Velký test bezlepkové mouky (2025): Při pečení koláče mě zklamala DM Bio, vítěz je z Rakouska

Různé druhy moučníků peču poměrně často a baví mě experimentovat. Vždy ale používám klasickou mouku. Tentokrát jsem se rozhodla upéct ovocný koláč z bezlepkové mouky. Koupila jsem za tím účelem 5 různých bezlepkových směsí, které vzhledem i strukturou připomínají běžnou mouku, připravila si klasický recept na ovocný koláč a dala jsem se do testování. Nejlépe dopadl koláč z mouky Schär Universal, na němž si parádně pochutnáte. Moučník z mouky Jizerka naopak návštěvě raději nenabízejte.
- Napište nám v komentářích: Jaké máte zkušenosti s bezlepkovou moukou?
Příprava bezproblémová, výsledek nejistý
Abych mohla moučník z bezlepkové mouky porovnat s tím z klasické polohrubé mouky, koupila jsem směsi. Ty jsou univerzální a dle výrobců se z nich dá dělat téměř cokoliv– od pečení chleba přes dezerty až po zahušťování omáček. Zvolila jsem mouky: Freee, DM Bio, Schär Universal, Jizerka a Nomix Nominal. Všechny vzhledově připomínají hladkou mouku a DM Bio vás uchvátí příjemnou vůní ovsa. Nečekejte ale, že z nich vznikne moučník stejné chuti, struktury a tuhosti, na jaký jste zvyklí.
Zvolila jsem jednoduchý hrníčkový recept:
- půl hrnku cukru
- jedno vejce
- půl hrnku oleje
- 1,5 hrnku mouky
- půl hrnku mléka
- polovina sáčku kypřícího prášku
- ovoce
Bylo nutné přidat více mléka, protože mouky jsou hladké a doslova sají. Zvolila jsem dortovou formu o průměru 26 cm a horkovzdušnou troubu předehřála na 180 stupňů Celsia. Všechny moučníky se pekly cca. půl hodiny a v tomto ohledu byl postup zcela totožný. Výsledky přesto byly zcela rozdílné.
Srovnání ovocných koláčů z bezlepkové mouky
Práce s těstem se různila – některé bylo hladké a dobře se mixovalo, ale třeba z mouky Jizerka vzniklo bezmála lepidlo. Moučníky z bezlepkové mouky byly ve finále různě nadýchané – dokonale vypadal ten ze Schär mouky, Jizerka opět pohořela. I jejich konzistence se hodně různila a odlišná byla také chuť.
Vlastnosti při pečení | Freee | DM Bio | Schär Universal | Jizerka | Nomix Nominal |
---|---|---|---|---|---|
Typ mouky | ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tuhost těsta | 1 | 1 | 1 | 4 | 3 |
Vzhled | 2 | 2 | 1 | 3 | 2 |
Nadýchanost | 2 | 3 | 1 | 4 | 2 |
Konzistence | 3 | 4 | 1 | 4 | 3 |
Chuť | 4 | 2 | 1 | 3 | 2 |
Hodnocení | Běžná chuť těsta, zlatavá barva. Při krájení se drolí, chuť po prášku. |
Příjemná vůně ovsa, méně nadýchaný. Při krájení se rozpadá, v ústech se mění na kaši. |
Krásně nadýchaný, zlatavý moučník dobré chuti. Nerozpadá se, nedrolí. |
Těsto konzistence lepidla, hutné. Při pečení nevyběhlo, tuhé, podprůměrné chuti. |
Těsto tužší, moučník hutnější a lepkavý. Chuť průměrná. |
Foto v tabulce: Jana Skálová
Poznámka: Hodnocení je jako ve škole – 1 znamená nejlepší, 5 nejhorší. Vzniklo na základě spotřebitelského testu a ochutnávání 3 testerů.
Překvapilo mě, že některé moučníky z bezlepkové mouky po upečení dobře vypadaly, ale nechutnaly tak. Příkladem je ten z mouky Freee, který se při krájení drolil a měl chuť po prášku. Velkým zklamáním pro mě byla mouka z DM drogerie, která krásně voní a i moučník má příjemnou vůni. Při krájení se ale drolí tak, že je spíš na lžičku. A i přes svou nadýchanost se v ústech okamžitě mění na kašovitou hmotu, takže máte pocit, jako byste jedli vločkovou kaši.
Nejhorší byl ale moučník z Jizerky. S těstem se špatně pracovalo, bylo tuhé, táhlo se a při pečení nevyběhlo. Ovoce se do něj vůbec neponořilo a zůstalo jen na povrchu. I struktura moučníku byla hutná, tuhá a nebyl příliš dobrý. Mouka Nomix Nominal zajistila výsledek, který nenadchne, ale ani neurazí. Jednoznačným vítězem se po všech stránkách ale stala mouka Schär – na moučníku z ní si pochutnáte i parádně vypadá.
Zdroj: Autorská tvorba redaktorka Arecenze
Nevím, zda paní cíleně působí jako naprostá amatérka nebo je opravdu nezkušená. Každá z těch směsí má jiné složení, a tedy je třeba pro daný recept upravit dávkování. Sama nejraději peču z Freee (Doves Farm, ta samokypřící), té ale stačí menší množství než autorka použila. U Jizerky též, ta je navíc perfektní pro cukrářství. Se Scharem nemám problém, je skvělá, ale myslím, že jsou i lepší směsi. DM je fajn směs, ale spíše na palačinky, lívance, … A Nominal používám raději na pečení bílého pečiva.