mam v dilne DHP481 z rumunska a rázák z ciny a po ctyrech letech mezi nima nepoznam rozdil. obe to jede porad stejne, jen ta cinska ma o kus horsi gumu na rukojeti. pro me je stejne dulezitejsi jak rychle mi to opravi v servisu nez co je na stitku
Diskuze: Kde se vyrábí nářadí Makita v roce 2026? Zkontrolovala jsem výrobní štítky více než 30 produktů. Německo překvapilo
Na internetu se často řeší, jestli je lepší Makita z Rumunska, Číny nebo Japonska. Místo čtení diskuzí jsem se proto podívala přímo na výrobní štítky více než 30 produktů Makita, které mám v dílně.
Mě mrzí spíš to, že u novějších kousků je znát šetření na materiálu. Držák kartáčů u mojí novější brusky je z citelně tenčího plastu než u té, co mám z roku 2016, a je to stejná řada. Země výroby mi je celkem jedno, vadí mi to postupné odlehčování.
Ten štítek ale říká hlavně to, kde se stroj smontoval. Motor, ložiska i řídicí elektronika se stejně vozí odjinud a u aku nářadí to platí dvojnásob. Mnohem víc by mě zajímalo, který závod má jaké procento reklamací, to se ale nikdo nedozví.
Nám v práci kdysi radili koukat na sériové číslo, prý z něj jde vyčíst rok i závod, ale nikdy jsem to nerozluštila. Neví někdo, jestli to má Makita někde oficiálně vysvětlené? Mám dvě baterky BL1850B, které se chovají dost jinak, a chtěla bych vědět, jestli jsou ze stejné šarže.
Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.