Vybrali jsme 5 luxusních receptů do horkovzdušné fritézy
Horkovzdušná fritéza se stává stále oblíbenějším kuchyňským pomocníkem, který umožňuje připravit křupavé a chutné pokrmy s minimálním množstvím oleje. Vyzkoušejte následujících 5 receptů a přesvědčte se, že ani zdravé vaření nemusí být nudné!
1. Kuřecí křidélka s BBQ omáčkou
- 500g kuřecích křidélek
- 0,5 hrnku rajčatového protlaku
- 1 lžíce medu
- 1 lžička sojové omáčky
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce worcestru
- 1 lžička vinného octa
- jedna menší nadrobno nakrájená cibule
- pepř, sůl, česnek, chilli
Postup:
Kuřecí křidélka omyjeme, osušíme a ochutíme solí a pepřem. Poté je vložíme do horkovzdušné fritézy předehřáté na 180°C. Pečeme zhruba 20 minut. Mezitím si připravíme BBQ omáčku dle svého gusta. Zbylé suroviny ze seznamu smícháme v jednom hrnci a vaříme, dokud směs nezhoustne. Po uplynutí doby vyjmeme křidélka z fritézy, potřeme je BBQ omáčkou a vložíme zpět na dalších 10 minut. Hotový pokrm můžeme podávat s brambory, rýží či pouze s pečivem.
2. Batátové hranolky
- 2 velké sladké brambory (batáty)
- lžička olivového oleje
- sůl, paprika, sušený česnek
Postup:
Sladké brambory oloupeme a nakrájíme na hranolky. Následně je smícháme v misce s lžičkou olivového oleje, dochutíme solí, paprikou, česnekem či jiným kořením, dle naší chuti. Hranolky dáme do předehřáté horkovzdušné fritézy na 200°C a smažíme asi 20 minut. Během smažení je pravidelně promícháváme, čímž docílíme stejné propečenosti. Hranolky jsou výbornou přílohou ke grilovaným či pečeným masům, mořským plodům, rybám a burgerům.
3. Mozzarellou plněné žampiony
- 12 velkých žampionů
- 150 g mozzarelly
- 2 stroužky česneku
- petrželka, sůl, pepř
Postup:
Žampiony očistíme a odstraníme jejich nožičky. V míse smícháme nasekanou mozzarellu, prolisovaný česnek a petržel. Následně dochutíme solí a trochou pepře. Touto směsí naplníme očištěné kloboučky žampionů a ty následně vložíme do horkovzdušné fritézy předehřáté na 180°C. Pečeme asi 10 minut. Servírujeme společně s bramborami nebo křupavým pečivem.
4. Tortillové chipsy s avokádovou pomazánkou
- 4 tortily (celozrnné nebo kukuřičné)
- 1 zralé avokádo
- 1 rajče
- šťáva z 1/2 limetky nebo citrónu
- sůl, pepř
Postup:
Tortilly nakrájíme na trojúhelníčky a dáme do horkovzdušné fritézy předehřáté na 180°C. Pečeme asi 5 minut, dokud nebudou křupavé. Mezitím si připravíme avokádovou pomazánku. Avokádo si pečlivě rozmačkáme vidličkou, přidáme nasekané rajče a limetkovou či citronovou šťávu. Dochutíme solí a pepřem. Rychlá pomazánka je skvělá k večeru u filmu nebo na posezení s přáteli.
5. Jablkové chipsy s karamelovým dipem
- 2 velká jablka
- skořice
- 100 g cukru
- 50 ml smetany ke šlehání
- máslo
Postup:
Jablka se slupkou nakrájíme na tenké plátky a posypeme skořicí. Plátky vyskládáme do horkovzdušné fritézy předehřáté na 160°C, kde je sušíme asi 20 minut. Mezitím pokračujeme v přípravě dipu. Pro karamelový dip rozpustíme cukr v pánvi na středním plamenu, poté přidáme máslo a smetanu ke šlehání. Vaříme, dokud v pánvi nemáme hladkou omáčku.
Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti
Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.