Menu

Velký test bezlepkové mouky (2025): Při pečení koláče mě zklamala DM Bio, vítěz je z Rakouska

Velký test bezlepkové mouky (2025): Při pečení koláče mě zklamala DM Bio, vítěz je z RakouskaFoto: Jana Skálová
Pouze jeden koláč z pěti bych chutný, hezký na pohled a nerozpadal se.

Různé druhy moučníků peču poměrně často a baví mě experimentovat. Vždy ale používám klasickou mouku. Tentokrát jsem se rozhodla upéct ovocný koláč z bezlepkové mouky. Koupila jsem za tím účelem 5 různých bezlepkových směsí, které vzhledem i strukturou připomínají běžnou mouku, připravila si klasický recept na ovocný koláč a dala jsem se do testování. Nejlépe dopadl koláč z mouky Schär Universal, na němž si parádně pochutnáte. Moučník z mouky Jizerka naopak návštěvě raději nenabízejte.

  • Napište nám v komentářích: Jaké máte zkušenosti s bezlepkovou moukou?

Příprava bezproblémová, výsledek nejistý

Abych mohla moučník z bezlepkové mouky porovnat s tím z klasické polohrubé mouky, koupila jsem směsi. Ty jsou univerzální a dle výrobců se z nich dá dělat téměř cokoliv– od pečení chleba přes dezerty až po zahušťování omáček. Zvolila jsem mouky: Freee, DM Bio, Schär Universal, Jizerka a Nomix Nominal. Všechny vzhledově připomínají hladkou mouku a DM Bio vás uchvátí příjemnou vůní ovsa. Nečekejte ale, že z nich vznikne moučník stejné chuti, struktury a tuhosti, na jaký jste zvyklí.

Zvolila jsem jednoduchý hrníčkový recept:

  • půl hrnku cukru
  • jedno vejce
  • půl hrnku oleje
  • 1,5 hrnku mouky
  • půl hrnku mléka
  • polovina sáčku kypřícího prášku
  • ovoce

Bylo nutné přidat více mléka, protože mouky jsou hladké a doslova sají. Zvolila jsem dortovou formu o průměru 26 cm a horkovzdušnou troubu předehřála na 180 stupňů Celsia. Všechny moučníky se pekly cca. půl hodiny a v tomto ohledu byl postup zcela totožný. Výsledky přesto byly zcela rozdílné.

Srovnání ovocných koláčů z bezlepkové mouky

Práce s těstem se různila – některé bylo hladké a dobře se mixovalo, ale třeba z mouky Jizerka vzniklo bezmála lepidlo. Moučníky z bezlepkové mouky byly ve finále různě nadýchané – dokonale vypadal ten ze Schär mouky, Jizerka opět pohořela. I jejich konzistence se hodně různila a odlišná byla také chuť.

Vlastnosti při pečení Freee DM Bio Schär Universal Jizerka Nomix Nominal
Typ mouky Freee DM Bio Schär Universal Jizerka Nomix Nominal
Tuhost těsta 1 1 1 4 3
Vzhled 2 2 1 3 2
Nadýchanost 2 3 1 4 2
Konzistence 3 4 1 4 3
Chuť 4 2 1 3 2
Hodnocení Běžná chuť těsta, zlatavá barva.
Při krájení se drolí, chuť po prášku.
Příjemná vůně ovsa, méně nadýchaný.
Při krájení se rozpadá, v ústech se mění na kaši.
Krásně nadýchaný, zlatavý moučník dobré chuti.
Nerozpadá se, nedrolí.
Těsto konzistence lepidla, hutné.
Při pečení nevyběhlo, tuhé, podprůměrné chuti.
Těsto tužší, moučník hutnější a lepkavý.
Chuť průměrná.

Foto v tabulce: Jana Skálová

Poznámka: Hodnocení je jako ve škole – 1 znamená nejlepší, 5 nejhorší. Vzniklo na základě spotřebitelského testu a ochutnávání 3 testerů.

Překvapilo mě, že některé moučníky z bezlepkové mouky po upečení dobře vypadaly, ale nechutnaly tak. Příkladem je ten z mouky Freee, který se při krájení drolil a měl chuť po prášku. Velkým zklamáním pro mě byla mouka z DM drogerie, která krásně voní a i moučník má příjemnou vůni. Při krájení se ale drolí tak, že je spíš na lžičku. A i přes svou nadýchanost se v ústech okamžitě mění na kašovitou hmotu, takže máte pocit, jako byste jedli vločkovou kaši.

Nejhorší byl ale moučník z Jizerky. S těstem se špatně pracovalo, bylo tuhé, táhlo se a při pečení nevyběhlo. Ovoce se do něj vůbec neponořilo a zůstalo jen na povrchu. I struktura moučníku byla hutná, tuhá a nebyl příliš dobrý. Mouka Nomix Nominal zajistila výsledek, který nenadchne, ale ani neurazí. Jednoznačným vítězem se po všech stránkách ale stala mouka Schär – na moučníku z ní si pochutnáte i parádně vypadá.

Zdroj: Autorská tvorba redaktorka Arecenze

Rubriky

Diskuze Diskuze
Google News Sledujte nás v Google zprávách

#arecenze

Pro nejnovější informace sledujte také naše sociální sítě

Mohlo by vás zajímat

Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email dotazy@arecenze.cz

Nevím, zda paní cíleně působí jako naprostá amatérka nebo je opravdu nezkušená. Každá z těch směsí má jiné složení, a tedy je třeba pro daný recept upravit dávkování. Sama nejraději peču z Freee (Doves Farm, ta samokypřící), té ale stačí menší množství než autorka použila. U Jizerky též, ta je navíc perfektní pro cukrářství. Se Scharem nemám problém, je skvělá, ale myslím, že jsou i lepší směsi. DM je fajn směs, ale spíše na palačinky, lívance, … A Nominal používám raději na pečení bílého pečiva.

Lenka Nehillová

Zapojte se do diskuze

Odeslat

Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.