Menu
Přečíst článek

Diskuze: QLED vs OLED (2026): Proč Češi preferují levnější technologii, i když má jasné nevýhody

Výrobci televizorů používají různé technologie, aby s jejich pomocí dovedli obraz a zvuk k dokonalosti. Spousta lidí se ale v pojmech jako OLED, QLED, LED nebo mini LED nevyzná a televizi vybírají především podle úhlopříčky a ceny.

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.

JP
Jiří Prokůpek
31. 3. 2026

taky jsem o OLED TV uvažoval, z iluzí mě vyvedl první odstavec manuálu TV Philips, kde nedoporučeno sledovat statické elementy obrazu ( logo stanice, pohyblivý info pruh – např. ČT 24 atd) , zároveň doporučení každé tři hodiny provést čištění obrazu atd. Sorry jako, nebudu okolo TV tancovat jak derviš,jen proto,abych se prsil Oledem.

GM
Gabriel Molnár
31. 3. 2026

Mam tv sony oled asi 4 až 5 let,a žádné tanečky,jak vy popisujete nemusím provádět.Ta černá je opravdu dokonalá,tedy obraz je podle mne opravdu excelentní.Nesmíte dát na plno rádoby rady odborníku z internetu….Gabo Molnár Čakovice Praha

PP
Pepino Pepe
31. 3. 2026

Přesně mám stejnou zkušenost jako by. Obraz perfektní, a za 4 až 5 let všechno v pořádku.

MS
Martin Scigel
31. 3. 2026

já už bych třeba qled nechtěl jednu jsem reklamoval od Samsungu po 2 letech kvůli podsvitu, a druhou po 8 letech opět podsvitu, světle pruhy apod.

JV
Jakub Vintr
31. 3. 2026

to psal nějaký matla co o tom ví kulový není QLED jako QLED prémiový qled s mini led si obyčejný OLED namaže na chleba ve všech aspektech (kvalitní QLED s mini LED srovnává OLED co se černé týče ale ani prémiový OLED nedosáhne jasu průměrného QLEDu)

PK
Petr Kosek
1. 4. 2026

tak takovou blbost snad nemůže nikdo vyplodit…ale bohužel může… jakože QLed má lepší obraz než Oled a dokonce se vyrovná černé.Pokud máte silné dioptrie doporučuji si nasadit brýle a pokud nemáte brýle doporučuji zajít si k očnímu.To je jako srovnávat světlo a tmu

JV
Jakub Vintr
1. 4. 2026

lokální stmívání? říká vám to něco?

MN
Marek Novák
1. 4. 2026

A tak může docházet k poměrně paradoxním situacím, kdy mezi běžnými uživateli vedou levnější QLED televize, ačkoliv mají oproti OLED technologii několik jasných nevýhod. Ale leckdo se bude do krve hádat, že jeho OLED TV je lepší než vaše předražená QLED.

Četl to po sobě někdo?

RS
ROMAN STANĚK
1. 4. 2026

jj taky jsem si všimnul

M
Michal
1. 4. 2026

Když kupujeme novou televizi, jdu vždycky do kamenného obchodu. Nekoukám prvně nikdy na značku, technologii ani cenu. Jen hledám televizi u které se mi obraz líbí nejvíc. Není to tak, že bych si ji vždycky koupil, protože třeba nakonec zjistím, že je moc drahá, ale vždycky to zatím byla bez vyjímky OLED.

PH
Pavel Hopjan
1. 4. 2026

Měl jsem OLED Samsung a dva týdny před koncem záruky odešla obrazovka. Oprava dle vyjádření technika 85 procent ceny nové. Samsung uznává záruku po dobu 3 roků od dodání televize do obchodu a ta moje nějaký čas „ležela“ takže ji odmítli opravit. Oprava tedy šla za eshopem a jelikož jsem zjistil, že televize už byla pravděpodobně jednou prodaná tak jsem to tomu shopu přál, že mi musí vrátit peníze a televizi mohli akorát hodit do šrotu. Koupil jsem si NeoQLED a i když OLED měla pěknější obraz tak je to v pohodě. A co se týká regenerace obrazovky tak tu si OLED dělala sama během standby režimu.

KM
K. Machy
1. 4. 2026

Qned,Qled se s OLED nemohou rovnat. Měl jsem oboje,ale už kupuji jen OLED. Novější mají program na čistění pixelů.

SP
Stanislav Poliak
2. 4. 2026

Na ty čtyři roky, co tv vydrží, se nevyplatí kupovat drahou