Menu
Přečíst článek

Diskuze: Češi za bydlení dávají jen 8 897 Kč měsíčně, tvrdí ČSÚ. Lidé si stěžují, že běžně platí 3x tolik

Ve většině rodinných rozpočtů patří k významným výdajům ty spojené s bydlením. Podle nejnovějších dat Českého statistického úřadu loni české domácnosti měsíčně dávaly na bydlení v průměru 8 897 korun.

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.

TK
Trachta Karel
31. 3. 2026

ČSU je prolhaná instituce. Nájmy ve městech jsou nezkutečně drahé
viz jejich vlastní tabulka nájmů.Jak tedy z průměrují nájmy na částku, 8897,.Kč .LŽOU vlastnické bydlení nemohou počítat do nájmů
tupci. Tak je to. Proto si lidé pořizují vlastnické bydlení,aby neplatili tak vysoké přemrštěné zlodějské nájmy. Lichvářům.

ML
Miroslav L.
8. 4. 2026

Oni možná tolik nelžou. ČSU a ostatní státní úřady poskytují zaměstnancům byty/domy v rámci zaměstnaneckých benefitů. Převážně nejdéle sloužícím a výše postaveným. Za směšné nájemné cca 2000Kč/měsíc… To při počtu úředníků značně pokřiví statistiku běžného občana…

JN
Jan Novák
8. 4. 2026

Nepravdivý údaj, protože nepočítá s náklady na bydlení typu hypoték a dalších služeb.

RP
Renata Pellizzieri
9. 4. 2026

Ano, úplně jste se trefili. V Brně byt 2+KK 68m2 . nájem 21 700Kč + elektřina 5000 Kč. Byt původně byl zahrnutý do prodeje do OS a já jsem za něj městu zaplatila 1350000 Kč. 200 000 mi chybělo, takže jsem si vzala úvěr a ve finále to bylo 2x tolik co jsem musela zaplatit. 15 let jsem nájem neplatila a město Brno si celý dům dalo bance do zástavy a prodej do OS byl zrušený. Nyní už zase zvažovalo prodej, ale za astronomickou cifru a já pozbyla víc než 1,5 milionu , zestárla, paertner zemřel a už jsem nic kupovat nemohla. Zvládala jsem platit nájem 2 roky a nyní jsem byt musela vyměnit za malinkatý na předměstí 36 m2, ale i zde platím 11. 000 Kč, takže těch 8 897 Kč by možná v Brně stačilo na králíkárnu.