Menu
Přečíst článek

Diskuze: Jak ochladit byt v paneláku přes noc? Řešení je zdarma, Češi věří jen v drahé klimatizace

Panelákový byt se přes den nabije teplem jako baterie a večer ho zase pomalu vrací do místností. Když pak jdete spát, vzduch v ložnici je dusný a usíná se mizerně. Většina účinných triků přitom nestojí skoro nic a klimatizaci k nim nepotřebujete.

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.

AS
Aleš Stezka
22. 6. 2026

Je to úplná blbost.Byt dokáže ochladit jedině klima.Všechno ostatní je vyhazování peněz.

JN
jaroslav Novak
23. 6. 2026

klima plna plisne a sucheho kaslaveho vzduchu,hluku a vysoke spotreby EL . energie= v jiznich statech klimu bezne vubec nepouzivaj , v turecku se bezne neji zmrzlina ale pije vlazny caj

MH
Milan Hladký
23. 6. 2026

Klima se musí občas vyčistit. Stejně jako všechno doma.

KR
karel ruzicka
22. 6. 2026

25 stupnu v loznici na spanek? to snad nikdo nemuze v klidu spat 😀

KK
Karel Kafol
22. 6. 2026

Ce

Celkem kecy, že by AI ? Na spaní stačí max.20 °C (a klidně i méně), pokud netrpíte zrovna zimomřivostí !

JH
Jiří Havlík
22. 6. 2026

A jak dokážete vzduch o teplotě 27 stupňů v ložnici zchladit na těch 20? Když venku je ještě v 11 v noci 28?

Alena Čtvrtníčková
22. 6. 2026

Také bych ráda věděla, větrám v noci,jak píšou a klesne to max o dva stupně.

K
Klasik
22. 6. 2026

ani to ne. naakumulovaný beton nevychladl ani o stupeň… vymění jen vzduch který se hned ohřeje

J
Jarda
22. 6. 2026

V poslední 7 patře do všech oken mi svítí od 10 do 10 večera ani klima za 50 tis. na haly nevychladila! 33 stupňů ve 3 ráno !

BB
Barborka Barr
22. 6. 2026

asi jste ten článek nečetl, že

AS
Anna Safr
23. 6. 2026

Uprimne, nevim, jak slusne reagovat na ten clanek. Pripada mi otresne, ze nekdo verejne radi postup, ktery je zdravotne skodlivy. 1 clovek vydycha beznou panelakovou mistnost za mene nez hodinu. Pak uz je tam tolik C02 a tak malo kysliku, ze vzduch je potreba vymenit. Nevetrat cely den vede k takovym hodnotam, ktere zpusobi bilest hlavy, snizenou funkci mozku, malatnost. Z dlouhodobějšího hlediska pak třeba i blouzneni a podobne.
A ne, neda se to „predvetrat“ ani dohnat pozdeji. Jakmile jsou plastova okna, je nutne vetrat nekolikrat denne.
Davat „dobre rady“ jako tady v clanku – nevim, jake IQ ma clovek, co takovy aspekt nedomysli. Kazdopadne by nemel rady udilet.

MH
Milan Hladký
23. 6. 2026

Píšete hluposti. Hezký den.

PS
Petr Svetr
24. 6. 2026

Vyvetrej si, blouznis.

MH
Milan Hladký
23. 6. 2026

Máme byt orientovaný nasever. naštěstí. Větráme jen v noci a máme v něm stabilních 25°C bez klimatizace.

DC
David Czepiec
23. 6. 2026

Ráno vyvětrám. Přes den okna zavřená a žaluzie zastřené. Přijdu domů po 15-té hodině a je tam jak ve skleníku, takže tahle rada platí jen a pouze pro ty, kteří mohou otevřít okna na severní a jižní straně případně východ, západ. Já mám okna jen a pouze na jih tak jakýpak průvan? Klimatizaci samozřejmě nemám tak zbývá obyčejný ventilátor se zásobníkem na vodu. Sice fajn ale byt Vám to neochladí, jen se cítíte trošičku líp. Na noc mám otevřená všechna okna, pokud tedy neprší a ráno je v bytě i tak přes 25°C. Tož dík za nápad jak byt vychladit ale nefunguje. Co tam máte dál, polštář a deku do mrazáku?

AK
Arnošt Klesla
23. 6. 2026

Je to jednoduché. Vnější žaluzie, izolované vnější parapety, okna s trojsklem zalepená na hraně vnějšího betonového pláště panelu, aby nevznikl tepelný most zahřívající konstrukci domu.

PS
Petr Svetr
23. 6. 2026

Opravdu jednoduche 😀

RJ
Radek Jančík
24. 6. 2026

Moderní klimatizace zase tolik nežerou. Máme okna na jih a západ v 6. patře a v okolí nic, co by stínilo. Navíc v Polabí, takže vyloženě do západu slunce to peče. Po letech pokusů s mobilní klimatizací jsem přidal fólie na okna (ty jsou překvapivě účinné) a skončili jsme stejně nakonec u multisplit klimatizace. 3 vnitřní 2kW jednotky a venku 5,2 kW. Byt to schladí luxusně. A spotřeba? Zrovna teď jedou všechny jednotky a odběr je 807 W. V plném výkonu lehce okolo 1000 W. Klima běží cca 4 h denně, když je vedro. To mně vychází na asi 30 Kč. A za mě to za to stojí. Bez klimatizace máme v bytě i 30, bez fólií to bylo i 33. Větrák a led, nebo vodu jsem taky kdysi zkoušel. To je ale vyloženě k prdu…

JB
Jiří Berky
28. 6. 2026

Mám mobilní klimatizaci ,příjemných 25 stupňů, večer v 10 vypnu,do rána otevřené všechny okna .Nespím pod dekou.Mám jenom povlečení.