Menu

Tyhle 3 dýňové pecky musíte vyzkoušet! Dýňová polévka v sychravém podzimu zahřeje tělo, dýňová roláda zase duši (FOTO)

Tyhle 3 dýňové pecky musíte vyzkoušet! Dýňová polévka v sychravém podzimu zahřeje tělo, dýňová roláda zase duši (FOTO)
Ilustrace: Arecenze, foto: Kristýna Hašková

Dýňová sezóna je v plném proudu, a tak jsme si pro vás připravili 3 jednoduché recepty. Když si vše nachystáte dopředu, pohostíte rodinu při nedělením obědě i nečekanou návštěvu. Některé recepty jsme sami vyzkoušeli a strávníci se olizovali až za ušima.

Základem je dýňové pyré

Dýni je potřeba vždy uvařit nebo upéct. Pro výraznější chuť i snadnější přípravu doporučujeme dýni péct v troubě, čímž si ulehčíte i loupání. Kromě hokkaido je totiž potřeba slupky zbavit všechny druhy dýní. Upečená dýně v troubě změkne a dužinu z ní jen vyškrábete lžicí.

Dýňové koření si můžete namíchat do vzduchotěsné skleničky a použít je do všech sladkých dýňových receptů. Budete potřebovat toto mleté koření:

  • 2 lžíce skořice
  • 2 lžičky muškátového oříšku
  • 2 lžičky zázvoru
  • 1 lžička hřebíčku
  • 1 lžička nového koření

1. Snadná dýňová polévka

Suroviny:

  • 1 máslová dýně
  • 1 větší batát nebo několik menších, v poměru 1:1 k dýni
  • 1 palička česneku
  • 1 cibule
  • 60 g Lučiny neochucené
  • Koření podle chuti
  • Olej
  • Semínka k podávání
  1. Dýni rozkrojte napůl a vyškrábejte semena. Do vzniklé prohlubně dejte oloupané stroužky česneku a dýni potřete olejem. Pečte v troubě na 180 – 200 °C do změknutí, asi 20 minut. Pokud používáte horkovzduch, teplotu volte vždy nižší.
  2. Mezitím očistěte batát a cibuli a nakrájejte. Krátce je osmažte na troše oleje a zalijte vodou tak, aby byla zelenina ponořená. Čím méně dáte vody, tím víc bude polévka hustá. Pro plnější chuť nahraďte vodu zeleninovým vývarem.
  3. Přidejte koření podle chuti. K této kombinaci se hodí bylinkové směsi i sušená pažitka.
  4. Upečenou dýni a česnek dejte po menších částech do polévky a rozmixujte. Nechte krátce povařit, aby se spojily chuti. Lučinu přidávejte až poté, co ukončíte vaření.
  5. Polévku můžete podávat s nasucho opečenými semínky se solí, kromě dýňových ji skvěle doplní i slunečnicová. Chuť zjemníte lžící zakysané smetany.

2. Dýňová roláda

Na roládu:

  • ¾ hrnku hladké mouky
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 hrníček cukru krupice
  • 1 lžička dýňového koření
  • 3 velká vejce
  • 2/3 hrnku dýňového pyré

Na náplň

  • 230 g měkkého sýra, třeba Mascarpone
  • 2 lžíce změklého másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 hrnek moučkového cukru
  1. Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte plech pečicím papírem.
  2. V jedné míse smíchejte všechny suché suroviny – mouku, sůl, sodu, skořici a koření.
  3. V druhé, větší míse smíchejte vejce, cukr, vanilku a dýni, dokud nebude směs hladká.
  4. Přidejte suché suroviny do větší mísy a míchejte, dokud se těsto úplně nespojí. Rovnoměrně rozetřete na plech.
  5. Pečte 12 – 15 minut, dokud nebude špejle po zapíchnutí úplně suchá.
  6. Položte těsto na utěrku, papírem nahoru, a začněte ještě za tepla rolovat. Nechte úplně vychladnout.
  7. Zatím si připravte náplň rozmixováním surovin, dokud nebude směs hladká a nadýchaná.
  8. Rozbalte roládu, natřete ji náplní a nechte pár centimetrů od kraje volných. Opět ji zarolujte, tentokrát už bez papíru. Můžete ji stáhnout potravinovou folií, aby lépe držela tvar. Vložte ji aspoň na hodinu do lednice.
  9. Před podáváním ji můžete pocukrovat nebo posypat ořechy.

Návrh servírování, ilustrativní foto

3. Dýňový koláč z křehkého těsta

Přípravu tohoto koláče si můžete usnadnit, když použijete kupované křehké těsto.

Na náplň:

  • 1 menší dýni hokkaido
  • 100 ml smetany na šlehání
  • ½ hrníčku cukru
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • ½ lžičky mletého muškátového oříšku
  • 2 velká vejce

Na těsto:

  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • ¾ hrnku změklého másla
  • ¼ hrnku studené vody
  • Špetka soli
  1. Dýni rozkrájejte na menší kousky a zbavte ji semínek. Připravte z ní pyré tak, že ji buď dáte péct potřenou zvnějšku trochou oleje, nebo ji dejte vařit.
  2. Mezitím si připravte těsto. Do mouky nakrájejte máslo a rychle začněte zpracovávat těsto. Postupně do něj rozetřete vodu a vytvořte kompaktní kouli. Dejte ji do mikrotenového sáčku a nechte aspoň hodinu v lednici.
  3. Jakmile bude měkká, nechte ji zchladnout a poté ji rozmixujte se smetanou na šlehání a vejci.
  4. Přidejte k dýni všechno koření, cukr a sůl.
  5. Předehřejte troubu na 200 °C. Rozválejte těsto a vložte je do formy vymazané máslem nebo vyložené pečícím papírem. Propíchejte spodní část vidličkou a dejte na 15 minut péct.
  6. Stáhněte teplotu trouby na 180 °C Na těsto rozetřete rozmixovanou dýňovou směs a pečte dalších 40 – 45 minut. Vyzkoušejte špejlí, jestli je koláč upečený, po zapíchnutí musí být úplně čistá.

Rubriky

#Arecenze

Pro nejnovější informace sledujte také naše sociální sítě

Mohlo by vás zajímat

Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.

Zapojte se do diskuze

Odeslat

Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.