proto jsem uz do restauraci prestal chodit.
Diskuze: „Tohle dýško je spíš výsměch,“ servírka popsala, kolik Češi nechávají. Spor kolem 80 Kč rozhádal Čechy na sítích
Zákaznice zaplatila v restauraci přes 1 900 Kč a jako spropitné nechala 80 Kč. Obsluha jí obratem vmetla do tváře, že taková částka je spíš výsměch.
Vždyť tu práci dělat nemusí může jít pracovat jinam. V prvé řadě může brečet u zaměstnavatele a by
jí přidal a né škemrat u zákazníka. Práci si vybrala dobrovolně.
Můj zaměstnavatel mi dal úkol, který jsem splnil. Přišel jsem pak za ním a oznámil mu, že chci dýško zato, že jsem si splnil svůj úkol. Dostal jsem výpověď s odůvodněním, ať jdu pracovat do restaurace. Tam že údajně dýška dostávají automaticky.
80 Kč není problém. Pokud obslouží 250 hostů za den, vydělají na dýžku jen 20.000 Kč denně. K tomu mzda 50.000 Kč. Měsíčně vydělají jen 300.000 Kč. Zvedl bych povinné dýžko na 240 Kč.
Jsem číšník a pokud mám za dva roky vydělat na byt v Praze na byt za 20.000.000 korun, potřebuji dýžko těch 240 Kč. K tomu 3x ročně dovolenou v New Yorku, Dubaji a Malédivách. To něco stojí. Číšníci jsou šlechta. Hosté plaťte dýžko 200-300 Kč.
Majitele neplatí své zaměstnance a přenášejí jejich odměňování na hosty tímto agresivním způsobem. Je to smutný zvyk který jim přináší dalšího mercedesa a zakaznikum spory s naštvaným personálem. 🤷♂️
Není pravda, že pro dýško je “standard, který se celosvětově pohybuje mezi 5 a 10 %” – úplný nesmysl – v Asii se dýško vůbec nedává, číšník by to považoval za urážku, že se domníváte, že je ubožák a že si není schopen na sebe vydělat – jeďte do Japonska, Malajsie, Singapuru, Hongkongu, atd. Vždy Vám vrátí přesnou částku a nikdy si nic nevezme, pokud mu částku budete chtít zaokrouhlit. Tam má číšník svoji čest a nikdy neztratí svou tvář, tím, že by vzal spropitné.
Jo, číšník udělá s kyselým ksichtem několik koleček po restauraci, jeho největší starostí je, aby nerozsypal to. co nese, a chce za to příplatky 😕 Vyčůraní hospodští platí číšníkům málo. s tím, že dostanou dížka… 😕 no .. do hospody jdu jen jednou za měsíc posedět s kamarády, jinak je to na nic. 😕
Kolik platíte dysko u lékaře,na klipu nábytku,či svetru nebo v Kauflandu?
Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.