Menu

Nejlepší houbová smaženice: V lese nasbírejte lišky a hříbky. Nebudete se stačit divit

Nejlepší houbová smaženice: V lese nasbírejte lišky a hříbky. Nebudete se stačit divit
Ilustrace: Arecenze

Houbaření je vášní mnoha Čechů a také vstupenkou do kulinářského nebe. A jedním z nejoblíbenějších houbařských pokrmů, které stojí za to si připravit alespoň jednou za rok, je houbová smaženice. Stačí pár surovin a můžete si dopřát skvělý zážitek z čerstvě nasbíraných hub. Jak na to? Pro všechny houbaře a gurmány jsme připravili recept na nejlepší houbovou smaženici, která je jednoduchá na přípravu, a přitom plná neodolatelné chuti. 

Ze kterých hub připravíte nejlepší smaženici?

Váháte, které houby jsou na smaženici ideální a které naopak ne? Poradíme! Sbírat můžete prakticky jakékoliv druhy hub od hříbků přes lišky až po méně známé holubinky či křemenáče. Kombinovat lze mezi sebou různé druhy, čímž vznikne vždy originální harmonie chutí a vůně lesa. Nejlepší jsou ale samozřejmě houby tvrdší, a to zejména pravé hřiby, holubinky, lišky nebo ryzce.

Rozhodně se vyhněte měkkým houbám, jako jsou babky. Ty totiž mohou být hodně nasáklé vodou a výsledná smaženici by tak připomínala spíše hustou kaši.

Nejlepší houbová smaženice: Recept

Klasika, která nikdy nezklame – to je houbová smaženice s vejci. Máme pro vás jednoduchý a rychlý recept, který je zárukou kulinářského zážitku a který si zamilují všichni gurmáni a houbaři. Staré kuchařky sice praví, že k přípravě té nejlepší smaženice budete potřebovat alespoň 10 různých druhů hub, ale i s méně pestrým košíkem zvládnete smaženici, po které se zapráší rychlostí blesku.

Podle volby hub bude smaženice samozřejmě pokaždé jiná. Nejlepší jsou však kombinace lišek a holubinek společně s nějakou hřibovitou houbou. Smaženici tak skvěle doplníte třeba pravými bílými hříbky, klouzky, křemenáči nebo hřibem hnědým. Houby je nejprve třeba orestovat dozlatova, poté podlít a podusit, aby byly dobře stravitelné. Nakonec z hub znovu vyduste tekutinu a lehce dorestujte.

Kouzlo dokonalé smaženice tkví také ve správném tuku, nejlepší volbou je máslo nebo sádlo. Do směsi při restování doporučujeme přidat také nasekanou cibuli, koření a nahrubo překrájený česnek. Sůl, pepř a drcený kmín jsou klasika, ale vyzkoušet můžete také bylinky typu oregano nebo majoránka či pažitka.

Rubriky

#Arecenze

Pro nejnovější informace sledujte také naše sociální sítě

Mohlo by vás zajímat

Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.

Zapojte se do diskuze

Odeslat

Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.