Menu
Přečíst článek

Diskuze: Nejlevnější vs. nejdražší pračka: Porovnali jsme Miele za 60 000 Kč a Candy za 6 500 Kč

Při nákupu spotřebičů se logicky očekává, že čím je cenovka vyšší, tím lepší produkt bude. V rámci praček nižší a vyšší třídy mohou být ale některé rozdíly poněkud nejasné. Pokud zrovna přemýšlíte, zda by se vám vyplatilo připlatit si za dražší model, nenechte si ujít tento článek.

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.

MH
Martin Hák
22. 3. 2026

Paní redaktorka ať se věnuje něčemu jinému ,to že Candy jak píše nemá množstevní automatika je lež ,neumí si ověřit ani fakta .Dnes neznám pračku ,která toto nemá . Člověk který informuje tolik lidí by si měl první ověřit vše co vypustí a tím být profesionální a ne nějaký pisálek .

E
Ela
22. 3. 2026

Svatá pravda. Mám Candy MiniAqua, tzn. s osekanými vlastnostmi oproti těm velkým, ale na začátku praní prádlo nejspíše váží (žel, manuál je velmi 😉 jednoduchý, takže se lze jen domnívat) a po úvodním „vážícím“ rotování odhadne (tzn. zkrátí defaultní) celkovou délku praní.

KA
Karel Adamec
22. 3. 2026

Díval jsem se na specifikaci a nenašel jsem žádnou zmínku o automatickém dávkování prostředku. Nemyslíte, že kdyby něčím takovým pračka disponovala, že by se s tím výrobce rád pochlubil?

PR
Pavel Rosa
22. 3. 2026

je autorka článku placená fa Miele? To je zase nesmysl… Ekonomicky se takhle draha pračka nevyplatí, to je realita.

MK
Miroslav Kovar
22. 3. 2026

Nemáte pravdu!!!
Ekonomicky se právě naopak vyplatí už jen díky svému bubnu a životnosti.
Ano pokud hodláte prát trička za 100,- Kč kus tak ne, ale pokud perete kvalitní materiály, tak vám je i při viceropraní nezničí!!!
A hlavně vám to prádlo připraví tak, že se vám zkrátí i program v sušičce, takže opět úspora!!
Už moje babička říkala, nejsem tak bohatý abych si kupoval levné věci!!

K
Karel
22. 3. 2026

Na vlastní oči jsem viděl demontovaný buben z pračky Miele. Ložisko je podstatně masivnější než u běžných praček. To ložisko mělo průměr snad 8cm! Je pravda, že ta pračka měla už přes 20 let. Dnes může být situace trochu jiná. Vím o člověku, co tyhle pračky opravoval v servisu v Německu. A občas nějakou dovezl známým do Česka. Říkával: když pračku, tak jedině Miele. Tím se nechci zastávat firmy Miele. Každý ať si koupí co chce a na co má 🙂

P
Pavel
22. 3. 2026

Z hlediska ekologického, které si tu neřeší, tak ok, ale jinak ať počítám, jak počítám, tak 4x6500Kč = 26 000Kč proti 60 000Kč, tak to se opravdu vyplatí.

ZZ
Zdeněk Z.
22. 3. 2026

nesmíte autorku brát tak doslova, pak i Váš výpočet neodpovídá. I laciné pračky vydrží víc let, máme Indesit přes 10 let, naprostá spokojenost. Tak jsme stejnou pořídili i do španělského bytu, také bez závady už 7 let. A to lidé mají z pláže ručníky a prádlo plné písku. Přitom cena praček pod 5 tis. Kč.

MB
Martin bandas
22. 3. 2026

jako miele začínà na 25009 a v německ7 jsou levnější…šrot candy a hoover bych zakázal vyrábět,taky ecg a podobné šroty.

Z
Zdenekl
22. 3. 2026

Mám Candy už 7 let a pere neustále bez problému. Pořizovací cena byla 5 400,- . Pračka za 60 000 je dobrá leda pro někoho, kdo neví co s penězi.

Josef Šibl
22. 3. 2026

To je zase blábol člověka, který neví kde je levá a pravá strana.

SJ
Straka Jiří
22. 3. 2026

za 60000 kč nakoupíte asi 9 kusů pračky candy , s životností jen 5 let to máme na 45 let . to Miele asi nedá🙂

LV
Lukas von Unicov
22. 3. 2026

Asi se budete divit, ale vydrzi i 50 let. Pred par lety vypovedela pracka Miele v Nemecku jeptiskam sluzbu. A meli ji tam 50 let. Servisak pry hledel jak puk. Klaster dostal od Miele novou pracku gratis. Ja osobne mam taky vyrobky Miele, mam je i ruzne po rodine a nikdo si nestezuje. Ale uprimne, kdybych nemel od Miele zamestnaneckou slevu, tak bych asi volil penezenkou…

JN
Jitka Novotná
22. 3. 2026

mela jsem pracku a susicku Miele asi za 70 dohromady a za 8 let pracka byla neopravitelná. jsme doma 3. tak ani neprala kazdy den.

PH
Petr Hrádek
22. 3. 2026

Mel jsem Candy vice nez 13 let a makala do poslední chvíle absolutně bez problemuma cena byla pod 6000kc. Bohuzel se ji ulomil kříž u bubnu. Opravovat jsem to již nechtel. Zvažoval jsem přesně toto. Koupil dražší i tuto značku o které zde autorka píše a nebo zůstat u Candy. Koupil jsem opět Candy ta 6500kc a neni to tak ze bych nemohl z finančního pohledu si koupit drahou značku, ale presne z důvodu že koupím za cenu drahé značky i deset Candy a vydří mi stejne. Nyni vybavuji uplne cely nový dum a budu dávat všude Candy. Nedam na ni dopustit.

OD
Olda Dohnal
22. 3. 2026

Mám malou pračku Candy AQUAMATIC 8T již 25 let a funguje bez problému.

RC
René Chrobok
22. 3. 2026

Nějaká reklama ? řekl bych , že doma používáme max. 3 programy z toho jeden z 90% a prodloužená záruka? To si tu Candy můžu koupit co dva roky celých 10 let

K
Klassik
23. 3. 2026

komentáře sociálů 🤣

RD
Radka Dočkalová
22. 3. 2026

Já nevím, ale ekonomicky mi to nevychází. Když se opřu o slova z tohoto článku, Pokud pračka za 60.000,- Kč má vydržet 20 let a pračka za 6.500,- pouze 5 let. Tak mi vychází, že za 20 let musím potřebovat 4 levné pračky. A ty 4 pračky mne budou stát 26.000,- Kč, tudíž stále nevidím tu ekonomickou výhodu a navíc koupí 4 levných praček mám v součtu mnohem delší záruku. Za cenu Miele, bych měla 8 levných praček a vystaráno tak na 40 let.

L
Libor
22. 3. 2026

tak zas tratíte čas to řešit, mezi tím 2x reklamujete… koupit novou pračku je otravný, jako manažer napr. se mi prostě vyplatí miele. ale kazdej jak chce a dava mu smysl

P
Picus
22. 3. 2026

ty jsi asi manager zeměkoule

JS
Jiří Sek
22. 3. 2026

Máme Candy 6let bez problémů jen čistím dole výtokový filtr od chlupů a 5tikorun 🙂 . Má kapacitu 9kg a 1400ot. cena 5500kč , ale hlavně program na 59minut na plnou gramáž tedy 9kg což na trhu praček unikát (ty ostatní mají jen na poloviční gramáž) ještě bych podotkl při nynějším výběru nové pračky se koukněte na Hoover to je součástí koncernu Candy a ty vnitřní komponenty jsou úplně stejný a cena taky super. A nakonec varování vyhněte se obloukem značce BEKO – pračku jsem musel přikurtovat aby mi neběhala po koupelně, myčka moc dobře nemyla a odešla přesně měsíc po záruce to samé velká lednice :-(.

MB
Martin bandas
22. 3. 2026

zase meleš kraviny..whirlpool tu mam a ta má program hodinu a aeg 73 minut. a candy šrot se ani neopravuje ale rovnou vyhazuje…

Lukáš Řezníček
22. 3. 2026

takže ta pračka vydrží podle paní redaktorky to co stará Tatramatka. ono těch dvacet let vydrží i ty levné modely, ale je rozdíl když měním ložisko v pračce za deset a nebo za šedesát. V pračce za deset to při ceně opravy 5000 nedává smysl. Ovšem i stroje za šedesát je to už jiná písnička. Pračka za šedesát je pro horních deset tisíc, naprosto nesmyslné srovnání, možná tak pro Němce, ne pro plebs s východní gubernie.

SM
Stanislav Melichar
22. 3. 2026

To potvrzuju. Nevím, jestli přesně dvacet, statistiky si nevedu, ale obsloužila čtyřčlenou rodinu do doby, než šly děti do světa. Udělal jsem jí totiž ohrádku, ze které nám neutekla! Závadu měla jen na čerpadle.

MB
Martin bandas
22. 3. 2026

ano srovnání mělo být s nejlevnější..miele za 40000 se dá koupit v akci pračka a suška

VB
Vladimir Buzalka
22. 3. 2026

Určitě se to nevyplatí, protože jestli pro daného člověka obě pračky perou alespoň trochu „stejně“, tak tu levnou si může koupit 10x postupně, přitom šance, že některá vydrží 4-5 let opravdu je velká. Takže za ty prachy 30-40 let. Naopak šance, že právě ta jedna Miele se zesere je vysoká, ani Miele už dávno není co bylo, pak každá oprava stojí cca jako nová pračka za 6k 🙂 Tak asi tak.

PD
Petr Drobný
22. 3. 2026

Samsung – po dvaceti letech kdy jsem jen 2x měnil čerpadlo začalo být hlučné ložisko. Chtěl jsem ho vyměnit, ale demontáž a montáž znamená úplné „vykostění“ bubnu, nádoby z rámu, chtělo by to rovnou i nové tlumiče a po sestavení čekat kde to teče nebo co jsem ulomil. Tak šla do sběrného dvora a nahradila ji Philco za 6000. Za dalších 20 let jí zase vyměním, za 60000 by jich bylo 10.

VV
Vladimír Veselÿ
23. 3. 2026

Tak nevím kde berete ty ceny za Miele (60T.) Zajděte do Media nebo Saturn v D. Tam máte Miele za 780€= 19500 kč. Mimo jiné v internetu ji najdete už od 730€ k osobnímu vyzvednutí. Samozřejmě, když chcete aby vám pračka zpívala pak stojí 2.300€.

N
Nika
22. 3. 2026

Měli jsme ve slevě jakýsi Hotpoint Ariston. Pračka na 8kg za 6500,- naše první pračka nakonec s námi prošla tři byty, dva státy a pořád pere už skoro 9-10 let.

VH
Vladimír Honzák
22. 3. 2026

Oficiálním dotazem na servis Miele v Brně byla odpověď – po čtyřech letech provozu je výrobek morálně opotřebený a nemá smysl opravovat.
Parničku jsem osobně křísil už 4x, myčku 2x a fungují 15 let. Dát ale 3 000 za přijezd servismena na diagnostiku, posléze náhradní díly a ceník práce za opravdu – nemá smysl opravovat.

H
Hugo
22. 3. 2026

Vážení, za mě je důležitá i tvrdost vody v daném místě. Když mi spotřebič typu myčka, pračka (ale i ostatní) vydrží déle než 5 let jsem spokojen. Za roční poplatek mám od Alzy Premium kdy i velké věci doručí až domů a starou odvezou. Žádná velká starost. A stejně bych doma nechtěl spotřebič třeba 10 nebo 20 let. A co 5 let měnit spotřebiče od Miele je pro mě finanční nesmysl.

Telefon taky rád po dvou letech vyměním. Tak nepotřebuju třeba top model za 35k, ale vystačím se střední třídou za 15k.

Hlavní je, že máme výběr a zboží je skladem.

PU
Petr Uničov
22. 3. 2026

Před 10ti – 12ti lety byla f. Miele prestižní firmou kde byl pořadník na práci. Dnes berou kde koho a podle toho také vypadá kvalita.

S
simscz
23. 3. 2026

Lidi kupte si co chcete. Pokud chcete, aby vam v koupelne stala Candy, tak nukomu nic nebrani. Pokud mam penize a je mi jedno, jestli utratim mesicne 200k, tak si koupim Miele uz jen kvuli komfortu a bubnu..