Nejhorší piva z testu světlých ležáků: Zklamaly nás Klášter i Starobrno

V našem spotřebitelském testu 12 různých typů světlých ležáků skončil na posledním místě Klášter Original ležák. Měl štiplavou nakyslou pachuť a zatuchlý zápach. Předposlední bylo Starobrno medium, které jsme hodnotili jako chuťové nevýrazné až nezajímavé. Degustaci jsme prováděli ve skupině pěti osob.
- Celý test 12 světlých ležáků najdete zde.
Nejhorší z testu: Klášter Original ležák
Fotogalerie: Lucie Sobotová
Přestože je chuť velmi individuální, na hodnocení Klášteru jsme se ihned shodli. Pivo bylo zpočátku nevýrazné, po chvíli se na jazyku rozvinula štiplavá a nakyslá pachuť. Vůni jsme označili jako „zatuchlý zápach“. Degustovaný vzorek nadměrně pěnil a jeho barva byla světlá. Klášter jsme ohodnotili celkovou známkou 4,7.
V rámci našeho testu 12 světlých ležáků se jednalo o jedno z nejlevnějších piv (okolo 19 Kč / 500 ml). Levnější byly už jen testované Svijany Svijanský máz (okolo 15 Kč). Klášter vaří Pivovary Lobkowicz Group, Praha. Podle obsahu původní mladiny se jedná o jedenáctku. Obsah alkoholu je 4,6 %.
Druhý nejhorší z testu: Starobrno medium
Fotogalerie: Lucie Sobotová
Přestože Starobrno medium nedopadlo v loňské degustační soutěži České pivo 2024 vůbec špatně (6. místo v kategorii „11° Světlý ležák“), nám příliš nechutnalo. Chuť jsme hodnotili jako nevýraznou a nezajímavou. Jeden tester ji charakterizoval jako „uměle“ hořkou.
Barva vzorku a pěnivost byly střední. Starobrno si od nás vysloužilo celkovou známku 4,5. S cenou 21 Kč za 500 ml patří Starobrno mezi levnější piva zařazená v testu. Obsah alkoholu 4,7 % je v rámci našeho testu průměrný.
Nejlepší z testu: Budvar, Plzeň a Kozel
Testovaná piva seřazená podle umístění v testu, foto: Lucie Sobotová
Z hlediska chuti nás naopak nejvíce oslovila piva Budweiser Budvar světlý ležák (hodnocen 1,1), Pilsner Urquell (1,4) a Kozel Mistrův ležák (1,5). Vítězům našeho pivního testu jsme věnovali samostatný článek, ve kterém se dozvíte více o jejich chuti a vlastnostech.
Zdroje: Autorská tvorba redaktorky portálu Arecenze
Rubriky
Pokud vzorky nejsou anonymní a degustátoři nemají someliérské zkoušky v oboru, tak takové hodnocení nemá relevanci. Samo konstatování faktu, že hodnotilo pět osob nic neznamená.