Kdysi na to byl perfektní vtip: Jaký rozdíl je mezi Americkým a Českým důchodcem? Žádný,oba si mohou dovolit za důchod cestu do Prahy.
Diskuze: Čeští důchodci se v roce 2026 mají skoro nejlépe na světě: Srovnali jsme penze u nás a u sousedů
Průměrný český důchod vypadá vedle německé nebo švýcarské penze skromně. Jenže samotná částka na výpisu z účtu neříká, jak dobře se s ní dá žít. Když se do srovnání započítají náklady na život, kupní síla a bydlení, obrázek se překvapivě obrací.
A to stále platí !!! Tedy co se zaměstnanců týče .
Proč píšete „americký“ a „český“ velkým písmenem?
Ale to je jedna z příčin pro nedokážeme hospodářsky dohnat nejbohatší státy.
Není zajímavý průměrný důchod, pokud u nás existuje spousta důchodů kolem statisíc korun. Nemaťte lidi a počítejte výši důchodů od padesátí tísíd dolů. To bude zajímavé srovnání!
A kolik jich těch padesát bere ???
Nevím jak na takové nesmysly přišly?
Dále pokud má Polák 25000 tak mu musí zbýt rozhodně více než našemu co má údajně 18% jestliže náklady mají nesknalae menší než my.
A dále Poláci mají 14 důchod Madaři taky evidentně to do toho nepočítali.
Dobře se to čte, škoda, že to není pravda
Přesně , je to opět další žvást !!!
Dobrý večer ano máme se luxusně tece mi pitná voda jde elektřina a mám střechu nad hlavou občas vyberu kontejner a nebiji mne !!!dekuji pokorně a čest praci soudruzi kapitalisti 😜😜🤡🍗🍖🍖👻
Troufnu si konstatovat, že důchodci v Rakousku, Německu ap. žijí na o dost vyšší životní úrovni, než naši důchodci, kteří sice vyjdou, ale musí se značně uskrovnit, nemohou si zdaleka dovolit to, co západní senioři. Ta tabulka je hodně zkreslená.
to je zas nesmyslné porovnání. Za1000Kč v Německu koupím víc než v Česku
Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.