Při nastavení frekvence (kanálu) WiFi je nejlepší použít aplikaci Analyzátor WiFi na mobilu, kde uvidíte obsazení jednotlivých kanálů v okolí. A pak použít volnější prostor. Aplikace je zdarma a zobrazí obě pásma i skryté AP.
Diskuze: Jak znásobit signál Wi-Fi: Mezi 5 triků patří alobal za routerem a změna čísla v nastavení
Nedávno jsem řešila nepříjemnou situaci. V obýváku máme Wi-Fi router, na který připojujeme všechno od mobilů přes televizi až po notebooky. Ale v ložnici, kde mám i pracovnu, jsem měla pouhou jednu čárku signálu. A venku pod altánem jsem se už absolutně nechytala.
U opakovací je potřeba zmínil že automaticky po zapojení opakovače propustnost WiFi sítě spadne na poloviční propustnost a někdy i mnohem více… Jediné MESH dává smysl. U těch ale platí pár chyb alespoň u některých výrobců ( bugy, nepochopitelné AI které je extrémně tupé a omezené webové rozhraní… obzvláště u TPlinku). Domluva s tplinkem aby udělali web rozhraní nehrozí…. Jakékoliv podnět na zlepšení také katastrofa. Ještě doplním komentář pode mnou a k WiFi analyzeru si ještě stáhnout apku která měří propustnost bezdrat sítě. Přeladění na “ lepší“ kanál nemusí znamenat že to bude opravdu lepší 😉
Hodně amatérské a ne moc dobře řešení. V prvé řadě nic jako zesilovač Wi-Fi neexistuje. Extender je pouze opakovač signálu, který signál chytí a pošle o kousek dál, ale NEZESÍLÍ ! Navíc se musí dát tam kde je ještě dobrý signál. Ideální řešení je router vyměnit za MESH systém. A co jde napojit kabelem, napojit kabelem (TV, stolní PC, konzole atd). Wi-Fi bohužel není všespásná a rušení může přijít ze zdroje do kterého by jste to nikdy neřekli. Třeba taková dětská chůvička dokáže Wi-Fi signál úplně odrovnat (samozřejmě ne každá) ale 7 případů za 8 let už jsem měl.
S repeatery, opakovači, signálu skutečně dochází k snížení dosažitelné rychlosti, většina levných modelů má jen jednu anténu a používá ji střídavě pro připojení k routeru a vysílání i dalšímu zařízení. Je to spíše uklidňující pocit „Mám plný signál.“, než co jiného. Jejich nasazení vidím v infrastrukturním nastavení, mám ještě 2,4Ghz, ale ne pro celou místnost, použiji repeater pro konverzi do 5Ghz. Nejlepší variantou pro stejnou síť je mesh, nebo, pokud máte částečně zasíťováno UTP kabely a chcete oddělit rodiče, děti, hosty v nájemním pokoji, řadu AP, raději routerů, se samostatnou SSID.
Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.