Menu
Přečíst článek

Diskuze: Kolik potřebuje mladá rodina na slušný život v Česku? Podle ekonoma nejméně 110 tisíc čistého měsíčně

Kolik musí vydělat mladá rodina ve velkém městě, aby si žila normálně? A nemluvíme o luxusu. Běžný standard dnes obnáší zaplatit nájem, nakoupit jídlo, poslat děti na kroužky, jednou za rok vyrazit na dovolenou a ještě si odložit něco stranou.

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.

RZ
Roman Zatloukal
4. 10. 2026

Ta čísla si asi cucá z prstu nebo je to tak leda pro pražáky…, většina lidí na takové příjmy zdaleka nedosáhne a přesto žijí v pohodě. Chce to jen trochu skromnosti!

R
Raduska
4. 10. 2026

tak jen 30k dělají zbytné radosti a rezerva, nájem, no 3kk v paneláků někde na okraji se vejde do 25-30 tisíc, bydlení v centru Prahy, nebo větším centru je těch 40 k s energiemi a službami docela reálné

JD
Josef Duben
4. 10. 2026

Nevím je li normální aby za bydlení dala rodina 40 tis měsíčně. A těch 30 k tomu jako 2.položka není také malé. A 110 tis měsíčně čistého bude asi 140 hrubého a to opravdu není modelová rodina. To je rodina hodně vysoko na sociálním žebříčku, možná ve 3/4 , tedy patří mezi horních 25%. Pořád se uvádí Praha, ale i jinde žijí lidéa mají trochu jiné příjmy a žije se jim slušně.

ML
Magdaléna Ledvinková
4. 10. 2026

jsem „pražák“ a beru jako vychovatelka 30 čistého a jsem samoživitelka, alimenty mám 5 tisíc, pronájem platím 22 tisíc a taky to jde, je to náročné, ale… děti jsem chtěla, tak denně bojuji, i 13 let po rozvodu… jsem štastná i s tím málem co s dětmi máme… emočně a duševně jsme velmi totiž bohatí, zvládli jsm ei pejsk az útulku, poplatit jeho operace, vše, děti jsou již studenti na sš a vš a samozřejmě pomáhají brigádami… i s manželem jsm eale bydleli v 1+1 a nikd ynám to nevadilo ;)…