžně najdete všechny typy brousků. Narazíte tak i na kvalitnější materiály a typ provedení. Dalo by říct, že jde o zlatou střední cestu.
- Cena nad 1 000 Kč – pokud máte dražší nože, vyplatí se investovat i do dražšího brousku. V této kategorii se už častěji setkáte i se sadami brusných kamenů a bytelnějšími ocílkami.
Cenová kategorie | Co obvykle nabízí | Co obvykle nenabízí | Pro jaký účel se hodí |
Cena do 500 Kč | Mechanické a elektrické brousky, ocílky | Brusné kameny, méně kvalitní materiály, méně štěrbin či funkcí | Na běžné broušení standardních nožů |
Cena od 500 do 1 000 Kč | Všechny typy brousků | Může se stát, že se i tak potkáte s méně kvalitním materiálem | Na broušení kvalitnějších nožů |
Cena nad 1 000 Kč | Všechny typy brousků, narazíte i na profesionální modely | Kategorie nabízí vše | Vhodné i na broušení drahých a kvalitních nožů |
Údržba brousků na nože
Ať už si pořídíte jakýkoliv brousek z kterékoliv cenové kategorie, je důležité o něj pečovat. Údržba není složitá, ale zásadní vzhledem k prodloužení životnosti jak brousku, tak vašich nožů. Obecně je důležité, aby byl váš nůž perfektně čistý. Pokud by tomu tak nebylo, ani jeho broušení nepůjde snadno, pokud vůbec. Jak se tedy o jednotlivé typy brousků starat?
- Mechanický a elektrický brousek – stačí otřít navlhčeným ubrouskem. Důležitější je pečlivě omýt nabroušený nůž. To proto, aby se vám případné kovové piliny nedostaly do jídla.
- Ocílka – nůž i ocílku stačí opláchnout teplou vodou a případné nečistoty umýt houbičkou
- Brusný kámen – před každým použitím je namočte do vody nebo alespoň potřete vodou či olejem. Poté co nože nabrousíte, postačí jak nůž, tak kámen otřít navlhčeným hadříkem.
Často kladené dotazy k brouskům na nože
Použité a další zajímavé zdroje
https://www.telegraph.co.uk/recommended/home/best-knife-sharpeners-how-use-them/
Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti
Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.
Dobrý den, ráda bych si na své nové nože pořídila i brousek. Nejvíce se mi líbí ocílka, ale ta slouží zejména na ostření. Bude mi to stačit nebo si mám raději pořídit jiný typ brousku?
Zdravím, rád bych si pořídil brousek na nože, který mi spolehlivě nože nabrousí, ale celý proces mi nezabere moc času. Zároveň nechci utratit více jak osm set korun.