Menu

Vybrali jsme 5 luxusních receptů do horkovzdušné fritézy

Vybrali jsme 5 luxusních receptů do horkovzdušné fritézy

Horkovzdušná fritéza se stává stále oblíbenějším kuchyňským pomocníkem, který umožňuje připravit křupavé a chutné pokrmy s minimálním množstvím oleje. Vyzkoušejte následujících 5 receptů a přesvědčte se, že ani zdravé vaření nemusí být nudné!

1. Kuřecí křidélka s BBQ omáčkou

  • 500g kuřecích křidélek
  • 0,5 hrnku rajčatového protlaku
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička sojové omáčky
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce worcestru
  • 1 lžička vinného octa
  • jedna menší nadrobno nakrájená cibule
  • pepř, sůl, česnek, chilli

Postup:

Kuřecí křidélka omyjeme, osušíme a ochutíme solí a pepřem. Poté je vložíme do horkovzdušné fritézy předehřáté na 180°C. Pečeme zhruba 20 minut. Mezitím si připravíme BBQ omáčku dle svého gusta. Zbylé suroviny ze seznamu smícháme v jednom hrnci a vaříme, dokud směs nezhoustne. Po uplynutí doby vyjmeme křidélka z fritézy, potřeme je BBQ omáčkou a vložíme zpět na dalších 10 minut. Hotový pokrm můžeme podávat s brambory, rýží či pouze s pečivem.

2. Batátové hranolky

  • 2 velké sladké brambory (batáty)
  • lžička olivového oleje
  • sůl, paprika, sušený česnek

Postup:

Sladké brambory oloupeme a nakrájíme na hranolky. Následně je smícháme v misce s lžičkou olivového oleje, dochutíme solí, paprikou, česnekem či jiným kořením, dle naší chuti. Hranolky dáme do předehřáté horkovzdušné fritézy na 200°C a smažíme asi 20 minut. Během smažení je pravidelně promícháváme, čímž docílíme stejné propečenosti. Hranolky jsou výbornou přílohou ke grilovaným či pečeným masům, mořským plodům, rybám a burgerům.

3. Mozzarellou plněné žampiony

  • 12 velkých žampionů
  • 150 g mozzarelly
  • 2 stroužky česneku
  • petrželka, sůl, pepř

Postup:

Žampiony očistíme a odstraníme jejich nožičky. V míse smícháme nasekanou mozzarellu, prolisovaný česnek a petržel. Následně dochutíme solí a trochou pepře. Touto směsí naplníme očištěné kloboučky žampionů a ty následně vložíme do horkovzdušné fritézy předehřáté na 180°C. Pečeme asi 10 minut. Servírujeme společně s bramborami nebo křupavým pečivem.

4. Tortillové chipsy s avokádovou pomazánkou

  • 4 tortily (celozrnné nebo kukuřičné)
  • 1 zralé avokádo
  • 1 rajče
  • šťáva z 1/2 limetky nebo citrónu
  • sůl, pepř

Postup:

Tortilly nakrájíme na trojúhelníčky a dáme do horkovzdušné fritézy předehřáté na 180°C. Pečeme asi 5 minut, dokud nebudou křupavé. Mezitím si připravíme avokádovou pomazánku. Avokádo si pečlivě rozmačkáme vidličkou, přidáme nasekané rajče a limetkovou či citronovou šťávu. Dochutíme solí a pepřem. Rychlá pomazánka je skvělá k večeru u filmu nebo na posezení s přáteli.

5. Jablkové chipsy s karamelovým dipem

  • 2 velká jablka
  • skořice
  • 100 g cukru
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • máslo

Postup:

Jablka se slupkou nakrájíme na tenké plátky a posypeme skořicí. Plátky vyskládáme do horkovzdušné fritézy předehřáté na 160°C, kde je sušíme asi 20 minut. Mezitím pokračujeme v přípravě dipu. Pro karamelový dip rozpustíme cukr v pánvi na středním plamenu, poté přidáme máslo a smetanu ke šlehání. Vaříme, dokud v pánvi nemáme hladkou omáčku.

#Arecenze

Pro nejnovější informace sledujte také naše sociální sítě

Mohlo by vás zajímat

Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.

Zapojte se do diskuze

Odeslat

Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.