Menu
Přečíst článek

Diskuze: Testy aku vrtaček Parkside vs. Makita 2025/2026: Makita na jistotu, Parkside bych brala jen v jedné řadě

Papírově mohou vypadat podobně, v ruce ale rozdíly poznáte okamžitě. Aku vrtačky Makita a Parkside pravidelně porovnávám v redakčních testech i při reálné práci.

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.

R
Radek
21. 2. 2026

Lucko, nominální napětí 18V? velice se oháníte názvy profesionální a hobby… díky vašim chybám vznikl trochu hobby článek, nemyslíte?

LS
Lucie Sobotová
21. 2. 2026

Dobrý den,

děkuji za komentář.

Ano, 18 V je nominální (nebo též jmenovité) napětí akumulátoru složeného z pěti Li-ion článků (5 × 3,6 V). Plně nabitý akumulátor má přibližně 20–21 V, proto někteří výrobci používají označení „20 V max“ (někdy jen 20 V), zatímco jiní uvádějí 18 V. Konstrukčně jde o stejný typ bateriové sestavy, rozdíl je pouze ve způsobu značení.

Pokud jsem některou část formulovala nepřesně, ráda ji upřesním – cílem je vždy technická přesnost.

S pozdravem
Lucie Sobotová

OC
Ondrej co vidí
21. 2. 2026

kemedianti s komedialnimi články minulý rok jsem stál ve firmě, kde se na leve straně vstrikolisu jel parkside a na prave makita bylo měněno jen tělo ale motor byl stejný .. az pak Vam dojde ze v cesku to je jedna velka lez od rustu platu ktere rostou jen u politiku po sajze jidlo ktere jsem jde jako odpad z cele eu a tady se jen prestitkuje .. mozna o tom bych psal m ? vitej v cesku zemi neomezenych lzi

PA
Pavel Anýž
23. 2. 2026

Máte hodně smutný pohled na svět. Ale naštěstí je to jen Váš pohled, nikoliv realita. Koneckonců vy jste určitě volil nejprolhanější vedení státu.