Tuhle parkside mam …muzu souhlasit ,ze vy ji slusel uzsi retez ale jinak s kourivosti ani kultuvovanosti nemam problem. Stejne tak chyta na brnk. El startovani neni urceno na prvni studenej start tam snad vsechny pily musej dyl tocit,ale kazdy dalsi start je na hned. Vyssi vahu jsem logicky cekal
Diskuze: Levná vs. drahá motorová pila: Papírově silnější Parkside řeže hůř než Stihl, ten ale stojí skoro 3x víc
Dvě benzínové pily s podobným výkonem, ale výrazně odlišnou cenou. Jednu jsem otestovala v redakčním testu, druhou používáme dlouhodobě čtyři roky. Obě přitom patří do kategorie pil pro hobby použití – nejde o profesionální stroje pro každodenní práci v lese.
také mám parkside a mám i husgwarnu do lesa a beru obě a obě makaji dobře a že dostávají ceres stejný a i spotřeba je stejná a žádné problémy sní nemám takže dobrý
Porovnáváte neporovnatelné . Pila za 12 versus pila za 5 nemůže ve srovnání dopadnout jinak , navíc když vyberete Stihl.Zkuste porovnat s běžnými hobby pilami . Měl jsem možnost s Parksidem chvíli pracovat . Nebylo to tak hrozné , mazání lze upravit a kouření není to nejpodstatnější.
Tak tady zase srovnáváme Mercedes a Ladu, ale to už je Váš problém, každopádně Parkside je a byla ***! Měli jste někdy třeba v ruce velkou flexu, která Vám celou dobu užívání fouká vzduch do držky? Nebo šukalku, v které nedrží pilový plátek a při řezání profilovaného plechu jsem skončil na pohotovosti s šesti stehy na předloktí? Ten vercajk je doslova životu nebezpečný a těm kterým to drží, přeji samozřejmě hodně štěstí! A jestli někdo řešíte prachy! Prosím Vás kupte si ojetou Stihl 180 za 2500Kč jako já a nebudete litovat! S ostrým řetězem si na zahradě budete v klidu řezat všechno co Vám přijde pod ruku! A na to, že Stihlku máte doma 4 roky, jste tady měla hlavně napsat to, že ty pily trpí na 95 a musíte do toho tankovat 100 jinak se Vám bude dusit a zanášet, kdy to budete servisovat častěji!
Proč tohle srovnáváte proboha!
tak to není nářadím ale nešikovností nesvadejteto na nářadí mám vše od parkside a u doktora sem neskončil nikdy a dělám stim každý den z flexou jak říkám je to rukama 😀a ne z nářadím
Pokud chcete pracovat s pilou na pohůdku a nedřít se, je třeba zač´ít někde u STIHL 261. Cena je jinde ale proti ní jsou obě testované pily jen takové to domácí žužlání.
Souhlas, 261 mám taky a je to zatím nejlepší pila co jsem kdy měl a to už jsem jich měl tak 8 typů. Lehká, motor bohatě dostačující výkon, spotřeba „0“, vyvážená parádně, prostě pecka! Ať vám řeže ! 😉
Tady se ale píše o 251, ne 261, to už je profi.
Ano píše se o 251, jenom konstatuji že 261 je top, kdyby se někdo rozmýšlel tak ať neváhá pustit trochu žilou a bude spokojený 🙂 .
Já se tu připojím také ke chvále Stihl. Mám dva kousky. MS181 (permanentně nalitou Aspenem a olejem na rychlé použití) a MS362. Ano, obě jsou profi. Pokud ale mohu srovnat s Oleo Mac 952, tak směrodatná je hmotnost pily vůči výkonu, ale dvojnásobné vibrace! Po delší práci, v rukavicích, mne brní ruce. A na tenhle fakt se tu nikdo u hobby pil nedívá. Jde o pohodlí. Ale i Dolmar ES2140 má menší vibrace!
Tahat celý den skoro o 3kg těžší pilu, tak večer potřebujete náhradní ruce. Srovnáváte nesrovnatelné.
Rozhoduje hmotnost a použitý kvalitní materiál.
Celý den? A já myslel, že je článek o hobby. Tam si představuju používání občas a rozhodně ne celý den.
Tam je to s váhou ještě horší. Profík je aspoň zvyklej pilu držet v rukách celý den, tak holt s tou o 3 kila těžší vydrží dělat jen 5 hodin 🙂 Ale hobík, co sotva chvíli udrží lehkou pilu …
Přidám i svůj komentář , neboť jsem si Parkside cca před měsícem za 2700 Kc koupil. Řezal jsem s nim poměrně dost, mj i cca v průměru 1 metr široký kmen dubu a zatím si nemůžu na nic stěžovat . Jsem chlap, a tak mi větší váha nevadí, pilu netahám do korun stromu, na to mám malou Homelite koupenou ve Vidni roku 1985. Pila řeže dobře a hlavně dlouhá lišta je na ty velké kmeny dobrá, motor možná víc žere , ale při tom mém zápřahu to je normální , za studena vytáhnu sytič, pumpnu palivo a startuji ručně, pak není problém startovat baterii. Sice nevím jak dlouho mi vydrží, ale mám ještě 350 Husquarnu a s ní řežu menší lištou i menší kmeny , a tak si ji i šetřím. No a jestli mi Parkside stála 5x méně peněz a má pětiletou záruku, tak věřím, že litovat nebudu. Taky nemusím jezdit s autem “ okolo komína “ za půl mega, ale 5x levnějším a nepotřebovat ten současný až zbytečný omezující luxus a na delší trasy si pak koupit něco lepšího , záleží prostě na “ úhlu pohledu” a s nim tak s autorkou v podstatě souhlasím 🍀😇
ale i práce by měla být pohodlná a nevěřím pohádky o metrových kmenech a hobby pilce když je pakárna 70cm kmen jasanu s 24″ lištou a 4,5kW motorem (blbejch 10 cm a člověk musí na druhou stranu..). Já si radši za pohodlí zaplatím, nerad bych pak byl strhanej jen kvůli neergonomii a nekvalitní práci kvůli nářadí. Parkside je taková výšková práce s jištěním se prádelní šňůrou…
Stihl je zavedená a „vymazlená“ značka, vyrábí se s malými obměnami dlouhá léta… Parkside je rychlokvaška, navíc z jiného segmentu a abych to správně pojmenoval mnohem „méně značková“.
Je to jako srovnávat Dacii s dvojnásobně dražší Octavií.
To srovnání s Stihl a Parkside je úplně irelevantní…
Velmi hezky napsané porovnání. Mám docela rád a tím pádem i mám dost nářadí z Lidlu. Většinou to co použiji párkrát do roka a pak mi nevadí určité kompromisy. Ale co používám hodně, na tom nešetřím a zpravidla se mi to vrací. Takže krom elektrické pily na drobné dřevo mám už více než dvacet let farmářku Dolmar 111. Bez oprav servisu, drobnosti si dělám sám. Lehká, vyvážená, neztrácí výkon. Topím dřevem a v tomto případě kompromisy nechci 😊. Tak asi tak….
Srovnání určitě cenu má, potvrzuje takové známé pravidlo „Nejsem tak bohatý, abych si kupoval levné věci“. Bohužel toto pravidlo v naší zemi neplatí, mnohdy se koupí nekvalitní zboží za vysokou cenu, to vážně není problém. Za kvalitu tu spíš ručí ta značka výrobce.
U věcí z Lidlu platí, že kvalita bývá dosti proměnlivá. Něco dokáže mít docela slušnou kvalitu, jindy to samé zboží i privátní značka je vyloženě nekvalitní, je to taková loterie. Pokud někdo řeže jen málo, tak ta levná pila může dávat smysl.
nemyslím si že to je loterie, stačí pouze číst recenze, a pravidlo levná cena dvakrát placená tu opravdu neplatí, za cenu stihlky si koupite parkside 4x, nesrovnatelne, co kdyz mate 4 chlapy a jen 12000 tis. asi neni nejlepsi napad kupovat jim jednu pilu…
Vlastním Stihl a maximálně spokojen ❤️ Ovšem jednou jsme potřebovali něco říznout a po ruce byl jen a pouze HECHT.. Šlo to, ale.. popravdě? .. Proč jezdit koňským povozem, když máme prémiové vozy? 🤔😅🤷🏿
Na řezaní kolem domu mám elektrickou Narex a pohoda, jazz.. Minimální udržba i hlučnost, takže spokojeni i sousedé..
nechápu,procz tam rvou tak dlouhé. lišty…a procz srovnává hrušky a jabka…se startem a bez… paní chytrá…
Protože s krátkou lištou by si to nikdo nekoupil, v kategorii Lidl nářadí většina zákazníků vybírá například právě podle poměru cena/délka 🙂 A k tomu ten „performance“ design a elektrostart, co funguje jen zatepla … No, pokud s tím někdo leze po stromech, tak tam ho při jednoruční manipulaci možná využije:-) Ale já dávám přednost malé lehké jednoručce …
Dobrý den paní Sobotová plně s Vámi souhlasím a chválím dobře napsaný článek!
Osobně bych ty levný šráky zakázal vyrábět. Je to jenom k vzteku a ne k práci! Elektrický startér…. taková blbina nekonečná….
co takhle u park side koupit take 40 listu ? porovnavate neporovnatelné! 2 uplne odlisne pily
Proč neporovnatelné? Obě mají stejný výkon! Jedna řeže a u druhé se akorát rozčílíte! Sám bych si toho zmetka parkside nevybral ani zadarmo. Bohužel jej zadarmo mám, takže vím o čem mluvím a jenom přemýšlím kam to švihnu. V článku je velmi pěkné srovnání skutečnosti.
parkside za tú cenu super, keď treba čo to sem tam odrezať, Stihl drahá. Je to ako porovnávať Ferrari a Škodu 105. Čo Ste čakali?. Z bodu A do bodu B odvezie aj 105 ja. ,tak ako popíli parkside. Ináč, keď Štilku, tak profi, aj tie už nie sú , čo boli… väčšine stačí aj Lidl produkt, keď nepotrebujete do lesa, každý rok. Škoda času na také porovnanie, bolo to jasné pred 1. naštartovaním, ako to dopadne…
zrovna MS251 mám a je to pro mé použití skvělá pila. Po trápení s levnými pilami si ji nemůžu vynachválit. Sice je dražší než levné no name pily, ale je jako věrný pes. Vždycky bude startovat, vždy bude fungovat jak má, vždycky koupíte náhradní díl, vždycky vám ji servis opraví bude-li třeba. Pro toho, kdo řeže málo to bude poslední pila kterou si v životě koupí. Takže zase tak drahá vlastně ani není
Mám doma Aku parkside performance. lišta je naprostá bída. Zbytečně dlouhá a úzký řetěz. proběhla výměna na 30cm lištu a řetěz 1,5mm a je to naprostá pecka. Věřím že udělat to samé i u této benzínové pily ( minimálně pořídit kratší lištu) tak řeže perfektně i každoroční přípravu palivového dřeva.
Kupoval jsem 3 ks motorových pil parkside zelené na zkoušku, nalité všechny tři a po nádržkách střídané, po zaběhnutí plná zátěž v kulatině o průměru 60 cm, lišta na pilu dlouhá, ale při řezání s citem super. Pořizovačka 2500kč kus, velká spokojenost , počítal jsem s tím, že odejdou, i při likvidaci jablečných sadů super. Lišty a řezězy v pohodě, předtím pily z Mounfildu a katastrofa, řetěz čokoláda a lišty se rozšklebily, to jenom moje zkušenost.
vychází mi z toho, že kdybych chtěl být Škrt, tak koupím Parside. a rovnou kratší Oregon lištu, baterku si schovat k akuvrtačce a teoreticky budu na použitelné pile za dobrý peníz.
Riešiš úplne blbosti. Pri cene 100€ vs 400€.
na ten parkside vymeniš lištu a retaz a nie si ani na polovici ceny stihl. Neviem ako to má Stihl ale napríklad Husqvarna má všetky nízke rady čistú Činu z logom Husqvarna. Takže platiť viacej za bídu len preto,že je na tom logo ,,renomovanej“ značky je blbosť kupujuceho. Kvalita renomovanych pil išla dole. Predtym som kupil partner pilu 3xx ako hobby pilu a vydržala 15r. A zničil ju až nový olej do benzinu od HQ. Teraz mám ešte staršiu Oregon pílu s dekompresorom ide velmi dobre. A u oboch sú spodné kartre ešte z kovu. A nie plast čo sa teplom pokrúti a potom cez gufera to ťahá falošný vzduch a píla blbne.
Srovnávat pilu za 12000 s pilou za 3000 nedává žádný smysl… všechny ty pro pro stihl vypadá jako obyčejná reklama, na svou cenu je parkside je velmi kvalitní, stihl za svou cenu je předražená ale velmi kvalitní
než Lídlovku, da se koupit hobby třeba Husgvarna 120 za 4000, nebo za 7000 lehcí Echo nebo Stihl 181, s tou jsem bez problemů pořezal kamion kůrovce asi 55 m. Je to 180, ma ji pres 20 let a kromě olej cerpadla, řetězky , opravy do 1000 pořead makà.
Právě proto abych měl možnost si i za několik let koupit kvalitu, si raději připlatím a koupím Sihl. Startér na pile? podle mne blbost, která zbytečně dělá pilu těžkou, kupovat delší lištu? řežete stromy o průměrech větších než 70 cm? Držím se zásady, že nejsem tak bohatý, abych si kupoval levné věci…
Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.