proto jsem uz do restauraci prestal chodit.
Diskuze: „Tohle dýško je spíš výsměch,“ servírka popsala, kolik Češi nechávají. Spor kolem 80 Kč rozhádal Čechy na sítích
Zákaznice zaplatila v restauraci přes 1 900 Kč a jako spropitné nechala 80 Kč. Obsluha jí obratem vmetla do tváře, že taková částka je spíš výsměch.
“ Dikratůra dýška „! To je, co nám k tomu “ Líp“, schází.🤨🤑
Diktatůra jako noční můra?
Vždyť tu práci dělat nemusí může jít pracovat jinam. V prvé řadě může brečet u zaměstnavatele a by
jí přidal a né škemrat u zákazníka. Práci si vybrala dobrovolně.
přesně
Ceny určuje trh, takže s tím se rozčilovat nemá smysl. zda se ti to drahé=nechoď tam. Spropitné bylo, je a vždy bude na zákazníkovi. Kolik jsem ochoten dát mi nikdo nikdy nařizovat nebude. A pokud si někdo o něj okatě říká, tak ať si své platové podmínky řeší se svým nadřízeným (vykořisťovatelem) a nepřenáší své problémy na zákazníka, který se do gastro zařízení přišel najíst a napít a ne dělat radost obsluhujícímu personálu!
ano máte pravdu sice co clovek to názor ale v obchoďáku platíte treba 372 Kč a neřeknete 4 kila dobry má pevnej plat jistej a sbohem a satecek
A ty budeš nadávat že se zvedli ceny a že tam chodit nebudeš,tak jak z toho ven.
Když se podíváte na ty ceny v restauracích, tak si myslím, že už dýško obsahují.
Jakože ceny v restauracích stanovují servírky a číšníci? Ti dostávají prd. Jasné, dobrá rada, můžou jít jinam… ale někdo to dělat musí i za ten plat, který dostanou. Dýško bylo věky věků standard, jsou země, kde je i zákonem dané a povinné. Nicméně, dýško by mělo odpovídat kvalitě obsluhy a určitě nesouhlasím s tim, že by si o něj servírka měla říkat, popř. je trapně komentovat. Max si může o tom blb..ovi myslet své
💯❗❗❗
Přesně tak. Ceny si určují sami jsou dost vysoké předpokládám že spropitné už obsahují. Viz.treba taková malinovka v pivní pohotovosti stojí půllitr 12 Kč a oni si ho dovoluji prodávat za 60 Kč i víc. Tam je rozhodně započítáno vše i dnešní datum.
Je mi líto, ale ekonomice v restauračním provozu opravdu nerozumíte. Je zbytečné se o tom tady rozepisovat. Ale jedno je jisté. Práce číšníka, nebo servírky a kuchaře se zařadila mezi nejtěžší a psychicky nejnáročnější práce. Neurvalost hostů se stupňuje. Náklady na provoz restaurací raketově rostou. Souhlasím s tím, že spropitné není povinné. Ale za pár roků budou restaurace střední třídy mizet. Generace restaurátorské, vzniklá po revoluci již začíná končit. A nová nepřichází. Upozorňuji, že bistra a kavárny to nezachrání. Tak si to užívejme dokud to jde a nakupme si kuchařky. Budeme je potřebovat.
minimálně trojnásobný
Souhlasím co napsal Jiří Udrzal,styděla bych si říct o dysko,může být servírka ráda, že vůbec nějaké dysko dostala.
ať si zvednout dle libosti. pokud to přepálí, budou na to biti oni sami a zákazníků jim ubyde. to si musí majitel umět spocitat.
Typický příklad závisti. Servírky se kolem hostů točí, dělají servis , atmosféru, úsměv a logicky očekávají ocenění. Za mě 10% je ok. V tomto případě je částka 80 Kč trapná.
Proč trapná? Trapné je to že při dnešních cenách nedostává personál svůj podíl z tržby.
Osobně, pokud jsem s obsluhou spokojen, tak dížko dám. Ale protože je mi to sympatické gesto spokojenosti. Ale nechápu, proč by si měl někdo o něco říkat, nebo nadávat že dostal málo. Pokud má málo na výplatě, tak to musí řešit s vedoucím, nebo změnit zaměstnavatele. To jako, pokud přijedu v práci s vlakem včas do stanice, mám si říct o spropitné, za jízdu bez zpoždění?
taky si nemyslím, že částka je trpná, pokud jí dá každý „jen“ 80 Kč, tak si za den spočítej, kolik hostů obslouží, to si myslím, že je plat přímo královský.
To, co popisujete, je součástí náplně práce servírek, za kterou jsou placeny, tak proč by za to měli dostávat extra zaplaceno od zákazníků? Pokud díky jejich chování stoupnou podniku tržby, protože se tam lidi budou rádi vracet, tak ať je odmění zaměstnavatel.
V poslední době se však velmi často stává, že servírky jsou nepříjemné, neochotné, nevšímavé a když má zákazník nějakou výhradu např. k jídlu, jen pokrčí rameny a odejdou od stolu. A za toto chování očekávají spropitné? Spíš by měli platit oni zákazníkům za to, že jejich nevhodné chování snášejí a neodejdou dříve, než měli původně v plánu.
oprava – samozřejmě, že má být: servírky měly (ne měli)
Vybrala si ji dobrovolně proto, že počítá s těmi dýšky. Stejně jako její zaměstnavatel.
Můj zaměstnavatel mi dal úkol, který jsem splnil. Přišel jsem pak za ním a oznámil mu, že chci dýško zato, že jsem si splnil svůj úkol. Dostal jsem výpověď s odůvodněním, ať jdu pracovat do restaurace. Tam že údajně dýška dostávají automaticky.
Můžete odejít pracovat do Německa..jestli chcete víc, ale musíte, také něco umět, nic není zadarmo.
80 Kč není problém. Pokud obslouží 250 hostů za den, vydělají na dýžku jen 20.000 Kč denně. K tomu mzda 50.000 Kč. Měsíčně vydělají jen 300.000 Kč. Zvedl bych povinné dýžko na 240 Kč.
Jakmile bude plošně dysko, tak se přestanou snažit. Chceš něco navíc? Ukaž to. Proto sis tu práci vybral. Uvařit si doma s kyselým xichtem zvládnu sám
kde jste prosím vás viděl plat číšníka 50 000 Kč? A myslíte si že každý nechává 80 Kč číšníci mají v průměru cca 70 000 včetně všeho
a těch 50 000 jsi vzal kde prosím-
Před 20 lety, což je nedávno jsem taky pingloval. Pivo za 19 a tu korunu nechal málo kdo. Ale občas jo. Pak šéf zdvihl na 20 a neměl jsem nic. Je pravda, že taky moc nedávám.
250 hostů za den?!? to by při 24 hodinové prácovni době bylo více než 10 hostů za hodinu. tj na jednoho hosta se vším všudy cca 5 minut. To je asi blbost, že….
Jsi mimo realitu s těmi čísly. Zřejmě ti přeskočilo. Povinné spropitné neexistuje. Pokud by ho zavedli, tak tam nejdu. Nemíníme živit ty vyžírky z pohostinského bysnysu.
To nemůžete myslet vážně. Byl jste někdy v restauraci? 250 lidí za 12 hodin. Bože chraň! Tady nemá diskuze význam.
Jsem číšník a pokud mám za dva roky vydělat na byt v Praze na byt za 20.000.000 korun, potřebuji dýžko těch 240 Kč. K tomu 3x ročně dovolenou v New Yorku, Dubaji a Malédivách. To něco stojí. Číšníci jsou šlechta. Hosté plaťte dýžko 200-300 Kč.
Jak tedy poroučíte😃
Výpověď. Jít jinam tečka.
Pokud bychom přestali dávat všichni, bude problém vyřešen. Hloupý kdo dává a hloupější, kdo nebere, takže si za tu mnohdy nepříjemnou situaci může zákazník sám, tím že se to očekávání u našich číšníků vypěstovalo. Proč může společnost fungovat bez dýška ve Švýcarsku nebo Japonsku?
Protože ve Švýcarsku dáte v přepočtu za těstoviny 700 až 900 Kč a za pořádný jídlo ještě více. Většina radí, aby číšník dal výpověď. Něco na tom bude. Ale většina provozovatelů restaurací je již na hraně rentability. Kam potom budeme chodit? Myslím, že je lepší být třeba elektrikář, nebo úředník a napouštění se do pohostinství. Je to stále větší „sebevražda“
Žijete v bludu, milý pane a vaříte jen z vlastních domněnek nebo stavu gastronomie z období totality. Ta čísla, která jste si vycucal z prstu nebo vzpomínek, dnes zdaleka nejsou taková. Číšníci dávno nejsou šlechta….možná pár, někde v centru turismu. A jinak pro vás DÝŠKO se píše se Š.
Dýško dávám podle útraty a spokojenosti s obsluhou. Když jsem spokojen tak nemám problém pustit chlup ale když ne tak klidně nedám nic… Není to žádná povinnost nechávat dýška 😉.
Majitele neplatí své zaměstnance a přenášejí jejich odměňování na hosty tímto agresivním způsobem. Je to smutný zvyk který jim přináší dalšího mercedesa a zakaznikum spory s naštvaným personálem. 🤷♂️
Přesně tak 😊
Není pravda, že pro dýško je “standard, který se celosvětově pohybuje mezi 5 a 10 %” – úplný nesmysl – v Asii se dýško vůbec nedává, číšník by to považoval za urážku, že se domníváte, že je ubožák a že si není schopen na sebe vydělat – jeďte do Japonska, Malajsie, Singapuru, Hongkongu, atd. Vždy Vám vrátí přesnou částku a nikdy si nic nevezme, pokud mu částku budete chtít zaokrouhlit. Tam má číšník svoji čest a nikdy neztratí svou tvář, tím, že by vzal spropitné.
ano to je pravda, když chodíme do Asijských restaurací v ČR a chceme jim dát dýško, nikdy si ho nevezmou. Přišlo mě to divné,ale teď vím proč.👍
Je to stejné i na Novém Zélandu.
Jo, číšník udělá s kyselým ksichtem několik koleček po restauraci, jeho největší starostí je, aby nerozsypal to. co nese, a chce za to příplatky 😕 Vyčůraní hospodští platí číšníkům málo. s tím, že dostanou dížka… 😕 no .. do hospody jdu jen jednou za měsíc posedět s kamarády, jinak je to na nic. 😕
Kolik platíte dysko u lékaře,na klipu nábytku,či svetru nebo v Kauflandu?
kolik má dýžko zdravotní sestřička která tahá lidi na postelích ? kolik pokladní v supermarketu,magistra v lékárně atd také se starají o blaho lidí.
bohužel sestřička pokladní Mgr v lékárně má daleko více peněz než číšník který celý den lítá na nohou
To ale není věcí hosta restaurace. Číšník mohl vystudovat zdravku a mohl být jinde. Jidlo v restauraci neskutečně prodražilo, na kvalitě to moc vidět není, přeji číšníkům takový plat, aby nemuseli být závislí na dýžku, každý kdo pracuje, ať už dělá cokoli, by měl mít slušnou životní úroveň, jenže to je v našem státě scifi. A to je ten problém.
co je DÝŽKO ?
Pracují v auto průmyslu. Těžký materiál. Doplňování linek operátorům. Ručním paletový vozík. Práce těžká ale mám svou práci rád. Dá někdo mě něco navíc?
no, tak ať ten „číšník“ jde hákovat do lékárny….
Platové ohodnocení číšníka je přece povinností zaměstnavatele. Dýško je hodnocení zákazníka za to co nenajdeme v jídelním lístku (komunikace, vstřícnost, úsměv,…). Prostě ohodnocení přístupu číšníka k hostovi.
naprosto souhlasím, krásně napsané
může jít do fabriky,bude taky celý den na nohou a třeba bude mít víc
Sestřička se naběhá až až a má mnohem více zodpovědnosti.
To snad nemyslíte vážně Ivčo, víte jak se nalitá zdravotní personál, pokud tedy práci dělá zodpovědně?
Oma ta sestřička má taky daleko vyšší kvalifikaci a odpovědnost. A rozhodně se v práci nenudí…
JE AŽ PODIVNÉ ,ŽE KDOKOLI ČEKÁ ZA SVOU ZVOLENOU PRÀCI , BAKŠIŠ“-ČESKY ÚPLATEK ČI JINAK NAZVAT.PRACOVAL JSEM VE VÝROBĚ A TAKÉ MI NIKDO NIC NEDÁVAL MIMO JISTÉHO PLATU.A,POKUD SE TO ONOMU ČLOVÍČKOVI NELÍBÍ,AŤ JDE NA LINKU DO VÝROBNY.TAM MÁ PLAT JISTÝ.
No obsluze se tolik dávat nemůže protože podnikatelé platí strašně moc za všechno než to všechno nakoupí pak uvaří na všechno potřebuje lidi v kuchyni a platí za všechno a ještě to musí prodat, a mzdy a obsluha to je to poslední proto také v USA je nejvíc damoobsluh a jinde jsou dlouhébrpulty kde lidé sedí anebo si tam chodí sami.
Tak tento článek mě nazvedl ze židle. Nebudu dávat už nic ,není to povinnost.Berou svůj plat a já platím jídlo.
Jak už tu napsali jiní. Kvůli tomuhle mi skoro přestalo v restauracích chutnat.
Já dostávám v práci jen svou výplatu a nikdo mi dýška nedává.
Po cestě na svatbu autem do New Jersey jsme se stavovali z Kanady na jídla, a potom jsme jeli do Wasingtonu všude p cestě byli jak u nás motoresty ale velké samoobsluhy Napřed jsme si zaplatili jednotnou cenu a pak jsme si mohli brát co jsme chtěli bylo tam všechno polévky hl jídla masa dipy pečivo zmrzliny zákusky vše všechno jsme si brali sami i talíře akorát pití bylo u vchodu . a potom sbíral jeden člověk ve fofru talíře a ostatní odnášel .Po celé cestě to tak bylo a potom když jsme šli do nádherného podniku na steiky tak tam byl obsluha a ti když přišli ke stolu když jsme něco potřebovali tak si k nám dřepli aby nebyli vyšší jak my tak tam se dávali velká dýška
Ano a taky je to tam momentálně úplně pokřivene. Že si servírka vydělá z tipů zbytek jde šéfovi. Jak to zní?
utratit v hospodě 2000 znamená pro hospodu minimálně třetinu zisku.nebo myslíte že jídlo za 250 korun je náklad na něj 200?
a co se týče dýška tak 20 korun stačí. dnešní minimální mzda je dost vysoká k životu a šéf může dát víc když si váží personálu.a nakonec, když se to personálu nelíbí, může jít dělat jinam za víc a né být naštvaný na hosta.ja si radši za 300 nakoupím v krámě a mám to na 3 dny
dostává řádný plat dělám v gastru jiz řadu let a kuchař,který VĚTŠINOU za pohodou a za čím se tam chodí SPROPITNÉ nedostává tak proč obsluha,většinou není noc moc a poslení dobou NRNÍ ANI z oboru
Kdo dá dýško řidiči autobusů že ho hezký svezl? A další obory? To jenom číšníci jsou tak drzý.
Vadí mi servírky, které mají na prvním místě mobil a jejichž uniforma je firemní zástěra přes civil, odnese max 2 talíře, o víně ví, že je červené a bílé a nejvíc vykřikuje, kolik by měla dostat dýška.
měla jsem rodinou oslavu nic velkého zaplatila jsem 13000 Kč obsluha dvě servírky každá dostala 500 Kč pak jsem se dozvěděla že to bylo málo je fakt že to bylo za 6 hodin tak nevím kolik jsem měla dát
takže nejlíp nic, vše bylo řádně uhrazeno .
Pokud obsluha řeší se zákazníkem, že 80,- kč spropitného je výsměch dojde logicky k tomu, že takto konfrontovaný zákaznik se sem pravděpodobně již nevrátí natož aby podnik doporučoval někomu jinému. O eventuálně nepříliš dobré reklamě ve značně sledovaných on line recenzích ani nemluvě . Pokud jakákoliv restaurace (majitel) připustí aby jeho personál takto dehonestoval své návštěvníky ochotné v dnešní době nechat jednorázově za oběd či večeři v restauraci cca 2000,- je tady něco špatně. A rozhodně to není na straně hosta.
presne tak moje řeč
Byli jsme v restauraci.a protože jsme nebyli spokojeni,tak dýško nebylo.Měla nám vrátit 5 Kč.Tak dlouho se přehrabovala v kasírce-čekala,že řeknem,že to je dobrý,až řekla,že těch 5Kč nemá a odešla.Hrozný.
Dělá to dobrovolně, tak ať nefňuká….
buďte rádi že vám ho vůbec dají jim taky k výplatě nic navíc nedávají jestli máte málo běžte jinam
prrsne tak.me taky v práci nedaly nic navíc jo jen tehdy když jsem zůstal.presčas a pokud se jim to nelíbí at jdou jinam
Dobrý den.Všichni pracujeme a nikdy jsme žádné spropitné nedostali.Nechápu tu drzost určovat kolik máme dávat spropitné. Mají plat tak jako my.
to nemají. dcera v gastru pracovala – i jako obsluha v lobby baru 5* hotelu měla minimální mzdu a k tomu bonusy za určitou výši tržeb a k tomu spropitné. Takhle to mají nastaveno všude – vyjímky jsou kmenoví zaměstnanci zahraničního hotelu – ale jak je šéf Čech, počítá už dopředu s tím, že lidi to spropitné dostanou…
za prvé dýžko není povinné a je jedno kolik utratím a kolik necham spropitné…taková obsluha me nema co kecat ze jsem dal málo taky nemusím dát nic toje jen moje vec
co je DÝŽKO?
Poslal bych ji někam, mě v zaměstnání taky za moji odvedenou pr
kde jinde dostanete něco navíc než to co má zákazník zaplatit jedině v restauraci jinde ne dostane dyško dělník ve fabrice nikdy tak ať nežebraj u zákazníků a dělaj svoji práci jako každý normální delnik
ale jejich zaměstnavatel už dopředu kalkuluje, že spropitné dostávají a tak mají jako základ jen minimální mzdu – to by se vám asi také moc nelíbilo…
Toto ale není problém zákazníka, jestli se to pinglům nelíbí, mohou jít pracovat kamkoliv jinam.
Na to nejde mít stejný názor – pro někoho dost, pro jiného málo.
Vždyť ten člověk je za svou práci placený a peníze od zákazníka jsou pro něj bonus. tak proč si stěžuje? Mábýt rád ne?
A odvádějí z dýška daň z příjmu a poplatek na sociální a zdravotní pojištění? 🤔
ano kurýr s košíku to má ve výplatě zdanění
Ale když mu dá zákazník něco „od cesty“ v hotovosti, tak to do daně z příjmu určitě nepřiznává…
Choď nahá chlapi ti dají víc? Nevím, že je dýžko povinné. Stěžuj si v lampárně.
Nevím proč by měli dostat dýško. Je to práce jako každá jiná.
když si dám oběd za 230kč nechám to na 250 kč. mám 30 čistého takze proto. Jen mi to přinesou tak co. ale kadeřník tomu nechám 50 kč. je tam práce a cas
Kadeřník má práci a čas započtený v ceně, kterou si stanovuje sám, tak za co jiného by chtěl ještě peníze navíc? Už i tak má za hodinu práce v přepočtu daleko víc než běžní zaměstnanci.
A proč bych měla nechávat dýško?Jsou přeci v práci a dostávají plat jako všichni ostatní.A ti snad dýško dostávají?
Jo a kolik by chtěla jako když platím 1920 nechám ji 2000 ať nemusíme řešit nějaké drobáky. Pár takových lidí za den a mám na cigarety a nákup. Tak ať je ráda za 80 někdo ji ani to nedá. Já rozvozu nedávám spropitné pokud mi to nepřiveze někdo normální což se moc často nestává….
V Harrachově jsem se setkal při placení kartou s možností vybrat si 10, 20 nebo 30% z útraty jako dýško. To mi vyhovovalo. Za dvě plzně jsem dal 10% a snad byla spokojenost na obou stranách.
když se někde plazí jako leklá ryba nevím proč jim dávat dýško
Diško přestávám dávat.
To vždy davam za ochotu servirky,či obsluze.Ne zaměstnavateli.
Po zkušenostech,když jsem zjistila,že si to do své kapsy dává zaměstnavatel tak už je konec.Diška se nedávaji zaměstnavateli.
OPRAVA,🤣🤣🤣 DÝŠKA🤦
To je velká výjimka. Ve většině restaurací jdou dýška personálu. Dýška dávám 10%, když je vše v pořádku.
Tak TOHLE zažít, tak okamžitě řeknu : platím jen to, co je na účtence – spropitné NULA !!!
nedal bych jim nic
tuzéry, dýško, spropitné, bakšiš a vše podobné NECHÁPU, NEUZNÁVÁM A NEDÁVÁM !!!!
A to ze řady důvodů :
a) každý má prac.smlouvu a taky plat, nebo mzdu (souhlas? -OK, nesouhlas?-jdu dělat něco jiného)
b) nezdaněný příjem
c) co odvody na zdravotní a soc.pojištění
Pán bude asi z Finančního úřadu…ve většině civilizovanýho světa, je dýško osvobozené od daní. Je to extrémně náročná práce a v 50ti mate odrovnané nohy a ani pes po vás neštěkne…stát nepomůže…Takže všichni pracující v restauracích by měli nejít na týden do práce. Konečně si dát „voraz“ a najít si jinou práci. Vždyť to tady čtěte, jak na Váš většina národa českého pohlíží.
No rozhodně by něměli své mzdové problémy přenášet na zákazníka a nějak vyvíjet na klienty tlak skrz dyška, to se v žádném jiném oboru neděje….
Pokud někdo má na útratu 1900,tak by tomu mělo odpovídat i spropitné. nechávám desetinu z útraty a více. Hodně ovšem udělá i přístup obsluhy.
Když jsi blbej, tak dávej třeba 100 %
Na taková,,dýška,, mam alergii. Číšník/ce ma svého zaměstnavatele a ten jim má platit takovou výplatu, aby nemuseli,, hodnotit,, hosta podle ,,výpalného,, To bychom pak měli dávat dýška třeba v mastně, že nám prodavačka podala maso, v trafice za přidání novin atd. Ma to logiku?
Nerozumím tomu, proč by někdo za řádně provedenou práci měl krom platu dostávat ještě jakási spropitná. Přes 40 let jsem živnostensky podnikal a nikdy jsem žádné dýško nedostal, max dárek ve formě EET…
dýško není povinnost ani slušnost a komu se to v gastru nelíbí, ať si najde jinou práci
Měla by být ráda …svůj plat za vykonanou práci snad bere ne? my co děláme v kuchyni atd .taky makáme a nic navíc za to nemáme .
Dýško je zlozvyk. Dokáže někdo vysvětlit, proč by měli pinglové toto dostávat? Když nedostanou ani halíř, tak se nemají proč osočovat na zákazníka, který tam není proto, aby kompenzoval jeho mzdu.
to bude nějaká zaucena kravka.Profik by se nad tím nepozastavil. pracuji v gastronomii 45let.,tak vím o čem mluvím.
V práci dostávám výplatu , nikdo mi nedává dýško.
No nevím, při platbě za služby akreditované laboratoře mi taky tuzera nedává. Že má nízký plat. Je svoboda. Jesltiže se práce v pohostinství nevyplácí, tak ať jde někam do automobilky nebo do lépe odměňované práce. Ale být drzý na zákazníky, že dali málo, to už je vrchol. Stejně jako je vrchol vybírat tuzera u okýnka bez obsluhy.
Dýško není povinnost!
Slečna u pokladny taky nechává 10 procent pokladním v obchodě….?
nakopt
Tak nemusí dostat nic. Dávat Trinkgeld není povinností zákazníka ale dobrá vůle.
KRAVKA TO MÁM NA DEN .
Já tomu moc nerozumím, mě v práci a to v žádné nikdo spropitné nedával měla jsem plat a hotovo.
Přes den 10% a večer 20%
Chodila jsem ráda do cukrárny, sešla s přáteli, nebo sama.Mají tam ale servírku, která má výraz tak zhnusené práce a když jí požádám, že spěchám, tak to natahuje až mi ujede vlak.Proč nejde někam, kde ji to bude bavit.Téhle dýško nenechám, ale dvěma dalším dvacku.
může být ráda že vůbec něco dostala v Německu by nedostala ani polovinu a když se jí to nelíbí může jít makat někam k pásu
Pokud jdu do restaurace, podívám se do jídelního lístku, tak tam vidím cenu za zboží a službu, kterou dostanu. Tedy jídlo na talíř, které někdo uvaří a někdo jiný donese. Tohle je cena, kterou akceptuju (nebo ne, a pak můžu odejít) a kterou jsem připravený zaplatit. Pokud dostanu skvělé jídlo a zároveň výbornou obsluhu, rád dám něco navíc. Podle výše skvělosti, typu podniku atd. někdy 5, někdy 10, někdy když je to opradu extra, tak i přes 10 %. Když jídlo stojí za prd a obsluha je fajn, dám alespoň něco málo, ale řeknu to. A když je obsluha příšerná, ani dobré jídlo to nezachrání. Ale pokud by mi někdo vytkl, že jsem mu dal malé dýško, tak to bych se opravil a nechal si to vrátit do koruny. Pak bych se ozval majiteli podniku, že takhle prosím ne. Dýško je dobrovolná odměna za něco navíc. A dalo by se i říct, že je to klamání zákazníka – proti ceně na menu se očekává, že zákazník utratí o 10 % víc. Tak proč je v jídelním lístku svíčková za 195, a není tam rovnou za 215? Aby tedy mohl majitel zaplatit číšníky pořádně, a nenechával část jejich platu na hostech?
A než mě někdo začne osočovat: v době střední a začátku výšky jsem brigádničil jako číšník nebo barman. Ano, dýško byly fajn peníze navíc, ale nešlo se na to spoléhat a plánovat rozpočet. I třeba jen proto, že bylo špatné počasí a hosti nepřišli… ale nikdy nikdy NIKDY bych se neosočil na hosta za to, že nechal malé, nebo i žádné, dýško. To je prostě totální úlet a takový číšník by měl letět na dlažbu
100% souhlas
Dýška, achjo. Už jsme to několikrát rozebírali s přáteli i s těmi, co v restauracích pracovali nebo pracují. No a podržte se, souhlasili s tím, že dýška nejsou nutná. Můj názor je: Ve spoustě zaměstnáních přece pracujeme i x hodin s jedním nebo pár zákazníky. A dávají nám za to dýško? Nedávají. A věnujeme se jim celé hodiny. Ne, že jim jednou za pár desítek minut doneseme pití či jídlo. Dýško je výmysl restauratérů a je jen na lidech, kolik číšníkům nechají. Nebudou si diktovat, kolik mají dostat. Navíc někteří se zákazníkům pořádně nevěnují, ikdyž není přeplněná restaurace. Jiní lidé se v práci takhle nevěnovat zákazníkům, tak letí a ne že si ještě drze čekají na dýško.
Když mě někdo dobře a mile obslouží, jsem rád, že mi kulturní zvyky této země umožní dát zhruba 10% dýško. Považuji to za určitý způsob ocenění a opravdu neřeším jaký kdo má nebo nemá plat a už vůbec ne to, že něčí hloupé rozhodování zvýšilo v mnoha zemích ceny za jídlo, to opravdu k okamžiku oběda a obsluhy vůbec nepatří ač to nikoho netěší.
jaké kur.. Díško!!!mně v práci nikdo navíc nic nedá !!! 😲
Taky spíš nedávám. Záleží na obsluze. Taky od nich nedostanu dyško když jim přivezu zboží a ještě jsou arogantní. Každý děláme svou práci která ho baví. Když jejich šéf nemá na to aby jim dal normální oficiální plat a sám si jezdí v novým Supu nebo Meďaku bo ráno nakoupí maso ve slevě a ještě si na to hodí skoro milion procent tak ať jdou k pasu makat.Ja si zajdu do Mekače tak ten automat žádné dyška nechce.
Spropitné je potřeba úplně zrušit, číšníkum dát odpovídající mzdu, aby nemuseli u zákazníků žebrat, a započíst to do ceny produktů. navíc je to nezdaněné, stát by to vůbec neměl tolerovat, natožpak s tím myšlenkově žonglovat.
Pokud jsem správně četla, tak 17 miliard které se nedaní. A já musím danit každou korunu. Není můj problém, že je zaměstnavatel nezaplatí. Mě dýško taky nikdo nedám
No myslím, že je každého věc, kolik, anebo vůbec je-li ochoten, nějaké zpropitné obsluze dát. Nicméně osobně si myslím že částka v hodnotě 10% z útraty je adekvátní. Jedna se ale víceméně o jakýsi zvyk. Vždyť i ten číšník/číšníce bere plat. V rámci rozlišnosti sociálních skupin obyvatelstva, může být i 80 korun dost případně i málo. Nedivím se, že to nás Čechy mohlo rozhádat.
No pořád je to lepší než drátem do oka😉
Mě to přijde jako nebetyčná drzost. Člověk nechá v restauraci nemálo peněz a není důvod dávat mnohem více. Zvláště pak při dnešních cenách.
Líbí se mi, že číšnici uráží nízké dýško, ale žebrácký plat, který ji platí zaměstnavatel ji neuráží. Musí si srovnat priority. Díky takovému přístupu prostě dýško nedávám. Mě v práci také nikdo dýško nedal a prodavačky a pod. profese také žádné dýško nestávají a když ano, poděkují i za pár korun.
Dobrý den, samozřejmě výška spropitneho je v zásadě ovlivněno dvěma faktory a to , zda podávané menu bylo chutné a zda- li obsluha byla příjemná. A pak už je jen na zákazníkovi, jak celou věc posoudi. Nevím ani netuším, zda- li se tak servírka chovala a pokud ano, více bych takový podnik nenavštívil.
Při podobném chování servírky bych chtěla mluvit s majitelem.
na žádné dýško nemají nárok,pokud se to servírce nelíbí příště nic. je to dobrá vůle.
Opravdu nevím kolik spropitné se dává .Pracuji ve službách a nikdy mě nenapadlo čekat, že mi někdo musí dát navíc. Je to na každém zákazníkovi
Proč by ne, i 80 Kč je slušná částka. Mohlo být více, ale mohlo být i méně. Asi to zaokrouhlili na 2000,- Kč
výše dýška je jedna věc. Druhá věc je kvalita jídla a ceny. Párkrát se mi stalo, že za horentní sumu jsem dostal něco v UHU. Pak se nemůžou divit že nedostanou nic.
tohle mi teda říct tak bych si ji podal ,,,já dyska nedávám vůbec ,,,vše je předražené třeba na půllitru piva jak kde třeba 47 Kč mají vývar 27 Kč
nv v v
ta by zasloužila výpověď. Takhle se k zákazníkům nemůže chovat. Dýško snad neni povinnost?
tak ať to nedělá,ať jde třeba kopat kanály nebo dělat uklízečku nebo cokoliv jiného!😉
Až budeme na úrovni Německa nebo USA, tak třeba ty dýška budou větší.
Já mám zkušenosti s restaurací kde si automaticky přidávali 100kc k utrate.
třeba její obsluha nestála za nic, nebo nebyla příjemná! když udělám útratu 1920korun za rodinný oběd a jsme tam hodinu a není s náma žádná práce tak nechám klidně jen 2000, ale pokud tam člověk sedí třeba tři čtyři hodiny tak je deset procent slušnost!!!
Proč si je neplatí podnikatel vydělává dost v práci lidem dýško nikdo nedáva
Muj ex jako lekar s bezmala 100tis mesicne si nechaval v restauraci vracet presne do koruny. Pokud byl nekdo obzvlaste ochotny tak zaokrouhlil na desitky, takze nechal max 9kc.. dealne platit kartou a nedat nic … trapne
U nas je problem spise v majitelich restauraci. Davaji maly plat s tim, ze zbytek si dovydela dyskem a tedy svym pristupem k praci. Ale dysko neni povinnosti zakaznika. Odmena by mela byt hlavne ze strany majitele za kvalitni praci. Dokonce jsem se setkal s restauraci, kde jsem chtel zaplatit kartou vse dohromady i s dyskem. Obsluha mne prosila o dysko hotove, majitel jim 50% z kreditnich dysek totiz bral.
V tom případě bych je požádal ať mi to vrátí. a neměli by nic. Na dýško není žádný nárok. A vzhledem k těm cenám v restauracích se neni čemu ani divit.
vám někdo dává v práci dýško? Mě taky ne.
nechávám trinkgeld padesát haléřů, ale když je zaokrouhleno pod padesatak, tak také mohu platit kartou bez tipu.
Tak snad dostáváš výplatu. přijde ti výsměch když ti někdo dá jen tak 80 Kč navic?? tak to jsi k smíchu ty!!! když tohle dáš ven… jestli to je málo tak mazej makat někam jinam. myslíš si že uklízečky nebo truhláři nebo lidi za počítačem nebo lidi v nějaké fabrice dostávají dysko…??? co to je …? celý život pracuji v gastru a nikdy dysko nevyžaduji. a proč ? protože za to co dělám dostávám zaplaceno od zaměstnavatele, mě neživí lidi co přijdou na oběd… To je výmysl z nějaké doby které se lidi drží a je to špatně…
proč nedostávají všichni v práci dysko???…. nad tím už se nikdo nezamýšlí že?? to že se v restauraci nechávají peníze navíc je blbost… ty lidi mají normálně výplatu, nedělají za to co jim dáte navíc… dáváte dysko i panovi co vám doveze balík nebo paní co vám prodá šunku nebo panovi co vám prodá tepláky nebo paní za aviváž v drogerii?????? …. jestli mají servírky dostávat dysko pak by měli i všichni kdo chodí normálně do práce….
Same shit, different day…
Nechápu…. servírka bere přeci normální výplatu. Proč spoléhá na spropitné od zákazníků.
copak každý pracující bere dyska ať je to dělník v továrně, zednik ,prodavač ,řidič tramvaje,co je to za hloupost?
Vybírám si restaurace mj. podle cen. Když mají někde stejné jídlo nebo pití za rozdílné ceny, jdu většinou tam, kde to mají levnější, byť jen o pár korun. Kdybych dávala pokaždé spropitné zaokrouhlené byť jen např. na desetikorunu nahoru, tak by se mi ve finále levnější restaurace moc nevyplatila.
Pokud někdo utratí v restauraci např. 2000 Kč, je to už tak dost a není to o tom, že když má na takovou útratu, tak ho spropitné např. 10 % nijak nezrujnuje. Je to 200 Kč a to je pro někoho, kdo si vydělavá poctivou prací každou korunu, dost. Pro mnohé je to hodinová mzda. A to, že když si ušetří na to, aby si mohl dovolit jednou za čas jít do restaurace a zaplatit za útratu 2000 Kč, neznamená, že pro něj není nic „vyhodit“ dalších 200 Kč za spropitné.
Můj příspěvek nebyl uveden celý a pokračování nelze vložit…
Pokud tohle řekne obsluha před zákazníkem,tak tam nemá co dělat a okamžitě by letěla.V jakékoli restauraci si číšník má hledět do huby a být taktní.
Co by chtěli, mají za práci svůj měsíční plat. Třeba prodavačky ,taky obsluhuji zákazníky a nemají dýška. Nedala bych jim nic.
Také nesnáším, když téměř všechny obchody mají nastavené ceny na 9 Kč a automaticky počítají s tím, že jim zákazníci tu 1 Kč nechají. Mnohdy se ani nanamáhají tu 1 Kč vrátit. V těchto případech si o ni řeknu. A když mi obsluha řekne, že ji nemá, tak odvětím, ať mi dá víc a já jí vrátím (pokud mám drobné) anebo ať mi vrátí 2 Kč, když nemá 1 Kč, protože to je její problém, že nemá potřebné mince na vracení, když mají všechny ceny stanovené na 9 Kč. I tady jde o princip. Kdyby byla cena rovnou 10 Kč, tak s tím počítám a i ji zaplatím, ale proč bych měla platit automaticky o 1 Kč víc? Když se to sečte, dá to ve finále slušnou částku.
To samé je např. u služeb, jako je kadeřnictví, pedikúra apod. Když má pedikérka v ceníku např. 690 Kč, očekává automaticky 700 Kč. Proč??? Mj. na cca 1/2 hod. čisté práce je to i tak až dost.
já v práci taky diska nedostaval
Může být rada ze nejaky dýško vůbec. Dostala a jeste se bude štěkat to bych ji příště nedal žádné
Když to byl pro slečnu výsměch tak doufám, že té paní těch 80 Kč vrátila.
nevím proč bych měl podporovat už tak předražené restaurace.A kvalitní restaurace aby hledal.
chodím do práce a nikdo mi když to nedává
u většiny lidí je běžné že když pro ně ňákou práci a často ne levnou provádí řemeslník ňákou stokorunu mu přidají. když platí u taxikáře,kadeřníka ,pedikéra,maséra či jiných služeb,také na korunu nehledi. pokud jsem s obsluhou čišníka spokojen a to plati i o produktu který mi prodává,rád jeho služby v rámci těch 10% navíc ocenim. nezchudnu a moje ješitnost také unese že někdo dostal něco navíc a já ne.
Já tedy na korunu hledím, protože si každou korunu musím poctivě odpracovat a nikdo mi nic navíc nedá. A právě proto, ze služby jsou mnohdy nepřiměřeně drahé, tak nehodlám vyhazovat zbytečně další peníze za to, co už jsem si jednou (tedy vzhledem k cenám i několikanasobně) zaplatila.
Mj. když mi pak bude byť 1 koruna chybět, tak mi nikde neprodají ani suchý rohlík.
dnes jsem na byl na kole dával jsem dvojí zpropitné obsluha byla milá usměvavá a poděkoval ale z jedné restaurace jsem odešel protože když jsem se zeptal bylo deset ráno a já byl na kole od devíti hodin jestli už mají odtočené nějaké pivo začala na mě obsluha + vedoucí si otvírat hubu jako co je mi po tom kolik odtočili
Já jsem 80ti letý řemeslník / sedlář / a na prstech jedné ruky bych spočítal, kolik jsem dostal dýšek. Proč bych měl za to, že mi někdo něco donese dávat dýško? Nebo snad nebere žádnou mzdu?
takováto bsluha by si měla okamžitě najít jinou práci. Kdybych byla její nadřízená, důrazně bych jí to doporučila. Práce ve službách není jednoduchá a nemůže ji dělat každý .
80 kč je dost. To bych ani nedala. Je jedno kolik byl účet. Dýško je dobrovolné. Tečka.
Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.