já bych ještě přidal žádost o darování na charitu v samoobslužném kiosku.Jako nadnárodní společnost by neměla žebrat o přispění na vlastní charitu
Diskuze: „Je to zlodějna,“ zlobí se Češi. Fast foody bez obsluhy nově vyžadují spropitné, terminály k tomu tlačí
Spropitné v běžných restauracích je projevem spokojenosti se službou a zároveň určitou formou odměny, kterou dáváme obsluhujícímu personálu. V poslední době se však žádost o spropitné začala objevovat i v místech, kde by to ještě před několika lety málokdo čekal.
Otřesné. Ani korunu pinglům!!! To mohu dávat zpropitné i prodavači novin v trafice. Ocenění služby… To je povinost, ne něco navíc.
Číšníkům proč ne, pokud jsem spokojen, ten váš výkřik do tmy je hloupost. Ale model z USA – přednastavené dýško na platebních terminálech – nevím jestli se u nás uchytí…
Letos jsem, narazil na žádost o dýško na jednom českém eshopu. Né prosba, né doporučení, ale rovnou žádost. Naštěstí to šlo odmítnout, ale i tak to byla spíše šmejdská praktika, kdy žádost byla už zatržena automaticky.
V takovém Japonsku nesmíte ani naznačit, že byste si nevzali drobné mince nazpět a nechali je „od cesty“. Spropitné je pro personál vrcholná forma urážky. Jiný kraj, jiný mrav.
Nedal bych jim ani korunu a požadoval slevu za obtěžování.
A proč tam lidi nakupují? Já bych šel jinam.
I v restaraci dávám spropitné jen výjimečně, vždyť cena za obsluhu je již zahrnuta v ceně jídla. Svoji spokojenost s příjemnou obluhou dám najevo tím, že příště příjdu zase.
Domnívám se, bohužel, že spropitné bude zcela legalizováno a nic s tím nenaděláme, takže budeme podporovat majitele, kteří nejsou schopni dostatečně ocenit své zaměstnance
Byl jsem v Maďarsku lázně Bukfurdo a večer v restauraci chtěl dát dýško. Obsluha mě informovala, že je již v ceně. Tzn. tam buď nechodit, vařit si na apartmánu a nebo se s tím prostě smířit ?!?!?!
Spropitný dávám nula a je to. Nebudou mě nutit to platit. A pokud jo, jsem tam naposled.
Nas..t jim zvysoka jedině,stačí jakou kvalitu žrádel nabízejí
Nedávno jsem koupil v jednom nejmenovaném hypermarketu dvacet lahví piva bez přepravky, ale na účtence byla přepravka naúčtována. Při reklamaci mi bylo sděleno,
že mají takto nastavený systém a za obal mi vrátili. Kontrolujte si účtenky.
Spropitné je přežívající zvyk z doby, kdy obsluha v hospodách nedostávala plat, pracovali za byt a stravu. Spropitné byl jejich jediný příjem. Ta doba skončila dávno, takže tento zvyk by měl skončit také.
Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.