Menu
Přečíst článek

Diskuze: „Školní prázdniny byly vymyšlené pro dětskou práci na poli, dnes nedávají smysl,“ řeší Češi na sítích. Souhlasíte?

Český zvyk plánovat hlavní dovolenou výhradně na červenec a srpen má kořeny ve školním kalendáři, který platí prakticky beze změny už sto let.

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.

HS
Helena Strnadová
17. 5. 2026

Kdo nejezdí do teplých destinací a tráví dovolenou doma, pro něj je nejlepší doba červenec a srpen, už kvůli počasí. Kdyby byly prázdniny v březnu nebo v listopadu, asi by si děti koupání nebo pobytu pod stanem moc neužily. V prosinci jsou zase ve firmách uzávěrky spojené s koncem roku a lidé jsou rádi, že všechno stihnou do Vánoc. Takže nejlépe vše ponechat, jak je.

PJ
Petr Janoušek
18. 5. 2026

Dovoluji si oponovat. Kdo tráví dovolenou doma, pro toho jsou nejlepší měsíce červen a září. V červenci a srpnu bývají takové pařáky, že grilovat se u vody je prakticky nesnesitelné, člověk se radši drží ve stínu. Nedejbože pokud chce člověk trávit volno aktivně, kolo, turistika nebo další sporty, ne se jen někde válet. Proto jsou nejlepší měsíce ty, kdy je teplota tak akorát, ne největší teplo, takže se toho dá nejvíce užít.

TH
Tomáš Honsárek
18. 5. 2026

A byl jste někdy třeba na stanovém táboře ??? Podle toho co píšete, tak nikdy. Už vás vidím, jak jedete na Vysočině či na horách v září na tábor a koupete se v rybníku. To samé v červnu. Dnes, 18 května má u nás na Vysočině voda v rybníku 8°C. A za měsíc nebude mít víc, než 15. Jestli vůbec. A už v druhé polovině srpna jsou tady běžně ráno mrazíky a jinovatka na trávě.

JB
Josef Brova
18. 5. 2026

Dovoluji si oponovat…každý nedělá turistiku a chce si užít dovolenou v teple a třeba u vody. Takže i když trávíme dovolenou doma tak je nejlepší červenec a srpen. Takže né každý je blázen do turismu jako vy.

RZ
Růžena Zahradníčková
18. 5. 2026

A co teprve grilovat se ve škole. Se stoupajícím sluncem a teplotami prudce poklesá soustředění a morálka. Pokud mají být školy institucemi pro pohlídání dětí, tak v pohodě, v červenci můžeme žactvu vymýšlet zábavu. Ale že by jim něco podstatného utkvělo v hlavě, s tím se počítat nedá.

JN
Jan Novak
17. 5. 2026

A za takové blbé žvásty ho ještě platí

PK
Pavel Koudele
17. 5. 2026

Proč je naše státní vlajka 🇨🇿 na obrázku obráceně ?!?

JZ
Jiří Zářecký
18. 5. 2026

Protože to není vlajka, ale vrchlík stanu.

PS
Pavla Slezáková
18. 5. 2026

Asi ze stejného důvodu, jako jsou v článku pravopisné chyby.

Helena Škývarová
17. 5. 2026

V zimě bych nikam nejela,návrat do zimy by mě zabil.Léto tady je vselijaké, raději v létě k moři , kde je počasí stálé.

DM
Dorota Máchalová
18. 5. 2026

celej rok se mají dečka učit ,sedět na tvrdých židlích, a k tomu všemu jim chtetr ještě zrušit prázdniny? aby hned po tom co vychodi školu do smrti jenom makali ,makali a makali. kdo tohle zase vymyslela!!!!!

LB
Leon Berger
17. 5. 2026

„Školní prázdniny byly státem vymyšlené proto, aby děti mohli pomáhat rodičům na poli.“ Autor této věty neměl mít prázdniny vůbec!

SO
Simona Obrdlíková
17. 5. 2026

Přesně… Vážně děti mohli? Autor by se měl stydět a jít o prázdninách do školy místo dětí, aby se naučil shodu podmětu s přísudkem.

David Š´táva
17. 5. 2026

Konečně to někdo sepsal. Stejně jako posouvání letního času. Původní důvod zavedení zmizel, tak to zrušme. Letní prázdniny – to samé. Taky zrušit. No jo, ale na to že je v létě dlouho do večera světlo se nastavily volnočasové aktivity, stejně jako učitelské/divadelní/soudní volno na letní prázdniny. Takže rušit úplně asi ne. OK, tak prázdniny nechme klouzat jako v Nemecku, zkraťme na 4 týdny a letní čas dáme od dubna do září. To mi přijde vhodné s ohedem na aktuální potřeby a zvyklosti.

LM
Lubomíra Moudrá
17. 5. 2026

Buďto si děti neudělají vůbec a když už jo, snaží se je někomu hodit na krk.

LZ
Lenka Zárubová
18. 5. 2026

Mně by se líbila varianta letních rotujících prázdnin, v délce 6 týdnů od června do září. Přidala bych celý týden podzimních prázdnin a 2 týdny vánočních prázdnin.

ZS
Zdenek Seidl
19. 5. 2026

nejlepší by bylo, aby škola byla 1. září a 30. června, že.
Vždyť všechno je na internetu a zboží včetně potravin pochází z krámů.

PJ
Pepi Janák
18. 5. 2026

Stačil by i jen 1 měsíc prázdnin v červnu.

ZT
Zuzana Tomášková
18. 5. 2026

Většina zemí v EU má pevně stanovený termín prázdnin, po jejich rozvolnění do více měsíců volají majitelé cestovních kanceláří, ubytovacích zařízeních, prostě ti, kteří vydělávají v cestovním ruchu. Posun termínu v rámci ČR, ani zkrácení letních prázdnin a prodloužení zimních nebo nově podzimních, rodičům dětí nepomůže. Pořád jim zůstane 8-9 týdnů volna. Naopak, v létě při hezkém počasí je snažší děti zabavit, i prarodiče se o děti v létě postarají raději, než v době plískanic, kdy se musí topit, nelze být venku od rána do věčera. Pan Janoušek tady píše, že je lépe mít prázdniny v červnu a září, protože v červenci a srpnu je nejvíce horko. Takže podle něj bude lépe v době největších pařáků nechat děti ve školách. A´ť si to léto hezky užijí, co?

MP
MIRO POTOČEK
18. 5. 2026

Me se líbí vyraz „vystresovani prarodiče“. To musí být opravdu sobecká babička a děda, aby měli hrůzu, že budou mít pár dní či týdnů vnoučata na krku. Moji rodiče mě i pokročilém věku celoročně uhání, abych jim ratolest svěřil na pár dní a o prázdninách aspoň na týden. Ano…je to individuální, ale v rodinách se zdravími vztahy je vystresovaný prarodič jen tehdy, když vnoučata dlouho nevidí.

A druhý pohled….to jako vážně chcete aby děti seděly v těch největších parnech ve škole a drtily látku? Namitnete, ze horká jsou uz v červnu? No tak to lze uplatnit stejne podmínky. jako v zaměstnání – pokud není možné v horku zajistit komfortní teploty žákům, tak se zkrátí doba výuky….spousta škol to řeší výukou v přírodě, v parku, na školní zahradě. Kde je vůle je i cesta. A pokud něco přetrvává od doby císaře Josefa II. tak to asi nebude špatně vymyšlené.

A jeste jeden argument. Dcera ma školní výsledky takové, ze není problem ji i v zimě omluvit na týden a odletět za teplem. Zkrátka, nelze na všechny plošně šroubovat změny tak jak to vyhovuje zrovna někomu kdo píše do novin. Nechte osvědčený systém jak je a jen k němu dejte trochu volnosti. Pokud dítě prospívá s vyznamenáním tak asi nemusí byt přísnost na jeho docházku….ano…i to by melo mit své limity….ale to je se vším. Uvádím příklad a kazdy at si to přebere dle svého rozumu.

EA
Eva Adamkova
18. 5. 2026

Tak pro ucitele ty 2 mesice jsou tak akorat na nadechnuti😁

RS
Robert Sokola
18. 5. 2026

Ziju ve svycarsku, a ty prazdniny v prubehu roku jsou naprosto skvely, nedovedu si predstavit resit 8-9 tydnu v kuse 😎

LL
Lubomír Lesák
18. 5. 2026

Tak dnes jsou z dětiček tlustí lenoši. Já se na tu práci u dědy a babičky hrozně těšil. Vytrhnout si mladou mrkev na zahrádce, a moje děti jsem vychoval stejně.

A
Alfréd
18. 5. 2026

A žíly se nám nezkrátily

AB
Aladar Buňák
18. 5. 2026

Já jsem pro aby prázdniny byly jak v Rusku. 3 měsíce letních a 1 měsíc zimních

A
Alfréd
18. 5. 2026

Tak správně, žádné prázdniny! Hajzlíci dostanou kosy, srpy, hrábě a marš na pole ! On Josef II. věděl co je pro ně dobré. Zahálka je nebezpečná. Tak a máte to. :o)))

NK
Nina Kohoutová
19. 5. 2026

Myslím, že je dobře že letní prázdniny existují, větší děti mají brigády a každý si zaslouží si odpo

F
Frend
19. 5. 2026

Není třeba do toho zasahovat. A hlavně už mají vyřešený letní a zimní čas? Ani na tom se neshodnou a chtějí vrtat do věcí co fungují jen proto, že někdo chce vykázat činnost. My nejsme počtem obyvatel tak velcí jak německo.

MV
Martin Valenta
20. 5. 2026

Většina budov českých škol absolutně není uzpůsobená na fungování v horkých letních dnech. Je v nich k zalknutí, zvlášť při výuce ve třídách, kde je najednou 20 až 30 osob. O klimatizaci se jim může jen zdát a vzhledem k tomu, jak se na školství šetří, se to výhledově nezlepší. Je logické, že zrovna v červenci a srpnu, kdy jsou největší horka, se u nás neučí. Ono to leckde opravdu ani nejde. To, že v Německu jsou flexibilnější, souvisí i s výrazně lepším vybavením škol. Venkovní vzdělávání je fajn, ale třeba u velké městské ZŠ, která má nějakých 800 žáků, to může narážet na prostorové problémy – bez toho, aby významná část výuky byla i v budově, to stejně nepůjde.

ZS
Zdena Svěráková
21. 5. 2026

Tak mi přijde, že se tu mlátí prázdná sláma .O co jde zeptejte se děti jestli chtějí prázdniny nebo ne a kdy .Tak bych řekla , že stále.Mne osobně to přijde dobré jak to je.Zazila jsem v červenci na táboře pěknou zimu.

MK
Marcela Kouřilová
23. 5. 2026

prázdniny jsou tu od toho aby se děti bavili

MK
Marcela Kouřilová
23. 5. 2026

prázdniny jsou fajn