taky napište jakej je tam všude mimo resorty bordel 😀
Diskuze: Pivo za 52 Kč, večeře pod tisícovku a žádné fronty: Chorvatsko má problém, Češi ve velkém míří jinam
Chorvatsko je již dlouhá léta považováno za velmi oblíbenou dovolenkovou destinaci pro řadu Čechů. Tato země láká poměrně krátkou vzdáleností, udržovanými plážemi i krásnou přírodou.
Tohle jsem nenapsal.
Dobrá tak ušetřim pár korun, ale Analbánie není v EU, nemá Euro (děs), taky tam je bordel a možná se z hor nikdy nevrátim domu a ještě je to o tisíc km dál než na Istrii. Tak třeba někdy příště.
Cesta do Albánie trvá daleko déle a je třeba připočítat mimo ceny paliva i ceny dálničních poplatků. Do kultury služeb mají Albánci s ohledem na Chorvaty ještě daleko. Mnoho lidí si stěžuje na nepořádek na plážích a mimo hotely. Suma sumárum to finančně vyjde stejně nebo Albánie možná dráž. A opravte si ceny, pivo v Chorvatsku už stojí 4 – 5 euro.
Česko nemá euro. Děs
V Chorvatsku jsem z jižní Moravy za 6 hodin autem u moře. Do Albánie je to vice než dvojnásobek a manželka nerada létá.
Nejedu přece na pivo, ne? Na chuť jedno denně nestačí? Kdo potřebuje 10 kousků, tak ať zůstane dona ve své oblíbené knajpě…
Kdo chce pivo na chuť, zůstane doma taky.
ohledně služeb, ještě teď mě bolí ruka, jak jsem se snažil, marně, odchytit číšníka. Jenom jsem si chtěl dát druhé pivo.
presne do tehle pr dele hsem czdy chtel jet na dovolenou
Jo pivo za 52kč,ale jaké…
Albánie-neskutečný bordel
A já zase tvrdím: „Chorvatsko nemá problém, Češi ve velkém nemíří jinam“. Důvody jsou uvedeny mj. také zde v ostatních názorech. Ještě dodávám, že pro aktivní zajímavou dovolenou stylu „turistika, moře, cestování“ je Chorvatsko úžasné. Já rád také popojíždím autem, trajektuji, lodičkuji, kajaking, přecházím z uvaly do uvaly, navštěvuji konoby – vše v jednom dni a každý den trochu někde jinde, každý rok více jinde – Istrie a Kvarner, nebo Zadar, Ugljan, Pašman, nebo Pelješac, Mljet, Korčula, Lastovo, nebo Dubrovnik, Locrum, Elafitski otoci…..ne, ne! Tohle žádná Albánie nenahradí ani za polovinu peněz.
Chorvatsko bylo v pohodě do roku 1990. Od té doby jedině Řecko
Ano, souhlas. Chorvatsko naposledy v roce 2010, myslím… To byla poslední kapka.
Dnes už jen létáme Řecko, Itálie, Španelsko, Portugalsko…
Je to pravda jedině Řecko, cenově i kvalitou služeb.
👍
V Chorvatsku jsem byl vloni a naposled. Mohu potvrdit, že ceny byly tragické. Je to škoda, měl jsem Chorvatsko rád.
Bylo by dobré, kdyby autoři textu, ale i komentující měli osobní zkušenost. To, co mne na článku překvapilo, byl už v nadpisu „večeře pod tisícovku“, při čtení článku mlátí do očí dolar v přehledu cen. A chybí zásadní informace. Takže se pokusím to doplnit – strávili jsme tam loni 3 týdny ve střední části země a sjezdili jsme velkou část hlavně střední Albánie.
Měna země je albánský lek (ALL) a kurz se pohybuje k euru cca 100 leků = 1€ (proč je v článku použit dolar?). Pizza se pohybuje od 400 do 650 leků. Tradiční kuchyně, mimochodem velmi dobrá, mimo turistické restaurace, je opět od nějakých 400 do 800 leků. V restauracích určených pro turisty se ale můžete setkat s cenami 1500 – 2500 leků. Je to prosté, loni byl běžná plat v Albánii kolem 13tis korun, takže by hospody pro místní s takovými cenami nepřežili. Např. při návštěvě pevnosti Kruja – tamní restaurace navštěvované hojně Němci či Nizozemci se nebojí cen jako 15-25€ za oběd. Pokud se najíte cestou tam či zpět v městečku Fushë Krujë, což je cestou, tak se najíte za 5-10€. Zjednodušeně se dá říct, že je to jako na Staromáku a ve vedlejší ulici… Co v článku nezaznělo, že Albánci jsou do jisté míry muslimským národem, přičemž víra jako taková tam příliš nepřežívá, ale zvyky ano. Což znamená, že často narazíte na termín Halal, z čehož plyne, že zdaleka ne v každé restauraci dostanete vepřové nebo alkohol. Mimochodem alkohol koupíte téměř v každém větším obchodě, tvrdý alkohol je tam levnější než u nás, ale třeba vinaři si rozmyslí si tam kupovat víno, protože láhev dobrého (pitného) vína tam stojí klidně 400Kč – stejně jako litr tvrdého alkoholu, lepčí víno se šplhá klidně k 1600 leků za sedmičku. Tamní pivo je dobré a v restauracích, které nejsou Halal, koupíte nejen pivo místní, ale i z celé Evropy. U pevnosti Berat jsme si dali točený Budvar. Mimochodem z eura vyměníte v běžné směnárně v kurzu 1€ → 95 – 98leků.
Z diskuze mne pobavilo, že se Jiří nevrátí z hor :). Když jsme se loni vrátili, asi za měsíc běžel dokument, který byl přesně v tomhle duchu. Neznat realitu a nezaznamenat, že je ten dokument z roku 2008, tak to vidět před odjezdem, rozhodně bych se tam nevydal. Nicméně realita je úplně jiná. Ano, bylo tam v horách nebezpečno před 20lety, což aktivně mění nejenom vláda, ale i samotní občané. Sám jsem viděl, že nějaký člověk měl problém s jiným místním a už to vypadalo nehezky a vstoupili do toho natvrdo kolemjdoucí a uklidnilo to situaci. Bavil jsem se s místními mj. i na toto téma a oni chtějí bezpečný a klidný život, přičemž mi vyprávěli o tom, jak se tam s nešvarem násilí zatočilo. Ona nebezpečnost v horách byla zapříčiněná rozpory mezi vlivnými rodinami, které se táhly klidně sto let. Bylo to problematické to vyřešit a eliminovat, ale podle místních „se už nepíchaj noži, jen se na sebe mračí“.
S nepořádkem je to dost jinak. Kdo si pamatuje krizi s odpadky v Itálii, kdy se válely po ulicích, tak v takové míře to rozhodně není. Pravdou je, že jednoznačně největší bordel je ve městě Drač, kolem cest apod. Jednoduše, kolem silnic ano, ale jakmile vjedete do města, je krásně uklizené. V jiných městech, včetně Tirany, jsme viděli bordel zase kolem silnice před městem, ale město čisté. V menších městech to již skoro eliminovali i u těch silnic, projeli jsme od Kopliku po Berat. To co vidíte v dokumentech z doby před 10 a více lety v realitě dnes již nepotkáte. Pravdou je, že jdou hodně dopředu, chtějí do EU, stojí o turisty a dělají pro to hodně i obyčejní lidé. Ale je pravda, že když jsme se vydali mimo civilizaci, na pláže nenavštěvované, tak tam můžete narazit na stejný bordel, jako když jdete v Čechách na houby do lesa – tu pneumatika, tu plastová flaška, tu mikrovlnka.
Co nezaznělo vůbec je informace o moři. Pokud jste milovníky moře a milujete jako já průhledné a krásně moře, jako známe z Apulie či Kalábrie, tak takové najdete jižněji, ideálně na albánské rivieře. Kolem drače má člověk pocit, že je špinavé. Jak mi místní vysvětlili, v Drači je obrovský přístav, s velkou frekvencí lodí a ty víří písek. Pokud se pak na to soustředíte, vidíte to. Není špinavé, jen je hodně písku zvednutého ze dna moře. Lodě tam stojí dlouhé fronty, což je z pobřeží vidět. Stačí se vydat pár kilometrů jižněji a už je to tak, jak má být.
Někdo napsal, že za dobu, než dojede do Albánie, je dávno na Istrii. A to je svatá pravda. My jezdíme hlavně jižní Itálii (Apulie, Kalabrie), překrásné Rumunsko a čeká nás i Řecko a je to 3-4x dál, než na Istrii. To je geografický fakt. Pokud někomu vyhovuje Istrie, jezdí na Istrii. Jen nechápu ten agrument, který se dá vlastně použít na Itálii, Španělsko, Řecko, Rumunsko… Já byl na Istrii jednou, vlastně dvakrát a že by tam byla lepší kvalita služeb než v Albánii, to bych si netroufl říct. Jistě, s jižní Itálií nebo Rumunskem sse to asi úplně srovnávat nedá, ale zrovna Istrie? No nevim teda. Jih Chorvatska už je lepší, tam se musí více snažit, ale ještě ve Splitu jsem měl pocit, že jsem se vrátil do devadesátek u nás.
To mne ještě přivádí k jedné informaci ohledně Albánie. Je potřeba si uvědomit, že do jisté míry jsou tam „devadesátky v Čechách“ dnes. Bez toho, že by vás někdo chtěl nacpat do sudu nebo okrást. Spíš trochu divoký západ v cenách vůči turistům. To se děje v turistických oblastech, ale samozřejmě ne všude a na všichni jsou takoví veksláci jak na Václaváku tehdy. Stalo se mi, že u pláže chtěl na parkovišti 10€ nebo 50 leků (10€ = 100leků) nebo třeba v Kruje v jedné restauraci mi odmítli udělat pizzu, přesto že jí měli na jídeláku a tlačili nás do tradiční kuchyně za 1500 – 2500 leků. S tím se setkat můžete právě v turisticky rušných místech. Zvednu se a jdu do hospody vedle nebo o městečko dál a je to zase normální. Což mi zase připomnělo cenovou politiku kolem Karlštejna. Takže buďme fér a moc se nepovyšujme.
Za nás je Albánie krásná země, kterou stojí za to navštívit. Památky, historie, krásné moře (ne v Drači) a strašně fajn lidé, kteří mají osobitý styl řízení aut :), ale pochopil jsem ho asi už druhý den a jako všude v Evropě, jsem se mu přizpůsobil a byla to krásná dovolená.
Jediné, co je o cestě do Albánie potřeba vědět, že tam kde končí Chorvatsko, tam končí dálnice. Ano, pár kilometrů je dálnice ještě v Bosně, ale to nestojí za řeč. Sice budují jak šílení (dálnice tam staví Čínské firmy a ty jedou jak fretky), přesto to pár let potrvá. V Černé hoře jsou silnice perfektní, ale dálnice nula. Spali jsme v Bosně = ujeli jsme cca 1tis km za den, a na druhý den jsme si nechali cca 350km. Jeli jsme je déle, než těch 1tis km, což ještě zkomplikovala bouračka u města Lezhë. To je mimochodem na hlavní trase a je naprosto poddimenzovaná silnice. Pokud pojedete do Albánie, pojedete nutně přes toto město. Naplánujte si to tak, abyste jím neprojížděli v odpoledních nebo podvečerních hodinách, jinak se vám cesta prodlouží o několik hodin.
Toliko doplňující a upřesňující informace ode mne. Užijte si dovolenou, ať již pojedete kamkoliv!
Perfektní popis, díky
Letos se tam chystám, tak mě to přišlo vhod !
Zapomněl jsem dodat ještě jednu věc. Pokud budete chtít mobilní internet, tak mají tzv. turistický tarif na 30 dní a koupíte jej u každého operátora v kamenném obchodě. Já si to zjišťoval dopředu a koupil jsem od Vodafone po přejetí hranic ve městečku Koplik, hned vedle je směnárna, kterou jsme využili a hned si v Koplíku došli na oběd. Neplaťte eurem, nespoléhejte se na bankomaty, je dobré si vzít hotovost v eurech sebou. Já si vezl 6tis euro, abych měl rezervu, kdybych se něco stalo (defekt apod.) Za výběr se platí podobné poplatky jako před pár lety v Chorvatsku, je to zbytečné. Ne všude berou karty, v turistických oblastech ano, ale jakmile se vydáte na výlet po vlastní ose, není pravidlem, že byste mohli kartou platit.
Vlastně ještě jedna věc. Na přechodech jsme nikde výrazně nečekali, jen něco málo při vstupu do Albánie (registrují RZ auta a občanky, protože bez víza je možný pobyt max 90 dní). Pokud pojedete většími přechody, pro občany z EU bývá vyhrazen jízdní pruh a „budka“ s celní kontrolou. Cestou tam i zpět nám kontrolovali jen techničák k autu a občanky, které respektují i Albánci, není potřeba pas. Nezapomeňte si vytisknout pojištění k autu.
Užijte si to!
Ještě jedna věc :). parkování ve městech má svojí kulturu. Zajedete na placené parkoviště a je běžné, že chtějí, abyste tam nechali klíčky od auta. Jsou ale zvyklí na nás nedůvěřivé Evropany, takže to jde i bez toho. Je to proto, že se parkuje klidně ve dvou řadách za sebou a když chce někdo odjet, musí mu hlídač odjet s jiným autem. Nenechal jsem na parkovišti klíčky ani jednou, ale je to tam prostě běžné. Místní paní přijela, nebylo kde zaparkovat, tak to postavila v jízdním pruhu, hlídač jí napomínal, tak mu odnesla klíčky a vysvětlila, že za pár minut odjede. Prostě tohle řeší po svém 🙂
mně
to je volovina.jezdíme se ženou do Chorvatska 26 let. u Šibeniku jsme na pláži.50 metrů od apartmánu. v pekárnách ceny jako v ČR. 7 minut autem restaurace nonstop. jídla všeho druhu hl.chod od 6,50 eur do 18.50 eur.tedy levněji nežli u nás. i u moře se dá levně pojíst.
plácáte nesmysly a jenom šikanujete lidi. Albánie je stovky km dál. a je tam hnusné moře.
Tonda Pajma
Toužim.
A byl jste v Chorvatsku vloni?
Já ano A cenově to byla tragedie úplně všude
Nelze srovnávat ceny v restauracích s normálními cenami u nás, jedině s cenami v Praze nebo Krumlově v obdobných podnicích. V obchodech jsem v Chorvatsku nakupoval za ceny skoro jako u nás, na tržištích zeleninu levněji. Kdo chce dovolenou trávit v restauracích, většinou cenu neřeší.
Nejezdím do Chorvatska abych tam od rána do večera popíjel pivo. A když už se teda chci zlejt, tak mají normálně v Lidlu naše českou Plzeň. v Chorvatsku jsem za chvíli autem do Albánie bych se táhnul dvakrát takovou dobu a vůbec nemluvím o poplatcích. Ano Chorvatsko je dražší, ale má smysl to pro 14 dní v roce řešit?
kecy, není to tam tak úplně levné jak se píše v článku a hlavně není psáno jaký je tam neskutečný bordel.
Pojďme si k tomu lacinému A říct i negativní B – v moři jsou splašky, všude bordel. I pod památkami v UNESCO je skládka. Jízdní řády autobusů neexistují. Vlak je zážitek na celý život. Vadil mi i noční život, kdy pod okny od rána do půlnoci řvala hudba. Vyzdvihnul bych pekárny, jídlo obecně, výborný ovoce, nízké ceny…
Hlavně se dobře ,podívejte na srovnání jídla v restauraci v ČR za dva tak 600,- včetně pití ,pak tady všichni diskutují jak čeští majitelé okrádají zákazníky.
Chorvatsko má problém? Prosím nepište už takové stupidní články. Vy už 20.3. víte, že Chorvatsko má problém se sezónou 2026, která ještě nezačala. Než začnete psát takové bláboly, tak se tam zajeďte podíval, jak je v Chorvatsku „prazdno“ Jestli ubyde Čechů, tak je nahradí úplně jiná klientela, což se tak děje…..
Uvedené ceny jsou možná v Dubrovníku, ve Splitu nebo prostě jen vycucané z prstu. Do Chorvatska jezdíme často, Istrie a Kvarner. Vloni Rabac, předloni Crikvenica, letos to bude zase Crikvenica. Espresso v kavárně 1.30 – 1,60 euro, pizza nebo těstoviny 8 – 12 euro. Ideální řešení je polopenze. A Chorvatsko problém fakt nemá, mnoho Čechů se po zkušenostech v Albánii nebo u Baltu rádo do Chorvatska vrací. Mimochodem – poslední roky se násobně zvýšil počet turistů z Německa a Rakouska. Vloni v Rabacu nám to Němci potvrdili. Takže za mě – Chorvatsko nebo Itálie.
Za ty peníze radši na Rhodos.
Jen tak na okraj – kolik vám platí cestovky za propagaci Albánie?
Radši pojedu do Makedonie na Ohrid. Sice tam není moře a voda není slaná, ale to je asi tak jedinej mínus.
Zmiňovat Valbona a Thet je ďes.
kvalita kempů a okolí je jako porovnávat mercedes s trabantem.A je zajímavé,že v únoru už byla většina kempu na květen a červen plně rezervována.
Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.