Černý rybíz má 3× více vitamínu C než citron: Máme tipy na jeho perfektní využití

V dnešní době, kdy se internet hemží tipy na superpotraviny z druhého konce světa, zůstávají některé naše tradiční plodiny opomíjeny. Příkladem je černý rybíz. Přestože se jedná o nenápadný keř ze zahrad našich babiček, jeho plody jsou nutričně mimořádně bohaté. Zde je několik důvodů, proč se k němu vyplatí vrátit.
Co rybíz obsahuje a proč je zdravý
Černý rybíz (Ribes nigrum) se v Evropě pěstuje jako ovoce už od 15. století. Ještě předtím byl ale používán jako léčivka. Jeho černé aromatické plody jsou významným zdrojem vitamínů, esenciálních minerálů a antioxidantů, které podporují imunitu a mohou mít příznivý vliv na dýchací systém nebo zdraví svalů a kostí.
Bobule černého rybízu obsahují především tyto látky:
- Vitamín C v množství cca 15 – 200 mg na 100 g (což je pro představu množství zhruba 3 – 4krát vyšší než u citronu)
- Některé vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6)
- Provitamín A
- Vápník
- Železo
- Mangan
- Draslík
- Zinek

Černý rybíz
Odvar ze sušených listů se používá v lidovém léčitelství na podporu správného trávení a k léčení střevních chorob. Ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu se z černého rybízu vyrábí řada produktů.
Jak si ho vypěstovat na zahradě
Nabídka černého rybízu v obchodech bývá bohužel omezená. Pokud ale máte zahradu, můžete si jej vypěstovat. Oproti červenému rybízu má sice o něco vyšší požadavky na stanoviště, stále se jedná o poměrně nenáročný keř. Aby dobře plodil, potřebuje teplejší slunné stanoviště. Půda by měla být slabě kyselá nebo neutrální písčitohlinitá až hlinitá a dobře zásobená vodou.
Co je dále dobré vědět:
- Ideální období pro výsadbu je podzim.
- Před výsadbou se kořeny máčí na pár hodin ve vodě.
- Jamky na keře by měly být cca 40 cm široké i hluboké.
- Zálivka by měla být méně častá, ale vydatná.
- Plodí už druhým rokem, výnosy jsou vysoké.
Co s ním? Tipy na zpracování
Plody černého rybízu mají výraznou kyselosladkou chuť a nezaměnitelné aroma. Právě kvůli této specifické chuti rybíz často nechutná dětem – a odpor k němu pak někdy přetrvává i v dospělosti. I to může být důvod, proč bývá jako superpotravina neprávem opomíjen. Konzumace bobulek v syrovém stavu je však jen jednou z mnoha možností. Mezi další oblíbené způsoby zpracování patří:
- Džem, sirup, šťáva: osvědčená klasika (doporučujeme přidat méně cukru)
- Víno a další nápoje: svěží, kyselá a výrazně ovocná chuť
- Na pečení, do jogurtu, do smoothie: zaměnitelné s borůvkami
- Sušení: například pro přidání do müsli apod.
- Mražení: ideální způsob uchování vitamínu C

Návrhy na zpracování černého rybízu
Nejlepší („nejzdravější“) je konzumovat plody syrové, případně je mrazit nebo sušit za nižších teplot. Vitamíny C a B jsou totiž velmi citlivé na teplo. Při vaření, pečení a zavařování může dojít ke ztrátám až 70 %, zejména pokud jsou dlouhodobě vystaveny teplotám nad 70 °C.
Shrnutí: Pro superpotraviny nemusíte chodit daleko
Černý rybíz má skutečné výživové benefity a všestranné využití v kuchyni, přitom není náročný na pěstování. Plody nemusíte jíst po kilech – smysl má i hrst mražených bobulek v jogurtu, nebo z něj pro rodinu upéci koláč.
Zdroje:
- Autorská tvorba redaktorky portálu Arecenze
- https://www.vut.cz/www_base/zav_prace_soubor_verejne.php?file_id=83192
- https://www.zahradnictviweiss.cz/a/jak-zasadit-rybiz
- https://www.rybizak.cz/cerny-rybiz-ucinky-zdravi-pouziti-recepty/
Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti
Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.