Kdysi na to byl perfektní vtip: Jaký rozdíl je mezi Americkým a Českým důchodcem? Žádný,oba si mohou dovolit za důchod cestu do Prahy.
Diskuze: Čeští důchodci se v roce 2026 mají skoro nejlépe na světě: Srovnali jsme penze u nás a u sousedů
Průměrný český důchod vypadá vedle německé nebo švýcarské penze skromně. Jenže samotná částka na výpisu z účtu neříká, jak dobře se s ní dá žít. Když se do srovnání započítají náklady na život, kupní síla a bydlení, obrázek se překvapivě obrací.
A to stále platí !!! Tedy co se zaměstnanců týče .
Proč píšete „americký“ a „český“ velkým písmenem?
omlouvám se soudruhu učiteli…
Ale to je jedna z příčin pro nedokážeme hospodářsky dohnat nejbohatší státy.
Není zajímavý průměrný důchod, pokud u nás existuje spousta důchodů kolem statisíc korun. Nemaťte lidi a počítejte výši důchodů od padesátí tísíd dolů. To bude zajímavé srovnání!
A kolik jich těch padesát bere ???
Nesmysl: nad 100 tis. Kč p.m. pobírá jen nepatrný počet českých penzistů. Podobně pod 18 tis. jen ti, kteří nikdy vážně nepracovali….
Mám odpracováno 40 let, podotýkám odpracováno, důchod 17 tis. tak si ty bludy nechte.
moje 80leta matka pracovala celý život . za totality to jinak nešlo. a důchod starobní má 2500. a vdovský 7000. to vse
Takže nepracovala moje matka 80 let 26000 ucitelka
Nechci se nutně přít, ale moje maminka (83, pouze dělnické profese) byla okolo 20 tis. 2500 je asi nějaký překlep, ne?
pracovala celý život a má důchod 2 500 ? to si z nás teď ale utahujete.Nejnižši důchody jsou kolem 5 000 a tento rok je o dost zvedli
já bych vám ubral důchod!😂
Celý článek je v podstatě nesmysl… Jediné co je na něm pravda je, že na západ od nás jsou dražší služby… jinak potraviny, energie vše levnější nebo na stejné úrovni při skoro dvojnásobném důchodu…A to, že tady jsou levnější služby…o.k ale ty zas tolik důchodci nevyužívají
Nevím jak na takové nesmysly přišly?
Dále pokud má Polák 25000 tak mu musí zbýt rozhodně více než našemu co má údajně 18% jestliže náklady mají nesknalae menší než my.
A dále Poláci mají 14 důchod Madaři taky evidentně to do toho nepočítali.
Dobře se to čte, škoda, že to není pravda
Přesně , je to opět další žvást !!!
Máte pravdu, do Polska jezdím za levnějšími nákupy.
Dobrý večer ano máme se luxusně tece mi pitná voda jde elektřina a mám střechu nad hlavou občas vyberu kontejner a nebiji mne !!!dekuji pokorně a čest praci soudruzi kapitalisti 😜😜🤡🍗🍖🍖👻
Troufnu si konstatovat, že důchodci v Rakousku, Německu ap. žijí na o dost vyšší životní úrovni, než naši důchodci, kteří sice vyjdou, ale musí se značně uskrovnit, nemohou si zdaleka dovolit to, co západní senioři. Ta tabulka je hodně zkreslená.
Ne paní, ta tabulka je naprosto lživá, to mohl napsat jen libtard z Fialenkova gangu.
libtardí 💩💩💩
Kterému diktoval profesionální lhář, zlodej, podvodník a STBák.
to je zas nesmyslné porovnání. Za1000Kč v Německu koupím víc než v Česku
Aha, tak proto jezdi němečtí, rakouští, danšťí, holandští, belgičtí důchodci na dovolené po celém světě a jezdí auta a, o kterých se bežnému Čechovi ani nesni?!?!?!
Pitomost. A zatraceně velká….
To je zase žvast o ničem kde tyhle nesmysly berete
rakusani jsou burani
lidé kteří celý život pracovali a platili stardantne sociální pojišteni tak vetšinou si nestežuji nejvíc si stežuji živnostnicia umělci kteři šidili na sociálním pojišteni .Pro ti co mne hned nápadnjsem taky důchodce a mám pruměrný důchod a stači mi to samozřejme si nemužu dovolit to co jsem si mohl dovolitkdyž jsem pracoval
Proč mi to připadá velice tendenční. Rozpitvejte ty důchody na složky. Státní složky a složka, která se vypočítává podle dalších kriterií. Jak je to s předčasnými důchody, jak je to s předdůchody a jak jeto s invalidními důchody. Průměrný důchod je hovězina. Teď dělejte pisálku tabulku pro porovnání.
V Rakousku si kupují důchodci nová auta .. a u nás ? Zamyslete se
To je zase slátanina. Odkud vzali těch 18%?
Rozdíl mezi německým a českým důchodcem je v tom, že německý důchodce vybírá dovolenou v Karibiku a český důchodce si sbalí svačinu a jde si sednout na vrátnici.
Zbývá vysvětlit proč ani tak skvělý průměrný důchod jak uvádíte nestačí ani na zaplacení pobytu v domově důchodců.Postel na vícelůžkovém pokoji skromná strava,teplo.A mám na mysli zařízení kde není potřeba zvýšená péče.Teda pokud se tam vůbec ten důchodce dostane.O soukromných ani nemluvím,tam by nestačily ani ty důchody dva.
Vy si musíte dělat srandu.
a kdo jim závidí?
Jenom počítám, abych vyšla s penězma.
Napsat, že český důchodce se spoléhá na stát je ekonomická zvrácenost, ten člověk si ten důchod u toho státu musel predplácet mnoho let. pokud by si mohl stejné prostředky ukládat do rozumně výkonného portfólia tak by na tom byl za třicet pět let mnohem lépe. A to mnozí odpracují i 47 let.
To jen na okraj aby si autor uvědomil co napsal.
👍
Počítat evidentně neumíte. Na pobírání penze déle než cca 8 let si nevydělal skoro nikdo z českých důchodců. Nebo si myslíte, že česká penzistka trávící v penzi 30 i více let (těch je skoro polovina ze všech) si ze svých (i případně úročených) odvodů vydělala, když řada z nich ani tak dlouho nepracovala… Nebuďte trapný…
kdo takovouhle blbost napsal?Ať se sebere a obejde ty důchodce.😡
co to kdo mele,samotný senior si nežije,že by si mohl vyskakovat
Vidím to jako argument pro nenavyšovaní důchodů mozná i pro jejich snižování … nechutné
Já si jako důchodce žiji velice dobře. Ráda cestují, chodím do divadla . Pokud se s penězi zachází rozumně, nemohu si stěžovat. Vidím i spoustu našich seniorů u moře, v kulturních zařízeních, v obchodních domech. Důvodů nižších důchodů je mnoho.
Určitě máte i vdovský duchod a to jsou dnes tisíce a daleko hůře jsou na tom ti, co ho nemaji.
celí život jezdeni dělá noční směny 12h za18000 důchod je smutné 45 roku práce
samý kecy
proč pořád lžete??
odpracovala jsem 39 let, důchod 18500-. protože jsem vychovala 3 děti, tak k tomu 1500,-. neříkejte nikdo, že je tak malých důchodů málo!!
Povídají si tři důchodci. Švýcarský Francouzský a Český. Švýcar. Já ráno vstanu, nesnídám se a jdu se podívat na bankovní konta, jak se mi přibývají peníze na účtech. Francouzský povídá. Já se ráno nasnídám, jdu v Paříži na nábřeží, krmím kachny, racky. Potom si dám víno, kávu, zákusek. Čech. No já ráno vstanu, vezmu si švýcarský prášek, francouzské hole a jdu do práce.
Ten kdo píše takové nesmysly ,tomu bych důchod nedala vůbec
Od 1. května jsme v kempu v Chorvatsku.Od tohoto data je kemp plný německých,italských a rakouských důchodců v karavanech.Český žádný.
Jak se říká – kdo je připraven není zaskočen. všichni víme že do důchodu půjdeme, když se dožijeme. Tak proč si něco nenaspořit. nic přece není zadarmo. a když je člověk v důchodu zdravý, je to víc jak bůhvíjak vysoký důchod. Já si nestěžuju i když neberu ani průměr, ale jsou lidi na tom mnohem hůř a né vlastní vinou. tak se nerouhejme a radujme se z každého nového dne.
Autor chtěl „asi“ většinu diskutujících(důchodců) nas….
Evidentně se mu to podařilo 😒
Raději nekomentuji,nechci být sprostá. Ten nadpis mohl napsat někdo, kdo o životě s částkou důchodu nic neví……..
zřejmě si děláte z lidí blázny.
„Průměrný starobní důchod se v Česku pohybuje kolem 21 tisíc korun“ a čeští důchodci se mají skoro nejlépe na světě. No když z těch cca 21000 Kč dá za nájem a energie nějakých 15-17 tisíc tak mu na jídlo, dopravu, léky, poplatky za TV a rádio, věci denní potřeby atd. zbyde tak 5000 Kč na měsíc, a to jsou na tom skoro nejlépe na světě?
slušně se na to nedá odpovedet
Můj soused má starobní důchod 13 754 Kč. Měl nízký vyměřovací základ a tak mu to takto spočítali. Aby nepřišel o práci, tak musel přijat nízký vyměřovací základ a další peníze od zaměstnavatele na ruku. Důchod, který dostane je nicotný. A pracoval celý život; nebyl to žádný flink.
Jeho volba.Hledala bych jinou práci.
Vaše lhaní mi drásá akorát nervy.
Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.