3 nejlepší recepty pro pomalý hrnec 2023: Spotřeba elektřiny je mizivá, výsledky výborné

Vaření v pomalém hrnci je vhodné pro studenty, vytížené byznysmeny i nezkušené kuchaře. Jim i všem ostatním totiž ušetří spoustu času a námahy, neboť je více než snadné. Vložit do hrnce ingredience zvládne hravě každý, a pak už stačí jen počkat. Jednoduše hrnec zapnete a o nic víc se starat nemusíte. Mezitím hravě zvládnete třeba práci z domova, nebo vyvenčit vašeho psa.
Pomalý hrnec a jeho výhody
Výhodou pomalého hrnce je, že se při jeho nízkých teplotách vaření nemusíte obávat toho, že jídlo ztratí chuť. S jedním hrncem, do nějž vkládáte ingredience, navíc ušetříte spoustu nádobí, které byste jinak museli při běžném vaření použít. Jídla jsou připravována bez tuku a o jejich šťavnatost také jen tak nepřijdete. Během vaření se nemusíte obávat ani toho, že by se vaše jídlo připálilo.
Náklady na provoz pomalého hrnce
V neposlední řadě platí, že pomalý hrnec vás v žádném případě nezruinuje tak, jako elektrický sporák. Výhodou nízké pracovní teploty je, že ušetříte výrazně za energie. Typický pomalý hrnec s výkonem 220 W má hodinové náklady za provoz při standardní úrovni teploty asi 1 Kč. V porovnání s plynovým sporákem (10 Kč) či sklokeramickou deskou (6 Kč), je tedy jeho provoz levnější i při započítání delší doby provozu.

Záznamy z testů spotřeby pomalého hrnce
Tři tipy na recepty pro pomalý hrnec
Prakticky všechny recepty pro pomalé hrnce mají společnou jednu věc: jsou jednoduché. Vždy jde vlastně o to shromáždit si ingredience a vložit je do hrnce. Jako příklad mohou sloužit tři následující recepty.
Trhané vepřové maso z pomalého hrnce
V pomalém hrnci lze snadno připravit i oblíbené trhané maso. Potřebovat k tomu budete jen několik ingrediencí a postup je – jako obvykle u pomalého hrnce – jednoduchý. Základem jsou 2 kg vepřového masa bez kosti (může jít o plec nebo kýtu), které omyjeme a vložíme vcelku do hrnce.
K němu přidáme po dvou lžících cukru a červené papriky a lžičku česneku, zázvoru a 2 lžičky soli. Další ingrediencí je trocha skořice a nakonec zalití 200 ml vody s 50 ml octa. Po nějakých 10 hodinách na nízký výkon stačí maso vyndat a roztrhat, což půjde samo. A náklady? Energie za deset hodin vaření na nízkou úroveň vás vyjde na nějakých 7-8 korun.
Vepřové špízy pro pomalý hrnec
Připravit špízy v pomalém hrnci je hračka. Připravte si namočené špejle a postupujte klasicky, tj. napichujte na ně kousky omyté, osolené a opepřené vepřové kýty. Mezi dva kusy masa vložte vždy ještě dobrou klobásu, papriku a cibuli.
Do hrnce vlijte trochu vody, vložte zbytek papriky a cibule i trochu nakrájených brambor, a samozřejmě také připravené špízy. Celé to poté zalijte trochou oleje a posypte kmínem. Na program typu High nechte připravovat 3 hodiny a máte hotovo. Za tuto dobu se s cenou energie u většiny hrnců vejdete pod 5 korun.
Brambory v sýrové omáčce pro pomalý hrnec
Snadnou, a přitom dobrou večeří se mohou stát třeba brambory v sýrové omáčce. Pro jejich přípravu si je oloupejte, nakrájejte na malé kousky, osolte a posypte kmínem. K tomu přidejte cibuli na proužky a podlijte vodou.
Na střední stupeň vařte v pomalém hrnci 3 hodiny. Poté, až budou brambory měkké, přidejte smetanu a nakrájený hermelín s goudou. Pokračujte ve vaření dalších 30 minut a už budete mít hotovo! Ani v tomto případě nepřesáhne cena za spotřebu energie při vaření pouhou pětikorunu.
Zajímavé modely
Pomalý hrnec patří mezi ty elektrické spotřebiče, které by ve výbavě vaší kuchyně neměly rozhodně chybět. Nejde přitom o žádný složitý mechanismus, tvoří ho základní konstrukce, v níž se nachází vyjímatelná nádoba na vaření a poklička. Při nákupu je třeba zvolit především správný objem. Pro menší skupinu lidí postačí hrnec o objemu 3,5 litru, pro početnější rodinu volte hrnec raději od 6 litrů nahoru.
Dalším parametrem by měla být přítomnost či naopak absence funkcí (důležitý je především časovač), způsob ovládání (užitečný je digitální displej) nebo kvalita zpracování. Vyplatí se přitom věnovat pozornost uživatelským recenzím. Ty mohou leccos odhalit, příkladem jsou tři následující pomalé hrnce, které uživatelé hodnotí velmi dobře.

CrockPot CSC061X

Sencor SPR 7200SS

Jata JEOL2145
CrockPot CSC061X
Tento pomalý hrnec patří do levnější cenové kategorie, i přesto má ale zákazníkům co nabídnout. Svědčí o tom mimo jiné i jeho velmi dobré uživatelské hodnocení. S objemem 2,4 litru se jedná o menší hrnec vhodný maximálně do dvoučlenné domácnosti. Jeho příkon činí 180 Wattů a nabízí tři programy, z nichž dva slouží k vaření a jeden k ohřívání. Vnitřní nádoba je keramická a všechny potřebné informace v průběhu vaření lze sledovat na digitálním displeji.
Od 1 300 Kč
ORIENTAČNÍ CENA
Sencor SPR 7200SS
Pomalý hrnec od firmy Sencor s objemem šest litrů zvládne přípravu jídla i pro velkou domácnost. V tomto případě se jedná o hrnec multifunkční a pomalý hrnec je jen jednou z funkcí tohoto produktu. Pyšní se celkem osmi programy pro přípravu jídel. Příkon 1250 W zajišťuje dostatek výkonu pro každý typ vaření. Tento pomalý hrnec umí pracovat i s metodou Sous-vide, neboli vaření ve vakuu. Kromě toho si poradí i s klasickým vařením, restováním, pečením, smažením i vařením v páře. Hrnec disponuje digitálním displejem i funkcí odloženého startu.
Od 3 500 Kč
ORIENTAČNÍ CENA
Jata JEOL2145
Tento pětilitrový pomalý hrnec je dostatečně velký na to, aby v něm bylo možné připravit jídlo pro čtyřčlennou rodinu. jeho terakotová nádoba je samostatně použitelná v troubě a velmi dobře se čistí. Příkon hrnce je 180 Wattů a má tři možnosti nastavení. K dispozici je funkce časovače a nastavení parametrů vaření je snadné díky přehlednému digitálnímu displeji. I tento hrnec se pyšní velmi dobrým uživatelským hodnocením s průměrnou známkou přesahující 90 procent.
Od 2 000 Kč
ORIENTAČNÍ CENA
Rubriky
Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti
Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.