Menu
Přečíst článek

Diskuze: EU nařizuje povinné asistenty, Češi zuří: „Jsme snad nesvéprávní?“ Nová auta řidiče napomínají a zasahují do řízení

Koupě nového auta už dnes není jen o motoru a barvě karoserie. Čím novější vůz, tím víc vyhodnocuje situaci kolem sebe, upozorňuje a někdy i zasahuje do řízení. Právě to vyvolává mezi řidiči silné emoce.

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.

M
milanmid
17. 2. 2026

JE POTŘEBA MYSLET NA PŘISTEHOVALCE S AFRIKY

LJ
Luboš Jiricka
19. 2. 2026

tak si na ně mysli, ale sám…

P
PP
17. 2. 2026

Hloupe asistenty se snazi predvidat misto ridice, trebaze nic nevidi. Takze treba asistent pruhu je v realite simulator jizdy po naledi, protoze se zacne urputne drzet nejake jine mazanice na silnici, nez je treba. Cteni znacek kombinuje to co vidi s nejakou stoletou databazi a ta ma prednost. Takze hlasi ctyricitky tam, kde je pred 10 lety sundali anebo je vtipny, kdyz paralelne s puvodni silnici polozi dalnici – pak totiz jakoby cte znacky z te silnice. Takze obec a 50km/h mi pise, kdyz ji po dalnici mijim zpovzdali, jedu-li na moste pres koleje, sazi mi 70, 50, 30 jakobych se blizil k prejezdu a tak. Front asist se leka v tunelu anebo na tech malickych betonovych svodidlech a udajne i hlinikovy pytlik od bramburku, ktery se na jizni spojce vznese z projizdejiciho popelare je neresitelny problem. Asistent unavy vyhodnoti, ze jste usnul, klickujete-li v Praze mezi kanaly. A tak dale … je nam treba jeste vice podobnych asistentu. Jsou zabavne a zpestruji nudnou jizdu.

PP
Petr Prudil
17. 2. 2026

Něco strašneho – kontrola jizdních pruhů je na okresce nebezpečný asistent , rychlostni limit – čtení značek lže – navigace v telefonu funguje perfektně. No proste nové auto je v Evropě peklo !

P
Petr
17. 2. 2026

Je třeba se někam přestěhovat, třeba do Indie Indonésie někam kde nebude EU grendeal cbdc a jiné ideologie

P
Petr
17. 2. 2026

Pozor aby vás naše represivní ČR neperzekuovala

KN
Karel Novák
19. 2. 2026

Asistenční služby jsou v mnoha případech spíše nebezpečné, než nápomocné. Auto je kvůli tomu jen drahé a méně spolehlivé. Emisní normy jsou také úplně nesmyslně přísné, podle EU je asi ekologičtější vyrobit tři nová auta než aby jedno žralo o 0,5 l/100 více.

AK
Antonín Kounovský
17. 2. 2026

Já už vlastně žádné nové auto ani nechci.
Jsou to regulace EK, které mi je zošklivily.
Kdo měl zájem o BMW řady 3, pořídil si ho ve verzi E30, pak přišla verze E36 s lepšími motory a podvozky a pak E46 ještě lepší. No a pak M3 s řadovým benzínovým 3,2 l šestiválcem, který bez vibrací a rád točil 8500 otáček a měl výkon 343 koní bez turba.
Ale dnes si můžete pořídit jedině pojízdný Facebook s povinným připojením k internetu, který má černou skřínˇku. Ta zaznamenává kde jsem byl a kolik a s jakou spotřebou tam jedu a dokáže tyhle informace komukoliv předat.
Po nastartování musím povypínat několik otravných asistentů, aby mi na křižovatkách nechcípalo auto nebo se se mnou nepřetahovalo o volant a nebo jen otravně nepípalo.
Dnešní auto má také mnohem méně zajímavý pohon, než to auto před ním a než to ještě před ním.
Díky tomu všemu a vnucované elektromobilitě je také mnohem dražší, než auta, která se mi líbila víc.
Je to také mnohem méně kvalitní auto, protože výrobce šetřil na čem jen mohl, aby i tenhle přeregulovaný produkt mohl nabídnout za asponˇ trochu přijatelnou cenu.
Je to hrozné, když si uvědomím, že před takovými 25 – 30 lety jsme zažívali zlaté časy automobilizmu a že se ty zlaté časy už asi nikdy nevrátí.
Jenže tak to je, že si neuvědomujete, že žijete ve zlatých časech, když v nich žijete.
Myslíte si, že to bude ještě lepší a ne že to půjde do háje…

IH
Ivan Havelka
17. 2. 2026

Mě je to jedno , stále mám svého MB 124 s nájezdem 420tis a tolik , už do smrti nenajedu , auto pro zábavu mám Subaru STI , žena má Golfa 1.9 tdi a , Obytné auto Dukato 2.5 s rotačkou .

MH
Martin Houdek
18. 2. 2026

Tak to jsi velkej king!

KM
Kája Mařík
17. 2. 2026

Izolepou jsem přelepil kamery a senzory ,vyndal pojistku pro start stop a mám pokoj . Fabriky plní jen to co jim nalajnují přiblbla z Bruselu. Sranda je také číst jaké jsou prodeje elektrických aut na ústupu . Těm pitomcům bez technického vzdělání co z Bruselu nařizují je vyrábět bych bez vyjímky zkonfiskoval veškerý majetek a udělal z nich bezdomovce. Škody napáchali v miliardách.

EN
Eva Novotná
17. 2. 2026

zlatý motorky 😀

JF
Jára Frenky
17. 2. 2026

Ono u osobního auta to ještě jde, ale dovedete si představit brzdový asistent, který vám začne na plno brzdit před neexistující překážkou a vy sedíte v plně naloženém kamionu? To jsou teprve nervy, proletí vám náklad kabinou, neproletí?

KZ
Karel Zatloukal
18. 2. 2026

Některé asistenty beru jako dobré. Upozornění, že se auto přede mnou rozjelo, identifikace možného smyku a podobně. Neobtěžují a jsou užitečné. Pak jsou ty, které okamžitě vypínám a dokonce si myslím, že některé jsou nebezpečné. Sledování jízdy v pruhu zapínám jen na dálnici, příležitostně ve velkých městě na víceproudých silnicích. Jinak je tento asistent nebezpečný a málem mi způsobil havárii. Nepříjemný je asistent, sledující rychlost. Je otravný a mnohdy špatně vyhodnocuje situaci. No a klasika start-stop. Takže před jízdou – rituál vypínání asistentů a pak teprve jízda. Jenže to pak nedává smysl, tyto (a nejen tyto) asistenti by neměli být součástí auta, ale jen na přání.

M
Milan
18. 2. 2026

At jde cela EU uz do pr….e!!!!

MH
Martin Houdek
18. 2. 2026

Jelikož jsou silnice plné bezmozků a ignorantů, bude to asi potřeba. Můžete si za to sami!!!!

L
Lumír
18. 2. 2026

Asistenty „start/stop“ a „hlídání jízdních pruhů“ vždy vypínám. Jsou úseky silnic kde už vím, že s „hlídáním jízdních pruhů“ musím bleskově zazápasit. Jinak system by auto hodil do příkopy. Do protismeru mě zatim naštěstí netahal. Udělá to tam, kde je ostřejší vrchol kopce a za ním zatáčka.

K
Karel
18. 2. 2026

Jsem Čech a nezuřím. Jsem rád, že tam jsou. Chrání mě, chrání ostatní.

M
Miroslav
18. 2. 2026

Evidentne jezdis v nejakym starym srotu. Jinak by normalni clovek nic takovyho nenapsal… Minimalne 4x za poslednich 6 mesicu me a celou posadku ty asistenti poslali do primeho ohrozeni zivota… At uz poslanim do celniho stretu kde to clovek musi bleskove otocit do svyho pruhu nebo uplnym zaslapnutim na dalnici!!

KJ
Kovář Jan
18. 2. 2026

já jsem relativně mladý řidič a osobně měl jsem zkušenosti a upřímně nevíte co píšete a nebo jste se stím s větší pravděpodobností nesetkal že by vás asistent poslal do protisměru a nebo vůbec nezareágoval.!
a to ještě že jsem dával pozor a hlídal si jak se asistent zachová!

D
DdNOx
19. 2. 2026

jo mě to vyhovuje také, mám je všechny v defaultnim nastavení od Toyoty a jsem spokojený. nevotravuje to ale pomáhá. brzdí když má, upozornění na rychlost decentní. vlastně nechápu co vás všechny na tom sere

M
Miroslav
18. 2. 2026

Koho jste si zvolili tak to mate… Fialenko to dotah do zdarneho konce lizacstvi zadku EU a pan na hrade v tom dal excelentne pokracuje… Jedina cesta je pryc z ty hnusny EU…

TR
Tris Ranuncul
18. 2. 2026

Souhlasím s tim co píšou ostatní. Ja vypínám vše, od čeho najdu čudl. Asistenty ať si přikoupí, kdo je potřebuje. Ale nikdo nepoukázal na tok peněz, který směřuje do určitých kapes. Povinní asistenti ten tok zvětší a o to přeci jde. Aby si kamarádi co se nechytli v politice taky nabrali z koryta. Jen se zamyslete, kdo tu elektroniku dodává, či kapsa se začne plnit. Na Žigulech by si nevydělali 😉

M
milanmid
19. 2. 2026

Asi to vymýšlejí ti co bez toho neumí řídit

M
mach
19. 2. 2026

nevedi jak nas spehovat ,a jak z nas vytahnout penize, bez techto veci by bylautak na polovine