Menu
Přečíst článek

Diskuze: Elektroauto vs. spalovák: Porovnal jsem náklady na palivo a výsledek mě překvapil. Elektřina je dražší, než se zdá

Aktuální vysoké ceny pohonných hmot hrají do karet elektromobilům. V posledních měsících o ně roste zájem a noví majitelé očekávají mimo jiné levnější provoz než u spalováků.

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.

F
feri
5. 5. 2026

RAM na LPG porovnat s něčím podobným na EL

KJ
Kamil Janík
5. 5. 2026

Dacie Spring 2021 nabíjím doma jezdím za 10.6kwh. Najeto 57000km.

PF
Petr Fukala
5. 5. 2026

Chápu, ale asi nechce každý jezdit Dacií Spring.

PS
Petr SVOBODA
5. 5. 2026

Porovnáváte jen „palivo“ benziňák potrebuje i oleje, nafta aditiva,ale do této rovnice by měl být započítán i servis, gumy, no a v neposlední řadě i cena vozu- koupě, cena prodej. Pokud se bavíme o ekonomice provozu těchto vozů.
Takové nezávislé srovnáni ekonomiky EV/ spalovak by bylo asi přesnější.
pozn:
Ono nabít doma vůz z FVE ve dne mimo víkend, kdy jsem autem v práci je také zavádějící. No a nechat doma vůz o víkendu, když venku svíti slunce a chci vyrazit někam si to užít??? Nabíjeni z domovni baterie je ekonomický i technický nesmysl.
A koupit dvě EV, aby se jedno nabilo, druhé jezdilo, jeden spalovák na dálkové jízdy. Je toto ekonomické?

P
ps
6. 5. 2026

a co celá ekologická stopa? hlaně výroba baterie (těžba lithia, devastace krajiny….., apod.) udržitelnost baterie, likvidace…………., je potřeba porovnat celý životní cyklus výrobku……….

Pavel Šrámek
7. 5. 2026

protože výroba spalovacího motoru, převodovky, všech komponentů výfukového systému a celá infrastruktura výroby paliv, maziv a dalších kapalin, potřebných pro jejich provoz, se děje na jiné planetě a na přírodu té naší teda nemá žádný vliv….

TP
Tomáš Petržela
8. 5. 2026

Trefná odpověď. Jenom toho vyjetého oleje a smradu, co spalovák vyprodukuje. Když to budeme brát hodně do důsledků, velká část energie při brždění se u elektriky vrací do baterie, u spalováku se mění na teplo a jedovatý prach z brzdových destiček….

AS
Antonín Svoboda
10. 5. 2026

amen

PF
Petr Fukala
5. 5. 2026

jezdím Octavii 4F combi 2,0TDI za průměrných 5,9L nafty, žádná lehká noha, žádných 120km/h na dálnici (Oct 3 6,5L, OCt 3FAB 6,2L). Stejně jsem jezdil s Elroqem a spotřeba průměrně 19-20Kwh. Roční nájezd cca 30tis. Cena Octavie 790tis v Top Selction, Elroq Selection 1.116.983,-. Když to vezmu zaokrouhleně 6x42kč/l=252Kč, 19×9,90=188,10. Rozdíl 64Kč na 100km. rozdíl v pořizovací ceně 327tis. Kolik musím najet pro vyrovnání nákladů? Pokud bych počítal jen nabíjení doma ¨cca 5kč/kW 19×5=95, pak je rozdíl 187Kč/100km, srovnáno po 175tis????? S cenou servisu za 3 roky, na OCT pouze výměna oleje, 150tis???? Pominu čas strávený na nabíjení a pod. na to se dá zvyknout. Pořád mi to smyl nedává.

ZB
Zdeněk Bouček
5. 5. 2026

Takže jasně nejlevnější je potom LPG

FJ
František Jakeš
5. 5. 2026

Dacia Duster III, LPG, najeto 15t km, spotřeba cca 6,9l/100km, LPG dnes cca 23,90 Kč litr. Takže jezdím za cca 165,-Kč na 100km. Před krizí jsem jezdil pod 100,-Kč/100km. Takže nesrovnatelně levněji, než jakékoliv EV, dobíjené na nabíječkách. Na pomalé nabíjení zapomeňte, nikdo nemůže nabíjet 8 hodin někde na benzince na periferii.

FJ
František Jakeš
5. 5. 2026

A ještě taková „maličkost“. Cena Dusteru 520 000,-Kč a cena Š Enyaq 1.300 000,-Kč. Rozdíl 780 000,-Kč. Myslíte si, že za dobu životnosti Dusteru III, řekněme 200 000 km, dám za servis, oleje, brzdy, filtry a další dnes dávám asi 6 tisíc. Za dvacet let 60 tisíc. Dálniční známka za 20 roků – 50 tisíc. A to ještě nevíte, že tyhle auta měním po pěti letech, mám třetího (D1, D2 a teď D3) a jediná závada byla u D2 -jedna prasklá žárovka za 180.-Kč v servisu. Za čtyři roky koupím zase Dustera nebo Bigstera. Musím změřit garáž, aby se mi tam věšel.

AS
Antonín Svoboda
10. 5. 2026

wau, jste borec „a to ještě nevíte“ že za dvacet let se ohlednete a s dobrým pocitem konstatujete – přežil jsem půl života v Dacii, prostě borec, jak už bylo napsáno 🙂 o úsporách ani nemluvě

JS
Jaroslav Slavík
13. 5. 2026

každý nechce dacii

D
D
5. 5. 2026

celkem velmi spatne provedene porovnani, dejte si tam napriklad starou Konu, ci jina auta a zohlednete cenu za pomale nabijeni, pak se dostanete zcela jinam

AA
A. A.
5. 5. 2026

Z Konou mám celoroční spotřebu 14,5 při 18000 km za rok. Pomdálnici moc nejezdím a na dovolené mám obytňák. Nabíjím většinou doma z vlastní FVE nebo přes noc ve výhodném tarifu pro elektromobily. Měl jsem několik aut LPG a jednoho nafťáka a teď jsem rád za elektromobil. Nabíjení na rychlonabíječkách bez předplaceného tarifu je drahé.

LJ
L. J.
5. 5. 2026

No a o tom to je. Kdo nemůže nabíjet doma, pro toho je EM nesmysl. A to je minimálně 2,5M domácností. Zkrátka většina. Ostatně kdyby kdyby si EM pořídili všichni, přenosová soustava by shořela.

OR
Ota Richter
5. 5. 2026

Když srovnám náklady na moje Twingo kterè jsem před 10 lety zachránil před likvidací s pohonem LPG….pořízení 0 Kč, spotřeba cca 7 l/100km …..1,50 Kč/ km. servis se blíží skoro nule, ročně cca 20 tis km….. to můžu obkroužit zeměkouli …..

AS
Antonín Svoboda
10. 5. 2026

to rozhodně můžete

AK
Aleš Kopecký
5. 5. 2026

Nebylo by správné počítat benzín a naftu bez spotřební daně?
Auta na elektřinu tuto daň neplatí, ale jednou k nějakým platbám dojde .

M
Milda
5. 5. 2026

Když mi někde v koloně dojde elektřina, tak vezmu kanystr a dojdu někam k zásuvce??
A táhnout prodlužovačku ze sedmého patra a nabíjet dva a půl dne abych se jednou svezl!!
Pokud tu nebudou nabíjecí stanice tak hustě, jako jsou ty čerpací, nemá elektrokřáp smysl ( a ještě rychlé dobití)
Nedávno jsem pozoroval řidiče, jak s kabelem obíhá nabíječku a dumá, kam ten kabel zasunout. Nikde žádná obsluha

M
M.Hájek
5. 5. 2026

Výpočty jsou záměrně přehodnocené, píše se tam o těch nejdražších EV já mám jinou zkušenost. EV má spotřebu 13,4 kWh elektřina ze zásuvky za 4,40 spočítejte si kolik mě stojí 100 km. To je úplně něco jiného neř co se tady píše. Pán je zřejmě odpůrce EV.

MB
Martin Buchal
6. 5. 2026

jaký drah benzín? když byl před 20 let, benzín za 38 měl jsem méně než polovinu stávajícího platu. takže nafta za 43 mě nevadí. a když chci šetřit jedu autem na plyn se spotřebou 9 litrů plynu což je 200kč má 100km…..

JB
Jaroslav Barta
6. 5. 2026

proc nejsou uvedeny auta hybrid,napr. Honda Civic?

B
Bruno
6. 5. 2026

proijsi tam nezahrnul LPG pisálku?

MU
Miroslav Umlauf
6. 5. 2026

Kde je z ohledněn rozdíl v nákupní ceně, což by mi ve většině případů umožnilo jezdit na benzín při mém nájezdu 5-7 let, podle aktuálních cen benzínu? 🙂

IP
Igor P
6. 5. 2026

Hmm, mám Enyaq a nabíjím za 3,6 Kč / 1 kWh (noční tarif). Vy počítáte 13 Kč. Záleží na tom, kde se dobíjí. Spotřebu mám ~20 kWh / 100 km (úplně to nešetřím + klima), takže 100 km mě vyjde na 72 km. Ale 97% všech mých jízd jsou jen v rámci kraje, 90% v okrese.

MV
M V
7. 5. 2026

Stačí si přečíst pořádně, co autor píše.

OW
Oskar W
11. 5. 2026

3.6kč za kWh a nezapomněl pán připočíst distribuci?

ZP
Zdeněk Pelc
6. 5. 2026

A co takhle pořizovací cena auta se spalovacím motorem a srovnatelné elektro auto. Za jak dlouho se rozdíl „ve spotřebě“ srovná vzhledem k téměř dvounásobné ceně vozu ? Je to hezké porovnání,ale absolutně špatné a neseriozní !!!

PN
Pavel Novak
7. 5. 2026

náklad pro obyčejné lidi.
koupím si 7 let staré auto za 150 000 a jezdím do 2kc/km a opravy a provozní náklady v řádu do 1kc.
elektro, jen dobíjení na veřejné rychlo nabíječce jsou přes 2kc, amortizace násobně vyšší.

TP
Tomáš Petržela
8. 5. 2026

Jako majitel už druhého elektroauta v řadě musím říct, že u veřejných nabíječek nabíjím jen velmi výjimečně a srovnání je podle mě poměrně nepatřičné. Drtivá většina majitelů elektroauta nabíjí doma. V mém případě za cca 3,30 resp 3,90 ve špičce. I když jedu někam daleko a musím nabíjet u stojanu, jdu na oběd a nabíjím napomalo většinou za 8Kč a jen. minimálně. I kdybych bral 5Kč/kWh, při spotřebě 14 kWh/100km jsem na 70Kč. při aktuálních cenách kolem 44Kč/l benzínu jezdím za necelé dva litry 😉 za běžných okolností při nabíjení doma a částečně ze solárů (v průměru cca 3 Kč/kWh je to do 45Kč na 100 km. Ekvivalent jednoho litru benzinu. Auto jsem koupil 4,5 roku staré MG ZS EV s nájezdem 90 tis km za 325 tis. Kč ve velmi pěkném stavu ještě se zárukou a jsem naprosto spokojený …

AS
Antonín Svoboda
10. 5. 2026

Osobní auta na benzín či na naftu se stávají pomalu, ale jistě irelevantními. Slovy klasika „můžeme s tím nesouhlasit, můžeme proti tomu protestovat, ale to je jediné co proti tomu můžeme dělat…“

AB
Ales Barnet
11. 5. 2026

Český chalupář s Octavii se spotřebou 5 litrů si mne ruce, neb peníze za případný nákup elektromobilu nepropije do konce života

ZJ
Zdeněk Jeřábek
11. 5. 2026

no dobrý den, to co všichni víme Vám teprve došlo

JZ
Jíří Zahrádka
13. 5. 2026

Jezdím Torresem,nabíjím jen s panelů,spotřeba 12kw,spokojenost.