Menu
Přečíst článek

Diskuze: Nejhorší řešení fotovoltaiky 2026: Češi stále ohřívají bojler z baterií, myslí si jak skvěle to vymysleli

Současná situace při výběru fotovoltaiky se výrazně změnila. Po boomu z let 2022 a 2023 přišlo výrazné vystřízlivění. Část dodavatelů skončila insolvencí a bankrotem, jiné firmy se sloučily nebo omezily činnost.

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.

M
Miki
30. 5. 2026

Ten článek musel psat odborník, který to dělá nejméně 30 roku. Autorovi bych doporučil než něco takového napíše at si o problematice něco zjisti.

PM
Petr Makyča
1. 6. 2026

Přesně tak,
já mám bojler zapojený z UPS okruhu – tedy z baterie a funguje to OK. Kdykoliv se zapne a je stále horká voda co teče z baterky nebo přes den z FVE. Nedovedu si představit, že bych se večer okoupal a bojler čekal až na druhý den dopoledne, aby se nabil ze slunka, ach jo…

PJ
Petr Jílek
2. 6. 2026

Přesně tak to dělám, přes den nahřeje předimenzovaný bojler 300l vody a vystačí to pro 6 clenou rodinu až do rána, v zimě naopak elektřina vypnuta a ohříváme kotlem. Šetří to dost financí a hlavně životnost baterií…

MP
Michal Petkov
30. 5. 2026

protože jsou čecháčkové-volové !

M
Martin
31. 5. 2026

Panely jsou v současnosti tak levné, že se vyplatí jich použít hodně. Pokud to bude nízkonapěťový systém (Victron) můžete udělat hodně stringů o málo panelech. Nepotřebujete žádné vyvažovače, napětí je bezpečné a pokud string dává okolo 10A, je možné použít běžné silnoproudé kabely 2,5mm. Nízkonapěťovou baterii sestavíte doma za poloviční cenu.
Prodej má smysl jen s chytrým řízením. Ale pak se můžete získat výrazné úspory.

SV
Sendy Vee
31. 5. 2026

mnozí nepochopili článek a opakují reklamní mantry prodejců dříve dotovaných sestav

stejně jako nepochopili ekonomiku návratnosti úspor tvůrci dotací.

Je systém přímého ohřevu vody sluncem, který má účinnost nad 75% (a vyrábí i v zimě) a dotacemi podpořený nesmysl, kdy nejprve s malou účinností do 12% vyrobíte elektřinu, tu pak uložíte do baterií, aby jste ji následně se ztrátou až 25% čerpali na ohřev vody. Tedy k ohřevu vody se využije jen cca 8% dopadající sluneční energie (pokud máte přebytky).

Ano, proč jezdit do Karlových varů přímo, když se dá jet oklikou přes Brno a Vídeň. Věřím ale, že pokud bude masivní reklama, že 60% nákladů na PHM Vám dotace zasponzoruje, najdou se i tací …

OB
Ondra Beran
31. 5. 2026

Ač sám vodu ohřívám fotovoltaikou, tak souhlasím. Kromě uvedené účinnosti panelů, 12% už je snad hodně historický údaj.
Baterii nemám (jen v obytném přívěsu lifepo4), střídačem BEL to ženu rovnou a pouze do bojlerů.
I když zpět k té účinnosti panelů, u mě to asi ani těch 12% nebude, neb mám většinou staré amorfy, rozmístěné na 3 stranách kolem domu, takže mi to dává sice málo, ale furt, respektive kromě zimy, tam jenom to málo a trochu víc jen výjimečně 🙂

SS
Sam Smith
2. 6. 2026

Ty tomu tak rozumíš prndale. Když nůž něco tak pořádně, výkon nejméně 20 kVp, baterie na tento výkon. Kdo jde do fotovoltaiky, tak přece není blázen aby sdílel. Raději si pořídí elektroauto. Bojler nahřívání přes den a v noci 200 litrový bojler vypínám. vydrží i po vykoupaní do rána dost teplý. Ráno ho zapnu. V zimě ho ohříváme z plyn kond kotle jen horní část. Dneska má přece každej majitel FVE elektroauto.