Varianta výběru
|
Hodnocení | Vzhled a název | Klady vzhledem k podkategorii | Zápory vzhledem k podkategorii | Orientační cena | Aktuální cena | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Pro náročné |
Výborné | Elektrický strojek na těstoviny Imperia PASTAPRESTO |
|
|
9 700 Kč | Zobrazit nabídky | |
Nejlepší poměr výkon/cena |
Velmi dobré | Strojek na těstoviny – set Orion FRANCESCO |
|
|
1 400 Kč | Zobrazit nabídky | |
Pro nenáročné |
Dobré | Strojek na těstoviny ERNESTO |
|
|
600 Kč | Zobrazit nabídky | |
Tradiční italský výrobek |
Výborné | Marcato Atlas 150 Classic |
|
|
1 700 Kč | Zobrazit nabídky | |
Nejlepší na vlasové nudle |
Dobré | Orion strojek na vlasové těstoviny |
|
|
520 Kč | Zobrazit nabídky | |
Další ke zvážení |
Výborné | Tescoma strojek na těstoviny DELÍCIA |
|
|
1 500 Kč | Zobrazit nabídky |
Jak vybrat strojek na těstoviny
Volbu strojku na těstoviny je zapotřebí pojmout jako investici do kvalitního produktu s dlouhou životností. Teprve poté budete s jeho používáním dostatečně spokojeni. Proto vás hned v úvodní kapitole seznámíme s výrobními materiály, které do velké míry ovlivňují kvalitu zpracování těsta a tím i celkový výsledek.
Vzhledově vypadají strojky na těstoviny podobně jako mlýnky na maso (o těch si můžete přečíst více v našem článku Jak vybrat mlýnek na maso). A stejně jako ty masové, ani těstovinové strojky neexistují pouze na ruční pohon. Mohou být poháněny i za pomocí elektřiny. Prozradíme vám také, jaké druhy těstovin si můžete doma vyrobit, jakou roli hraje v tomto procesu síla neboli tloušťka těsta nebo jak správně používat moderní strojek.
Z našeho článku načerpáte dostatek informací o tomto praktickém kuchyňském pomocníkovi, a to včetně orientačních pořizovacích nákladů. Pak nezbývá než se pustit do výběru toho správného modelu. Před nákupem však doporučujeme vyhledat si na internetu recenze k vybraným modelům. Mnohdy totiž uživatelské zkušenosti prozradí to, co popisek výrobce nezahrnuje.
Jak vybrat strojek na těstoviny stručně:
- Nejprve zvažte, zda využijete elektrický strojek na těstoviny, nebo si vystačíte s manuálním pohonem. Přístroje se od sebe liší komfortem při výrobě těstovin, ale i pořizovací cenou.
- Sledujte výrobní materiál strojku na těstoviny. Kvalitní přístroj je vyrobený z oceli, u níž je zaručena vysoká pevnost.
- Zaměřte se na způsob přichycení k pracovní desce a stabilitu strojku na těstoviny. Neměly by chybět protiskluzové nožky a šroubovací mechanismus k upevnění.
- Zjistěte si, jaké druhy těstovin dokáže vybraný strojek vyrobit. Platí, že manuální strojky vyrábějí jen klasické dlouhé těstoviny různých šířek, kdežto elektronické strojky jsou více variabilnější.
- Z hlediska budoucího využití si také ověřte, jak silné (tlusté) těstoviny dokáže strojek připravit. Důležitý je také způsob nastavování požadované tloušťky.
- Stanovte si rozpočet pro budoucí nákup. Vyberte si několik strojků na těstoviny dle aktuálních trendů a porovnejte je mezi sebou. S tím vám mohou pomoci i uživatelské recenze.
Pohon: elektřina vs. manuál
Při nákupu strojku na těstoviny máte možnost výběru podle pohonu. Volit si lze ze dvou variant provedení, které se od sebe do jisté míry liší komfortem při používání a také pořizovací cenou. Každý má své výhody i nevýhody, které vám níže přiblížíme.
- Ruční strojek na těstoviny
- Elektrický strojek na těstoviny
Typ pohonu | Výhody | Nevýhody |
Manuální strojek na těstoviny |
|
|
Elektrický strojek na těstoviny |
|
|
Ruční strojek na těstoviny
Ruční strojek na těstoviny je nejprodávanější verzí na trhu, minimálně pro domácí použití. Základem je konstrukce, kterou za pomoci speciálního prvku přichytíte ke kuchyňské lince. Ovládání je realizováno prostřednictvím kličky vložené do vyhrazené části mechanismu. Ruční strojek na těstoviny tak k práci vyžaduje manuální pohyb rukou.
Klika a manuální strojek na těstoviny – na co si dát pozor?
Při výběru manuálního strojku na těstoviny nezapomeňte věnovat pozornost klice. Je velmi důležitou součástí, v podstatě jejím prostřednictvím zajišťujete chod celého zařízení. Měla by mít pohodlný úchop, zároveň by mělo být snadné klikou otočit – díky tomu bude zpracování těsta rychlé a snadné a vaše práce tak bude efektivnější. Úchop bývá nejčastěji pogumovaný nebo dřevěný, důležité je, aby při práci klika v ruce neprokluzovala.
Elektrický strojek na těstoviny
Elektrické strojky na těstoviny jsou obohacené o elektromotor. Ten nahrazuje při tvorbě těstovin ruční pohyb. K ovládání přístroje vám stačí stisk jediného tlačítka a vložení těsta. Mechanismus je následně rozpohybován automaticky a o tvorbu těstovin se již postará strojek sám.
V případě elektrických strojků na těstoviny je však zapotřebí počítat s vyššími pořizovacími náklady oproti strojkům ručním. Zároveň myslete na to, že pro vytvoření domácích těstovin potřebujete vždy přívod elektrické energie, potažmo dostupnou elektrickou zásuvku.
Výkon elektrického strojku na těstoviny
Při výběru elektrického strojku na těstoviny nezapomeňte svou pozornost věnovat výkonu elektrického motoru. Odvíjí se od příkonu, přičemž standardní hodnota se pohybuje od 80 W do 180 W.
Na trhu dnes můžete narazit i na strojky, které umí těsto také zpracovat. Ty mají obvykle příkon i několikanásobně vyšší. Je ale třeba si uvědomit, že s rostoucím příkonem roste i spotřeba elektrické energie, což s sebou nese i vyšší účty za elektřinu. Na druhou stranu strojek na těstoviny nebudete používat každý den, velkého zásahu do rodinného rozpočtu se tak nemusíte obávat.
Výrobní materiál
Způsob fungování ručního strojku na těstoviny je znám určitě každému. Přesto raději pro jistotu zmíníme, že tento kuchyňský pomocník funguje na principu klasického mandlu na stůl. Základem jsou dva válečky, mezi kterými vzniká tenké těsto. Z něho můžete za pomoci dalších formiček tvořit finální těstoviny.
Z výše uvedeného popisu je patrné, že většina mechanických součástí strojku je značně namáhána. Proto je nezbytné volit pouze kvalitní produkty z materiálů, které uvádíme níže. Právě u nich nehrozí po několika protaženích těsta jakékoliv praskliny, deformace a poškození.
Při nákupu strojku na těstoviny se z hlediska vhodného materiálu držte následujících zásad.
- Vybírejte pouze ušlechtilou výrobní ocel – chrom a nerez. U ní je zaručena dostatečná pevnost.
- Ideálně, když ze stejného materiálu bude vytvořeno i uložení válců.
- Rozhodně se vyhněte neznačkovým strojkům na těstoviny, u kterých se lze setkat s hliníkovým materiálem.
- Hliníkové strojky mají obvykle nízkou životnost.
- Levná řešení s plastovým uložením válců mají také velice krátkou životnost.
- Při volbě ruční varianty nezapomínejte ani na precizní vyhotovení rukojeti. Na ní je totiž vyvíjen vyšší tlak.
Stabilita a přichycení k pracovní desce
Z hlediska bezpečnosti i komfortu při výrobě těstovin je důležitá stabilita přístroje. Strojek na těstoviny by měl být dobře vyvážený a vybavený kvalitním úchytem, pomocí kterého se pevně přichytí ke kuchyňské lince či desce stolu. Samozřejmostí by měly být protiskluzové nožky, které zabrání posouvání přístroje.
Obvykle levnější modely špatně přiléhají k desce stolu či kuchyňské linky, přístroj se pak při práci posouvá ze strany na stranu, což výrobu výrazně ztěžuje. Tomuto problému do jisté míry předejdete výběrem strojku z kvalitního kovového materiálu, který s sebou přináší i vyšší hmotnost. Čím vyšší má totiž přístroj hmotnost, tím méně se bude při práci posouvat a o to více bude stabilní.
Druh těstovin
Nedílnou součástí každého strojku na těstoviny jsou nástavce. Jde o vyjímatelný prvek rozhodující o tom, jaký druh těstovin vznikne z vámi vkládaného domácího těsta. Tyto doplňky jsou buď nedílnou součástí dané sady, nebo je lze libovolně dále dokoupit – obvykle však pouze na odpovídající modely strojků na těstoviny.
Z tohoto důvodu si při nákupu důkladně rozmyslete, do jaké míry budete tohoto kuchyňského pomocníka využívat. Při tvorbě těstovin se totiž meze rozhodně nekladou, tvarem ani velikostí se omezovat nemusíte. Své o tom ví Italové, ale dokazují to i typy dostupných nástavců pro odlišné druhy těstovin.
- Nástavec pro klasické pláty využitelné pro přípravu pokrmu zvaného lasagne.
- Nástavec pro Pappardelle v podobě pravidelných nudlí.
- Nástavec pro Trenette neboli úzké nudle, koule Gnocchi a symetrické šišky.
- Nástavec pro Reginette a oblíbené kapsičky nazývané Ravioli.
- Nástavec pro Fetuccine alias nudlové těstoviny z nekynutého těsta.
Obecně lze říci, že strojky na těstoviny s mechanickým pohonem vyrábějí jen klasické dlouhé těstoviny různých šířek. Kdežto elektronické strojky jsou více variabilnější. Nabízejí přípravu kruhových, motýlkových či dalších speciálních tvarů a vzorů. Vše tedy záleží na vašich preferencích. Základem by ale vždy měl být kvalitní výrobní materiál nástavců. Ideálně z pochromovaného kovu.
Síla těstovin
U strojku na výrobu těstovin máte možnost volby nejenom mezi jednotlivými nástavci určujícími šířku připravené těstoviny. Většina modelů nabízí i tloušťku, respektive šířku utvářené těstoviny. V tomto směru vycházejte z toho, jaký druh pokrmu chcete připravovat, a co máte vlastně rádi.
Síla těsta je obvykle nastavitelná v několika krocích. Může to být od 6 do 10 kroků. Nastavení je prováděno po milimetrech. I zde se výbava každého strojku liší model od modelu. V průměru to je ale 0,8–4 milimetry.
Cena
Strojek na těstoviny si kromě výše uvedených parametrů můžete vybírat také na základě pořizovacích nákladů. Ty totiž rozhodují o tom, jak vybavený produkt si vlastně zakoupíte. Abyste byli s výsledným nákupem maximálně spokojeni, volte vždy z prověřených výrobců. V tomto segmentu mezi ně můžeme zařadit například značky Imperia, Orion, Marcato, Kela, Tescoma, Klarstein, Laica, Omas, De Gusto a další.
Cena do 1 000 Kč
Tato cenová hladina je pro nákup nového strojku na těstoviny hraniční. Za tuto cenu získáte základní model, který však může být vybaven i několika nástavci pro tvorbu odlišných druhů těstovin a těstovinových past. V neprospěch těchto výrobků bude vypovídat spíše levnější kvalita zpracování, setkat se můžete i s méně kvalitním hliníkovým materiálem.
Cena od 1 000 Kč do 2 000 Kč
Do vašeho hledáčku se v této cenové kategorii dostanou kromě ručních strojků na těstoviny také ty elektrické. S cenou roste nejenom preciznost a efektivita zpracování, ale i počet stupňů síly těsta. Je ale pravdou, že za obdobnou cenu můžete pořídit jenom samotné nástavce, které se díky kvalitě použitých materiálů hodí hlavně do profesionálních přístrojů.
Cena od 2 000 Kč do 3 000 Kč
V tomto případě se dostáváte do kategorie vysoce kvalitních strojků na těstoviny. Špičkové výrobky od renomovaných značek vám poslouží k přípravě nejrůznějších druhů těstovin. Stačí zvolit dostatečně bohatou sadu s nástavci a můžete se pustit do experimentování.
Cena nad 3 000 Kč
V této cenové relaci na vás již čekají víceméně profesionální strojky na těstoviny, u kterých se cena dostává za hranici 5 000 Kč. Výjimkou nejsou ani speciální strojky na určitý typ těstovin vhodné do restauračních zařízení, kde je důraz kladen na maximální kvalitu provedení a několikanásobně větší produkci. Takové výrobníky mohou stát až 25 000 Kč.
Jak pracovat se strojkem na těstoviny
Každý vámi zvolený strojek na těstoviny bude vybaven dostatečně přehledným návodem na použití, takže v tomto směru vás nebudeme zatěžovat identickými informacemi. Přinášíme vám spíše pár obecnějších praktických rad souvisejících s pravidelným používáním.
- Při vkládání těsta do strojku na těstoviny použijte na podsypání mouku, což zamezí jakémukoliv nežádoucímu přichytávání.
- Nesnažte se do strojku vkládat příliš veliké těsto. Přístroj byste mohli poškodit a dokonalého vzhledu těstovin stejně nedocílíte.
- Před uskladněním strojek otírejte pouze navlhčeným hadříkem. Nikdy se jej nesnažte umývat po proudem tekoucí vody. U elektrických strojků to platí dvojnásob.
Na první pohled se vám může zdát strojek na těstoviny poněkud zbytečný. Ale uvidíte, že chuť domácích těstovin je nenahraditelná. Pokud jste fanoušci takovýchto domácích vychytávek možná si oblíbíte třeba i vařič vajec, o kterém jsme se rozepsali v tomto článku.
Pro efektivnější práci si pořiďte sušák na těstoviny
Pokud těstoviny nejsou určené k okamžité spotřebě, je potřeba je před uskladněním usušit. Toho nejlépe docílíte na speciálním sušáku na těstoviny. Tohoto pomocníka je možné si dokoupit. Jde o dřevěný stojánek, na který těstoviny jednoduše navěsíte a ony se posléze usuší. Díky rovnoměrnému rozložení těstoviny dobře a rychle schnou. Některé stojánky pojmou až 1 kilogram čerstvých těstovin.
Jak udržovat strojek na těstoviny
Strojek na těstoviny, a především ten elektrický, nikdy nesmíte máčet ve vodě nebo umývat v myčce. Jistá údržba je ale nutností. Po každém použití doporučujeme přístroj očistit od usazené mouky pomocí jemného kartáčku a poté jej vlhkým hadříkem dočistěte.
Pokud se vám po čase zdají být válce strojku zatuhlé, zkuste je namazat. Můžete na ně kápnout trochu oleje, čímž se bude válec snáze pohybovat. Poté, než začnete strojek zase používat, nezapomeňte odstranit přebytečný olej z válce a usušit jej suchým hadříkem.