Menu

Černý rybíz má 3× více vitamínu C než citron: Máme tipy na jeho perfektní využití

Černý rybíz má 3× více vitamínu C než citron: Máme tipy na jeho perfektní využitíFoto: Canva (se svolením)
Černý rybíz obsahuje spoustu prospěšných látek, jako jsou vitamíny a minerály

V dnešní době, kdy se internet hemží tipy na superpotraviny z druhého konce světa, zůstávají některé naše tradiční plodiny opomíjeny. Příkladem je černý rybíz. Přestože se jedná o nenápadný keř ze zahrad našich babiček, jeho plody jsou nutričně mimořádně bohaté. Zde je několik důvodů, proč se k němu vyplatí vrátit.

Co rybíz obsahuje a proč je zdravý

Černý rybíz (Ribes nigrum) se v Evropě pěstuje jako ovoce už od 15. století. Ještě předtím byl ale používán jako léčivka. Jeho černé aromatické plody jsou významným zdrojem vitamínů, esenciálních minerálů a antioxidantů, které podporují imunitu a mohou mít příznivý vliv na dýchací systém nebo zdraví svalů a kostí.

Bobule černého rybízu obsahují především tyto látky:

  • Vitamín C v množství cca 15 – 200 mg na 100 g (což je pro představu množství zhruba 3 – 4krát vyšší než u citronu)
  • Některé vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6)
  • Provitamín A
  • Vápník
  • Železo
  • Mangan
  • Draslík
  • Zinek
Foto: Canva (se svolením)

Černý rybíz

Odvar ze sušených listů se používá v lidovém léčitelství na podporu správného trávení a k léčení střevních chorob. Ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu se z černého rybízu vyrábí řada produktů.

Jak si ho vypěstovat na zahradě

Nabídka černého rybízu v obchodech bývá bohužel omezená. Pokud ale máte zahradu, můžete si jej vypěstovat. Oproti červenému rybízu má sice o něco vyšší požadavky na stanoviště, stále se jedná o poměrně nenáročný keř. Aby dobře plodil, potřebuje teplejší slunné stanoviště. Půda by měla být slabě kyselá nebo neutrální písčitohlinitá až hlinitá a dobře zásobená vodou.

Co je dále dobré vědět:

  • Ideální období pro výsadbu je podzim.
  • Před výsadbou se kořeny máčí na pár hodin ve vodě.
  • Jamky na keře by měly být cca 40 cm široké i hluboké.
  • Zálivka by měla být méně častá, ale vydatná.
  • Plodí už druhým rokem, výnosy jsou vysoké.

Co s ním? Tipy na zpracování

Plody černého rybízu mají výraznou kyselosladkou chuť a nezaměnitelné aroma. Právě kvůli této specifické chuti rybíz často nechutná dětem – a odpor k němu pak někdy přetrvává i v dospělosti. I to může být důvod, proč bývá jako superpotravina neprávem opomíjen. Konzumace bobulek v syrovém stavu je však jen jednou z mnoha možností. Mezi další oblíbené způsoby zpracování patří:

  • Džem, sirup, šťáva: osvědčená klasika (doporučujeme přidat méně cukru)
  • Víno a další nápoje: svěží, kyselá a výrazně ovocná chuť
  • Na pečení, do jogurtu, do smoothie: zaměnitelné s borůvkami
  • Sušení: například pro přidání do müsli apod.
  • Mražení: ideální způsob uchování vitamínu C
Foto: Canva (se svolením)

Návrhy na zpracování černého rybízu

Nejlepší („nejzdravější“) je konzumovat plody syrové, případně je mrazit nebo sušit za nižších teplot. Vitamíny C a B jsou totiž velmi citlivé na teplo. Při vaření, pečení a zavařování může dojít ke ztrátám až 70 %, zejména pokud jsou dlouhodobě vystaveny teplotám nad 70 °C.

Shrnutí: Pro superpotraviny nemusíte chodit daleko

Černý rybíz má skutečné výživové benefity a všestranné využití v kuchyni, přitom není náročný na pěstování. Plody nemusíte jíst po kilech – smysl má i hrst mražených bobulek v jogurtu, nebo z něj pro rodinu upéci koláč.

Zdroje:

  • Autorská tvorba redaktorky portálu Arecenze
  • https://www.vut.cz/www_base/zav_prace_soubor_verejne.php?file_id=83192
  • https://www.zahradnictviweiss.cz/a/jak-zasadit-rybiz
  • https://www.rybizak.cz/cerny-rybiz-ucinky-zdravi-pouziti-recepty/

Rubriky

Diskuze Diskuze
Google News Sledujte nás v Google zprávách

#arecenze

Pro nejnovější informace sledujte také naše sociální sítě

Mohlo by vás zajímat

Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.

Zapojte se do diskuze

Odeslat

Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.