Tyhle 3 dýňové pecky musíte vyzkoušet! Dýňová polévka v sychravém podzimu zahřeje tělo, dýňová roláda zase duši (FOTO)
Dýňová sezóna je v plném proudu, a tak jsme si pro vás připravili 3 jednoduché recepty. Když si vše nachystáte dopředu, pohostíte rodinu při nedělením obědě i nečekanou návštěvu. Některé recepty jsme sami vyzkoušeli a strávníci se olizovali až za ušima.
Základem je dýňové pyré
Dýni je potřeba vždy uvařit nebo upéct. Pro výraznější chuť i snadnější přípravu doporučujeme dýni péct v troubě, čímž si ulehčíte i loupání. Kromě hokkaido je totiž potřeba slupky zbavit všechny druhy dýní. Upečená dýně v troubě změkne a dužinu z ní jen vyškrábete lžicí.
Dýňové koření si můžete namíchat do vzduchotěsné skleničky a použít je do všech sladkých dýňových receptů. Budete potřebovat toto mleté koření:
- 2 lžíce skořice
- 2 lžičky muškátového oříšku
- 2 lžičky zázvoru
- 1 lžička hřebíčku
- 1 lžička nového koření
1. Snadná dýňová polévka
Suroviny:
- 1 máslová dýně
- 1 větší batát nebo několik menších, v poměru 1:1 k dýni
- 1 palička česneku
- 1 cibule
- 60 g Lučiny neochucené
- Koření podle chuti
- Olej
- Semínka k podávání
- Dýni rozkrojte napůl a vyškrábejte semena. Do vzniklé prohlubně dejte oloupané stroužky česneku a dýni potřete olejem. Pečte v troubě na 180 – 200 °C do změknutí, asi 20 minut. Pokud používáte horkovzduch, teplotu volte vždy nižší.
- Mezitím očistěte batát a cibuli a nakrájejte. Krátce je osmažte na troše oleje a zalijte vodou tak, aby byla zelenina ponořená. Čím méně dáte vody, tím víc bude polévka hustá. Pro plnější chuť nahraďte vodu zeleninovým vývarem.
- Přidejte koření podle chuti. K této kombinaci se hodí bylinkové směsi i sušená pažitka.
- Upečenou dýni a česnek dejte po menších částech do polévky a rozmixujte. Nechte krátce povařit, aby se spojily chuti. Lučinu přidávejte až poté, co ukončíte vaření.
- Polévku můžete podávat s nasucho opečenými semínky se solí, kromě dýňových ji skvěle doplní i slunečnicová. Chuť zjemníte lžící zakysané smetany.
2. Dýňová roláda
Na roládu:
- ¾ hrnku hladké mouky
- ½ lžičky soli
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička mleté skořice
- 1 hrníček cukru krupice
- 1 lžička dýňového koření
- 3 velká vejce
- 2/3 hrnku dýňového pyré
Na náplň
- 230 g měkkého sýra, třeba Mascarpone
- 2 lžíce změklého másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 hrnek moučkového cukru
- Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte plech pečicím papírem.
- V jedné míse smíchejte všechny suché suroviny – mouku, sůl, sodu, skořici a koření.
- V druhé, větší míse smíchejte vejce, cukr, vanilku a dýni, dokud nebude směs hladká.
- Přidejte suché suroviny do větší mísy a míchejte, dokud se těsto úplně nespojí. Rovnoměrně rozetřete na plech.
- Pečte 12 – 15 minut, dokud nebude špejle po zapíchnutí úplně suchá.
- Položte těsto na utěrku, papírem nahoru, a začněte ještě za tepla rolovat. Nechte úplně vychladnout.
- Zatím si připravte náplň rozmixováním surovin, dokud nebude směs hladká a nadýchaná.
- Rozbalte roládu, natřete ji náplní a nechte pár centimetrů od kraje volných. Opět ji zarolujte, tentokrát už bez papíru. Můžete ji stáhnout potravinovou folií, aby lépe držela tvar. Vložte ji aspoň na hodinu do lednice.
- Před podáváním ji můžete pocukrovat nebo posypat ořechy.
3. Dýňový koláč z křehkého těsta
Přípravu tohoto koláče si můžete usnadnit, když použijete kupované křehké těsto.
Na náplň:
- 1 menší dýni hokkaido
- 100 ml smetany na šlehání
- ½ hrníčku cukru
- ½ lžičky soli
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
- 2 velká vejce
Na těsto:
- 1,5 hrnku hladké mouky
- ¾ hrnku změklého másla
- ¼ hrnku studené vody
- Špetka soli
- Dýni rozkrájejte na menší kousky a zbavte ji semínek. Připravte z ní pyré tak, že ji buď dáte péct potřenou zvnějšku trochou oleje, nebo ji dejte vařit.
- Mezitím si připravte těsto. Do mouky nakrájejte máslo a rychle začněte zpracovávat těsto. Postupně do něj rozetřete vodu a vytvořte kompaktní kouli. Dejte ji do mikrotenového sáčku a nechte aspoň hodinu v lednici.
- Jakmile bude měkká, nechte ji zchladnout a poté ji rozmixujte se smetanou na šlehání a vejci.
- Přidejte k dýni všechno koření, cukr a sůl.
- Předehřejte troubu na 200 °C. Rozválejte těsto a vložte je do formy vymazané máslem nebo vyložené pečícím papírem. Propíchejte spodní část vidličkou a dejte na 15 minut péct.
- Stáhněte teplotu trouby na 180 °C Na těsto rozetřete rozmixovanou dýňovou směs a pečte dalších 40 – 45 minut. Vyzkoušejte špejlí, jestli je koláč upečený, po zapíchnutí musí být úplně čistá.
Rubriky
Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti
Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.